OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

12
9 Het evangelie terug naar het Middellandse Zeegebied Zomeractie Transform 2010 maart april mei 2010 32 e jaargang 2010 www.nl.om.org 3 6 8 Henk Stoorvogel: waarom zending? Bernadette volgde het EH-Traject ‘De zomer die een stempel op mijn leven zette’ 5 Hoe Gary de moordenaar van zijn vrouw vergaf. 308 nr.

description

Magazine Operatie Mobilisatie Nederland

Transcript of OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

Page 1: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

9 Het evangelie

terug naar het

Middellandse

Zeegebied

Zomeractie Transform 2010

maa

rt a

pril m

ei 20

10

32e ja

argan

g 20

10

ww

w.nl.o

m.org

3

6

8

Henk Stoorvogel: waarom zending?

Bernadette volgde het EH-Traject

‘De zomer die een stempel op mijn leven zette’

5 Hoe Gary de

moordenaar van zijn

vrouw vergaf.

308nr.

Page 2: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

2 Uitgave: Operatie MobilisatieAssemblageweg 9, 8304 BB EmmeloordTelefoon (0527) 615607Fax (0527) 617159E-mail: [email protected]: www.nl.om.orgBank: 11.42.32.938

Onze visie en doelstellingMensen mobiliseren om met alle mogelijke middelen wereldwijd Jezus Christus bekend te maken.

Dit doet OM-Nederland door::: stimuleren van zendingsvisie;:: ondersteunen van het wereld-

wijde OM-werk;:: ondersteunen van kerken en

organisaties in Nederland bij

hun werk onder minderheden en jongeren.

Momenteel zijn meer dan 5.600 mensen actief met OM, waaron-der circa 130 Nederlanders, in 112 landen en op 2 schepen.

Onze speerpuntenZendingsvisie overbrengen door::: 1. mensen te mobiliseren

voor wereldzending:: 2. geloof van de volgende

generatie aan te moedigen:: 3. nieuwe werkers uit

niet-westerse landen te motiveren en toerusten

... met middelen als::: 1. pioniersinitiatieven om het

evangelie bekend te maken:: 2. kennis, hulp en hoop brengen

via de OM-schepen:: 3. praktische hulp te geven aan

hen die lijden

... met als doelstelling::: 1. vrede brengen aan andere

religies:: 2. transformatie van binnen uit

teweeg brengen in India:: 3. herstellen van hoop in Europa

Onze waarden:: het kennen en verheerlijken

van God:: leven in gehoorzaamheid aan

Gods Woord

:: genadige en integere mensen zijn

:: offervaardig dienen:: liefde en respect betonen:: getuigen van Christus:: de verscheidenheid in

het lichaam van Christus weerspiegelen

:: bidden voor de wereld:: de gemeente hoogachten

Stelt u geen prijs op het ontvan-gen van de OM-post? Wilt u liever één of twee keer per jaar het nieuws van Operatie Mobilisatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel ons om dit door te geven. Bedankt voor uw betrokkenheid.

Persoonlijk

Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de inwoners van Haïti. Dankzij de media is er ontzettend veel aandacht voor de verschrikkelijke ramp die daar heeft plaats gevonden. De LOGOS HOPE ligt op dit moment in de buurt en treft voorbereidingen om teams te sturen die meehelpen aan de wederopbouw van het getroffen eiland.

En ook om de mensen te bemoedigen, dat ondanks alle pijn en verdriet er een God is die

om hen geeft. Laten ook wij voor dit land blijven bidden en geven.

Zonder af te doen van wat er Haïti is gebeurd, willen we in dit OM-Nieuws stil staan bij een ramp van heel andere aard:

Elke dag gaan duizenden mensen verloren in het Middellandse Zee gebied! Zonder Jezus is er voor hen geen toekomst. Er wonen daar ruim 450 miljoen mensen; de kerk is heel klein of helemaal niet aanwezig. Wie vertelt hun over het levensver-anderende evangelie van Jezus Christus, voor het te laat is? Al meerdere decennia werken in dit gebied OM’ers om te getuigen van de Hoop die in hen is. Deze zomer willen we hen ondersteunen door met 600 jongeren naar 20 verschillende landen te gaan, te bidden en te vertellen over wat God voor hen persoonlijk heeft gedaan.

Gary Witherall is al jaren actief als zendeling in het Middellandse Zee gebied. In 2002 werd zijn vrouw Bonny in Libanon op brute wijze vermoord in Libanon. Ondanks dit grote verlies is zijn liefde voor de mensen in de landen rondom de Middellandse Zee alleen maar toegenomen. God heeft Gary een visie gegeven om op dezelfde wijze als Paulus bijna 2000 jaar geleden daar rondtrok, mensen op te roepen om te gaan en het goede nieuws juist daar te verspreiden. Ga jij mee met Gary deze zomer?

Namens alle OM’ers wil ik jullie allemaal heel harte-lijk bedanken voor jullie steun en betrokkenheid bij het werk dat we wereldwijd mogen doen.

Ik wens jullie van harte Gods zegen toe.

