Content jaargang 1 november 2013

11
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 1 - NR. 3 - NOVEMBER 2013 C O NTENT CONTENT over de ZUIDDAG STRESS OP HET WERK The PIRATES of the WEST Flex-iTraining op (geboorte)kaart

description

 

Transcript of Content jaargang 1 november 2013

Page 1: Content jaargang 1 november 2013

NIET

TE

MISS

EN B

LAD

VOO

R VD

AB P

ERSO

NEEL

SLED

ENJA

ARGA

NG 1

- N

R. 3

- N

OVE

MBER

201

3

CO

NT

EN

T CONTENT over de

ZUIDDAG

STRESS OP HET WERK

The PIRATESof theWEST

Flex-iTrainingop (geboorte)kaart

Page 2: Content jaargang 1 november 2013

Anne zet Flex-iTraining op de (geboorte)kaart.

CONTENT 03

_

“Kansarmen begeleiden lag me altijd nauw aan het hart. Als Chiroleidster was ik meter van een chirogroep in een wijk met veel kansarmoede. Kindjes uit vierdewereldgezinnen waren meer dan welkom bij ons. Ik gaf toen al ‘chiro-begeleiding op maat’. Samen met de chiroleiding zorgden we voor een laagdrempelige jeugdbeweging, waar iedereen mee op kamp kon. Tijdens mijn ‘Chiro jaren’ heb ik heel veel ge-leerd uit deze specifieke problematiek. Dit neem ik iedere dag mee in mijn huidige job als coach AAMC (Algemene ArbeidsMarktgerichte Competenties). De vroegere jobclub zeg maar.”

“Pro Deo advocaat worden was mijn grote droom. Toch koos ik voor de sociale school omdat ik een job wil waarbij ik mensen kan helpen die ‘echt zoekend’ zijn. Ik wil in de prak-tijk staan. Ik begon mijn loopbaan bij Archonaut, een vzw waarbij kan-sengroepen een opleiding krijgen om houten schepen te restaureren. Ik werkte toen al samen met de VDAB en de overstap was snel gemaakt.”

“Samen groeien is voor mij belangrijk. Voor mij is het iedere dag een uitdaging om mensen te coachen die moeite heb-ben om te solliciteren door bijvoorbeeld een gebrek aan arbeidsattitudes en zelfvertrouwen. Ik ben begaan met mijn cursisten en krijg ook de tijd om hen op te volgen. Zo groei je echt samen!”

“Ik doe wat ik graag doe. Ik woon in Gent en werk in Brugge. Heel wat col-lega’s vragen me waarom ik zo ver van huis werk. Het antwoord is eenvoudig. Ik doe wat ik graag doe op een plaats waar ik graag ben met toffe collega’s, een goed team dat hetzelfde doel na-streeft.”

“Ik ga voor durf en respect. Bij de VDAB krijg je heel wat ruimte om ‘out of the box’ te denken, om te kijken hoe je iets anders kan aanpakken. Respect is voor mij ook heel belangrijk. Als je respect toont voor je klanten en je collega’s, dan geven zij je respect terug. Daarom is mijn lijfspreuk ook: ‘Het grootste geschenk dat je iemand kan geven, is oprechte aandacht’(Richard Moss).”

AL FLUITENDNAAR JE

WERK

annelies de winne‘Het grootste geschenk dat je iemand

kan geven, is oprechte aandacht.’

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Annelies doet wat ze graag doet en gaat

fluitend naar het werk.

4

Wij waren content over Zuiddag en de scholieren waren content over ons.

Paul en Tom zetten de puntjes op de i van ICT.

16

13

En toen werd stikken weer sexy…

Iedereen bemiddelaar op avontuur met the pirates of

the West(-Vlaanderen).

6

Opening Brussels Airport House een schot in de roos.

10

12

Intranet: Hoeveel kijken we? Van waar? Wat zijn de meest populaire sites?

18

14

Hoe hoog is jouw stressbarometer?

Hoe ga je er mee om?

8

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

CONT

ENT

Page 3: Content jaargang 1 november 2013

Zij overonsRoos Van Den NoorgateVandaag vond ik een superdag, hele-maal anders dan ik mij had ingebeeld. Ik heb heel wat bijgeleerd over de VDAB, de werkwindel, de RVA,…”

Dries Berqiun “De VDAB is er voor mensen aan het werk te stellen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en daarom vind ik het fijn dat jullie ook meewerken voor de men-sen in Peru die het daar moeilijk hebben. Ik bedank daarom ook de VDAB voor de kans die zij mij hebben geboden van-daag!”

Yassine Boufraisua“Ik vond het fijn om eens in de schoe-nen te staan van een assistent-mana-ger. Je ziet daardoor hoe druk je bezig bent.”

Daniel Verbeek “Verrassend was de grootte van het bedrijf en de band tussen de werkne-mers.”

Dimitri Zaczagkis “Ik vond het leuk om mensen te helpen. Ik heb kunnen proeven van het lesge-ven, omgaan met verschillende mensen. Dit kan me veel helpen met een keuze te maken voor mijn latere studies.”

Phaedra Dhondt“Het leukst vond ik bedrijven gaan be-zoeken: restaurant en bakker.”

Wijoverhen Carine De Pourq

“Shari aan het werk te zien, niet als mijn dochter maar als een

volwassen persoon die het wel zal maken in de toekomst.

Martine Claesen “Wij waren blij met jouw belangstel-

ling, je goede humeur en je inzet.”

Mariam Barhoun“Estelle heeft zelf initiatief genomen

en stelde vragen. Ze heeft ook helpen zoeken naar vacatures voor klanten

die ik in begeleiding heb.”

Patrick Devlies “Frisse jongeren binnenbrengen

in onze goede oude VDAB met zijn vaste structuren, jargon en

geplogenheden.“

Elke Heymans “Een fantastisch engagement.

