Stadskroniek november/december 2014

16
Welkom in het WELZIJNSHUIS STADS KRONIEK NOVEMBER/DECEMBER 2014 tweemaandelijks - november 2014 44 ste jaargang - nr. 7 - Sint-Niklaas 1 In deze editie • Veilig fietsen naar Nieuwkerken • UiT in Sint-Niklaas • Stad van de Sint

description

In deze editie • Welkom in het Welzijnshuis • Veilig fietsen naar Nieuwkerken • UiT in Sint-Niklaas • Stad van de Sint

Transcript of Stadskroniek november/december 2014

Page 1: Stadskroniek november/december 2014

Welkom in hetWELZIJNSHUIS

STADSKRONIEK

NOVEMBER/DECEMBER 2014tweemaandelijks - november 2014

44ste jaargang - nr. 7 - Sint-Niklaas 1

In deze editie• Veilig fietsen naar Nieuwkerken• UiT in Sint-Niklaas • Stad van de Sint

Page 2: Stadskroniek november/december 2014

WELZIJNSDIENSTEN VAN STAD EN OCMW ONDER ÉÉN DAK IN ABINGDONSTRAAT

Voor generaties stadsgenoten was het terrein van FC Gerda aan de Klokkendreef een begrip. Waar vroeger legendarische voetbalwedstrijden werden gespeeld, rees het voorbije jaar het ‘Welzijnshuis’ uit de grond. Vanaf 12 november staan 150 me-dewerkers van stad en OCWM daar samen voor u klaar met een uitgebreide waaier aan sociale dienstverlening.

Op één adres

Abingdonstraat 99. Dat is het adres van het Welzijns-huis, de nieuwbouw waar de welzijnsdiensten van stad en OCMW samen zijn ondergebracht. Voortaan hoeft u niet langer op zoek te gaan naar de juiste locatie, wan-neer u een vraag heeft over de sociale dienstverlening van stad en OCMW. Het Welzijnshuis brengt het brede aanbod aan hulpverlening, begeleiding, ondersteuning en sociale voorzieningen samen. De komende jaren gaan stad en OCMW nog meer en intensiever samen-werken, ook op tal van andere terreinen.

De deuren van het Welzijnshuis gaan open op woens-dag 12 november 2014 om 8.30 uur. U komt er terecht in een aangename en vriendelijke omgeving. De gronden rond dit compact en energiezuinig gebouw worden in-gericht als een groen, open binnengebied voor de buurt.

Klantvriendelijk onthaal

In het Welzijnshuis hoeft u niet op zoek te gaan naar de juiste dienst. De centrale onthaalbalie is het klop-

pend hart van het gebouw. Daar wordt u direct opge-vangen, krijgt u onmiddellijk een antwoord op uw vraag of wordt u verder doorverwezen, naar de ‘snelbalie’, het woonloket, het loket kinderopvang of de sociale dienst-verlening van het OCMW.

Enkele tientallen producten worden onmiddellijk afge-leverd aan de ‘snelbalie’. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een kansenpas, cultuurcheques, een verzorgingstoela-ge, een mantelzorgpremie en taxicheques, maar ook om hulp bij het opladen van uw budgetmeter of het indie-nen en ophalen van medische kaarten.

Heeft u een afspraak, dan wordt u in de wachtzone op-gehaald door een medewerker. Voor de sociale dienst-verlening van het OCMW kan u bovendien elke voor-middag ook zonder afspraak in het Welzijnshuis terecht.

Sociale dienstverlening van het OCMW

Alle aspecten van de sociale dienstverlening van het OCMW kregen een plaats in het Welzijnshuis. Het kan gaan om financiële hulp of budgetbegeleiding en schuldbemiddeling. Maar ook wanneer u het moeilijk heeft met relaties in uw gezin of met uw woonomstan-digheden kan u terecht bij een maatschappelijk assis-tent. Verder heeft de sociale dienst ook een tewerkstel-lingsbeleid, voor mensen die afhankelijk zijn van een OCMW-uitkering.

Rap op Stap ondersteunt personen met een beperkt budget bij het uitzoeken van een leuke uitstap, activi-teit, cursus of vakantieverblijf. Verder kan u in het Wel-zijnshuis op afspraak ook terecht bij het Gratis Juridisch Advies en bij de Dienst Schuldbemiddeling Waasland.

Welkom in het Welzijnshuis

2

Page 3: Stadskroniek november/december 2014

Alles over kinderopvang

Eén van de blikvangers in het Welzijnshuis is het ‘lokaal loket kinderopvang’. Voortaan geldt dit loket als hét aanspreekpunt voor alles wat met kinderop-vang in onze stad te maken heeft. De nieuwe, gecoördineerde dienstverlening is gevestigd op de eerste verdieping van het Welzijnshuis en omvat alle stede-lijke initiatieven voor dagopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar, buitenschoolse opvang en vakantieopvang. U kan er ook een overzicht krijgen van alle op-vanginitiatieven in Sint-Niklaas en de medewerkers begeleiden u graag bij uw zoektocht naar geschikte groeps- of gezinsopvang.

Vragen over wonen?

De werking van de woonwinkel, vroeger gevestigd in de Parkstraat, heeft een plaats gekregen in de centrale hal, vlakbij de onthaalbalie. Daar kan u elke werk-dag terecht met al uw woonvragen. Belangrijke thema’s voor dit nieuwe woon-loket zijn de renovatiepremies, de kwaliteit van de woning en het woonaanbod.

Ook de Huurdersbond, die informatie geeft over de rechten en plichten als huur-der en advies bij concrete problemen met bijv. opzeg, waarborg, herstellingen, index... verhuist mee naar het Welzijnshuis, evenals het Sociaal Verhuurkantoor Waasland.

Voor alle inwoners

De medewerkers van het Welzijnshuis staan ter beschikking van alle inwoners. Enkele diensten werken vanuit het Welzijnshuis aan specifieke, meer gerichte opdrachten, zoals gezondheidszorg, buurtwerk, intercultureel werk, drugbeleid, straathoekwerk of schoolopbouwwerk.

Elke werkdag doorlopend open

Het Welzijnshuis is open van maandag tot vrijdag,

doorlopend van 8.30 tot 16.30 uur, en op dinsdag tot 19.30 uur.

Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-NiklaasTel. 03 778 66 66

E-mail: [email protected]

Meer info?

De brochure ‘Wegwijs in het Welzijnshuis’ geeft een volledig

overzicht van de dienstverlening die in het Welzijnshuis wordt aangeboden.

De brochure is gratis verkrijgbaar in de meeste gebouwen van stad en

OCMW. U vindt de publicatie ook op de websites

www.sint-niklaas.be en www.ocmwsintniklaas.be

Stad en OCMW heten u van harte welkom in het Welzijnshuis!

Page 4: Stadskroniek november/december 2014

Bewoners van de deelgemeenten hoeven zich voortaan niet meer naar een spreekuur te verplaat-sen als ze een hulpvraag willen stellen aan de soci-ale dienst van het OCMW. Want voortaan komen de maatschappelijk assistenten thuis langs.