In Hem verbonden,

Robert-Jan Sterk Directeur OM-Nederland

Directeur Robert-Jan Sterk

Haïti

Uw gift voor HaïtiEen team van OM-USA bezoekt het getroffen Haïti en LOGOS HOPE teams bereiden een actie voor. Wilt u een gift geven voor dit werk, dan kan dit. OM-Nederland – bank. rek. nr. 11.42.32.938. Graag vermelden: Hulpverleningsfonds.

Vanuit de Verenigde Staten kwam een OM-team twee kindertehuizen te hulp.

Page 3: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

“Als gearriveerde westerse christenen die druk zijn met talloze maatschappelijke en kerkelijke activiteiten vergeten we het al te makkelijk, maar uiteindelijk is er maar één ding dat er écht toe doet: dat zoveel mogelijk mensen Jezus leren kennen! OM helpt ons dat nooit te vergeten!”

3

‘Maar toen het Hem, die mij van de schoot mijner moeder aan afgezonderd en door zijn genade geroepen heeft, behaagd had zijn Zoon in mij te openbaren, opdat ik Hem onder de heidenen verkondigen zou, ben ik geen ogenblik te rade gegaan bij vlees en bloed.’ Paulus in Galaten 1:15-16

Ik vind het een verbijsterende uitspraak van Paulus: ‘God, die mij van de schoot van mijn

moeder afgezonderd heeft.’ Blijkbaar leefde Paulus in de overtuiging dat zijn hele persoonlijkheid vanaf zijn geboorte al door God apart was gezet voor

een bijzondere, missionaire taak. Alsof hij vergeet wat hij tussen zijn geboorte en zijn apostelschap allemaal heeft uitgespookt.

Het vervolgen van de kerk, het wreed uiteen rijten van gezinnetjes, het martelen van mannen en vrouwen voorin de synagoge, het exporteren van de christenhaat. Paulus leefde het leven van een Grootinquisiteur en iedere christen was een ketter.Tot God hem door zijn genade riep en zijn hart ver-anderde. En ineens bleek dat alles wat hij van baby af aan had geleerd en aan bijzondere kwaliteiten had meegekregen op Gods plek viel. Waar hij eerst vakkundig de kerk vernietigde, kon hij nu even bedreven de kerk weer opbouwen. Waar hij als tie-ner zowel Grieks als Hebreeuws leerde spreken en opgroeide in een wereldstad die alle grote culturen in zich verenigde, kon hij nu al die vaardigheden inzetten voor de bouw van Gods koninkrijk. Alle eer-ste apostelen waren analfabeet. Paulus professor.

Zelfs zijn vernietigingsdrang zorgde ervoor dat zijn hart nu extra zacht was.

Het is uiteindelijk het verhaal van elke Geestvervulde zendeling. Gaandeweg word je zoals God je heeft ontworpen. De beste leiders zijn diegenen die volkomen vrede hebben gevonden met wie zij ten diepste zijn. Mijn gebed voor alle OM-werkers, vrijwilligers en supporters is, dat die vrede jullie deel mag zijn.

Henk Stoorvogelvoorganger Vrije Evangelisatie Zwolle

www.zoe-messages.nl

www.geborenomtevliegen.nl

Overdenking

Gastschrijver Henk Stoorvogel over ‘Waarom Zending?’

Worden wie je bent

LOGOS HOPE in Willemstad (Curaçao) aan de Caracas Baai. Nederlandse christelijke

uitgeverijen doneerden ruim 32 pallets met boeken om het bezoek aan Aruba en Curaçao

mogelijk te maken.

Page 4: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

4

Middellandse Zeegebied

was ik inmiddels in 50 verschillende landen van de wereld geweest, maar voor mijn gevoel wist ik nog niet eens hoe je een preek moest schrijven.” Een vierjarige theologische opleiding aan het Moody-instituut in Chicago volgde. Tijdens de bijbelschool ontmoette Gary zijn vrouw, de Amerikaanse Bonny, met wie hij in 2001 naar Sidon in Libanon vertrok om het Palestijnse volk te dienen. Hier kwam al vrij snel een einde aan. Op 21 november 2002 werd zij bij de voordeur van de zwangerschapskliniek doodgeschoten.

Gary, hoe kijk je vandaag terug op dat verschrik-kelijke dat je ruim zeven jaar geleden hebt meegemaakt?“Het is onvoorstelbaar hoe ik de kracht van God heb gekregen om verder te gaan. De dood van Bonny zorgde wereldwijd voor veel publiciteit en reacties. Direct na de moord zwermden veel journalisten rond de kliniek. Ik kon hun vertel-len dat ik de moordenaar van mijn vrouw wilde vergeven, omdat ook God mij had vergeven. Ook op de afscheidsdienst in Libanon heb ik dat gezegd. Sommige mensen vragen me: ‘Gary, hoe kun jij nog in God geloven?’. Ik zeg dan: ‘God heeft Bonny tot zich geroepen. Ik geloof, zoals de bijbel het zegt, dat al onze dagen geteld zijn en dat God weet op welke dag wij zullen sterven. Maar ik weet niet waarom.’

De moordenaar van je vrouw vergevenInterview met Gary Witherall, coördinator zomeracties in het Middel landse Zeegebied

Gary kon niet begrijpen wat er gebeurd was. Daar lag zijn vrouw Bonny doodgeschoten door een terrorist. Gary wist het zeker: ‘Nu was hij aan de beurt. Vandaag zou ook hij komen te sterven.’ Op datzelfde moment was het alsof God tegen Gary zei: ‘Je kunt kiezen tussen woede en haat of vergeving en liefde.’ Hoewel alles in hem in opstand kwam, nam Gary zich voor: ‘Heer, ik wil vergeven’.

