Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

19
gemeintekâl personeelsblad gemeente maasmechelen in jouw gemeente Plasmaschermen Maasmechelen ciné Herinrichting raadzaal onze organisatie Begroting 2010 gemeenteraad Wijzigingen in de gemeenteraad onthaaldag Welkom nieuwe collega kwaliteit De kwaliteit van onze dienstverlening onder “controle” personeel Evaluaties staan voor de deur Geneeskundig onderzoek Folder gsd-v ontvangen? maak kennis met... André Welkenhuyzen - communicatiedienst dienst voorgesteld Patrimonium en mobiliteit varia Wie stopte er 24 uren met roken? Dats-tankkaart Voordelenkaart geeft je nog een laatste voordeel Sluitingsdagen 2010 personalia personeelsfeest puzzel en poll personeelsvereniging PV3630 » » » » » » » » » » » » » » » » 2 3 4 5 6 8 10 12 14 16 17 18 19 samenstelling en redactie communicatiedienst jr. 7 - nr. 1 februari 2010

description

Gemeente Maasmechelen Personeelsblad februari 2010

Transcript of Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Page 1: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

gemeintekâ lp e r s o n e e l s b l a d

gemeentemaasmechelen

in jouw gemeentePlasmaschermenMaasmechelen cinéHerinrichting raadzaal

onze organisatieBegroting 2010

gemeenteraadWijzigingen in de gemeenteraad

onthaaldagWelkom nieuwe collega

kwaliteitDe kwaliteit van onze dienstverlening onder “controle”

personeelEvaluaties staan voor de deurGeneeskundig onderzoekFolder gsd-v ontvangen?

maak kennis met...André Welkenhuyzen - communicatiedienst

dienst voorgesteldPatrimonium en mobiliteit

variaWie stopte er 24 uren met roken?Dats-tankkaartVoordelenkaart geeft je nog een laatste voordeelSluitingsdagen 2010

personalia

personeelsfeest

puzzel en poll

personeelsvereniging PV3630

»»»

»

»

»

»

»»»

»

»

»»»»

2

3

4

5

6

8

10

12

14

16

17

18

19

samenstelling en redactiecommunicatiedienst

jr. 7 - nr. 1februari 2010

Page 2: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Plasmaschermen

Je kent wellicht het grote scherm in de inkomhal van het gemeentehuis. Hierop wordt allerhande informatie vermeld: sluitingsdagen, activiteiten, nieuwsberichten, …

Onlangs werd op enkele andere locaties een gelijkaardig scherm geplaatst: bibliotheek, politie en kunstacademie (voor het projectencentrum is er ook nog één voorzien).

Elk scherm kan op de dienst zelf beheerd worden. Dit betekent dat de dienst zelf beslist welke informatie op het scherm komt. Vanuit de communicatiedienst kunnen deze schermen centraal aangestuurd worden. Op die manier is het bvb. mogelijk om een belangrijke en dringende boodschap overal tegelijkertijd te vermelden.

Maasmechelen ciné

Omdat beelden toch nog altijd meer zeggen dan woorden, wordt er in het voorjaar van 2010 een film gemaakt over de gemeentelijke organisatie.In deze film wordt de werking van de gemeente toegelicht. De verschillende gemeentelijke diensten worden voorgesteld.

Deze film zal worden gebruikt bij presentaties en ontvangsten, voor de onthaaldag nieuwe inwoners, voor de nieuwe medewerkers, …

Wanneer je in de nabije toekomst een filmploeg op je dienst ziet verschijnen, weet je dus waarvoor dit is. Alle diensten worden vooraf op de hoogte gebracht wanneer er bij hen gefilmd zal worden.

Herinrichting raadzaal

De raadzaal (oud gemeentehuis) wordt heringericht. Dit is noodzakelijk omdat de huidige inrichting niet voldoet om efficiënt te gebruiken voor de gemeenteraadszittingen.

Tafels en stoelen worden vaak verplaatst en de bekabeling hangt over de grond (met gevaar op struikelen). Het stemmen gebeurt momenteel nog manueel waardoor ongemakken en verkeerde tellingen kunnen ontstaan.

Om deze problemen in de toekomst uit te sluiten, komt er nieuw en vast meubilair. De tafels zijn voorzien van een ingebouwd digitaal stemsysteem.

Om bezoekers de kans te geven de presentaties te volgen en stemresultaten te bekijken worden er in het midden van de tafelopstelling en aan de betonnen zuilen in de bezoekerszone LCD-schermen geplaatst. Een conferentiesysteem met bijhorende software zorgt voor de afwerking van het geheel.

De nieuwe raadzaal kan ook dienen voor opleidingen voor het gemeentepersoneel en als vergaderzaal. Bovendien kunnen er ook recepties en publieke ontvangsten plaatsvinden.

in jouw gemeente

sprekergestoelte

perstafel

Page 3: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

We verduidelijken dit even..Eerst en vooral is elke gemeente verplicht een begroting op te maken. In een begroting wordt een overzicht gemaakt van de geplande uitgaven en voorziene inkomsten voor dat jaar.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone en buitengewone dienst.

Gewone dienst bevat inkomsten en uitgaven die ten minste één keer per jaar voorkomen en waardoor de gemeente haar normale werking waarborgt.

Gewone uitgaven dienen voor het betalen van kosten die te maken hebben met de normale werking van de gemeente. Dit kan gaan van personeelskosten, bureelmateriaal, onderhoudskosten aan gebouwen of wegen, intresten op leningen, ...

Gewone inkomsten komen o.m. uit: Ontvangsten uit diensten of leveringen die de gemeente doet: verhuur gebouw, inkomgelden zwembad, ... Ontvangsten waarvoor de gemeente geen prestaties doet: belastingen, subsidies voor personeel, dotaties van andere overheden (vb. gemeentefonds)

Buitengewone dienst bevat inkomsten en uitgaven die een invloed hebben op het patrimonium van de gemeente, en dit in de brede zin van het woord.

