BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

12
1 - Maasmechelen BLAUW JAARGANG 2 NR.1/2012 In dit nummer o.a.: Dorp in de kijker: LEUT-MEESWIJK Renovatie kiosk MAASMECHELEN VILLAGE 10 jaar jong Belastingservice Maasmechelen BLAUW Open VLD Data belastingservice zie pag 12

description

Magazine 'Blauw' Maasmechelen - Open VLD

Transcript of BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

Page 1: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

1

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

JAARGANG 2 NR.1/2012

In dit nummer o.a.:

• Dorp in de kijker: LEUT-MEESWIJK• Renovatie kiosk• MAASMECHELEN VILLAGE 10 jaar jong• Belastingservice

MaasmechelenBLAUW

Open VLD Data belastingservicezie pag 12

179305_Vld_magazine_4_def.indd 1 9/05/12 15:57

Page 2: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

2

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

De éne verkiezing is de andere niet!In een klas zijn 2 gelijkwaardige studenten soms vrienden maar altijd concurrenten, in de politiek is dit niet anders. Tendensen en hypes zijn van alle tijden en een keer profi teert deze, een volgende keer een ander van een nieuw politiek geluid en het mediavoer dat ons wordt voorgeschoteld. Maar alles evolueert, ook de politiek en al houdt het zittend gezag die

boot zoveel mogelijk af toch zal alleen hij die zich aanpast en een lange termijnvisie ontwikkelt standhouden. Om je naar een verkiezing geloofwaardig op te stellen moet je je potentiële kiezers waar geven voor hun geld en een ijzersterke kandidatenlijst presenteren. Onze uittredende mandatarissen hebben stuk voor stuk hun mandaten met hard werken vervuld en ze mogen fi er

zijn op de resultaten. Nieuwe spelers op de markt lonken naar onze kiezers maar het voordeel van een gunstig politiek klimaat in Vlaanderen is in Maasmechelen geen garantie voor een weerspiegeling van dit resultaat. Open Vld Maasmechelen zal ook voor 2012 hun reputatie eer aan doen en de twijfelaars onder de kiezers over de streep trekken. Als Open Vld weten we maar al te goed dat voor iedere stem moet gewerkt worden en de éne verkiezing is de andere niet. Maar aan vechtlust ontbreekt het ons niet en de inzet van onze kandidaten zal dan ook optimaal zijn.De bevolking hoopt al jaren op een breuk van de traditionele voorakkoorden en samen, over de partijgrenzen heen, zullen wij met gelijkgestemden alles in het werk stellen dit te verwezenlijken.De ene verkiezing is de andere niet… in oktober zullen we het weten.

Lea UbachsVoorzitter Open Vld Maasmechelen

Lea Ubachs, voorzitter Open VLD Maasmechelen

Wist je dat?- Decathlon gestart is met de ontbossing van hun

bouwterrein?- Dit bedrijf een honderdtal mensen zal tewerkstellen?- Onze burgemeester de CEO van Decathlon over-

tuigd heeft een vestiging te openen in Maasmechelen niettegenstaande Genk al een terrein had ter beschikking gesteld?

- Onze Burgemeester naar Sheffi eld is geweest om onze snookerrevelatie Luca Brecel een hart onder de riem te steken en te feliciteren met het behaalde resultaat?

- De schepen van jeugd en welzijn heeft gezorgd voor subsidies voor “Autisme Limburg”.

- Ook dit jaar de Maasmechelse vrijwilligers in de bloemetjes worden gezet op vrijdag 29 juni in het Cultuurcentrum Maasmechelen.

COLOFONM a a s m e c h e l e n B L A U W2e jaargang nr 1/2012Redactieadres: Secretariaat Open Vld MaasmechelenGroenstraat 115 Redactieraad: Romain Hamers, Georges Lenssen, Caroline Penders, Indra Przeniczka, Lea Ubachs, Hermine Van NerumEindredactie: Indra PrzeniczkaFotografi e: Romain Hamers

Een bloemetje zegt meer dan duizend woorden en Denise Dedroog weet er alles van. Zij is al 15 jaar voorzitter van de Liberale Bond van de Gepensioneerden in onze gemeente.

