Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

31
R IJ N L A N D Zestiende jaargang, nr. 1 - januari 2011 46 e mededelingenblad van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging

Transcript of Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

Page 1: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

R IJ N L A N D

Zestiende jaargang, nr. 1 - januari 2011

46e mededelingenblad van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging

Page 2: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 1

Inhoudsopgave Rijnland, nr. 46, jaargang 16, nr. 1, januari 2011

Pag. Van de voorzitter 2 Activiteiten afd. Rijnland voorjaar 2011 3 Bijeenkomsten naburige afdeling Delfland 6

Agenda afdelingsledenvergadering op 13 april 2011 6 Concept verslag afdelingsledenvergadering 14 april 2010 7 Concept jaarverslag 2010 9

Verslag jubileumbijeenkomst - 20 november 2010 incl. verslag over lezing ‘de toren van Valkenburg’ 11 Toespraak voorzitter bij jubileumbijeenkomst - 20 nov 2010 incl. historie over het ontstaan van de afdeling Rijnland 14 Verslag Landelijke Archievendag met lezingen - 16 okt 2010 18 Verslag bijeenkomst ‘Digitale ontwikkelingen voor genealogie en historie – 25 september 2010 19

Informatie van het Regionaal Archief Leiden (RAL) 21 Wetenswaardigheden, o.a. Oud Soetermeer, DTB Zuid-Holland 22

Meeliften bij onderzoek? 24 Nieuwe leden van onze afdeling 25 Leden stellen zich voor 25 Nieuwe publicatie ‘Valkenburg, geref. dopen (1640 – 1811)’ 26 Publicaties van de afdeling 27 Informatie lidmaatschap NGV 29 Afdelings- en bestuursinformatie 30

VOC, Kaap de Goede Hoop

Page 3: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 2

Van de voorzitter

Is het u ook opgevallen dat steeds meer BN-ers boeken publiceren? Of ze de schrijfkunst machtig zijn of niet is van ondergeschikt belang. Het gaat er kennelijk om dat de nieuw verworven status bevestigd moet worden met een boek, bij voorkeur een ego-document over het eigen pad naar de roem. Het resultaat toon je met veel tamtam in een tv-programma aan je collega BN-ers en de rest van Nederland en je spreekt de verwachting uit dat er veel belangstelling voor bestaat. Zo wordt een markt gecreëerd en het bestaande circuit in stand gehouden. Het schijnt nog geld op te leveren ook!

Maar zelfs zonder ghostwriters en hulp van journalisten is het maken van een boek de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Met een spellingsprogramma en fotoshop kan iedereen straks thuis zijn eigen boek in elkaar knutselen en tegen betrekkelijk geringe kosten uitgeven. Betere technische mogelijkheden en de invloed van het voorbeeld op de buis. Zou dat een verklaring kunnen zijn voor de toenemende interesse in het verleden? Of is het toch meer de snelheid van het dagelijks leven die ons noopt om bij tijd en wijle even stil te staan en achterom te kijken? Hebben we het verleden nodig om onze positie te kunnen bepalen teneinde weer gericht door te gaan?

Hoe het ook zij, het aantal publicaties op historisch en genealogisch terrein neemt steeds toe. Afgelopen jaar kwam daar nog de Canon bij, een historische kijk door vensters in het verleden van dorp of stad. Het project werd overal door de politiek omarmd en resulteerde in een daverend succes. Natuurlijk is het niet alles goud wat er blinkt en helaas verschijnt er ook de nodige historische en genealogische rommel: het bekende knip- en plakwerk opgeleukt met wat plaatjes.

Onze afdeling bereikte in 2010 het 25-jarig bestaan, een mijlpaal waar we best trots op mogen zijn. Een kwart eeuw genealogisch hobbyisme in de regio met een voortdurend streven naar verbetering van de kwaliteit van onderzoek en publicaties. Er waren wel eens periodes waarin we ons af vroegen of we niet te ver gingen. Stelden we niet te hoge eisen? Werden we niet een wat elitair clubje toponderzoekers? Maar steeds waren het weer de leden die aangaven dat we op de goede weg zaten, leden die om hulp vroegen en informatie wilden, hun nieuwsgierigheid wilden bevredigen naar de historie van voorouders. De wortels van het verleden blootleggend met een soms chirurgische precisie. Trots op iedere stap terug in de tijd. De gestage groei van het aantal leden is voor het bestuur een stimulans om door te gaan.

We hopen er in 2011 weer een mooi verenigingsjaar van te maken. Veel geluk en goede vondsten!

Hans Endhoven

Page 4: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 3

Activiteiten afd. Rijnland voorjaar 2011

Graag nodigen wij leden en belangstellenden uit om de volgende activiteiten bij te wonen. De locatie is een zaal bij het Regionaal Archief Leiden, gelegen aan de Boisotkade 2a in Leiden. Op de Boisotkade zelf kan niet worden geparkeerd. Wel op de Jan van Houtkade, het verlengde van de Boisotkade. Het is er éénrichtingsverkeer, komend vanaf de Lammenschansweg. Er moet worden betaald (met chipknip) tot 21 uur. Een andere mogelijkheid is het parkeerterrein aan de Haagweg, waarna met een (gratis) pendelbusje kan worden gereisd naar de Boisotkade. Op de website www.museumgroep.nl/kaarten/leiden.html is de locatie van het archief (is nr. 9) goed te vinden.

Woensdag 2 februari 2011, om 20.00 uur

(Nieuwe) leden-avond

Vanavond willen wij – met name – onze nieuwe leden de gelegenheid geven zich kort aan ons te presenteren. Wat was de aanleiding om met stamboomonderzoek te beginnen? Welke onverwachte / leuke / grappige dingen bent u inmiddels tijdens uw onderzoek tegengekomen? Waar gaat uw belangstelling in het bijzonder naar uit? Tegen welke problemen loopt u aan? En kunnen uw medeleden u misschien van advies dienen?

Schroom niet, maar kom langs om de antwoorden op deze vragen met ons te delen. Bent u al wat langer lid van de NGV (maar wat is lang?) dan bent u uiteraard ook van harte welkom om ons in een praatje van maximaal 10 minuten deelgenoot te maken van uw onderzoeksresultaten, uw specifieke belangstelling en ervaringen met onderzoek in bepaalde – misschien minder voor de hand liggende - bronnen.

U bent van harte welkom

Zaterdagmorgen 5 februari 2011, van 10.30 – 12.30 uur

contactochtend, op zoek naar voorouders

Ook in 2011 kunt u weer regelmatig bij ons terecht met uw vragen over genealogisch onderzoek. Wilt u beginnen met onderzoek naar uw voorouders en weet u niet hoe dat moet? Bent u vastgelopen met uw onderzoek? Ziet u door het overweldigende aanbod van databases op het internet de individuele bomen in het grote stamboombos niet meer? De afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV)

Page 5: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 4

wil u graag (weer) op weg helpen. Twee bestuursleden van Rijnland zullen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden, maar ook kunnen leden onderling ervaringen uitwisselen. Bovendien kunt u kennis maken met het opzoeken van de gegevens in de studiezaal. Probeer zoveel mogelijk gegevens over geboortedatum en -plaats van ouders en grootouders mee te nemen. De locatie is de koffieruimte bij het Regionaal Archief Leiden.

De volgende contactochtenden zijn op zaterdag 5 maart, 9 april en 11 juni 2011.

Woensdag 16 maart 2011, om 20.00 uur Lezing door Mevrouw I. Koolhoven (Nationaal Archief) over bronnen bij het NA voor ‘onderzoek naar personen in dienst van de VOC’. Ingrid Koolhoven is studiezaalmedewerkster bij het NA. Zij verzorgt cursussen oud-schrift en Genealogie voor gevorderden, waarin onder anderen bovengenoemde bronnen ter sprake komen.

VOC Kamer-Delft, Delfshaven 1779

Donderdag 14 april 2011, om 19.30 uur Om 19.30 uur starten we met de afdelingsledenvergadering (zie agenda op pag. x), waarna om ca. 20 uur een lezing volgt door J. van Hoof (NIMH) over “onderzoek naar militairen in het Staatse leger en Nederlandse militairen in Franse dienst”.

Page 6: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 5

Drs. J.P.C.M. (Joep) van Hoof is gespecialiseerd in de Nederlandse militaire geschiedenis tot 1813 en de historie van de Nederlandse militaire infrastructuur. Hij schreef onder meer 'Tanksporen op de hors' (over het Cavalerie Schietkamp op Vlieland), 'Menno van Coehoorn' (een biografie over onze bekendste vestingbouwer) en een inleidend overzichtsartikel in de ANWB-wandelgids Vestingsteden. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is gevestigd in de Alexanderkazerne in Den Haag. http://www.defensie.nl/nimh/

Bron: http://www.grenadiercompagnie.nl/2.2 Geschiedenis BI2.html

Leden, die een profiel op de NGV website bezitten met een werkend e-mail adres zullen zo mogelijk via een e-mail bericht geïnformeerd kunnen worden. Nieuwe data en informatie over de onderwerpen worden in een volgend mededelingenblad bekend gemaakt. Zie hiervoor ook onze website (http://rijnland.ngv.nl), waarop de gegevens vermeld worden zodra ze bekend zijn.

Page 7: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 6

Bijeenkomsten naburige afdeling Delfland

De afdelingsavonden worden gehouden in het Kerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7, 2645 BD Delfgauw (tel.: 015-256 4123). In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid. Achter de kerk bevindt zich ook nog een parkeerterrein, dat tijdens deze avonden gebruikt mag worden (parkeren voor bezoekers kerk). Per openbaar vervoer is het goed bereikbaar met Veolia (vh Connexxion) buslijn 121, vertrek van het station Delft om 18.27 en 19:36 uur en vanuit Zoetermeer, station Centrum-West om 18.35 en 19:06 uur. Het Kerkelijk Centrum ligt op slechts enkele minuten lopen van de bushalte "Delfgauw-plein". Vertrek vanuit Delfgauw richting Delft om 22.25 en 23.25 uur en richting Zoetermeer 22.46 en 23.46 uur. (zie ook dienstregeling http://veolia-transport.nl )

Donderdag 20 januari 2011, om 20.00 uur: Lezing “Het vervoer over vaarten en vlieten in en om Midden-Delfland” door de heer drs. Jacques Moerman.

