Content jaargang 2 mei 2014

11
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 2 - NR. 5 - MEI 2014 C O NTENT WIN het nieuwe boek van Fons! Gent verhuist 8 vragen over de staatshervorming ONZE BEMIDDELAARS AAN HET WOORD

description

 

Transcript of Content jaargang 2 mei 2014

Page 1: Content jaargang 2 mei 2014

NIE

T T

E M

ISS

EN

BL

AD

VO

OR

VD

AB

PERS

ON

EE

LS

LE

DE

NJ

AA

RGA

NG

2 -

NR.

5 -

ME

I 2

014

CO

NT

EN

T WIN het nieuwe boek van Fons!

Gent verhuist

8 vragen over de staatshervorming

ONZE BEMIDDELAARS AAN HET WOORD

Page 2: Content jaargang 2 mei 2014

CONTENT 03

_

“’Ge zijt ne pietzak” zeiden ze, en ik be-greep het niet. Ik weet het nog goed: op maandag had ik mijn sollicitatiegesprek bij de VDAB, en op woensdag was ik al aan het werk in de haven van Gent, ik had dus ge-luk. Ik begon als poetsvrouw en ik was de enige vrouw in een echte mannenwereld. Dat was wel even wennen! De dokwerkers durven wel eens fluiten en dingen zeggen die niet door de beugel kunnen. Zeker als je nieuw bent dagen ze je een beetje uit. Ik kon hun zwaar Gents accent ook niet altijd begrijpen. Maar ik ben niet op mijn mondje gevallen, ik ben een directe. Dat komt mij aan het onthaal ook soms van pas (lacht). En dat een ‘pietzak’ een gelukzak is vergeet ik nooit meer.”

“Na 20 jaar poetsen werd ik onthaalmede-werker. Ik heb altijd heel graag gepoetst, en ik heb nog altijd veel respect voor mensen die dat werk doen. Maar ik leer graag nieu-we dingen en ik hou van vreemde talen, en daar kon ik al poetsend niet veel mee doen. Vier jaar geleden hebben mijn colle-ga’s me overtuigd om intern te solliciteren, en zo ben ik op mijn vijfenvijftigste aan het onthaal in de Kongostraat begonnen. Ik was enorm fier dat ze mij hadden gekozen, al was het ook een moeilijk afscheid van de haven. Maar ik ben nog altijd content dat ik de kans heb gegrepen.”

“Mensen helpen is belangrijker dan re-geltjes volgen. In principe bedienen we de klanten in het Nederlands, maar als VDAB’er moet je eerst en vooral behulpzaam zijn vind ik. Als er iemand aan het onthaal komt die geen woord Nederlands kent, kan je die klant toch niet gewoon wegsturen? Ik spreek Frans en Engels en leer nu ook Spaans. Hier komen mensen van over de hele wereld, dus kan ik af en toe die talen gebruiken. Ook als er iemand komt die niet kan lezen of schrijven heb ik daar heel veel geduld mee. Ik ben blij als ik de klanten kan helpen.”

“Ik doe graag eens zot met de collega’s, als er eventjes geen klanten zijn. Dat is ook wel nodig, want aan de balie zijn wij ook een luisterend oor, en er is veel miserie. Dat kan zwaar zijn. Maar als ik dan zo’n klant met problemen een stukje op weg heb geholpen, haal ik daar veel voldoening uit. Dat contact met de klanten en de collega’s, daarvoor ga ik fluitend naar het werk. Ik werk echt ‘vree graag’ bij VDAB, anders was ik ook geen 24 jaar gebleven! En ik heb nog veel energie hoor. Misschien solliciteer ik nog voor admi-nistratief bediende. Levenslang leren, dat is echt iets voor mij.”

AL FLUITENDNAAR JEWERK

FRANCINE BUYSSE onthaalmedewerker in Gent

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. CONTENT wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier met vegetale drukinkten en verpakt in een afbreekbare folie. Daarvoor draagt het ook fier het FSC-label. Drukkerij en maatwerkbedrijf Nevelland zorgt met duurzame en aangepaste tewerkstelling van werknemers uit kansengroepen voor de druk en handling.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Fluitend naar je werk:

Francine Buysse is een ‘pietzak’!

4

Wat je altijd wilde weten maar niet durfde te vragen over de staatshervorming!

Bijna 300 collega’s tegelijk verhuisd in Gent: wat vinden ze van hun nieuwe stek?

Onze online campus: het einde van de competentiecentra?

7

12

Onze bemiddelaars over de kern van de zaak

16

Fons Leroy schreef een boek… en hij deed dat goed. WaW!

15Mini-nieuws!

11

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

CONT

ENT

Ga jij ook al fluitend naar je werk?

Of wil je graag een enthousiaste collega

voorstellen voor deze rubriek? Laat het ons weten op

[email protected]

Werk aan bod: deel 2!In dit tweede deel van ‘Uitgesproken: Werk aan bod’ vertellen cursisten en werkzoekenden in de Werkwinkel ons heel openhartig welke begeleiding zij graag van ons willen. Zijn de verwacht-ingen realistisch? Soms wel, soms niet. Zijn de getuigenissen Interessant om te lezen, om er rekening mee te houden en misschien nog beter te helpen? Altijd!

Werk aan bod: deel 2!In dit tweede deel van ‘Uitgesproken: Werk aan bod’ vertellen cursisten en werkzoekenden in de Werkwinkel ons heel openhartig welke begeleiding zij graag van ons willen. Zijn de verwacht-ingen realistisch? Soms wel, soms niet. Zijn de getuigenissen Interessant om te lezen, om er rekening mee te houden

werk aan bod (2)

Wat verwachten werkzoekenden in de

werkwinkel en cursisten van ons?

UITGeSProken

Tevredenheid van klanten en partners

mei 2014

Page 3: Content jaargang 2 mei 2014

_ 04

CONT

ENT

CONTENT 05

_

88Eind december 2013 keurde het federale parlement het akkoord goed over de zesde staatshervorming: het ‘Vlinderakkoord’, een knipoog naar voorzitter Elio Di Rupo. Op 1 juli van dit jaar treedt het akkoord in werking: een heel aantal federale bevoegdheden gaat over naar Vlaanderen. Als VDAB’ers willen we natuurlijk graag weten wat dat voor ons betekent. Rebecca Baetens, onze programmamanager voor de staatshervorming, gaf ons het antwoord op 8 prangende vragen.

over destaatshervorming!

vragen

“De meest in het oog sprin-gende bevoegdheid is de controle op de beschikbaar-heid van werkzoekenden: de controle die de RVA nu bijvoorbeeld uitvoert na een transmissie vanuit VDAB. Daarnaast zitten er nog heel wat andere bevoegdheden in het pakket dat naar Vlaanderen komt. Als die bij VDAB terechtkomen, kan het zijn dat we intensiever gaan samenwerken met het

OCMW, dat het aanbod van tewerkstellingsmaatregelen verandert, dat de begelei-ding van de PWA-werkne-mers (Plaatselijk Werkgele-genheidsagentschap) een taak wordt van VDAB,… Maar welke taken we er concreet bij krijgen ligt nog niet vast. Op 25 mei zijn er verkiezingen! De nieuwe Vlaamse regering zal bepalen welke bevoegdheden naar VDAB komen en hoe.”

