BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 3 - 2013

12
1 - Maasmechelen BLAUW JAARGANG 3 NR. 6/2013 In dit nummer o.a.: Dorp in de kijker: Eisden-Dorp Nieuw bestuur Jong VLD Maasmechelen Wij GAAN voor Maasmechelen Belastingservice Maasmechelen BLAUW Open VLD Data belastingservice zie pag 12

description

Magazine 'Blauw' Maasmechelen - Open VLD

Transcript of BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 3 - 2013

1

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

JAARGANG 3 NR. 6/2013

In dit nummer o.a.:

• Dorp in de kijker: Eisden-Dorp• Nieuw bestuur Jong VLD Maasmechelen• Wij GAAN voor Maasmechelen• Belastingservice

MaasmechelenBLAUW

Open VLD Data belastingservicezie pag 12

2

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Hoe een dubbeltje rollen kanOp zondag 14 oktober 2012 stemde de kiezer in met het voorakkoord, gesloten door CD&V en Sp-a.Beide partijen konden een coalitie vormen, met weliswaar een krappe meerderheid. Enkele verkozen CD&V’ers strooiden echter roet in het eten en weigerden hun handtekening te zetten.Tot december duurde het vooraleer CD&V toegaf dat er

moest gezocht worden naar een andere coalitiepartner. Open VLD had ondertussen niet stil gezeten en afspraken gemaakt met NVA om hun krachten te bundelen. In het begin verliepen de onderhandelingen met CD&V wat stroef, maar naarmate december vorderde, groeide het onderlinge respect voor elkaar en werden er goede akkoorden afgesloten.

In de nieuwe coalitie levert Open VLD 3 schepenen, en de ondervoorzitter van het OCMW en de voorzitter van het Maaslands Huis. We kunnen dus zeker onze stempel drukken op het beleid. De schepencolleges verlopen sereen en ieder onderwerp is bespreekbaar. Zo zie je maar weer hoe een dubbeltje rollen kan: in oktober in de oppositie, vandaag beleidspartner! Met zekerheid durf ik stellen dat deze bewindsploeg de capaciteiten en de gedrevenheid heeft om onze gemeente fi nancieel gezond en aantrekkelijk te maken. Wij zijn liberalen en zullen steeds onze eigen mening hebben maar wij luisteren ook naar de mening van anderen en kiezen steevast voor een win-winsituatie.Het zal geen gemakkelijke oefening worden. Zelfs met het opstellen van je beste spelers is een match pas gewonnen als ze is afgefl oten, maar het loont steeds de moeite om te vechten voor de beste score.

Lea UbachsVoorzitter Open VLD Maasmechelen

Lea Ubachs, voorzitter Open VLD Maasmechelen

Wist je dat?- Ons jaarlijks tuinfeest doorgaat

op vrijdag 30 augustus?- Josiane Vanholzaet en Bart Sliepen

onze nieuwe kabinetsmedewerkers zijn?- Het secretariaat van Open VLD per 1 april ver-

huisde naar het kabinet op het gemeentehuis?- Ook in 2013 ons belastingteam

weer tot uw dienst zal staan?- Davy Jeurissen trotse papa is geworden

van Lauren. Profi ciat !!- Gert Jeurissen ook papa is geworden

van Lore. Profi ciat !!- Hermine van Nerum na jaren trouwe dienst

afscheid nam van haar werkplek: het secretariaat van het Open VLD-kabinet. Dank je wel voor de jarenlange trouwe dienst!

- Zowel Open VLD Maasmechelen als Jong VLD Maasmechelen een facebookpagina hebben, die je kan ‘liken’:

https://www.facebook.com/OpenVldMaasmechelen https://www.facebook.com/jongvld.maasmechelen

COLOFONM a a s m e c h e l e n B L A U W3e jaargang nr 6/2013Redactieadres: Secretariaat Open VLD MaasmechelenGroenstraat 115 Redactieteam: Romain Hamers, Herbert Coox, Robbert Errico, Indra Przeniczka, Lea UbachsFotografi e: Romain Hamers

Meestal krijg je een goede fl es wijn… Vandaag wordt het een bloemetje.Wie kent hem niet? René(ke) voor zijn vriend(inn)en, René Somers voor onbekenden.