Tot nu moesten de mensen naar een wekelijks spreekuur komen van de sociale dienst in Nieuwkerken, Belsele of Sinaai. Voortaan gaan de maatschappelijk assistenten thuis langs bij de inwoners op afspraak. Zo kunnen we

ook meer tijd uittrekken voor de vragen van de mensen. Wie wil mag natuurlijk ook langskomen bij de sociale dienst in het Welzijnshuis.

Inwoners die een hulpvraag hebben, kunnen voor een afspraak bellen naar het alg. nummer van het OCMW, tel 03 778 60 00 (vanaf 12 november naar het Welzijnshuis op 03 778 66 66). De maatschappelijk assistent komt dan zeker binnen de 8 dagen langs.

Mensen met een beperkt inkomen kunnen elk jaar een korting krijgen op hun verwarmingsfactuur van het Sociaal Verwarmingsfonds.

Voor wie?• Personen met recht op de verhoogde verzeke-

ringstegemoetkoming én een bruto-belastbaar gezinsinkomen lager of gelijk aan 16.965,47 EUR verhoogd met 3.140,77 EUR per persoon ten laste.

• Personen met bovenvermeld beperkt inkomen waarbij ook het KI (x3) wordt meegeteld behalve dat van de gezinswoning.

• Personen in collectieve schuldenregeling of in schuldbemiddeling die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Voor welke brandstoffen?Wie met stookolie, bulkpropaangas of verwarmingspe-troleum verwarmt. Niet voor wie met aardgas verwarmt.

Hoeveel? Wie in aanmerking komt, kan een toelage ontvangen voor maximaal 1.500 liter per kalenderjaar. De leverin-gen mogen gespreid gebeuren. U kunt dus bijvoorbeeld een toelage aanvragen in maart voor 750 liter en in no-vember van datzelfde jaar nog eens voor 750 liter. Inte-ressant om weten is dat u de toelage wel moet aanvra-

gen bij het OCMW binnen de 60 dagen na de levering.

Hoe aanvragen?• Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 (vanaf 12 novem-

ber) dagelijks van 8.30 tot 12.30 uur en dinsdag ook van 17 tot 19.30 uur Breng uw leveringsfactuur en identiteitskaart mee.

• Schriftelijk: U kan de verwarmingstoelage ook schriftelijk aanvragen door een ondertekend aanvraagformulier samen met een kopie van de factuur te sturen naar het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas. U vindt het aanvraagformulier op www.ocmwsintniklaas.be

• Zitdagen in de deelgemeenten: § Belsele: dinsdag 18-11, 2-12 en 16-12, telkens van 15 tot 16 uur § Nieuwkerken: vrijdag 21-11, 5-12 en 19-12, telkens van 11 tot 12 uur § Sinaai: vrijdag 21-11, 5-12 en 19-12, telkens van 9.30 tot 10.30 uur

Meer info: in de folder op www.ocmwsintniklaas.be, bel 0800 900 76 of www.verwarmingsfonds.be

De verwarmingstoelage

Sociale dienst garandeert inwoners deelgemeenten dienstverlening op maat

4

Page 5: Stadskroniek november/december 2014

Elke schooldag is de baan van Nieuwkerken naar Sint-Niklaas (N451) voor honderden fietsers de vaste weg naar de stadskern. Het stadsbestuur wil deze belangrijke invalsweg daarom uitbouwen tot een veilige fietsroute.

Fietslicht en versmald profiel In overleg met de ouderraden van de Nieuwkerkse scholen en met de dorpsraad van Nieuwkerken heeft het stadsbestuur de knelpunten in kaart gebracht om de N451 uit te bouwen tot een veilige fietsroute. Het gaat om het aanleggen of verbeteren van fietspaden, het afremmen van de snelheid van het autoverkeer, oversteekbeveiliging en de verkeersveilige herinrich-ting van de schoolomgeving. In verschillende fasen worden nu maatregelen genomen om de weg veiliger te maken voor fietsers.

Zo werd eind augustus 2014 op het kruispunt van de N451 met de Uilenstraat en de Godsschalkstraat al een beveiligde fietsoversteek gerealiseerd. Fietsers én voet-gangers kunnen op dat kruispunt een fietslicht bedie-nen om de baan over te steken. Vanaf de Iepenstraat tot aan Turkyen krijgt de N451 nog dit jaar ook een nieuw profiel. Tussen de bestaande fietspaden en de rijbaan wordt een veiligheidsstrook voorzien van 0,70 cm. Daar-naast ligt een ‘rammelstrook’- een klein reliëf van 0,25 cm breed dat trillingen veroorzaakt – als begrenzing van de rijbaan. Daardoor worden de rijvakken versmald tot drie meter, in beide rijrichtingen, wat de snelheid van het autoverkeer afremt.

Nieuw fietspaden op Vijfstraten

Op maandag 5 januari 2015 gaan op Vijfstraten riole-ringswerken van start. De riolering is daar al geruime tijd aan vernieuwing toe. Er komt een gescheiden stel-sel met een aparte afvoer voor afvalwater en voor he-melwater. Het tracé van de werken loopt vanaf de Sin-gel tot aan het eerste kruispunt met de Iepenstraat en omvat ook de volledige herinrichting van het kruispunt Vijfstraten en de vernieuwing van de riolering in het be-gin van de Nieuwe Molenstaat. De werken worden uit-gevoerd in verschillende fasen en zullen in totaal zo’n zes maanden in beslag nemen.

Het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers is een belangrijke, bijkomende doelstelling van dit pro-ject. Langs beide kanten van de nieuwe weg komen er verhoogde fietspaden van 1,50 meter breed.

Een cruciaal onderdeel van het project is ook de herin-richting van het kruispunt Vijfstraten. De verkeerslich-ten blijven in drie fasen werken, maar de verkeers-stromen worden beter geleid. Het verkeerslicht in de Sparrenhofstraat verdwijnt. Door de herinrichting van de weg wordt het mogelijk om de verkeersstroom uit de Begijnenstraat én uit de Sparrenhofstraat door slechts één verkeerslicht aan te sturen.

Om de filevorming in de Nieuwe Molenstraat op te los-sen, wordt een bijkomende afslagstrook naar links (rich-ting stadscentrum) voorzien.

Veilig met de fiets naar Nieuwkerken

5

Page 6: Stadskroniek november/december 2014

Van 17 tot 23 november vindt de jaarlijkse seniorenweek plaats. Met de organisatie van deze week wil het stads-bestuur ouderen kennis laten maken met verschillende socio-culturele instellingen en verenigingen. Dit is het programma, kort samengevat.

• Maandag 17 november: 14.30 uur: seniorenbal in ’t Bau-huis, tickets: sociale dienst.

