N.U. november 2013

19
NOVEMBER 2013 NR 22 JAARGANG 3 GRATIS? JAZEKER! WEBSITES & WEBSHOPS Dé buurtglossy van VleutenDe Meern en Leidsche Rijn LiefstLeidscheRijn De persoon achter deze verrassende website Special De leukste webshops op een rij! De Vlinderhof Een plek van rust in een hectisch vinexleven

description

De buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

Transcript of N.U. november 2013

Page 1: N.U. november 2013

NOVEMBER 2013 NR 22 JAARGANG 3

GRATIS? JAZEKER!

WEBSITES &WEBSHOPS

Dé  buurtglossy  van  Vleuten-­De  Meern  en  Leidsche  Rijn

LiefstLeidscheRijnDe persoon achter deze

verrassende website

Special De leukste webshops

op een rij!

De VlinderhofEen plek van rust in een

hectisch vinexleven

Page 2: N.U. november 2013

Thirty Dancing is het feest voor dertigers die weer eens willen stappen als vroegerThirty Dancing is een initiatief van Bas en Martijn die in de vriendenkring steeds vaker de behoefte aan uitgaansgelegenheden voor dertigers constateerden. Ze stellen, mede op basis van onderzoeken in de horeca, dat het huidige aanbod van dansgelegenheden niet meer aansluit op de levensfase. “We horen vaak dat er op veel plekken te jong publiek komt, verkeerde muziek wordt gedraaid en ook de late aanvang van de gezelligheid is een belangrijk minpunt. De door carrière en/of gezinsleven schaars geworden vrije tijd besteedt deze leeftijdsgroep liever aan een verzorgde avond uit en daar houden wij bij Thirty Dancing rekening mee.” Sfeervolle locaties, herkenbare hits van toen en nu, generatiegenoten, verstaanbare gesprekken en feestelijke extra’s vormen de vaste ingrediënten van het concept. “De minimumleeftijd van 27 jaar en het ontbreken van deurverkoop zorgen voor een volwassen publiek. Als er iemand van vijfentwintig voor de deur staat, sturen we diegene echt niet weg. Maar de jongste stapgeneratie is dus niet welkom. Om in te spelen op het drukke bestaan en het eventueel onderbrengen van kroost starten we de feesten vroeg op de avond. Zo blijft er ook voldoende energie over voor de zondag.” Dat dertigers inderdaad graag op een andere manier stappen blijkt wel uit het succes van het feest. Jaarlijks bezorgt Thirty Dancing zo’n twintigduizend dertigers in verschillende steden een avond uit waarbij de dansvloeren al vroeg volstromen. Er zijn vergevorderde plannen voor een aantal nieuwe steden en er is zelfs concrete interesse uit het buitenland. Meer informatie en foto’s zijn te vinden op de website van Thirty Dancing www.thirtydancing.nl.

Het nieuwe CitySense (voormalige Jacobi Theater) is zaterdag 30 november om 21:00 de locatie voor Thirty Dancing Utrecht. Een toegangskaart kost 17,00 (ex. fee en incl. welkomstdrank, hapjes, garderobe, voorzieningen en vele feestelijke extra’s) en is alleen in de voorverkoop te bestellen in onze webshop via de Utrechtpagina van www.thirtydancing.nl.

OPEN21.00 UUR

ENTREE 17,- EX. FEE

INCL. WELKOMSTDRANK EN FEESTELIJKE EXTRA’S

LOCATIE EN ROUTEWWW.CITYSENSE-UTRECHT.NL

KAARTVERKOOPWWW.THIRTYDANCING.NL

30.11.2013CITYSENSEUTRECHT

Page 3: N.U. november 2013

De tijd dat er geen internet was, kan ik me nog goed herinneren. En dat is niet omdat ik zo oud ben, maar vooral omdat het ontzettend snel gegaan is… Nu snap ik niet meer dat mensen toen goed konden functioneren. Hoe maak je snel afspraken zonder e-mail? Waar lees je recensies over dat restaurant? Hoe moet je prijzen vergelijken van verschillende aanbieders? Hoe hou je al je vrienden in de gaten? Waar zoek je het antwoord op die ene vraag? En is het ook niet heerlijk om online te shoppen? De gemiddelde Nederlander besteed bijna twee uur door op het internet, en dat alleen in de vrije tijd, dus alles wat er op het werk gebeurt, telt niet eens mee!

Het internet heeft het leven een stuk eenvoudiger en toegankelijker gemaakt. Uiteraard ook met bijkomende nadelen, maar daar hebben wij het nu niet over. Wij hebben voor jullie de leukste webshops uit de omgeving uitgezocht, de zogenaamde ‘omsurfwebshops’ en we spraken met twee bijzondere inwoners uit Leidsche Rijn. De een is initiatiefnemer van de bekende website LiefstLeidscheRijn.nl. De ander, Marc Kikkert, is vorige maand begonnen met een crowdfunding actie om een hele bijzondere tuin te laten aanleggen in het Maximapark.

N.U. magazine heeft er destijds voor gekozen vooral offline te berichten, zodat je echt iets in handen hebt, je in een stoel kan kruipen, het papier kan ruiken en met dit weer lekker met een kop thee bij de open haard een momentje voor jezelf hebt.

Dus doe dat vooral en geniet!

Fleur van de VeldeUitgever N.U. Magazine

N.U. is de buurtglossy van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn! Voor iedereen die wil weten wat er in de buurt speelt, wat andere

buurtbewoners inspireert en die wil kennis maken met nieuwe initiatieven en bestaande parels. Vanaf N.U. elke maand!

December

Januari

Februari

Maart

Sinterklaas & Kerstmis

Sport & Beweging

Huisje, boompje, beestje

Online & Gadgets

SPECIALS 2013-2014

O nline

Kerstmarkt Leidsche Rijn

Verkoopt u leuke cadeaus of mooie versiering voor in

en rondom het huis, een lekkere wijn of goede kaas?

Dan kunt u zich aanmelden via:

www.kerstmarktleidscherijn.nl

Deelnemenkan al vanaf

!100!

       N.U.          |    5

VOORWOORD

Page 4: N.U. november 2013

08

12

15

16

18

19

20

21

22

24

26293033

34

Vloervoordeel B.V.

Strijkviertel 463454 PN de Meern030 [email protected]

Omdat ieder persoon bijzonder is...

Tel. (030) 296 66 66 barbarauitvaart.nl Egginklaan 51 Utrecht Nieuwe Vaart 5 Vleuten

Elke levensfase kent ander financiële zaken om te regelen. Van trouwen en de geboorte van kinderen tot en met de oudedag en de regeling van de nalatenschap. Kunt u beter wel of niet uw hypotheek aflossen? Heeft u goede financiële afspraken met uw partner? Wat als u onverhoopt uit elkaar gaat?

Op basis van uw situatie en wensen bedenkt Joost Avis oplossingen en helpt hij bij het vastleggen daarvan. “In 2004 ben ik gestart als financieel planner en vanaf 2007 heb ik me gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling. Daar ligt nu vooral de focus. Een scheiding is een heftig proces waarbij de financiën vaak de meeste spanningen oproepen. Ik help mensen om ook op financieel terrein tot goede afspraken te komen.”

Orde op Zaken zit niet in Leidsche Rijn, maar is gevestigd in Woerden. “Veel mensen vinden het prettiger om zoiets als hulp bij scheidingsbemiddeling buiten hun directe woonomgeving te zoeken. Je kunt het vergelijken met een bezoek aan de sauna, daar loop je ook niet graag een buurman tegen het lijf.”

Orde op Zaken: adviespraktijk voor financiële oplossingen

COLOFON

Fotografie CoverGuy Cocquit

CovermodelLiefst Leidsche Rijn

HoofdredacteurFleur van de Velde

RedactieUrsula, Ronald Correljé, Fleur van de Velde

Concept + Logo ontwerpASEGA Media

Ontwerp + VormgevingJalijn Creatieve Communicatie

DrukkerijDrukkerij Hendrix

Heeft u vragen of opmerkingen mail naar [email protected] vragen over advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met Mirjam Buitendam 030 3020398 of stuur een mail naar [email protected]

DistributieNieuw Utrecht wordt verspreid in een oplage van 10.000 exemplaren en is onder meer verkijgbaar bij supermarkten, restaurants, kappers, kledingwinkels, schoonheidssalons en sportcentra.

Nieuw Utrecht is een uitgave van MF Media. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever worden overgenomen. MF Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten © 2011

MF MediaA.M.G. Schmidtstraat 743544 HG Utrecht030 88 88 936www.mf-media.nl [email protected]

Coverstory LiefstLeidscheRijn

BuurtenVlinderhof

Column SNS Bank

Recepten

Kidzz pagina Kindergarden

Flitzz FotopaginaHelp een handje, doneer een plantje!

Kidzz paginaJansen & Jansen

Toen & NU

Beschuit met muisjesTijmen

Kidzz paginaDe Vrijstaat

De leukste webshops!