Na zijn jarenlang engagement bij de scouts als

hoofdleider, weet hij als geen ander dat handen geen sieraden maar werktuigen zijn. Bij Open VLD staat hij in voor het beheer en verhuur van de aanplakborden: affi ches van al onze evenementen worden door hem geplakt en met de hulp van enkele goede vrienden worden de borden daarna vakkundig geplaatst.

Bij de voorbereidingen van het tuinfeest is hij onmisbaar, en ja ook dit jaar gaan we weer beroep op je doen, René! Vandaar alvast dit bloemetje (maar ook als dank voor je jarenlange inzet en vriendschap!)

Lea

In de Bloemetjes

3

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Nieuw bestuur

Ons doel: jongeren en politiek met elkaar in contact brengen. Door zowel aangename en ontspannende- als politieke activiteiten te organiseren, kunnen we onze leden niet en-kel laten proeven van de aangename groepssfeer, maar kunnen zij ook mee richting geven en hun eigen visies naar voren brengen.

Wij geven de juiste richting aan

De gemeente heeft besloten om van de Heirstraat achter campus de Helix een eenrichtingstraat te maken, dit in het kader van verkeersveiligheid voor de schoolgaande jeugd. De bedoeling was oorspronkelijk dat het verkeer vanaf het kruispunt van de Heirstraat met de Trappenstraat nog slechts kon bewegen in de richting van de Looheuvelstraat.Jong VLD vond dit niet logisch en heeft haar partij dan

ook geadviseerd om deze richting om te keren. Verkeer dat van het Loo kwam, moest immers steeds een omweg via de Rijksweg maken teneinde het centrum te kunnen bereiken. Hierdoor ontstond ernstige hinder voor de be-woners van het Loo.

Jong VLD heeft van zich laten horen met als gevolg dat de richting op 29 maart 2013 gewijzigd werd!

L360°

Jong VLD nationaal heeft op 23 en 24 maart op 11 ver-schillende locaties over heel Vlaanderen een mini-con-gres laten organiseren waarbij jeugdige deelnemers hun politieke stellingen naar voren konden brengen.

Jong VLD Maasmechelen wist het mini-congres van het Maasland naar zich toe te trekken en te organiseren. Het werd een groot succes waar zowel jonge politiekers als andere jongeren aanwezig waren.

Op nationaal niveau heeft men hierna alle topstellingen samengebracht en laat nu iedereen de mogelijkheid om online te stemmen op zijn/haar favoriete stellingen. Van daaruit wordt het politiek programma van Jong VLD na-tionaal vorm gegeven. Dit bottom-up systeem geeft dus iedereen de mogelijkheid om zijn zegje te doen. Jong VLD Maasmechelen is dan ook fi er om hieraan zijn steentje te hebben bijgedragen.

Interesse of vragen?

[email protected] of bezoek onze facebookpagina http://www.facebook.com/jongvld.maasmechelen

Vol trots willen we jullie ons gedreven, enthousiast en creatief team voorstellen!Desirée Dexters: Ondervoorzitter, Stefan Schoonbroodt: Secretaris, Félicitas van ’t Goor: Politiek secretaris, Diego Ciarlo: Webmaster, Kris Lenssen: Penningmeester, Robbert Errico: Voorzitter

Vol trots willen we jullie ons gedreven, enthousiast en creatief team voorstellen!

4

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Eisden-Dorp is een dorp dat sinds enkele jaren enorm gegroeid is. De typische kantjes werden extra in de verf gezet, en er werd ruimte gecreëerd voor nieuwe ideeën.

Littekens worden troeven

De afgelopen 100 jaar evolueerde Eisden van een land-bouwdorp naar een semiverstedelijkte mijngemeente. De ruimtelijke impact van de mijn is duidelijk te zien in Eisden-Dorp. De mijnverzakkingen en de verstoorde wa-terhuishouding zijn hier de grootste van. De bewoners van Eisden-Dorp wilden deze littekens niet langer als een

probleem zien, maar ze gebruiken als basis voor het uit-werken van een toeristisch aantrekkelijk Eisden-Dorp. En dat is gelukt!

Kijk maar naar de aanleg van ‘De hangende tuinen’. Een plek vlak naast het fi etsroutenetwerk waar je gezellig kan uitrusten op de picknickbanken, en ondertussen een stukje geschiedenis van Eisden-Dorp kan meepikken.

