Content jaargang 2 januari 2014

9
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 2 - NR. 1 - JANUARI 2014 C O NTENT NIEUW! Een communicatie- plan voor 2014 ‘t is bijna zover: IBO-dag op 30 januari Goede voornemens van onze collega’s voor het nieuwe jaar Uit de bak, aan de bak!

description

 

Transcript of Content jaargang 2 januari 2014

Page 1: Content jaargang 2 januari 2014

NIET

TE

MISS

EN B

LAD

VOO

R VD

AB P

ERSO

NEEL

SLED

ENJA

ARGA

NG 2

- N

R. 1

- J

ANUA

RI 20

14

CO

NT

EN

TNIEUW! Een communicatie-plan voor 2014

‘t is bijna zover:IBO-dag op 30 januari

Goede voornemens van onze collega’s voor het nieuwe jaar

Uit de bak,aan de bak!

Page 2: Content jaargang 2 januari 2014

Roadies zijn halverwege Goede voornemens van onze collega’s voor 2014

Vandaag gedichtendag,

De VDAB-diensten zijn morgen uitzonderlijk dicht, Want onze 5000 medewerkers vinden het hun plicht,

om naar bedrijven en winkels te gaan en iedereen over het IBO-contract te woord te staan.

Via leren op de werkvloer kunnen ondernemers nieuwe werknemers zelf opleiden en hoge sociale lasten vermijden.

Want ervaren personeel staat jammer genoeg niet in de rij en via IBO krijgen bedrijven er werkkrachten met veel goesting bij.

Bovendien raken werkzoekenden zo sneller aan een job en doen ze meteen ervaring op.

Voor iedereen absoluut top!

- Gedichtendag -

0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19u)

Alles over leren op de werkvloer op vdab.be/ibo

MOrGen zIjn we Op-De-BAAn-DAG.

CONTENT 03

_

“Ik ben fier op wat ik dagelijks bereik met mijn teamDit jaar werk ik 25 jaar bij de VDAB. En daar ben ik FIER op. En vooral fier op wat ik dagelijks bereik met mijn team.”

“Ik durf nieuwe zaken uit te proberen.25 jaar geleden startte ik mijn loopbaan in de zogenaamde schakelopleidingen. Als lesgever hout en bouw stond ik zelf in voor de organisatie van de selecties, de intake, de tewerkstelling van de werk-zoekenden en de contacten met bedrijven. Dat was een hele uitdaging!”

“Ik wil vooral het beste uit mijn job te halen.Ik gaf zelf vorm aan de nieuwe structuur binnen mijn job als provinciaal verant-woordelijke facility voor de regio Roesela-re-Kortrijk. Samen met mijn team zet ik me iedere dag in om een meerwaarde te bete-kenen voor de provincie West-Vlaanderen. Met een open communicatie tussen de collega’s van facility, CC en AMB wil ik de muren afbreken tussen de verschillende diensten. Zo kunnen we beter samen wer-ken aan één VDAB.”

“Muziek is mijn passieIk speel al 25 jaar jazz. Momenteel bij het Simply Jazz kwintet (www.simplyjazz.be) en als freelancer bij diverse bigbands en muziekgroepen. James Morrison, Toots Tielemans en Jo Lemaire zijn maar enkele bekende namen waarmee ik optrad. Ik stond ook op het podium tijdens het jazz-festival van Montreux, Dranouter Folkfes-tival, Beleuvenissen en Gentse Feesten.”

“In maatschappelijk ondernemen zit muziekIk organiseerde o.a. een VDAB inzamel-actie van gitaren voor het Rode Kruis op-vangcentrum Menen. De gitaren lapte ik zelf op en gaf enkele gratis lessenreeksen aan de bewoners van het centrum. Deze blijven nu in het opvangcentrum, zodat bewoners ze verder kunnen uitlenen. Deelnemen aan MVO-acties versterkt ook de band tussen de collega’s en geeft met-een inspiratie om nog beter samen te werken.”

“Dit jaar viert de VDAB zijn 25ste verjaardag. Ik ben fier dat ik al 25 jaar kan bijdragen aan het geluk van onze klanten. En dat vertellen mijn collega’s die ook 25 jaar in dienst zijn, 25 jaar worden of de 25ste ver-jaren in onze personeelsagenda van 2014. Zeker lezen!”

P.s. Ik zou toch liever opnieuw mijn 25ste verjaardag vieren dan 25 jaar dienst bij VDAB

AL FLUITENDNAAR JE

WERK

Koenraad BekaertAl 25 jaar fluitend naar de VDABCOLOFON

Deze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3

Koen gaat al 25 jaar fluitend naar het werk

4

‘t Is bijna zover: IBO-dag op 30 januari

10 11

6

Korte berichtjes houden je op de hoogte

Een goed voorbereide presentator is er twee waard

Doe ervaring op met een bedrijfsstage

15

Uit de bak aan de bak met Marina

12

Online afspreken met een loopbaanconsulent buiten

de kantooruren

NIEUW! Een communicatie-plan voor 2014

7

8

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

CONT

ENT

14Goede VDAB voornemens

voor

11NIEUW!

Page 3: Content jaargang 2 januari 2014

_ 04

CONT

ENT

CONTENT 05

_

Geen ervaring? Geen probleem!Iedereen doet mee! Heb je geen ervaring met een IBO? Of met een verkoopsgesprek? Geen probleem! Hopelijk heb je ondertussen de kneepjes van het vak onder de knie met onze infosessies op de cd of de opleidingen in de regio. Wat zeg ik als de werkgever een moeilijke vraag stelt? Geen probleem! We hebben sce-nario’s voorzien met heel wat vragen die een KMO’er zou kunnen stellen.

Duo acties in de provincies!Tijdens de IBO-dag zijn er heel wat acties in de provincies voorzien! De inschrijvingen voor de acties werden massaal opgevolgd!

