Trivizier06 juni 2016

32
- Trivizier 96e Algemene Vergadering Ga zo door! --------------------- Ledenservice: Peter Achterberg -------------------- Korting op ‘Dienen in Nood’ -------------------- Live-firing in Bergen-Hohne: vier series is beter jaargang 70 nummer 6 juni 2016 Download de VBM- app!

description

Verenigingsblad voor leden van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM Bond, defensie, leden, burgers, militairen

Transcript of Trivizier06 juni 2016

Page 1: Trivizier06 juni 2016

-

Trivizier 96e AlgemeneVergadering

Ga zo door!---------------------

Ledenservice:Peter

Achterberg--------------------

Korting op‘Dienen in Nood’

--------------------

Live-firing in Bergen-Hohne:vier series is beter

jaargang 70 nummer 6 juni 2016

Download de VBM-

app!

Page 2: Trivizier06 juni 2016

Reiskosten buitenland geplaatst Je hebt recht op een reiskostenvergoeding als je – in het buitenland geplaatst – een keer naar Nederland wil. Maar wie krijgt die vergoeding?

| Lees verder op pagina 7

Uniform? Dan ook een wapen! Militairen in uniform op straat is prima. Maar geef ze dan ook een persoonlijk wapen, stelt VBM-voorzitter Jean Debie.

| Lees verder op pagina 8

Fonds geüniformeerden De gezamenlijke vakbonden willen met minister Plasterk spreken over de oprichting van een Nationaal fonds beroepsziekten voor geüniformeerden.

| Lees verder op pagina 18

Stand van zaken AOW-gat Wat is de stand van zaken bij de behandeling van het AOW-gat? Trivizier doet een poging om de draad weer op te pakken en de lijn te ontwarren.

| Lees verder op pagina 19

Peter Achterberg Sinds kort versterkt Peter Achterberg (adjudant KL b.d.) het team van VBM en BBTV ledenservicemedewerkers.

| Lees verder op pagina 23

Korting op ‘Dienen in Nood’ Onlangs verscheen het eerste deel van een tweeluik over de SAR-taak van de Koninklijke Luchtmacht. Lezers van de Trivizier krijgen een korting op de aanschafprijs.

| Lees verder op pagina 30

@mijnvbm:De VBM-app is er!

Bekijk ook eens de digitale versie van de Trivizier op onze websites

In deze Trivizier vindt u op verschillende pagina’s QR-buttons. Scan deze buttons met de QR-reader op uw smartphone/tablet. Nog niet op uw device, download dan de (I-nigma)app.

facebook.com/mijnvbm

www.vbm.info

twitter.com/mijnvbm

Verschijnt 10 maal per jaar issn 0925–6237. Te controleren minimale oplage: 24.000 exemplaren

REDACTIEHenri Lansink en Peter Visser @: [email protected]

REDACTIEMEDEWERKERSJacques van Hulsen, Flip Lodesteyn, Louis Schipper en Jef Stassen

VORMGEVINGStudio VBM

DRUKSenefelder Misset, Doetinchem

VERANTWOORDELIJKHEIDHet Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de inhoud en gevolgen van redactionele artikelen. De redactie behoudt zich het recht voor om niet-redactionele artikelen in te korten of te weigeren. Aan de inhoud van de Trivizier kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van artikelen alleen na verkregen toestemming van de redactie en met bronvermelding.

LIDMAATSCHAPLeden van de VBM kunnen op elk gewenst moment hun lidmaatschap opzeggen. Bij een opzegging voor 1 december van een jaar eindigt het lidmaatschap op 31 december van dat jaar. Opzeggingen die in de maand december worden ontvangen worden pas op 31 december van het daaropvolgend jaar geëffectueerd.

ABONNEMENTENAbonnementen voor-niet-leden van de VBM kosten € 9,65 per kwartaal (bij vooruitbetaling).

VBM DEN HAAG (BEZOEKADRES)Ametisthorst 20 2592 HN Den Haag

VBM DEN HELDER (BEZOEKADRES)Havengebouw, kamer 4-12Het Nieuwe Diep 331781 AD Den Helder

POSTADRESPostbus 930372509 AA Den Haag

SOCIALE MEDIAtwitter.com/mijnvbmwww.facebook.com/mijnvbm

TELEFOON/E-MAILADRES070 3155111 of MDTN (sterretje dan nummer) *06 546 66156 Fax 070 3837000@: [email protected]

ADRESWIJZIGINGEN@: [email protected]

COLOFON SOCIALE MEDIA KOPPEN SNELLEN

Aangesloten bij het Ambtenarencentrum (AC)

Page 3: Trivizier06 juni 2016

16 ‘Ga zo door!‘Tijdens de 96e Algemene Vergadering van de VBM was er ruimte voor de presentatie van de VBM-app. En secretaris-penningmeester Jacqueline de Werker-Bekx werd in het zonnetje gezet.

24Het eerste jaar van voorzitter Piet KnolIn de 70e jaargang van de Trivizier kijken we terug op afgelopen jaargangen. We zijn in 1974, het eerste jaar dat – inmiddels erelid – Piet Knol voorzitter was.

20‘Live-firing’ in Bergen-HohneVoorheen konden eenheden in 4 periodes (van 4 weken) terecht voor ‘live-firing’ in Bergen-Hohne. Die 4 werden dit jaar 3 periodes van 5 weken. Zo knabbel je weer een week weg …

04 Kort05 Debies visie06 Integriteits Award09 Memo, reünies en betaaldata10 Geachte redactie!11 Onderscheidingen en In Memoriam12 Fors meer bezwaren?13 Juridische zaken 14 Medezeggenschap15 Lodesteyns Column 22 Europrotector wordt FLYCT26 Familieberichten27 Column Bax 28 Service: 24-uurs ongevallenverzekering29 Service: korting opleidingskosten30 Vraag en aanbod31 Puzzel32 Wat doet uw bond voor u?

Rubrieken:

IN DEZE TRIV IZ IER

Page 4: Trivizier06 juni 2016

4 | Trivizier | 6 - 2016

KORTE BERICHTEN

De voorzitters van de afdelingen Utrecht en Amersfoort heb-ben geruild. Bert Keers (l.) wordt voorzitter van de afdeling Utrecht en Henk Bink voorzitter van de afdeling Amersfoort.

VOORZITTERSWISSEL

Na Debies Visie van mei over de slechte (en te verschillende) kwaliteit van de regenjassen van mariniers, kwamen er ook klachten over de parka’s van het vlootpersoneel (slechte pas-vorm, traag drogend, te koud in de winter). Desgevraagd – door de VBM – zegt KPU dat er een ‘nieuw model’ parka is met een nieuwe binnenvoering. Het probleem van de maatvoering verwacht KPU binnenkort te kunnen oplossen. Dan de regenjassen: KPU heeft enige tijd geen leveranciers kunnen vinden die echt in staat waren te leveren wat ze beloofden te zullen leveren. Op dit moment laat KPU regen-pakken van nieuwe leveranciers testen. Invoering van die pak-ken laat nog op zich wachten.

PARKA’S VLOOT EN REGENJASSEN MARINIERS

Ter ondersteuning van de medezeggenschap heeft de Vakbond

voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM al meerdere goed

bezochte medezeggenschapsdagen georganiseerd. Ook dit jaar

gaat de bond een podium bieden voor medezeggenschappers en

(andere) deskundigen op dat gebied. Op woensdag 16 november

a.s. organiseert de VBM de landelijke medezeggenschapsdag 2016.

De bijeenkomst vindt plaats in Stroe, gebouw Wittenberg. Thema en

sprekers gaan we nog bekend maken. Bent u medezeggenschapper?

Noteer alvast de datum!

VBM-MEDEZEGGENSCHAPSDAG 2016

Bij ABP kunt u vanaf uw 60ste met pensioen. Wilt u tussen 60 jaar en vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaan? Let dan op, er gelden namelijk vanaf 1 juli nieuwe regels van de Belastingdienst.

Voor wie geldt dit?De nieuwe regels gelden voor iedereen die eerder dan vijf jaar voor de AOW-leeftijd gedeeltelijk of geheel met pensioen gaat. De regels gelden niet voor militairen.

Wat verandert er?Vanaf 1 juli 2016 moet u voor dat deel dat u pensioen aan-vraagt, minimaal een gelijk deel aan brutoloon inleveren. Als u volledig met pensioen gaat, betekent dit dat u ook stopt met werken en geen arbeidsinkomen meer ontvangt. Als u gedeel-telijk met pensioen gaat, moet u ook voor dat deel minder arbeidsinkomen ontvangen.

Wat moet u doen?Als u pensioen aanvraagt, ontvangt u vanaf 1 juli een zoge-noemde intentieverklaring. Daarin geeft u aan dat u voor het deel waarvoor u pensioen aanvraagt, minimaal een gelijk deel van uw brutoloon inlevert. Én dat u niet van plan bent om die uren in toekomst weer te gaan werken. Dit verklaart u in een zogenoemde intentieverklaring. Deze intentieverklaring is opgenomen in het aanvraagformulier.

Pensioenaanvraag voor 1 juli 2016Heeft u al pensioen aangevraagd, of bent u van plan om dit te doen vóór 1 juli en ligt het pensioen ingangsmoment meer dan vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd? Dan ontvangt u van het ABP bericht over de nieuwe regels en een intentieverklaring.

NIEUWE FISCALE REGELS ALS U (ALS BURGER) MET PENSIOEN WILT

Page 5: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 5

KORTE BERICHTEN

JEAN DEBIE

[email protected]

Wanneer worden kabinet en Tweede

Kamer wakker?

Onverantwoord bezuinigd op Defensie

Volgens de Algemene Rekenkamer is de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht de afgelopen jaren afgenomen. Er wordt roofbouw op de organisatie gepleegd. Er is te weinig materieel beschikbaar. Steeds meer eenheden doorlopen de noodzakelijke opleidings- en trainingsprogramma’s niet volledig. Volgens de rekenkamer is dit zorgwekkend omdat de internati-onale veiligheidssituatie is verslechterd. Daarom moet de minis-ter van Defensie de organisatie en de ambities beter in balans brengen - binnen het beschikbare budget! Met andere woorden: hef gevechtseen-heden, gevechtsondersteunende en logistieke eenheden van Marine, Luchtmacht en Landmacht op. Ik vraag me af wat in de ogen van de rekenkamer een geloofwaardige krijgsmacht is. Een krijgsmacht die een effectieve bijdrage kan leveren aan de verdediging van ons land en dat van de NAVO-bondgenoten. Volgens mij stelt de rekenkamer voor om eenheden op te heffen om zo binnen het – nu te beperkte – budget te blijven. Dat is een slechte oplossing en niet in het belang van de veiligheid van Nederland en zijn bondgenoten. Had Nederland tijdens de NAVO-top in Wales samen met de andere bondgenoten in 2014 niet beloofd om meer geld te investeren in de krijgsmacht? Dé oplossing is een forse verhoging van het defensiebudget conform de afspraken binnen de NAVO om circa 2% van bruto nationaal product (bnp) te besteden aan defensie. Dit betekent op termijn een stijging van het defensiebudget met structu-reel 5 miljard per jaar. Alleen dan kan Defensie reservedelen en munitie aanschaf-fen, opleidingen en trainingen uitbreiden, de militairen laten oefenen samen met de NAVO-partners om voorbereid te zijn op de bedreigingen. Wanneer worden kabinet en Tweede Kamer wakker? Niet alleen de minister van Defensie, ook Jens Stoltenberg, Secretaris-Generaal van de NAVO, hebben de nood-klok geluid.Ik roep het kabinet en de Tweede Kamer wederom op om meer geld vrijmaken voor een gezonde, op haar taak berekende krijgsmacht. Militairen kunnen Nederland en het NAVO-grondgebied alleen verdedigen als de politiek hen de financiële midde-len daarvoor geeft! De conclusie kan niet anders zijn dat de politiek de afgelopen jaren onverantwoord bezuinigd heeft op defensie!