Een tweede prachtige plek in Eisden-Dorp is het ‘Kruinen-pad’. Door de grote waterproblemen in het Greven werd deze afgesloten voor fi etsers en voetgangers. Om toch te kunnen genieten van dit prachtige groengebied werd er het Kruinenpad aangelegd. Dit vertrekt ter hoogte van de dijk en loopt zo door de kruinen van de bomen.

‘Het oude gemeentehuis’ van Eisden-Dorp , dat toch wel een gekend beeld is in Eisden-Dorp, werd zopas volledig gerenoveerd. De huisvestingsmaat-schappij Maaslands Huis heeft het gemeen-tehuis ingericht als hoofdzetel.

Dorp in de KijkerVlak naast de Zuid-Willemsvaart, in het Noorden van Maasmechelen vind je een dorp met troeven: Eisden-Dorp

Dorp in de Kijker

Eisd

en-D

orp

5

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Vlak naast de Zuid-Willemsvaart, in het Noorden van Maasmechelen vind je een dorp met troeven: Eisden-Dorp

Eisden-Dorp: een plek voor jong en oud

Sinds 2005 werd het voormalige rusthuis Sint-Jan volledig omgetoverd tot het nieuwe woon- en zorgcentrum ‘Hey-vis’. Heyvis betekent in het Eisders dialect ‘naar Huis’. De naam wordt dus gekoppeld aan het doel: een nieuwe thuis zijn waar ouderen zich gerespecteerd, veilig en ge-borgen voelen.

Een vaste waarde in Eisden-Dorp is vast en zeker de za-terdagmarkt. Elke zaterdag vind je hier een honderdtal marktkramers terug.

Het speelterein CHIKO naast de brandweer is een groen speelterrein en biedt een aangename plek aan de jeugd van Eisden-Dorp.

Eisden-dorp, een bruisende plek

Wanneer je Eisden-Dorp binnenrijdt, kun je er niet naast kijken: het marktplein wordt omringd door allemaal kleine zelfstandigen: verfwinkels, horeca, een apotheker, een bakker, een kapper, ... De inwoners van Eisden-Dorp kun-nen in hun eigen dorp terecht voor vele van hun noden!Sedert augustus 2009 werd ‘Rommelrock’ een nieuw fenomeen in Eisden-Dorp. Dit metalfestival wordt geor-ganiseerd door het plaatselijke rockcafé “Jan Hertog”

en wordt ieder jaar groter en groter. Het evenement lokt zowel bezoekers uit eigen dorp als ver buiten Maasme-chelen naar hun weide, om daar 2 dagen lang samen te genieten van een stevig stukje muziek.

Op sportief vlak vinden we in Eisden-Dorp de nodige ver-enigingen terug. Zo telt Eisden-Dorp maar liefst 4 voetbal-verenigingen: ZVK Carrera, ZVK Eisden-Dorp, de vetera-nen van Eisden-Sport en Eisden ‘70.

Op muzikaal gebied heeft Eisden-Dorp de Koninklijke Harmonie ‘Vrij vooruit’.

De jeugd en de raad van Karnavalvereniging Van Eisder-gijs tot Bosbeir zorgen ervoor dat ook Eisden-Dorp niet ontbreekt tijdens de carnavalsdagen.

De Chiro van Eisden-Dorp ontvangt de jeugd van Eisden-Dorp graag iedere zondag om samen leuke activiteiten te doen aan het jeugdcentrum CHIKO.

Tekst: Kim Ramakers

Eisd

en-D

orp

6

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Wij GAAN voor MaasmechelenEen openhartig gesprek met onze schepenen Georges, Erik en Caroline

Open VLD verraste vriend en vijand met deelname aan de nieuwe beleidsploeg in een CD&V - Open VLD - N-VA-coalitie. Wat op 14 oktober 2012 nog een zekerheid was - Open VLD in een oppositierol - werd op 14 januari 2013 ontkracht door een deelname in de nieuwe bestuursmeerderheid. Uittredend burgemeester Georges Lenssen en schepenen Erik Kortleven en Caroline Penders lichten toe hoe de vork in de steel zit.