De auto van...

Agenda

Startende ondernemer

ColumnUrsula

32

       N.U.          |    7

Page 5: N.U. november 2013

e is al bijna twee jaar oud, velen in Leidsche Rijn zullen haar kennen en regelmatig bezoeken en bijna iedereen zal zich afvragen wie de mysterieuze initiatiefnemer van haar is. We hebben het over de website LiefstLeidscheRijn.nl. N.U. heeft als een van de weinige met de initiatiefnemer gesproken en al blijft er nog veel geheim, er is ook een hoop te vertellen.

Tekst: Fleur van de Velde

Z

“Het maakt LiefstLeidscheRijn extra interessant dat er nog zoveel mysterie rondom haar is. Bewoners hebben het er over en naast dat het een hele complete website is, geeft dit mysterie het net dat stukje extra. LiefstLeidscheRijn is dan ook voorlopig niet van plan te verklappen wie er achter de computer zit... LiefstLeidscheRijn is gestart met het doel bewoners van Leidsche Rijn een overzicht te geven van wat er allemaal speelt in hun buurt. De laatste jaren is er ontzettend veel gebeurd en veranderd, er zijn heel veel nieuwe bewoners gekomen, maar ook heel veel evenementen, restaurantjes en activiteiten. Op de website is dit verzameld en zo ben je als Leidsche Rijner goed op de hoogte van wat er allemaal te doen is in de omgeving. En dat is een hele hoop, Leidsche Rijn is verrassend veelzijdig en bruisend!”

Tekst: Fleur van de VeldeFotografie: Guy Cocquit

8        |  N.U.              N.U.          |    9

lees verder>>

COVERSTORY COVERSTORY

Page 6: N.U. november 2013

W I N N E N De kaarten van

LiefstLeidscheRijn zijn te

bestellen en wij mogen vier

setjes weggeven! Laat ons

via [email protected]

weten wat jouw favoriete

plek in Leidsche Rijn is en

maak kans op deze leuke

kaarten!

Valentijnsdag“Naast het onderhouden van de website stuurt de initiatiefnemer van LiefstLeidscheRijn zo nu en dan ook wat kaartjes aan instellingen of bewoners die iets bijdragen aan de buurt. Het was 14 februari 2012 dat er bij dertig mensen een kaart op de mat viel. Een kaart waarop stond dat hun werk en inzet voor Leidsche Rijn gewaardeerd wordt en dat ze zo door moeten gaan. Valentijnsdag, de dag waarop je je waardering en liefde voor anderen uitspreekt, was een mooi begin hiervoor. Doordat er geen duidelijk afzender op de kaart vermeld was, ontstond er op Twitter direct een ‘buzz’. Mensen waren nieuwsgierig van wie ze de kaart gekregen hadden, gingen met elkaar daarover in gesprek en het aantal bezoekers van de website steeg explosief. Het was voor mij toen direct duidelijk dat LiefstLeidscheRijn een goede kans van slagen had.”

Niet commercieel“Ik ben begonnen met eigenlijk hetzelfde idee als jullie met N.U. magazine hebben: mensen laten zien hoe mooi en veelzijdig Leidsche Rijn is. Ik heb hiernaast nog een baan, dus voor mij hoeft het geen geld op te leveren. Het is begonnen met een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget en gelukkig waren er een aantal vrienden die het initiatief steunden en kosteloos mee werkten aan bijvoorbeeld de bouw van de website of het ontwerp van de kaarten en de huisstijl. Ik wil geen commerciele website, omdat ik zo breed mogelijk wil berichten. Alles en iedereen moet aan bod kunnen komen. Van grote commerciele evenementen tot kleine lokale initiatieven. Op de lange termijn moet ik wellicht wel gaan kijken naar sponsoren om alles draaiende te houden, maar voor nu werkt het op deze manier prima.”

Netwerk“Zelf vind ik het heerlijk om te bouwen aan netwerken en verbindingen te leggen. Samen word je echt veel sterker en LiefstLeidscheRijn is

daar het perfecte voorbeeld van. Deze website wordt gemaakt door de bewoners van Leidsche Rijn. Als er geen dingen georganiseerd worden en bewoners brengen mij daar niet van op de hoogte, dan is er ook niks te communiceren. Ik vind het mooi om te zien dat er op deze manier saamhorigheid en verbondenheid ontstaat. Dat is ook een doel van de website, mensen bij elkaar brengen.”

“In een nieuwbouwwijk als Leidsche

Rijn zie je dat mensen hun plek nog

moeten vinden en ook de tradities

moeten nog ontstaan.’’

Tradities“In een nieuwbouwwijk als Leidsche Rijn zie je dat mensen hun plek nog moeten vinden en ook de tradities moeten nog ontstaan. De vanzelfsprekendheid om op pad te gaan, moet opnieuw uitgevonden worden. Er wonen veel gezinnen met werkende ouders die weinig tijd hebben om naast werk, kinderen en andere verplichtingen ook nog deel te nemen aan activiteiten die in de buurt georganiseerd worden. Op dit moment willen ze die tijd ook nog niet maken. In andere dorpen, waar bewoners al maanden uit kijken naar die ene brasserie of dat geweldige jaarlijks terugkerende feest, neemt iedereen die dag vrij. Dat hebben wij hier nog niet, maar dat gaat komen. Tradities moeten ontstaan. Bewoners hebben vaste plekken nodig waarvan ze weten dat het gezellig is en ze daar bekenden tegen komen. Leidsche Rijn heeft zoveel plekken en mooie evenementen die uit kunnen groeien tot een ontmoetingsplek.

Het verbaast me als ik hoor dat mensen de Bosspeeltuin nog niet kennen en dat geldt

voor veel meer plekken en evenementen. Het is zonde als bijvoorbeeld een Leidsche Rijn Festival moet stoppen wegens een tegenvallend aantal bezoekers. Zo’n evenement moet uitgroeien tot het jaarlijkse evenement van Leidsche Rijn. Als website wil ik daar aan bijdragen, ik wil positieve dingen onder de aandacht brengen en bekendheid geven.”

Groei“De bezoekersaantallen van de website groeien nog steeds goed. Per dag zitten we nu op zo’n 250/300 unieke bezoekers. Met name de pagina met restaurants en horeca wordt goed bekeken. Mensen zijn daar naar op zoek, daar is behoefte aan. En uiteraard wordt de agenda pagina vaak bezocht. Ik hoop dat de website blijft groeien en bij dezen een oproep om leuke nieuwtjes, tips en activiteiten door te geven via [email protected] en neem eens een kijkje op de website!”

10          |  N.U.              N.U.          |    11

COVERSTORY COVERSTORY

Page 7: N.U. november 2013

Benieuwd naar wat jouw buurtgenoten en de ondernemers in de wijk allemaal doen en

mee maken? N.U. gaat iedere maand voor jou buurten in de buurt en interviewt bijzondere,

inspirerende en boeiende mensen met

een verhaal.

“Ik heb al berichten

gekregen van mensen uit

Argentinië en Japan met

de vraag wanneer de tuin

open gaat.”

Het Máximapark zelf is al bijzonder, maar daar komt nu nog een wel héél bijzondere tuin bij: Vlinderhof. Bijzonder omdat hij ontworpen is door Piet Oudolf, door velen gezien als de meest toonaangevende tuinarchitect van de wereld. Én bijzonder omdat deze tuin hier komt vanuit een bewonersinitiatief. N.U. magazine sprak met Marc Kikkert, de drijvende kracht achter dit initiatief.

Een paar jaar geleden verhuisde Marc Kikkert naar Het Zand, aan de rand van het!Máximapark. Midden in het park lag een kaal stuk grond. Zonde, zo vond Marc. “Zelf ben ik fervent tuinierder, ik heb veel boeken hierover gelezen en op deze manier kwam ik in aanraking met Piet Oudolf.” Zo ontstond op een ochtend het idee en de ambitie om Piet Oudolf op deze plek een tuin te laten ontwerpen. “Je kunt Piet Oudolf vergelijken met de Rembrandt van de tuinen. Met het verschil dat je een schilderij van Rembrandt kunt verplaatsen. Hangt deze nu in Amerika, dan kan hij eventueel volgend jaar in Amsterdam hangen. Met een tuin gaat dit een stuk lastiger….” Een tuin van Piet Oudolf in ons Máximapark als cultureel erfgoed voor heel Nederland.

Dus ging Marc met zijn idee naar de gemeente die hem redelijk verbaasd ontving. Maar indien het Marc zou lukken Piet Oudolf zover te krijgen om een ontwerp te maken en een groot deel van de kosten via sponsoren zou regelen, zou hij de steun krijgen. En zo geschiedde. Nu - twee jaar na zijn idee - staat de eerste plantdag gepland op 23 november. “Er zijn heel wat vrijwilligers uren ingestopt, maar het

is geweldig dat de tuin nu echt wordt aangelegd. De dag dat ik naar zijn huis reed, herinner ik me nog goed. Dat Piet Oudolf positief reageerde en mee wilde om met de gemeente Utrecht om de tafel te zitten, was toch wel een grote verrassing en een hele grote eer.”

