Wijkkrant 2 2009

40
ZATERDAG 27 JUNI PLEIN TOT PLEIN FESTIJN (pag. 3) STICHTING WIJKKRANT WATERINGSE VELD www.swwv.nl [email protected] Voor het vijfde jaar is er weer een feest in de wijk met een uitgebreid programma, zie pag. 3. Om half twee zal Burgemeester van Aartsen het offici- ele openingswoord doen op het podium op het Lage Veld plein (bij nieuwe skatebaan/basketbalveld). Muziek-Vrijmarkt-Infomarkt-Voetbaltoernooi-demo’s en workshops etc….. Voor jong en oud divers vermaak. Ook de wijkkrant zal aanwezig zijn. KOMT ALLEN NAAR UW EIGEN JAARFEEST INHOUD: Escampbijlage ........................................ pag. 2 Plein tot Plein festijn ............................. pag. 3 Koninginnedag....................................... pag. 4 en 5 Welzijn en Sport .................................... pag. 6 en 7 Zorg......................................................... pag. 10 – 19 Politie ...................................................... pag. 27 Jeugd ...................................................... pag. 28 “Parels”................................................... pag. 32 TeNNet .................................................... pag. 36 en 37 Actueel .................................................... pag. 38 Sociale kaart .......................................... pag. 39 5e jaargang – Nummer 2– JULI 2009 Redactieadres: Lievensbergstraat 21 – 2548 SG Den Haag – E-mail: [email protected] MMIX

Transcript of Wijkkrant 2 2009

Page 1: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 1

ZATERDAG 27 JUNIPLEIN TOT PLEIN FESTIJN (pag. 3)

stichting wijkkrAntwAt e r i n g s e V e l d

www.swwv.nl [email protected]

Voor het vijfde jaar is er weer een feest in de wijk met een uitgebreid programma, zie pag. 3. Om half twee zal Burgemeester van Aartsen het offici-ele openingswoord doen op het podium op het Lage Veld plein (bij nieuwe skatebaan/basketbalveld).Muziek-Vrijmarkt-Infomarkt-Voetbaltoernooi-demo’s en workshops etc….. Voor jong en oud divers vermaak. Ook de wijkkrant zal aanwezig zijn.KOMT ALLEN NAAR UW EIGEN JAARFEEST

Inhoud:

Escampbijlage ........................................pag. 2

Plein tot Plein festijn .............................pag. 3

Koninginnedag .......................................pag. 4 en 5

Welzijn en Sport ....................................pag. 6 en 7

Zorg .........................................................pag. 10 – 19

Politie ......................................................pag. 27

Jeugd ......................................................pag. 28

“Parels” ...................................................pag. 32

Tennet ....................................................pag. 36 en 37

Actueel ....................................................pag. 38

Sociale kaart ..........................................pag. 39

5e jaargang – nummer 2– JuLI 2009

Redactieadres: Lievensbergstraat 21 – 2548 SG den haag – E-mail: [email protected]

MM

IX

Page 2: Wijkkrant 2 2009

2 [email protected]

Het gaat nu hard met de bouw van het nieuwe Stads-kantoor aan de Leyweg.De kelder is inmiddels in ruwbouw helemaal klaar en op het maaiveld zijn de dragende wanden en het eerste deel van de staalconstructie van de hoogbouw gereed. Daarmee is de driehoekige grondvorm van de hoogbouw nu zichtbaar op de bouwplaats.De verwachting is, dat het gebouw in snel tempo de hoogte in zal groeien. Te beginnen met de steigers en de staalconstructie in het hart; die zullen steeds een paar verdiepingen voorop gaan lopen ten opzichte van

de buitengevels en de vloeren.De gevels, van wit Noors marmer, en de vloeren wor-den als kant en klare elementen aangevoerd uit fabrie-ken. Daardoor wordt het vanaf de tweede verdieping vooral stapelen en monteren.De trapsgewijs oplopende laagbouw-“plint” met daar-in de publieksvoorzieningen van het Stadsdeelkantoor Escamp en de bibliotheek, moet er in ruwbouw gro-tendeels voor de bouwvakvakantie van 2009 staan.Ondanks de enorme voortgang van dit moment moest onlangs worden gemeld, dat de bouw een plannings-achterstand heeft van zo’n 3 maanden, waardoor de oplevering pas in december 2010 wordt verwacht. Die achterstand is vorig jaar opgelopen door technische problemen bij het maken van de geboorde funderings-palen. Onder meer door de slechte winter is het niet gelukt die vertraging in te lopen.Op internet is de voortgang van de bouw bijna van dag tot dag te volgen op de website http://www.sky-scrapercity.com/showthread.php?t=359946. Dit forum wordt gevuld door belangstellenden, die hun com-mentaar veelvuldig voorzien van actuele foto’s. Verdere informatie over het project is te vinden op http://www.bambouwtstadskantoorleyweg.nl. Ook de gemeen-telijke website www.denhaag.nl geeft achtergrondin-formatie en veel beeldimpressies van de nieuwbouw, bijvoorbeeld op http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=49142.

10 jaar Festival escamp

stadskantoor leyweg schiet de grond uit

Op het veldje aan de Genemuidenstraat willen we sportieve activiteiten laten plaatsvinden. Een Pana-veld, bootjes in het water (met toeziend oog scouting-vereniging), een klimwand, rodeo rijden en vanaf een podium kunnen lokale dj's hun muziek onder begelei-ding laten horen. De informatietentjes willen we dit jaar plaatsen tussen het Hemaplein en het V&D plein net als de kramen van de kunstmarkt. Een markt met waarin alles wat Escamp te bieden heeft wordt aan-geboden. De leegstaande winkelpanden in de prome-nade kunnen ook ingericht worden, met behulp van bijvoorbeeld het Mondriaan en diverse kunstenaars. Voor de kerk komt een grote tent waar we een "politiek café" creëren hier kunnen de burgers met elkaar maar ook met de wethouder, raadsleden en medewerkers van het stadsdeel kunnen praten. Ook komt er een tent waarin alle projecten van de krachtwijk Zuidwest ge-presenteerd worden.

Op beide pleinen komt er een podium met, wanneer beschikbaar, de volgende artiesten:

op podium 1 V&d:Groupe l'ambiance winnar van MO (Hippe, Marok-kaanse band)Amazing Strings drie elektronische violen (pop/klas-siek)Karima (up coming Nederlandstalige zangeres)

Dries Roelfink (volkszanger)Albert van Benthem alias "Fonz" (tv reclame)Rebelle (Meiden rockgroep)

op podium 2 hEMA:Buurtverenigingen. Sport, dans en zang.Een tent waar kinderen aan verschillende workshops kunnen meedoen.Mozaieken, wandschilderingen, gedichten schrijven, sieraden maken, hiphopdansen.Het festival voor en door bewoners van het stadsdeel Escamp presenteren zich aan de stad en bevordert ontmoetingen. Deze ontmoetingen brengen een dia-loog op gang tussen burgers en vormen de basis voor duurzame relaties in het stadsdeel.

Page 3: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 3

Page 4: Wijkkrant 2 2009

4 [email protected]

Uiteraard vraag je jezelf af, moet ik hier nog iets over schrijven of moet deze dag een bepaald stempel op krijgen. Gelukkig gaf ons vorstenhuis ons zelf een dui-delijk antwoord, uiteraard waren de emoties van de leden van het Koninklijk huis zichtbaar voor de gehele wereld en hebben zij op gepaste wijze contact gezocht met nabestaanden en slachtoffers. Ook wij leven met de nabestaanden en slachtoffers mee en wensen hun veel sterkte in de komende periode. Het besluit om de feestelijkheden voortijdig te beëindigen is wellicht voor sommigen te laat genomen, maar de bericht-geving kwam pas laat in de middag en informeel op gang, bovendien werd overal in Den Haag het middag-programma gehandhaafd.

De leden van het Koninklijke huis hebben duidelijk laten blijken dat zij vooral door willen gaan met het nakomen van hun verplichtingen en zij zich niet door het gebeurde uit het veld laten slaan, dat is voor ons een leidraad dat wij ook de draad weer op moeten pak-ken.

Daarom wil ik u één van de vele reacties welke wij mochten ontvangen niet onthouden, deze reactie geeft ons ook de nodige kracht om door te gaan. “Ondanks de gebeurtenissen die afgelopen Koninginnedag over-schaduwden wil ik jullie toch bedanken voor het leuke Oranjefeest in het Vlietpark.

terugblik op een zo goed begonnen koninginnedag

Nog onwetend van de gebeurtenissen in het land heb ik samen met mijn man en dochter een plezierige och-tend doorgebracht in het Vlietpark. Ik vond de sfeer heel leuk en heb het ervaren als een echt 'familiefeest', wat denk ik ook de insteek moet zijn voor dit Oranje-feest. Ik hoop dat dit een terugkerend evenement mag zijn in het Vlietpark. Ik heb wat mee lopen denken en mis-schien dat dit feest wat uitgebreid kan worden met koekhappen en andere kinderspelletjes.”

We hebben al een aantal reacties gehad van mensen die zich productief willen maken voor het mede orga-niseren van een jaarlijks Koninginnedagfeest in het Wateringse Veld. Wij willen een dialoog aangaan met

de jeugd, met ouderen, met autochtonen en allochtonen.Indien u bereid bent mee te willen participeren in de wijk, laat dit ons dan weten, u kunt ons bereiken op:

J.D. de BruijnHans Lodeizenstraat 172548 EN Den [email protected]

Kinderkleedjes koninginnefeest

Page 5: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 5

Fred Dukel (links) stadsdeeldirecteur.

Spelletjes, sjoelen.

Chan, voorzitter BPWV verdient een centje bij.

Slotoptreden rapgroep Zoziek uit de wijk.

Zanggroep Nica.

Page 6: Wijkkrant 2 2009

6 [email protected]

land blijven hebben wij goed nieuws. Wij organiseren dan een super gezellig en onvergetelijk zomerkamp. Wij gaan dit jaar naar Exloo, een bosrijke omgeving waar van alles mogelijk is. De kinderen worden tijdens het gehele kamp door professionals begeleidt. In de kosten zit alles inbegrepen (vervoer naar Exloo en voor uitjes in Exloo en omgeving, eten en drinken, entree attracties, accommodatie, aansprakelijkheidsverzeke-ring (WA) en nog veel meer!). Wij houden rekening met voorkeur eten, verdeling slaapkamers (jongens/meisjes) end.

Datum: maandag 13 t/m vrijdag 17 juli 2009Kosten: € 75,- per kind (€ 37,50 voor Ooievaarspashouders)Leeftijd: 7 t/m 12 jaarBestemming: Exloo (omgeving Drenthe)Accommodatie: de Christiaanshof*

Hieronder staan een aantal activiteiten die wij gaan doen:Kennismakingsspellen - lekker zwemmen - naar de die-renpark Emmen – barbecueën - bonte avond - dropping (onder begeleiding) - En natuurlijk nog veel meer!!!

* meer info over de accommodatie: www.exloovakantie.nl/christiaanshof.html

Voor meer informatie over het zomerkamp kunt u bij mij, Fatima Sabaouni, kinderwerker, terecht.Telefoon: (070) 3231077 - e-mail: [email protected]

Vrijwilligers gezocht – wie wil ons komen helpen?Het wijkcentrum zoekt gericht vrijwilligers voor Speel-o-theek de Speelmuis en voor onze bingoavonden.Speel-o-theek de Speelmuis is open op maandag van 14.45 – 16.45 uur en op woensdag van 13.00 – 15.00 uur. We zoeken hiervoor 1 à 2 extra vrijwillig(st)ers.Bingoavonden worden eenmaal in de maand op een vrijdagavond georganiseerd. Vindt u het leuk om bing-oprijzen hiervoor in te kopen en de bingo voor de avond zelf (met een paar andere vrijwilligers) te orga-niseren, meldt u dan.Wilt u meer weten over wat we van u, als vrijwilliger, vragen voor deze activiteiten, voordat dat u JA zegt, neem dan contact op met Margo v.d. Salm.Telefoon: (070) 3231077 E-mail: [email protected]

Ik werk sinds 7 mei in het wijkcentrum Wateringse Veld van Stichting MOOI. Ik ben vanaf die datum aan het werk als volwassenen- en ouderenwerker. Daarom wil ik mijzelf graag via deze wijkkrant aan u, de bewo-ners, voorstellen. Ik heet Agnes van Stijn en woon nu inmiddels ruim 35 jaar in Den Haag. Ik heb altijd in Den Haag gewerkt, maar Wateringse Veld is voor mij een heel nieuwe wer-komgeving. Ik heb in het verleden in verschillende werksoorten en met verschillende leeftijdsgroepen gewerkt. Al eerder in het sociaal cultureel werk, in de kinderopvang en in mijn vorige werkkring in het vol-wassenenonderwijs en het m.b.o.

Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe baan. Inmiddels heb ik kennisgemaakt met een aantal bezoekers, deel-nemers van cursussen van het wijkcentrum en natuur-lijk met de vrijwilligers. Die kennismaking vond ik erg prettig en ik hoop in de toekomst met nog veel meer wijkbewoners in contact te komen. Ik ben op dinsdag en donderdag (en vanaf juli nog een derde dag in de week) in het wijkcentrum aanwezig. Nu ben ik vooral betrokken bij de lopende cursussen, de teken-en schildercursus, de Nederlandse les, de wandelclub en activiteiten zoals de kofie-inloopoch-tend op dinsdag (voor senioren) en donderdag. Voor de toekomst kan ik mijn werkzaamheden ook uitbrei-den met nieuwe initiatieven. Laat het dus weten als u nieuwe ideeën hebt. U bent van harte welkom in het wijkcentrum.

Wijkcentrum Wateringse Veld organiseert: Zomerkamp voor kinderenVoor kinderen die in de week van 13 t/m 17 juli in Neder-

wijkcentrUM wAteringse VeldLaan van Wateringse Veld 392

tel. 070 – 3231077

nOteer deZe dAtUM AlVAst: zondag 11 oktober a.s.OPen dAg in het wijkcentrum

(tijdens de nieuwe editie van “PArels VAn wAteringse Veld”)

nieuwe volwassenen- en ouderenwerker Agnes van stijn

Page 7: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 7

jongerenwerk wateringse Veld oganiseert tienerkamp

Ga je dit jaar niet met vakantie of heb je gewoon even zin om weg te gaan? Dan heeft het jongerenwerk Wa-teringse Veld voor jou de oplossing!!Ook dit jaar weer organiseert het jongerenwerk Wate-ringse Veld een tienerkamp voor de leeftijd van 11 t/m 16 jaar. Vanaf zaterdag 18 juli tot en met zaterdag 25 juli 2009 brengen wij bezoek aan het heuvelachtige zuiden van Nederland: het Brabantse Bergeijk.Dit jaar is er een leuk, intensief en vermoeiend pro-gramma in elkaar gezet met activiteiten zoals een drop-ping, zeskamp, bonte-avond en nog veel meer. Dus, heb je zin een leuk kamp en houdt je van een uitdaging? Schrijf je dan snel in.De kosten voor dit kamp be-dragen €40,- per persoon. Ben je in het bezit van een Ooievaarspas, dan krijg je 50% korting. Voor iedereen die van een beetje werken houdt is er de mogelijkheid om gratis mee te kunnen door wat klusjes te doen in de wijk Wateringse Veld. Heb je hier vragen over, wil je meer informatie of wil jij

Blessurepreventietraining zou in alle sporten een even belangrijke rol moeten spelen als techniek en tactiektraining. Vooral bij voetbal en handbal is ge-bleken dat door specifieke blessurepreventietraining bij jeugdspelers veel ellende nu en op latere leeftijd wordt voorkomen. Volgens Noorse onderzoekers kan o.a. het aantal “Voorste KruisBand letsels” van de knie door deze specifieke training met liefst 25 % omlaag gebracht worden.Weet u dat het revalideren na een VKB-letsel gemid-deld 9 maanden in beslag neemt en dat slijtage van de knie gemiddeld 10 jaar eerder plaatsvindt. Alle reden om er zelf en als jeugdtrainer iets aan te doen. Volg of creëer een goed blessurepreventieprogramma. Laat pupillen rustig en speels rijpen waarbij veel blessure-preventieve informatie kan worden verpakt in gerichte bal- en vaardigheidsoefeningen.Uw sportfysiotherapeut kan u helpen met sportbles-surepreventie training en oefeningen.

Praktijk voor Fysiotherapie, sportfysiotherapie en echografie

PARKZICHT DE SCHILP Keukenhoflaan 34 Schaapweg 4a 2548 PA Den Haag 2285 SP rijswijk Tel: 070-3946544 Tel:070-396796706-14609790

Blessurepreventietraining

je inschrijven? Neem dan contact op met het jongeren-werk Wateringse Veld. Vragen naar: Nick Baggerman of Erik Schipper.

Contact gegevens:Nick Baggerman en Erik schipperLaan van Wateringse Veld 3922548 CJ Den HaagTel: 070-3231077

Mijn naam is Valentina Poetsema, ik ben 18 jaar oud. Zondag 26 april nam ik deel aan de casting van de Miss Queen Of The World Netherlands verkiezing. Uit-eindelijk ben ik gekozen tot een van de 15 finalisten. De finalisten zetten zich in voor een goed doel: De Missa-hoe Wonder Stichting. Deze stichting is bezig met het opzetten van een weeshuis in Ghana totdat die uitein-

delijk groot genoeg is om er 200 kinde-ren in op te kunnen vangen. Ook wil de stichting de kinderen voedsel en medi-cijnen kunnen bieden. Dit is vaak duur, maar wel hard nodig. De finalisten van deze verkiezing helpen de stichting door geld in te zamelen. Sommige wijkbewo-

ners hebben me dit misschien al zien doen tijdens het feest op Koninginnedag. Ik verkocht daar speldjes en diadeempjes met bloemen erop, deze heten Flowers for Missahoe Wonder. Ook konden mensen wat done-ren. De opbrengst hiervan gaat naar de stichting. De fi-naliste die het meest ophaalt zal de titel “Miss Charity” mogen dragen. Waarschijnlijk ben ik nog wel vaker in de wijk aan te treffen terwijl ik mij inzet voor deze stich-ting, dus wie weet ziet u me nog. Mocht u interesse hebben om een Flower for Missahoe Wonder te kopen of een donatie te geven dan kunt u mailen naar: [email protected] U kunt voor me stemmen op: http://www.mis-shollandnow.com/pageID_7858305.html Dus vooral even doen! U zal zeker meer over mij horen!

Miss Queen Of the world

Page 8: Wijkkrant 2 2009

8 [email protected]

Sir Winston Churchilllaan 490, 2285 ST RijswijkT (070) 3939335 www.thc-morgenstond.nl

Vrij parkeren voor de deur

•Tandheelkunde

•Kindermondzorg

•Mondhygiëniste

•Rolstoeltoegankelijk

Inschrijvenkannog,erisnogruimtevoornieuwepatiënten

Sir Winston Churchilllaan 492, 2285 ST RijswijkT (070) 3360033 www.ttl-morgenstond.nl

Vrij parkeren voor de deur

• Kronen

• Bruggen

• Protheses

• Reparaties

• Implantaten

Aan het nieuwe clubhuis van Hockey Club Wateringse Veld (HCWV) wordt hard gewerkt. Wie nu over de Laan van Wateringse Veld naar de Erasmusweg rijdt, ziet aan de rechterkant een gebouw verrijzen. Er is gekozen voor hout skelet bouw, omdat het Erasmusveld over vijf jaar heringericht wordt. Echter, het nieuwe tijde-lijke onderkomen doet niet onder voor de permanente ‘hockey homes’ van veel andere clubs.Samenwerking met kinderopvang 2Samen heeft het mogelijk gemaakt om het tijdelijke clubhuis te realise-

Bouw clubhuis hcwV begonnen ren. 2Samen zal in dit gebouw een naschoolse opvang vestigen, waar uiteraard gebruik zal worden gemaakt van de sportfaciliteiten van HCWV. Deze sportieve com-binatie blijkt voor kinderen, ouders en organisaties ook bij andere hockeyverenigingen goed te werken.In juli moet het gebouw in gebruik genomen worden. Het hockeyseizoen is dan al ten einde, maar 2Samen zal vanaf het eerste moment gebruik gaan maken van het nieuwe onderkomen en de luxe van twee kunst-grasvelden. Op 5 september is de officiële opening ge-pland.Zin in het nieuwe hockeyseizoen of meer weten, kijk op www.hcwv.nl.

Page 9: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 9

oproep vrijwilligersBij WZH Hoge Veld hechten wij veel waarde aan het welzijn van onze cliënten en bewoners. Wij willen hen dan ook graag veel activiteiten aan-bieden waaraan ze kunnen meedoen. Dit kunnen wij echter niet alleen, hulp van vrijwilligers is hierbij van harte welkom. Wij zoeken verschillen-de vrijwilligers voor de SOOS en dagbehande-ling voor dementerende ouderen. Zo is uw hulp hard nodig bij het bloemschikken, het internetcafé, zingen, koken, moestuin of de praatclub.. Heeft u nog nooit als vrijwilliger gewerkt, onze medewerkers helpen u graag op weg. In WZH Hoge Veld zijn ook leefstijlgroepen voor dementerende ouderen. Ook voor deze ouderen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen bij verschillende activiteiten. Als vrijwilliger ontvangt u een kleine vergoeding.Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opne-men met Desiree Willemsen (ma/woe/vrij) op telefoon-nummer 06-20620018. U kunt ook mailen naar [email protected]

Pannenkoekendag 3 aprilZoals u zich misschien kunt herinneren heeft Hoge Veld, samen basisschool ‘De Fontein’, vorig jaar mee-gedaan aan de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Deze ac-tie is door Tefal ondersteund. Het doel, dat jong en oud elkaar ontmoeten tijdens een activiteit in een woon-zorglocatie, was voor iedereen een groot succes! Ook dit jaar was het weer zover. Op vrijdag 3 april kwa-men de kinderen van groep 6 van de basisschool ‘De Fontein’ met slingers en zelfgemaakte placemats naar Hoge Veld om het Grand Café te versieren. Het was een drukte van belang. Het was een prachtige zonni-ge dag. Samen met een aantal moeders en meester Matthijs hebben de kinderen ruim 350 pannenkoeken gebakken voor alle bewoners. De bewoners van Hoge Veld willen dan ook alle kinderen bedanken voor de overheerlijke pannenkoeken. Tot volgend jaar.

MoestuinBinnenkort gaat het ‘bloeien’ in de binnentuin van Hoge Veld! Er komt een heuse moestuin! Samen met de kinderen van ‘2 in ‘t Veld’ kunnen bewoners van Hoge Veld en senioren in de wijk aan het werk om te zorgen dat de binnentuin gedeeltelijk verandert in een bloeiende hof. Natuurlijk hebben wij senioren, vrijwil-ligers nodig met kennis van zaken en groene vingers om samen met de kinderen de groei en bloei van alle planten in goede banen te leiden. We hopen dat ieder-een hier heel veel plezier aan gaat beleven. De start met de moestuin is gemaakt. De tuin is kaal gemaakt, de aarde omgespit en ligt klaar voor de plantjes. De aardbeienplantjes van de kinderen van ‘2 in ’t Veld’ groeien goed, en ook de tomaten- en paprikaplanten kunnen de grond in.Heeft u interesse om hieraan mee te doen als ‘groene vrijwilliger’ of wilt u meer informatie dan kunt u zich wenden tot het Servicepunt van Hoge Veld, Dit is ge-opend op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur en is be-reikbaar onder telefoonnummer 070-8902129.

wZh hoge Veld zoekt vrijwilligers voor activiteiten

U kunt ook mailen naar [email protected] De Veiligheidsdag op donderdag 9 april in WZH Hoge Veld was een succes! De veiligheids-dag stond in het teken van de veiligheid in en om huis. Zo waren er verschillende informatie-stands en verschillende presentaties. Hoe zorg je er voor dat je huis veilig is? Hoe voorkom je val-len? Tijdens de presentatie ‘Blijf op eigen benen

staan’ werd door de medewerkers van de SOOS in-formatie gegeven. Bij de verschillende stands konden bewoners van Hoge Veld en uit de wijk terecht voor het laten verrichten van oogmetingen, het opnemen van de bloeddruk en het laten meten van het vetper-centage. Ook werd een groot aantal rollators gecheckt en gerepareerd.

