Wijkkrant Arsenaal

download Wijkkrant Arsenaal

of 5

 • date post

  26-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Wijkkrant Arsenaal

Transcript of Wijkkrant Arsenaal

 • Arsenaal-StationSeptember 2012 Uitgave van vld-groen-m+VU: Gert Verreth Grote Markt 10/1 2800 Mechelen

  De zomer van Mechelen Wat vindt de Mechelaar?Uw buurt morgen 4 -5 6 &83

 • De kandidaten uit uw buurtResUltaten WijkRefeRenDUM

  Bart soMeRs

  Marte Dens kathleen colpin Barbara Maes johan tiMMeRMans

  Marina De BieSinds ik burgemeester ben is veiligheid een topprioriteit in Mechelen met meer agenten, modern materiaal en tal van innovaties zoals camerabewaking. Met succes, want de criminaliteit is tegen de nationale tendens in gedaald. Die aanpak zetten we verder, met politie en preventiewerkers. Zo moeten agenten vaker te voet en per fiets patrouilleren, krijgen buurtbewoners inspraak in wat de politie in hun wijk prioritair moet aanpakken en investeren we als eerste Vlaamse stad in een jeugdinstelling voor jongeren die over de schreef gaan.

  Eens het stationsproject is afgerond, zal de Leopold-straat geen autostrade meer zijn. Het wordt een leefbare woonstraat met brede fietspaden en veel groen. Ik droom stiekem van een mooie laan, met prachtige bomen. Het vernieuwde stationsplein moet ook doorlopen tot aan de vaart. De nabijheid van water geeft charme en uitstraling aan een stad.

  De heraanleg van de vesten wordt het belangrijkste project voor de komende jaren. We willen verkeersveilige vesten die niet langer een barrire vormen tussen het stadscen-trum en de wijken, maar ze net met elkaar verbinden. Een heraanleg met respect voor de aanwezig bomen en tunnels voor het autoverkeer. Zo kunnen we het Kardinaal Mercierplein vernieuwen en de Bruul doortrekken tot aan het station.

  Het stationsproject is een ongelooflijke kans voor Mechelen. Een nieuwe weg zal heel wat doorgaand verkeer van de vesten halen, een grote ondergrondse parking maakt een verkeersluw stationsplein mogelijk met grote terrassen en veel groen. Achter het station bouwen we een ecologische modelwijk met ruimte voor wonen, werken en recreatie. Samen met de buurt nemen we maatregelen om de hinder tijdens de werken te beperken.

  In de Arsenaalwijk werden heel wat straten heraangelegd en voetpaden vernieuwd. De buurt herademt en dat overtuigde mij om hier te komen wonen. Parkeren is soms moeilijk en daarom willen het eerste deel van de Leuvensesteenweg verleggen als onderdeel van het sta-tionsproject. Zo is er minder verkeer en ruimte voor meer groen en extra parkeerplaatsen.

  Netheid en veiligheid: dat zijn de basisingredinten voor een aangename stad. Politie zichtbaar op straat, respect-vol omgaan met elkaar, een stad om te zoenen met veel bloemkorven en geen zwerfvuil. Op dat vlakken hebben we het verschil gemaakt. Sommigen willen hierop besparen. Fout, want de stationsbuurt verdient die extra aandacht. Het is de toegangspoort tot onze stad.

  2 POSItIEF MEcHELEN POSItIEF MEcHELEN 3

  Bij de ontwikkeling van de Arsenaalsite moet er eencentraal ontmoetingsplein worden aangelegd met voldoende speel- en groenvoorzieningen.

  81,8%

  Na de realisatie van de bypass achter het station moetde Leuvensesteenweg plaatselijk omgevormd worden tot een autoluwe woonstraat.

  76,1%

  De Leuvensesteenweg leent zich perfect voortrajectcontrole waarbij de snelheid wordt gemeten tussen twee punten, zodat efficint kan worden opgetreden tegen overdreven snelheid.

  73,1%

  De volgende jaren moet er een Scouts of Chirokomen in de wijk Arsenaal.

  70,4%

  Elk goedgekeurd voorstel is opgenomen in het verkiezingsprogrammavan vld-groen-m+. Ruim 85% van de stellingen uit de vorige twee referenda zijn intussen uitgevoerd!

  Verder vooruit met Arsenaal-Station Veilig en net: een zichtbarewijkpolitie en propere straten en pleinen. Verder investeren in comforta-bele voet- en fietspaden. Extra buurtparkings waarmogelijk om parkeerdruk op te vangen. Leefbaarheid garanderen tijdensde werken aan het stationsproject. Samen met Vlaamse overheid devesten heraanleggen in overleg met de bewoners.

 • 4 POSItIEF MEcHELEN POSItIEF MEcHELEN 5

  De zomer van Mechelen

  Zeg het nu zelf, is de Melaan geen gezellig plekje in het hart van

  Mechelen? Graag flaneer ik hier langs haar stille oevers of zit er

  genoeglijk mijn dagelijkse krant te lezen. Ook doen, Mechelaars.

  Marcel Kocken, 55 jaar stadsgids

  Vroeger was Mechelen een grijze stad, vandaag lijkt het soms wel een bloementuin. Een mens fleurt op van al dat groen op die mooie, nieuwe pleinen. Voor ons graag nog meer van dat.

  Janine Claes en Carry Verlinden, trotse Mecheleaars

  Mechelen een hippe winkelstad? Zeker en vast. Alleen moeten we er nog meer schwung in krijgen. We rekenen daarvoor op

  Bart en zijn ploeg.