Zeer leerrijk, zowel voor de leerling als voor de ‘begeleider.”

Vincent Petillion“Zijn DURF. Niet evident om als

18- jarige aan een groep volwassenen les te geven!

60 SCHOLIEREN NAMEN ONZE JOB OVER OP DE ZUIDDAG VAN 17 OKTOBERZe proefden van jobs zoals onthaalmedewerker op de jobbeurs, bemiddelaar, instructeur, provinciaal directeur, keukenhulp, gedelegeerd bestuurder, managementassistent, directeur func-tionele ondersteuning, … Het loon van de Zuiddag-leerlingen gaat naar jonge Peruviaanse ko� eboeren.

CONTENTover de

ZUIDDAG?Het zal wel zijn! Maar het stopt niet in dit blad. Binnenkort zie je een fotore-

portage van alle collega’s uit de provin-cies en de centrale diensten op intranet.

Hieruit blijkt dat ZUIDDAG binnen de VDAB opnieuw een groot succes was.

Hou je intranet in de gaten voor meer!

_ 04

CONT

ENT

CONTENT 05

_

Page 4: Content jaargang 1 november 2013

_ 06

CONT

ENT

CONTENT 07_

turewerking, trajectwerking, ibo ..) worden geïnstalleerd om samen snel en efficiënt te kunnen inspelen op de marktvragen en om samen met andere collega’s, initiatieven te gaan ontwikkelen zoals daar zijn jobmarkten, jobdatings, vacatureclubs.

Onder de vlag ‘Iedereen bemiddelaar’ hebben we samen tot op van-daag in de provincie 80 events gerealiseerd. In de piraterij werden soms enige democratische regels ingevoerd aan boord. En ook hielden de zeerovers er vrij moderne opvattingen op na over de verdeling van de buit en de toewijzing van geld of goederen aan gewonden, die verder ongeschikt waren voor de dienst aan boord. Laten we misschien daarom enkele principes overlopen die voor ons belangrijk zijn.

N We richten ons vooral op klanten die onze hulp nodig hebben.

N We nodigen klanten collectief uit en informeren de klant zo sneller.

N Een sectorale screening bestaat uit een collectief en individueel gedeelte.

Om deze regatta tot een goed einde te brengen is intensieve samen-werking tussen alle diensten van VDAB belangrijk. Het bundelen en versterken van onze kennis AMB, CC en Regie en Accountwerking is Onder noemer “VDAB voor dummies” zorgen we dat collega’s hun ken-nis kunnen aanscherpen. Dit kan door een specifiek opleidingsaanbod bijvoorbeeld opleiding rond kennis IBO en tewerkstellingsmaatrege-len. Een anders soort opleiding in het pakket is de meer commercieel gerichte opleiding “verkocht”. Hier is het de bedoeling dat de afstand tussen werkzoekende en werkgever voor moeilijke profielen verkleint. Een radar voor teamleiders (lees: dashbord-tool) is uitgewerkt zodat de leidinggevenden de richting kunnen bewaken en, indien nodig, kunnen bijsturen.

Op 21 november in de namiddag worden bovendien vanuit alle sectoren een kick-off moment georganiseerd. De kick-offs zijn informele ont-moetingsmomenten met alle bemanningsleden actief voor de sector. We hopen dat onze medewerkers hierdoor geïnspireerd raken, kunnen netwerken maar vooral, om het onze “voertaal” te zeggen “GOESTE” zullen krijgen om een rol van betekenis op te nemen binnen onze sectoren. We trekken onze zeilen bij en zetten koers naar … wordt vervolgd!

Eén jaar nadat we met ‘Iedereen bemiddelaar’ van start gingen, wilden we op de redactie van

CONTENT wel eens weten wat er hier concreet mee gebeurd is. En dus vroegen we het gewoon

aan de collega’s in de verschillende provincies.De komende maanden krijg je dan ook zicht op hoe

elke provincie het ‘Iedereen bemiddelaar’-verhaal invulde. We vertrekken deze maand in het westen en kijken hoe

zij de wind in de zeilen kregen…

Onmiddellijk na de vraag van CONTENT kwam het ondeugende beeld van Captain Jack Sparrow en de Black Pearl naar boven drijven. Laat ons zeggen dat we de uitdaging hebben aangenomen en het avontuur zijn ingedoken. Gelukkig heeft ‘piraterij’ binnen onze territoriale wateren een andere betekenis dan piraterij in de Caraïben. We waren niet zozeer van plan om Tortuga opnieuw uit te vinden maar hebben ons eigen verhaal geschreven. De ambitie was om ‘Iedereen bemiddelaar’ voor de volle-dige provincie uit te tekenen: regie, CC en AMB samen aan boord. We zijn er ons van bewust, we opteren niet voor de gemakkelijkste vaarroute. Onze Captains Robert en Bram trokken daarom meteen op rondvaart (lees: rondgang) om in alle teams over iedereen bemiddelaar in dialoog te gaan. Suggesties, ideeën en goede praktijden werden gesmokkeld.

Gewapend met nieuwe inspiratie en met een door ons uitgetekende landkaart (lees: Een eigen provinciaal sectoraal werkmodel) weten we dat het mogelijk is voet aan wal te zetten. Ons pioniersinstinct heeft ons nog nooit in de steek gelaten.Werkzoekenden worden vandaag sneller, beter en meer uniform geïnformeerd, de afstand tot de arbeidsmarkt komt beter in zicht. De eerste sectorale screenings zijn volop aan de gang en we ontwikkelen een nieuwe dynamiek naar verdere opvolging en doorverwijzing. De sectorale screening is een kompas dat aangeeft welk traject we met onze werkzoekende moeten uitstippelen.

Waarom vaart West-Vlaanderen naar een doorgedreven sectorale aanpak?