1 Wat moeten wij straks ‘meer’ doen?

“Nee, dat is nog te vroeg, om verschillende re-denen: Nieuwe bevoegdheden betekenen voor ons ook een pak werk op juridisch vlak. De po-litieke beslissingen van de komende maanden worden eerst omgezet in decreten en beslui-ten. Dit betekent dat we ons VDAB-decreet en VDAB-besluit moeten aanpassen, en dat neemt toch enkele maanden in beslag.De bevoegdheden komen dan wel naar Vlaan-deren vanaf 1 juli 2014, maar de middelen om ze uit te voeren nog niet. Dat kan pas als ook het budget ervoor komt, vanaf 1 januari 2015.Met het budget volgen ook de federale collega’s die de overstap naar Vlaanderen maken.

Ook dat vraagt de nodige voorbereiding, en we willen hen een warm onthaal en een goede opleiding bezorgen. Ook op IT-vlak moet één en ander aangepast en voorbereid worden om de nieuwe taken goed te kunnen uitvoe-ren. Twee opties zijn daarbij mogelijk: ofwel gaan we zelf een aantal nieuwe toepassingen ontwikkelen, ofwel maken we afspraken met bijvoorbeeld RVA zodat we toegang krijgen tot hun systeem. Ook deze keuzes moeten we nog maken.Je ziet, er is nog heel wat werk aan de winkel! Pas in de loop van 2015 zal dit alles zichtbaar worden voor ons en voor de klanten.”

2 Verandert alles al op 1 juli?

“De federale wetgeving blijft bestaan zolang de politici op Vlaams niveau geen alternatief klaar hebben. Op 1 juli start er een overgangsperiode die minimum loopt tot eind december van dit jaar, en voor een aantal bevoegd-heden wellicht ook nog (even) zal doorlopen in 2015. Voor de klanten is het belangrijk dat er continuï-teit in de dienstverlening is. Ook na 1 januari 2015 zullen de PWA’s nog bestaan. Ook na 1 januari 2015 moet er een controle op de beschikbaarheid voor werkzoe-kenden gebeuren, moeten premies toegekend kunnen worden aan werkgevers en burgers,… Daarom is afgesproken met RVA dat zij tijdens de overgangsperiode blijven instaan voor de uitvoering van de bevoegdheden.

Praktische afspraken hierover zijn vastgelegd in samenwer-kingsprotocollen tussen de federale en Vlaamse instellingen (dus ook met VDAB). Vanaf 1 juli 2014 zullen RVA en de Federale overheidsdienst Werk (FOD WASO) in hun briefwisseling en op hun website aangeven dat sommige bevoegdheden overgedragen zijn aan Vlaanderen. Maar ook dat zij voor een bepaalde periode nog instaan voor de uitvoering van deze bevoegdheden. Bij de klanten kan dit vragen oproepen. Daarom maken we een communicatieplan, en voorzien we voldoende info en ondersteuning voor de collega’s in de Werkwinkels, de Servicelijn en de webdiensten om deze vragen goed te kunnen opvangen.“

3 Wat gebeurt er dan wel op 1 juli?

“De nieuwe bevoegdheden zullen uiteraard een impact hebben op onze werking, maar welke taken er bij-komen weten we dus nog niet. We hebben verschillen-de scenario’s waarmee we rekening houden, maar alles

is eigenlijk nog mogelijk. Van zodra er politieke knopen doorgehakt zijn, bekijken we hoe we dit aanpakken. Er komt dan ook een degelijk opleidings- en ontwikkel-plan: voor de bestaande én de nieuwe collega’s.“

Moeten de huidige VDAB’ers

ook nieuwe taken leren?6

“De kans is groot dat we er een behoorlijk aantal nieuwe collega’s bij krijgen, voornamelijk van RVA. Maar hoeveel het er precies worden, waar ze zullen werken en wat ze precies gaan doen, zal pas de komende maanden duidelijk worden.”

Komt er volk bij?4

“Het is de bedoeling dat elke VDAB’er een aangename werkplek heeft, waar we niet als sardientjes in een blik zitten. Maar dat sluit niet uit dat we soms met creatieve oplossingen zullen komen. Heb je nu al te weinig ruimte? Geef een seintje aan de dienst Facility!“

Hebben we genoeg plaats?5

Page 4: Content jaargang 2 mei 2014

_ 06

CONT

ENT

“De controle van het zoekgedrag wordt verder geïntegreerd in het Sluitend Maatpak (SMP). De nieuwe ontwikkelingen rond de ‘kern van bemiddeling’ en SMP+ zijn hier al de voor-loper van. Maar bij wie het sanctioneringsluik terecht-komt en hoe het verder

ingevuld wordt is alweer afhankelijk van een aantal keuzes op politiek niveau. Het is wel belangrijk dat het bepalen van een sanctie objectief, onafhankelijk en uniform kan gebeuren. Daarom komt er een aparte dienst.”

7 Is elke Werkwinkel binnenkort

zélf bevoegd voor controle en sancties?

“De voorbereidingen gebeu-ren op dit moment vooral door collega’s op de centrale dienst. Experten uit de pro-vincies helpen hen hierbij .

Een eerste teken dat er iets staat te gebeuren is onze versterkte focus op ‘kern van bemiddeling’, en de lan-cering van onze tweeling: de sollicitatie-opdracht en het gebruik van sollicitatiefeed-back. Daarnaast werken we volop aan nog een aantal andere toepassingen. Die maken het mogelijk om

een werkzoekende beter op te volgen en dus nog meer activerend te werken. Maar de kern blijft het SMP: elke klant krijgt een aanbod op maat en onze werking staat helemaal in het teken van de matching tussen werkzoekenden en werk-gevers. Alleen zullen enkele extra’s ervoor zorgen dat we al een aanloop nemen om de nieuwe bevoegdheid van de ‘controle op de beschik-baarheid’ zo vlot mogelijk te laten verlopen.“

8 Is er al iets zichtbaar van onze

interne voorbereidingen?

Vragen over of bedenkingen bij de staatshervorming? Deel het op Google+!