“ Via www.vlinderhof.com kunnen

bewoners voor "3 een plant kopen die

in de tuin geplaatst gaat worden. ‘‘

Met meerdere gesprekken en zelfs een busexcursie naar de privétuin van Piet Oudolf maakte Marc iedereen binnen de gemeente enthousiast. Met hulp van de Vrienden van het Máximapark begonnen de sponsoren te komen en zo was er voldoende geld om Oudolf het ontwerp te laten maken. Inmiddels hebben vrijwillgers zich aangemeld voor diverse werkzaamheden. Voor de tuin, communicatie, het organiseren van activiteiten en educatie. “Het is mooi om te zien dat in Leidsche Rijn een grote

Tekst: Fleur van de Velde

12        |  N.U.              N.U.          |    13

BUURTEN BUURTEN

Page 8: N.U. november 2013

Dit klinkt je vast bekend in de oren: je sluit een verzekering af en kijkt er vervolgens niet meer naar om. Toch is het belangrijk om je verzekeringen regelmatig te controleren. Waarom? Omdat je misschien te veel hebt verzekerd. Of juist te weinig. Het kan ook zijn dat er iets in je situatie is veranderd. Denk aan een verhuizing, een verbouwing, gezinsuitbreiding, studerende kinderen of een scheiding. Maar er is nog een reden om je verzekeringen regelmatig te controleren: veel verzekeringen zijn vernieuwd en verbeterd. Dat kan betekenen dat je met een nieuwe verzekering soms kunt profiteren van betere voorwaarden, en in sommige gevallen nog tegen een lagere premie ook.

Weet jij hoe het bijvoorbeeld met jouw woonverzekeringen zit? Zijn je woonhuis en je inboedel tegen de juiste waarde verzekerd? En weet je of je een garantie tegen onderverzekering hebt? En zo ja: geldt die garantie nog? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, waar je van ons heel eenvoudig een antwoord op kunt krijgen.

‘‘Het is zo gebeurd en wie weet welke mooie voordelen dat nog meer oplevert.’’

Want als je ons in de winkel je verzekeringen laat bekijken, dan kijken we niet alleen naar onder- of oververzekering, maar ook naar de voorwaarden en de premie die je betaalt. Dat levert je misschien een mooie besparing op. En je weet in ieder geval zeker dat je verzekeringen weer helemaal bij de tijd zijn.

Je kunt bij ons terecht voor alle soorten verzekeringen. Van verzekeringen voor je huis, voor je auto of motor en je vakantie tot verzekeringen voor je gezin en jezelf. We blijven bij SNS Bank bovendien hard werken aan een goed aanbod. En met succes! De Consumentenbond test elk jaar verzekeringen en onze woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn in juni vorig jaar en in juli dit jaar uitgeroepen tot ‘Beste uit de test ’.

Loop gerust eens bij ons binnen om je verzekeringen te laten controleren. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Het is zo gebeurd en wie weet welke mooie voordelen dat nog meer oplevert. Je bent van harte welkom in onze winkel.

Tot ziens bij SNS Bank Vleuterweide.

Eric Jongerius

Zijn jouw verzekeringen nog bij de tijd?

welwillendheid is, mensen vinden het leuk om mee te helpen, mee te denken en op allerlei manieren bij te dragen. Wat dat betreft lijkt Leidsche Rijn een beetje op Amerika. Uitgaan van de mogelijkheden en de kansen en niet overal problemen zien.”

Help een handje, doneer een plantjeSteun is nog hard nodig, want het aanleggen van een dergelijke tuin brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Hier heeft Marc een mooie oplossing voor bedacht. “Via www.vlinderhof.com kunnen bewoners voor "3 een plant kopen die in de tuin geplaatst gaat worden. Uiteraard zijn deze mensen ook meer dan welkom om de planten daadwerkelijk zelf in de grond te zetten eind maart/begin april.” De eerste plantdagen staan voor nu gepland op 23 en 30 november, dan gaan de hagen de grond in die de tuin omheinen.

OntwerpDe Vlinderhof wordt omheind door een mooie grote haag, wat een hofje vormt, vandaar ook de naam. Het woord vlinder komt ook niet uit de lucht vallen. De bloemen en planten die Piet Oudolf gebruikt, trekken veel vlinders en insecten aan. “Er is ook al een imker voor de Vlinderhof” vertelt Marc. De tuin is bijna net zo groot als een voetbalveld en moet een ontmoetingsplek worden voor mensen uit de omgeving. Er worden bankjes geplaatst en er komt een koffietentje. Een plek van rust in een hectisch Vinexleven. “We zijn ook bezig met een educatief programma voor basisscholen, in samenwerking met andere partijen zoals de Vlinderstichting. En een paar keer per jaar zullen er kleinschalige activiteiten plaats vinden.

ToeristenMaar niet alleen mensen uit de omgeving zullen genieten van deze openbare tuin, toeristen van over de hele wereld gaan naar Leidsche Rijn komen om deze tuin van Piet Oudof te zien. “Ik heb al berichten gekregen van mensen uit Argentinië en Japan met de vraag wanneer de tuin open gaat”, vertelt Marc trots. In mei 2014 wordt Vlinderhof officieel geopend.

Crowdfunding: Help een handje, doneer een plantje!

Draag jij Vlinderhof een warm hart toe? Kijk op www.vlinderhof.com en zie hoe je kunt helpen als vrijwilliger of met een vrijwillige donatie.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via [email protected]

Piet Oudolf

Oudolf ontwerpt publieke en particuliere tuinen overal ter wereld. Bekende voorbeelden zijn!The Highline!(een spectaculair park bovenop een oude verhoogde metrolijn), de! 9/11 herinneringstuin! in New York en een adembenemend mooie tuin in het!Luriepark!in Chicago.Op 11 november ontvangt Oudolf de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs van Koningin Máxima voor zijn wereldwijde invloed op het gebied van tuin- en landschapsontwerp.

     14          |    N.U.

BUURTEN COLUMN

Page 9: N.U. november 2013

Fotografie: Mel Sikkema

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (4 personen)

1 st ui (middel)2 st laurier1 st gember (klein beetje)2 st pastinaak3 st knoflook (tenen)2 st Wortel1 tl komijn (gemalen)200 gr linzen (oranje, 1 dag geweld in water) 250 gr water (ongeveer) Olijfolie, peper en zout

Bereiding:

Verwarm de olijfolie en fruit de ui, gember en knoflook in een diepe pan met een dikke bodem. Voeg de uitgelekte linzen toe samen met de fijn gesneden wortelen en pastinaak. Voeg hierna twee laurierblaadjes en de gemalen komijn toe. Vul de pan met water zodat de linzen en groenten ca. 2 cm onder water staan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel rustig stoven. Kook de linzen en groenten totdat ze zacht zijn, haal de pan van het vuur en laat de groentepuree langzaam afkoelen. Haal de laurierblaadjes eruit en maal de groenten en linzen met een blender of staafmixer tot een dikke/medium dikke soep ontstaat. Voeg vers gemalen zwarte peper en zout toe voor de smaak.

Eet smakelijk!

Linzen…Julien van Stokkem, Chefkok en eigenaar van restaurant Balijepark in De Meern schrijft iedere maand een recept voor N.U. magazine. Deze maand ‘linzensoep’.

Samuel 17 vers 28, Sobi gaf David bonen en linzen. Al sinds het oude testament wordt er geschreven over linzen. Een bijbels ingrediënt dat vooral voorkomt in gebieden met een warm klimaat. Doordat deze peulvruchten, eigenlijk gedroogde zaden van de linze plant, door kou niet goed kunnen groeien in ons Hollandse klimaat worden ze hier vaak verbouwd in verwarmde tunnels.

De zaden van de linze plant worden na het telen gedroogd waardoor ze lang houdbaar zijn. Van vroeger uit werden ze dan vooral gegeten in de periode van het jaar dat er vanaf het land weinig eten afkomstig was, de winter dus.

Zelf werk ik in deze periode ook graag met linzen. Linzen zijn zeer voedzaam en een goede brandstof voor het lichaam. Dit komt goed uit in een tijd dat je lichaam wat extra brandstof kan gebruiken om lekker warm te blijven. Om linzen te verwerken tot iets eetbaars moeten ze enige tijd baden in vloeistof. In water, bouillon of in een stoofgerecht met vis, vlees of groenten. Linzen laten zich goed vermengen met diverse kruiden en specerijen. De verschillende toepassingen van dit ingrediënt zorgen ervoor dat ze in duizenden recepten terug te vinden zijn.

Zelf heb ik wel twaalf verschillende recepten met linzen die ik regelmatig gebruik. Het onderstaande recept is een van mijn favoriete.

       N.U.          |    1716          |    N.U.      