Donderdag 17 februari 2011, om 20.00 uur: Lezing “Gens Nostra, voor en door leden” door de heer drs.Cor de Graaf.

Donderdag 17 maart 2011, om 20.00 uur: Lezing “De burgerlijke stand en het naamrecht vanaf ca. 1800” door de heer Wim Zondag.

Donderdag 14 april 2011, om ca 20.00 uur: Lezing "Huizenonderzoek” door de heer Kees van der Wiel. De lezing wordt om 19.30 uur voorafgegaan door de afdelingsledenvergadering. Zie voor informatie ook de website van Delfland: http://delfland.ngv.nl/ en dan Afd. Agenda.

Agenda afdelingsledenvergadering Rijnland op donderdag 14 april 2011

Algemene afdelingsledenvergadering Rijnland op 14 april 2011, om 19.30 uur.

1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag van de ledenvergadering van de afdeling van 14 april 2010 (zie pag. 7) 4. Jaarverslag 2010 van de secretaris (zie pag. 9) 5. Financiën * Financieel verslag 2010 van de penningmeester (wordt uitgereikt); * Verslag van de kascommissie; * Décharge verlenen; * Benoeming kascommissie

Page 8: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 7

De kascommissie moet bestaan uit twee leden en een plaatsvervangend lid. Voor de controle over 2010 bestond de commissie uit de heren Meijer en Roest. De heer Meijer treedt af. Het plv. lid de heer C. den Dopper wordt lid. Naast de heren Roest en Den Dopper moet een nieuw plaatsvervangend lid gekozen worden.

6. Verkiezing bestuur 6a. Mw. Bos – Bliek treedt af en stelt zich herkiesbaar. Het bestuur stelt u voor

om mw. Bos te herkiezen. 6b. De heer van Egmond treedt af en stelt zich herkiesbaar. Het bestuur stelt u

voor om de heer van Egmond te herkiezen als bestuurslid. 6c. De leden van de afdeling kunnen (tegen)kandidaten stellen. Voorstellen

kunnen tot uiterlijk één week voor de vergadering schriftelijk en door tenminste 5 afdelingsleden ondertekend bij de afdelingssecretaris worden ingediend. Indien u zelf belangstelling heeft voor een bestuursfunctie, kunt u dit opgeven bij de secretaris vóór 6 april a.s. Een dergelijke aanmelding is wederzijds onverbindend.

7. Verkiezing afgevaardigden Alg. Ledenvergadering NGV Voor 2010 waren dit de heer Endhoven en mw. Bos - Bliek. Zij stellen zich wederom verkiesbaar. Het bestuur stelt voor de heer Endhoven te benoemen tot afgevaardigde en mw. Bos - Bliek tot plaatsvervangend afgevaardigde.

8. Voorbereiding van de Algemene vergadering van de NGV, te houden op zaterdag 16 april 2011 (zie voor agenda Gens Nostra maart of april 2011 of de website www.ngv.nl). De stukken zijn waarschijnlijk eind maart a.s. digitaal bij de secretaris beschikbaar.

9. Rondvraag en sluiting.

Concept verslag afdelingsledenvergadering Rijnland van 14 april 2010

door Bram Plantinga

Beknopt verslag van de ledenvergadering van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, gehouden op 14 april 2010 in de Lezingenzaal van het Regionaal Archief Leiden.

aanwezig: 18 leden, w.o. 6 bestuursleden

1. Opening De voorzitter opent de vergadering om 19.35 uur.

2. Mededelingen Er is bericht van verhindering ontvangen van de heren de Graaf, de Gunst, Leeuwenhoek, Meijer, Simonis en Terwiel.

3. Verslag ledenvergadering 3 november 2009 (gepubliceerd in Mededelingenblad 43, januari 2010) Het verslag wordt - onder dankzegging aan de opsteller - zonder wijzigingen goedgekeurd.

4. Jaarverslag secretaris 2009 (gepubliceerd in Mededelingenblad 43, januari 2010) Over het verslag worden geen opmerkingen gemaakt. Het verslag wordt goedgekeurd.

Page 9: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 8

5. Financiën 5a. Financieel verslag 2009 − Het financieel verslag 2009 is ter vergadering uitgereikt. De penningmeester geeft een

toelichting. − De kascommissie, bestaande uit de heren Cor de Graaf en Eric Meijer, heeft de kas van

de penningmeester gecontroleerd en in orde bevonden. De kascommissie stelt de vergadering voor de penningmeester en het bestuur te déchargeren. De vergadering besluit conform het voorstel.

5b. Benoeming leden Kascommissie 2010 Het eerste lid van de commissie, dhr. Cor de Graaf, is aftredend, het tweede lid dhr. Erik Meijer blijft aan. Het plaatsvervangend lid, dhr. Mauring Roest wordt lid. Als nieuw plaatsvervangend lid heeft dhr. Cor den Dopper zich beschikbaar gesteld. De kascommissie in 2010 bestaat derhalve uit de heren Erik Meijer en Mauring Roest.

6. Verkiezing bestuursleden De heren Hans Endhoven en Jan Leeuwenhoek zijn volgens schema aftredend. Beiden hebben zich herkiesbaar gesteld. Door de leden zijn geen tegenkandidaten gesteld. De vergadering stemt in met de benoeming voor een nieuwe termijn van beide heren. Vorig jaar heeft dhr. Bram Plantinga zich aangemeld voor een bestuursfunctie. Hij heeft sindsdien als waarnemer in het bestuur meegedraaid en een deel van de taken van mw. Maryke Snels overgenomen. Voorgesteld wordt hem thans als 2e secretaris in het bestuur te benoemen. De vergadering stemt hiermee in.

7. Verkiezing afgevaardigden Algemene Ledenvergadering NGV Dhr. Hans Endhoven en mw. Anneke Bos waren in 2009 afgevaardigde resp. plv. afgevaardigde. Zij hebben zich herkiesbaar gesteld. De vergadering besluit hen voor het jaar 2010 wederom als afgevaardigden te benoemen.

8. Voorbereiding Algemene Ledenvergadering NGV op 24 april 2010 De voorzitter zegt dat de financiële positie van de NGV bevredigend is, zij het dat de uitgaven een stijgende tendens vertonen, die - als dat zo blijft – zal dwingen te kiezen tussen een uitgavenbeperking of contributieverhoging. Verder gaat hij in op het rapport van de Denktank. Dit beveelt ondermeer aan dat de NGV een soort koepel wordt voor alle clubs die zich met familiegeschiedenis bezig houden. De regionale verenigingen zouden dit verder handen en voeten moeten geven. N.a.v. de opmerkingen van de voorzitter ontstaat enige discussie. Dhr. Van der Helm stelt de verhouding tot concurrerende verenigingen aan de orde. In hoeverre wil de NGV zich t.o.v. hen onderscheiden? Dhr. Verouden kan zich in dit verband bijv. een taakverdeling met Ons Voorgeslacht voorstellen waarbij de laatste - zich richtend op het oude graafschap Holland - vooral focust op de periode vóór 1650, terwijl de NGV zich vooral zou kunnen concentreren op de periode daarna. Verder heeft dhr. Verouden behoefte aan een actueel overzicht van archiefbronnen, waarin alle wijzigingen zijn verwerkt die het gevolg zijn van de vele gemeentelijke herindelingen en reorganisaties van archiefdiensten.

9. Rondvraag / Sluiting Dhr, Van der Helm maakt melding van het verschijnen van zijn nieuwe boek, getiteld: “Boeren en Boeven; gebeurtenissen uit de Voorschotense samenleving van 1500 tot 1800”.

Page 10: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 9

De vergadering wordt rond 20.20 uur afgesloten. Na een korte pauze volgt een lezing door dhr. A.H.G. Verouden met als titel “Vader onbekend!?”.

Concept jaarverslag 2010

door Maryke Snels

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING - afdeling RIJNLAND 1. Ledenbestand Op 31.12.2009 telde de afdeling Rijnland 398 leden en 31 bijkomende lidmaatschappen (totaal 429). In de loop van het jaar 2010 zijn er 33 nieuwe leden bijgekomen en hebben 27 leden hun lidmaatschap opgezegd, zijn lid geworden van een andere afdeling van de NGV, of zijn door het hoofdbestuur geroyeerd. Het aantal leden aan het eind van dit verslagjaar bedraagt 405 en 30 bijkomende lidmaatschappen, totaal derhalve 435 afdelingsleden (31 dec).

2. Bestuur De samenstelling van het afdelingsbestuur is in dit verslagjaar gewijzigd, omdat een vacature kon worden vervuld. De bestuursleden de heren Endhoven en Leeuwenhoek waren aftredend en stelden zich herkiesbaar. Mw Snels had al in 2009 aangegeven de secretaris-functie niet opnieuw (in volle omvang) voor 3 jaar te willen vervullen. De heer Plantinga is bereid gevonden een aantal taken van de secretaris over te nemen. Hij is in april tot bestuurslid gekozen. Dit laat onverlet dat er nog gezocht wordt naar leden die taken voor de afdeling willen uitvoeren, al dan niet als bestuurslid. Aan het eind van het verslagjaar bestond het bestuur uit:

drs J.G. Endhoven, voorzitter, tevens afgevaardigde aftredend 2013 drs J. Bos - Bliek, vice-voorzitter, tevens plv afgevaardigde 2011 mw M.J. Snels, 1e secretaris 2012 drs A.J. Plantinga, 2e secretaris 2013 J. van Egmond, penningmeester 2011 drs G.J. Leeuwenhoek, lid 2013 drs S.G. Visscher – Visscher, tevens PR 2012

De Algemene Ledenvergadering NGV te Utrecht op 24 april 2010 is bijgewoond door de heer Endhoven, de ALV op 27 november 2010 is bijgewoond door de heer Endhoven en mw Bos. Regio-overleg met het hoofdbestuur heeft plaatsgevonden op 5 juni 2010 te Rotterdam. Op de PR-dag in oktober 2010 kon onze afdeling helaas niet vertegenwoordigd zijn.

