BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

12
1 - Maasmechelen BLAUW JAARGANG 1 NR.3/2011 In dit nummer o.a.: Dorp in de kijker: Uikhoven De tijd vliegt snel, gebruik hem wel! Open VLD trekt de kaart van de veiligheid Nieuwjaarsreceptie en wensen. Maasmechelen BLAUW Burgemeester trakteert bij de kerstboomverbranding op 14 januari 2012.

description

Magazine 'Blauw' Maasmechelen - Open VLD

Transcript of BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

Page 1: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

1

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

JAARGANG 1 NR.3/2011

In dit nummer o.a.:

• Dorp in de kijker: Uikhoven• De tijd vliegt snel, gebruik hem wel!• Open VLD trekt de kaart van de veiligheid• Nieuwjaarsreceptie en wensen.

MaasmechelenBLAUW

Burgemeester trakteert bij de kerstboomverbranding op 14 januari 2012.

176701_Vld_magazine_3.indd 1 15/12/11 08:59

Page 2: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

2

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

De tijd vliegt snel, gebruik hem wel!We zijn ondertussen half december en misschien heeft België een goedgekeurde begroting , misschien zelfs een regering. Niet dat het iets is om fi er over te zijn want meer dan 500 dagen van vergaderingen en discussies hebben er alleen maar toe geleid dat België geviseerd wordt door de fi nanciële markten en onze kredietwaardigheid behoorlijk in het gedrang komt. Veel macht

geven aan weinig mensen is zelden voordelig voor een ganse gemeenschap. Maar de tijd staat niet stil en december blijft de jaarlijkse feestmaand bij uitstek . De etalages zijn feeëriek verlicht en liggen vol met honderd en één hebbedingetjes. De

gemeentelijke groendienst ijvert voor een verzorgd straatbeeld en de kerstmarkten zijn in deze tijd van het jaar niet meer weg te denken. Het geurt overal naar dennen, kaneel en vers gebakken wafels. Families en vrienden steken de koppen bij elkaar en stellen kerst en nieuwjaarsmenu´s samen. Het samen kokkerellen en genieten van elkaars gezelschap laat ons de grimmige crisissfeer voor even vergeten en het geloof in een stabielere toekomst behouden. Kijk niet naar het nieuws, lees geen kranten en geniet van de kleine dingen, dan zal je merken dat het hier in België en ook in onze gemeente nog niet zo slecht vertoeven is.

Ik wens jullie alvast prettige feestdagen en een gezond en liefdevol 2012. Lea Ubachs

Voorzitter Open Vld MM

Lea Ubachs, voorzitter Open VLD Maasmechelen

Wist je dat?- De slechte fi nanciële situatie van onze gemeente

voor één keer in ons voordeel speelde?- Dat hierdoor burgemeester, ontvanger en voor-

malig schepen van fi nanciën op één lijn zaten?- En er dus in 2008 geen extra Dexia aandelen

werden aangeschaft?- Dat daarom onze gemeente nu gespaard is ge-

bleven van een bijkomende fi nanciële kater ?- Het strooiplan unaniem werd goedgekeurd in

de gemeenteraad en Maasmechelen nu 550 ton zout ter beschikking zal hebben voor de komen-de winter ?

- Op 6 januari 2012 alle Maasmechelaren hun kerstboom aan straat mogen zetten zodat de gemeentelijke dienst deze gratis komt ophalen ?

- De windmolens 1,2 miljoen EUR per jaar kun-nen opbrengen voor de gemeente en op die manier de Maasmechelaren in de toekomst mis-schien wat meer fi nanciële ademruimte krijgen?

- De gemeente van plan is om nog te investeren in 4 windmolens voor de toekomst ?

