Jaargang 10 april 2011 DIT NUMMER Blerick Hout … › wp-content › uploads › 2016 › 08 ›...

32
Generation Next greppeltocht 28 Blerick Hout-Blerick DIT NUMMER Jaargang 10 nr.1 april 2011 Blerick Hout-Blerick Een nieuwe lente De dagen worden langer, we worden ge- trakteerd op fluitgezang van de vogels, her en der zijn kleine bloempjes te spotten. Vele tuinliefhebbers kijken er al reikhalzend naar uit om planten te poten en bloemen te potten. De tuin een serieuze onderhoudsbeurt te geven na een strenge winter. Ook de balkons worden weer opgefleurd. Het is duidelijk: de lente is in aantocht. De lente hangt in de lucht We laten de koude winter achter met een diepe zucht... De natuur krijgt weer een beetje kleur, krokussen en tulpen steken het kopje boven en dit is goed voor het menselijk humeur... Eindelijk weer een beetje zon. Men zou wensen dat het altijd zo blijven kon... Seizoenen komen en gaan, daar kunnen wij niet stil bij blijven staan... Dus geniet van het voorjaar, en na deze lente, staat de zomer al weer klaar... Wij wensen u een fijn voorjaar De redactie Geachte wijkbewoners, Geachte wijkbewoners Opruimaktie Maasoever 6 Kerstbomen voor cliniclowns Ivo Opstelten bezoekt Blerick 18 12 Hoogwater 4

Transcript of Jaargang 10 april 2011 DIT NUMMER Blerick Hout … › wp-content › uploads › 2016 › 08 ›...

Generation Nextgreppeltocht

28

BlerickHout-Blerick

D I T N U M M E RJ a a r g a n g 1 0 ■ n r . 1 ■ a p r i l 2 0 1 1

BlerickHout-Blerick

Een nieuwe lente

De dagen worden langer, we worden ge-trakteerd op fluitgezang van de vogels, her en der zijn kleine bloempjes te spotten. Vele tuinliefhebbers kijken er al reikhalzend naar uit om planten te poten en bloemen te potten. De tuin een serieuze onderhoudsbeurt te geven na een strenge winter. Ook de balkons worden weer opgefleurd. Het is duidelijk: de lente is in aantocht.

De lente hangt in de luchtWe laten de koude winter achter met een diepe zucht...De natuur krijgt weer een beetje kleur,krokussen en tulpen steken het kopje bovenen dit is goed voor het menselijk humeur...Eindelijk weer een beetje zon.Men zou wensen dat het altijd zo blijven kon...Seizoenen komen en gaan,daar kunnen wij niet stil bij blijven staan...Dus geniet van het voorjaar,en na deze lente, staat de zomer al weer klaar...

Wij wensen u een fijn voorjaar

De redactie

Geachte wijkbewoners,Geachte wijkbewoners

OpruimaktieMaasoever

6

Kerstbomen voor cliniclowns

Ivo Opsteltenbezoekt Blerick

18

12

Hoogwater

4

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

2WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

3

EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUWE WIJKKRANTGraag willen wij de nieuwe drukker van onze wijkkrant voorstellen: Drukkerij Vijgenboom. Een bekend Venloos familiebedrijf.

Het bedrijf beschikt over de modernste machi-nes om te snijden, vergaren, vouwen, nieten, nummeren, rillen, slitten enz.

De drukkerij verzorgt de complete afwerking en doet dit in eigen huis.

De redacties van Blerick en Hout-Blerick zijn verheugd op de samenwerking met deze druk-kerij.

Humanitas afdeling Venlo (Venlo, Beesel, Peel en Maas, Horst aan de Maas) e.o. zoekt vrijwil-ligers:

a) als bestuurslid van de lokale afdeling om samen projecten op te zetten die mensen tijdelijk ondersteunen om opnieuw de regie over hun eigen leven te kunnen voeren.b) Als maatje voor mensen met een psychiatrische achtergrond om samen een nieuw sociaal netwerk op te bouwen, een kopje koffie of thee te drinken, samen naar de film te gaanc) Als maatjes voor de thuisadministratie om samen de administratie te ordenen, structureren en om inkomsten en uitgaven met elkaar in overeenstemming te brengen.

Humanitas algemeenHumanitas bestaat ruim 65 jaar. Zij is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Deze mensen vinden steun bij een van de projecten van Humanitas, variërend van vriendschappelijk huis bezoek en taalmaatjes tot opvoedondersteuning en ondersteuning van (ex) psychiatrische patiën-ten, van ouderenzorg en thuisadministratie tot opvang van dak- en thuislozen, van projecten voor ex-delinquenten tot hulp aan slachtoffers van jeugdprostitutie. Landelijk heeft Humanitas 90 lokale afdelingen, waarin 10.000 vrijwilligers in ruim 600 projecten en activiteiten actief zijn. Als “maatjes” geven zij jaarlijks 35.000 mensen (tijdelijk) een steuntje in de rug. Belangrijke uitgangspunten in de aanpak van Humanitas zijn gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid voor je zelf en voor een ander, behoud van regie over eigen leven, betrokkenheid en vraaggericht werken.

Voor meer informatie of aanmelding als bestuurslid of maatje thuisadministratie:Mieke Bos, ma consulent, tel: 06- 13 55 36 36, mail: [email protected] informatie of aanmelding als maatje voor mensen met een psychiatrische achtergrond: Sil-via Janssen, tel:06-10461607, mail: [email protected]

HUMANITAS

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

3

Wij, als redactie, vinden het heel belangrijk dat u reageert op een artikel in de wijkkrant.Ingezonden brieven worden geplaatst zonder naam en adres, maar deze zijn wel bekend bij de redactie. De reacties dienen kort en bondig te zijn. De redactie heeft de vrijheid om brieven die beledigend of discriminerend zijn niet te plaatsen. Anonieme brieven, gericht aan de redactie van de wijkkrant of aan het wijkoverleg, worden niet behandeld. Gegevens over sluitingsdatum voor kopij, post- en e-mailadressen vindt u in de CO-LOFON op het achterblad van de wijkkrant.

Dus: hebt u naar aanleiding van deze krant iets op te merken: LAAT HET ONS WETEN!

De redactie

Schutterij St. Thomas van Aquino organi-seert op 28 mei een grandioze Kennisma-kingsdag Wie wordt onze 3e Burgerkoning?

Op 28 mei willen we weer een kennisma-kingsdag organiseren. Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom op ons terrein aan de Drie Decembersingel 38a.

Wie 16 jaar of ouder is kan vanaf 14.30 uur tot ca.17.30 uur inschrijven, en dan mee schieten voor de eretitel: Burgerkoning van het jaar 2011.

Voor de kinderen is schieten met een lucht-buks - onder begeleiding - mogelijk.Ook kunnen ze darten en sjoelen, zodat zij zich kunnen amuseren terwijl u een kogeltje wegschiet.De middag zal muzikaal opgeleukt worden m.m.v. een joekskapel. In de avond ‘jaren 70’ muziek van Hay Wol-bertus met gelegenheid tot een dansje ...De entree is gratis. Deelname aan het schie-ten is ook gratis. Kinderen spelen gratis. Consumpties eigen rekening

REACTIES VAN LEZERS

NIEUWE BURGERKONING

De dagen voor de carnaval hebben de vastela-ovesgezelschappen een druk programma.En als je maag gaat rammelen maak je, tussen het programma door, even tijd voor het eten van een visje in Blerick.

VISJE ETEN

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

4WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

5

HOOGWATERWe zijn het al bijna vergeten, maar Mooder Maas wist ons tijdens de afgelopen winter-periode weer te verrassen. De rivier liet zich van de grilligste kant zien. Indrukwekkend! Door de maatregelen die getroffen zijn zoals dijkverzwaring, demontabele kadewanden en rioolschuiven, bleven de voetjes van de Blerickse inwoners, op enkele na, droog.

Velen namen een kijkje en vele kiekjes wer-den geschoten. En… als je naar zoiets prachtigs kijkt, ben je geen ramptoerist - wat een journalist van een regionale krant ons wilde doen geloven - maar een liefheb-ber van wat de natuur ons biedt.

