Content jaargang 2 oktober 2014

15
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN - P916022 MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT JAARGANG 2 - NR. 8 -OKTOBER 2014 C O NTENT ONZE DIENSTVERLENING? WE MAKEN HET SIMPEL BACKOFFICE: ACHTER DE SCHERMEN De drive van Deinze

description

 

Transcript of Content jaargang 2 oktober 2014

Page 1: Content jaargang 2 oktober 2014

content 01 _

NIE

T T

E M

ISS

EN

BL

AD

VO

OR

VD

AB

PERS

ON

EE

LS

LE

DE

N -

P9

160

22

MA

AN

DE

LIJ

KS

TIJ

DS

CH

RIF

TJ

AA

RGA

NG

2 -

NR.

8 -

OK

TO

BER

20

14

CO

NT

EN

T ONZE DIENSTVERLENING? WE MAKEN HET SIMPEL

BACKOFFICE: ACHTER DE SCHERMEN

De drive

van Deinze

Page 2: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 02

cont

ent

_ 02

cont

ent

“Een stadsmanager moet vooral aanzetten tot samenwerken. In de grote steden zijn er een hele-boel openbare besturen en organisaties die ook be-zig zijn met mensen en hun toegang tot werk. Als stadsmanager zet ik samenwerkingen op poten.Want dan werken we efficiënter en weten van elkaar waar we mee bezig zijn. Zo kunnen we allemaal een betere dienstverlening bieden aan onze klanten.”

“Het netwerk dat ik uitbouwde in mijn vorige job kan ik nu heel goed gebruiken. Ik heb acht-tien jaar voor een vakbond gewerkt, voornamelijk binnen de doelgroepenwerking voor jongeren, migranten, werkzoekenden… Drie jaar geleden zag ik de vacature voor stadsmanager en de functie trok me meteen enorm aan. Omdat je echt een verschil kan maken in de complexe samenleving die zo’n grootstad toch wel is. En Antwerpen is al zeventien jaar míjn stad natuurlijk (lacht).”

“De jeugdwerkloosheid is topprioriteit één. Het is opvallend hoe kwetsbare jongeren zich in de grootste-den een stuk verder verwijderd voelen van de maat-schappij dan in andere streken in Vlaanderen. Eén van mijn eerste projecten was IBO organiseren binnen het deeltijds onderwijs: de IBO-DO. Meer dan 200 leerlin-gen deden op die manier al werkervaring op. Daar ben ik best fier op. Nu werken we samen met de stad aan een uitdieping van onze kennis over de Antwerp-se NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training). Zo kunnen we nog meer gerichte acties on-dernemen.”

“Ik heb een passie voor fotografie. Ik heb er, met een drukke job en twee kinderen, niet altijd tijd voor, maar het is mijn voornemen om dit jaar betere foto’s te leren maken. Ik ben goed met woorden, ik praat veel (lacht) en ik schrijf graag. Maar de emotie die van een goede foto uitgaat is uniek. Met één goed beeld heb je al die woorden plots niet meer nodig.“

“Waarom ik fluitend naar mijn werk ga? Een stadsmanager verveelt zich nooit. Er moet nog zoveel gebeuren, er zijn zoveel uitdagingen dat het soms moeilijk kiezen is. Het werk is erg gevarieerd: dit jaar focusten we op jeugdwerkloosheid, volgend jaar is dat misschien armoede of nog een ander thema. Door de expertise van onze partners leer ik enorm veel bij. En ik blijf het fantastisch vinden dat ik elke dag mee mensen aan een job mag helpen.”

AL FLUITENDNAAR JEWERK

MARTINE KLAASEN, Stadsmanager Antwerpen

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. CONTENT wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier met vegetale drukinkten en verpakt in een afbreekbare folie. Daarvoor draagt het ook fier het FSC-label. Drukkerij en maatwerkbedrijf Nevelland zorgt met duurzame en aangepaste tewerkstelling van werknemers uit kansengroepen voor de druk en handling.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Een stadsmanager verveelt

zich nooitEfficiënt van A naar B

met het Vlaams Transport-secretariaat

4

10 14

Fluitend naar je werk tot aan je pensioenVDAB’ers in actie voor de Special Olympics

De backoffice: jouw geheim wapen om tijd te winnen

24

22

1211

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

cont

ent

content 03

_

26

Waar werk ik in 2015? Sollicitantendag

Onze dienstverlening? We maken het simpel

15

Mini-nieuws

19De werkzoekenden over

onze partners

20

PWA en VDAB in Brugge: twee handen op één buik

Open Bedrijvendag:CC Wondelgem

7De drive van Deinze

Page 3: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 04

cont

ent

content 05

_

Zwaar vervoer: op een efficiënte manier van A naar B, ook in de opleiding.

Luc, waarom een Vlaams Transport-secretariaat? Luc: “Het VTS is onze recentste stap in de optimalisatie van de transportoplei-dingen. Met optimalisatie bedoel ik dat we proberen om zo professioneel, uni-form en efficiënt mogelijk te werken. Zo sparen we tijd en geld uit, wat zowel voor onze organisatie als voor onze in-terne en externe klanten erg belangrijk is. Sinds 2012 hebben we heel wat aan-passingen gedaan aan de opleiding, het was tijd om ook de administratie daar-op af te stemmen.“

Wat is er verbeterd aan de opleiding?Dirk: “De opleiding is een stuk ingekort, terwijl we nog beter op de verschillen-de competenties van het beroep voor-bereiden. We selecteren nu ook strenger op motivatie, en bekijken of de kandi-daat wel de juiste competenties heeft. Zo krijgen we een betere uitstroom naar werk en kortere wachttijden.”

Luc: “Bovendien volgen cursisten tij-dens hun wachttijd al de opleiding klantgerichtheid. In deze assertiviteits-training leren kandidaat-chauffeurs om-gaan met klanten, dispatchers, leiding-

gevenden, politie, douaniers enz... Onze mediamakers hebben daarvoor filmpjes met transportgerelateerde situaties op-genomen. De opleiding wordt gegeven door een instructeur Business Support, zodat de instructeurs vrachtwagenbe-stuurder maximaal in het voertuig les kunnen geven. Het VTS verzamelt de namen van de kandidaten in een be-paalde regio, organiseert de opleiding en stuurt achteraf feedback naar het CC waar de cursist verder les zal volgen.”

Dirk: “En vóór de start van de prak-tijklessen krijgt elke cursist twee dagen ‘Simbasic’ in de rijsimulator. Dit is een eerste kennismaking met de vrachtwa-gen in een veilige omgeving. Via auto-training oefent de kandidaat spiegel-gebruik, schakeltechniek, eenvoudige manoeuvres, en enkele ritten op de openbare weg. Zo schatten we in of hij voldoende inzicht en rijvaardigheid heeft. ”

Kan je even uitleggen wat een rijsi-mulator is?Luc: “Dat is een oefenomgeving in een echte cabine van een vrachtwagen, op een bewegingsplatform in een virtuele

omgeving. Op het scherm zie je leven-sechte verkeerssituaties, en je beschikt over alle mogelijkheden van een vracht-wagen: versnellingen, remmen, spiegels… De instructeur bepaalt wat er ‘op straat’ gebeurt, en bekijkt of de cursist op de juiste manier reageert. In onze rijsimu-latoren kunnen onze cursisten allerlei verschillende situaties trainen. Dit kun-nen zowel alledaagse als extreme situa-ties zijn. Het is de ideale manier om het rijgedrag van onze toekomstige chauf-feurs in allerlei omstandigheden te trai-nen, veilig en zonder risico voor andere weggebruikers.”