COLOFONM a a s m e c h e l e n B L A U W1e jaargang nr 3/2011Redactieadres: Secretariaat Open Vld MaasmechelenGroenstraat 115 Redactieraad: Romain Hamers, Georges Lenssen, Caroline Penders, Indra Przeniczka, Lea Ubachs, Hermine Van NerumEindredactie: Indra PrzeniczkaFotografi e: Hamers Romain

In de zomer van 2008 redde Jeffry, samen met 2 andere Maasmechelese jongeren een vrouw van de verdrinkingsdood.Jeffry is de zoon van Gerarda en Theo Vandenheuvel.Evenals zijn ouders is hij gedreven in doen en laten, rondt hij dit jaar zijn notaris studies af en is hij gekend als behulpzame zoon en vriend. In afwachting van een decoratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor betuigde heldenmoed krijgt hij van ons alvast een bloemetje. Jeffry, in het verleden hebben ook wij altijd op je hulp kunnen rekenen, je bent en blijft voor ons een graag geziene gast en de bloemetjes zijn je van harte gegund.

Open Vld Maasmechelen

In de BloemetjesIn de Bloemetjes

176701_Vld_magazine_3.indd 2 15/12/11 08:59

Page 3: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

3

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Eddy Vanderhallen, schepen van Openbare Werken, patrimonium en begraafplaatsen

De juiste man op de juiste plaats !

Slechts enkele realisaties op een rijtje.

Eddy Vanderhallen, schepen van Openbare Werken, patrimonium en begraafplaatsen studeerde af aan het voormalige Technisch Instituut Maasmechelen (TIM) met een opleiding “Openbare Werken” op zak. Deze opleiding, samen met de kennis die hij heeft als aannemer, zorgen ervoor dat deze functie hem toch wel op het lijf geschreven is!

“Mensen zijn vaak negatief, zeker omdat er in Maasmechelen geen overschotten aan budgetten aanwezig zijn. Maar met het budget dat ik ter beschikking kreeg van de schepen van fi nanciën, heb ik het maximale uit de kast gehaald. Ook de coalitiepartners steunen de renovaties in het straatbeeld en geven mij de kans om dit goed te doen.”, zo luidt het aan de kant van Eddy.

Een interview met Eddy Vanderhallen

1. Iedereen heeft gezien dat de begraafplaatsen grondig aangepakt werden. Een eerste fase werd gerealiseerd en dankbaar onthaald door de bevolking.

2. Onder andere op volgende plaatsen werden de bermen, opritten, goten en het wegdek volledig ver-nieuwd: Koningin Astridlaan, Kerkstraat, Brugstraat, Weldoenerslaan, Jeneverbesstraat, Bampstraat.

3. Ook de stoep aan de school “de Triangel” werd heraangelegd. Ook hier tevreden bewoners. Wat de stoepen aan scholen betreft... dit project wordt uitgebreid naar andere scholen.

4. De parking aan de accommodatie van “Kind & Gezin”, op de Faesschehoeveweg werd aangelegd, alsook de parking aan Chico/brandweer. Bij deze laatste werd ook een speeltuin aangelegd, in samenwerking met de jeugddienst.

5. Ook het milieu-aspect kwam aan bod. We denken hierbij aan het geboortebos, verfraaiing met bloemen, het kappen van 89 bomen rondom de begraafplaatsen, het renoveren van 4 voetbalterreinen. Het Nationaal Park Hoge Kempen kreeg een fi etsbrug en parkings voor de 3 poorten.

176701_Vld_magazine_3.indd 3 15/12/11 09:00

Page 4: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

4

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Gevat tussen Maas en Zuid-Willemsvaart, is Uikhoven het meest zuidelijk kerkdorp van Maasmechelen. ‘Ukeve’ zoals het dorp door heel wat Maasmechelaars wordt genoemd, heeft heel wat te bieden. Wie kent de kiezelfeesten niet. Dit jaar werden ze al voor de 42ste keer georganiseerd. Ze zorgden doorheen de jaren voor talrijke internationale artiesten en bezorgden ons de naam van ‘feestdorp’. De Q-party en de Limburgse aovond zijn de laatste jaren de vaste waarden op de Kiezelfeesten.

