Content jaargang 1 september 2013

11

description

 

Transcript of Content jaargang 1 september 2013

Page 1: Content jaargang 1 september 2013
Page 2: Content jaargang 1 september 2013

_ 02

PERS

ONEE

LSMAG

AZIN

E COLOFON

Deze eerste editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de

dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

‘t Heeft gene naamDat klopt. Dit eerste nummer van ons gloednieuwe personeelsblad is nu al een collector's item omdat het compleet naamloos ver-schijnt. Was onze inspiratie op? Geraakten we er in de redactie niet uit? Wees gerust, we hadden het zelf kunnen verzinnen. Maar waarom zouden wij een nieuwe naam zoeken als je het aan 4.821 collega’s kan vragen?

Help ons! Verzin tegen 1 oktober een leuke, betekenisvolle of coole naam voor ons nieuw personeelsblad en mail die naar [email protected]. Uiteraard mag je meerdere namen inzenden, dat de beste moge winnen. De redactie beslist, maar zal de lippen op elkaar houden. Bij de volgende editie in oktober heeft het kind een naam. Misschien de jouwe…

“Het was puur toeval dat ik bij de VDAB ging werken. Na 7 jaar assistent aan de KU Leuven en 7 jaar werkloos, volgde ik een oriëntatiecursus bij de VDAB. De consu-lente stelde voor om hier te solliciteren. Dat ging niet van een leien dakje, ik had moeite om te slagen in de psychotechnische proeven, ondanks mijn universitaire studies en ervaring. Vooral door de moeilijke en cul-tuurgebonden woorden, die ik niet onmiddellijk be-greep, verloor ik veel tijd om de testen in te vullen. Daardoor lukt het me nog steeds niet om van niveau B naar niveau A te geraken.”

“Mijn negatieve ervaringen met selectieproeven heb ik omgezet naar iets positiefs. In samenwerking met de personeelsdienst richtte ik een werkgroep ‘taal en rekrutering’ op om na te gaan hoe we onze VDAB-tes-ten cultuurvrij kunnen maken. Mijn eigen ervaring, Kenyaanse afkomst en interesse voor cultuur en sociale contacten met allochtonen, neem ik iedere dag mee in mijn job als inburgeringsconsulent voor nieuwko-mers. Het inburgeringstraject bestaat uit een basiscur-sus Nederlands, een kennismaking met de Belgische samenleving, het begeleiden en coachen naar werk en het bemiddelen van werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Samenwerking met partners, overleg, een open geest, eigen inbreng en teamwerking zijn daarbij belangrijk.

“Ik voel me net als een kind in een snoepwinkel. Als je zelf wil, kun je hier veel nieuwe dingen le-ren. Ik volg heel wat opleidingen en neem deel aan diverse werkgroepen, zoals het overleg Multiculturele experten en de focusgroep ‘medewerkers met een migratieachtergrond’. Ik ben ook projectleidster van ‘HR verkennen’, waarbij VDAB’ers innovatieve idee-en kunnen indienen. In de werkgroep ‘Zilverbeleid’ wil ik als niet 50-plusser een frisse wind laten waaien en in het Forum van cultuurdragers werk ik actief mee aan de cultuurverandering binnen de VDAB.”

“Als alleenstaande moeder van 4 kinderen met een voltijdse job moet je soms goochelen met je tijd. Om werk en privé beter op elkaar te kunnen af-stemmen, volgde ik loopbaanbegeleiding. Dit heeft me geholpen om mezelf beter te leren kennen. Daardoor kijk ik naar de positieve dingen in het leven en leer het negatieve te accepteren. Ik focus op wat wel werkt, als een klein lampje dat groeit.”

“Mijn werk is fijn en mijn nawerk is ook fijn. Ik wil de lat steeds hoger leggen, een uitdaging aangaan, zowel op het werk als thuis. Ik volg nu een oplei-ding schilderen. Dat is heel aangenaam en rustge-vend. Ik ben bang van vuur, maar toch volg ik een opleiding vrijwillige brandweer. Twee maand ge-leden durfde ik niet in het publiek te zingen. Bin-nenkort treed ik op in een koor met 150 mensen. Ik wil het alle collega’s warm aanbevelen. Wacht niet tot leuke uitdagingen naar jou komen, maar ga ze zelf tegemoet. Want fluiten kan iedereen. Je moet het enkel zelf ook willen. En wie al fluitend de werkdag doorkomt, gaat al fluitend weer naar huis!”

AL FLUITENDNAAR HETWERK

stella okemwaduizendpoot en enthousiaste

inburgeringsconsulent in Bilzen.

3

“Al fluitend op het werk, al fluitend weer naar huis!”

4Werken met competenties: een zege voor werkgeveren werkzoekenden. Een dubbel klanteninterview.

15

Een nieuw personeelsblad? Moet dat nou? En wat moet

dat wel niet kosten?

16

Inzetten op mobiele dienst-verlening, lazen we in de pers.

Dat zijn geen zitdagen maar heel wat meer.

12Ben jij fier op de VDAB? We hopen alvast van wel.

Fons geeft aan welke ingrediënten er nodig zijn om het te worden. Of te blijven natuurlijk.

Geen man met blote borst dit jaar voor de Werkweek. Een nieuwe stijl dat wel.

7

Korte berichten uit VDAB-land!

10

Is er ook voor joueen loopbaancheque?Onze personeelsdienst

weet het.

11

Als wij de regisseur zijn, wie zijn dan onze acteurs?

18

Jongeren? We gaan de dia-loog niet uit de weg.

8

PERSONEELSM

AGAZINE 03_

Page 3: Content jaargang 1 september 2013

_ 04

PERS

ONEE

LSMAG

AZIN

E

Mark Desmaele, CIO bij Indicator, is vrij duidelijk als het over het rekruteren van nieuwe mensen gaat: wat iemand aan competenties in huis heeft, is be-langrijker dan het diploma. En daar heeft Danny Luyckx alle voordeel bij. Hij werkt een IBO-stage af bij Indicator en wordt juist omwille van zijn ervarin-gen ingezet om ICT-projecten te doen slagen. Blijkbaar heeft hij daar de juiste competenties voor…____________________________________________

Mark: “ICT is een mooi voorbeeld van hoe een diploma of getuigschrift steeds weer onvol-doende zegt over iemand. Een vakdomein kan zo breed zijn, dat werkervaring, teamspirit of initiatiefname belangrijker doorwegen dan de klassieke cv-inhoud. Toen we iemand nodig bleken te hebben die met een ICT-basiskennis de vertaalslag naar een werkend datamodel in een SharePoint-omgeving met onze business kon maken, dan was die via klassieke cv-screenings onmogelijk te vinden. Logisch, daar bestaan zelfs geen opleidingen voor.”

Danny: “Ik ben eind vorig jaar bij de VDAB begonnen aan een 6 maanden opleiding SharePoint en volg nu een 17 weken IBO-stage bij Indicator. Want tijdens de 6 weken SharePoint-stage bleek dat de technische kennis maar een deel van de job is. Mijn inzet wordt nu veel meer bepaald door mijn eerder opgedane ervaringen en de bijkomende stage, dan mijn puur technische kennis. De sterk gespecial-liseerde ICT-kennis komt van collega’s binnen Indicator of van onze externe partner Spikes.”

Mark: “Danny is het Indicator-aanspreekpunt voor de externe partner en krijgt zelf nog enkele interne projecten te verwerken zoals intranet of onze telecomaanpassingen. Als we dat moeten inhuren met een externe consultant dan zijn we veel tijd en geld kwijt. En nu kunnen we ons dit, dankzij VDAB-matching en -opleiding, permitteren. Ook een investering, maar een die veel makkelijker te dragen is voor een KMO.”