Voor deze vereniging, met meer dan

125 leden, volgt ze vergaderingen in Brussel en Hasselt, stelt ze een prachtig jaarprogramma samen en zoals een goede voorzitter betaamt is ze op elke activiteit aanwezig, meestal als eerste daar en als laatste naar huis. Ze kan natuurlijk altijd rekenen op de hulp van enkele getrouwen maar haar echtgenoot Etienne is haar rots in de branding. Voor heel wat gelegenheden heeft ze al boeketjes allerhande uitgedeeld. Vandaag bedanken wij haar voor haar inzet met een bloemetje. En Etienne mag ze in de vaas zetten, dan kunnen ze met hun beidjes ervan genieten.

Open Vld Maasmechelen

In de BloemetjesIn de Bloemetjes

179305_Vld_magazine_4_def.indd 2 9/05/12 15:58

Page 3: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

3

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Schepen van jeugd, welzijn en ontwikkelingssamenwerking BERND SMEETS BERND SMEETS aan het woord !

“Een nieuw informatiepunt voor verenigingen en vrijwilligers”

Om verenigingen en vrijwilligers wegwijs te maken heb ik voor mijn diensten een nieuw informatiepunt uitgewerkt. Op woensdagnamiddagen kan iedereen in het projecten-centrum op de Oude Baan 207 te Maasmechelen, terecht met alle vragen die betrekking hebben op de vereniging of de inzet als vrijwilliger. Je kan er een overzicht van het ondersteuningsaanbod binnen en buiten de gemeente krijgen. Ik denk hierbij aan : de uitleendienst, huur in-frastructuur, de organisatie van fuiven en manifestaties, subsidiemogelijkheden, kienformulieren, …. En indien de medewerker je niet kan verder helpen, dan zal zij je door-verwijzen naar meer geschikte diensten en organisaties.

De bedoeling is dus dat iedereen individueel of als vereni-ging vanaf nu terecht kan op een centraal loket.

“IEDEREEN MOET DE VRIJE TIJD FIJN KUNNEN INVULLEN” Het is niet zo simpel dat iedereen de kans heeft om haar of zijn vrije tijd fi jn in te vullen. Dat stel ik bijna dagelijks vast. Niet omdat men het niet wil – graag zelfs. Wel omdat

het te veel kost, wat dan meestal wordt uitgelegd als ‘dat is niks voor mij, het interesseert me niet’.

Dat is ronduit spijtig. Een zinvolle, maar betaalbare vrije-tijdsbesteding aanbieden, dat is een uitdaging die ik me-zelf voorop stel. Zo kwam ik uit bij Horizont, een organisa-tie uit Hasselt die daarin haar bestaan vond. Horizont pakt uit met betaalbare, zinvolle vakanties en daguitstappen voor iedereen die er behoefte aan heeft en die niet over de nodige middelen beschikt. Naast deze vakantiemoge-lijkheden gaat Horizont op zoek naar vrijetijdsinitiatieven in de eigen omgeving.

Vanaf 1 juni is Horizont actief in Maasmechelen, in sa-menwerking met het gemeentebestuur en de OCMW’s van Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem. Vanaf dan zijn medewerkers van Horizont elke woensdagvoor-middag in het projectencentrum, Oude Baan 207 be-schikbaar. In de namiddag kunnen burgers terecht in het Sociaal Huis achter het gemeentehuis.

Maasmechelen kan terugvallen op een rijk en gevarieerd verenigingsleven, mogelijk gemaakt door honderden zo niet duizenden vrijwilligers, die de cement vormen van onze samenleving. Deze verenigingen worden sinds jaren met een hele rits aan nieuwe regelgeving geconfronteerd. Voor velen is het niet meer bij te benen en is het een ware zoektocht om een antwoord te vinden op al hun vragen.

“Een nieuw informatiepunt voor

KioskToen ik aan mijn politiek mandaat begon was één van mijn ambities de renovatie van de kiosk. Met trots kan ik nu meedelen dat dit gerealiseerd gaat worden. We gaan deze zomer in het Koninginnepark een kopie van de originele kiosk bouwen. Deze werd in 1951 gebouwd. Door de gratis parkconcerten voor het honderdjarig bestaan van de Tuinwijk ontdekten veel mensen het Koninginnepark als een mooie groene plek, ideaal om mensen samen te brengen. Hierdoor verkreeg mijn idee ook een breder draagvlak met dank aan de mensen van Tuinwijk 100. Daarom, maar ook om het oorspronkelijke karakter van de Tuinwijk zo-veel mogelijk te behouden, volgde de gemeenteraad mij eensgezind om de kiosk herop te bouwen. De werken kosten het gemeentebestuur niets, dankzij be-

toelaging waarvoor ik de Burgemeester wil bedanken. Maasmechelen krijgt er zo ook een toeristische troef bij maar ook de vele muziek- , dans- en toneelvereni-gingen kunnen gebruik maken van deze straks fantas-tische locatie.

