CopyROOD nr.1 2011

16
COPY ROOD Ledenblad van de JS-afdeling Groningen • Interview met Berlusconi’s Ruby • Geen CO2-opslag in Groningen Contactadvertenties • “Het denkbeeld, macht te bezit- ten, verschaft vaak macht” Met onder anderen: “Egypte? Een uiterst precaire situatie”

description

De eerste CopyROOD van 2011

Transcript of CopyROOD nr.1 2011

Page 1: CopyROOD nr.1 2011

COPYROOD

Ledenblad van de JS-afdeling Groningen

• InterviewmetBerlusconi’s

Ruby• GeenCO2-opslaginGroningen

• Contactadvertenties• “Hetdenkbeeld,machttebezit-ten,verschaftvaakmacht”

Metonderanderen:

“Egypte? Een uiterst precaire

situatie”

Page 2: CopyROOD nr.1 2011

2 ONZE GEGEVENS

Adressecretariaat: Haddingestraat 10 9711 KD Groningen

Telefoon: 050-3183364 Website:www.jsgroningen.nl E-mail:[email protected] Kopij:[email protected]

BESTUUR

Voorzitter:

Huub Kappert 06-20537302 [email protected]

Secretaris:

Erwin Krol 06-30985393 [email protected]

Penningmeester:

Niels Kramer 06-252142653 [email protected]

AlgemeenBestuurslid:

Eline Diepeveen [email protected]

Bestaat het nog?Huub Kappert

Uit idealisme gaat men de politiek in, daar kun je bereiken wat het beste is voor Nederland. En de wereld. Het liefste wil men wereldvrede bereiken. In de politiek zijn er heel wat functies te bekleden, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer of in de gemeen-teraad. De mensen die deze functies bekleden doen dat dus uit idealisme zou je denken. Of niet? De afgelopen periode zijn er heel wat lijsten de revue gepasseerd waar dit fenomeen eens onderzocht kon worden. We hebben de gemeenteraadslijst gehad, de Tweede Kamerlijst, de Provinciale Statenlijst en tot slot de Eerste Kamerlijst. Het wonderlijke bij de vulling van deze lijsten is dat er een aantal mensen constant terugkomen op de verschillende lijsten. Nu kan het zijn dat deze mensen vinden dat gewoon heel goed zijn maar niet hoog genoeg op de lijst komen om een zetel te bemachtigen. Meer waarschijnlijk is dat een aantal van deze mensen een bord voor hun hoofd heb-ben en gewoon niet inzien dat ze niet nuttig zijn voor de partij. Deze mensen heten in de volksmond parasieten. Om terug te komen op de idealen die men zou hebben wanneer men de poli-tiek in wil, kun je je afvragen of deze mensen überhaupt idea-len hebben. De gemeenteraad is immers compleet wat anders dan de Eerste Kamer, dus waarom zou je voor beide functies willen solliciteren?

Dit is misschien te verklaren dat men tegenwoordig per se een naam wil hebben voor wat ze doen. Het liefst een waar mensen tegenop kijken, waarbij het niet uitmaakt of dat reeel is of niet. Er is een groeiende groep mensen die daardoor de titel baan-

Idealismeindepolitiek

Page 3: CopyROOD nr.1 2011

3

tjesjager niet zou misstaan. Mensen die bijvoorbeeld bij een ambitieuze doch kritische club als de Jonge Socialisten zeggen dat ze niet kritisch op de PvdA willen zijn omdat ze daar nog een baantje willen zijn dan ook het uitschot van de partij. Vaak zijn dit hip-stengels (semi-hip geklede mensen) en kwijlen ze de hele boel onder zodra er een prominent verschijnt. Zodra blijkt dat je een prominente functie hebt zul-len ze dan ook meteen proberen vrienden met je te worden, blijkt dat je gewoon lid bent zijn ze meteen weg.

ide·a·lis·me het; o Uitspraak: ideja’lisme

streven naar een betere wereld.