3. Vergaderingen van het afdelingsbestuur In 2010 is het afdelingsbestuur viermaal bijeengekomen en wel op 17 februari, 6 mei, 17 augustus en 17 november. De vergaderingen vonden, zoals al jaren het geval is, plaats ten huize van één van de bestuursleden. Tussendoor heeft uiteraard onderling veelvuldig werkcontact plaatsgevonden. De bestuursleden kunnen elkaar goed vinden via de e-mail.

4. Afdelingsbijeenkomsten (allen als locatie het Regionaal Archief Leiden, tenzij anders aangegeven)

10.02.2010 Een lezing door de heer Cor de Graaf over ‘Gens Nostra door en voor leden’. 17 bezoekers

Page 11: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 10

17.03.2010 Een lezing door de heer Robert Philippo over ‘DNA in de genealogie’ 27 bezoekers 14.04.2010 Ledenvergadering en een lezing door de heer Aad Verouden met als titel

‘Vader onbekend’. 18 bezoekers 25.09.2010 Een tweetal lezingen in het Lak theater / Lipsiusgebouw te Leiden over

‘Digitale ontwikkelingen voor genealogie en historie’ door Sytske Visscher en Maarten van Bourgondiën van het CBG resp. Cor de Graaf van het RAL.

ruim 100 bezoekers 16.10.2010 Landelijke Archievendag met een stand van NGV Rijnland in het

Gemeenlandshuis van Rijnland aan de Breestraat te Leiden. Zowel bij het Hoogheemraadschap Rijnland als in het Regionaal Archief

Leiden heeft de heer Hans Endhoven die dag een lezing gehouden over ‘Steen en kalk langs de Oude Rijn’. 500 à 600 bezoekers

20.11.2010 Jubileumviering van het 25-jarig bestaan van de afdeling Rijnland, presentatie van Bronnenboek nr. 12 Valkenburg (geref. Dopen 1640-1811), een lezing door de heer Henk Imthorn over ‘De toren van Valkenburg, het dorp en zijn bewoners’. 42 bezoekers

jan t/m dec een zestal Genealogische contactochtenden. ca 12 bezoekers jan en feb een cursus rond GensDataPro i.s.m. Geneaducatie op 2 woensdagavonden

en 1 zaterdagochtend. 11 deelnemers

5. Overige activiteiten a. Van het mededelingenblad zijn drie edities verschenen, in januari, juni,

september met informatie voor de afdelingsleden, de nummers 43 t/m 45. De totale omvang is 92 pagina’s. Eind oktober is nog een speciale mailing verzonden i.v.m. het 25-jarig jubileum. De redactie, druk en verzending is uitgevoerd door de bestuursleden de heer Leeuwenhoek en mw Snels. Inmiddels zijn 15 jaargangen verschenen.

b. De website van de afdeling wordt beheerd en onderhouden door de webmaster mw Snels. De site is bereikbaar onder http://rijnland.ngv.nl. In 2010 is de site ca. 1500 maal bezocht.

c. Ons bestuurslid mw Bos – Bliek maakt al enige jaren deel uit van de redactie van Gens Nostra, evenals ons afdelingslid de heer C. de Graaf.

d. De heer H.C. Ubink is ook gedurende het verslagjaar als afdelings-Cals opgetreden. Tevens is hij ad-interim Cals bij de afdeling Delfland.

e. Bij de jubileumbijeenkomst op 20 november is deel 12 van de reeks Genealogische Bronnen gepresenteerd. Dit deel bevat transcripties van doopinschrijvingen van de destijds genoemde gereformeerde kerk (gemeente) van Valkenburg, gedurende de periode 1640 – 1811.

f. De voorzitter van de afdeling Rijnland is uit hoofde van die functie lid van het bestuur van de Vereniging Jan van Hout [de vereniging van vrienden van het Regionaal Archief Leiden], alsmede van de Erfgoedkoepel, het overlegorgaan van de gezamenlijke Leidse historische verenigingen inclusief Regionaal Archief Leiden en Stedelijk Museum De Lakenhal.

g. De voorzitter onderhoudt ook contacten met de archieven in ons verzorgingsgebied, t.w. het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Streekarchief Rijnlands Midden (Alphen a/d Rijn), het Regionaal Archief Leiden, het Haags

Page 12: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 11

Gemeentearchief, het Westlands archief (Naaldwijk) en diverse historische verenigingen.

Aldus vastgesteld in de algemene ledenvergadering van de afdeling op 14 april 2011 te Leiden, de voorzitter, de secretaris,

Verslag Jubileumviering NGV afdeling Rijnland, 20 november 2010

door Jan Leeuwenhoek

Op 20 november 2010 vond een feestelijke bijeenkomst plaats in het Regionaal Archief Leiden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de afdeling Rijnland van de NGV.

Hans Endhoven opent, als voorzitter van de afdeling, de bijeenkomst. Hij heet iedereen welkom en wel in het bijzonder gastheer Cor de Graaf van het RAL, waar de afdeling al zo lang de bijeenkomsten mag houden en Roelof Vennik, landelijk voorzitter van de NGV. Theo Schelhaas, die de eerste 11 jaar voorzitter was, was helaas verhinderd. Maar hij heeft wel een leuke brief geschreven over zijn ervaringen die Hans voorleest (brief wordt na dit artikel weergegeven). In zijn inleiding memoreert Hans, zelf nu ook inmiddels 14 jaar voorzitter, hoe de afdeling er voor staat. Hij memoreert dat er een enthousiast en deskundig bestuur is, een leuk team. Het aantal leden is gegroeid van 300 naar 450 leden. Er zijn 17 publicaties uitgebracht. Een paar pioniers worden genoemd: Cor Delforterie, motor van het blad Rijnland, Bas Prins, die veel bronnen in het Groene Hart Archief heeft bewerkt, wijlen het echtpaar Van Zegveld, vooral bekend van het werk over Joden in Leiden, wijlen Piet van Kessel, die de Rinse penningen heeft gepubliceerd, het echtpaar Van de Heuvel, die o.a. de criminele vonnisboeken van Leiden hebben bewerkt. En zo zijn er meer; vrijwilligers die veel tijd hebben gestoken in hun hobby en waar wij nu nog baat bij hebben.

Vervolgens feliciteert Roelof Vennik, landelijk voorzitter van de NGV, de afdeling. Hij is verheugd dat de afdeling goed floreert. Dat we een vrijwilligersorganisatie zijn is ook onze kracht, geeft hij aan. Daarbij moeten we wel mee veranderen. Werken met de laptop, met genealogische programma’s, de digitalisering, het DNA-onderzoek als hulpmiddel, alle ontwikkelingen waar actief gebruik van moet worden gemaakt en die ondersteuning door de Vereniging verdienen. Voor de NGV is hierbij een belangrijk uitgangspunt dat de kwaliteit van het materiaal wordt geborgd. Dat is best wel een risico geeft hij aan. De Vereniging zal hierbij waakzaam moeten zijn en de kwaliteit bevorderen door bijv. richtlijnen voor publicaties uit te geven. De heer Vennik roept vervolgens Jan van Egmond naar voren. Roelof Vennik memoreert dat Jan al maar liefst 25 jaar penningmeester van de afdeling is en dit tot volle tevredenheid, waarbij Hans Endhoven zich graag aansluit. Roelof Vennik spelt Jan van Egmond als blijk van waardering de zilveren speld van de NGV op, waarvan acte! Jan dankt hiervoor en

Page 13: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 12

geeft aan dat hij er nog steeds veel plezier in heeft om de afdeling op deze wijze te ondersteunen.

Jan van Egmond ontvangt de zilveren speld van Roelof Vennik

Aan de feestelijkheden is hiermee nog geen eind gekomen, want Hans Endhoven roept vervolgens ons lid Nico den Hollander naar voren. Hans bedankt Nico hartelijk voor de bewerking van de gereformeerde dopen in Valkenburg (ZH) uit de periode 1640-1811! Dit is publicatie 12 uit de serie Genealogische bronnen. Eerder had Nico al de gereformeerde trouwboeken bewerkt. Er waren in deze periode ongeveer 1000 trouwpartijen en 2000 dopelingen, die nu dus toegankelijk zijn gemaakt. Hans weet dat deze bronnen een brede belangstelling hebben. Wat de toekomst betreft geeft hij aan dat er binnen de redactiecommissie wordt nagedacht of er op deze wijze moet worden doorgegaan met publicaties. Er wordt tegenwoordig immers vaak gebruik gemaakt van publicaties op electronische wijze i.p.v. op papier.

Vervolgens biedt Hans het eerste exemplaar aan aan Hans van der Does, voorzitter van de Vereniging Oud Valkenburg. De heer Van der Does geeft aan dat deze publicatie een leuke verrassing is voor zijn vereniging. Dit bronnenboek zal velen in de vereniging helpen hun familiebeeld completer te maken, waarvoor hartelijk dank! De heer Vennik neemt eveneens een exemplaar in ontvangst voor het verenigingscentrum in Weesp, waardoor deze bron voor velen toegankelijk wordt gemaakt.