MAAR UIKHOVEN FEEST VERDER !

De beachparty in augustus volgt de Kiezelfeesten waar-dig op ! De halloweenfuif en het schlagerfestival in het najaar zorgen ervoor dat jong en oud regelmatig een uit-laatklep heeft om alle stress van zich af te gooien. Deze festiviteiten vinden hun oorsprong in het Bestuur van de plaatselijk voetbalclub UVC, meer bepaald door het orga-nisatietalent van Jean-Pierre Gerets. Ondertussen worden ook deze festiviteiten jaarlijks groter en groter.

UIKHOVEN LEEFT OOK VIA DE TALRIJKE VERENIGINGEN !

Uikhovenaren klitten aan elkaar en samenhorigheid is misschien wel het meest opvallende kenmerk van de in-woners. De tientallen verenigingen in ons dorp zijn daar een voorbeeld van.

Uikhoven heeft zijn eigen duivenbond en ook de KVLV is er goed vertegenwoor-digd.

Ook op sportief vlak vinden we in Uikho-ven de nodige ver-enigingen terug. We tellen maar liefst 3 voetbalverenigingen : de voetbalclub UVC, de Rio-Boys, de Veteranen. Verder is er nog een volley-balvereniging en de biljartclub.

Op muzikaal vlak hebben we natuurlijk de fanfare Sint Lucie en het zangkoor.

Carnaval aan de Maaskant is nooit ver weg. Uikhoven is trots op haar carnavalverenigingen “de Muzelmennekes”.

Dorp in de Kijker

Uikhoven...een dorp dat leeft en waar het goed leven is !

Marleen Kortleven Gemeenteraadslid Open VLD

Dorp in de Kijker

176701_Vld_magazine_3.indd 4 15/12/11 09:00

Page 5: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

5

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Uikhoven...een dorp dat leeft en waar het goed leven is !

Jeugdgroep “Zoemm”, de seriorenwerking “de Shakel” en de vrijwilligers van ziekenzorg zorgen verder voor de sociale touch. Het is een kleine gemeenschap, met een groot samenhorigheidsgevoel.

TOERISME UIKHOVEN !

Uikhoven is trots op haar veerpont. Aan de Nederlandse kant (Geulle) kunnen de fi etsers door een weide tot aan de pont geraken. Aan de Belgische kant is er een toegang vanaf de verharde Maasdijk. Toeristen gebruiken deze overgang om een mooie fi et-stocht te maken, waarbij ze de twee zijden van de Maas kunnen aanschouwen. Op het terras van café ‘Udec Hove’, op ongeveer 50 meter afstand van het veer, rusten de fi etsers traditiegetrouw uit van de overtocht, bij een lekker glas en het mooie uit-zicht.

Het fi ets- en wandelroutenetwerk laat een mooi stukje na-tuur van Uikhoven zien. Langsheen de boorden van de Maas kijk je uit over de weiden en velden. Stuk voor stuk pareltjes van ongerepte natuur waarvan je in alle rust kan genieten, te voet of op de fi ets.

Uikhoven heeft ook haar eigen museum, gelegen aan de Pastoor Goossenslaan.

In juli openden Ivo Smeets en De Maaszuipers het muse-um, genaamd “De Nostalgie”. Dit is een landbouwmuse-um met een grote verzameling landbouwalaam : ploegen, eggen, tractoren, maar ook kleiner landbouwmateriaal.

Op die manier kan iedereen te-rug even in de tijd gaan en ken-nismaken met het boerenleven.

UIKHOVEN BREIDT UIT !

