Content jaargang 2 april 2014

11
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 2 - NR. 4 - APRIL 2014 C O NTENT Wij en de loopbaancentra: fluiten op dezelfde golflengte Folders in een NIEUW kleedje

description

 

Transcript of Content jaargang 2 april 2014

Page 1: Content jaargang 2 april 2014

NIE

T T

E M

ISS

EN

BL

AD

VO

OR

VD

AB

PERS

ON

EE

LS

LE

DE

NJ

AA

RGA

NG

2 -

NR.

4 -

APR

IL 2

014

CO

NT

EN

T Wij en de loopbaancentra: fluiten op dezelfde golflengte

Folders in een NIEUW kleedje

Page 2: Content jaargang 2 april 2014

content 03

_

“Ik heb absoluut niet gestudeerd voor wat ik nu doe. Ik heb Marketing en Public Relations gedaan en heb een hele tijd in ‘de privé’ gewerkt. Na een faillissement was ik plots werkloos, en toen heeft VDAB mij uitgenodigd op basis van mijn cv, voor een functie als vacatureconsulent.”

“Ik kon kiezen tussen VDAB en een dik betaalde job bij een printerbedrijf. Maar terwijl ik op mijn sollicitatiegesprek wachtte in de Werkwinkel van Vilvoorde, was ik aangenaam verrast door de po-sitieve sfeer van samenwerking die daar hing. Ik heb dan mijn gevoel gevolgd en heb voor VDAB gekozen. Al zaten de werkuren er ook wel voor iets tussen, met een klein kindje.” (lacht)

“Vanaf het begin heb ik onze werking loopbaanbegeleiding mee opgezet. Dat was een mooie kans, want de job van loopbaanbegeleider was niet gerelateerd aan mijn studies of ervaring, maar wel aan mijn competenties en interesses. Ik heb ontzettend veel geleerd in die job en ben daarin sterk kunnen groeien. Sinds januari ben ik expert bij Spoor 21 en dat is voor mij weer een manier om mijn com-petenties verder te ontwikkelen.”

“Ik haal heel veel energie uit mijn job. Door de inhoud van het werk, maar ook omdat ik voor een organisatie werk waar ik achter sta, en dan bedoel ik onze rol in de maatschappij. Ook voor het per-soneel staat VDAB op sommige vlakken al behoorlijk ver. Ik denk maar aan alle mogelijkheden voor opleiding en team-coaching. Daardoor krijgen we zelf ook heel wat ruimte om te groeien in onze job. Alleen spijtig dat we nog geen com-petentiebeleid kunnen nastreven omdat het diploma nog steeds een voorwaarde is.”

“Ik ondersteun mensen heel graag in hun persoonlijke ontwikkeling, in hun groei, in het zich goed voelen in hun vel. Dat doe ik via een coachende aanpak, waarbij je niet zegt wat mensen moeten doen, maar ze aanzet om hun weg zelf te vinden, of het nu om teams of individuen gaat. Vanuit vorming, procesbegeleiding en ondersteuning van de teams kunnen meewerken aan de doelstellingen van onze organisatie: daarvoor kom ik elke dag fluitend naar mijn werk!”

AL FLUITENDNAAR JE

WERK

karen van praetexpert vorming, training en

opleiding in Dendermonde

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. CONTENT wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier met vegetale drukinkten en verpakt in een afbreekbare folie. Daarvoor draagt het ook fier het FSC-label. Drukkerij en maatwerkbedrijf Nevelland zorgt met duurzame en aangepaste tewerkstelling van werknemers uit kansengroepen voor de druk en handling.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

Wij en de loopbaancentra: fluitend op dezelfde golflengte!

3“Ik heb mijn gevoel gevolgd en heb voor VDAB gekozen.”

We hopen voor jou hetzelfde.

4

Werken met een functiebeperking: quota of competenties? CONTENT zocht het uit

16

Folders en co: ze zijn voor ons geen doel maar een middel

We zijn vooral vrouwelijk en van middelbare leeftijd: het VDAB-personeel in cijfers!

6

14

10

Bemiddelen over de grenzen: Gert ziet het groot.

17

Mini-nieuws!

16

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

cont

ent

Ga jij ook al fluitend naar je werk?

Of wil je graag een enthousiaste collega

voorstellen voor deze rubriek? Laat het ons weten op

[email protected]

Page 3: Content jaargang 2 april 2014

Ik heb Geschiedenis gestudeerd en werk nu 3,5 jaar voor VDAB. Ik zette vroeger wel in mijn cv dat ik een handicap had maar ik heb toch ruim een jaar naar werk gezocht. Ik denk dat quota wel kunnen helpen, maar ben er niet echt voorstander van. Hopelijk wordt het snel vanzelfsprekend dat mensen met een functiebeperking actief een rol spelen op de arbeidsmarkt en binnen de maatschappij in het algemeen. Werkzoekenden zou ik aanraden om voor de sollicitatie al goed na te denken over moge-lijke onzekerheden of twijfels waarmee de potentiële werkgever zit. Op die manier geef je tijdens de sollicitatie zelf aan dat je rea-listisch en oplossingsgericht ingesteld bent. Dit lijkt me erg belangrijk om je kansen te vergroten.