Onlangs is de VBM-app (voor iPhone en Android telefoons) gepubliceerd. De app biedt met name toegang tot veelgestelde vragen en veelgebruikte formulieren. Ook ontvangt u het laatste nieuws van de VBM en kunt u de Trivizier en XRcise bekijken. Door uw profiel in te stellen, kunt u bepalen welk nieuws u ontvangt.De app is voor leden en niet-leden te downloaden via:• de Appstore• de Playstore• www. vbm.info• www.bbtv.nl.

N.B.: Om de app op de iPad te installe-ren: zet hiervoor de keuze op de iPad op alleen iPhone.

VBM-APP

Page 6: Trivizier06 juni 2016

6 | Trivizier | 6 - 2016

Bijzondere verrichtingen doen en grote betrokkenheid tonen voor en bij vraagstukken op het snijvlak van inte-griteit en goed bestuur. Organisaties en instellingen in de hele publieke sector kunnen tot 1 september van dit jaar kandidaten voordragen voor de tweejaarlijkse Ien Dales Award voor het versterken van de integere publieke sector. De onafhankelijke jury beoordeelt voordrachten vooral op vakmanschap, trots, bevlogenheid, de mate waarin de uitoefening van de functie intern en/of extern impact heeft en het rolmodel zijn voor anderen.

Criteria Ien Dales Award 2016 Om in aanmerking te komen voor de award moet een kandidaat zich op meerdere vlakken onderscheiden heb-ben in de manier waarop hij zijn functie uitoefent. Denk aan publicaties, kwalificaties, verdiensten of gedach-ten over ‘vraagstukken op het snijvlak van integriteit en goed bestuur’. De kandidaat beschouwt het bestrij-den van onrechtmatigheden en het zorgvuldig opereren in een operationele, bestuurlijke en/of sociaal econo-mische (complexe) omgeving als zeer belangrijk en is hierin ook een voorbeeld. De kandidaat moet van onbe-sproken gedrag zijn.

Bronzen beeldjeDe award is een bronzen beeldje van Ien Dales en een cheque om te besteden aan de integriteit. De minister

van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Ien Dales Leerstoel van de Universiteit Leiden/Faculteit Governance & Global Affairs en het CAOP gevraagd om de toekenning van de award te organiseren. De vorige awards zijn toegekend aan personen werkzaam in het Openbaar bestuur van Curaçao en bij UWV, Politie en Defensie.

Jury De jury staat onder leiding van mevrouw mr. Nelleke Westerhof, vicevoorzitter Bestuur Leerstoelen CAOP. Een individueel gesprek met de organisatie die iemand voordraagt en met de voorgedragen kandidaat kunnen tot de juryprocedure behoren. De uitreiking is op nader te bepalen datum in november 2016 tijdens een bijeen-komst van de gezamenlijke leerstoelen van het CAOP.

VoordragenLeden van de VBM kunnen een voordracht kenbaar maken aan het bestuur. Vanuit de VBM kan dan de voor-drachtprocedure vervolgd worden.

Tot 1 september voordragen voor Ien Dales Integriteits Award 2016

DE ONAFHANKELIJKE JURY BEOOR­DEELT VOORDRACHTEN VOORAL OP VAKMANSCHAP, TROTS, BEVLOGENHEID

Page 7: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 7

REISKOSTEN

Defensie gaat per 1 juli 2016 de Regeling incidentele reizen voor de militair aanpassen. Onder ‘naaste betrekking’ val-len vanaf dat moment ook de familieleden in zowel de eerste als de tweede graad, niet alleen die van de militair zelf (zoals nu), maar ook die van de gezinsleden van de militair.Militairen die in het buitenland zijn geplaatst of die deel uit-maken van een bemanning op een schip/boot varend buiten Nederland, hebben recht op een tegemoetkoming in de reis-kosten indien zij plotseling terug moeten naar Nederland omdat een ‘naaste betrekking’ is overleden of in levensge-vaar verkeert.Sinds het arbeidsvoorwaardenakkoord 2004 – 2007 vallen onder ‘naaste betrekking’ niet alleen familieleden in de eerste graad, maar ook die in de tweede graad. Over de reikwijdte van die bepaling – wie valt er wel of niet onder –was veel onduidelijkheid.

Per 1 juli 2016 hebben dus niet alleen militairen maar ook gezinsleden van militairen recht op een tegemoetkoming wanneer een ‘naaste betrekking’ van hen in de eerste of tweede graad is komen te overlijden of in levensgevaar verkeert.

Wat zijn o.a. familieleden in de eerste graad?(Adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, (adoptie)ouders van de partner (getrouwde, geregistreerde, of met samenlevingscontract).

Wat zijn o.a. familieleden in de tweede graad?Grootouders, kleinkinderen, broers en zussen van u en/of uw partner (getrouwde, geregistreerde, of met samenlevingscontract).

Tegemoetkoming reiskosten vanuit buitenland

Militairen die in het bui-tenland zijn geplaatst of die deel uitmaken van een bemanning op een schip/boot varend buiten Neder-land, hebben recht op een tegemoetkoming.

Page 8: Trivizier06 juni 2016

8 | Trivizier | 6 - 2016

OPINIE

WAAR MILITAIREN WEL IN UNIFORM OP STRAAT ZICHTBAAR ZIJN, WILLEN ZIJ OOK EEN PASSEND PERSOONLIJK WAPEN.

De VBM begrijpt heel goed dat militairen de mogelijkheid willen hebben om in uniform de straat op te gaan. Maar de bond gaat ervan uit dat het huidige uniformverbod is inge-geven door een betrouwbare veiligheidsanalyse van de inlich-tingendiensten. Waar militairen wel in uniform op straat zichtbaar zijn, willen zij ook een passend persoonlijk wapen.

De discussie rond de bewapening van marechaussees, belast met de bewaking van het parlement in Den Haag, toont aan dat het dragen van een uniform in de openbare ruimte meer is dan trots zijn op je beroep. Als militair sta je voor de bescherming van de bevolking. Dan moet je – in uniform – die ambitie ook kunnen waarmaken.Tijdens een openbare discussie op 3 mei met AFMP/FNV-

voorzitter Anne-Marie Snels in het Radio 1 programma ‘Dit is de Dag’ wijst VBM-voorzitter Jean Debie erop dat civiele autoriteiten, zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, juist huiverig zijn voor bewapende militairen in het Nederlandse straatbeeld. Dit in tegenstelling tot landen als België en Frankrijk waar men blijkbaar minder terughoudend is.

http://www.radio1.nl/item/354816-’Uniform%20op%20straat,%20dan%20ook%20wapen’.htmlofhttp://bit.ly/1sxoO4Q

‘In uniform de straat op, dan ook een wapen’

Page 9: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 9

MEMO

BETAALDATA JUNI

Defensie betaalt de salarissen van juni op vrijdag 24 juni. Het ABP betaalt de uit-keringen op donderdag 23 juni. Uiterlijk één werkdag later staat het geld op uw rekening.

‘DEAR JAPANESE’

De Japanse, in Nederland werkende fotografe Miyuki Okuyama portretteerde 30 mensen uit Nederland, die geboren werden uit een Nederlands-Indische moeder en een Japanse vader in de periode van de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1942-1949). Als kinderen van de Japanse bezetter groeiden zij op met een schuldgevoel in een omgeving die hen vijandig gezind was. Nu, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn veel Japans-Indische nakomelingen op zoek naar hun biologische vader als belangrijk ontbrekend deel van hun identiteit. Miyuki Okuyama portretteerde hen frontaal en toont hen zonder opsmuk. ‘Dear Japanese’ past in de reeks tijdelijke exposities die Museum Bronbeek presenteert rond de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Ze is te zien t/m 3 juli 2016.

AGENDA NATIONAAL MILITAIR MUSEUM‘Tank! Back to the future’, tentoonstellingToont modellen van tankontwerpen die nooit zijn uitgevoerd, zoals een aanvalswagen van Leonardo da Vinci.

Kunsttentoonstelling Fernando Sánchez CastilloIn het NMM zijn tot en met 18 oktober diverse werken van deze Spaanse kunstenaar te zien. Bijvoorbeeld een vijf meter hoge sculptuur van Tankman, de jongeman die wereldbe-roemd werd door in 1989 op het plein de Hemelse Vrede in Beijing demonstratief voor een tank te gaan staan.

REÜNIEOp 26 oktober 2016 is er weer een reünie Geschutkonstabel. Deze is toegankelijk voor alle geschutkonstabels en zij die zijn voorgekomen uit het dienstvak geschut-konstabel. Uitnodigingen zijn in april verstuurd aan de bij ons bekende adressen. De reünie wordt gehouden op de MK Erfprins.Indien men geen uitnodiging heeft ont-vangen/nimmer is geweest, kan contact opnemen met L P van Heeren SGTMJ-RBDGSK b.d., tel. 06 83674405.

Page 10: Trivizier06 juni 2016

10 | Trivizier | 6 - 2016

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IE

SCHIETOEFENINGEN OP EIGEN DOFT?In de Trivizier van mei (pag. 16) staat een bijdrage over de Reservisten.Daarin wordt gesteld dat reservisten op dit moment hun eigen schietvaardig-heid bijhouden, dit op eigen kosten en in eigen (vrije) tijd en zij de huur voor de schietbaan ook zelf betalen.Ik vraag mij af in hoeverre dat men (legaal) over wapens en munitie beschikt, deze al of niet vanuit Defensie worden verstrekt en dat het gebruik / oefenen buiten de dienst gebeurt.Is dat bij een civiele schietvereniging? Dat is namelijk mogelijk strijdig met de wapenwetgeving en kan in voorkomend geval zelfs leiden tot een onderzoek van de KMar.Het schieten op schietsport accommo-daties mag louter de schietsport betref-fen; militaire wapens, zijn niet toegestaan binnen de schietsport. Activiteiten die “gedekt” worden door art. 3 Wet wapens en munitie (en evt. de Regeling Wapens en Munitie krijgsmacht-personeel 1997) worden door juristen ook

vaak op verschillende wijze beoordeeld. De CLSK doet het “anders” dan de CLAS en de KMar kijkt met argusogen naar dit soort “juridische ontsnappingen”. Het is wachten tot het een keer fout gaat; de Minister heeft al aangegeven zich niet in te laten met “schietsport” voor militairen. Ik kan me goed voorstellen dat de VBM betrokken militairen wel wil steunen maar als blijkt dat door deze daar de wet wordt overtreden dit wel eens een hele lastige klus kan worden.Naam bij de redactie bekend

Reactie redactie:Vooralsnog zien wij dit als één van de vele meldingen vanuit de reservistengroep dat het op alle fronten niet goed gaat. Als dit personeel hierdoor in de problemen zou komen, kan de VBM hen zeker steunen. Ook kan de VBM dan terugvallen op de expertise die aanwezig is bij de leden.

MILITAIRE RIJBEWIJSKEURINGENNaar aanleiding van de publicatie in de Trivizier over keuring voor het rijbe-wijs, heeft de redactie een reactie ont-vangen waaruit blijkt dat Defensie geen medische keuringen van beroeps vracht-wagenchauffeurs doet. Dit heeft 2 aspecten:

- Defensie geeft eenmaal het militaire vrachtwagenrijbewijs (het ‘gele papier’) en doet daarna geen medische keurin-gen meer voor het militaire rijbewijs;

- In het verleden kwamen militairen die een militair vrachtwagenrijbewijs had-den laten omzetten naar een burger C-bewijs bij verlenging van dat laatst-genoemde rijbewijs naar het gezond-heidscentrum voor de keuring. Die keuring werd dan ook gedaan. Dat was vaak een goed moment om te bekijken of een militaire chauffeur nog voldeed aan alle medische voorwaarden.