Danny: “In een grote multinationale organisatie kan je, eens binnen, je carrière maken op basis van hoe je je zelf verder ontwikkelt. Al naargelang je ervaringen binnen en buiten je job, groei je verder naar de job binnen de organi-satie die aansluit bij je competenties. Voor een KMO ligt dat toch wel wat anders en moet het meteen raak zijn. Gelukkig is er dan de VDAB die de match tussen wat je best kunt en de job mee kan begeleiden. Met mijn diploma alleen wasik hier misschien nooit in deze functie terechtgekomen.”

Mark: “Danny, ik bedenk me nu dat ik zelfs niet eens weet welk diploma jij hebt! Maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Al is er natuurlijk wel een basiskennis nodig. Een bakker wordt al moeilijker een SharePoint-specialist. Maar ook in rekruteringsgesprekken die ik heb met andere medewerkers wordt maar zeer weinig over technische ICT-kennis gepraat, hooguit een paar minuutjes.”

Danny: “Ok, maar niet iedereen denkt er zo over bij een rekruteringsgesprek, heb ik gemerkt. Vaak zijn jonge HR-mensen toch eerder geneigd om naar getuigschriften te kijken en minder naar de mens achter het papiertje. Ik merk ook dat we in de VDAB-opleiding met 9 mensen zijn gestart, en 8 ervan hebben een job gevonden, waarvan 7 toch met een sterk technische component.”

Mark: “Hun competenties zullen dan eerder op dat vlak liggen hé!”

Danny: “Hopelijk! Mijn IBO-begeleidster Katrien Claes is dan ook gericht op die competenties. Ze moet wel want voor ‘SharePoint’-specialist bestaat geen gestandaardiseer-de beroepenfiche, zo bleek. Het is een erg pragmatische aanpak van noden opvangen en minder in vakjes denken. Is een bachelorniveau vereist? Er wordt volgens mij steeds meer naar praktische ervaring gevraagd. Al lijken me de VDAB-systemen nog sterk cv-gericht. Daar is nog werk aan.”

Mark: “Dat lijkt me ook heel moeilijk aan te passen, want hoe scoor je teamspirit of probleemoplossend gedrag. En gaat de bemiddelaar dat meten? Hoe dan? En toch is dat de toekomst om op die manier kandidaten te zoeken en in te zetten. Wat je niet weet kan je daarna nog via opleidingen bijleren maar initiatiefname is een ervaring die je hebt ontwikkeld, of niet en die is meteen inzetbaar.”

IS COMPETENTIEGERICHT MATCHEN EEN ZEGEN

VOORKMO’S

Met wie spreken we?Indicator verstrekt via o.a. adviesbrieven, boeken, trainingen en dossiers, adviezen voor bedrijfslei-

ders, zaakvoerders, adviseurs, zelfstandige en vrije beroepers. Een 85-tal collega’s in Leuven en een

netwerk van freelance vakspecialisten, brengen niet louter informatie maar ze interpreteren en adviseren

vanuit een praktisch gerichte aanpak. En dit voor-namelijk voor de KMO-markt in België, Nederland,

Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

mark desmaele en danny luyckx van indicator

“Met mijn diploma alleen was ik wellicht niet eens in deze

functie terechtgekomen.” PERSONEELSM

AGAZINE 05_

Page 4: Content jaargang 1 september 2013

PERSONEELSM

AGAZINE 07_

expert bij personeelszakenIris Indesteege“Het is erg begrijpelijk dat je als perso-neelslid wel even je wenkbrauwen fronst: waarom leggen we het belang van com-petenties uit aan anderen, maar maken we dat voor onze eigen functies niet altijd waar? Het Vlaams Personeelsstatuut houdt nog veel rekening met onze diploma’s. En dat is het kader waarin we moeten werken, natuurlijk. Al zoeken we bij de VDAB wel creatief naar mogelijkheden om, binnen dat gegeven, met competenties te werken. Zo maken nog dit jaar een 200-tal consulenten de inhaalbeweging door via Erkenning van Verworven Competenties

naar een B-niveau over te stappen. Het is slechts een relatief kleine groep binnen de VDAB, maar wie zo een ervaringsbewijs kan behalen, heeft er alvast voordeel bij. En er is meer: bij elk nieuw functieprofiel vragen we aan de leidinggevenden stee-vast naar de vereiste competenties. Samen met het Competentie Woordenboek van de Vlaamse Overheid wordt zo het profiel op-gesteld. En bij het invullen van de vacatu-res, gebruiken de juryleden een scorekaart om de vereiste competenties voor het pro-fiel te scoren. Tenslotte kan iedereen zelf via de Peoplesoftmodule ‘profielbeheer’ ingeven waar men sterk in is. We kijken

die lijsten bij Personeelszaken na en al geeft dat niet altijd een promotie-kans, het leidt soms wel tot andere invulling of uitbreiding van je huidige job. Het feit dat je functieprofielen kunt opzoeken via competenties is niet evident, maar het kan bij ons. Los van de competentiebevorderende opleidingen van Spoor 21, personal coaching en loopbaan-begeleiding, want ook dat is een stuk competentiegericht werken bij de VDAB.”

“Ik werk voornamelijk met jongeren die volop bezig zijn om hun compe-tenties te ontwikkelen. Ik leg hen het belang uit om hun competenties te scoren in ‘Mijn Loopbaan’ zodat er een betere vacaturematching is. Daarnaast adviseer ik hen ook om hun competenties te vermelden op hun cv en kort toe te lichten aan de hand van een voorbeeld. Volgens mij biedt het een meerwaarde om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik maak er gebruik van door bijvoor-beeld jongeren expliciet te vragen of ze naast hun formele studies bijko-mende ervaring hebben opgebouwd via vrijwilligerswerk, vakantiewerk, vrijetijdsbesteding enzovoort. Alle beetjes helpen. Ik ben wel benieuwd of onze Vlaamse overheid WMC zal integreren in het eigen HR-beleid.”

vervolg "Werken met competenties"

“Mensen en werk samen brengen vertrekt vandaag nog te sterk van beroepentitels of functiebenamin-gen. Als je met competenties kijkt, zie je zoveel meer overeenkomsten tussen mensen en

jobs. Je doorbreekt het ‘een-dimensioneel denken’, zoals bijvoorbeeld ‘loodgieter ge-zocht’. Zo zijn we werkzoekenden en werk-gevers nog beter van dienst en spreken we voor elke job meer kandidaten aan. Tegelijk leer je klanten beter kennen en krijg je eenbeter idee van wat ze nodig hebben en kun je bijvoorbeeld een opleiding voorstel-len. Werkgevers kan je dan weer helpen om goede vacatures te schrijven en pre-ciezere selecties te maken. Weet je, dit is heel innovatief van de VDAB! Het is bijna een ‘copernicaanse omwenteling in de matching’. We zijn hiermee echt koploper

in Europa. Onze buurlanden houden ons nauwlettend in de gaten en willen van onze aanpak leren. Ik hoop dat iedereen dat goed beseft. We mogen er best met reden fier op zijn! Het is ook nog eens sterk ingebouwd in onze systemen en daaren-boven zijn die competenties gedragen door de sociale partners en afgetoetst in de sectoren. Ze staan er allemaal achter. Eigenlijk zijn wij als VDAB de motor achter het werken met competenties: we wach-ten niet tot de mensen erom vragen, we beginnen er gewoon zelf mee en trekken iedereen mee in het bad.”