• Dinsdag 18 november: »10 uur: ‘Uw reis boeken via internet’, stedelijke biblio-theek, conferentiezaal »14 uur: Hongaarse namiddag, Ons Huis, Schoolstraat »14.30 uur: ‘Seksualiteit na je 50ste’, centrum Ten Bos, Nieuwkerken

• Woensdag 19 november: »10 uur: initiatie tai chi in de lokalen van Kracht en Geduld »13.30 uur: digitale bingo en petanque in lokaal dien-stencentrum De Wilg

• Donderdag 20 november: 14 uur: ‘Bejaarden en be-geerte’, stadsschouwburg.

• Vrijdag 21 november: »10 uur: ‘Hoe maak ik een mooi fotoboek?’, stedelijke bibliotheek, conferentiezaal »14 uur: optreden ‘De Grappenmakers’, De Klavers, Belsele »14.30 uur: bingonamiddag, De Oude Zwaan, Belsele

Aansluitend op deze week organiseert de stedelijke seniorenadviesraad volgende activiteiten:

• Seniorenmarkt in het Waasland Shopping Center: op maandag 24 november van 10 tot 20 uur. Welke seniorenverenigingen zijn er in Sint-Niklaas? En wat is hun aanbod? Wat doen de stad en het OCMW voor ouderen in Sint-Niklaas? Kom zeker een kijkje nemen.

• Een open vergadering in het stadhuis op woensdag 26 november om 14 uur. Het afgelopen jaar heeft er in Sint-Niklaas een ouderenbehoefteonderzoek plaatsgevonden. Wat zijn nu de resultaten van dit on-derzoek? En tot welke acties gaat dit leiden? U komt het hier te weten. Aansluitend is er nog een kleine re-ceptie voor de aanwezigen.

Voor meer informatie of voor de uitgebreide folder kan u con-tact opnemen met de sociale dienst, tel. 03 778 37 20, e-mail [email protected]. Folders zijn ook verkrijgbaar in het stadhuis en in de deelgemeentehuizen.

Seniorenweek 2014

1/3 van het voedsel wereldwijd wordt verspild. 11.11.11 zegt: ‘Sorry is niet genoeg!’

Het thema van 11.11.11 dit jaar is ‘voedselverspilling’. Een derde van het voedsel wordt verspild. En dat terwijl 1 op 8 mensen wereldwijd honger lijdt. Dat is onaan-vaardbaar. Omdat een ‘sorry’ niets oplost, pakken we het probleem aan bij de bron. Door zelf bewust om te gaan met voedsel, maar ook door verspilling tegen te gaan in elke schakel van de voedselketen: van op het veld tot in de supermarkt. Want enkel als we daar fundamenteel ingrijpen, kunnen we de verspilling tegengaan.

In de deelgemeenten Sint-Niklaas organiseren de loka-le 11.11.11-groepen talloze activiteiten om de schou-ders onder de ‘Sorry is niet genoeg’-campagne te zetten.

1. Op zondag 16 november is er in Sinaai de solida-riteitsbrunch in het ontmoetingscentrum Troelant

(Vleeshouwersstraat). Inschrijven kan men via de inschrijfstrook aan de infobrief (die bus aan bus be-deeld wordt) of via [email protected]. Ver-meld zeker of u om 11 uur of om 12.30 uur komt.

2. Op 11 november is er in Belsele rommelmarkt ten voordele van 11.11.11. In een volledig ver-keersvrij dorpscentrum kan iedereen n.a.v. de Winterkermis en Jaarmarkt genieten van een ge-moedelijke kermissfeer! Meer info over deze 15e rommelmarkt vindt u op www.rommelmarkten.be. Op 10 november zijn er in Belsele ook wandelingen en ritten met paardenkoetsen t.v.v. 11.11.11.

3. In Nieuwkerken is er traditioneel het etentje en de quiz, dit keer op zaterdag 8 november (in Centrum Ten Bos). Info: [email protected].

Verder kan u uw bijdrage voor 11.11.11 ook overschrijven via het bijgevoegd formulier in deze Stadskroniek.

11.11.11-actie 2014

6

Page 7: Stadskroniek november/december 2014

Het stadsbestuur en het OCMW van Sint-Niklaas gaan steeds nauwer samenwerken. Geleidelijk ontstaat er een nieuwe, lokale overheidsorganisatie, die met een logo en een bijhorende huisstijl ook een nieuw gezicht krijgt

Diensten versmelten

Meer en meer diensten van stad en OCMW worden ondergebracht op één locatie en gaan daar samenwerken of zelfs helemaal versmelten. Zo wordt volgend jaar één centraal magazijn ingericht op de site van de stadswerkplaatsen in het Industriepark-Noord. Ook de technische diensten krijgen daar een plaats. Het personeelsbeheer en de boekhouding worden dan weer in het stadhuis gecentraliseerd. Dé blikvanger van deze ‘synergie’ is het Welzijnshuis aan de Abingdonstraat, waar diensten van stad en OCMW samen instaan voor de sociale dienstverlening in onze stad.

De keuze voor de Grote Markt als thema Deze verregaande samenwerking mondt nu ook uit in ééngemaakte huisstijl, met een gemeenschappelijke logo als basis. Dit nieuwe logo is een strakke en vereenvoudigde weergave van de vorm van de Grote Markt. Het marktplein is immers het sterkste symbool voor stad én OCMW: het is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor mensen van alle verschillende achter-gronden en culturen. En de markt is het bruisende hart van onze stad. Als symbool voor Sint-Niklaas kent de Grote Markt vele lagen: historisch, sociaal, commer-cieel, ruimtelijk, toeristisch, stadspromotioneel... Het marktplein is ook het meest herkenbare beeld van Sint-Niklaas, tot ver buiten onze regio.

Eenvormig en herkenbaar

Stad en OCMW kiezen ook voor een gemeenschappelijke huisstijl om als lokale overheidsorganisatie duidelijk herkenbaar te zijn voor inwoners en bezoekers. Eenvormigheid en eenheid van stijl zijn daarbij belangrijk. Met de nieuwe huisstijl willen stad en OCMW ook duidelijk in de verf zetten dat zij een open, efficiënte en klantvriendelijke communicatie nastreven met alle burgers.

Een nieuwe huisstijl voor stad en OCMW

7

Page 8: Stadskroniek november/december 2014

Na drie succesvolle edities organiseert de provincie Oost-Vlaanderen dit jaar opnieuw een samenaankoop groene energie. Hierbij worden zo veel mogelijk burgers aangespoord om samen de markt op te gaan en zo de meest voordelige tarieven voor elektriciteit en gas af te dwingen.

Hoe neemt u deel aan de samenaankoop?

• Inschrijven kan van 4 november 2014 tot uiterlijk 21 januari 2015 via de website www.samengaan-wegroener.be. De inschrijving is geheel vrijblijvend.

• Geen internet? Kom dan gerust af naar de zitdagen die de stad organiseert op het stadhuis.

• Op 22 januari 2015 vindt de veiling plaats waarop de energieleveranciers hun beste bod doen.