Op de Landelijke Visdag van 30 Mei j.l. was er een vis-wedstrijd aan de Athenesingel met 53 deelnemers, waarvan 35 kinderen en 15 volwassenen. De wijkkrant had deze dag samen met MOOI, die voor de koffie, li-monade en lekkers zorgde, de Haagsche Hengelsport-vereniging, die voor elk kind een leuke attentie had, georganiseerd. Cees de Maa, hengelsportzaak uit Wa-teringen, zorgde voor de maden en prijzen. (Bedankt Cees) Het weer was mooi, maar de vissen beten nau-welijks. Gelukkig werden er toch nog 12 vissen gevan-gen. (+ een dode vis en een tak) De winnaars; bij de volwassenen, Chris 1) vis 38 cm., Stefan (2) vis 36 cm., Martijn (3) vis 35 cm. Bij de jeugd werd onze jongste deelnemer Joey van 4 jaar de winnaar, met 3 vissen, samen 68 cm. Renzo (2) vis 38 cm., Louisa (3) vis 30 cm., Davey (4) vis 29 cm., Jaimey (5) vis 23 cm. en Es-ther (6) vis 20 cm. Iedereen die deze wedstrijd mogelijk heeft gemaakt: BEDANKT, en misschien tot ziens. Wij zijn er, volgend jaar de laatste zaterdag van Mei, weer met de vijfde viswedstrijd. Hopelijk tot ziens.Zie ook website: www.ghvdenhaag.nl

Uitslag Viswedstrijd

Page 10: Wijkkrant 2 2009

10 [email protected]

L.M. KopsA.J. ReitsmaA.M.H. Vijverberg

Heulweg 112291 BW WateringenTelefoon: 0174-226939 www. verloskundigenwateringen.nl

Onze verloskundigen kunnen u hierover meer informatie geven. Bel voor een afspraak 0174-226289 of 0174-226939, of kijk op onze website: www.verloskundigenwateringen.nlGezondheidcentrum Lage veld, Middenweg 157, Wateringse veld.

Linda KopsAstrid Reitsma

Angelique Vijverberg

Per 1 augustus 2009 maken wij ook echo’s

Annabel huiltIk heb thuis een baby die veel huilt. Haar poppenmoe-der, mijn 3-jarige dochter, omringt haar met veel zorg. Ze krijgt een flesje, boert (met geluid), lacht, giebelt, krijgt regelmatig een schone luier en slaapt goed. Ge-lukkig slaapt ze ’s nachts ook door. Maar ze huilt wel veel en lang. En wij (de rest van het gezin) worden er soms gek van! Er zit een aan en uit knop aan, maar die wordt alleen beheerd door haar poppenmoeder, Brechtje. Alle baby’s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is nou eenmaal de manier om je mamma en pappa te laten weten dat je iets nodig hebt. Sommige baby’s huilen extreem veel. Maar wat is extreem veel? Weten ouders wat normaal is? Weet je van te voren al een beetje hoe lang een baby slaapt op een dag. Hoe lang hij tus-sendoor wakker is. Hoe om te gaan met huilen en troosten?Vorige week zag ik op mijn spreek-uur Ingrid. Zij was 8 weken zwanger van haar 2de kindje. Haar oudste zoon is inmiddels 6 jaar. Ik was eigenlijk verbaasd dat ze weer kwam. Ze had me in de kraamtijd gezegd dat een 2de kindje spoedig zou volgen. Dus toen ze zich pas na 6 jaar weer meldde was ik verbaasd. Ze vertelde dat haar zoon een echte huilbaby was geweest. Dat ze toen het eindelijk beter ging, niet een 2de zwangerschap aandurfde om-dat ze het echt nooit meer wilde meemaken. Maar ja, uiteindelijk dus toch...

Excessief huilen van een baby heeft dus voor de ou-ders een lange nasleep!

Wanneer spreek je van excessief huilen?- Als een baby gedurende drie weken, minimaal drie

dagen, meer dan drie uur per dag huilt.- Als de ouder het als excessief huilen ervaart.

Oorzaken van extreem veel huilen- 3-8% heeft een lichamelijke oorzaak. Zoals maagzuur,

drink- en slikproblemen, koemelkallergie, obstipatie, infecties, huidproblemen en geboortetrauma.

- Andere oorzaken: onvoldoende regelmaat, onvol-doende voorspelbaarheid en te veel prikkels.

Als samen met de huisarts en/of consultatiebureau-

verpleegkundigen een lichamelijke oorzaak kan wor-den uitgesloten, volgen de instructies van de RVP. De RVP houdt in: Regelmaat Voorspelbaarheid en Prikkel-reductie. En alle oma’s in het land zullen zeggen: dat is toch niets nieuws? Wij deden vroeger niet anders! Wij noemden het de drie erren. (rust,reinheid en regel-maat). En inderdaad de oma’s hebben gelijk. Er is ge-bleken dat als ouders de instructies van het RVP advies consequent toepassen het huilgedrag vermindert.

En de oma’s zullen het met ons als verloskundigen eens zijn dat je, voordat je baby extreem huilt, al de basis-benadering moet toepassen.- Bied regelmaat. Bijvoorbeeld: voeden, verschonen,

knuffelen en slapen. Steeds in dezelfde volgorde en ook steeds op de dezelfde plek.

- Bied rust. Realiseer je dat een baby tot 1 maand al na 30-60 min moe wordt. Let op de ‘ik ben moe signalen’. Probeer ‘m wakker in bed te leggen, zodat íe weet dat dat een veilige plek is om nu te gaan slapen.

- Beperk de hoeveelheid prikkels. Realiseer je dat ge-luiden van televisie, radio, telefoons prikkels zijn die uw baby onrustig maken. Leg dus de baby niet te sla-pen in de box, maar in zijn eigen bed. En bij zijn bed liever geen kleurrijke knuffels en luidruchtige mobile speelgoed.

Wil je de uitgebreide standaard adviezen nog eens na-lezen? Kijk dan op onze website www.verloskundigen-wateringen.nl

Baby Annabel huilt nog steeds veel. Maar drie dagen per week, 3 uur per dag, al minstens drie weken lang? Nee, dat denk ik toch niet. Waarschijnlijk omdat haar poppenmoeder ook zo haar andere bezigheden heeft. (zoals naar de peuterspeelzaal, spelen met haar twee-lingbroer, met haar moeder mee boodschappen doen en naar de oma-speeltuin). En over een paar maanden gaat de moeder van Annabel naar de basisschool en dan krijgt Annabel haar regelmaat, rust, voorspelbaar-heid en prikkelreductie.

Astrid Reitsma, verloskundige.

Page 11: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 11

Zoekt u een tandarts bij u in de buurt?

Nieuwe patiëNteN zijN welkom!

S.k.N.a. lie, tandartsBogotastraat 32, 2548 HG Den Haag

tel. 070-3260282

Bereikbaar met tram 16Gratis parkeergelegenheid

www.tandartspraktijk-lie.nl

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben tandarts Lie en sinds 2,5 jaar werkzaam in tandartspraktijk Hoge Veld aan de Bogotastraat 32. Het is een geheel nieuwe praktijk die begin 2007 haar deuren heeft geopend. De praktijk be-schikt over de nieuwste apparatuur en een moderne

inrichting. Zelf ben ik nu ruim drie jaar gele-den afgestudeerd aan het Academisch Cen-trum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De liefde voor het vak heb ik ge-kregen door mijn vader en andere familie, die mij hierin zijn voorge-gaan. Het persoonlijk contact met de mensen en het werken met je handen zijn voor mij de aspecten die dit vak

zo boeiend maken. Mijn doelstelling is daarom om als tandarts de mensen, jong en oud, kwalitatief goede mondzorg te leveren en daarbij persoonlijke aandacht en deskundig advies te geven. Dus zoekt u één vaste tandarts in de buurt voor u en uw gezin waarbij deze aspecten hoog in het vaandel staan, dan bent u van harte welkom als nieuwe patiënt.

tandartspraktijk hoge Veld

Wie zijn wij?Wij zijn Sander en Marion Straver, ruim 25 jaar werk-zaam in de gezondheidszorg. Wij zijn gestart als fysio-therapeut en zijn ons vervolgens gaan specialiseren op het gebied van acupunctuur en hypnotherapie. Na een periode van 10 jaar te hebben gewerkt in het Pa-ramedisch Centrum de Cirkel in Rijswijk, hebben wij vorig jaar ervoor gekozen om onze praktijk aan de Tre-slonglaan 19 in het Wateringse Veld aan huis voort te zetten. Een van onze redenen was dat wij zo meer aan-dacht aan de kwaliteit van onze zorg kunnen besteden en de mensen persoonlijker kunnen begeleiden.

Wat bieden wij u?Individuele begeleiding:U kunt bij ons terecht voor individuele behandeling van uw gezondheidsproblemen. Vanuit de klassieke- en de electro acupunctuur kunnen diverse klachten worden behandeld zoals: allergieën, spijsverteringsproblemen, vermoeidheidssyndromen, begeleiding bij zwangerschap en het inleiden van be-vallingen, pijnklachten, infectieziekten (zoals, schim-mels, bacteriën en virussen), etc, etc..Vanuit de hypnotherapie kunnen diverse klachten wor-den begeleid zoals: stress-, pijn- en psychosomatische klachten, hyperventilatie, angsten, rouwverwerking, onverwerkte emoties, etc., etc.. Naast tal van klachten kan men ook begeleiding krijgen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.Wij zijn aangesloten bij de NVA en de VNT. Veel zorg-verzekeraars vergoeden de behandelingen geheel of gedeeltelijk (zie www.cirkelzorg.nl).

Cursussen:Daarnaast geven wij diverse cursussen zoals:• Chi Kong, • Leren ontspannen, • Klassieke- en • Oosterse massage.

Na de zomervakantie gaan de cursussen weer van start!

Voor informatie, aanmeldingen en inschrijvingen:

Praktijk de CirkelTreslonglaan 192548 RS Den Haag

070-3937993 (tussen 12.00 en 13.00 uur)

[email protected]

gevestigd in wateringse Veld:Praktijk de cirkel Praktijk voor Acupunctuur en hypnotherapie

Page 12: Wijkkrant 2 2009

12 [email protected]

Digitaal Medicatie DossierVia het Digitaal Medicatie Dossier kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week uw actuele medicatiegegevens inzien. Erg handig als u met vakantie gaat of bij een bezoek aan de huisartsenpost of een specialist in het ziekenhuis.

Om gebruik te maken van deze service is het nodig dat u bent ingeschreven bij onze apotheek. Kijk voor meer informatie op www.apotheeklageveld.nl

Laan van wateringse Veld 1375Tel: 070-3364730Fax: 070-3364731

ReizigeRsvaccinatie

Gaat u dit jaar op vakantie naar de tropen of naar het Middellandse zeegebied?

Voor advies over en verstrekken van reizigersvaccinaties en malariamedicijnen kunt u een afspraak maken

op ons gezondheidscentrum

Prijzen en informatie op onze websitehttp://lageveld.shg.nlBel voor een afspraak

070-3364747

Page 13: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 13

OOK OOK OOK TOETOETOE AANAANAAN ONTSPANNINGONTSPANNINGONTSPANNING???

DOE DOE DOE EENEENEEN PROEFLESPROEFLESPROEFLES MEEMEEMEE BIJBIJBIJ SOLIDE YOGA! SOLIDE YOGA! SOLIDE YOGA!

Peuter- & Kinderyoga Tieneryoga Yogadance®

PoweryogaGentle Yoga

Meer info op: www.solideyoga.nl

Locatie: Julialaan 6, Wateringen, tel: 06 24771145

web safe kleuren

PMS Violet C

PMS 3262 C

Vanaf 1 juni 2009 is aan de Laan van Wateringse veld 77 een nieuw bewegings- en afslankstudio geopend: Studio Fysiek Plus. Studio Fysiek Plus is geen gewone sportschool of fi tnessclub. Studio Fysiek Plus richt zich meer op mensen met een specifi eke bewegings- of ge-zondheidsvraag, leeftijd, of mensen die willen sporten in een rustige, persoonlijke en vertrouwde sfeer. Stu-dio Fysiek Plus richt zich dus niet op de doorsnee fi t-nessliefhebber, hoewel die uiteraard ook bij de studio terecht kan. Kenmerkend voor Studio Fysiek Plus is dat de spor-ter een individueel bewegings- en/of voedingsadvies, speciaal op zijn of haar situatie krijgt aangemeten. Het verschil met andere sportscholen is dat Studio Fysiek Plus een zeer persoonlijke aanpak kiest. Er is direct contact met de instructeurs, de groepen zijn klein, de sfeer is warm en uitnodigend, de ruimte is gezellig en modern, de mensen plezierig in de omgang. Zo creëert Studio Fysiek Plus een drempelloze binnenkomst.