Wil je als partij excelleren zul je deze profiteurs zo snel mogelijk overboord moeten gooien. Pappen en nathouden gebeurt al genoeg en van ja knikkers is

nog nooit iemand beter geworden. Juist door een beetje tegengas te geven blijven mensen kritischer en scherper. Binnen de PvdA is het een trend dat relatief nieuwe mensen makkelijk op een lijst voor een politieke zetel komen, waar mensen die naam hebben gemaakt het bijzonder moeilijk hebben. Het komt natuurlijk doordat mensen die naam hebben gemaakt dat zelden deden door alleen maar vrien-den te maken, zoals Winston Churchill al zei: ‘Als je vrienden in de politiek wilt koop je maar een hond’. Dit zijn echter wel de mensen waar je als partij be-ter van wordt, de mensen die de partij kennen en kunnen laten groeien. Mensen die over lijken gaan om hun idealen te bereiken, niet leuk, wel nuttig. Binnen de Jonge Socialisten blijkt dat men nog kri-tisch kan zijn en voor hun idealen willen strijden, als we toch de toekomst voor politiek Nederland zijn kunnen we dat maar beter goed doen!

Page 4: CopyROOD nr.1 2011

4

Omdat de JS het gewoon waard is om je voor in te zetten! Dat is de reden waarom ik mij kandidaat wil stellen voor het voorzitterschap van de JS, op het voorjaarscongres in juni. Voor iemand die als kind CDA-blaadjes rondbracht en uit een gemeente komt waar linkse partijen een zeer bescheiden rol spelen, was de keuze voor de JS en de PvdA mis-schien niet de meest voor de handliggende. Maar mede hierdoor was mijn interesse voor politiek ge-wekt en kwam ik erachter dat het CDA nooit mijn partij zou kunnen worden. Maar welke partij moet je dan kiezen? De manier om daar achter te komen was er van eentje lid worden waar je een goed ge-

voel bij hebt. En na inmiddels drie jaar actief te zijn, kan ik zeggen geen spijt te hebben van mijn keuze.

De JS is namelijk de perfecte organisatie om je poli-tieke talenten te ontwikkelen en er achter te komen wat je nu eigenlijk van dingen vindt. De plaats waar je avonden en vaak ook nachten kunt discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Om er vervolgens achter te komen dat je nog best een de-battraining kunt gebruiken, voordat je er in slaagt een doorgewinterde VVD’er volledig in zijn hemd te zetten. Een plek waar je het politieke spel kunt le-ren zonder genadeloos te worden afgestraft voor je fouten. Een leerschool die veel beginnende politici eigenlijk hadden moeten hebben, voordat ze begon-nen aan een politieke loopbaan.

Die leerfunctie moet volgens mij doel nummer één zijn van onze vereniging, om zo bevlogen sociaal-democraten te krijgen die hart voor de publieke zaak en de partij hebben. En dus geen mensen die puur voor persoonlijk gewin lid worden, want daar lopen er al genoeg van rond in de politiek.

Wat hierbij van belang is dat we als JS realistisch moeten zijn, het lage ledenaantal speelt ons parten en dat is een moeilijk op te lossen probleem. Zeker nu steeds meer studenten al hun tijd in hun studie willen steken, omdat zij anders hoge boete moeten

Waaromzoujedatwillen:LandelijkvoorzittervandeJonge

Socialisten?Rick Jonker

Page 5: CopyROOD nr.1 2011

5

betalen. Daarom moet de focus lig-gen op het draaiende houden van be-staande afdelingen en het zorgen voor een goed gevulde activiteitenagenda. Zo komt de eerdergenoemde leerfunc-tie het beste tot zijn recht. We zullen onze energie dus niet moeten verspil-len aan de vaak voorkomende struc-tuurdiscussies. Praten over statuten, reglementen of afdelingsgrenzen, kan interessant zijn; actieve leden zullen we er niet door winnen.

Bij dit realisme hoort ook dat de JS goed moet gaan kijken naar haar fi-nanciële huishouding. Iedereen is er altijd als de kippen bij, wanneer blijkt dat hulporganisaties een groot deel van hun budget niet gebruiken voor daadwerkelijke hulpverlening. Daarom is het voor onze organisatie ook niet te verkopen dat op dit mo-ment tweederde van onze landelijke begroting opgaat aan huisvesting, personeel en bureaukosten. Hiervoor moet komend jaar een duurzame oplossing gevon-den worden.