Gary (1966) uit het Engelse Plymouth groeide op in een christelijk gezin met twee broers en

een zus. Al vroeg leerde hij de Heer Jezus kennen. In 1983 bezocht Gary de LOGOS. Onderweg naar huis terug zei hij tegen de leiding van de gemeente: “Dit wil ik later ook graag doen”. Drie jaar later zat Gary voor twee jaar op het zusterschip de DOULOS. Ook bij de verbouwing van de LOGOS II in Amsterdam was Gary een jaar actief. Gary: “Na drie jaar OM

“Al onze dagen zijn geteld en God weet op welke dag wij zullen sterven”

Bonny Witherall werd op 21 november 2002 doodgeschoten

Page 5: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

5

Hoe heeft de moord op je vrouw je leven veranderd?“God heeft ons niet naar een bediening en plaats geroepen. God heeft ons tot zich zelf geroepen. En als wij met God onderweg zijn, dan zullen wij die plek en die taak wel vinden. We leven om de wil van God te doen. De levende God is echt en ook in moei-lijke tijden trouw. Het verlangen voor mijn leven is de wil van God te doen. Na de moord op Bonny kreeg ik het nog sterker op mijn hart om aan de mensen in het Middellandse Zeegebied het evangelie te brengen. Daarom de zomeractie Transform 2010.

Waarom specifiek een actie rond de Middellandse zee?Het is de regio waar het christendom vandaan is gekomen en waar de kerk vroeger sterk was. Als we vandaag de dag naar het Middellandse Zeegebied kijken, dan zien we het kruis en afbeeldingen van Christus, maar de meeste mensen weten niet wie Jezus werkelijk is. Iedereen kent het kruis, maar de boodschap wordt niet of verkeerd begrepen. Met Transform 2010 willen we daar verandering in brengen.

Het is ook de regio met enorme problemen… Noem eens wat?“Het eerste wat ik wil noemen zijn de vele vluch-telingen. In Athene heb je wel 500.000 mensen uit Soedan, Irak, Iran en andere moslimlanden. Ook

telt het land wel 500.000 Albanezen die het land ontvlucht zijn. Verder heb je de ‘sex trafficking’. Jonge vrouwen die vanuit de Balkanlanden in de prostitutie belanden. Van een collega hoorde ik dat in Athene alleen al 8.000 meiden ’s nachts werken en overdag opgeslo-ten zitten. Verder noem ik de armoede. Van de 18,7 miljoen mensen die bijvoorbeeld in Cairo wonen, leven twee miljoen op de vuilnisbelt. Het is onvoorstelbaar dat op slechts drie uur vliegafstand van Amsterdam mensen in schrijnende situaties leven.”

Waarom zouden Nederlandse jongeren mee moeten doen?“OM-Nederland stelt als doel om met 100 jongeren aan Tranform 2010 mee te doen. Ik hoop echt dat Nederlandse jongeren zich massaal aan zullen mel-den en hun verhaal met God daar willen vertellen en het evangelie terugbrengen waar het ontsproten is. Denk daar niet te klein over, want Gods verhaal in jou is het meest krachtige verhaal dat we door kunnen geven.”

Meer informatie: www.nl.om.org Hier is ook een filmpje te zien met Gary.

De moordenaar van je vrouw vergevenInterview met Gary Witherall, coördinator zomeracties in het Middel landse Zeegebied

Gary Witherall1966 geboren1983 Garykrijgteenzwaarmotorongeluk1983 kennismakingmetOMopdeeersteLOGOS1987 naardeDOULOS1990 naarLOGOSIIinAmsterdam1991 MoodyBijbelschoolinChicago1997 getrouwdmetBonny1997 studentenpastorineengemeentein

Portland2001 WerkzaammetOMineenkliniekin

Libanon.Bonnybegeleidtalsverpleegsterzwangerevrouwenbijdezwangerschapengeboorte

2002Bonnywordtop21novembervermoord2004GaryhertrouwtmetHelena2006dochterCarmenwordtgeboren2008zoonJonaskomtterwereld2009sindsaprilwoonthetgezininMosbach

(Duitsland)

Gary en Helena Witherall met Carmen en Jonas

Wat is Transform 2010?Transform2010 is een zomeractie waar naar verwachting 600 jongeren vanuit de hele wereld aan deel zullen nemen. Van 19 tot 25 juli 2010 komen ze samen in Rome voor oriëntatie en trai-ning. Tot 2 of 12 augustus gaan teams naar meer dan 20 landen om het Goede Nieuws te brengen. Doe mee! Meer info en aanmelding: www.nl.om.org Ook meer te lezen op blz. 8

Page 6: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

6

Nederland

Bernadette Leenman uit Zwartsluis ging in 2006 voor twee jaar naar Chili en keerde in de zomer van 2008 terug naar Nederland. Re-entry, het proces van thuiskomen en je leven oppakken waar je het had laten liggen, kan een enorme opgave zijn. Bernadette volgde in 2009 het EH-Traject en vond her-nieuwde richting voor haar leven.

