Content jaargang 1 december 2013

11
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 1 - NR. 4 - DECEMBER 2013 C O NTENT Met 5.000 DE STRAAT OP STRAKS EVALUATIE? Nu al de tips! No Rules, Great Werkwinkel! BEMIDDELAAR OP DE KAART

description

 

Transcript of Content jaargang 1 december 2013

Page 1: Content jaargang 1 december 2013

NIET

TE

MISS

EN B

LAD

VOO

R VD

AB P

ERSO

NEEL

SLED

ENJA

ARGA

NG 1

- N

R. 4

- D

ECEM

BER

2013

CO

NT

EN

T Met 5.000DE STRAAT OP

STRAKS EVALUATIE?Nu al de tips!

No Rules,Great Werkwinkel!

BEMIDDELAAROP DE KAART

Page 2: Content jaargang 1 december 2013

Infographic: waar gaat onze energie naar toe?

We wisten het al maar nu is het officieel: we zijn een onderneming met een hart

Let op… hier komt Jong Geweld

CONTENT 03

_

“Passie voor mijn werk houdt me jong. Als kind hield ik van alles wat met par-fums te maken had. En van mijn passie wilde ik mijn werk maken. Toen ik de kans kreeg om een parfumerie over te nemen, greep ik dit met beide handen aan. Spijtig genoeg verloor ik de strijd met de concurrentie van de grote par-fumerieketens. Toch bleef ik niet bij de pakken zitten en ging aan de slag als pr en commercieel medewerker buiten-dienst. Met veel enthousiasme. En dat is meteen de rode draad doorheen mijn loopbaan: 100% inzet en passie. Ook nu als IBO-consulent.”

“Een ervaringspuzzel die in mekaar past. De job van IBO-consulent zit me perfect. Met mijn ervaring als zelfstandige en con-tacten met bedrijven begrijp ik heel goed de standpunten van zowel werkgevers als werkzoekenden. En als er conflicten zijn met cursisten, komt mijn opleiding psy-chologie goed van pas. Respect voor alle partijen en durf om knopen door te hak-ken en eerlijk de waarheid te zeggen, zijn voor mij belangrijke waarden.”

“Ik werk in een superteam. Ik heb heel professionele collega’s, er is een goede sa-menwerking. We delen onze ervaring. En als het moet, nemen we dossiers van me-kaar over. Er is aansturing van de teamlei-der, maar toch met veel ruimte voor zelf-standigheid en verantwoordelijkheid.”

“Met de IBO-dag krijg je voeling met de job van andere collega’s. Mijn tip voor de IBO-dag op 30 januari? Leg eerder de nadruk op IBO als een opleidingstraject om op lange termijn met iemand samen te werken, dan als tewerkstellingsmaat-regel. De werkgever kiest zijn toekom-stige werknemer, de werkzoekende krijgt na de opleiding een job. Kortom, een mooi verhaal van iedereen bemiddelaar.”

“Ik ben nog lang niet uitgewerkt. Ik ben 64 jaar, werk al 8 jaar bij de VDAB, en ben nog steeds ‘verliefd op mijn job zoals op de eerste dag’. ‘Onlangs kreeg ik een mailtje van een Afrikaanse cursist: ‘Beste Maggy, …Dankzij u ben ik op het goede pad en mijn familie stelt uw actie zeer op prijs…’ En van een werkgever: ‘We zijn fier op het pad dat wij samen met u hebben bewandeld en op het resultaat ervan. Ik wil u dan ook mijn welgemeende dank overmaken voor uw bijdrage aan dit project, waaraan wij 4 nieuw opgeleide collega’s in vaste dienst overhouden.’ En daarvoor doe ik het. Straks komt mijn dossier voor een commissie om langer te (mogen) blijven werken.”

AL FLUITENDNAAR JEWERK

maggy felixJonge IBO-consulent in Antwerpenmet 40 jaar ervaring.

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3

Maggy legt uit hoe onze IBO-dag een fluitje van een

cent wordt.

4No rules, great Werkwinkel: wat als … er geen regels in de werkwinkel waren

16

12

13

10

IBO in Deurne: zo doen ze het daar

Korte berichtjes houden je op de hoogte

IBO dag: zet je schrap voor 30 januari

8

18

Johnny geeft gratis tips voor ‘een goed gesprek’

14

Bemiddelaar op de kaart: 10 functies worden nu echt

bemiddelaar

7

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

CONT

ENT

8

17

Page 3: Content jaargang 1 december 2013

ALS JE ALLES MAG VERANDEREN, WAT VERANDER JE DAN EERST?

Joan Kennes, consulent in Diest: “Wel, we werken alvast niet meer strikt volgens de regels van ‘sluitend maatpak’ maar volledig volgens onze eigen wijze. Dit levert een hogere betrok-kenheid op naar onze klanten. Concreet hou-den we dossiers van werkzoekenden beter bij en ze zijn dus correct up to date. Er is veel min-der dossiervervuiling, merken we nu.”

Ria Frederickx, bemiddelaar in Diest: “Het zoeken van werkgevers voor openstaande va-catures gebeurt bij ons inventiever en inten-siever. Zo googlen en screenen we meer lokale bladen met vacatures af. We verlaten ook meer onze werkplek en gaan sneller naar de werk-gever of werkzoekende toe. Vroeger kwam de klant naar ons, nu gaan wij naar de klant!”