• Daarna ontvangt u een voorstel op maat met een duidelijk zicht op uw mogelijke besparing.

• Op basis van dit voorstel kan u dan tijdens de ac-ceptatiefase, die loopt tot 23 maart 2015, beslissen om al dan niet te veranderen van energieleveran-cier. Begeleiding bij de overstap naar een andere leverancier is inbegrepen in het aanbod.

Zitdagen voor burgers zonder toegang tot internet

Wie geen toegang tot internet heeft en toch wil in-schrijven voor de samenaankoop van groene energie, is welkom op de zitdagen die het stadsbestuur inricht op volgende dagen:maandag 12/01, dinsdag 13/01, woensdag 14/01, donder-dag 15/01 en vrijdag 16/01, telkens van 13.30 tot 16.30 uur.

De zitdagen zijn enkel op afspraak en gaan door in het nieuwe Welzijnshuis, Abingdonstraat 99. Afspraken kun-nen worden gemaakt via de klantendienst op het tele-foonnummer 03 778 30 00.

Vergeet niet uw laatste jaarafrekening van elektriciteit en eventueel aardgas mee te brengen naar de afspraak! Deze gegevens zijn nodig om uw inschrijving te vervol-ledigen.

Samenaankoop groene stroom

MILIEU

EEN STROOMONDERBREKING IN SINT-NIKLAAS IS WEINIG WAARSCHIJNLIJK

De voorbije maanden kwam een mogelijke stroomon-derbreking in ons land tijdens de komende winter her-haaldelijk in het nieuws. Door de sluiting van enkele kernreactoren is de elektriciteitsproductie immers fors gedaald. Bij een lange periode van hevige koude in heel Europa, zullen de mogelijkheden voor ons land om elektriciteit aan te kopen in de buurlanden beperkt zijn. Dan kan er een stroomtekort ontstaan.

De federale overheid zal bij een dreigend stroomtekort een aantal grootschalige maatregelen nemen om het verbruik te beperken. Zo zal aan openbare besturen,

ondernemingen en handelszaken gevraagd worden om hun consumptie te verminderen. Openbare verlichting van monumenten en autosnelwegen kan worden uitge-schakeld evenals commerciële buitenverlichting.

Daarnaast heeft de regering een ‘afschakelplan’ uitge-werkt, om een algemene stroomuitval (black-out) te voorkomen. Dit betekent dat er in bepaalde regio’s een tijdelijke stroomonderbreking komt tijdens de verbruik-spiek (van 17 tot 20 uur). Voor het ‘afschakelen’ van de distributiecabines werd ons land ingedeeld in zes zo-nes. Een eventuele stroomonderbreking zal beginnen bij zone zes. De meest kritieke maanden daarvoor zijn januari en februari.

8

Page 9: Stadskroniek november/december 2014

CURSUS KLIMAATGIDS

Klimaatverandering blijft een heet hangijzer. Hoe het klimaat verandert, zien we nu al. Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd en ook in de natuur zien we verschuivingen. Niet alleen fauna en flora, maar ook mensen ondervinden last van klimaatverandering. Daarnaast zet de mens ook stappen om de klimaatver-andering terug te dringen of zich door verschillende maatregelen aan te passen aan het veranderende kli-maat. We zetten u als gids op weg om het thema kli-maatverandering te brengen voor een breed publiek.

De lessen vinden plaats in zaal Familia, Truweelstraat 138, op 5, 12, 19 en 26 november en op 5 december, telkens van 19.30 uur tot 22.30 uur. De kostprijs bedraagt 30 EUR. Meer info: Natuurpunt Educatie, tel. 014 47 29 50 en www.natuurpunteducatie.be .Inschrijven via [email protected]

CAMBIO-AUTODELEN: OOK IETS VOOR U?

Zelf geen auto ter beschikking en er toch af en toe toch eens één nodig? Maak dan gebruik van één van de drie Cambio auto-deelwagens die op volgende locaties in de stad ter be-schikking staan: Hendrik Heymanplein, Stationsplein en sporthal Witte Molen (nieuwe locatie).

Nog geen klant?

Maak dan gebruik van het proefaanbod van Cambio. Het proefaanbod geeft u drie maanden gratis toegang tot de Cambio autodeelwagens. Pas na afloop van die proefpe-riode betaalt u uw instapkosten en vanaf dan ook uw maandelijks abonnement. Die eerste drie maanden kan u Cambio dus even uitproberen en betaalt u enkel voor uw eigenlijk gebruik (gereserveerde tijd en gereden ki-lometers). De ideale manier om het autodeelsysteem zonder enig risico uit te testen en om na te gaan of Cambio wel degelijk aan uw verwachtingen voldoet.

Beslist u nadien om effectief gebruiker te worden van Cambio en wordt u zo de 125ste gebruiker in Sint-Ni-klaas, dan rijdt u bovendien één jaar gratis met een Cambio wagen (prijs ter waarde van 500 EUR geschon-ken door het stadsbestuur)!

Voor meer info over Cambio autodelen in het algemeen of over het proefabonnement in het bijzonder: www.cambio.be. Bellen of mailen kan ook: 070 222 292 of [email protected].

Bent u zelf nog een volledige leek wat betreft het Cam-bio autodelen en de voordelen die het systeem te bie-den heeft en wil u er het één en het ander van te weten komen? Kom dan gerust naar de volgende infoavond over Cambio autodelen op dinsdag 9 december 2014 om 20 uur in de Westdiepzaal van het stadhuis. Graag een seintje vooraf als u langskomt via [email protected].

EEN STROOMONDERBREKING IN SINT-NIKLAAS IS WEINIG WAARSCHIJNLIJK

In dit afschakelplan behoren grote delen van Sint-Ni-klaas bij de zones één en twee. In deze zones komt er slechts een stroomonderbreking, als er internationaal problemen zijn met de elektriciteitsbevoorrading. En dat is weinig waarschijnlijk. De stadskern is echter in geen enkele zone ingedeeld en zal dus niet getroffen worden door een stroomonderbreking.

Mocht er de komende winter effectief een risico ont-staan op een stroomtekort zal de regering de bevolking daarvan enkele dagen op voorhand verwittigen en de algemene maatregelen nemen om de elektriciteits-consumptie te verminderen. Pas in laatste instantie,

wanneer blijkt dat deze inspanningen onvoldoende zijn, wordt het afschakelplan in werking gezet. 24 uur op voorhand krijgen de inwoners van de betrokken ge-meenten bericht van de stroomonderbreking.

Algemeen is het belangrijk om bewust bezig te zijn met uw stroomverbruik en de beperking ervan. Niet alleen om stroomonderbrekingen te voorkomen, maar ook om-wille van het klimaat en voor uw gezinsbudget.