179305_Vld_magazine_4_def.indd 3 9/05/12 15:58

Page 4: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

4

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Wandel eens door het eeuwenoude Leut, laat je verrassen door haar pittoreske dorpspleintje met als pronkstuk de pas gerenoveerde eeuwenoude dorpspomp, waar je nog steeds je dorst kan lessen, bewonder ook de majestueuze lindebomen, en sta even stil bij het beeld van het ‘kolenmenneke’.

Thans wordt het pleintje helemaal in zijn oude luister hersteld, je kan genieten op een terras, wandelen op het fl uisterweggetje langsheen de gerestaureerde kerk en zo beland je in onze prachtige eeuwenoude dreef die je naar het kasteel Vilain XIIII (let op de speciale schrijfwijze, dit is geen fout, men was verplicht om het zo te schrijven omdat in Frankrijk al een Vilain XIV was). Bewonder de prachtige tuinen van het kasteel met zijn bijzondere verzameling van bomen ingevoerd door de Graaf van over de hele wereld.

Je kan ook een bezoekje brengen aan de authentieke smidse.

Al wandelend of fi etsend kan je een lus maken rond Leut en Meeswijk en je onderdompelen in onze groene natuur. Wanneer je dat doet kom je vast wel in het gehucht Mazenhoven uit, met zijn gekende kasseistraat die je leidt naar een kleine kapel waar je even kan verpozen op een bankje met uitzicht op de Maas.

Wist je dat er ooit eens een klavecimbel concert werd gehouden in de kapel?

Wist je dat het lokale dorpsschooltje dat thans gelegen is aan de dreef, weldra zal verhuizen naar de plaats ‘de stekkoel’?

Al deze verwezenlijkheden komen of zijn tot stand gekomen, omdat heel wat instanties daaraan hebben meegewerkt en dit onder aanvoering van onze mandatarissen en hun tomeloze inzet om van Leut, met zijn supermooie gebouwen, zijn uitgebreide natuur, zijn joviale bevolking een dorp te maken wat je zeker eens moet bezocht hebben.

Raymond DextersBestuurslid Open Vld Maasmechelen

Dorp in de Kijker

Leut en Meeswijk, Pareltjes aan de Maas

Dorp in de KijkerM

eesw

ijk

179305_Vld_magazine_4_def.indd 4 9/05/12 15:59

Page 5: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

5

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Leut en Meeswijk, Pareltjes aan de Maas

Ook schepen van toeris-me Erik Kortleven is fi er op de “Leutsetoekomst” !Een verslag van Erik Kortleven.

Verbaast het dat Maasmechelen trots is op Leut? Verstoken van de Rijksweg N 78 is Leut een oase van rust. Bij het binnenkomen van het dorp valt meteen het mooie kerkplein op. De grootse Sint-Pieterskerk is wel de eye-catcher, maar wie goed kijkt, merkt meteen een aantal fraaie gebouwen en objecten. Het ‘paenhuis’, de oude gemeenteschool, de drie lindebomen met de antieke dorpspomp en zoveel meer. Leut is een kleine parel die perfect past in de toeristische uitbouw van Maasmechelen.

In de zomer is het gezellige dorpsplein van Leut extra sfeervol. Het is voor de fi etstoerist en de wandelaar een ideale stopplaats of een vertrekpunt om de prachtige om-geving of zelfs het Maasland te ontdekken. Op wandelaf-stand van het plein liggen het kasteel Vilain XIIII, de oude smidse en de houten windmolen ‘Nieuw Leven’. De ‘Zo-merse Zondagen’ tijdens de grote vakantie trekken jaar-lijks veel bezoekers die komen genieten van een lokale lekkernij of een verfrissend drankje op een leuk terras. Leutse ploegen nemen het dan tegen elkaar op in een petanquewedstrijd, er is kinderanimatie en er lonkt altijd wel iets verrassends om de hoek.