Toen... en nu

Uitzicht over de passantenhaven

Demontabele kadewand Weerspiegeling in het water

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

5

SchitteringSchitteringHet leven is verrukkelijk – Het leven is verschrikkelijk Dit staat op het bidprentje van een vrouw die de laatste jaren van haar leven van een flamboyant figuur met sterallures veranderde in een deerniswekkende af-spiegeling van het mens zijn.Balanceren op het koord, voetje voor voetje steeds hoger naar de top, om van daaruit een wijde blik te werpen op alles om haar heen. Wat kan het leven verruk-kelijk zijn. En dan vallen in een diepte, geen hou-vast meer hebben, alle contact verliezen. Verloren zijn. Alleen zijn met verdriet en pijn.Wat kan het leven verschrikkelijk zijn. Zij en ik zijn tegenpolen.Ik ben blij met een rustig bestaan, met beide voeten op de grond. De hoogte-punten van liefde en vriendschap in ba-lans houden met teleurstellingen en ver-driet. Een weg zoeken tussen hoge bergen en diepe dalen. De lange weg met rustpunten en obstakels stap voor stap bewandelen met optimisme en steeds een blik op de horizon. Leven van dag naar dag, morgen gaat alles beter. Dit zijn zomaar wat gedachten als ik aan het dagelijkse ritueel begin. Koffie zetten – neus snuiten door een hardnekkige verkoudheid – de computer starten en beginnen met een update van de virus-scanner – de mailtjes lezen.In peignoir, de haren nog niet gekamd, plannen maak voor de dag die net be-gonnen is en terugkijken op de dag van gisteren die zonder hoogtepunten is ver-lopen.Een gewone maandag.Uitgebreid met een vroegere klasgenote gebeld. Ze werkt in een klooster waar zusters verpleegd worden. Zusters op hoge leeftijd – de oudste is 100 jaar – die

volgens zeggen zo oud worden omdat ze in het kloosterleven alleen opdrachten hoeven te vervullen. Een strenge dagor-de, geen alarmerende berichten van de buitenwereld en het leven wijden als bruid van God. We zijn het met elkaar eens dat we daar niet voor zijn weggelegd en liever dat tur-bulent leven wat we achter ons hebben, de relaties, de opvoeding van kinderen en de plaats in de maatschappij verove-ren, op onze schouders wilden nemen. Ik heb ook nog even met mijn kleinzoon gechat. Elke keer neemt hij een andere naam, nu is het Scorpio re member me, als herkenning wel steeds de Emoticon met het zonnebrilletje op. Een beetje flauw kullen, dan moet ik de wijste zijn en na een kwartiertje zeggen dat ik ook nog andere dingen te doen heb.Appelcompote gemaakt van goudrenet-ten met citroenrasp en kaneel. De adver-tentiekrantjes gelezen, op de bank een tukje gedaan, het wasgoed gevouwen en opgeruimd. Op de TV naar een program-ma over mummies gekeken.Geen spectaculaire dingen op deze maandag en zo zullen er veel dagen zijn waar niets bijzonders te vermelden is. “Liever kort branden dan lang gloeien” was de leuze van deze flamboyante vrouw. Ze heeft het leven gekend in al haar schakeringen. Ze heeft geschitterd aan de sterrenhemel en uiteindelijk op de achtergrond geraakt.Niet verdwenen. Nog steeds is ze in mijn gedachten. Vergeleken met haar ben ik maar een grijze muis die de dingen van de dag rustig doorwandel, met de blik op de horizon en de ogen gericht op haar glans die ergens ver weg nog steeds schijnt.

Cisca

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

6WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

7

Woensdag 16 maart vond weer de jaarlijkse opruimactie aan de Maasoever plaats. In op-dracht van de gemeente lag de organisatie in handen van het Centrum voor Natuur- en Mi-lieueducatie. Limburgs Landschap zorgde voor toezicht, leerlingen van groep 7 en 8, en hun leraren, van de Titus Brandsma en Klin-gerberg zorgden voor de schoonmaak. Leden van het wijkoverleg legden de contacten met de scholen, en begeleidden de kinderen sa-men met de stadswachten langs de Maas. Munckhof touringcar stelde voor het 7e jaar belangeloos een bus ter beschikking voor het vervoer van de kinderen. En de politie zorgde voor de begeleiding van de bus. Gansewinkel haalde belangeloos het bij elkaar gesprokkel-de afval op.

Met grijpstokken, werkhandschoenen en vuil-niszakken - beschikbaar gesteld door de ge-meente - gingen de leerlingen van de Titus Brandsmaschool en Klingerbergschool aan de slag. De hele Blerickse Maasoever, vanaf de jachthaven tot aan de Zuiderbrug, kwam aan de beurt, een flinke klus. Tijdens de pauze werd in de kantine van de voormalige kazerne op een wafel en drinken getrakteerd. Toen ging het weer verder; zwerfafval en nog eens zwerfafval verzamelen. Na afloop kreeg ieder-een een appel. De leerlingen hebben er voor gezorgd dat de Maasoever weer spic en span is achtergelaten. Meisjes en jongens, bedankt. Jullie verdienen een pluim!

OPRUIMACTIE MAASOEVER BLERICK

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

7

10 apr. t/m 1 mei Uigske op Bliërick - ’t Raodhoes10 april St. Caecilia Oranjeconcert 13.30 u.-’t Raodhoes 17 april Palmhöltjesoptoch30 april Koninginnedag8 mei Moederdagbraderie, Alb.Thijmstraat15 mei St. Caecilia, - 11.00 uur, Antoniuskerk28 mei KiKa-proms - 20.00 uur,‘t Raodhoes7 t/m 10 juni Avond4daagse - wandelen10 t/m 15 juni Kermis24 en 25 juni Zoks Festival, Lambertusplein2 en 3 juli Sterio Sunday, kazerneterrein10 juli Blierock, Lambertusplein

Data die op koopzondagen vallen - betaald parkeren

Koopzondagen Blerick17 april, zo Voorjaars Shoppen30 april, zat Koninginnemarkt11 juli, ma Vakantiemarkt18 september Marcato Mondial16 oktober Herfst Shoppen20 november St. Nicolaas Shoppen11 december Kerst Sfeer Markt18 december Kerst ShoppenMaand april 40 jaar Koninginnedag BlerickKoopzondagen betaald parkeren

BLERICK INFOHet winkelcentrum Annakamp is voor een groot gedeelte afgebro-ken. Op de vrijgekomen grote plek - rechts op de foto naast de oude overgebleven panden - zal een nieuw filiaal van de Lidl ge-bouwd worden.

De Molenbossen en de Anna-kamp zijn al een hele tijd versto-ken van een levensmiddelenwin-kel. Vooral voor de ouderen uit deze wijken is dat een groot ge-mis. Hopelijk laat de opening van de nieuwe winkel niet te lang op zich wachten.

WINKELCENTRUM ANNAKAMP

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

8WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

9

In samenwerking met bewoners, politie en gemeente, heeft themagroep Verkeer de volgende onderwerpen gerealiseerd en/of afgehandeld:• Plan Kruising Vossenerlaan-Goethelaan • Problemen Ubroekweg in verband met parkeerproblemen en te hard rijden• Mulkeshofweg: verbreding weg i.v.m. fietsverkeer.• Overlast verkeer bij Steegstraat tengevolge van gereedkomen Raodhoes.• Overlast parkeren aan de Laurentiusstraat, noordzijde, bij hoofdingang en beide fietsin- gangen van de appartementen. Paaltjes geplaatst.• Vrachtverkeer over Shakespearelaan / H.R.Holstlaan. Vraag om maatregelen.• Plaatsen van Smileys op diverse plekken in Blerick.• Oneffenheden, bulten in Herman Gorterstraat ter hoogte van Singel: hinderlijk voor fietsers en scootmobiels.....!• Parkeerplaats bij Rijkswaterstaat Wegenstation: carpoolplaats.• Inrichting/c.q. bereikbaarheid van nieuw aan te leggen park in Klingerberg bij A73.• Verkeersstroom rondom Schepenenplein.• Zebrapad WoZoCo.• Rotonde Burg. Gommansstraat klaar.• Verplaatsing invalidenparkeerplaats winkelcentrum Vastenavondkamp• Zebra Alberickstraat: situatie verbeterd• Aandachtspunt: parkeren rondom scholen: met diverse scholen en politie opgepakt. Is een blijvend aandachtspunt voor m.n. ouders. Geen zaak meer voor wijkoverleg.• Diverse verkeersborden die niet goed zichtbaar waren: probleem opgelost• Fietspad Baarloseweg (westkant) vanaf Pontanusstraat richting Molenbossen gerepareerd.

Actielijst c.q. punten van aandacht:• Geen A74 door Blerick /Flankerende maatregelen A 74• Aanpassing bewegwijzering A73 vanuit het noorden richting Blerick.• Kruispunt Eindhovenseweg / Groot Bollerweg. Afstemming verkeerslichten met spoorwegovergang• Verlichting Maasbreeseweg. Venlose kant.• Verkeersstroom rondom Schepenenplein.• Ontwikkelingen Kazerneterrein.• Ontwikkeling Centrumplan Blerick. O.a. inrichting wegdek Pontanusstraat• Zaken rondom Blariacumcollege c.q. 3 Decembersingel (parkeren)• Vossener: diverse maatregelen. (o.a. parkeren; doorgang tunneltje, fietspaden) • Maasbreesestraat: oneffenheden lastig en gevaarlijk voor fietsers• Terugplaatsing spiegel Ottostraat/Fort St. Michielstraat in de bocht.• Rotonde Zonneveld: aansluiting fietspad (west) Shakespearelaan. Enige aanpassing• Staayweg: bewegwijzering• Randen bij rotondes wit verven of voorzien van reflectoren en schoon houden.• Snelheidsbeperking Diependijkstraat/ Cypressenstraat• Parkeersituatie in de Leeuwerikstraat • Fietspad Vossenerlaan• Rotonde Burg. Gommansstraat• Zebrapad Mikadoschool• Zebrapad Drie Decemberstraat• Parkeerprobleem Tienstraat• Parkeerverbod bocht Diependijk/ Nieuwborgstraat

THEMAGROEP VERKEER EN VERKEERS-VEILIGHEID, WIJKOVERLEG BLERICK

OverigDe leden van de themagroep hebben diverse bijeenkomsten bijgewoond inzake buurtoverleg, de gemeente (GVVP, tunnel, plannen in Blerick), en de realisering van de A74. Wensen met betrekking tot de verkeerssituatie in het Blerickse zijn nog steeds welkom. U kunt die indienen bij de themagroep Verkeer en Verkeersveiligheid – zie voor adressen elders in deze wijkkrant.