‘Eindelijk de gewenste meerderheid’, riepen veel Maasmechelaren na dertig jaar. Deelt u die mening?Georges: ”Algemeen gesproken is het voor een gezond beleid nooit goed als één partij te lang aan de macht blijft. Vandaar dat zich een trendbreuk opdrong. Voor het eerst in 30 jaar wordt Maasmechelen opnieuw bestuurd door een meerderheid van Christendemocraten en Liberalen. Samen met de N-VA beschikken wij nu over een ruime meerderheid van 25 zetels op 33. Dit geeft de beleidsploeg voldoende ademruimte.”

Die coalitie verbaasde toch gans Maasmechelen, niet?Georges: “Inderdaad. Iedereen ging ervan uit dat de

nieuwe beleidsploeg een CD&V - SP.a -meerderheid zou zijn. SP.a bezondigde zich voor de zoveelste keer aan partnerruil. Deze keer zou Open VLD worden geruild voor CD&V. Onze partij had al in 2000 verschillende keren met CD&V aan tafel gezeten, maar ook toen bleek dat we te laat waren om met CD&V in zee te gaan. Onlangs heb ik nog documenten gevonden van de besprekingen van destijds. Die geven aan dat wij na 3 samenkomsten met CD&V al te laat waren voor een roomsblauwe coalitie.

Een voorakkoord? Dus verkiezingen hadden geen zin meer?Erik: “ Voorakkoorden zijn in heel Vlaanderen nu eenmaal eigen aan gemeenteraadsverkiezingen. Op zich is daar niets mis mee. Ook Open VLD is tweemaal in de meerderheid geraakt dankzij een voorakkoord. Toch

pleit ik ervoor dat de burger op voorhand op de hoogte gesteld wordt. Dan kan hij een duidelijke keuze maken.

Schepenen Georges Lenssen, Erk Kortleven en Caroline Penders

“ Erik: voorakkoorden zijn in heel Vlaanderen nu eenmaal eigen aan gemeenteraadsverkiezingen. ”

Wij GAAN voor MaasmechelenEen openhartig gesprek met onze schepenen Georges, Erik en Caroline Maar verkiezingen hebben altijd zin. Het is uiteindelijk de

burger die het laatste woord heeft.”

Ondanks het voorakkoord zijn jullie toch mee in het beleid gekomen. Vertel eens.Caroline: “Patrick Palmers en Stefan Thorez hadden binnen de CD&V laten weten dat zij niet wilden instappen in een te krappe coalitie. Zij hebben woord gehouden en kozen onbaatzuchtig voor een ruime meerderheid. Voor hen was dat een zeer moeilijke keuze, maar zij hebben stand gehouden. Van een ruggengraat gesproken! Hun enige eis was dat Open VLD samen met de CD&V een meerderheid zou vormen met Raf Terwingen als burgemeester. Ere dus aan wie ere toekomt.”

Waarom namen jullie de N-VA nog mee in de bestuursploeg? Jullie hadden met de CD&V toch al een ruime meerderheid van 20 zetels op 33?Georges: “Zowel Open VLD als N-VA wilden breken met het verleden en verkozen een meerderheid waar Maasmechelen nood aan had. Een meerderheid waarin alles bespreekbaar was en geen taboes kende. Het moest een beleid worden waar ernstige besparingen konden doorgevoerd worden, ook in het OCMW. Diezelfde bezorgdheid merkten wij ook bij de meeste CD&V-mandatarissen. Vandaar dat deze driepartijencoalitie de beste garantie was voor een gezond fi nancieel beleid.”

Maar het waren toch stroeve onderhandelingen?Erik: “Uiteraard was het niet evident voor CD&V om het voorakkoord naast zich neer te leggen, wat ook heel begrijpelijk was. CD&V heeft tot het laatste moment geprobeerd het voorakkoord na te leven. Maar door ons akkoord met de N-VA hebben wij er voor gezorgd dat een mogelijke meerderheid tussen CD&V en SP.a met voldoende zetels niet meer mogelijk was. Dit was de enige manier om een beleid met CD&V te maken.” U hebt altijd gezegd dat u nooit als schepen onder een andere burgemeester zou fungeren, al was het je beste vriend.

Georges: “Dat klopt. Dat heb ik ook altijd beweerd. Ik was daar ook vast van overtuigd. Maar verschillende nationale boegbeelden hebben meermaals getracht om mij te overtuigen. Ik mocht met meer dan 3000 voorkeurstemmen niet aan de kant blijven staan en moest mijn verantwoordelijkheid nemen, zo meenden zij. Dat heb ik na lang beraad dan ook gedaan.”

