De Kroon (jaargang 8, nummer 1, mei 2012)

36
LEIDEN Roze Ouderen Rainbow Families Schrijvers gezocht ! Jaargang 8 N° 1 - mei 2012

description

De Kroon (jaargang 8, nummer 1, mei 2012)

Transcript of De Kroon (jaargang 8, nummer 1, mei 2012)

LEIDEN

Roze OuderenRainbow FamiliesSchrijvers gezocht!

Jaargang 8 N° 1 - mei 2012

INHOUDSOPGAVE

Van de Redactie 5

Kort Korter Kortst 6

Boeken 9

Roze Ouderen 10

Politiek 12

Feessie zoals vroegur! 15

Horeca 16

Fotopagina 18

Christine Carrington 22

Coming Out 24

Patricia Cornflake 27

Showbizz 28

Rainbow Families 30

Schrijvers gezocht! 33

Agenda - De Kroon 35

3

COLOFON

Redactie Jonathan Meijer Maarten van Houten Charlotte De Pauw Myra Albersen

SchrijversVivian SchuurmannFrank WassinkWerner ZonderopChristine CarringtonPatricia CornflakeNancy Mijnhijmer

Bestuur Julie van SchravendijkMaarten BergwerffGerda van EedenPepijn HendriksBob MeerstadtGalith MolAlex van der Slot

[email protected]

Werkgroepen HorecaSunday TimesOuderenVoorlichtingBuitenlandComing-out-groepenPR en CommunicatiePolitiek en DiversitetisbeleidIntroductie i.o.Cultuur i.o.

Oplage 1000 examplaren

De Kroon verschijnt vier keer per jaar en wordt verstuurd aan de leden, vrijwilligers en relaties van COC Leiden en is op verschillende locaties in Leiden gratis af te halen.

COC Leiden komt op voor de belangen van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders in de regio Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek.De vereniging doet dit door het organiseren van maatschappelijk relevante activiteiten en het creëren van ontmoetingsmogelijkheden.

ContactgegevensBezoekadres: Postadres: [email protected] 65 Postbus 11101 (071) 522 06 402301 EC LEIDEN 2312 NW LEIDEN www.cocleiden.nl

De vereniging N.V.I.H. COC Leiden is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Leiden onder het

nummer 28087082. COC Leiden heeft de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI).

4

VAN DE REDACTIE

Hallo allemaal,

Mijn naam is Jonathan. Vorig jaar ben ik gevraagd of ik bij de redactie wilde van De Kroon. Omdat ik het COC (Leiden) ken en omdat het me heel erg leuk leek om aan het blad mee te werken, twijfelde ik geen moment. Ik kwam terecht ik een leuke kleine redactie met Sabine als hoofdredacteur. Afgelopen september heeft Sabine besloten zich te focussen op het schrijven van haar boek, en had ze geen tijd meer om aan het blad te werken. Ik heb nu haar taken als hoofdredacteur overgenomen, wat heel spannend is.

Gelukkig doe ik dat niet in mijn eentje. Ook de vormgeving is wat veranderd. Charlotte en Myra zijn beide de nieuwe vormgevers van het blad. En ik ben heel tevreden over het eindresultaat en hopelijk vinden jullie dat ook. Maarten is redacteur, en aan hem heb ik ook veel. Een taalpurist kan ik altijd wel gebruiken. En dan is er nog Werner, die er voor zorgt dat er aan de planning wordt gehouden. En als laatst, maar niet onbelangrijk, de vaste schrijvers Vivian, Patricia C, Christine C, Frank en Simone.

In deze De Kroon komen de vaste rubrieken weer aan bod zoals de boekenrecensie, een kort verhaal van Patricia Cornflake, het coming-out-verhaal, het column van Christine Carrington en Showbizz. Never change a winning team, right?

En daarnaast een stuk over de bijeenkomst Rainbow Families, een bijdrage van de werkgroepen Politiek en Ouderen, en een stuk vande Horeca en de agenda met de niet te missen evenementen/feestjes de komende tijd! En een oproep van mij voor nieuwe redacteurs/schrijvers voor De Kroon. Kortom: veel nieuwe artikelen.

Veel leesplezier,

Jonathan Meijer

OLOFON

Werkgroepen HorecaSunday TimesOuderenVoorlichtingBuitenlandComing-out-groepenPR en CommunicatiePolitiek en DiversitetisbeleidIntroductie i.o.Cultuur i.o.