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

9

Verpauperde panden; je zult er maar tegen-over wonen! Je zit aan de ontbijttafel, het zonnetje schijnt, maar je kijkt liever niet naar buiten. En waarom niet? Je uitzicht wordt al jaren verpest door een verpauperde woning of bedrijfspand – troep, verwilderd groen, ka-potte ruiten of dichtgetimmerde deuren en ramen. Je hebt in een weekblad onder ge-meentenieuws ooit gelezen dat er een sloop-vergunning is verleend. Maar er gebeurt niets.

Verpauperde panden liggen vaak heel lang leeg alvorens een sloopvergunning wordt aangevraagd. En als een vergunning is ver-leend kan het nog een hele tijd duren voordat sloopactiviteiten plaatsvinden. Je vraagt je af of de eigenaren van deze pan-den beseffen dat ze een stuk woongenot ontnemen van de burger die tegenover of naast hun panden woont. Klachten van onze wijk- en centrumbewo-ners over verpaupering komen terecht bij de leden van het wijkoverleg, bij uitzondering schriftelijk, maar meestal op straat of in de supermarkt.

Ook vertelt men ons: er vindt van alles plaats op die plekken wat het daglicht niet kan ver-dragen. Of die eigenaren zitten zelf in een ri-ant optrekje en wij, buurtbewoners, zitten met de troep.Het wijkoverleg wordt lang niet altijd op de hoogte gesteld door vastgoedeigenaren of makelaars. Een enkele keer kan het wijkover-leg wel antwoord geven: bepaalde panden wisselen van de ene eigenaar naar de ande-re, wat oponthoud geeft.

Het wijkoverleg heeft regelmatig navraag ge-daan over verpauperde panden bij de ge-meente, maar ook de gemeente heeft er vaak geen invloed op, daar de panden bijna altijd in particulier bezit zijn.

Namens onze inwoners willen we vastgoed-eigenaren vragen: wacht niet te lang met slo-pen. Denk eens aan de overburen en naaste buren van uw verpauperde pand. Denk aan de leefbaarheid van de wijk. Iedereen woont graag in een nette buurt.

Themagroep Openbare Ruimte

VERPAUPERDE WOON- EN BEDRIJFSPANDEN

Voorbeeld van een verpauperd pand, in-middels gesloopt, waar buurtbewoners jarenlang tegenaan hebben moeten kijken: ‘Ons Huis’

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

10WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

11

De gemeente en de Klingerbergschool zijn gestart met plannen voor uitbreiding van het school-gebouw met een leslokaal en een gymzaal.

De gymzaal zal dagelijks gebruikt gaan worden door de basisscholen de Klingerberg en de Harlekijn.

Door Verheijen&Smeets architecten is een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is afgestemd met het ontwerp van de Dienst Landelijke Gebieden (DLG) voor de herinrichting van de buiten-ruimte. Op 1 maart 2011 is er in de Klingerbergschool een presentatie van de plannen geweest voor omwonenden en andere belangstellenden. Zowel het ontwerp voor de uitbreiding van de school als voor de herinrichting van de buitenruimte is gepresenteerd. Door een aantal aanwe-zigen zijn opmerkingen gemaakt. De gemeente gaat bekijken in hoeverre deze opmerkingen verwerkt kunnen worden.

De linker pijl op bijgaand ontwerp geeft de gymzaal aan, de rechterpijl de ingang (aan de Gou-den Regenstraat) naar de kleedkamers en doucheruimtes.

Mevrouw Hedwig van Baalen van de afdeling Openbare Werken, gemeente Venlo, is de pro-jectleider voor de herinrichting van de buitenruimte. Telefoon 077-3596418. E-mail: [email protected]

GYMZAAL IN DE KLINGERBERG

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

11

Als buurtbewoners elkaar goed kennen en contact met elkaar hebben, dan zijn ze gezon-der dan wanneer die saamhorigheid er niet is. Dat blijkt uit een artikel van onder anderen so-ciologe Sigrid Mohnen van de Universiteit Utrecht.

Volgens Mohnen is het de eerste keer dat er een verband is gevonden tussen gezelligheid en gezondheid in de buurt. Hoe een gezellige buurt de gezondheid van mensen bevordert, is nog niet duidelijk.

De sociologe geeft in het artikel een aantal mogelijke verklaringen: Bevriende buurtbewoners spannen zich sa-men eerder in om bijvoorbeeld subsidie aan te

vragen voor zoiets als een veilige speeltuin. Op zo’n speelplaats maken kinderen vervol-gens minder brokken.Als buren veel contact met elkaar hebben, spreken ze bijvoorbeeld rokende buurkinde-ren eerder aan op hun ongezonde gedrag. Een derde verklaring: Als bewoners zich op hun gemak voelen in hun buurt hebben ze thuis minder stress. Daardoor zijn stressbron-nen, zoals werk, juist daar beter te verwerken.

Uit het artikel blijkt ook dat stedelingen het vaak minder gezellig vinden in hun buurt dan dorpelingen. Mensen in de stad voelen zich dan ook minder gezond.

Bron: ANP

GEZONDER IN GEZELLIGE BUURT

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

12WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

13

Minister van Justitie & Veiligheid Ivo Opstelten heeft op woensdag 23 februari een bezoek ge-bracht aan de Blerickse wijk Vastenavondkamp. Hij ging daar in gesprek met het wijkoverleg, de wijkagent en de woningcorporatie.

Bij een rondgang door de wijk sprak de minister ook met wijkbewoners en met mensen van het buurtpreventieteam.

Nieuw wetsvoorstel: Het bevorderen van illegale hennepteelt moet strafbaar worden. Ook pre-senteerde hij een nieuw wetsvoorstel dat lande-lijk ingevoerd moet worden. Het wetsvoorstel voorziet erin dat growshops die wiettelers van materiaal voorzien, strafbaar worden. Hetzelfde

geldt voor andere bedrijven die diensten verle-nen aan wietkwekerijen.

Iedereen die zelf geen wiet kweekt, maar wel meewerkt aan het kweken ervan, kan straks een celstraf van maximaal drie jaar krijgen. De hui-dige regels bieden daar niet voldoende moge-lijkheden voor, vindt Opstelten. Met de nieuwe aanpak wil hij de illegale wietkwekerij, die vol-gens hem op steeds grotere schaal voorkomt, terugdringen.

Behalve om growshops, waar materiaal voor de teelt zelf wordt verkocht, gaat het ook om bij-voorbeeld verhuurders van loodsen en schuren waar wiet wordt geteeld, elektriciens die stroom aftappen voor wietplantages en transportbedrij-ven die wiet of materiaal vervoeren.

MINISTER VAN JUSTITIE & VEILIGHEID IVO OPSTELTEN BEZOEKT BLERICK

De minister in gesprek met leden van het buurtpreventieteam

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

13

Gezocht: schrijftalent Schrijf en win. Mensen met een verhaal worden uitgenodigd om mee te doen met de schrijfwed-strijd van Schrijversschool Venlo of die van de Culturele Raad Tegelen. Een wedstrijd, ‘Venlo-adult’ voor 18+ ers en Venlonovel voor 12-18 jarigen. Stuur het verhaal voor 1 mei 2011 naar [email protected] en wellicht wordt het bekroond.

De wedstrijd voor jongeren luistert naar de naam ‘Venlonovel’ en werd vorig jaar ook georgani-seerd. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die woonachtig zijn in de regio Venlo kunnen meedoen en maken kans op een geldbedrag van maar liefst € 250, -.

Daarnaast vindt de wedstrijd ‘Venlo-adult’ plaats voor volwassenen. De winnaar hiervan krijgt een masterclassschrijven aangeboden. Personen met een vlotte pen en een goed verhaal in hun vin-gers worden dus uitgedaagd het op papier te zetten. Alle verhalen worden gelezen en beoordeeld door een deskundige jury van neerlandici uit Venlo, die de beste verhalen uitkiest. De uitslag wordt donderdagavond 23 juni bekend gemaakt in de Podiumzaal van de Openbare bibliotheek Venlo aan de Begijnengang 2. Schrijf dus een origineel verhaal in het Nederlands van maximaal 1500 woorden over een onderwerp van jouw keuze en stuur het vóór 1 mei 2011 naar [email protected].

Mocht je van te voren nog graag enkele tips krijgen dan kun je deelnemen aan het schrijvers-spreekuur. Schrijver Koos van de Kerkhof geeft zaterdag 16 april in bibliotheek Venlo, van 11:00 tot 13:00 uur nog enkele handvatten voor een goed verhaal. Maximaal 8 deelnemers kunnen, na aanmelding bij de bibliotheek, kosteloos gebruik maken van zijn adviezen.