Buitengewone uitgaven zijn uitgaven voor aankopen, bouwen en onderhouden van gebouwen, aankoop voertuigen, wegen- en rioleringswerken, ...

Buitengewone inkomsten zijn subsidies of toelagen die de gemeente kan ontvangen voor buitengewone uitgaven die ze doet. Voor de aankoop van een bezemwagen kan er bvb. een toelage zijn van OVAM. Voor de bouw van een nieuwe school zal bvb. het ministerie van onderwijs tussenkomen.

Het belangrijkste bij een begroting is dat ‘de rekening moet kloppen’. Er moet m.a.w. een evenwicht zijn tussen inkomsten en uitgaven. Indien er een negatief verschil is tussen de inkomsten en de uitgaven heeft het gemeentebestuur twee mogelijkheden: de uitgaven verlagen of de inkomsten verhogen.

Het kan dus gebeuren dat sommige investeringen uit de begroting worden geschrapt. Het gemeentebestuur moet hierin elk jaar een beslissing nemen.

Voorlopige twaalfdenAls gemeentebestuur mag je pas uitgaven doen nadat de begroting werd goedgekeurd. Indien dit nog niet gebeurde tegen 1 januari van het begrotingsjaar, is er een tussentijdse oplossing voorzien:‘Voorlopige twaalfden’ maken het mogelijk dat de gemeente ook zonder goedgekeurde begroting toch nog uitgaven kan doen.

Hierdoor kan men in het eerste trimester van een jaar per maand telkens één twaalfde van de totale uitgaven van vorig jaar besteden. Dit beperkt zich wel tot gewone uitgaven.

Je ziet het, zowel een begroting die in evenwicht is als de goedkeuring van deze begroting zijn voor onze gemeente van groot belang.

onze organisatieDe centen van de gemeente: begroting 2010

Je hoort wel eens zeggen: ‘de begroting moet nog worden opgemaakt’ of ook wel ‘de begroting klopt niet’. Voor velen is dit wellicht een ‘ver-van-mijn-bedshow’, maar het belang van een gemeentebegroting mag zeker niet onderschat worden.

Page 4: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Schepen Leysen“De eerste weken waren boeiend en bijzonder druk. Ervoor zorgen dat ik mezelf niet voorbij loop, is de boodschap.

Wat mij opvalt is dat de kwaliteit van de mensen op mijn dienst ruimtelijke ordening en milieu bijzonder goed is. Ook

de contacten met de leidinggevenden van andere diensten stemt mij hoopvol. De bereidheid van de burgemeester en de andere schepenen om goed samen te werken is véél beter dan men mij voorspeld had.”

Wat betreft mijn aanpak is mijn stelregel: “Niks beloven aan mensen wat ik niet kan waarmaken.”

Enkele zaken waar ik zeker rond wil werken zijn:

Een correcte afhandeling van allerhande bouwdossiers binnen de grenzen van ruimtelijke plannen en dit met een degelijke ruimtelijke toekomstvisie op de achtergrond. De duurzaamheid bevorderen en de oorlog tegen het zwerfvuil ontketenen. Het ecologisch bouwen en verbouwen stimuleren. Windmolens - die én de financiële toekomst van de gemeente structureel verbeteren en de CO2 uitstoot terugdringen – plannen en zo snel als mogelijk plaatsen. Iedereen een fatsoenlijke bak bezorgen waarin het glas kan geplaatst worden om op te halen. En dan ook nog: Via de milieuraad de dialoog aangaan. De landbouw niet uit het oog verliezen. En door overleg met en respect voor alle betrokken partners houden we het Mechels bos open voor de wandelaar.

Schepen Vanderhallen“Dankzij het slechte weer had ik meer vrije tijd. Daardoor had ik de gelegenheid mij al een beetje in te werken. Het waren heel hectische weken. Ik ben wel heel goed opgevangen, zowel door het personeel als de collega’s schepenen.

Ik ben er zeker van dat ik op gemotiveerde personeelsleden van de dienst werken een beroep kan doen. Dit geeft mij nu al een goed gevoel. Verder ben ik er mij wel terdege van bewust dat de taken en verantwoordelijkheden van een schepenambt niet te onderschatten zijn. “

Werkpunten voor mij zijn:“Ik wil mij inzetten voor ‘de Maasmechelaar’. Projecten waarvan onze inwoners beter worden vind ik sowieso belangrijk. Ik heb dan misschien wel maar 3 jaar de tijd om dit te realiseren, maar toch zie ik mijn inbreng ook op langere termijn renderen. Maar ik dien zoals al mijn collega’s uit het schepencollege rekening te houden met de financïele mogelijkheden op korte en lange termijn.”

Caroline Penders (Open VLD) is sinds 1 januari 2010 voorzitter van de gemeenteraad.In het verleden was de burgemeester automatisch voorzitter van de gemeenteraad.

Door het nieuwe gemeentedecreet is dit niet meer noodzakelijk.

Contactgegevens: gsm 0485 98 92 [email protected]: na afspraak

gemeenteraadWijzigingen in de gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad van 1 december ’09 legden twee nieuwe schepenen de eed af:

Sylvain Leysen (Groen!) neemt het ambt over van Michel Vigneron. Zijn bevoegdheden zijn ruimtelijke ordening, milieu en landbouw.

Contactgegevens: T 089 76 96 44 – gsm 0488 90 24 [email protected]: na afspraak

Eddy Vanderhallen (Open VLD) neemt het ambt over van Caroline Penders. Zijn bevoegdheden zijn openbare werken, mobiliteit, patrimonium en begraafplaatsen.