Studio Fysiek Plus werkt met het geavanceerde Kine-sis van TechnoGym. Deze moderne techniek simuleert, anders dan gewone apparatuur, dagelijkse bewegin-gen. Met Kinesis traint de sporter niet alleen meerdere spieren tegelijk, maar meteen ook balans, stabiliteit, fl exibiliteit en kracht. Juist deze techniek is zeer toe-gankelijk voor de doelgroepen waar Studio Fysiek Plus zich op richt.

Voor meer informatie over Studio Fysiek Plus, kijk op: www.fysiekplus.nl

4 juli open dag bij Fysiek Plus

Nieuw specialisme bij ivory & ivory !!!

Tandartspraktijk Ivory & Ivory Laan van Wateringseveld 120 (Hoge Veld)

heeft sinds kort een tandprotheticus in huis!

Wat is een tandprotheticus ???

Een tandprotheticus is een specialist in het aan-meten en vervaardigen van gebitsprothesen. Dit zijn uitneembare prothetische voorzieningen zoals een volledige (nood)prothese, plaatje, frame of implantaatprothese. De tandprothe-ticus is een specialist die samenwerkt met en doorverwijst naar andere specialisten zoals tandarts, implantoloog, kaakchirurg en huisarts. Een tandprotheticus is niet alleen technisch maar ook medisch-biologisch opgeleid.

De taak van een tandprotheticus richt zich met name op de volledige boven- en of onderpro-these. Ook kan worden voorzien in andere uitneembare voorzieningen, zoals de frame-prothese, partiële kunstharsprothese (plaatje), overkappingsprothese, prothese op implanta-ten of immediaatprothese.

Een tandprotheticus kan veel betekenen voor mensen met een gebitsprothese. Het grote voordeel van de rechtstreekse behandeling in de tandprothetische praktijk is dat de drempel voor patiënten laag is. Een patiënt kan recht-streeks terecht voor:- vrijblijvend advies- beoordeling van een kunstgebit- reparaties- correcties/ vernieuwing van het kunstgebit- een nieuwe prothese met de daarbij behorende nazorg- voorlichting over de verzorging van de gebitsprothese- een gedeeltelijk kunstgebit- een kunstgebit op implantaten.

Voor het maken van afspraken of vrijblijvend advies bel ons :

070-3599774of:

stel u vraag via e-mail: [email protected]

Page 14: Wijkkrant 2 2009

14 [email protected]

Onze visieWij willen iedereen zo snel mogelijk weer in beweging

brengen. Omdat zo optimaal mogelijk te kunnen doen,

kan men naast fysiotherapie bij ons in de praktijk ook te-

recht voor de specialisaties:

• manuele therapie;

• medische training;

• bekkentherapie;

• oedeemtherapie,

• sportfysiotherapie;

• fysiotherapie bij spataderen;

• psychosomatische fysiotherapie;

• haptotherapie;

• kinderfysiotherapie.

We hanteren geen wachtlijst en u kan bij ons ook in de

avonduren worden behandeld.

Kwaliteit onder één dakDoor de samenwerking met diverse disciplines die ge-

huisvest zijn in het pand, zoals de huisartsen, tandartsen,

verloskundigen en apotheek hebben we veel kennis en

ervaring onder één dak. Overleggen of doorverwijzen

kan daardoor snel.

w w w. g e z o n d h e i d s c e n t r u m w v. n l

Het complete team! Met v.ln.r. (boven): Connie, Marco, Daphne, Ilona, Simone, Esmeralda.

Kwaliteit!Het is voor u als buitenstaander moeilijk te zien en te beoor-

delen of u bij een betrouwbare praktijk aanklopt. De fysio-

therapeuten van het FCWV zijn geregistreerd bij de Wet BIG

en het kwaliteitsregister. Beide registers staan garant voor

kwaliteit van het vak fysiotherapie. Het FCWV werkt volgens

de ISO normering HKZ en houdt zich steeds op de hoogte

van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen in het vak.

Kortom… met de kwaliteit van de zorg zit het wel goed!

De hoofdingang naar onze praktijk.

Geen wachtlijst!

Behandelingen ook in de avonduren!

h e t f ys i ot h e r ape u t i s ch ce n t r u m (fc w v) h e e f t u v e e l t e b i e d e n

Page 15: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 15

Nieuw: Psychosomatische fysiotherapie!

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een fysiothe-

rapeut die zich heeft gespecialiseerd in behandeling

van spanningsklachten of stressgerelateerde klach-

ten en onverklaarbare pijn en vermoeidheid. De oor-

zaak kan van lichamelijke en/of psychische aard zijn.

Een psychosomatische klacht ontstaat vaak als de ba-

lans tussen de lichamelijk en psychische belastbaarheid

verstoord is in relatie tot de omgeving. Dit uit zich dan

in lichamelijke en/of psychisch onbegrepen klachten

zoals: extreme vermoeidheid, niet kunnen ontspan-

nen, druk op de borst, hartkloppingen, onverklaarbare

spier en gewrichtpijn, benauwdheid, verstoord adem-

patroon, onverklaarbare maag- darm- of buikklach-

ten, lusteloosheid, slecht slapen, concentratieproble-

men, gejaagd gevoel, niet meer kunnen genieten etc.

Wanneer u een afspraak maakt voor met de psycho-

somatisch fysiotherapeut gaat u samen kijken naar

de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psy-

chische gesteldheid. Er wordt met u een therapieplan

opgesteld waarbij van u een actieve inzet wordt ver-

wacht in het herstel- en veranderingsproces.

Daarom is Pilates ook geschikt voor zwange-

ren. Voor meer achtergrond informatie over Pi-

lates verwijzen we u naar onze website. Een aantal

voordelen hebben we voor u op een rijtje gezet:

• Pilates geeft je een goed besef van je eigen lichaam

waardoor je de kwaaltjes tijdens de zwangerschap

wat sneller de baas bent, of zelfs helemaal voor bent.

• Het geeft je controle over je lichaam, wat zwange-

ren vaak het gevoel hebben kwijt te zijn tijdens de

zwangerschap.

• Door Pilates kan je tijdens je zwangerschap actief blijven.

• Je zal na de bevalling sneller herstellen. Aangezien

je sneller de controle terug hebt over je buik, bekken

en lage rug spierkracht. Je buik zal sneller strakker

worden en niet te onderschatten voordeel: je bek-

kenbodem train je mee.

De oefenzaal

Een behandelkamer

Nieuwe cursus!Naast de specialisaties worden er ook cursussen, in-

formatieve bijeenkomsten en pilates lessen georga-

niseerd. Naast de gewone en medische pilateslessen

is nu ook een pilatesles voor zwangeren. De basisge-

dachte van de Pilates zorgt ervoor dat de oefeningen

aangepast kunnen worden op ieder lichaam en op ie-

der niveau.

Iedereen is welkom!

Om een afspraak te maken bij het FCWV heeft u geen

verwijsbrief meer nodig van de huisarts of specialist.

Het FCWV is geopend van maandag t/m vrijdag van

8.00 uur tot 21.00 uur.

Voor meer informatie over andere cursussen en voor

een actueel overzicht van andere activiteiten

kunt u terecht op onze website: www.fcwv.nl

Namens ons team

Graag tot ziens!

Fysiotherapeutisch Centrum Wateringse Veld

Page 16: Wijkkrant 2 2009

16 [email protected]

Nieuw in de buitenpolikliniekWateringse VeldOuderenpolikliniek in Wateringse VeldBegin maart heeft het HagaZiekenhuis een ouderenpolikliniek geopend in het Wateringse Veld. Een gespecialiseerd geriatrisch verpleegkundige houdt hier elke vrijdagmiddag spreek-uur voor ouderen onder supervisie van de geriater. Tijdens dit spreekuur neemt de verpleegkundige verschillende testen af waarmee ouderen inzicht kunnen krijgen in hun dagelijks functioneren. De testen richten zich op het geheugen, de stemming, de voedingstoestand, de mobiliteit en het valrisico. Met toestemming van de oudere bespreekt de verpleegkundige de testresultaten met de geriater. Dit is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ouderdomsziekten. De resultaten kunnen leiden tot een aanvullend onderzoek in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. Dit wordt besproken met de oudere. Het wekelijkse verpleegkundig spreekuur in de ouderenpolikliniek in Wateringse Veld is laagdrempelig. Iedere oudere is welkom met een verwijzing van de huisarts, maar ook via een (gespecialiseerd) verpleegkundige en/of paramedicus. Locatie Buitenpolikliniek Wateringse VeldDublinweg 1-3, 2548 TM Den Haag, telefoon (070) 372 11 00. Een overzicht van de specialismen die spreekuur houden in de polikliniek Wateringse Veld

Dermatoloog mw. A. Stouthamer donderdag wekelijks 14.00 - 16.15 uur

Geriatrie hr. J.A.C. Kaffa vrijdagmiddag wekelijks 12.00-16.00 uur

Gynaecoloog dr. B. Berning vrijdag wekelijks 8.00 - 9.30 uur

Internist mw. dr. M. van Buren donderdag 1x per 2 weken 9.00 - 12.00 uur

Kinderarts mw. dr. M. Wessels dinsdag wekelijks 9.00 - 12.00 uur

K.N.O.-arts dr. E.C.J. Teunissen of dr. J.G. Vinke maandag wekelijks 9.00 - 10.15 uur

Reumatoloog dr. H.K. Ronday donderdag 1x per maand 8.30 - 11.30 uur

Reumatoloog dr. H. H. Hulsmans woensdag 1x per 2 weken 7.30 - 12.00 uur

Laboratorium (bloedprikken e.d.) iedere werkdag zonder afspraak 7.30 - 11.30 uur

Page 17: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 17

Klinisch geriater Sabine Lonterman en verpleegkundig consulenten geriatrie Jan Kaffa en Miep Terlouw van het HagaZiekenhuis namen het initiatief voor de sociaal geria-trisch verpleegkundige polikliniek. Zij deden dit deels vanwege de toename van het aantal patiënten met deze problematiek en deels uit gedrevenheid om de specifieke zorg verder te verbeteren.

VergrijzingRegio Haaglanden heeft relatief veel oudere bewoners die ook steeds ouder worden. Daarbij komt dat ouderenproblematiek niet altijd herkend wordt. Het geriatrisch team maakt zorgverle-ners meer bewust van mogelijke

achterliggende problemen van de oudere patiënt en van de mogelijkheid om naar het nieuwe spreekuur te verwijzen.

Er wordt op het spreekuur meer tijd genomen voor iedere patiënt, de drempel is laag, de patiënt kan snel op controle komen, doorverwijzen gaat sneller en makkelijker. Het team kijkt vanuit hun deskundigheid op het terrein van de geriatrie niet alleen naar de lichamelijke ziekten, maar juist naar de hele mens. Dat betekent dat ook psychische en sociale pro-blemen en zorgproblemen thuis onder de loep worden genomen. Veel voorkomende problemen waar oudere patiënten mee te

maken kunnen krijgen zijn onder andere geheugenproblematiek, verwardheid, mobiliteitsstoornis-sen, valneigingen, voedingspro-blematiek, het gebruik van veel medicamenten tegelijkertijd en stemmingsstoornissen.

MantelzorgerDe verzorging van oudere men-sen kan een hoge psychische belasting teweegbrengen bij de mantel zorger. De geriater en verpleegkundigen geven hen adviezen mee hoe met bepaalde problemen om te gaan.Bijvoorbeeld bij beginnende de-mentie. Het geriatrisch team leert mantelzorgers dat er gedragsver-anderingen kunnen optreden en wat je dan het beste kan doen.

De afdeling Geriatrie van het Haga-Ziekenhuis heeft de kwaliteit in huis om de ouderenproblematiek aan te pakken, Het laat de kwets-bare ouderen niet in de kou staan.

Nieuwe polikliniek in HagaZiekenhuis pakt ouderenproblematiek aanDe polikliniek Geriatrie in het HagaZiekenhuis is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen met meerdere aandoeningen tegelijker-tijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke,psychische en sociale problematiek. Om de toename van zorg voor ouderen nog beter te laten verlopen is in het HagaZieken-huis de sociaal geriatrisch verpleeg kundige polikliniek opgericht.

Regio Haaglanden heeft relatief veel ouderen. Het team van Geriatrie, met rechts geriater Sabine Lonterman, stelt de oudere patiënt centraal

Page 18: Wijkkrant 2 2009

18 [email protected]

Het team van Your in Hair staat garant voor een professionele, eigentijdse en vriendelijke behandeling.