Willen we met ons groot schip de wereldzeeën trotseren dan is het belangrijk om snel van koers te kunnen veranderen. Wij vonden het belangrijk om onze interne processen zo te organiseren zodat kort op de bal spelen mogelijk wordt. Sectoraal werken optimaliseert de matching en draagt bij tot onze kernopdracht ‘iedereen bemiddelaar’. Onze werkwinkels hebben het vanaf 1 september over een andere boeg gegooid en zijn anders gaan werken. Multidisciplinaire teams (vaca-

Screenen voor enteren!

Anders dan Jack Sparrow verwijst ons kompas niet altijd naar het Noorden maar onze screening impliceert meerdere invalshoeken:

N Wie kan verwezen worden op vacatures.

N Wie getenderd wordt.

N Wie voor verdere screening, testing of een opleidings-traject is aangewezen.

N Wie nood heeft aan begeleiding of (her)oriëntering.

The PIRATES

of theWEST

Provinciaal modelWerkwinkel Werkwinkel en cc Werkwinkel

8 weken

» Dossier OK zetten ifv matchbaarheid dossier

» Bemiddelen

Afstand nemen tot de arbeidsmarkt/vacatures (via screening en (her)oriëntatie)

» Wil men werken in het beroep?

» Kan men werken in het beroep?

» Is er iets nodig om te werken in het beroep?

Opvolging klanten en sluitend werken (vervolg traject groep 1)

» Automatische matching

» Telefonische bemiddeling

Sectorgerichte collectieve info’s

» WW nodigt uit

» Medewerking CC

» Uniforme registratie

» Aftoetsing instap-voorwaarden

groep 1: wz is zelfredzaam en bemiddelaar (evt. randvoorwaarden zijn geen probleem om te kunnen verwezen worden op vacatures)

verwijzing op vacatures

» opvolging vacatures

» werkwinkel

» vacatureclubs werkwinkel

» voorbereiding jobmarkten

verkrijgen sollicitatiefeedback werkgever

job-markten

groep2: wz is bemiddelaar, heeft nood aan intesieve opvolging (intern/extern)

bemiddeling VDAB

bemiddeling (tender)

groep 3: wz heeft jobdoelwit maar consulent of wz hebben twijfels over aanwezige competenties

competenties aftoetsen

groep 4: wz heeft wegens gebrek aan competenties nood aan opleiding

opleiding (extern)

opleiding VDAB

groep 5: wz heeft geen jobdoelwit of algemeen sector-doelwit

begeleiden, testen, zoeken,

verkennen, ...

Page 5: Content jaargang 1 november 2013

De stressbarometer Stress op het werk

Stress. Iedereen heeft er mee te maken op het werk. De een kickt erop, de ander presteert er minder door. Belangrijk is: hoe ga je met stress om? Hoe herken je het?

1. Weinig stress: zoek de voordelenEen beetje stress is niet erg. Kleine ongemakken kunnen je zelfs voordelen opleveren.

2. Een beetje werkdruk: zorg voor ontspanningHet is belangrijk om stress te herkennen. Want stress is besmettelijk. Bewegen is een prima stressreductie. En ook goed voor de teamgeest.

3. Werkdruk: schakel je leidinggevende inAccepteer dat je niet alles kunt doen.

Elke: “Ik sta iedere dag een uur in de file. Ik

maak me er niet meer druk over. Ik luister

naar muziek of naar een interessant ochtendpro-

gramma op radio 1.”

Rudi: “Ik heb het gevoel dat ik continu bereikbaar moet

zijn. Ik voel me een beetje schuldig als ik mijn telefoon uitzet. Pas als ik weer online

ben, heb ik het gevoel dat mijn controleverlies is opgelost. Wat doe ik eraan? Ik doe ademhalingsoefeningen

en maak tijdens de middag-pauze een wandeling.”

Michel: “Op een bepaald moment was mijn werkdruk heel hoog. Dagelijks deed ik

heel wat overuren en had geen zicht op rust. Ik heb toen een

lijstje gemaakt met al mijn taken en de tijd die ik eraan spendeer. Ik heb deze lijst aan mijn team-leider gegeven. Samen hebben

we prioriteiten gesteld.”

Ils Sanders, expert vorming en opleiding Spoor 21: “Met onze Spoor 21 cursus Vitaal@VDAB leer je beter omgaan met stress. Het programma steunt op drie peilers voor stresspreventie: lichaamsbeweging, voeding en mentale kracht. Wegens het grote succes organiseren we volgend jaar nieuwe sessies.”

4. Extreme stress: zoek beschermingJe bent slachtoffer van agressie of geweld op het werk door externen. Blijf er niet mee zitten. Maak er melding van!

Lut: “Ik werk op de dienst social profit, maar

mijn klanten zijn niet altijd ‘sociaal’. Enkele weken geleden

werd ik telefonisch bedreigd door een werkzoekende en zijn

echtgenote. Ik was er drie dagen niet goed van.”

Hilde: “Het is belangrijk dat ik bij iemand terecht kon

die van aanpakken weet. Mijn cursiste kwam herhaaldelijk te laat. Zij werd woest en schold

me uit voor hoer omdat ik haar de toegang tot het leslokaal weigerde.

Mijn leidinggevende was niet in de buurt. Gelukkig kon ik mijn

verhaal doen aan de werkwinkel-verantwoordelijke en de

trajectbegeleider van mijn cursist.”

5. Burnout: Zie je zelf niet als slachtofferBij het idee dat je aan het werk moet, wil je alleen maar huilen. Je kunt niets meer, je bent op.

Rino Manderick, intern vertrouwenspersoon pesten op het werk: “Naast je collega’s, je leidinggevende en een vertrouwenspersoon, kan je ook steeds terecht bij Arista, een externe partner die je verder kan on-dersteunen.”