Contactgegevens: T 089 76 96 43 - gsm 0495 51 08 38 [email protected] Zitdag: na afspraak

We peilden beide nieuwe schepenen naar hun eerste ervaringen en hun aanpak/prioriteiten:

Page 5: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Welkom nieuwe collega

Op woensdag 9 december jl. was er de ‘onthaaldag nieuwe medewerkers’. Het is de bedoeling collega’s die in de loop van het jaar in dienst traden, te informeren over de gemeentelijke organisatie, het bestuur en de gemeente zelf. Burgemeester Georges Lenssen en secretaris Sabine Bervaes waren de sprekers van dienst.

Aansluitend stond er een rondrit door de gemeente op het programma, met de bedoeling interessante locaties in de gemeente te ontdekken. Deze onthaaldag sluit aan op het onthaal dat elke nieuwe medewerker krijgt op de eerste werkdag.

Op de foto:Johan Smeets (socio-economische ontwikkeling), Jolanda Berkers (brandweer), Isabelle Robben (communicatie), Sabrina Tollenaers (toerisme), Paola Cardella (toerisme), Ludo Braekers (milieu), Carla Gordons (patrimonium en mobiliteit)

Enkele reacties van aanwezigen:

“Ik vind dit een nuttig initiatief. Je leert – vooral als je geen inwoner bent van Maasmechelen – de diverse plaatsen kennen waar gemeentelijke diensten zijn gehuisvest. Zeer interessant was ook het onthaal op de dienst Diversiteit en de uitleg die er werd verschaft.

Ook de uitgebreide uitleg die werd gegeven door burgemeester en secretaris was leerrijk en geeft je een beeld van visie en doelstellingen van de gemeente Maasmechelen. Een pluim voor de organisator Yvette.”

“Een bruisende dag doorheen Maasmechelen met mijn nieuwe collega’s! Niet alleen heb ik Maasmechelen verder leren kennen, ook Yvette heeft ervoor gezorgd dat het een spetterende dag is geworden.”

“Het was een fantastische dag waarin we in een uitgelaten sfeer een rondleiding kregen doorheen Maasmechelen. Wat een geweldige manier om nieuwe medewerkers te verwelkomen! Grote dank aan Yvette Wasiak voor de organisatie ervan.”

onthaaldag

Page 6: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Waar gaan we nu aan werken?

1. Om onze organisatie en de gemeente meer op een positieve manier naar buiten te brengen gaan we volgende acties uitwerken:

Ontwikkelen van een nieuwe website. Hier wordt momenteel al aan gewerkt. Bedoeling is om in het najaar online te gaan met de nieuwe site. Het wordt een moderne en frisogende site waarmee een totaalpakket aan informatie en diensten wordt aangeboden. Online dienstverlening en een hoge interactiviteit worden sterk uitgebreid. Ook het lokale bedrijfsleven en de verenigingen krijgen een plaats op de site. Tegelijkertijd wordt een nieuw intranet ontwikkeld. Het is de bedoeling een aantal nieuwigheden te voorzien waardoor het intranet een volwaardige informatiebron wordt voor iedereen. Heb jij suggesties om het intranet te verbeteren, laat het dan zeker weten: [email protected] of 089 76 97 47.

Meer aandacht voor public relations in onze communicatie. Om zowel onze organisatie als de gemeente op een positiever manier in beeld te brengen zullen er verschillende acties uitgewerkt worden. Eén van de acties die jullie de komende maanden gaan zien zijn o.a verwelkomingsborden die geplaatst worden op de verschillende

invalswegen van de gemeente. Ook in alle gemeentelijke gebouwen gaan we banners plaatsen zodat de inkom in elk gemeentelijk gebouw een uniforme uitstraling heeft.

Een nieuw citymarketingplan en strategisch commercieel plan opmaken. Met citymarketing willen we Maasmechelen promoten als een aangename gemeente om in te wonen, te werken of te investeren en een trekpleister voor toeristen. Daarom wordt er gestart met een onderzoek naar het huidige imago van onze gemeente en de sterke punten die Maasmechelen te bieden heeft. Het definitieve plan zal een aantal troeven naar voren schuiven op basis waarvan we dan initiatieven kunnen ontwikkelen om zo de aantrekkingskracht van onze gemeente te verhogen en meer welzijn en welvaart te creëren voor de inwoners van de gemeente. Als eerste stap worden er telefonische enquêtes afgenomen van 200 inwoners van onze gemeente en 300 inwoners van omliggende gemeentes binnen en buiten België. Daarnaast onderzoekt het strategisch commercieel plan het winkelgebeuren in Maasmechelen (welk aanbod hebben we, wat is de vraag van de klanten, waar is nog behoefte aan,…). Hiervoor zullen als eerste stap 300 bezoekers via bevraging in de winkelstraten worden aangesproken.

kwaliteitDe kwaliteit van onze dienstverlening onder “controle”.

De 2de CAF evaluatie en het daaruit volgende interne controlesysteem werd afgerond eind vorig jaar. Aan de hand van de CAF-methodiek werden mogelijke risico’s die een invloed kunnen hebben op het realiseren van de opdrachten van onze gemeente geïdentificeerd. Na analyse en beoordeling van deze risico’s werden 5 prioritaire risico’s weerhouden. Om deze risico’s te beheersen werden per risico een aantal beheersmaatregelen (acties) omschreven.

nieuwe website

verwelkomingsborden

Page 7: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

De principes van projectcommunicatie en -management gestructureerd toepassen in onze organisatie: een project tot een goed einde brengen is niet eenvoudig. Er komt veel organisatie bij kijken, er zijn verschillende partijen bij betrokken, je moet rekening houden met risico’s en weerstand, enz. Een goede en gestructureerde organisatie van je project, duidelijke afspraken, een goede communicatie en beschikbare sjablonen kunnen het werk verlichten en bijdragen tot een vlot verloop van je project. Hiervoor willen we een soort handleiding uitwerken en ter beschikking stellen van alle projectleiders in onze organisatie.

