Gemeente Maasmechelen - toeristische schoolbrochure

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Gemeente Maasmechelen - toeristische schoolbrochure

Transcript of Gemeente Maasmechelen - toeristische schoolbrochure

 • MAASMECHELEN, BIJ HANDeen schooluitstap naar Maasmechelen 2012-2013

  gemeentemaasmechelen

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND2

  TOERISME MAASMECHELEN

  1 | TOERISME MAASMECHELEN .........................................................3

  2 | MIJNVERLEDEN> Wandeling door de oude mijncit ......................................................................................................................................4> Met de school naar het museum van de mijnwerkerswoning ....................................................................4> Sint-Barbarakerk mijnkathedraal ................................................................................................................................6

  3 | MUSEA> Carnavalmuseum .........................................................................................................................................................................7> Landbouwmuseum De Nostalgie .................................................................................................................................8

  4 | RELIGIE> Op bezoek in een moskee ......................................................................................................................................................9> Kerk in de kijker .........................................................................................................................................................................10

  5 | NATUUR> Het Nationaal Park Hoge Kempen ...............................................................................................................................11> Het Kolenspoor As-Eisden .................................................................................................................................................14> Fietsen op het kolenspoor met een railbike .........................................................................................................15> Kruinenpad en Hangende Tuinen ..................................................................................................................................16> Kruidig Maasmechelen .........................................................................................................................................................17> Leuke plekjes langs de Maas ...........................................................................................................................................18

  INHOUD

  Zetellaan 353630 MAASMECHELENT 089 769 [email protected]

  WIJ ZIJN

  OPENINGSUREN

  Hoogseizoen (van 01/04 tot 30/09)maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uurzaterdag en zondag van 09.00 tot 16.00 uur

  Laagseizoen (van 01/10 tot 31/03)maandag tot vrijdag van 09.00 tot 16.00 uurzaterdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND 3

  Ontdek het thematisch gedeelte in de Maasvinster, het kantoor van Toerisme Maasmechelen. Hierin worden de troeven van het Maasland in de kijker geplaatst. Na een korte uiteenzetting van het systeem door de baliebediende kan je met de ontvangen koptelefoon een tripje maken door het Maasland. De uitleg wordt gegeven via een ingenieus viertalig geluidssysteem.

  WAT KRIJG JE TE ZIEN TIJDENS DEZE RONDLEIDING?

  De vier films over natuur, cultuur, recreatie, shoppen en horeca geven een volledig overzicht van het beste wat het Maasland te bieden heeft.

  De kolentafel vertelt verhalen over wonen en leven in de cit. Een waterrad toont de mogelijkheden op het vlak van watergebonden activiteiten. De piepshow laat je de Maasdorpen ontdekken zoals ze vroeger waren en nu zijn. Een fauna- en florabank dompelen je onder in de natuur van het Nationaal Park

  Hoge Kempen. Via serpentines en projecties komen de Maaslandse evenementen uitgebreid aan

  bod.

  s Avonds zijn er een projecties op het Maasgordijn. Hierop zie je langs de buitenzijde wat je overdag binnenin kan beleven.

  HET MAASLAND VERKENNEN BIJ TOERISME MAASMECHELEN

  PRAKTISCHMax. 40 personen kunnen tegelijkertijd de audio-guide gebruikenRolstoeltoegankelijkDuur2 uren volledige sessie (mogelijkheid tot inkorten)PrijsGratisBereikbaarheidBus halte Maasmechelen VillageGelegen tussen fietsknooppunt 55 en 60Parking voor het kantoor TOERISmE mAASmEchELEN Zetellaan 35 - 3630 Maasmechelen - T 089 769 888 www.toerismemaasmechelen.be - [email protected]

  4555 60

  BASIS- EN SEcuNDAIR ONDERWIJS

  1

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND4

  Tijdens de wandeling kennismaken met de meest uiteenlopende raakpunten van het Limburgse Mijnverleden? Het kan! Het verhaal van de bijzondere Garden-City-architectuur, de verschillende migratiegolven, het gedachtegoed achter het stratenpatroon en de groenvoorzieningen, het verhaal van het georganiseerde wonen in een cit. De gids, geboren en getogen in de cit, rijgt deze verhalen aaneen tot een boeiende brok plaatselijke geschiedenis.

  Benieuwd naar de leefgewoonten van de kompel en zijn familie? Het museum van de mijnwerkerswoning roept het verleden opnieuw tot leven. De linkervleugel van deze prachtige tweewoonst in pure Engelse cottagestijl werd ingericht als een echtemijnwerkerswoning uit de jaren dertig. Het huisraad, de wandversieringen, . alles ademt de sfeer uit van de huisjes op de sites van weleer.

  Een bijzonder aanbod voor scholen: In een levensecht decor met veel sfeer, vertellen en demonstreren oud-mijnwerkers hun leven in de goede oude tijd. De leerlingen kunnen kennismaken met deze belevingsvormen.