“Wat betekent werken met compe-tenties voor mij? Goh, dat is een goeie vraag. Je overvalt me (lacht). De vertaling ervan in de praktijk is voor mij nu nog onvoldoende zicht-baar. Wat ik aan WMC zo goed vind, is dat je als consulent écht meer inzicht krijgt in de diverse beroepenprofielen. Sommige beroepen zijn complexer dan ogenschijnlijk gedacht. Als consulent leer je hierdoor bij. Nadeel is wel dat sommige competenties nogal abstract geformuleerd zijn. Van sommige com-petenties vraag ik me dan ook af ‘wat bedoelen ze hier nu eigenlijk’? In die zin is WMC voor mij een ‘twee-snijdend zwaar’. Gevoelsmatig zou ik zeggen dat WMC werkt bij klanten die goed weten wat ze willen. Ik ben écht benieuwd naar de toekomstige evolutie ervan.”

“Weet je, WMC leek me aanvanke-lijk een van de zovele zaken om bol te werken. Toch zag ik als voormalig bedrijfsconsulent er snel het nut van in. Het leeft wel, moet ik zeggen. In onze werkwinkels werken de consu-lenten er effectief mee. We geven aan alle jongeren een halve dag workshop over competenties. Daarnaast ge-bruiken we de korte modules die het oriëntatiecentrum hier aanbiedt rond o.a. werken met competenties in Mijn Loopbaan. Mijn inziens zijn deze trai-ningen geen overbodige luxe maar een meerwaarde om het effectief ingang te doen vinden bij onze klanten. Er is wel tijd nodig om van ‘WMC’ een ‘tweede natuur’ te maken en dat geldt voor ons en voor onze klanten. Het vereist een voortdurende inspanning maar het zal en kan werken, daar geloof ik in.”

klantenconsulent Mohamed Zaimi

gedelegeerd bestuurder Fons Leroy

trajectbegeleider Katleen Verhaegen

teamleider Hans Bosschaert

_ 06

PERS

ONEE

LSMAG

AZIN

E

Na ons nieuwe intranet en een elektronische nieuwsbrief voor onze leidinggevenden (de COM’MA), presenteert de dienst Communicatie vandaag een derde belangrijk informatiekanaal voor VDAB’ers: een eigen personeelsblad. Eindelijk? Jawel. Het heeft nog geen naam, maar dat zal vlug veranderen met jouw hulp. Belangrijker is: waarover gaat het? En vooral: waarom een papieren blad?

wat mag je verwachten?Als we wat meer achtergrond en uitleg willen geven over waar we elke dag mee bezig zijn, dan volstaat een mail vaak niet. Ook een VDABijlage blijkt dan zijn beperkingen te hebben en zelfs mondeling gaat vaak een deel verlo-ren. Over het muurtje kijken bij collega’s, een verhelde-rend schema of de reden van een beslissing: hier vroegen heel wat collega’s naar. Daarom gaat dit blad niet over hobby’s of leuke weetjes van collega’s, maar het is een echt duidingsmagazine over ons werk. En dat brengen we uiteraard vanuit de mensen die het best geplaatst zijn om er iets over te zeggen. Verwacht geen kruiswoordraadsel of receptenrubriek, maar lees mee waarom we sommige richtingen inslaan of wat er aan de andere kant van het land gebeurt.

een totaalplaatjeDit blad staat niet op zichzelf. Alle informatie kaderen we in een groter geheel. Wil je snel op de hoogte zijn van de

laatste nieuwtjes, dan volstaat een papieren magazine niet. En gelukkig hoeft dat ook niet, voor snelle of lokale berichten kan je steeds op ons intranet terecht. Wil je weten wat er zich binnen een provincie afspeelt, dan bestaan er ook nieuwsbrieven die daar op inzoomen.Maar wil je meer achtergrondinformatie binnen de grotere VDAB-omgeving, neem dan dit blad ter hand en je bent weer mee.

papier, hier!Het was voor ons moeilijk om te kiezen tussen een aantrekkelijk e-zine of een papieren magazine. Maar de keuze viel toch op het tweede: makkelijker mee te nemen (en dus te lezen op alle plekjes). Wie het magazine liever elektronisch wil lezen op laptop of iPad, bieden we via het intranet een blader-pdf aan. Dus het kan elektronisch voor wie wil, al is het geschreven en ontworpen voor papier.

Het blad wordt gedrukt met milieuvriendelijke inkt op milieuvriendelijk papier en de verpakking is van afbreek-bare biofolie. Duur? Dat valt goed mee, omdat we dit blad vrijwel geheel intern maken. Het blad dat je nu in je handen hebt, kost ons exact 0,83 euro aan papier, druk, fotografie en verzending. De redactie en de vormgeving zit in huis en met onze experten communicatie als antennes in elke provincie halen we de mosterd rechtstreeks waar die te halen is. Heb je zelf een onderwerp waar je meer wil over lezen? Laat het ons weten: [email protected].

We hopen alvast dat je dit blad kunt smaken. En dat het op je bureau, op je salontafel en vooral: in je handen belandt. Er is geen andere reden: we maken het voor jou. En mocht je daar zo je mening over hebben, dan horen we die ook heel erg graag. Veel leesplezier met dit eerste nummer!

NAAR EEN NIEUWE INTERNE

COMMUNICATIE IN DE VDAB

MET EEN NIET TE MISSEN

BLAD VOOR PERSONEELSLEDEN

op de cover!Zie je bekende gezichten op de cover? Dat kan. Op 20 augustus vonden we onze collega's en cursisten in CC Vilvoorde bereid om mee deze eerste cover te maken. Dankjewel voor deze sit- in, jullie vraagtekens zijn hiermee wellicht ook beantwoord.

Page 5: Content jaargang 1 september 2013

KEUZES MAKEN IS AL MOEILIJK GENOEG,

JONGEREN HUN MENING VRAGEN HOEFT DAT NIET

TE ZIJN.

De jongerenwerkloosheid in Vlaanderen neemt serieuze proporties aan. We sparen kosten noch moeite om jongeren een goede dienstverlening aan te bieden die laagdrempelig is en op maat van hun noden. Welke acties doen we dit jaar voor jongeren? De beelden, de campagne, enkele regionale voorbeelden en binnenkort... alle resultaten.

VRAAG HET HEN ZELF

Er is geen betere manier om de noden en behoeften

van jongeren beter te leren kennen dan door het hen

zelf te vragen. Hoe? Wij doen het alvast via ‘digitale’

en ‘live’ jongerenpanels.

GOING DIGITAL

Via een digitale tool vroegen we o.a. aan jongeren:

Wat vind je belangrijk aan werk? En welke hulp

wens je van de VDAB bij je zoektocht naar werk?

Ziehier alvast hun belangrijkste antwoorden.

Bijleren en doorgroeien in een bedrijf is het belang-

rijkste. Dan komt de jobinhoud, goede collega’s en

een goed loon. Voor enkelen moet de eerste job

onmiddellijk een droomjob zijn. Het grootste strui-

kelblok om werk te zoeken is vooral het gebrek aan

ervaring. Jongeren willen ook direct al bij de inschrij-

ving op de hoogte zijn van onze dienstverlening aan

jongeren. Daar kunnen we mee aan de slag!

GOING LIVE.. MET

In september en oktober organiseren we 3 live

panels in Sint-Niklaas, Antwerpen en Genk.

Samen met AMD, de VDAB-Academie en onze

communicatiedienst gaan we dieper in op wat

ze vinden van onze dienstverlening. Ook een

brainstormsessie met eigen ideeën en oplossingen

staat op het programma.

JIM, dé jongerenzender in Vlaanderen, zorgt voor

de online en tv-promotie. We krijgen ook een leuke

reportage van het panel in Antwerpen. Meekijken?

Zet je tv op JIM of hou ons intranet in de gaten.