2. Om onze ICT zo goed mogelijk in te zetten zodat onze werking en dienstverlening beter wordt, wordt er een geïntegreerd technologiebeleid uitgewerkt. Dit wil zeggen dat we gaan bekijken hoe de hardware (de computers) en de software (de programma’s) zo goed mogelijk op elkaar afgestemd kunnen worden en hoe we met beide zo goed mogelijk kunnen inspelen op alle technologische vernieuwingen.

3. Om ons gemeentelijk patrimonium goed te beheren en de huisvesting van onze gemeentelijke diensten aan te passen aan de moderne noden gaat er gewerkt worden aan volgende acties:

Het opmaken van beheersplannen voor het hele gemeentelijke patrimonium. De gemeentelijke dienstverlening en haar gebouwen zijn zeer gedecentraliseerd. Dit maakt het moeilijk om alles efficiënt te beheren. Het opmaken van beheersplannen en deze op elkaar afstemmen zorgt voor een duidelijk en doelgericht beheer van alle gemeentelijke gebouwen.

Herinrichting van het gemeentehuis. Omdat de huidige diensten in het gemeentehuis te klein gehuisvest zijn zal er na de verhuis van het kadaster, het vredegerecht en de registratie gewerkt worden aan de herinrichting van het administratief centrum. Als eerste stap zal er een nieuwe centrale inkomhal gemaakt worden met een verbinding van het oude en het nieuwe deel van het gemeentehuis (op de tekening zien jullie een impressie van hoe het mogelijke zou kunnen worden). Daarna zal er ook werk gemaakt worden van de herhuisvesting van de verschillende diensten en de beleidsverantwoordelijken. Uitgangspunten voor de herinrichting zijn een transparante, klantvriendelijke omgeving waarbij een moderne look en feel centraal staat.

4. Om onze organisatie als een goed bedrijf te besturen zal een pro-actieve opvolging en uitvoering van de strategische meerjarenplanning een belangrijk agendapunt zijn voor de leden van het M-team en de diensthoofden.

5. Om met onze partners (burgers, andere organisaties, leveranciers,…) een goede relatie te hebben gaan we o.a verder werken aan ons klantenmanagementsysteem zodat alle vragen, meldingen en klachten die er bij onze organisatie binnen komen zo snel en goed mogelijk worden afgehandeld.

Page 8: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Evaluaties staan voor de deur!

Tijdens je loopbaan ben je onderworpen aan evaluaties. Onze rechtspositieregeling voorziet dat iedereen om de twee jaar wordt geëvalueerd.

Het is de bedoeling dat je door je leidinggevende uitgenodigd wordt voor een evaluatiegesprek, en dit dient te gebeuren vóór 1 april 2010.

De evaluatie wordt uitgevoerd op basis van vooraf vastgestelde criteria. Voor elke functie binnen de organisatie bestaat een functiekaart waarop een aantal competenties worden vermeld die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functie. Het zijn die competenties waarop je wordt geëvalueerd. In diezelfde functiekaart wordt het takenpakket in de resultaatgebieden opgesomd. Ook op de uitvoering van je taken word je geëvalueerd.

De evaluatie gebeurt in principe door 2 personen waaronder de rechtstreekse leidinggevende (indien slechts 1 leidinggevende: 1 persoon evalueert).

Hoe verloopt een evaluatie?De evaluatie verloopt nog volgens de procedure zoals beschreven in het statuut. We worden immers geëvalueerd op de periode 2008-2009. Bij het begin van deze cyclus hadden we nog niet de nieuwe rechtspositieregeling. Vandaar nog de werking volgens het oude.

Er is een evaluatiegesprek tussen leidinggevende (evaluator) en personeelslid (geëvalueerde). Na het gesprek ontvang je een evaluatieverslag en tekent dit voor gezien en ontvangst.

Na de evaluate...Het resultaat van een evaluatie is gunstig of ongunstig.Dit resultaat kan o.m. invloed hebben op het al dan niet recht hebben op een volgende salarisschaal, …

personeel

Page 9: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

Geneeskundig onderzoek

Elk jaar worden een aantal personeelsleden uitgenodigd voor een preventief geneeskundig onderzoek bij de arbeidsgeneesheer. Dit is een initiatief dat voorzien wordt in het arbeidsreglement (hoofdstuk VII – voorschriften inzake veiligheid en hygiëne).

De arbeidsgeneesheer (Dr. Goossens) heeft voor alle functies de beroepsziekterisico’s vastgelegd. Voor administratieve functies is dit bijvoorbeeld beeldschermcontrole. Voor technische functies kan dit allerlei zijn. Denk maar aan de medische schifting voor vrachtwagenchauffeurs, tetanuspreventie, aanraking met voeding en chemische producten enz. Oefen je een functie uit waaraan risico’s verbonden zijn, dan moet je periodiek op controle bij Dr. Goossens. Je mag dit onderzoek niet weigeren. Aangezien dit gebeurt op initiatief van de werkgever, zijn de kosten ten laste van de werkgever.

De adviezen van de arbeidsgeneesheer aan het personeelslid zijn vrijblijvend. Dit betekent dat wanneer de arbeidsgeneesheer een doorverwijzing doet, bvb. naar de oogarts, dan zijn de kosten hiervoor ten laste van het personeelslid zelf.

Folder GSD-V ontvangen?

Onlangs ontving iedereen via de Post een folder waarin de Gemeenschappelijke Sociale Dienst op Vlaams niveau (GSD-V) zich voorstelde.