Daan Staes, medewerker Servicelijn en blind

_ 04

cont

ent

Brecht: “Recent onderzoek van Stijn Baert van de Universiteit Gent bevestigde wat we al lang weten: mensen met een handicap die dat expliciet in hun solli-citatiebrief vermelden halveren hun kans op een sollicitatiegesprek. Ze moeten veel meer moeite doen om een job te vinden. Van een echte evenredige arbeidsdeel-name is helaas geen sprake.“

Helpen tewerkstellingsmaatregelen zoals de Vlaamse ondersteunings-premie (VOP) dan niet?Wendy: “Toch wel! In 2008 werden we bevoegd voor de tewerkstellingsmaat-regelen en -diensten voor mensen met een functiebeperking. Sindsdien is hun tewerkstelling ongeveer verdubbeld tot bijna 10.500. Meer mensen dan ooit gingen hierdoor aan de slag. De maatre-gelen van de Vlaamse overheid werken! Toch klopt het dat een echte evenredige arbeidsdeelname van deze doelgroep verre van gerealiseerd is.”

Kan een quotum het verschil maken?Wendy: “Daar geloof ik eigenlijk niet in. Ik geloof eerder in een beleid dat mensen die slachtoffer worden van een ongeval of een chronische ziekte tijdens hun carrière, niet langer op voorhand ‘afgeschreven’ worden, maar begeleid worden om bij hun werkgever te blijven. Dat kan ook in een aangepaste job.

Belangrijk is om werkgevers te sensi-biliseren met voorbeelden van goede praktijken. Dat zijn altijd verhalen van en over mensen. Zo heeft het Steunpunt Handicap & Arbeid een digitaal prikbord ontwikkeld vol met goede praktijken, heel interessante verhalen voor inter-mediairs, consulenten en werkgevers. Werk je bij VDAB, dan moet je dit eigen-lijk gezien hebben.”

Brecht: “We trekken volledig de kaart van sensibilisering. Een mooi voorbeeld is het project met Regionaal Sociaal Over-legcomité (RESOC) Kempen dat nu loopt. Via YouTube-filmpjes leren werkgevers en werknemers heel snel en eenvoudig uitvissen welke specifieke tewerkstellingsmaatregelen op de site aandeslag.be op hen van toepassing zijn.”

Heb je een sollicitatietip voor mensen met een functiebeperking?Wendy: “Ervaren trajectbegeleiders raden werkzoekenden met een beperking al lang af om hun handicap te vermelden. In een sollicitatiebrief en een cv geef je aan welke competenties je hebt in functie van de job, wat je sterktes zijn, waarom je denkt dat je in aanmerking komt voor de functie. Dat is het enige waar een werkgever op dat moment in geïnteresseerd is. Dat is niet anders voor mensen mét of zonder functie-beperking.”

Om dat uit te vissen werken we samen met 250 diversiteits-consulenten van onze partnerorganisaties. Wil je weten wat we hier ondertussen van opstaken? Brecht Provoost van Steunpunt Handicap & Arbeid vertelt het ons. Wendy Ranschaert, onze eigen kansengroepmanager voor personen met een arbeidshandicap, vult graag aan.

Ken jij het ‘Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid’?Dit gebruikersoverleg overkoepelt 13 non-profit organisaties die actieve en evenredige tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap promoten op de arbeidsmarkt. Er zijn 250 diversiteitsconsulenten aan de slag. De partnerorganisaties zijn vakbonden, Jobkanaal, project-ontwikkelaars van RESOC en sectoren die een project hebben ingediend bij het ministerie van Werk en Sociale Economie.

Steunpunt Handicap & Arbeid, zeg je?Het Steunpunt Handicap en Arbeid ondersteunt de 250 diversiteits-consulenten én onze VDAB-bemiddelaars met een aanbod van toepassingen, tips & tricks, nuttige info, didactische filmpjes en specifieke dossiers over personen met een handicap. Je vindt ze op handicapenarbeid.be of je belt even naar Wendy (02 506 29 36). Zij kan je makkelijk wegwijs maken.

Hoor je het liever van een werkgever of werknemer? Op onze eigen website en op gtb-vlaanderen.be vind je een groot aanbod ‘good practices’ terug. Of klik op padlet.com/wall/goede-praktijken.

Zelf een goede praktijk te melden? Mail naar [email protected] we delen het op het digitale prikbord.

Hoe moeilijk is het voor iemand met een functiebeperking

om een job te vinden?

content 05

_

Page 4: Content jaargang 2 april 2014

_ 06

cont

ent

content 07_

Met deze nieuwe folderaanpak hopen we bij Communicatie om alles wat we drukken voor onze klanten wat meer beheersbaar te houden. Met een frisse opmaak, andere formaten

en een beter voorraadbeheer wordt het (hopelijk) ook makkelijker werken.

Hier zijn we met de folders!

WAT HEB JE NODIGOM JE JOB TE DOEN?

