Content jaargang 2 november 2014

13
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN - P916022 MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT JAARGANG 2 - NR. 9 - NOVEMBER 2014 C O NTENT SPEEDSCREENING: de ‘Tinder’ van de arbeidsmarkt SLECHTHOREND EN ELEKTRICIEN: HET VERHAAL VAN BERT FABEL Digitaal Dendermonde

description

 

Transcript of Content jaargang 2 november 2014

Page 1: Content jaargang 2 november 2014

CONTENT 01 _

NIE

T T

E M

ISS

EN

BL

AD

VO

OR

VD

AB

PERS

ON

EE

LS

LE

DE

N -

P9

160

22

MA

AN

DE

LIJ

KS

TIJ

DS

CH

RIF

TJ

AA

RGA

NG

2 -

NR.

9 -

NO

VE

MBE

R 2

014

CO

NT

EN

T SPEEDSCREENING: de ‘Tinder’ van de arbeidsmarkt

SLECHTHOREND EN ELEKTRICIEN: HET VERHAAL VAN BERT FABEL

Digitaal

Dendermonde

Page 2: Content jaargang 2 november 2014

_ 02

CONT

ENT

_ 02

CONT

ENT

“Dit is mijn eerste ‘vaste job’. Na mijn studie maat-schappelijk werk heb ik allerlei interimjobs gedaan. Van bediende over afbraakwerken tot vistransport, ik ben van alle markten thuis (lacht). Het was een be-wuste keuze om interimwerk te doen omdat ik toen veel reisde. Zo heb ik met de rugzak rondgetrokken in Mexico en India. Ik ben ook te voet naar Santiago De Compostela gegaan. Heerlijk!“

“In de Werkwinkel begeleid ik vooral klanten met een beperking. Ik heb een diepgaand gesprek met hen en probeer in te schatten hoe we hen het best kunnen helpen. Ik probeer een job voor hen te vinden in het Normaal Economisch Circuit (NEC). Als dat niet lukt, maak ik het dossier over aan de indiceringscon-sulent, die bekijkt of werk haalbaar is en onder welke voorwaarden. Als het nodig is verwijst die de klant door naar het GTB voor specifieke ondersteuning.“

“Soms moeten we mensen teleurstellen. Omdat er niet voldoende plaatsen zijn in de beschutte werk-plaatsen of omdat ze wel willen werken maar hun li-chaam of geest het niet toelaat. Dat is hard. Het komt ook wel voor dat de mutualiteit van mening is dat iemand nog kan werken, terwijl ik dat anders zie. Dat kan frustrerend zijn. Gelukkig heb ik de indruk dat er voor de meeste mensen een oplossing is.”

“Ik heb een grote vrijheid bij de begeleiding. Elke mens is anders, elke beperking is anders. Voor mij is het contact met de klant een gesprek tussen twee mensen die samen zoeken naar een oplossing. Vaak beseffen ze zelf niet wat ze nog allemaal kunnen. Ik krijg regelmatig positieve reacties van mensen die met mijn hulp een goede job hebben gevonden, dat is fijn. Daarom ga ik fluitend naar het werk.”

“Mijn huisdieren? Dat zijn honderdvijftigduizend bijen. Ik ben in mijn vrije tijd imker en heb vijf bijen-kasten. Nu het winter wordt zitten er nog zo’n dertig-duizend bijen in elke kast. Dit jaar hebben ze allemaal samen vijfentachtig kilo honing geproduceerd, dat is best veel. Ik vind het heel ontspannend om daarmee bezig te zijn. Ik ben al regelmatig gestoken, maar ge-lukkig ben ik niet allergisch (lacht).”

AL FLUITENDNAAR JE WERK

PIETER DEDECKERE, bemiddelaar in Werkwinkel Veurne

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. CONTENT wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier met vegetale drukinkten en verpakt in een afbreekbare folie. Daarvoor draagt het ook fier het FSC-label. Drukkerij en maatwerkbedrijf Nevelland zorgt met duurzame en aangepaste tewerkstelling van werknemers uit kansengroepen voor de druk en handling.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Pieter: bemiddelaar en

imkerAls 40% van je klanten geen

Nederlands spreekt

4

8 141211

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

CONT

ENT

CONTENT 03

_

Slechthorend en elektricien? Het is (g)een Fabeltje

40 jongeren in de schoenen van een VDAB’er

Ook voor werkgevers houden we het simpel

17

Tinder voor de arbeids-markt?

18

Digitaal Dendermonde

20

Werkzoekenden over onze partners – deel 2

Mini-nieuws

6Na een lange afwezigheid terug aan het werk

Page 3: Content jaargang 2 november 2014

Het Taalactie-plan Wat doe je als meer dan 40% van je klanten geen of

nauwelijks Nederlands spreekt? In de regio Halle-Vilvoorde is dit de dagelijkse realiteit. In Vilvoorde is het percentage anderstaligen 41%, in Halle 54% en in Zaventem zelfs 58%. De collega’s staken er de koppen bij elkaar en bundelden heel wat structurele oplossingen in een Taalactieplan. Het project focust op onze interne processen, partnerschappen en een goed uitbestedingsbeleid. De eerste acties lopen sinds maart dit jaar.

* uitwerken van geïntegreerde opleidingen waar taal en technische competenties samen aangeboden worden

* uitbouw van een Open Leercentrum voor trajec-ten op maat en zonder wachttijden

* acties voor directe bemiddeling van anderstaligen op vacatures met lage taaleisen

* intensievere samenwerking met scholen die de basisopleiding NT2 geven

* een nieuwe routing die elke klant de garantie geeft op de kortste weg naar duurzaam werk

* uitbreiding van taken en capaciteit van de ‘dedi-cated’ NT2-consulenten: één contactpersoon per cursist

* intensieve samenwerking met GTB om randproble-matieken sneller te detecteren

* acties om werkgevers te sensibiliseren

“Onze klanten zullen begeleid worden door hetzelfde team vanaf hun eerste contacten bij VDAB tot ze werk hebben. De informatieoverdracht zal veel vlotter gaan en we kunnen hen blijven ondersteunen terwijl ze een stage doen of aan het werk zijn. We hebben veel klanten die weinig of geen Ne-derlands kennen. Zulke klanten begeleiden vraagt veel tijd. Met het Taalactieplan krijgen we meer tijd om elke klant de aandacht te geven die hij nodig heeft.”