Vinden jullie je draai in deze nieuwe meerderheid?Caroline: “Eerlijk gezegd, de eerste 100 dagen zijn achter de rug en alles loopt gesmeerd. Wij kunnen nu eindelijk het beleid maken waar wij als Open VLD altijd voor hebben gepleit. Een voorbeeld hiervan is een eerlijke verdeling van inspanningen tussen gemeentebestuur en OCMW. Het was jaren zelfs taboe om ook het OCMW voor haar verantwoordelijkheid te stellen. Dat kon en dat mocht niet. Vloeken in de kerk! Blijkbaar lukt dat nu wel.”

Wat bedoelen jullie precies? Caroline: “Wel, vinden jullie het normaal dat het gemeentebestuur de laatste 6 jaar haar personeelsbestand met 11 eenheden verminderde terwijl het OCMW eindigde met 37 werknemers meer dan in 2006?”

Georges: “Vinden jullie het normaal dat onder het vorige CD&V - SP.a -bestuur het gemeentebestuur een expert van buitenaf moest laten komen om zicht te krijgen op de fi nanciële middelen van het OCMW?”

Erik: “Vinden jullie het normaal dat tijdens de vorige legislatuur onbespreekbaar was om een tweede dienstencentrum niet te openen, goed wetende dat dit de Maasmechelaar meerdere honderdduizenden euro’s kost op jaarbasis?”

Caroline: “Vinden jullie het normaal dat brieven die het schepencollege verstuurde aan het OCMW-bestuur met de vraag naar het voeren van een voorzichtig personeels- en investeringsbeleid niet voorgelegd werden aan de OCMW-raad? Het OCMW was een sp.a-bastion, daar had niemand iets mee te maken, zoveel is duidelijk.”

Er staan blijkbaar nog moeilijk tijden te wachten?Georges: “Inderdaad. In mijn boekje, ‘Gaan voor Maasmechelen’, had ik al uitgelegd dat wij sinds 2005 dankzij eenmalige inkomsten onze portemonnee min of meer in evenwicht konden houden. Ik pleitte daarin ook voor meer structurele inkomsten uit het gemeentefonds van Vlaanderen, daar hebben wij recht op. En ik verwees naar drastische besparingen, nodig om verder te kunnen zonder belastingverhogingen.”

En daar gaan jullie in lukken?Erik: “Het zal niet gemakkelijk zijn, maar alle partijen beseffen dat het niet anders kan. Zoals in een gezond huishouden moeten wij niet meer blijven uitgeven dan we binnenkrijgen en daarbij zal iedereen zijn

7

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

“ Caroline: Het OCMW was een sp.a-bastion, daar had niemand iets mee te maken, zoveel is duidelijk. ”

“ Ik mocht met meer dan 3000 voorkeurstemmen niet aan de kant blijven staan ”, aldus Georges.

8

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

verantwoordelijkheid moeten opnemen. Een van de keuzes is om natuurlijke afvloeiingen en pensioneringen niet meer te vervangen om zo ons personeelsbestand verder af te bouwen. We moeten ook nadenken over de kerntaken van onze gemeente. Die kan niet voor alles blijven zorgen.”

Is er dan nog wel ruimte om te besturen en initiatieven te nemen?Caroline: “Besturen is volgens mij net moeilijke keuzes durven maken. Zaken die ooit beslist zijn en als ‘verworven recht’ worden beschouwd, willen we herbekijken, want belastingen verhogen is geen optie wat mij betreft. We beseffen maar al te goed dat je daarmee niet populair wordt, maar we zijn verkozen om onze verantwoordelijkheid te nemen, niet om zomaar wat aan te modderen. We gaan de volgende generaties toch niet blijven opzadelen met die schuldenberg? Ik ben alvast

vragende partij om eindelijk eens bepaalde heilige huisjes aan te pakken en knopen door te hakken.”

Erik: “Wij moeten vooral inzetten op die dingen waar we sterk in zijn en daardoor de gemeente ook sterker maken. Het blijven aantrekken van nieuwe bedrijven blijft topprioriteit. Gelukkig maakten wij vorige bestuursperiode van de Oude Bunders een aantrekkelijk industrieterrein. Met mondjesmaat slagen wij erin om daar meer gronden te benutten voor nieuwe bedrijfjes. Ook de initiatieven om op de oude mijnterreinen verdere ontwikkelingen mogelijk te maken, zoals Terhills en de Hoofdtoegangspoort voor het Nationaal Park, staan hoog op onze toeristische agenda.”