NAARVAN

Jou beter informeren

Je hebt het wellicht al gemerkt: het afgelopen jaar is er behoorlijk gewerkt om onze communicatie te verbeteren. Als je dit leest heb je CONTENT al ontdekt: via ons perso-neelsblad krijg je elke maand achter-grondverhalen over wat er allemaal in VDAB gebeurt. Maar ook de nieuwe voordeur van ons intranet blaast deze maand zijn eerste kaarsje uit. Hiermee kunnen we meer aandacht vestigen op belangrijke nieuws-momenten, onze persinspanningen beter kaderen én provinciaal nieuws op een snelle manier tot bij jou brengen. Met provinciale nieuwsbrieven en nieuwsberichten op intra-net houden we je meer op de hoogte van wat er reilt en zeilt. En vorige maand stapten we ook over van Yammer naar Google+ waardoor we nu binnen de Google-familie een heel volledig pakket communicatie-mogelijkheden hebben om met elkaar teksten en beelden te delen, te chat-ten en zelfs op afstand te vergaderen.

Voor leidinggevenden was er vorig jaar een eerste All Managers Meeting en daarvan komt op 16 mei dit jaar een tweede editie. Ook de COM’MA-nieuwsmail voor leidinggevenden is al uit de startblokken, en eens die op kruissnelheid is, hebben we ook hier een handig instrument om specifieke communicatieboodschappen voor elke teamleider te verspreiden.

Anders werken

Tegelijk werd de dienst Communicatie dit jaar grondig veranderd: er komt meer uniformiteit in de provinciale werking en we werken nauwer samen met alle collega’s die instaan voor de externe communicatie van VDAB: webdiensten, Servicelijn, woord-voerster, social media, partners, …

Nieuw daarbij is dat we voortaan onze ‘face to face’-contacten, waarbij we oog in oog staan met werkzoekenden, werkgevers en werknemers, als een

expertise uitbouwen. In al onze opleidingscentra en werkwinkels, op alle beurzen en events, bij al onze mobiele dienstverlening en loka-le acties, tonen we ons als VDAB op een specifieke manier. We hebben dan nood aan standen en folders of brochures om onze uitleg en dienst-verlening kracht bij te zetten. Welnu, voortaan bouwen we die specifieke expertise verder uit en gaan we van ‘massaproductie’ van folders naar meer ‘maatwerk’.

Folders en brochures

Met onze kasten en magazijnen vol met folders en brochures is het duidelijk dat een beetje structuur in het folderbeheer wel nodig is. Vanuit een nieuwe huisstijl en met een sterk klantgerichte focus pakken we dat voortaan aan met nog slechts 3 soor-ten klantenfolders: teasers, brochures en productfiches.

Als je onze folderrekken goed bekijkt dan valt het je ongetwijfeld op

dat we een erg grote variatie van folders en brochures produceren en

stockeren. Maar gebruiken we ze nog allemaal? Zijn ze nog actueel?

En moeten ze allemaal zo fel op elkaar lijken?

Alles over wonen en werken in het buitenland op vdab.be/internationaal.

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

Geniet van eenbuitenlandse ervaring.

Met teasers bedoelen we korte, aantrekkelijke flyers waarmee we onze klanten (ver)leiden naar plaatsen waar ze meer en actuele informatie vinden.

We maken onze teasers met zo weinig mogelijk tekst, maar wel met een duidelijke verwijzing naar onze site, een opleiding, een beurs, de Servicelijn, een event, een collega,… Heel wat uitleg hoeven we niet dubbel te geven en bovendien biedt onze website vaak veel meer infor-matie in de vorm van video, inter-actie en tekst. Dus verspillen we hier niet te veel papier aan.

Deze teasers kunnen provinciale accenten hebben voor lokale op-leidingen of beurzen, of ze kunnen gemaakt worden voor heel Vlaande-

ren, zoals onze IBO-flyer. De vorm en tekst zal voortaan heel klantgericht zijn, vanuit de behoefte van onze doelgroepen.

En de voorraad… zal erg beperkt zijn omdat we hier met heel gerichte communicatie streven naar kleine oplages en een korte levensduur.

1Teasers!

Teasers!

Nee, we kunnen niet altijd teasen. In sommige gevallen is het absoluut nodig dat we wat meer achtergrond informatie (mee)geven. Dat kan in een heel beperkt aantal brochures. Hier is ons hoofddoel op een hel-dere, frisse manier de lezer mee te nemen in ons verhaal. Geen dikke boeken meer, maar wel makkelijk te actualiseren overzichtsbrochures voor werkgevers, werkzoekenden of werknemers.

Omdat we maximaal kiezen voor het gebruik van onze website als leidraad in een gesprek of om naar door te verwijzen in een teaser,

maken we slechts een heel beperkt aantal brochures. Deze worden ook centraal aangemaakt, het gaat immers over de VDAB-dienstverlening. Zoals de titel van dit artikel al aangeeft: onze provinciale ‘face to face’-communicatie-experten volgen nauw op wat onze bemiddelaars nodig heb-ben om hun verhaal te kunnen vertellen. Pas dan kijken we of we dit verhaal ook op papier ondersteunen en hoe. Soms is een brochure noodzakelijk, maar niet altijd.

Brochures

2Brochures

Page 5: Content jaargang 2 april 2014

_ 08

cont

ent

content 09

_

Slides...