Sinds 1 januari 2010 is elk personeelslid namelijk aangesloten bij deze sociale dienst (voorheen was dit bij de Gemeenschappelijke Sociale Dienst van RSZPPO). De werkgever betaalt hiervoor de bijdrage. In deze folder wordt uitgelegd wat de voordelen zijn van het lidmaatschap.

De meest gekende voordelen zijn:

geboorte- of adoptiepremie (bij elke geboorte of adoptie: 50 euro)tegemoetkoming voor gehandicapt kind (jaarlijks een premie van 100 euro – indien verhoogde kinderbijslag)huwelijkspremie of premie wettelijke samenwoning (100 euro)premie bij pensionering (105 euro) - wanneer je deze gebeurtenis gaat melden op de personeelsdienst, ontvang je het aanvraagformulier voor deze premievakantiepremie (5 euro per dag – concrete voorwaarden zie folder of www.gsd-v.be)hulpverlening voor personen die zich in een moeilijke situatie bevinden: dit kan verschillende vormen aannemen: financiële tussenkomst, begeleiding en opvolging, inlichtingen,.. Welke tussenkomst uiteindelijk wordt voorzien, wordt voor elke aanvraag apart vastgesteld.vakantiedienst Pollen: aantrekkelijke vakantieverblijven

Voor een volledig en gedetailleerd overzicht: folder GSD-V, www.gsd-v of personeelsdienst.

De Sociale dienst heeft een maandelijkse zitdag in Maasmechelen.Elke eerste donderdag van de maand – van 13.30 uur tot 15.30 uurSociaal Huis - Binnenhof 2.

gezondheid

Page 10: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

10

Vertel eens wat over je loopbaan bij het gemeentebestuur?Ik ben in dienst gekomen op 22 november 1994. Ik ben toen gestart bij de dienst aankoop en inventaris, eigenlijk hetgeen nu de dienst overheidsopdrachten is. Na vier jaar kreeg ik de kans om mij met het ontwikkelen van de website te gaan bezighouden. Uiteindelijk werd dit een volwaardige job, toegevoegd aan de communicatiedienst.

Vanwaar deze uitgesproken interesse voor kerstmis?De sfeer die bij kerstmis hoort, heeft mij altijd al aangesproken. Al van toen ik nog klein was, was ik degene die thuis de kerstboom versierde. Ik was daar dan twee dagen mee bezig, alle lampjes moesten perfect in de boom hangen. Ook toen al hadden we bij mijn ouders kerstverlichting buiten. Tegenwoordig zie je dat veel, maar in die tijd waren wij één van de eersten die dat hadden.

Maar hoe kom je er dan toe een heel kerstdorp te bouwen?Het begin is er eerder toevallig gekomen. Een zestal jaar geleden zag ik in een zaak in Rotem porseleinen huisjes van het merk Lemax staan. Dat soort van huisjes had ik nooit eerder gezien. De andere soorten die je in de winkels zag waren eerder ‘taferelen’. Lemax heeft huisjes binnen een aantal thema’s waarmee je zelf de taferelen bouwt.Ik heb toen niet getwijfeld en onmiddellijk twee huisjes gekocht. Voor mijn verjaardag kreeg ik dat jaar een derde.

En hoe ziet de collectie er na zes jaar uit?Het is de bedoeling om elk jaar wat uit te breiden. We zitten inmiddels op een 25-tal huisjes, met daarnaast nog decoratieve elementen zoals boompjes, lantaarnpalen, een treintje dat door het dorp rijdt, …. Sommige onderdelen horen samen. Zo is er bijvoorbeeld de kermis. Die omvat o.m. een reuzenrad, botsauto’s, vliegtuigjes. Of het Amerikaanse skidorp Vail, met een lodge, een restaurant, een sauna,… Die elementen worden ook altijd bij mekaar geplaatst.

maak kennis met...André Welkenhuyzen - communicatiedienst

De feestdagen zijn achter de rug. De kerstbomen en –versiering zijn inmiddels veilig opgeborgen. Maar niet zo ten huize André Welkenhuyzen. Van half november tot eind januari tovert hij zijn woning om tot een heus kerstparadijs.

Page 11: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

11

En jouw partner Rik vindt dit ook leuk?Ja, gelukkig wel. Hij kende het idee van de huisjes nog niet, maar de sfeer rond Kerstmis heeft hem altijd wel aangesproken. Het is dus wel een gezamenlijke interesse geworden, hetgeen het alleen maar leuker maakt.

Op welke manier begin je hier aan te bouwen?Vroeger maakte ik eerst een constructie met dozen. Tegenwoordig gebruik ik klinkers en dergelijke. Dit vormt een stevigere basis. Dit wordt aangekleed met lavastenen en stukken blauwe steen. De paden en weggetjes die de verschillende delen met mekaar verbinden, worden gemaakt met kiezel en zand. Op de bodem gebruik ik rotspapier. Het geheel wordt voorzien van een laagje kunstsneeuw.

Welk soort kerstdecoratie wordt er daarnaast nog voorzien?Het dorp (3m x 1m) komt eigenlijk ‘onder’ de grote kerstboom in de living. Een traditionele kerststal hebben we niet. Er hangen ook nog twee kransen met bijpassende decoratie. Daarnaast hebben we nog 2 kleinere kerstbomen (1,80 en 1,20 m) op andere plaatsen in het huis.En dan is er nog de buitenverlichting. Tegen het huis zelf, maar ook aan struiken en hagen.

Het neemt wellicht heel wat tijd in beslag dit op te bouwen?Een tweetal weken neemt dit toch wel in beslag. We starten begin november met de bedoeling tegen het einde van die maand volledig klaar te zijn. De buitenverlichting wordt pas na sinterklaas aangestoken.