RECEPTENRECEPTEN

Page 10: N.U. november 2013

Belangrijkste doelen die wij willen bereiken op het gebied van de taalontwikkeling zijn:

te zijn

luisteren

kinderen heel graag willen leren.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen van boekjes aan kinderen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat voorlezen aan jonge kinderen een positief effect heeft op het latere lezen en leren op school. Het doel is natuurlijk ook dat kinderen meer plezier krijgen in lezen. Daarom zijn wij bij Kindergarden lid van de bibliotheek om zoveel mogelijk variatie aan te bieden qua boeken. En hoe leuk is het om met de bolderwagen vol met kinderen richting de bibliotheek te gaan en hier boeken uit te kiezen samen met de kinderen. Een zeer leerzaam en leuk uitje voor de kinderen. Natuurlijk informeren wij de ouders ook over hoe belangrijk voorlezen is voor kinderen zodat er hopelijk thuis meer voorgelezen gaat worden aan de kinderen.

KindergardenVoorlezenBaby’s hebben behoefte aan een wereld vol met responsieve interacties en taal: contact met anderen en het horen van gesproken taal, maar ook liedjes en andere geluiden, waarop zij kunnen reageren. De ontwikkeling van communicatieve vaardigheden wordt gestimuleerd door kinderen veelvuldig in aanraking te laten komen met allerlei vormen van taal. Jonge kinderen communiceren met hun hele lichaam, taal wordt al snel een steeds belangrijker communicatiemiddel.

Taal is nodig om leerstof te begrijpen en taal geeft houvast om de wereld te verkennen. De pedagogisch medewerksters bij Kindergarden kunnen met taal een hele wereld openen en delen met de kinderen. Lang voordat kinderen leren lezen en schrijven, maken zij op alle mogelijke manieren kennis met taal. Taal is een essentieel onderdeel van elke interactie en maakt dat kinderen grip krijgen op de wereld om zich heen. Zingen, rijmen, voorlezen, luisteren, poppenkastspelen, grapjes maken zijn allerlei activiteiten die in Babylonië (klein stukje uit het Kindergarden pedagogisch beleid) thuishoren en die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen

Help een handje, doneer een plantje! Op www.vlinderhof kun je vanaf nu diverse planten, bloemen en bomen doneren aan de prachtige tuin Vlinderhof die het voorjaar 2014 geopend zal worden in het Maximapark. Een goede crowdfunding actie van initiatief-nemer Marc Kikkert. Het achtergrondverhaal is te lezen in de rubriek Buurten op pagina 12.

FLITZZ FOTOPAGINA

18  |  N.U.        N.U.          |    19

KIDZZ PAGINA

Page 11: N.U. november 2013

Voor deze activiteit heb je wel een beetje geduld nodig, maar daar krijg je zeker een heel gaaf kunstwerk voor terug!

Dit heb je nodig:Wit papier / Potlood / Stiften

Zo ga je te werk:1. Leg je hand op wit papier en trek deze over met een grijs potlood.2. Trek nu met een zwarte stift rechte lijnen buiten de hand. Binnen de hand bol je de lijnen.3. Trek dit door tot je de hele hand hebt gehad. Let er op dat je binnenin elke vinger de lijnen weer bol trekt en daar-buiten de lijnen recht houdt.4. Trek nu met een andere kleur de lijnen nogmaals onder de zwarte lijnen.5. Herhaal dit met verschillende kleuren tot er geen wit meer te zien is. 6. Kijk maar eens goed. Je hebt nu een hele gave tekening van je eigen hand in 3D gemaakt!

Tekenactiviteit: Teken je hand in (vanaf 7 jaar)

Op de BSO’s van Kinderparadijs Jansen & Jansen kunnen onze kinderen elke dag deelnemen aan allerlei leuke activiteiten. Wij bieden een activiteitenprogramma met daarin elke week een ander thema. Denk bijvoorbeeld aan de thema’s sport & spel, natuur, tekenen, techniek, creatief, koken en cultureel. Natuurlijk houden wij hierbij ook rekening met de verschillende leeftijden van onze BSO kinderen. Hieronder willen wij graag twee activiteiten met jullie delen die volgens onze BSO kinderen een groot succes waren!

Natuur activiteit: Groene groeifiguurtjes (vanaf 4 jaar)

Met deze simpele, maar erg leuke activiteit kun je een groeifiguurtje maken met behulp van restmateriaal. En als je er goed voor zorgt zal je vanzelf de haren zien groeien!Dit heb je nodig: Lege plastic fles, Tuinkers, bieslook, basilicum of kattengras Alleslijm, Wol, Potgrond, Wit papier, Schaar, Knopen en Tekenspullen.

Zo ga je te werk:Snij of knip de bovenkant van de plastic fles. Hiervoor kun je het beste hulp vragen van een volwassene! Teken nu grote ogen op papier, knip ze uit en plak ze op de fles. Zoek een knoop voor de neus of gebruik een andere dop. De mond, haren en wenkbrauwen kun je maken van verschillende woldraadjes. Uiteraard kun je zelf het groei-figuurtje nog verder versieren. Als het groene groeifiguurtje af is, kun je hem vullen met potgrond. Plant vervolgens de tuinkers, bieslook, basilicum of kattengras. Plaats het groene groeifiguurtje in het licht en vergeet niet de plantjes water te geven! Je zal de haren vanzelf zien groeien.

2

4 5

7

1

3

2

4

5 6

Toen ik eind september op het verjaardagsfeestje van de dierenweide de Kraal in Park de Hoge Weide aanwezig was moest ik even terugdenken aan een zomeravond in 1999. In onze omgeving werden toen de aanwezige boomgaarden gekapt en de tuindersbedrijven ontmanteld voor het project Leidsche Rijn. Overal waren archeologen druk in de weer om opgravingen te doen en wemelden het van mensen met metaaldetectoren die duidelijk uit waren op dé grote vondst van de eeuw. Ook wij gingen regelmatig op pad maar behoudens een enkel muntje of hondenpenning vonden we niets noemenswaardig .Die grote vondst kwam wel, maar was niet datgene waarvoor we van huis gegaan waren.Tijdens onze zoek-/strooptocht kwamen we terecht op de kop van de Groenedijk waar men bezig was met de saneringswerkzaamheden van de voormalige vuilstort met de naam ‘de Put van Kraal’. Vernoemd naar de beheerder van deze vuilstortplaats. We kenden allemaal de verhalen die in de buurt de ronde deden over gestort ziekenhuisafval, maar het wijkbureau negeerde deze verhalen bij herhaling en verklaarde dat diepgaand onderzoek had uitgewezen dat beperkte saneringswerkzaamheden voldoende moesten zijn om van desbetreffende locatie een mooi aantrekkelijk park te maken.Al struinend over het terrein ontdekten we tot onze grote schrik dat het bezaaid lag met opengescheurde blauwe plastic vuilniszakken waar injectienaalden en flesjes met doodshoofdstickers uit staken. De oud-bewoners hadden dus toch gelijk.

Ik hoef u niet te vertellen dat er de volgende dag grote paniek uitbrak bij de gemeente. Iedereen kwam nu opeens wel in beweging. De arbeidsinspectie legde onmiddellijk de saneringswerkzaamheden en de aanleg van een drinkwaterleiding op het terrein stil. Ook de milieupolitie kwam kijken en sprak haar verontwaardiging uit over al deze knulligheid.Bij de gemeente was van toen af aan niets meer te veel en men deed er alles aan om zo open en eerlijk mogelijk te communiceren.Er werden informatieavonden gehouden en wandelingen over het werkterrein gemaakt waar getoond werd waar men mee bezig was. Uiteindelijk is er, met veel vertraging, na sanering een dik pakket schone grond over de voormalige stortplaats aangebracht en een prachtig park aangelegd. Het grondwater wordt nu uit meer dan vijftig peilbuizen regelmatig bemonsterd om te zien of er alsnog verontreiniging plaatsvindt. In dat geval wordt het water opgepompt en afgevoerd naar de zuivering.

Voordat al deze ellende uitbrak zou het park officieel de naam ‘Park van Kraal’ krijgen. Maar nadien heeft de toenmalige wethouder Annemiek Rijckenberg er persoonlijk voor gezorgd dat deze min of meer ‘vervuilde’ naam vervangen werd door de naam ‘Park de Hoge Weide’.

Ronald Correljé woont al sinds 1991

aan het mooiste dijkje van Leidsche

Rijn. Hij heeft daar in de loop der

jaren zijn woonomgeving compleet

zien veranderen. In de rubriek Toen

& Nu van N.U.Magazine deelt hij

iedere maand zijn belevenissen.

Zand erover. Tekst + fotografie: Ronald Correljé

Gemaakt door: Kinderparadijs Jansen & Jansen

     20  |    N.U.          N.U.        |    21

KIDZZ PAGINA TOEN & NU

Page 12: N.U. november 2013

Op 28 augustus werd het eerste kindje van Jore en Maaike geboren. Tijmen Marijn Anne kwam via een keizersnede ter wereld in het ziekenhuis waar zijn moeder werkt.