Ik wil meer informatieIntranet: zoek op ‘slides vdab’ voor de het nieuwe sjabloon dat je gebruikt bij presentaties.De eerste teasers en brochures in de nieuwe stijl mag je binnenkort verwachten. Nog vragen? Mail naar [email protected]

Ivan De Beul, expert face to face communicatie Antwerpen

“Je actie krijgt een extra boost met een flyer die meer op maat is.”

Ralph Broux, expert face to face communicatie Limburg

“Eindelijk kuisen we onze folderkasten grondig op.”

Stefan DeBruyne,expert face to facecommunicatie West-Vlaanderen:

“Onze folders en flyers zijn onze visitekaartjes: ze moe-ten er dus fris, herkenbaar en professioneel uitzien.”

Kristel Pauwels,expert face to face communicatie Oost-Vlaanderen

“1+1=3”

Tamara Pepermans, expert face to face communicatie Vlaams-Brabant

“Luisteren, samenbrengen, organiseren, creëren, realiseren,... “

Aline Olyslaegers, expert face tot face communicatie vanuit Centrale Diensten

“Ons team wil net dat ietsje meer bieden in jullie persoonlijke contacten met onze VDAB-klanten.”

Natalia Paridaens, expert actie- en face to facecommunicatie VDAB Brussel

“IK WIL mijn collega’s (instructeurs, bemiddelaars) helpen hun boodschap naar klanten herkenbaar, duidelijk en creatief te brengen.”

Voortaan heeft elke provincie twee communicatie-experts: één expert voor overkoepelende communicatieplannen en één expert voor specifieke ondersteuning bij klantencontacten, face to face.

Dit is wat onze experten ervan vinden.

Hoe kunnen we je helpen?

Productfiches

Een duidelijk voordeel voor u!• Unieke formule voor een on-the-job training in uw

bedrijf

• Begeleiding en ondersteuning van VDAB

• Beperkte administratie

• Een forse besparing op de loonkosten tijdens de opleiding

• De ideale oplossing voor vacatures waarvoor u geen geschikte kandidaat vindt

• Een voordelige investering met resultaat: gekwalificeerd en gemotiveerd personeel opgeleid op maat van uw bedrijf.

Deze infofiche is een uitgave van de VD

AB - Dienst com

municatie - v.u. Fons Leroy - Keizerslaan 11 - 1000 Brussel • 04/14

Op zoek naar de geschikte medewerker?Die maakt u toch gewoon zelf met de individuele beroepsopleiding (IBO).

Een sollicitant met veel goesting maar met minder

ervaring in uw vak komt op sollicitatie.

Een gemiste kans? Nee! Met een IBO leert u hem

de kneepjes van het vak. Op maat van uw bedrijf

en op uw werkvloer. U bespaart op loonkost en op

het einde van de rit hebt u er een gemotiveerde

en gekwalificeerde werknemer bij.

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

IBO, het financiële plaatje.

Een praktijkvoorbeeld: we gaan uit van een opleiding van 4 maanden voor een job met een brutoloon van 1750 euro per maand, of 10,62 euro per uur in de 38-urenweek. Rekent u even mee?

U betaalt exclusief verplaatsingskosten en arbeidsongevallenverzekering

Uw voordeel

per uur per maand

Maand 1 4,70 euro 786,54 euro 963,46 euro

Maand 2 4,98 euro 794,95 euro 955,05 euro

Maand 3 5,26 euro 876,97 euro 873,03 euro

Maand 4 5,55 euro 883,27 euro 866,73 euro

Uw totale voordeel: 3.658,27 euro

Via vdab.be/ibo kunt u zelf een simulatie maken van de kostprijs van een voltijdse IBO in uw onderneming.

3Voor heel specifieke doelgroepen en dienstverlening of om regionale klemtonen te leggen, blijven de verschillende productfiches uiteraard nog erg aantrekkelijk. Ze bevatten vaak de hele concrete, cijfermatige informatie over onze dienstverlening. Als we bepaalde informatie op een professionele, klantvriendelijke en uniforme manier kunnen doorgeven, dan passen ze zeker in ons plaatje.Met onze frisse huisstijl kunnen we ook hier vanuit de dienst Communi-catie ondersteuning bieden, de productfiches zijn immers aanvullend op wat we teasen in flyers of algemeen uitleggen in brochures.

Productfiches

Voor een vlotte presentatie zijn frisse, moderne slides onmisbaar. Doordat we onze huisstijl aanpasten, is er ook een nieuw Powerpointsjabloon beschikbaar. Toelichtingen op laptop, iPad of met beamer krijgen dus een

extra troef. Maar… hoe handig slides ook zijn om je mondelinge toelich-ting te structureren, slides zijn geen communicatiemiddel op zich. De paar woorden die een houvast bie-den in een uitleg, vertellen niet het

verhaal waar iemand daarna mee verder kan. Overleg dus even met je expert face to face-communicatie van je provincie over een alternatief dat ook na de presentatie nog beke-ken zal worden.

En dan nu nog enkele slides...

Page 6: Content jaargang 2 april 2014

content 011

_

fran b

ellinck, expert loopbaan

dien

stverlenin

g b

ij regie

Wij en de loopbaancentra:fluiten op dezelfde golflengte!