Page 14: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 13

Hans Endhoven biedt het exemplaar aan aan Hans van der Does

Vervolgens houdt de heer Henk Imthorn, bestuurslid van de Vereniging Oud Valkenburg, een lezing over de toren van Valkenburg. Hij doet dit aan de hand van dia’s. Wat blijkt: er is niet één toren van Valkenburg, maar Valkenburg is thans al aan de zevende toren toe! Terzijde: zijn Duitse naam betekent: in de toren. Maar dat is toeval. De vereniging Oud Valkenburg bestaat thans 35 jaar, geeft de heer Imthorn aan. Er zijn twee publicaties geweest nl. één over de oorlog en één over de Toren van Valkenburg.

De heer Imthorn geeft aan dat de gemeenschap van Valkenburg de kleinste gemeenschap van Rijnland is. Echter, historisch heeft Valkenburg een groot belang. Zo was er een Romeinse nederzetting. Er zijn opgravingen gedaan, waarbij resten van een Castellum gevonden zijn. In het jaar 832 was er een kapel in Valkenburg, vanaf 866 een eigen parochie. Het was een vroeg romaanse basiliek, die door de Noormannen/Vikingen is vernietigd. In 1250 was er een toren in de vroeg Gotische stijl; ook de Domtoren in Utrecht is van die tijd. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd Valkenburg met de grond gelijk gemaakt. De kerk was in 1493 herbouwd. In de tijd van het beleg van Leiden heeft Valkenburg het zwaar te verduren gehad. Niet alleen van de Spanjaarden, maar ook van de Geuzen. De vierde toren is door onweer verbrand. De vijfde toren, plus een nieuwe kerk, was in 1844 gereed. De top van de toren was van hout en die bewoog bij een forse wind. Zo ontstond het gezegde: “motten jullie de toren niet binnen halen” als het flink woei….

De zesde toren, 1929 gereed, heeft het 11 jaar uitgehouden tot het oorlogsjaar 1940. In mei 1940 werd deze verwoest. Valkenburg lag natuurlijk in de vuurlinie, in het bezit zijnde van een vliegveld. Na de oorlog is lang nagedacht over een nieuwe toren. Het werd een nieuwe kerk, met een klokkenstoel. Eind 1997 kwam er echter het besluit om weer een echte toren te bouwen. Die werd op 25 mei 1999 geopend en is thans een museum. Dit is elke zaterdagmorgen open. De toren geeft een heel mooi uitzicht over

Page 15: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 14

Rijnland. En dan, Imthorn in Valkenburg: De eerste die voorkomt is in 1811 Johanna Maria Imthorn die gehuwd was met Cornelis Rijnsburger.

Hans Endhoven dankt de heer Imthorn hartelijk voor zijn lezing over Valkenburg. We zijn weer een stuk wijzer geworden over deze gemeenschap. Een vasthoudende gemeenschap, die steeds doorzette om een nieuwe toren te bouwen. Vervolgens nodigt Hans alle aanwezigen uit voor een drankje en hapje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de afdeling.

Toespraak van de voorzitter van de afdeling Rijnland ter gelegenheid van het

25 jarig jubileum van de Afdeling Rijnland op 20 november 2010

WELKOM: - De heer Cor de Graaf als adjunct directeur van het Regionaal Archief Leiden.

Hartelijk dank voor het ter beschikking stellen van deze feestelijke ruimte. - De heer Roelof Vennik als onze landelijke voorzitter van de NGV. - De heren Van der Does en Imthorn namens het bestuur van de Vereniging Oud

Valkenburg, die vandaag samen met ons de publicatie van het twaalfde Bronnenboek komen vieren.

INLEIDING - Een 25 jarig jubileum! Weliswaar voor genealogen een peuleschilletje, maar

toch lang genoeg om te beseffen dat niet iedereen zich meer weet te herinneren hoe het nu zat met de oprichting van de Afdeling Rijnland. We hebben als bestuur besloten om aan oral history te doen en onze oud-voorzitter Theo Schelhaas te vragen een en ander voor het voetlicht te brengen. Hij vond dat erg leuk maar ontdekte al spoedig dat hij vandaag helaas andere verplichtingen had. Niettemin wil ik u zijn schriftelijke bijdrage niet onthouden.

Page 16: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 15

BRIEF VAN DHR. SCHELHAAS UIT MIDDELBURG

Zeer geachte voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging, beste Roelof, zeer geachte voorzitter van het bestuur van de jubilerende afdeling Rijnland, beste Hans, zeer geachte leden van de afdeling, beste mensen.

Jullie zijn bijeen om te vieren dat op 19 november 1985 de afdeling werd heropgericht. Van harte gefeliciteerd! Het is heel spijtig dat ikzelf niet aanwezig kan zijn omdat ruim een jaar geleden de 20ste november 2010 voor mij en mijn vrouw Anneke was gereserveerd voor een belangrijke familiebijeenkomst waarbij wij echt niet gemist kunnen worden.

Hans vroeg mij om toch enkele herinneringen over het ontstaan van de afdeling op te schrijven.

Welnu. In het begin van 1985 was ik benoemd tot archivaris van Leiden, een baan die ik erg had geambieerd omdat Leiden zo ongeveer de mooiste archiefdienst van Nederland heeft. Ik was gewend om ’s morgens als ik uit Haarlem bij het Centraal Bureau voor Genealogie arriveerde samen met Cor Delforterie mijn adjunct-directeur koffie te drinken. We bespraken dan wat er die dag moest gebeuren, we smeedden toekomstplannen en evalueerden de gang van zaken. Natuurlijk kwam ook mijn aanstelling te Leiden ter sprake. Zo vroeg ik Cor, die nog woonde aan de Haagweg in Leiden, of er ook een afdeling van de NGV bestond. Hij vertelde mij toen dat er van 1952 tot 1968 een afdeling Leiden had bestaan die wegens gebrek aan belangstelling was opgeheven. Alle Leidse genealogisch geïnteresseerden moesten helemaal naar Den Haag om lezingen bij te wonen. Daar kwam natuurlijk weinig van terecht. Samen kwamen we toen op de gedachte om maar weer eens te proberen of er niet een nieuwe afdeling kon worden opgericht.

Mijn wens als nieuwbakken archivaris van Leiden was om het archief zoveel als maar mogelijk te laten participeren in het culturele en maatschappelijk leven van de stad en haar natuurlijke achterland Rijnland. Daarvoor is contact met de grootse groep afnemers van archieven - en dat zijn de genealogen en familievorsers - van wezenlijk belang. Ik vond en dat is nog steeds mijn standpunt dat het archief ieder die voor welk doel dan ook de archieven wil raadplegen daartoe in de gelegenheid moet worden gesteld. Je moet daarin als archief heel actief optreden en niet volstaan met de bezoeker een studieplek te bieden. Een nauw contact met een afdeling van de NGV waarvan ik zelf voorzitter zou worden en die in het archief zou vergaderen leek mij een uitstekend idee. Al snel na 1 mei 1985 heb ik met Cor, die toen ook lid was van de speciale raadscommissie voor het archief, besproken hoe we die heroprichting zouden kunnen regelen. Heel belangrijk daarvoor was het vormen van een goed bestuur. Cor noemde onmiddellijk Jan van Egmond als penningmeester. Ikzelf had inmiddels één van onze belangrijkste vrijwilligers Tine Prins – de Haan leren kennen. Ze was een uitstekende genealoge en ook als persoon zeer geschikt voor de functie van secretaris. Gelukkig

Page 17: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 16

zei ze ja, toen ik haar vroeg. Wat is het jammer dat zij zo tragisch is verongelukt. Zo was ik in Leiden inmiddels ook in aanraking gekomen met andere genealogisch geïnteresseerden zoals prof Nota en Piet van Kessel. Zij traden op ons verzoek eveneens toe tot het bestuur. De formele kant van de kwestie, namelijk de afsplitsing van de afdeling Den Haag en toestemming van het hoofdbestuur van de NGV, werden snel geregeld en zo werd dan op 19 november het bestuur door drs. Hoijte van Eijk, de voorzitter van de NGV, geïnstalleerd en daarmee was de afdeling Rijnland een feit.

Heel even wil ik een aantal wapenfeiten van de afdeling in herinnering brengen. Als eerste de kwartierstatenboeken “Onze Voorouders”. Ze zijn met liefde en volharding samengesteld en vormen nog steeds een dankbare bron voor anderen. Dat geldt tevens voor de “Bronnen”-publicaties.

De afdeling heeft voor de landelijke vereniging een aantal functionarissen geleverd. Mijn voorganger William Downer en ook Cor Delforterie zijn lid geweest van de redactie van Gens Nostra. Ik ben ze daarin opgevolgd. En al vele jaren zijn Anneke Bos en Cor de Graaf mij weer opgevolgd als redactieleden.

Als laatste wil ik in herinnering brengen onze inbreng in het kader van de actie “Leiden Stad van Vluchtelingen”. Ook Leiden werd in 1988 geconfronteerd met de komst van vluchtelingen naar Nederland. Er ontstond net als nu verzet tegen hun komst en dat had de opkomst van allerlei politieke antistromingen als de Centrumpartij tot gevolg. Het stadsbestuur wilde daar iets tegen ondernemen. Ik heb toen als archivaris ook mijn hulp aangeboden en gesteld dat Leiden bij uitstek een stad is waar in het verleden vluchtelingen van allerlei aard een veilige plek vonden om te wonen. Geen bevolking in een Nederlandse stad bestaat zozeer uit nazaten van immigranten als Leiden. Van mij is ook de titel van de stedelijke actie “Leiden Stad van Vluchtelingen” afkomstig. Het archief heeft toen in samenwerking met de afdeling Rijnland een project ondernomen waarbij van tien families de genealogie werd uitgezocht. Die families stamden uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Dat uitzoeken gebeurde op het archief met hulp van leden van de afdeling Rijnland en archiefpersoneel. Elke maand werd gedurende het seizoen 1988/1989 door Piet de Baar een artikel over een familie in de pers gepubliceerd. Het was een enorm succes, met name omdat het de Leidse bevolking zich deed realiseren dat zij zelf ook grotendeels afstammen van immigranten. Als apotheose kwam toen ook nog plotsklaps president Bush senior in 1989 naar Leiden. Met een aantal archiefmedewerkers en weer vrijwilligers en contacten in Amerika kon ik Bush aantonen dat hij via diverse lijnen afstamde van de Pilgrim Fathers, die zelf als vluchtelingen naar Leiden waren gekomen. Hiermee wekte ik bij hem een werkelijke interesse voor het grote belang van het feit dat die Engelse groep vluchtelingen een poos in Leiden hebben gewoond en daar kennis hebben genomen van zaken als “scheiding van Kerk en Staat”, een samenleving die is gebaseerd op democratie die van onderop is opgebouwd, een vrije pers en de basisprincipes van een rechtvaardige overheid.