Maaike is sinds anderhalf jaar werkzaam als obstetrie verpleegkundige op de afdeling Verloskunde van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Ze heeft al honderden bevallingen meegemaakt en begeleid, maar dit was de eerste keer dat Maaike zelf patiënt was. “Doordat ik voor mijn werk dagelijks bezig ben met zwangerschappen en bevallingen, was ik me tijdens mijn eigen zwangerschap veel meer bewust van dingen die in mijn lichaam spelen en ook van eventuele complicaties.” Toen Maaike van de gynaecoloog hoorde dat het een flinke baby was en hij met het voorstel kwam om de baby met een keizersnede te halen, was de keuze dan ook niet moeilijk.

“Uiteraard wilde ik het liefst een natuurlijke bevalling, maar aangezien mijn zus ook twee keizersneden heeft gehad en ik hoorde dat de kleine wel vijf kilo woog, heb ik besloten hiervoor te kiezen.” De keizersnede was gepland op een woensdagochtend. “In de auto op weg naar het ziekenhuis hadden we het er nog over hoe laat de kleine geboren zou worden.

Jore zei om 11 uur precies, ik ging er iets onder zitten, 10.56 uur. En ik kreeg gelijk, Tijmen is exact om 10.56 uur geboren.” Tijdens de keizersnede en de nazorg, werd Maaike omringd door haar

goede collega’s. “Het was heel fijn om in een vertrouwde omgeving terecht te

komen en ik wist dat ik daar de beste zorg kreeg. Natuurlijk voelde het wel een beetje vreemd om zelf behandeld te worden in plaats van de behandeling te geven.”

“Uiteraard wilde ik

het liefst een natuurlijke

bevalling.”

Jore en Maaike wisten van te voren niet of het een jongetje of een meisje zou worden. “Al dacht ik al wel op de echo echte mannenvoeten te hebben gezien. Toen ze hem tijdens de operatie uit mijn buik haalden en het eerste wat ik hoorde ‘wat een bulletje’ was, wist ik het zeker: dit is een jongen!” En een grote jongen ook, met zijn 56 cm en 4974 gram. Na de keizersnede knapte Maaike snel weer op en kon ze samen met man Jore volop genieten van hun Tijmen. “De keizersnede viel mij alles mee.

Tekst: Fleur van de Velde

“Het is gek om kinderen te hebben

zonder ooit te weten hoe weeën voelen.”

Natuurlijk is het een heftige operatie, maar ik was heel vlug weer op de been. Jore moest mij echt tegenhouden om niet te veel te doen. Ik vind het fijn dat ik dit nu heb meegemaakt, deze ervaring kan ik gebruiken bij mijn volgende patiënten.

‘ Het voelde wel een beetje

vreemd om zelf behandeld

te worden in plaats van de

behandeling te geven.”

Wel vind ik het heel jammer dat ik geen weeën heb gevoeld. Doordat het een geplande keizersnede was, zijn deze nooit op gang gekomen. Ik realiseer met wel dat ik veel geluk heb gehad met mijn herstel, het had ook heel anders uit kunnen pakken.” Ook in de toekomst, bij een eventueel tweede kindje, zal Maaike geen weeën krijgen. “Tijdens de keizersnede hebben ze mijn baarmoeder extra moeten inknippen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om natuurlijk te bevallen en zal ook een eventueel volgend kindje via een keizersnede geboren worden. De gezondheid van mij en mijn kind staat voorop, maar het is gek om kinderen te hebben zonder ooit te weten hoe weeën voelen.’’

Tijmen Marijn Anne , 28 augustus 2013

22        |    N.U.              N.U.          |    23

BESCHUIT MET MUISJES BESCHUIT MET MUISJES

Page 13: N.U. november 2013

24          |    N.U.              N.U.        |    25

KIDZZ PAGINA

Hart van De Vrijstaat is de monumentale boerderij Hofstede ter Weide. Op het erf van deze boerderij bevinden zich een aantal unieke locaties. Kinderen en jongeren tussen de 6 en 16 jaar kunnen zich hier op actieve wijze bezighouden met diverse vormen van kunst. Daarnaast biedt de landelijke omgeving rond de boerderij mogelijkheden om te tuinieren, te koken en lekker buiten te spelen.

Twee keer per jaar ontwikkelt De Vrijstaat een langlopende expositie, waar kinderen een bezoek aan de tentoonstelling kunnen combineren met een workshopprogramma dat aansluit bij het thema van de expositie. Naast de langlopende exposities biedt De Vrijstaat ook een aantal workshops aan voor BSO’s, scholen, kinderfeestjes of andere groepen kinderen. Verder vinden er op De Vrijstaat jongerenactiviteiten plaats in KLUB19, is er één keer in het jaar een theatervoorstelling en kan er in de zomer gekampeerd worden op de Kinderkunstcamping.

De VrijstaatEen kunstlocatie voor kinderen op de rand vanLeidsche Rijn

Agenda november: t/m zo 24 nov.: Expositie Kunsttuinzo 24 nov.: Kinderkookcafédo 21 en do 28 nov.: Voorrondes bandjeswedstrijd De Grote Prijs van Leidsche Rijn

Weekend workshops op De VrijstaatExpo kunsttuin

Nog t/m 24 november

In november kunnen kinderen met hun ouders in de weekenden bij De Vrijstaat terecht om diverse leuke workshops te doen. In de deel van de boerderij is een vrolijke binnentuin ingericht waar kinderen vanaf zes jaar aan de slag kunnen met het maken van natuurcollages of insectenknuffels. Elke zaterdag en zondag !staan er workshopbegeleiders klaar om samen met de kinderen aan de slag te gaan tussen 12.00 en 17.00 uur. In het huiskamer restaurant kunnen de bezoekers terecht voor een drankje en een hapje.

De workshops zijn een onderdeel van het project de Kunsttuin waarvoor de kunstenaars Menno Hiele en Barbara Polderman in het Gebouw op De Vrijstaat een tentoonstelling hebben ingericht. Onder het motto ‘Maak je eigen natuur’ kunnen jonge bezoekers met een kijkwijzer in de hand een tocht maken langs de bijzondere kunstwerken. Een grote oranje aap of een plant die leert tekenen, het Gebouw staat vol met wonderlijke objecten.

De Kunsttuin is iedere zaterdag en zondagmiddag geopend. Voor 5 euro per persoon (16 euro voor een familiekaart) mag je alle workshops volgen en de tentoonstelling bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.devrijstaat.nl

De Grote Prijs van Leidsche RijnKLUB19 Bandwedstrijd zoekt muzikale jongeren

Hart van De Vrijstaat is de monumentale boerderij De Grote Prijs van Leidsche Rijn is een bandwedstrijd voor jongeren (12-19 jaar), die wonen of naar school gaan in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. In twee voorrondes wordt gestreden om een plek in de finale op 20 december in Poppodium Azotod. Er zijn mooie bandprijzen te winnen.

De wedstrijd is bedoeld om jongeren, die al spelen in een band de mogelijkheid te bieden om zichzelf te presenteren aan het publiek. Jongeren die nog niet samen muziek maken kunnen met elkaar in contact komen via www.facebook.com/KLUB19 om een band te vormen. De bands moeten voor minstens de helft bestaan uit jongeren die wonen of naar school gaan in Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern. Alle genres zijn welkom, mits er versterkt en met live instrumenten gespeeld wordt. De jury bestaande uit professionals uit de muzieksector beoordeelt de bands op o.a. muzikaliteit, originaliteit en podiumuitstraling.

Geïnteresseerde jongeren dienen zich uiterlijk 11 november aan te melden met een berichtje op www.facebook.com/KLUB19 of per mail naar [email protected].

De GPvLR is een initiatief van jongerenproject KLUB19, waaraan diverse culturele wijkorganisaties verbonden zijn (Cultuur19, Via Vinex, DOENJA Dienstverlening, Azotod en Theater Vleuterweide). Meer informatie en deelnamevoorwaarden is te vinden op www.cultuur19.nl/KLUB19.

Agenda:21 nov.: Voorronde 1 (Leidsche Rijn College, 19.00-22.00 uur)28 nov.: Voorronde 2 (Theater Vleuterwijde, 19.00-22.00 uur)20 dec.: Finale (Azotod, 20.00-0.00 uur) Prijzen:

Fotoshoot en stage fotografieBandcoaching

Workshop songwriting van een

bekende muzikant

Page 14: N.U. november 2013

Pure verwennerij

Leidscherijnwijn.nl – heerlijke wijnen voor een betaalbare prijs

Webwinkel Leidscherijnwijn.nl heeft de lekkerste wijnen speciaal geselecteerd voor de inwoners van Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern, Haarzuilens en directe omgeving. Leidscherijnwijn.nl verkoopt heerlijke wijnen voor een betaalbare prijs, al vanaf 4,95 per fles. Ook voor de feestdagen staan er een aantal mooie flessen champagne klaar. En als je niet kunt kiezen tussen alle soorten wijn, kun je een proefdoos bestellen waar 6 verschillende rode of witte wijnen in zitten.