Joan: “Klopt en er is ook meer interne mobi-liteit: collega’s van Diest komen naar Aarschot en omgekeerd. Dit gebeurt allemaal spontaan zonder formele toestemming van de chef. Het leuke is dat dit alles organisch en in vertrouwen is gegroeid. Onderling overleg gebeurt omdat we daar behoefte aan voelen en niet omdat het van bovenuit bepaald is.”

Ria: “We nemen ook sneller beslissingen. Een voorbeeld hiervan is de organisatie van onze ‘jongerendag’. We constateerden dat er be-hoefte was aan zo’n activiteit en in een mum van tijd was dit beslist en georganiseerd.”

Joan: “Het is nog te vroeg om te bepalen of deze manier van aanpak resulteert in betere tewerkstellingscijfers. Zeker is dat werkgevers-relaties sterk verbeterd zijn en we hebben gemerkt dat ze spontaner naar ons toekomen. Een positieve evolutie, dat is zeker!”

Is het niet bangelijk om alles overboord te gooien?

Lea Laenen, consulent in Diest: “Ik zei alvast onmiddellijk JA toen Frieda, onze teamleider, het project regelluwe Werkwinkel ter sprake bracht. En geloof me, ik heb er geen spijt van! Het bracht wel veel extra werk met zich mee en eerlijk: soms zag ik het niet zitten. Maar ik kreeg spontaan steun en hulp van mijn colle-ga’s. Naar mate het experiment groeide, naar-mate de informele samenwerking sterker werd, vonden we onze rol en plaats in de groep. Ik werk nu met meer voldoening én met beter resultaat. Weet je wat het mooiste is wat ik ervaar? De positieve feedback van onze klan-ten. Een gemeende dank u wel, een stralend gezicht. Je hebt geen idee hoeveel dat voor mij

als consulent betekent! Het experiment werkt. Voorwaarde is wel een goeie relationele basis en onderling vertrouwen. Werken op de oude manier hoeft voor mij niet langer.”

Als teamleider was dat wellicht wennen?

Frieda Van Aerschot, teamleider Aarschot/Diest: “Dat was het inderdaad. Ik ben gewoon om te werken in een hiërarchische context waar informatie en opdrachten van bovenuit doorstromen naar de basis. Deze keer was dat totaal anders. Het team zelf genereerde zijn ei-gen opdrachten. Het gaf me aanvankelijk een chaotisch gevoel. ‘Gaat dat allemaal wel goed aflopen’ dacht ik vaak tijdens de aanvang van het experiment. Maar het is goed afgelopen! Ik heb geleerd om niet alles dwangmatig in voor-afgekauwde procedures te laten verlopen. Door de specifieke groepsdynamiek werden eigen methodes van samenwerking en klanteninter-actie ontwikkeld. En ze werken! Als teamleider ervaarde ik nieuwe dingen die ik op de oude

_ 04

CONT

ENT

CONTENT 05

_

NO RULES,GREAT WERKWINKEL

Eind vorig jaar werd door Robert De Clercq, provinciaal directeur van West-Vlaanderen, samen met het bureau A-cross een rondgang georganiseerd bij een aantal Werkwinkels.

En wat we allemaal met onze ellebogen aanvoelen, kwam mooi bovendrijven: klanten en teamleiders gaven aan dat massa’s regels en procedures een op-timale klantenwerking in de weg staan. Het directiecomité gaf daarop groen licht om er iets aan te doen. Het experiment ‘de regelluwe werkwinkel’ werd boven het doopvont gehouden.

WERKLUWE REGELWINKEL WORDT REGELLUWE WERKWINKEL!

Wat voorafgingGedurende een half jaar mochten onze Werkwinkels van Diest-Aarschot, Deinze en Ronse zelf uitvissen hoe ze zich orga-niseerden om een optimale dienstverle-ning aan onze klant te realiseren. Onze klassieke VDAB-regels mochten ze overboord gooien: deze Werkwinkels werkten zelfsturend naar eigen inzicht. Het bureau A-cross zorgde voor de bege-leiding en maakte recent aanbevelingen over aan het management om het con-cept ‘zelfsturende teams’ in de praktijk te brengen.

Het leuke is dat dit alles organisch en

in vertrouwen is gegroeid.

Joan Kennes

Het was een proces van diepe dalen maar met veel mooie hoog-tepunten van positieve

samenwerking.

Maaike Roosjen

Vroeger kwam de klant naar ons, nu gaan wij

naar de klant.

Ria Frederickx

Page 4: Content jaargang 1 december 2013

_ 06

CONT

ENT

CONTENT 07_

GEZIEN OP YAMMER

Fons Leroy: ”Wan-neer mensen vlot-ter kunnen werken en hun profes-sionele activitei-ten meer in eigen handen kunnen nemen, worden ze meer trots op hun werk.”

• consulent servicelijn, • vacatureconsulent, • IBO-consulent, • trajectbegeleider, • 50+-consulent,

• OC-consulent, • klantenconsulent, • AMC-coach, • consulent interregionale bemiddeling, • Euresconsulent.

bemiddelaar?zet het fier opje naamkaartje!