“Ons leerbedrijf, LEM Logistics, is een perfect voorbeeld van een geïntegreerde opleiding. Taal en technische competenties leren we tegelijk aan. Vakinstructeurs en taalinstruc-teurs werken samen op de werkvloer. De opdrachten en cases stemmen we af op de talenkennis en vakbekwaamheid van elke cursist. De juiste balans zoeken is niet altijd eenvoudig, maar het lukt aardig. Het leerbe-drijf is een aangename, prikkelende en effi-ciënte leeromgeving voor de klanten maar ook voor ons. Wat kan je nog meer wensen als geprivilegieerd begeleider van mensen naar hun nieuwe toekomst?”

“Knap aan het Taalactieplan vind ik het werken op maat. Zo komen we tegemoet aan de specifieke problemen van elke klant en zorgen we ervoor dat elke cursist zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Ik denk ook dat dit project de bestaande projecten van VDAB in vraag stelt. Dit heeft een positief effect op onze werking. We breiden suc-cesverhalen uit, wisselen ervaringen uit, en denken kritisch na over ons handelen. Ik geloof dat we op deze manier de werking van ons bedrijf naar een hoger niveau tillen.”

“Eén van de acties in het Taalactieplan is ons Open Leercentrum. Met de instructeurs NT2 zijn we hier-over volop aan het brainstormen en onze plannen beginnen vorm te krijgen. De start is gepland voor januari 2015. We zullen een aanbod op maat aan-bieden met als doelstelling: zorgen dat de cursis-ten hun doel sneller bereiken, namelijk doorstro-men naar een finaliteitsopleiding of uitstromen naar werk.”

Barbara Noteris, projectleider

Harmke Clonen, NodW-instructeur

Danny Dewit, instructeur bedrijfsmanage-

ment

Sabine Godts, instructeur NT2

Nele Hollemaert, dedicated NT2-consulent

Karen Vanuytrecht, instructeur NT2

Inspiratie opdoen voor de anderstaligen in jouw regio? Tik ‘taalactieplan’ in op het intranet.

Een greep uit de acties van het Taalactieplan

“Voor ons komen er een heleboel taken bij, dus het zal een extra inspanning vragen. Maar doordat we als ‘dedi-cated’ NT2 consulenten allemaal overtuigd zijn van de noodzaak van deze evolutie, zijn we gemotiveerd om mee te denken over hoe dit nieuwe traject er moet uitzien en wat onze rol erin kan zijn. Op termijn willen we geïn-tegreerde trajecten aanbieden waarbij de werkzoekende van begin tot einde wordt opgevolgd door een team van AMB en CC, van de intake tot de uitstroom.”

CONTENT 05

__ 04

CONT

ENT

“In Vlaanderen is zo’n 15% van onze klanten anderstalig. We zitten daar in Halle-Vilvoorde een heel stuk boven. Onze processen en onderrichtingen zijn niet afgestemd op deze grote doelgroep, en dat maakt het bemiddelen soms erg moeilijk. We zochten altijd ‘ad hoc’ oplossingen en elke dienst heeft wel een manier om met de doel-groep te werken, maar nu heeft onze directie beslist om het structureel aan te pakken met een Taalactieplan. Ik ben heel blij met de prioriteit die we hieraan geven. Als projectleider kan ik nu echt onze werking onder de loep nemen en verbeteracties implementeren. En dit alles in samenwerking met verschillende medewerkers van ver-schillende diensten. Een interessante uitdaging!”

Page 4: Content jaargang 2 november 2014

mogelijkheden nog eens duide-lijk uit te leggen en op al je vragen te antwoorden, en om een eerste afspraak te maken. Maar als jij daar geen nood aan hebt, of je vindt het nog te vroeg, dan kan je dat gewoon zeggen. Stel nu dat je drie weken laten tóch graag een gesprek wil, dan bel je me gewoon terug voor een afspraak. “

Ik wil graag begeleiding krijgen. Wat gebeurt er dan? “Dan maken we een afspraak voor een eerste gesprek in een VDAB-locatie. Voor sommige mensen is dat al een grote stap. Tijdens dat gesprek bekijken we wat de factoren zijn die maken dat je ziek werd. Die factoren zijn anders als je rugproblemen hebt dan als je met een burn-out thuis zit. We zoeken dan samen een antwoord op de vraag hoe we als organisatie je terugkeer kunnen vergemakkelij-ken. Van een aangepaste bureaustoel tot een heel ander takenpakket. Met sommige mensen heb ik één of twee gesprekken, maar ik heb ook al ie-mand een jaar lang begeleid.”

“Als re-integratiebegeleiders hebben we een brugfunctie tussen de zieke werknemer en de organisatie: we be-kijken wat de verwachtingen zijn van de collega en de mogelijkheden van de organisatie om eraan tegemoet te komen. Het gaat erom dat we tot de best mogelijke oplossing komen voor beide partijen.

Nicole, hoe lang doe je dit al? “Een drietal jaar geleden startten Annemie Lesaffre en ikzelf als eerste re-integratiebegeleiders in een proef-project in Antwerpen. Dat was onder leiding van Lieve Caers, HR-expert in Antwerpen. Het project begon op kleine schaal, enkel binnen de dienst AMB, maar het bleek een succes. In september deed de personeels-dienst een oproep naar collega’s die deze rol graag willen opnemen, en in november krijgen zij een speciale opleiding. Vanaf januari kan je in elke provincie begeleiding krijgen als je lang ziek bent én de stap terug naar werk wilt zetten.”

Stel: ik ben langere tijd ziek. Hoe kom ik in contact met een begeleider?“Van zodra je zes weken ziek bent, krijg ik een seintje van de perso-neelsdienst. Dan stuur ik je een brief om uit te leggen wat ik voor je kan doen. Waarom zes weken? Dat is het moment waarop het steeds moeilijker wordt om terug te komen. Het mo-ment waarop andere factoren dan je oorspronkelijke ziekte beginnen mee-spelen: zal ik nog kunnen volgen? Wat moet ik aan de collega’s vertel-len over mijn ziekte? Zou ik in het begin halftijds mogen werken? Het zijn vragen die door je hoofd kunnen spoken als je een tijdje uitvalt.“

Is de begeleiding verplicht? “Nee, het is helemaal vrijblijvend. Een week na de brief bel ik je op om de

Als je een lange periode ziek bent, is het soms moeilijk om weer aan het werk te gaan. Onze re-integratiebegeleiders zorgen ervoor dat je terug-komst op een aangename en vlotte manier kan verlopen. Nicole Willems neemt, naast haar functie als expert speci-fieke klantenwerking, ook de rol van re-integratiebegelei-der op.