Waar de Uikhovenaren jaren-lang op moesten wachten, krijgt eindelijk zijn uitvoering in het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) ’Uikhoven’, dankzij onze burgemeester Georges Lens-sen. Langs de Ruiterstraat zijn intussen al een tiental wonin-gen verkocht en bewoond. De Herkveldstraat is aangelegd. Zij verbindt de Ruiterstraat met

het plein achter de kerk dat eerstdaags wordt gerealiseerd. Het gemeentebestuur onderhandelde daar-over met Kolmont en kon verkrijgen dat er vanaf dat plein een weg komt, evenwij-dig aan de Ruiter-straat. Daardoor kan het gemeentebestuur in een eerste fase 16 halfopen bouw-plaatsen op de markt brengen. Een zegen voor de Uikhovena-ren die toch allemaal een beetje zijn geboren met een baksteen in de maag. Ze kunnen er zelf bouwen en zo ook een huis zetten dat beantwoordt aan hun eigen ideeën en goesting.

Vlak tegen het kerkplein komt een nieuwbouw. In de eer-ste fase komt er de nieuwe sporthal met cafetaria. De tweede fase zorgt voor een nieuw gemeenschapscen-trum, dienstig voor alle verenigingen van Uikhoven, én een nieuw jeugdlokaal. Zonder tegenslag kunnen jeugd en verenigingen midden 2013 daar hun intrek nemen.

Marleen KortlevenGemeenteraadslid Open VLD

Uikhoven

176701_Vld_magazine_3.indd 5 15/12/11 09:00

Page 6: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

6

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Open VLD trekt de kaart van de veiligheid

Inwoners van onze gemeente die het niet zo nauw nemen met de regels kunnen in de toekomst maar beter uit hun doppen kijken. Mede onder impuls van Open VLD heeft het

gemeentebestuur beslist om te starten met gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Burgemeester Georges Lenssen verwacht veel van het nieuwe reglement. “Het moet ervoor zorgen dat kleine vormen van overlast zoals hondenpoep, sluikstorten en geluidshinder snel en kordaat worden aangepakt. Daardoor zal de leefbaarheid in onze mooie gemeente toenemen”, zo stelt hij.

Waarom bent u zo enthousiast over dit nieuwe reglement?

Burgemeester Georges Lenssen: Het geeft ons de kans om verloedering tegen te gaan. ambtenaren kunnen nu zelf boetes uitschrijven. Daarmee kunnen we zelf op onze winkel letten. Tot nu toe waren we voor dit deel van de handhaving afhankelijk van het gerecht. En daar heeft men toch vooral oog voor de grotere zaken. Daardoor raakt de politie soms gedemotiveerd. Als zo een kleine overtreder werd betrapt, bleef dat vaak zonder gevolg. En zo creëer je een sfeer van straffeloosheid die we moeten vermijden.”

Is het probleem van de kleine overlast dan zo groot?

Burgemeester Georges Lenssen: “Je mag dat zeker niet onderschatten. We hebben bijvoorbeeld 10 gemeentewerkers in dienst die niets anders doen dan zwerfvuil opruimen. Zwerfvuil valt op. Het ziet er niet uit en creëert een indruk van wanorde. De mensen ergeren zich aan dergelijke vormen van verloedering. We vragen dus dat de mensen zich gedisciplineerd gedragen. En wie gepakt wordt moet het voelen. Alleen zo zal dit snel veranderen.”

Welke vormen van overlast vallen allemaal onder dit reglement?

Burgemeester Georges Lenssen: “Zwerfvuil noemde ik al. Daarbij aansluitend hoort ook sluikstorten. Beiden hebben betrekking op openbare reinheid. Daar valt bijvoorbeeld ook hondenpoep onder. Wie met zijn hond gaat wandelen moet niks achterlaten op de stoep. Elk kakje hoort in een zakje. Wie zonder hondenpoepzakje met zijn huisdier op straat loopt, gaat in de fout. Graffi ti spuiten gaan we ook bestrijden. Een andere categorie heeft betrekking op openbare veiligheid en vlotte doorgang. Daarmee kunnen we zelf rondreizende woonwagens verhinderen om langer dan 24 uur de openbare ruimte te gebruiken. Tenslotte is er nog de categorie openbare rust. Daarmee pakken we geluidsoverlast aan. Van zogenaamde boomcars bijvoorbeeld. Of grasmaaiers. Op zondag mag het gras niet afgereden worden met motormaaiers.”