Misschien ga je samen met een ervaren col-lega de baan op met een flyer en geschenkje naar zo veel mogelijk winkeliers, kleine bedrij-ven en KMO-zones. Of bel je met werkgevers om een afspraak voor onze accountmanagers of bemiddelaars te maken om de voordelen van de IBO toe te lichten. Of sta je in voor de ondersteuning van je collega’s die de straat op gaan. Ben je een kei in het interviewen, Youtu-befilmpjes maken of fotografie? Dan mogen we binnenkort ‘genieten’ van je talent via sociale media en je regionale intranetpagina’s.

Stefan De Bruyne, expert communicatie West-Vlaanderen“Hier in West-Vlaanderen opereren we vanuit vijf locaties: de werkwinkels van Oostende, Brugge, Kortrijk en Roeselare en het oplei-

dingscentrum in Ieper. We bewandelen twee wegen: enerzijds sturen we 'sectorale duo's' op weg (telkens iemand van AMB en CC) die be-drijfsbezoeken brengen en anderzijds gaan er ook collega's het belpanel bemannen en be-vrouwen. De collega's van de ondersteunende diensten kunnen kiezen of ze bellen, mee de baan opgaan of voor de omkadering zorgen (catering, etc...). Accountmanagement en de bedrijfsconsulenten bemannen de hulplijn voor moeilijkere vragen.

We focussen vooral op de KMO's. De collega's die de bedrijfsbezoeken doen, nemen het 'smoe-lenblad' mee van de accounts (een gedrukte A4 met een overzicht van de contactgegevens van onze accounts). Zo kunnen ze contact opnemen met hen op een later tijdstip mochten ze ons nodig hebben. We gaan de actie ook gebruiken om de gegevens in de bedrijvendatabank eens te checken en meteen goed te zetten.Om 8.30 uur brengen we iedereen samen op de vijf locaties om nog eens te briefen. Vervolgens starten we met de bezoeken en de belactie om

HET IS BIJNA ZOVER…

Op 30 januari komen we op straat

voor IBODonderdag 30 januari is het IBO-dag en zijn we samen met alle 4.821 VDAB’ers

iedereen bemiddelaar. We gaan de straat op met oplossingen uit ons bemiddelings- en opleidingsaanbod. Vooral deze om ervaring van werkzoekenden op te bouwen, zoals een

Individuele BeroepsOpleiding (IBO). En dat brengen we bij onze klanten die ons nog wat beter mogen leren kennen: de kleine zelfstandigen en KMO’s.

Zo sturen we een sterk signaal uit naar onze werkzoekenden en werkgevers, maar ook naar politici, pers en partners. ‘We hebben veel te bieden, en dat bieden we graag aan’.

Vandaag gedichtendag,

De VDAB-diensten zijn morgen uitzonderlijk dicht, Want onze 5000 medewerkers vinden het hun plicht,

om naar bedrijven en winkels te gaan en iedereen over het IBO-contract te woord te staan.

Via leren op de werkvloer kunnen ondernemers nieuwe werknemers zelf opleiden en hoge sociale lasten vermijden.

Want ervaren personeel staat jammer genoeg niet in de rij en via IBO krijgen bedrijven er werkkrachten met veel goesting bij.

Bovendien raken werkzoekenden zo sneller aan een job en doen ze meteen ervaring op.

Voor iedereen absoluut top!

- Gedichtendag -

0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19u)

Alles over leren op de werkvloer op vdab.be/ibo

MOrGen zIjn we Op-De-BAAn-DAG.

0800 30 700 (elke werkdag van 8 uur tot 19 uur)

Alles over leren op de werkvloer op vdab.be/ibo

Op zOek naar de geschikte medewerker? Die maakt u toch gewoon zelf!

We sturen u een sollicitant met

minder ervaring in uw vak, maar

met heel veel goesting. U leert

‘m alle kneepjes kennen op uw

werkvloer. Zo bespaart u niet

alleen op sociale lasten, maar

u krijgt ook een gemotiveerde

medewerker mét de juiste ervaring.

VDAB_IBO_campagne_Flyer_210x100_V4.indd 1 06/01/14 10:11

9 uur en die loopt door tot 15 uur voor de be-zoeken en 15.45 uur voor de belactie. Zo is er nog voldoende tijd om te registreren. Over de middag kunnen alle VDAB'ers langs in één van de vijf locaties om de interne man te verster-ken. We sluiten af om 16 uur met een glas, ide-aal om nog wat te netwerken met de collega's die je net hebt leren kennen!”

Annemarie Moerman, VDAB Antwerpen“Bijna iedereen in Antwerpen is met de orga-nisatie bezig. Een aantal teamleiders zijn vlijtig aan de slag gegaan. We waren bij de eersten om een mooie en overzichtelijk Google site aan te maken, en het hoofdbestuur en de anderen provincies hebben ons voorbeeld gevolgd.De hoofdactie ligt vast en dat is flyeren!”.

Luc Smeets, VDAB LimburgVoor deze dag kozen we voor één duidelijke ac-tie: het informeren van bedrijven aan de hand van een folder over IBO. En de aanpak is vrij eenvoudig. Limburg wordt ingedeeld in 9 ver-trekpunten.

Vooraf wijzen we de meeste personeelsleden toe aan één van de startlocaties. We gaan in duo’s de baan op. De teamleiders uit de werk-winkels concretiseren voor elk duo de opdracht naar straten en bedrijven. Op een opvolglijst duiden we de bezochte bedrijven aan en note-ren we of er aansluitende vragen zijn.