Wie is onze vertrouwenspersoon pesten op het werk? Op het intranet vind je een overzicht via het trefwoord meldpunt agressie.

te laat. Zij werd woest en schold me uit voor hoer omdat ik haar de toegang tot het leslokaal weigerde.

Mijn leidinggevende was niet in de buurt. Gelukkig kon ik mijn

verhaal doen aan de werkwinkel-verantwoordelijke en de

trajectbegeleider van mijn cursist.”

‘sociaal’. Enkele weken geleden mijn klanten zijn niet altijd

‘sociaal’. Enkele weken geleden werd ik telefonisch bedreigd

door een werkzoekende en zijn echtgenote. Ik was er drie

dagen niet goed van.”

me uit voor hoer omdat ik haar de toegang tot het leslokaal weigerde.

Tom: “Doorbreek de stilte en kom met je verhaal

naar buiten. Ik werd gepest door mijn collega. Mijn pogingen om tot een dialoog te komen met mijn collega

leverden niets op. Volgens mijn leiding-gevende was het beter om de situatie zo te laten, want deze collega bleek psychi-sche problemen te hebben. Na een jaar zat ik thuis met een depressie. Bij mijn

terugkomst heb ik mijn verhaal aan enkele collega’s gedaan. Zij begrepen de

situatie en uiteindelijk is de pester vertrokken.”

WebcursussenPesten en geweld. Genoeg is genoeg!

‘Assertiviteit op de werkvloer’ en ‘Slecht nieuws gesprek’

In deze webcursus krijg je informatie, tips en oefeningen over preventie en bescherming tegen ongewild en niet-toelaatbaar gedrag in de werksituatie.

Deze webcursus vind je op www.vdab.be/ogw/

Ook in deze VDAB-webleercursussen krijg je heel wat goede tips als je geconfronteerd wordt met agressie.

Surf naar www.vdab.be/webleren.

_ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

_

Waarom? » Doe het voor jezelf!Zo kan je ondersteuning en begeleiding aanvragen.

» Doe het voor je collega’s!Deel je verhaal. Zo voorkom je dat de agressor andere collega’s lastig valt.

» Doe het voor onze organisatieElke melding wordt ernstig genomen en onderzocht. We leren uit de cijfers om ongewenst gedrag in de toekomst te voorko-men.

Hoe?Neem voldoende tijd om het formulier in te vullen. Mail het formulier dan naar [email protected], [email protected]. Wil je anoniem blijven? Dat kan.

Ook in jouw regio is er een meldpunt agressie. Deze collega helpt je bij het invullen van het meldingsformulier en beantwoordt al je vragen over procedures. Of kan je doorverwijzen naar de juiste dienst.

En vervolgens?Een collega van de Interne Dienst Preventie en Bescherming (IDPB) belt je op en bespreekt met jou welke ondersteuning je nodig hebt. Je kan ook een gesprek aanvragen met een psycholoog van Arista.

Na ongeveer 6 à 8 weken krijg je een opvolgformulier. Want we willen weten of je tevreden bent over de genomen maatregelen, de steun van je collega’s en je leidinggevende.

Moet ik nu echt zo’nmeldingsformulier agressie invullen?

Alle info kun je nalezen in het overzicht ‘Welzijnsbeleid’ op het intranet via het trefwoord ‘welzijn’.

Joris Philips, beleidsadviseur en verantwoordelijke voor agressie gepleegd door externen: “Agressie kan een serieuze impact hebben op de slachtoffers of hun omgeving. Ben je slachtoffer van agressie? Meld dit onmiddellijk aan je direct leidinggevende of de preventiedienst via het formulier op het intranet. Ga ook eens langs bij het meldpunt in jouw regio. Je krijgt er meer informatie over de mogelijke acties zoals psychologische hulp van onze externe partner Arista of tips hoe je best omgaat met agressie.”

Page 6: Content jaargang 1 november 2013

CONTENT 011

_

ann

e suys, een

31-jarige w

erkzoekend

e

_ 010

CONTE

NT

Flex-iTraining Een unieke combinatie van zelfstudie via webleren

en workshops onder begeleiding van een coach.

Een interview met anne suys, een 31-jarige werkzoekende.Ik blijf niet bij de pakken zitten“Onlangs kreeg ik mijn ontslag. Met mijn steeds ronder wor-dend buikje heb ik weinig hoop om nog voor mijn bevalling een nieuwe job te vinden. Welke werkgever wil zich aan die investering wagen? Toch blijf ik niet bij de pakken zitten en besluit naast intensief solliciteren ook mijn vakkennis te ver-ruimen.”

Mijn eerste schooldag bij de VDAB

“Boterhammendoos gevuld, schrijfgerief mee, goed inge-duffeld voor op de fiets? Ik ervaar een ‘eerste schooldag ge-voel’: hongerig naar kennis en benieuwd naar mijn coach en studiegenoten. Ik herinner me nog heel goed de start van de grafische opleiding ‘e-Zines ontwerpen via een Flex-iTrai-ning.’ Dat is een combinatie van het volgen van workshops in een VDAB-klaslokaal en online zelfstudie. Ik kon kiezen voor Antwerpen, Gent of Leuven. Als niet-werkende werk-zoekende is inschrijven gratis. De cursus vormt een mooie aanvulling op mijn werkervaring in de magazinewereld én voedt mijn boon voor grafische pakketten. Wat ik zal bijleren in deze Flex-iTraining van VDAB zal me ongetwijfeld van pas komen later.