Het huidige BGZ CEAG doet deze keurin-gen niet meer! Omdat Defensie als werkgever geen keu-ringen meer doet en de chauffeurs ook niet meer langs kunnen komen (verzoe-ken tot keuring worden niet meer inge-willigd door BGZ CEAG) voor keuringen nodig voor een Rijbewijs-C, ontbreekt de mogelijkheid om toezicht te houden op de medische geschiktheid van de eigen medewerkers. Een normale (externe) bur-gerarts zal Defensie niet informeren over de resultaten van de keuring.Dit vraagstuk heeft meerdere aspecten en de VBM is hierover informeel in over-leg met het ministerie. Als er meer dui-delijkheid is, zullen wij de lezers van de Trivizier nader inlichten.

Page 11: Trivizier06 juni 2016

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM heeft leden die over een bijzon-dere hoeveelheid kennis en kwa-liteit beschikken. Hun kennis en kwaliteit zijn zo specifiek en specialistisch dat er binnen onze vereniging slechts zeer weini-gen over beschikken. Een van hen was Dick Purmer, kolonel der militaire administratie b.d. (Koninklijke Landmacht). Op 7 mei 2016 is Dick Purmer in zijn woonplaats Ruurlo overleden. Hij was 76 jaar.

In zijn rol als voorzitter van de financiële adviescom-missie heeft hij de vereniging en meer in het bijzon-der het algemeen bestuur met zijn kennis op financieel en accountancygebied gedurende vele jaren terzijde gestaan. Tijdens vele Algemene Vergaderingen zette hij in grote lijnen en op een voor iedereen begrijpelijke en plezierige, sympathieke manier uiteen hoe de vereniging er op het financiële gebied gezien voorstond en wat de mogelijke aandachtspunten voor de toekomst waren. Dick Purmer heeft veelvuldig – gevraagd en ongevraagd – bijgedragen aan het denkproces dat aan het financiële beleid van onze vereniging ten grondslag ligt. Dat dit beleid bijzonder succesvol is geweest, zoals moge blijken uit de behaalde resultaten, is mede aan hem te danken. Op 16 mei 2008 is Dick Purmer dan ook benoemd – op voordracht van het algemeen bestuur – tot drager van het teken van verdienste van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM.

Het Algemeen Bestuur wenst zijn echtgenote Marina Purmer-Jansen en zijn verdere naaste familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

6 - 2016 | Trivizier | 11

VERENIGINGSNIEUWS

Het bestuur van de Vakbond voor Burger en Militair defen-siepersoneel laat u verheugd weten dat onderstaande leden op voordracht van het ministerie van Defensie op 26 april 2017 een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen. De ervaring leert dat er elk jaar VBM-leden zijn die vanuit andere ministeries of organisaties voorgedragen zijn. Bent u lid van de VBM en staat uw naam er hier niet bij? Laat dit dan weten via [email protected] of bel met de VBM (070 3155111) en vraag naar de secretaris-penningmeester, mevrouw Jacqueline de Werker-Bekx.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden:Kolonel drs. C.A.J. ten Anscher (Zoetermeer), van het dienst-vak van de logistiek, op grond van de totaliteit van verdien-sten met betrekking tot Defensie en andere terreinen,Kapitein der mariniers W.P. de Lange (Dieren), op grond van de totaliteit van verdiensten met betrekking tot Defensie en andere terreinen.Adjudant-onderofficier van de mariniers b.d. P.M.J. de Valk (Apeldoorn), op grond van de totaliteit van verdiensten met betrekking tot Defensie en andere terreinen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden:Luitenant ter zee eerste klasse J.P. van Donkelaar (Den Helder), op grond van de totaliteit van verdiensten met betrekking tot Defensie en andere terreinen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:Luitenant ter zee der administratie tweede klasse oud-ste categorie b.d. A.F. van Leeuwen (Heemstede), wegens zijn vrijwillige werkzaamheden voor onder meer de Prins Willem Zeeverkenners in Haarlem. Mede door zijn inzet is de voormalige mijnenveger van de Koninklijke Marine Hr.Ms. Naaldwijk (uit 1955) opgenomen in het platform Varend Erfgoed Koninklijke Marine. Hij is lid van de veteranen-adviescommissie in Heemstede en actief betrokken bij de organisatie van ‘adopteer een monument’ voor Heemsteedse lagere scholen, de organisatie van de 4 mei herdenking, het veteranenconcert en de lokale Veteranendag. De heer van Leeuwen is verder mantelzorger voor zijn schoonzuster.

Koninklijke Onderscheidingen

In memoriam Dick Purmer

Page 12: Trivizier06 juni 2016

12 | Trivizier | 6 - 2016

IN HET NIEUWS

Eind april meldt het Algemeen Dagblad dat Defensie in 2015 in totaal 313.000 euro heeft betaald aan 171 van uw collega’s. Oorzaak: het ministerie was te laat met een reactie op juridi-sche klachten. In 2014 ging het om 120.000 euro. Het gaat om vergoedingen die je krijgt als je te lang moet wachten op een beslissing. Wie het niet eens is met een besluit, kan daar bezwaar tegen maken. Volgens de wet (Bestuursrecht) moet een overheidsorgaan dan binnaen 6 weken reageren. Als dat niet lukt kan het overheidsorgaan (in dit geval het ministerie van Defensie) 6 weken uitstel vragen. Regelmatig heeft Defensie zelfs aan 12 weken niet genoeg. Defensiepersoneel dat een bezwaar heeft ingediend is de dupe. Het is zeer onaangenaam dat je zo lang op zo’n beslis-sing moet wachten. Vaak gaat het om verzoeken tot herzie-

ning van financiële vergoedingen, regelmatig ook om de vraag of je terecht als herplaatser bent aangewezen, enzovoorts.Volgens een woordvoerder van Defensie hebben de reor-ganisaties alles te maken met de stijging van de kosten. Duizenden defensiemedewerkers, militairen en burger, kre-gen een andere functie of raakten hun werk kwijt. Daarom waren er meer bezwaarprocedures dan anders en duurde het daarom langer om besluiten te nemen.Maar of dat de enige verklaring is?Al in 2011 gaf de Nationale Ombudsman Defensie een veeg uit de pan. Als iemand een bezwaar indiende kreeg hij of zij in die tijd standaard een brief waarin Defensie de beslis-termijn oprekte van 6 naar 12 weken.De VBM was het daarmee niet eens. Met steun van een jurist beklaagde een VBM-lid zich bij de ombudsman. Die kon wei-nig begrip opbrengen voor de uitvluchten van de toenma-lige minister.De minister wist te vertellen dat de trage behandeling van klachten te maken had met de ‘positionering’ (?) van het DienstenCentrum Juridische Dienstverlening (JDV) en de ‘onbalans tussen werkvoorraad en inzetcapaciteit’. Uiteraard moeten die problemen opgelost worden, aldus de minister toen.Overigens was het standaard vertragen van de reactietermijn op bezwaren in 2011 al vier jaar vast beleid.Kortom: sinds 2007 is er niet veel verbeterd. Dat er soms meer werk ligt bij een afdeling kan de VBM zich goed voorstellen. Dus je kunt er begrip voor hebben dat er in het ene jaar wat meer zaken langer blijven liggen dan in het andere jaar.Maar in dit geval moet je gewoon concluderen dat er sinds 2007 te weinig mensen zijn om het werk te doen. De reden: gebrek aan geld. En dat is, zoals ook het AD terecht opmerkt, ook al jaren het geval bij Defensie in zijn geheel. Er zijn niet alleen te weinig mensen, maar er is ook te weinig inzetbaar materieel.

Rapport Ombudsman 2011:https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2011/248

Artikel AD:http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4287155/2016/04/22/Te-laat-verstuurde-post-kost-Defensie-tonnen.dhtml?show=art

Forsmeer bezwaren?

IN DIT GEVAL MOET JE GEWOON CONCLU­DEREN DAT ER SINDS 2007 TE WEINIG MENSEN ZIJN OM HET WERK TE DOEN.

Bron

: Jes

adap

horn

op

Free

Dig

ital

Phot

os.n

et

Page 13: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 13

maar … per wanneer?

Tekst: Marjorie van Breet

Bevorderd na herwaardering functie

Jarenlang wachtte een burgermede-werker geduldig op de uitslag van een functiewaarderingsonderzoek. Dit func-tiewaarderingsonderzoek had zijn toen-malige chef aangevraagd vanwege de verzwaring van de functie.

Toen de uitslag van het onderzoek (door middel van een besluit) eindelijk bekend werd gemaakt, was de teleurstel-ling groot. De burgermedewerker werd weliswaar met terugwerkende kracht bevorderd, maar niet met ingang van de gewenste datum, te weten de datum waarop de aanvraag tot het houden van een functiewaarderingsonderzoek was ingediend.

Dat zou namelijk wel moeten. Zie artikel 40 van de Beleidsregel aanstelling, func-tietoewijzing en bevordering defensie. Hierin valt te lezen dat indien naar aan-leiding van de uitkomst van een functie-waarderingsonderzoek bij een bestaande functie, de rang dan wel de schaal die wordt toegekend aan de functie wordt verhoogd, de defensie-ambtenaar die deze functie vervult, wordt bevorderd

tot deze hogere rang dan wel schaal. In het tweede lid van hetzelfde artikel staat dat een bevordering plaatsvindt te reke-nen vanaf het moment dat de aanvraag tot het houden van het functiewaarde-ringsonderzoek is aangeboden aan het hoofd defensieonderdeel.

De burgermedewerker, bijgestaan door de VBM, ging in bezwaar tegen de ingangsdatum van de bevordering, onder verwijzing naar het hierboven genoemde artikel 40. Volgens Defensie was dit artikel echter niet van toepassing op de burgermede-werker. Defensie beweerde dat de her-waardering van de functie niet het gevolg was van het door de toenmalige chef aan-gevraagde functiewaarderingsonderzoek. Deze aanvraag zou niet inhoudelijk zijn behandeld. De functie van de burgerme-

dewerker zou ten gevolge van een reorga-nisatie zijn geherwaardeerd.De bevordering vond derhalve plaats met ingang van het moment dat de nieuwe organisatie een feit was, het zogeheten omklapmoment. De ingangsdatum van de bevordering was naar het oordeel van Defensie dus juist en het bezwaar werd, door middel van een besluit, ongegrond verklaard.

Nadat de VBM tegen het besluit beroep had ingesteld bij de rechtbank, besloot Defensie de zaak opnieuw te bekijken. Defensie kwam nu tot de conclusie dat de burgermedewerker ten onrechte niet met ingang van de datum van de aan-vraag van het functiewaarderingsonder-zoek was bevorderd. Er werd een nieuw besluit genomen en het bezwaar van de burgermedewerker werd ditmaal gegrond verklaard. De burgermedewerker werd alsnog met terugwerkende kracht met ingang van de datum van indiening van de aanvraag bevorderd.

Na het aanvragen van een functiewaarderings-

onderzoek kan het zijn dat een burgermedewerker

wordt bevorderd. De vraag is: met ingang van welke

datum?

Er werd een nieuw besluit genomen en het bezwaar

werd ditmaal gegrond verklaard.

Page 14: Trivizier06 juni 2016

14 | Trivizier | 6 - 2016

LMEDEZEGGENSCHAP

Tekst: Louis Schipper

Informeer de bond want wij kunnen er wat mee!

Vacature in uw MC?

Steeds vaker zijn, mede vanwege de hoge functieroulatie van

defensiepersoneel, medezeggenschapszetels vacant.

Meldt dit aan de VBM en BBTV!