Meer informatie over het risico op energieschaarste in ons land vindt u op www.winterklaar.be

9

Page 10: Stadskroniek november/december 2014

Informatie over het vrijetijdsaanbod in de stad Sint-Ni-klaas is voortaan beschikbaar via een gloednieuwe, in-novatieve website. UiTinSint-Niklaas.be staat online. Dit lokaal communicatieproject wordt ondersteund door de Vlaamse overheid via de UiTdatabank. UiT in Sint-Niklaas startte met een publicatie in de Stadskro-niek als eigen agendamagazine en met informatiedis-plays op heel het grondgebied. Nu wordt het project doorgetrokken in een eigen website.

Ten opzichte van de papieren versie heeft UiTinSint-Niklaas.be een aantal sterke voordelen. Dankzij de vele digitale dragers heeft de gebuiker UiT in Sint-Niklaas steeds bij de hand.

Daarnaast biedt de site een oplossing voor de vele cursussen en workshops die in de stad doorgaan. Door het grote aanbod is daar nu in de papieren versie geen plaats voor. De digitale versie is tegenover de tweemaandelijks gedrukte versie nog een stuk flexibeler: aanpassingen die na de deadlines voor de drukversie gebeuren, zorgen steeds voor uitgebreidere up-to-date info.

Begin oktober werden op De Ster en in Sinaai perma-nent bewegwijzerde loopomlopen officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe sportfaciliteiten kwamen tot stand in samenwerking met Bloso, de provinciale sport-dienst en de lokale loopclubs. Het recreatiepark heeft een aanbod van drie looplussen, voorzien van vaste pijltjes in verschillende kleuren, namelijk één van 3 km (groen), één van 4 km (blauw) en één van 5 km (rood). Het vertrek situeert zich ter hoogte van de minigolf.In Sinaai moet u aan sporthal Ter Beke zijn. Daar vindt u het vertrekpunt voor twee omlopen, één van 5,4 km (groen) en één van zelfs 10,6 km (blauw). Start to run!

Twee nieuwe loopomlopen

UiT in Sint-Niklaas.be: de meest complete up-to-date vrijetijdsagenda

WIL JIJMET MIJ...?

Internationaal schermevenement - Zat. 8 en zon. 9 november40ste Internationaal Degentornooi ‘Trofee Stad Sint-Ni-klaas’, 7de Internationale Wisselbeker ‘Maître Simon’, degen dames. Locatie: sporthal De Witte Molen. Op zaterdag van 10 tot 18 uur, op zondag vanaf 10 uur met de finales om 16 uur. Tevens op zondag Beker Vlaamse Schermbond op de drie wapens, floret, degen en sabel. Gratis toegang. Een organisatie van Scherm-kring Sint-Niklaas.

Wandelmeedag – Din. 11 novemberGezonde wandelingen met start vanuit de stedelijke basisschool De Droomballon aan de Gyselstraat 83 te Nieuwkerken tussen 8 en 15 uur. Keuze uit parcours van 6, 10, 16, 19 en 25 km. Een organisatie van Wandelclub De Wase Steinbockvrienden.

Cyclocross van het Waasland – Woe. 17 decemberEen niet te missen evenement voor alle wielerliefheb-bers. Vanaf 12 uur op het recreatiepark De Ster. Info: www.cvhw.be

‘Zot van Zwemmen’ – Vrij. 14 t.e.m. zon. 16 novemberDe Vlaamse zwembaddagen ook in Sinbad.• 14 november:

» van 8 tot 20 uur: zwemmathon voor scholen, clubs en publiek.• 15 november:

» van 9 tot 12 uur: waterfun met drijvend spelmateriaal. » van 19.30 tot 21.30 uur: speciale avond met aquavolley en waterfun.

• 16 november: » van 8.30 tot 10.30 uur: duikinitiatie met onderwaterpar-cours voor 8- tot 16-jarigen, 100 meterbrevet vereist, orga-nisatie Duikclub Aquapol. » van 9 tot 12 uur: waterfun met drijvend spelmateriaal. » van 14 tot 17 uur: interscolaire zwemwedstrijden, organi-satie Wase Zwemkring.

Tijdens de Vlaamse zwembaddagen geldt het promota-rief van 2 EUR. Voor min 5-jarigen is de toegang gratis, jongeren min 18 jaar en houders van de kansenpas be-talen 1,5 EUR.