‘Al in Chili begon het nadenken over mijn toekomst’, vertelt Bernadette. ‘Ik was voorheen

gediplomeerd goudsmid en had enkele jaren werk-ervaring. Maar daar wilde ik niet naar terug. Het

Bernadette terug uit ChiliTerugkomen van het zendingsveld is zo simpel nog niet

verlangen om in de zending dienstbaar te blijven was te sterk. Het is niet alleen mooi werk; het confronteert je ook met de hardheid van het leven. Ik was blij dat ik kinderen in tehuizen kon bereiken. Maar mij overviel vaak ook een sterk gevoel van machteloosheid als ik aan hun toekomst dacht. Hoe zou het verder met hen gaan? Zouden ze buiten de gevaren van de straat kunnen blijven? Dan hadden ze in ieder geval veel meer hulp nodig en daar was ik niet voor toegerust’.

ThuisNa mijn thuiskomst ben ik via internet een zelfstudie pastorale counseling gestart. Al snel ontdekte ik dat die manier van studeren helemaal niet bij mij past. Maar ook dat er met mij meer aan de hand was. Ik kon niet goed meer aan de gang komen met studeren en voelde me alleen tussen iedereen. De cultuurschok om weer terug te zijn in de Nederlandse maatschappij kwam in alle hevig-heid op me af en ik kwam in de knel met gevoelens van doelloosheid en depressiviteit. Ik wist eigenlijk niet goed hoe ik verder moest. Gelukkig kon ik bij een zendingsechtpaar van OM een aantal dagen in de week terecht.Zij herkenden heel goed wat ik doormaakte en bij hen kon ik mijn verhaal kwijt.

Inzicht in persoonlijke ontwikkeling Voor mij was het EH-Traject een geweldige uit-komst. Die vijf maanden waren de goede plek voor bezinning. Je wordt professioneel begeleid in het leren nadenken over je persoonlijke ontwikkeling in relatie tot God. De cultuurschok dwingt je daartoe en de colleges en de groepsgesprekken helpen je daarbij. Je leert de zwakke en sterke kanten van je karakter kennen met de daarbij behorende valkui-len en de verkeerde patronen. Maar door de posi-

tieve sfeer waarin dat gebeurt, hervind je ook de kracht om er opbouwend mee aan de slag te gaan. Daardoor kom je als persoon weer in balans en kun je verder. Het hielp mij ook om mijn echte vragen helder te krijgen. Je leert veel van je medestuden-ten. Ieders situatie is anders, maar iedereen is met heroriëntatie bezig. Ook van de verschillen leer je je eigen manier te vinden.

Ik ben daarom heel enthousiast over het idee dat OM en EH gaan samenwerken in het terugkeerpro-gramma van zendingswerkers. Dan val je niet in een gat als je terugkomt en weet je waar je terecht kunt om een goede doorstart te maken. Doordat op de EH de denkvragen in het kader van het geloof worden geplaatst, ben ik er goed uit gekomen. Daardoor heb ik een weloverwogen keus kunnen maken om nu eerst voor vier jaar de SPH-opleiding te gaan doen in deeltijd. Daarmee kan ik straks goed toegerust weer dienstbaar zijn in de zending. Want dat heeft en houdt mijn hart’

EH-TrajectHet EH-Traject is primair bedoeld voor jongeren die tijdens hun propedeuse voortijdig stoppen met hun studie. Maar al direct tijdens de eerste jaargang, vijf jaar geleden, bleek dat er ook vanuit andere doelgroepen belangstelling bestond voor deze opleiding. Zo ziet OM in het EH-Traject een uitstekend middel om haar terugkerende jongeren te helpen met de nodige heroriëntatie voor hun toekomst. Meer info: www.eh.nl

Het EH-Traject is een zinvolle doorstart en heroriën tatie voor jonge zendings-werkers

Page 7: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

De ‘anti-diefstalpen’ kan besteld worden via de website van OM: www.nl.om.org voor 80 cent per stuk.

Het volgen van Jezus is een leven dat 24 uur per dag en zeven dagen per week omvat, ongeacht

waar we zijn of wat voor werk we doen. Het leven vanuit deze werkelijkheid noemen we ook wel het leven vanuit een ‘missionaire levensstijl’.

Jan, hoe is je relatie met OM ontstaan?“Het eerste contact met OM liep via de kerk met Joop Strietman. Joop had vaak mooie verhalen te vertellen en preekte volop. De band met OM is vooral verdiept toen ik in 1994 met een touringcar vol Nederlandse OM-supporters naar de DOULOS en LOGOS II ging in het Franse Toulon. In 1996 ben ik met een groep naar India geweest; het was indruk-wekkend mee te maken wat OM daar doet.”