TERUG VAN LANG WEGGEWEEST?

CONTENT 07

__ 06

CONT

ENT

Je staat er niet alleen voor

Page 5: Content jaargang 2 november 2014

Daniël De Prins, stagebegeleider,“De meeste mensen die zo snel een stage vinden hebben al voorkennis. Bert is een uitzondering.”

SLECHTHOREND ZIJN EN TOCH ELEKTRICIEN WORDEN? BERT FABEL DEED HET.

Met zijn team natuurlijk.

Eddy Dhaemers, instructeur “Ik sta zeker open voor andere cursisten

met een beperking.”

Jan Lobbens, zaakvoerder Van Baeveghem Elektro

“Als je nog zo’n mensen hebt mag je ze sturen.”

Askim Kintziger, jobcoach UCBO

“Bert kan heel goed liplezen.”

Bert Fabel, elektricien “Ik leer het vak op de werkvloer:

dat gaat veel sneller.”

CONTENT 09

__ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

__ 08

CONT

ENT

Page 6: Content jaargang 2 november 2014

BERT FABEL, ELEKTRICIEN“Ik volgde eerder een opleiding voor webontwikkelaar, maar dat was niet mijn ding: ik kan niet stilzitten! In februari 2014 startte ik de opleiding Residentieel Installateur in het competentiecentrum van VDAB in Wondelgem. Voor de klassikale lessen kreeg ik ondersteuning van een tolk. Soms kwam mijn moeder of zus dan mee naar de les: zij zijn allebei professionele tolken. Na zes weken opleiding vond ik een stage bij Van Baeveghem Elektro, en sinds september werk ik hier vast. Ik heb de opleiding dus verdergezet in het bedrijf via werkplekleren en leer het beroep nu op de werkvloer. Zo leer ik veel sneller.”

ASKIM KINTZIGER, JOBCOACH UCBO“Bert heeft recht op tolk-uren, maar dat is voor hem alleen nodig als er in groep gepraat wordt. Hij hoort een beetje met zijn hoorapparaten en kan heel goed liple-zen. Dat betekent ook dat hij Nederlands kent en niet enkel gebarentaal. Voor een volledig dove persoon is het erg moeilijk om een cursus te lezen in het Nederlands. Dat is dan namelijk niet zijn eerste taal en hij leert die alleen schriftelijk. Alsof jij en ik Chinees zouden leren door enkel de karakters te bestuderen. Bert had dat probleem niet. Wel heb ik samen met Bert aan de medecursisten en de collega’s een infosessie gegeven over communicatie en dovencultuur.”

EDDY DHAMERS, INSTRUCTEUR RESIDENTIEEL INSTALLATEUR“Het was niet de eerste keer dat ik een tolk in de klas had. Na een paar keer let je daar gewoon niet meer op. Iedereen binnen VDAB en bij onze partners heeft zijn rol perfect ingevuld om van deze begeleiding een succes te maken. Maar Bert is ook heel ondernemend, heeft goede werkatti-tudes en leert snel. Het is voor hem geen probleem om alleen te werken. Dat zijn belangrijke factoren. Ik sta zeker open voor andere cursisten met een beperking. Er moet wel voldoende tijd en ruimte zijn voor de begeleiding. Een goede onder-steuning vanuit GTB en UCBO is hierbij noodzakelijk.”

DANIËL DE PRINS, STAGEBEGELEIDER VDAB“Meestal zijn het de cursisten die al voor-kennis hebben die erin slagen om na enkele weken al een stage te vinden waar ze ook mogen blijven. Bert is van nul begonnen en staat nu al verder dan vele anderen. Zijn stage bij Van Baeveghem Elektro liep zo goed dat hij direct mocht blijven met een GIBO-contract, en nu werkt hij er vast. Onze communicatie ging vlot. Ik heb onze afspraken wel altijd via e-mail bevestigd zodat alles voor hem duidelijk zou zijn. “

JAN LOBBENS, ZAAKVOERDER VAN BAEVEGHEM ELEKTRO“Bert moet hier alles doen: buizen trekken, de schakelkast installeren, de branddetec-tie doen... Een werf doe je hier van het begin tot het einde. Hij heeft al verschil-lende werven gedaan, en het is altijd goed gegaan. Het is mijn eerste werknemer met een beperking en het is een heel goede ervaring tot nu toe. Ik heb zelf een hoorapparaat, dus ik kan me wel wat inleven, maar het is indrukwekkend wat hij allemaal begrijpt. Onlangs riep een collega van op een stelling naar Bert “één van drieënhalf”. En Bert klom naar boven met een schroevendraaier van drieënhalf. Sterk! Wij zijn zeer tevreden over Bert. Als jullie nog zo’n mensen hebben, mag je ze direct sturen. “

CONTENT 011 _

Wat is een GIBO?

GIBO staat voor Gespecialiseerde Individuele BeroepsOpleiding. Het is een IBO voor klanten met een arbeidsbeperking. Wie een GIBO wil volgen, moet in begeleiding zijn bij een gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelings-dienst (GOB). Er zijn twaalf erken-de GOB’s, het Universitair Centrum Voor Begeleiding en Opleiding (UCBO) is daar één van.

Wat is GTB?

GTB staat voor ‘Gespecialiseerde Trajectbegeleiding en –Bepaling’. GTB is aanwezig in de Werkwin-kels. Samen met ons begeleidt GTB mensen met een arbeidsbeperking naar een gepaste job en onder-steunt hen om deze te houden.

van onze vacatures bevatten geen of nau-welijks diplomavereis-ten. Dikwijls zijn ervaring of competenties belangrijker. Dat kon je lezen in het wer-kaanbodbericht van de maand september. In de werkaanbodberichten kom je te we-ten hoe het gesteld is met de vacatures in onze databank. Alle werkaanbodberichten vind je terug op onze website >Nieuws > Cijfers.

Dat kan. Door de afschakeling van de kerncen-trale ‘Doel 4’ kan deze winter de elektriciteits-voorziening in ons land in het gedrang komen. Bij een verhoogde vraag naar elektriciteit door de winterkoude kan de federale overheid beslissen om bepaalde regio’s drie tot vijf uur lang af te snijden van het elektriciteitsnet. Heeft dat gevolgen voor onze werking? Ja, maar we bereiden ons voor. In de volgende Content lees je meer over het afschakelplan van de regering en hoe wij als VDAB daarop reageren.

Oudere werkne-mers minder gegeerd?