Ons dagprogramma:8u30 Onthaal met koffie en croissant

en briefing9u30 Eerste ronde bedrijfsbezoeken12-14u Broodje en een drankje

op de vertreklocatie, bijsturing14-16u Tweede ronde bedrijfsbezoeken16u Afronding met een drankje

en inleveren resultaten

Primeur: Leuke inlassing op 29 januari in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Maar jij krijgt nu al de preview in deze content!

Page 4: Content jaargang 2 januari 2014

_ 06

CONT

ENT

Online afspreken met je loopbaanconsulent buiten de kantooruren

Werknemers die loopbaanadvies wensen, konden vroeger al één avond per week terecht in een werk-winkel. Om onze dienstverlening nog klantvriendelijker te maken, bieden we daarom vanaf 2 december de mogelijkheid om deze afspraken elektronisch te boeken. Werknemers kunnen dan terecht op momenten die perfect in hun agenda passen. We vroegen meer uitleg aan Barbel Beyens, projectleider van de web-diensten.

Heel eenvoudig voor de werknemer

Barbel: “Door de werkwinkels één dag per week open te houden tot 19 uur kwamen we al tegemoet aan mensen die overdag werken, maar een beroep willen doen op onze dienst-verlening. Werknemers die nu vooraf een af-spraak boeken, bepalen dus zelf wanneer ze langs willen komen. Naast het online boeken van een afspraak naar keuze, kan je ook aan-geven waarover je het wil hebben. Bv. zoek je een andere baan of heeft je carrière een extra zetje nodig? Zo kunnen onze consulenten zich nog beter voorbereiden op het gesprek. Het systeem biedt verder ook de werkwinkels de mogelijkheid om de avondopeningen efficiën-ter te organiseren.”

“Elektronisch een afspraak boeken is heel een-voudig en doe je met een paar muisklikken van thuis uit via www.vdab.be/afspraak. Je moet geen account aanmaken of inloggen. Je krijgt een overzicht van wat nog vrij is. Boek gewoon het uur dat je uitkomt”, vertelt Barbel.

Samen oplossingen zoeken

“Het is voor het eerst dat onze klanten online, en verspreid over heel Vlaanderen een afspraak kunnen boeken. Deze nieuwe werkwijze moet nog aan bekendheid winnen. Maar we zijn er-van overtuigd dat dit dè manier is waarop de klanten met ons willen samenwerken.”, zegt Barbel. “Klantvriendelijk omdat ze zelf kunnen bepalen wanneer het past in hun agenda. En efficiënt omdat ze vooraf al kunnen aangeven waar het probleem zich situeert en we dus ge-richt naar oplossingen kunnen zoeken.

Nog meer online afspraken

“We beperken ons elektronisch afsprakensys-teem niet tot onze werkwinkels . Het ‘Youcan-bookme’ systeem wordt ook uitgetest in andere locaties. Ondermeer in de CC door consulenten voor persoonlijke begeleiding en door e-coa-ches om sollicitatiegesprekken in te oefenen.”

CONTENT 07

_

Er zijn heel wat variaties mogelijk. Sara: “Wil je gewoon eens ‘proeven’ van de bedrijfswereld? Dan kan je een kennismakings-stage van één dag volgen. Zo kom je snel meer te weten over de gevraagde competenties en de arbeidsomstandigheden van een bepaalde sec-tor. Je leert ook hoe een bedrijfsklimaat aan-voelt en verschilt van het VDAB-klimaat.Als je je vakkennis wil uitbreiden of actualise-ren, nieuwe technieken of inhouden wil aanle-ren, dan kan je kiezen voor een vormingsstage. Deze duurt iets langer, tussen de 3 à 5 dagen.

Wil je je omscholen naar een andere sector? Dan is een transitiestage meer iets voor jou. De tijdsduur van deze stage bepaal je in overleg met de leidinggevende. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om bin-

nen de VDAB een stage te volgen. Je kan bv. een stage volgen om een dienst waar je mee samenwerkt, beter te leren kennen.”

Ik deed professionele ervaring op bij OVAM via

een kennismakingsstage

Kristel Moermanse-coach

“Voor ik aan mijn stage begon, had ik een voor-bereidend gesprek over mijn beoogde doelstel-lingen, de stage-inhoud en de rapportering.Als e-coach moet je je klanten goed voorbe-reiden op een sollicitatiegesprek. Wat zijn de aandachtspunten, welke accenten worden ge-legd tijdens een sollicitatiegesprek?Wat zijn de doorslaggevende selectiecriteria bij een sollicitatie? Via een stage bij OVAM wilde ik hier meer over weten. Na mijn stage deelde ik mijn ervaring met mijn collega’s.”

Meer inzicht in het bedrijf, de bedrijfsprocessen en

de samenwerking tussen de diensten

Marco Bonafiniinstructeur Frans en bedrijfsvoering VDAB Diest

Ik liep een vormingsstage bij Hospital Logistics. Dit bedrijf biedt een geïntegreerd pakket logis-tieke diensten aan instellingen in de gezond-heids- en welzijnszorg.

Als instructeur bedrijfsvoering begeleid ik de cursisten in ons leerbedrijf Orange Catering. Ze werken in een gesimuleerde kantooromgeving met een aankoop-, verkoop-, productieafde-ling en een magazijn. Om onze opleiding nog

beter af te stemmen op de arbeidsmarkt liep ik stage in het magazijn, op de customer ser-vice en op de boekhouding van Hospital Lo-gistics. Ik kreeg zo ook een beter inzicht in de bedrijfsprocessen. Mijn bedrijfsinzicht en de samenhang over de afdelingen heen groeiden aanzienlijk. In 2009 liep mijn rechtstreekse collega, Frits Jochems, instructeur talen Ned/Eng en bedrijfsvoering, al een soortgelijke vor-mingsstage bij Kuehne&Nagel, een voorname logistieke dienstverlener die de warehousing-activiteiten voor Lexmark printers in Europa beheert. Als voorbereiding op integratie van een fysiek magazijn in het leerbedrijf Orange Catering en de komst van ERP (MS Dynamics Nav 2009) leerde hij meer over magazijnactiviteiten van inbound tot outbound.