Daarom zet het gemeentebestuur volop in om de toeris-tische troeven uit te vergroten en de pittoreske uitstraling van het dorp te verbeteren. Wat dat laatste betreft zijn de eerste fase van de herinrichting van het dorpsplein en de aanleg van een oude hoogstamboomgaard belangrijke stappen. Later dit jaar, komt ‘De Dreef’ aan de beurt. Ze wordt volledig opnieuw aangeplant waardoor Leut zijn ziel terugkrijgt.

Leut wordt binnen enkele jaren hét inrijpunt voor het ri-vierenpark Maasvallei. Wie de Maas en haar uiterwaarden bezoekt, bezoekt ook Leut, dat staat vast! Heel wat onder-

nemers spelen er al volop op in. Leuke B&B’s, gezellige cafés, tavernes en restaurants geven de toerist wat hij wil. Misschien zorgt Leut nog wel voor een eigen ‘Appelationd’ OrigineContrôlée’ want ook goede wijn wordt ambachtelijk gemaakt in Leut en dat zou misschien wel een bijkomen-de toeristische troef kunnen worden.

Naast toerisme en infrastructuur is voor Open VLD ook het onderwijs belangrijk. Na 18 jaar kwam er eindelijk een doorbraak voor de basisschool. Meer dan tweehon-

derd kinderen krijgen weldra een eigentijdse school op de ‘Stekkoel’. Eindelijk! De renovatie van de kleuterschool is een volgende stap. Het oude schoolgebouw aan het kerk-plein is nu defi nitief eigendom geworden van het school-bestuur. Zo is ook de ‘Leutsetoekomst’ verzekerd.

Leu

t

179305_Vld_magazine_4_def.indd 5 9/05/12 16:00

Page 6: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

6

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

MAASMECHELEN VILLAGE 10 jaar jong een ‘sterk merk’ voor Maasmechelen

Vorig jaar mocht Maasmechelen Village 10 kaarsjes uitblazen.Hoe hebt u dit ervaren?

Maasmechelen Village was het eerste mijnreconversieproject dat volledig met privémiddelen gerealiseerd werd.Dat is een project waar ik heel veel energie ingestoken heb. Ik ben trots op deze realisatie. Hoe kan het ook anders? Met meer dan 700 mensen tewerkgesteld en 2,5 miljoen bezoekers per jaar, kan men wel stellen dat Maasmechelen Village onze gemeente internationaal op de kaart heeft gezet. Voordien hadden we dankzij de topmodezaak Fashion Point ook al heel wat uitstraling.

Jij ligt mee aan de basis van de naam Maasmechelen Village.

Ik heb er inderdaad sterk op aangedrongen bij de investeerders van Value Retail om Maasmechelen

op te nemen in de defi nitieve naam van het project. Dat is ons wonderwel gelukt, met als gevolg dat Maasmechelen een begrip is geworden in de toeristische wereld. Van alle niet-Europeanen die in Zaventem landen is Maasmechelen de derde meest bezochte gemeente in België, na Brussel en Antwerpen, maar wel meer dan de grote

steden als Brugge, Gent en Luik. Op dit ogenblik trekt Maasmechelen Village 2,5 bezoekers per jaar.

U bent blijkbaar fi er op deze realisatie?

Als burgemeester ben ik inderdaad blij dat we dit project hebben kunnen binnenhalen.Als ik op vakantie ben of in het buitenland verblijf en ik zeg dat ik van Maasmechelen ben, krijg ik vaak prompt het antwoord “Ah,

dat kennen we van Maasmechelen Village.” Heel vaak mag ik dan ook

ervaren dat vele mensen uit binnen- en buitenland onze gemeente reeds bezocht hebben.

Georges Lenssen, burgemeester

Georges LenssenBurgemeester

179305_Vld_magazine_4_def.indd 6 9/05/12 16:00

Page 7: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

MAASMECHELEN VILLAGE 10 jaar jong een ‘sterk merk’ voor Maasmechelen

Moest u destijds veel problemen oplossen om te kunnen realiseren?

Wij moesten zorgen voor een goede ontsluiting vanaf de autostrade. Wij hebben heel wat politieke tegenstand moeten overwinnen om de ontsluitingsweg aan te leggen.Dit was niet altijd even gemakkelijk. Maar als men beleid wil maken moet men ook moeilijke beslissingen durven nemen.