Dirk: “We hebben 5 simulatoren op drie locaties. Van zodra je een klant inschrijft voor de opleiding Zwaar Ver-voer, krijgt hij van het VTS ook een uit-nodiging voor de twee dagen Simbasic. Zo krijgen alle cursisten dezelfde oplei-ding en worden de simulatoren opti-maal bezet.”

Vanaf dit najaar geven we ook ‘ver-plichte nascholingen’ op de simula-tor. Waarom? Luc: “Door een nieuwe wetgeving ver-valt het gedeelte ‘vakbekwaamheid’

Sinds 1 september kan je met vragen en reservaties rond de opleidingen Zwaar Vervoer op één adres terecht: het Vlaams Transportsecretariaat of VTS. De kers op de taart van een heel verbeterproces dat onze opleidingen vracht-wagenbestuurder tot de beste van Vlaanderen maakt. Wat is er dan veran-derd? En wat kan het VTS voor jou doen? Dat vroegen we aan vakexpert Transport Luc Delombaerde en verantwoordelijke voor het VTS Dirk De Ridder.

Page 4: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 06

cont

ent

content 07

_

van de rijbewijzen C, CE en D na 5 jaar. Om je rijbewijs te kunnen verlengen, moet je in die 5 jaar 35 kredietpunten behalen via verplichte nascholingen. Elke nascholing levert je 7 punten op, je moet er dus vijf volgen in totaal. Wij bieden onze cursisten de mogelijkheid om na het behalen van hun rijbewijs C al twee nascholingen te volgen op onze simulator. Zo hebben ze al 14 krediet-punten in hun rugzak voor ze VDAB verlaten.”

Dirk: “Het gaat om de opleidingen ‘Ecod-rive’ en ‘Schadepreventief rijden’. Onze modules zijn erkend door de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. We hebben daarvoor een succesvol proef-project gedaan met het bedrijf SITA. In de toekomst willen we trouwens meer werknemers aantrekken om de verplich-te nascholingen bij ons te volgen. Wij kunnen ook een instructeur van het bedrijf opleiden en labelen om ze zelf te geven. Alle nascholingen worden in-gepland en opgevolgd door het VTS, dat ook de administratieve contacten met de FOD Mobiliteit onderhoudt.”

Komen er binnenkort nog taken bij voor het VTS?Dirk: “Naast de modules klantvriende-lijkheid, Simbasic en de nascholingen,

komt er binnenkort ook nog vakbe-kwaamheid bij voor externen. We wil-len hiervoor onze simulatoren maximaal inzetten. Binnenkort is de stempel ‘code 95’ op het rijbewijs voor alle beroep-schauffeurs verplicht, vanaf 2015 voor rijbewijs D en vanaf 2016 voor C en CE. We verwachten dan ook een toeloop.”

Het VTS betekent heel wat minder administratie voor de bemiddelaars. Blijft de organisatie van de basisoplei-ding wel in de regio? Dirk: “Voorlopig wel, maar we geven ad-vies om die planning beter en efficiënter te maken. Stel dat er enorm veel vaca-tures met verplicht rijbewijs C of CE zijn in een bepaalde regio, dan kunnen we

bijvoorbeeld bekijken of er een vracht-wagen met instructeur van een andere regio ‘uitgeleend’ kan worden.” Luc: “Dat is het grote voordeel van de centrale sturing. Van het inzetten van onze simulatoren, vrachtwagens en per-soneel tot de planning van extra modu-les en nascholingen: je werkt efficiënter. Minder administratie betekent meer tijd voor de bemiddelaars om de cursisten te begeleiden. Een betere inzet van men-sen en middelen betekent dat we meer cursisten opleiden. En meer mensen aan het werk helpen. En dat blijft toch het hoofddoel van elke verandering die we doorvoeren.”

psychologen en criminologen. Ze zijn afgestudeerd en zoeken werk dat perfect bij hun diploma aansluit, en liefst vlakbij. Begrijpelijk natuurlijk: ze hebben niet voor niks al die jaren in die studie geïnvesteerd. Maar na een aantal maanden zien ze dan in dat ze misschien toch wat flexibeler moeten zijn.”

“We investeren veel tijd en energie in het uitbouwen van een goed netwerk van werkgevers. Deinze is een regio van kmo’s en kleinere organisaties. Dat zorgt ervoor dat het contact soms heel goed verloopt omdat je elkaar persoonlijk leert kennen, en soms heel moeilijk omdat de bedrijfs-leiders zelf vaak op de werven zijn of het veel te druk hebben.”

“Wij bemiddelen vanuit vacatu-res en niet vanuit labeling van de werkzoekenden. Dit betekent dat we werkzoekenden uitnodigen op het moment dat er een bepaalde vacatu-re openstaat. Op geregelde tijdstip-pen kijken we na wie we nog geen vacature hebben kunnen aanbieden, en die mensen gaan we screenen. En het werkt. Ondanks het feit dat we niet met preventieve en curatieve doelgroepen werken, is onze aanpak toch ‘sluitend’.”

“Wanneer dit artikel verschijnt zullen we verhuisd zijn naar onze nieuwe lo-catie. Jammer dat die nog niet klaar was voor de foto’s!”

Saskia Van Hecke, teamleider“We hebben in Deinze het geluk dat we een laag percentage werkzoe-kenden hebben en een groot aantal vacatures. Alleen is er een grote mismatch tussen de twee. Veel van de vacatures zijn knelpuntberoepen, voornamelijk in de sector bouw en hout en de dienstencheques. Wij proberen de kloof te dichten door enerzijds de werkgevers te motiveren om kandidaten aan te nemen die nog niet het perfecte profiel hebben, bijvoorbeeld via IBO. Anderzijds motiveren we de werkzoekenden om opleiding te gaan volgen. Niet evident, want we hebben geen opleidingscentra direct in de buurt. Je moet al naar Kortrijk, Brugge of Wondelgem. Dat zijn geen directe verbindingen en ‘overstap-pen’ is voor sommige mensen al een grote barrière. Er zijn nog altijd veel mensen die hopen op een job onder de kerktoren.”

“We hebben een groep hoogge-schoolde jongeren die niet meteen aan de slag raken, onder andere

4700 collega’s op meer dan 300

locaties: we zitten verspreid tot

in de kleinste hoekjes van het

land. We werken allemaal aan

hetzelfde doel, maar doen we

dat ook op dezelfde manier?

Of kent elke streek zijn eigen

accenten? We trokken een lijn

van west naar oost en laten elke

maand een andere locatie aan

het woord. Een jaar lang.

Deze maand is het de beurt

aan Werkwinkel Deinze!

Identikit Werkwinkel Deinze

⚫ Zorggebied: Aalter, Nevele, Deinze, Zulte, Nazareth, Gavere, De Pinte, Sint-Martens-Latem en Deurle

⚫ 119.478 inwoners ⚫ 5% werkzoekenden ⚫ Personeel: 1 teamleider, 14 bemiddelaars ⚫ Partners: 2 GTB-consulenten, 1 PWA-consulent en 2 consulenten van Padeo (dienstencheques).

Deinze

Dwars door

Vlaanderen

TALENT WERKT IN BRUSSELVan 11 oktober tot 6 november is het talentenmaand in het Muntpunt, bibliotheek maar ook communicatie- en informatiehuis in Brussel. Een hele maand lang programmeert Muntpunt evenementen rond talent en helpt het de bezoekers hun talenten te ont-dekken, te ontwikkelen en in te zetten. Het wordt een rijk en gevarieerd programma dat op verschillende fronten op facetten van talent inspeelt, dankzij een heel netwerk van Brusselse organisaties. Ook wij zijn van de partij met onder meer een infosessie over loopbaanbegeleiding, een tweegesprek met Fons Leroy en auteur Danielle Krekels en enkele workshops.

Het programma vind je op muntpunt.be en op de online agenda op de VDAB-website.