5

Ko rTKor TerKor TST

François Hollande is gekozen tot president van Frankrijk. De uitverkiezing van Hollande lijkt goed nieuws voor de Franse homogemeenschap. Hollande voert een uiterst progressieve agenda. Zo pleit hij voor meer rechten voor homoseksuelen en is hij voor de openstelling van het huwelijk voor homoparen. Ook is Hollande voorstander van adoptie door homostellen. “Er is geen reden waarom er nog altijd een onderscheid is tussen homo- en heteroparen”, aldus Hollande.

31 mei a.s. opent de expositie Bi in Beeld bij het IHLIA in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Demissionair minister van Bijsterveldt neemt het eerste exemplaar van de gelijknamige brochure in ontvangst. Daarin komen voor het eerst biseksuelen zó openhartig aan woord en herkenbaar in beeld. De brochure en de expositie geven levendige voorbeelden van de diversiteit van biseksuelen. De tentoonstelling zal tot eind juli te bezichtigen zijn bij het IHLIA, daarna zal het op diverse plekken in het land ter beschikking komen.

Homohuwelijkin Frankrijk nabij?

Einde vergoeding homotherapie in zicht

Aan de vergoeding uit GGZ-gelden voor de

homotherapie van Tot Heil des Volks / Different lijkt

een einde te gaan komen. Dat is een gevolg van

het besluit van een aantal zorgverzekeraars om niet

langer via EuroPsyche dit soort behandelingen te

vergoeden. ‘Dit is een belangrijke stap in de goede

richting’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC

Nederland. Maar uiteindelijk gaat het er ons om dat

er een principieel besluit genomen wordt waardoor

de Different-therapie helemaal niet meer

in aanmerking komt voor een vergoeding uit de

gelden voor de geestelijke gezondheidszorg’.

Bi in Beeld

6

Obama voorstander homohuwelijk

Ko rTKor TerKor TST

COC Nederland roept mensen op om op te komen voor hun lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender vrienden. Op de website staoptegenhomofobie.nl worden positieve statements verzameld. Op de website zijn filmpjes te zien van o.a. scholieren. Homofobie blijft nog nog een serieus probleem op Nederlandse scholen. Het initiatief komt van .

‘Jezelf zijn op school’

De gemeente Leiden start met ingang van het schooljaar 2012-2013 met het project Jezelf zijn op school. Het project richt zich op het bereiken van een veilige schoolomgeving waarin iedereen, leerlingen èn docenten, zichzelf kunnen zijn. Er wordt hierbij speciale aandacht besteed aan seksuele diversiteit. In het project worden scholen in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs en het ROC gedurende drie jaar begeleid bij het zichtbaar maken van problemen op school, zoals pesten, en het zoeken van eigen oplossingen daarvoor.

Barack Obama heeft zich als eerste Amerikaanse president in de geschiedenis uitgesproken vóór het homohuwelijk. In een televisie-interview met nieuwszender ABC zei Obama dat het homohuwelijk wat hem betreft legaal moet worden. Obama is naar eigen zeggen tot die mening gekomen na “vele gesprekken door de jaren heen met familie, vrienden, buren en mensen uit mijn eigen staf die een monogame stabiele relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht.” Of het een strategie is voor de komende verkiezingen? De toekomst zal het uitwijzen.

Sta op tegen homofobie

7

BOEKENTekst: Maarten van Houten

Casey and HenryIn deze editie van Boeken: de recensie van de roman Casey and Henry van Red Silk. Red Silk, een rasechte Amsterdammer met bijpassende levenservaring, debuteerde enkele maanden geleden met dit Engelstalige boek waarin tegenstellingen versmelten.

Upper class boy Henry wordt door zijn rector aangewezen als het schoolmaatje van de nieuwe Casey, een jongen uit de achterbuurt. De twee verschillen als dag en nacht qua kleding, leefstijl, gedrag, geaardheid, geur…

Achter het baldadige gedrag van Casey schuilt echter een groot rechtvaardigheidsgevoel en een vechtlust om te ontwikkelen. Wanneer de nette Henry op school dreigt te worden aangerand door een groep jongens, is het Casey die redder in nood is. Het begin van een steeds hechter wordende vriendschap is een feit. Verschillen in uiterlijk vertoon en geaardheid verminderen en blijken steeds minder van waarde voor de twee, maar niet direct voor iedereen in hun omgeving.

Casey and Henry verhaalt over vriendschap, waarden, liefde en de persoon achter deeerste indruk. De lezer wordt meegenomen in de hoofden en levens van de belangrijkste personages en situaties worden tegelijk humoristisch en beklemmend realistisch gebracht. Een liefdesverhaal waaruit blijkt dat drempels en verschillen er niet toe doen voor hen die iets of elkaar willen.