Daarnaast hebben de Jonge Socialisten in het aan-komende bestuursjaar alle ruimte om de PvdA kri-tisch te volgen. We hebben dan namelijk een periode waarin geen verkiezingen zullen plaatsvinden. Deze tijd moet wij en de partij benutten om een duide-lijk en geloofwaardig alternatief te formuleren op de rechtse wind die in Nederland waait. Hiervoor hoeven we niet onze idealen aan te passen want deze zijn nog even actueel als 60 jaar geleden. Het gaat erom dat wij weten duidelijk te maken dat solida-riteit en een sterke overheid nog steeds broodno-dig zijn om de maatschappij op een goede manier draaiende te houden. Het heeft dan ook geen zin ons

constant te focussen op mensen die op anti-systeem-partijen stemmen. Want zolang als onze democratie bestaat zijn er politici die zeggen dat er niks deugt in Nederland. Dit terwijl wij tot een van de rijkste en welvarendste landen in de wereld behoren. Aan de JS is het dan ook de taak de PvdA te helpen bij het hervinden van haar koers en haar waar nodig hard aan te vallen als er domme plannen op tafel komen.

Aan de hier bovengenoemde zaken wil ik als lande-lijk voorzitter een bijdrage leveren. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die belangrijk zijn, maar je kunt niet alles in een tekst verwerken. Bovendien zorg je er, bij te veel informatie, voor dat mensen de draad kwijt raken.

Page 6: CopyROOD nr.1 2011

6

ZoalsinonderanderedeNRCtelezenvielopdinsdag15februari,zullendeplannenvoorhetopslaanvanCO2inhetNoordendekomendekabinetsperiodeindeijskastwordengezet.ElectoraalgezienwaarschijnlijkeenverstandigekeuzevanVerhagenvoorhetCDA,dieermomenteelnieterggunstigindepeilingenvoorstaat.DeangstvoorCO2heeft,jammergenoeg,hetmaatschappelijkedebatinzijngreepgekregen.

CCS, carbon capture and storage, zou een veelbelo-vende techniek zijn om broeikasgassen die wij met z’n allen verbruiken te verminderen. Het CO2 wat de geplande kolencentrales in de Eemshaven zou-den gaan produceren, zou worden afgevangen en in lege gasbellen weer in de grond worden gepompt. Omdat het aardgas hier duizenden jaren zonder te ontsnappen in heeft gezeten, is er zonder technisch praatje redelijkerwijs aan te nemen dat het CO2 hier dus ook niet uit zou lekken.

Een van de voordelen is dat men op deze manier nog goedkoop energie op een redelijk klimaatneutrale manier kan produceren. Op deze manier hebben alternatieve energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, nog de kans om volwassener te worden voor het massaal ingezet zou worden, terwijl tege-lijkertijd ook het klimaatprobleem wordt aangepakt.

Nadelen aan CCS zijn er echter ook genoeg. Naast het feit dat het in principe onwenselijk is om door te gaan met het verbruiken van fossiele brandstoffen, kost het ook nog eens extra energie om het gas in de grond te pompen. Daarnaast is CO2 in concentra-ties vanaf 10% ook nog eens dodelijk voor mensen. Het probleem van CO2 is dat het zwaarder is dan lucht, wat dus voor nogal wat probleempjes zou zor-gen wanneer er daadwerkelijk een lek zou ontstaan. Het gas zou als het ware als een deken over het land verspreiden, waarbij het iedereen zou doden die er-mee in contact kwam. Aldus de doemdenkers.

Een voorbeeld die deze doemdenkers vaak aanhalen is bijvoorbeeld de natuurramp in Kameroen in 1986. Bij deze ramp kwamen meer dan 1700 mensen om

VerhagenvermoordtCO2opslag

Martijn Peters

Page 7: CopyROOD nr.1 2011

7

het leven doordat een grote hoeveelheid CO2 uit het Nyosmeer vrijkwam door bijzondere geografische omstandigheden.

In werkelijkheid is het aannemelijker dat het gas bij een mogelijk lek, waarbij ik echt wil benadrukken dat dit in de Neder-landse situatie nooit zou gebeuren, het di-rect vermengd met de lucht door de hoge druk waaronder het gas staat. Dit zorgt er dus voor dat de concentraties nooit tot gevaarlijke hoogte zouden stijgen.