Hoe geef jij invulling aan de Grote Opdracht?Ik zie mij zelf als een klein visje in een grote oceaan. Ik probeer gewoon te doen wat binnen mijn moge-lijkheden past. Ik ben voor het werk vaak onderweg en praat met veel mensen. Vorige week was ik op een landbouwbeurs in Leeuwarden en Assen. ’s Avonds heb ik een aantal zakelijke contacten mee-genomen naar een Canadees restaurant. Toen onze gasten het eten kregen voorgeschoteld en begon-nen te eten en even later ook onze maaltijd werd geserveerd, maakte ik op mijn ludieke manier wel even duidelijk dat wij gewend zijn om een zegen te vragen voor de maaltijd. Ik kan goed overweg

met deze mensen, maar van het geloof moeten ze helemaal niets hebben. Ik hoop dat zoiets hen wel aan het denken zet.”Bij OM is Jan ook grootverbruiker van een speciale pen met de tekst: ‘Ik kom er graag vooruit dat ik bij Jezus hoor’. Een ‘anti-diefstalpen’ volgens Jan. Lachend: “Als je de pen uitleent, dan krijg je ‘m ook altijd weer terug. Het is voor mij een manier om te zaaien en reactie los te maken bij de vele mensen die ik in het land ontmoet. Een tijdje geleden moest ik op het politiebureau aangifte doen van oplichting. De vrouwelijke agent had geen pen en toen ik haar de pen overhandigde, sprongen de tranen in haar ogen. Ja, ik maak graag een praatje en een grap met mensen. Ik vertrouw erop dat God het verder uitwerkt in mensenlevens.”

Missionaire levensstijl in NL… hoe doe je dat?

De boer op met ‘anti-diefstalpennen’

Jan Schuringa uit Tollebeek (51), man van Janet en vader van vier dochters, is in het dagelijks leven agrarisch ondernemer en eigenaar van AGRODUST bedrijfsstofzuigers, dweilmachines etc: www.agrodust.nl

Corné BurgerSpreker OM-Nederlandwww.hemelburgers.nl

Wat, ik de zending in?

Leven als bedelaar“Ik wil best de zending in, maar leven van giften lijkt mij echt verschrikkelijk. Ik voel mij net een bedelaar die elke dag zijn hand op moet houden. Hoe moet ik hiermee omgaan?”

Voor velen is dit inderdaad een groot obsta-kel dat genomen moet worden. Leven van giften is nu eenmaal de manier waarop de meeste zendingsorganisaties functioneren. Zo ook OM.De eerste reactie is vaak: ‘Hoe kom ik hier onderuit, kan ik niet de postcodeloterij win-nen, dan ben ik tenminste van die zorg af’. Hoewel God zeker in staat is om jou de loterij te laten winnen, werkt Hij over het algemeen via andere wegen. Vanuit een praktisch oogpunt moet je begrijpen dat zendingsorganisaties geen winstgevende bedrijven zijn, die hun per-soneel een salaris kunnen betalen. Voor het welslagen van hun missie, door het inzetten van mensen en middelen, zijn zij afhankelijk van derden.

Veel belangrijker nog is het feit dat het Gods werk is. Hij is op zoek naar mensen zoals jij die bereid zijn zich door Hem te laten gebrui-ken. Je wordt deel van de vervulling van Gods plan met deze wereld.

Mensen die jou willen gaan ondersteunen in het werk dat jij gaat doen, betalen dus niet zo zeer ‘horizontaal’, jouw boterham met pindakaas. Maar veel meer dan dat, zij geven ‘verticaal’, aan God. Zij ondersteunen daarmee het werk van God.Als je dus je hand op houdt, dan doe je dit niet in de eerste plaats voor jezelf, maar zodat God samen met jou en je sponsors tot Zijn doel kan komen. Het maakt het vragen niet altijd makkelijker, maar je weet wel waar je het voor doet!

Jezus gaf Zijn volgelingen de opdracht om de wereld in te gaan en discipelen te maken van alle vol-ken. Verschillende invloeden, waaronder het Grieks-Romeinse denken hebben ertoe geleid dat deze basisopdracht als het ware in stukjes is geknipt. Zending werd meer een taak voor experts of mensen die meenden daarvoor een aparte roeping te hebben ontvangen. De zendingsopdracht van Jezus is echter geen optioneel of vrijblijvend extra voor zijn volgelingen.

7

Page 8: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

8

Ik had al een jaar met OM in België gewerkt, toen ik op 23-jarige leeftijd de kans kreeg om mee te

doen aan een actie in Turkije. We verspreidden ‘s nachts in het geheim tienduizenden folders waarin het evangelie werd uitgelegd, een gratis schriftelijke bijbelcursus werd aangeboden en de Turkse radiouitzendingen van Trans World Radio werden geadverteerd.

Henk Wolthaus uit Rijnsburg was onze groepsleider. Vijf weken onderweg en elke nacht in je Ford Transit moeten slapen, dan leer je elkaar wel kennen! ‘k Heb die zomer veel van Henk geleerd.

Het werd een zomer vol onvergetelijke belevenis-sen. Ik zal als vogelliefhebber de wolk van vierhon-derd ooievaars boven Istanboel nooit vergeten, net zo min als de bijzondere manier waarop God ons beschermde bij een auto-ongeluk, het geluid van de gebedsoproepen van de minaretten en ons bezoek aan een gezin van vervolgde christenen in het zuidoosten van het land.

Een generaal zei eens: “Een bezoek aan de front-linies doet me meer dan het lezen van duizend verslagen.” Dat heb ik die zomer ervaren. Toen ik na de actie terugkwam, heb ik twee dingen gedaan. Ik heb een heel aantal mensen overtuigd van het belang om ook naar Turkije toe te gaan en ik heb in Nederland het werk van Vrienden van Turkije opgezet, waardoor mensen in Nederland voor Turkije zijn gaan bidden en via de post materialen opstuurden. Bijna honderdduizend brieven zijn daardoor verstuurd.