Normaal gesproken vul je de vacante zetels met kandidaten afkomstig van de reser-velijst. Of je houdt tussentijdse verkie-zingen. Helaas zien de VBM en BBTV dat men vacatures regelmatig via een alterna-tieve procedure vult. Dan weten de bonden niet waar vacante zetels in de medezeg-genschap zijn. Het ontneemt hen de kans om kandidaten te leveren voor die zetels. Dat vinden wij erg jammer, omdat de VBM en BBTV hun leden in medezeggen-schapscommissies zo veel mogelijk willen steunen. Gelukkig zijn er veel VBM/BBTV-leden actief in de medezeggenschap!Ook als iemand de medezeggenschaps-commissie verlaat (om welke reden dan ook), willen de VBM en BBTV dat graag weten. De medezeggenschapscommissie is zelf verantwoordelijk voor het actuali-seren van de bezetting en het melden aan achterban en bonden wie er wel of niet in de MC zitting heeft. Maar het is ook een individuele verantwoordelijkheid om even aan de VBM door te geven dat je of zitting hebt genomen of de medezeggen-schapscommissie hebt verlaten. Zo kun-nen de VBM en BBTV de lijst van leden

in de medezeggenschap zo actueel moge-lijk houden. Vulling van een medezeggen-schapscommissie gebeurt altijd met een verkiezingsprocedure. Dit geldt na het verlopen van de zittingsduur in een com-missie, maar ook wanneer er een compleet nieuwe commissie moet komen.Het Besluit Medezeggenschap Defensie (BMD) maakt het mogelijk om de tus-sentijdse vacatures redelijk eenvoudig te vullen. Bijvoorbeeld met de eerstvolgende niet-gekozen kandidaat van de lijst waarop het vertrekkende lid stond. Indien er op de kandidatenlijst geen kandidaten meer aanwezig zijn, komen er tussentijdse ver-kiezingen voor alle opengevallen plaatsen (met uitzondering van de vacatures die ontstaan als gevolg van een uitzending). Bij het houden van verkiezingen geven de bonden hun leden op via kandidatenlijsten. Daardoor weet de betreffende bond welke kandidaten zijn gekozen. Uiteindelijk zal de verkiezingscommissie de definitieve uit-slag aan de bonden melden. Bij de VBM en BBTV word je dan als MC-lid geregi-streerd en ontvang je vanuit het Bureau Ondersteuning Medezeggenschap maxi-

male ondersteuning. Je krijgt dan bijvoor-beeld actuele informatie over MC. Daarnaast proberen we elk jaar een Medezeggenschapsdag te houden waarop we specifieke en actuele onderwerpen aan de orde stellen. Op woensdag 16 novem-ber aanstaande is er weer een dag gepland in Stroe! Ook organiseren we vaak bijeenkomsten waarin MC-leden van de VBM en BBTV onder elkaar ervaringen kunnen uitwisse-len, ondersteund door de bestuurders van de VBM en BBTV (meestal Louis Schipper, Jef Stassen of Jacques van Hulsen). De laatste tijd wordt er een enorm beroep gedaan op de VBM en BBTV voor advi-sering van MC’s over steeds complexere reorganisaties. Wij juichen dit toe. Maak gebruik van de expertise van de VBM en BBTV!

Vanuit het Bureau Ondersteuning Medezeggenschap (BOM) is Jef Stassen het aanspreekpunt. Als u vragen heeft of als u één van de ondersteuners voor de MC wil spreken, kunt u dit het beste doen via Jef Stassen. Hij is te bereiken via tel.: 070 3155111 of @: [email protected]

Page 15: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 15

COLUMNL

LOD

ES

TE

YNL

Zwichten

Ali B. signaleerde het op 5 mei voor de NOS-camera’s: de door liefst een miljoen belangstellenden bezochte Bevrijdingsfestivals winnen jaarlijks aan diepgang nu ook onder de jeugd het besef doordringt dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is ook bemoedi-gend dat nog altijd honderdduizenden, jong en oud, op 4 mei op dorpspleinen, in duinpannen en stadsparken samen-komen om oorlogsslachtoffers te ge- en herdenken. Maar steeds vaker ook om zelf te overdenken. Vanwege de steeds nader komende terreur, maken velen zich zor-gen over waar het allemaal naartoe gaat. West-Europa, en dus ook Nederland, is niet langer een veilig eiland in een verder rumoerige wereld. Het kwaad verplaatst zich van de tv-journaals naar onze ach-tertuin. Dood en verderf zijn huivering-wekkend dichtbij.Hoe je daartegen te wapenen? De pre-mier riep het al menigmaal en koning Willem-Alexander deed op Bevrijdingsdag in Zwolle eveneens een duit in het zakje: burgers, hoe geschrokken ook van de recente gebeurtenissen in steden als Brussel en Parijs, moeten zich niet gek laten maken. Laten we staan voor onze waarden en proberen op een zo normaal mogelijke wijze verder te leven, zo luidt het devies.Fraai geformuleerd. Maar waarom niet zelf het goede voorbeeld geven? Het is een gotspe dat het van regeringswege afge-kondigde verbod voor militairen om zich geüniformeerd in het openbaar te verto-nen, nog steeds van kracht is. Natuurlijk zitten we nog in de op één na hoogste alarmfase voor aanslagen. En jazeker, de geheime diensten AIVD en MIVD bespeu-

ren groeiende radicalisering. Maar juist de aanwezigheid van uniformen op straat, of die nou politiestrepen of militaire onder-scheidingstekens kent, geeft een signaal af: wij laten ons niet kisten, zijn niet bang en leven voort naar de maatstaven die in onze eeuwenlange beschaving zijn opgebouwd. Waarden die we koesteren. Waarvoor we op 4 mei met honderddui-zenden tegelijk bij oorlogs monumenten staan om daar twee minuten onze door-gaans zo grote waffel te houden. Uit res-pect voor hen die voor onze talrijke en grote vrijheden streden. Ali B. ziet het

JUIST DE AANWEZIGHEID VAN UNIFORMEN OP STRAAT, OF DIE NOU POLITIESTREPEN OF MILITAIRE ON-DERSCHEIDINGSTEKENS KENT, GEEFT EEN SIGNAAL AF

goed. 4 en 5 mei groeien uit tot een sym-bool van volksverzet tegen de bedreigin-gen van onze rechtsstaat. Het kabinet zou er goed aan doen zich daarbij aan te slui-ten door zich niet langer te laten piepelen. Stop het angstig verstoppen van militai-ren. Laat ze op straat en in de trein uit-stralen wie we zijn en waarvoor dit land staat. Ook buiten 4 en 5 mei om. Denk aan Van Randwijk: “Een volk dat voor tiran-nen zwicht, zal meer dan lijf en goed ver-liezen, dan dooft het licht.”

Flip Lodesteyn

Page 16: Trivizier06 juni 2016

16 | Trivizier | 6 - 2016

ALGEMENE VERGADERING

FINANCIEELIn 2015 moest de VBM veel geld uit-trekken (uit het vermogen) voor groot onderhoud aan het vereni-gingsgebouw (onder meer vervan-ging van enkelglas ramen). Door de personeelsreducties daalt het leden-tal en daarmee ook de contributie-in-komsten.Namens de Financiële Advies-commissie stelt Huub Schouenberg voor om – zoals de afdeling Den Helder al eerder deed – een plafond in te bouwen in het Structuurfonds (een fonds voor onder meer het voe-ren van acties). Het bestuur zal met een voorstel ter zake komen.

BELANGRIJKE ONDERWERPENIN 2015Op 10 juli is er overeenstemming bereikt over een bovensectoraal loonruimteresultaat (plus 5,05% in 2015 en 2016). De FNV-bonden ver-zetten zich. Op 4 september stem-den de overige bonden in met het akkoord dat daarmee van kracht werd. Onderdeel van het akkoord is een overstap naar een nieuwe ind-exatie-systematiek van de pensioe-nen (indexatie op basis van prijsont-wikkeling).Het ‘VUT-equivalent’(grofweg 1% van het salaris) vervalt ook voor militai-ren.In 2015 wordt steeds duidelijker dat er roofbouw is gepleegd op perso-neel en materieel bij de krijgsmacht.Paresto, de cateraar bij Defensie, wordt niet uitbesteed.Defensie pakt het chroom-6 dossier voortvarender aan dan soortgelij-ke dossiers in het verleden. Er komt onder meer een ‘coulance-regeling’ voor slachtoffers. Dit vooruitlopend op een breed onderzoek dat naar ver-wachting eind 2016 voltooid wordt.Bonden en Defensie maken een afspraak over de herziening van en omvorming naar een toekomstbe-stendig diensteindestelsel. De UGM-periode (5 jaar) wordt gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Het nieuwe dienst-eindestelsel wacht nog op concrete invulling.Een compensatieregeling voor het opvangen van de financiële gevolgen van het AOW-gat komt tot stand. In totaal 470 VBM-leden maken gebruik van de mogelijkheid om hun AOW-gat via de rechter aan te vechten. De VBM eist in die gevallen voortzetting van de bestaande uitkering.

KERNGETALLEN VBM 2015De Belastingservice assisteerde 3.475 leden bij het invullen van hun aan-gifte. Er werden 60 huisbezoeken afgelegd .Defensie was veel in het nieuws. Voorzitter Jean Debie heeft bij 39 onderwerpen tekst en toelichting (en commentaar) gegeven op radio, tv en andere media.Er werden 931 nieuwe dossiers in behandeling genomen (ongeveer de helft AOW-gat dossiers) door de VBM-juristen.De nazorgfunctionarissen hebben 68 nabestaanden ondersteund bij de administratieve afwikkeling. Dat gebeurde 2 keer kort voor het over-lijden van een lid.De redactie verzorgde naast de gebruikelijke edities van Trivizier (10) en XRcise (6) 2 extra uitgaven vanwe-ge het bereikte (deel)resultaat bij het arbeidsvoorwaardenoverleg. Er zijn 27 Siteviziers (nieuwsbrief) verstuurd naar 4.900 ontvangers.160 leden waren aanwezig bij een pensioenbijeenkomst in Den Helder.Tientallen leden konden een speld wegens 50 jaar lidmaatschap in ont-vangst nemen.Er waren 3 regionale PA-landdagen (voorheen was dat één landelijke) en uiteraard een drukbezochte 64-jari-gendag.

Page 17: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 17

ALGEMENE VERGADERING

Het ‘zakelijke’ gedeelte van de 96e Algemene Vergadering op 20 mei jl. verliep vlot. De financiële jaarstukken werden, op voorstel van en met de complimenten van de Financiële Adviescommissie, vastgesteld. Dat geldt ook voor het jaar-verslag (zie een samenvatting verder in dit artikel). Daarom heeft voorzitter Jean Debie tijd om de VBM-app te presen-teren. Ook neemt hij de tijd om secretaris-penningmeester Jacqueline de Werker-Bekx een blijk van waardering toe te kennen.

Presentatie VBM-appDe aanwezige leden van de Algemene Vergadering begroeten de komst van de app met instemming. Met name de uitgebreide FAQ-lijst, de mogelijkheid om vragenformulieren in te zenden en de direct-bellen optie spreken aan, net als de ingebouwde magazine-lezer.Wel wijst AB-lid Richard Herben op de acceptatievoorwaar-den. Waarom is toegang tot fotobestanden en een account vereist?De VBM-app heeft toegang nodig tot de fotobestanden op het mobiele apparaat van de gebruiker omdat de app foto’s (bij nieuwsberichten) tijdelijk moet opslaan op het apparaat. De app heeft toegang nodig tot een (e-mail) account omdat de gebruiker anders geen formulieren kan versturen.

Waardering voor Jacqueline de Werker-BekxDoor het plotselinge overlijden van Fons Kraaikamp begin 2016, dat haar net als alle andere per-soneelsleden van de VBM hevig aangreep, zag secretaris-penning-meester Jacqueline de Werker-Bekx zich genoodzaakt om zonder Fons’

steun de financiële jaarstukken op orde te maken voor con-trole door de accountant en presentatie in het bestuur. Dat is haar, aldus Jean Debie, gelukt door werkweken te maken die regelmatig tot de 80 uur opliepen. Om zijn waardering, ook namens Jacques van Hulsen daarvoor tot uiting te brengen, wil hij haar een presentje en een bos bloemen overhandigen. Hans van Rooijen (Afdeling Den Helder en Belastingservice) haalt de gevluchte Jacqueline terug. Nadat zij haar emoties grotendeels heeft verwerkt bedankt Jacqueline de mensen die haar in die moeilijke tijd hebben geholpen. Het team van de Belastingservice, de collega’s Hannie van der Boon, Heidi Hop en René Landsweers noemt zij daarbij met name.