Red Silk, Casey and Henry (2011) - Lulu.com - €18,35

9

rOZE OUDERENTekst: Maaike Kluit

Bezoek maatjesdienst voor Roze Ouderen

COC Leiden heeft in samenwerking met Radius Welzijn een Roze Maatjesdienst opgezet om homoseksuele ouderen die daar behoefte aan hebben, gezelschap te bieden. De maatjesdienst bestaat bijvoorbeeld uit het thuis bezoeken van roze ouderen en/of het samen ondernemen van activiteiten, zoals koffiedrinken in de stad of een uitstapje maken. Na intake door een getrainde vrijwilliger wordt er een passende ‘bezoeker’ of ‘maatje’ gezocht voor de

cliënt: COC en Radius dragen zorg voor de wederzijdse kennismaking, duidelijke afspraken en houden regelmatig contact met de gekoppelde vrijwilligers en cliënten.De bezoekvrijwilligers van COC Leiden m/v staan klaar om met nieuwe cliënten kennis te maken!Ben je of ken je een roze oudere die interesse zou kunnen hebben in een roze maatje? Meer informatie en/of aanmeldingen via [email protected].

10

OZE OUDERENIn januari vond een verkennend gesprek tussen COC Leiden en woon-zorginstelling Topaz Haagwijk over homovriendelijk beleid en voorlichtingen voor bewoners en medewerkers. Op de website van Topaz verscheen het volgende bericht:

Binnen Topaz Haagwijk hanteren wij de slogan: ‘Welkom in Haagwijk: Je mag zijn wie je bent’. Dit geldt zowel voor onze medewerkers als onze bewoners. In de praktijk lopen wij, zoals in elke woongemeenschap, aan tegen vooroordelen en beperkende overtuigingen van mensen naar elkaar. Dit is regelmatig onderwerp van gesprek met onze medewerkers én bewoners.

Gaat in Haagwijk de Roze Loper uit?

“Roze Ouderen”

Ook roze (homoseksuele) ouderen moeten zich veilig en prettig voelen in hun woonomgeving. Te vaak hebben ouderen het idee dat zij op late leeftijd weer ‘terug in de kast’ moeten. Dat is de reden dat het COC Leiden contact heeft gezocht met Topaz Haagwijk om hier gezamenlijk voorlichting over te geven aan onze bewoners en medewerkers. Daarnaast willen wij ons in de tweede helft van 2012 aanmelden voor de Roze Loper Tolerantiescan en bijbehorende externe audit om de homovriendelijkheid van Haagwijk te laten onderzoeken. Als de resultaten voldoende zijn, krijgen wij voor drie jaar het keurmerk ‘de Roze Loper’. Daarmee geven we aan voorwaardenscheppend te zijn voor wonen, zorg- en dienstverlening aan iedereen, van welke levensovertuiging en met welk wereldmodel dan ook.

Kijk voor meer informatie over de Roze Loper op de website: www.rozezorg.nl

11

POLITIEKTekst: Simone de Ruyter, Coördinator Politiek en Diversiteitsbeleid

Uit de kast werkt beter

Jezelf kunnen zijn op de werkvloer is in Nederland lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Op vrijdag 11 november 2011 kwamen in Amsterdam ongeveer honderd lesbische en biseksuele vrouwen (en een handjevol mannen) bijeen op het L-Women at Work-congres om elkaar te ontmoeten en informatie te delen over diversiteit op de werkvloer.

Dat het nog niet zo makkelijk is om jezelf te zijn en je goed te voelen op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit het rapport Gewoon aan de slag? komt naar voren dat één op de drie homomannen en één op de vier lesbische vrouwen op het werk in de kast zit. Daarnaast blijkt dat 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgenderwerknemers daadwerkelijk te maken krijgt met negatieve reacties wegens seksuele voorkeur en genderidentiteit. (Bronnen: SCP; COC Nederland)

12

OLITIEKDe boodschap op het L-Women at Work-congres was dan ook duidelijk: lesbisch zijn heeft zeker ook voordelen, zowel voor het individu als voor de organisatie. De aanwezigheid van positieve kanten geldt natuurlijk voor alle LHBT’s en iedereen moet zich dan ook bewust zijn van de eigen kracht en toegevoegde waarde die op het werk kan worden ingezet.

Eén van de manieren om de positie van LHBT-werknemers op de werkvloer te versterken, is het opzetten van een roze bedrijfsnetwerk. Een dergelijk netwerk biedt een gelegenheid voor ontmoeting en vergroot de zichtbaarheid van roze werknemers in een organisatie. Deze zichtbaarheid kan vervolgens als podium dienen om de talenten van ‘diverse’ medewerkers onder de aandacht te brengen en hier ook meer waardering voor te creëren.