Er zijn op dit moment nog veel (politieke) vraagtekens, maar een goed voorbereide VDAB is er twee waard. Van zodra er op politiek niveau iets beweegt, kunnen wij verder. En dan lees je er zeker meer over in CONTENT of op intranet. Hou ze in de gaten.

Conclusie:

CONTENT 07

_

Dag oude buurt, dag oude straat, dag oude huizen…Wie kent het liedje ‘Verhuizen’ nog van Kinderen voor Kinderen? Het jonge zangertje neemt afscheid van zijn oude buurt, net zoals bijna 300 Gentse collega’s dit jaar. De één al met wat meer nostalgie dan de ander. CONTENT ging op bezoek op 17 april, de verhuisdag van de Werkwinkels naar het Vlaams Administratief Centrum (VAC) en Minnemeers, en verzamelde de eerste indrukken.

GENT GENT verhuist! verhuist! PERSONEELSPEILING 2014

Zet je mening aan het werk!

VDAB doet mee!

Grijp je kans. Laat horen of je tevreden bent. Daarna maken we er samen werk van. Ook daarvoor rekenen we op jou!

1 DOE MEEInvullen kan tussen 15 mei en 12 juni 2014. Je krijgt een uitnodiging (online of op papier). Wees gerust: de antwoorden worden anoniem verwerkt.

2 DE RESULTATENDe rapporten volgen in september. Elke entiteit informeert haar medewerkers.

3 AAN DE SLAGWerk mee aan verbeteracties. Want jouw mening: daar gebeurt iets mee!

Hoe beleef jij je werk? Laat het horen!

MEER WETEN? www.bestuurszaken.be/personeelspeiling | [email protected]

Jouw contactpersoon: Gee Cammaert | E [email protected] Personeelspeiling is een gemeenschappelijk initiatief van het Departement Bestuurszaken en het Agentschap voor Overheidspersoneel.

V.U

. Fra

ns C

orne

lis, a

dmin

istr

ateu

r-ge

nera

al A

gent

scha

p vo

or O

verh

eids

pers

onee

l, Bo

udew

ijnla

an 3

0, 1

000

Brus

sel

Vlaamseoverheid BESTUURSZAKEN.BE/PERSONEELSPEILING

Grijp je kans. Laat horen of je tevreden bent. Daarna maken we er samen werk van. Ook daarvoor rekenen we op jou!

Invullen kan tussen 15 mei en 12 juni 2014. Je krijgt een uitnodiging (online of op pa-

pier). Wees gerust: de antwoorden worden anoniem verwerkt.

MEER WETEN? www.bestuurszaken.be/personeelspeilingE-mail: [email protected]

Jouw contactpersoon: Gee Cammaert

e-mail: [email protected]

673.000Dat is hoeveel keer ‘VDAB’ elke maand gemid-deld opgezocht wordt via Google.be. Dat is even veel als Ikea. De volgende vacaturewebsite (In-deed) doet het een stuk minder met 90.500.

Page 5: Content jaargang 2 mei 2014

_ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

_

De Gentse verhuizing: wie, waar en wanneer?

Elf locaties zijn betrokken en 285 medewerkers krijgen een andere of een vernieuwde werkplek. Acht locaties sluiten.De verhuizing gebeurt in twee fasen: midden april verhuisde een deel van de Gentse col-lega’s naar het VAC aan het Sint-Pietersstation. Midden november zijn de herinricht-ingswerken in de Kongostraat afgelopen en wordt die locatie opnieuw in gebruik genomen. Tussen de beide verhuisperi-odes gebruiken we de locatie Minnemeers als ‘transitlocatie’.

CONTENT 09

_

Ingrid Gardin, teamleider basisdienstverlening (VAC) en Werkwinkel (Kongostraat)“Ik ben van bij de start betrokken bij het uittekenen van de werking en de verhuizing. Philippe Van de Walle en ik hebben onder andere de kleuren en de meubels gekozen. Nu gaan we ook de Kongostraat een frisse, open en functionele look geven, zoals het in een moderne openbare dienst past. Met de vernieuwde basisdienst-verlening, de sectorale werking en de nieuwe Werkwinkels gaan we veel meer op maat werken. Wij zijn enthousiast!”

Arne Theylaert, provincaal directeur CC (VAC)“De planning van de verhuizing dateert van voor ik deze functie opnam in augustus 2013. De stuur-groep organiseerde dat fantastisch goed en dat was ook nodig, met bijna 300 mensen. De verhuizing gaat ook gepaard met de sectorale clustervorming en waardoor ook de Werkwinkels als sectorale teams gaan werken. Het is dus niet enkel een fysieke verhuis, maar een heel nieuw model van dienstverlening! Het gebouw creëert een nieuwe dynamiek : we treden meer als één VDAB naar buiten. En het is een zeer zuinig, ecologisch gebouw, ideaal gelegen aan het Sint-Pietersstation.”

Ben Decker, bemiddelaar Social Profit (VAC)“Ik vind het leuk dat er eens iets anders komt. Over het werken hier kan ik nog niet veel zeggen, maar het is een voordeel dat er meer collega’s bij elkaar zitten. De opleidingen die ik coördineer zitten wel allebei in de Kongostraat, dat is dus een beetje verderaf maar dat is geen probleem.”

Carla Criel, managment assistant (VAC)“Ik vind het ‘de max’ dat ik hier met veel mensen samenzit. Je voelt meer wat er leeft, en je bent meer betrokken. Het is wel drukker in zo’n landschapsbureau, maar als ik me echt moet concentreren kan ik een ‘concentratiecockpit’ werken, dus dat lukt wel! Ik heb hier een heel mooi zicht, het is prima bereikbaar en de kantine is fantastisch (lacht). Dit is een erg groot project en toch zijn we op de vooropgestelde datum kunnen verhuizen, dus het project-team verdient een dikke pluim!”

Iris Braeckman, medewerker Regie (VAC)“Ik vind verhuizen leuk maar sommige collega’s hebben het wat moeilijker. Ik vind het VAC wel een heel mooi gebouw en we kunnen hier sneller naar elkaar toestappen. Ik denk dat ook klanten hun weg wel gaan vinden, al zullen sommigen zeker de Werkwinkel in hun buurt missen. Dan denk ik vooral aan de financieel zwakkeren, die nu het openbaar vervoer moeten gebruiken. Voor hen zal het moeilijker zijn.”

Liesbeth Cael, provinciaal expert Planning en Klantenbeheer (VAC)“Ik moet wel even wennen, ik voel me hier meer een ambtenaar (lacht). Dat had ik in de Kongostraat niet zo. Hier op de gang zitten de provinciaal directeurs, de experten en de Regie samen, dat is handig. Omdat we met het ‘clean desks’ gaan werken, heeft niet iedereen een vaste plaats en sommige collega’s gaan meer thuis werken. Ik weet dus nog niet zeker of we elkaar echt vaker gaan zien!”