Openingstijden:Maandag 10.00 - 17.30Dinsdag 09.00 - 17.30Woensdag 09.00 - 17.30Donderdag 09.00 - 20.00Vrijdag 09.00 - 20.00Zaterdag 08.30 - 16.30

Wij werken geheel zonder afspraak!Your in Hair kappersLaan van wateringseveld 1559Telefoon 070 - 393 78 81

Service with a

personal

touch!

K A P P E R S

Mijn naam is Gerard de Jong en ik heb mij als GZ (ge-zondheidszorg) psycholoog gevestigd in het Watering-se Veld. Tussen 1997 en 2004 heb ik een succesvolle psychologiepraktijk gehad. Daarna heb ik een aantal jaren als psycholoog in loondienst gewerkt. Recente-lijk heb ik mijn zelfstandige praktijk weer opgestart in deze wijk. U kunt o.a. bij mij terecht met de volgen-de klachten: depressies, angstklachten, fobieën, werkstress, overspan-nenheid, burnout, re-latieproblemen en rouwverwerking. Eerste-lijnspsychologie valt on-der de basisverzekering. Dit houdt in dat de eerste acht sessies grotendeels worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Nadat u zich hebt aangemeld, volgt een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maak ik een inschatting van uw klachten/problemen en uw hulpvraag. Daarbij komen uw gezondheidstoestand, leefsituatie, relaties en gezin van herkomst aan de orde. U op uw beurt kunt tijdens dit gesprek ervaren of het 'klikt'.In onderling overleg wordt vervolgens besloten of we overgaan tot vervolggesprekken. U vertelt daarin wat u op dat moment bezighoudt en samen met u wordt er gezocht naar de reden waarom u vastloopt en hoe het anders zou kunnen. Het is daarbij niet de bedoeling dat ik uw problemen oplos, maar dat ik u zodanig help dat u zelf uw problemen kunt oplossen.

Geïnteresseerd? U kunt altijd contact opnemen voor meer informatie of een afspraak maken voor een ori-enterend gesprek.

De Jong Psychologische HulpverleningDrs. G. (Gerard) de JongPraktijkadres: Laan van Wateringse Veld 855 t/m 857 [email protected]. 06-22440034

Mag ik mij aan u voorstellen?

Wegens succes van onze praktijk op de Meppelweg, gaan wij een tweede praktijk openen in het Wateringse Veld. Ons adres wordt Laan van Wa-teringseveld 183. (tegenover de Wok)

Wij verwachten medio september open te gaan. Wilt u zich inschrijven bel ons dan op telefoon nummer 070-3667904. Voor meer informatie kijk op onze website: www.orthomeppelweg.nl of mail naar [email protected]

Wij hopen u met veel plezier daar te behandelen. J. Billet, orthodontist R. Azem en J.T. Loosman, tandartsen

Orthodontie praktijk “wateringseveld”

Schoonheidssalon Beleza Beauty Care

ZOMERACTIE LASERONTHARING (door een huidtherapeute)Onderbenen € 150,00 ipv € 225,00Bovenbenen € 150,00 ipv € 225,00 in combinatie NU € 250,00Bikinilijn € 75,00 ipv € 130,00Oksels € 50,00 ipv € 110,00 in combinatie NU € 100,00

Wat hebben wij u verder te bieden: • Diverse gezichtsbehandelingen lichaamsbehandelingen o.a. afslanken met windels en zeeklei (min 15 cm)• Pedicure: met diabetische aantekening (vergoeding via ziektekostenverzekering)• Permanente make-up (wenkbrauwen, eyeliner, lipliner) + verwijderen oude• permanente make-up Microdermabrasie: intensieve peeling, o.a. huidverbetering acne, rokershuid, enzMesoscience: De mesofiller en de mesolift het opvullen van fijne lijntjes en het verstevigen van de huid, zonder injecteren. In combinatie met Microdermabrasie en Mesosciene een geweldige huidsverbetering.

Bel voor een afspraak of vragen: 070 394 20 07www.beleza-beauty-care.nl Martin Campslaan 565, 2286 TH Rijswijk (wijk Steenvoorde) bus 18 en lijn 17

Page 19: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 19

Je fit voelen is meer dan goede conditie. Fit voelen heeft onder andere betrekking op onze fysiek, het uit-houdingsvermogen, de spierkwaliteit en het vetper-centage. Fit voelen heeft echter nog meer invloeden die vaak nog sterker wegen, zoals de kwaliteit van onze relaties, de tevredenheid over ons werk, onze weerbaarheid en onze mentale veerkracht en vitaliteit.Samengevat komt het hier op neer: fitheid is positieve aandacht blijven geven om fysiek, mentaal en sociaal/emotioneel fit te blijven.

hoe kan ik mijn conditie verbeteren?Mijn tip: doe regelmatig conditionele activiteiten. Dit zorgt ervoor dat jij je energieker gaat voelen en minder snel buiten adem raakt, waardoor je lichaam gemak-kelijker vetten kan gebruiken als brandstof.Leuk om te weten: een effectief hart slaat ruim 5 mil-joen slagen per jaar minder dan een hart wat niet in conditie is!Bewegen voor een goede gezondheid kan op verschil-lende manieren zoals:• Wandelen• Fietsen• Huishoudelijke activiteiten• Tuinwerk• Cardio fitnessDoe activiteiten die je leuk vindt, zodat het geen op-gave wordt om te blijven doen. Laat je conditie meten door een sportinstructeur of je leefstijl coach en her-haal deze meting weer nadat je 6 weken regelmatig conditioneel actief bent geweest.

Mijn adviesMijn advies is om er een gewoonte van te maken om elke dag lekker gezond en actief te leven. Je zal er een leven lang profijt van hebben. De toekomst begint met de keuze die we vandaag maken.

Hans van Poelgeest

Meer weten over een ‘fit’ voelen, kijk op www.focus-leefstijlstudio.nl of maak een afspraak met een leef-stijlcoach voor een adviesgesprek. Bron: FIT start programma.

Wat is een whiplash precies?De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’. Het hoofd heeft een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van de romp. Daarbij zijn de spieren en de banden in de nek iets uitgerekt. De nek voelt vaak stijf en pijnlijk aan en bewegen kan pijn doen.

Welke klachten kunnen optreden bij whiplash?Niet iedereen heeft op dezelfde manier last van een whiplash. Klachten die voor kunnen komen zijn: pijn

wat verstaan we onder ‘fit’ voelen

en stijfheid in de nek, hoofdpijn, pijn in de arm en schouder of duizeligheid. Ook hebben mensen soms last van concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, niet goed tegen licht of geluid kunnen, depressieach-tige verschijnselen, rugpijn en ook slaapproblemen kunnen voorkomen. Een whiplash kan meteen na het ongeluk klachten geven. Maar de klacht kan zich ook pas enige uren tot twee dagen na het ongeval voor-doen. Dit hoort bij het gewone beeld van een whiplash en u hoeft zich hier geen zorgen over te maken.

Praktische adviezen voor de eerste drie weken:Beweeg uw nek regelmatig (om de één à twee uur) zover u kunt zonder dat het pijn doet. Kijk in een rustig tempo ongeveer tien keer afwisselend over uw linker- en rechterschouder, kijk vervolgens ongeveer tien keer afwisselend onder uw linker- en rechteroksel.Zit rechtop, laat uw hoofd niet hangen. Probeer zo nor-maal mogelijk door te gaan met uw dagelijkse activi-teiten. Ook met activiteiten zoals wandelen en fietsen kunt u doorgaan. Doet u het alleen wat korter dan uw gewend bent en neem regelmatige een pauze.

Praktische adviezen vanaf drie weken:Bouw uw activiteiten verder op. Probeer alle activitei-ten die u vóór het ongeval deed weer op te pakken. Hoe langer u deze activiteiten vermijdt, hoe meer pro-blemen ze later kunnen geven. Probeer uw werk of aan-gepast werk te hervatten. Naarmate u langer uw werk verzuimt, wordt het terugkeren moeilijker en wordt de kans op langdurig werkverzuim groter. U kunt recht-streeks naar de fysiotherapeut. U hebt dus geen ver-wijsbrief nodig van de huisarts. Dat heeft voordelen. Zo komt u direct bij de specialist terecht en u kunt met-een aan uw herstel gaan werken.

Mario de Wilde

Meer weten over wat de fysiotherapeut voor ú kan be-tekenen? Kijk op www.defysiotherapeut.com. Bron: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysio-therapie (www.kngf.nl)

Page 20: Wijkkrant 2 2009

20 [email protected]

VOOR MEER INFORMATIE:

Mw. drs. A.I. van Mourik (pedagoog)

www.vanmourikleerlingbegeleiding.nl

Orlandostraat 43

Tel.: 070 393 60 30

[email protected]

NU BIJ U IN DE BUURT, IN WATERINGSE VELD!Een praktijk voor individuele leerlingbegeleiding,

bestemd voor leerlingen in het voortgezet en hoger onderwijs met problemen op het gebied van organiseren,

plannen en uitvoeren van schoolwerk/studie.

Dennis RoeradeLisdoddestraat 592548 WR Den HaagMobiel : 06 412 705 27Tel/Fax : 070 - 393 05 90E-mail : [email protected]

Tegel- en Onderhoudsbedrijf

Roerade

gespecialiseerd in nieuwbouw projectenen complete renovatie van uw badkamer,keuken en toilet

tevens voor al uw stukadoorswerk:- spachtelputz- traditioneel stukwerk

bel voor een vrijblijvende o�erte.

Page 21: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 21

De vakantie…! Héééééérlijk. Even weg uit het alledaag-se. Lekker. Alleen de voorbereiding al… Maar is deze leuke periode, de vakantie, ook leuk voor uw huisdier? Gaat ie mee, en hoe dan? Zo niet, heeft u al een lo-geeradres geregeld? Ook dát hoort bij een goede voor-bereiding! Dan kan iedereen, inclusief uw huisdier, de vakantie onbezorgd tegemoet zien. Soms moeten al maanden van tevoren maatregelen worden getroffen. Als u uw huisdier in een pension wilt onderbrengen of een oppas aan huis wilt hebben, boek dan zéér ruim tevoren. Vergeet niet de entingen bijtijds in orde te laten brengen als het huisdier naar pension of mee op vakantie gaat!

Of uw huisdier mee gaat is sterk afhankelijk van het type vakantie. Tevens zijn van belang type, ras en ka-rakter van het huisdier. Een klein hondje gaat makke-lijker mee dan een aquarium vol vissen. Ook kan het klimaat een rol spelen, in veel landen kunnen teken bepaalde ziekten overbrengen welke in ons land niet voorkomen. Er zijn verschillende wettelijke eisen om een huisdier mee naar het buitenland te nemen Deze eisen kunnen van land tot land sterk verschillen. Raad-pleeg een dierenarts voordat u op vakantie gaat, zodat deze u kan informeren over deze eisen en preventieve maatregelen, zoals de juiste tekenbehandeling, be-scherming tegen hartworm, lintworm enz.

Wie kent het niet: dat zielige jonge katje dat staat te mauwen om eten. Of die aandoenlijke pup die iemand

huisdieren en vakantie

dierenkliniek WateringseveldSantiagosingel 3 T: 070 394 12 38 [email protected] HN Den Haag F: 070 394 12 98 www.dierenkliniekwv.nl

op de markt wil verkopen. Of die schurftige hond die ..... Als dierenliefhebber wil je daar natuurlijk wat aan doen. Toch is ons advies: hoe schattig of zielig deze dieren ook lijken, neem nooit dieren uit het buitenland mee naar huis!

Zwerfdieren uit het buitenland hebben vaak niet goed geleerd, hoe ze moeten omgaan met alles wat ze te-genkomen in Nederland. Verder kunnen ze allerlei ziek-ten met zich mee dragen, die levensbedreigend kun-nen zijn voor Nederlandse huisdieren. Ons advies is: neem geen dieren uit het buitenland mee! Als je toch iets wilt doen voor (zwerf)dieren uit het buitenland kun je bijvoorbeeld geld of voeding schenken aan een dierenbeschermingsinstantie ter plaatse. Veel dierenbeschermingsorganisaties zijn ver-enigd in de Eurogroup for Animals (http://www.euro-groupforanimals.org )

Wij wensen iedereen een fijne vakantie!