Uiteraard worden de bestelde wijnen gratis op afspraak bezorgd.

De 9 leukste webshops van Leidsche Rijn!

Pantyspecialist.nl Elegant, Modieus, StijlvolPantyspecialist.nl is dé webshop om panty’s te bestellen. Het biedt het gemak van online shoppen en met de focus op panty’s vindt u snel wat u zoekt.

Een gewone panty, een fantasiepanty, een stay-up of hold-up van verschillende bekende merken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de anti-ladder panty, de anti-cellulite panty, een warmteregulerende panty of een panty met fleece, een zwangerschapspanty, voor elke vrouw vind je op deze website iets passends. Een leuk idee voor de naderende feestdagen! En een bijkomend voordeel: een verzending binnen Nederland is helemaal gratis en gaat gewoon door de brievenbus.

Nu 10% korting bij een besteding vanaf !15,00 in onze webshop. Geldig t/m 30 -12 - 2013 met code NuFeest2013

De kleine auto Kinderschilderijen en accessoires voor stoere jongens Op deze website vind je alles voor (jouw) stoere jongen. Unieke handgemaakte producten die gemaakt worden zoals jij het wilt. Eigenaresse Jolanda denkt graag met je mee om een unieke set kinderschilderijen of een accessoire te maken die past in de sfeer en stijl van jouw baby- of kinderkamer. Van leuke schilderijen tot behang, van stoere kussens tot naamslingers en van mooie houten auto’s tot strijkapplicaties. Hier vind je alles wat jouw jongenskamer compleet maakt!

Neem snel een kijkje op www.dekleineauto.nl

De online shop voor babykleding en kinderkledingOp www.kleinebaasjes.nl vind je een

ruime keuze in baby –en kinderkleding. Hip, betaalbaar en soms net even anders,

dat zijn wij! Nieuwe en outlet merkkleding van Dirkje, Dutch Heroes, Janey Kidswear, EggKids en Mim Pi. Om je eigen shirtjes op te vrolijken bestel je de

leukste strijkapplicaties bij Kleine Baasjes. In Leidsche Rijn bezorgen wij je bestelling

gratis en persoonlijk. Shoppen en genieten van een hapje en een drankje met je vriendinnen? Geef dan eens een kledingparty. Als gastvrouw krijg je 10% van de omzet om iets leuks uit te zoeken.

Voor meer informatie mail je naar [email protected].

www.kleinebaasjes.nl

Gratis bezorgd in in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern Bestellen voor donderdag 24.00 uurKies zelf het bezorgtijdstip Thuisbezorgd op vrijdag tussen 16.00 en 20.00 uur

Verzz is een webwinkel met vlees en delicatessen voor fijnproevers. Heerlijk vlees met een eerlijke oorsprong. Vol van smaak, vers en vanzelfsprekend diervriendelijk, want Verzz verkoopt alleen vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. En niet onbelangrijk: het vlees van Verzz is gewoon betaalbaar.

www.verzz.nl

Van ons voor jou – jij blij, wij blij!De vaak unieke!hebbedingen, cadeaus!en

woonaccessoires!in de webshop www.vanonsvoorjou.nl zijn brocante, vintage, landelijk, retro, zelfgemaakt,

gerestyled, of splinternieuw. Cadeautjes voor jezelf,! geschenken voor een ander, voor

volwassenen of voor kinderen. Iedereen kan hier slagen met welk budget dan ook. En de cadeauservice maakt het helemaal af, elk

product ziet er als een geschenk uit, geheel in stijl. Wil je een artikel eerst zien voordat je het koopt? Dan kun je een afspraak maken en

word je met open armen ontvangen.

Profiteer als N.U. lezer tot eind 2013 van 15% korting met deze code:

NUvanonsvoorjou!

26        |    N.U.              N.U.        |    27lees verder voor nog meer leuke webshops!>>

Page 15: N.U. november 2013

Een bezoek aan een kapsalon is niet alleen een dure aangelegenheid, ook parkeerproblemen, wachttijden en beperkte openingstijden zijn soms erg frustrerend. Een veel klantvriendelijker en bovendien goedkoper alternatief is Kapster.nl: een team van ervaren en gediplomeerde Top Stylistes die bij u aan huis komt. Ideaal voor mensen met weinig tijd of voor gezinnen met kinderen.

Een afspraak maken doet u het liefst online of middels telefoon 0900KAPSTER

(09005277837). Na aanmelding op www.kapster.nl komt u rechtstreeks in contact

met uw kapster.

Kapster.nl:

www.detantevanbas.nl

Op zoek naar originele cadeautjes voor 5 december?Op de site van de Tante van Bas vind je de leukste cadeaus voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Ook voor schoencadeautjes!

V E I L I G E N B E T R O U W B A A R

Anouk en Vivian, twee vriendinnen uit Leidsche Rijn, zijn nu een jaar fanatiek bezig met het maken van sieraden. Sinds een paar maanden verkopen zij deze ook.

‘Eenmaal begonnen met oorbellen, ging er al snel een nieuwe wereld voor ons open! We verzinnen bijna elke dag wel weer iets anders om te maken.. wat kan je veel met veren!! Er is echt niks leuker dan samen sieraden maken. Juist omdat je elkaar kan aansteken met ideeën!’

Gratis verzending boven "10 --> Handgemaakte sieraden van Veer&zo. Voor hem, voor haar, voor jou, van veer!

Kijk voor de sieraden van Veer&Zo op www.facebook.com/veerenzo

Tekst: Fleur van de Velde

Deze maand geen gesprek met een tevreden Nefkens klant, maar ik ben op bezoek geweest bij het verkoopteam van Nefkens Utrecht die mij maar al te graag de nieuwe Peugeot 308 wilden laten zien. Eindelijk is hij daar, de langverwachte en compleet vernieuwde Peugeot 308 en als een van de eersten mochten wij hem aanschouwen. Een mooi en krachtige high-tech design auto met veel modern snufjes en financiele voordelen laat ik me vertellen.

Sportief“De nieuwe Peugeot 308 is een sportief model met een fijne wegligging. Vooral de mensen met een vlotte en dynamische rijstijl gaan deze auto waarderen. Hij reageert direct op elk commando en ook qua uiterlijk ziet hij er snel en gestroomlijnd uit. Zo valt bij het instappen het strakke ontwerp en de unieke, innovatieve cockpit, de Peugeot i-cockpit, meteen op.”

Limited Edition“We hebben bij Nefkens Utrecht nu een speciaal actiemodel ter ere van de introductie van de Peugeot 308. Deze limited edition draagt de toepasselijke naam Premiere en is voorzien van vele extra’s tegen een zeer goede prijs. Voor "26.450,- kun je deze mooie gloednieuwe auto rijden en hij is extra luxe uitgerust met onder andere een waarschuwingssysteem bij kans op een aanrijding, een glazen panoramadak en een extra getinte achterruit.”

Zakelijke rijders“Ook voor de zakelijke rijder is de Peugeot 308 Blue lease en de Blue lease executive de beste keuze. Er is namelijk een diesel variant met maar 14% bijtelling wat neerkomt op zo’n "112,95 bijtelling per maand.”

Kom gerust eens de nieuwe Peugeot 308 bewonderen bij Nefkens Utrecht!

Technische gegevens Peugeot 308 Premiere

Motor: 1.6 THPAantal PK: 125Extra’s: waarschuwingssysteem bij kans op aanrijding, glazen panoramadak, extra getinte achterruit

Nefkens Utrecht, de Peugeot dealer van Midden NederlandMeijewetering 19 3543 AA Utrecht T: (030)2414243 [email protected]

DE AUTO VAN...

N.U.    |    2928        |    N.U.      

Page 16: N.U. november 2013

Angélique van Dommelendag en nacht bereikbaar: 030 - 666 75 77 / 06 - 206 473 84

Rouwcentrum in De Hoef www.uitvaartverzorgingleidscherijn.nl

Thirty Dancing30 november

Het feest voor dertigers met herkenbare hits van toen en nu, een vroege aanvang en voldoende ruimte om te dansen.

Tijd: vanaf 21.00 uurLocatie: CitySenseKosten: "17 (alleen voorverkoop) inclusief welkomstdrankje, hapjes, garderobe

Een special Popquiz avond

Tijd: vanaf 20.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: "5

azotod.nl

10 november

Familievoorstelling Wegwijs

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Theater Vleuterweide

Kosten: "6 (kind) "10 (volwassen)

theatervleuterweide.nl

Foals

Aanstekelijke en dansbare

indierock

Tijd: 20.15 uur

Locatie: Vredenburg LR

Kosten: "24

Vredenburg.nl

11 november

Jamie Cullum

Tijd: 20.15 uur

Locatie: Vredenburg LR

Kosten: "35

Vredenburg.nl

12 november

In Between Cafe

een maandelijkse

ontmoetingsmogelijkheid voor

iedereen in between jobs &

opdrachten.