Bedankt voor dit interview en veel succes met de uitdagingen die jullie nog te wachten staan.

Vervolg: Een openhartig gesprek met onze schepenen Georges, Erik en Caroline

OPEN VLD IN DE PROVINCIERAAD: GROTE UITDAGINGEN…Op 1 december 2012 werd de nieuwe provincieraad geïnstalleerd. Hierin vormt Open VLD samen met CD&V en SP.a-Groen de meerderheid.Binnen deze coalitie heeft Open VLD één gedeputeerde: Igor Philtjens, en de voorzitter van de provincieraad: Gilbert Van Baelen. In de provincieraad zetelen 63 personen. De Open VLD- fractie bestaat uit 7 mannen en 2 vrouwen, waaronder twee Maasmechelaren: Georges Lenssen en Marleen Kortleven.

De provincieraad vergadert elke derde woensdag van de maand. Op maandag en dinsdag van die week zijn er telkens commissies. Hierin worden belangrijke dossiers afzonderlijk besproken.

Einde vorige maand brachten we een bezoek aan onze buren van Maastricht. Na een leuke kennismaking met onze Nederlandse collega’s, bespraken we dossiers die voor beide provincies prioritair zijn: ‘mobiliteit’ en ‘samenwerking rond veiligheid’.

Vanuit onze Open VLD-fractie willen we onze uiterste best doen om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen.

Marleen Kortleven

9

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

14 oktober ligt alweer een tijdje achter ons . Open Vld bood zich bij de kiezer aan met een sterke lijst van jonge en oudere kandidaten, verspreid over de verschillende kerkdorpen. Zo konden we vele Maasmechelaars overtuigen om voor Open VLD te stemmen , waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank.

Tot grote vreugde van vele Maasmechelaren kunnen we nu samen met de nieuwe coalitiepartners het beleid van de komende 6 jaar voeren.

Open VLD opteert er voor om “jong, nieuw en ancien” samen te brengen . Deze mix biedt ons de kans om ervaring , enthousiasme en kennis te gebruiken ten dienste van iedere Maasmechelaar. Daarom kozen we binnen onze fractie bewust om meerdere nieuwkomers een mandaat toe te vertrouwen in het OCMW, het AGB enz .

Niettegenstaande de vrij moeilijke periode die we momenteel doormaken, zullen we samen met de nieuwe beleidsploeg alles in het werk stellen om het beste te doen voor MAASMECHELEN.

In 2013 kwam er niet alleen een nieuwe beleidsploeg, maar ook een gloednieuw straatbeeld. De zorgcampus op de Dr. Haubenlaan liet meerdere woningen verdwijnen, terwijl heel wat hulpbehoevenden zullen uitkijken naar de ingebruikname. Deze campus zal ook zorgen voor bijkomende tewerkstelling. De afwerking van de Heirstraat (Mechelen-aan-de- Maas) zal spoedig ten einde zijn, het kruispunt Koninginnelaan – Bloemenlaan werd reeds verkeersveiliger gemaakt.

Ook werden we - om veiligheidsredenen - geconfronteerd met een plotse sluiting van de sporthal DE KOMMEL. Er werd een scenario geschreven om de moeilijkheden voor de sportclubs zo klein mogelijk te houden.

De fi nancieel moeilijke tijden maken het voor onze gemeente echter niet makkelijk . Als bewindsploeg zal het een wikken en wegen blijven om de beste keuzes te maken voor Maasmechelen.

Samen met onze coalitiepartners willen we de toekomst positief tegemoet zien.

Maes Diane FRACTIELEIDSTER Open VLD MAASMECHELEN

NIEUWE BEWINDSPLOEG

Lijst van de bevoegdheden / mandaten Open VLD Maasmechelen 2013 - 2018GEORGES LENSSENEERSTE SCHEPEN 6 jaarBevoegdheden:

ruimtelijke ordening & planning groen & landschaplandbouwhuisvesting & wonenbegraafplaatsenmobiliteit

Zitdag: op afspraakTel. 089 769 638 Kabinet Open VLD.