Gelukkig heeft Nederland ook nog lege gasvelden in zee, waar het kabinet nu dus hun ogen op heeft gezet. Vreemd ge-noeg vindt notabene onze groene energie evangelist Diederik Samson dit geen re-ele optie, omdat dit te duur en te lang zou duren om het te implementeren. De extra kosten om het gas onder de Noordzee te pompen zullen hoogstwaarschijnlijk wel meevallen, aangezien de hele infrastruc-tuur al aangelegd is toen men het aard-

gas uit de grond haalde. Dit betekent dus ook direct dat het in gebruik nemen van deze lege gasvelden redelijk snel kan gebeuren. Samson pleit voor het gebruik van biomassa in de kolencentrales, om hierdoor CO2 uitstoot te reduceren. Wat hem blijkbaar ontgaat is dat je deze twee opties prima kan combineren, wat dus een win-win situatie zou creeeren.

Achteraf gezien was het natuurlijk veel verstandiger geweest om de energiemaat-schappijen nooit een vergunning voor de kolencentrales te geven. Hier was de PvdA in de Staten overigens ook verant-woordelijk voor, maar dat terzijde. Een mooie, zo goed als, CO2 neutrale kern-centrale was natuurlijk een betere optie geweest. Maar de realiteit is helaas dat de kolencentrales er gewoon gaan komen. De vraag is nu dus hoe we de uitstoot hiervan zoveel mogelijk gaan reduceren.

Page 8: CopyROOD nr.1 2011

8

DeprachtigestudentenstadGroningenbekentkleurop2maart.Enindewekenvoordeverkiezingkleurdedezestadrood.RoodvanaldePvdAvrijwilligersdiedepartijeenwarmharttoedragenomdezeeenzogoedmogelijkresultaattelatenbehalenop2maart.

Een studentenstad, zoals Groningen, zal een kri-tisch geluid geven richting het huidige kabinet. Nog geen paar maanden geleden kondigde het kabinet

de bezuinigingen aan op de kunst en cultuursector. Een snelle reactie vanuit deze sector én mensen die kunst en cultuur een warm hart toedragen, bleef dan ook niet uit. De gehele Grote Markt stond vol met een schreeuw om kunst en cultuur! En niet al-leen in Groningen, maar in geheel Nederland werd er geschreeuwd om cultuur!

Nu we in een periode zitten waarin de nieuwe vor-ming van provinciale staten word gerealiseerd, is het aardig om te kijken wat dat voor gevolgen heeft voor de stad Groningen en wat er nu precies in de

Stad zelf leeft.

Na het grondig bestuderen van het verkiezingsprogramma van de Provinciale Staten van de PvdA Groningen kom ik tot de conclusie dat er geen enkel woord is genoemd over het Fo-rum. Terwijl het Forum wel iets is wat in de lokale politiek erg leeft. Dit is opmerkelijk want hoe kan de PS niets in haar partijpro-gramma over het Forum zetten, terwijl haar gesprekspartner, de gemeentefractie, daar wel graag meer duidelijkheid over wil heb-ben.

Groningeninverkiezings-tijdNiels Kramer

Page 9: CopyROOD nr.1 2011

9

De afgelopen maanden stonden er alinea’s vol in de kranten over het wel en wee van het Forum en de dramatische ontwikkeling daarvan. Heeft de PvdA fractie in de PS daar nu daadwerkelijk afstand van gedaan?

Voor de infrastructurele ontwikkelingen van de stad zijn deze ontwikkelingen op zich vrij duidelijk, al-leen is de vraag of deze ontwikkelingen haalbaar en ‘op deze manier’ wenselijk zijn. Zo staat in het PS programma dat de regiotram er zeker moet ko-men, om de bereikbaarheid van stad en ommeland te vergroten. Deze tram zal, onder andere, richting Zernike gaan om de studenten makkelijker van ver-voer te kunnen voorzien. Bovendien stelt de PS het noodzakelijk een passagierstrein aan te leggen rich-ting Veendam, Stadskanaal en mogelijk Emmen als eindpunt.

Voor de (toekomstig) student uit die omgeving is dat een fantastische ontwikkeling. Dat betekent dat studenten uit omliggende gebieden, tot aan Emmen, makkelijker naar hun college’s kunnen gaan die in Groningen worden gegeven. Bovendien bevorderd dit de reismogelijkheden voor werknemers, die hun

baan in de stad hebben.

Voor de student lijkt het programma van de PvdA in de PS een vrij aantrekkelijke. Niet alleen wordt er gesteld dat geen enkele student zonder diploma van school mag, maar worden er in de nabije toekomst vervoersvoorzieningen gerealiseerd die het reizen van de student mogelijk korter en aangenamer maakt. Helaas is er slecht nieuws voor de langstu-deerders. De boete van 3000 Euro, zal een landelijke maaregel worden waar men zich in Groningen ook niet aan kan onttrekken.