Tijd: 10.00 – 11.30 uur

Locatie: Parkrestaurant Anafora

Kosten: gratis

Open Huis 55+

Tijd: 10.00 uur

Locatie: Grand Cafe-Restaurant

‘Saffraan’

Kosten: gratis

kerkenindehoef.nl

Workshop: basistaart

Tijdens deze workshop leert men

de basistechnieken van het taart

decoreren

Tijd: 19.30 - 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 35 met koffie/ thee en

wat lekkers

taarturia.nl

13 november

Muzikale verhaaltjes voor

peuters

Tijd: 10.30 – 11.00 uur

Locatie: Bibliotheek Vleuterweide

Kosten: gratis

bibliotheekutrecht.nl

Jeugdworkshop: Herfsttaart

maken

Tijd: 15.30 – 17.00 uur

Locatie: Intratuin LR

Kosten: "12,50, vanaf 6 jr

Intratuin.nl

Naai & Snaai

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: ZPOT, De Meern

Kosten: "15

spoolme.nl

14 november

Workshop: Herfsttaart maken

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Locatie: Intratuin LR

Kosten: "30

Intratuin.nl

Workshop: suikerbloemen grote

Tijd: 19.30 - 23.00 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 35 met koffie/ thee en

wat lekkers

taarturia.nl

1 november

Mama verwendag

Tijd: 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Anafora

Kosten: gratis

mamacafeleidscherijn.nl

Open Podium

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Theater

Vleuterweide

Kosten: "5

theatervleuterweide.nl

Cabaret Voltaire

Filosofisch muziektheater

Tijd: 20.30 uur

Locatie: Stadserf

Roodnoot

Kosten: "9

roodnoot.nl

Volkavee

Met de grootse rockhits

uit de jaren ’60 tot nu.

Tijd: vanaf 22.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: gratis

azotod.nl

2 november

Dance@deBaai

Tijd: 21.00 – 01.30 uur

Locatie: De Baai

Kosten: "10

clubdab.nl

3 november

Seizoensloopje Lint-

Wurmpie

Tijd: 09.00 – 11.00 uur

Locatie: verzamelen bij

Sportcentrum Oudenrijn

Kosten: gratis

lint-wurmpie.nl

Kersenboomgaard Kunst

Zondag

Neem een kijkje in de

kunstateliers

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Locatie:

Kersenboomgaard, Het

Zand

Kosten: gratis

uitinleidscherijn.nl

Bioscoop: Waar is

Knoester?

Tijd: 13.00 – 15.00 uur

Locatie: Theater Het Zand

Kosten: "4

cultuur19.nl

Adezi Concert

maak een muzikale reis

over de hele wereld

Tijd: 14.30 uur

Locatie: Theater

Vleuterweide

Kosten: "10

theatervleuterweide.nl

Bioscoop: Epic

Tijd: 15.00 – 17.00 uur

Locatie: Theater Het Zand

Kosten: "4

cultuur19.nl

Informatie inloopmiddag

Vlinderhof

Tijd: 13-15 uur Locatie:

Vlinderhof (trekpontje

Alendorperweg)

Kosten: gratis

vlinderhof.com

4 november

Barista Masterclass

Leer de kunst van het

koffie zetten

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Locatie: Doppio Utrecht

Kosten: "19,50

thewallutrecht.nl

Bioscoop: Tous

Ensembles

Franse Komedie

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Buurtcentrum De

Schakel

Kosten: "5

filmhuisvleuten.nl

5 november

Workshop: basistaart

Tijdens deze

workshop leert men de

basistechnieken van het

taart decoreren

Tijd: 19.30 - 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 35 met koffie/

thee en wat lekkers

taarturia.nl

6 november

Poffertjes bakken!

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Locatie: Intratuin LR

Kosten: gratis, van 4 –

12 jr

Intratuin.nl

Workshop: cupcakes

decoreren

U vult uw cupcakes

waarna deze

gedecoreerd worden.

Tijd: 19.30 - 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 30 met koffie/

thee en wat lekkers

taarturia.nl

Lezing: Hoe maak je een

vogeltuin?

Tijd: 19.45 – 21.45 uur

Locatie: AVVN

Kosten: "10

avvn.nl

7 november

Info avond Persoonlijke

Effectiviteit met Theta-

Mind

Gebruik meer van je

hersenen voor creatieve

oplossingen.

Tijd: 20.00 - 21.00 uur

Locatie SkyWalker

Coaching,

Akkrumerraklaan 180

Kosten: gratis

Aanmelden via oneness-

codes.com/theta-mind.

html

8 november

Info Avond Strategieën

bij Ontslag

Hoe kom ik tot

een fatsoenlijke

ontslagvergoeding?

Tijd: 20.00 - 21.00 uur

Locatie SkyWalker

Coaching,

Akkrumerraklaan 180

Kosten: gratis

Aanmelden via oneness-

codes.com/theta-mind.

html

Tienerdisco

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: Buurthuis De

Schalm

Kosten: "2

schalmdemeern.nl

9 november

PopQuiz@theTod (draait

door) !!

Boertel/***Bed&Breakfast ook voor kleine familie- of vrienden groepen (max. 16 personen)

Van oktober tot april beschikbaar:

Luxe ‘Boerenschuur’ met keuken:- vergadering- (kook) workshop- verjaardag- U heeft het idee, wij hebben de ruimte!

B&B/groepsaccommodatie is het hele jaar open

30        |  N.U.     N.U.    |    31

Expo KunsttuinDit najaar halen we de natuur het Gebouw binnen. In de expositie Kunsttuin vind je kunstwerken van levende planten en ontmoet je dieren van stof.

Elk weekend in november! Tijd: 12.00 – 17.00 uurLocatie: De VrijstaatKosten: "5 p.p. of "16 voor gezinww.devrijstaat.nl

AGENDA

Page 17: N.U. november 2013

Heleen  Smits

De  Meern  |  Vleuten  |  Utrecht

030  -­  66  240  45  /  06  20  66  45  66  

www.akeruitvaarten.nl

onderscheidend,   persoonlijk,   stijlvol

Naai & Snaai

Tijd: 19.30 – 22.30 uur

Locatie: ZPOT, De Meern

Kosten: "15

spoolme.nl

28 november

Glazen vaas decoratie

Tijd: 19.00 – 20.30 uur

Locatie: Intratuin LR

Kosten: "25

Intratuin.nl

29 november

Open Podium

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Theater Vleuterweide

Kosten: "5

theatervleuterweide.nl

30 november

Verzamelbeurs postzegels

Tijd: 09.00 – 12.00 uur

Locatie: De Schalm

Kosten: gratis

Zwartepietendag

Tijd: 11.00 – 15.00 uur

Locatie: Centrum Vleuterweide

centrum-vleuterweide.nl

Jazzmiddag

Tijd: 15.00 – 17.30

Locatie: Anafora

Kosten: "10

anafora.nl

Into the Limelight Festival

Een avond keihard rocken!

Tijd: vanaf 19.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: "12,50

azotod.nl

2e dag aanplanten hagen

Vlinderhof

Tijd: 09.30 - 16.00 uur

Locatie: Vlinderhof (trekpontje

Alendorperweg)

Met gratis lunch

vlinderhof.com

15 november

Mama Cafe

Gezellig ervaringen uit

wisselen met andere moeders

en vragen stellen aan

deskundigen.

Tijd: 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Parkrestaurant Anafora

Kosten: gratis

mamacafeleidscherijn.nl

Kersttafereel maken op

dienblad

Tijd: 19.00 – 20.30 uur

Locatie: Intratuin LR

Kosten: "25

intratuin.nl

16 november

Sinterklaasintocht

Tijd: 14.30 – 16.00

Locatie: Centrum Vleuterweide

centrum-vleuterweide.nl

Kinder Brunch Club

een creatieve en leerzame

workshop over eten

Tijd: 10.00 – 12.00 uur

Locatie: Plattelandswinkel

Goes

Kosten: "12,50, inschrijven

verplicht!

Soepa.nl

Trinity

Najaarstour met special guest

Neema Ntalel

Tijd: vanaf 20.00 uur

Locatie: Azotod

Kosten: "17,50

azotod.nl

17 november

Meneer Gijs wil een prijs!

familievoorstelling van het

groot omroepkoor

Tijd: 11.00 uur

Locatie: Vredenburg LR

Kosten: "13,50 (kind)

"16,50 (volwassen)

Vredenburg.nl

Back to the sixties & seventies

Tijd: vanaf 16.30 uur

Locatie: Azotod

Kosten: "15

azotod.nl

18 november

Bioscoop: Simon

Een bijzondere verfilming van

een familiegeheim

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Buurtcentrum De

Schakel

Kosten: "5

filmhuisvleuten.nl

19 november

Workshop: designertastaart

Tijdens deze workshop snijdt

u uw taart in tas vorm, de

tas wordt bekleed met een

designerprint en gedecoreerd.