EEN KMO BETER LEREN KENNEN? ZELF ERVARING OPDOEN OP DE WERKVLOER?

Dat kan! Met onze bedrijfsstages

Een stage volgen om ervaring op te doen? Dat is toch eerder iets voor pas afgestudeerden? “Helemaal niet”, zegt Sara De Rop van Spoor 21, “het is heel belangrijk dat je de leefwereld

van je klanten goed kent. Zowel de achtergrond van onze werkzoekenden, maar ook een goed inzicht verwerven in het reilen en zeilen van het bedrijfsleven is belangrijk om een goede dienstverlening te kunnen aanbieden. Want we zijn toch zoals iedereen bemiddelaar?”

Wil je een bedrijfsstage volgen? Bespreek dit dan eerst met je direct leidinggevende. Als deze akkoord gaat, dien je een aantal documenten in orde te brengen die je op intranet vindt (met trefwoord: bedrijfssta-ges). Geef ook steeds door aan de perso-neelsdienst dat je op stage gaat.

Voor informatie en coaching, kan je bij Sara De Rop terecht.

Page 5: Content jaargang 2 januari 2014

_ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

_

NIEUW! Een communicatieplan voor 2014

Samen met de klemtonen van het JOP lees je hier ook welke communicatie we intern en extern gaan voeren om dit alles onder de aandacht van werkzoekenden, werkenden en werkgevers te brengen.

Dit zijn de grote lijnen van onze communica-tieplannen, uiteraard mag je in 2014 ook nog bijkomende communicatie-acties verwachten die kort op de actualiteit spelen.

Bovendien staan we voor een jaar waarin we ons VDAB-imago flink willen in de verf zetten en met een opgefriste huisstijl, verrassende beelden en een heldere boodschap willen naar buiten komen.

We starten het jaar bovendien met de JOP-communicatie zelf onder handen te nemen. Een handig boekje geeft op een aangenamere manier alle details van het plan vrij. Je ontdekt het vanaf vandaag zelf op intranet en je hoeft dit niet af te drukken, het kan op scherm door-bladerd worden.

Wat gaan we communiceren?

We willen de eerste en laatste 3 maanden van het jaar manifest inzetten op het merk ‘VDAB’. Dé uitgesproken prioriteit voor 2014 is het ver-sterken en invullen van de inhoud van die sterke naam, VDAB. Het is van groot belang dat zowel wijzelf, onze betrokken partners en be-leidsmakers als het brede publiek op de hoogte zijn van die sleutelrol die VDAB, in al zijn fa-cetten, opneemt in onze arbeidsmarkt. En dat laten we dus gewoon weten.

JanuariIBO-dag: 30 januari, we komen op straat rond het product IBO. Specifiek gericht naar een actiedag die ondersteund wordt door nationale media.

AprilLoopbaandienstverlening: met de herhaling van deze campagne, nog bijgestuurd naar onze partners, lopen we voor de vierde maand op rij duidelijk ‘in beeld’. Radio en tv gaan weer fluiten.

Oktober NovemberImagocampagne: in deze periode voorzien we een merk-campagne voor VDAB, mààr vanuit onze regiefunctie. We zoeken een manier om onze partners van VDAB, groot en klein, in the picture te zetten voor hun inzet op de arbeids-markt. We maken zichtbaar waar en hoe we een heel jaar door aanwezig zijn. Een beweging als campagne en dus een waardige vervanger voor de Werkweek.

FebruariHet Grootste Arbeidsbureau Ter Wereld: Twee weken lang wordt MNM het grootste ar-beidskantoor van de wereld, en brengt de radio werkgever en werknemer dichter bij elkaar. En wij worden die

2 weken hun partner. In de vorige edities hebben sociale secretariaten en interimkan-toren deze rol opgenomen. We tonen aan dat als het over werk gaat, VDAB dé spe-ler is. En dus lopen we mee in de kijker.

Mei50+: De publieke agenda wordt in deze dagen be-heerst door de nakende verkiezingen. Wij leggen onze focus in deze periode echter op de 50+ers.

JuliJongeren: traditioneel kiezen we ervoor om in de zomermaanden in communicatie onze klemtoon te leggen op jongeren. We willen hen vooral digitaal bereiken, zowel via de site(s) als via social media. En dat laten we hen dan ook weten.

MaartAlgemene imagocampagne: deze campagne hangen we op aan een nieuwe creatief concept voor VDAB. Dit concept vertrekt vanuit de talloze bezorgdheden, vragen en ver-wachtingen van het publiek over ‘werk’ in zijn meest brede betekenis. En wij geven daar zelfzeker een antwoord op.

Augustus

December25 jaar: in 2014 bestaat VDAB niet minder dan 25 jaar. Aansluitend op de partnercampagne, willen we dit graag ‘vieren’ door middel van een moment waarin partners en betrokkenen worden samengebracht. Een moment waar je geweest wil zijn.

September

Nu al zin in?

Zet VDAB al mee op de kaart op 30 janua-ri. Daar starten we alvast dit boeiende jaar mee!

_ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

_

Page 6: Content jaargang 2 januari 2014

_ 010

CONTE

NT CONTENT 011

_

HAAL MEER UIT JE POWER-POINTPRESENTATIE (PPT)

1 Hanteer de 1-6-6-regel Zet niet te veel op je dia’s. Gebruik vooral kernwoorden en zeker geen volzinnen. De

1-6-6-regel is daarbij een handige vuistregel: één dia per onderwerp, elke regel mag zes woorden bevatten, elke dia zes regels. Gebruik liever drie dia’s dan één dia die wordt volgepropt.