De Najaarklassiekers

10

Page 11: Stadskroniek november/december 2014

KASTEELSTRAAT

WES

TER

STR

BR

OU

WE

RS

HO

F

CO

LLEG

ES

TRA

AT

AUGUST

DALSTR

AAT

HERDERSSTRAAT

NOORDLAAN

SLACHTHUISSTRAAT

RODE

DR

IEK

ON

ING

EN

S

DR

IEK

ON

ING

EN

STR

AA

T

EM

STR

AA

T

ATOM

PLEZANTSTRAAT

STRAAT

GASMETERSTRAAT

ND

BOU

WER

SSTR

AAT

JOSE

PH L

ON

CKE

STR

AAT

NIJ

VER

HEI

DSS

TRAA

T

ITSTRAAT

PETE

VAN

MOERLANDSTRAAT

HOSPITAALSTRAAT

BRUGSKEN

MAGN

AZALE

ALAAN

LODEWIJK DE

POLDERSTRAAT

VELDSTRAAT

HOGENA

LIND

ENSTR

AAT

VERMEYLENSTR EDM

SIN

T-VIN

CE

NTIU

SS

TRLAM

STRAAT

MERCATORSTRAAT

REGENTIESTRAAT

ANTWERPSE S

TEE

KLEIN-HULSTSTRAAT

PAPENAKKERSTRAAT

MERCATORSTRAAT

PRINS ALBERTSTRAAT

REGENTIESTRAAT

VE

RM

OR

GE

NS

TRA

AT

ZWIJGERSHOEK

ZAM

AN

STR

AA

T

Dr. VERDURMENSTRAAT

STA

TIO

NS

STR

AA

T

STA

TIO

NS

STR

AA

T

CASINOSTRAAT

BR

OO

DS

TRA

AT

RIC

HA

RD

VA

N B

RIT

SO

MS

TRA

AT

BOONHEMSTR

SCHOUWBURGPLEIN

REGENTIE-PLEIN

STATIONSPLEIN

LEOPOLD II LAAN

OUDE MOLENSTRAAT

MINDERBROEDERSSTRAAT

VAN NAEMENSTRAAT

TAB

AK

STR

AA

T

DE GRAVESTRAAT

PRIN

S KA

REL

STR

AAT

PRIN

SES

MAR

IE-J

OSE

STR

KONINGIN ELISABETHLAAN

PRINSLEOPOLD-PLEIN

KONINGINELISABETH-

PLEIN

Dr VAN

RAEM

DO

NC

KSTR

PARKLAAN

PARKLAAN

APOSTEL - STRAAT

GRO

TEM

ARKT

KONGOSTRAAT

STILLEMANSSTRAAT

KOKKELBEEKSTR

AAT

BARON DHANISSTRAAT

NIEUWSTRAAT

HO

VE

NIE

RS

STR

AUGUST NOBELSST

KOKKELBEEK -

BE

EK

STR

AA

T

HEMELA

ERSTRAAT

KROONMOLEN -

DAVID

STRAAT

STRAAT

PARKSTRAAT

NIEUWSTRAAT

DE C

ASTRO

DR

EEF

GROTE PEPERSTRAAT

KALKSTRAATKLE

INE

PEPERSTR

PHILIPPUS

NERIDREEF

WALBURGSTRAAT

DALSTR

AAT

PLEIN

JAN-BAPTIST

JAN FRANS

WILLEMSS

KLEINE LAAN

LAMSTRAAT

MONSEIGNEUR

SLACHTHUISSTRAAT

HO

FSTR

AAT

WAGEN-

MAKER-

STRAAT

KROONMOLEN-PLEIN

ONZE-LIEVE-

VROUWPLEIN

SA

CR

AM

EN

TSS

TR

SINT-

JOZE

F-STR

AAT

PLEIN

SINT-NICOLAAS-

SINT-ROCHUS-

HOF

SPOORWEGLAAN

SPOORWEGLAAN

VE

RM

OR

GE

NS

TRA

AT

ZEIL

DO

EK-

STR

AAT

MEESTERSTRAAT

ANKERSTRAAT

ANKE

RST

RAA

T

TRU

WEE

LSTR

AAT

STATIONSTUNNEL

HOUTBRIEL

GROTE MARKT

O.L. - VROUWSTRAAT

TRU

WEE

LSTR

AAT

ParkingStationsstraat

Parking Station

ParkingGrote Markt

ParkingZwijgershoek

ParkingSchouwburg

ParkingH. Heymanplein

ParkingKokkelbeek

De stadskern krijgt een gloednieuw parkeerge-leidingssysteem. Eenvoudige en duidelijke signa-lisatie maakt de centrumparkings op de nieuwe parkeerroute toegankelijker dan ooit. Vooraf wordt grote schoonmaak gehouden van al de bestaande parkeerwegwijzers in de binnenstad. De operatie gaat nog dit najaar van start.

Vlot parkeren in de stadskern Een transparant parkeergeleidingssysteem is een ab-solute noodzaak voor een centrumstad als Sint-Niklaas. Vlakbij het winkelhart van Sint-Niklaas liggen zeven parkings met in totaal 1.512 parkeerplaatsen. Bezoe-kers moeten vlot de weg vinden naar deze parkings. Een goede bewegwijzering vermindert ook het parkeer-zoekverkeer. Bovendien blijven de beschikbare parkeer-plaatsen in de woonstraten vrij voor bewonersparkeren. Op die manier wordt de stadskern aantrekkelijker als verblijfsruimte.

Een logische lus rond het stadshart De nieuwe parkeergeleiding vertrekt vanuit grote infor-matiepanelen op alle invalswegen met vermelding ‘Volg P-route’ en een oplijsting van de zeven centrumparkings. Wie deze panelen voorbijrijdt, komt op de P-route terecht en wordt naar de dichtstbijzijnde parking geleid met de borden ‘P-route’. Op de P-route wordt telkens de dichtst-bijzijnde parking aangeduid met een apart bord. Aan de inrit van elke parking staat nog een informatiebord met de naam van de parking en het aantal plaatsen.

Verder krijgen twee parkings een nieuwe naam. De ‘Stationspleinparking’ wordt ‘Parking Stationsstraat’ om duidelijker aan te geven dat deze parking een rechtstreekse toegang geeft tot de voornaamste win-kelstraat van de stad. De naam ‘Siniscoopparking’ ver-dwijnt en wordt ‘Parking Station’, omdat deze parking eigendom is van de NMBS (B-Parking). Deze nieuwe namen worden ook aangebracht op de bestaande dy-namische bewegwijzering, die het aantal beschikbare parkeerplaatsen aangeeft, voortaan dus voor: Parking Grote Markt – Parking Station – Parking Stations-straat.

De nieuwe P-route maakt een duidelijke en logische lus rond het echte stadshart en loopt niet langer via woonstraten. Het gaat om volgend traject: Hofstraat – Onze-Lieve-Vrouwplein – Onze-Lieve-Vrouwstraat – Grote Markt – Houtbriel – Ankerstraat – Truweel-straat – Leopold II-laan – Stationstunnel – Kleine Laan – kruispunt Driekoningen. Wie de P-route volgt, krijgt aanwijzingsborden te zien naar de zeven cen-trumparkings: Station, Stationsstraat, Schouwburg, Grote Markt, Hendrik Heymanplein, Kokkelbeek, Zwij-gershoek.

Een nieuwe P-route voor de stadskern

11

Page 12: Stadskroniek november/december 2014

Voortaan hebben de verenigingen van Sinaai een nieuwe stek. Op 19 september 2014 opende een gloednieuw ontmoe-tingscentrum op de site Ter Beke in de Vleeshouwersstraat de deuren. Ontmoetingscentrum Troelant is een passief gebouw met een oppervlakte van zo’n 600 m². In het gebouw zijn het jeugdhuis Troelant, een polyvalente zaal, een bureau- en ver-gaderruimte, sanitair en bergingen ondergebracht. Het gaat om een investering van 1,3 miljoen EUR.

Vanaf 1 januari 2015 kan het verenigingsleven gebruik maken van de polyvalente zaal en de vergaderzaal. Deze zalen wor-den beheerd door de dienst cultuur en het cultuurcentrum. Zij zijn dan ook het aanspreekpunt voor reservaties. Bij de op-maak van de agenda wordt voorrang gegeven aan jeugdver-enigingen. Meer info: tel. 03 778 33 30.

Troelant: een nieuw ontmoetingscentrum voor Sinaai

Het stadsbestuur heeft het ‘lobbenstadmodel’ vastgelegd als toetssteen voor de ruimtelijke ontwikkeling. De creatie van stadslobben biedt mogelijkheden om op termijn water en groen tot in het hart van de stad te brengen.

In de lobbenstad Sint-Niklaas wordt de kernstad niet concen-trisch uitgebreid, waardoor open ruimte steeds verder weg wordt geduwd van de stad, maar met compacte stadslobben opgebouwd rond de radiale invalswegen. Tussen de stadslob-ben brengt een netwerk van blauwgroene vingers de natuur tot in de binnenstad. Ze zijn bovendien aantrekkelijk om recre-atieve functies en voet- en fietspaden in onder te brengen en

vangen het overtollig hemelwater op. De blauwgroene vingers hebben ook een gunstige invloed op het stadsklimaat. Ze tem-peren het hitte-effect en zorgen voor verkoeling en ventilatie.

Het lobbenstadmodel Sint-Niklaas werd opgebouwd door de dienst ruimtelijke planning, in samenwerking met het studie-bureau Fris in het Landschap en Erik Rombaut. Als uitgangs-punt werd het model van de Nederlandse stedenbouwkundige Tjallingii gehanteerd. Eind september 2014 werd het lobben-stadmodel goedgekeurd door de gemeenteraad. U vindt het lobbenstadmodel op www.sint-niklaas.be. Meer info: dienst ruimtelijke planning, tel. 03 778 32 31.