Toch wil de PvdA PS veel investeren in, vooral, ho-

ger onderwijs. In samenwerking met de RUG en de

Hanzehogeschool ziet de PS meer mogelijkheden

voor het ontwikkelen van onder andere een kennis-

faculteit Energie. Deze kennisfaculteit zorgt voor

een betere ontwikkeling van kennis op dat gebied.

Met deze kennis wil men gaan samenwerken op

internationaal niveau. Zeker voor de Ems-Dollard

regio zou dit een goede ontwikkeling zijn!

Page 10: CopyROOD nr.1 2011

10

Hahastukjestypen!Datisdemooistebijkomstigheidvanhetraadslidmaat-schap.Datisnietcynischbedoeldove-rigens,ikhouvanstukjestypen.Hetraadslidmaatschapwatiknuongeveereenjaaronderdeledenhebbrengtoverigensookveelanderebijkomstig-hedenmetzichmee.Alsjewiltkanjebijvoorbeeldiederedagvandeweektweekeerergensheenindecatego-rieën:burgerparticipatie,beïnvloedingenbevoorrechtebijeenkomsten.

De laatste zijn het mooist, borrels met vaak heer-lijke hapjes, voorstellingen, concerten. en Echt ge-zellig dronken worden wordt ook niet gewaardeerd in het circuit. (drie maal is scheepsrecht) De hapjes zijn overigens vaak fantastisch. Overigens ga ik daar vaak niet heen, ik heb wel wat beters te doen. En op het vlak van serieuze redenen heb ik het idee dat het niet in het algemeen belang is dat ik naar concerten ga als raadslid. Ik doe daar niet te anaal over maar laat ik zeggen dat ik me in elk geval niet verplicht voel er heen te gaan.

StukjeoverderaadvanRandyvoorindeCopyROOD

Randy Martens

Page 11: CopyROOD nr.1 2011

11

Beïnvloeding bijeenkomsten zijn op zich interessant en leuk. Je wordt geïnformeerd door organisaties en individuen over rele-vant en irrelevante onderwerpen. Burger-participatie, de eerste categorie is hier een interessante variant op. Het is niet leuk, niet interessant maar wel belangrijk en dus ga ik naar super veel van dit soort minst leuke bijeenkomsten vaak met betrekking tot jongerenhuisvesting. Dat nuttig en leuk niet altijd hetzelfde geldt niet alleen voor soa onderzoeken.

Nummer 1 categorie burgerparticipatie is iets waar veel en vaak over gepraat wordt op Grote Markt nr.1. Van alles en nog wat valt eronder. De clou is dat burgers (lelijk) invloed kunnen uitoefenen op onderwerpen die hun direct aangaan. Bouwplannen in de buurt bijvoorbeeld. Wat deze bijeenkom-sten immer niet leuk maakt is het verschil tussen wat kan en wat mensen vaak willen. Als mensen balen van iets wil je ze graag helpen, maar de mogelijkheden juist deze concrete en gedetailleerde plannen te beïn-vloeden zijn klein. Zeer klein. Maar men-sen verwachten vaak wel dat je er iets aan kan doen. Dat maakt het niet leuk. Dat is overigens ook de reden dat de hoofdmoot van wat ik onder burgerparticipatie vat tussen de ambtenarij en de burgerij gebeurt. Soms zitten er ook NIMBY types tussen. Ze willen wel dat iets er is, maar Not In My BackYard. De kunst is steeds meer moed te verzamelen deze mensen eerlijk te zeggen dat ze zeuren. Het pakt tot nu toe vaak goed uit. Het blijkt dat mensen zelf vaak ook weten dat ze niet redelijk zijn. Vaak gebeurt het onder het motto: niet gescho-ten is altijd mis.

De bijkomstigheden zijn net zo belangrijk als het of-

ficiële raadswerk. Mensen willen graag contact met de volksvertegenwoordiging om de reden dat het zo heet. Het officiële raadswerk voltrekt zich vaak langs (saaie) vooropgezette lijnen uit het coalitie-akkoord en het verkiezingsprogramma. Tijdens de genoemde bijkomstigheden kan je echt als persoon je inzetten voor de partij en de stad. Daardoor is het iets wat misschien meer het raadswerk kenmerkt dan het officiële gedeelte.