De geschiedenis heeft bewezen dat we 15 jaar geleden de juiste keuze gemaakt hebben.

Hoe moet Maasmechelen Village verder evolueren?

Het moet vooral als gangmaker dienen voor de rest van de handel en horeca in de gemeente.

Wij mogen het belang van de lokale handelaars nooit uit het oog verliezen. Onder het motto “als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel,” moeten we zorgen dat er een betere wisselwerking komt tussen Maasmechelen Village en de andere handelscentra.Maasmechelen Village moet gezien worden als een ideale locomotief, waar zowel onze gemeente als alle handelaars hun wagonnetje moeten aanhangen. Dat blijft een zeer belangrijk aandachtspunt voor de toekomst.

Zijn er los van Maasmechelen Village nog ontwikkelingen te verwachten op deze site?

Euroscoop bestaat ondertussen ook al meer dan 10 jaar, en is uiteraard nu al een belangrijke speler op de site. Decathlon, een wereldspeler in sportartikelen, heeft ondertussen de eerste schop in de grond gestoken. Aanvankelijk start men met een winkeloppervlakte van 4.300 m². In een volgende fase zal Decathlon uitbreiden tot 6.700 m² en verwacht men een tewerkstelling van 100 werknemers.Ondertussen zijn ook de onderhandelingen voor de bouw en de uitbating van een 4-sterrenhotel in het hoofdgebouw ver gevorderd. Eerstdaags verwachten wij hierin een defi nitieve doorbraak.Ook wordt er goed doorgewerkt aan de uitbouw van de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen op de voormalige mijnterreinen.

Blijkbaar een tevreden burgervader?

Uiteraard zullen al deze projecten samen Maasmechelen verder op de kaart zetten. Ik ben als burgemeester dan ook echt gelukkig dat ik hieraan mijn steentje heb mogen bijbrengen. Zolang dat het ‘merk’ Maasmechelen maar verkocht wordt.

7

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

179305_Vld_magazine_4_def.indd 7 9/05/12 16:01

Page 8: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

8

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

KiekjesNieuwjaarsreceptie

MassacrossHet schepencollege tegen het G-team

Burgemeester Lenssen feliciteert Luca Brecel op het wereldkampioenschap snooker in Sheffi eld.

Luca is de eerste Belg én jongste deelnemer aan het kampioenschap !

179305_Vld_magazine_4_def.indd 8 9/05/12 16:02

Page 9: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

9

-

Ma

as

me

ch

ele

n

BL

AU

W

Enkele realisatiesMARLEEN KORTLEVEN OVER DE “GIEK”

POLITIEKE MOED ? POLITIEKE EERLIJKHEID ?

Begin 2007 kregen de Burgemeester en ikzelf, als schepen van Welzijn, bezoek van de directeur van de “Giek”. De “Giek” is een dagcentrum voor personen met een beperking. Deze mensen waren op zoek naar grond om als locatie te dienen voor een nieuwbouw als vaste stek voor hun dagcentrum. Na overleg werd de locatie op de Thomasboslaan, het vroegere schooltje, als bouwplaats verkozen. Na enkele jaren van planning, bouwvergunningen, fondsen

zoeken is het einde van de nieuwbouw in zicht. Het gemeentebestuur heeft vorig jaar een renteloze lening van 100 000,00 euro toegestaan. Eind mei mogen we een bezoek brengen aan de nieuwe gebouwen.Omdat we hebben kunnen meewerken aan dit initiatief zijn we blij en fi er dat onze gemeente, dankzij de nodige samenwerkingen, dit dagcentrum voor personen met een beperking heeft kunnen verwezenlijken.

Momenteel lopen onderzoeken en bevragingen met als doelstelling de uiteindelijke erkenning van Maasmechelen als “Kleinstedelijk gebied”. Deze erkenning zou vele voordelen hebben voor onze gemeente. Vandaar dat open VLD Maasmechelen deze aanvraag ten volle steunt.

De beperkte fi nanciële mogelijkheden van de gemeente verplichten ons, als beleid, naar andere inkomsten op zoek te gaan. De erkenning als “Kleinstedelijk gebied” is zo een manier, aangezien we dan veel hogere inkomsten genereren (zonder belastingsverhoging).

Wij vragen aan iedereen, over de partijgrenzen heen, dit initiatief te steunen.