Natascha Kolsteren

SprintersDe Haagse bibliotheek wil u als lener zoveel mogelijk van dienst zijn. Gebleken is dat er behoefte is aan zeer recente boeken van populaire schrijvers. Vandaar dat u de nieuwste boeken direct na verschijnen in de Haagse bibliotheek kunt lenen met de sprinterservice.

Favoriete schrijversHet gaat om de nieuwste uitgaven van populaire Nederlandse en buiten-landse schrijvers als Dan Brown, Nicci French en Saskia Noort. De uitleen-termijn van deze boeken is een week zodat zoveel mogelijk mensen in een korte periode het nieuwste boek van zijn of haar favo-riete schrijver kunnen lezen.

Aan deze service is wel een prijskaartje verbonden. U kunt de sprinters 1 week lenen voor € 1,50.

Internetten in de bibliotheekU weet natuurlijk dat de bibliotheek ruim is voorzien van computers om te kunnen internetten (of gratis tekstverwerken). Sinds kort kunt u ook voor draadloos

nieUws VAn de BiBliOtheek internet bij ons terecht. Voor het internetten op onze vaste computers vragen wij een kleine vergoeding. Het gebruik van de Wifi-verbinding is gratis. Om ver-binding te kunnen maken met het internet is appara-tuur nodig uitgerust met een draadloze netwerkkaart (802.11b, of 802.11g).

LuisterboekenHet E-book (elektronische boek) is nog niet echt door-gebroken in Nederland, maar het luisterboek is wel erg populair en in ruime mate in de bibliotheek te le-nen (gratis). Bij luisterboeken gaat het erom dat de letterlijke boektekst op cd’s is ingesproken door een professionele spreker (wat is er mooier dan de tekst van Jan Wolkers voorgedragen door de onvergetelijke stem van Jan Wolkers zelf)of door de schrijver van het boek. We hebben ze voor jong en oud.

Juni Maand van het spannende boekJuni is van oudsher de maand van het spannende boek en dan staan detectives en thrillers extra in de belangstelling. In die bibliotheek kunt u zich laten ver-rassen door thrillertassen. Thrillertassen bevatten drie door de bibliotheek geselecteerde spannende boeken. Je weet nooit welke boeken er in de tassen zitten, dat blijft een verrassing tot je thuis bent.Eén thrillertas telt als één object aan de balie.

Karen de JongeAdres bibliotheek: Laan van Wateringse Veld 468

Page 22: Wijkkrant 2 2009

22 [email protected]

Duindam-Peugeot dichterbij dan u denkt!

Rijswijk

A4

Nu in onze showroom: De nieuwe Peugeot 206+, 308 CC en 3008

Wateringseveld

NIEUWE EN GEBRUIKTE

AUTO’S

ONDERHOUD EN REPARATIE

ONDERDELEN

ERKEND SCHADE

HERSTEL

FABRIEKS-GARANTIE

ACCESSOIRES

AIRCOSERVICE

DICHTERBIJDAN U DENKT

Page 23: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 23

Laan van Wateringse Veld 905-907, 2548 BR ’s-GravenhageTelefoon (070) 396 55 55, Fax (070) 396 03 22E-mail [email protected]

De gemeente Den Haag heeft besloten om vanaf 1 april 2008 de mogelijkheid te bieden om in erfpacht uitgegeven gronden in volle eigendom te verkrijgen. De erfpachter kan van de gemeente het zogenaamde “bloot eigendom” kopen. Zodoende wordt de erfpach-ter volle eigenaar.De gemeente heeft gekozen voor een gemengd stel-sel. Dat wil zeggen dat Erfpacht blijft waar dat voor de gemeentelijke belangen nodig is.De laatste maanden nemen het aantal transacties ook in het Wateringse Veld gestaag toe. Bij navraag blijkt dat alle betrokkenen er veel waarde aan hechten het eigendomsrecht volledig in handen te hebben. De ge-meente zal ook in de komende tijd nog veel aanbie-dingen verzenden aan erfpachters en hen daarbij de mogelijkheid bieden de volle eigendom te verwerven.Voor het verkrijgen van het bloot eigendom door een erfpachter gelden een aantal voorwaarden. Allereerst moet de erfpachter een eeuwigdurend afgekocht recht van erfpacht hebben. Het erfpachtsrecht moet in een gebied liggen waar de gemeente de uitgifte in eigendom toestaat. Tot slot moet er ook een actueel bestemmingsplan van kracht zijn op de locatie. Eigenaren van appartementen kunnen de volledige ei-gendom alleen samen met alle overige leden van de Vereniging van Eigenaars kopen.

Wat kost het bloot eigendom?Om het eigendom te verwerven moet vijf procent van de actuele waarde van de bebouwde grond be-taald worden. De bebouwde grond heeft een waarde van 55% van de onbebouwde grond. De onbebouwde grond is een deel van de aankoopwaarde van uw huis. Om een beeld te krijgen moet u als globale vuistregel denken aan ongeveer 1% van uw WOZ-waarde. Deze waarde wordt hoger als het bestemmingsplan een ruimer gebruik toestaat dan in het recht van erfpacht is vastgelegd. Het voor uw erfpachtsrecht toegestane ge-bruik kunt u in de bijzondere voorwaarden lezen zoals deze in de akte van uitgifte zijn opgenomen. Ook als u uw erfpachtsrecht wilt/gaat splitsen in appartementen ontstaat een hogere waarde van het bloot eigendom. De waarde van het erfpachtsrecht wordt door taxatie bepaald. Over deze waarde moet u met de gemeente afrekenen.

Bijdrage in de kostenDe taxatie- en administratieve kosten van de gemeen-te komen voor een bepaald bedrag voor rekening van de koper. Als u een eeuwigdurend afgekocht recht van erfpacht heeft, is dit bedrag voor het jaar 2009 vast-gesteld op € 600,-. De gemeente past dit tarief aan de prijsstijgingen aan. De gemeente neemt daarvoor wel de notariskosten voor de levering van het bloot eigen-dom voor haar rekening.

Wat betaalt de koper?De koper betaalt de waarde van het bloot eigendom en het tarief voor de taxatie en administratiekosten aan de gemeente. Ook betaalt de koper 6% overdrachtsbe-

erfpacht voorbij….. leve het eigendom… maar hoe zit dat precies?

lasting, in de meeste gevallen over de waarde van de aan de gemeente te betalen koopsom voor de bloot eigendom. Indien er op het huis een hypotheek rust zal de bank door de notaris worden geïnformeerd over de voorgenomen aankoop van de bloot eigendom. In veel gevallen zal de bank dan een uitbreiding van het hypotheekrecht eisen in de vorm van een aanvullende hypotheekakte. Deze kosten worden eveneens doorbe-rekend aan de koper.

Belangstelling voor het kopen van het bloot eigendom?Wie wil weten of hij als erfpachter in aanmerking komt voor de aankoop van het bloot eigendom van de ge-meente, kan terecht bij het gemeentelijk Contact Cen-trum, tel: 14070 of bij de afdeling Erfpacht, tel 070 - 353 5240.

Wilt u meer weten over juridische inns & outs van de koop van de bloot eigendom of de omvang van de te verwachten kosten dan kunt u contact opnemen met :

Mr. M.E.G.J. Schils, Matzinger Eversdijk NotarissenLaan van Wateringse Veld 9052548 BR Den Haag [email protected]

Page 24: Wijkkrant 2 2009

24 [email protected]

WIJ ZIJN ER ALS U ER NIET MEER BENT.

Sommige mensen gaan veel te jong heen. Toch hoor je het bijna dagelijks. En dan te bedenken dat veel mensen niets vooraf regelen. Dat is vreemd. Via Cuvo.nl vindt u informatie, kunt u zaken vastleggen of u voordelig verzekeren tegen uitvaartkosten, wanneer u dat maar schikt. Of wilt u een persoonlijk gesprek? Bel dan met (070) 346 95 71. Wij zijn u graag van dienst.

De Marriage Course geeft praktische handvatten om te bouwen aan een gezond huwelijk, dat een leven lang mee gaat.De cursus houdt in: zeven avonden als echt-paar samen uit zijn! In alle rust kunt u praten over za-ken waar u in de drukte van het dagelijkse leven waar-schijnlijk niet aan toe komt.De volgende onderwerpen komen aan de orde: elkaar laten zien wat je nodig hebt, effectief communiceren, conflicten oplossen, pijn uit het verleden verwerken, hoe maak ik duidelijk dat je van elkaar houd, omgaan met ouders en schoonouders, goede seks, tijd nemen voor elkaar en plezier maken.Uw privacy wordt strikt bewaard. Er zijn geen groeps-discussies waarin u zaken met andere moet delen.

hoe zien de avonden eruit?Iedere avonden begint met koffie en één avond met een maaltijd.Vervolgens wordt een onderwerp ingeleid, waarna u dit als echtpaar samen bespreekt.

Voor wie is deze cursus?De cursus is bedoeld voor ieder echtpaar• dat wil werken aan een sterke blijvende relatie• dat minimaal 2 jaar getrouwd is• dat een nieuwe fase meemaakt zoals geboorte van

een kind, opgroeiende tieners, het lege nest• dat met bepaalde onderwerpen in hun huwelijk worstelt• dat hun huwelijk wil versterken.

De cursus is gebaseerd op christelijke principes maar is niet specifiek gericht op christelijke echtparen.Ieder echtpaar, kerkelijk of niet is welkom.

Wat kost het?Voor de totale cursus van 7 avonden betaald u € 90,- p/echtpaar incl. maaltijd e.d, en cursus materiaal.Voor opgave het aanmeldingsformulier in vullen en opsturen, of via e.mail opgeven [email protected] opgave officieel na betaling.

Data’s zijn dinsdag 8,15,22 en 29 september6,13 en 20 oktober.Locatie:P.Steenbergenlaan 44 Sluitingsdatum:vrijdag 17 juli 2009

wat is de Marriage course?

Page 25: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 25

In september 1996 werd door minister de Boer de eer-ste paal geslagen voor Wateringse Veld. Als commu-nicatie-adviseur van de Ontwikkelingscombinatie Wa-teringse Veld ben ik toen druk in de weer geweest om deze feestelijke gebeurtenis te organiseren. Nog even en dan is het dertien jaar geleden. Op een zanderige vlakte iets ten zuiden van het Oosteinde werd Wate-ringse Veld geboren. Het was voor mij ook het begin van een droom. Na jaren van voorbereiding werd een begin gemaakt om het papierenplan realiteit te laten worden. In een gebied waar weilanden en kassen het beeld domineerden, zou de mooiste wijk van Den Haag worden gemaakt.De praktijk is altijd grillig. In de beginjaren was het niet altijd even makkelijk om iedereen tevreden te houden. Ik had de Haagsche Courant ook vaak aan de lijn om uit te leggen wat de bedoelingen en achtergronden waren bij de zaken waarover de bewoners ongenoegen hadden. Ik heb voor die pioniers ook al-tijd veel respect gehad. Zij heb-ben de sprong in het onbekende gemaakt. In een wijk met weinig voorzieningen, met veel bouw-activiteiten en weinig wegen moesten zij zich thuis voelen in Wateringse Veld. We hebben ook veel van elkaar geleerd. We hebben lessen getrokken uit de ervaringen van de eerste jaren. Bouwwegen werden bijvoor-beeld niet meer van puinver-harding voorzien, maar in asfalt uitgevoerd. Als het zware bouw-verkeer uit de straat is verdwe-nen wordt het asfalt verwijderd en de klinkerbestrating aange-bracht. Hierdoor is er bij droog weer veel minder stof en bij nat weer veel minder modder, dan op de oude puinwegen. Er is ook altijd veel geld uitgetrokken om de openbare ruimte fraai en duurzaam in te richten. Het vorig jaar geopende Bomenmuseum is daar een mooi voorbeeld van. Maar kijk ook eens naar alle bruggen, kademu-ren en oevers in Wateringse Veld en het prachtige Na-tuurtheater langs Vijvers en Eilanden. We hebben een speciaal kwaliteitsfonds in het leven geroepen om de extra financiële offers te doen die nodig waren om de gewenste kwaliteit toch te kunnen realiseren. Toen een paar jaar later de eerste grote delen van de wijk ge-reed waren, was de droom werkelijkheid geworden. Wekelijks was ik bezig groepen rond te leiden. Zo trots als een pauw sleepte ik ze dan de hele wijk door, on-dertussen alle complimenten over de hoge kwaliteit in ontvangst te nemen.Trots te blijven op Wateringse Veld en de prestatie die we met z’n allen hebben neergezet, kost me nog steeds totaal geen moeite. Als OCWV hebben we steeds meer delen van Wateringse Veld overgedragen aan de ge-meente. Dat betekent dat het beheer en onderhoud