Wat is er veranderd nu wij de regie opnemen? “Er is een veel groter aanbod. Nu zijn er 118 gemandateerde centra tegenover 21 vorig jaar: de burger kan dus veel makkelijker dicht bij zijn thuisadres of werkadres een centrum vinden. Er zijn ook minder wachttijden en hij kan kiezen voor het centrum dat hem het meest aanspreekt. We werken aan een betere doorverwijzing voor de klant zodat de keuze naast locatie ook op basis van specialiteit kan gebeuren. Anderzijds is de begelei-ding duurder geworden. Vroeger betaalde de klant 25 euro voor het hele traject, nu 40 euro voor 4 uur. We merken dat we nu een groter aandeel hooggeschoolden bereiken, bij de kansengroepen is er echter een daling van 11%. De hogere prijs en het feit dat kansengroepen nog niet voldoende weten dat loopbaanbegeleiding bestaat, kunnen hierin een rol spelen. We maken de komende maanden dan ook speciaal werk van specifieke communicatie naar de kansengroepen.“

Wat houdt onze taak als regisseur precies in?“Wij zorgen ervoor dat het programma van de Loopbaancheque optimaal verloopt: we zijn verant-woordelijk voor de mandateringsprocedure van de centra, de basisdienstverlening en alle communicatie rond de cheque. Wij bewaken ook de kwaliteit van

de dienstverlening en garanderen dat de begeleiding door de loopbaancentra van een hoog niveau is. Om dat te kunnen monitoren, gebruiken we het instrument dat daarvoor ontwikkeld is door regie: de ‘kwalitatieve monitoring’ of kwalimon. In het eerste jaar dat de partners gemandateerd zijn voeren wij een kwalimon uit, en daarna om de twee jaar. Op basis van de resultaten kunnen we de werking evalueren en eventueel verbeteracties suggereren.“

“Ook de tevredenheid van de klant is voor ons erg belangrijk, en daarbij hebben we aandacht voor de positieve én de negatieve verhalen. De positieve getuigenissen publiceren we op onze website, maar we zorgen er ook voor dat de burger weet hoe hij een klacht kan indienen. Uit de laatste meting bleek dat 78% van de klanten tevreden was over de bege-leiding, dat is alvast een mooi resultaat voor onze partners!”

“De kwaliteitsbewaking pakken we aan vanuit een coachende houding en met heel veel aandacht voor een goede samenwerking, communicatie en uitwis-seling. Dat is onze ‘drive’. Het ondersteunen van de loopbaancentra bij hun werking vinden wij minstens even belangrijk als de controlerende functie. Een politieagent willen we zeker niet zijn! We werken

Van loopbaanbegeleider naar expert loopbaandienstverlening bij Regie: een hele aanpassing? Fran Bellinck maakte de overstap.

We vroegen haar naar een stand van zaken.

_ 010

conte

nt

Fluitend naar je werkHet is onze opdracht om ook werknemers te

begeleiden bij hun loopbaan. In 2001 zijn we in

Vlaanderen gestart met loopbaanbegeleiding,

met naast VDAB nog 20 andere organisaties die

gesubsidieerd werden door ESF. ESF nam meer

dan 10 jaar ook de regie op, maar sinds 1 juli

2013 hebben wij deze regierol overgenomen.

We geven de begeleiding niet meer zelf, maar

ondersteunen nu onze erkende partners voor

loopbaanbegeleiding. De klanten betalen de

begeleiding met loopbaancheques, die ze via

onze website kunnen bestellen.

Page 7: Content jaargang 2 april 2014

_ 012

conte

nt

content 013_

Collega’s, geen concurrenten

Op 25 februari organiseerden we voor het eerst het Vlaams

Forum voor Loopbaanbegeleiding. En met succes: 64 van de 68

actieve loopbaancentra waren vertegenwoordigd! Met dit Vlaams

Forum is een lerend netwerk loopbaanbegeleiding vandaag

een feit. Naast kennismaking en netwerking kwamen in een

interactief gedeelte de vragen en suggesties van de partners

aan bod. We wilden weten wat hen bezighoudt. De vraag naar

kennisdeling en uitwisseling kwam duidelijk naar voor. Leuk,

want het toont aan dat de centra elkaar niet als concurrenten

zien, maar wel als collega’s van wie men iets kan leren.

Een actieplan zal het concept van het lerend netwerk nog con-

creter maken. In de komende maanden mikken we op

intensieve samenwerking en uitwisseling, centraal en

provinciaal, met de partners en de andere VDAB-diensten.

met een open vizier, en respecteren de verschillende manieren van aanpak. Door het opzetten van een lerend netwerk zullen we heel wat kennis kunnen verzamelen en onderling tussen de loopbaancentra laten uitwisselen.”

Hoe is de transitie verlopen voor onze eigen loopbaanbegeleiders?“Voor mij persoonlijk is de nieuwe rol binnen regie een grote uitdaging en ook een kans om de materie vanuit een ander perspectief te bekijken. Ik merk ook dat we met de partners echt op dezelfde golflengte zitten: we werken samen hard aan een gemeenschappelijk doel en dat geeft me wel een ‘boost’ (lacht). Maar we hebben anderhalf jaar in een overgangsperiode gezeten en dat was zeker niet eenvoudig. Enerzijds omdat niet iedereen interesse had om over te stappen naar regie, anderzijds omdat niet het hele team daarin een taak kon opnemen. Er zijn nu nog maar twee loopbaanbegeleiders binnen de personeelsdienst, die de begeleiding opnemen van VDAB-collega’s. Ongeveer een derde van onze vroegere loopbaanbegeleiders is in het regieverhaal gestapt, en gelukkig hebben zo goed als alle andere collega’s een nieuwe plek gevonden binnen VDAB. Geen gemakkelijke transitie, maar we zijn tijdens het hele proces goed begeleid door Anja De Pauw van het team Organisatie en Ontwikkeling (O&O) . Zij verdient daarvoor een dikke pluim!”