Vanaf januari bouwen we ‘Iedereen bemiddelaar’ nog verder in in onze dagelijkse werking. Vanaf dan worden immers 10 functiepro-fielen samengevoegd tot één uniforme functie van ‘bemiddelaar’. Nieuw? Niet helemaal. De functietitel ‘bemiddelaar’ werd al gebruikt door collega’s basisdienstverlening en voor vacaturecon-sulenten. En dat breiden we dus nu uit. Dat betekent niét dat deze profielen de basis vormen voor het ‘nieuwe’ bemiddelaarsprofiel. Het toont alleen aan dat de focus op bemiddelen bij deze profielen al iets duidelijker was dan bij de andere profielen. De functies die door het nieuwe profiel zullen worden ‘samengevat’ zijn :

Iedereen bemiddelaar+Alle leden van een team zijn bemiddelaar, maar dat betekent niet dat iedereen hetzelfde doet. Op visitekaartjes, onder mails, op badges… komt de titel ‘bemiddelaar’ en die mag (maar moet niet) aangevuld worden met de specialisatie of de sector waarin je werkt.Bijvoorbeeld: ‘bemiddelaar + specialisatie’ (vb bemiddelaar IBO), of ‘bemiddelaar + sector’ (vb bemiddelaar bouw). Jezelf bemiddelaar noemen, zonder meer, mag natuurlijk ook. De afspraken hierover worden per team gemaakt, of per regio, zodat er in communicatie naar buiten toe geen verwarring kan ontstaan.

Als JIJ alle regels

kon laten varen, wat zou jij dan anders doen?

Laat het weten op YAMMER.

manier van werken nooit zou inzien. Ik wil tevens een boodschap meegeven aan het ma-nagement van onze organisatie. Vereenvoudig alles! Dit is geen vraag maar eerder een kreet! Naar de oude situatie wil ik niet meer terug.”

Is er sturing nodig als je sturing loslaat?

Maaike Roosjen, consultant A-cross: “De kunst van een consultant binnen dit project is er een van laveren tussen afstandelijkheid en betrok-kenheid. ‘Afstandelijk’ omdat je als consultant niet direct mag interfereren in het zelfsturend groepsproces. ‘Betrokkenheid’ omdat je wil dat de groep op een positieve manier evolueert. Ik heb dat laatste vooral gedaan door middel van het stellen van de juiste vragen die aanzetten tot zelfreflectie en bijsturing van groepsge-drag. Het was een proces van diepe dalen maar met veel mooie hoogtepunten van positieve samenwerking. Ik ben best wel fier dat ik alles op een positieve manier heb zien evolueren. Ik had geen klaagteams voor mij. Integendeel! Het waren ‘straffe madammen’ (de werkwinkel Diest bestaat integraal uit vrouwen, nvdr) die van bij de aanvang inzetten op een geslaagd experiment. Ze willen deze nieuwe weg verder blijven bewandelen.”

Kan een provinciaal directeur zoiets ‘loslaten’?

Johan Viane, directeur Vlaams-Brabant: “Ik was aangenaam verrast toen ik hoorde dat de werkwinkel in Diest als zelfsturende piloot-Werkwinkel wilde fungeren. Ik heb zelf een

verleden als oprichter van een Frenetschool en de principes van zelfsturing staan daar zeer hoog aangeschreven. Ik onderschrijf ze

natuurlijk volledig en eigenlijk heb ik dus me niet gemoeid met de uitwerking van het pro-ject. Het team in Diest heb ik een paar keer ontmoet op een stuurgroepoverleg waar niet gestuurd werd (lacht). Voor de rest hebben ze hun plan getrokken. Er waren wel een paar beleidszaken zoals de implementering van de ‘Hagelandnota’ waarvan ik me afvroeg hoe een zelfsturend team dat ging aanpakken? Maar ze hebben dat op hun manier met glans door-staan. Voorlopig is er nog geen vertaling van deze nieuwe aanpak in harde cijfers. Ik denk echter wel dat het concept van zelfsturende teams kan werken in de VDAB. Voorwaarde is wel dat het niet wordt opgelegd en spontaan groeit. Er zijn mensen die de formele structuur niet nodige hebben om te schitteren. Laten we ons als organisatie daarvoor openstellen. Het team in Diest mag gewoon verder doen zoals ze nu bezig zijn.”

Gaat dat wel goed aflopen’ dacht ik vaak tijdens het experiment.

Frieda Van Aerschot

Het mooiste wat ik ervaar? De positieve feedback van onze

klanten.

Lea Laenen

Het team van Diest heb ik een paar keer

ontmoet op een stuur-groepoverleg waar niet

gestuurd werd.

Johan Viane

Page 5: Content jaargang 1 december 2013

_ 08

CONT

ENT

CONTENT 09

_

CONTENT 09_

Waar gaat onze energie naar toe?

Nr. 1

Minder CO2 uitstootdoor onze besparingen

Hernieuwbare energie

Duurzaam renoverenen thermische isolatie

Evolutie van onze energiekosten van 2004 tot 2011

Ons streefdoel: -12%!

Rationeel Energiegebruik (REG)

Energiezorg staat hoog op onze agenda. Denken we maar aan het groeiend milieubewustzijn, de stijgende energieprijzen en de strengere energiewetgeving. Met de invoering van het ISO 14001 gecertificeerd milieuzorgsysteem willen we energiezorg integreren in onze dagelijkse werking.