Page 12: CopyROOD nr.1 2011

12

Haar bijnaam Ruby is in de Italiaanse media de meestgenoemde naam op die van haar ‘werkgever’ Silvio Berlusconi na. Voor de CopyROOD reisde ik af naar Milaan voor een interview met Ruby de hartenbreker, om haar te bevragen over de Italiaanse én Groninger politiek.

WaarombenjevoormeneerBerlusconigevallen,zijnlookszullenhetwelnietgeweestzijn?Het zal je misschien verbazen, maar dat is wel het geval. Ik val wel op mannen met een wat voller pos-tuur, en een man op leeftijd heeft gewoon zoveel méér te melden. Frank de Vries (PvdA wethouder in Groningen red.) vind ik ook woest aantrekkelijk. Eeuwig zonde dat hij mijn genegenheid nooit zal beantwoorden. Gelukkig telt jullie partij nog meer lekkere mannen, het lijkt me een genot om Arjan de Rooij te zien oreren in de raadszaal. Als ik een keer de gelegenheid ben dan móét ik gewoon langs-komen.

JebentverrassendgoedgeïnformeerdoverdeGroningerpolitiek,hoekandat?Ik heb veel familie in Nederland, en de Italiaanse politiek wordt goed onder de duim gehouden door mijn werkgever. In Groningen is er binnen de par-

InterviewmetKarimaElMahrougaliasRubyHeartbreaker

Jacob Roel Meijering

Page 13: CopyROOD nr.1 2011

13

tijen veel meer oppositie en onenigheid. Dat brengt veel meer dynamiek. In Italië gaan alle prestigepro-jecten van Silvio gewoon door. Zo’n project als het Groninger Forum, met Sil aan het roer had dat ding er al lang gestaan, en dan was het waarschijnlijk al bijna weer afgebroken ook. Eén gebouw voor al je culturele functies wie verzint dat?

WatvindjevanderevolutiedieinEgyptegaandeis?Het is een historische gebeurtenis voor Egypte. Het is goed dat Mubarak is afgetreden. Nu moet de blik naar voren worden gericht, want de problemen in Egypte zijn nog steeds heel groot. Europa moet hulp bieden aan het Egyptische volk om democra-tisering mogelijk te maken. Er zijn spoedig vrije verkiezingen nodig. We moeten goed opletten dat het echte volk van Egypte via een brede coalitie het voor het zeggen krijgt. Het lijkt erop dat de gema-tigde democratische krachten het nu voor het zeg-gen hebben, maar dat moet wel zo blijven.

Ik ben benieuwd wat er in de rest van de regio gaat gebeuren. Je ziet dat er overal demostraties wor-den neergeslagen door regimes die de protesten in Egypte goedkeurden en toejuichten. Dat is onge-looflijk hypocriet. Het westen kan daar een rol in spelen door bijvoorbeeld te zorgen voor vrij inter-net, zoals president Obama onlangs voorstelde.

Je staat vooral bekend als de eerstevrouwdieBerlusconiaanhetwankelenheeftgebracht,hebjezelfpolitiekeam-bitiesvooralsSilviowegis?

Nee, ik heb voorlopig nog geen ambities. Alhoewel ik natuurlijk al vanaf mijn veertiende aan het werk en vind dat je voordat je de politiek ingaat een car-rière in de maatschappij moet hebben gehad. Silvio heeft ook eerst een heel imperium opgebouwd. Ik

zie hem wel als een voorbeeld. Doordat ik veel tijd met Sil heb doorgebracht, denk ik wel dat ik veel verstand van politiek heb gekregen. Iedereen zegt altijd maar dat het bij Sil alleen maar om de feesten en de bunga bunga gaat, maar we hebben vooral hele diepgaande discussies over politiek.

Jebenteenprachtigevrouw,denkjedatjedaardoorminderserieusgenomenwordtindepolitiek?Ja dat denk ik wel, ik heb het gevoel dat ik me altijd dubbel moet bewijzen. Daarom vind ik dat over-dreven feminisme binnen jullie partij ook zo slecht. Iedereen denkt stiekem toch dat Lilianne op haar positie is gekomen omdat ze een vrouw is, een ex-cuustruus. Dat moet ze gewoon niet willen. Ik snap dan ook niet dat ze nog steeds zo’n fel voorstander van de om-en-om lijsten is.