COC Leiden herkent en erkent het belang van roze netwerken. In het werkplan van 2012 is dan ook de intentie opgenomen om (het opzetten van) meer netwerken bij werkgevers in de omgeving te stimuleren. We werken hierbij onder andere samen met het Company Pride Platform, de overkoepelende organisatie voor roze bedrijfsnetwerken.

Iedereen kan in zijn of haar organisatie een netwerk beginnen. Als je interesse hebt om een netwerk op te richten en hiervoor op zoek bent naar ondersteuning, neem dan contact op met [email protected].

13

Feessie zoals vroegur!Tekst: Jonathan Meijer

Vroeger was alles beter hoor je vaak. Of het nou gaat om een nostalgie naar de gulden, toen alles nog betaalbaar was, of om een tijd waar mensen nog respectvol met elkaar omgingen. De afstand in tijd veroorzaakt dit gevoel meestal. Ook als je het over de zaterdagavond van (het COC) De Kroon hebt, is het toch een tijd geleden dat het elke zaterdagavond vol, druk en gezellig was.

Malika Koet, vrijwilliger van COC Leiden, komt wel eens in De Kroon op zaterdagavond en constateert ook een nostalgie naar vroeger: “Vaak hoor ik mensen praten in de rookruimte over het COC (De Kroon), hoe leuk het was allemaal vroeger. Wat ik vaak hoor is dat er tegenwoordig maar ‘weinig bekenden’ komen”. En dat vond ze jammer om te horen. Daarom kwam zij met het plan om ‘vroeger’ weer te doen herleven door een ouderwets gezellig feest neer te zetten.

Ze maakte een Facebook-event aan en binnen 24 uur hadden zich al 60 mensen aangemeld dat ze aanwezig zullen zijn. Ook kreeg ze snel aanbiedingen van mensen die willen draaien en achter de bar willen staan. Er is dus veel animo voor het feestje. “Het is echt geweldig dat iedereen zich er voor wil inzetten.”, aldus Malika.

Omdat de avond staat gepland om de finale van het Eurovisie Songfestival, is er ook geregeld dat iedereen nog voor het feestje in de bovenbar naar de finale kan kijken. En voor 12 uur is de toegang gratis! Malika wil er ook nog aan toevoegen dat er geen Eurovisie wordt gedraaid of het muziek waar het COC (De Kroon) om bekend staat (lees: foute muziek). “Er zal gedraaid worden door Yunnic, Fraulein Du Det, Elmo & Pep-E en door mijzelf, allemaal leuke muziek en voor iedereen wat.”, vertelt Malika.

Het belooft een goed feestje te worden en inmiddels hebben 195 mensen laten we dat ze (misschien) komen. Voor alle mensen die vroeger het leuk hebben gehad in het COC (De Kroon), weer een goede reden om te gaan!

Datum: Zaterdag 26 meiMeer info, zie Facebook-event: Feessie Zoals Vroegur

15

HORECATekst: Alex van der Slot

Spring is in the air!De Kroon maakt zich op voor veel gezelligheid

tijdens de lente.

Terugkijkend op 2011, kan ik zeggen dat het een goed jaar is geweest. We hebben veel nieuwe themafeesten gehad (De Tropical Beach Party, Gender Free Zone, de kinky KitKatKlub) en ook leuke evenementen (Het COC Songfestival en de Foute Sinterklaas Bingo). Nieuwe feesten en evenementen die de Kroon weer een impuls gaven!

Het jaar werd afgesloten met een ongekend prachtig versierd pand. Het jaar 2012 werd ingeluid met een spetterende The End of the World Party. 2012 is het jaar dat de wereld vergaat volgens de Maya’s dus wij wilden het jaar goed beginnen met een spetterende party.

Ook in januari en februari zijn weer de nodige feesten gehouden. Zo hadden we de Apres Ski Party die dit jaar op een vrijdagavond werd gehouden. Ook was er weer een editie van de Gender Free Zone die erg druk werd bezocht. Dit initiatief van Suzanne loopt erg goed en vindt de Horeca-groep zekers het vermelden waard. Ook waren er 2 nieuwe vrijdagavonden en wel de Hollandse Avond en een 70’s, 80’s & 90’s Party. Deze werden voor nieuwe avonden redelijk bezocht en geven de vrijdagavond weer een impuls.

16

ORECA

Ook was er in januari de Jungle Fever Party en de Valentijns Party met dit jaar als thema: meet your on-line friends off_line. Een prachtig thema om iedereen achter zijn social media vandaan te halen en lekker in de Kroon face to face te communiceren.

Ook voor de komende maanden staan er weer erg veel leuke feesten voor de deur. Kijk voor alle feesten daarom goed naar de agenda van de Kroon in het blad en noteer alle data alvast in je agenda!