VDAB is één van de eerste overheidsorganisaties voor 100% groene stroom.

Ondanks onze energiebesparende inspanningen zijn onze kosten gestegen door de hogere energieprijzen.

Aankoop groene stroomSinds 2012 worden alle VDAB-gebouwen voorzien van 100% hernieuwbare groene stroom.

Zonnepanelen20.900 m2 zonnepanelen in 22 CC-gebouwen.

Gas:105%

+849.526 €

Stookolie:+58%

+94.668 €

Elektriciteit:+14%

+260.579 €

Water:+101%

+124.323 €

De VDAB engageerde zich om in de periode 2005-2011 het energieverbruik met minstens 12% te verminderen. We zijn met vlag en wimpel geslaagd!

• Renovatie stookplaatsen: 660.000 euro• Renovatie van daken: 600.000 euro• Vernieuwing regeling stookplaatsen: 373.000 euro• Vervanging verlichting: 285.000 euro• Vervangen ramen en beglazing: 102.000 euro

Sinds 2006 besteden we jaarlijks gemiddeld 400.000 euro aan REG-maatregelen en renovaties van onze technische installaties.

VDAB is één van de eerste overheidsorganisaties voor 100% groene stroom.

Ons streefdoel: -12%!De VDAB engageerde zich om in de periode 2005-2011 het energieverbruik met minstens 12% te verminderen. We zijn met vlag en wimpel geslaagd!

Hernieuwbare energie

Elektriciteit: -14,23%

Elektriciteit:-579 ton

Water: -17,30%

Duurzaam renoverenen thermische isolatie• Renovatie stookplaatsen:• Renovatie van daken:

Evolutie van onze energiekosten van 2004 tot 2011

Stookolie:-463 ton

Aardgas:-376 ton

Verwarming -14,96%

ENERG IEZORG

Page 6: Content jaargang 1 december 2013

_ 010

CONTE

NT

arindambanerjee / Shutterstock.com

Donderdag 30 januari 2014 roepen we uit tot onze ‘IBO-dag’: met 5000 VDAB-collega’s (iedereen bemiddelaar, toch?) trekken we effec-tief naar werkgevers en tonen daar ‘ons VDAB-gezicht’. We hebben veel oplossingen in onze ‘bemiddeling- en opleidingsschatkist’ maar als speerpunt voor deze actie kozen we voor het opbouwen van ervaring. We kiezen gericht voor werkplekleren en meer bepaald door de IBO. En dat brengen we bij de doelgroep die ons gerust nog wat beter mag leren kennen: de kleine zelf-standigen en KMO’s.

Stap de winkel binnenMaar dit keer eens niet om te shoppen maar om zelf wat moois aan te bieden. Het is niet de bedoeling op deze dag een recordaantal IBO-contracten af te sluiten. Wel willen we aan de doelgroep van kleine werkgevers en KMO’s tonen dat we als VDAB heel oplossingsgericht werken en met maatwerk hun vacaturenoden kunnen invullen. Hebben ze er op 30 januari geen behoefte aan? Dan nóg moeten ze weten dat ze toch nog bij ons terecht kunnen, ook al is dat misschien pas drie maand later.

IBO is een echt win-win verhaal voor werkge-vers/werkzoekenden, en onze actie is vooral een deuropener om meer vertrouwen te wekken, een concreet VDAB-gezicht te tonen en pro-actief onze bekendheid te verhogen.

Toch niet op een donderdag!Juist wel! We kiezen voor deze actie op de laat-ste soldendag omdat op een donderdagnamid-dag sowieso al veel werkwinkels hun deuren gesloten houden. Maar een dergelijke campagne

En wel om te tonen dat we bij de VDAB wel degelijk de benen van onder ons lijf

lopen als het om tewerkstelling gaat. We sturen een sterk signaal uit naar

politici, pers en partners maar vooral naar onze werkzoekenden en werkgevers:

we hebben veel te bieden, en dat bieden we dan ook graag aan!

werkt niet als ALLEEN de collega’s uit de werkwinkels meedoen. Willen we ons duidelijk positioneren dat we als 1 grote organisatie achter onze doelstellingen staan, dan gaat best iedereen mee. Ons engage-ment wordt die dag nog extra onderstreept door een stevige online-campagne, door onze twitteraars van e-wijs en een degelijke backup van IBO-consulenten, account managers en servicelijn-collega’s. Een opvallende reclamecampagne zal ons initiatief aankondigen en we zorgen dat we die dag met een positief signaal de pers halen. Met andere woorden: ze gaan het geweten hebben in Vlaanderen!

Goed getraind teamOns doel op deze dag is om ‘een lappendeken’ over Vlaanderen te leggen met een sterk oplossinggerichte aanpak naar kleine en mid-delgrote ondernemingen. We gaan dus heel gericht en goed onder-steund de baan op. Omdat we van iedereen een inspanning vragen en niet iedereen een IBO-specialist is, werken we aan scenario’s om alles in goede banen te leiden en prima te ondersteunen. Op dit moment worden flyers en campagnemateriaal uitgewerkt, de juiste bedrijven in kaart gebracht, teamleiders ingelicht, opleidingen voor ‘IBO-dummies’ opgesteld, enzovoort.