We verwittigen je als het zover is.

JONGEREN DFOp 27 september buigt onze directie zich over de jongerenproblematiek tijdens een speciaal daaraan gewijd Directieforum. Een ganse dag dompelt het management zich dan onder in de jongerenwereld. YOLO!*

*(you only live once…)

_ 08

PERS

ONEE

LSMAG

AZIN

E

ANTWERPEN: SAMENWERKING AP! Ook in Antwerpen dachten de collega’s na over manieren om met jongeren in dialoog te gaan. En we wilden vooral voor hen het pad effenen naar de werkgevers in de provincie. ‘Laat ze zichzelf voorstel-len’, was het idee. Wat is hun droomjob? Wat verwach-ten ze van hun eerste jobervaring? Hoe zien ze hun zoektocht naar werk? Onze Antwerpse collega’s zoch-ten een samenwerking met de studenten Journalistiek van de AP Hogeschool en kijk: op 28 november stellen ze daar tijdens een netwerkevent hun ‘magazine’ voor. Speciaal voor werkgevers, over jongeren, door jongeren. En wij ? Wij maken de kloof iets dichter en onze accountmanagers zullen graag het magazine bovenhalen waar nodig.

JOB-ARENA LIMBURG: 50 WERKZOEKENDEN IN DEBAT MET 50 WERKGEVERS.

Dit was een initiatief van 3 studenten Communicatie-management van de Hogeschool PXL (PHL en XIOS) in samenwerking met de VDAB. “Een succesvol jobevent hadden we al, maar we willen iedere kans grijpen om studenten en bedrijven met elkaar in contact te bren-gen,” zegt algemeen directeur Ben Lambrechts (PXL).

Exito-persverantwoordelijke Lisa Dirx: “Via onze part-ners VDAB en Flexpoint bereikten we naast studenten ook andere werkzoekenden.” Om het debat in goede banen te leiden - en voor de nodige kruiding - zorgde een raad van wijzen: Fons Leroy, Paul Kumpen (gedele-geerd bestuurder Kumpen nv) en Willy Claes (minister van staat en voorzitter AUHL).

NIEUWE JONGERENBEELD

Sinds maart gebruiken we een nieuw

campagnebeeld voor jongeren:

‘Keuzes maken is al moeilijk genoeg.

Een job vinden hoeft dat niet te zijn.’

Het gaat over de keuzestress waar jongeren

mee worden geconfronteerd en hoe wij daar,

als professionele partner, jongeren helpen

in het vinden en kiezen van de juiste job.

Dit beeld vinden we terug in onze beurs-

standen, jongerenfolders, advertenties,

uitnodigingen, events, … en onze zomeractie.

Z O M E R A C T I E :

sollicitatieworkshops en chatsessies.

Tijdens de zomer organiseerden we

workshops en videochatsessies

voor jongeren rond solliciteren en hun eerste

stappen op de arbeidsmarkt. We willen

de schoolverlaters voldoende wapenen

om succesvol te solliciteren door korte

modules aan te bieden. Via een

ONLINECAMPAGNE in juni en juli wensten we zo veel mogelijk

traffic te generen naar onze inschrijvings-

pagina. Daarnaast liep er tot 31 augustus

de wedstrijd:

‘ZET DE GROOTSTE SOLLICITATIE-

TROEVEN ORIGINEEL IN DE KIJKER’.

Hiermee gaven we schoolverlaters

een duwtje in de rug en zetten ze

hun grootste kwaliteit in de kijker

VIA EEN ONLINE-T-SHIRT.

De origineelste troeven trakteerden we

trouwens op concerttickets en een etentje.

PERSONEELSM

AGAZINE 09_

Page 6: Content jaargang 1 september 2013

_ 010

PERSO

NEEL

SMAG

AZIN

E

Wij kregen vorig jaar bijna 40.000 vacatures binnen die moeilijk ingevuld geraken. Lage lonen en moeilijke werkomstandighe-den schrikken de (Vlaamse) kandidaten af. Dat staat in onze studie knelpuntberoepen van de VDAB. Er zijn jobs die kampen met een tekort aan kandidaten door een gebrek aan jonge afgestudeerden, of waarvoor er te weinig vakbekwame (of ervaren) kandi-daten zijn. De derde groep slaagt er niet in voldoende kandidaten te lokken omdat de werkomstandigheden slecht zijn.

40.000

een project voor en door diversiteit in samenwerking met HR

LEREND NETWERK Wil je even blijven stilstaan bij je loopbaan? Zoek je een nieuwe uitdaging of verrijking van je huidige job?

Dan is het lerend netwerk [H]echt.er! iets voor jou! Op 23 oktober wordt er een nieuwe startdag georganiseerd. Op deze dag leer je het netwerk en de manier van werken kennen en kan je beslissen of dit al dan niet iets voor jou is. Neem alvast een kijkje op onze Google site Hechter.

LUCHTHAVENHUIS VOOR 25.000 JOBS De komende 10 jaar verwachten we 25.000 extra jobs op en rond de luchthaven. Van laden en lossen tot bewakingsagent of keukenmedewerker. Het luchthavenhuis, dat op 14 oktober wordt geopend op Brussels Airport, moet ervoor zorgen dat de jobs op de luchthaven ingevuld raken. Dat is een project in samenwerking met o.a. VDAB, Voka, Actiris, Brussel Formation en Le Forem.De VDAB biedt een opleidingspakket 'versneld Nederlands op de luchthaven' aan of organiseert taalbaden.

Het nieuwe beeld voor al onze werk-geverspublicaties is er! Vergeet de man met de lasso, we gaan nu voor de lasser. Als je dit leest, verschijnen ook de eerste advertenties met Hendrik Sarens, ceo van het kranenbedrijf met zijn naam. Hij getuigt over onze wer-king en geeft zo een persoonlijke toets aan onze advertenties. Goed bezig? Zo hoor je het ook eens van een ander!

NIEUW WERKGEVERSBEELD

En enthousiast zijn ze in Vlaams-Brabant. Samen met haar collega’s is Sofie de trotse bezitter

van de E-wijsaward voorbeste E-wijsprovincie.

Sofie: "Samen met mijn collega E-wijs-ambassadeurs organiseren we een summerschool, een pc-klas voor ‘VDAB E-wijsleken’. Bedoeling is om zelf aan den lijve te ondervinden wat de voordelen van onze webtools zijn om een job of opleiding te vinden. Je krijgt er ook een onderdompeling in alle interessante e-toepassingen. Zo kun je je klanten ook enthousiast maken om E-wijs te worden."

ONZE E-WIJS-AMBASSADEUR SOFIE DEREYMAEKER MAAKT HAAR COLLEGA’S WARM VOOR E-WIJS.

WAT VERWACHTEN WERKGEVERS VAN ONZE VACATUREBEHANDELING?

Een antwoord op deze vraag via boeiende gesprekken met onze werkgevers lees je

in 'Goed Volk' van onze collega’s van Kwaliteit. Meer weten? Kijk rechts boven-

aan op ons intranet ‘belangrijk nu’.

UITGESPROKEN - Tevredenheid van klanten en partners

Voorjaar 2013

GOED VOLKWat verwachten werkgevers van

onze vacaturebehandeling?

EEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINEEEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINEEEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINEEEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINEEEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINEEEN OPLEIDING OF PROJECT? ZET HET IN DE VITRINE

Tik 'vitrine' in op intranet

PERSONEELSM

AGAZINE 011_

LOOPBAANBEGELEIDING: OOK VOOR ALLE VDAB'ERS?Sinds 1 juli nemen we onze rol als regisseur in de loop-baandienstverlening volledig op. En dat merk je deze dagen zeker op radio, tv en misschien zelfs door een affiche bij je apotheker. Via onze website bieden we namelijk exclusief loopbaancheques aan waarbij je 4 uur loopbaanbegeleiding kan volgen voor 40 euro. Dat kan niet langer bij onze eigen loopbaanbegeleiders, we ver-wijzen door naar de – ook al door ons - gespecialiseerde centra. Mooi, voor werknemers en zelfstandigen… maar hoe zit dat voor jou als VDAB-personeelslid? Hoe ziet jouw loopbaan er over vijf of tien jaar uit? Is er enige vorm van loopbaanbegeleiding voor ons mogelijk? Even vragen aan Koen Noerens, één van onze HR-verantwoordelijken.____________________________________________

“Wat we beloven aan de burger doen we zelf ook, voor onze ei-gen personeelsleden, maar nog iets straffer. Elk personeelslid kan gratis een beroep doen op 8 sessies van anderhalf uur loopbaan-begeleiding. En dat alles binnen onze werkuren. Het enige wat we vragen is dat je dit met je HR-verantwoordelijke bespreekt. Dat lijkt ons logisch, de vraag moet realistisch zijn. Ook al is de loopbaanbegeleiding binnen de werkuren, er wordt ook wat huiswerk buiten de uren gevraagd. Het mag geen vrijblijvende oefening zijn, daarvoor is de begeleiding te intensief. Als je be-reid bent dat engagement aan te gaan in overleg met je HR-ver-antwoordelijke, zal deze je aanvraag ook wel goedkeuren.”Dat lijkt de theorie, maar gebeurt het ook in de praktijk? “Jaarlijks zijn er een 45-tal collega’s die loopbaanbegeleiding aanvragen én volgen. Dus ja, het kan effectief. Ondertussen heb-ben al een 200-tal collega’s hiervan gebruikgemaakt. Trouwens, onze eigen loopbaanbegeleiders bieden nu geen loopbaanbe-geleiding meer aan aan de burger, maar blijven wel de nodige ondersteuning bieden voor onze interne aanvragen. Dus in de toekomst blijft dit ook perfect mogelijk.”

Zoveel aanvragen, maar bij hoeveel leidt dat tot een loopbaan-wijziging? “Niet elke aanvraag leidt tot loopbaanbegeleiding. Het doel is dat de loopbaanbegeleiding leidt tot een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Hierin geeft de persoon aan welk actieplan hij heeft, op basis van de verworven inzichten. De inhoud van zo’n POP kan heel verscheiden zijn. Dit kan een loopbaanwijzi-ging inhouden, in de breedste zin van het woord.

Belangrijk is dat de acties gebeuren in functie van de keuze voor een betere loopbaansituatie. Het POP dient inhoudelijk door de persoon zelf toegelicht te worden aan de HR-veranwoordelijke zodat er kan samengewerkt worden om die zo goed mogelijk te realiseren."

Moet mijn leidinggevende weten dat ik hieraan werk? “Als je deze begeleiding binnen je werkuren volgt, dan heeft dat wellicht gevolgen voor je aanwezigheid en dus op de organisatie van je dienst. Om die reden wordt je leidinggevende ook op de hoogte gebracht. Bovendien kan die er ook rekening mee houden bij je coaching en je opleidingkeuzes. Wens je loopbaanbege-leiding, om welke reden dan ook, buiten het medeweten van je teamleider te volgen, dan raad ik aan om het buiten de uren te organiseren. In dat geval spreken we van een betalende loop-baanbegeleiding bij een partner."

Mooi van de VDAB? “Eigenlijk wel, want het is uniek dat je deze kansen in een organisatie krijgt. Je krijgt een prima begeleiding door experten op kosten van de VDAB en we stippelen je loop-baan samen uit. Je komt wellicht uit op competenties die je mee inbrengt in je persoonlijk profielbeheer. En zo verfijn je de keuze in je toekomstige rol of functie. Het kan best inspirerend werken. En wie wil dat nu niet?”

VERKRIJGBAAR VIA VDAB.BE/LOOPBAANCHEQUES

www.vdab.be0800 30 700(elke werkdag van 8 tot 19u)

KOMEN UW MEDEWERKERS ’S OCHTENDS FLUITEND BINNEN?OF HOORT U SOMS EEN FLU TCONCERT?

U SOLU TC

Werknemers die zich goed in hun vel voelen en gelukkig zijn op de werkvloer presteren beter. De moeite dus, om eens na te gaan wie in uw bedrijf loopbaanbegeleiding

kan gebruiken. Elke werknemer of zelfstandige met minimum

1 jaar ervaring kan immers loopbaanbegeleiding volgen

met loopbaancheques. Meer info over loopbaancheques en

erkende centra op vdab.be

VDAB_loopbaancheques_ad_128x90_fluit.indd 1

09/08/13 14:21

Page 7: Content jaargang 1 september 2013

_ 012

PERSO

NEEL

SMAG

AZIN

E

PERSONEELSMAGAZINE 013

_

Waarom opeens zoveel aandacht voor waarden?“We doen heel veel verschillende dingen voor heel uit-eenlopende klanten. De accenten verschuiven nu en dan. En dat maakt onze organisatie soms behoorlijk ingewik-keld. Het bos en de bomen, weet je wel. En dan heb je duidelijke richtingaanwijzers nodig. Dat zijn waarden.Met de provincialisering, het sectorale werken,… hebben mensen me al gevraagd: ‘Zijn we nog één VDAB?’ ‘Hoe horen we samen?’ Wel, wat ons verbindt als team én als VDAB, zijn de waarden. Dat zijn eenvoudige princi-pes die voor iedereen van toepassing zijn. Zij zijn ons kompas. We hebben eerst een bevraging bij medewerkers gedaan. Daaruit blijkt dat VDAB-medewerkers respect en eerlijkheid heel belangrijk vinden. Soms missen ze dit op de werkvloer. Ze willen voor hun klanten eerlijkheid en respect, maar ook tussen collega’s en hun bazen willen ze dit meer zien. Dat moeten leidinggevenden goed snappen. Zij hebben een belangrijke voorbeeldrol. Waarden kan je niet ‘forceren’. We moeten ze vooral goed toepassen. Dat is in de eerste plaats zo voor leidingge-venden en dus ook voor mezelf. Want pas dan kunnen we van onze teams ook hetzelfde verwachten. "

Is het niet een beetje een ‘hype’ om als organisatie een waardenverhaal te hebben?“Waardengedreven werken doen we niet omdat het ‘mooi staat’ of omdat je ermee kunt uitpakken bij andere organisaties. Het is geen doel op zich. De waarden moeten vooral helpen om onze diensten constant te verbeteren, voor zowel de interne klant (onze medewerkers) als de externe (werkgevers, werknemers en werkzoekenden). Want we kunnen pas tevreden zijn over onszelf als onze klanten ook tevreden zijn over ons.”

Waarom is ‘durf’ zo belangrijk?“Ik mis soms echt wat durf in onze organisatie, eerlijk gezegd. Om al onze uitdagingen de baas te kunnen, ook die in de toekomst, hebben we een goeie portie durf nodig. Ik wil nog meer durf zien in de VDAB. We zijn soms zo angstvallig bezig met regels goed te volgen dat we echt totaal niet meer buiten de lijntjes durven kleuren. En dat hebben we soms net wél nodig om klanten goed te helpen. Het zit sterk in onze cultuur om voor alles regels te volgen en desnoods nog regels uit te vinden als ze niet bestaan. Regels geven ons een keurslijf terwijl waarden net ruimte en vertrouwen geven.Onder durf versta ik ‘dingen in eigen handen pakken’, eigenaarschap, het over een andere boeg gooien, creativiteit… Dat is precies wat we nodig hebben om ’Iedereen bemiddelaar’ te doen slagen: uit je kot durven komen, iets nieuws uitproberen, platgetreden paden durven verlaten. Te veel regelneverij en bureaucratie zijn daarbij dodelijk. En dat is heel jammer. Mensen komen niet toe aan hun bezieling omdat de aandacht vaak eenzijdig op procedures ligt. Dit moeten we ombuigen!”