Tijd: 19.30 - 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 45 met koffie/ thee

en wat lekkers

taarturia.nl

20 november

Jeugdworkshop: Kabouter/

Elfenhuis maken

Tijd: 13.30 – 15.30 uur

Locatie: AVVN

Kosten: "5, voor 4 t/m 8 jr

avvn.nl

21 november

Schrijversdiner

met als gast Arthur Japin

Tijd: vanaf 18.30 uur

Locatie: Anafora

Kosten: "34,50

(3-gangendiner) reserveren

verplicht

anafora.nl

Info avond Persoonlijke

Effectiviteit met Theta-Mind

Gebruik meer van je hersenen

voor creatieve oplossingen.

Tijd: 20.00 - 21.00 uur

Locatie SkyWalker Coaching,

Akkrumerraklaan 180

Kosten: gratis

Aanmelden via oneness-codes.

com/theta-mind.html

Comedynight

Een avond onvervalste comedy

met het comedyhuis

Tijd: 20.30 uur

Locatie: Theater Vleuterweide

Kosten: "10

theatervleuterweide.nl

22 november

Tablet Café

Tijd: inloopavond van 19.00

– 21.00 uur

Locatie: Bibliotheek

Vleuterweide

Kosten: gratis

Bibliotheekutrecht.nl

23 november

Sinterklaasfeest

Tijd: 10.15 – 16.30

Locatie: Start bij Amaliapark

Kosten: gratis

sinterklaasleidscherijn.nl

Sinterklaasvoorstelling: Door

de bomen

Tijd: 15.00 uur

Locatie: Theater Vleuterweide

Kosten: "6 (kind) "10

(volwassen)

theatervleuterweide.nl

1e dag aanplanten hagen

Vlinderhof

Tijd: 09.30 - 16.00 uur

Locatie: Vlinderhof (trekpontje

Alendorperweg)

Met gratis lunch

vlinderhof.com

24 november

Kinderkookcafe

Kinderen tussen 6 en 12 jaar

koken een driegangen diner

voor familie en vrienden

Tijd: 15.00 – 19.00 uur

Locatie: De Vrijstaat

Kosten: "15

devrijstaat.nl

26 november

Workshop: basistaart

Tijdens deze workshop leert

men de basistechnieken van

het taart decoreren

Tijd: 19.30 - 22.30 uur

Locatie: Rijksstraatweg 23

Kosten: " 35 met koffie/ thee

en wat lekkers

taarturia.nl

27 november

       N.U.        |    33

32          |  N.U.    

Fit4everyone.nl Coaching Personal Training Voeding

Deze startende ondernemer stelt zich graag voor

Steeds meer mensen komen erachter dat een gezond en fit lichaam de sleutel is tot een gelukkiger leven en Barry van der Lek van Fit4 Everyone helpt hierbij, wat de doelstelling ook is: afslanken, vitaal zijn, sterker worden of gewoon lekker sporten.

“Ik vind niks meer inspirerend dan het persoonlijk begeleiden van mensen en hen zo te helpen met het halen van hun doelen en bij te dragen aan hun gevoel van welzijn.Samen trainen we in de sportschool, thuis of lekker buiten, net waar het uitkomt en waar iemand zich prettig bij voelt. Programma’s worden na een uitgebreide gezondheidscheck op maat gemaakt en bestaan uit sporten, gezonde voeding coaching en educatie, zodat er na afloop van het programma nog genoeg kennis is om te blijven werken aan vitaliteit en gezondheid.”

Fit4Everyone | Andersenhof 46 | 3446 BS Woerden | www.fit4everyone.nl [email protected] | 0348 - 752278 | 06-50882786

 28    |      N.U.      

Fit4everyone.nl Coaching Personal Training Voeding

Fit4

erve

ryon

e

AGENDA

Page 18: N.U. november 2013

34          |  N.U.    

Voor N.U.schrijft Ursula om de maand een column over het wel en wee in de Vinexwijk.

Beroemd Kunstenaar

Vandaag besteld, morgen in huis. Laat ik er maar geen doekjes omwinden: ik kan er niet zo goed mee omgaan. Waarschijnlijk zit het in de aanleg: ik ben geboren met een gat in mijn hand. Nu moet ik mezelf complimenteren dat ik de afgelopen tien jaar het gat eigenlijk redelijk in de hand houd. Dat ik in die periode mijn persoonlijke curator, mijn toekomstige echtgenoot, ontmoette, zal wellicht enig causaal verband houden. Met verbazing zag hij hoe ik twee kunstenaars aan de deur hartelijk ver-welkomde, koffie aanbood en enthousiast werd van de kunstwerken die zij te koop aanboden. De meeste werken waren van de beroemde meester C. Agterberg. Ik had nog niet eerder van hem gehoord, maar dat weet ik met name aan mijn eigen gebrek aan culturele kennis. Ik vond het een goed initiatief van die twee om schilderijen uit het Oostblok te verkopen en zo lokale beroemde kunstenaars te steunen in hun creatieve proces. Het viel mij wel op dat Rem-brandt in de dop verschillende handtekeningen zette onder zijn artistieke uitspattingen. Ach, die grilligheid hoort er natuurlijk bij wanneer je een dergelijk groot kunstenaar bent. Dat hóórt bij kunstenaars. Ik besloot meteen over te gaan tot aankoop van de gehele collectie, de fronsende wenkbrauwen van echtgenoot in spé ondertus-

sen negerend. Het onverwachte bezoek kwam goed uit want ik had net een nieuw appartement gekocht met van die ziekenhuismuren. Toeval bestaat niet denk ik altijd maar en dit was wel weer het bewijs. Bij zo’n waardevaste invester-ing haal je het geld er altijd wel weer uit, stelde ik mijn hoofdschuddende echtgenoot gerust. Nieuwe shopgevaren blijven op de loer liggen: na de colporteurs kwamen er Tell Sellachtige programma’s. Een avondje alleen thuis met een zak chips, in de verkeerde week van de maand en hop: daar valt weer een amazing wonderbra door de brievenbus. En natuurlijk bestel je dan meteen ook de Ab King Pro met gratis gel voor een nóg slankere taille, zodat je je ook nooit meer schuldig hoeft te voelen over die chips. Vanaf dat het internetshoppen in zwang kwam, maakte ik verschillende fases door: de Marktp-laatsfase, de eBayfase, de Vakantieveilingfase, de Wehkampfase en de BVA-Auctionfase. Die laatste was trouwens van korte duur want ik vond het zielig: je zult maar failliet gaan en je spulletjes zo op internet verkocht zien worden. Dan koop ik nog liever wat unieke schilderijen van beroemd kunstenaar C. Agterberg.

Ursula van Duin

Ursula woont in Vleuterweide en schrijft wekelijks een column in de Telegraaf (Utrechtbijlage op zaterdag) over het wel en wee in de nieuw-bouwwijk. www.Ursulavanduin.blogspot.com twitter:@ursulavanduin

Omdat ieder kind de beste kinderopvang verdientwww.kdvjansenenjansen.nl 030- 299 51 00

Yunio kraamzorg bevalt beter!

‘Een deskundige hand is die eerste dagen heel welkom.’

Yunio kraamzorgVoor meer info, 24 uur per dag bereikbaar: www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min)

Yunio is onderdeel

van .

De enige bank dieook hypotheken van andere aanbiedersadviseert

En zijn veel redenen te bedenken om je teoriënteren op een hypotheek. Misschien heb je je droomhuis gevonden en ben je benieuwd of je het kunt !nancieren. Of je wilt je huidige hypo-theek laten checken om te zien of de maandlasten omlaag kunnen.

Het is verstandig om een afspraak te maken met een adviseur van SNS Bank. Met eigen hypotheken

én een groot aanbod van hypotheken van andere verstrekkers weet je zeker dat je bij SNS Bank altijd het beste advies krijgt voor jouw huidige éntoekomstige situatie. Kom langs bij een van de SNS winkels of bel0900 - 1850 (lokaal tarief) voor het maken van een afspraak bij jou in de buurt.

Kaatsbaan 33, MaarssenVoor de Burchten 274, Vleuten

Boteyken 307, De MeernT. 030 66 20 311E. [email protected]

www.voorsluys.nl

TEGELS SANITAIR

COLUMN

Page 19: N.U. november 2013

Pure Beauty & Wellness is HET beautyinstituut van vandaag en morgen. Het concept van Pure Beauty & Wellness en het Italiaanse topmerk [Comfort Zone] is uniek, het heeft een holistische benadering, is resultaat gericht, werkt aan de conditieverbetering van de huid en geeft een ultieme beleving van schoonheid en wellness.

Pure Beauty & WellnessIJsvogel 31

3481 DP Harmelentel: 0348-44 31 44

www.purebeautyenwellness.nl