2 Kies een leesbaar lettertype Vermijd onderlijnen, cursief zetten of hoofdletters: dat bevordert de leesbaarheid

niet. Kies een lettertype zonder schreef, zoals Arial.

3 Stuur de communicatie Geef duidelijk aan wat je als boodschap wilt brengen. Dia’s waaruit verschillende

conclusies kunnen worden getrokken, zijn verwarrend.

4 Beelden zeggen meer dan woorden Je publiek leest de dia’s als een affiche. Gebruik zo weinig mogelijk tekst en veel beeld

(foto’s, (beroepen)filmpje. Hoe meer je vertelt dat niet op de dia’s staat, hoe meer je publiek zal luisteren.

5 Zorg voor een structuur Maak eerst een structuur van je verhaal.

6 Bedenk een krachtige opener! Bv. een ludiek filmpje via Youtube, die je publiek onmiddellijk in de sfeer brengt en

die je doelstelling onmiddellijk weergeeft doet wonderen.

7 Lees je dia’s niet letterlijk voor Hou contact met je publiek. Dat bevordert de aandacht en de interactie.

8 Laat ruimte voor vragen Ga in op vragen die relevant zijn voor de hele groep. Persoonlijke of gedetailleerde

vragen kun je beter achteraf behandelen. Laat daarvoor minstens een e-mail of con-tactadres achter.

9 Stel alles op tijd op Zorg dat je vóór je publiek op de locatie bent. Wie staat te prutsen voor zijn publiek,

gaat af.

10 Er bestaat geen ideale lengte Vaak hoor je dat een goede presentatie maar twintig minuten of een half uur mag

duren, omdat mensen zich niet langer kunnen concentreren. Dat klopt niet, je kunt je publiek wel degelijk veel langer boeien. Bouw rustpunten in, schud je publiek af en toe wakker of bouw cliffhangers in.

Bron: Marc Mombaerts, lector aan de Arteveldehogeschool in Gent

VDAB wint Lean and Green Award

We kregen van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) de ‘Lean and Green’ award. De award is een erkenning voor bedrijven die zich engageren om binnen de vijf jaar hun

CO²-uitstoot met minstens 20% te reduceren. Deze award is extra speciaal voor ons, want we zijn - in tegenstelling tot de meeste an-dere winnaars - geen transportbedrijf.

Vrouwen even geliefd op de arbeidsmarkt

Begin 2000 was nog één op de zes vrouwen op zoek naar werk. Nu is dat gezakt naar minder dan één op de twaalf. De vrouwen doen het daarmee op de arbeidsmarkt even goed als de mannen. Een daling bij de vrou-wen en een stijging bij de mannen heeft ertoe geleid dat de kloof eindelijk dicht is.

De economische crisis heeft de mannelijke bevolking harder getroffen dan de vrouwe-lijke. Dat komt omdat vrouwen vooral wer-ken in minder kwetsbare sectoren zoals bv. ziekenhuizen en dienstenchequebe drijven. Ze werken ook vaker deeltijds, waardoor de koek verdeeld wordt over meerdere perso-nen.’

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys van Rand-stad voorspelt dat vrouwen alsmaar verder zullen oprukken op de arbeidsmarkt. “In absolute cijfers zijn er nog altijd meer man-nen actief op de arbeidsmarkt dan vrouwen, omdat er meer vrouwen dan mannen zijn die volledig kiezen voor hun gezinsleven. Maar de vrouwen zijn volop bezig aan een opmars, ook in de hogere posities. Nu is het nog nieuws als een vrouw tot CEO wordt be-noemd. Maar over tien jaar zal dat niet meer het geval zijn. De raden van bestuur zijn de laatste mannelijke burcht.”

Vlaamse regering wil activering 50-plussers optrekken van 58 naar 60 jaar

Vanaf april wil de Vlaamse regering de ver-plichte activering van meer ervaren werk-zoekenden optrekken van 58 naar 60 jaar om zo meer 50-plussers aan het werk te krijgen. Minister van Werk Philippe Muyters heeft met de sociale partners afgesproken om eerst na te gaan of de VDAB de uitbreiding van de doelgroep tot 60 jaar operationeel aankan.

Vanaf januari 2014 wijzigt de begeleiding van 50-plussers eveneens. De 50-plussers werden

vroeger te veel als een aparte, maar homo-gene groep benaderd. Voortaan krijgen zij een ruimere begeleiding, die nog meer op maat gesneden is. Vroeger kregen 50-plussers en-kel vacatures toegespeeld die gescreend wa-ren door een 50+consulent. Bovendien moest die 50+consulent ook eerst contact opnemen met de potentiële werkgever. Die beperking wordt opgeheven. Het aanbod aan mogelijke vacatures zal voor 50 tot 55-jarigen gevoelig uitbreiden. Voor de groep tot 58 jaar behou-

den we de gevalideerde vacaturemeldingen. Daarnaast is de begeleiding van 50-plussers ook niet langer exclusief voor de VDAB, waar-door ook de private partners meer mensen zullen kunnen helpen. We versnellen ook de aanpak van 3 maanden naar 2 maanden, want hoe sneller we nieuwe werkzoekenden bege-leiden, hoe beter de resultaten.

Meer informatie vind je op het intranet via het trefwoord 50+

Brochure over de integratie van transgendersop de werkvloer

“Is het een jongen of een meisje?” Vaak is dit de eerste vraag als er een kindje wordt geboren. We verwachten dan een duidelijk antwoord, en veronderstellen dat het kind zich later dan ook wel jongen of meisje zal voelen.

Toch zijn er heel wat werknemers of werkge-vers die worstelen met hun gender identiteit. Hoe breng je dat aan bij je collega’s? Hoe vertel je aan je baas dat je voortaan in een nieuwe genderrol door het leven wil gaan? En hoe ga je daar als collega of baas mee om? Hoe kun je als werkgever open, correct en respectvol handelen tegenover je medewerkers, klanten en leveranciers?