Deze hele waslijst van activiteiten kan niet plaatsvinden zonder de hulp van alle Horecavrijwilligers. Alle vrijwilligers daarom weer bedankt voor al het werk van afgelopen tijd in de Kroon. Zonder jullie inzet hadden we niet zoveel tevreden gasten, studenten en scholieren gehad afgelopen tijd. Dit alles is aan jullie te danken.

Denk je nu van nou dat is ook een leuk team van vrijwilligers in de horeca van de Kroon, kom ons dan een handje helpen. Wij zijn op zoek naar Dj’s, bar- en baliemedewerkers. Meld je aan op [email protected] en wij nemen contact met je op. We zien je graag weer in de Kroon!

DE KROON

17

Drie gangen maandmenuFebruari

Mediteriaanse rijkgevulde vissoepStoofpotje van rundvlees met winterse bierenOudhollandse wentelteefjes met kaneelsuiker

en vanilleijs

MaartGriekse salade

Entrecote van de grill met kruidenboterYoghurtijs met baklava

Dit voorjaar is bij geschikt weer ons terras geopend.

Meer info kijk op www.dehooykist.nl

Wij heten iedereen van harte welkom dit voorjaar in de Hooykist

Buiten op het terras en binnen aan de bar of aan tafel

Elke dag een verse dagschotelAltijd een uitgebreide kaarten elke maand een nieuw maandmenu

Bij goed weer is ons terras altijd weer gezellig vol.

22

23

COMING OUT

AnjaAnja is een zelfbewuste vrouw van midden veertig. Met haar geregistreerd partner woont zij buiten de drukte van de Randstad te midden van 5 katten en een hond. Anja vertelt hoe dat zo gekomen is, en hoe zij haar coming out beleefd heeft.

Als je terugdenkt, wanneer merkte je voor het eerst bij jezelf dat je over je geaardheid nadacht?

“Als ik even terugdenk… Ik was een jaar of 16 denk ik. Dat er een eerste soort bewustwording kwam. Maar het woord ‘homoseksualiteit’ kende ik nog niet. Er was geen koppeling daarmee. Ook in mijn omgeving waren geen homoseksuele mannen of vrouwen. Daardoor had ik geen referentie, zeg maar, geen kader om iets meer te begrijpen.“

Wat was het dan dat leidde tot die eerste bewustwording, rond je 16e?

“Nou, dat kwam doordat er steeds jongens achter mij aan liepen, terwijl ik met niemand van hen wat wilde, qua relatie. Een aantal van hen hebben aan mij gevraagd waaròm ik geen relatie met ze aan wilde gaan. Toen kwam het besef dat ik wel gevoelens had, maar niet voor

mannen: er waren best wel wat jongens verliefd op mij, maar ik was niet in hen geïnteresseerd. Als je vraagt naar de gevoelens die daarbij kwamen kijken… Kijk, ik had ook niemand met wie ik erover kon praten. Wel had ik gevoelens voor vrouwen, maar ‘t kwartje viel toen niet. Ik schoof het ook voor me uit, dat kwartje. Uit schaamte, ook, denk ik, je bent anders.”

“Pas rond mijn 18e jaar durfde ik er iets meer mee te doen. Door erover te lezen bijvoorbeeld. Ik las dan ook dingen van het COC. Vroeger had het COC een teletekstpagina waar ik dagelijks naar keek. Stiekem op mijn kamer”, zegt Anja knipogend.

In welke context deelde je het eerst je ideeën, twijfels, gevoelens…?

“Dat was met een goede vriend van me. Ik weet de aanleiding niet meer, maar we zaten allebei niet lekker in ons vel

24

OMING OUTen tijdens een fietstochtje naar de stad, vertelden we ineens aan elkaar dat we ‘anders waren dan anderen’. Dat was ook zo rond mijn 18e/19e. Die vriend had net iemand ontmoet die homo was, en die heeft ons toen in het uitgaansleven geïntroduceerd.” Anja denkt even en vertelt door: “ Toen ik 22 was had ik mijn verdere coming-out. Toen kreeg ik een relatie met een vrouw en toen wist ik het zeker. Dat was in 1988. Daarvòòr was ik wel regelmatig verliefd op vrouwen. Maar ik deed er niets mee. Deels omdat het niet wederzijds was – ik viel vaak op heterovrouwen - en deels uit, ja, onzekerheid. Ik vond het allemaal toch wat eng.”

Welke verschillen zie je tussen coming-out in de jaren ’80 en nu?