Meer informatie over Vlaams

Transportsecretariaat. tik ‘vts’ in op het intranet

KATHLEEN VERMOESEN, jouw contactpersoon

bij het VTS

Page 5: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 08

cont

ent

content 09

_

Anke Bossouw, bemiddelaar vacaturewerking: “Ik heb 9 jaar bij de Servicelijn gewerkt en ben nu twee jaar vacatureconsulent in Dein-ze. Ik vind het leuk dat ik hier mid-den in de bemiddeling sta: ik overleg met mijn collega’s en we zoeken samen naar de perfecte match. Daardoor ben je natuurlijk voor een stuk afhankelijk van elkaar, en dat is soms wennen na de autonomie bij de Servicelijn. Ik ben nogal perfectionis-tisch (lacht).”

“Ik heb vooral contact met de werk-gevers. De vacatures worden gedis-patcht vanuit Gent. Dan maak ik een selectie van een vijftiental kandidaten aan wie ik de vacature voorstel. Kreeg de werkgever na twee weken niet voldoende reactie, dan nodigen mijn collega’s de kandi-daten van mijn selectie uit voor een gesprek. Op dit moment werk ik vooral voor de tertiaire sector.”

“Recent opende er een nieuw winkel-complex in Deinze: ‘D-shopping’. Samen met de account Verkoop heb ik heel wat werkzoekenden uitgeno-digd die in de verkoop willen werken om hen de bedrijven voor te stellen die daar zitten. En we hebben een aantal werkgevers uitgenodigd om de gesprekken hier in de Werkwinkel te doen. Daar zijn matches uitgeko-men en dat geeft voldoening. En zo leer je ook de werkgevers be-ter kennen. Na zo’n actie nemen zij zelf ook vlugger contact op. Ik denk dat we in de toekomst nog meer

moeten inzetten op die persoonlijke relatie met de werkgevers.”

Stijn Pauwels, bemiddelaar werk-zoekenden: “Zoals Anke bijna alleen contact heeft met werkgevers, heb ik vooral contact met werkzoe-kenden. Voor de matching werken we heel nauw samen om de twee partijen bij elkaar te brengen. Door haar contacten met de werkgever weet Anke veel beter welk profiel die

zoekt, dan wat wij van de vacature kunnen afleiden. Kmo’s zoeken vaak combinaties van competenties die niet in één functie te vatten zijn. Een magazijnier moet bijvoorbeeld pak-jes kunnen maken, maar ook mee de vrachtwagen inladen en als het druk is springt hij bij in de administratie. Hoe beter we weten wat de behoef-ten zijn, hoe gerichter we kunnen zoeken.”

“Ons publiek bestaat uit twee extre-men. Een grote groep is zelfred-zaam, zij vinden zelf hun weg naar werk. Door onze acties binnen het Jeugdwerkplan merken we dat heel veel jongeren zichzelf inschrijven. Zij kunnen nog wel een extra infosessie gebruiken om alle functies van ‘Mijn Dossier’ perfect onder de knie te krij-gen, maar verder hebben ze niet veel hulp nodig. Voor onze 50-plussers ligt dat moeilijker. En de zeer langdu-rig werkzoekenden hebben meestal bijkomende medische of psychologi-sche problemen. Zij hebben dan wel een lang en intensief traject nodig.”

Nicky Boxtaele, bemiddelaar IBO: “IBO loopt erg goed in Deinze, soms kunnen we de vraag nauwelijks bij-houden. We letten goed op of de va-cature aan de voorwaarden voldoet. Soms moeten we de IBO weigeren, bijvoorbeeld omdat de kandidaat al in het bedrijf werkt. Of omdat hij al voldoende ervaring heeft door een vorige job. Ik heb er geen probleem mee om dat tegen de werkgever te zeggen, iedereen is tenslotte gelijk

voor de wet. Ik vind het veel moei-lijker om de werkzoekende teleur te stellen, die zijn hoop op de IBO had gezet.”

“Ik ben pas op 2 juni bij VDAB begonnen, daarvoor was ik uitzend-consulente bij een interimkantoor. Het is een heel andere wereld. Bij een interimkantoor blijft de prioriteit toch zoveel mogelijk prestaties en omzet draaien. Dat betekent: zoveel mogelijk matchen. Als die kandidaat twee weken later wegloopt, zoek je zo snel mogelijk een andere. Bij VDAB doen we meer moeite om kwalitatieve matches te vinden. Dan is de kans ook groter dat de tewerk-stelling duurzaam is. Ik heb hier meer het gevoel dat ik mensen kan helpen, dat vind ik positief!”

Page 6: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 010

conte

nt

PETER THIJS: “IK BEN ZELFSTANDIG SCHRIJNWERKER GEWORDEN”“Na het nieuws van de sluiting heb ik beslist om volledig zelfstandig te worden en samen met mijn schoonbroer een bvba op te richten in algemene schrijnwerkerij. Het zijn lange dagen maar het is toch een voordeel om je eigen baas te zijn. Wij doen allerlei schrijnwerk. Deuren, ramen, keu-kens, eigenlijk bijna alles. Ik heb aan mijn schoonbroer een heel goede leermeester. Ik ben nog niet zo handig als hij maar dat komt nog wel!”

MARIE-JEANNE VRANCKEN: “IK HEB TWEE NIEUWE JOBS.”“Ik had bijna 23 jaar dienst bij Ford. Ik werkte in het weekend soms al bij een vriendin in de cafetaria van de Basvelden in Zonhoven en toen ik hoorde dat daar een vacature was, heb ik geen moment getwijfeld. Ik werk nu halftijds in de cafetaria. Daarnaast verkoop ik de Jafra schoonheidsproducten van Daisy Vancau-wenbergh. Ik wou niet wachten tot het

einde want dat zou het zeker nog moei-lijker geworden zijn om werk te vinden. En ik heb nu twee leuke jobs in de plaats gekregen.”

MICHEL KAVVADIAS, IAC REPAIR TEST COORDINATOR: “IK WEET NU WAT MIJN STERKE PUNTEN ZIJN.””Dankzij het volgen van loopbaanbege-leiding bij Ucare Career Solutions is het voor mij duidelijker geworden wie ik ben als persoon en welke waarden voor mij belangrijk zijn. Er wordt mij een spiegel voorgehouden. Zo weet ik wat mijn sterke punten zijn en wat ik zoek in een nieuwe job. Ik kijk uit naar het vervolg van deze loopbaanbegeleiding.”

GUIDO TIESTERS “IK VOND EEN JOB ALS AUTOVERKOPER.”“Auto’s zijn mijn grote passie. De sluiting van de fabriek waar ik al 28 jaar werkte, kwam dan ook als een enorme klap. Maar ik bleef niet bij de pakken neerzitten. Ik werk nu al elk weekend bij Cardoen. Als au-

toverkoper combineer ik mijn passie voor auto’s met mijn capaciteit om mensen te overtuigen. Ik ga ook opnieuw naar school om een diploma te halen. Ik zie weer een toekomst en ben dankbaar voor de kansen die ik krijg.”

ABDELAZIZ LAHSSAINI: “ALS U WILT DAT UW DROMEN UITKOMEN, GA DAN NIET SLAPEN.”“Ik heb een fulltime job gevonden als bewakingsagent bij Securitas. Ik doe nu toegangscontrole bij drie verschillende bedrijven in de regio. En dat is een heel leuke job. Het is geen bandwerk meer. Ik zou nog graag een spreuk meegeven aan de ex- collega’s: als u wilt dat uw dromen uitkomen, ga dan niet slapen. Alleen met werken worden uw dromen waar!”

Deze quotes zijn bewerkte stukjes van uitgebreidere getuigenissen die verzameld werden door journalist Hans Put. Je vindt ze allemaal terug op herstructureringenlimburg.vdab.be.