Hoe streng wordt het reglement toegepast?

Burgemeester Georges Lenssen: “We gaan voor een pragmatische aanpak. Zeker wie in herhaling valt moet aangepakt worden. Het zijn deze mensen die de gemeente laten verloederen. Voor mensen die bijvoorbeeld sluikstorten zullen we minder geduldig zijn. Zij doen dat bewust en moeten beseffen dat dit niet kan. Overigens bieden we iedereen de kans om voor bepaalde overtredingen in een bemiddelingsprocedure te stappen. Dat betekent dat de overtreder de mogelijkheid krijgt om de aangerichte schade te herstellen of te vergoeden.

Veroorzakers van overlast aangepakt met nieuw reglement

Georges Lenssen, burgemeester

176701_Vld_magazine_3.indd 6 15/12/11 09:01

Page 7: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

Open VLD trekt de kaart van de veiligheidVeroorzakers van overlast aangepakt met nieuw reglement

Hoe hoog kunnen de boetes oplopen?

Burgemeester Georges Lenssen: “Er is een wettelijk maximum van € 250 voorzien voor een overtreding. Uiteraard is wel alles afhankelijk van de pakkans. De overtredingen zullen effectief vastgesteld moeten worden. We beseffen goed dat dit niet altijd mogelijk zal zijn. Maar we zullen inderdaad ons uiterste best doen om de overlast tot een minimum te herleiden.

7

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

176701_Vld_magazine_3.indd 7 15/12/11 09:01

Page 8: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

8

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Kiekjes

Fractieweekend

Groot VLD-tuinfeest, Georges Lenssen

Opening karnavalsmuseum

FractieweekendFractieweekendFractieweekend

176701_Vld_magazine_3.indd 8 15/12/11 09:02

Page 9: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

9

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Sinterklaasfeest

Maaslands Huis moderniseert Maasmechelen !We zijn erg opgetogen met de bouw- en renovatiewerken die Maaslands Huis momen-teel uitvoert. De nood aan sociale woningen in Maasmechelen is dan ook groot.

Langs de drukke Rijksweg, tegenover Da Lidia, start Maaslands Huis een sociaal woningproject voor de bouw van 20 nieuwbouwappartementen. Daarvoor startte onlangs de afbraak van de vroegere garage Lenders. De huidige site werd een “stadskanker” genoemd, en de omwonenden voelden zich niet echt veilig meer. We zijn dan ook tevreden dat Maaslands Huis op die manier zulke verkrotte panden een nieuw gezicht geeft.

Vermits de verkoop in der minne niet slaagde, heeft Maaslands Huis uiteindelijk het complex onteigend. Natuurlijk zal eerst het terrein van de vroegere garage afgegraven en gesaneerd worden. Op die manier nemen we de kans op verontreinigde ondergrond volledig weg.

Positief is natuurlijk dat we met het opkopen van deze gronden perfect aansluiten op de terreinen die al onze eigendom zijn. Verder is het ook de bedoeling dat langs de Rijksweg op die plaats een soort van woonboulevard voorzien wordt, en dat betekent voor ons dat we vijf hoog mogen bouwen. De plannen voor deze blok appartementen zien er echt veelbelovend uit !

Nancy Dexters, Indra Przeniczka en Walter Telen

Opening brandweer voorpost

Nancy, Indra en Walter zetelen in de Raad van Bestuur, terwijl Walter ook nog het Dagelijks Bestuur waarneemt.

