Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

14
1 Gemeintekâl personeelsblad gemeentepersoneel Maasmechelen O P E N IN G V E R N I E U W D Z W E M B A D JG 12 - NR 2 - MEI 2015 gemeente maasmechelen

description

Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

Transcript of Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

Page 1: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

1

Gemeintekâlpersoneelsblad gemeentepersoneel Maasmechelen

OPENING VERNIEUWD ZWEMBAD

JG 12 - NR 2 - MEI 2015

gemeentemaasmechelen

Page 2: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

IN JOUW GEMEENTE

Zwembad Prinsenpark Op vrijdag 6 februari was er de officiële heropening van zwembad Prinsenpark. Na een renovatie van 8 maanden beschikt Maasmechelen weer over een modern én energiezuinig zwembad!

2

Page 3: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

IN JOUW GEMEENTE

3

Sportcomplex de helixOok sportcomplex de helix werd officieel geopend. Het sportcomplex bestaat uit een grote sporthal van bijna 1700m² met een uitschuifbare zittribune, een regieruimte, een turnzaal, een polyvalente zaal en een cafetaria. Tijdens de schooluren wordt het sportcomplex gebruikt door campus de helix. Buiten deze uren staat de accommodatie ter beschikking van verschillende sportverenigingen.

Ivan Henderix

Page 4: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

IN JOUW GEMEENTE

Leerlingen kunstacademie Maasmechelen voltooien kunstwerk Duitse StahlhelmOok in Maasmechelen werd de afgelopen weken hard gewerkt aan het kunstwerk op de Duitse Stahlhelm. Elke Limburgse gemeente kreeg een helm ter beschikking met de bedoeling er een kunstwerk van te maken. Intussen zijn alle helmen verzameld in Domein Bokrijk waar ze aan het grote publiek worden voorgesteld.

Bij de helm van Maasmechelen hoort het verhaal van twee vrienden: Hypoliet Stessen en Laurens Dedroog. Zij stierven op het einde van de eerste wereldoorlog op dezelfde dag aan de Spaanse griep. Volgens historici heeft deze zware epidemie meer slachtoffers dan de oorlog zelf gemaakt.

Uitgangspunt voor de realisatie is Guernica: een meesterwerk van de Spaanse schilder Pablo Picasso dat een aanklacht vormt tegen de oorlog en alle vormen van onderdrukking.

Jongeren van de Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten brachten, onder leiding van leerkracht Ief Peeters, hun eigen interpretatie van dit werk.

BerenkastOp de stoep aan de buitenschoolse kinderopvang in Vucht staat de ‘Berenkast’. Deze boekenuitleenkast bevat tal van boeken die voor al onze inwoners beschikbaar zijn. De boeken werden geschonken door de gemeenteschool, het gemeentepersoneel en de bibliotheek.

Iedereen mag er naar hartenlust in snuffelen en een boek mee naar huis nemen. Het is de bedoeling dat je het boek naderhand terugbrengt, aan iemand anders doorgeeft of een ander boek in de plaats legt.

Uniek aan deze kast is dat ze ontwikkeld en gemaakt werd door jongeren. Via het ‘i Can-project’ worden werkloze jongeren begeleid naar een opleiding of tewerkstelling.

4

Page 5: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

WijkaanspreekpuntenOm een beter zicht te krijgen op de no-den in de wijken en gemakkelijker aan-spreekbaar te zijn voor onze inwoners zal je voortaan WAP’s tegenkomen.

WAP staat voor ‘wijkaanspreekpunt’ en zijn personen die in opdracht van het gemeentebestuur op regelmatige tijd-stippen in de wijken aanwezig zullen zijn. Inwoners kunnen bij hen terecht met vragen of meldingen. Het wijkaan-spreekpunt zal de nodige informatie bezorgen of doorverwijzen naar de be-voegde instantie.

Om de zichtbaarheid en aanspreek-baarheid te verhogen, verplaatsen deze personen zich per fiets doorheen de wijk. Hiervoor stelt de gemeente 5 fietsen ter beschikking die dankzij het project ‘I Can’ (zie tevens artikel over ‘berenkast’) gebruiksklaar werden gemaakt.

Je vindt de wap’s:

» Eisden-cité / Pauwengraaf-Oude Baan-Kruindersweg: dinsdagnamiddag - 1e en 3e week » Kotem/Boorsem/Uikhoven: woensdagnamiddag – 1e en 3e week » Leut/Meeswijk: woensdagnamiddag – 2e en 4e week » Beerensheuvel/Vrijhei/Vucht-cité: donderdagnamiddag – 1e en 3e week » Kaemelsheuvel/Mariahof/Mariaheide: donderdagnamiddag – 2e en 4e week » Opgrimbie/Klein Spanje: vrijdagnamiddag – 2e en 4e week

Meer info: dienst Samenleven en Wijkpreventie T 880

IN JOUW GEMEENTE

5

Samenwerking tussen De Maasmeander en de bibliotheekDonderdag 23 april werd het startschot gegeven van ‘Bib in Huis’. Dankzij ‘Bib in Huis’ hebben de bewoners van woonzorgcampus Maasmeander het bibliotheekaanbod letterlijk binnen handbereik.