Op 31 december sluit Ford Genk voorgoed zijn deuren. Onze Limburgse collega’s doen wat ze kunnen om de medewerkers te begeleiden naar een nieuwe toekomst. En die blijven zelf niet bij de pakken neerzitten. Enkele (ex-)Ford-medewerkers aan het woord:

Op 5 oktober kreeg ons CC Wondelgem zo’n 700 bezoekers over de vloer voor Open Bedrij-vendag. Collega Elke De Schryver maakte een prachtige fotoreportage en wij pikten er en-kele leuke sfeerbeelden uit. Nieuwsgierig naar de andere foto’s? Je vindt ze in de map ‘foto’s open bedrijvendag’ op Google Drive.

Teamleider Erika De Geest geeft tekst en uitleg

Aha, zo doe je dat…

Gefascineerde bezoekers

Wij zijn de mannen die de gas doen branden…

“Ook eens proberen?”“Wat doe jij daar…?“

“Mag ik écht zelf met die vrachtwagen rijden?”

content 011 _

Page 7: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 012

conte

nt

content 013_

In de loop van volgend jaar worden de medewerkers van de Plaatselijke Werk-gelegenheidsagentschappen (PWA) niet meer door RVA aangestuurd, ze worden volbloed VDAB’ers. Maar wie zijn die mensen eigenlijk? En hoe moet die samen-werking er dan uitzien? In Brugge hebben ze niet op de politiek gewacht. Regio-manager Inge Demoen en PWA-coördinator Veerle Cappelle startten enkele jaren geleden al een samenwerkingsproject op.

Hoe kwamen jullie op het idee van deze intensieve samenwerking? Inge: “ik ben ongeveer drie jaar regiomanager. In het begin nam ik de tijd om iedereen te leren kennen. Veerle werkte al in de Werkwinkel, en ik zag haar dan ook direct als een collega. Het klikte tussen ons, en al heel snel zochten we naar manieren hoe we onze klanten beter konden bedienen door aspecten van onze werking te koppelen. Daarvoor moesten we verder gaan dan de bestaande procedures, en zo ontstond ons project.”

Veerle: “Het duurde wel even voordat het project was uitgeschreven en afgetoetst. We wilden immers de VDAB- en RVA-directies hierin betrekken en vonden het belangrijk dat we hun fiat kregen. We zijn nu al meer dan een jaar bezig en het loopt goed.”

Hoe is jullie samenwerking anders dan in andere Werkwinkels? Inge: “We hebben onze competenties bij elkaar gelegd: waar is VDAB goed in, waar is RVA goed in? Heel vaak is onze kennis complementair. Zo zijn Veerle en haar collega’s goed op de hoogte van alle details rond te-werkstellingsmaatregelen. Als dit thema op de agenda staat van ons beleidsteam, is het dan ook Veerle die dit komt toelichten.”

Veerle: “Een ander concreet voorbeeld van de samen-werking is ons gemengde 50+ team, met collega’s van VDAB en RVA. Het team organiseert infosessies waarbij

informatie van VDAB en RVA aan bod komt. Zo krijgt de werk-zoekende al die informatie in één keer. Veel klantvriendelijker, maar ook efficiënter voor ons.”

Nemen PWA-collega’s nu al VDAB-taken over? Veerle: “Toch wel! Mijn PWA-collega’s ondersteunen mee de vacaturewerking en helpen klanten aan de computers. Als het nodig is, steken ze ook een handje toe aan het onthaal.“

Inge: “Je ziet waarom het een officieel project moest worden: de overlap van taken gaat hier al erg ver. Het was ook belang-rijk dat de teamleiders en de consulenten in de werkwinkel de meerwaarde van de samenwerking zagen om ervoor te gaan en dingen uit te proberen.”

Verandert er dan niets meer na de staatshervorming?Inge: “Het wordt nog gemakkelijker denk ik. Vanaf volgend jaar kunnen we samenwerken binnen hetzelfde kader en dezelfde beleidsvisie. Dat betekent dat we dan maar rekening moeten houden met de procedures en regels van één organisatie in plaats van twee. Dat geeft ruimte voor nog meer initiatieven.”

Veerle: “Inderdaad, het wordt een meerwaarde. Wij hebben natuurlijk nog wat vragen, bijvoorbeeld over welke functie we precies zullen krijgen, maar ik zie dat VDAB het heel profes-sioneel aanpakt en echt gaat kijken naar onze competenties. Als we al onze kennis en expertise combineren, is er heel wat mogelijk. En onze klanten zullen er wel bij varen. Het is een win-winsituatie.”

Waarom klikt het zo goed tussen jullie?Inge: “Veerle heeft altijd een lach op haar gezicht: ze is heel po-sitief. Ze heeft ook een grote professionele ‘drive’ en een open geest. En tenslotte apprecieer ik ook haar discretie. Er is een groot vertrouwen en dat is belangrijk als je samenwerkt over de grenzen van organisaties heen.”

Veerle: “Dat vertrouwen vind ik ook erg belangrijk. Of je nu VDAB’er bent of (nog) niet, Inge staat altijd open voor sugges-ties en ideeën. Als die ideeën concreter worden, kan je op haar rekenen om ze samen uit te werken. En als je met iets zit, staat haar deur altijd voor je open. Ik kan zo nog wel even doorgaan (lacht).”

Staan jullie paraat om teams in de andere regio’s bij te staan met raad en daad? Inge: “Iedereen is welkom om eens te komen kijken! Maar het belangrijkste is dat we uitgebreid met elkaar praten over onze verwachtingen. Zodat mensen de opportuniteiten zien en geen schrik hebben voor de verandering. We kunnen enorm veel van elkaar leren.”

Veerle: “Begin juli organiseerde VDAB een infosessie voor RVA-medewerkers die de overstap maken. Daar heb ik verteld over ons project en de reacties waren heel positief. De algeme-ne teneur was : ‘Als het zo kan, zie ik dat ook zitten.’ De eerste slide op die infosessie was trouwens: ‘Welkom’. Dat simpele woordje neemt al heel veel angst en onzekerheid weg. Het is een fijn gevoel om te weten dat je verwacht wordt.”

Inge: “Kijk je ernaar uit Veerle (lacht)?”

Veerle: “Absoluut. Mijn collega’s en ik hebben er echt zin in!”

ALS HET ZOKAN, ZIE IK HET OOKZITTEN!

PWA, wat is dat? Een Plaatselijk Werkgelegenheidsagent-schap of PWA is een vzw opgericht door de gemeente. Ze geeft langdurig werkzoekenden de kans om, onder bepaalde voorwaarden, kleine werken uit te voeren: kinderopvang in scholen en bij mensen thuis, tuinonderhoud, poetsen bij vzw’s … De werkzoekende behoudt zijn statuut, en verdient een extraatje bovenop zijn uitkering.

Page 8: Content jaargang 2 oktober 2014

content 015

_

ONZE DIENSTVERLENING STEEDS COMPLEXER? TALENTTALENT

SPOTLIGHTSTALENTSPOTLIGHTSSPOTLIGHTSSPOTLIGHTSSPOTLIGHTS

OP DE SOLLICITANTENDAGTALENT ELK

in de

Van de jongeren én van onze collega’s die van onze dag een succes maakten.

We bereikten een 4.000-tal jongeren op de 18 locaties, via onze webinars, servicelijn

en kliks op vdab.be/jongeren.

On the road naar de sollicitantendag!

Mag ik de andere workshops ook volgen?

Overal enthousiasme over onze workshops.Zelfs applaus na ons sollicitantenspel

in Vilvoorde.

Veel interesse voor onze diensten in Mechelen

Wat stressy met de stresstest?