Niet bij schoenenfabrikant Ambiorix in Tongeren. Gilbert

Gendarme (67) werkte eerder al voor Ambiorix op zelfstandige basis. Nu is hij

er vast in dienst als arbeider. Gilbert heeft heel wat ervaring in de schoenenindus-trie en de werkgever wilde deze kennis

niet verloren laten gaan. Een pluim voor Ambiorix, en voor Gilbert

natuurlijk!

van onze vacatures Oudere werkne-

mers minder gegeerd?

TOON JE

TALENTEN aan de TALENTENTOOG

VU : Fons Leroy - gedelegeerd bestuurder, Keizerslaan 11, 1000 Brussel

TALENTENTALENTENTALENTEN

TALENTENTOOGTALENTENTALENTENTALENTENTALENTEN

aan de aan de TALENTENTOOG

TALENTENTOOGTOON JETOON JETOON JETOON JETOON JE10/10/2014 -JEUGDCENTRUM ‘T JASS

Elke eerste vrijdag van de

maand helpt VDAB je met:

• CV opmaak

• Sollicitatietraining

• Ontwikkelen van je talenten

En dit alles... aan de toog van het

jeugdcentrum.

Kom naar onze startnamiddag op

10 oktober 2014

van 13u00 tot 16u00

Jeugdcentrum ‘t JASS

Asphaltcosite 20

1730 Asse

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

VACATURES • E-COACHING

WEBLEREN EN APPS • JOBINFO

VDAB WIL MEER GENDARMEN

NA DE JOBBAR IN ANTWERPEN NU OOK DE TALENTENTOOG IN ASSE!

Samen met gemeente Asse en het JAC openden

we op 10 oktober de Talententoog in Asse. Elke

eerste vrijdag van de maand staan onze consu-

lenten jonge werkzoekenden bij in hun zoektocht

naar werk. Dit alles in een ontspannen sfeer met

een drankje in jeugdhuis ’t Bronneken. Jonge

talenten kunnen er terecht voor de opmaak en

screening van hun cv, sollicitatiecoaching en

andere prangende vragen rond solliciteren. We

ondersteunen, informeren, adviseren en: inspire-

ren! De officiële opening werd alvast heel positief

onthaald door onze talentvolle jongeren.

NOG EEN WELKOM EXTRAATJE Sinterklaas, kerstmis, nieuwjaar.... feest! En cadeautjes shoppen natuurlijk. Kan je wel wat extra budget gebruiken om te voldoen aan al die verlanglijstjes? Op 2 december staat de eindejaarspremie op je rekening!

_ 010

CONTE

NT

40%

Page 7: Content jaargang 2 november 2014

_ 012

CONTE

NT

CONTENT 013_

UITGESPROKENTEVREDENHEID VAN KLANTEN EN PARTNERS

KLEINE DINGEN

JONGE VROUW, PRILLE TWINTIGER. EÉN JAAR BEGELEID DOOR VDAB. DAARNA VERWEZEN NAAR EEN PARTNER, DIE HAAR NU RUIM EEN JAAR OPVOLGT..

“De sfeer zat er hier dadelijk in. Ik voelde me meteen geholpen. Mijn begeleidster merkt wanneer er iets niet in de haak met mij is. Ze maakt dan tijd om het mij te laten vertellen. Ik kan ook altijd met een collega van haar praten, als ik me daar beter bij voel. Of als ik een of andere klacht heb. Ik had telefoonangst. Ik wist niet hoe ik me moest uitdrukken. Ook nu heb ik het soms nog moeilijk om mensen aan de telefoon goed te verstaan. Hetzelfde in een persoon-lijk gesprek. Ik dacht over te komen als dom. Eén keer kreeg ik zelfs de vraag of ik anderen wel hoorde. Dankzij mijn bege-leidster durf ik nu contact leggen. Ze heeft me allerlei technieken bijgebracht om dat makkelijker te maken.Ik startte hier met drie andere jongeren. Een grote stap vooruit was toen de begeleidster met ons meeging naar een interimkantoor. Door haar aanwezigheid kregen we meer aandacht. Ze hoeft niet eens persoonlijk mee te gaan. Soms volstaat het dat ze vooraf een telefoontje doet en onze komst aankondigt. Het zit ook in kleine dingen. Mijn begeleid-ster informeert naar allerlei zaken, alsof we vrienden zijn.Ze biedt me iets te drinken aan. Bij VDAB kan je ook een drankje nemen, maar het is aangenamer als iemand het je aanbiedt. De hulp gaat soms ver hier: toen ik op een bepaald moment financiële problemen had, zocht mijn begeleidster drie organisaties op die me konden helpen. Samen hebben we bekeken welke voor mij de beste was.”

OPEN DEUR

ALLEENSTAANDE MOEDER, 24 JAAR, VOLGDE OPLEIDING BIJ VDAB. IS NU TWEE JAAR WERKZOEKEND. WIL EEN BAAN OP KANTOOR OF IN DE VERKOOP.

“Ik kom heel graag naar deze begeleiding. Eerst hebben we mijn cv en sollicitatiebrief samen bekeken en aangepast. Dat heeft er-voor gezorgd dat ik nu tenminste antwoord krijg op mijn sollicitaties. Op mijn vraag mag ik nu ook om de twee in plaats van om de drie weken langskomen. Ik heb veel nood aan ondersteuning. Ik voel me hier benaderd als mens. De deur staat open. Ik kan ook altijd bellen.De komende week begin ik met een solli-citatietraining. Ik kijk ernaar uit. Ik zie het ook als een oppepper. Enkele weken geleden zat ik in een dipje. Mijn begeleider heeft mij toen opgevangen. Even geen vacatures, maar een gesprek van mens tot mens. Dat heeft me eroverheen geholpen.”

WAT VINDEN WERKZOEKENDE KLANTEN VAN DE BEGELEIDING DIE ZE BIJ ONZE PARTNERORGANISATIES KRIJGEN? KOMEN ZE ER GOED TERECHT? HOUDEN ZE ER EEN GOED GEVOEL AAN OVER? EN VINDEN ZE ER WAT ZE ZOEKEN? HIER HET ANTWOORD VAN DRIE VAN HEN, WILLEKEURIG GEKOZEN.

ALSOF WE VRIENDEN ZIJN

DE VOLGENDE AFSPRAAK

ALLEENSTAANDE VROUWELIJKE WERK-ZOEKENDE, EIND VEERTIG. GAF TWEE JAAR GELEDEN HAAR ONTSLAG ALS ADMINISTRATIEVE MEDEWERKSTER. IS ONDERTUSSEN BIJNA ÉÉN JAAR IN BE-GELEIDING BIJ EEN TENDERPARTNER.