176701_Vld_magazine_3.indd 9 15/12/11 09:03

Page 10: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

10

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

190 mensen aan de slag in het Sociaal Bedrijvencentrum

Erik Kortleven is naast schepen van economie en toerisme ook bevoegd voor tewerkstelling. Hij is voorzitter van het Sociaal Bedrijvencentrum in Maasmechelen en van het lokale

tewerkstellingsforum. Twee hefbomen om een tewerkstellingsbeleid in Maasmechelen vorm te geven. Een interview.

Erik, je bent naast schepen van economie en toerisme ook schepen van tewerkstelling. Geen eenvoudig departement in Maasmechelen, zo lijkt me?

Inderdaad, Maasmechelen en tewerkstelling, het is geen simpel huwelijk. In onze gemeente zijn er ongeveer 2000 werklozen. Ook lage werkzaamheidsgraad is een probleem. Dat gaat over het aantal Maasmechelaars die zouden kunnen werken en dat niet doen.

Hoe probeer je daar als schepen iets aan te doen?

Een eerste strategie is ervoor zorgen dat er bijkomende tewerkstelling komt in onze gemeente. De laatste jaren hebben wij zeer sterk ingezet op de uitbouw van het commerciële centrum en met succes. Meer dan 1000 mensen verdienen rechtstreeks hun brood in en rond de grote winkelcentra, om nog maar te zwijgen van de vele kleinere werkgevers in de handel en de horeca. En die arbeidsmarkt blijft groeien; er staan intussen weer een heel aantal winkels in de steigers.

En toch nog zoveel mensen die niet werken of werk vinden?

Dat klopt. Het is een probleem dat we delen met bijvoorbeeld Genk en andere Vlaamse steden. Zorgen voor tewerkstelling is één, mensen aan het werk krijgen is twee. Maasmechelen heeft een groep mensen die moeilijk werk vindt door hun gebrekkige opleiding of zwakke arbeidshouding. En daar maken wij ook werk van.

Ik ben benieuwd hoe je dat dan doet?

Dat doen we op twee manieren. Enerzijds is er het lokale tewerkstellingsforum. In die groep zitten vertegenwoordigers van de gemeente, de RVA, de VDAB, een afvaardiging van de middenstandorganisaties en de werkgevers. Wij overleggen en denken na over acties om de werkloze en werkzoekende Maasmechelaars beter naar werksituaties toe te leiden.

Dat is prima, maar wat als de privé voor hen geen werk verschaft?

Dat brengt me bij het Sociaal Bedrijvencentrum in Maasmechelen (SBM). Het centrum is gehuisvest op het industrieterrein Oude Bunders en zorgt voor aangepaste opleiding, werkervaring en tewerkstelling voor de laaggeschoolde en langdurige werklozen. Wij organiseren activiteiten in groenonderhoud, hout- en metaalbewerking. In totaal zijn er 190 mensen dagelijks aan de slag. SBM begeleidt , activeert en stelt hen tewerk.

Dat zijn dan 190 personen die anders werkloos zouden zijn?

Ja, en die nu dagelijks naar het ‘werk’ komen om terug een plaats te verwerven in het gewone arbeidscircuit en in het leven. Een aantal personen wordt permanent ingeschakeld in de sociale werkplaatsen en in de lokale diensteneconomieten bate onze gemeente. Het groenonderhoud, het verwijderen van zwerfvuil en tal van andere diensten zorgen voor een propere en nette buurt in de gemeente.Laaggeschoolde, langdurig werklozen krijgen de mogelijkheid om ervaring op te doen in een werksituatie.Voor wie een ‘echte job’ te hoog gegrepen is, reikt SBM een andere oplossing aan in arbeidszorgprojecten. Intussen vinden daar een 30-tal personen een zinvolle alternatieve tewerkstelling.

Hoe denk je in de toekomst verder in te zetten op een goed tewerkstellingsbeleid?