Met de informatiebrochure ‘transgenders op het werk’ wil de Vlaamse overheid inspelen op deze concrete vragen op de werkvloer. Het is een praktisch werkinstrument met heel wat tips voor werkgevers en werknemers en bevat ook getuigenissen.

Solange Theys, instructeur CAD bouw en ODL manager, werkte mee aan deze brochure: “Dankzij onze vroegere diversiteitsmanager, Veerle de Pauw, kreeg ik de kans mee te mo-gen schrijven aan de brochure voor integratie van transgenders op de werkvloer.”

De brochure kun je downloaden via het intranet, trefwoord ‘transgenders’

Lever je bulkbiljetten tijdig in!

Heb je nog een bulkbiljet? Deze zijn geldig tot eind januari 2014. Breng uiterlijk tegen eind februari je vervoerskosten in orde via Mijn per-soneelsdossier. Lever je niet gebruikte bulkbil-jetten in bij je plaatselijke administratie vóór

15 februari. Nadien verzamelen we alle bulk-biljetten en leveren deze binnen bij de NMBS.

Ter info: een biljet H&T levert 14,20 euro op; een biljet Enkel levert 7,35 euro op.

voor een geslaagde presentatie

PREZI OF PPT?Prezi is een applicatie gemaakt in Flash waar-mee je online presentaties kunt maken. Een Prezi-presentatie bestaat in feite uit één ‘groot vel papier’ (canvas) waarop je de presentatie maakt. Je kunt hierbij inzoomen op details en uitzoomen voor overzicht. Je kunt ook hyper-links, afbeeldingen en video’s toevoegen.

Omdat Prezi uitgaat van een oneindig groot canvas is het ook wel te vergelijken met een mindmap. Je kunt daarom veel creatievere presentaties maken. Met een pad vertel je je verhaal. Je kunt ook tijdens je presentatie inzoomen op verschillende onderdelen en uitzoomen wanneer overzicht gewenst is.

Is Prezi nu een beter communicatiemiddel voor presentaties dan PowerPoint?Uit recente onderzoeken blijkt dat Prezi niet beter is dan Powerpoint om informatie over te brengen. Het is gewoon een jonger mid-

del. En daardoor soms meer geapprecieerd dan een ppt-presentatie.

Wanneer kies je voor Prezi?Heb je een verhaal met een eenvoudige structuur? Probeer dan zeker eens een Prezi.

De spreker bepaalt het succesPresenteren is een enorme complexe vaardigheid, die spreken, schrijven, visuele communicatie met eigenschap-pen van geavanceerde software combi-neert. We mogen de invloed van nieuwe media niet overschatten.

Maar bovenal: visuele ondersteuning is belang-rijk voor een presentatie, maar de spreker zelf heeft de grootste impact op het succes van een presentatie.

 

Heel wat collega’s gebruiken bij hun presentatie een visuele onder-steuning. Via Powerpoint of Prezi. Maar, hoe maak je een goede presen-tatie? Laat je publiek niet indommelen en lees de tips!

Heel wat collega’s gebruiken bij hun presentatie een visuele onder-steuning. Via Powerpoint of Prezi. Maar, hoe maak je een goede presen-tatie? Laat je publiek niet indommelen en lees de tips!

Page 7: Content jaargang 2 januari 2014

CONTENT 013

_ 012

CONTE

NT

Marin

a De Maessch

alck, Detentiecon

sulen

t

Bijna alle gevangenen komen op een dag weer vrij. Als sa-menleving krijgen we dan opnieuw met hen te maken. Een degelijk en efficiënt re-integratiebeleid is daarom een maat-schappelijke plicht. Werk is hierin een cruciale factor. De veiligheid van onze samenleving staat of valt bij gevange-nisstraffen die het beste in mensen versterken en een einde maken aan criminaliteit. Uit recidive onderzoek van het Na-tionaal Instituut voor Criminalistiek (NICC) in België blijkt dat bijna de helft (44%) van de ex-gedetineerden na hun vrijla-ting opnieuw in de gevangenis belanden. Sommigen zelfs al binnen de twee jaar.Met de campagne ‘Uit de bak, aan de bak’ wil de Bond zon-der Naam (BZN), samen met de VDAB, ex-gedetineerden aan een job helpen. Tijd voor een interview met onze eigen de-tentieconsulent Marina De Maesschalck.

Ruime dienstverlening voor een divers publiek

“Ik werk nu al 10 jaar voltijds als detentieconsulent in de gevangenis van Gent. Het is een heel gevarieerde job. Naast ondersteuning buiten de gevangenismuren, begeleid ik ook de gedetineerden tijdens hun gevangenisstraf.Ik werk voor een heel divers publiek. De gevangenis van Gent, ook genaamd de ‘Nieuwe wandeling’ is een arrest-huis en een tuchthuis voor zowel mannen als vrouwen. Ook mensen die ontoerekeningsvatbaar zijn worden in Gent on-dergebracht. Ik ben eigenlijk zoals iedereen bemiddelaar en breng gedetineerden in contact met werkgevers om hen aan een job te helpen. Via coaching, opleiding en sollicitatie-technieken. Mijn job geeft me heel wat voldoening. Dat kan een goed gesprek zijn met een gedetineerde, een werkgever of een dienst van de Vlaamse Gemeenschap.”