“Ik ben hier eerder geweest. Tijdens een moeilijke periode op mijn vorige werk heb ik hier loopbaanbegeleiding gekregen. Dat is mij positief bijgebleven. Daarom was ik blij met de beslissing van VDAB om me nu weer naar hier door te sturen. Al na het eerste gesprek had ik datzelfde goede gevoel. Mijn begeleidster neemt de tijd om naar mijn verhaal te luisteren. Als al-leenstaande heb je gewoon nood aan een gesprekspartner. Op de duur begon ik echt uit te kijken naar mijn volgende afspraak.In het begin hebben we gewerkt op mijn cv en de sollicitatiebrief. Maar we merkten al snel dat het probleem elders zat. Niet bij het technische, maar bij het gevoelsmatige aspect. Meer dan één keer kwam ik hier echt gedeprimeerd aan, omdat ik op elke sollicitatie een negatief antwoord kreeg. Mijn begeleidster minimaliseerde dat ge-voel niet. Ze heeft me onder meer geleerd om van mijn eigen sterktes uit te gaan. En altijd positief te denken bij sollicitaties. Die steun is onbetaalbaar.Dankzij haar kan ik over twee maanden aan de slag als treinbegeleidster bij de NMBS. Binnen een paar weken hebben we ons laatste gesprek. Wat ik daarvan ver-wacht? Misschien halen we wel herinne-ringen op aan het voorbije jaar.”

Noot: deze klant kwam het kantoor binnen met een geschenk voor haar trajectbege-leidster.

Meer gesprekken uit je eigen provincie krijg je aangeboden op je provinciale intranetpagina’s. Op de Google site Klanten- en Partnertevre-denheid van de centrale dienst Kwaliteit vind je verder interviews uit andere provincies. Op die beide plekken vertellen bemiddelaars van VDAB en partnerorganisaties hoe ze samen-werken.

Page 8: Content jaargang 2 november 2014

_ 014

CONTE

NT

CONTENT 015_

CONTENT 015

_

Centrale Dienst

“Ik mocht een dagje meelopen met Jan. Samen hebben we de sportuitrusting geteld. Super job. We waren een ganse voormiddag bezig met tellen en ordenen. ‘s mid-dags waren we te gast op een forum aan het Munt-plein in Brussel. Ik vind dat jullie baas Fons daar goeie dingen heeft gezegd over talent en jongeren. Misschien kom ik later wel bij jullie werken (lacht).” Lore Collet, HDC Leuven. “Samen met Lore heb ik heel de stock aan sportmate-riaal in kaart gebracht. VDAB heeft fietsuitrustingen en loopshirts ter beschikking voor het personeel. Door de recente deelname aan een aantal sportinitiatieven was het noodzakelijk om weer wat orde in deze stock te brengen. Wat me opviel was de nauwgezetheid waarmee Lore haar werk aanpakte. Alles werd netjes geteld en opgevouwen. De stock is nu mooi geordend en up to date. Een geslaagde werkdag.” Jan Everaet, coördinator sport- en welzijnsinitiatieven stafdienst.

� ››

Limburg

“Het was heel boeiend om onze leerling Willem te introduceren in de werking van ons team Interregiona-le mobiliteit. We bespraken met hem de verschillende facetten van onze bemiddelingsacties. Zo reflecteer je zelf ook weer over wat je doet, en vooral, hoe leg je bepaalde zaken op een begrijpelijke manier uit? We hebben er een boeiende dag van gemaakt door Willem bij ieder teamlid een stukje te laten meelopen. Willem stelde vragen en dacht al snel mee over bijvoorbeeld de selectiecriteria van vacatures. We zijn er van over-tuigd dat hij er iets aan heeft gehad.” Joke Plessers, consulent Interregionale Mobiliteit.

West-Vlaanderen

“We werden vanuit de school gestimuleerd om deel te nemen aan de Zuiddag, en ik zag dat meteen zitten. Ik had niet direct een voorkeur van job, maar toen mijn oog viel op Erika’s functie - consulent anderstaligen - was mijn interesse gewekt: ik hou van talen. Vooraf wist ik niet erg veel over VDAB, maar deze ervaring heeft me alleszins veel over jullie organisatie bijgebracht! Ik heb enorm veel bijgeleerd. In deze Werkwinkel heerst ook een goeie sfeer, iedereen is vriendelijk… Ik ben een unieke ervaring rijker en kan iedereen aanraden deel te nemen aan de Zuiddag!” Leonie Morlion, College Ieper.

“Dit is mijn eerste deelname aan de Zuiddag: ik had vorig jaar enkele verslagjes van deelnemende collega’s gelezen in de Westweter, en het leek me wel leuk om er zelf ook eens aan mee te doen. Iemand op sleep-touw nemen breekt ook de sleur. Deze ochtend had ik enkele klanten uitgenodigd op individueel gesprek: Leonie volgde ze mee. ‘s Namiddags trokken we naar het Onthaalbureau en het Huis van het Nederlands, wij werken daar nauw mee samen en zo leerde Leonie deze instanties ook kennen. M’n leerling Leonie was een toffe en alerte juffrouw. Volgend jaar is ze terug welkom (lacht).” Erika Vanderper, consulent Inwerking in de Werkwinkel te Roeselare.

Oost-Vlaanderen

“Op deze Zuiddag werd ik vergezeld door Eefje, 5de jaar Handel uit Aalst. De dag bestond uit het volgen en zelf ook mee voorzitten van een aantal vergaderingen met Movi en De Lijn. Eefje was enthousiast en koos voor deze job “omdat die functie goed aansluit bij haar stu-dierichting” zei ze me. Initiatieven zoals de Zuiddag zijn nodig om jongeren een goed beeld op de arbeidsmarkt te geven. Dat is volgens mij van groot belang om een goede jobkeuze te maken.” Arne Theylaert, directeur competentiecentra Oost-Vlaanderen.

Op 16 oktober 2014 vond in ons land de Zuiddag plaats. Maar wat is Zuiddag? Het is een organisatie voor en door jongeren. Ze stimuleert 16- tot 20-jarigen om we-reldwijd te werken aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for change’ waarbij meer dan 12.000 Vlaamse en Brusselse scholieren één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen.

Op deze dag krijgen jongeren de kans om competenties te ontwikkelen in functie van een actief engagement, nu en later. Hun verdiende loon van 40 euro staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar is dat een humanitair project in Gaza. 40 scholieren liepen een dag in de ‘werkschoenen’ van 40 VDAB’ers. CONTENT laat hen aan het woord.