  Johan Hollants en Kelli Van Hees, Shop Lily, Onze Lieve Vrouwestraat

  Wist je dat Mechelen sinds kort het grootste speelbos van Vlaanderen heeft? Keitof om daar te ravotten. Een stad met veel groene speelruimtes, dat is pas een kinder- en jongerenstad!Scouts- en chiroleiders Celine, Nils, Tess, Lies, Simon, Jessica, Pieter en Linn

  Aan de toog spreken de mensen vandaag

  helemaal anders over Mechelen.

  Er wordt nog wel eens gezaagd, maar mee

  stal is de toon positief. Mechelen heradem

  t,

  en dat zien wij ook.

  Koen Vanoverbeke (Unwined), Andy Van W

  oensel (ViaVia), Herman Van Eetvelde

  (De Pekton), Dirk Labordery (Barramundo

  ), Edwin Stevens (De Keizerin),

  Marijke (O Fiach Irish Pub), Pascal Van H

  imste (Boesjkammeree)

  Jonge gezinnen vinden de weg naar Mechelen. Het is dan ook een aangename woonstad, vlot bereikbaar, met propere straten en heel wat veiliger dan vroeger. De uitdagingen? Betaalbaar wonen en voldoende kinderopvang.Maureen Verschueren en Inge Vermeylen, jonge mamas

  In Mechelen is het altijd een beetje vakantie: leuke win

  kels,

  toffe terrasjes en plezante evenementen. Maar voor ons

  mag

  de stad nog meer bruisen!

  Sarah, Evi, Maaike, Hannelore en Camille

  Nergens voel je beter wat er leeft onder de mensen dan op de markt. Mechelaars zijn krititisch en er zijn zaken die nog beter moeten. Maar ik merk vooral dat de Mechelaar weer trots is op zijn stad. Een pluim voor de ploeg van Bart.Luc Vis, marktkramer

 • 6 POSItIEF MEcHELEN POSItIEF MEcHELEN 7

  Verder vooruitmet Mechelen

  Investeren in de toekomst blijft noodzakelijk, maar andere partijen gaan liever op de rem staan.

  Op 14 oktober beslissen de Mechelaars over de toekomst van hun stad, zegt burge-meester Bart Somers. Een belangrijke keuze: wij willen ver-der vooruit, maar andere partijen gaan liever op de rem staan.

  Bent u een tevreden burgemeester?

  Kijk, niet alles is perfect en we hebben ook fouten gemaakt. Maar vriend en vijand geven toe dat het opvallend beter gaat met Mechelen, op tal van domeinen. Dat was slechts moge-lijk dankzij het daadkrachtige bestuur van de stadslijst. Luisteren, beslissen en doen. Op die manier willen wij verder vooruit met Mechelen, want onze stad staat voor grote uitdagingen.

  "Wie aandachtig luistert naar andere partijen, weet dat zij het vernieuwende beleid van de voorbije jaren willen afremmen. Ze steken de kop in het zand in plaats van de handen uit de mouwen. Maar die fout mogen we zeker niet maken, want dan hinkt Mechelen binnen de kortste keren weer achterop. Met de financile crisis is het niet makkelijk, maar investeren in onze toekomst blijft noodzakelijk."

  Waarom een stadslijst vld-groen-m+?

  Wij werken al jarenlang goed samen op het stadhuis, over de partijgrenzen heen. Wat ons bindt, dat is Mechelen, dat zijn de Mechelaars. Hoe maken we van onze stad een betere plek om te leven, te wonen, te werken, te genieten? Dat is de inzet. Daarover schreef ik een dik boek. Daarvoor werkten we samen een posi-tief programma uit.

  Wat belooft u aan de Mechelaar?

  Na twaalf jaar weten de Mechelaars welk vlees ze in de kuip hebben. Ze kennen mij, met mijn goede en slechte kanten. Ze weten wat ik voor mijn geboortestad gedaan heb. Mijn belofte is eenvoudig: ik heb nog al-tijd evenveel goesting en enthousiasme om mij keihard in te zetten voor Mechelen, haar wijken en dorpen.

  Vriend en vijand geven toe dat het opvallend beter gaat met Mechelen, op tal van domeinen.

  Modehuis FNG bekend van kledingmerken als Fred & Gin-ger, Van Hassels en cKS bouwt een nieuw hoofdkantoor op het Raghenopark in Mechelen, nabij het station. Ze werken daar-voor samen met toparchitect Stphane Beel, bekend van het museum M in Leuven. Waar konden we beter thuis zijn dan in Mechelen? De Vlaamse Kinder-stad die economisch in de lift zit en waar de burgemeester zijn schouders zet onder een veelbe-lovend stationsproject , zeggen oprichters Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes.

  Modehuis FNG: Mechelen is een toplocatie

  Dominique MonaMiex-tenniskampioene

  Rudi DeMetsstadsgids

  kristof Vacaet en kirsten Van itteRBeecktapa negra

  Sinds 2003 woon ik in Leest en dat met hl vl plezier! Die afgelopen ne-gen jaar heb ik een zeer positieve evo-lutie waargenomen in Mechelen, en dit op alle vlakken. Bart Somers en zijn team doen een fantastische job en ik ben nu al heel benieuwd naar de realisatie van de mooie plannen die op tafel liggen: het stationsproj-ect, de heraanleg van de Bruul tot winkelboulevard, enzovoort. Kortom, wij willen hier niet meer weg!

  Als stadsgids ben ik vaak op stap met toeristen uit binnen- en buiten-land. Keer op keer zeggen die het-zelfde: we hadden nooit gedacht dat Mechelen zon mooie stad was, en zo proper! Zoiets horen, dat maakt van mij een trotse Maneblusser. Met het Holocaustmuseum en de vlietenkelder zijn er weer toeristische trekpleisters bijgekomen. Ook de skywalk op den toren is een schot in de roos.

  Mechelen is de enige echte stad van de smaak. Nergens vind je zoveel lekkere speciaalzaken a