Machteld Turneer, bemiddelaar (VAC)“12 jaar zat ik in Minnemeers. Ik kende daar elk kabeltje en elk stopcontact. Ik ben begonnen als administratieve kracht en toen was ik aanspreekpunt voor alles wat kapot was (lacht). Na een jaar zonder diensthoofd, heb ik een aantal andere taken opgenom-en. Zo heb ik een ervaringsbewijs behaald en nu ben ik bemiddelaar. Deze verhuizing is voor mij een avon-tuur: een nieuwe werkplek én een nieuwe functie, dus heel spannend!”

Johannes Cannoodt, IT-expert (VAC)“Het projectteam is gestart met maandelijkse vergaderingen op maandagochtend, van acht tot één, zonder pauze (lacht). Dan werd het tweewekelijks, en ten slotte elke maandagochtend. Die intense samenwerking heeft ervoor gezorgd dat het project zo goed gelukt is! Ik wilde hier zelf ook graag mijn ‘paradepaardje’ van maken. Het is immers een prachtig gebouw, met bijna overal heel veel licht. De sfeer is nieuw, modern, open. Het enige minpunt is dat we een stukje facility moeten overlaten aan de Vlaamse Overheid en dat is wel even wennen.“

Nadja Desmet, bemiddelaar Jeugd en Basisdienstverlening (VAC)“Ik mis nu al mijn uitzicht op het water en de bomen, en zelfs de meeuwen! Maar ik vind de verhuizing heel spannend: nieuwe locatie, nieuwe collega’s in mijn bureau... En alle collega’s zitten nu dichterbij dus ik denk dat ik veel minder ga telefone-ren. Als ik nu iets wil bespreken ga ik gewoon even langs, en dat is prima voor de interne communicatie!”

Page 6: Content jaargang 2 mei 2014

_ 010

CONTE

NT

Anne Powis, bemiddelaar Jeugd sector Industrie (Minnemeers)“Ik heb hier een mooier bureau dus ik ben daar alvast blij mee. Ik hoor weinig mensen klagen, de meeste collega’s lijken tevreden met hun nieuwe werkplek. Ik kijk ook uit naar de nieuwe sectorale werking waarin we ons echt kunnen specialiseren. Tot nu toe moesten we van alles iets kennen en nu kunnen we ons op één sector focussen.”

Griet De Wilde, teamleider Industrie (Minnemeers)“Ik was teamleider 50+ in de Werk-winkel op het Stapelplein, en nu teamleider Industrie. De Minnemeers is geen ideale locatie: het is niet echt voorzien op zoveel consulenten met klantencontact. Het heeft ook een heel ingewikkelde structuur met al die trappen die op onverwachteplaatsen uitkomen, ik loop hier vandaag nog wat verloren (lacht). Maar in het najaar wordt dit gebouw gesloopt en verhuizen we opnieuw naar de Kongostraat.”

VDAB-verhuisbewegingen 2014

De grootste verhuizing is die in Gent, maar ook in andere regio’s wordt er verhuisd. Waarom? Zo optimaliseren we onze vestigingen met focus op de provinciale organisatie-structuur, de sectorale herverdeling en de optimalisatie van ons opleidingsaanbod.

Vestigingen die we verlaten ⚫ Werkwinkels: Wevelgem, Wervik, Menen, Lier, Mortsel, Deinze, Ledeberg, Merelbeke, Gent Zwijnaardse Steenweg, Gent Minnemeers, Gent Hoogstraat, Hasselt Bampslaan.

⚫ Opleidingslocaties: Oostende Baelskaai, Gent Boma 2, Gent Boma 3, Denderleeuw

⚫ AMB-locaties: Gent Stapelplein, Hasselt Leopoldplein

Nieuwe locatiesNaast het VAC in Gent huren we nieuwe locaties voor Werkwinkels in Maaseik, Eeklo, Deinze, Menen, Mortsel, Lier en Hasselt.

Begin 2016 verhuizen de collega’s van de Wetstraat naar de Astrotoren aan Madou. Die locatie delen we dan met Actiris en Bruxelles Formation.

Marleen Rottiers, bemiddelaar in-burgering (Minnemeers) “Het wordt hier wel wat krap de komende maanden, maar ik weet ook dat we teruggaan naar een ruimere locatie. De sectorale werking is nieuw, en ik ben bezorgd of we de inburgeraars nog intensief kunnen begeleiden. Ik ben net als iedereen bemiddelaar, maar bemiddelen komt voor mijn klanten pas op het ein-de van het traject. Maar ik heb een goede teamchef en goede collega’s, dus ik zie het positief.”

Collega Patrick Vandooren ging naar de koers en nam mee? Een vlag van VDAB! Staat hier mooi te blinken op de reportage van Eurosport. Wil jij ook een VDAB-vlag meenemen naar jouw sportevent?

Mailtje naar [email protected] en we proberen dat te regelen.

VDAB was erbij!

Dit kan je doen:

⚫ Kijk welke site ongewenste gegevens over

jou verspreidt en vraag vriendelijk om ze

te verwijderen.

⚫ Stel je privacy-instellingen goed in op je

eigen sociale mediaplatformen.

⚫Vraag aan ‘vrienden’ om geen foto’s te

publiceren zonder jouw toestemming.

⚫ Stuur zelf veel positieve berichten de

wereld in via sociale media. De andere

berichten zullen zakken in de ranglijst

en dus minder bekeken worden.

Ook handig voor iedereen die op zoek is

naar een nieuwe job!

Wat staat er over jou

op het internet?

Googel jezelf!

Niet tevreden met het resultaat?

50 jaar geleden kwamen in ons land de eerst gastarbei-ders aan. Hoe kwamen ze hier terecht? Hoe leefden ze? Bij welke werkgevers konden ze aan de slag? Het MIAT in Gent wijdt er een boeiende ten-toonstelling aan. Wij steunen het project en hebben er ook een infostand.

Op 22 juni is er een VDAB-fami-liedag en kan je met je gezin gratis op bezoek. De kinderen

spelen het spel ‘Straffe gastjes’ en in het café is er een aange-past menu met Marokkaanse thee, Ayran, Turkse zoetigheden en een speciaal broodje. Lijkt je wel leuk? Tik ‘straffe gasten’ in op ons intranet en schrijf je snel in. Pas op: de plaatsen zijn beperkt en de inschrijvingen worden afgeslo-ten op 13 juni. Meer informatie over de expo vind je op miat.gent.be.

met je gezin naarGRATIS

‘Straffe gasten’?