Vind je dan dat we niet goed bezig zijn?“Neen, integendeel, ik zie overal de kiemen en ik zie overal de groei. Ik geloof en vertrouw er dan ook op dat we verder kunnen gaan op die weg. Maar als we echt tot ‘volle bloei’ willen komen, dan heb ik de hulp van de teamleiders en hun teams hard nodig. De teamlei-ders kunnen durf, eigenaarschap en initiatief stimuleren in de teams. We moeten ervoor zorgen dat we telkens weer creatieve oplossingen kunnen voorleggen aan onze klanten.”

Dat is precies wat we nodig hebbenom ‘Iedereen bemiddelaar’ te doen

slagen: uit je kot durven komen, iets nieuws uitproberen, platgetreden

paden durven verlaten.

Je klinkt heel overtuigd.“Ik geloof ook heel hard dat we dit kunnen. We gaan naar teams die successen vieren, waarin we voor elkaar supporteren, teams die fier zijn op wat ze doen en de resultaten die ze behalen. Ik ben fier om te werken voor de VDAB. We hebben een prachtige opdracht. Dat vinden we soms zo vanzelfsprekend dat we het helaas bijna zouden vergeten… We zien soms niet meer dat we elke dag mee aan het geluk van mensen werken. Zonde toch! We helpen mensen aan een job waardoor ze (terug) een inkomen hebben, hun kinderen meer kansen kunnen geven en zelf terug hun toekomst in handen kunnen nemen. En we helpen bedrijven aan het personeel dat ze broodnodig hebben. Schitterend!”

Wat gebeurt er met onze eerdere waardenset en met LEADER? We waren blijkbaar al langer bezig met waarden?“Klopt. De vorige waardenset zat echt wel knap in me-kaar, maar we merkten dat dit onvoldoende leefde op de werkvloer. De regel is zo’n beetje dat alle medewerkers de waarden vlot kunnen opsommen om van een succes te spreken. Dat is het vertrekpunt. En dan moet je wer-king de waarden uiteraard volgen om helemaal goed te zitten. Als de helft van de medewerkers in zijn haar moet beginnen krabben om een opsomming van de waarden te geven, zit het fout. We wilden een korte, duidelijke set waarden die enerzijds vertrekt van wat er al op de werk-vloer leeft (het belang dat we hechten aan eerlijkheid en respect) en anderzijds prikkelt (inspireren en durf). Misschien kent niet iedereen LEADER, maar dit was een waardenset die we hadden ontwikkeld om IT en business goed met elkaar te laten samenwerken. Maar ook hier was de lijst wat te lang en niet breed ge-noeg om voor elke VDAB’er een goede richtingaanwijzer te zijn. Het is dus FIER geworden en daar ben ik fier op! (lacht).”

ik ben fierAlles wat je doet, doe je vanuit je ingesteldheid, je eigen waarden. Dus ook je werk. Met veel mensen worden dat dan ook veel waarden… Waar gaan we bij de VDAB met z’n allen voor? Is dat bepaald? Ja! Voortaan zijn ‘Fier’: Durf, Inspireren, Eerlijk zijn en Respect tonen’ onze richtingaanwijzers. ‘De zoveelste waardenset’, volgens sommigen. ‘Schone woorden, maar wat in de praktijk?’ vragen anderen zich af. Zijn die waarden zó belangrijk? En waar zijn ze dan wel goed voor? Vragen bij de vleet. De antwoorden komen van Fons.

Page 8: Content jaargang 1 september 2013

PERSONEELSM

AGAZINE 015_

We zien soms niet meer dat we elke dag mee aan het geluk van mensen

werken. Zonde toch!

De waarden kennen we nu, maar hoe moet het nu praktisch verder? “Elk provinciaal directiecomité maakt een voorstel van hoe ze met waarden willen werken. Niet om helemaal met iets nieuws te starten, hoor: de aandacht gaat in de eerste plaats naar ‘Iedereen bemiddelaar’ en hoe we daar nog meer waardengericht in kunnen werken. En tegelijk bekijken de PDC’s ook de bestaande initiatieven, want er lopen uiteraard ook al heel mooie projecten. Misschien hebben sommige teams extra coaching nodig? We willen ook dat teams zich voor zichzelf afvragen hoe zij de waarden vertalen in hun gedrag. Respect voor klanten betekent bijvoorbeeld – om maar wat te noemen - dat iedereen de telefoonpermanentie goed verzorgt en dat alle telefoontjes onmiddellijk en goed worden beantwoord. De waarden komen ook aan bod in de planningsgesprekken en later in de functioneringsge-sprekken.”

Hoe ziet de VDAB er in de nabije toekomst volgens jou uit? “Met de staatshervorming krijgen we een aantal belang-rijke nieuwe taken. Vandaag moeten de RVA en de VDAB samen zorgen voor de activering van werkzoekenden. Dat is niet altijd efficiënt. Na de staatshervorming zijn de controle op het actieve zoekgedrag en sanctionering onze bevoegdheid. Dan wordt een betere aanpak mogelijk om te activeren. Dat doen we op twee manieren: door

werkzoekenden actief te verwijzen op vacatures en door constant sollicitatiefeedback te vragen aan de werkge-vers. Pas als we echt goed zijn in ‘Iedereen bemiddelaar’, zal het ons lukken om volgens deze twee principes te werken. Het is belangrijk dat we een ‘excellente bemid-delaar’ zijn en geen politieagent worden. Dat is de taak van elk team en elke leidinggevende. We kunnen ‘Ieder-een bemiddelaar’ pas waarmaken met zelfsturende en geëngageerde teams en gemotiveerde medewerkers.”

Als de helft van de medewerkers in zijn haar moet beginnen krabben

om een opsomming van de waarden te geven, zit het fout.

Dit is je eerste interview voor ons gloednieuwe personeelsblad. Hier ook fier op? “Absoluut. Ik vind het schitterend dat we een manier hebben om verhalen te brengen over mensen en over wat ons als organisatie bezighoudt. We misten echt wel een goed personeelsblad. Pluim voor onze communica-tiedienst, het blad is grotendeels van VDAB-makelij. Wat ik ook leuk vind: je kunt het blad meenemen naar huis en daar laten zien wat er bij ons reilt en zeilt. Samen met ons nieuwe intranet en mail voor leidinggevenden hebben we nu een goeie mix om nieuws, duiding en achtergrondinformatie op de juiste manier naar de juiste medewerkers te verspreiden. Zo hopen we dat mensen de informatie die ze nodig hebben zoveel mogelijk op maat krijgen. Maar uiteraard blijven we de lat hoog leggen en staan we open voor alle commentaar en feedback!”

D U RR R

FI

E

R

E

E

R

S

L

P

I

E

J

C

K

T

Z

T

I

O

J

N

N

E N

IN NE ES P

_ 014

PERSO

NEEL

SMAG

AZIN

E

En die gedachte brengen we dit jaar onder de aandacht met een wel heel specifieke mediacampagne. Met niet één maar maar liefst drie affiches spreken we de werkzoekende, de herschoolde 50-plusser en de werkgever apart aan. En we tonen hen meteen dat we hen tot in de kleinste details en op de meest geavanceerde manieren ondersteunen in hun zoektocht naar werk, geschikte opleidingen of personeel.