En zie je dit in de toekomst nog uitbreiden?Eigenlijk zitten we op het maximum wat betreft de ruimte die we kunnen innemen. Echter, elk jaar worden we einde oktober uitgenodigd op de “pre-opening” van de kerstdecoratie in een tuincentrum in het Nederlandse Helmond. Daar staat dan de volledige collectie van Lemax tentoongesteld. Onszelf kennende vrees ik dat we weer niet aan de verleiding zullen kunnen weerstaan.

Page 12: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

We verduidelijken even:

De afdeling heet technische diensten. Binnen deze afdeling vind je 3 diensten terug:

patrimonium & mobiliteit (voorheen wegen & verkeer); dienst werken; ruimtelijke ordening en milieu.

De dienst werken werd in de vorige editie voorgesteld. We richten nu onze pijlen op patrimonium en mobiliteit.

Aan het hoofd van deze dienst staat Carla Gordons. Zij is in dienst sinds 16 november ’09 zal vanaf medio juli 2010 Albert Heuts vervangen. Tot dan loopt de leiding van de dienst parallel tussen beide.

Albert Heuts zal zich - in afwachting van zijn pensioen - focussen op openbare werken in uitvoering (infrastructuur) en de opvolging van het mobiliteitsplan.

De taakinvulling van Carla Gordons omvat o.a.:

implementeren van de genomen beleidsbeslissingen inzake patrimonium en mobiliteit; aanspreekpunt voor externe ontwerpers en uitvoerders; aansturen van de dienst;budget- en termijnbewaking van de werken in uitvoering; meerjarenplanning inzake begroting van voorziene werken;opvolging en aansturing uitwerking mobiliteitsplan.

»»»

»

»»»»»

De nieuwe structuur van de dienst omvat 5 domeinen:

Marc staat in voor de afwikkeling van verkeersprojecten en –interventies binnen de gemeente. In dit kader werkt hij nauw samen met de projectdienst bij de toezichtspolitie, als lid van de evenementenwerkgroep.

Marc is ook secretaris van de Gemeentelijke BegeleidingsCommissie en van de participatieraad Mobiliteit in het kader van het mobiliteitsplan, en begeleidt acties inzake veilig verkeer bij scholen en naar verenigingen. Heb je opmerkingen in het kader van onveilige situaties? Dan ben je bij hem aan het juiste adres.

Dit is voor de gemeente een uitdovende taak. Het beheer van het rioleringsnetwerk gebeurt door Infrax. De gemeente fungeert louter als tussenpersoon voor meldingen over verstopte slokkers e.d. (via de dienst werken)

dienst voorgesteld...Patrimonium en mobiliteit

Een afdeling waarvan de structuur drastisch gewijzigd is, is de technische dienst. Niet alleen zijn de namen van de diensten veranderd, ook de indeling ervan is gewijzigd.

Mobiliteit

Marc Corstjens

Rioleringen

Page 13: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

Margaretha en Kristof vormen een tandem voor de landschapsprojecten binnen de gemeente. Hij zorgt voor de uitwerking van de concepten en de bestekteksten. Vanaf aanbesteding over gunning en administratieve opvolging van de uitvoering neemt Margaretha de taken over.

Cyrille op zijn beurt zorgt als specialist voor de opvolging van alle groenwerken – zowel projecten als onderhoudswerkzaamheden – te velde. Subsidies inzake zonnepanelen, afhandeling van vragen tot kapvergunningen en beleidsdossiers worden eveneens behandeld door Margaretha.

Liesbeth houdt zich hoofdzakelijk bezig met de afhandeling van (verlenigingen van) concessies op de 13 verschillende begraafplaatsen van de gemeente, en de beleidsdossiers die dit met zich meebrengt. Nu de eerste grootschalige opruiming wordt voorbereid, beleeft deze administratie een piekbelasting. Zij bevrouwt tevens met Jacqueline (Dienst RO en Milieu) de snelbalie technische dienst in de inkomhal.

Matty staat in voor het beheer van het patrimonium, voornamelijk het gedeelte gebouwen en uitrusting daarin. Hij stelt de lastenboeken op voor kleine bouwkundige aanpassingen aan gemeentelijke panden en volgt deze werken vanuit het bestuur op. Tevens verzorgt hij de werkvergunningen voor innames openbaar domein, en volgt de energie-facturatie op van alle door de gemeentediensten in gebruik zijnde gebouwen. De laatste 2 taken zullen kortelings worden overgenomen zodra de nieuwe administratieve medewerker in dienst is en opgeleid is.

Rita zorgt voor accurate stiptheid bij de afhandeling van de administratie, de voorbereiding van de beleidsdossiers en de permanente communicatie naar externe contacten en interne diensten. Zij staat ook in voor de afhandeling van de schadedossiers door werken of incidenten aan gemeentelijke eigendommen. Daarnaast neemt ze het grootste deel van technisch en projectenklassement voor haar rekening, en het agendabeheer van Carla bij afwezigheid.

Dirk is de ‘buitenman’ van de dienst. Als toezichter der werken vind je hem vooral op het terrein. Hij volgt alle werken op gemeentelijk domein inzake wegen en verkeer op, ook deze door nutsmaatschappijen en naar aanleiding van storingen. De administratieve afhandeling en logistieke opvolging van deze werken en de technische verslaggeving en afspraken met aannemers vervolledigen zijn takenpakket.

Groen

Margaretha Verheyen Cyrille Vanbelle Kristof Mannaerts

Begraafplaatsen

Liesbeth Kovalofszki

Patrimonium en openbaar domein

Matty Janssen Rita Merlo Dirk Hamers

Page 14: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

Wie stopte er 24 uren met roken…?

In de vorige editie van Gemeintekâl hadden we een gesprek met Christel Kees, waarin zij aankondigde deel te nemen aan de rookstopcampagne op 3 november jl.