van de openbare ruimte in die delen de volledige ver-antwoordelijkheid is geworden van het Stadsdeel Es-camp. Als ik door de ‘oude’ delen van de wijk loop kan ik soms erg verdrietig worden. Als je ziet hoe na een aantal jaren, op sommige plekken, de pracht en praal van toen nu een smoezelige aanblik geeft, dan doet dat oprecht pijn. Er wordt door de gemeente altijd een flink beroep gedaan op de burger om zorgvuldig met z’n woonomgeving om te gaan. Soms worden er bij overtredingen zelfs fikse bekeuringen uitgedeeld. Toch lukt het de gemeente niet altijd om hierin het goede voorbeeld te geven. De financiële ruimte die er is voor het onderhoud van de openbare ruimte schiet vaak te kort. Beheerders van de openbare ruimte moeten roeien met de riemen die ze hebben. Wateringse Veld is een duurzame wijk en wil de wijk dat blijven moet hierin wel wat gaan veranderen, want anders gaat het

snel bergafwaarts met de dromen van toen.Een ander verdriet wat me regelmatig bekruipt zijn de enorme vernielingen die in de openbare ruimte plaats-vinden. In de week voor de opening van het Speel-tuineiland was er aan de speeltoestellen alweer van alles kapot gemaakt. Grote delen van het natuursteen van de Pons Romanus (de brug over het Vlietpark) zijn vernield, ruiten van nieuwe woningen die worden in-gegooid, eieren van waterhoentjes kapotgetrapt, vuil-containers die in de brand worden gestoken, ik zou nog wel een tijd door kunnen gaan met opsommen.Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de droom van toen werkelijkheid blijft. Alleen door er met elkaar voor te gaan blijft Wateringse Veld ook in de verre toe-komst de mooiste wijk van Den Haag.

Frank van der WoudeCommunicatie-adviseurOntwikkelingscombinatie Wateringse VeldTomatenlaan 10

de droom, de praktijk en het verdriet

Page 26: Wijkkrant 2 2009

26 [email protected]

WWW.DIGDUG.NL

Verhuur van open mini graaf machineIdeaal voor tuinwerk door de minimalebreedte van 750mm, past dus door iedere poort of gang. Graafdiepte 200cm75 euro per dag ( 8 uur ) excl. diesel.Wordt gebracht en gehaald inregio Haaglanden ( kosten 20 euro ),dubbele legitimatie verplicht.Eventueel inclusief machinist.Telefoon 06-33233313

Page 27: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 27

BurgernetOp dit moment voeren wij besprekingen met tal van bewoners binnen het verzorgingsgebied van bureau Beresteinlaan. Waarom? Wij, de politie van bureau Be-resteinlaan, zoeken nog vrijwilligers welke zich willen aansluiten bij het burgernet. Dit is een databank van personen welke op diverse manieren een vorm van sa-menwerking met de politie willen hanteren. Een vorm van samenwerking welke hieruit kan worden opgezet is SMS-alert. Heeft u interesse, maak dit dan kenbaar aan Hans Rasenberg, chef wijkzorg, of geef dit aan bij uw wijkagent. Ik hoop u te ontmoeten op de wijkvei-ligheidsavond. Dan wil ik ook nader op dit onderwerp ingaan.

diefstal (herhaling van oproep)Gedurende de afgelopen weken zijn er enkele diefstal-len van bouwterreinen, enkele inbraken in woningen en uit en vanaf auto’s gepleegd. Dit op diverse locaties in het Wateringseveld. Ook zijn er diverse aanhoudin-gen verricht binnen dit kader. Ik wijs hierbij met klem op uw oplettendheid in uw directe woonomgeving en dat u ons kunt helpen met het voorkomen, aanpakken en oplossen van deze delicten. Belangrijk is dat u als burger beseft dat alles wat u als ongewoon ervaart in de buurt, zoals onbekenden die u op achterpaden sig-naleert, auto’s welke ’s-nachts in de omgeving rijden of korte tijd worden geparkeerd, breekgeluiden, van belang kunnen zijn voor het opsporen van strafbare feiten. Het noteren van signalementen, kentekens, tijd-stippen en ook het duidelijk doorgeven daarvan aan de politie is van groot belang. Zo kunnen wij als politie in samenwerking met u als bewoners deze vormen van criminaliteit effectief aanpakken.Wat is belangrijk om te onthouden van een signale-ment:1 Huidskleur/nationaliteit, 2 leeftijd, 3 lengte, 4 postuur, 5 kleding, (jas, broek, pet, helm, schoenen) welke kleur, merk, opdruk enzovoorts) 6 haar (kleur, lengte, stijl, type) 7 spraak/taalgebruik/toonhoogte 8 voertuig auto/scooter) welk merk, type, kleur, kente-ken heel belangrijk. 9 hoeveel personen (man/vrouw jongen/meisje) 10 duidelijke locatie (straatnaam, par-keergarage, openbare ruimte etc) 11 tijdstip, 12 loop/rijrichting.

BITIk wijs u op het belang van het BIT-team Wateringse-veld. De vrijwilligers van dit team werken nauw samen met de politie, maar ook met de gemeente, woning-bouw verenigingen en andere organisaties. Zij dragen belangrijk bij aan leefbaarheid en veiligheid van uw wijk in het algemeen. En natuurlijk zoeken zij nog nieu-we leden. Dus meldt u aan als vrijwilliger. U zult daar geen spijt van krijgen. Zie voor aanmelding adressen en telefoonnummers verderop in uw wijkkrant.

Verkeer en hTMIn de afgelopen periode is er onder diverse bewo-ners wat onrust ontstaan met betrekking tot de vei-ligheid van verkeer deelnemers welke de Laan van

team wijkpolitie bureau Beresteinlaan, vraagt uw aandacht voor het volgende

Wateringseveld gebruiken, contra het dagelijkse HTM tramverkeer op die weg. Inmiddels is de politie in sa-menwerking met de gemeente en de HTM doende om de veiligheidssituatie rondom tram- en overige ver-keersdeelnemers nader te bekijken. Wel onderstreep ik hier dat in de gevallen waarin de HTM betrokken is geweest bij een verkeersongeval, op de Laan van Wa-teringseveld, zij in die situaties niet schuldig waren aan dat ongeval. Huidige verkeerssituaties en getrof-fen veiligheidsmaatregelen worden opnieuw geanaly-seerd. Hierbij worden partijen welke hier zeggenschap in- en over hebben betrokken. Over de uitkomst van deze gesprekken, te treffen verkeersmaatregelen daar-op in het algemeen en bijzonder, daarvan zult u later nog op de hoogte worden gesteld. Op de bewoners-avond van donderdag 4 juni j.l. is hierover gesproken. U hoort hier nog meer van.

Kunt u met ideeën en suggesties helpen de tram en verkeer veiliger te maken? Stuur deze dan aan: [email protected], met als onderwerp: Tramveiligheid Wateringse veld

Jongeren en hangplekkenOver Jongeren en vooral “hun” hangplekken ergeren bewoners zich in het algemeen. Vooral als die hang-plek voor jou deur is. Afgelopen weken heeft de poli-tie op diverse pleinen in het Wateringseveld, stringent gedurende de avond, controles op “hangende” jonge-ren verricht. De overlast uitte zich in geschreeuw en overige lawaai overlast, het achterlaten van blikjes, en overige rommel, op die locatie etc. Alle jongeren zijn gecontroleerd en die jongeren waarbij op het individu een strafbaar feit is geconstateerd, zijn tevens gever-baliseerd. Voor alle duidelijkheid, dit is niet een eenmalige actie- maar een actie welke regelmatig door de politie wordt uitgevoerd. Wel wil ik beklemtonen dat U als bewoner zich niet passief hoeft/moet opstellen, wanneer “hang-jongeren” overlast voor uw woning veroorzaken. Wanneer u daarvan last ondervindt, belt u de politie of benader uw wijkagent en geef aan wat de klachten zijn. Wij pakken deze vorm van overlast continu en conse-quent aan. Wij letten daarbij ook op oorzaak en gevolg en werken daarin samen met gemeente en jongeren-werk. Ook doe ik hierbij natuurlijk een beroep op ouders, met opgroeiende jeugd. Weet u waar uw zoon of doch-ter ’s-avonds “uithangt”. Een extra oplettende vader of moeder kan veel overlast bij “buren/buurtbewoners” voorkomen.

Vakantie periodeLet u verder op uw woning en overige spullen in en tijdens de aankomende vakantie periode. Hierover heb ik in het nummer van Juli 2008 meer over geschreven. Zie www.swwv.nl/wijkkrant/juli 2008

Hans Rasenberg, Chef Wijkpolitie

Page 28: Wijkkrant 2 2009

28 [email protected]

de gastouders moeten voldoen. U kunt het Pedagogische Beleids-plan – en nog veel meer – lezen op onze website. GastOuderBureau Wateringse Veld staat geregis-treerd bij de gemeente ’s-Graven-hage en is daarmee een erkend gastouderbureau. Wanneer uw

kind geplaatst wordt bij een gastouder van GastOuder-Bureau Wateringse Veld, kunt u via de belastingdienst kinderopvangtoeslag ontvangen. De rekening hoeft u dan ook niet geheel zelf te betalen. Zoekt u kinder-opvang of zou u misschien gastouder willen worden? Vraag dan vrijblijvend informatie aan!

www.gastouderbureauwateringseveld.vpweb.nlgobwateringseveld@hotmail.com070-3933249

GastOuderBureau Wateringse Veld zoekt voor u een geschikte gastouder die opvang voor uw kind biedt in een veilige en huiselijke omgeving, waardoor uw kind de aandacht krijgt die het nodig heeft. Er zijn maximaal 4 kinderen bij de gastouder aanwezig, excl. eventuele eigen kinderen van de gastouder. Door het kleinschali-ge karakter bent u er zeker van dat ieder kind voldoen-de aandacht, zorg en begeleiding krijgt. GastOuderBu-reau Wateringse Veld is opgezet omdat er in de wijk behoefte bleek te zijn aan kinderopvang waar kwali-teitszorg in een kleine en huiselijke omgeving wordt verzorgd. In ons Pedagogisch Beleidsplan staat be-schreven vanuit welke pedagogische (opvoedkundige) visie de gastouders van GastOuderBureau Wateringse Veld kinderen opvangen, en aan welke kwaliteitseisen

nieuw in wateringse Veld!

Pas op voor mooie beloftes van uw bank of adviseur!

uw bank. Misschien heeft u dit zelfs al ontvangen of bent u in gesprek met een andere

hypotheekadviseur. Pas op dat niet alleen de bank of adviseur daar beter van wordt.

De Hypotheekshop onderhandelt voor u tot het uiterste zodat er een aanbod komt

dat voor ú het beste is. Of het nu bij uw huidige of een andere bank is. Zo heeft u de

zekerheid dat u nooit te veel betaalt. Bel ons vandaag nog voor een afspraak.

Oosteinde 57, Den Haag. (070) 372 09 90www.denhaag.hypotheekshop.nl/1055

www.denhaag.hypotheekshop.nl/1055

Page 29: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 29

In het voorjaar wordt het weer heel gezellig op de kin-derboerderij. Er worden lammetjes, geitjes, kalfjes, ko-nijntjes, kuikentjes en hamstertjes geboren. Wij hebben weer een leuk zomerprogramma. Kijk hiervoor op onze website; www.denhaag.nl/stadsboerderijen. In Mei hebben wij de schaapscheerder op bezoek gehad tij-dens onze 2-daagse dieren-olympiade. Een heel week-end waarin we allerlei leuke spelletjes hadden georga-niseerd. Een bijen-imker was ook aanwezig, omdat de boerderij ook een bijentuin heeft. Hij verkocht honing, gaf uitleg en de kinderen konden een kaars maken. En natuurlijk kijken naar de schaapscheerder. Sinds kort is er ook een groenten- en vruchtentuin aangelegd. Er is altijd veel te doen op de boerderij. Alleen op maandag zijn wij gesloten, maar op de andere dagen is iedereen van harte welkom op de kinderboerderij. Tot ziens!!

kinderboerderij Op den dijk rebus en cijfers

In het vierkant staan 15 cijfers tussen 11 en 75Begin bij 11 en verhoog het cijfer met 4Zoek de 2 ontbrekende cijfers

Welke landen staan er in de rebus?