Opleiding en talentontwikkeling binnen de muren bevorderen het herintegratieproces

“Zowat alle experten en ex-gevangenen zijn het erover eens dat opleiding en talentontwikkeling tijdens de detentie het risico op hervallen verlaagt. Deze opleiding kan ook in onze VDAB centra.Als je de verborgen energie en talenten van de gedetineer-den uit de schaduw kan halen, vergroot je de kans om een gezond zelfbeeld, zelfvertrouwen, eigenwaarde en verant-woordelijkheidszin te ontwikkelen. Als een gevangene meer inzicht krijgt in wie hij is, wordt hij zich meer bewust van de gevolgen van zijn daden. Zo heeft het herintegratieproces meer kans op slagen en dus ook op werk. Want werk speelt een cruciale factor. Een gevangene die uit-zicht heeft op werk voelt dat hij nog een toekomst heeft.”

Gedetineerden en werkgevers heb-ben vaak nood aan een extra duwtje

“Het is belangrijk dat we ons werk zichtbaar maken. Niet alleen voor je eigen collega’s van CC maar ook van AMB, want uiteindelijk komen ex-gedetineerden ook in de werkwinkel terecht. Maar ook voor de werkgevers. De actie van BZN ‘Uit de bak, aan de bak’ wil, samen met de VDAB en heel wat partnerorganisaties, werkgevers motiveren om ex-gedeti-neerden meer jobkansen te geven. O.a. door het organiseren van bedrijfsbezoeken in de gevangenissen.Maar ook gedetineerden hebben een extra duwtje in de rug nodig. Ik begeleid niet alleen gedetineerden in de gevange-nis, maar het gebeurt ook vaak dat ik samen met hen naar een opleidingscentrum ga of naar een werkgever. “

Balans tussen stoefen met troeven en belemmeringen overwinnen

“Samen met de gedetineerde bespreken we dan de aan-pak om te solliciteren naar een job en de mate van mijn eigen inbreng in het sollicitatieproces. ‘Leg ik de brug naar de werkgever voor jou of doe jij dit volledig zelf? Wat kan en mag ik zeggen over je verleden? Vertel jij dit zelf of doe ik het? We gaan na met welke troeven de gedetineerde kan ‘stoefen’ en hoe we zijn belemmeringen positief kunnen vertalen en overwinnen.”

Knelpuntberoepen bevorderen de tewerkstelling

“Door de crisis is het nu moeilijker om bij gewone bedrijven aan te kloppen. Heel wat werkgevers zoeken werknemers via interimkantoren. Dat bemoeilijkt het solliciteren voor de ge-detineerden, omdat ze niet over een telefoon beschikken en ook niet onmiddellijk beschikbaar zijn als het interimkantoor een geschikte job heeft. Behalve voor knelpuntberoepen. Dan zijn werkgevers vlug-ger bereid om een ex-gedetineerde in dienst te nemen. Als een gevangene bv. voor zijn veroordeling gewerkt heeft als elektricien, komt hij vlugger aan de bak.

Ik respecteer de houding van alle werkgevers. Soms hebben werkgevers een slechte ervaring met ex-gedetineerden. Of schrikken de juridische procedures hen af, bv. bij elektro-nisch toezicht.Maar, toch zijn er nog heel wat werkgevers die ex-gedeti-neerden een tweede kans willen geven. Werkgevers die het verleden van een werknemer minder belangrijk vinden dan hun passie, inzet en bereidheid om eerlijk te zijn.”

Iedereen heeft recht op dienstverlening

Uit de bak, aan de bak BZN Gevangen

actie 2013

In 2012 vond 49% van de 540 gedetineerden onder begeleiding werk na invrijheidstelling. Vorig jaar zijn 400 gedetineerden ge-start met begeleiding en heeft momenteel 43% werk gevonden.

Page 8: Content jaargang 2 januari 2014

_ 014

CONTE

NT

CONTENT 015_

Goede VDAB voornemens

voor

Een nieuw jaar, een jaar vol goede voornemens. Ook voor de VDAB. We vroegen enkele collega’s welke goede voornemens we zeker in 2014 moeten volhouden.

Dirk Sas, communi-catiemanager a.i.Raadpleeg iedere dag het intranet.Het laatste nieuws vind je in een han-dige rubriek ‘VDAB nieuws’. Om je mail-box te ontluchten bundelen we hier de meeste van de mails die naar zowat alle collega’s gaan. Een aanpassing van een project, een ICT-bericht, de manage-mentletter van Fons, VDAB-acties, en nog veel meer houden we voor jou bij. Ook in 2014 lees je deze nieuwslijn best dagelijks. We vullen constant nieuws aan, maar mocht je even niet kunnen kijken, dan zie je aan de datum welke berich-ten je nog moet inhalen. Met duidelijke titels kan je zo zien wat interessant is voor jou.

Eva Frederix, e-coachGa zelf aan de slag met de ingrediën-ten van ons e-wijs kookboekBak je zelf niet al te veel van e-wijs? Geen nood! Onze collega’s van de webdiensten maakten een Google site ‘Ons Kookboek’. Een vraag van een klant of zelf nieuws-gierig naar wat er mogelijk is met Twit-ter, Chat of Google Hangouts? Je vindt het allemaal terug in ‘Ons Kookboek’.

Proef en beoordeel onze recepten!Krijg je van sommige recepten meteen zin om te gaan koken? Loopt het water je in de mond? Of is de soep aangebrand? Vertel het ons! Beoordeel onze recepten met één, twee, drie, vier of vijf sterren.

Deel jouw recepten met je collega’s!Wil jij zelf een gerecht lanceren? Heb je een suggestie voor één van onze recepten? Deel je reacties met ons via ‘suggesties’ in ons kookboek.

Liesbeth Jagers,expert arbeidsmarkt-dienstverleningDenk eens meer over een 50+ als een jongere met 30 jaar ervaringVermijd negatieve connotaties over onze 50-plussers. Dat mensen langer leven is het meest positieve van onze hogere welvaart. We moeten oog heb-ben om de bedrijfscultuur aan te pas-sen aan ervaren werknemers zodat het

‘aangenaam’ is om langer te werken. Probeer zoveel mogelijk stigmatise-rende benoemingen zoals ‘vergrijzing’,

‘ontgroening’ te vertalen naar minder bedreigende woorden zoals ervaring, netwerking,… Oudere werknemers met veel ervaring voelen zich ook nog jong!