Sinds kort hebben we er weer een erg praktische app bij. Hij heet ‘Vind een job!’ en doet precies wat hij zegt. De vacatures van Mijn Loopbaan zitten erin, en de werkzoekende vindt ze snel terug door een trefwoord (wat) en regio (waar) in te voeren. Favoriete jobs en zoekopdrachten kan hij bewaren. Extra troef: de gps-functie bij het vakje ‘waar’ maakt dat je heel snel alle vacatures binnen een straal van 20 kilometer op het scherm krijgt. Gratis downloaden via Google Play of de Appstore.

Vindeen job!

CONTENT 011

_

Page 7: Content jaargang 2 mei 2014

Betekent het groeiend aantal online cursisten het einde van de competentiecentra?

Ruben Bellens, verantwoordelijke webleren: “Neen! Contactleren en virtueel leren focussen allebei op competentie-

ontwikkeling maar ze zijn complementair. We sturen klanten naar elkaar door en vullen elkaar aan. We stomen de klant klaar voor de

arbeidsmarkt in functie van zijn jobdoelwit. Welke leervorm we daarbij gebruiken kan afhankelijk zijn van de concrete opleidingsvraag,

maar ook van de klant zelf (is hij bijvoorbeeld zelfredzaam?).” Eric Vandewalle, teamleider opleiding & begeleiding :

“Alle leervormen zijn dus belangrijk in functie van het werken aan werk. Uiteraard is er ook een combinatie van leervormen mogelijk.“

bijleren waar en wanneer ik wil

Bij VDAB kan ik

Omdat buitenshuis een cursus volgen heel tijdrovend kan zijn, kunnen onze klanten gratis webleren. Of iemand nu werkloos

is, op school of in een opleiding zit of aan het werk is: hij kan bijleren waar, wanneer en hoeveel hij wil.

Een pc met internetaansluiting is alles wat hij nodig heeft!

Even chatten: webcoach Katelijne Weyns Welke cursussen coach je?

“Ons aanbod aan webcursussen is heel uitgebreid. Ik coach alle ‘soft skills’ cursussen, zoals assertiviteit en succesvol presenteren.”

Wie is jullie publiek?“De cursussen zijn in de eerste plaats bedoeld voor

werkzoekenden, maar er zijn ook topics waar werknemers en werkgevers zich voor inschrijven. De webcursussen zijn laagdrempelig

opgesteld en dus toegankelijk voor een breed publiek.”

Wat zijn volgens jou de voordelen voor onze klanten?“Je krijgt drie maanden de tijd om een cursus door te nemen.

Op die manier moét je actief met de cursus bezig blijven om de deadline te halen. De modules zijn bovendien kort en pittig:

theorie, illustratie, oefeningen en tips wisselen elkaar af. De cursist hoeft ook niet alles door te nemen: een cursist die Excel volgt, kan bijvoorbeeld

enkel de draaitabellen doornemen. Tot slot en niet onbelangrijk: Na de cursus krijg je een attest dat je de cursus hebt gevolgd.

Dat staat altijd leuk op een cv!”

Webleerweetjes!• 270 gratis webcursussen

• de populairste webcursus is Frans

• jaarlijks bijna 30.000 unieke cursisten

• 25 nieuwe cursussen per jaar

• een 100-tal scholen gebruiken onze webleercursussen

• Ook voor jou? Tuurlijk! Ga eens kijken!

_ 012

CONTE

NT

CONTENT 013_

Page 8: Content jaargang 2 mei 2014

Wat kan jij ermee?Heb jij het vaak met je klant over competenties en over job-doelwit? Dan kan je webleren en flexitraining zeker aanbieden als een snel en eenvoudig middel om extra competenties te verwerven of aanwezige competenties te versterken. Soms is webleren of flexitraining voldoende als enige opleidings-vorm. In andere gevallen kan webleren een aanvulling zijn bij bijvoorbeeld een klassieke opleiding of een IBO. Ook bij acties naar scholen en studenten, kan je webleren als extra leer-middel voorstellen. Nog vóór hij is afgestudeerd dicht de de student zo de kloof tussen wat hij op school leert en wat de arbeidsmarkt vraagt!

En nu is het aan jou!Al doende leert men, zegt men wel eens... Dus: ontdek zelf hoe eenvoudig webleren kan zijn. Surf vandaag nog naar vdab.be/webleren, kies een interessante webcursus en schrijf je in. Je zal zien: je wordt niet alleen slimmer, je ondervindt ook persoonlijk waar je als cursist rekening mee moet houden. Klanten adviseren over inschrijven, een planning opmaken en de cursus zelf gaat daarna een pak vlotter.

Een stapje verder: Flex-itrainer Steve Elens Flex-i-wat? “Flex-iTraining is webleren aangevuld met workshops. Hier kunnen de cursisten uitdie-pen wat ze online hebben geleerd. Tijdens de workshops geeft de interactie tussen de cursisten hen nieuwe inzichten. Het zet hen ook aan om meer werk te maken van het leer-pad dat ze volgen. Voor een overzicht van het aanbod, ga naar vdab.be/flexitraining.“

Welke workshops geef je zelf?“Mijn thema is ‘ Work in Progress’, dat drie workshops omvat: ‘ Wat is mijn talent?’, ‘ Welke job-opportuniteiten heb ik?’, en ‘ Hoe groot is mijn professioneel netwerk?’.”

Waar werk je? “De workshops gaan door in Leuven, Brussel en Vilvoorde en ik coach de cursisten ook online van thuis uit.”

Wie moet ‘Work in progress’ zeker volgen?“Hoger opgeleide jongeren die nog niet goed weten wat ze kunnen met hun talenten en welke jobs bij hen passen. Ze leren ook skills om zichzelf beter te presenteren. Ook om te leren netwerken kunnen ze bij ons terecht.”

Voor de zesde keer op rij organiseert Tracé Brussel vzw

in samenwerking met VDAB en Actiris een

opleidingsbeurs in de Brusselse muziektempel

Ancienne Belgique.

Meer dan 35 organisaties stellen er hun aanbod voor:

Nederlandstalige opleidingen, werkervaringsprojecten en begeleidingsdiensten voor

Nederlands- én anderstaligen in het Brussels gewest.

Benieuwd? Welkom op donderdag 5 juni

van 10 tot 16 uur.