Tot slot van de vergadering neemt Hans van Rooijen het woord om zijn waardering en dank uit te spreken voor de inzet van het bestuur. Zijn woorden kunnen rekenen op grote instemming van alle aanwezigen.

96e Algemene Vergadering:‘ga zo door!’

Page 18: Trivizier06 juni 2016

18 | Trivizier | 6 - 2016

NIEUWS

De gezamenlijke vakbonden bij overheid en onderwijs willen met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) spreken over de oprichting van een Nationaal fonds beroepsziekten voor geüniformeerden. Vanuit dit fonds zouden de (oplopende) kosten voor behandeling van beroepsziekten zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) kunnen worden betaald. Niet alleen bij veteranen komt PTSS voor, ook bij andere geüniformeerden zoals de politie, brandweer en ambulan-cepersoneel. Voor al deze mensen geldt dat zij, ‘in the line of duty’ ten behoeve van onze samenleving, zijn beschadigd omdat zij vanuit hun functie moeten doorgaan waar anderen noodgedwongen moeten stoppen. Het bevreemdt de vakbonden van overheidspersoneel dat de kosten van beroepsziekten drukken op de budgetten van de ministeries/gemeente die deze geüniformeerden in dienst hebben. Dit omdat deze kosten het gevolg zijn van een front-linie hulpverlening dan wel militaire/politie operaties ten behoeven van ons Koninkrijk.

De bonden noemen dit een ‘dubbele straf ’. De overheidsin-stanties (ministerie, gemeente) draaien op voor de behande-lingskosten. Bovendien zijn ze vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap blijvend verantwoordelijk voor het eventu-ele beschadigde personeel. Het gevolg hiervan is dat men minder budget overhoudt voor het scholen en trainen van frontlinie hulpverleners/militai-ren. Ook is er minder geld voor de aanschaf van het beste materieel en materiaal dat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.In het kader van ‘risk and burden sharing’ zou het eerlijker zijn als de samenleving deze kosten zou. Het is namelijk een ereschuld van onze samenleving aan onze eerstelijns hulp-verleners en veteranen. Vandaar de oproep om een Nationaal Fonds Beroepsziekten voor geüniformeerden op te richten.

Overheidsbonden willen Fonds Beroepsziekten geüniformeerden

Niet alleen bij veteranen komt PTSS voor, ook bij andere geüniformeerden.

Page 19: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 19

AOW-GAT

De Centrale Raad van Beroep heeft op 4 mei geen uitspraak in de rechtszaken die burgermedewerkers met wachtgeld hebben aangespannen tegen Defensie. De Centrale Raad van Beroep heeft laten weten voorlopig geen uitspraak te zul-len doen.De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is van groot belang in de discussie over het oplossen van het AOW-gat voor defensiepersoneel, niet alleen voor burgers, maar ook voor militairen.De Centrale Raad van Beroep noemt geen concrete termijn waarop er wel een uitspraak te verwachten is.

Verontwaardigde reactiesHet besluit van de Centrale Raad van Beroep om de uitspraak nog eens met een onbepaalde termijn uit te stellen, heeft tot veel verontwaardiging geleid. Ter verdediging van het besluit kun je aanvoeren dat er een samenhang is met andere rechts-zaken. Bijvoorbeeld de rechtszaak die ook door de vakbon-den is aangespannen waarin een beroep wordt gedaan op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarbij gaat het om het ontnemen van een eigendomsrecht. Er ligt een uitspraak van de rechter waaruit blijkt dat het ontnemen

van het recht op een AOW-uitkering in één bepaald geval onrechtmatig is. Het gaat daarbij om een vrouw die wegens ziekte niet in staat is om een financiële voorziening te tref-fen voor de AOW-loze periode. Een hoger beroep in deze zaak loopt nog.Veel mensen verdenken Defensie ervan dat dit ministerie probeert om de Centrale Raad van Beroep onder druk te zet-ten. Of sterker nog: zodanig te beïnvloeden dat er een voor dit ministerie gunstige uitspraak uit rolt.In Nederland hebben we een onafhankelijke rechterlijke macht. Dat moet ook zo blijven. Het is noodzakelijk om de gang van zaken kritisch te blijven volgen. Maar je zult wel met sterke argumenten (dus met feiten onderbouwd) moeten komen als je wil aantonen dat de Centrale Raad van Beroep zich in deze zaak partijdig zou opstellen.

Tweede KamerDe Tweede Kamer heeft een voorgenomen debat op 21 april uitgesteld in afwachting van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Op 7 juni a.s. vergadert de Vaste Commissie Defensie in de Tweede Kamer over het AOW-gat (als die ver-gadering wel doorgaat) met minister Hennis van Defensie en staatssecretaris van Financiën Wiebes. Hoogstwaarschijnlijk zal minister Hennis de parlementariërs voorhouden dat zij met de bonden in overleg is en dat ze nog altijd de geldboom op het Binnenhof niet gevonden heeft. En staatssecretaris Wiebes zal zeggen dat Defensie nu eenmaal te maken heeft met algemene wetgeving.

170 miljoen foetsieEn daarbij zal Wiebes in stilte bedenken dat Financiën daarom vanaf dit jaar tot en met zeker 2021 elk jaar meer dan 170 miljoen van Defensie ‘terugvordert’. Want omdat Defensie leeftijdsontslaguitkeringen verstrekt, moet het ministerie elk jaar die ‘boete’ betalen. Ter vergelijking: de AOW-compensatieregeling kost zo’n 17 miljoen

(2017) en zal naar verwachting maximaal 45 miljoen gaan kosten.

Overigens heeft Defensie tot medio april in totaal € 83.040,30 incl. BTW betaald voor inhuur van de landsadvocaat.

Dan nog dit:De rechtbank in Den Haag begint op 25 augustus met de behandeling van de (ruim 600!) zaken van militairen met een UGM-uitkering en een AOW-gat.

AOW-gat:.

Geen uitspraak op 4 mei

Page 20: Trivizier06 juni 2016

20 | Trivizier | 6 - 2016

Nederlandse operationele eenheden houden oefe-ningen op de oefenterreinen bij Bergen-Hohne (Duitsland). Afgelopen mei was het weer zo ver. De oefengebieden zijn vooral bedoeld voor het schieten met scherpe patronen (‘live-firing’).Begin mei volgt Mario van der Linden, ledenservic-emedewerker van de VBM, de cadi-wagen van ‘Baan 41’, het ECHOS-home in Hohne. Die wagen, bestuurd door John, rijdt langs diverse schietbanen. Dat zijn er in totaal 40, te bereiken vanaf een ‘Panzerringstrasse’ van zo’n 80 km.Bij een oefening van de A-Cie (Ganzen) van het 42e Bataljon Limburgse Jagers zie je goed het effect van het schieten met de scherpe patronen. Vanuit een loopgraaf moet een geweergroep een ‘aanval’ afslaan. De aanvallers zijn in dit geval opklappende doelschij-ven. De militairen nemen de aanvallers met hun per-soonlijk wapen onder vuur. Eerst veraf, dan weer dichtbij, slaan de kogels in. Soms is er wat opspat-tend zand te zien, maar meestal klapt het doel na één schot neer. Bij een oefening van de C-compagnie 42e Bataljon Limburgse Jagers (de zware wapen compagnie) kun-nen de militairen met hun antitankwapens schieten op een beweeglijke doelschijf, zo’n 280 meter van de schietpositie. Met name door de straffe zijwind is het doel die dag lastig te raken. Goed instellen van

het richtvizier van de Panzerfaust is trouwens ook belangrijk …De cadi-wagen stopt ook bij twee banen waar geoe-fend wordt met schieten vanaf een rijdend platform met een M2 .50. Bij een baan zien we twee ‘pantser-bergingsvoertuigen’. Voorheen gingen ze door het leven als ‘bergingstanks’. Helaas is 1 van de 2 tanks kapot. Ze staan nu gezamenlijk te wachten op ver-der vervoer. Blijkbaar maakt de buitenlucht honge-rig, want één van de aanwezige monteurs eet maar liefst 3 broodjes frikandel. Bij een oefening van het Verkenningspeloton van 42e Bataljon Limburgse Jagers blijft de cadi-wagen wat langer staan. Een van de Fenneks heeft een vast-gelopen .50, de andere keert daarom niet veel later terug naar de verzamelpositie. Werk aan de winkel voor de wapenmonteurs! Nog voordat de bemanning goed en wel uit het voertuig is, staan de monteurs er al bovenop om foto’s te maken. Helaas is het wapen onbruikbaar voor de rest van de oefening. De com-mandant van de Fennek stond bovenluiks. Gelukkig is de klep van de M2 er niet afgesprongen …Mario van der Linden is bij de schietoefeningen aan-wezig om vragen van VBM-leden te kunnen beant-woorden. Ledenservicemedewerkers van de VBM zijn regelmatig aanwezig op Nederlandse kazernes, maar de kans om de mensen van de operationele eenheden

Oefenen in Bergen-Hohne, goed voor de eetlust

Page 21: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 21

dan te ontmoeten is niet zo groot. Ook andere bon-den zijn aanwezig bij de schietoefeningen. Tot en met 2015 was er vier keer per jaar een serie oefenweken op de Lünenburgerheide. Dit jaar zijn er voor het eerst drie series van vijf weken. Dat schema is ongunstiger. Dat heeft te maken met de inzet van de oefenende eenheden en verdeling van de facilitei-ten – met name de ‘banen’ op het oefenterrein - in Duitsland.

In de tweede week van mei valt het aantal oefenende eenheden wat tegen. Van der Linden heeft daarom niet veel aanspraak bij zijn tafel in het ECHOS-Home. In de laatste week van mei is hij er weer geweest en dan zullen hem meer vragen zijn gesteld. Doorgaans zijn dat vragen over (ver)plaatsing op functie, over

het perspectief (fase 1 naar 2, behoud van functie) alsmede de vragen die bij een MC thuis horen zoals wifi op de kazerne. “En uiteraard over kleding”, aldus Van der Linden.Opvallend genoeg zijn er bij de mannen in het veld ook weinig vragen. Van der Linden doet zelf een poging: “Hebben jullie nog vragen? Bijvoorbeeld wan-neer we de volgende salarisverhoging regelen?” Het antwoord: “Krijgen we die dan?” En met grote zelf-verzekerdheid en grijnzend zegt de voormalige adju-dant der mariniers: ”Nee.” Waarop de groep in lachen uitbarst.Terug in het ECHOS-Home zijn er vooral complimen-ten. Van leden die goed geholpen zijn door de VBM-juristen. Maar ook van een soldaat die opmerkt dat hij zijn bond ‘gelukkig’ nog nooit nodig heeft gehad.

Foto 1: Bij een oefening van de C-com-pagnie 142 Bataljon Limburgse Jagers (de zware wapen compagnie) kunnen de militairen met hun antitankwapens schieten op een beweeglijke doelschijf.

Foto 2: De cadi-wagen van ‘Baan 41’, het ECHOS-home in Hohne.

Foto 3: Werk aan de winkel voor de wapenmonteurs!

Foto 4: Pantserbergingsvoertuig.

Page 22: Trivizier06 juni 2016

22 | Trivizier | 6 - 2016

SERVICE

Lid van de VBM?

Heb jij letselschade geleden als

gevolg van een bedrijfsongeval of een

verkeersongeval? Dan kan jij als VBM-

lid gebruik maken van de diensten

van Flyct. Flyct is de nieuwe naam

van Europrotector. Europrotector

was al een grote en toonaangevende

specialist op het gebied van (letsel)

schade. Het bedrijf is nu gefuseerd

met een andere letselschadespecialist,

Korevaar van Dijk. Dit bedrijf heeft

net als Europrotector het Keurmerk

Letselschadebehandeling en is een

mooie aanvulling op Europrotector.