En dan… nog even napraten in het sollicitantencafé in Gent

Van solliciteren krijg je honger.Even aanschuiven aan het

sollicitatiefrietkot in Heverlee

Welkom in Brugge!

Onze apps werdenomhelsd

_ 014

conte

nt

WE MAKEN HET SIMPEL‘Zelfredzaamheid’, een ‘schatkist aan ondersteuningsmogelijkheden’ en ‘gegarandeerde versus intensieve dienstverlening’. Heel wat oude en nieuwe termen duikelen vandaag over elkaar als we horen hoe je morgen zou moeten werken. Om het bos door de bomen nog te zien, zetten we hier onze werking voor werkzoekenden, inclusief onze controlerol, voor je op een rijtje. En volgende maand brengen we je dit vanuit werkgeversperspectief. Zo ben je weer helemaal mee met het totaalplaatje van onze dienstverle-ning.

Page 9: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 016

conte

nt

content 017_

DE IDEALE WERELD

Soms kan het leven eenvoudig zijn: je boekt een reis of je betaalt je facturen wanneer jij het wil en jou het beste uitkomt. Alleen al met het ingeven van de juiste gegevens raak je in het vliegtuig, vult jouw kast zich met schoenen of vind je het huis van je dromen. Al zit er telkens natuurlijk een onzichtbare, maar goed geoliede, organisatie achter die dit alles mogelijk maakt.

Op de arbeidsmarkt gaat het vaak net zo: een zelfredzame werkzoekende weet vaak perfect welke job hij wil. Pas door het inge-ven van de juiste gegevens, een aantrekke-lijk cv en de juiste competenties, kunnen wij - als die geoliede organisatie - een passende vacature aanreiken. Dat kan op diverse manieren: via vacatures op maat, de automatische matching of een eenvou-dige mededeling.

Op basis van die vacatures solliciteert een werkzoekende en maakt hij gebruik van zijn sollicitatiemap om hem daarbij te ondersteunen. Vindt hij op deze manier werk? Dan hebben we onze rol perfect gespeeld. En wanneer hij ooit terug op zoek wil of moet naar ander werk of bijkomende opleidingen, dan weet hij ons hiervoor te vinden. Zijn hele verdere loopbaan lang.

Voortaan zal de sollicitatiefeedback die we verwachten van werkzoekenden en van werkgevers ons beter in staat stellen om bij te sturen in dit proces. Handig, want zo leiden we werkzoekenden met heel concre-te feedback naar een job. Om opdrachten te geven en op te volgen, voorzien we een handig online afsprakenblad zodat elke bemiddelaar en heel het team alle stappen kunnen volgen. Vernieuwde knipperlich-ten geven aan wanneer je extra waak-zaam moet zijn. Het zijn hulpmiddelen die je in staat stellen je eigen interventie in te schatten en te doseren. Sommige knipper-lichten zijn indicatief, hier kan het team of de bemiddelaar beslissen hoe ver ze gaan. Andere zijn ons opgelegd als organisatie. Met een goed keuzemenu aan oplossingen, een schatkist aan ondersteuningsmidde-len en een inschattingslijst van mogelijkhe-den, kan elke bemiddelaar zijn klant gepast verder helpen.

Nieuw

IK WIL HULP VAN VDAB

We weten het allemaal: vaak zijn er hin-dernissen op de weg naar werk. Gelukkig kennen we als specialisten wel wat trucjes om de zelfredzaamheid van onze werkzoe-kende te versterken. Ook hier blijven we dus de kaart van het ‘zelf zoeken’ ten volle trekken.

Waar kunnen we helpen? Eigenlijk al heel vroeg: met onze ‘online assistant’ geven we op het scherm concreet aan waar er tegenstrijdigheden of onvolledigheden zijn in de inschrijving. Maar dit hoeft niet alleen online, ook onze Servicelijn of onze bemiddelaars loodsen werkzoekenden ver-der door de inschrijving. Met ‘you can book me’ maakt elke klant voortaan zelfs zelf een afspraak, rechtstreeks in onze agenda’s.

Maar vaak is het niet voldoende om alleen bij inschrijving te ondersteunen en gaan we op andere momenten in het proces helpen. Dat kan opnieuw op vraag van de werkzoekende, telkens hij constateert: hier lukt het mij niet, VDAB help mij aub. Vaak zijn deze ‘zetjes’ al voldoende om terug te keren naar de flow van zelfred-zaamheid. En nogmaals, dat is ook het doel dat we voor ogen hebben: zoveel mogelijk onze werkzoekenden zelfredzaam maken.

Altijd op afroep? We gaan niet altijd wach-ten tot er vragen zijn, maar ook proactief hulp aanbieden. Soms is in deze fase een bemiddelingsgesprek al voldoende, maar soms ook niet. In dat geval maken we afspraken en geven we opdrachten mee. Opdrachten die we voortaan ook altijd individueel goed opvolgen. Welke die opdrachten ‘op maat’ zijn, daar-voor hebben we alle knowhow in huis: goede sollicitatieondersteuning, opleidingen en oriëntering en tal van andere mogelijk-heden om competenties te versterken.

IK BLIJF WERKEN

IK VIND PASSENDE VACATURES

IK SOLLICITEER

IK HEB WERK

IK SCHRIJF ME IN

Page 10: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 018

conte

nt

VRAAG DOOR!

We moeten het je niet zeggen: sommige werkzoekenden hebben meer hulp nodig. En soms vragen ze het ons niet en moeten we het zelf ontdekken. Ook dat kan. Net daarom hebben we onze inschattingslijst en onze indiceringslijst. We vragen door en klaren uit wat de werkzoekende juist nodig heeft. Met werkervaring, BTOM, maatwerk, activerings- en arbeidszorg hebben we gespecialiseerde ervaring in huis. Eventueel leiden we na die tussenstap onze werkzoe-kende naar het normaal economisch circuit en komen we terug bij onze eerste stappen van ondersteuning. Maar vaak ook niet en dan kijken we uit naar partners die beter geschikt zijn. Of beslissen we om mensen uit te schrijven.

DE ULTIEME KANS!

Helaas, soms toont een werkzoekende, ondanks onze inspanningen, onvoldoende engagement om actief op zoek te gaan naar werk. En dan komen we bij het gedeelte dat door de zesde staatshervorming naar ons overkomt. Als iemand onvoldoende engage-ment vertoont, dan vinken we straks ‘formele opvolging’ aan in het dossier en bespreken dit met de werkzoekende. Het is immers nog altijd een kans om zich te herpakken, er blijft een lijn open naar de stappen uit ‘de ideale wereld’ en de gewone ondersteuning.

Blijkt die formele opvolging ook niet voldoen-de, dan krijgt de werkzoekende een laatste kans: het ‘ultieme’ afsprakenblad. Ook dit is zeer formeel en dwingend, maar… nog steeds een kans voor de werkzoekende. Het is een laatste waarschuwing. Maakt hij hiervan geen gebruik, dan gaan we consequent transmissie toepassen. En dat doen we straks in eigen huis.

De stappen op deze pagina’s bevatten heel wat beslissingsmomenten en verantwoordelijkhe-den. Dat vragen we van elke bemiddelaar en van het hele team. Samenwerking wordt daarom heel belangrijk, ook teamoverschrijdend. Bovendien is ‘iedereen bemiddelaar’ en wie zich als werkzoekende spontaan aanbiedt in een CC wordt dus met dezelfde tools en met zelfde visie verder geholpen.

IEDEREEN BEMIDDELAAR

DE WEST-VLAAMSE BOUWOPLEIDINGEN HELEMAAL KLAAR ZIJN VOOR 2020?

In ons competentiecentrum Bouw

in Roeselare werd begin oktober het

Knooppuntenhuis feestelijk geopend.