PROVINCIERAADSLIDVOORZITTER VAN HET AGBLid van het PPS (publiek private samenwerking)ZETELT IN COMMISSIE 1

ERIK KORTLEVENSCHEPEN 5 jaar Bevoegdheden:

toerisme economie evenementen

Zitdag: op afspraak Tel. 089 769 638 Kabinet Open VLD.ZETELT IN COMMISSIE 2Voorzitter Leisure ValleyVoorzitter Sociaal Bedrijvencentrum

CAROLINE PENDERSSCHEPEN 5 jaar Bevoegdheden:

openbare werken patrimonium

Zitdag: op afspraak Tel. 089 769 638 Kabinet Open VLD.ZETELT IN COMMISSIE 1

MARLEEN KORTLEVENPROVINCIERAADSLIDRAADSLID - SCHEPEN Laatste 2 jaar

openbare werken patrimonium

ZETELT IN COMMISSIE 2

NANCY DEXTERSRAADSLID ONDERVOORZITTER OCMW 6 jaar

Verantwoordelijke fi nanciën van het ocmw

ZETELT IN COMMISSIE 1

JEAN DONDERSRAADSLID - VOORZITTER MAASLANDS HUIS Eerste 3 jaar

Zetelt in: politieraad ZETELT IN COMMISSIE 2

EDDY VANDERHALLENRAADSLID - VOORZITTER MAASLANDS HUIS Laatste 3 jaar ZETELT IN COMMISSIE 1 VMW-groep

DIANE MAESRAADSLID FRACTIELEIDSTER OPEN VLD MM

Zetelt in: politieraad intercommunale inter aqua

ZETELT IN COMMISSIES 1 + 2

ROMAIN HAMERSRAADSLID

Zetelt in: politieraad intercommunale inter energa

VOORZITTER COMMISSIE 2

HERMINE VAN NERUMOCMW-raadslid

Zetelt in: Sociaal Comité

BERND SMEETSOCMW-raadslid

Zetelt in: Sociaal Comité Ouderenzorgcomité

DIEGO CIARLOOCMW-raadslid

Zetelt in: Ouderenzorgcomité cultuurraad

HERBERT COOXLid van: AGB

DESIREE DEXTERSLid van: AGB bibliotheek

INDRA PRZENICKZALid van: AGB

LEA UBACHSVOORZITTER OPEN VLD MMVOORZITTER PWA

Lid van: bibliotheek

DAVY JEURISSENbestuurslid PWA

ERRICO ROBBERTbestuurslid milieuraad bibliotheek voorzitter Jong VLD

10

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

KiekjesNieuwjaarsreceptie 2013

Eerste steenlegging basisschool Leut door Erik KortlevenEerste steenlegging basisschool Leut door Erik Kortleven

11

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Het bericht van het plotse overlijden van Roger sloeg bij ons allen in als een bom.

Wat het eerste van nog vele mooie weekends moest worden, eindigde zaterdagnamiddag op het voetbalveld zonder enige voorafgaande waarschuwing.

Een dag eerder was er nog geen vuiltje aan de lucht. De installatievergadering van het nieuwe gemeentebestuur was afgelopen, nog even met deze en gene een babbeltje slaan en daarna naar de

gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, … Roger ten voeten uit.

Op alle bestuursvergaderingen was Roger aanwezig. Hij was een aandachtig luisteraar, niet verlegen om voor zijn mening uit te komen. Bij alle Open Vld -activiteiten kon je rekenen op zijn helpende hand.

Roger, lieve vriend, bedankt voor je inzet en goedlachse vriendschap, we zullen je zeker missen maar nooit vergeten!

In memoriam: Roger Aelbers

Een respectabele leeftijd verzacht niet de pijn van het heengaan.

André was een geliefd man en zeer gewaardeerd lid van Open Vld.Zijn enorme dossierkennis maar vooral politieke en mensenkennis dwongen respect af.

Op bestuursvergaderingen kon hij met een simpele tussenkomst een hevige discussies sussen en de sereniteit bewaren.

Je kon, met welke vraag dan ook bij hem terecht , op een antwoord kon je altijd rekenen.

André , het was een privilege jou te kennen.

Voor Open Vld zul je altijd een blijvende herinnering zijn.

In memoriam: André Reul

PAAS FOOD INDUSTRIES IN DE KIJKERTijdens een bedrijfsbezoek aan Paas Food Industries op de Oude Bunders wordt onmiddellijk duidelijk dat een innoverend en klantengericht ondernemerschap voor zaakvoerder Stefan Paas centraal staan.