Flyct heeft nu zo’n 100 medewerkers en is daardoor de groot-ste speler in de belangenbehartiging van letselschadeslacht-offers. Flyct is in staat om haar service te vergroten doordat zij over een fijnmaziger netwerk van belangenbehartigers beschikt. Flyct zal naast de traditionele services (letselschade behandeling en loonvorderingen) nieuwe diensten ontwikke-len die mensen helpen als er iets gebeurt dat men niet dage-lijks meemaakt. Flyct werkt uitsluitend voor gedupeerden en dus niet voor verzekeraars.Wil je als VBM-lid gebruik maken van de diensten van Flyct, neem dan wel altijd eerst contact op met de VBM.

Wat is de procedure?Bij een ongeval op het werk moet een ‘proces-verbaal van ongevallen’ (PVO) worden opgemaakt. Dat proces-verbaal wordt naar het ABP gestuurd. Meestal wordt een ongeval door het ABP aangemerkt als bedrijfsongeval of dienstonge-

val. Dit is een belangrijke beslissing, waaraan je na ontslag mogelijk rechten kunt ontlenen.De VBM kan die beslissing van het ABP beoordelen. Ook bekijkt de VBM of Defensie aansprakelijk gesteld kan wor-den. Zo ja, dan kan de VBM je helpen met deze aansprakelijk-stelling. Als aansprakelijkheid door Defensie wordt erkend, zal de VBM je zaak overdragen aan Flyct. Zij zorgen dan voor het verhalen van de schade.Bij letsel met een andere oorzaak zal de VBM je zaak direct overdragen aan Flyct. Bij Flyct kan je ook terecht als je pri-véschade oploopt door toedoen van anderen. Neem wel altijd eerst contact op met de VBM!

*Van letselschade is sprake bij lichamelijk of geestelijk letsel dat door een ander is veroorzaakt en kan leiden tot( immateriële) schadever-goeding of smartengeld.

Dan krijg je hulp van Flyct

Page 23: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 23

VERENIGINGSNIEUWS

De Ledenservice van de VBM en BBTV bezoekt zo veel moge-lijk defensie locaties in Nederland. Zie je de mannen in rood tenue bij de eetzaal staan, aarzel dan niet om jouw vraag of probleem aan ze voor te leggen. Op sommige vragen krijg je direct antwoord, maar ze kunnen ook rechtstreeks tele-fonisch contact maken met een jurist of andere expert van de VBM.

De VBM en BBTV Ledenservice is sinds kort versterkt met AOO KL b.d. Peter Achterberg (57). Hij is, net als de andere Ledenservice-medewerkers een (oud) militair met zeer veel ervaring. Achterberg kwam in 1980 op als dienstplichtig mili-tair (geschutsmonteur M109 bij 41 Afdva in Seedorf). Daarna volgden onder andere functies als stukscommandant (M107), als batterijopperwachtmeester bij 11 Afdra (CSM) en func-ties bij 101 Divisie Veld Artillerie Groep en bij 11 LMB (Sie 6).

Wat was uw laatste functie? Mijn laatste functie was controleur bij het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen. Vanaf 1 april ben ik met FLO (Functioneel Leeftijds Ontslag).

Waarom bent u bij de VBM gaan werken?Omdat ik uit ervaring weet dat er op de werkvloer weinig kennis is van al datgene waar de VBM en BBTV wel veel ver-stand hebben.

Heeft u als militair baat gehad bij uw vakbonds­lidmaatschap ?Jazeker, 5 keer voor complexe zaken en telkens met het gewenste resultaat. Natuurlijk heb ik vaker gebeld, voor klei-nere zaken, en altijd antwoord gehad.

Op welke locaties kunnen we u tegenkomen?In Schaarsbergen, Apeldoorn, Harskamp, Garderen, Ermelo, ‘t Harde, Wezep, Soesterberg en Amersfoort.

Wat is de belangrijkste reden om lid te worden van de VBM?Naast de vele voordelen waarvan je als VBM-lid kunt pro-fiteren zijn de belangrijkste redenen toch wel de juridi-sche ondersteuning door onze juristen, de bereikbaarheid van onze Helpdesk (ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur), een nazorgteam van 30 uiterst bekwame mensen en 9 medewer-kers van de Ledenservice die je dagelijks overal in het land tegenkomt.Samen zijn die Ledenservice-medewerkers goed voor ruim 300 jaar ervaring, krijgsmachtbreed, waar jij als lid gebruik van kunt maken. Sinds kort hebben we een VBM app (voor Android en Apple) waarop je bijna alle benodigde informatie kunt vinden. Uniek!

Welke tip zou u elke jonge militair en burger­medewerker mee willen geven?Word lid van een vakbond, dan sta je er niet alleen voor. Je weet nooit wanneer je ons nodig hebt. Om de kosten van de contributie hoef je het niet te laten. Als je ons nodig hebt zijn er korte lijnen, dus: snel antwoord, zodat jij je kunt focussen op je eigen werk.

Wat zijn uw hobby’s?Sportvissen (roofvis), wielrennen, computers, auto’s en wan-delen.

‘Goed voor 300 jaar ervaring’

Page 24: Trivizier06 juni 2016

24 | Trivizier | 6 - 2016

1946-2016

Al actueel in1 9 7 4

Wat salarisverhogingen betreft had men in 1974 niet te klagen. Er is een zogeheten

‘trendbeleid’. De (militaire) ambtenarensalarissen worden automatisch aangepast aan de gemiddelde loonstijging in de marktsector. Concreet: per 1 januari krijgt men – naast een aantal vaste maandelijkse e x t r a t o e s l a g e n ) e e n loonsverhoging van 2% met

In jaargang 70 van de Trivizier kijken we in 7-jaars stappen terug op oude jaargangen. We zijn in 1974 en sergeant schrijver Piet Knol is bezig aan zijn eerste volledige jaar als voorzitter van een vereniging met 16.000 leden.

daarnaast een ‘nacalculatie’ van 0,59%. In april opnieuw een salarisverhoging, dit keer met 1,8%. Vervolgens nog een per 1 juli van 3,75% en een ‘nacalculatie van 2,43%. Maar goed, bij een inflatie in dat jaar van 11% (!) heb je die salarisverhogingen keihard nodig.De VBZ merkt die hogere salarisdruk ook. Met name

de salariskosten van de gezinsverzorgsters stijgen dusdanig dat het bestuur overweegt om subsidie te gaan aanvragen voor deze unieke service. Uiteindelijk zal de VBZ de gezinsverzorging dan ook afstoten naar een

‘Thu i szorg ’ o rgan i sa t i e . Dat de marinemannen die dienstverlening – het uitvoeren van huishoudelijke taken en verzorging van de kinderen als moeder de vrouw wegens ziekte daartoe niet in staat is – waarderen, blijkt uit meerdere ingezonden mededelingen in het Algemeen Marine Weekblad van dat jaar.

Er is, net als in 1967, gesteggel met de VVDM. In 1974 is de VVDM een lastige ‘concullega’ bond voor de VBZ bij de marine. De eerste ruzie gaat over de inhouding voeding en huisvesting. De VBZ wil dit al jaren (laten) afschaffen voor jongere thuiswonende militairen van de zeemacht (net als bij de land- en luchtmacht). Medio maart reageert de VBZ op een publicatie van de VVDM waarin staat dat ‘na hard overleg’ de marine leiding

‘door de knieën’ is gegaan. ‘Vanaf nu’ geldt bij de marine hetzelfde regime als bij de land- en luchtmacht. Omstandig legt het VBZ-bestuur uit dat ‘vanaf nu’ onjuist is. En verder stoort men zich aan het woordgebruik. Alsof de VVDM dit resultaat zelfstandig heeft bereikt! Maar goed, dat schreef de VVDM dus niet …De irritatie over de VVDM komt ook naar boven bij mediaberichten over vermeende ‘martelingen’ bij de mariniersopleidingen in Doorn. De VVDM dikt de publiciteit goed aan. In de loop van het jaar blijkt dat vrijwel alle verhalen ‘van horen zeggen’ zijn en meestal te maken hebben met het realistisch nabootsen tijdens oefeningen van situaties dat men krijgsgevangen is. Saillant detail: blijkbaar werd daarbij ook het beruchte ‘waterboarden’

al toegepast (water over iemands met een doek bedekte hoofd gieten). Het zit veel afdelingsvoorzit ters niet lekker dat de VVDM zo vaak publicitair scoort en de VBZ niet. Piet Knol krijgt het dan ook zwaar te verduren tijdens de Algemene Vergadering. Hij is dan ook zoals hij zelf zegt ‘wat bewogen’ als uiteindelijk de waardering voor het gevoerde blijkt uit een welgemeend applaus.De discussie over de werk-tijden regeling (wat zijn overuren?) en over de compensatie van dienst tijdens weekenden woedt volop. De bonden schorten zelfs het overleg met Defensie hierover begin april op. Ook hier is er weer irritatie over de VVDM. 25 april bericht de Telegraaf dat er voor de dienstplichtigen wel een regeling zou zijn. Maar staatssecretaris Van Lent noemt op 26 april in een gesprek met VBZ voorzitter Piet Knol dit bericht ‘volledig uit de lucht gegrepen’.Een onderwerp dat in 1974 al speelt in het overleg: de vroegtijdige bekendmaking van de plaatsing na repatriëring. Blijkbaar blijft dat dus een probleem.Een aantal ‘spreekpunten’ wordt ingewilligd, onder meer de ‘keuzebevordering’ tot sergeant-majoor en adjudant. Voor korporaals komt er een maximale looptijd in rang (van 14 jaar). Over de bevordering van de ‘baantjesgasten (barbier, kleermaken, schoenmaker) van korporaal naar sergeant wordt gesproken.

Begin 1974 besteedt het Algemeen Marine Weekblad veel aandacht aan de toetreding van de VBZ tot het Ambtenarencentrum (per 1 januari). De kosten zijn niet gering: per jaar 80.000 gulden, te financieren via een contributie verhoging van 75 cent per lid per maand. Vanuit het ‘dienen van het a lgemeen belang’ door de mil i taire ambtenaar,

Piet Knol (vz.) met miss Aruba.

Page 25: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 25

1946-2016

De VBZ reageert op een publicatie van de VVDM waarin staat dat ‘na hard overleg’ de marine leiding ‘door de knieën’ is gegaan.

verdedigt het bestuur de keuze voor deze centrale van overheidspersoneel . Naar een echte ‘vakcentrale’ gaan is uitgesloten. Het kan toch niet zo zijn dat een ambtenarenorganisatie aanwijzingen krijgt van organisaties uit de particuliere sector? Die zijn per definitie toch niet hetzelfde als het algemeen belang? Hoe zit het dan met de categorale

– dus niet-algemene – belangenbehartiging van de bonden die bij deze centrale zijn aangesloten? Dat argument wordt niet ontkracht, maar

… binnen het AC is er wel ‘opbouw van onderaf en dat is goed voor een bloeiend verenigingsleven.

In 1974 zijn er politieke d i s c u s s i e s o v e r h e t

‘samenvoegen’ van MLD en KLu. Net als over de vorming van een ‘beroepsleger’. De Defensienota 1974 van minister Vredeling (PvdA) wordt aangenomen in de Tweede Kamer. Motto: met minder personeel meer investeren (lees:

in de F16, de modernisering van de vloot, inclusief de patroui l levl iegtuigen en in de mechanisering van de landmacht). De motie Keja (VVD) die afkeuring uitspreekt over het niet raadplegen van militairen belangenverenigingen vooraf, krijgt alleen de steun van DS

’70 (een soort VVD-afsplitsing) en de Communist ische Pa r t i j Nede r l and . De regeringspartijen PvdA, PPR (nu GroenLinks) en D66 vinden inspraak vooraf niet belangrijk. ‘Gedoogpartijen’ (van het kabinet Den Uyl) KVP en ARP (voorlopers van het CDA) nemen genoegen met de belofte dat het kabinet uiteraard over de uitvoering van de plannen met alle betrokkenen zal overleggen.In hun krit iek op de Defensienota 1974 van minister Vredeling (PvdA) waarschuwen de VBZ en de VMO (nu KVMO) voor ‘leemten in de vervanging van materieel en voor de personeelsreduktie (minder dan 17.500 man)’ bij de KM.