In deze didactische woning zijn alle bouwdetails op een praktische

manier uitgewerkt en gepresenteerd.

Alle facetten van de bouw komen

aan bod: isoleren en ventileren, de

opbouw van spouwmuren, het lucht-

dicht plaatsen van ramen en deuren,

en nog veel meer. Dit is ons tweede

Knooppuntenhuis: in Hamme bestaat

het al enkele jaren. In Roeselare wil

men volgend jaar ook bepaalde tech-

nieken (verwarming, koeling, HVAC ...) in het huis implementeren.

Volg ons via:

Ook op Facebook, Twitter en LinkedIn zijn we volop aanwezig. Wil jij hier mee de aandacht op vestigen? Voeg deze logo’s toe aan je hand-tekening. Je vindt de logo’s op het intranet via de rubriek ‘corporate communicatie’.

Zo blijkt uit de jaarlijkse studie ‘Education

at a Glance’ van de Organisatie voor Economische Samenwerking en

Ontwikkeling (OESO). We noemen hen ook NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training). Met initiatieven

als het Jeugdwerkplan, de Sollicitantendag en Work in Progress proberen wij dit

cijfer weer naar omlaag te krijgen. Voor meer info contacteer je

strategisch accountmanager Jeugd Joris Philips.

DAT IS HET PERCENTAGE BELGISCHE JONGEREN DAT THUIS ZIT ZONDER

WERK EN ZONDER OPLEIDING.

15%15%

In het opleidingscentrum Wolfstee in Herentals zijn jongeren hard aan het werk om een oude werfkeet om te vormen tot een kindvriendelijk en creatief speelhuis op wielen. Bedoeling is dat dit speelhuis een plaatsje krijgt op de speelplaats van een lagere school uit de omgeving. Voor dit jongerenproject werkt VDAB samen met het bedrijf Colora uit Herentals.

Speelhuis op wielen

content 019

_

Page 11: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 020

conte

nt

content 021 _

UITGESPROKENTEVREDENHEID VAN KLANTEN EN PARTNERS

OPGELUCHT

23-JARIGE VROUW, BIJNA DRIE JAAR WERKZOEKEND. WAS EERDER IN BEGELEIDING BIJ EEN ANDERE PARTNER.

“Ik was al twee jaar in begeleiding bij een andere organisatie. Echt tevreden was ik niet. Ze spraken bijvoorbeeld met mij af dat ze mij zouden inschrijven voor een oplei-ding huishoudhulp. Die belofte kwamen ze niet na. Van de drie begeleiders die ik had, lag de laatste me helemaal niet.

Na de stopzetting van die overeenkomst nodigden jullie mij uit om andere mogelijk-heden te bespreken. Ik gaf toen aan dat ik huishoudhulp wilde worden. Jullie hebben dat toen meteen opgepikt. Een week later kon ik al een infosessie bijwonen. Daarna verwezen jullie mij door naar een partner-organisatie die zo’n opleiding verzorgt. Ik ben toen heel opgelucht buiten gekomen. Wat mij betreft, tonen jullie daarmee aan waarvoor jullie er zijn.

Mijn moeder is ook huishoudhulp. Ik wist dus wat de baan inhield. De partnerorgani-satie kende ik niet, ook al ligt ze in dezelfde stad. De opleiding is een meevaller. Via hun begeleiding vond ik ook een baan. Een WEP-plus tewerkstelling. Blijkbaar staan die vacatures verborgen op jullie website, maar kan de partner er wel aan. Die hebben ze mij doorgespeeld.”

JE BEGREPEN VOELEN

31-JARIGE VROUW. VOLGDE EEN BA-CHELOROPLEIDING, DAARNA NOG EEN BANABA. SINDS FEBRUARI 2013 IN BEGE-LEIDING BIJ EEN PARTNERORGANISATIE.

“Pas 2 jaar nadat ik de school verlaten had, ben ik uitgenodigd voor een gesprek. In de begeleiding die daarop volgde had ik twee jaar lang verschillende begeleiders waar-door ik mijn verhaal vaak opnieuw moest vertellen. De start van een begeleiding bij jullie is vaak standaard en soms vroeg ik me af hoe vertrouwd sommige bemiddelaars zijn met moeilijkheden bij het zoeken naar werk.

Ik weet niet of ik verplicht ben om in te gaan op de uitnodigingen voor jobdagen? Vaak draaien die gesprekken uit op de vaststelling dat ze andere profielen zoeken en op de bevestiging dat er een groot gat is in mijn cv. Dat is niet leuk.Als er op je uiterlijk gewezen wordt, dan komt dat hard aan, zeker als je al in de put zit. Dan denk je vaak: ‘Wat zal het vandaag

ELK JAAR STUREN WE ENKELE TIENDUIZENDEN WERKZOEKENDE KLANTEN VOOR BEGELEIDING EN OPLEIDING NAAR PARTNERORGANISATIES: HET TENDERVERHAAL. HOE ERVAREN ONZE KLANTEN DIE SAMENWERKING? IN HET BIJZONDER ALS HET OVER INTENSIEVE TRAJECTEN GAAT, MAKEN ZE MAKKELIJK DE VERGELIJKING TUSSEN ONZE AANPAK EN DIE VAN ONZE PARTNERS. HIER VOLGEN ALVAST DRIE GETUIGENISSEN.

JULLIE TONEN AAN WAARVOOR JULLIE STAAN

31-JARIGE VROUW. VOLGDE EEN BA-

weer zijn?’ En bij het buitengaan: ‘En vol-gende keer moet ik hier wéér komen.’Nu begeleidt een partnerorganisatie mij. Ik doe er opnieuw mijn verhaal, ik voel me begrepen. Geloof me, als je met een winkelzakje ergens binnenkomt, ligt er een wereld van verschil tussen ‘Ha, wat heb je gekocht?’ of het meer verwijtende ‘Ze is gaan shoppen hoor.’”

PERSOONLIJKE BANDMAN, 54 JAAR. DERTIG JAAR ALS KOETSWERKHERSTELLER GEWERKT, MAAR MOEST OM MEDISCHE REDEN STOPPEN. DAARNA EVEN ZELFSTANDIG UITBATER VAN EEN VIDEOTHEEK GE-WEEST. 14 MAANDEN WERKZOEKEND.

“Sinds drie maanden ben ik in begelei-ding bij een partnerorganisatie. Jullie stuurden mij naar hen, omdat ik meer ondersteuning nodig had. Daarvoor was ik in begeleiding in de 50+-club. Ik ging er maandelijks op gesprek. Het hielp mij niet echt. Ik had het gevoel ter plaatse te trappelen. Ik solliciteerde, maar kreeg geen antwoorden. Ik moet zeggen dat jullie mij daarna goed doorverwezen hebben. Jullie hebben de partnerorganisatie waar ik nu ben, vooraf duidelijk voorgesteld. Ik ging er ook dadelijk akkoord mee.De begeleiding bij de partnerorganisatie is anders. Ik ga nu wekelijks langs. Alles is intensiever en uitgebreider. Ze bereiden samen met mij sollicitaties voor, zoeken mee naar oplossingen en volgen mij op. Dat heb ik nodig. We spreken elkaar met de voornaam aan. Ik voel een persoonlijke band. Ik vind hun benadering heel warm en familiaal.”

Meer gesprekken uit je eigen provincie krijg je binnenkort aangeboden via je provinciale intranetpagina’s. Op de Google site Klanten- en Partnertevredenheid van de centrale dienst Kwaliteit vind je ook de interviews uit andere provincies terug. Op die beide plekken laten we ook bemiddelaars van VDAB en de partner-organisaties aan het woord over hun onder-linge samenwerking. Snuif hun tips en wijze bedenkingen op voor eigen gebruik.