Dat doen we al!Laten we hopen dat elke regio ondertussen al flink de boer op gaat om gepaste oplossingen te vinden bij KMO’s en kleine zelfstandigen. Dit initiatief past dan ook als een koepel om de huidige en toekomstige provinciale initiatieven te versterken. Het actiemateriaal zal ook op 31 januari nog bruikbaar zijn (en zelfs heel het jaar door). Andersom kan het ook: bestaand materiaal en creatieve initiatieven kunnen maxi-maal ingeschakeld worden op deze speciale IBO-dag.

CD, doe(t) mee!30 januari 2014 zal bekend staan als de datum dat de ‘ivoren toren’ in Brussel leegstond. Omdat we tonen dat iedereen bij ons een bemid-delaar is, vragen we aan de collega’s in Brussel om mee met collega’s uit de regio op pad te gaan. In teams is het niet alleen leuker, het is ook een ideale gelegenheid om de realiteit op de werkvloer te ervaren.

Extra! Daag je leidinggevende uit!30 januari is een uitgelezen moment om, gesteund door de grootse actie, afspraken te maken met kleine zelfstandigen en KMO’s die be-hoorlijk wat vacatures hebben openstaan. Hebben zij al aan IBO-ge-dacht? Wie ervaring genoeg heeft om hierover in gesprek te gaan met deze werkgevers, moet dit zeker doen die dag. En waarom zou een team eens niet zijn teamleider uitdagen om zelf wat gesprekken aan te gaan? Start de weddingschappen en zet de champagne alvast koud!

MEER INFORMATIE VOLGT NOG, WE HEBBEN NOG BEHOORLIJK WAT IN PETTO. HOU HET INTRANET IN DE GATEN!

Doe je mee op 30 januari?

Welke originele actie gaat jouw team doen? Deel

het met je collega’s op Yammer!

CONTENT 011

_

Op 30 januari komen we op straat

Page 7: Content jaargang 1 december 2013

CONTENT 013

__ 012

CONTE

NT

Kerstmis is die dag dat ze niet mailen.

Toch niet bij onze collega’s in West-Vlaanderen. Meer nog: heel de periode tussen Kerst en Nieuwjaar is er een absoluut mailverbod in de provincie. Alle rust van een welverdiende feest-week wordt netjes gerespecteerd. Dat was vorig jaar al zo en dat zal nu niet anders zijn. Een inspirerend idee voor andere teams?

VDAB op jobbeurzen in Spanje en Griekenland

Na Spanje en Portugal gingen we ook in Grieken-land op zoek naar kandidaten voor jobs die in Vlaanderen moeilijk in te vullen zijn. “Het gaat om 43 specifieke vacatures, vooral van bouw-kundige ingenieurs”, zegt collega Gert De Buck.

Op 26 november hadden we een standje op een jobbeurs in Athene. De dag nadien al stonden we op een gelijkaardige jobbeurs in Thessaloniki. “Onze focus ligt nu vooral op ingenieurs in de bouwkunde en IT’ers”, zegt Gert. “Niet alleen in Vlaanderen, ook in Duitsland en Zweden kampen ze met grote tekorten aan ingenieurs. Het is dus belangrijk om de afgestudeerden of de ingenieurs die door de crisis zonder job zijn gevallen, als eerste te benaderen.”

Gert: “Wij zijn anderhalf jaar geleden gestart met de rekrutering van ingenieurs uit Portugal en verpleegkundigen uit Spanje. Later zijn er ook nog ingenieurs en IT’ers uit Spanje bij-gekomen. Toen we daaraan begonnen, hadden we voor de technische en bouwkundige profielen acht keer zo veel vacatures als het aanbod. Die landen zitten met een overschot, maar hebben onvoldoende mogelijkheden op hun arbeidsmarkt, terwijl bij ons alle in-genieurs al op de schoolbanken jobaanbiedingen op zak hebben. Er studeren gewoon te weinig Vlaamse jongeren af in technische richtingen.”

2.300 sollicitanten op jobbeurs Eurometropool

Op 28 november bezochten 2.300 werkzoeken-den de jobbeurs van de Eurometropool in Kor-trijk Xpo. Zeventig bedrijven boden er vacatures aan. De Eurometropool is een samenwerking met Kortrijk, Doornik en Rijsel. De beurs was bedoeld om zeventig bedrijven aan technisch geschoold personeel, dat soms moeilijk te vinden is, te helpen. De organisatoren waren VDAB, Unizo, Le Forem en onze Franse collega’s.

Van de 2.300 bezoekers was 30% Vlaming, 35% kwam uit Wallonië en 35% uit Frankrijk.Op de zes vorige edities bezochten meer dan 33.000 mensen de beurs om te solliciteren bij meer dan 600 bedrijven voor meer dan 3.300 vacatures. Bijna negentig procent van de aan-wezige werkgevers maakte nadien duidelijk dat ze een kandidaat vonden die aan hun eisen voldeed.

TVAD is af !

Waarvoor staat RESOC ook alweer? Hoe zeg ik “knelpuntberoep” in het Frans? Wat is de defi-nitie van NWWZ eigenlijk?