  MIJN-VERLEDENWANDELING DOOR DE OUDE MIJNCIT

  MET DE SCHOOL NAAR HET MUSEUM VAN DE MIJNWERKERSWONING

  BASIS- EN SEcuNDAIR ONDERWIJS

  BASIS- EN SEcuNDAIR ONDERWIJS

  22 uuR

  1 uuR

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND 5

  ThEmA 1: WAT IS EEN STEENKOOLmIJN ? Aan de hand van een diaprojectie, becommentarieerd door oud-mijnwerkers, volgen de leerlingen een mijnwerker vanaf het ogenblik dat hij het mijngebouw betreedt tot aan het einde van zijn dagtaak. Na deze beelden zitten de oud-mijnwerkers klaar om de eerste vragen te beantwoorden.

  Er wordt gewerkt in groepjes van 4 tot 5 leerlingen. Uiteraard maken zij ook kennis met de typische mijnwerkerswerktuigen. Er is een werkmap voorzien voor een verdere klassikale verwerking.

  ThEmA 2: DE GESchIEDENIS vAN DE vERLIchTING In de verduisterde woonkeuken, bij de gloed van de Leuvense stoof, luisteren naar boeiende Maaslandse sagenNadien volgen ze, aan de hand van originele voorwerpen, de geschiedenis van de verlichting: van fakkel tot elektronische oog. Tot slot : lezen en schrijven bij kaarslicht of bij het schijnsel van een petroleumlamp.Er is een werkmap ter beschikking : achtergrondinformatie, toepassingen taal, rekenen, wereldorintatie, geschiedenis en natuurkunde.

  ThEmA 3: vROEGER WAS hET ANDERS!Een antwoord zoeken op de vraag : Was het vroeger beter .?Hoe deden oma en opa dit.? Wonen zonder TV, radio of koelkast.Hoe speelden de kinderen? Wat aten ze? Hoe sliepen ze?

  Vroeger was het anders is een geleide tocht door de mijnwerkerswoning waarbij oud-bewoners vertellen over hun manier van leven en wonen. Samen ontdekken zij dat hun grootouders vindingrijk waren, dat veel moderne voorwerpen eigenlijk al heel oud kunnen zijn. Deze tocht doorheen de woning wordt ieder jaar op een aangepaste manier ook voor leerlingen uit Buitengewoon Onderwijs, voor visueel gehandicapten en voor kleuters ingericht.

  MIJN-VERLEDEN2

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND6

  De Sint-Barbarakerk, Mijnkathedraal, te Eisden is een monumentaal bouwwerk met een massieve toren van 53 m, en tevens het hart van de tuinwijk. De glasramen zijn genspireerd op die van de kathedraal van Chartres.

  recente geschiedenis een tachtig jaar oude migrantengemeenschap industrieel erfgoed de garden city-architectuur de aparte vorm van bewoning in een

  mijnwerkerscit tegen de juiste sociale achtergronden plaatsen.

  een tocht doorheen het verleden van de kolenindustrie kan gekoppeld worden aan de wandeling doorheen dit enig voorbeeld van de 19e eeuwse Britse Garden City-architectuur.

  De bezoeken kunnen ook in een ruimer pakket aangevraagd worden. Na een rondrit door de Tuinwijk, per fiets of autocar, kan de afsluiting plaatsvinden in de mijnwerkerswoning met een belevingsproject.

  SINT-BARBARAKERK MIJNKATHEDRAAL

  PAKKET OP MAAT

  SEcuNDAIR ONDERWIJS 1 uuR

  PRAKTISCHMax. 15 personen kunnen tegelijkertijd in het Museum van de Mijnwerkerswoning.Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.Prijs

  25 euro per uur per gids voor groepen basisscholen: 1 euro per leerling voor een standaardrondleiding

  van 2 uren basisscholen: 2 euro per leerling voor een uitgebreider bezoek

  BereikbaarheidBus halte Sint-Barbara instituutGelegen tussen fietsknooppunt 55 en 60Parking op het kerkplein

  hET muSEum vAN DE mIJNWERKERSWONINGMarie-Josestraat 3 - 3630 Maasmechelen (Eisden-Tuinwijk) T +32 (0) 89 76 45 75 - [email protected] www.erfgoedeisden.be Jan Kohlbacher, curator, voorzitter Stichting Erfgoed Eisden

  646055

  MIJN-VERLEDEN2

 • MAASMECHELEN, BIJDEHAND 7

  In dit museum gaan de Zavelzekskes terug naar hun roots, naar het ontstaan van de carnaval in Maasmechelen en dit rond de Leuvense stoof in de boerderij van Deuss.

  De hele benedenverdieping moet de bezoeker een goed beeld geven van het verleden van de Zavelzekskes en de carnavaltradities die zij opnieuw invoerden zoals het spietslaupen, de rommelpotterij, maar ook aan het Dri-j Gestern dat ze introduceerden vanuit het Keulse carnaval. Voorts is er een kamer waar de verschillende plaatselijke carnavalsverenigingen voor