Schrijversschool Venlo is een initiatief van Kunstencentrum Venlo, Bibliotheek Venlo en Volksuni-versiteit Venlo e.o. Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u graag meer informatie over Schrijvers-school Venlo bezoek dan de website www.kunstencentrumvenlo.nl. De schrijfwedstrijd Venlono-vel wordt georganiseerd i.s.m. de Culturele Raad, die ook de Nieuw Prozaprijs Venlo organiseert voor verhalenschrijvers die debuteren in literaire tijdschriften. Ook hiervan vindt de bekroning plaats op 23 juni.

SCHRIJF EN WIN

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

14WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

15

Project “Kleur je Wijk”OBS Harlekijn is in februari 2011 gestart - na een proces van 1 ½ jaar - met een natuur-ontdek-speel-plaats in de Klingerberg. Kinderen, ouders, buurtbe-woners, wijkoverleg hebben input gegeven aan het uiteindelijk ontwerp hiervan. Spel en beeldende acti-viteiten zijn beide belangrijke items voor het onder-wijs. Maar vooral ook voor de voorzieningen van de wijk. Daarom het project “Kleur je wijk!”

Doel van “Kleur je wijk”Met “Kleur je wijk” wil OBS Harlekijn de integratie bevorderen tussen de school en de buurtbewoners van de Klingerberg waardoor betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid, het so-ciale klimaat en de leefbaarheid van de buurt wordt versterkt.Dit wordt gedaan door de wijk letterlijk “kleur” te geven door samen te spelen, samen te werken, samen te schilderen, samen te zorgen….kortom door elkaar te ontmoeten in een inspirerende omgeving.

Activiteitenplekken: Avonturen-grindspeelplek met klauterbrug, pergolatunnel, kruidenplukplek, pleintje met zitstammen, houtsnipper-sluip-paadje door groen, speelplek met bruidssluierhut, speelwand met klimplanten of tentoonstellingsplek, buitenschaakplek met groene border, ballenvangwand, groen eiland met door-steek, voetbalveld (kunstgras), aardwal met dikke boom-stammen om op te zitten, theater, zitring/ verzamelplek, dui-

kelrek 3-delig (meidenplek), heuvel met glijbaan, pomp en waterloop, klimboom, zand/waterspeelplek (deels afge-schermd), fitnesstoestellen, grind/waterspeelplek, buiten-lesplek/ picknickplek, klimto-ren of ander klimtoestel, paadjes tussen begroeide fantasie-muurtjes, huttenbouwplek, heuvelachtig paadje met stammetjes, sprintbaan, poort naar geheime tuin, natuurontdekplek, klim-wand en wilgentenentunnel, steltlopen door modderstukje, evenwichtsparcours door hoog gras, natuurtheater en grote stam over pad.

Samen het groen onderhoudenHet streven is om een groep samen te stellen van buurtbewo-

KLEUR JE WIJK

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

15

‘KIKA’ KINDEREN KANKERVRIJArtieste veur Kika Promsaovend, 28 mei ‘t Raodhoes

Op Zaterdagavond 28 mei 2011 vindt in het Blerickse Raodhoes de zesde editie plaats van ‘Artieste veur KiKa’ i.s.m. Harmonie St. Caecillia (o.l.v. Andreas van Zoelen). Een unieke avond: Artieste veur KiKa: de Promsaovend. De kaartverkoop is gestart op zaterdag 12 maart. Geweldige artiesten zullen met de harmonie een fantastisch spektakel vertonen. Artieste veur KiKa is uitgegroeid tot een grootse happening die ieder jaar resulteerde in een uitverkochte zaal en een steeds groeiende opbrengst voor KiKa.

Artiesten: Beppie Kraft, Renee van Wegberg, Frans Pollux, Ge Titulaer, Farbrizio (na het promsgedeelte), Bert van den Bergh, Zoemaar, W-Dreej (na het promsgedeelte), Die Powerhosen (de feestfinale).

ners, ouders en kinderen van de school. Sa-men met de kinderen zal de natuurlijke omge-ving onderhouden worden: snoeien, planten, kruiden, bladeren verwijderen, schoffelen e.d. Natuurlijk zal de gemeente - zoals toegezegd tijdens de bewonersavonden - het onderhoud waarborgen. De afspraken tussen school en gemeente worden in een plan vastgelegd zo-dat continuïteit gewaarborgd wordt.

Samen schilderenDe kinderen en de buurtbewoners worden uit-gedaagd om een ontwerp te maken voor het schilderen van een buitenwand van ruim 75 m². Jong en oud zullen samen het thema ’t

Harlekijn Paradijs in mei kleurrijk schilde-ren zodat de wand opgenomen wordt in deze prachtige na-tuurlijke Klingerber-gomgeving.

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

16WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

ONDERGESNEEUWDE WEGEN EN TROTTOIRS

Al diverse keren hebben we kunnen ruiken aan het voorjaar. We zijn al verwend met heerlijke zon-nige dagen en menigeen heeft al weer een terrasje gepikt.Maar weet u het nog hoe alles erbij lag toen Nederland gebukt ging onder een ongekend pak sneeuw? Wegen, fietspaden en trottoirs waren op veel plaatsen onbegaanbaar. Veel mensen heb-ben noodgedwongen dagen thuis gezeten omdat het veel te gevaarlijk was met al die gladheid. Heel veel klachten zijn er bij het wijkoverleg binnengekomen over het strooibeleid van de gemeente Venlo. Maar het wijkoverleg moest ook machteloos toekijken hoe er in de ogen van veel mensen niets, of veel te weinig gedaan werd. De eerste hulp in VieCuri draaide overuren door alle valpartij-en. Veel mensen kwamen er terecht met botbreuken.Ondergrondse containers voor bewoners uit de hoogbouw waren op veel plaatsen helemaal niet te bereiken. De weg er naar toe was al een glijbaan maar rond de containers was het ook een grote ijsplaat geworden. Dus lieten de bewoners noodgedwongen hun vuilniszakken maar in de berg-ruimte staan. De oproep van de VVD om de bushaltes door vrijwilligers schoon te laten maken, had eigenlijk weinig zin, want veel mensen konden door de gladheid de bushalte helemaal niet bereiken.

Op de site van omroep Venlo kan men het volgende lezen:

Het wijkoverleg hoopt dat er adequate maatregelen genomen gaan worden door de gemeente. Zeker zullen de kosten voor gladheidsbestrijding daardoor hoger worden. En daar zal ook iedereen begrip voor hebben.Maar het wijkoverleg wil toch zeker nog een oproep doen aan alle bewoners en zeker de winkeliers: Zorg dat uw trottoir schoon is, zodat we allemaal zonder kleerscheuren onze boodschappen kun-nen doen. Dan is het ook een stimulans voor de gemeente om hun strooiwerk goed te doen.

De gemeente Venlo wil fors investeren om extreme gladheid beter te bestrijden. Een voorstel daartoe wordt dit voorjaar aan de raad voorgelegd.Tijdens de langdurige vorstperiode eind vorig jaar bleek de gemeente niet over de juiste middelen te beschikken om de sneeuw op alle vastgestelde routes te verwijderen. Er kwa-men veel klachten binnen. Daarom wil de gemeente nu on-der meer extra sneeuwschuivers aanschaffen en de voor-raad strooizout voor de komende winters verdubbelen. Verder is het doel om afspraken te maken met lokale aan-nemers, zodat bij extreme omstandigheden extra mankracht kan worden ingezet.De maatregelen betekenen een forse eenmalige investering en een aanzienlijke verhoging van de structurele kosten voor gladheidsbestrijding. Trottoir Carleijsplaats over-

steekplaats naar winkels

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

17

Postadres wijkoverleg: Boksdoornstraat 24, 5922 EJ Blerick

E-mailadres wijkoverleg: [email protected]

LEDENLIJST WIJKOVERLEG BLERICK

DAGELIJKS BESTUUR WIJKOVERLEG Voorzitter André de Bruyn Boksdoornstraat 24 5922 EJ Blerick T. 06-104 755 86 [email protected] Riet Hulshorst Heggeroosstraat 56 5925 BH Blerick T. 382 27 06

Secretaris Jos Raedts Klingerbergsingel 243 5925 AH Blerick T. 382 59 98

Penningmeester Riet Hulshorst Heggeroosstraat 56 5925 BH Blerick T. 382 27 06

THEMAGROEPENThemagroep Verkeer en Veiligheid * Huub Thissen Frederik Hendrikstraat 15 5923 BJ Blerick Tel. 387 45 31 Peter Derckx Victor Hugostraat 20 5924 AK Blerick Tel. 382 09 64 [email protected] Ger Jacobs Clematisstraat 47 5925 BG Blerick Tel. 382 86 78 Ab Wissingh Diderotstraat 2 5924 EE Blerick Tel. 382 83 88

Themagroep Openbare Ruimte/ Jeugd/ Leefmilieu* Riet Hulshorst Heggeroosstraat 56 5925 BH Blerick Tel. 382 27 06 Nicolle Bloemen Ottostraat 46 5922 VT Blerick Tel. 387 25 38 Ina Plat Laurentiusstraat 2-C 5921 GM Blerick Tel. 382 22 71 Jos Beerkens Klimopstraat 20 5925 BP Blerick Tel. 382 19 99