ZUIDDAG WAS WEER EEN SUCCES!

� ››

Page 9: Content jaargang 2 november 2014

_ 016

CONTE

NT

CONTENT 017_

TINDER OP DE ARBEIDSMARKT?

Mobiel, social media, snel, anytime, anywhere. “Dat is wat jongeren ons vertelden tijdens panelgesprekken over hoe ze door ons willen geholpen worden. Speedscreening is hierop gebaseerd”, vertelt Veerle. Via videochat kunnen werkgevers en werk-zoekenden met elkaar kennismaken. In 6 minuten zoeken ze uit of ze bij elkaar pas-sen. En nadien kunnen ze verder afspreken. “Het is eigenlijk een beetje als Tinder”, zegt Veerle.

Wat is het verschil met een hangout?Het grote verschil is dat je maar één connectie of één login nodig hebt om met meerdere bedrijven of werkzoekenden in gesprek te gaan. Dat is een grote tijds-winst! Met één klik kun je met meerdere werkgevers of werkzoekenden een kennis-makingsgesprek voeren.

Is dit dan een groepsgesprek?Veerle: “Neen, helemaal niet. Speedscree-ning verloopt individueel en heel gestruc-tureerd via onze speedscreening-webpagi-na.” Op een afgesproken tijdstip kun je je als werkzoekende of werkgever inschrijven op een sessie van één uur rond een bepaal-de beroepencluster, zoals verkoop, bouw, ICT, ... Je kiest daarbij ook een provincie waar je wil werken. Werkgevers kunnen be-veiligd inloggen op een andere webpagina. Zij ontvangen op voorhand een login en paswoord. Als werkzoekende klik je dan de bedrijven aan met wie je wil kennismaken.

Mag ik 6 minuten van je tijd?Je krijgt telkens 6 minuten de tijd om via videochat na te gaan of je bij elkaar past. De werkgever vertelt wat zijn vacature precies inhoudt. Het is dan aan jou als werkzoekende om je ‘date’ te overtuigen dat je de geschikte kandidaat bent. Tijdens dit gesprek kun je ook je gegevens intikken, zodat de werkgever je kan uitnodigen voor een ‘echt’ sollicitatiegesprek. Nadien wordt je automatisch doorverbonden met een nieuwe werkgever of werkzoekende.

Wat zijn de voordelen van zo’n korte kennismaking?Vooral tijdswinst. Je hoeft je niet te ver-plaatsen. Je kunt de beste kandidaten op korte tijd screenen. Je kunt kennismaken met meerdere werkgevers of werkzoeken-den zonder reiskosten te betalen. Je hoeft ook geen software te downloaden.

Hoe past dit nu in onze dienstverle-ning?Met Speedscreening zijn er heel wat mogelijkheden. Het is een handige tool voor onze cursisten om een stageplaats te zoeken tijdens hun opleiding. Ook na een jobbeurs kan Speedscreening aange-boden worden aan de standhouders. Zij kunnen dan nog even napraten met de werkzoekenden die bijvoorbeeld tijdens de beurs geen kans hadden om een gesprek te hebben.

Daarnaast kunnen we ook een Speedscree-ning per beroepencluster aanbieden op onze website.

“Mogelijkheden genoeg voor heel wat mooie arbeidsmarktdates!” lacht Veerle.

Jawel, met Speed-screening!

Zit jij al op Tinder? Deze dating-app is dé hype van het moment. Het is heel simpel: op basis van foto’s en gedeelde interesses vink je aan of je iemand leuk vindt of niet. Is de ander ook in jou geïnteresseerd? Dan zijn jullie een match! Nu kunnen jullie gaan chatten en misschien wel een date regelen. En Tinder op de arbeidsmarkt? Wel, dat kan met onze nieuwste telg: Speedscreening.

Maar hoe matchen we dan werkgevers en werkzoekenden met deze Speedscreening? Hoog tijd voor een date met Veerle Torrekens van onze webdienstverlening.

HANGOUT SPEEDSCREENING

Antwerpen

“Ik had al wel een idee van wat VDAB doet, maar wilde dit toch zelf eens meemaken. En ik moet zeggen: van-daag was echt wel boeiend. Zo weet ik nu dat VDAB zijn aanbod van opleidingen aanpast naar gelang de behoefte op de arbeidsmarkt.” Mateusz Bojzan, Koninklijk Lyceum Antwerpen.

“Collega’s die de vorige jaren hadden deelgenomen, wa-ren hierover zo enthousiast dat ik dit ook wel eens een kans wilde geven. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik nog heb getwijfeld omdat ik me afvroeg of mijn job hier wel interessant genoeg voor was ;-)”. Johan Sauviller, provinci-aal expert Planning en Klantenbeheer Antwerpen.

West-Vlaanderen

“De job van Conny sprak me aan omdat je mensen verder kan helpen. Je moet er ook communicatief voor zijn, en dat ligt me wel. Ik volgde een infosessie over het jeugdwerkplan mee en stak een handje toe bij het registreren van de aanwezigen, ik mocht een vergadering bijwonen, Conny gaf ook een infosessie voor haar eigen collega’s, we bemanden het onthaal… Het was sowieso een zeer afwisselende dag! VDAB doet veel meer dan ik dacht!. Wat me bovendien erg opviel, is dat jullie als team samenkomen en alles bespreken, waarbij iedereen op gelijke voet met elkaar omgaat, van directeur tot onthaalbediende. Dat lijkt me een heel aangename manier van werken!” Eva Calmeyn, College Ieper.

“Mijn kinderen namen als leerling zelf ooit deel aan de Zuiddag en zo besloot ik drie jaar geleden om mijn eigen job voor een eerste keer open te stellen. Ik krijg wel vaker stagiairs over de vloer, en ik kom voor mijn job ook regelmatig in scholen. Vaak weten de jongeren niet goed wat we doen of staan ze niet zeer positief tegenover VDAB. Ik vind het een uitdaging om mee te werken aan een positief imago van VDAB, en onze deelname aan de Zuiddag draagt daar zeker ook een steentje aan bij!” VDAB’er Conny Vandevyvere, onthaalconsulent Werkwinkel Ieper.

� ››

Antwerpen

“Later wil ik graag zelf aan de slag als management assistant. De Zuiddag was voor mij dus een ideale gelegenheid om al eens te ‘proeven’ van de job. En ik moet zeggen: de verantwoordelijkheid van een manage-ment assistant is groot, veel groter eigenlijk dan ik had verwacht!” Irma Durakovic, KS Joma Merksem.