WatzoujestemmenalsjeinGroningenzouwonen?Het zal je inmiddels niet zo veel verbazen dat ik William Moorlag een spetter vind. De PvdA zou dus wel een grote kans maken. Het zou sowieso geen PVV, CDA of VVD zijn geworden. Dit kabinet draagt onnodig veel bij aan de demonisering van het Marokaanse volk waar ik, ondanks dat Italië al diep in mij verankerd zit, toch deel van uit blijf maken.

Wiljenogwatanderskwijtoverdeslotnogwatkwijt?Ik vind het geweldig dat ondanks menigsverschil-len binnen de PvdA de sfeer binnen de partij zo goed is. Discussies worden uitsluitend op inhoud gevoerd en iedereen kan invloed uitoefenen. Dat zie je nog maar op zeer weinig plaatsten tegenwoordig. GE-WEL-DIG!!!!!!

Page 14: CopyROOD nr.1 2011

14"Hetdenkbeeld,machttebezit-ten,verschaftvaakmacht."

Erwin Krol

De JS is een vereniging, wat inhoudt dat de leden de macht hebben en dat het bestuur als een soort slaafs onderworpene uitvoer moet geven aan de grillen van de leden, zoals besloten in de Algemene Ledenvergadering. De Algemene Ledenvergadering is het meest duffe, maar tevens meest belangrijke onderdeel van de organisatiestructuur van de Jonge Socialisten. Hier wordt nieuw beleid uiteengezet en wordt het bestuur ter verantwoording geroepen over het falende gevoerde beleid. Het moment dus om allerlei moties van wantrouwen uit de mouw te toveren. Ons bestuur doet dan ook zijn stinkende best om de leden tevreden te houden, want anders zijn we ons CV-vullende baantje kwijt. Tijdens de ALV staat het alle leden vrij om kritische vragen te stellen aan het bestuur, alhoewel het ook wel eens gebeurt dat bestuursleden elkaar bevragen om daar als nog hun gelijk te halen of om onderlinge machtsspelletjes uit te vechten.

LedenOp dit moment telt afdeling Groningen (i.e. pro-vincie Groningen en Drenthe) 172 van die beroeps-critici. Daarmee is Groningen de derde afdeling ‘s lands. Amsterdam heeft 233 leden en Utrecht 177. De vierde plek gaat naar Den Haag met 131 leden, dus daarvan hoeven we geen serieuze concurren-tie te verwachten. Geografisch gezien zijn wij de

grootste afdeling: wij bestrijken maar liefst 5.601,12 vierkante kilometers! Vergelijk dit met Amsterdam: een magere 220 vierkante kilometer.

Als je vervolgens gaat kijken naar de ratio JS-leden/ totaal aantal inwoners, dan doet Groningen het ook niet slecht. Utrecht komt uit op 0,0145 stan-daardeenheid; Groningen op maar liefst 0,0161 se; Amsterdam klopt ons wederom met een ratio van 0,0172. Echter, Amsterdam kent een krimpend le-denaantal. Ondanks dat krimp tegenwoordig gezien wordt als kans, is het voor Amsterdam een groot probleem dat oogluikend op de loer ligt. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het gehele ratio voor Gronin-gen nog positiever uit zal vallen, als daarin de ef-fecten van de ontgroening mee genomen worden. Drenthe en Groningen zijn nu eenmaal provincies met een overschot aan grieskopjes. Als gekeken wordt naar de ratio JS-leden/ aantal jongeren tot de leeftijd 28, dan zullen we zien dat afdeling Gro-ningen helemaal superieur is aan alle andere afdelin-gen. Helaas waren hiervan geen cijfers beschikbaar. Ik vermoed dat ze bewust verduisterd worden om de ten hemel schreiende grootsheid van Groningen niet ten toon te spreiden.

AnderemachtsfactorenVanwaar dit oeverloos geëmmer over ledenaantal-

Page 15: CopyROOD nr.1 2011

15len? Max Weber, politicoloog, gaf verschillende bronnen van macht aan. En macht doet er toe: een bekend adagium van de Engelse historicus Lord Acton stelde dat ‘Power corrupts and absolute po-wer corrupts absolutely’. Alle reden dus om te stre-ven naar absolute macht.