Themagroep Volkshuisvesting / Leefbaarheid en Milieu* Twan Jonkers Ruysstraat 79 5921 VJ Blerick Tel. 387 04 52 Bêr Gerards Antoniusmeule 105 5921 VM Blerick Tel. 382 53 85 Jos Raedts Klingerbergsingel243 5925 AH Blerick Tel. 382 59 98

Themagroep Senioren* Leonie Hofman Molenbossen 32 5923 AA Blerick Tel. 387 05 02 Christel v d Koelen Vondelstraat 28 5921 XB Blerick Tel. 382 76 75 Bertha Lomans Laurentiussstraat 6-D 5921 GM Blerick Tel. 382 09 00 Wies Kessels Molenbossen 29 5923 AA Blerick Tel. 06-25274619

Themagroep redactie wijkkrant Blerick* Ina Plat Laurentiusstraat 2-C 5921 GM Blerick Tel. 382 22 71 Riet Hulshorst Heggeroosstraat 56 5925 BH Blerick Tel. 382 27 06 Christel van der Koelen Vondelstraat 28 5921 XB Blerick Tel. 382 76 75

Eindredactie wijkkrant Blerick en Hout-Blerick Marianne Schreurs Vergiliuslaan 17 5926 SN Hout-Blerick T. 382 43 49 [email protected]

* = woordvoerder themagroep en tevens lid van het bestuur

Generation NXT

Uitslag Enquete jeugd

Hout- BlerickHout- Blerick

24

28

26

Werkgroep Groen

KERSTBOMEN VOOR

CLINICLOWNS

In Hout-Blerick heeft een groep kinderen geen cent overgehouden met het ophalen van kerstbomen.In groep 8 van de BS De Springbeek heeft Jolijn Driessen vlak voor Kerstmis een spreekbeurt ge-houden over de cliniclowns waarna diverse klasge-noten besloten om dit jaar de kerstbomen niet op te halen om hun eigen zakcentjes aan te vullen maar beschikbaar te stellen aan de cliniclowns. Spontaan hebben de leden van de dorpsraad, Con Beurskens en Jan Custers die het versnipperen van de bomen regelen ook hun koffie geld, dat door Wel.Kom be-schikbaar is gesteld, erbij gedaan.De groep kinderen, Jolijn Driessen, Mike Benders (ontbreekt op de foto), Chris Heuvelmans, Art Bon-gers, Pleun Bongers, Jannemarije Driessen, Dani Haenen en Niels Crienen hebben in totaal € 60,- overgemaakt. Namens de dorpsraad een extra pluim voor dit initiatief.

WAARDERINGSONDERSCHEIDING VOOR WIES HEUVELMANSOp 15 maart j.l. heeft Wies Heuvelmans-Rutten uit Hout-Blerick, de waarderingsonderscheiding van de gemeen-te Venlo ontvangen. De uitreiking vond plaats door bur-gemeester Hubert Bruls tijdens een jubileumavond voor de gehandicaptensport bij Scelta Mushrooms in de Boe-kend. De onderscheiding werd uitgereikt i.v.m. het 25-ja-rig jubileum van Wies Heuvelmans als collectant namens gymnastiekvereniging Volharding voor de gehandicap-tensport.

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

19

WIE O WIE?Wie o wie heeft een compactcamera gevonden?

Op zaterdag (29/1) ben ik mijn camera verloren tijdens een wandeling van Venlo naar Baarlo, de zogenaamde Maas-corridor wandelroute. Dit zou ergens gebeurd moeten zijn op de Ro-meinenweg en Legioen-weg of misschien nog een stukje verderop op de weg De Berckt naar Baarlo. Mijn vrouw en ik liepen daar ongeveer tussen 16:30 en 17:30. Zie ook het kaartje,zeg maar ergens tussen kilometer 4 en 7. De camera betreft de Canon Ixus (goud)....maar het gaat ons met name om de vele foto’s op het geheugenkaartje. Kortom, mocht u ons verder kunnen helpen dan horen wij dat graag.

M.vr.gr.,Jozef M. Ross, [email protected]

INGEZONDEN

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

21WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

20

JAARVERSLAG 2010STICHTING DORPSRAAD HOUT-BLERICK

Samenstelling Dorpsraad 2010 Het dagelijks bestuur: Gijs Janssen voorzitter, Felix Routs secretaris, Fien Straathof penning-meester en Peter Benders.Themagroep Groen: Jan van Kempen, Jan Cus-ters, en Con Beurskens.Themagroep Verkeer: Fien Straathof, Jutta Hel-mer, Peter Benders.Themagroep Ruimtelijke Ordening: Peter Ben-ders, Jan van Kempen, Fien Straathof,Felix Routs.Wijkkrant en Website: Marianne Schreurs en Gijs Janssen .Sjraar Roelofs, Stadsdeelcoördinator en Krista Roberts Wel.Kom.

Themagroep VerkeerKruising Groetweg/Helmusweg/Shakespearelaan. De doortrekking van het fietspad voor twee rich-tingen op de Helmusweg laat nog even op zich wachten. De realisatie van dat deel van het plan grenzend aan de Helmusweg verloopt niet zo voorspoedig. Er is gevraagd om een tijdelijke oplossing, een half verhard fietspad, hetgeen echter niet realiseerbaar is volgens de gemeente en projectontwikkelaar.Het voetpad is verbreed tot 1.20m. De verkeers-lichten zijn opnieuw afgesteld.De verbodsbor-den ‘verboden voor honden zijn vervangen”.Er zijn moderne bushaltes aangelegd op de Hel-musweg voor de lijn Venlo-Roermond.Twee bushaltes extra zijn toegevoegd voor overstap verkeer vanuit de stadslijn in het Anna-kamp. De dorpsraad zou ook graag zien dat er bij de bushalte een fietsenstalling komt en even-tueel een bushokje.

A74De beslissing over de plateauvariant van de A74 is inmiddels zo goed als gevallen. De voor-bereidingen voor de weg zijn in volle gang.We mogen ons echter gelukkig prijzen dat door de grote,goed beargumenteerde weerstand van de stichting GTS het uiterste is bereikt voor wat be-treft bescherming tegen geluid en fijnstof. Onze

dank gaat uit naar deze groep voor het vele werk dat verricht is. We betreuren het dat de politiek hier tegen beter weten in heeft gekozen voor deze variant waardoor veel meer burgers over-last hebben.De dorpsraad blijft ijveren voor echte metingen van fijnstof en geluid en wil niet dat er alleen op basis van theoretische modellen verklaard word dat alles aan de eisen voldoet. Meten is weten.

Dorpsplan Fase-1Helaas hebben we veel te vroeg afscheid moe-ten nemen van John Engels, voorzitter van voor-noemde werkgroep. Hout-Blerick verliest met zijn heengaan een kanjer van een verenigings-man en vrijwilliger die tot het laatst toe klaar-stond voor zijn dorp. John bedankt!

De gemeente en de provincie zijn aan de slag gegaan met het verkeersplan uit het DOP fase-1.Dit echter buiten medeweten van de dorpsraad. Gevolg hiervan was dat we onverwacht voor een voldongen feit stonden van een kant en klaar plan:Een rotonde op de kruising van de N273 met de Hoverhofweg i.p.v. de Horstweg/Brookerhof-weg. Realisatie op de laatstgenoemde locatie bleek te duur. Omwonenden waren bovendien te laat en onvoldoende ingelicht.De dorpsraad is uiteindelijk akkoord gegaan met de locatie op de Hoverhofweg.We zijn echter niet akkoord gegaan met de voorzieningen voor langzaam verkeer rond deze rotonde. Onze mening wordt gedeeld door de ENFB en Veilig Verkeer Nederland afdeling Ven-lo. Wij hebben gepleit voor een fietspad rondom de rotonde. Dit is echter afgewezen als zijnde onuitvoerbaar.De aanleg staat gepland voor na de zomerva-kantie in 2011.In het kader van verdere evaluatie van de ge-volgen van de aanleg zijn verkeerstellingen ver-richt op de verschillende toegangswegen naar Hout-Blerick. Na realisatie worden deze weer

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

21

opnieuw uitgevoerd. Indien noodzakelijk worden flankerende maatregelen uitgevoerd om gevaar-lijke verkeerssituaties als gevolg van de aanleg teniet te doen.

LaerbroeckNu praktisch alle tuinbouwkassen in Laerbroeck gesloopt zijn of nog worden kan de Romeinen-weg eindelijk verkeersluw worden gemaakt. Hiervoor gaat de dorpsraad zich sterk maken op basis van toezeggingen tijdens de laatste wijk-schouw in 2006.

Themagroep GroenOpruimacties Romeinenweerd en Dorpskern, Kerst-boomversnippering,

Deze zijn goed verlopen. De dorpsraad heeft hieraan haar steentje bijgedragen. De kerst-boomversnippering haalde zelfs de krant door-dat enkele kinderen hun verdiende geld aan een goed doel schonken.Diverse op zichzelf staan-de acties, o.a.slecht onderhoud van openbaar groen, maar ook verloedering zijn aangepakt.

Bomenkap MeuleveldWe weten nog steeds niet wat de stand van za-ken is van de geplande bomenkap in het Meu-leveld. Zowel voor als tegenstanders zijn in overleg met de gemeente over de plannen. De dorpsraad wil en kan hierover geen standpunt innemen omdat met de omwonenden afspraken zijn gemaakt die per straat verschillen.