Vanaf nu hoef je geen 3 lijsten afkortingen meer door te spartelen om de betekenis van deze af-korting te weten te komen. Ook definities en vertalingen naar het Frans, Engels of Duits van vaktermen die bij ons gebruikt worden vind je voortaan in één moeite terug. De Bibliotheek maakte voor jou TVAD, wat staat voor Termino-logie, Vertalingen en Afkortingen Databank.

Bijna 10.000 termen worden hierin verklaard, uitgelegd en/of vertaald. Deze databank is een samensmelting van o.a. de VDAB afkortingen-lijsten, het Lexicon van de Raad van Bestuur, definities van de Studiedienst, Lijst van Ju-ridische Termen, Complexicon VDAB, Glossa-rium VDAB, Taalbank van de Vlaamse Gemeen-schap,…

Tik gewoon een (deel van) de term in die je wenst te zoeken en je krijgt een overzicht van de hits waar deze term in verschijnt. Naarge-lang het soort term krijg je een verklaring en/of vertalingen van deze termen. Soms krijg je er nog een link naar Wikipedia, Bibis (de biblio-theekdatabank) of het internet/intranet bo-venop. Kijk op intranet voor de link naar TVAD.

Wij hopen je hiermee een praktisch bruikbare tool te geven.

Stel: je hebt 7.147 vacatures voor 36.000 werk-zoekenden. Toch geen probleem om de juiste kandidaten te vinden, denk je dan. Spijtig ge-noeg niet als je weet dat 80% van deze werk-zoekenden tot de kansengroepen behoort, de werkloosheid onder de jongeren alarmerend is en ‘laaggeschooldheid’ en ‘allochtoon’ zeer hoog scoren in de statistieken. Maar hoe over-brug je deze competentiekloof tussen werk-zoekende en vacature? IBO is in dit geval een handig instrument. Annemarie Moerman, projectleider werkplekleren in CC Antwerpen, ging het zelf op de werkvloer uitzoeken.

CC ‘meets’ werkwinkel

Annemarie: “Van begin oktober tot eind december werk ik halftijds in de Werkwinkel van Deurne om ervaring over bemiddelen op te doen. En om te ondervinden wat de op-portuniteiten zijn om IBO maximaal ingang te laten vinden in het bemiddelingsproces. Zowel vertrekkende vanuit de werkzoekenden als vanuit de vacature. Zo kan ik een realis-tisch provinciaal actieplan IBO uitwerken voor 2014 om ons IBO-objectief op een kwalitatieve manier te bereiken. Dit kadert volledig in ‘Iedereen bemiddelaar’.”

Vragen werkgevers niet veelal hogere en al ervaren pro� elen?

Annemarie: “Ik begon aan het onthaal om zo een duidelijker beeld van het profiel van

onze klanten te krijgen. In Deurne hebben we, naast veel laaggeschoolden en anderstaligen, ook nog een grote groep van analfabeten. En daardoor was het niet altijd makkelijk om onze dienstverlening zelfs uitgelegd te krijgen. Je krijgt dan de indruk dat deze werkzoekenden moeilijk te bemiddelen zijn. Maar als consulent moet je ook durven ‘moeilijke doelgroepen’ voor te stellen aan de werkgever. Met tewerk-stellingsmaatregelen, met de ondersteuning van een instructeur NT2, met een IBO.”

We moeten terug naar de basis van bemiddelen

Annemarie: “Het slechtste wat je kan doen, is niets doen. Als het niet lukt, is dit geen ramp. We moeten de ruimte krijgen om din-gen uit te proberen. We moeten terug naar de basis van bemiddelen. Met gerichte acties en een actieve bemiddeling. We moeten zelf dan ook meer durven om naar de werkgevers stap-pen met de werkzoekenden die in aanmerking komen voor de vacature. Of we zouden een

aantal cv’s kunnen sturen naar bedrijven met de boodschap: ‘Deze werkzoekenden hebben we in onze portefeuille, onze dienstverlening is gratis.’ Een ander voorbeeld zijn de lange wachtlijsten van meer dan 8 maanden voor het

knelpuntberoep vrachtwagenchauffeur. Dit is niet klantvriendelijk. De tijd van de werkzoe-kenden is even kostbaar als die van de werkge-ver en die van ons. Misschien dat hier ook een IBO verlichting kan bieden. De sector betaalt trouwens de kosten van de rijschool aan de werkgever terug.”

We zijn ho� everancier

Annemarie: “We moeten er een punt van maken dat de werkgevers aan ons denken als ze perso-neel nodig hebben. Wij zijn hun hofleverancier. Onze doelstelling is 30% meer inschrijvingen via de zelfbedieningspc’s. Dit lukt niet voor laag-geschoolden. Een persoonlijke opvolging van onze consulenten is nodig om tot een kwali-tatieve dienstverlening te komen. Want een juiste inschrijving is de basis van een goede bemiddeling.”

IBOin de werkwinkel

We zijn de ho� everanciervan bedrijven.

Annemarie Moerman

VDAB op jobbeurzen in Spanje en Griekenland

www.workinflanders.be

Visit workinflanders.be and find vacancies and information

about working and living in Flanders, Belgium. Drop your CV

and get in contact with EURES in Flanders.

Work in Flanders,

and enjoy.Get a taste oF

the best belGian

chocolate every day.

VU

: Fo

ns L

ero

y - g

ed

ele

geerd

bestu

urd

er, K

eiz

ersla

an

11, 100

0 B

russe

l

Kerstmis is die dag dat ze niet mailen.