Het heeft daarna jaren geduurd voordat ik Turkije

weer bezocht. In 2002 was het eindelijk zover. Mijn vrouw Annie en ik hielpen vlakbij Istanboel bij een training voor leidinggevenden in de zending. Wat was dat speciaal, om na ruim 27 jaar weer terug te zijn in dat prachtige land. In de zomer dat ik zelf in Turkije werkte, waren er slechts twee- of driehon-derd christen Turken in het hele land, naast de Armeense en Syrische christenen die er ook wonen. Op dit moment zijn er meer dan honderd Turkse gemeenten, duizenden Turkse gelovigen en is er zelfs een Turkse Evangelische Alliantie. Wat een groei!

Mijn zomer met OM in Turkije heeft een stempel op m’n leven gedrukt. Het doet me een beetje denken aan wat er in Mattheus 9 vers 36 over Jezus staat: “Toen hij de mensenmenigte zag, voelde hij medelij-den …” Je kunt niet houden van mensen waar je niets van weet. Hij zag en voelde medelijden. In de oude vertaling staat dat Jezus bewogen werd.

Wat mooi als honderden jonge mensen vanuit de hele wereld deze zomer zullen volgen in de voetsporen van Paulus. De zomer van 1975 werd voor mij een zomer die mijn leven in veel opzichten veranderde. Als u als lezer van dit OM-Nieuws gaat bidden voor alle jonge mensen die deze zomer op pad gaan, dan kan en zal Hij datzelfde doen bij anderen. Het doet iets met je als je de ander ziet en de wereld van de islam en al haar beperkingen zelf beleeft.

Joop StrietmanOprichter OM-Nederland en

directeur Leadership Matters

www.leadershipmatters.ws

‘Een stempel op m’n leven’God verandert mensen in het Middellandse Zeegebied

Programmastudio voor Algerije InAlgerijegroeitdekerk.Onderwijs,bemoedi-gingenuitlegvanhetevangelieishardnodig,inhetlanddat34miljoeninwonersteltenwaar1%vandebevolkingchristenis.HetOM-teammetdenaam‘HouseofHopeMediaMinisteries’helptsinds1997dekerkmethetbereikenvanAlgerijnen.Hetplanisomditjaareenstudioterealisereneninterichtenenvandaaruitonderwijzendeprogramma’stemaken.Metdebouwisbegonnen.Vande50.000euroisreeds28.000 eurobinnen.OM-Nederlandwilhetteamgraaghelpenomhetprojectvollediggefinancierdtekrijgen.Helptumee?

Uwbijdragevoorditprojectiswelkom:OM-Nederland–bankrek.nr.11.42.32.938Graagvermelden:‘Algerijestudio’

Page 9: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

9

EgypteLibiëAlgerije

1. Albanië2. Bosnië en Herzegovina3. Kroatië4. Libanon5. Montenegro6. Slovenië

Tunesië

Marokko

Syrië

1Italië 5

63

GriekenlandTurkije

Israël

Malta4

Frankrijk

Spanje

Cyprus

2

Jordanië

Enkele feiten over de landen rond de Middellandse Zee

• Albanië is het thuisland van Moeder Theresa.

• Algerije is qua oppervlakte het grootste moslimland aan de Middellandse Zee.

• Na de oorlog begin jaren ‘90 vertrouwen de verschillende groeperingen van Bosnië en Herzegovina elkaar niet meer.

• Kroaten zeggen (bijna) allemaal dat ze christen zijn. De meesten weten niet wat dat betekent.

• Cyprus is, na elf jaar oorlog, verdeeld in een Turks en een Grieks gedeelte.

• Egypte heeft, ondanks vervolging, de grootste christelijke gemeenschap van het Midden Oosten.

• Frankrijk is het meest bezochte land van de wereld.

• Griekenland is het eerste Europese land dat het evangelie van Paulus mocht ontvangen.

• Israël is de bakermat van vele religies en is daardoor ook het meest bevochten land.

• Italië heeft de grootste satanische kerk van Europa.

• Jordanië heeft ongeveer 200 christenen met een moslimachtergrond, vele van hen zijn geïsoleerd en kunnen niet samenkomen.

• Libanon is de thuisbasis van Hezbollah.

• Libiërs mogen geen internet, het enige contact met de buitenwereld komt via satelliet-tv.

• Malta kampt jaarlijks met honderden bootjes vol met wanhopige Afrikaanse vluchtelingen, die er stranden.

• Montenegro telt minder dan 150 christenen en er zijn in totaal drie bijbelgetrouwe kerken in het hele land.

• Marokko heeft een groot percentage jongeren.

• Slovenië is een van de grootste transport-routes voor drugs naar Europa

• Spanje is voor 76% katholiek.

• Syrië is het snelst groeiende land van de regio. Meer dan de helft van de Syriërs is onder de 15.

• Tunesië heeft een grote rol gespeeld in het islamiseren van geheel Noord-Afrika.

• Turkije is de brug tussen het Oosten en het Westen.