Bibliotheekmedewerkers zullen 2 keer per maand in de Maasmeander langsgaan met een uitgebreid aanbod boeken, cd’s en films. Bewoners hebben bovendien de mogelijkheid hun voorkeuren of wensen kenbaar te maken. Ook aan de bezoekende kleinkinderen werd gedacht. Voor hen zijn er boekjes en strips beschikbaar.

Heel wat bewoners van de woonzorgcampus zijn minder mobiel waardoor een verplaatsing naar de biblio-theek niet evident is. Lezen, naar muziek luisteren, een film kijken,….. zijn echter belangrijke manieren om hun vrije tijd in te vullen. Dankzij deze kleine inspanning creëren we een grote meerwaarde voor de bewoners van de Maasmeander.

Page 6: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

IN JOUW GEMEENTE

BuitenspeeldagWegens slechte weersomstandig-heden werd de Buitenspeeldag ver-plaatst naar woensdag 22 april, en met succes want het zonnetje lokte honderden kinderen naar buiten!

Recreatie In het Nationaal Park Hoge KempenHet Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de provincie Limburg en ons gemeentebestuur hebben onlangs vergaderd over recreatiemogelijkheden in het Nationaal Park Hoge Kempen. Enkele pijnpunten hieromtrent werden onlangs in de (sociale) media aangekaart en daarvoor wil-len we samen oplossingen zoeken. Het gaat voornamelijk over de mountainbikers, hondenzones, speelzones, parkeergelegenheid, bivakzones en kappingen.

Over één zaak was iedereen het eens: het is belangrijk dat mensen volop van onze mooie Limburgse natuur kunnen genieten: te voet, per fiets of al spelend.

Op onze website vind je nu een nota over de do’s en don’ts voor het Nationaal Park Hoge Kempen.

6

Page 7: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

7

IN JOUW GEMEENTE

Opendeurdag OCMWZondag 31 mei van 14.00 tot 17.00 uur zet het OCMW de deuren van het Sociaal Huis open.

Alle inwoners van Maasmechelen zijn welkom om te komen kennismaken met het dienstverleningsaanbod van het OCMW. De diensten in het Sociaal Huis, woonzorgcentrum Heyvis, dienstencentrum De Bolster, dagverzorgingscentra en enkele samenwerkende diensten, o.m. CAD (Centra voor Alcohol- en andere Drug-problemen), Basiseducatie, Soma, Instapje, … maken hun aanbod bekend op een infobeurs.

In de raadzaal kan je luisteren naar drie sprekers die actuele thema’s toelichten:

» Albert Peters, secretaris OCMW > De rol van het OCMW binnen het lokaal welzijnslandschap in de context van een veranderende samenleving

» Peter Kohlbacher, diensthoofd sociale dienst OCMW > Armoede in Maasmechelen » Ruth Vanhaelen, diensthoofd ouderen en thuiszorg OCMW > Ouderenzorg in Maasmechelen.

Er is tevens kinderanimatie voorzien.

Leuke tips!

De zomer komt eraan! We geven je graag enkele leuke activiteiten mee:

Avondmarkt Op maandag 15 juni kan je van 17.00 tot 22.00 uur heerlijk kuieren langs de talrijke kraampjes op de Dr. Haubenlaan.

MM ZingtOp zaterdag 4 juli kan je weer het beste van jezelf geven tijdens ‘Maasmechelen zingt’. Opgelet: deze keer vormt het gemeentehuis (gemeenteplein) het decor voor dit zingfestijn. Iedereen welkom vanaf 19.00 uur!

Straatkunstenfestival Del MundoMaasmechelen organiseert op zaterdag 27 en zondag 28 juni 2015 voor de 14de keer het straattheaterfestival ‘Del Mundo’.Op beide dagen vanaf 14.00 uur treden in shopping center M2, Maasmechelen Village en op de Pauwengraaf een 20-tal internationale groepen en straatartiesten op. Meer info: www.maasmechelenleisurevalley.be

ToerismeOok onze collega’s van de dienst toerisme plannen heel wat leuke activiteiten. Neem zeker een kijkje op www.toerismemaasmechelen.be of check hun facebookpagina!

Maasmechelen zingt!zaterdag 4 juli 2015

gemeentehuisplein

Bezoek op facebook “Maasmechelen Zingt”en proef een beetje van deze Mechelse sfeer.