Lobbenstad Sint-Niklaas

Naar aanleiding van de derde open jaarvergadering over het gelijke behandelingsprotocol vindt op donderdag 20 novem-ber 2014 om 19.30 uur in de trouwzaal van het stadhuis een informatieavond plaats. Op deze infoavond geeft een vrede-rechter toelichting over zijn rol als bemiddelaar en wat hij kan betekenen bij huurconflicten. Er is ook ruimte tot vragen stellen aan de vrederechter. Verder staan op het programma:

toelichtingen over de standaard inlichtingenfiche voor kandi-daat-huurders, het huurgarantiefonds en het provinciaal gelij-ke behandelingsprotocol. Deze infoavond staat open voor alle geïnteresseerde verhuurders. Deelname is gratis. Voor meer informatie kan u terecht op het telefoonnummer 03 778 32 45 (woonwinkel) of 03 778 30 32 (meldpunt discriminatie).

Informatieavond: ‘Tips voor verhuurders- De vrederechter aan het woord’

Onderzoek in Scandinavië heeft aangetoond dat te vroeg geboren kindjes rustig worden als er een gehaakt inktvisje in de couveuse wordt gelegd. De tentakels van de inktvisjes lijken op de navelstreng die de kindjes vasthielden in de baarmoeder. Ook in België zijn er verschillende ziekenhuizen

die inktvisjes verzamelen voor deze kindjes. Het stadsbestuur nodigt de inwoners uit om mee te doen aan dit project. Gehaakte inktvisjes kunnen afgegeven worden aan de infobalie van het stadhuis. Voor meer info en patronen kan u terecht op www.kleine-inktvisjes.eu

Inktvisjes voor couveusekindjes

KORT

Begin 2015 bespreekt de gemeenteraad een nieuw mobili-teitsplan voor Sint-Niklaas.Dat is een belangrijk beleidsdocument voor de leefbaarheid en de levenskwaliteit van onze stad. Zo wordt er sterk ingezet op de verhoging van de verkeersveiligheid door duidelijke en weloverwogen keuzes te maken inzake vrachtroutes, snelheid en aanleg van nieuwe wegen. Het mobiliteitsplan breekt ook een lans voor het gebruik van de fiets. Dit wordt het stedelijk vervoersmiddel bij uitstek. Verder komt de uitbreiding van het autoluw stadscentrum aan bod. Dit kan door het verbeteren van de verkeersstructuur en door het nemen van circulatie-maatregelen. Er komt ook een versterking van het openbaar vervoer en een betere benutting van de beschikbare parkeer-ruimte door het voeren van een sturend parkeerbeleid.

Het stadsbestuur wil graag uw mening kennen over het mo-biliteitsplan en organiseert daarom een uitgebreide informa-tie- en inspraakronde. U bent van harte welkom op één van volgende bijeenkomsten: Dinsdag 2 december - 19.30 uur - zaal Ons Huis, Schoolstraat 270Donderdag 4 december - 14 uur - trouwzaal stadhuisWoensdag 10 december - 19.30 uur - trouwzaal stadhuisDonderdag 11 december - 19.30 uur - zaal Familia, Truweelstraat 138Woensdag 17 december - 19.30 uur - trouwzaal stadhuis U vindt een presentatie van het mobiliteitsplan op www.sint-niklaas.be/mobiliteitsplan, vanaf vrijdag 7 novem-ber. Meer info: dienst mobiliteit, tel. 03 778 32 51

U en het mobiliteitsplan: informatie- en inspraakronde voor alle inwoners

12

Page 13: Stadskroniek november/december 2014

Toeristische activiteiten rond Wapenstilstand

Naar aanleiding van ‘100 jaar Groote Oorlog’, kan u op zon-dag 9 november om 10 uur luisteren naar prikkelende oor-logsverhalen door stadsgids Marcella Piessens in het stad-huis. Op dinsdag 11 november leidt stadsgids Ann Pieters om 10 uur een wereldoorlogwandeling in de stadskern van Sint-Niklaas. ’s Namiddags om 14 uur volgt de bijzondere tocht ‘casus belli te Belsele’ rond hetzelfde thema, waarbij de wandeling opgeluisterd wordt met muzikale intermez-zo’s, verzorgd door ’t Ey. Vooraf inschrijven (2 EUR) voor al deze activiteiten is verplicht en doet u bij de dienst toe-risme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas, tel. 03 778 35 00 of [email protected]

Bloed geven doet leven

Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes no-dig. Bent u tussen 18 en 66 jaar en in goede gezondheid, aar-zel dan niet om bloedgever te worden! Het Rode Kruis orga-niseert volgende bloedafnames (telkens van 17.30 tot 20 uur):

• Ontmoetingscentrum Voskenslaan 154, Sint-Niklaas, op vrijdag 7 november, vrijdag 28 november en woensdag 3 december.

• Huize Den Dries, Dries 53, Sinaai, op woensdag 10 de-cember.

• stedelijke basisschool, Gyselstraat 35, Nieuwkerken,op woensdag 17 december.

• De Klavers, Sint-Andriesstraat 1, Belsele, op woensdag 26 november.

Bloemencorso: wie doet mee?

Enkele leden van de Reuzengilde Sint-Nicolaas dromen van een bloemencorso in Sint-Niklaas op zondag 23 augustus 2015. Ze zoeken enthousiaste medewerkers om mee aan de weg te timmeren van dit project. Bent u handig en creatief? Wil u de stad in de bloemetjes zetten met prachtige praal-wagens? Neem dan contact op met [email protected]

Troelant: een nieuw ontmoetingscentrum voor Sinaai

Toeristische activiteiten rond Wapenstilstand

Inktvisjes voor couveusekindjes

Stadsprijs renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen 2014

Het stadsbestuur organiseert een wedstrijd voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen. Er wordt een prijs ter waarde van 2.000 EUR uitgereikt in elk van volgende categorieën: het renoveren of verbouwen van een bestaand gebouw, het oprichten van een invulbouw en het realiseren van een duurzaam bouwproject. Om in aanmerking te komen moet het deelnemende project voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de stedenbouwkundige vergunning bekomen zijn na 31 december 2009, het gebouw moet in belangrijke mate afgewerkt zijn vóór 31 december 2014 en wonen moet de hoofdfunctie van het gebouw zijn. Het volledige wedstrijdreglement en deelnemingsformulier kan u terugvinden op de website www.sint-niklaas.be of kan u aanvragen bij de dienst ruimtelijke planning in het stadhuis, Grote Markt 1 te Sint-Niklaas, tel. 03 778 32 30, e-mail: [email protected]. Inschrijven kan tot 5 december 2014.