Er zijn binnen de vereniging belangrijke ontwikkelingen.Sinds 1973 kunnen leden na hun leeftijdsontslag lid blijven. De VBZ telt begin 1974 iets meer dan 1300 post-actieve leden. Zij zijn geen lid van een ‘afdeling’, maar van een

‘rayon’. Dat heeft onder meer te maken met een belangrijke taak van de afdelingen. Die hebben veel taken die tegenwoordig in handen zijn van de medezeggenschap. Deze rol als bemiddelaar tussen de leden en de plaatselijke autoriteiten raken de afdelingen overigens steeds meer kwijt. In 1974 wordt deze ontwikkeling gesignaleerd in het Algemeen Marine Weekblad.Ook staat de VBZ in 1974 open voor officieren afkomstig uit het schepelingenbestand.Behalve een ‘verenigingsauto’ (die aan vervanging toe was), heeft de VBZ een computer aangeschaft voor de ledenadministratie. Deze pc kostte de lieve som van 120.000 gulden. De heer Witvoet is, zo blijkt uit een mededeling in het hoofdbestuur, geslaagd voor

een cursus ‘benodigd voor de behandeling der aangeschafte computer’. Met hulp van postactieve leden wordt de ledenadministratie omgezet in een digitale database. Resultaat: het bestand is aan een opschoning toe. Veel namen blijken dubbel voor te komen.Om even bij stil te staan: op 9 september 1974 overlijdt op 78-jarige leeftijd C.H.J. van Pappe lendam, de eerste voorzitter van de VBZ. Iemand die in 1946 eindelijk (hij was al actief in de belangenbehartiging bij de marine sinds 1923) zijn ideaal van één algemene belangenvereniging van schepelingen bij de zeemacht verwezenli jkt zag. Dat ideaal van één algemene belangenvereniging leeft nog sterk binnen de VBZ. Vandaar wellicht ook die irritaties over de VVDM.

HB-leden in 1974.

Page 26: Trivizier06 juni 2016

26 | Trivizier | 6 - 2016

FAMIL IEBERICHTEN Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

OVERLEDEN

Januari 201627-01 G.G. Schrijver (79 jaar) AOO BDTAMB b.d. Arendshof 3 2651 WL Berkel en Rodenrijs

Februari 201602-02 E.M.A. Klaassen-van Elburg (75 jaar) Akkerwinde 21 2403 GN Alphen aan den Rijn

10-02 H. Schults (78 jaar) OPP KOK b.d. Ravelijn 43 1383 BG Weesp

Maart 201621-03 J.A. Spies (85 jaar) SGT KL b.d. Zonnebloemstraat 154 2223 VE Katwijk

23-03 G.R. Wever (80 jaar) SPR b.d. Amstelstraat 54 4388 RN Oost Souburg

April 201614-04 P.J. van der Neut (85 jaar) AOO ELMNT b.d. Gitaarstraat 28 1312 PX Almere

24-04 A. Staneke-Zeeman (78 jaar) corr: Moddermanlaan 32 9721 GP Groningen

29-04 N. Visser (95 jaar) OPP MACH b.d. p/a Zorgcirkel de Vleugels Terborchhof 1-512 1816 LV Alkmaar

DANK

Groot is het gemis, maar dierbaar zijn de

herinneringen aan Freek Loos. Dank

voor de liefdevolle omarming, voor de

troostende woorden, voor de vele kaarten

en bloemen die wij mochten ontvangen.

Lieve mensen, dank daarvoor, het heeft

ons goed gedaan om ons verdriet te delen.

Pop, Freek en Carina Loos

Den Helder, maart 2016

Voorgoed uit ons midden, maar niet

uit ons hart. Wij hebben grote steun

gehad aan alle lieve woorden, meeleven,

bloemen, kaarten die we mochten

ontvangen na het overlijden van Gerrit van Roon. Dat u met zo velen bent

gekomen om hem de laatste eer te

bewijzen, was voor ons zeer troostvol.

Hetty van Roon-Bakker, kinderen en

kleinkinderen

Den Helder, april 2016

Voor uw hartelijk bewijs van medeleven,

ons betoond na het overlijden van Loek Hutter betuigen wij u onze oprechte dank.

Ien Hutter-Fillerup, kinderen en

kleinkinderen

Den Helder, april 2016

CORRECTIEDe laatst beklede rang van C. Kok (over-leden op 22 maart 2016) was niet SMJR maar AOO.

Mei 201605-05 W. Mahler (88 jaar) SGT GSKNST b.d. Corr.: Hyacintstraat 30 2241 VV Wassenaar

05-05 D. Jongman (85 jaar) Gepensioneerd BURGER Waalstraat 42 1784 VW Den Helder

07-05 W.H.M. van Everdingen (63 jaar) SGT1 KLu b.d. Schillerstrasse 44 D-31812 Bad Pyrmont Duitsland

16-05 J. Sijnke (88 jaar) OPP TPMKR b.d. Rietgorslaan 41 1761 ZK Anna Paulowna

Page 27: Trivizier06 juni 2016

6 - 2016 | Trivizier | 27

HUMAN INTEREST

Joop werd in september 1944, 17 jaar oud, opgepakt door de Duitse bezetter. Zijn protest dat hij pas 17 jaar was werd beantwoord met ‘op die leeftijd sneuvelen ze bij ons aan het oostfront’. In 1946 werd Joop goedgekeurd voor de dienst-plicht en begon hij met de primary-opleiding in Wezep. Hierna volgde hij in Den Haag de opleiding tot telegrafist.In januari 1948 vertrok hij met de ‘Volendam’ naar Nederlands-Indië. 3200 man in de ruimtes, in hangmatten boven de tafels. Hoe dichter bij de evenaar, hoe ondraaglij-ker de hitte en stank. In de Rode Zee was Joop aan de beurt voor de ochtendcorvee, het schoonmaken van de eettafels, 45 graden Celsius en maar poetsen. Hij was trots op zijn werk. De controlerende sergeant niet. Waarop Joop zei ‘Doe het dan lekker zelf ’. Op rapport, de luitenant kwam. Die was het niet geheel eens met de sergeant, maar een straf volgde. ‘Zolang je geen excuses aan-biedt aan de sergeant, blijf je tot Batavia arres-tant’. De straf werd uit-gezeten bij de militaire politie, die op het pro-menadedek een aantal hutten had. Een heer-lijke rustige plek. Met 3 man in een hut, het betere eten en drinken werd bezorgd, en de hele dag zonnen en kaarten. De luitenant heeft Joop nog een paar keer bezocht. Hij wilde str-afvermindering overwegen maar Joop hield hem daarvan af. ‘Een eldorado, die strafplek’, constateerde ook de luitenant.Aangekomen in Nederlands-Indië werd hij geplaatst bij de 7e zelfstandige Verbindingsdienst (ZVA) om enige weken later overgeplaatst te worden naar het Hoofdkwartier van de 7-december divisie in Bandoeng. De nieuwkomers gin-gen naar de buitenpost. Joop werd tewerkgesteld bij de 3e brigade in Garoet, een van de slechtste gebieden. Een berg-gebied met geloofsstrijders, de Darul Islam (Hisbolla), de

TNI (het republikeinse leger) en nog wat separate rebellen groepen, die ook elkaar bevochten Maar Joop had het er gelijk naar zijn zin. De sfeer in alle geledingen was goed. De bevoorrading was zeer slecht. Alles moest al improviserend zelf gemaakt en gerepareerd worden. De foerier had nog wat buitgemaakte Japanse voorraad, waardoor zijn afdeling een geweldige kweekvijver voor inventieve fiksers werd.Zijn nieuwe commandant verbindingen werd de luitenant van de boot. Er volgde een aimabele begroeting tussen hem en de tot onderofficier bevorderde, ‘brutale soldaat’. In mei 1950 vertrok Joop met 6 collegae naar Djakarta en hebben hij en de luitenant als vrienden van elkaar afscheid geno-

men. Begin augustus demobiliseerde hij in Amersfoort. Na beta-ling van een hemdje en een handdoek die jaren eerder waren verstrekt, maar nu gemist werden, ging Joop terug naar de burgermaatschappij. Met een fooi als dank voor de meer dan 2,5 jaar dienst in Ne der-lands-Indië kon Joop eindelijk zijn studie oppakken. Bij de PTT

klom hij op tot staffunctionaris/technisch hoofdambtenaar bijzondere diensten. Hij was een ‘hoog gescreende’ ambte-naar, omdat hij ook op vele plaatsen bij Defensie zijn taken verrichtte.Op zijn 62e ging hij met pensioen. Tijd om te reizen met de caravan. Zij en wij waren toen lid van de Senioren Kampeer Club (SKC). We reisden veel samen. Een van hun laatste uit-stapjes was met de caravan naar Cadzand. Hoe het daar was? “Leuk, maar erg druk, het barstte er van de Duitsers.”

Mees Bax

89 jarige veteraan

SKC

Page 28: Trivizier06 juni 2016

Collectieve ongevallenverzekering

Met deze verzekering heb je dekking voor een ongeval tijdens woon-werkverkeer, maar ook voor ongevallen in de hele wereld. Het actief dienende militaire lid is ook tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden als mili-tair verzekerd. Dus ook tijdens missies gedurende 24 uren per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar.De collectieve ongevallenverzekering van de VBM|BBTV biedt een dekking van:• € 2.500 bij overlijden als gevolg van een ongeval;• € 6.000 in geval van algehele blijvende invaliditeit door een ongeval. Bij gedeeltelijke blijvende invaliditeit door een ongeval een evenredig percentage van € 6.000.Je hoeft voor de verzekering zelf niets te doen. Echter, indien een ongeval is gebeurd, moet je dit zo spoedig mogelijk melden.

Je moet er niet aan denken maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De VBM|BBTV heeft voor al haar actief dienende militaire en burgerleden een unieke collectieve ongevallenverzekering afgesloten.

ongevallen-verzekering voor leden van de VBM en BBTV

Unieke24

uurs

Blijvende InvaliditeitZo spoedig mogelijk doch uiterlijk drie maanden na het ongeval Aon in kennis stellen. Bel 010 44 888 75. Aon helpt je dan verder.

OverlijdenBij overlijden moet zo spoedig mogelijk doch binnen 48 uur en voor de begrafenis of crematie Aon in kennis worden gesteld. Bel 010 44 888 75. Aon helpt je dan verder.

‘voor alle actief dienende militaire en burgerleden’

‘dekking voor een ongeval tijdens woon-werkverkeer’

´dus ook tijdens missies´‘waar ook ter wereld’

‘actief dienend militair lid is ook tijdens de

uitoefening van zijn werkzaamheden verzekerd’

070 3155111

ww

w.b

btv

.nl

Zitin je lid-

maat-schap

!!!

Collectieve ongevallenverzekering

ww

w.b

btv

.nl

Zo beschik je dus altijd over een uitzend-certificaat

004_XR105.indd 4 6-4-2016 11:48:09

Page 29: Trivizier06 juni 2016

SERVICE

CCV Vakbekwaamheid goederenvervoer

ADR Vervoer gevaarlijke stoffen’

Leden van de VBM en/of hun partner/inwonende fami-lieleden die bij de LOI een opleiding volgen, kunnen 15% korting krijgen op het lesgeld. Bij betaling ineens komt daarbovenop nog eens 5% extra korting.

De kortingen worden alleen verleend indien de inschrijving wordt gedaan door tussenkomst van de VBM. Inschrijfformulieren kunnen telefonisch (070-3155111) of per mail ([email protected]) aan-gevraagd worden.