Uiteindelijk waren er nog enkele andere collega’s die zich vrijwillig aanmeldden om mee te doen. Om hen hierin aan te moedigen kregen zij die dag van het gemeentebestuur wat lekkers aangeboden.

Christel Kees (werken) en Vic Monnissen (werken) slaagden in hun opzet om 24 uren niet te roken. Voorlopig zijn zij echter nog niet definitief gestopt.

Christa Wijnen (werken) slaagde er niet in om het die dag vol te houden. Zij is echter inmiddels wel al ruim 5 weken volledig gestopt met roken.

Tanja Rutten (Asteroïde) tenslotte hield het vol tot 14.00 uur in de namiddag. Zij probeert inmiddels wat minder te roken en overweegt om op termijn te stoppen.

Proficiat alleszins aan degenen die de uitdaging aangingen.

DATS-tankkaart

Als personeelslid van de gemeente heb je de mogelijkheid een Dats-tankkaart aan te vragen. Met deze kaart kan je bij Dats24 (tankstation bij de Colruyt) aan een voordeeltarief tanken. Je krijgt een extra korting op de pompprijzen.

Veel collega’s zijn al in het bezit van deze tankkaart. Heb jij echter nog geen kaart en je wenst er toch één aan te vragen?

Samen met deze Gemeintekâl ontvang je een omslag met een overzicht van de voorwaarden en een aanvraagformulier voor deze tankkaart.

Voordelenkaart geeft je nog een laatste voordeel

De voordelenkaart kan je nog tot 25 februari ’10 inleveren bij Irène Thijs (personeelsdienst). Ook wanneer je kaart nog niet is opgebruikt, kan je ze inleveren en meedingen naar een leuke prijs.

Sluitingsdagen 2010

Vrijdag 01-01-10 NieuwjaarMaandag 05-04-10 PaasmaandagDonderdag 13-05-10 O.L.H.-HemelvaartVrijdag 14-05-10 BrugdagMaandag 24-05-10 PinkstermaandagWoensdag 21-07-10 Nationale feestdagMaandag 01-11-10 AllerheiligenDinsdag 02-11-10 AllerzielenDonderdag 11-11-10 WapenstilstandVrijdag 12-11-10 BrugdagMaandag 15-11-10 Dag van de DynastieMaandag 27-12-12 tot en met vrijdag 31-12-10 Sluitingsdagen

Op maandag 15-02 (carnavalsmaandag) en op 19-07 en 18-10 (kermismaandagen) is het administratief centrum gesloten vanaf 16.00 uur.

varia

Page 15: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

In dienst

Gordons Carlapatrimonium en mobiliteit16/11/09

Orzeck Patrickcultureel centrum01/12/09

Berkers Jolandabrandweer01/12/09

Ricour Yvesbrandweer01/01/10

Knoors Andybrandweer01/01/10

Kessels Rafbrandweer01/01/10

Jacobs Inge preventieambtenaar01/01/10

Houben Frankduurzaamheidsambtenaar01/01/10

Nelissen Christelpersoneelsdienst01/01/10

personalia

Uit dienst

Beerten Patrick SBC 15/11/09 Capociutti Giuseppe SBC 11/11/09Roumans Petra Jeugddienst 30/11/09Bruggen Ronny Werken 31/12/09Willems Stefan Kabinet 31/12/09Eddy Beuten tewerkstelling 15/01/10

Interne wijzigingen

Pelssers Petra van het ‘onthaal’ naar de ‘financiële dienst’Eddy Vanderhallen van ‘financiële dienst’ naar ‘dienst overheidsopdrachten’Jos Beckers van ‘patrimonium en mobiliteit’ naar ‘ruimtelijke ordening en stedenbouw’

Huwelijk

Nathalie Gerits (jeugddienst) en André Hutse op 14 november 2009

Page 16: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

We maakten met enkele nieuwkomers wat nader kennis en stelden hen volgende vragen:

1. Geef een korte omschrijving van je professionele loopbaan.2. Wat houdt je functie precies in?3. Waarom solliciteerde je voor deze functie?

personalia

Patrick Orzeck

1. Een tiental jaren gewerkt als onderhoudstechnieker en electricien.

2. Het organisatorisch en technisch ondersteunen en begeleiden van alle theatergezelschappen. Het onderhouden van het technisch materiaal en de installaties, alsook ondersteuning op gebied van geluid en licht bij voorstellingen.

3. Omdat ik een grote interesse voor licht- en geluidstechnieken heb en zelf graag naar concerten, tentoonstellingen of theatervoorstellingen ga, is voor mij een theater de geschikte werkplek.

Inge Jacobs

1. Als maatschappelijk assistente in ’98 gestart op de Jeugd-en welzijnsdienst Mm, vervolgens 10 jaar gewerkt als maats.assistente bij de Jeugd-en sociale politiedienst GAOZ ( Genk).

2. Als preventie-ambtenaar zal ik enerzijds vanaf april 2010 operationeel de dienst Gemeenschapswachten coördineren en anderzijds zal ik de komende periode trachten met zowel lokale politiezone Mm als andere gemeentelijke actoren de Maasmechelse populatie te voorzien van een sociaal veilig en leefbaar klimaat.

3. Enerzijds om mijn professionele horizonten als maatschappelijk assistente verder te verleggen en anderzijds om de opgedane beroepservaring in Genk op vlak van sociale veiligheid en preventie op termijn uit te werken in mijn eigen woonomgeving, Maasmechelen.

Frank Houben

1. Van opleiding ben ik Bio-ingenieur in de scheikunde met als specialisatie levensmiddelentechnologie. Ik ben enkele jaren in de voedingsindustrie aan de slag geweest op de kwaliteits - en productieafdeling.