Thuis oefenen “Na een introductie volgden nog drie workshops in klas-verband. Ter voorbereiding maakte ik telkens oefeningen in Photoshop, Illustrator en Indesign die ik mocht doorsturen naar de coach. Tussendoor las ik over de theorie van de ty-pografie. Via het digitale platform kon ik vragen stellen. De helft kreeg ik dus aangeleerd in de klas, de helft via web-leren. Ik voel dat ik via deze combinatie dergelijke inhoud sneller in de vingers te krijg. De coach is flexibel en drukt me op het hart: “Doe zoveel je kan, maar als je werk zou vinden, dan stop je hiermee. Werk gaat altijd voor.”

Win-Win voor mijn toekomstige werkgevers“Ik heb mezelf een concreet oefenproject voor thuis op-gelegd: het geboortekaartje van mijn ukkepuk ontwerpen! Deze cursus is een win-win voor mijn toekomstige werkge-vers en ik pluk er al meteen de vruchten van.”

Trends en op vraag van webcursisten“Heel wat webcursisten vroegen ons om een introduc-tieles te organiseren vooraleer ze aan hun webcursus starten. Ook de marktevolutie waarbij meer en meer online wordt aangeboden lag aan de grondslag van dit initiatief”, zegt Ruben Bellens, diensthoofd webleren.“Sinds april zitten we volop in de groeifase met onze Flex-iTraining. Ondertussen hebben we al een 100-tal cursisten opgeleid voor onze twee cursussen ‘E-maga-zines ontwerpen’ en ‘Digitale bedrijfspublicaties’ ont-werpen. Deze gaan we binnenkort uitbreiden.”

Flex-iTraining Work in ProgressDe bedoeling van deze training is om werkzoekenden bij te scholen in solliciteren en omvat 3 workshops: welke talenten heb ik? Meer job opportuniteiten zien en Hoe begin ik aan een professioneel netwerk. En 3 webcursussen: creatief denken, LinkedIn om een job te vinden en solliciteren doe je zo. De bedoeling is dat de cursist – in samenspraak met de Flex-iTrainer- minstens één cursus en één workshop volgt.

Nieuw!

Page 7: Content jaargang 1 november 2013

CONTENT 013

_

Langer dan 1 dag ziek? Raar maar waar. Heel wat collega’s vergeten hun naam in te vullen op het ziekteattest voor Mensura. Daarom vragen we je hier extra attent op te zijn!

Confectie stikken is niet altijd even aantrekke-lijk om er een baan in te zoeken. Maar als die confectie plots verandert in de nieuwste mo-dellen van lingeriefabrikant Van de Velde, dan

loopt het storm voor een plaats in het stik-atelier. Dat zagen we op donderdag 3 oktober.

Lingerieproducent Van de Velde vindt moeilijk nieuwe medewerkers voor zijn stikatelier in

Schellebelle. Om de vacatures die nu en in de toekomst ingevuld moeten worden, sloten we

een partnerschap af met het bedrijf om via mobiele opleidingen een contingent aan nieu-

we stiksters op te leiden voor het bedrijf. De opleiding startte op 4 november in Laarne.

GROTE OPKOMST OFFICIËLE OPENING

ECOHEAT CCOp 9 oktober vond de opening van de hands-on infrastructuur van

het ‘Ecoheat cc’-project plaats in VDAB Anderlecht. Warmtepompen

hebben in Vlaanderen nog geen algemene ingang gevonden voor

woningverwarming maar ze zitten duidelijk in de lift. Het project

‘ECOHEAT cc’ wil leerlingen voorbereiden op deze nieuwe technologie

van warmtepompen. Dit is een echt schoolvoorbeeld van samenwer-

king tussen VDAB, onderwijs en de sector.

“Wat we nog misten, was een locatie met bijpassende infrastruc-

tuur waar onze leerlingen de nodige handvaardigheden konden

opdoen bij de installatie en het onderhoud van systemen zoals

zonneboilers, vloerverwarming, warmtepompen en ventilatiesyste-

men”, vertelt Urbain Lavigne, voorzitter RTC Vlaams-Brabant en BHG.

“We vonden dit hier bij VDAB Anderlecht: verschillende opstellingen

rond ecologische technologieën maar op zo’n manier aangeboden

dat de cursisten telkens opnieuw kunnen oefenen in het monteren/

demonteren van de componenten ervan. Een echte hands-on om-

geving dus in het kader van het streven naar voldoende werkple-

kleermogelijkheden voor leerkrachten en leerlingen.”

_ 012

CONTE

NT

Verkeerstoren voor jobsJohan: “Het Brussels Airport House krijgt de functie van een verkeerstoren voor alles wat te maken heeft met jobs en werkgelegenheid op en rond Brussels Airport. Wij als VDAB bundelen onze krach-ten met Brussels Airport Company, POM Vlaams-Brabant, VOKA, De Lijn, de Provincie Vlaams-Brabant en het RESOC Halle-Vilvoorde in één groot gezamenlijke initiatief.”

Bemiddelingskantoor“We vertrekken vanuit vacatures van de luchthaven. Eigenlijk zijn we een bemiddelingskantoor tus-sen de werkgevers op de luchthaven en onze werkzoekenden. De weg tot het vinden van een nieuwe job bij één van de 262 bedrijven die actief zijn op de luchthaven wordt voor werkzoekenden een stuk overzichtelijker en gemakkelijker. Voor de luchthavenbedrijven vereenvoudigt en versnelt het Brussels Airport House de zoektocht naar geschikte nieuwe medewerkers.”

Airport Academy“Ook maatgerichte opleidingen, mobiliteit en het stroomlijnen van de partnerschappen staan cen-traal in het Brussels Airport House met de Airport Academy. Dit is een samenwerking tussen onze competentiecentra en VOKA Halle Vilvoorde. Als het Brussels Airport House een opleidingsnood de-tecteert bij een werkgever, dan geven we dat door aan de collega’s van CC. Zij ontwikkelen dan de geschikte opleiding, in samenspraak met de werkgever.”