Een van de factoren waaraan organisaties macht ontlenen is het aantal leden. Andere factoren om als vereniging serieus genomen te worden zijn in-ter alia zichtbaarheid, financiële middelen, mate en wijze van vertegenwoordiging in andere gremia.

Wat betreft zichtbaarheid zit het wel snor. Laatste-lijk hebben we een aantal maal in het machtigste krant van het Noorden met monopoliepositie ge-staan waarin we het Groninger Forum kapittelden. Twee dagen later werd het Forum afgeschoten door de Provinciale Staten. Nice! Victory!

Over onze financiële middelen kan ik niet al te veel uitweiden, anders wordt de penningmeester boos. Maar mijn vakantie laatst was erg geslaagd.

Dan tot slot de mate en wijze van vertegenwoordi-ging in andere gremia. JS-ers zitten op strategische

sleutelpositie binnen de PvdA:

• Het afdelingsbestuur van Stad Groningen (5/11; als men 60-jarige JS-opa Piet meere-kent: 6/11);

• Het Gewestelijke bestuur van Provincie Gro-ningen (1/11; maar dit is meer een praat-groepje voor uitgerangeerde politici en der-halve niet relevant);

• De raadsfracties van metropool Leek (1/5), provinciestadje Groningen (2/9) en platte-landsgemeente Borger-Odoorn (1/?)

• Ook in de provincie Groningen en Drenthe hebben we een aantal JS-kandidaten op de lijst staan.

Op deze wijze probeert de JS te infiltreren in de PvdA en vandaar uit de socialistische revolutie in de wereld te declencheren. Wat is het toch een waar genoegen om van zo’n invloedrijke partij, van zo’n invloedrijke vereniging en zo’n invloedrijke afdeling lid te zijn!

24februari20.00uurHuisdeBeurs.“De betwiste bestuurslaag; Provincies”

Met Onder andere Ineke van Gent (GroenLinks), Wilma Mansveld (PvdA) en Willibrord van Beek (VVD) die de de-gens zullen kruisen over dit onderwerp.

Aansluitend zal ons aller Krista Boogaard in debat gaan met andere jonge kandida-ten over verschillende stellingen.

Groningen

Presents:

Page 16: CopyROOD nr.1 2011

16

COPYROOD

Alssecretarisbenikgezegendmeteenscherpepen,[email protected]

Tederenzachtalsikben,wachtiktotikjoubeterken.IkhouvanFristi,[email protected]

Grootgeschapen,kleinhartje.IkzoekeengezelligeGoldenReceiverommeeterolschaatsenmailvoorrandy@gmail.com

“Lapremièresourcedumalestl’inégalité.Parconséquent,jemesuisengagéàdesjeunessocialistes”[email protected]

Gezocht:Goddelijkekok,moetminimaal1.67m.zijnenMo-hammedMohandisheten.eLsJe1990xXx@hotmail.com

Gevraagd:Nieuweoutfit,mijnoudeisverscheurddoorNicolasSarkozy.

[email protected]

Spontanepenning-meester.Opzoekisnaareenpenning-meesteres.Afron-dingnadekommaiseenpré[email protected]

Welbespraaktekrullebolzoektdegelijkvrouws-persoon.NietviesvaneenpotjeRummikub,ReuzenMikadoofGanzenbord.Anderetref-

woorden:Boerzoektvrouw(iktrouwensook;-)),gezinsuitbrei-ding,[email protected]

T.k.gevr.Nieuwpatroonover-hemd.T.e.a.b.contactmeviaarjan.de.rooij@raad.groningen.nl

Lea,

Ikhouvanje!!!

X-jeP.Haar

Gezocht:TutorDuits,omdeliefdevanmijnleventenhuwelijktekunnenvragen

[email protected]

T.k.aangeb.Hoedgrijs,zwarteband.nauwelijksgedragen.t.e.a.b.evtruilentegenSpiceGirlsmerchen-dise.hoedenplank@jsgroningen.nl

TwijfelendeVVDpo-liticaopzoeknaarmoreelkompas,welkestoeresocia-listleidtmijrondindewereldvanMarx,Marië[email protected]

Gezelligejongenwilwarmtevangezelligemeid.Ikhouvanpimpampet,geprakteaardappelsenvingerhaken.Dinervoor2?Bel:06-22016043