Lees deze maand ook de getuigenissen van partners in ons eenmalige partnermagazine ‘Tandem’.

Page 12: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 022

conte

nt

content 023_

content 023_

Van 13 tot 20 september 2014 waren er in Antwerpen de Special Olympics: de olympische spelen voor sporters met een verstandelijke beperking. Acht dagen lang namen tweeduizend atleten het tegen elkaar op. Samen met meer dan duizend begeleiders beleefden ze een heel intense en emotionele week.

Dit event slaagde door de geënga-geerde medewerking van een aantal sterke partners, en daar waren wij er één van. Meer dan vijftig collega’s hielpen mee. Maar wat deden we dan allemaal? Een greep uit de acties.

Instructeurs en cursisten van het opleidingscentrum in Heverlee

verzorgden ICT-bekabeling eninfrastructuur.

GEEN SPECIAL OLYMPICS ZONDER DE INZET VAN ONZE COLLEGA’S!

Met 30 VDAB’ers en GTB’ers waren we de sterkste delegatie tijdens

de fakkelloop. Aan de Grote Markt hielpen we een uitgeputte mentaal

beperkte sporter over de eind-streep: een emotioneel moment.

Medaille-uitreiking tijdens de Special Olympics.

Danny Bonnaerens was chauffeur, Arianne Baeck poetste en Veronique Verheyen zette haar talenknobbel in

als begeleider van de VIP’s.

Collega’s Tom Staes en Bart Smolders speelden een belangrijke rol

als IT-programmeurs

In deze campagne vertellen onze partners welke resultaten ze samen met ons hebben geboekt. In ons eenmalige partnermagazine ‘Tandem’ lees je boeiende verhalen over diverse samenwerkingen. En van nu tot begin december laten we 40 partners aan het woord op tv en radio.

De tv-spots zijn gekoppeld aan ‘Reyers Laat’ op Canvas en kan je zien tot midden november. Vanaf 3 november stem je af op Radio 1. Hou onze nieuwsberichten op intranet in de gaten voor meer details!

Onze partnercampagne schoot uit de startblokken op 13 oktober.

Tandem

Dank je wel! Samen vonden we mijn droomjob...

GezochT: belofTevolle ToekomsTZo pakten Toon en Bruno het aan

Wauw! vdab in actieonmoGelijk? Toch opGelosT!3 dappere getuigenissen

00_VDAB_1_14_ontwerp_NL.indd 1 7/10/14 10:50

Page 13: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 024

conte

nt

content 025_

kent. De backoffice biedt een snelle en toegankelijke service aan onze klanten, zowel intern als extern. Het eerste voordeel is dus een directe daling van de workload in de Werk-winkels waardoor er meer ruimte komt voor het bemiddelen.”

Lieve: “En op langere termijn winnen we nog meer tijd dankzij het leereffect. Ten eerste krijg je als bemiddelaar een antwoord terug, en verruim je je kennis. Ten tweede houden de backofficers alle input bij in een databank, waardoor ze een volgende keer veel sneller een antwoord hebben op dezelfde vraag. Ten derde komen de oplossingen voor veel voorkomende cases en veel gestelde vragen (FAQ’s) op het in-tranet. Zo kan je gebruik maken van de ervaring van honderden collega’s over heel Vlaanderen, en heb jij zelf ook steeds sneller een antwoord klaar voor je klant.”

Marleen: “Nog een belangrijke factor is de uniformiteit van onze dienst-verlening. Als professionele organisa-tie is het evident dat wij een klant

correcte en recente informatie meegeven, of hij nu in Aalter of Bonheiden een Werk-winkel binnenstapt. Maar de wetgeving is soms erg complex, en wordt nu niet altijd eenduidig geïnterpreteerd. De backoffice zorgt ervoor dat we altijd op één lijn zitten. Ook met onze partnerorganisaties kunnen we zo duidelijker afspreken welke werk-wijze we hanteren, welke documenten we gebruiken en welke niet.”

Stuur ik dan voor elk akkefietje een mail naar de backoffice? Marianne: “Ik hoop het niet (lacht). We ge-

bruiken een ‘cascadesysteem’. Als je zelf het antwoord kent of vindt bij de onderrichtin-gen, is het probleem opgelost. Of je vraagt even advies aan een collega. Als die twee snelle manieren niets opleveren, schakel je ons in. Het kan trouwens best zijn dat het antwoord wel bij de onderrichtingen staat, maar moeilijk terug te vinden is. Dan zor-gen wij dat die pagina’s aangepast worden, zodat je de informatie de volgende keer wél makkelijk terugvindt. Ons intranet wordt zo nog verder geoptimaliseerd.”Marleen: “Bij de backoffice IBO merken we dat we meer complexe vragen binnenkrij-gen, omdat de antwoorden op de eenvou-digere vragen nu al makkelijker terug te vinden zijn op het intranet.”

Mogen werkgevers en werkzoekenden ook mailen naar de backoffice? Marleen: ”Zeker, ook de backoffice maakt deel uit van onze kanalenmix. De externe klant kan zijn vragen over IBO en TWM rechtstreeks aan de backoffices stellen, op hetzelfde e-mailadres als de collega’s. Enkel de backoffice Bemiddeling is alleen voor intern gebruik.”

Welke backoffices hebben we nu waar ter beschikking?Marleen: “De backoffice IBO is sinds vorig jaar voor heel Vlaanderen operationeel. Daarnaast heb je de backoffice Tewerkstel-lingsmaatregelen en de backoffice Bemidde-ling. De backoffice TWM is op dit moment beschikbaar in Oost- en West-Vlaanderen, die voor Bemiddeling loopt nu in enkele Werkwinkels in West-Vlaanderen.”

Lieve: “De komende maanden krijgen we feedback van de gebruikers om de werking van de backoffice Bemiddeling verder af te stemmen en te optimaliseren, en vanaf 1 december bedient ook deze backoffice Oost- en West-Vlaanderen. Begin volgend jaar rollen we TWM en Bemiddeling uit over heel Vlaanderen, zodat elke collega ondersteuning kan vragen als het nodig is. Streefdatum daarvoor is maart 2015, maar dat gebeurt natuurlijk in fases. Het volledige stappenplan vind je terug op het intranet.”

Dus in maart is alles geïmplementeerd en zijn jullie klaar?Lieve: “Nee hoor. De werking wordt ook daarna voortdurend geëvalueerd en bijge-schaafd. De komende jaren komen er ook backoffices bij voor andere kennisdomei-nen. Die nieuwe backoffices zullen volgens dezelfde methodiek werken. Ook technisch blijven we verbeteren. Op dit moment werken we aan één enkel platform waar je met ál je vragen terecht kan. De dispat-ching gebeurt dan achter de schermen. Dan hoef je zelfs geen e-mailadressen meer te onthouden. Maar dat is nog toekomst-muziek (lacht).”

Marleen: “Dit is nog maar het begin van het verhaal. Een verhaal waarin bemidde-laars meer en betere ondersteuning krijgen en teamleiders zich kunnen focussen op de werking van hun team. Een verhaal waarin provinciale en Vlaamse experten tijd hebben om medewerkers op te leiden en te ondersteunen en projecten te trekken. Waardoor we efficiënter werken en de klan-ten een nog betere dienstverlening krijgen. Want dat blijft onze prioriteit.”

Lieve, waarom zijn we met backoffices begonnen? Lieve: “De Servicelijn werkt al jaren met een backoffice. Aan de telefoon moet het snel gaan, want je kan de klanten geen uren laten wachten. Eenvoudige dingen kan je snel opzoeken op het intranet, maar complexere cases mail je naar de backof-fice, waar ze de tijd hebben om dieper te graven. Onze algemeen directeur arbeids-marktdienstverlening, Dorine Samyn, vond dat ook de andere bemiddelaars nood heb-ben aan die ondersteuning.”