Een andere inkomstenbron voor Maasmechelen zijn de windmolens. Hierbij voelen wij dat de provinciale deputatie ons dit niet ten volle genegen is, niettegenstaande dat alle aanvragen en onderzoeken in orde zijn.

Onze Maasmechelse Député zou ons hier meer in kunnen steunen ??

Politieke eerlijkheid ?

De Open VLD wenst de “Nieuwe Bunders” te ontwikkelen als een duurzaam bedrijventerrein, waarbij de leefbaarheid van Opgrimbie gegarandeerd blijft .

Hierbij wordt gedacht aan scheiding van het verkeer en degelijke bufferzones met veel groen en water, dit samen met toelating van zachte KMO en bedrijven.Dat er momenteel politiekers zijn die de mensen ophitsen over dit project stoort me ten zeerste ! Het zijn wel deze die op de eerste rij staan als het openingslintje wordt doorgeknipt !

Diane Maesfractieleidster

Jong VLD14 oktober zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen : een keuzemoment voor de bevolking van Maasmechelen om de beleidsvormen van de komende 6 jaar te bepalen.

Voor Jong VLD is het belangrijk dat iedere strekking binnen de lijstvorming aan bod komt. Zo is het uiteraard belangrijk dat de mening

van de Maasmechelse jongeren ook verdedigd wordt binnen onze liberale familie.

Binnen de bestuursvormen van Open VLD Maasmechelen is men bereid om vernieuwing en verjonging een degelijke kans te geven. Ben jij geëngageerd om samen met een leuke groep jongeren de VLD-

standpunten te verdedigen ? Aarzel dan niet en neem contact op met iemand van Jong VLD of van het VLD-bestuur. Een mailtje kan uiteraard ook : [email protected]

Misschien kan ik dan op jou stemmen op 14 oktober aanstaande !

Steven Salden Jong VLD

179305_Vld_magazine_4_def.indd 9 9/05/12 16:02

Page 10: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

10

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Penders: “Geen gebrek aan ambitie”

Caroline, als voorzitter van de gemeenteraad ben je op de hoogte van heel wat dossiers. Wat springt er voor jou het meest in het oog?

Wel, het is duidelijk dat Open VLD geen gebrek aan ambitie toont. We hebben onlangs een bouwvergunning afgeleverd voor de bouw van 36 servicefl ats en 130 rustoordbedden, de bouwplaatsen op Mottekamp zullen binnenkort te koop worden aangeboden, de kiosk in Eisden tuinwijk zal gerestaureerd zijn tegen de zomer, er zijn goede regels opgemaakt voor het handelslint op de Rijksweg, de werken aan de sporthal de Kommel en in Uikhoven zijn volop bezig, en last but not least, het dossier van de Bipool Eisden-Lanklaar is goedgekeurd.

Wat houdt het dossier Bipool Eisden-Lanklaar concreet voor ons in? De hoofdpoort van ons Nationaal Park kan nu eindelijk ontwikkeld worden: er is een ontwikkeling voorzien van zo’n 100tal woningen en er is 12.000m2 ruimte bijgecreeërd voor extra handelszaken. Als je weet dat Maasmechelen Village onze gemeente destijds een serieuze ‘boost’ heeft gegeven, dan kan je ongeveer inschatten wat het belang van dit dossier voor ons is. De impact hiervan zal groot zijn, heel groot.

Duidelijk daadkracht troef. Inderdaad, zo kan je het wel stellen. We zitten niet stil. En maar goed ook. Mensen geven volgens mij nog steeds hun vertrouwen aan politici die doen wat ze zeggen en die gewoon doorwerken. Sommige partijen weten het allemaal beter, beloven het paradijs en dat alles anders zal zijn. Hiervoor pas ik. Om het te duiden met een citaat van fi losoof Karl Popper: “Diegenen die ons het paradijs beloven hebben nooit iets anders voortgebracht dan de hel”.

De gemeenteraadsverkiezingen komen er stilletjes aan. Ben je daar al mee bezig? Inderdaad, heel wat mensen spreken me erop aan dus het leeft echt wel, ondanks wat diverse media ons doen geloven. En maar goed ook. Politiek is iets wat iedereen aanbelangt, rechtstreeks of onrechtstreeks. Momenteel zijn we volop bezig met de samenstelling van de lijst en de opmaak van het programma. En persoonlijk vind ik de inbreng van jongeren hierbij heel waardevol. Zij hebben frisse ideeën die vaak een ander licht werpen op bepaalde problemen. Hierbij dus zeker een oproep naar jongeren om ons te helpen met de opmaak van ons liberaal programma!