Er zit muziek in de Opleidingsbeurs

www.schakelsnaarwerk.be

opleidingsbeurs

“Werk aan werk” is geen ty-pisch wetenschappelijk boek geworden, hoe komt dat?“Tja, dat is niet mijn stijl (lacht). De tekst moet passen bij wat ik wil vertellen, en ik vertel in dit boek veel verschillen-de dingen, dus schrijf ik niet alles op dezelfde manier. Wanneer ik het heb over de staatshervorming en hoe we dat concreet aanpakken, is dat een serieus wetenschappelijk stuk. Maar ‘Werk aan werk’ begint met een stukje autobio-grafi e, en ik vond het leuk om dat te doen in de stijl van een rekrutering: ‘De VDAB-baas solliciteert: zou jij hem aan-werven?’. Daarnaast zijn er ook delen in de stijl van mijn blogs, zoals de 10 verha-len die ik vertel om aan te tonen wat er op dit moment werkt en niet werkt aan ons arbeidsbeleid. Die zijn levens-echt en gebaseerd op wat wij dagelijks meemaken in onze werking. Ten slotte heeft collega Geert De Smedt voor pittige illustraties gezorgd. Het is dus een heel afwisselend boek geworden.”

Wat is je belangrijkste bood-schap?“Dat we moeten afstappen van baan-zekerheid en overstappen naar loop-baanzekerheid. Mensen vragen altijd zekerheden in hun leven. Dat is ook normaal, want je moet je eigen loop-baan kunnen plannen, je moet weten dat je kunt investeren in je huis, je kin-deren... Maar we worden nu veel meer geconfronteerd met herstructureringen of kortere contracten, waardoor echte jobzekerheid verdwijnt. Om dat te com-penseren moeten we naar een systeem dat niet gaat over duurzame jobs maar wel over een duurzame loopbaan.“

Hoe pak je dat dan aan?“Dat lees je in het boek (lacht). In mijn ideale toekomstbeeld tekent elke schoolverlater een loopbaancontract met VDAB, dat blijft lopen tot hij of zij de arbeidsmarkt defi nitief verlaat. Wanneer je even geen werk hebt krijgt je een uitkering, maar ook onmiddellijk een aanbod om tijdens die periode je competenties verder te ontwikkelen en dus opleiding te volgen. Zo krijg je een heel dynamische arbeidsmarkt waarbij competentieontwikkeling de rode draad wordt in periodes van niet-inactiviteit. Tijdelijk geen werk hebben is dan ook geen drama meer, maar een opportuni-teit. Levenslang leren is de toekomst.”

Waarom moet ik als VDAB’er het boek gelezen hebben?“De analyse die ik maak is er een waarmee ook alle VDAB’ers te maken hebben. Op ons werk maar ook daar-buiten, want ook binnen onze gezinnen en in onze vriendenkring worden we geconfronteerd met de toenemende complexiteit van onze samenleving. Onze kinderen en kleinkinderen worden groot met een iPad in de hand. Dat maakt dat de kandidaat-werkzoekenden van morgen op een heel andere manier omgaan met technologie en informatie, en dus heel andere verwachtingen gaan koesteren naar VDAB. Vroeger konden wij goedbedoeld alles doen wat ons nodig leek voor de werkzoekende, maar die zal in de toekomst meer en meer zelf zijn weg vinden op de arbeidsmarkt. We moeten ons daarop voorbereiden en dat doen we ook al. Van onze ‘Ik wil’-cam-pagne tot procesmatig werken, de IBO-dag… We zetten de klant meer en meer aan het stuur van zijn loopbaan en dus ook van onze dienstverlening.”

“Werk aan werk”: Fons schreef een boek, dus daar willen we alles over weten. Het interview!

WIN nu jouw exemplaar! Ga naar Google+ en plaats een bericht met vermelding ‘@fonsleroy #werkaanwerk’. In dit bericht stel je Fons jouw vraag over het arbeids-marktbeleid van de toekomst. Je hebt tijd tot vrijdag 6 juni. Een onschuldi-ge hand kiest dan 20 winnaars uit de deelnemers.

Geen inspiratie? Geen probleem, als VDAB’er kan je het boek ook bestellen aan de speciale voordeelprijs van 10 euro in plaats van 24,99 euro! Tik ‘Werk aan werk’ in op ons intranet en plaats je bestelling via het formu-lier dat je daar vindt.

De klant aan het stuur van onzedienstverlening

¤10*zolang de voorraad strekt

¤24,99

_ 014

CONTE

NT

CONTENT 015_

Page 9: Content jaargang 2 mei 2014

Werkzoekenden aanmoedigen en focussen op de mogelijkheden en

competenties. Begrip tonen en een luisterend oor bieden maar hen ook

aanzetten tot actie en reflectie. Bemiddeling bij vacatures is continu op zoek gaan naar oplossingen op maat van het bedrijf en in samen-werking met verschillende partners,

zowel intern als extern.

Door een sollicitatie-opdracht ziet de werkgever dat we actief toeleiden,

en met de sollicitatiefeedback kunnen we skills van werkzoekenden

bijschaven voor de volgende sollicitatie of de bemiddeling bijsturen.

De feedback kan transmissie tot gevolg hebben, maar dat kan niet de reden zijn om een sollicitatieopdracht mee te geven. Dat doen we enkel als de

match er is en de motivatie goed zit.

Belangrijk is een goede inschatting maken van de competenties van de werkzoekende en de noden van de

werkgever. Betreft het een KMO? Is een HR afdeling aanwezig? Op die manier

kunnen we zelfredzame klanten onderscheiden van hen die onze hulp kunnen gebruiken en reserveren we

onze tijd voor deze laatsten. Je moet ook blijvend aandacht hebben voor de inschatting die je maakt, zodat de kwetsbaren niet verdwijnen in de

digitale wereld van vandaag.

Voor elk individu en elk bedrijf wordt een op maat gerichte service steeds

belangrijker. Meer persoonlijke verantwoordelijkheid geeft ons de

ruimte en de vrijheid om te handelen en het geeft ook een blijk van vertrouwen in onze expertise.

Streepjes trekken is nooit mijn ding geweest. De tijd dat je bezig bent met streepjes trekken, investeer ik liever in

werkzoekenden en werkgevers.

De sollicitatie-opdrachten en feedback maken dat onze mailbox overladen wordt: de selectie van

dergelijke berichten kan nog op punt gesteld worden. Ik stel voor om deze

mails te laten voorafgaan door de bedrijfsnaam zodat we meteen weten

over welke vacature het bericht spreekt. Ook ontvang je zelf een bericht dat

feedback werd gegeven op een vacature wanneer je die net eigenhandig hebt weg geschreven. Dat is niet

nodig en tijdrovend.

Het inschatten van de bestaande en ontbrekende competenties van de

werkzoekende in relatie tot de arbeidsmarkt, het ontwikkelen van de ontbrekende competenties (POP)

zowel door interne als externe partners, en dan het samenbrengen van

de werkzoekende en de werk-gever-aanbieder van vacatures.

Dit instrument zou een ultieme eeneiige tweeling zijn als de drie betrokken partijen ook effectief

feedback zouden (moeten) geven. Dan kan elk ook reflecteren over de

feedback en zich aanpassen, verder ontwikkelen, bijschaven…

En het kan ons helpen om het traject aan te passen en gerichter

te bemiddelen.