Doe mee met Transform 2010. Ook jouw zomer kan er een worden om nooit te vergeten.

Transform 2010450 miljoen bewonershonderden jongerennaar 20 landenvanaf 19 juli 2010

Info & aanmelding:www.nl.om.org

Transform 2010Faith, Fun & Friendship in het Middellandse Zeegebied

color palette

Page 10: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

Ronald jongerenwerker in Delft

Er staan vier jongens rond een uur of vier aan de rand van het park recht tegenover mijn huis. De jongens zijn een jaartje of 13. Ik had ze echter al eens gezien op een van mijn bezoekjes aan een middelbare school.

Ik loop naar ze toe en begin een praatje met ze. Al gauw komen we uit op een populair computer spelletje dat we (inclusief ik) allemaal spelen. Ze vertellen het ene na het andere mooie verhaal. Dan bied ik ze een paar van de blikjes aan die ik altijd in mijn rugzak mee neem. Een van de jon-gens grapt of ze het niet binnen mogen opdrinken. Prima!

Drie minuten later zitten de jongens met hun blikje en een xbox controller in de hand bij mij binnen het betreffende computer spelletje te spelen. De volgende avond komen ze ook de inloop bezoeken en de dag daarop krijg ik een smsje van ze dat ze nog eens willen gamen.Zulke ontmoetingen met jongeren op straat heb ik regelmatig. Soms praten we over een spelletje, soms over voetbal, soms over het geloof en soms over school.

Je ziet het tegenwoordig bijna overal: Anime. Het is niet meer van de televisie weg te denken. De Japanse tekenfilmstijl die gekenmerkt wordt door de grote ogen en absurde kapsels. Los van het feit of de bovenstaande tekenfilmseries nu goed of slecht zijn voor de jeugd is het wel een waarheid dat de tekenstijl populair is onder jongeren. En laat nu net in dezelfde tekenstijl een bijbel zijn uitgekomen.

Vanaf week 49 komen zes jongeren om de week bij mij over de vloer om deze Manga Messias Message eens met elkaar goed door te lezen. De bijbeltek-sten uit de NBV pakken we er ook bij. We eten met elkaar en spelen nog een spelletje samen. Een tof concept waarin geloof en relaties samen komen.

Hannekepersoneelsmanager op de DOULOS

Inmiddels zullen velen het nieuws gehoord hebben dat de DOULOS uit de vaart gaat. Het schip kan nog naar een laatste haven gevaren worden, maar op 31 maart 2010 is het echt helemaal voorbij.

Dit betekent dat mensen nu naar huis gaan en dat er voor anderen een nieuwe plek gezocht wordt of naar huis gaan en verder praten met het thuiskantoor. Omdat de situatie voor iedereen weer anders is, mogen mijn collega en ik, met alle opvarenden praten om te kijken wat voor iedereen de beste plek is. De LOGOS HOPE doet haar uiterste best om zoveel mogelijk plaatsen vrij te krijgen. Alle thuiskantoren en alle plaatsen waar OM actief is, zijn benaderd om door te geven hoeveel mensen ze eventueel kunnen gebruiken. De reacties zijn overweldigend: meer dan 500 ‘banen’ hebben we aangeboden gekregen.

De sfeer aan boord is goed, velen zijn heel positief en zien uit naar wat komen gaat. Anderen zijn teleurgesteld, maar wachten nu af wat God met hen voorheeft! Ik zelf kom na zes jaar op de LOGOS en zo’n twee jaar op de DOULOS naar huis. Ik heb nog geen verdere plannen.

Wist je dat…… van de 292 mensen al meer dan 177 naar

huis zijn gegaan?… dat van de 25 Nederlanders 10 mensen

en 1 gezin een andere plek in OM hebben gevonden en 5 huiswaarts zijn gekeerd en nog 6 huiswaarts gaan?

… dat 3 individuen en 1 gezin (Fam. Zandbergen uit het vorige OM-Nieuws) naar de LOGOS HOPE gaan?

… er 7 Nederlanders de OM-teams van de Filippijnen, Costa Rica, Turkije, Israël en Cambodia gaan versterken?

… 34 opvarenden de DOULOS naar haar laatste bestemming brengen?

… dat het schip waarschijnlijk als schroot wordt verkocht?

Keesvluchtelingenwerker in Griekenland

We kunnen het bijna niet voorstellen: Kinderen van 11, 12 en 13 jaar die nog nooit in een bos zijn geweest zijn en er toch niet meer dan een uur vandaan wonen. Toch was dat het geval met verschillende Albanese tieners met wie we afgelopen week een klein stukje de berg Olympus opliepen. Ze waren duidelijk onder de indruk van de schepping al viel het klimmen voor sommigen van hen niet mee.

Ook Dimitris liep mee. Drie jaar geleden was hij ook al op een kamp geweest en viel op door zijn zwarte kleren en zijn heavy metal T-shirt. Hij kwam speciaal voor deze bergtocht, maar onder-tussen was hij er toch ook bij toen ik de andere dag sprak over het thema: “meer dan goud” met het getuigenis van een topsporter. Aan het eind kregen ze allemaal een Olympische Bijbel mee met daarin de getuigenissen van topsporters. Dimitris stelde verschillende vragen, die aanga-ven dat hij nadacht over wat hij had gehoord.Het was dit jaar de eerste keer dat we een tiener-programma hadden gedurende het kamp en het was een groot succes.