VAN 17.00 TOT 22.00 UURDB786782D5

DR. HAUBENLAAN - MAASMECHELEN

MARKTMAANDAG

15 JUNI

AVOND

Page 8: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

8

IN ONZE ORGANISATIE

IntellistampWe maken werk van verdere digitalisering. Inwo-ners van Maasmechelen kunnen voortaan attes-ten en uittreksels volledig digitaal aanvragen. Het gevraagde document wordt binnen het kwartier in de mailbox afgeleverd en is voorzien van de digitale stempel ‘Intellistamp’ waardoor dit rechtsgeldig is. Om een aanvraag te doen, heb je een internetver-binding, een elektronische identiteitskaart met pin-code en een kaartlezer nodig.

Welke attesten?In eerste instantie kunnen volgende attesten aangevraagd worden: • Bewijs van woonst• Bewijs van woonst met historiek van adressen• Bewijs van gezinssamenstelling• Bewijs van nationaliteit (enkel voor Belgen)• Uittreksel uit het bevolkingsregister• Getuigschrift van samenwoonst• Getuigschrift van verblijf voor een huwelijk

Deze innovatie bevat zowel voor onze inwoners als voor het gemeentebestuur zelf heel wat voordelen.

Voor de Maasmechelaar verhoogt het comfort en bespaart dit heel wat tijd en moeite: • geen verplaatsing naar het gemeentehuis• geen wachttijden. • 7/7 en 24/24 beschikbaar• overal beschikbaar (mits internetverbinding)• alle attesten die in de mailbox worden afgeleverd, zijn gratis

Voor het gemeentebestuur is dit een administratieve vereenvoudiging die een efficiëntere inzet van de be-schikbare middelen toelaat en een kostenbesparing met zich meebrengt.

Meer info: dienst Burgerzaken

VeilingHet gemeentebestuur gaat over tot de verkoop van enkele roerende goederen (fietsen, stoelen, kasten,...). Deze goederen worden sinds donderdag 14 mei 2015 online geveild (tot 10 juni). Je vindt de link terug op onze website.

Telefoonnummer sportcomplex de helix

Een nieuw gemeentelijk gebouw en dus ook een nieuw telefoonnummer. Sportcomplex de helix kan je vanaf 1 augustus telefonisch bereiken op T 089 741 725.

Page 9: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

9

PERSONEEL

ZiektecontroleAls medewerker ben je verplicht om je “controleerbaar” op te stellen. Dit wilt zeggen dat jij als medewerker ervoor moet zorgen dat een controle door een controlearts mogelijk is. Het verzuimprotocol schrijft voor dat je je de eerste en de tweede dag van afwezigheid wegens ziekte, thuis beschikbaar moet houden (voor controle) van 12.30 tot 16.30 uur.

Sinds verleden jaar wordt de Bradfordformule gebruikt om te bepalen wie ziektecontrole krijgt. Kort en frequent verzuim heeft een grote impact op een efficiënte werking en de werkdruk voor de andere collega’s. Daarom besteden wij veel aandacht aan dit kort en frequent verzuim. De Bradfordformule maakt het mogelijk om dit soort verzuim te detecteren en baseert zich op het totaal aantal dagen en het totaal aantal keren dat een medewerker het voorbije jaar ziek was. Elke zes maanden vindt er een berekening plaats op basis van de gegevens van het voorbije jaar.

Medewerkers die op basis van deze Bradfordformule onder het kort en frequent verzuim vallen, zullen een brief ontvangen waarbij ze hiervan in kennis worden gesteld. Deze brief geeft eveneens aan dat ze de komende zes maanden bij elke ziektemelding controle zullen krijgen.

Opgelet: los van de Bradfordformule blijft het principe bestaan dat elk diensthoofd en afdelingshoofd kan beslissen om wel of geen ziektecontrole te sturen.

Fiscale fiches RVA

Voor de collega’s met loopbaanonderbreking via de RVA: de RVA verdeelt geen papieren-fiscale attesten meer. De fiscale attesten van de RVA zijn te raadplegen via tax-on-web. Indien je toch een papieren fiscaal attest wilt, kan je dit aanvragen via de RVA-website.

De PlusPas van GSD-VDat GSD-V vakantievoordelen en premies geeft, bijstand verleent en financiële tussenkomsten doet, wist je waarschijnlijk al. Maar sinds vorig jaar biedt GSD-V ook een PlusPas (kortingskaart) aan. Met deze PlusPas kan je kortingen krijgen bij bepaalde winkelketens, pretparken, bioscopen, evenementen,… Zeker de moeite om even te surfen naar www.pluspas.be. Vraag je PlusPas aan bij de Personeelsdienst.

Page 10: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

10

PERSONEEL

Agressie veroorzaakt door derden registreren Tevreden bezoekers én medewerkers, dat is onze doelstelling. Maar in de praktijk is dit niet altijd gemak-kelijk, zeker niet wanneer we op de werkvloer geconfronteerd worden met agressie.