Wandelroute “ut Brook“De inzending voor de honorering met aanleg-subsidie van IKL is in eerste instantie als kans-rijk beoordeeld. Er dienden echter nog een aan-

tal verbeteringen te worden aangebracht. Een nieuwe aangepaste aanvraag is ingezonden. Contacten met groepen in andere gemeenten in de omgeving die knooppuntroutes beheren zijn gelegd.De route is helemaal ontwikkeld door onze eigen leden. Ze loopt door het`Hout-Blierickse Brook`. De bedoeling is dat de route via knooppunten verbonden wordt met andere wandelroutes in de regio.

BrookerveldjeVia de voucherregeling zijn door de dorpsraad middelen verworven om het bestaande Broo-kerveldje nabij de Springbeekschool te voor-zien van kunstgras zodat het praktisch altijd te gebruiken is. Ook de school kan er gebruik van maken. De aanleg is in volle gang.

HondenvoorzieningenAan de oostkant van de Baarlosestraat ter hoog-te van de Cleopatralaan en aan de kant van de Tacituslaan zijn nieuwe hondenpaden gereali-seerd. Eveneens is een hondenpad aangelegd Op de Leues aan de noordkant, tussen fietspad en de geluidswal.Met de gemeente en RWS wordt momenteel overleg gevoerd over de inrichting van het ge-bied aan de noordkant van de Helmusweg (o.a. hondenpad-uitrenplek en troshoop).Realisatie na aanleg nieuwe geluidsschermen.

Ruimtelijke ordening Plan HelmusHet plan is in mei officieel van start gegaan. Door de projectontwikkelaar is een cheque van €1000,- beschikbaar gesteld aan de Dorpsraad, te besteden aan een goed doel. De dorpsraad heeft het bedrag ter beschikking gesteld aan Stichting Zalzershaof, voor de aanschaf van een AED. Deze is onlangs geïnstalleerd. Inmiddels wordt volop gebouwd. Zodra de laat-ste woning aan de Beeretweg gerealiseerd is zal de gemeente starten met het herstel van de weg inclusief een berm met beklinkering zoals gebruikelijk in Hout/Blerick. Tevens zal dan de riolering aangepakt worden en aangesloten wor-den op de riolering van plan Helmus. Hierdoor wordt de riolering in het centrum van het dorp enigszins ontlast.

Romeinenweerd

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

22WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

23

Locatie CustersDe achterliggende zaal aan de Molenkampweg is inmiddels gesloopt. Op deze plek worden 3 woningen gerealiseerd. In het nog bestaande pand aan de Baarlosestraat zijn eveneens drie woningen gepland.

Laerbroeck Er wordt momenteel door o.a. de gemeente ge-werkt aan een visie voor de uitvoering van het plan in z’n soberste vorm. Door de huidige si-tuatie op de woningmarkt staan de plannen op een laag pitje . We blijven alert op dit punt. Na-tuurontwikkeling is een van de hoofddoelen.

Schansheide,SpringbeekdalPogingen om de vervallen kas aan de Holleweg weg te krijgen zijn tot nu toe niet geslaagd.Momenteel lopen er besprekingen met het Wa-terschap, de gemeente Venlo, en eigenaren om

tot een herinrichting van in ieder geval een deel van het Schansheidegebied te komen.De eigenaar van de kas heeft subsidie aange-vraagd voor de sloop van de kas(nieuwe rege-ling van de provincie).Of hij er gebruik van maakt hangt af van de voortgang van de plannen voor

het gebied. De middelen die het waterschap ter beschikking heeft voor de ontwikkeling van het beekdal van de Springbeek vervallen in 2014. De visie zoals die door de werkgroep Fase-1 is neergelegd wordt breed gedragen door bijna alle betrokkenen.Uitgangspunt moet hier zijn wat de visie van de gemeente is voor de korte en lange termijn.Dit is vooral ook belangrijk voor HBSV die een belangrijke gebruiker van dit gebied is.Tevens zullen de diverse eigenaren in het gebied hun verwachtingspatroon naar beneden moeten bijstellen, anders zal er tot in lengte van jaren niets veranderen.Een duidelijke stellingname van de gemeente is noodzakelijk om e.e.a. vlot te trekken.

Bestemmingsplan Kern Hout-Blerick.Het bestemmingsplan Hout-Blerick is op 26 mei 2010 goedgekeurd door de gemeenteraad.Hierbij is de garantie afgegeven dat op het per-ceel Holleweg /Bergmanshofweg niet gebouwd zou mogen worden. Niet verteld is toen dat er reeds medewerking door de gemeente was toe-gezegd om te komen tot het bouwen van een woning ter plekke.Dit heeft tot grote verontwaardiging geleid bin-nen dorpsraad en dorp.We hebben hierover de nodige gesprekken gevoerd met de gemeente.Uiteindelijk is besloten dat de gemeenteraad be-slist of er gebouwd wordt of niet. Het gebied dat juist door z’n geheel van diverse waarden de ge-schiedenis van het dorp herbergt dient behou-den te blijven voor het nageslacht. De dorps-raad distantieert zich van de geruchten die de ronde doen over de relatie Berden en wethouder Beurskens met betrekking tot deze zaak.

DorpsOntwikkelinsPlan Fase-1Het plan is door de wegingscommissie van de Gemeente Venlo beoordeeld. Het oogstte alom waardering voor de integrale aanpak die eruit blijkt. Zowel Natuur, Sport, en Verkeerkomen aan de orde. Het totale plan uitvoeren ziet de gemeente vooralsnog niet tot de mogelijkhe-den behoren vanwege de hoge kosten(miljoenen) Men is ook van mening dat HBSV nog niet aan een nieuwe accommodatie toe is. Zoals eerder beschreven is de rotonde uit het plan gelicht en op een andere plek gepland.Ook het waterschap Peel en Maas is reeds actief

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

23

zoals hiervoor omschreven om de Springbeek terug te brengen in zijn oorspronkelijke bedding.Hout-Blerick heeft van de gemeente de beschik-king gekregen over €100.000,- om delen uit het dorpsplan te realiseren.De dorpsraad heeft voorgesteld bedragen te besteden aan o.a de nieuwe wandelroute, de tuinbouwkas aan de Holleweg , het opknappen van het bruggetje over de Springbeek en indien mogelijk bermverharding/hemelwater afkoppe-

ling van de Bijenweideweg .Voor het bruggetje is contact gezocht met kun-stenaar Huub Rossel om nieuwe brugleuningen te ontwerpen.

Wijkkrant-Website De wijkkrant zal het in de toekomst met minder budget moeten doen. Gevreesd werd dat het einde van de wijkkrant een feit zou zijn. Geluk-kig is dit niet het geval. Gezamenlijk initiatief van praktisch alle wijkraden heeft dit voorkomen. De uitvoering zal in elk geval goedkoper worden. Onze website (www.dorpsraadhout-blerick.nl) wordt goed bijgehouden. We merken op dat er ook meer naamsbekendheid is.Het uitgeven van een infoboekje over Hout-Ble-rick is afgeblazen. Er was te weinig belangstel-ling, zowel van verenigingen als commercieel.

AlgemeenHet nieuwe wijkgericht werken begint eindelijk z’n vruchten af te werpen. Alles loopt wat soe-peler Er is regelmatig een 3DB overleg (dage-lijkse besturen van Blerick, Boekend en Hout-Blerick.) Hierin worden gezamenlijke zaken voor ons stadsdeel besproken, zoals de Wijkkrant, verdeling van de projectgelden, de voortgang van de projecten etc.

Projectgelden zijn dusdanig klein dat het bijna onmogelijk is om geschikte projecten te realise-ren.De samenwerking met de gemeente verliep hier en daar stroef. Soms was deze er helemaal niet. We werden dan ook meerdere malen voor voldongen feiten geplaatst zoals de locatie van de rotonde N273 en de medewerking van de gemeente aan de bouw van een woning aan de Holleweg, een landschappelijk waardevol gebied.We hopen dat dit in de toekomst beter wordt.Er zijn bijeenkomsten bezocht gerelateerd aan het wijkgericht werken. Deelgenomen wordt aan de Klankbordgroep A74 en overleg over o.a. vei-ligheidsbeleid.De dorpsraad wil de contacten met de diverse verenigingen in Hout-Blerick verbeteren. Afgelo-pen jaar is met Generation en Kindervakantie-werk het begin gemaakt.Het wordt door de be-trokken verenigingen als positief ervaren.In 2010 heeft een enquête onder de jeugd in Hout-Blerick plaatsgevonden.Bij de groep 18-25 jaar kwam als opvallendste punt naar voren: men wil graag in Hout-Blerick blijven wonen, maar vreest dat het onmogelijk is vanwege het geringe aantal starterswoningen en de hoge huizenprijzen. Een ander punt: HBSV scoort goed als vereniging, de accommodatie wordt echter als slecht beoordeeld.