Toon Vandamme, verantwoordelijke CLA en voorzitter sportcomité CDSport wat meer met collega’s, tussen of na het werk. Sporten is gezond. Bewegen is een prima stressreductie. En ook goed voor de teamgeest.Maak tijdens je middagpauze eens meer een wandeling. Samen met de collega’s van de centrale diensten hebben we een community ‘sport@vdab’ gemaakt. Hierin bundelen we alle sportsessies zoals start to run, partyrobics, rugschool, enz. Neem zeker een kijkje en doe inspiratie op voor 2014!

Eva Frederix,Ga zelf aan de slag met de ingrediën-ten van ons e-wijs kookboekBak je zelf niet al te veel van e-wijs? Geen nood! Onze collega’s van de webdiensten nood! Onze collega’s van de webdiensten maakten een Google site ‘Ons Kookboek’. Een vraag van een klant of zelf nieuws-gierig naar wat er mogelijk is met Twit-

Fons Leroy, Gedelegeerd bestuurderLoop de benen uit je lijf voor tewerk-stelling op 30 januariGa tijdens de IBO dag met je collega’s de straat op met oplossingen uit ons bemiddelings- en opleidingsaanbod. Deel flyers uit aan kleine zelfstandigen (KMO’s) over de Individuele BeroepsOp-leiding (IBO). Ook de collega’s van de centrale diensten. Sluit aan bij een re-gio en ga met hen op pad.Zo sturen we samen een sterk signaal uit naar onze werkzoekenden en werk-gevers, maar ook naar politici, pers en partners. ‘We hebben veel te bieden, en dat bieden we graag aan’.

Donderdag 9 januari ging Fons Leroy, samen met Pieter Lesaffer (hoofdredacteur Klasse), in gesprek met Hanne en Brecht. Dat zijn twee leerlingen uit het secundair onderwijs die van het tijdschrift Klasse een jaar lang veertig ver-schillende beroepen mogen testen.

En daar zit vanalles van, van verpleegster tot carrossier. Hun ervaringen schrijven ze dan op in een tijdschrift, om zo medeleerlingen te

helpen een goede studiekeuze te maken.

Ook de VDAB werkt mee aan Roadies. De twee Roadies krijgen elk een eigen rol die perfect bij hen past. Hanne test elke job gedu-rende enkele dagen, en gaat daarna op zoek naar de goede verhalen en de bijzondere col-lega’s. De laatste dag van de werkweek giet ze dat samen in één verhaal op www.roadies.be.Brecht dompelt zich de hele week onder in het werk. Iedere vrijdag zie je zijn belevenissen in het Eén-programma ‘Iedereen Beroemd’, de Metro, Joepie en MNM.

Iedere week krijg je via www.vdab.be meer info over de job van Brecht. Welke talenten heb je nodig? Welke studies of opleiding moet je volgen?

In gesprek met FonsDe twee proefkonijnen zijn intussen halfweg hun avontuur en kregen bezoek van Fons in Garage Jorssen, waar ze bezig waren aan hun 21ste job: carrossier.

Fons “Ik wil leren uit de ervaringen van Brecht en Hanne om zo jongeren nog beter te kunnen begeleiden in hun toekomstige beroepskeuze. Jongeren kunnen dankzij Roadies volop proe-ven van een ongelooflijk gevarieerd palet aan beroepen. Zo kunnen ze zoeken naar een baan die hen echt ligt. Ik steun dan ook ten volle het plan om in de eerste graad van het secundair onderwijs een brede vorming te bieden, en de leerlingen te laten proeven van de verschillen-de richtingen die ze uit kunnen in de tweede graad. Een brede algemene vorming – ook in het technisch onderwijs – geeft jongeren ‘leer-goesting’ en brengt ze maximaal loopbaan-competenties bij.”

SID-inRoadies is ook aanwezig op de SID-ins om er jongeren te informeren over studie- en be-roepskeuze. De Studie-informatiedagen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vor-ming lokken telkens massaal jongeren, ouders en leraren. In elke Vlaamse provincie vindt tussen januari en maart een SID-in plaats. Ook de VDAB neemt deel aan de SID-in met een stand. Uit een bevraging bij 825 laatste-jaars op de studie-informatiedagen (2012) van de Vlaamse overheid blijkt ook dat een kwart van de jongeren niet weet hoe het er in hun droomjob écht aan toe gaat. Verder zegt bijna 40 procent van de bevraagde jongeren dat ze geïnformeerd willen worden over studie- of beroepskeuze door een persoon die de job die hen interesseert, uitvoert.

Roadies verbindt onderwijs en werkVlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Kunnen proeven van een job is voor jongeren net zo belangrijk als een goede opleiding. Ie-dereen heeft talenten en competenties die in het beroepsleven van pas kunnen komen. Een project als Roadies maakt dat ook heel tast-baar en zichtbaar. Goede informatie over wat iemand moet kennen en kunnen in een job, levert gemotiveerde kandidaten en tevreden werkgevers. De VDAB neemt die rol, via een in-strument als Competent, voor zich.”

ROADIES:

40 jobs in 40 weken“Wat we ondertussen geleerd hebben over

beroepskeuze? Dat je moet durven springen”

Brecht Herteleer (19) Hanne Reumers (18)

Page 9: Content jaargang 2 januari 2014

Geen ervaring? Geen probleem.

0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19u)

Wij leiden u zelf op via een IBO-contract.

vdab.be/ibo

We komen de straat op met oplossingen.