Uiteraard zijn er in heel Vlaanderen tal van jobbeurzen, jobdatings, infosessies voor werkgevers en sollicitatietrainingen.

Wij weten dat, maar onze affiches, banners en zelfs onze opvallende tv-spot zal daar voor het grote publiek duidelijk de aandacht op trekken. Je vindt nu al een volledig overzicht van alle activiteiten van de Werkweek op onze Google-site. Tik even ‘werkweek’ in op intranet en ontdek wat we allemaal doen. Hier vind je trouwens ook alle info en tips als je zelf activiteiten wil organiseren. Voor onze klanten en partners bouwden we een aparte subsite: zij kunnen terecht op vdab.be/werkweek.

In één week tonen we aan de buitenwereld wat ‘Iedereen bemiddelaar’ in de praktijk betekent: matchen met alle mogelijke middelen en instrumenten die we ter beschikking hebben, liefst via directe contacten. Maar dat werkt pas echt als je goed ondersteund wordt. En dan moet elke VDAB’er wel mee zijn. Daarom besteden we dit jaar extra aandacht aan de collega’s die niet rechtstreeks met onze klanten in contact komen. Een interne Werkweek-campagne brengt de band tussen centrale diensten en de provinciale werking wat meer in beeld. We vroegen aan collega’s in Brussel waar zij proactief of op afroep kunnen bijdragen aan een succesvolle werkweek. Wat zijn SABAM-regels voor een jobevent? Hoe post je een Werkweek-activiteit op onze VDAB-agenda? Welke informatie heeft de studiedienst die voor jouw event interessant kan zijn?12 diensten geven op intranet tips & tricks en hebben een tijdelijk aanspreekpunt gedurende de hele voorbereiding van de Werkweek. En om dat in de verf te zetten, tonen we die ‘supporters’ op affiches in de Keizerslaan en de Gasthuisstraat. Zo is het ook daar ‘een beetje’ Werkweek…

DE WERKWEEK IS VAN IEDEREEN

NIEUW!

DE WERKWEEKWAT IS ER NIEUW IN 2013?

ALLE WEGEN LEIDEN NAAR WERK!

www.vdab.be0800 30 700(elke werkdag van 8 tot 19u)

en we ondersteunen tot in de kleinste details.

van 14 tot 19 oktober

de WerkWeek werk mee aan

Nico Van Damme is het aanspreekpunt vanuit de centrale diensten voor 4092 collega’s in de provincies. Zo geeft de dienst Relatiebeheer binnen Regie mee vorm aan onze Werkweek.

Tik ‘WerkWeek’ in op inTraneT en onTdek de andere supporTers.

nico supportert voor 4092 collega’s in de provincies tijdens de werkweek.

Page 9: Content jaargang 1 september 2013

_ 016

PERSO

NEEL

SMAG

AZIN

E PERSONEELSM

AGAZINE 017_

ALTIJD AL MOBIEL GEWEEST: DE MOBIELE OPLEIDINGEN BIJ JOHAN VAN HECKE

Voor jou is mobiele dienst-verlening niets nieuws?“Nee, hoor. We organiseren al mobiele opleidingen voor o.a. lassers, metselaars, dakdek-kers, klusjesmannen, tui-niers, autobuschauffeurs. Typisch voor mobiele secties is dat de opleiding niet in een ‘vaste’ opleidingslo-catie van de VDAB plaats-vindt. We kijken naar de regionale behoefte en organiseren dan de oplei-ding flexibel ter plekke. We doen dit ook altijd in samenwerking met lokale besturen die meestal de locatie en de grondstoffen op hun budget nemen en vaak nog met andere partners, zoals de sectoren en het onderwijs. Soms is het even zoeken om elkaars vragen en belangen goed te begrijpen, maar daaruit ontstaan heel mooie samenwerkin-gen uit.”

Werkzoekenden moeten zich misschien minder ver verplaatsen, maar geraken ze ook vlotter aan het werk?“Vaak worden bedrijven ‘s avonds uitgenodigd om kennis te maken met de opleiding en de cursisten (de jobdatings). Dat werkt goed voor de plaatsingskansen. Bij mobiele opleidin-gen ligt de nadruk niet alleen op efficiëntie, maar ook op de typische knelpunten van de arbeidsmarkt in een bepaalde regio.”

Eigenlijk is het een echte win-winsituatie. De werkzoekende volgt opleiding in eigen streek met

meer kans op werk.

“De bedrijven krijgen werknemers die nog meer vraaggericht opgeleid zijn en de steden en gemeenten zijn blij dat ze hun inwoners meer kansen kunnen geven op opleiding en werk in eigen streek. Omdat de opleiding ook nog eens heel knel-puntgericht is, is er een hogere uitstroom naar werk. En dat vinden we als VDAB natuurlijk heel belangrijk.”

WAAROM MOBIELE DIENSTVERLENING?

Er beweegt vanalles in onze werkwinkels en opleidingscentra: we verbeteren onze dienstverlening en dat gaat niet on-opgemerkt voorbij. Nieuw daarbij is dat we merken dat er buiten onze vaste locaties steeds meer nood is aan plaat-selijke dienstverlening. Hoe lossen we dit op? Via mobiele dienstverlening. Maar wat is dat nu? We vroegen het aan Dorine Samyn, algemeen directeur a.i. van AMD.

Dorine, hoe gaan die mobiele diensten er precies uitzien? “Dat zal verschillen van gemeente tot gemeente. We leggen – onder andere in overleg met de lokale besturen – nu de krijtlijnen vast voor deze mobiele dienstverlening. Wanneer en hoe gaan we welke mobiele diensten leveren? Die vragen bespreken we telkens in overleg. Ik zie drie redenen om mobiel te werken. Werkzoekenden met een probleem van taal of geletterdheid kan de Servicelijn

of de webdienstverlening niet helpen. En het is nog steeds de bedoeling dat ook werkzoekenden met verplaatsingsproblemen zoveel mogelijk naar de werkwinkel gaan. Alleen als het echt niet anders kan, ‘komt de VDAB naar je toe’. Ten derde: in crisissitua-ties of ad hoc acties. Waarom zou een vacatureconsulent voor een toeleidingsactie voor dienstencheques zich niet verplaatsen naar de betrokken gemeente of werkgever, i.p.v. alle werkzoekenden naar hem/haar? Uiteindelijk is het enige wat een consulent nodig heeft om te functioneren een internetverbinding en de laptop.”

Gaan we dan gewoon een zitdag doen op verplaatsing? “Het is zeker niet de bedoeling om ‘zitdagen’ te organiseren waar-bij we ‘wachten tot er iemand langskomt’. Zo werkt het niet. Het gaat echt om gericht werken op afspraak.”

Werken op afspraak is voor sommige medewerkers wel be-hoorlijk nieuw. Zeker als je het gewoon bent om vooral via uitnodigingen te werken? “Dat klopt. We moeten leren het roer om te gooien. Ik merk dat we vaak nog te weinig rekening hou-

den met de agenda van de werkzoekenden. Op goed geluk een uitnodiging meer dan een week op voorhand sturen, is niet de meest succesvolle aanpak. En dan maar klagen over de geringe opkomst en alle administratieve rompslomp qua opvolging dat dit meebrengt. Trouwens, we moeten ons wat vaker afvragen of we een klant wel letterlijk moeten ’zien’ om een boodschap over te maken. De gemiddelde vacatureverwijzing kan even goed via de telefoon of mail afgehandeld worden dan via een gesprek in de werkwinkel. En het gaat veel sneller! Een uitzendkantoor stuurt ook geen brief als ze een job hebben… De tijd die we ermee uitsparen geeft ons dan weer ruimte om andere mensen, die het hard nodig hebben, goed te begeleiden.”