De LOI biedt een groot aantal opleidingen aan. Zo zijn er opleidingen voor chauffeurs, zoals ‘CCV Vakbekwaamheid goederenvervoer’ en ‘ADR Vervoer gevaarlijke stof-fen’, maar ook voor beveiligers, zoals de certificaten ‘Beveiliging B en C’ en ‘MBO Coördinator beveiliging’. Op www.loi.nl staan alle door de LOI aangeboden opleidingen.

Voor vragen over de inschrijfprocedure, vrijstellingen, et cetera, kunt u telefonisch contact opnemen met LOI Zakelijk (071 5451876).

Defensieregelgeving v.w.b. opleidingenMilitairen:• Artikel 16 t/m 16e AMAR (MP 31-101, regelingnum-mer 1210)

• Artikel 3:3 t/m 3:7 VVUAMAR (regelingnummer 1000)

Burgers:• Artikel 94a en 86 BARD (MP 33-200, regelingnum-mer 100)

• Studiefaciliteitenregeling burgerlijke ambtenaren defen-sie MP 33-207, regelingnummer B113

LET OP!Militairen die menen via Defensie recht te hebben op een vergoeding van de opleidingskosten dienen een POP op te (laten) maken, waarin onder andere is ver-meld welke opleiding ze willen volgen. Fase 1-militairen komen echter nooit in aanmerking voor een vergoeding van opleidingskosten.

Indien de militair toestemming krijgt om een bepaalde opleiding te volgen, dan kan hij zich daarvoor inschrij-ven. De opleidingskosten dienen in eerste instantie door de militair zelf te worden betaald. Hij kan hiervoor ech-ter wel via DIDO ++ een voorschot aanvragen. De bij Defensie te declareren kosten zijn:• Inschrijvings-, les- college- practicum-, examen- en

diplomagelden, m.u.v. kosten verbonden aan het vol-gen van praktisch vliegonderricht.

• Studieboeken en studiemateriaal, voor zover direct gerelateerd aan de opleiding.

• Excursie-, reis- en verblijfskosten op grond van het Besluit dienstreizen defensie.

NB: Bij problemen met het (laten) opmaken van de POP, het niet mogen volgen van een opleiding of een ander probleem, neem dan direct contact op met de Helpdesk (070-3155111) of mail naar [email protected].

Voordelig(er) studeren als lid van de VBM

ChauffeurBeveiliger

Collectieve ongevallenverzekering

Met deze verzekering heb je dekking voor een ongeval tijdens woon-werkverkeer, maar ook voor ongevallen in de hele wereld. Het actief dienende militaire lid is ook tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden als mili-tair verzekerd. Dus ook tijdens missies gedurende 24 uren per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar.De collectieve ongevallenverzekering van de VBM|BBTV biedt een dekking van:• € 2.500 bij overlijden als gevolg van een ongeval;• € 6.000 in geval van algehele blijvende invaliditeit door een ongeval. Bij gedeeltelijke blijvende invaliditeit door een ongeval een evenredig percentage van € 6.000.Je hoeft voor de verzekering zelf niets te doen. Echter, indien een ongeval is gebeurd, moet je dit zo spoedig mogelijk melden.

Je moet er niet aan denken maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De VBM|BBTV heeft voor al haar actief dienende militaire en burgerleden een unieke collectieve ongevallenverzekering afgesloten.

ongevallen-verzekering voor leden van de VBM en BBTV

Unieke24

uurs

Blijvende InvaliditeitZo spoedig mogelijk doch uiterlijk drie maanden na het ongeval Aon in kennis stellen. Bel 010 44 888 75. Aon helpt je dan verder.

OverlijdenBij overlijden moet zo spoedig mogelijk doch binnen 48 uur en voor de begrafenis of crematie Aon in kennis worden gesteld. Bel 010 44 888 75. Aon helpt je dan verder.

‘voor alle actief dienende militaire en burgerleden’

‘dekking voor een ongeval tijdens woon-werkverkeer’

´dus ook tijdens missies´‘waar ook ter wereld’

‘actief dienend militair lid is ook tijdens de

uitoefening van zijn werkzaamheden verzekerd’

070 3155111

ww

w.b

btv

.nl

Zitin je lid-

maat-schap

!!!

Collectieve ongevallenverzekering

ww

w.b

btv

.nl

Zo beschik je dus altijd over een uitzend-certificaat

004_XR105.indd 4 6-4-2016 11:48:09

6 - 2016 | Trivizier | 29

Page 30: Trivizier06 juni 2016

30 | Trivizier | 6 - 2016

VR A AG EN A ANBODPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

TE HUURCuraçao (Bottelier, omgeving Jan Thiel) 6-pers.

Vakantievilla, met uniek uitzicht over het eiland. Altijd een heerlijke verkoelende bries. Het is gelegen in de prachtige, chique wijk Bottelier, vlakbij het Lagun van Jan Thiel en op 5 min. van de stranden Mambo Beach, Seaquarium en 10 min. van Willemstad. Grote woonkamer met een open, volledig ingerichte keuken met bar. Daarnaast 3 slaapkamers, 2 badkamers en 2 grote porches. Info: www.casadonpedro.com, e-mail: [email protected] telefoon 0622112330 (ex sgt. Marns. Alg. Piet de Ridder).

Collectieve ongevallen verzekering

De VBM heeft voor alle actief dienende leden (militairen en burgers) een unieke ongevallenverzekering afgesloten.Deze ongevallen-verzekering geeft dekking in de hele wereld, ook tijdens missies, gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week en gedurende het hele jaar. De ongevallenverzekering vervangt de woon-werkverkeerverzekering en het uitzendcertificaat. U hoeft dus géén uitzendcertificaat meer in te vullen als u op uitzending gaat.

Nazorg

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM verleent nazorg bij overlijden. Wij kunnen u doeltreffend ondersteunen. U kunt ons helpen door al uw gegevens te ordenen. Vraag bij de VBM naar de handleiding voor nabestaanden. Of kijk op www.vbm.info bij ‘ledenservice’.

Stichting MSF(sociaal fonds)

Johan Liekens 0223 615885. Bereikbaar op dinsdag en vrijdag van 09.00-16.00 uur.Tevens te bereiken via e-mail: [email protected].

Adreswijziging/ledenadministratie

Gaarne doorgeven aan: 070 3155111 of [email protected]

Belastinginfo en -hulp

[email protected]

Helpdesk

Ton van ElstAdri van der Veer070 3155111 of vul formulier in op onze website

Nabestaandenzorg

René [email protected]

Vraag naar onze last minute prijzen!

Dienen in NoodBegin dit jaar verscheen bij uitgeverij Lanasta het eerste deel van tweeluik over het vliegend red-dingsteam van de Koninklijke Landmacht. In deel 1 gaat het om de jaren 1959 – 1994 toen er nog met de Alouettes werd gevlogen (om precies te zijn: met de Alouette II SE 3130 en de Alouette III SE 3160). Het boek beschrijft de vele wederwaardigheden van de bemanningen, de locaties en de 70 SAR (Search and Rescue) acties in die periode.In het nog te verschijnen tweede deel komen de jaren 1994 – 2014 aan bod. In die periode vloog men met de Agusta Bell (AB412).De auteur is Pieter Lodewijk Schram die in 1971 als 18-jarige onderofficier werd bij de koninklijke

Luchtmacht. Hij was boordmonteur-redder. Zij meest spectaculaire reddingsactie was die op 19 maart 1993 toe 80 km noord van Terschelling een Japanse chemicaliëntanker (de ‘Shiokaze’) door een explosie in brand was geraakt. Schram is sinds 2010 met functioneel leeftijdsontslag.Lezers van de Trivizier kunnen deze mooie geïl-lustreerde uitgave (deel 1) met korting bestellen (zie bon hieronder).Titel: Dienen in Nood (deel 1)Pagina’s: 320Formaat: 220 x 280 mm, genaaid gebondenISBN: 978-90-8616-234-5Prijs: € 38,95 Voor lezers Trivizier: € 32,50 met de bon hieronder

TE KOOP Spanje - SALOU, Afgesloten garage te koop, centraal gelegen bij commercieel en uitgaans gebied, een paar honderd meter van het strand. opp. 34m2, hoog-te 3m (inhoud +/- 100m3) onder met camera beveiligde flat. Hoofdingangen met afst.bed. Nieuwe ceramische vloer. Elektriciteit met eigen stopcontact en veel verlichting. Hoek C/.Valls-C/.Carles Buigas. Wegens omstandig heden, van 41.000 voor 31.000 euro. H. Reinderhoff 06 55 59 58 25 of [email protected]

Page 31: Trivizier06 juni 2016

31 | Trivizier | 6 - 2016

PUZZELPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

ZWEED Breng de gevraagde letters over naar de oplossingsbalk.Stuur deze oplossing vóór 27 juni 2016 naar:Redactie Trivizier (puzzel)Postbus 930372509 AA Den Haag of

E-mail: [email protected] niet uw adres te vermelden!

Onder de goede inzendingen worden een VVV-iris-cheque t.w.v. € 25,- en twee VVV-iris-cheques t.w.v. € 12,50 verloot. (Alleen inzendingen door leden loten mee). Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Oplossing april 2016:Na koningsdag lekker ontspannen met de Trivizierpuzzel.

De winnaars zijn (na loting):T. Joosten, EdeS. van Herwaarden, HaarenR. de Vrij, Egmond-Binnen

OPLOSSING:

lenige sport

poollicht

bijbels fig.

platvis

loopvogel

melk-pro-duct

eng. bier vml. zweedse popgroep

geslachts- drift

beslag

domicilie

elk

openbaarministerie(afk.)

verkeers-plein

bank

strook langs weg

drinkpartij

eredicht

aanhalen

echtgenoot

eed familielid

oorspr. bewoner Peru

ééncelligdiertje

grondstof v.chocola

boom

couperenzoogdier

wedren

arrogantie

ingewijde doorgang

verfsoort

ankerplaats

judograad

vogelsoort

voor-spel-ling

uitroep

waterplantpers.vnw. aan-

spreek-titel

vreemde munt

blad-groen-te

fijngees-tig-heid

politieke partij

aanslag vanvuur

windvrijezijde

afstamme-ling

slecht-horend (afk.)

gravure

kajuit

school-type

beramen

Fr. lid-woord

muziek-noot

gecas-treer-de stier

geligekleur

uitheemseplanten of dieren

7654321 8 9 10

4

3

2

1

5

8

9 7

10

6

Page 32: Trivizier06 juni 2016

of via MDTN (sterretje dan nummer) 0654666156

Een medewerker bij DBBO had een aanvraag voor vakantieverlof ingediend. In artikel 33 BARD staat dat een ambtenaar het voornemen om vakantie op te nemen ruimschoots van tevoren moet melden en dat de aanvraag alleen kan worden afgewezen als de belangen van de dienst zich daartegen verzetten. De aanvraag van de DBBO’er werd afgewezen omdat de data voor de vakantie verder dan 6 maanden in de toekomst lagen. Deze ‘6-maandenregel’ zou staan in een interne werkinstructie. De DBBO’er liet het hier niet bij zitten en tekende met behulp van de VBM bezwaar aan. Tijdens de bezwaarprocedure bleek al snel dat de 6-maandenregel alleen in de oude instructie was opgenomen en niet was overgenomen in de nieuwe instructie. Het ‘bevoegd gezag’ moest toegeven dat de 6-maandenregel niet meer geldig is. Dus kunnen aanvragen niet meer op deze grond worden afgewezen. De zaak is tot een goed einde gebracht en de DBBO-medewerker heeft alsnog zijn vakantieaanvraag toegekend gekregen.

6-MAANDENREGEL? DACHT HET NIET!

Wat!!!! Vakantieplannen voor 2017!!!!Je kunt het schudden , regels zijn regels.

Nog geen lid?Meld u aan op www.vbm.info

De zaak is tot een goed einde gebracht en de

DBBO-medewerker heeft alsnog zijn

vakantieaanvraag toegekend gekregen.

-

WAT DOET UW BOND VOOR U?