Toch niet bij onze collega’s in West-Vlaanderen. Meer nog: heel de periode tussen Kerst en Nieuwjaar is er een absoluut mailverbod in de provincie. Alle rust van een welverdiende feest-week wordt netjes gerespecteerd. Dat was vorig jaar al zo en dat zal nu niet anders zijn. Een inspirerend idee voor andere teams?

Page 8: Content jaargang 1 december 2013

_ 014

CONTE

NT

CONTENT 015_

john

ny w

ijnen

, HRM

-VERANTW

OORDELIJKE PROVINCIE LIM

BURG

VOOR(EVALUATIE) GESPREKKEN

Tips!Het is bijna weer zover: tussen januari en februari krijg je feedback over je functioneren

en prestaties. “Wat doe ik goed?” “Wat is minder?” Je kent de vragen wellicht…

Maar hoe bereid je je het beste voor op je evaluatiegesprek? We vroegen het aan Johnny Wijnen, HRM-verantwoordelijke provincie Limburg.

Hij gaf ons meteen heel wat tips voor zowel het evaluatiegesprek als het planningsgesprek.

EXAMENSTRESSZijn evaluaties nu echt nodig?

“Wel”, zegt Johnny, “heel wat medewerkers vergelijken hun evaluatie een beetje met examenstress. Toch zijn evaluaties er om je te ondersteunen en om te kijken welke coaching je nodig hebt. De bedoeling van een evaluatie is om je als medewerker beter te laten functioneren.”

Het jaarlijks evaluatiegesprek gaat over de manier waarop je het voorbije jaar gewerkt en gefunctioneerd hebt. Je lei-dinggevende bespreekt wat je goed hebt gedaan en wat minder goed is verlopen. En dan maak je maar beter een goede zelfevaluatie. “Als je een zelfevaluatie maakt, ga je beter voorbereid naar het evaluatiegesprek met je leiding-gevende,“ geeft Johnny aan, “zo kan je een actieve en posi-tieve bijdrage leveren aan het gesprek. Je krijgt een beter en vollediger beeld van je sterktes en zwaktes. Dit helpt je om verder te ontwikkelen. Bovendien kan je voorbeelden van feiten aanhalen die je leidinggevende tijdens het jaar niet meteen zijn opgevallen of die hij of zij misschien alweer vergeten is. Jouw zelfevaluatie kan dus een heel belang-rijke aanvulling zijn op de evaluatie die je leidinggevende maakt.”

Planningsgesprek

Daarnaast heb je het planningsgesprek om de doelstellin-gen voor het komende jaar vast te leggen. Dit kunnen doel-stellingen zijn die door onze organisatie of door je dienst worden vastgelegd. Deze verneem je ongetwijfeld van je leidinggevende. Johnny vult aan: “Denk ook eens na over wat je persoonlijke uitdagingen voor het komende jaar zijn. Welke taken wil je opnemen? Werk je graag mee aan een project? Wil je je specialiseren in een domein? Wil je graag een rol bovenop je takenpakket opnemen? Welke resultaten wil je graag be-reiken? Volg je nog best een opleiding? Of heb je nood aan coaching om je job nog beter te doen? Op deze vragen be-reid je je best even voor.”

Waar noteer ik mijn voorbereiding op het evaluatie- en plannings gesprek?

“Noteer je voorbereiding op het evaluatie- en het plan-ningsgesprek in je evaluatiedossier in Peoplesoft. We heb-ben enkele filmpjes gemaakt om je hierin een beetje weg-wijs te maken” is de tip van Johnny, ”vanaf begin januari 2014 vind je deze e-learning modules terug via Peoplesoft Personeel Help op intranet.”

Page 9: Content jaargang 1 december 2013

_ 016

CONTE

NT

CONTENT 017_

Op maandag 28 oktober gingen we in de Centrale Diensten voor de eerste keer met de RVA een samenwerking aan in het kader van ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

De grootste bekommernis van de organisatoren was: “Krijgen we de 75 bedden van het Rode Kruis gevuld? Het is herfstvakantie en stel je voor dat er maar een 40-tal bloedgevers komen opdagen.”

Vermits onze collega’s zich vlot inschreven zagen we met een gerust hart dat we zelfs 78 donoren hadden voor de voorziene 75 bedden.

Een dikke dankjewel dus voor de stipte dono-ren, ook van het Rode Kruis die ons de titel gaven van ‘onderneming met een hart’.

Ja we wisten het al, maar nu is het officieel. VDAB IS EEN

Hoe doe je een perfect evaluatiegesprek?

Maak vooral een voorbereiding

Overloop je opdrachten en prestaties van het voorbije jaar en beoordeel ze op een eerlijke manier. Baseer je daarbij op de afspraken uit je plan-ningsgesprek. Sta stil bij je prestaties waar je trots op bent. Ga op zoek naar concrete voorbeelden. Zoek oplossingen voor mindere punten om ze in de toekomst beter te kunnen doen.

+ +

En wat met mijn planningsgesprek

Hoe bereid je je voor?

Neem je functiebeschrijving door. Is deze nog ok? Heb je andere of nieu-we taken gekregen? Welke taken en projecten wil je graag opnemen het komende jaar? Hou daarbij rekening met de doelstellingen van je team en met wat je graag en goed doet.