Ik ben voorstander van het idee om de zelfredzame klanten zelf hun weg te

laten zoeken. Ook dit is een leerproces.Soms probeer ik me in de plaats te stellen van de klant: zou ik het fijn

vinden om op die manier benaderd te worden? Of zou ik zelf de weg willen

zoeken naar een nieuwe job?

De 50+ werkzoekenden in het bijzonder waarderen het sterk wanneer

ze een kwalitatieve aanpak krijgen waarin meer tijd is voor een persoon-lijke en gerichte begeleiding. Ik ben bijzonder tevreden met deze aanpak

omdat ik persoonlijk vind dat de kwaliteit van de bemiddeling telt,

en niet de kwantiteit. Ik mag trouwens zeggen dat ik altijd al

op die manier gewerkt heb.

In de 50+ werking ondervinden we terughoudendheid vanwege de

werkgevers tegenover onze doelgroep. Sensibilisering naar werkgevers toe (wat we jammer genoeg in mindere

mate zelf in de hand hebben), gerichte sollicitatieacties met persoonlijk

contact van de bemiddelaar met de werkgever (dit kunnen we zelf!)

kunnen hierbij helpen.

Dat is onze ‘core business’, focus op bemiddeling, kortste weg naar werk... Ook de ondersteuning bij de aanmaak van een kwalitatief dossier: niet zelf

doen maar ondersteuning geven, huiswerk geven, korte opvolging….

We besteden begeleiding zo veel mogelijk uit, zo kunnen we zelf al

onze aandacht focussen op het bemiddelen. Het was in het begin

soms moeilijk om een stukje begeleiding los te laten, maar nu zien we er de voordelen van in.

Positief is het feit dat het voor beide klantengroepen is. We gebruiken het

zeker, maar het is toch wel veel administratie. Vroeger was dat gewoon

één lijntje, dus dat vinden we om-slachtig. Wat we nog niet doen, is de

klant verplichten om de feedback in te voeren. We zijn het wel van plan, maar het zal wel op wat weerstand stuiten. De mensen leggen niet graag nog extra

verplichtingen op: ze doen het vaak liever zelf om de klant te helpen.

Ik ben voorstander! Nu is het zaak om alle collega’s in deze visie mee te

krijgen, ook de collega’s in de CC’s en de interventieadviseurs. Een voorbeeld:

wij krijgen binnenkort 8000 werk-zoekenden van de Ford-fabriek.

Het is belangrijk dat die zichzelf online inschrijven, en niet op papier zoals tot nu toe gebeurde bij collectieve ontslagen. De interventieadviseurs moeten ook betrokken worden bij

deze nieuwe visie en werking.

Een prima streefdoel, maar vandaag merken we daar nog te weinig van.

Zowel de directie als de bemiddelaars worden afgerekend op ‘streepjes’.

Ik vind bijvoorbeeld dat we de basis-dienstverlening niet zo gedetailleerd

hoeven te registreren. Als een klant wat informatie komt vragen en we geven

die, is die klant toch geholpen? Het lijkt me niet nodig om dat

allemaal te registreren.

Een tip voor de eerstkomen-de maanden: stop eens even met

nieuwigheden te introduceren. Er is teveel verandering, en er is niet genoeg

tijd om het in te bedden. Het is ook erg belangrijk om alles lang genoeg

op voorhand aan te kondigen. Met de sectorale werking is dat goed gelukt want daarvoor hadden we een jaar

de tijd. Maar er wordt soms te weinig samengewerkt op de centrale dienst. Daardoor zijn de instructies naar de

vloer niet altijd duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig.

POP

MLBACTIVERING

CONTROLE(STAATSHERVORMING)

SOLLICITA

TIE-

OPDRACHT

WERK-PLEKLEREN

AMIBEDRIJVENDATABANK

KANALENMIX

COMPETENTIES

WAT IS DE ‘KERN VAN BEMIDDELEN’ VOOR JOU?

WAT VIND JE VAN DE TWEELING, SOLLICITATIE-OPDRACHT EN

–FEEDBACK?

ZELFREDZAME KLANTEN ZULLEN MEER ZÉLF MOETEN DOEN,

WAT VIND JE DAARVAN?

DE FOCUS MOET MEER LIGGEN OP PERSOONLIJKE VERANTWOORDE-

LIJKHEID. HOE ZIE JIJ DAT?WIL JE NOG IETS TOEVOEGEN?

1 2 3 4 5

Bemiddelaars over DE KERN VAN BEMIDDELING!In de CONTENT-editie van februari legden Dorine Samyn en Fons Leroy uit waar we met bemiddelen naartoe willen. Ondertussen kregen we al heel wat meer informatie en gingen we aan de slag. CONTENT vroeg enkele bemiddelaars wat ze denken van de nieuwe tools en accenten.

Bemiddelaars over DE KERN VAN BEMIDDELING!In de CONTENT-editie van februari legden Dorine Samyn en Fons Leroy uit waar we met bemiddelen naartoe willen. Ondertussen kregen we al heel wat

Joyce Cappuyns, bemiddelaar

Bussiness Support in Sint-Niklaas

Connie Machon, teamleider in Genk

Lut Baeyens bemiddelaar 50+ in Halle

_ 016

CONTE

NT

CONTENT 017_

Page 10: Content jaargang 2 mei 2014

ZELFREDZAME KLANTEN ZULLEN MEER ZÉLF MOETEN DOEN,

WAT VIND JE DAARVAN?

DE FOCUS MOET MEER LIGGEN OP PERSOONLIJKE VERANTWOORDE-

LIJKHEID. HOE ZIE JIJ DAT?WIL JE NOG IETS TOEVOEGEN?

3 4 5

WAT IS DE ‘KERN VAN BEMIDDELEN’ VOOR JOU?

WAT VIND JE VAN DE TWEELING, SOLLICITATIE-OPDRACHT EN

–FEEDBACK?

1 2

Lindsay Hofman, bemiddelaar in het

sollicitatiehuis in Wondelgem

Tineke Roelands, bemiddelaar in Halle

Mieke Desmadryl,

jobcoach in Antwerpen

Karin Vandenberghe, bedrijfsconsulent in St. Michiels

Als ik deze term hoor dan denk ik aan terugkeren naar de essentie:

werken op maat van de klant. Zo efficiënt mogelijk middelen en methodieken inzetten om onze klant aan een job te helpen.

Maar ook: prioriteiten stellen en bekijken wat het meest opportuun

is voor die specifieke klant in zijn specifieke situatie.

Een zeer bruikbare tool, die ik ook in de praktijk toepas. Vroeger deden we een verwijzing, en belden daarna

de werkgever op voor feedback. Handig dat deze stappen nu

gecombineerd zijn in MasterVac. Nu is het aan ons om werkgevers te

stimuleren die in te vullen!