Ik wil werken op de luchthaven“Met dit project gaan we in heel Vlaanderen op zoek naar werkzoekenden die willen en kunnen werken op de luchthaven. Als de infosessie en het begeleidende gesprek goed verloopt, nodigen we hen regelmatig opnieuw uit naar het huis en bemiddelen op de vacatures van de luchthaven.”

“Een mooi voorbeeld van een corporate werkende VDAB”, lacht Johan.

Op 21 oktober werd het Brussels Airport House officieel geopend. “Deze dag bleek een schot in de roos te zijn voor een opmerkzame werkzoekende die het nieuws over het Luchthavenhuis in de krant las. Zij kon onmiddellijk aan de slag als verkoopster bij Sam-sonite”, vertelt Johan Hanssens, de teamleider van het bemiddelingskantoor in het Luchthavenhuis.

Officiële opening

Brussels Airport House

En toenwerd

stikken sexy

VERHOGINGEINDEJAARSPREMIEVanaf 30 november mag je je eindejaarspremie verwachten. Er is nog meer goed nieuws! De premie is verhoogd. Hoe wordt deze eigenlijke berekend?De tabel hieronder toont hoe de einde-jaarstoelage de komende jaren berekend wordt. Het gaat telkens om een percen-tage van je maandloon van november.

RangRangRangRang Vandaag 2013 2014

E, D1 E, D1 73,50 % 77,18 % 80,12 %

D2, D3, C1, B1 D2, D3, C1, B1 67,60 % 70,98 % 73,68 % 73,68 %

C2, C3, B2, B3, A1 C2, C3, B2, B3, A1 60,80 % 63,84 % 66,27 % 66,27 %

A2 en hoger A2 en hoger 54,60 % 57,33 % 57,33 % 59,51 % 59,51 %

De keuze voor een partnerschap tussen Van de Velde en de VDAB

is bewust gemaakt. “Samenwerking in het verleden wierp al zijn

vruchten af”, vertelt Karlien Vanommeslaeghe, HR-Director bij Van de Velde. “Door de sterke

vergrijzing op de arbeidsmarkt, moeten we bijna dagelijks blijven zoeken naar nieuwe gekwali-ficeerde medewerkers. We rekruteerden in het verleden reeds 12 stiksters uit onze voormalige Hongaarse vestiging en dit zullen wij in het

najaar herhalen. Maar ook in België blijven we, samen met de VDAB, verder zoeken.

In samenwerking met de mobiele VDAB-opleiding confectie werd recent een werkzoekende

geselecteerd die opleiding volgde bij de VDAB en dit combineerde met een stage bij de firma

Van de Velde. Het resultaat is dat zij na positieve evaluaties voltijds bij ons via een

IBO-contract aan het werk is.”

Page 8: Content jaargang 1 november 2013

De competenties nodig voor een vacature worden vergeleken met de competenties in het dossier van een werkzoekende. De be-trokkene kan hiermee inschatten of zijn voor-keur voor een bepaald beroep realistisch is of niet. Afhankelijk van het resultaat, kunnen verschillende acties opgestart worden. Is de afstand tot de arbeidsmarkt groot, dan kan iemand georiënteerd worden naar jobaan-biedingen die beter passen bij de aanwezige kennis en talenten. Is de afstand klein, dan wordt gezocht naar een gepaste opleiding of bijscholing. Dat kan straks grotendeels met onze tools worden opgelost.”

Beloftevol, maar vaak rollen we al toepas-singen uit die nog heel wat kinderziektes hebben. Gaat dit ook hier het geval zijn?Sven: “Een wendbare organisatie dient zijn prioriteit vandaag te verschuiven naar snel-heid en relevantie. Waar dat kan, moeten onze systemen dus kunnen beantwoorden aan het ‘goed genoeg’ principe. Dat zien we ook in andere toepassingen van andere organisaties: het is ok om met een ‘niet af’ systeem te komen. We winnen aan snelheid en komen met innovatieve zaken en zeker voor wie ook de jeugd wil bereiken is dit es-sentieel.”

Onze eerste WIS-computers waren op de arbeidsmarkt wat de Commodore 64 was

op de thuismarkt.

Tom: “Dat klopt, dat bleek trouwens uit de inzendingen voor onze ‘Create your jobadvi-sor’ wedstrijd. Studenten kregen de kans om aan te geven hoe zij “Vind een job” zien, en werkten een aantal interessante prototypes van mobiele apps, webapplicaties en games uit. Bijzonder interessant dus om hen te la-

Sven De Haeck: “Er bestaat nog heel wat onwennigheid, onwetendheid en soms ook argwaan tegenover deze nieuwe media en kanalen. En toch bieden deze vernieuwende intelligente tools en apps ons juist de kans om extra te focussen op wie ons echt nodig heeft. Zeker en vast ook omdat achter die tools nog steeds ervaren mensen zitten: be-middelaars, instructeurs, trajectbegeleiders, consulenten, maar ook servicelijnmedewer-kers, e-coaches, social media teams, ...”

Paul Danneels: “We moeten vanuit onze opdracht maximaal inzetten op innovatie:

wendbaar waar nodig, steeds behulpzaam en betrouwbaar. Dat stelt eisen, ook aan onze ICT-invulling. Onze eerste WIS-compu-ters waren op de arbeidsmarkt wat de Com-modore 64 was op de thuismarkt. Vandaag zetten we in op apps, webleren, Twitter, handige websites, virtuele beurzen en tools om u tegen te zeggen.”

Blijven dat geen twee werelden: een reële arbeidsmarkt en een virtueel IT-platform?Paul: “Dat zou niet mogen hé! (lacht) ICT-me-dewerkers moeten weten wat speelt op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden en bedrijven

verwachten vandaag immers een continue dienstverlening die 24/7 toegankelijk is. Dus werken we aan toepassingen voor tablets of smartphones en een digitaal dienstenmodel in een virtuele werkwinkel.”