Jennifer Kerremans“Mijn eerste bloedgift dateert al van 10 jaar geleden, maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn laatste bezoek aan het bloedcentrum al een hele tijd geleden is. Simpelweg omdat het moeilijk in te plannen was in mijn drukke agenda. Maar als ik zo’n gelegenheid krijg , om in onze gebouwen en tijdens de werkuren, mijn goede daad te verrichten dan aarzel ik geen seconde! Nog van dat.”

Rino Manderick“Er is veel bloed nodig in de ziekenhuizen en er komt een moment dat ik - of iemand van mijn gezin - in een situatie kom dat ik bloed moet krijgen. Daarom ben ik al sinds een tiental jaar bloeddonor ( 2 maal per jaar). Omdat mij dit normaal een groot stuk van mijn avond kost, was het aangenaam dat dit nu, zonder veel tijdverlies, kon onder de werkuren en ik zo ook de VDAB mee kon steunen in haar MVO- beleid.”

Leen Van Der Hoeven“Ik ben al een oldtimer in ’t bloedgeven vermits ik dit al 20 jaar doe. Het initiatief van de VDAB/RVA sprak mij onmiddellijk aan. De ontvangst door de collega’s was hartelijk, zeker voor hen die voor de eerste keer kwamen was dit geruststellend. Na het bloedgeven heeft de cake en koffie mij goed gesmaakt terwijl ik nog een klapke kon doen met de collega’s. Wanneer is de volgende keer gepland?”

Marie Martens“Wat een leuke samenwerking met de RVA en het Rode Kruis! De bloedinzameling liep als een geoliede ma-chine en was professioneel. Het Rode Kruis was aangenaam verrast om te zien hoe betrouwbaar ons personeel is. Iedereen kwam opdagen voor zijn afspraak, dat is blijkbaar niet evident. Ik gaf voor de eerste keer bloed en had wel wat stress. Ik werd op mijn gemak gesteld, kreeg info en voelde de oprechte betrokkenheid van de verpleegsters. Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft.”

5 tips voor ‘een goed gesprek’

1. Luister goed naar wat je leidinggevende zegt.2. Vraag om uitleg als iets onduidelijk is.3. Vraag voorbeelden als je iets niet begrijpt.4. Zeg hoe je de dingen ziet op basis van je voorbereiding.5. Vraag naar wat je goed hebt gedaan.

6 dingen die je zeker moet laten!

1. Ga niet voortdurend in de verdediging.2. Voer geen welles-nietesdiscussie.3. Val je leidinggevende niet aan.4. Zoek geen uitvluchten.5. Leg de schuld niet bij anderen.6. Veeg de goede dingen niet van tafel.

-

3 tips om nooit te vergeten

1. Vertel wat je nodig hebt om je functie goed uit te oefenen en je verder te ontwikkelen. Bekijk of je daarbij andere collega’s kunt betrekken.

2. Bespreek welke competenties je verder kan ontwikkelen. Heb oog voor één sterk punt (talent, interesse,…) en één verbe-terpunt.

3. Sta open voor de mening van je leidinggevende.

De afknappers

1. Breek het gesprek niet af als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.

2. Verzwijg je eigen verwachtingen, interesses en behoeften niet.

-

Page 10: Content jaargang 1 december 2013

_ 018

CONTE

NT

CONTENT 019_

Maar we kunnen dit niet alleen. In Ant-werpen sloegen we de handen in elkaar met 6 studenten Journalistiek van de AP Hogeschool en maakte een magazine dat de pluspunten van jongeren in de verf zet. “We willen werkgevers en bedrijfs-leiders overtuigen om meer jongeren aan te nemen”, zegt Annelies Block, één van de redacteurs van het magazine.

Jongeren zijn luiJong Geweld brengt een mix van artikels, interviews en cijfers. Werkgevers krijgen tips voor het rekruteren van personeel via sociale media en we zetten de be-langrijkste tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren nog eens op een rijtje.

Daarnaast wil het magazine ook een aantal vooroordelen over jongeren op de werkvloer ontkrachten: dat ze lui zijn, te laat komen of alleen maar oog hebben voor hun gsm.

LanceringseventJong Geweld telt 28 pagina’s en verschijnt op 10.000 exemplaren. De vormgeving en de teksten zijn de verdienste van de AP-studenten, wij geven het graag aan be-drijven en partners mee.

Op 28 november werd het magazine of-ficieel voorgesteld aan bedrijven en part-ners in Congrescentrum Ter Elst in Edegem.

Hier komt…het Jong Geweld

De cijfers liegen er niet om. In centrumsteden als Mechelen en Turnhout is 1 op de 4 jongeren werkloos. In de stad Antwerpen zijn dit er zelfs nog iets meer. Het vermijden van een verloren generatie is op

dit moment onze grootste uitdaging.

Meer weten hierover? Ook wat uitdelen? Kijk naar de informatie hierover op intranet.

Een magazine over jongeren, gemaakt door jongeren,

voor werkgevers.

JongGeweld

Jongeren over jongeren voor werkgevers

Page 11: Content jaargang 1 december 2013

Geen ervaring? Geen probleem.

0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19u)

Wij leiden u zelf op via een IBO-contract.

vdab.be/ibo

We komen de straat op met oplossingen.