Nog veel succes met het realiseren van al jullie ambities. Bedankt. En zijt er maar zeker van dat we nog heel wat plannen, ideeën en dromen klaar hebben staan om hiermee opnieuw enkele stenen te verleggen in de rivier. Deze vernemen jullie bij ons programmavoorstelling.

Reageren?

Interview met Caroline Penders, voorzitter van de gemeenteraad

“Diegenen die ons het paradijs beloven hebben

nooit iets anders voortgebracht dan de hel”

179305_Vld_magazine_4_def.indd 10 9/05/12 16:02

Page 11: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

11

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Eind maart 2012 gaf het provinciebestuur uitleg over het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Er daagden heel wat geïnteresseerde en vooral bezorgde Maasmechelaars op. Ook werden vlak daarna heel wat ‘kwakkels’ de wereld ingestuurd. Hoe zit het nu precies met industrie in Maasmechelen?

Laat het duidelijk zijn. Voor Open VLD kan een willekeurige herlocatie van de bedrijven ‘Op de Berg’ naar de ‘Nieuwe Bunders’ niet! Niemand wil in zijn onmiddellijke omgeving overlast door lawaai of geurhinder. Of Open VLD industrie nodig vindt, daarop is het antwoord: JA!

Uit recente enquêtes in Het Laatste Nieuws bleek dat gemeentes zonder industrie slecht scoren. Ze

krijgen moeilijk hun budget onder controle en worden vaak genoodzaakt om de belastingen te verhogen. In Maasmechelen verdienen ruim 2000 werknemers hun brood in de industrie. Dat is niet niks. Het zou dus onverantwoord zijn niet verder in te zetten op deze sector.

De eerste stap die Open VLD nu zet, is de verdichting van de ‘Oude Bunders’. Daartoe liet het gemeentebestuur een nota maken om het oude bedrijventerrein meer te benutten en te verdichten. Met succes. Dit najaar komen op ‘Oude Bunders’ 29 kant-en-klare KMO-units bij en kunnen daar 15000 vierkante meter bedrijfsterrein worden aangesneden.

Wat de toekomst brengt, weet niemand. Hoe Maasmechelen zich verder industrieel zal ontwikkelen, is op dit moment kijken in een glazen bol. Wel zegt Open VLD ‘JA’ tegen werk in eigen gemeente! Open VLD wil wel voorwaarden scheppen om een mogelijke remonte van de industrie niet te missen. Dat doen wij met zorg en aandacht voor onze medeburgers. Daar staan wij voor!

De herinrichting van de schoolomgeving campus de helix moet verkeersveiligheid voor de scholieren verbeteren ! In het verleden gebeurden er heel wat verkeersongevallen in de omgeving van campus de helix. In de periode 2002 - januari 2010 vielen er 2 doden, 13 zwaargewonden en 92 lichtgewonden. Uit onderzoek bleek dat de onbewaakte oversteekplaatsen op de Rijksweg en de confl icten tussen fi etsers en geparkeerde voertuigen het grootste knelpunt vormen.

Dit jaar worden de defi nitieve plannen opgemaakt, zodat in de periode 2013-2014 de werken kunnen starten. Er zijn ingrepen gepland op de Rijksweg (N78), de Looheuvelstraat, de Heirstraat en de Collegestraat. De totale kostprijs van de werken bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.

Het gevaarlijkste punt, het kruispunt van de Rijksweg met de Looheuvelstraat / Groenstraat, wordt volledig opgebroken en voorzien van verkeerslichten door het AWV. Oversteken kan dan op een veilige manier gebeuren.

Wat zijn de plannen ?In de Collegestraat, de Heirstraat en de Looheuvelstraat wordt éénrichtingsverkeer voor voertuigen ingevoerd (noodzakelijke

voorwaarde van AWV). Hierdoor komt er voldoende ruimte vrij om deze straten van fi ets- en voetpaden te voorzien. Het gedeelte van de Looheuvelstraat tussen de Rijksweg en de Loobeekstraat blijft wel toegankelijk in beide richtingen.