“Ik heb mijn coming-out in de jaren ‘80 gehad. De tijd toen was veel gemoedelijker dan nu. Er werd sowieso veel meer van elkaar geaccepteerd, ook qua acceptatie van subgroepen in de samenleving, van homo’s tot punkers tot aan buitenlanders. Jongeren waren politiek gezien ook veel bewuster, vanuit de linkse beweging kwamen veel jongerengroepen op waar ook veel homojongeren deel van uit maakten… het was echt een heel andere tijd dan nu, veel toleranter.”

Anja’s blik verandert. “De maatschappij is de laatste 10, 15 jaar verhard, mensen accepteren niet veel meer van elkaar. Door de opstelling van bepaalde groepen in de samenleving nu, is het veel moeilijker geworden om openlijk te zijn wie je wilt zijn. Vooral homomannen hebben daar veel last van. Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Zoals ik eerder al zei, heeft het ook veel te maken met hoe je jezelf presenteert. Wij maken, ook voor de mensen hier, als vanzelfsprekend deel uit van de stad, wijk, buurt, straat in het oosten van het land, waar we nu wonen.”

Welke tips zou je geven aan mensen die worstelen met hun geaardheid?

“Oei… euh…” Dan, weloverwogen: “Probeer dicht bij jezelf te blijven. Concreter: trek op met mensen waarbij je jezelf kunt zijn en blijven. Trek überhaupt met mensen op dus. En práát erover! Het COC organiseert allerlei gespreksgroepen. In mijn tijd was dat ook, De Kring heette het geloof ik. Daar kun je goed over onder andere je gevoelens en twijfels praten.”

Met dank aan Anja en haar openheid. Anja is een gefingeerde naam.

25

HEPATITIS B...hou het ver van je bed!

Ben je nog niet gevaccineerd? Laat je dan gratis vaccineren bij de GGD.

Bij je 3e vaccinatie krijg je een gratis PANN kaartje (zolang de voorraad strekt).

Bel naar 0182-545588 (ma. t/m vr. van 9.00 tot 12.00 uur)

Of surf naar:• www.manofmietje.nl• www.soapoli.nl• www.ggdhm.nl

“Waarom eten wij Tim’s Crunchy?”“Omdat het de goedkoopste muesli is in de supermarkt hier op de hoek.”“Nee, ik bedoel, waarom heet de muesli Tim’s Crunchy? Wie is Tim?”“Geen idee.”“Denk je dat hij de uitvinder is van Tim’s Crunchy? Of de directeur van de fabriek Tim’s Crunchy? Of misschien de broer van de directeur van de fabriek?”“Ik vermoed dat de naam Tim verzonnen is.”“Ja, denk je? Waarom dan Tim’s, en niet Amanda’s, Laila’s of Grandmother’s Crunchy? Ik zou het ook prima vinden om gewoon Crunchy te eten. Ik stel voor dat we geen van Tim’s Crunchy meer eten.”“Kom op, doe even normaal.” “Ik doe normaal. We weten helemaal niet wie die Tim is. Misschien is het wel een getrouwde man met vier kinderen.”“Ik dacht dat we net hadden geconcludeerd dat Tim verzonnen is! Trouwens, wat is er mis met een getrouwde man met vier kinderen?”“Nou, dat is overduidelijk. Zo’n man komt natuurlijk elke avond te laat uit zijn werk. Zijn vrouw doet alles in het huishouden. Hij heeft in zijn hele leven nog nooit een luier verschoond en als zijn

oudste dochter hem een tekening laat zien die zij heeft gemaakt, concludeert hij dat zij niet hoeft te kunnen tekenen, omdat zij knap genoeg is om ooit met een succesvolle man te trouwen. Daarom denk ik echt dat wij de muesli van deze man niet moeten eten.”“Nou, ik eet het gewoon, hoor.”“Dat meen je niet! Ik weet zeker dat jij ook een hekel hebt aan mannen zoals Tim.”“Nu moet je ophouden. Ik vind Tim’s Crunchy lekker. Bovendien, mijn Tim is een homoseksuele leraar die net uit een relatie komt met een danser, die Tim te saai vond. Ik leef met Tim mee.”“Dat is onmogelijk! We eten elke dag dezelfde muesli.”“Nee hoor, kijk maar. Mijn muesli staat in de kast links van de tafel en de jouwe in het kastje boven het aanrecht. Jij mag jouw muesli weggooien, als jou dat beter lijkt, maar ik eet de mijne gewoon als ontbijt morgen.”“Zou je het erg vinden als ik daar morgen ook wat van nam?”“Nee, hoor, dat is geen enkel probleem. Mijn Tim en ik vinden dat niet erg.”“Hoe gaat het eigenlijk met jouw Tim op dit moment? Is hij erg verdrietig?”