Toen Stefan in 1990 startte als traiteur in het centrum van Maasmechelen, had hij nooit verwacht dat zijn bedrijf op termijn zulke omvang zou aannemen. Als gedreven ondernemer groeide zijn

cateringzaak “Traiteur Stefan” echter zodanig, dat hij in 1996 dringend op zoek was naar een grotere locatie. Hij kocht grond op het industrieterrein en in 1999 doopte hij het bedrijf “Traiteur Stefan” om tot het huidige “Paas Food Industries NV. Naast het traditionele traiteurgebeuren kwam er ook de catering voor scholen, bedrijven en ziekenhuizen bij.

Door in 2006 een samenwerking aan te gaan met het toenmalige pluimveebedrijf Ham Kip evolueerde het bedrijf snel in de richting van een innoverend“gevogelte-verwerkingsbedrijf”. Het cateringgebeuren werd stilaan afgebouwd en op dit moment concentreert Stefan zich volledig op de verwerking en bereiding van kip en kalkoen. Het bedrijf telt een 30-tal werknemers en er wordt ook nog gewerkt met bijkomende werknemers in onderaanneming.

Stefan begrijpt als geen ander dat een doorgedreven productontwikkeling belangrijk is om zich te onderscheiden van de concurrenten en het bedrijf meer groeikansen te geven. Er wordt dan ook continu geïnvesteerd in kennis en innovatie.

De kip- en kalkoenproducten van Paas Food Industries zijn niet alleen terug te vinden in de Belgische foodretail, maar ook in de Luxemburgse, Franse, Nederlandse, Duitse foodretail.

Door in 2006 een

aan te gaan met

woensdag, mei 29, 2013 Leut/Meeswijk Hof ter Noord Leut 17:15 - 19:00

donderdag, mei 30, 2013 Mechelen a/d Maas Café den Dörpel 17:15 - 19:00

woensdag, juni 05, 2013 Groenstraat 115 bij schepen Georges Lenssen aan huis 17:15 - 19:00

donderdag, juni 06, 2013 Uikhoven Café Udec-Hove 17:15 - 19:00

dinsdag, juni 11, 2013 Eisden Tuinwijk Grand Café Casino 17:15 - 19:00

woensdag, juni 12, 2013 Eisden-Dorp Harmoniezaal 17:15 - 19:00

donderdag, juni 13, 2013 Opgrimbie Gemeenschapscentrum 17:15 - 19:00

dinsdag, juni 18, 2013 Mariaheide Zaal aan de kerk 17:15 - 19:00

donderdag, juni 20, 2013 Kotem/Boorsem Café Ponderosa Kotem 17:15 - 19:00

maandag, juni 24, 2013 Vucht Parochiezaal 17:15 - 19:00

dinsdag, juni 25, 2013 Proosterbos Café Bloemenhof (aan ‘t kerkhof) 17:15 - 19:00

12

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Belastingservice

Mogen wij u vragen volgende documenten zeker mee te brengen:

Aanslagbiljet vorig jaar! Eventueel onze berekening van vorig jaar

- Alle fi ches met uw inkomsten + aparte fi che(s) verlofgeld voor diegenen met het arbeidersstatuut- Attesten leningen(+groenlening)/bewijzen van pensioensparen/attesten levensverzekeringen- Een kopie van het éénmalig attest voor invaliditeit van u en/of uw gezinsleden- Aanslagbiljet onroerende voorheffi ng - Verklaringen van: • wettelijke samenwoning • co-ouderschap • betalingsbewijzen van onderhoudsgeld • facturen van energiebesparende uitgaven, beveiliging van woning, e.a.- U maakt bij voorkeur van alle bewijsstukken (alles wat fi scaal aftrekbaar is) een kopie Nederlandse loonfi che ALTIJD een kopie maken aub!!!

Volgnummers zijn op iedere plaats af te halen ½ uur voor aanvang.

aparte fi che(s) verlofgeld voor diegenen met het arbeidersstatuutaparte fi che(s) verlofgeld voor diegenen met het arbeidersstatuut- Attesten leningen(+groenlening)/bewijzen van pensioensparen/attesten levensverzekeringen

Vlnr.: Jean Donders, Indra Przeniczka, Fadime Zinkal, Georges Lenssen