Dat vind ik een evidentie. Het doel van de bemiddeling is

niet alleen een job vinden, maar ook ‘empowerment’ van de klant via onze coachende aanpak. Op lange termijn is dit een win-win situatie.

De zelfredzame klant kent zijn mogelijkheden en kan via de online tools zelf aan de slag, en wij krijgen

meer tijd om intensief te bemiddelen bij wie het echt nodig heeft.

Dit kan ik alleen maar toejuichen. Metingen zijn noodzakelijk maar

tonen niet alles. Soms is onze klant na 3 maanden nazorg nog niet

aan het werk, maar heeft hij wel belangrijke stappen gezet op het

gebied van attitude of randproblema-tieken. Dit maakt dan weer dat zijn

afstand tot de arbeidsmarkt verkleind is. Als bemiddelaar staan wij in zo’n

geval garant voor transparantie, professionalisme en integriteit.

De ‘evoluties’ binnen VDAB stemmen mij enthousiast. Nadruk leggen op

efficiënt werken en terugkeren naar de essentie!

Zorgen dat de juiste vacature en werkgever bij de juiste werkzoekende geraakt en zorgen dat de werkgever

bij de goede kandidaten terechtkomt. Eens de personen elkaar hebben gevonden is het belangrijk om

handvatten aan te reiken, maar het blijft voor mij belangrijk om de

werkzoekende zo zelfstandig mogelijk aan de slag te laten gaan.

Het grote voordeel is dat je nu de twee kanten van het verhaal kan bekijken: hoe hebben beiden het gesprek erva-ren, wat is de reden dat de werkzoe-kende niet is aangeworven, heeft de

werkzoekende wel reactie gekregen op zijn sollicitatie,...

Zelfredzame werkzoekenden kunnen in mijn ogen best zoveel

mogelijk zelf doen. Dit zorgt ervoor dat ze zelfstandig aan de slag kunnen

gaan, maar toch ook hulp kunnen vragen indien nodig. Door dingen zelf te proberen en acties zelf te onderne-men leren ze meer. Indien ze helemaal

op eigen houtje aan het werk raken zal dit hun ook een beter gevoel van

eigenwaarde geven.

Ik ben nooit helemaal overtuigd geweest van streepjes tellen.

Streepjes tellen toont volgens mij ook niet helemaal aan of je goed bezig bent of niet. Het is een manier van

onderzoeken, terwijl persoonlijke ver-antwoordelijkheid effectief bij

jezelf ligt. Maar het toont wel aan welke acties je doet en of deze

acties effect hebben.

Dat het onze opdracht is om werkgevers en werkzoekenden nog beter en gemakkelijker bij elkaar

te brengen.

Voor onze regio is het nog vroeg. We weten al hoe het werkt maar

de tool is nog niet echt ingeburgerd. De opvolging van sollicitaties zit wel

zó ingesleten in de werking dat we er al altijd aandacht voor hadden.

Alleen werd het op andere manieren bijgehouden.

Als klanten hun plan kunnen trekken is dat prima, maar wat is zelfredzaam? Niet alle hooggeschoolden vullen hun

dossier correct in. Het is ook meer dan technische competenties.

Zo zijn er mensen die geen netwerk hebben en op een andere manier ondersteuning nodig hebben: dan is het soms voldoende dat we af en

toe eens bellen om hen te motiveren.

Meer vertrouwen vind ik persoonlijk heel fijn, het blijft belangrijk om de

mens achter het streepje te zien. Toch mogen we ook efficiëntie en productiviteit van VDAB niet uit het oog verliezen, dus meten

blijft belangrijk.

Ik wil hier graag even benadrukken dat wij als jobcoach ook ondersteuning

kunnen bieden aan onze collega-bemiddelaars. Zit je met een vraag? Weet je zelf ook niet goed hoe je dat cv kan opmaken? Vraag het zonder

schroom aan de jobcoach in jouw regio.In Antwerpen hebben we de Jobcoach-lijn voor alle AMB-collega’s uit de regio.

Het nummer is 03 206 10 16.

Dat de werkzoekenden bij de gepaste werkgever geraken en

omgekeerd en dat jij daar als VDAB’er je steentje aan kan bijdragen.

Ik gebruik de tweeling heel vaak! Zo kan ik de werkzoekenden erg kort opvolgen en dankzij de feedback van

de werkgevers kan ik hen goed begeleiden. De dienstencheque-bedrijven moeten de feedbacklijn invullen om vrijstelling te kunnen

krijgen en zijn dan ook extra gemoti-veerd om het te doen. Ik geef daar

ook informatiesessies over.

Soms is het vervelend dat je altijd moet bewijzen wat je doet. Ik zie

daar niet meteen een oplossing voor. Maar het zou bijvoorbeeld handig zijn

als ik collectieve acties meteen in alle vacatures kon zetten. Als dat er

70 zijn moet ik die nu één voor één opendoen.

Je moet een klant soms durven zeggen dat hij/zij deze job niet zal

vinden. Ook bij de werkgever moet je durven aangeven dat hij soepeler

moet zijn of bijvoorbeeld opleiding aanbieden voor een moeilijk profiel.

De nieuwe evoluties zijn goed: met steeds minder collega’s moet je wel focussen op de zwakste groep. Al hebben de meeste klanten wel

dat extra duwtje nodig.

Zelfs zelfredzame werkzoekenden hebben nog vrij veel uitleg nodig

over hoe het systeem werkt. Voor de werkgevers lukt het meestal

wel goed om feedback te geven. Het is pas een probleem als wie de

vacature plaatst niet dezelfde is als wie de gesprekken afneemt. Dan krijg ik de feedback per e-mail en voer ik ze zelf

in. Soms een heel werk!

_ 018

CONTE

NT

CONTENT 019_

Page 11: Content jaargang 2 mei 2014

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

ON THE ROAD!

Vanaf 2 juni reizen we met onze camper het

land door. Op zo’n 75 EVENEMENTEN kunnen

jongeren op een ludieke manier kennis maken met

ons aanbod. Onze communicatiecollega’s maakten

alvast een lijstje van waar ze de camper graag

willen zien staan. Hou ‘m in de gaten!

VACATURES • E-COACHING • WEBLEREN EN APPS • JOBINFO

ON THE ROAD!

Vanaf 2 juni reizen we met onze camper het

land door. Op zo’n

jongeren op een ludieke manier kennis maken met

ons aanbod. Onze communicatiecollega’s maakten ons aanbod. Onze communicatiecollega’s maakten

alvast een lijstje van waar ze de camper graag

willen zien staan. Hou ‘m in de gaten!