13

Page 14: Stadskroniek november/december 2014

Dag van de Sint

Op zondag 16 november wordt Sinterklaas met een groot feest onthaald in zijn eigen stad. Om 13 uur wordt de Grote Markt omgetoverd tot Sinterklaasspeelplein en om 15 uur verschijnt de Sint op het feestpodium. Daarna gaat hij de kinderen begroeten en bekijkt hij de vele artiesten en gekke figuren op het marktplein.

Huis van de Sint

In de dagen dat Sinterklaas in ons land verblijft, woont hij in een mooi groot huis in het centrum van Sint-Ni-klaas. Het Huis van de Sint (Stationsstraat 85) is open van woensdag 12 november tot zaterdag 6 december. Je kan het Huis vrij en gratis bezoeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16 tot 17.30 uur, op woensdag van 14 tot 17.30 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 17.30 uur.

Sint in de piste

‘Sint in de piste’ is een anderhalf uur durend spektakel-programma, waarbij klassiek circus in een modern jasje wordt gestopt. Prachtige kostuums, een sprookjesachti-ge belichting, een uitgebreid live circusorkest en tal van verrassingen zorgen voor een onvergetelijk feest met Sinterklaas en zijn vele Zwarte Pieten als centrale gas-ten. De voorstellingen vinden plaats op de Grote Markt, op zaterdag 22 november, zondag 23 november en za-terdag 29 november telkens om 10.30 uur, 14 uur en 17 uur. Op zondag 30 november is er een voorstelling om 14 uur en om 17 uur. Tickets (8 EUR) zijn online verkrijg-baar via www.sintindepiste.be en aan de infobalie in het stadhuis.

Sinterklaaszoektocht

Speur van 12 november tot 6 december mee in het hart van de stad en ontdek alle Sinterklaasgeheimen die an-ders diep verborgen blijven. Een aanrader voor iedereen vanaf 3 jaar. Deelnemingsformulieren zijn gratis verkrijg-baar bij de dienst toerisme op de Grote Markt, in het Huis van de Sint, de deelgemeentehuizen, de Bib en de leden

van de Koninklijke Vereniging van Mees-terbanketbakkers. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 10 december. De win-naars worden per-soonlijk verwittigd.

Sint-Niklaas, stad van de SintVan 12 november tot 6 december is Sint-Niklaas opnieuw dé Stad van de Sint. Dit jaar ook met tal van nieuwe activiteiten.

Page 15: Stadskroniek november/december 2014

NIEUWWegdromen in de stad van de Sint

Wanneer de Sint in zijn residentiestad verblijft is daar zoveel te beleven dat je er zelf ook best een paar dagen kan vertoeven. Hotels dompelen zich volledig onder in de Sinterklaassfeer en bieden arrangementen aan die bol staan van de leuke Sinterklaasactiviteiten, exclusie-ve belevenissen en gevulde schoentjes.

Hotel Ibis – Hemelaerstraat 2, Sint-Niklaas – www.ibis.comHotel New Flanders – Stationsplein 5, Sint-Niklaas – www.hotelnewflanders.be

Sintbier en Zwarte Pietbier

Sinterklaas gaf een goed bewaard en buitenge-woon lekker recept prijs voor het brouwen van zijn lievelingsbier. Met accenten van mandarijn-tjes en speculaas kan je kiezen uit een blonde en donkere variant. Horeca Stadskern schenkt het heilige vocht vanaf nu jaarlijks van 11 novem-ber tot en met 6 december in bijhorende Sint- en Pietglazen. Surf naar www.stadvandesint.be en vind er de horecazaken die dit nieuwe stadsbier exclusief aanbieden aan grote brave kinderen.

Donderdagse marktactie

De marktactie ‘Stad van de Sint’ loopt tijdens drie Don-derdagse Markten: 30 oktober, 6 november en 13 no-vember 2014. Op deze dagen zet de markthandelaar voor elke aankoop vanaf 5 EUR een stempel op jouw actiekaart. Met vier stempels heb je een volle kaart. Daarop vul je al de gevraagde gegevens in en je stopt de kaart in de wedstrijddoos aan de infobalie van het stadhuis. Op vrijdag 14 november om 16 uur gaat de verzamelbox onherroepelijk dicht. Een onschuldige hand haalt er dan 275 winnaars uit die elk twee kaar-ten voor een voorstelling van ‘Sint in de Piste’ winnen. Iedere winnaar kan maximaal één duoticket winnen en wordt persoonlijk verwittigd om de kaarten af te halen aan de infobalie van het stadhuis. Veel geluk!

De schat van de Sint

Tijdens zijn verblijf beloont Sinterklaas wekelijks de grote en kleine speurneuzen met een exclusief Ton-keys-chocoladepakket. Kijk elke werkdag vanaf 17.30 uur naar TV OOST en ga op zoek naar de schat van de Sint. Van maandag tot vrijdag geeft Zwarte Piet, tussen de TV OOST-programma’s door, een zoete zoektip mee. De vijf tips van de week leiden jou uiteindelijk naar de locatie waar Zwarte Piet de sleutel van de schatkist heeft verstopt. Met deze sleutel open je de schatkist en smul je van de heerlijkste chocolade. Raak je de ene week het spoor kwijt, probeer je de volgende week ge-woon opnieuw met een nieuwe schat.

De actie loopt 3 weken lang, van 17 november tot en met vrijdag 5 december. Voor meer concrete info : surf naar www.tvoost.be of www.stadvandesint.be

Achter de schermen van het circus

Voor de shows van ‘Sint in de Piste’ reist één van de grootste Europese circussen jaarlijks naar Sint-Niklaas. Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz is dan exclusief voor dit evenement buiten zijn eigen landsgrenzen te zien. Achter de voorstelling die het publiek ziet gaat een bijzon-der leven schuil : op 8000 vierkante meter leeft een reizende stad met meer dan 100 inwoners uit alle hoeken van de wereld. Tijdens een noc-turne-rondleiding maak je kennis met het magi-sche leven in en rondom de circustent. Een unie-ke kans, voor iedereen vanaf 12 jaar.

Maandag 24 november en dinsdag 25 november. Telkens te 18.30 uur en te 20 uur.

Een rondleiding kost 2 EUR en duurt 90 minuten. Vooraf inschrijven is verplicht: dienst toerisme, Gro-te Markt 45, Sint-Niklaas, tel. 03 778 35 00.

O, kom toch eens kijken…Sint-Niklaas, stad van de Sint heeft nog veel meer te bieden : workshops, theatervoorstelling, knutselatelier, ge-bedsdienst, vertelmomenten…

Alle praktische info daarover is terug te vinden op www.stadvandesint.be

Page 16: Stadskroniek november/december 2014

Van zaterdag 6 december tot zondag 11 januariijspiste marktactie winterkermiskerstmarkten winkelzondagen

Sint-NiklaasWINTERTWWW.SINTNIKLAASWINTERT.BE

winter in de stad campagnebeeld A4 def.indd 1 22/10/2014 9:42:52