Tom De Leeuw: “Een mooi voorbeeldje waar de twee werelden samenkomen is het ‘Mijn Loopbaan’ platform. Na het ‘competentie-gericht matchen’ gaan we straks nog een stapje verder met de ICT-ondersteuning van het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Via dit POP kan elke burger zijn eigen loop-baan onder handen nemen. Hoe werkt het?

de puntjesop de ivan ict.

_ 014

CONTE

NT

TOM DE LEEUW, STAFMEDEWERKER CIO OFFICE

PAUL DANNEELS, CIO

Stel je voor dat we geen thuisbankieren (meer) zouden hebben, geen booking.com, amazon.com of zalando.be. We leerden – dikwijls van onze kinderen - dat korte tekstberichten sturen via onze gsm gewoon veel handiger is dan een lange brief. Dat mail sneller gaat en zonder postzegels. Dat we ‘s nachts een hotel en een vlucht kunnen boeken zonder dat het reisbureau open hoeft te zijn. En toch zitten we als VDAB’er dikwijls nog met papier in ons hoofd: een A5, een A7 of een A7bis.

CONTENT 015

_

Page 9: Content jaargang 1 november 2013

_ 016

CONTE

NT

ten nadenken over hoe zij de VDAB-dienstver-lening van de toekomst zien. Opvallend was dat in bijna alle inzendingen de registratie verliep via sociale media. Verder leerde deze wedstrijd ons nog dat jongeren eenvoud en snelheid meer appreciëren dan 100% perfectie.”

Paul: “Een andere opmerkelijke bevinding was hoe belangrijk jongeren de omgeving rond het

kantoor van hun werkgever vinden. ‘Is het een vacature waarbij ik ver van huis zal moeten werken?’, ‘Hoe ziet de buurt rond het bedrijf eruit?’, ‘Zijn er veel gezellige restaurants?’, ... Dit zijn voor hen belangrijke vragen. Eén van de winnaars ontwikkelde zo een ‘jobadvisor’ die heel erg visueel gericht was op de omge-ving van een vacature. Door middel van Google Streetview werden de verschillende stappen in het zoekproces gevisualiseerd: een beeld van de straat van het bedrijf, de lokale VDAB, de oprit van de dichtst bij zijnde autosnelweg.”

Hebben we al die gegevens?Paul: “Niet allemaal maar het potentieel van de data die we nu al wel hebben, belooft toch nog wat moois. Een mooi voorbeeld hiervan is onze ‘Jobindicator’. Dat zijn slimme rapporten met gegevens uit de verschillende VDAB-appli-caties die onze consulenten met enkele muis-klikken kunnen opvragen. Deze “Jobindicator” overzichten combineren data uit verschillende bronnen: gegevens uit de klanten- en vacatu-redatabanken worden gelinkt aan informatie uit onze campagnetool, de competentiemat-

ching en de ‘Mail op Maat’. Deze “jobindicator”wordt bovendien nog verder uitgebouwd. Ook onze klanten zullen straks deze informatie kunnen raadplegen.”

Tom: “Vergeet niet: we ontleden al enige tijd een ontiegelijk grote massa data en dit op een heel erg snelle manier. Al 7 jaar aan een stuk vergelijkt en linkt onze in-memory database

Elise automatisch zo’n 3 miljoen zoekobjecten met elkaar. Tegen de snelheid van 50 verzoeken per seconde met een gemiddelde responstijd van 17 à 20 milliseconden worden in realtime nieuwe jobs vergeleken met bestaande cv’s en omgekeerd. Daar zit al heel wat intelligentie en IT knowhow achter om een gerichte ‘match’ te realiseren.”

Maar we kunnen dus nog meer?Sven: “Zeker! Deze verscherpte focus op het potentieel van onze databanken ontstond van-uit een masterproef die twee studenten van de KUL begin 2013 bij ons uitvoerden. Ze onder-zochten en evalueerden welke gedragingen we online moeten volgen om nog beter in dialoog te kunnen treden met de bezoekers van ‘Mijn Loopbaan’ en andere applicaties. Het jong geweld van de KUL-studenten, hun vernieu-wende methodologie en de ervaring van ons IT-team: het was mooi om zien.”

Paul: “En het bracht ook wel wat ideeën op! Binnen de leerstoel CARMA (zie kadertje) ont-wikkelen we nu bijvoorbeeld een VDAB Amazon

functie. Die ken je wellicht van commerciële websites waarmee je allerhande suggesties aangeboden krijgt: ‘andere bezoekers van deze website kochten ook dit’ of ‘deze accessoires kunnen nuttig zijn’. Niet enkel Amazon han-teert deze techniek, maar het was wel een van de eersten die het op een grote schaal toepas-te.”

Tegen de snelheid van 50 verzoeken per seconde

met een gemiddelde responstijd van 17 à 20 milliseconden

worden in realtime nieuwe jobs vergeleken met bestaande

cv’s en omgekeerd.

Paul: “En het bracht ook wel wat ideeën op! Binnen de leerstoel CARMA (zie kadertje) ont-wikkelen we nu bijvoorbeeld een VDAB Amazon functie. Die ken je wellicht van commerciële websites waarmee je allerhande suggesties aangeboden krijgt: ‘andere bezoekers van deze website kochten ook dit’ of ‘deze accessoires kunnen nuttig zijn’. Niet enkel Amazon han-teert deze techniek, maar het was wel een van de eersten die het op een grote schaal toepas-te.”