“Ik vind de Zuiddag een tof initiatief. Daarom probeer ik ook elk jaar deel te nemen. Je helpt iemand die minder kansen krijgt én je laat een jongere kennismaken met de arbeidsmarkt.” An Dierckens, management assistant CC Antwerpen.

Page 10: Content jaargang 2 november 2014

_ 018

CONTE

NT

CONTENT 019_

OOK VOOR WERKGEVERS HOUDEN WE HET SIMPELWe merken het bij elk onderzoek dat wij - of anderen – doen bij onderne-mers: natuurlijk kennen ze VDAB van naam, maar wat we nu weer juist alle-maal doen… dan wordt het vaak stil.In CONTENT van oktober las je al hoe we onze werkzoekenden willen begelei-den in hun zoektocht naar werk. Deze maand zoomen we even in op wat ons ideale model is om de vacatures van werkgevers in te vullen. Een andere kant van onze ‘Iedereen bemiddelaar’.

IK HEB MEER HULP NODIG MET MIJN VACATURE

Ook als de werkgever niet genoeg heeft aan de zelfbedieningstools en om hulp vraagt, kan hij op ons rekenen. Onze gegarandeerde bemiddeling houdt in dat we de kwaliteit van de vacatures van de werkgever verzekeren én dat wij, uiteraard samen met de werkgever, de vacature opvolgen zodat we snel kunnen kijken of bijkomende acties nodig zijn.

DIENSTVERLENING? GEGARANDEERD!

De dienstverlening die we sowieso garanderen voor ALLE werkgevers, is niet diegene waarbij we oog in oog staan met hen. We doen dit door de juiste toepassingen te bieden: werkge-vers kunnen in veel gevallen zelf hun vacature online opstellen en invoeren. Wij bieden hierbij de nodige online ondersteuning om de vaca-ture ‘picobello’ te maken. We publiceren de vacature in real time op onze website zodat ze beschikbaar is voor werkzoekenden. En sterker, we gaan deze via automatische matching aanbieden aan mogelijk geschikte kandida-ten. Ten slotte kan de werkgever via onze matching- en selectietools zelf op zoek naar geschikte kandidaten in onze cv-databank.

SAMEN PRATEN OVER WERK

Voor elke vacature waarvoor de werkgever ex-tra hulp vraagt aan ons, volgt er een persoon-lijk contact waarin we samen een inschatting maken van de kans op invulling. Indien de vacature makkelijk invulbaar is vol-gens onze expertise, voorzien we verdere gega-randeerde bemiddeling. Enkel als de vacature moeilijk invulbaar is volgens ons dan voorzien we intensieve bemiddeling.

INTENSIVE CARE!

Bij intensieve bemiddeling voorzien we dezelf-de basisdienstverlening, maar bijkomend gaan we gerichte acties organiseren om de vacature in te vullen. Dit kan gaan van het organiseren van individuele of collectieve toeleidingsacties tot het vormen van geschikte kandidaten via werkplekleren of opleiding, of interregionale en internationale bemiddeling.

WE VRAGEN WEL IETS TERUG

Het verkrijgen van sollicitatiefeedback van werkgevers over de door ons toegeleide kandi-daten is een voorwaarde voor deze intensieve dienstverlening. Deze informatie is immers cruciaal om enerzijds na te gaan of bijsturing nodig is en om anderzijds voor de verdere bemiddeling van de werkzoekende. Hoe meer we hier weten, hoe doelgerichter we sollicita-tieadvies kunnen geven, extra vaardigheden trainen of kennis verhogen.

LAAT ZE ONTDEKKEN WAT WIJ KUNNEN DOEN

Ten slotte maken we werkgevers ook wegwijs op het vlak van HR: wanneer ze bijkomende vragen hebben over HR-ondersteuning, kunnen ze te-recht bij onze accountmanagers. Onze prioritei-ten bepalen we op basis van de mate waarin de werkgever behoefte heeft aan persoonlijke on-dersteuning en de aard van het gezochte profiel: gaat het om een knelpuntvacature of niet?

ONZE DIENSTVERLENING STEEDS COMPLEXER?

Page 11: Content jaargang 2 november 2014

CONTENT 021 _

4.700 collega’s op meer dan 300 locaties: we zitten verspreid

tot in de kleinste hoekjes van het land. We werken allemaal

aan hetzelfde doel, maar doen we dat ook op dezelfde ma-

nier? Of kent elke streek zijn eigen accenten? We trokken een

lijn van west naar oost en laten elke maand een andere locatie

aan het woord. Een jaar lang. Deze maand is het de beurt aan

CC Dendermonde!

Identikit CC Dendermonde

⚫ 43.043 inwoners (Dendermonde) ⚫ 7,43% werkzoekenden (regio Sint-Niklaas/ Dendermonde)

⚫ personeel: 10 instructeurs, 1 klantenconsulente, 3 administratie/onthaal, 2 kantine, 3 onderhoud, 1 teamleider

⚫ opleidingen:- Infrastructuur : PC- en netwerktechnicus, Technicus netwerkinfrastructuur, Systeembeheerder, IT-medewerker- Ontwikkeling: .Net ontwikkelaar met C#, Java Enterprise ontwikkelaar, PHP ontwikkelaar, NT2.

Dendermonde

Dwars door

Vlaanderen

Cor Mertens, teamleider

“Wij zijn het opleidingscentrum voor ICT-opleidingen in Oost-Vlaanderen, dus in dit gebouw komen cursisten studeren uit alle hoeken van de pro-vincie. Maar dankzij de samenwer-king met Cevora hebben we ook een aanbod op andere locaties.”

“We hebben veel jongeren in onze opleidingen, dikwijls ‘gamers’ die thuis al jaren computerspelletjes spelen. Daarvoor hebben ze een zware pc nodig en op die manier rol-len ze erin. Ze komen bij ons om van hun passie hun beroep te maken. Wij moeten we die hoge verwach-tingen soms wat bijstellen, want games ontwikkelen is ongeveer het moeilijkste wat je kan doen in deze sector. Er zijn maar weinig mensen die daar in België hun brood mee verdienen (lacht).”

“Ik sta er soms van te kijken welke weg onze cursisten afleggen. We hebben nu een jongen in opleiding

die jarenlang dakloos was. Echt op de dool, maar wel een passie voor ICT. Ondertussen heeft die een ver-blijf in Gent en volgde hier opleiding. Hij was op de Special Olympics mee verantwoordelijk voor het netwerk en heeft daar twee weken zonder problemen meegedraaid. Dat was een succes, dankzij die ervaring start hij binnenkort met een IBO. Dat is fijn om te zien.”