Page 18: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 17

Kortom de afdeling kan trots zijn op wat er in de afgelopen 25 jaar is bereikt. Ik wens haar alle goeds voor de toekomst en u allen een plezierige bijeenkomst.

Theo Schelhaas. HOE VERDER.

Ziezo, nu zijn we weer helemaal op de hoogte. Maar hoe ging verder? In 1995 heb ik het voorzitterschap van Theo overgenomen. Wat voor mij destijds de doorslag gaf om lid te worden was het enthousiasme en de deskundigheid van het bestuur. En ondanks enkele wisselingen is dat tot op heden zo gebleven. We zijn nog steeds een team dat samen met veel plezier bouwt aan de toekomst. Ieder bestuurslid draagt daar op zijn of haar eigen wijze aan bij. Geweldig als je met zo’n club mag werken!

Hebben we het goed gedaan? Wel, de Afdeling Rijnland is de laatste vijftien jaar gegroeid van 300 naar ongeveer 450 leden. De teller van het boekenfonds staat met ingang van vandaag op zeventien publicaties. De belangstelling voor afdelingsbijeenkomsten, jarenlang een zorgenkindje, lijkt weer groeiende. En dan zou ik nog bijna ons mededelingenblad “Rijnland” vergeten, dat ook alweer vijftien jaargangen telt. Dat alles dankzij het werk van onze leden. Honderd procent vrijwilligerswerk! In het begin moest ik ongelovige wethouders in de regio wel eens uitleggen dat wij echt zonder een cent subsidie draaien en niet kwamen om onze hand op te houden.

Het voert te ver om hier iedereen persoonlijk te bedanken. Voor enkele pioniers van het eerste uur wil ik echter een uitzondering maken. Als eerste is daar Cor Delforterie, bestuurslid, motor achter het tijdschrift “Rijnland” en auteur van Bronnenboeken over Voorschoten. Bas Prins, bij velen bekend als de man van Tine, heeft zich sinds jaren onmisbaar gemaakt in de Groene Hart Archieven. Zijn bewerkingen vullen vele meters in de studiezaal in Alphen. Terecht is hij evenals Cor voor zijn omvangrijke werk koninklijk onderscheiden. Gedenkwaardig zijn wijlen de heer en mevrouw Van Zegveld, actief in Zoeterwoudse bronnen, maar vooral bekend vanwege hun baanbrekende studie over de joden in Leiden en omgeving. Piet van Kessel publiceerde over zijn woonplaats Leiderdorp en Warmond en werkte bijna tot zijn dood aan de serie “Rinse Penningen”. Als laatste pioniers dienen hier genoemd te worden de heer en mevrouw Van den Heuvel, niet alleen om hun “Criminele vonnisboeken van Leiden”, maar vooral vanwege hun jarenlange werk achter de schermen aan de reconstructie van de Leidse bevolking in de negentiende eeuw, zoals het bewerken van de adresboekjes, het bevolkingsregister en de militieregisters.

Velen zouden nog aan deze lijst kunnen worden toegevoegd. Het is derhalve zaak om in de nieuwe digitale archiefwereld genealogen te blijven koesteren. Want al deze kundige lieden, waarvan de archieven en de maatschappij in ruime zin profiteren, zijn ooit begonnen als eenvoudige archiefkrabbelaars op het grillige pad dat leidt naar

Page 19: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 18

kennis over onze voorouders en hun tijd en daarmee ook naar een beter begrip van de wereld waarin wij leven.

Mogen nog vele genealogen dit pad bewandelen.

Hans Endhoven voorzitter

Verslag van de Landelijke Archievendag, zaterdag 16 oktober 2010

door Jan Leeuwenhoek Op veel plaatsen in het land waren er bijeenkomsten in het kader van de Landelijke Archievendag. De afdeling Rijnland van de NGV was de gast van het Hoogheemraadschap Rijnland in het Gemeenlandshuis aan de Breestraat 59. Naast onze afdeling waren ook de gastheer en collega-Hoogheemraadschappen (Amstel, Gooi- en Vecht, Delfland alsmede Schieland en de Krimpenerwaard) met stands aanwezig. Er was gelegenheid tot aanschaffen van boeken over het thema “Schatten van de schappen”. Ook werden er twee lezingen gehouden.

Hans Endhoven vertelt over de steen- en kalkovens langs de Oude Rijn. Daar waren er veel van. Eigenaars waren Leidse patriciërs. Die bepaalden dat er maar één soort steen gemaakt mocht worden; de zg. Leidse steen. Het is een vrij kleine, rode, langwerpige, steen. De standaardmaat werd afgemeten aan een mal bij de trap van het stadhuis. Het oudste gebouw dat –deels- van Leidse steen gemaakt is, is de Pieterskerk. Je ziet de steen overal bij de historische huizen in de binnenstad, maar ook het Gemeenlandshuis aan de Spaarndijk “Huis Zwanenburg” is hiervan gebouwd. Door al deze stenen verdienden de patriciërs aardig wat geld. De steenovens stonden aan de Hoge en de Lage Rijndijk. De Lage Rijndijk was laag gehouden omdat er regelmatig overstromingen waren bij Spaarndam, waardoor het water via de Rijn weer kon worden afgevoerd via de Haarlemmermeer naar het Y. Holland werd beschermd door de Hoge Rijndijk, de zuidelijke dijk van de Rijn. Het bakken van stenen was seizoenswerk. Van verre kwamen seizoenarbeiders onze kant op, wat in de DTB’s van de dorpen nog waar te nemen is. Hans verwijst nog naar de beeldbank van het archief, waarbij veel kaarten te vinden zijn waar steenovens op zijn aangegeven.

Piet Schiereck vertelt aan de hand van lichtbeelden over de Oukoopse molen. Hij heeft het genoegen molenaar van deze molen te zijn. Hij geeft aan dat er wel eens misverstand over de ligging is, omdat er meer “Oukoopen” zijn. Zijn molen ligt langs het riviertje de Angstel ( Angstelkade 12 in Nieuwersluis), dat stroomt bij Vinkenveen en Breukelen. Het ligt dicht bij de A2, dus velen zullen de molen kennen. Het is een Wipwatermolen, die dateert van 1644 en is prachtig gerestaureerd, hetgeen uit de foto’s blijkt. Een folder over de molen is beschikbaar op de bijeenkomst.

Page 20: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 19

Verslag ‘Digitale ontwikkelingen voor genealogie en historie’, gehouden op 25 september 2010

door JanLeeuwenhoek

Op zaterdag 25 september 2010 is er een bijeenkomst gehouden in het Lipsiusgebouw in Leiden over digitale ontwikkelingen voor genealogie en historisch onderzoek. De bijeenkomst was georganiseerd door het Regionaal Archief Leiden, de Vereniging Jan van Hout en de afdeling Rijnland van de NGV.

Hans Endhoven opent deze bijeenkomst en is verheugd dat de grote collegezaal, waarin de bijeenkomst plaats vindt, behoorlijk vol zit (ruim 100 personen!). Hij geeft aan zelf in zijn hobby pas na het millennium begonnen te zijn met een pc en het werken met een stamboomprogramma. Hij was daar relatief laat mee, maar toch bestond de ontwikkeling daarvoor ook nog niet zo lang. De bedoeling van deze bijeenkomst is te zien waar we thans staan. Vanuit het CBG en het RAL worden hiertoe presentaties gehouden.

Sytske Visscher en Maarten van Bourgondiën presenteren met enige trots de nieuwe site “StamboomNederland.nl” die op 1 september 2010 in de lucht is gegaan. Ze doen dat door in te loggen en online toepassingen te tonen op een groot scherm. Sytske geeft aan destijds met enige scepsis de nieuwe ontwikkelingen ontvangen te hebben. Toen ze op haar werk een blog moest gaan bijhouden is ze geleidelijk

Page 21: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 20

enthousiast geworden door de vele mogelijkheden die ze zag, zowel op het werk als privé. Leuk vindt ze dat je zélf ook veel op het net kan zetten en zo velen, ook bijv. haar familie in Nicaragua, bereiken kan. Ook twitteren en chatten doet ze, waarbij Sytske aangeeft, dat je soms ook met archiefdiensten chatten kan, bijv. met de Zeeuwse bibliotheek of het Brabants Archief. Dat kan heel effectief zijn. Bij haar werkgever CBG heeft het idee postgevat om gegevens van deelnemers ook duurzaam te kunnen bewaren. Dat is de onderhavige site. Het is in eerste instantie een digitale bibliotheek. Je kunt er ook samen werken aan projecten, of zelf privé een project starten en onderhouden. Via jouw emailadres en een te kiezen wachtwoord kan je inloggen, zoals Maarten laat zien. Je krijgt vijf hoofdgroepen te zien: Home-Stamboom-Personen-Feiten-Bronnen. Je krijgt jouw eigen projecten te zien waar je verder aan kunt werken.