Het Sociaal Bedrijvencentrum is in Maasmechelen niet meer weg te denken. Er zal altijd een opvang moeten zijn voor de meest kwetsbare werknemers en dat doen wij met succes. Verder moet Maasmechelen blijven investeren in bijkomende reguliere tewerkstelling. De verdichting van het bedrijventerrein Oude Bunders moet meer ondernemers aantrekken en dus ook meer werkgelegenheid creëren. Ook de verdere uitbouw van ons handels- en commerciële centrum blijft topprioriteit. Verder hopen wij dat de federale overheid een goed activeringsbeleid op poten zet om meer Maasmechelaars werk te verschaffen.

Horen wij een tevreden schepen?

Tevreden wel over onze kleine successen. Maar er is nog een lange weg te gaan om meer Maasmechelaars duurzaam in te schakelen in het arbeidsproces, want werk creëert welvaart en welvaart is de basis voor de toekomst. En een stralende toekomst wens ik alle Maasmechelaars van harte.

Interview met Erik Kortleven, schepen van economie, toerisme en tewerkstelling.

176701_Vld_magazine_3.indd 10 15/12/11 09:03

Page 11: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

11

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Enkele realisaties

In het Europees jaar van de vrijwilliger heeft schepen van jeugd en welzijn, Bernd Smeets, de vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Dit deed hij door, samen met alle adviesraden, een groot feest te organiseren in Maasmechelen. Dit evenement ging door op 29 november 2011.

Dankzij het Schepencollege, de gemeente- en OCMW-raadsleden werd dit feest een groot succes, waarbij de 600 aanwezige vrijwilligers een gevarieerd aanbod van artiesten te zien kregen.

Bernd SmeetsSchepen van Jeugd en Welzijn

Schepen van jeugd en welzijn Bernd Smeets bedankt alle vrijwilligers !

Diane Maes, fractieleidster : “In het verleden ijverde ik reeds voor een proper en veilig Maasmechelen”

Diane somt op : • Het is goed om te weten dat je via de vernieuwde

gemeentelijke website het sluikstorten kan melden, al blijft het ieders verantwoordelijkheid geen zwerfvuil achter te laten.

• De aankoop van een nieuwe veegwagen zal een handje toesteken voor een proper Maasmechelen.

• De aanleg van rotondes en fi etspaden op het industrieterrein “oude bunders” zal zorgen voor een vlotte maar vooral een veilige doorstroming van het verkeer.

• Om de winter een stapje voor te zijn, ligt een goed “strooiplan” klaar. Tevens werden nieuwe sneeuwruimers geleverd.

Het infra-x-net project in onze gemeente is bijna voltooid :De snelle internetverbindingen en het telefoonverkeer tussen de verschillende gemeentelijke diensten verlopen optimaal. Dit is niet alleen een grote tijdsbesparing maar

ook veel goedkoper.Er werd ook niet geaarzeld om de scholen de gelegenheid te geven van deze diensten gebruik te kunnen maken. Scholen kunnen hierop inschrijven.Ondanks het voortdurend moeten besparen, hoop ik dat nog heel wat gerealiseerd kan worden voor het einde van deze legislatuur.

Diane Maes fractieleidster Open VLD

Maasmechelen

176701_Vld_magazine_3.indd 11 15/12/11 09:04

Page 12: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 3 jaargang 1 - 2011

12

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

MAASMECHELEN

Wenst u en uw familie prettige feestdagen en een voorspoedig 2012.

NIEUWJAARSBORREL op zondag 15 januari 2012

van 16u tot 19u bij Frank van ‘t PleintjeDr. Haubenlaan 75 - 3630 Maasmechelen

Iedereen van harte welkom !

wwww.maasmechelen.openvld.be

Dr. Haubenlaan 75 - 3630 Maasmechelen

Burgemeester trakteert bij de kerstboomverbranding op 14 januari 2012.

176701_Vld_magazine_3.indd 12 15/12/11 09:04