2. Mijn taak is ervoor te zorgen dat de gemeente Maasmechelen er een duurzaam gemeentelijk beleid op nahoudt. Hiervoor zijn contacten met alle mogelijke afdelingen en diensten nodig. Dit brengt veel afwisselend werk met zich mee.Anderzijds moet hij instaan voor de communicatie en informatie in verband met duurzaamheid naar de burgers toe. Bedoeling is een zo breed mogelijk draagvlak te verkrijgen en dit zowel bij de collega’s als bij de inwoners van onze gemeente.

3. Interesse voor het milieu is mij als het ware met de paplepel ingegeven. Voor zover ik mij kan herinneren gaat mijn moeder in de natuurvoedingswinkel haar inkopen doen. Ik vind het belangrijk dat ik door deze functie mijn steentje kan bijdragen aan het milieubewuster maken van een grote groep mensen. Na verloop van tijd moeten de resultaten van mijn inzet en werk op straat zichtbaar worden.

Carla Gordons

1. Ik ben oorspronkelijk burgerlijk ingenieur architect van opleiding. Sinds mijn afstuderen, nu meer dan 25 jaar geleden, heb ik mij quasi permanent bijgeschoold. Teveel om op te noemen, maar meestal is er toch wel een link met bouwen, het bouwtechnische.

2. Zie voorstelling dienst patrimonium en mobiliteit.

3. Specifiek de uitvoerende fase van de werken, na het conceptueleInzonderheid de combinatie tussen gebouwen en infrastructuurwerken. Veel communiceren, gezien overlegfunctieVanuit ervaring van werken voor diverse openbare besturen, in beide segmenten.

Page 17: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

personeelsfeest

Page 18: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

De oplossing van de puzzel van oktober 2009 (straten herkennen) is:1. Weg naar Geneuth 4. Ringlaan2. Grotestraat 5. Thomas Boslaan3. Windmolenweg 6. Eisdenweg

Jos Kuypers (dienst werken) wint de waardebon van 25 euro.Inmiddels weten we ook wie de ‘grote’ winnaar is voor 2009. (Door omstandigheden kon deze loting niet doorgaan tijdens het personeelsfeest). Uit alle deelnames aan de puzzels in 2009 werd Ann Calsius (medewerker secretaris) uitgeloot als winnaar van de waardebon van 100 euro. Proficiat!

Nieuwe opgaveOnderstaande foto’s werden genomen in het administratief centrum. Weet jij in welke lokalen/plaatsen ze genomen zijn? Omschrijf dit zo duidelijk mogelijk.

Stuur je oplossing ten laatste op 20 maart 2010 naar Heidi Stalmans (communicatiedienst). Mag ook via mail: [email protected]. (opgelet: vergeet zeker niet je naam en dienst te vermelden)

POLL – POLL – POLLWat zou jij ervan vinden om de naam van dit personeelsblad ‘Gemeintekâl’ te veranderen?

O Ik vind dit een goed idee.

O Ik vind dit een slecht idee. De naam Gemeintekâl moet behouden blijven

Stuur je mening naar: [email protected] of via de binnenpost

puzzel

1.

2.

3.

4.

Jos Kuypers Ann Calsius

Page 19: Gemeente Maasmechelen - Gemeintekâl - februari 2010

1�

Zoals je wellicht weet - of misschien wel niet (!) - is er vanuit de werkgroep HRM het idee gegroeid om een personeelsvereniging (PV3630) op te richten. Het gemeentebestuur heeft zich vervolgens unaniem achter dit voorstel geschaard.

Waarom PV3630?Als PV3630 willen we voor jou een brede waaier aan activiteiten organiseren. Het creëren van stimulansen (denk aan bijvoorbeeld “fruit op het werk”, “Sinterklaaspakket”,...) hoort hier zeker en vast ook bij.

Wat moet jij ervoor doen?Niets! Als gemeentepersoneel ben je automatisch lid van deze vereniging. Je zal regelmatig door ons op de hoogte gebracht worden van opkomende activiteiten en je mag af en toe eens een bezoekje van ons verwachten. Hou dus alvast de infoborden en het intranet in de gaten!

Wie is PV3630? PV3630 bestaat uit enthousiaste medewerkers die voor jou en samen met jou leuke activiteiten en interessante stimulansen willen uitwerken. Daarbij geldt steeds, hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Op de foto (vlnr): Gert Vanderlee, Sabrina Tollenaers, Tiziana Marini, André Welkenhuyzen, Latifa Boudchiche, Patrick Moonen, Els Aelbers, Paola Cardella en Vic Hamers + Christel Kees, Irène Thijs, Roosje Chini, Wendy Zwakhoven en Cindy Vanelderen!

Wat gaan wij voor jou doen?We gaan voor jou in 2010 een 4 à 5-tal activiteiten organiseren en we zijn reeds druk bezig met de planning ervan. We kunnen jou vandaag reeds de volgende activiteiten voorstellen:

personeelsvereniging

APRILEen heerlijke PAASBRUNCH op een idyllische plek in Maasmechelen met eikes rapen voor de kleintjes en voor de volwassenen een heerlijke begeleide wandeling.

MEI In mei kunnen de plantenliefhebbers hun hartje ophalen want we brengen dan een bezoek aan de KONINKLIJKE SERRES VAN LAKEN. Deze spectaculaire wintertuin uit de voorbije eeuwen, een juweeltje van de Art Nouveau en gerekend tot de grootste serres ter wereld, is zowel om zijn architecturale kwaliteiten als om zijn verbazingwekkende tropische en subtropische planten, een bezoek meer dan waard.

OKTOBER In het najaar nemen we jou mee op een CULINAIRE ONTDEKKING in Maasmechelen! Je smaakpapillen zullen op de proef gesteld worden! Meer informatie volgt uiteraard...