Er zijn ook publieke projecten waar je op kunt zoeken. Niet alleen kan je op personen zoeken, maar ook op een bron of op bepaalde feiten. Het is een handig systeem; via enkele klikken kan je veel bereiken. Maarten laat dat zien aan de hand van onderzoek naar een Fijtje van Oudshoorn. Een punt dat nog verder ontwikkeld moet worden, zo geeft Sytske aan, betreft de uitvoerfunctie. Die is nu nog eenvoudig, maar zal geleidelijk beter worden. Belangrijk is ook dat de gegevens die je op jouw deel zet bewaard blijven; daar heb je dus geen zorgen over.

Na de pauze laat Cor de Graaf zien wat de nieuwe Website van het Regionaal Archief Leiden biedt. Die site zal op 6 oktober geopend worden. Op een scherm wordt vertoond wat er allemaal mogelijk is, soms nog provisorisch, omdat de site nog niet online is. De indeling die als ingang gebruikt wordt kent een aantal categorieën: beeldmateriaal, kranten, archieven, verhalen, bibliotheek, persoon, plaats, externe websites en info RAL. Het bijzondere is, dat je, als je een zoekwoord intypt, alle resultaten per categorie te zien krijgt. Er is in feite één grote database, waarin primaire en secundaire bronnen aanwezig zijn.

Je kunt “Mijn RAL” bereiken door jouw emailadres en wachtwoord in te toetsen. Belangrijk, is dat je de uitgebreide zoekfunctie kunt gebruiken. Daarbij kan je –als er veel uitkomsten zijn- gegevens sorteren. Ook kan je soms via wildcards (een *) zoeken, dus ook resultaten verkrijgen, die net iets anders geschreven zijn. Deze functie wordt nog uitgebreid. Een aantal archiefonderdelen is al gescand. De scans zijn nu digitaal te bevragen “vanuit de leunstoel”. Zo zijn alle notariële acten van voor 1811 al gescand, net als de DTB’s en BS. Op dit moment wordt gewerkt aan het Weeskamerarchief Leiden (invnr. 518). Geleidelijk zal er - ook afhankelijk van vrijwilligers en financiële middelen - steeds meer online beschikbaar komen. Je kunt, evenals bij het CBG, zelf gegevens aanmaken en opslaan in Mijn RAL. Cor laat dat zien aan de hand van gegevens De Graaf. En je kunt kiezen of de gegevens openbaar mogen zijn of niet. Een andere mogelijkheid dan online zoeken is dat je via de site stukken kan reserveren voor een later archiefbezoek. Handig!

Hans geeft aan erg onder de indruk te zijn van wat er gepresenteerd is en wat er allemaal mogelijk is. Hij dankt de inleiders hartelijk voor hun heldere presentaties en

Page 22: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 21

roept de aanwezigen op de nieuwe mogelijkheden maximaal te benutten voor hun onderzoek.

Informatie van het Regionaal Archief Leiden (RAL)

‘Uit de papieren schatkamer van Hillegom en De Vennip’

Mini-expositie in vitrine Regionaal Archief Leiden

In de vitrine bij de entree van het Regionaal Archief Leiden (RAL) is de mini-expositie ‘Uit de papieren schatkamer van Hillegom en De Vennip’ te zien. Deze is samengesteld aan de hand van archiefstukken van het dorps- en ambachtsbestuur van Hillegom (1631-1813) en van het dorps- en ambachtsbestuur van De Vennip (1592-1814). Deze archieven berusten sinds 2009 in het Regionaal Archief Leiden, samen met de modernere archieven en de bescheiden die bewaard werden in het Nationaal Archief in Den Haag. In dat jaar werd een Gemeenschappelijke Regeling op archiefgebied tussen de Gemeenten Hillegom en Leiden gesloten.

Hillegom is reeds in de vroege Middeleeuwen ontstaan. De bewoners hielden zich aanvankelijk bezig met akkerbouw en veeteelt. Vanaf het midden van de negentiende eeuw kwam de grootschalige bloembollen-teelt op. Over de naam Hillegom is veel gespeculeerd. Mogelijk is deze samengesteld uit Hille (hoogte) en gumme (hof), maar deze kan ook te maken hebben met het Germaanse woord “hildingaheem”, d.w.z. de heem (woonplaats) van Hildo.

Gezicht op het dorp Hillegom anno 1733, tekening in kleur naar A. de Haan,

foto RAL (PV 71573.18)

Bij het archief van Hillegom bevindt zich het gedeponeerde archief van De Vennip, een gehucht dat lag ingeklemd tussen het Haarlemmermeer en het Leidse Meer. Hoewel door afslag van land op den duur weinig meer van De Vennip over was dan

Page 23: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 22

een eilandje en twee stukjes land bij Hillegom, bleef het tot 1855 een zelfstandige gemeente. De Vennip was tot 1848 een ambachtsheerlijkheid van de stad Leiden.

Te zien zijn ondermeer een brief betreffende de aanstelling van een nachtwacht welke in 1630 werd geschreven door Jan Six II (een rijke Amsterdamse koopman die in 1722 de ambachtsheerlijkheid Hillegom had gekocht voor ongeveer 18.000 gulden), een staat van het aantal veldwachters in Hillegom in 1812 en een kaart van het eiland De Vennip, welke in 1623 werd vervaardigd door Jan Pietersz. Dou en in 1694 door J. Bosch gekopieerd.

‘Uit de papieren schatkamer van Hillegom en De Vennip’ is te zien tot 26 februari 2011 tijdens de openingstijden van het Regionaal Archief Leiden. Mini-expositie: ‘Uit de papieren schatkamer van Hillegom en De Vennip’ Plaats: Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2A (vitrine bij de entree) Periode: 23 december 2010 tot 26 februari 2011 Openingstijden: ma. 13.00-17.00 uur, di.-vr. 9.30-17.00 uur, zat. 9.00-13.00 uur Nadere informatie: tel.071-516.5355 (Andre van Noort, inrichting; Benata Hengstmengel, communicatie), [email protected], www.archiefleiden.nl.

Wetenswaardigheden

Een keur aan wetenswaardigheden, waarmee u uw voordeel kunt doen. De rubrieken ‘Genealogie & Internet’ en ‘Wetenswaardigheden’ zijn geïntegreerd. Het Internet biedt een schat aan informatie. Er zijn weer adressen van aardige websites gevonden (bron o.a. eigen ‘onderzoek’, tips, diverse publicaties in afdelingsbladen). Wie tips heeft kan dit melden bij de redactie: [email protected]

************************ Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Eind november 2010 is de herziene website van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer gelanceerd (www.oudsoetermeer.nl) en een geheel nieuwe website over Zoetermeerders. Deze laatste site, www.allezoetermeerders.nl, is bronnenmateriaal toegankelijk zoals de Burgerlijke Stand van Zoetermeer en Zegwaard 1812-1940, DTB, morgenboeken, notariële akten, transportakten en nog veel meer. Momenteel kan via het zoekscherm alleen de BS worden doorzocht. De komende tijd zullen daar bronnen bijkomen. Deze overige bronnen zijn al wel via het tabblad ‘bladeren’ in te zien. De site wil het platform zijn voor persoonsinformatie over alle Zoetermeerders uit het verleden.

***************** DTB Zuid – Holland bij het Nationaal Archief online

De DTB van Zuid-Holland, zoals te raadplegen was op de studiezaal, is sinds eind november 2010 online. Het betreft zowel de boeken met districtklappers als de scans van de Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Zuid-Holland. Voor de doop- en trouwboeken zijn er districtklappers voor de periode 1695-1812 op naam. Die klappers verwijzen dan naar een plaats en datum.

Page 24: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 23

Het zoeksysteem is net als het systeem was op de studiezaal. De stappen die uitgevoerd moeten worden om de juiste gegevens te vinden staan beschreven op de site. http://www.nationaalarchief.nl/voorouders/dtb/

De DTB van een aantal grote plaatsen in ZH zijn niet beschikbaar bij het NA, maar in het lokale of regionale archief, bv. Delft, Dordrecht, Den Haag, Gouda, Leiden, Rotterdam, Schiedam.

De kaart van de districtklappers doop en trouw Zuid-Holland

***************** Gemeentearchief Delft

* De geboorteakten van Rijswijk (t/m 1907), de huwelijksakten en de overlijdensakten (t/m 1956) zijn met scans en al beschikbaar. Momenteel wordt gewerkt aan de invoer 1957-1959. * Het publiceren van de geboorteakten van Nootdorp over de jaren 1881-1905 loopt vertraging op. * De Digitale Stamboom wordt uitgebreid met gegevens en scans van de Delftse bevolkingsregisters. Het eerste deel uit de periode ca. 1825-1830 (hoofdbewoners met de achternamen A-C) is met scans beschikbaar.

Page 25: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 24

*****************

Kijk eens op de website van de vereniging Jan van Hout . Er staan veel bewerkte brongegevens betreffende de historie van de Leidse Regio op de site. http://www.janvanhout.nl/ zoals bv.

MEELIFTEN bij onderzoek ?

Tijdens begin vorig jaar gevoerde gesprekken met enkele oudere leden bleek dat sommigen meer of minder noodgedwongen hun onderzoek op een laag pitje gezet hadden of zelfs in de ijskast. Bij de een speelde de gevorderde leeftijd een rol of daarmee samenhangende ongemakken. Bij een ander was het gewoon de grote afstand tot het archief die een belemmerende factor vormde. Het vooruitzicht van bijvoorbeeld vier uur reizen voor zes uur archiefbezoek lokt niet iedereen de deur uit. Omdat ik toch regelmatig allerlei archieven in de regio bezoek voor eigen onderzoek, heb ik toen spontaan aangeboden om in een paar gevallen daar waar dat uitkwam ”mee te liften”. Op verzoek kunnen bepaalde gegevens gekontroleerd worden of uitgezocht. Daarmee kan men de lang gekoesterde genealogie c.q. stamreeks eindelijk afsluiten of een lacune in het eigen onderzoek uit het verleden opvullen. Het ligt uiteraard niet in de bedoeling dat complete stambomen worden opgezet. Daarvoor gelden andere normen.