In april zijn we weer volop te zien in de media met de campagne ‘Fluitend naar je werk’. Deze keer richten we ons specifiek op de kan-sengroepen.

Krijg je vragen over de loopbaancheques? Tik trefwoord ‘loopbaanbegeleiding’ in op de VDAB-website voor het antwoord of gebruik de handige folder.

VDAB-JOGGINGopbrengst ten voordele van

Inschrijven kan op kotkjogging.be. Meer info bij [email protected] kan ook rechtstreeks een bijdrage storten op rekening van KOTK BE14 7331 9999 9983 met vermelding van de actiecode (170-012-294). Je bijdrage komt dan op onze VDAB-account . Vanaf 40 euro bezorgt KOTK je een fi scaal attest.

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

Op 10 mei trekken de VDAB’ers voor de derde keer hun loopschoenen aan. Op die dag organiseert ons sportcomité een grote jogging op het Bloso-sportdomein in Hofstade (Mechelen). Ook dit jaar staat deze loopwedstrijd in het teken van de strijd tegen kanker. De opbrengst wordt samen met die van andere regionale VDAB-initiatieven doorgestort naar de organisatie van Kom Op Tegen Kanker.

Om 15 uur knalt het startschot en naar keuze kan je 3, 6, 9 of 12 km lopen. Deze wedstrijd staat open voor VDAB’ers én externen. Mobiliseer je familie, vrienden en kennissen en loop mee! Sport brengt mensen bij elkaar en zorgt voor een stevig groepsgevoel, en daar zeggen we alvast JA tegen.

Zaterdag 10 mei 2014Start: 15uBloso SportcomplexAan sporthal/zwembad Zandstraat 3 • 1981 HOFSTADE

Page 8: Content jaargang 2 april 2014

_ 014

conte

nt

content 015_

DIT ZIJN WIJ!

We zijn nu met

4700

LEEFTIJD

71% van ons is ouder dan

40

WAAR WONEN EN WERKEN WE?

dat is

300 mensen minder

dan in 2009

CENTRALE DIENST

18%REGIO

82%

VERDELING

70,2% vrouwen

29% vrouwen in middenkaderfuncties

We hebben allemaal samen

2381 kinderen jonger dan 12

5,92%van ons heeft een

migratie-achtergrond

2310statutairen49,2%

1250contractuelen

26,5%

1140 instructie-personeel24,3%

5,92%

2,89% van ons heeft eenarbeidshandicap

29,8% mannen

71% mannenen

20 collega’s wonen in Wallonië 4 in Nederland en 1 in Frankrijk.

WAAR WONEN EN WERKEN WE?

Wonen

1219...........Werken

923

Oost-Vlaanderen

Wonen

759...........Werken

546

Vlaams-Brabant

Wonen

1129...........Werken

1026

Antwerpen

Wonen

37...........Werken

720

Brussel

Wonen

707...........Werken

688

LimburgWonen

796...........Werken

769

West-Vlaanderen

Page 9: Content jaargang 2 april 2014

_ 016

conte

nt

Een werkgever wil de perfecte kandidaat voor zijn vacature, een werkzoekende zoekt de ideale job. En wij brengen de twee samen.

Zo simpel is het! Of toch niet? Voor sommige knelpuntberoepen vinden we in Vlaanderen geen kandidaten, en sommige Vlamingen dromen juist van een job vér weg van de Vlaamse klei waaruit ze getrokken zijn.

Hoe pakken we dat aan?

We zijn opnieuw partner van Mooov

Mooov, films met zicht op de

wereld is een krachtig label dat

elke lente filmfestivals organiseert

in Brugge, Turnhout, Genk,

Sint-Niklaas, Lier, Beringen-

Koersel, Lommel en Dilbeek.

Mooov richt zich op onafhankelijke

filmproducties, documentaires en

wereldcinema. Ze gaan op zoek

naar die regisseurs die kwaliteit

combineren met maatschappe-

lijk engagement. VDAB is al bijna

20 jaar partner van dit festival.

Jongeren -25 jaar kunnen voor de

helft van de prijs naar het festival

dankzij de VDAB-jongerenkorting!

mooov.bevdab.be/jongeren

Dit jaar organiseerde onze ICT-afdeling voor de tweede keer een wedstrijd voor IT-studenten.

De opdracht? Create your digital jobadvisor! Een app voor en door studenten om sneller werk te vinden. De laureaten worden bekendgemaakt

op het ‘Your Digital Job Advisor’-event in het Vlaams Parlement op 29 april. Zij krijgen de kans

om in de zomermaanden hun concept verder uit te werken bij onze ICT-dienst.