Patricia CornflakeTekst: Patricia Cornflake / www.suzannevanrossenberg.nl

Leiden, 2 mei 2012

27

SHOWBIZZTekst: Frank Wassink

Fashion Stars!

Tegenwoordig kijkt niemand er meer echt gek van op: sterren die de meest gekke kledingcreaties dragen. Vroeger had je de Culture Club met de extravagante Boy George en de geschminkte mannen van Kiss. In de jaren ‘90 droegen alle sterren korte truitjes en was alles zo bloot mogelijk. Tot een paar jaar terug, want toen stond Lady Gaga op met pruiken, gekke brillen, de meest aparte make-up en gekste kledingstukken. Daar begon het tijdperk ‘Hoe val ik het meest op’.

Gaga maakt haar creaties vaak zelf om te zijn èn laten zien wie ze is. Andere sterren kopieerden dit gedrag - we noemen een eerst nog normale Rihanna, de urban Nickie Minaj, de ‘Price Tag’ Jessie J, de altijd spontane Katy Perry en de altijd lachse Kesha. Mijn vraag is: waarom doen zij dat allemaal? Doen ze een wedstrijdje ‘Wie verkleedt zich het leukst’, moeten ze dit dragen van hun stylist of willen ze het zelf? Want ja, wie gaat er nu eigenlijk in een vleesjurk lopen, of vind het lekker om een pruik te dragen of zichzelf een avondje schminken?

28

HOWBIZZ

Het zijn trouwens vaak de vrouwelijke sterren die dit alles doen. Want zeg nou zelf, zie jij Justin Bieber al in een gehaakt shirtje met knalrood haar? Of Justin Timberlake onder een lampenkap? Of Enrique Iglesias met lang blond haar? De mannen houden zich meer aan de ‘wat is er in de mode’-dresscode. Kijk naar de goedgeklede mannen met stijl zoals Kanye West, David Beckham en rapper Pitbull. Terwijl Bruno Mars overigens weer terug gaat naar de 60’s-70’s-look. De mannen zijn wel bewust met hun kledingstijl bezig, maar het moet niet te gek zijn. Ik ben benieuwd wanneer er een vleesjurk of lampenkap te koop is in de welbekende kledingwinkels. Tot die tijd houd ik het bij mijn Justin Bieber-petje en Gagabril!

“Hoe val ik het meest op?”

29

rainbow FamiliesTekst: Werner Zonderop

Kinderen zijn hinderen (of toch niet?)Themabijeenkomst homoseksueel ouderschap

Homo’s en lesbo’s die kinderen hebben, of zewillen krijgen? Het moet toch niet veel gekker worden! Je heerlijke vrije leventje opgeven om jarenlang voor die luidruchtige, ondankbare en gemakzuchtige wezens te zorgen. Met de pubertijd als dieptepunt, wanneer de stakkers hun uiterste best doen om jou als ouder op de kast te krijgen (en ze dat in de meeste gevallen nog lukt ook).

Gelet op de grote opkomst bij de themamiddag Rainbow Families - over homoseksueel ouderschap - denken veel homoseksuele mannen en lesbische vrouwen daar dus heel anders over. Het homo-ouderschap is ‘in’.

De praktijk laat zien dat steeds vaker kinderen opgroeien in een gezin met één of meerdere ouders van hetzelfde geslacht. Een kinderwens is natuurlijk niet gebonden aan seksuele voorkeur of sekse. Of, zoals Claudia Atasoy van FIOM Leiden zegt: “Het ouderschap is een universele wens”. We leven nu in een tijd waarin steeds meer homo’s en lesbo’s beseffen dat het in hun geval niet alleen bij een wens hoeft te blijven, maar die wens ook werkelijkheid kan worden. Daar moet je in ons geval dan wel het nodige voor doen. Terwijl voor mannen bij gebrek aan een baarmoeder het realiseren van een kinderwens moeilijker is, kan voor vrouwen in uiterste nood een avondje in de plaatselijke kroeg nog uitkomst bieden.

30

ainbow Families Zonder gekheid, het krijgen van een kind is een serieuze aangelegenheid en kan een enorme verrijking van je leven betekenen. Dat is het in ieder geval voor mij. Als ik zo naar mijn kinderen kijk, kan ik me niet voorstellen dat er een tijd was dat zij niet in mijn leven waren. I love them to bits.

Terug naar de themamiddag.die op 18 maart in De Kroon werd gehouden. COC Leiden heeft deze in samenwerking met FIOM Leiden georganiseerd vanuit de gedachte, dat er bij homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met kinderen of een kinderwens behoefte bestaat om met elkaar in contact te komen. Inderdaad bleek ter plaatse dat de deelnemers genoeg met elkaar te bespreken hadden. Ze wisselden ervaringen uit en konden van enkele specialisten horen hoe het zit met de juridische, sociale en medische aspecten van homoseksueel ouderschap. Wat zijn de adoptiemogelijkheden? Kan een draagmoeder uitkomst bieden? Hoe werkt het als ik gebruik wil maken van een spermabank? Dit soort vragen kwamen in de workshops aan de orde.