De impact ervan is niet altijd zichtbaar, maar weegt zwaar en tast het welzijn van medewerkers en bezoe-kers aan.

Alle werknemers hebben recht op een veilige werkomgeving en ook onze samenleving vraagt om een normhandhaving op vlak van agressie. Het algemeen uitgangspunt is dat wij als gemeente geen enkele vorm van agressie tegen onze medewerkers tolereren, ook geen verbale agressie. De veiligheid en het welzijn van alle medewerkers staat voorop.

Door de nieuwe wetgeving inzake psychosociale risico’s is de werkgever verplicht een registratie bij te houden van agressie bij contact met / veroorzaakt door derden. Dit register wordt bijgehouden door de interne preventieadviseur, Hermine Gerits.

Heb je te maken met externe agressie laat het weten aan je dienst- of afdelingshoofd, deze zal de regis-tratie verzorgen. Het doel van dit instrument is de aard en de omvang van de feiten vast te stellen, zodat de werkgever eventueel de meest adequate preventiemaatregelen ten aanzien van derden op de werk-vloer kan nemen.

Page 11: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

11

PERSONALIA

In dienst

Pensioen

» Leon Brodala administratief medewerker uitleendienst bibliotheek 01/02/2015

» Freddy Cauwenbergh administratief medewerker afdeling patrimonium & mobiliteit 01/05/2015

Geboorte

» Elien Janssen dochtertje van Lore Buckinx en Niels Janssen mobiliteitsambtenaar 25/05/2015

Uit dienst

» Musa Bayram intercultureel wijkbemiddelaar 14/02/2015

» Guillaume Beckers technisch assistent dienst werken 23/04/2015

» Mesut Mermer administratief medewerker dienst bevolking 01/05/2015

» Gilbert Bijnens technisch assistent cultuurcentrum 01/05/2015

» Eric Bloemen, Wouter Smeets, Guido Hermans, Dion Janssen, Winanda Spronkmans, Jolanda Berkers, Birgen Thijs en Ludo Venken zijn sinds 01/04/2015 overgegaan naar de brandweerzone Oost-Limburg

Stefan Ospitalieritechnisch assistent cultuurcentrum16/03/2015

Fatiha Bensalahbegeleidster buitenschoolse kinderopvang26/01/2015

Nele Coningsadministratief medewerkstersecretariaat muziekacademie26/01/2015

Kirsten Schuermansdeskundige sociale economie en tewerkstelling01/05/2015

Rudi Crijnssporthalwachter01/04/2015

Page 12: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

12

PUZZEL

Oplossing1 Tanja Rutten 7 Véronique Vastmans2 Jurgen Ramakers 8 Wim Thoné3 Hilde Clerx 9 Sigrid Janssen4 Dana Trips 10 Geertje Beckers5 André Welkenhuyzen 11 Sonja Klinkers6 Heidi Stalmans 12 Catia Seri

WinnaarMarita Beckers (financiële dienst) herkende al de kinderfoto’s en wint een gemeentelijke geschenkbon t.w.v. € 25,00. Proficiat, Marita!

Nieuwe opgaveHeel wat familieleden onder onze collega’s. Kan jij de juiste personen aan elkaar linken (bloedband of relatie) én ken jij hun namen?

Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Nr. ..... naam ......................................... met nr. ...... naam .........................................Stuur je oplossing voor 1 augustus 2015 naar Isabelle Robben (communicatiedienst). Vergeet niet je naam en dienst te vermelden!

1 2 3 45

6

1211

1716

10987

13 14 15

18

Page 13: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

13

PV3630

Page 14: Gemeente Maasmechelen - Personeelsblad mei 2015

14

PV3630

ToscaneCITYTRIP

» 5 nachten / 4 dagen busreis

» vertrek woensdag 23-09 ‘s avonds aan het gemeentehuis

met luxe touringcar (slaapbus), terug maandagochtend

» 3 overnachtingen in appartement bij wijnboer

“Agriturismo Cantagallo”

» ontbijt en avondeten

» 2x wijnproeven bij een wijnboer

» alle vervoer ter plaatse

» bezoek aan Lucca, Pisa, Corona, Vinci, Chianti

en San Gimignano

» begeleiding door Artevinum en lokale gidsen

voor het bezoek aan Firenze en Siena

» toegang musea tijdens programma

» ten laatste op 15 juni 2015

» inschrijving definief na storting van € 100 voorschot op

rekeningnummer BE79 7350 2420 6033

» inschrijven kan via [email protected]

23-28 SEPTEMBER 2015

INBEGREPEN IN DE REIS

INSCHRIJVEN

€520OP BASIS VAN DUBBELKAMER