2011- Blijven ijveren voor een zoveel mogelijk integraal uitvoeren van Fase-1 van het dorpsplan.- Behoud van het gebied achter de kerk, een parel van de gemeente Venlo.- Blijven aandringen op spoedige sloop van de tuinderskas aan de Holleweg- Start ontwikkeling Springbeekdal.- Verlichting op het fietspad naar Maasbree.- Inrichting gebied aan de noordkant van de Helmusweg.- Realisatie van de wandelroute in ut Brook.- Uitbreiding beklinkering bermen o.a. Holle weg en Bijenweideweg - Meer groen in de dorpskern- Verdere uitbreiding van contacten met verenigingen

Dorpsraad Hout-Blerick [email protected]

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

24WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

25

DORPSOMMETJEWERKGROEP GROEN BEHAALT DERDE PLAATS IN LIMBURG

De werkgroep groen van de dorpsraad in Hout-Blerick heeft 15 maart in de Oranjerie in Roer-mond, een prijs in ontvangst mogen nemen uit handen van gedeputeerde Noël Lebens. Zij is erin geslaagd om de gedeelde derde plaats te behalen uit de 30 inzendingen voor een dorp-sommetje in Limburg. Het juryrapport schrijft:

Na een uitgebreide bestudering van de 30 bin-nengekomen Ommetjes is de jury van oordeel geweest dat er uiteindelijk vier Ommetjes in aanmerking komen voor de eerste, tweede en derde plaats. Met veel genoegen wil de jury verder stilstaan

bij de andere eervolle derde plaats en daarvoor moeten we naar Hout-Blerick in de gemeente Venlo. Op buitengewoon enthousiaste wijze verhaalt het Ommetje van de dorpsraad over de verborgen schoonheid van ‘t Brook. Dit is een oude bedding van de Maas die vroeger, de naam zegt het al, nauwelijks toegankelijk was.

Het bijzondere aan dit Ommetje is dat het tege-

PERSBERICHT

Hoogste punt bouw eerste fase plan Helmusweg te Hout-Blerick gevierd!

Op woensdag 16 maart jl. heeft wethouder Beurskens symbolisch de vlag gehesen in ver-band met het bereiken van het hoogste punt van de bouw van de eerste fase projectmatige woningen van plan Helmusweg. Tevens stond deze officiële handeling in het teken van de start van de bouw van de tweede fase projectmatige woningen.De verkoop verloopt zeer voorspoedig, uniek in deze tijd. Inmiddels zijn er sinds medio 2010 al 34 van de 92 woningen in aanbouw waarvan er reeds 90% is verkocht! Naar verwachting wor-den de eerste woningen nog voor de bouwvak opgeleverd.Aansluitend aan deze handeling is samen met de kopers en projectbe-trokkenen een drankje genuttigd in het aangren-zend gemeenschapshuis Zalzershoaf. Zowel vrije sector kavels, vrijstaande woningen, starterswoningen, twee-onder-een-kap-wonin-gen als levensloopbestendige woningen zijn in dit plan voorzien, dus voor ieder wat wils. Voor meer informatie: www.planhelmusweg.nl

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

25

moet komt aan twee smaken. Er is een route voor iedereen en er is een natuurlijker traject waar de liefhebber het laarzen pad kan kiezen. De route voert langs diverse markante plekken die veel vertellen over de geschiedenis en de landschappelijke ontwikkeling van het dorp. Alles wat een Ommetje zo de moeite waard maakt passeert de revue: de Springbeek, een vervallen glasop-stand, waar nog een vliegtuigwrak uit de tweede wereld onder schuil gaat, de prachtige wilgen langs de beek, het elzenbosje op de Elzenberg, Napoleonsbaan en de inundatiewerken van vóór de Tweede Wereldoorlog, Maar er is ook aandacht voor romantische zaken uit het verleden zoals de Poolse landarbeider die tijdens de Eerste ¬Wereldoorlog deserteerde en in 1947 met een plaatselijke boerenweduwe trouwde. Ook krijgt de wandelaar heel beeldend uitleg over de ver-schillende soorten kwelwater die in het gebied naar boven komen, met de daarbij behorende planten als koningsvaren en dotterbloemen. De Ommetjesmakers van Hout-Blerick verhalen ver-der over de enorme speelmogelijkheden op de Spekberg en langs de Springbeek waar men kon zwemmen, vissen en ‘stölpen”. Dat is een vorm van visvangst met rieten plukmanden zonder bodem. En zo gaat het Ommetje maar verder, met verwijzingen naar toponiemen bijnamen en een verborgen tuin waar men op afspraak een bezoekje kan brengen,

Het is zoveel ineens en er spreekt zoveel trots uit over al het moois dat er in Hout-Blerick te vin-den is, dat de jury van mening is dat ook dit Ommetje in aanmerking moet komen voor een eer-volle derde plek.

Naast de uitgereikte plaquette ontvangen zij ook € 6000,- voor de uitvoering van het plan.De dorpsraad hoopt met dit bedrag en de bijdragen vanuit de projectgelden t.b.v. wijkgericht werken Venlo en een eerder toegezegd bedrag door wethouder Mark Verheijen niet alleen dit dorpsommetje te realiseren maar ook een begin te kunnen maken met het knopenlopen binnen de gemeente Venlo.

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

26WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

27

UITSLAG ENQUETE JONGEREN HOUT-BLERICK

Samenvatting enquête-uitslag jongeren 18-25 jaar 2010 Hout-BlerickIn april 2010 is er onder de jongeren van 18 tot 25 jaar een vragenlijst verspreid. Reden is dat de dorpsraad graag wil weten hoe jullie jongeren als inwoner van Hout-Blerick over verschillende onderwerpen denken. Ook willen we graag weten wat de wensen ,behoeftes en ideeën zijn van jullie met betrekking tot wonen en leven in Hout-Blerick. Mogelijk is er aan bepaalde wensen of ideeën met of zonder hulp van anderen of jullie zelf te voldoen. Wat wil, maar vooral kan de dorpsraad oppakken, het liefste samen met jullie om het dorp aantrekkelijk te houden voor alle inwoners.

ConclusiesAlgemeen: De enquête is verzonden aan 205 jongeren tussen de 18 en 25 jaar uit Hout- Blerick. De respons was ca 35 % wat niet onbevredigend is.

School/Werk: De routes naar school en werk worden in het algemeen als veilig ervaren. Er is voldoende werkgelegenheid voor bijbaantjes.Sport: Ca 10% van de deelnemers heeft geen zin om te sporten 60% sport wel en is tevreden over de vereniging en de bereikbaarheid. HBSV staat als vereniging goed aangeschreven. De accommodatie van HBSV scoort beduidend minder.

Verenigingen

Veel jongeren zijn lid van meer dan één vereniging. CV de Poerker scoort hier het hoogst. Men is tevreden over de verenigingen. Gebrek aan tijd en interesse geldt voor de bijna 50% die geen lid is van een vereniging. 50% verveelt zich wel eens. Nummer 1 van de top 3 van bezigheden bui-ten de verenigingen is uitgaan. “Iets anders” als de genoemde bezigheden komt op de tweede plaats. Contact blijkt hierbij erg belangrijk te zijn.

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

27

Uitgaan

Cafébezoek staat bovenaan in het lijstje van uitgaansmogelijkheden. Uitgaan in Hout-Blerick be-staat niet. Men mist echter wel een uitspanning met een goed terras in Hout-Blerick.

Hout-Blerick

De jongeren voelen zich thuis in Hout-Blerick. Men zou er best willen blijven wonen, maar denkt dat dit niet kan vanwege het gebrek aan betaalbare huur-koopwoningen in Hout-Blerick. Een ie-mand vindt de mensen in Hout-Blerick racistisch en close-minded. We hopen dat hij de enigste is die zulke ervaringen heeft.

DorpsraadDe dorpsraad geniet te weinig bekendheid onder de jongeren.

VoortgangDe dorpsraad gaat contacten leggen of deze aanhalen met de diverse verenigingen. We hopen hiermee te bereiken dat duidelijker wordt wat de dorpsraad voor hen en de jongeren kan beteke-nen. Hiermee is in 2010 reeds een begin gemaakt.(Generation en Kindervakantiewerk) Onmisbaar zijn hierbij eigenlijk jongere mensen in de dorpsraad. We gaan ijveren om het woningaanbod meer toe te spitsen op starterswoningen en jongeren. Zowel in de koop/als huursector. We zullen hier-voor onze contacten aanhalen met de woningbouwverenigingen en de gemeente Venlo. We zullen nogmaals ons best gaan doen om een pinautomaat gerealiseerd te krijgen, we kunnen echter niets beloven. We zullen waar mogelijk steun verlenen aan HBSV bij de realisatie van een goede bijde-tijdse accommodatie. Ook wij missen een fatsoenlijk terras in Hout-Blerick. We zullen initiatieven hiervoor stimuleren. Felix Routs (Dorpsraad Hout-Blerick)

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

28WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

29

Wie zijn wij?Dani HaenenChris HeuvelmansLynn van KasterenRick TitulaerJulie VerhaeghTom Verhaegh

Wat doen wij?De jongerenambassadeurs komen op voor de jongeren van 12 tot 15 jaar in Hout-Blerick. Zij zorgen ervoor dat hetgeen wat onder deze jon-geren leeft aandacht krijgt bij Generation NXT en/of de dorpsraad. Ongeacht wat voor onder-werp, als het maar jongeren gerelateerd is. Denk hierbij aan hangplekken, activiteiten voor jonge-ren, verkeersveiligheid, leefomgeving, enz.