Wil je de apps bekijken die vorig jaar uit de bus kwamen? Of heeft jouw zoon of dochter

IT-ambitie voor volgende editie? Dat kan op de Google Site

‘Jobadvisor2014’.

Digital Jobadvisor, ooit van gehoord?

Werk ik nu bij VDAB of bij ‘de’ VDAB?Twijfel niet meer! We hebben de knoop doorgehakt en kiezen vanaf nu voor het korte, strakke ‘VDAB’. Zonder lidwoord. Omdat VDAB meestal niet meer herkend wordt als afkorting, wél als sterke merknaam. En daar zijn we blij mee. Je zegt tegen je wederhelft nog altijd wat je wil, maar in alle geschre-ven communicatie zitten we op dezelfde golflengte. Zo communiceren we duidelijk en professioneel!

ofTwee lettertjes,

een wereld van verschil?

Nieuwe locatie Werkwinkel in MaaseikDe Werkwinkels van Dilsen-Stokkem, Kinrooi en Maaseik zijn verhuisd naar een nieuwe en grotere locatie op de Maastrichtersteenweg 33 in Maaseik.

Nu kunnen we al de dienstverlening voor

burgers en bedrijven van hieruit organiseren

Hilde Baerten, provinciaal directeur Arbeidsmarktbeheer Limburg:

We wensen de collega’s alvast veel werkplezier toe

op hun nieuwe stek!

content 017

_

Page 10: Content jaargang 2 april 2014

De cijfers1.961 Walen en 1.204 Brusselaars

gingen via IRM-bemiddeling aan de slag in Vlaanderen (2013).203 Vlaamse vacatures vulden we

in via gerichte internationale acties sinds de tweede helft van 2012.

Ongeveer 60% daarvan zijn ingenieurs en IT’ers, 30% verpleegkundigen en nog

zo’n 10% andere technische functies. Het gaat om werkzoekenden

uit Spanje, Portugal en Polen.

Concentrische cirkels“Als we vacatures bemiddelen, werken we met een een systeem van ‘concen-trische cirkels’. De binnenste cirkel is Vlaanderen, dan komt de cirkel van de andere Belgische regio’s en ten slotte de grote cirkels van het buitenland: eerst onze buurlanden, daarna de rest van Europa. Voor elke vacature beginnen we de zoektocht in de binnenste cirkel: Vlaanderen dus. Pas als dat niet lukt, breiden we de zoektocht uit.”

Vlaanderen boven!

“De Vlaamse werkzoekenden krijgen dus voor alle vacatures de eerste keus. Bij sommigen leeft de veronderstelling dat wij met vacatures meteen naar het buitenland trekken. Dat is niet zo! Alle vacatures die we ontvangen bieden we eerst aan in Vlaanderen. We publiceren ze in Mastervac en we organiseren job-beurzen en jobdatings. Als VDAB werken we ook samen met de OCMW’s en andere organisaties om de eventuele ‘verdoken’ arbeidsreserve in kaart te brengen: dat zijn de werkzoekenden die zichzelf niet registreren op onze website maar wel goede kandidaten kunnen zijn. Zo zoe-ken we op alle mogelijke manieren naar de geschikte kandidaat. Maar vinden we die altijd? Het antwoord is nee.”

Over de regiogrenzen“Als we zeker zijn dat er onvoldoen-de Vlaamse kandidaten te vinden zijn, rekruteren we in Brussel en Wallonie. Dat is de tweede cirkel. Onze collega’s van Actiris en Le Forem publiceren de vaca-ture op hun kanalen en ze informeren hun klanten. Samen met hen organiseren we ook jobbeurzen en jobdatings om op

grotere schaal Waalse en Brusselse werk-zoekenden met de Vlaamse werkgevers in contact te brengen. Daarvoor werken we intensief samen in drie teams ‘interre-gionale mobiliteit’ (IRM), die bestaan uit bemiddelaars van VDAB en Le Forem.

Op dit moment zitten zij nog samen op één locatie, maar binnenkort gaan onze bemiddelaars hun acties organiseren vanuit de Werkwinkel.”

Een sterkere IRM vanuit de Werkwinkels

“De IRM-teams hebben fantastisch werk geleverd: de interregionale mobiliteit is een heel stuk toegenomen sinds ze actief zijn. Nu de samenwerking met onze partners stevig is verankerd, is het tijd om de interregionale aanpak binnen heel VDAB te integreren. Onze bemidde-laars blijven erg intensief contact hebben met Actiris en Le Forem, maar zullen nu vanuit de Werkwinkel nog meer klanten bereiken. Zij zijn ook expert ter zake voor onze andere bemiddelaars: die kunnen zo veel gemakkelijker om advies vragen voor hun eigen klanten. We willen de mogelijkheden van IRM zo beter zicht-baar maken binnen onze organisatie en bij iedereen de reflex vergroten om aan die piste te denken. Bovendien zijn we zo breder over de hele taalgrens aanwe-zig, in plaats van op 3 locaties. Maar de functie zelf en de doelstelling, die blijven hetzelfde.“

“Een extra voordeel is dat onze interre-gionale en internationale bemiddelaars

dan in hetzelfde team zitten en hun ac-ties beter op elkaar kunnen afstemmen. Nu is dat al zo in Kortrijk. We zijn als VDAB lid van de EURopean Employment Services (EURES), een initiatief van de Europese Commissie dat al de Europese ‘VDAB’s’ verenigt om de arbeidsmobiliteit te bevorderen. Onze EURES-bemiddelaars publiceren vacatures in heel de Europese Economische Ruimte (EER). In sommige regio’s hebben we een taalgrens én een landgrens. Daar is het zeker belangrijk dat we vanuit EURES en IRM samenwer-ken en de werkgevers met een globale oplossing benaderen.”