Al met al was het een heel goed kamp. Nog nooit hadden we zoveel deelnemers, zo’n 70 volwassen en meer dan 35 kinderen, onder wie wel vijftien deelnemers uit Athene .

Wist je dat…… Hoewel zo’n 98% van de Grieken zich

(Orthodox) christen noemt, slechts 2% van hen regelmatig naar de kerk gaat?

… 1 op 4 mannen regelmatig een prosti-tuee bezoekt?

… Naast de 100.000 geboorten per jaar er 200.000 abortussen verricht worden?

… Er in Griekenland circa 700.000 Albanezen wonen als economische emigranten; en er slechts vijf fullti-mers (waarvan drie OM’ers) onder hen werken?

Nederlandse OM’ers wereldwijdGelezen in hun nieuwsbrieven

10

Ronald (links op de foto)

Page 11: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

11

www.che.nl

www.che.nl/transfer

Maak kennis met (post-) hbo-opleidingen, docenten en studenten van de CHE.

Nog niet uitgeleerd?

Je bent van harte welkom op de Open Avond: dinsdag 9 maart 2010 18.30 - 21.00 uur

CHE-Transfer verzorgt

post-hbo opleidingen,

hbo-masters, korte cursussen

en trainingen. Daarnaast doet

zij advieswerk en onderzoek.

Meer weten over de CHE?

❏ Ja, stuur mij meer informatie over:

❏ Sociaal Pedagogische Hulpverlening voltijd / deeltijd / duaal

❏ Maatschappelijk Werk & Dienstverlening voltijd / deeltijd

❏ Verpleegkunde voltijd / deeltijd / duaal

❏ Leraar Basisonderwijs voltijd / deeltijd / duaal

❏ Leraar Godsdienst/ Levensbeschouwing voltijd / deeltijd

❏ Godsdienst Pastoraal Werk voltijd / deeltijd / digitaal

Naam

Adres

Postcode Plaats

Telefoon

E-mail

Opleiding Klas

Stuur deze bon op (zonder postzegel) naar CHE, Antwoordnummer 2273, 6710 VB Ede. Je kunt de brochures ook aanvragen of downloaden via www.che.nl.

❏ Communicatie

❏ Journalistiek

❏ Personeel & Arbeid

❏ Management Economie & Recht

❏ Transfer:

overtuigend anders overtuigend anders

VerpleegkundeVerpleegkunde**

EducatieLeraar Basisonderwijs**

TheologieGodsdienst Pastoraal Werk***Leraar Godsdienst / Levensbeschouwing*

Mens & OrganisatieManagement Economie & RechtPersoneel & Arbeid

Journalistiek & CommunicatieJournalistiekCommunicatie

Sociale StudiesMaatschappelijk Werk & Dienstverlening*Sociaal Pedagogische Hulpverlening**

Transfer Verpleegkundeo.a. Praktijkverpleegkundige Ouderenzorg

Transfer Educatieo.a. Wetenschap en Techniek op de basisschool

Instituut voor Gemeenteopbouw en Theologieo.a. Pastoraal Agogische Vaardigheden

Transfer Mens & Organisatieo.a. Management voor non-profi t organisaties

Transfer Journalistiek & Communicatieo.a. Fondsenwerving

Transfer Sociale Studieso.a. Contextuele Hulpverlening

Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede, T (0318) 696300, E [email protected] CHE-Transfer, Oude Kerkweg 100, (0318) 696300, E [email protected]

* ook in deeltijd, ** ook in deeltijd en duaal*** ook in deeltijd en digitaal

209800173-CHE-adv combi.indd 1 29-01-2010 15:20:18

Page 12: OM-Nieuws 308 - mrt-mei 2010

ZendingsWeekend Operatie Mobilisatie

Het zendingsweekend is voor 18-35 jarigen die serieus nadenken over hoe je het volgen van Jezus, dichtbij of ver weg, praktisch maakt en die hun ideeën, vooroordelen en twijfels uit willen werken.

26-28 maart 2010

ZendingsWeekend Operatie Mobilisatie

Het zendingsweekend is voor 18-35 jarigen die serieus nadenken over hoe je het volgen van Jezus, dichtbij of ver weg, praktisch maakt en die hun ideeën, vooroordelen en twijfels uit willen werken.

26-28 maart 2010

don. 29 juli - woe. 4 aug. 2010Oldenburg (D)

Meer info en aanmelding:www.nl.om.org

Vet genietenop TeenStreet

ORIENTEREN=KIEZEN

Orienteer je en krijg visie op het leven, op God, en je toekomst.

EHEvangelische Hogeschool Amersfoort

WORDEN WIE JE BENT

Gestopt met je studie? Terug van het zendingsveld? Doorstart nodig?

WWW.EH.NL | (033) 460 4000

EH-TrajectOpleiding van 5 maanden

Ook a

dver

tere

n in

OM

-Nie

uws?

Of

in éé

n va

n on

ze an

dere

tijd

schr

iften

Ken dechristelijkemarkt!

Anne Berghegenof kijk op www.mediaresult.nl

Neem contact op metbel (088) 326 33 03