In de discussie kwam vooral naar voren dat bij draagouderschap en co-ouderschap goede afspraken essentieel zijn. Wees realistisch in je verwachtingen en spreek duidelijk naar elkaar toe uit wat jou voor ogen staat. En, ondanks het feit dat de juridische waarde van een overeenkomst beperkt is, leg een en ander schriftelijk vast. Daarmee kan je een hoop teleurstelling en frustratie in de toekomst voorkomen. .De organisatoren waren erg tevreden over de animo voor de themamiddag, die met ongeveer 50 aanwezigen onverwacht groot was.

Behalve dat het een leuke en informatieve bijeenkomst was, namen enkele deelnemers aan het einde het initiatief om in de toekomst weer bij elkaar te komen. Als je belangstelling hebt om mee te denken over hoe het thema homoseksueel ouderschap goed op de kaart kan worden gezet, meld je dan per mail aan bij Julie van Schravendijk: [email protected], of Rogier van der Linden: [email protected]

www.cocleiden.nl www.fiomleiden.nl

31

SCHRIJVERS gezocht!

Als het goed is heb je al een aantal artikelen gelezen of heb je even gebladerd. Wat vind je tot nu toe van de nieuwe vormgeving? En wat vind je van de stukken? Hopelijk ben je net zo enthousiast als ik.

Een paar weken terug kreeg ik de vraag: “Wie zit er in de redactie?” Daarop antwoordde ik: “Eh, ja, eh...”. De Kroon wordt geschreven door een aantal vaste schrijvers, voor een vast rubriek. Ik ben hoofdredacteur, Maarten is redacteur. Dit is omdat we het redactioneel werk doen, niet omdat er een redactie ís. Ik ben er blij mee dat er een aantal vaste schrijvers zijn. Maar ik hoop eigenlijk dat er mee mensen voor De Kroon willen schrijven.

Mijn voornemen voor dit jaar is om De Kroon wat groter te maken dat dat hij nu is. Groter als in meer pagina’s. Op dit moment hebben we een aantal vaste rubrieken, en de werkgroepen van COC Leiden leveren artikelen aan. Maar er is nog steeds veel ruimte over voor nieuwe onderdelen. Als je van schrijven houdt, en je hebt een bepaalde interesse, meld je dan aan als een nieuwe schrijver!

Je zou kunnen denken aan schrijven over film, muziek, theater of iets in die trant. Of meer diepgravender: over politiek, een achtergrondverhaal, of een column. Schrijven voor De Kroon hoeft niet tijd in beslag te nemen. Het blad komt vier keer per jaar uit, dus dat valt wel mee. En je kan er ook voor kiezen om af en toe een bijdrage te leveren.

Heb je interesse, of wil je meer informatie?Mail dan naar:

[email protected]

Ik hoop van je te horen, want een ledenblad

kan groot worden door bijdrage van leden!

Jonathan Meijer

33

DE KROON

MEI

VRIJDAG 11 mei vanaf 22:00u R&B PARTY

ZATERDAG 12 mei vanaf 23:00u SNEAKER PARTY

VRIJDAG 18 mei vanaf 22:00u GENDER FREE ZONE

ZATERDAG 26 mei vanaf 20:00u FEESSIE@COC ZOALS VROEGURR

ZATERDAG 2 juni vanaf 22:00u MR. GAY LEIDEN - Voorronde

ZATERDAG 2 juni vanaf 23:00u DIAMONDS ARE FOREVER PARTY

VRIJDAG 8 juni vanaf 21:00u FOUTE BINGO

ZATERDAG 9 juni vanaf 22:00u MR. GAY LEIDEN - De Finale

ZATERDAG 23 juni vanaf 23:00u I’VE GOT THE MUSIC IN ME PARTY

VRIJDAG 29 juni vanaf 22:00u 90’s PARTY

ZATERDAG 14 juli vanaf 23:00u COCKTAIL PARTY

VRIJDAG 27 juli vanaf 22:00u SPANISH NIGHT

ZATERDAG 11 augustus vanaf 23:00u BLACK AND WHITE PARTY

ZATERDAG 25 augustus vanaf 23:00u TROPICAL PARTY

VRIJDAG 31 augustus vanaf 22:00u THE END OF THE SUMMER PARTY

JUNI

JULI

AUGUSTUS

AGENDA

35