In principe wordt in overleg met de betrokkene een termijn van twee of meer maanden afgesproken, naar believen te verlengen. Het resultaat kan uiteraard variëren. Dat is mede afhankelijk van de beschikbare bronnen. Soms is ook gewoon meer tijd noodzakelijk. Daar wordt dan onderling over gecorrespondeerd. Voor het meeliften wordt een geringe vergoeding gevraagd. De reacties van de lifters van het eerste uur zijn dermate enthousiast, dat ik besloten heb om deze service in 2011 voort te zetten. Als er dus nog een paar leden zijn met dringende onopgeloste vragen die van mening zijn dat ik mogelijk kan helpen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Hans Endhoven Voor correspondentie: zie achterin deze Mededelingen onder Bestuur.

Page 26: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 25

Nieuwe leden van onze afdeling

Recent zijn de volgende personen (bijkomend/gezins) lid geworden van onze afdeling Rijnland van de NGV. Nadere gegevens zijn over het algemeen te vinden bij de profielen op de NGV-website.

133480 hr D.A. van Velthuizen, Den Haag 133548 hr H.H. van der Veen, Den Haag 133556 mw S.E.M. Vonck, Hazerswoude 133571 hr H. Linschooten, Alphen a/d Rijn 122659 hr W. van Kaam, Alphen a/d Rijn 126035 hr A.J.M. van Went, Warmenhuizen 133596 hr A.J. Driesen, Wassenaar 133660 hr L.M. Romijn, Den Haag 133685 hr P. van der Voet, Mourik 133687 hr A.F.H. van Maarseveen, Den Haag 120521 hr H.F. Lodeweges, Den Haag 133750 hr H.F. van der Hoeven, Leiderdorp

We heten onze nieuwe leden van harte welkom, we wensen hen succes toe bij hun onderzoek en hopen hen bij onze afdelingsbijeenkomsten te ontmoeten. Onze afdeling telde op 31 december 2010 405 leden en 30 bijkomende lidmaatschappen; totaal 435 leden.

Leden stellen zich voor

In deze rubriek komen (nieuwe) leden aan het woord, die zich voorstellen, vertellen aan welke familienamen ze werken en wat ze verder willen vermelden. Wilt u zich ook voorstellen? Mail naar de secretaris (zie laatste pagina) en wellicht staat u hier een volgend keer.

Aline Verhoog uit Den Haag (zie profiel op NGV-site) schrijft: “Graag stel ik me voor aan de leden van afdeling Rijnland. Al heel wat jaartjes geleden ben ik gestart met onderzoek naar voorouders van moeders zijde. Mijn grootmoeder overleed, en zoals dat dan gaat is mij later gebleken, wilde mijn moeder ‘meer’ weten over vroeger. Ons eerste bezoek aan het CBG was in 1976. Het werkte verslavend! Wat een tijd ging erin zitten. Voor mij teveel, dus Moe moest het verder maar alleen doen, mijn gezin ging toch echt voor. Ik bleef wel zeer geïnteresseerd. Na haar overlijden een paar jaar geleden kregen wij (kinderen) de hele mikmak in handen en wat bleek tot onze stomme verbazing: ook ons vader (overl. 1973) had een doos vol paperassen over familie onderzoek van zijn vader en hemzelf, gedaan in de jaren ’30 –’50 vorige eeuw. Niet alles klopt, en er staan hier en daar wat vraagtekens. Nu ik wat meer tijd heb wil ik dat onderzoek eigenlijk opnieuw doen aan de hand van die gegevens. De plaatsen Alphen, Aarlanderveen, Zoeterwoude, Hazerswoude, Leiden worden met regelmaat genoemd, dus leek het mij voor de hand

Page 27: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 26

liggen mij aan te melden bij de afdeling Rijnland. Ik weet dat er heel veel op internet te vinden is, maar de oude aktes zelf lezen en zien en zoeken in archieven lijkt me zeer boeiend. Ik ben dus op zoek naar Verhoog.”

Nieuwe publicatie afd. Rijnland !! over Valkenburg

door Jan van Egmond

In november 2010 is verschenen als deel 12 in de reeks primaire genealogische bronnen van de dorpen rondom Leiden: "Valkenburg, gereformeerd, dopen (1640 – 1811)”.

Het boek, dat ca. 200 pagina’s beslaat, bevat transcripties van doopinschrijvingen van de destijds genoemde gereformeerde kerk (gemeente) van Valkenburg, gedurende de periode 1640 – 1811. Uitgebreide indexen vergemakkelijken het zoeken. De transcripties zijn uitgevoerd door ons lid Nico den Hollander die ook de auteur is van de getranscribeerde huwelijken van Valkenburg, over hetzelfde tijdvak en van diezelfde gereformeerde kerk en uitgegeven als deel 9 in eerder genoemde reeks.

Het betreft in totaal 1956 doopinschrijvingen, w.v. bij de eerste 127 inschrijvingen (1640 – 1660) de naam van de moeder niet vermeld is. Al met al is de bevolking van Valkenburg in de periode 1640 – 1811, die overwegend protestants was, middels deze publicaties, aardig in kaart gebracht.

Het (papieren) boek telt ca. 200 pagina’s en kost € 15. Het is te koop bij het Regionaal Archief Leiden of bij de penningmeester (Zoeterwoude, Klaverwydenstraat 5, dan gaarne eerst een telefoontje 071-5802202). Toezending per post is ook mogelijk. U dient hiervoor € 18,50 over te maken op postbanknummer 4254241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging te Zoeterwoude onder vermelding "Bronnen deel 12".

Page 28: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 27

Publicaties van de afdeling

* Kwartierstaten en stamreeksen ‘Onze voorouders’

deel III, uitgave mei 1998, is verkrijgbaar in het Regionaal Archief Leiden voor de prijs van € 17.90, voor toezending per post € 22.45 overmaken op postbanknr. 425 4241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging te Zoeterwoude, o.v.v. kw III.

deel IV, uitgave september 2001 ( 422 pag.), bevat 8 kwartierstaten en 4 stamreeksen. Het bevat ruim 70 illustraties. Deze uitgave is verkrijgbaar in het Regionaal Archief Leiden voor de prijs van € 17.90, voor toezending per post € 22.45 overmaken op postbanknr. 425 4241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging te Zoeterwoude, o.v.v.kw IV.

deel V, uitgave december 2007 ( 460 pag.), bevat 9 kwartierstaten, 3 stamreeksen en 2 aanvullingen. Het is rijk geïllustreerd. Het bevat de kwartierstaten: Beurze-Kriek, Boot-Leliveld, Van Eendenburg-Petrejus, Van de Geer-Van Sante, Heemskerk-Popp, Kleinegris-Kuijper, Koolwijk-Van der Waag, Spoelstra-Wilke en Wolff-Pollmann; de stamreeksen: Claverweijde, Kruit, en Lacourt; de aanvullingen: Kriek-De Wilt, en Verbout-Wamsteeker. Deze uitgave is verkrijgbaar in het Regionaal Archief Leiden voor de prijs van € 22.-, voor toezending per post € 26.50 overmaken op postbanknr. 425 4241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging te Zoeterwoude, o.v.v.kw V.

* Bronnenuitgaven

deel 1. Voorschoten, gereformeerd, ondertrouw en trouw, 1621 - 1805; uitgave november 1995 ; bewerking door de heer C.W. Delforterie.

deel 2. Oegstgeest, gereformeerd, ondertrouw en trouw, 1645 - 1811; uitgave november 1995 ; bewerking door de heer J. van Egmond.

deel 5. Rijnsburg, begraven van 1683 - 1812; uitgave november 2002; bewerking door de heer J.B. Glasbergen. De heer J.B. Glasbergen, bekend van zijn vele publicaties over Rijnsburg, heeft wederom de aanzet gegeven tot een voor genealogen zeer interessante publicatie. Het betreft een inventarisatie van de impost begraven (1735 - 1812); hieraan is toegevoegd zijn publicatie "het gemeene Kleet", die in 1984 reeds uitgegeven is en de periode beslaat van 1683 - 1726. Hierdoor is een boek ontstaan dat een omvangrijke periode van ca. 130 jaar beslaat, zij het met een geringe onderbreking van 9 jaar.

deel 9. Valkenburg (ZH), gereformeerde trouwboeken (1640 – 1809 (1811)); uitgave december 2006; bewerking door N.P. den Hollander. In totaal gaat het om een kleine 1000 inschrijvingen. Naast de originele teksten zijn dikwijls aanvullende (trouw)gegevens opgenomen van naburige plaatsen. In de praktijk gaat het dan veelal om personen die trouwen in Valkenburg, maar (ook) ondertrouwen in Leiden, Oegstgeest, Katwijk enz. Van Valkenburg kan gezegd worden dat, althans in de beschouwde periode, de bevolking nagenoeg geheel protestants was. De enkele Rooms-Katholieken kerkten in Oegstgeest. De kerkelijke gemeente omvatte een groter gebied dan de voorloper van de burgerlijke gemeente. Hierbij gaat het om bewoners van een deel van de Rijndijk onder Voorschoten en

Page 29: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 28

Katwijk. Valkenburg, tot voor kort een zelfstandige gemeente, is thans met de gemeente Rijnsburg opgegaan in de gemeente Katwijk. Het boek telt ca. 180 pagina’s.

deel 10. Lisse, parochianen van Sint Agatha 1813 – 1903; uitgave september 2007; bewerking door archiefgroep St. Agathaparochie en redactie bronnen. Dit boek is een vervolg op "Lisse, parochianen van Sint Agatha 1687 – 1812, dat als deel 6 in de reeks in 2003 het licht zag. Hoewel strikt genomen dit deel niet in de periode van voor 1812 thuis hoort, heeft de redactie toch gemeend hierop een uitzondering te moeten maken vanwege de grote vraag naar het eerste deel van de parochianen en de verwachte vraag naar het tweede.