Hoe kan je dit model vertalen naar de VDAB werking ? Tom: “Enkele voorbeelden: als we zien dat ie-mand met de nodige ervaring als schilder stee-vast zoekt naar jobs als elektricien, zouden we hem in principe moeten kunnen vragen of hij hierrond bijkomende opleiding gevolgd heeft. Zo kan hij dit in zijn profiel vermelden en kan de automatische matching hier ook rekening mee houden. Of we kunnen een bijscholing voorstellen. Een ander voorbeeld: wanneer er-varen technische kandidaten zich inschrijven, kunnen die worden gesignaleerd aan werkge-vers op basis van hun eerder ‘consumptiege-drag’, zelfs al is er op dat moment geen open vacature gepubliceerd.”

Het mag wat kosten?Paul: “Vaak niet! En het kan ook erg kostenbe-wust. Een voorbeeld is het Google Apps project.”

Tom: “Het Google Apps systeem levert tal van voordelen in vergelijking met de vroegere aan-pak: van een grotere opslagcapaciteit, zelfs 100 keer meer dan daarvoor, tot een toename in handige functionaliteiten zoals video- en au-diocommunicatie. Bovendien zijn onze toepas-singen en documenten nu permanent en van op elk verbonden toestel beschikbaar. ‘Bring your own device’ wordt dan meer ingebur-gerd: een toenemend aantal collega’s werkt al met hun eigen persoonlijke toestellen met VDAB-toepassingen.”

We betalen het dus nu zelf, maar wat levert het op?Paul: “De besparingen in verbruik, hardware, licentiekosten en ontwikkelen van applicaties en websites dankzij het gebruik van Goog-le Apps ramen we op 1 miljoen euro per jaar. Het dubbele van de oorspronkelijke schatting. Dit bedrag herinvesteren we in andere inno-vaties om stap voor stap onze strategie verder uit te werken en te realiseren. Zo werden do-cumenten op efficiënte wijze in realtime via Google Drive gedeeld, vergadert ons directie-comité indien nodig via videoconferentie en werd ons E-wijs project intern geïntroduceerd via videoconferentie. Eenmaal de doeltref-fendheid van het samenwerkingssysteem in-tern bewezen was, werden ook externe toe-passingen gelanceerd.”

‘Sociale media zijn er. Gebruik ze!’: is dit het nieuwe dogma?Sven: “Dat klinkt soms eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Het gebruik van social media is wel wat complexer. Wat zet ik er juist op? Wat doe ik in eigen naam? Hoe volg ik op wat wakkere burgers of werkgevers vertellen over ons? We zijn al jaren aanwezig op diverse so-ciale media, en werkten ondertussen ook een aanbod uit om alle collega’s vertrouwd te ma-ken met E-wijs.”

Paul: “Daarnaast zijn we momenteel ook een Google+ sociale media strategie aan het ont-wikkelen om de interne samenwerking verder aan te vuren. Bedoeling is om te innoveren op communicatievlak, nu verwacht wordt dat het gebruik van e-mails op termijn in populariteitzal inboeten en de nood aan interactiviteit steeds meer aan belang wint.”

Tom: “Voor onze externe klanten geldt ook hier het principe ‘zich begeven waar de klant zich bevindt’. De werkzoekenden van de toekomst zijn namelijk de sociale media gebruikers van vandaag: niet minder dan 75% van de jonge-ren zijn vandaag aangesloten op één of andere online community.“

Als je target verschuift van 220.000 actieve werkzoekenden naar 4,5 miljoen personen op beroepsactieve leeftijd is het

uiteraard onmogelijk om iedereen persoonlijk te begeleiden

door een consulent.

Zijn er straks nog consulenten nodig?Sven: “Als je target verschuift van ongeveer 220.000 actieve werkzoekenden naar circa 4,5 miljoen personen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen is het uiteraard niet meer mo-gelijk om iedereen persoonlijk te laten bege-leiden door een consulent. Als men zich dan nog eens het ambitieuze doel vooropstelt om zoveel mogelijk op maat te werken van de klant, wordt de situatie nog eens uitdagender. Daarom proberen we onze consulenten zoveel mogelijk in te schakelen voor de begeleiding van werkzoekenden die meer nodig hebben dan de beschikbare zelfbediening en e-tools. Maatwerk: dat is waar hun toegevoegde waar-de ligt en waar hun ervaring en knowhow het meest relevant zijn. Het is hierbij de bedoe-ling om zo weinig mogelijk in functie van ge-middelde deelgroepen te werken – op basis van bestaande indicatoren als leeftijd, oplei-ding en duur van de werkloosheid - en zoveel mogelijk op maat van de persoon in kwestie. Zo kunnen onze consulenten de personen die hen écht nodig hebben, ondersteunen.”

Dit interview is een extract uit de strategische nota ‘De puntjes op de I(T)’. Ben je nieuwsgie-rig naar wat we nog meer doen op IT-vlak, lees dan zeker de erg vlot geschreven nota. Kijk op onze intranetpagina bovenaan rechts bij ‘Belangrijk nu’ voor de elektronische versie.

CONTENT 017

_

“Heb je ook een mening over

onze ICT-aanpak? Of nog vragen?

Yammer erover!”

SVEN DE HAECK, DIRECTEUR SBO

Good CARMA!Samen met de Faculteit Toegepaste Eco-nomische Wetenschappen van de KU Leuven (KUL) hebben we als VDAB de leerstoel ‘CAReer Management Analytics’ (CARMA) opgericht. Deze concentreert zich momenteel op drie baanbrekende trajecten: » Het stroomlijnen van de commu-nicatie met de werkzoekenden en werkgever.

» Het optimaliseren van onze opvol-gingsactiviteiten.

» Het verder verbeteren van de diensten van onze online platformen.

De CARMA-leerstoel focust onder ande-re op het voeren van een doorgedreven data analyse op basis van een combina-tie van externe en interne bronnen. De eerste doelstelling van deze innovatie-track is het verrijken van de communi-catie met onze klanten om hen proactiefte benaderen.

Page 10: Content jaargang 1 november 2013
Page 11: Content jaargang 1 november 2013