De middenberm van de Rijksweg tussen de Collegestraat en de Looheuvelstraat zal fysiek afgesloten worden zodanig dat oversteken niet meer mogelijk is. Het parkeren en op -en afhalen van kinderen met de wagen zal in de toekomst nog op 2 plaatsen mogelijk zijn, in de Collegestraat en in de Looheuvelstraat waar

de bestaande parking heringericht wordt met de nodige aandacht voor fi etsers en voetgangers. In de Heirstraat komen er fi ets- en voetpaden tussen de Trappenstraat en de Looheuvelstraat. Het kruispunt met de Trappenstraat wordt verhoogd en er wordt een gescheiden rioleringsstelsel en een bufferbekken aangelegd.

Deze werken zijn verspreid over de periode van één jaar. Half mei 2012 beginnen de voorbereidingen aan de nutsleidingen en daarna gaan de wegenwerken van start.

Meer info: mobiliteit - T 089 76 96 86

Schepen van Openbare werken Eddy Vanderhallen

Schepen Erik Kortleven: “Kan Maasmechelen zonder Nieuwe Bunders”

179305_Vld_magazine_4_def.indd 11 9/05/12 16:03

Page 12: BLAUW Magazine Maasmechelen - nr. 1 jaargang 2 - 2012

Di 22 mei Grotestraat 95 Hoeve Boorsems Geluk 17u30-19u00

Wo 23 mei Kruindersweg Café Dostlar 17u30-19u00

Do 24 mei Groenstraat 115 Burgemeester aan huis 17u00-19u00

Di 29 mei Eisden Tuinwijk Hotel Du Pont, Pauwengraaf 17u30-19u00

Wo 30 mei Mechelen a/d Maas Lib. Mutualiteiten, Rijksweg 17u30-19u00

Za 2 juni Meeswijk Fanfarezaal, St. Laurentiusstr. 9u15-11u00

Za 2 juni Leut Hof ter Noord 11u15-13u00

Ma 4 juni Opgrimbie Gemeenschapscentrum 17u30-19u00

Wo 6 juni Uikhoven Café Udec-Hove 17u30-19u00

Do 7 juni Mechelen a/d Maas Café den Dörpel 17u30-19u00

Za 9 juni Turkse Moskee Eisden 11u00-12u30

Ma 11 juni Mariaheide Zaal aan de kerk 17u30-19u00

Wo 13 juni Eisden Dorp Harmoniezaal 17u30-19u00

Do 14 juni Kotem Café Ponderosa 17u30-19u00

Vr 15 juni Groenstraat 115 Burgemeester aan huis 17u00-19u00

Di 19 juni Eisden Tuinwijk Café Casino, Kerkplein 17u30-19u00

Do 21 juni Vucht Parochiezaal 17u30-19u00

Vr 22 juni Groenstraat 115 Burgemeester aan huis 17u00-19u00

Ma 25 juni Proosterbos Café Bloemenhof 17u30-19u00

12

-

M

aa

sm

ec

he

len

B

LA

UW

Belastingservice

17u30-19u00

17u30-19u00

17u30-19u00

17u00-19u00

17u30-19u00

17u30-19u00

17u00-19u0017u00-19u00

17u30-19u00

17u00-19u00

Wat zeker meebrengen?

Aanslagbiljet vorig jaar!

Eventueel onze berekening van vorig jaar- Alle fi ches met uw inkomsten + aparte fi che(s) verlofgeld voor diegenen met het arbeidersstatuut- Attesten leningen(+groenlening)/bewijzen van pensioensparen/attesten levensverzekeringen- Een kopie van het éénmalig attest voor invaliditeit van u en/of uw gezinsleden- Aanslagbiljet onroerende voorheffi ng - Verklaringen van: • wettelijke samenwoning • co-ouderschap • betalingsbewijzen van onderhoudsgeld • facturen van energiebesparende uitgaven, beveiliging van woning, e.a.- U maakt bij voorkeur van alle bewijsstukken (alles wat fi scaal aftrekbaar is) een kopie

Volgnummers zijn op iedere plaats af te halen ½ uur voor aanvang.

Vlnr.: Erik Kortleven, Indra Przeniczka, Georges Lenssen, Hermine Van Nerum en Jean Donders

179305_Vld_magazine_4_def.indd 12 9/05/12 16:03