“70% van onze cursisten vindt werk meteen na de opleiding. Maar de an-deren blijven we tot twee maanden erna uitnodigen, tot ze werk hebben. Deze ‘nazorg’ is in vergelijking met de opleidingen maar een kleine investering voor ons, maar ze levert wel heel veel op. We hadden on-langs een cursist die op zijn dertig-ste al 10jaar werkzoekend was. Die had geen rijbewijs, en zat bovendien middenin een proces van geslachts-verandering. Hij, of zij ondertussen (lacht), heeft met onze steun werk gevonden als systeembeheerder in Gent.”

EN JIJ? WAT KAN JIJ DOEN?

Wie deze cijfers leest, weet wat ons te doen staat. Wie ons kent en onze toepassingen gebruikt, is tevreden. Aan elke bemiddelaar om te zorgen dat wij (en onze toepassingen) gekend zijn!

DAAG ONS UITUit het onderzoek dat het Nationaal Syndi-caat voor Zelfstandigen (NSZ) in september uitvoerde bij 508 zelfstandigen kwamen cijfers die duidelijk aantonen waar we flink mee aan de slag kunnen:

• 66% van de ondernemers hadden al be-roep gedaan op ons, 44% dus nog niet.

• 65% onder hen had nog geen kennis ge-maakt met de module sollicitatiefeedback.

• 85% van wie deze toepassing wel hadge-bruikt vond de module goed!

• 52% wist niet dat we online toepassingen hebben die helpen bij het sollicitatie-proces (onder meer bij het ingeven van vacatures, bij het zoeken naar gepaste kandidaten).

• Van de 48% die het wel wisten, had al 85% er gebruik van gemaakt.

Wij vroegen van 15 september tot 17 oktober aan werkgevers om ons via een onlinecampagne uit te dagen. En dat deden ze!Op een maand tijd zagen we:

• 43 chatberichten verschijnen. Eigen-lijk waren er een pak meer chatvra-gen, maar de vragen van werkzoe-kenden hebben we eruit gelaten.

• 3.580 bezoekers van de chatpagina, waarvan 3.141 unieke bezoekers

En we merkten dat het niet zomaar toeval was: onze bezoekers bleven gemiddeld meer dan 3 minuten op de pagina

Wat willen werkgevers van ons (van jou) weten? Tijdens de chatsessies waren de hoofdthema’s:

• Mijn Loopbaan en het publiceren van vacatures

• opleidingen en werkplekleren zoals IBO en instapstages

• matching, pre-screening en doorstu-ren van werkzoekenden

Daarnaast zijn werkgevers ook geïnte-resseerd in studentenarbeid of tijdelijke jobs en in werkzoekenden uit kansen-groepen, 50+ of mensen met een ar-beidsbeperking.

Bij Iedereen bemiddelaar zetten we jouw kennis van de ondernemers ook meer centraal. Nu we werkgevers hebben uitgedaagd om ons hun vragen te stellen, moeten we onszelf ook maar eens uitdagen… Heb jij een vraag over onze werkgeversaanpak? Stuur ze naar [email protected] en wij zorgen dat je snel een antwoord krijgt.

DAAG JEZELF UIT!

_ 020

CONTE

NT

Page 12: Content jaargang 2 november 2014

_ 022

CONTE

NT

CONTENT 023_

Didier Delboo, instructeur Systeem-beheer:

“Een goede kandidaat-systeembe-heerder heeft analytisch inzicht en wil levenslang leren, want deze sec-tor evolueert voortdurend. Hij is best sociaal, omdat hij vaak contact heeft met klanten. Onze cursisten komen in verschillende functies terecht, van

helpdeskmedewerker tot systeembe-heerder. Ik ben hier in Dendermonde de lokale systeembeheerder, dus ik sta met twee voeten in de praktijk. En ook buiten mijn werk ben ik er graag mee bezig, het is een plezier die passie te delen met mijn cursis-ten. Je kan stellen dat ik van mijn hobby mijn job heb gemaakt (lacht).”

Johan Dullaert, instructeur Java:

“Ik heb enkele jaren geleden Java gevolgd hier bij VDAB en nu geef ik de opleiding zelf! Ik kende dus van in het begin de cursussen al en het sys-teem van open leren. Toen ik cursist was ergerde ik me wel eens als ik als antwoord op een vraag kreeg: ‘Heb je het al zelf opgezocht?’. Maar als

programmeur is het heel belangrijk dat je je plan kan trekken en informa-tie opzoeken. Nu ergeren cursisten zich aan mij, omdat ik net hetzelfde zeg (lacht).“

“Als programmeur moet je een goed inzicht hebben en niet enkel in team maar ook goed alleen kunnen wer-ken. Programmeren is trouwens erg populair bij mensen met een autis-mespectrumstoornis. Wij hebben nu vier cursisten met deze stoornis in de opleiding .net. Zij kunnen zich heel goed focussen op de materie. Mooi om te zien dat ook mensen met een beperking bij ons kansen krijgen. Het leukste aan ons werk is dat je men-sen ziet groeien en zich ontplooien. Ik ben pas in maart gestart, maar de eerste cursisten uit mijn opleiding

beginnen nu werk te vinden, dat geeft enorm veel voldoening.

Gerda Piens, klantenconsulent:

“Onze cursisten schrijven zichzelf in, ik moet zelden of nooit rekrute-ren. Ik selecteer streng want de lat ligt hoog. Maar anders moeten we de klant misschien na drie weken stopzetten, en dat is erger. Na de opleiding geef ik nazorg op maat: sollicitatietraining en/of eventueel nog enkele optionele modules ICT. Er zijn mensen die drie halve dagen per week moeten komen, andere één keer, en nog anderen doen het helemaal zelfstandig van thuis uit. Maar ik laat hen niet los tot ze werk hebben. ”

“Ik denk dat wij als VDAB nog meer moeten inzetten op ondersteuning van de werkgevers én de werkzoe-kenden bij het invoeren van hun vacature of cv in ons systeem. Als we de kwaliteit daarvan verbeteren, loopt de matching vlotter en dan zijn we vertrokken. Daar is nog werk aan de winkel!”

Page 13: Content jaargang 2 november 2014

Zie jij ook zo’n affiche hangen aan het raam van een partner? Neem een fotootje en deel het op Google+!

Wij vinden deze partnercampagne een heel leuk initiatief van VDAB. Dat we nog lang goed mogen samenwerken

Agora vzw