Portugese ingenieurs!“Voor sommige jobs is er een structureel tekort in ons land. In oktober 2013 waren er meer dan 1500 openstaande vaca-tures voor ingenieurs. Andere bekende knelpuntprofielen zijn verpleegkundigen en IT-profielen. In principe zoeken we die profielen eerst in de buurlanden, maar vaak zijn onze knelpuntprofie-len daar ook niet te vinden. Dus kijken we weer een cirkel verder: naar landen waar ons arbeidsmarkttekort juist hun arbeidsmarktoverschot is. Zo hebben we specifieke afspraken gemaakt met onze collega’s in Spanje, Portugal, Polen en Griekenland.”

“De ‘VDAB’s’ van deze landen doen voor onze vacatures wat andere EURES-landen niet zomaar doen: ze gaan de vacatures vertalen en actief matchen, ze nodigen

zelf kandidaten uit en organiseren job-datings met de Vlaamse werkgevers. Voor onze werkgevers is het een oppor-tuniteit om op die manier personeel te kunnen vinden, maar het vraagt ook een serieuze inspanning: ze moeten ver reizen voor zo’n jobdating, ze investeren in een taalopleiding en de algemene begeleiding van hun buitenlandse ar-beidskracht. Om van het papierwerk nog te zwijgen. Je begrijpt wel dat werkge-vers dit enkel doen als ze dichter bij huis niemand vinden.”

Vlaamse animatoren!“Ons internationale verhaal loopt na-tuurlijk in de twee richtingen. Vooral jongeren willen graag een tijd in het buitenland gaan werken, en in sommige landen en sectoren zijn ze heel welkom. Vooral in het toerisme is men regelmatig op zoek naar Nederlandstalige gidsen en animatoren. Als het om grote aantallen gaat, doen wij in Vlaanderen ook grotere acties daarvoor. Daarnaast bieden we algemene informatie aan iedereen die in het buitenland wil gaan werken: welke papieren heb je nodig? Waarop moet je letten? Hoe maak je een internationaal erkend cv? Hoe kan je best sollicite-ren? Op de VDAB-website staat heel wat informatie, maar wie meer wil weten kan een afspraak maken met de EURES-be-middelaar.”

Ken jij werkgevers die hun vacature maar niet ingevuld krijgen in Vlaanderen? Vraag dan zeker ‘assistentie’ aan via Mastervac, en dan schieten onze IRM- of EURES-bemiddelaars te hulp. Op intranet vind je meer informatie op de themapagina ‘interregionale en internationale mobiliteit’.

Internationale acties in 2014

Op 1 en 2 april gingen we in Lissabon op zoek naar verpleeg-kundigen voor de ouderenzorg,

en op 21 en 22 mei organiseren we een jobdating voor ingenieurs en IT’ers

in Coimbra, ook in Portugal. Voor andere acties in Spanje, Polen en Griekenland liggen

de data nog niet vast.

Naast EURES op Europees niveau (zie artikel) zijn we ook lid van de ‘World Association of Public

Employment Services’ (WAPES).

WAPES is een wereldwijd netwerk van bijna 100 openbare tewerkstellingsdiensten.

De landen die lid zijn hebben een werkloosheidsgraad van 2% tot wel 80%.

WAPES is voornamelijk gericht op kennisdeling en ervaring uitwisselen en organiseert conferenties en workshops over

arbeidsmarktbemiddeling over de hele wereld.

Fons Leroy vertegenwoordigt ons via zijn voorzitterschap voor Synerjob. Het Executief Secretariaat bevindt zich in

hetzelfde gebouw als ons Competentiecentrum in de Wetstraat.

En wist je dat de ‘Executive Secretary’ een collega van jou is? Lenka Kint begon bij VDAB als instructeur Nederlands voor

Anderstaligen en werkte daarna voor IRM. Sinds 2011 is ze gedetacheerd voor WAPES.

Meer info over de activiteiten van WAPES vind je op wapes.org.

Een klant die graag in het buitenland wil gaan werken?

Verwijs hem naar vdab.be/europass. Daar vindt hij het ideale cv om buiten België te solliciteren, net als verschillende

tips en tools om zijn kwalificaties en competenties te presenteren aan buitenlandse werkgevers!

content 019

_

Lenka Kint

_ 018

conte

nt

Niemand weet dat beter dan Gert De Buck. Hij is dan ook onze verantwoordelijke interregionale en internationale mobiliteit:

Page 11: Content jaargang 2 april 2014

De bezoekers van onze stand op de Luchtvaartdag van 8 maart waanden zich even stewardess of piloot. En wie serieus voor een job in de luchtvaart wilde gaan? Die werd door onze bemiddelaars op weg geholpen!