Is mobiele dienstverlening vooral voor basisdienstverlening bedoeld? “We moeten zorgen dat we er zijn waar de mensen ons nodig hebben, vooral met begeleiding en opleiding. Voor heel wat andere diensten kunnen mensen terecht op onze website en bij de Servicelijn. Dat gaan we – logisch - niet nog eens mobiel aan-bieden. Kijk bijvoorbeeld naar onze mobiele opleidingen die we al een paar jaar organiseren. Dat toont mooi hoe je opleiding dicht bij mensen kunt organiseren én tegelijk kunt inspelen op wat een bepaalde regio nodig heeft.”

Was het dan geen terechte bezorgdheid dat onze diensten een stuk minder bereikbaar worden door vanuit minder werkwinkels te werken? “Deels wel, maar niet helemaal. Eigen-lijk hoef je voor heel veel diensten de deur niet meer uit te komen. Je vindt een schat aan informatie op onze website. Die wordt dagelijks geraadpleegd door zo’n 80.000 bezoekers. Dit succes verdienen we omdat we goed zijn. Tegelijk is er de Servicelijn die heel wat diensten aanbiedt. We zorgen dat de Servicelijn versterkt wordt met bijkomende medewerkers. En nu is het aan ons samen om, waar het kan, mensen meer te verwijzen naar onze website en de Servicelijn. Een werkwinkel is er dus vooral om te bemiddelen, oriënteren, sollicitatieondersteuning te bieden en toe te leiden naar opleiding en begeleiding. Tegelijk moeten we meewerken aan de mobiliteit van werkzoekenden. Ook al is dat soms knap lastig. Werk ligt ook niet altijd onder de kerktoren, he.”

Dat vraagt van de VDAB’ers wel een pak flexibiliteit? “Dat klopt. We wisten dat er dit jaar veel veranderingen op ons zouden afkomen en nu voelen we dat ook effectief. We moéten gewoon-weg wendbaar zijn en inspelen op regionale behoeften en nieuwe technologische mogelijkheden, zoals E-wijs. Daar worden we – terecht - ook op afgerekend. Mensen en werk samenbrengen moeten we uitermate vlot kunnen doen. En wat verplaatsingen maken, hoort daar nu eenmaal bij. Uit je kot komen, biedt een ander perspectief op de behoeften van de klant. Tegelijk vind ik deze evolutie ook goed: het houdt ons alert voor onze uitdagin-gen! Een beetje ‘durf’ kan hier ook geen kwaad, hoor! (lacht)”

We willen goed bereikbaar blijven voor wie zich heel moeilijk kan verplaatsen of kampt

met een probleem van taal en/of geletterdheid. Daarom het initiatief om op gemeentelijke

of OCMW-locaties toch beperkt aanwezig te blijven.

Dorine, hoe gaan die mobiele diensten er precies uitzien?“Dat zal verschillen van gemeente tot gemeente. We leggen – onder andere in overleg met de lokale besturen – nu

we welke mobiele diensten leveren? Die

Page 10: Content jaargang 1 september 2013

vlaamse sociale partners:

sectorale sociale partners

SERR –SERVVESOC

lokaal niveau:Lokale besturen

Lokale werkgelegenheids-

fora wwocmw, resoc

onderwijs-instellingen:vco, be, dbso

niveaus:lo, secundair,

hs, univ

federaalniveau:RVA, RIZIV,

KSZ

domeinjustitie:

gevangenissenjustitie

TENDER-PARTNERS:publiekeprivate

ARBEIDS-MARKTGEGEVENS,

STUDIES en ARTIKELS AM:Cedefop, emcoo.a. Steunpunt

PES BELGISCH:Forem, Actiris, ADG, Bruxelles

Formation,Synerjob

overheidsagent-schappen en

departementen:WSE, VSA WSE,

ESF AGENTSCHAP, RTC, AKOV, VLOR

dienstverlening specifieke groepen:

GTB-GOB-GA, CAW,CGGZ, mutualiteiten

straathoekwerkjeugdwerk, jeugdraden

VACATUREVER-SPREIDING en HRM

KNOWHOW:jobat, vacature,

monster, stepstonehr magazine en hr

square, vov

INTERMEDIAIREN AM:uitzendkantoren,

outplacement, wervings-kantoren, assessoren,

internationalerekruteringsbureaus

Europese programma’sen intermediairen:

Eures, Europass, Sector-alliances en -councilsCrossborder allianties

HOPES, WAPES, EVTAinternationale

rekruteringsbureaus

EINDGEBRUIKERSTEWERKSTELLING HRM HERSTRUCTURERING:

bedrijven (specifiek: kmo), organisaties als werkgever

(socialprofit, scholen diverse koepels, sociale

instellingen, ...)

am sectoraleorganisaties:sectoren, sln,

federgon, vosec, vlab, vlaams netwerk

armoede, grip,wg-organisaties,

...

PERSONEELSM

AGAZINE19__ 18

PERSO

NEEL

SMAG

AZIN

E

De slogan van de VDAB is niet voor niets ‘samen sterk voor werk’. We werken nauw samen met heel wat actoren op de arbeidsmarkt. En vanuit onze regiegedachte groeit dat netwerk alleen maar aan. We hebben onze partners in een mooi over-zicht gegoten.

Zoveel verschillende

PARTNERS!"WIE ZIJN ZE? WAT DOEN ZE?"

belangen-organisaties

eindgebruiker:vakbondenvoka, unizo

specifieke voorzieningen

werk:sociale werkplaatsen,

beschuttewerkplaatsenarbeidszorg-initiatieven

Om alle werkzoekende en niet-actieve burgers maximaal op maat te activeren, om een degelijke loopbaandienst-verlening te voorzien en werkgevers een perfect sluitende aanpak aan te meten, moeten we ons gelukkig niet langer alleen in de frontlinie zetten. Door op een moderne manier samen te werken met onze partners, realiseren we al deze doelstellingen. En dit op een zeer efficiënte manier. Bovendien: willen we zicht houden op wat er gebeurt op het werkveld en wat de gevolgen van onze beslissingen zijn, dan hebben we hen absoluut nodig. Dankzij hen houden we immers rechtstreeks contact met onze verschillende klantengroepen. Zo bouwen we onze sterke kanten verder uit, maar maken we ook gebruik van de sterktes van andere organisaties. Meer dan ooit willen we daarom inzetten op partnerschappen en samenwerking. Enkel zo bieden we, als één front, de best mogelijke dienstverle-ning aan niet-actieve burgers, werknemers en werkgevers. En dat is toch de bedoeling, niet?

Onze rol als arbeidsmarktregisseur

Een netwerk vol afkortingen, het is niet alleen VDAB-jargon. Wil je weten waar deze afkortingen nu weer juist voor staan en wat deze partners precies doen, tik ‘partners’ in als zoekwoord op intranet. En je bent weer mee…

* Wat Betekent Die Afkorting?

WBDA?*

Page 11: Content jaargang 1 september 2013

EN WE

ONDERSTEUNEN

TOT IN

DE KLEINSTE

DETAILS.

VAN 14 TOT 19 OKTOBER

DE WERKWEEK WERK MEE AAN

TIK ‘WERKWEEK’ IN OP INTRANET EN

ONTDEK DE ANDERE SUPPORTERS.

FONS SUPPORTERT IN DE WERKWEEK VOOR 4821 VDAB-COLLEGA’S.

VDAB_Werkweek_intern_A4.indd 2 23/08/13 14:30

v.u

. Fo

ns

Lero

y -

Keiz

ersl

aan

11

- 10

00 B

russ

el