Contact leggen De JAMBA’s leggen contacten met de jongeren in hun dagelijks leven om erachter te komen wat bij hun speelt. Denk hierbij aan school, vrije tijd, verenigingsleven, etc.

Actie ondernemenDe JAMBA’s zorgen ervoor dat de signalen die ze oppikken en vragen die ze krijgen terecht ko-men bij Generation NXT en/of de dorpsraad. Zij zorgen, gevraagd en ongevraagd, dat er jonger-enitems (12 tot 15 jarigen) op de agenda van Ge-neration NXT en de dorpsraad komen te staan.

Wanneer jongeren ideeën hebben over het orga-niseren van activiteiten zullen de JAMBA’s deze ideeën oppakken en indien mogelijk uitvoeren. Dit in overleg met en/of in samenwerking met de bedenkers van het idee. Hierbij worden zij on-dersteund door Generation NXT.

Doelen- Het plaatsen van jongerenbelangen (12 tot 15 jarigen) op de agenda van Generation NXT en de dorpsraad

- Het verkleinen van de kloof tussen de jonge- ren (12 tot 15 jarigen) en het bestuur van Ge- neration en de dorpsraad - Het ontwikkelen en uitvoeren van plannen of ideeën voor en door jongeren/ Ideeën van jongeren oppakken/ realiseren.- JAMBA’s (her)kenbaar maken onder de jongeren- Beeldvorming over jongeren verbeteren/ Jongeren positief in het nieuws brengen.

Hoe gaan we te werk?- Jongeren op de hoogte houden door het onderhouden van de (eigen) hyvessite op actualiteiten en waar gecommuniceerd kan worden met bezoekers van de site. - Direct contact met de bestuursleden van Generation- Maandelijks bijeenkomen in de kelder van Zalzershaof om te vergaderen en activiteiten voor te bereiden- Jongeren belangen behartigen.- Jaarlijks een bijeenkomst organiseren voor de jeugd van 12 tot 15 jaar om voorlichting te geven over de JAMBA. Wat houdt het in, wat kan je doen, wat is er bereikt of wil je bereiken.Hiermee richten de JAMBA’s zich op naamsbekendheid en ledenwerving. - Bezoeken van activiteiten

Generation NXT biedt de volgende faciliteiten:• Pasje voor gratis entree voor alle activiteiten van Generation NXT• Visitekaartjes• 2 gratis consumpties bij elke activiteit• Beschikbaarheid van vergaderruimte incl. thee en fris• Ondersteuning en begeleiding bij het uitvoe- ren van de jamba functie.

Eerste activiteit: greppeltocht (zie foto’s)

JONGERENAMBASSADEURS 12 - 15 JARIGEN

GENERATION NXT

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

29

GREPPELTOCHT

GENERATION NXT

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

30WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

31

Geachte wijkkrant,

Ik loop over het verbreedde voetpad aan de Helmusweg en stap met twee voeten in een vers gedraaide hondendrol. Ik sta mateloos geïrriteerd met een stokje de dampende etensresten tussen mijn wandelschoenen (met extra diep profiel) uit te peuteren en denk aan het bord wat aan het begin van het voet- en fietspad staat; wat stond er eigenlijk op? Ik loop terug en zie op het rood omrandde bord met een zwarte hurkende hond waar een rode streep door staat: dui-delijk een bord bedoeld voor de hondeneigenaar om zijn hond niet in dit gebied zijn behoefte te laten doen. Tijdens het vervolg van mijn reis over het voetpad valt mij op dat meerdere hon-deneigenaren dit bord niet hebben begrepen: tot twee maal toe poep op de stoep en wel vier maal in de berm.Als ik thuis mijn schoenen sta uit te trekken, komt er een misselijk makende geur onder van-daan; gatver wat een lucht! ‘Zet die maar buiten!’, hoor ik achter mij. Op dat moment herinner ik mij vaag een artikel uit de Wijkkrant. Na wat zoeken vind ik het op de website van de dorps-raad; jaargang 8, nummer 4, december 2009, bladzijde 25: ‘… de borden “verboden voor honden” zullen vervangen worden door de BEKENDERE borden “verboden honden hun be-hoefte te laten doen”…’. Een aantal hondenbezitters heeft bij de dorpsraad hun beklag gedaan over het waarom zij met hun hond niet over het voetpad mogen lopen. Eén ervan haalt aan dat het absurd is om de eigenaren te dwingen hun huisdier aan de geluidswalzijde uit te laten, gezien het feit dat het oversteken van de Helmusweg een hekel punt is (zag ik in de laatste uitgave van de wijkkrant van 2010 niet een artikel over de betere bereikbaarheid van de nieuw aangelegde bushaltes aan de Helmusweg? Met ‘… een oversteek naar de bushalte aan de overzijde met verlaagde banden…’? Dus buspassagiers wel? Maar dat terzijde…).Gezien de constateringen tijdens mijn minder prettige wandeling van vanmorgen, had de ge-meente achteraf gezien de borden beter niet om kunnen wisselen: als de hondeneigenaren er met hun hond mogen lopen, dan zal er ook gepoept worden ook!Of toch een hondenuitlaat aan de geluidswalzijde? Deze is bereikbaar via de nieuwe bushaltes met oversteekplaats met verlaagde banden…

Nog één keer de uitleg van het rood omrandde bord met een zwarte hurkende hond met een rode streep erdoor: VERBODEN HONDEN HUN BEHOEFTE TE LATEN DOEN. (dit geldt ook voor andere kleuren!)

René Aerts

HONDENPOEP INGEZONDEN

WIJKKRANT Blerick/Hout-Blerick ■ Jaargang 10 ■ nr. 1 ■ april 2011

31

LEDENLIJST DORPSRAAD HOUT-BLERICK

Peter Benders Romeinenweg 138 5926 PA Venlo 382 94 69 E-mail: [email protected]

Con Beurskens De Beeretweg 27 5926 PP Venlo E-mail: [email protected]

Jan Custers Luuschweg 12 5926 PW Venlo 382 72 55 E-mail: fam [email protected]

Gijs Janssen Vergiliuslaan 6 5926 SM Venlo 382 40 25voorzitter E-mail: [email protected]

Jan van Kempen Pastoor Ruttenweg 19 5926 RX Venlo 382 44 53 E-mail: [email protected]

Felix Routs Paalweg 13 5926 PX Venlo 382 40 48secretaris E-mail: [email protected]

Marianne Schreurs Vergiliuslaan 17 5926 SN Venlo 382 43 49 E-mail: [email protected]

Fien Straathof Tacituslaan 21 5926 ST Venlo 387 17 61 E-mail: [email protected]

THEMAGROEP “GROEN” J. van Kempen, F. Routs, J. Custers en C Beurskens.

THEMAGROEP “VERKEER” F. Straathof, J. Helmer en P. Benders.

THEMAGROEP “RUIMTELIJKE ORDENING” P. Benders, J. van Kempen,

F. Straathof en F. Routs

REDACTIE “WIJKKRANT” M. Schreurs

C O L O F O N

De Wijkkrant is een gemeenschappelijke uitgave

van de wijkoverleggenBlerick en Hout-Blerick

RedactieDorpsraad Hout-Blerick

Marianne Schreurs-Christis

Redactie Wijkoverleg Blerick

Ina Plat

Eindredactie wijkoverleg Blerick en dorpsraad Hout- Blerick

Marianne Schreurs-Christis

FotografieAndré de Bruyn

Marianne Schreurs-ChristisIna Plat

Felix Routs

Redactieadres Hout-BlerickE-mail: [email protected] 17, 5926 SN, Hout-Blerick

Redactieadres BlerickE-mail: [email protected]

Inzenden kopijtot uiterlijk 15 juni 2011

naar het redactieadres op CD of per e-mail

De volgende uitgave verschijntbegin juli 2011

Layout en realisatieDrukkerij Vijgenboom, Venlo

Postadres wijkoverleg BlerickBoksdoornstraat 24

5922 EJ BlerickE-mail: wijkoverleg.blerick@

gmail.com

Postadres Dorpsraad Hout-BlerickSecretariaat: Felix Routs

Paalweg 13, 5926 PX Hout -Blerick

E-mail: [email protected]

BEKIJK OOK EENS ONZE SITE OP HET INTERNETDeze is te vinden op:

www.dorpsraadhout-blerick.nlHeeft u zaken die u op de internetsite of in de krant geplaatst wilt zien? Neem dan gerust contact met ons op.

AANLEVEREN ARTIKELEN VOOR DE WIJKKRANTDe wijkkrant verschijnt 4x per jaar. Gegevens over het aanleveren van kopij vindt u onder het kopje “COLO-FON” op deze pagina van de wijkkrant.Alle onderwerpen die te maken hebben met Blerick en Hout-Blerick zijn welkom. Artikelen die een regionaal karakter hebben worden niet geplaatst vanwege ruimtegebrek en omdat deze ook vaak te vinden zijn in de week- en dagbladen. Te grote artikelen kunnen door de redactie ingekort wor-den. Commerciële inzendingen worden niet geplaatst.

De redactie ziet uw inzendingen van harte tegemoet.

VERGADERDATA DORPSRAAD 2011

9 mei27 juni22 aug10 okt.28 nov.