Maar waarom zou ik een backoffice contacteren? Mijn teamleider kan me toch ook helpen? Marleen: “Natuurlijk kan je eens iets vragen aan je teamleider of provinciaal ex-pert, maar ook zij hebben een erg drukke dagtaak en zijn niet altijd beschikbaar. Als je je vraag aan een backoffice stelt, kan jouw teamleider zich concentreren op zijn of haar kerntaken, zoals de organisatie van de Werkwinkel, de samenwerking in het team en de individuele coaching. Een teamleider is ook geen wandelende ency-clopedie die alle antwoorden van buiten

MOEILIJKE CASE? Vraag hulp aan de backoffice!

Bemiddelen is: de ideale match tus-sen werkzoekenden en werkgevers

vinden. Maar soms verlies je heel wat tijd met uitzoeken wat precies

kan en mag voor een bepaalde klant. Dan staan de collega’s van de backoffice klaar met raad en daad.

Maar voor welke kennisdomeinen hebben we nu al een backoffice?

En wanneer kan je ze raadplegen? CONTENT sprak met drie experten

ter zake: Marleen Mostinckx is team-leider van de backoffices IBO en

Tewerkstellingsmaatregelen (TWM), Lieve Claes en Marianne Buntinx zijn respectievelijk projectleider

en coördinator van de backoffice Bemiddeling.

Als ik een vraag heb over IBO, hebben mijn collega’s vaak verschillende meningen. Dan mail ik de backoffice voor een juist en duidelijk antwoord.Livia Soleme, bemiddelaar in Ronse

HEB JE ZELF EEN INGEWIKKELDE CASE? STUUR EEN MAILTJE NAAR DE BACKOFFICE:

Backoffice IBO:

[email protected][email protected]

(voor administratieve vragen)

Backoffice bemiddeling:

[email protected]

Backoffice tewerkstellingsmaat-regelen (TWM)

[email protected]

Meer informatie over de backoffices

vind je op het intranet,

trefwoord ‘backoffice’

Lieve Claes Marleen Mostinckx Marianne Buntinx

Frederik Provoost en Benke Huygaerts van backoffice Bemiddeling

Page 14: Content jaargang 2 oktober 2014

content 027

_

Thérèse, wat is een perspectiefgesprek precies?“Het is een gesprek met je leidinggevende waarbij jullie samen nagaan of je tot nieuwe afspraken kunt komen over de invulling van je job: je wil iets ver-anderen. Die afspraken maak je voor een iets lange-re periode dan bij een planningsgesprek. We geven op het intranet een heleboel tips hoe je dit gesprek als medewerker goed kan voorbereiden. Hoe beter je weet wat je wil, hoe meer kans dat je samen met je teamleider tot concrete en realistische oplos-singen komt. Ik benadruk het woordje ‘realistisch’, want eventuele aanpassingen moeten passen bin-nen de werking van je dienst. Het moet een win-win situatie zijn voor alle partijen. Als je moeite hebt om je wensen helder te krijgen, kan je beroep doen op een persoonlijke coach. De afspraken die je maakt tijdens een perspectiefgesprek, worden vastgelegd in je Peoplesoft-personeelsdossier.“

Kan je een voorbeeld geven van zo’n afspraak? “Sommige mensen zijn voor hun functie voortdu-rend met hun auto op de baan. Dat kan heel wat stress opleveren. Dan kan het een oplossing zijn om meer binnendienst te gaan doen. Als de woon-werk-verplaatsing zwaar begint te wegen, zijn daar ook oplossingen voor zoals satellietwerken of thuiswer-ken. Maar het gaat zeker niet alleen over ‘minder kunnen’. Integendeel, veel ervaren collega’s willen net een nieuwe uitdaging aangaan. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een rol op te nemen naast hun functie. Recent deden we vanuit de per-soneelsdienst nog een oproep voor re-integratiebe-geleiders. We hebben binnen de organisatie een hele batterij aan mogelijkheden, maar die zijn vaak te weinig gekend. Met deze gesprekken willen we daar verandering in brengen.“

Zijn de perspectiefgesprekken enkel bedoeld voor 50-plussers? “Ook jongere collega’s kunnen ze aanvragen, want op om het even welk moment van je loopbaan kan er een moment komen dat je iets wil bijsturen: om-dat je gezinssituatie verandert, omdat je gezond-heidsproblemen hebt, omdat je een bijkomende opleiding gevolgd hebt… Maar vanaf 54 jaar is het een recht. Het initiatief kan trouwens ook van de leidinggevende komen. Veel leidinggevenden doen dit al spontaan. Ook voor hen is er een toolbox om een beter zicht te krijgen op alle mogelijkheden.”

Ben jij van plan om een gesprek aan te vragen? “Ja hoor, de datum ligt al vast (lacht). Ik ben nu 60 en zwaar ‘carrière maken’ hoeft niet meer voor mij, maar ik heb nog massa’s energie voor nieuwe uitdagingen!”

Werken is gezond, houdt je met twee voeten midden in de maatschappij, en kan veel persoonlijke voldoening opleveren. Maar om tot het einde van je carrière gemotiveerd en enthousiast te blijven werken, zijn soms aanpassingen nodig. Daarom hanteren we een ‘leeftijdsbewust personeelsbeleid’.

Sinds kort hebben we een nieuwe manier om onze loopbaan boeiend te houden: de perspectiefgesprekken. We spraken met Thérèse Wuyts, expert HR en 50-plusser.

FLUITEND NAAR JE WERK TOT AAN JE PENSIOEN?

THÉRÈSE WUYTS, expert HR en 50-plusser

Wil jij graag een perspectiefgesprek

aanvragen? Tik ‘perspectief-gesprek’ in op het intranet.

41,3%collega’s jonger

dan 50 jaarcollega’s ouder

dan 50 jaar

58,7%

Wat was het effect van onze IBO-dag van 30 januari?

26.606 bedrijven maakten

op 30 januari kennis met IBO.

3.196 van de bezochte bedrijven wilden

meer informatie en werden binnen 14

dagen na de IBO-dag gecontacteerd.

761 Zoveel IBO’s gingen in februari en maart

2014 van start bij ‘nieuwe’ kmo’s:

bedrijven die voor het eerst een IBO-overeenkomst met

ons afsloten.

* Naast de IBO-dag kunnen andere factoren de stijging beïnvloed hebben, zoals een lichte stijging van de conjunctuur en de mogelijkheid om na IBO een contract van bepaalde duur aan te bieden.

Op 30 januari 2014 gingen

we allemaal de straat

op om de individuele

beroepsopleiding (IBO) te

promoten. Vooral kleine

kmo’s wilden we bereiken.

Na 6 maanden maakten we

de balans op.

© w

ww

.vect

orop

enst

ock.

com

IBO’s gestart 2013 IBO’s gestart 2014 Stijging aantal IBO’s in 2014 t.o.v. 2013

827

Jan.

950

15%

897

Feb.

1218

36%

931

Ma.

1236

33%

990

Apr.

1257

27%

879

Mei

1041

18%

857

Jun.

916

7%

In de maanden na de IBO-dag steeg het aantal IBO’s signifi cant in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Tegen juni dit jaar was de stijging terug op een normaal peil.*

_ 026

conte

nt

Page 15: Content jaargang 2 oktober 2014

_ 028

conte

nt

HEB JE ZE AL ALLEMAAL UITGETEST?

ZEVEN APPS EN ZEVEN ROZEN…

HEB JE ZE AL ALLEMAAL UITGETEST?

ZEVEN APPS EN ZEVEN ROZEN…