Het boek, dat ruim 300 pagina’s beslaat, is samengesteld door de archiefgroep St. Agathaparochie, die dankbaar gebruik kon maken van de archieven van die parochie. De archiefbronnen over de periode 1813-1903 vloeien rijkelijker dan de hieraan voorafgaande periode. Naast de "traditionele gegevens" betreffende doop, trouw en begraven; zijn ook gegevens van geboorte en overlijden bekend, evenals over echtscheiding, eerste Heilige communie en allerlei andere (kerkelijke) zaken.

Er zij op gewezen dat de gegevens uit de kerkelijke registratie in bepaalde gevallen niet zullen corresponderen met de gegevens van de Burgerlijke Stand. Hierbij te denken aan b.v. de schrijfwijze van de achternaam en vertolking c.q. schrijfwijze van de voornaam (Johannes/Johannis – Jan, Petrus – Pieter, Colomba – Duifje, Apollonia/Appolonia – Pleuntje, enz.) en geboorteplaats. Het boek telt ca. 300 pagina’s.

deel 11. Voorschoten, gereformeerd, lidmaten (ca. 1621 – 1833), ontvangen akten van indemniteit (1731 – 1803) en afgegeven akten van indemniteit (1797 – 1809); uitgave oktober 2008; bewerking door de heer C.W. Delforterie. Het boek, dat ca. 175 pagina’s beslaat, bevat naast een aantal lidmatenlijsten, ook nieuwe en vertrokken lidmaten in veel gevallen van een datum voorzien, afkomstig van/naar andere plaatsen. Ook worden veelvuldig tijdstippen vermeld waarop mensen door belijdenis volwaardig lid werden van de (kerkelijke) gemeente, waardoor zij ook bepaalde functies als ouderling en diaken konden vervullen. Bij de belijdenis zijn de personen in het algemeen ca. 18 a 19 jaar. Het boek is in feite een soort primitieve burgerlijke stand van Voorschoten (deels ook Veur) van de tot voor kort als zodanig aangeduide Hervormde gemeente. Voor 1814 spreekt men niet van de Hervormde Gemeente maar is sprake van de Gereformeerde Gemeente. De originele stukken behoren tot het kerkeraadsarchief van de Protestantse (tot voor kort de Hervormde) Gemeente te Voorschoten en worden bewaard in het gemeentehuis aldaar. Het (papieren) boek bevat naast aantekeningen betreffende 4200 namen van personen, indexen op voornamen, achternamen en patroniemen, aardrijkskundige namen, huis- en veldnamen, beroepen, functies etc.

De prijs van bovenstaande bronnenuitgaven is, afgehaald op de afdelingsbijeenkom-sten of in bij het Regionaal Archief van Leiden, € 13.50 per deel, behalve deel 10 dat € 16,- kost. Indien u een of meer bronnenuitgaven per post toegezonden wilt krijgen, dient u voor een boek € 17.- (voor deel 10 € 20,- ) over te maken op postbanknr. 425 4241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging te Zoeterwoude o.v.v. de gewenste bronnenuitgave(n). Het is ook mogelijk de boeken af te halen bij de penningmeester,

Page 30: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 29

adres Klaverwijdenstraat 5, Zoeterwoude. In dat laatste geval gaarne eerst even telefonisch contact (071-5802202).

Informatie lidmaatschap NGV

Aanmelden lidmaatschap NGV Aanmelden lidmaatschap NGV ( € 36.- p.j. per acceptgiro, € 35.- bij automatische afschrijving ) en doorgeven van adreswijzigingen uitsluitend bij de landelijke (centrale) ledenadministratie: Ledenadministratie NGV, Postbus 26, 1380 AA Weesp.

De landelijke ledenadministratie deelt de leden in bij één van de afdelingen op grond van de postcode van de woonplaats, tenzij men heeft aangegeven dat men graag bij een bepaalde andere afdeling ingedeeld wenst te worden. Voor onze afdeling Rijnland gelden de postcodes: 2170-2179 (Sassenheim, Lisse), 2200-2259 (Katwijk, Noordwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Wassenaar), 2300-2399 (Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Warmond, Roelofarendsveen, Zoeterwoude, Hazerswoude), 2400-2439 (Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Nieuwkoop), 2442-2489 (Ter Aar, Aarlanderveen, Zwammerdam), 2500-2529 (’s Gravenhage Centrum, Laakkwartier), 2560-2599 (’s Gravenhage Segbroek, Zuiderpark, Scheveningen, Haagse Hout annex Mariahoeve), 2730-2739 (Benthuizen). Naast het lidmaatschap van onze afdeling kan eenieder zich aanmelden voor één of meer zgn. bijkomende lidmaatschappen van andere afdelingen; dit kost € 9.00 per jaar per afdeling. Aanmelden bij de landelijke ledenadministratie van de NGV. Voor nadere informatie de homepage van de NGV: www.ngv.nl

***************** Kijk nog eens op de site van de NGV, www.ngv.nl Onder de rubrieken ‘Actueel’ en ‘Nieuwsarchief’ is veel informatie te vinden. Bepaalde informatie wordt over enige tijd alleen beschikbaar gesteld aan leden van de NGV, die zich geregistreerd hebben.

Registreer u op de NGV-website – ook als u al langer lid bent van de NGV Door u te registreren op de website en daar uw e-mailadres op te geven verzekert u zich van toezending van de Nieuwsbrief. Uw e-mailadres wordt in het profiel afgeschermd, maar door erop te clicken kan men u wel een bericht sturen. In uw profiel kunt u allerlei gegevens over uzelf en uw onderzoek opnemen. Andere leden kunnen zo zien of er gemeenschappelijke zoekrichtingen zijn. Ook een foto van uzelf kunt u erbij opnemen. Na de aanmelding ontvangt u uw inlog-gegevens via e-mail. Op die mail moet u dan wel reageren, anders kunt u geen gebruikmaken van informatie voor leden. Er zijn nu 328 leden van de afdeling geregistreerd, doch nog niet allen hebben de ontvangen bevestigingsmail geactiveerd.

Dringend verzoek Van een aantal leden van de afdeling is het e-mail adres al enige tijd niet meer actueel!! Berichten van de afdeling, de NGV en ook van leden, kunnen u dus niet bereiken. Het betreft de volgende lidnummers: 114665, 115977, 119710, 121499, 123542, 128448, 131564. We verzoeken u in uw profiel het e-mail adres aan te passen. Voor iedereen geldt: u dient zelf uw e-mail adres in uw profiel actueel te houden.

Page 31: Mededelingenblad 46, jaargang 16, nr.1, januari 2011

NGV afd. Rijnland ___________________________________________________________ nr. 46, januari 2011 30

Bestuur van de afdeling Rijnland

voorzitter / afgevaardigde alg. ledenvergadering: hr. J.G. Endhoven, Hoofdstraat 41, 2351 AB Leiderdorp, 071 – 589 3837 e-mail: [email protected] vice-voorzitter / plv. afgevaardigde alg. ledenvergadering: mw. J. Bos - Bliek, Weegbree 7, 2771 LH Boskoop, 0172 - 214 415 e-mail: [email protected] 1e secretaris: mw. M.J. Snels, Hoekerkade 133, 2725 AH Zoetermeer, 079 – 341 2419 e-mail: [email protected] 2e secretaris: hr. A.J. Plantinga, Vronkenlaan 26, 2352 EP Leiderdorp, 071 – 541 0572 e-mail: [email protected] penningmeester: hr. J. van Egmond, Klaverwijdenstraat 5, 2381 VX Zoeterwoude, 071 – 580 2202 postbanknr. 425 4241 t.n.v. Ned Genealog Vereniging, Zoeterwoude e-mail: [email protected] bestuurslid: hr. G.J. Leeuwenhoek, Morsstraat 15, 2312 BK Leiden 071 – 512 1374 e-mail: [email protected] bestuurslid / PR: mw. S.G. Visscher-Visscher, Noachstraat 68, 2324 LT Leiden 071 – 576 6395 e-mail: [email protected]

Redactie Mededelingenblad Redactie: mw. M.J. Snels hr. G.J. Leeuwenhoek Redactie-adres: zie bij secretaris e-mail: [email protected]

Redactie Bronnen Contactpersonen: mw. J. Bos-Bliek, 0172 - 214 415

e-mail: [email protected]. J. van Egmond , 071 – 580 2202 e-mail: [email protected]

Homepage van de afdeling:

http://rijnland.ngv.nl Webmaster: mw. M.J. Snels e-mail: [email protected]

Contactdienst: Cals: hr. H.C. Ubink Antoniusstraat 14, 2382 BD Zoeterwoude

071-5412 922 /email: [email protected]

Colofon Rijnland is een uitgave van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en verschijnt drie à vier keer per jaar. NGV – leden, ingedeeld als lid van deze afdeling, ontvangen het blad gratis, als onderdeel van het lidmaatschap van de NGV. NGV – leden, die onder andere afdelingen vallen en zich als bijkomend lid hebben opgegeven van Rijnland (voor € 9.00 per jaar) ontvangen het blad eveneens. Voor nadere informatie de homepage van de NGV: www.ngv.nl Het in dit mededelingenblad gepubliceerde mag slechts worden overgenomen onder nadrukkelijke verwijzing naar dit blad. Samenstelling, layout en verzending: Redactie Rijnland Oplage ca. 550 exemplaren Druk: Primaprint, Zoetermeer

Locatie afdelingsbijeenkomsten (tenzij anders vermeld): Regionaal Archief Leiden, lezingenzaal, Boisotkade 2A, 2311 PZ Leiden. De zaal is altijd een half uur voor aanvang van de bijeenkomst open voor onderling contact en het stellen van vragen aan DIP- en/of CALS-functionaris.