Page 30: Wijkkrant 2 2009

30 [email protected]

Voor meer informatie over Onderstroom, de exposities en precieze data, surft u naar www.onderstroom.org.

Galerie OnderstroomOosteinde 70 I 2548 AM Den Haagwww.onderstroom.orgTijdens expositiedagen geopend van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Zomer expositie:drie Kunstenaars uit Wateringse veld Kunstenaars woon en/ of werkzaam in Wateringse veld tonen hun werk. Diverse disciplines worden tentoon-gesteld in deze expositie van buurt bewoners.

hans Kerkhoff raakte zo geinspireerd door een verhaal, dat hij een hele serie tekeningen maakte gebaseerd op de beelden die hij kreeg tijdens het lezen.Zijn fantasierijke en verhalende tekeningen worden voor het eerst tentoongesteld bij Onderstroom.

Peter damen kreeg zes jaar les van de bekende Haagse kunstenaar Nout Visser.Na een korte periode te hebben gewerkt met zeep-steen, stapte Damen al snel over op het hardere mate-riaal Albast. De vorm van de steen is het uitgangspunt en bepaalt het uiteindelijke resultaat. De beelden van Damen zijn meestal abstract.

Elsa ten hove-de Ferrante In haar schilderijen geeft ten Hove-de Ferrante haar vi-sie op nieuwbouw wijken, als onwillekeurig protest te-gen een rumoerige wereld. Kenmerkend voor het werk van ten Hove-de Ferrante zijn de lege landschappen, kleurrijk en veelal rustig van vorm.De expositie is vanaf zaterdag 18 juli gedurende vijf weekenden geopend voor publiek. Voor meer info over de kunstenaars en andere activiteiten gedurende deze expositie, surf naar: www.onderstroom.org

daphne Meijer studeerde in 2009 af aan de Koninklijke academie in Den Haag.Met haar grafi sche achtergrond maakt zij schilderijen van alledaagse omgevingen en gebeurtenissen.Haar schilderijen zijn gedurende de maand september bij Onderstroom te bewonderen.

Agenda galerie OnderstroomJuli-augustus-september 2009 Glashandel Marcel B.V.

Uw specialist op glasgebied

Neherkade 2924Ingang Tak van Poortvlietstraat 119

2521 VV Den HaagTel.: 070 346 65 58Fax.: 070 392 49 66

• Venster- en figuurglas• Isolatieglas (HR++)

• Gelaagd glas• Spiegels

Page 31: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 31

Fabrikant van Douchedeuren en/of douchewanden,

Spiegels(-wanden)ook voor achterwand in de keuken, Hard Glazendeuren (schuifdeuren),

Los glasverkoop, Zandstralen, enz.....

Openingstijden:ma. t/m vrij. van 8:00 tot 12:30 en

13:00 tot 16:30Zaterdag 9:00 tot 12:00 en

Zondag gesloten

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Marcel Taal van “van Kaas tot Z” en sinds maart rij ik iedere vrijdag tussen 9.30 uur en 21.00 uur in uw wijk met kaas, ei-eren, noten, wijn en delicatessen. Ik rij van deur tot deur in een gekoelde wagen om de producten zo vers mogelijk bij u aan de deur te leveren. Producten met de smaak van vroeger en service zoals toen. Alleen de beste producten worden door ons verkocht. Zo kunt u kiezen uit 40 verschillende soorten kaas, ambach-telijke worsten, verse noten, scharreleieren, heerlijke salades, moderne tapas en wijn. Wilt u ook eens een vrijblijvend kijkje nemen in de “kaasbus”, en we ko-men nog niet bij u aan de deur, neem dan telefonisch contact met ons op.

“van kaas tot Z”

Peuterspeelzaal “De Paddestoel” heeft nog plek voor enkele peuters. Wij zijn gevestigd aan de strijplaan 103-

105 in Kindercentrum De Dwergen-hut. De peuterspeelzaal is geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Alle peuters van 2 tot 4 jaar zijn van harte welkom!Voor meer peuterinformatie kunt u bellen met Jolanda Steinmetz 06-29537781

Kindercentrum De DwergenHut B.V. opent op korte ter-mijn haar 2e vesting aan de laan van Wateringse veld. Meer informatie over De Dwergenhut kunt u vinden op www.dedwergen.nlOf 06-29537781/06-34657875

kindercentrum de dwergenhut

Page 32: Wijkkrant 2 2009

32 [email protected]

Stichting Boog zoekt bewoners uit Wateringse Veld die graag met hun handen in de aarde wroeten of iets willen aanpakken!

Wilt u een bepaalde plek uit de wijk in bloei zien staan, met de buren de straat opfleuren, een straat zonder hondenpoep, meer kleur in de openbare ruimte? Heeft u andere ideeën?

De wijkadviseur helpt u bij het vormgeven en uitzetten van wijkinitiatieven en biedt ondersteuning bij de aanvraag van subsidiegelden en de aanvraag van vergunningen.

Uw wens, vraag of idee kunt u aan de wijkadviseur voorleggen. Met een breed netwerk, een creatieve en enthousiaste insteek, maakt Stichting Boog samen met bewoners van Wateringse Veld een levendige wijk die boeit!

Stichting Boog organiseerde onlangs: Girls Only!

Stichting BoogLeonie SchellingT. 070 3121298M. [email protected]

Parels Wateringse Veld 2008…Wat was het genieten tijdens de Parels van Wateringse Veld 2008!Verschillende bewoners en organisaties uit Wateringse Veld deelden op deze dag hun talenten, passies en hobby’s met de wijk. Door de hele wijk liep een “Parelroute” van 22 ‘Parels’ die bezoekers gratis konden volgen. Tijdens deze route kon men ervaren hoeveel bijzondere en talentvolle mensen er in Wateringse Veld wonen: SchatgraverTijdens de parels van Wateringse Veld 2008 kregen bezoekers de kans om in de schatkist

van bewoner Jannus Steendam te duiken. Al meer dan 10 jaar struint hij land en zee af met zijn metaaldetector. In zijn tuin konden bezoekers de meest bijzondere opgravingen bezichtigen. Duivensport

Vorig jaar ging er een wereld open voor bezoekers bij een bezoek aan Nic Duyvestijn. Naast bijzondere verhalen over de wereldreizen van zijn duiven waren er de gehele dag door demonstraties van de duivensport te zien.

BeeldhouwerPeter Damen toonde in 2008 werkstukken die hij in de afgelopen jaren uit verschillende stenen gemaakt heeft. Beeldhouwen is voor hem een ontspannende en inspirerende hobby en daar konden bezoekers van meegenieten.

Page 33: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 33

Het eerste appartementencomplex van Het Vijfde Kwartier, gelegen aan de Laan van Wateringse Veld, is geheel opgeleverd. Dit complex ligt op de hoek van het Hoge Plein en bevat 51 appartementen met diverse in-delingen. Ook de eerste commerciële ruimtes onder dit complex openen binnen enkele weken hun deuren. De bouw van de twee andere appartementencomplexen in Het Vijfde Kwartier verloopt ook voorspoedig. Naar verwachting start de oplevering van deze appartemen-ten in juli. Het streven is alle appartementen nog in 2009 op te leveren aan de toekomstige huurders. De openbare ruimten in Het Vijfde Kwartier worden ook steeds verder ‘aangekleed’. Zo zijn de bomen ge-plant en zijn de binnenterreinen van het Dallashof en het Baltimorehof van gras voorzien. Door middel van een huis-aan-huis verspreid enquêteformulier is door Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld aan de be-woners van en rond het Dallashof en Baltimorehof gevraagd hun voorkeur aan te geven op het gebied van toekomstige speeltoestellen in deze twee hoven. Ook worden er prullenbakken en bankjes geplaatst in

de hoven. Er zijn nog een aantal eengezinswoningen in de vrije huursector van Het Vijfde Kwartier beschik-baar. Deze woningen met een huurprijs vanaf € 850,- per maand zijn zeer luxe afgewerkt. De wonin-gen zijn voorzien van een ruime keukenopstelling met alle inbouwapparatuur en een complete badkamer met tweede toilet, douchecabine en separaat bad. Kijk voor meer informatie of de datum van het volgende open huis op www.hetvijfdekwartier.nl. Het Vijfde Kwartier in Hoge Veld west is het grootste project dat Staedion tot op heden ontwikkelde en omvat in totaal 615 huurwoningen: 483 in de sociale huursector en 132 in de vrije huursector. Het project beschikt ook over 1.350 m2 aan bedrijfsruimten. Voor meer informatie over Het Vijfde Kwartier kunnen belangstellenden terecht in het informatiecentrum Het Vijfde Kwartier op de bouwlocatie (hoek Laan van Wa-teringse Veld/Bostonsingel). Het informatiecentrum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.hetvijfdekwartier.nl.

Oplevering appartementen in het Vijfde kwartier van start

9.15

6 w

ww

.fige

.nl

Hof van de Wateringhe Jaren ‘30-architectuur in een aangenaamingerichte buitenomgeving

Borgdorff MakelaarsPlein 132291 CA Wateringen

Een ontwikkeling van:Verkoop:

Tel. (0174) 22 50 55www.borgdorff.nl

Hofparktwee-onder-een-kapvilla’s koopsommen vanaf ca. e 499.900,- v.o.n.

De Gantel herenhuizen

koopsommen vanaf ca. e 309.900,- v.o.n.

131 koopwoningen in landelijk Wateringen

www.hofvandewateringhe.nl

bouw gestart Nog enkele woningen te koop

nieuw type Gantel!

Page 35: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 35

Ook voor een nieuwbouwwoning kunt u bijOlsthoorn NVM Makelaars terecht.

Santiagosingel 1 te Den Haag – Tel: 070- 308 46 56 – www.olsthoornmakelaars.nl

Aankoop Verkoop Taxatie Hypotheken Verzekeringen Nieuwbouw BOG AOG

Page 36: Wijkkrant 2 2009

36 [email protected]

Afgelopen weken is er in de regionale en landelijke media discussie geweest rondom het wonen nabij nieuwe hoogspanningsverbindingen. Aanleiding was dat TenneT bij de aanleg van de nieuwe hoogspan-ningsverbinding met 9 eigenaren in onder meer Delft en Pijnacker afspraken maakt over eventueel verhui-zen, omdat ze te dicht in de buurt van de nieuwe ver-binding wonen. Hierover zijn veel vragen binnengeko-men bij onder meer TenneT. Wij willen dit proberen op een eenvoudige manier uit te leggen.

hoe zit dat met woningen nabij hoogspanningsver-bindingen?In 2005 is door de staatssecretaris van VROM ge-adviseerd om geen nieuwe hoogspanningslijnen te bouwen in de buurt van bestaande woningen of dat nieuwe woningen worden gebouwd in de buurt van hoogspanningslijnen binnen een bepaalde zone. Met de zone wordt bedoeld de strook waar het elektromag-netische veld groter is dan 0,4 microtesla. De grootte van dit veld in meters hangt af van de soort verbin-ding. Bij de nieuwe masten die TenneT in de Randstad gaat gebruiken is dit bijvoorbeeld 100 meter in totaal, 50 meter aan weerszijden van de masten.

Wat zijn elektromagnetische velden?Elektrische, magnetische en elektromagnetische velden komen van nature overal in het milieu voor. Bekende vormen van elektromagnetische velden zijn UV-stra-ling (zon) en infrarode straling (warme voorwerpen), maar ook zichtbaar licht. Elektromagnetische velden worden ook bewust opgewekt voor toepassingen als de zonnebank, warmtetherapie, magnetron, inductie-koken en zendmasten voor radio, tv en telefonie. Maar ook bij de opwekking, distributie en het gebruik van elektriciteit ontstaan elektromagnetische velden. Deze velden zijn dan ook aanwezig bij hoogspanningslijnen, de elektrische installatie in huis en elektrische huis-houdelijke apparaten. Een maat voor de sterkte van het magnetische veld is de microtesla (µT).

Wat gebeurt er met woningen die dicht op nieuwe hoogspanningslijnen of stations liggen?De nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380kV is het eerste grote project van TenneT waarop het voor-zorgbeginsel voor magneetvelden van het ministerie van VROM van toepassing is. Bij het ontwerp van de verbinding is hier al mee rekening gehouden door het ontwikkelen van een zogenaamde magneetveldarme mast en bij de tracering. Daar bovenop is TenneT -al-dus de schadegids - bereid een passende aanbieding te doen bij magneetveldgevoelige objecten die in de 0,4 microteslazone komen te liggen. Aankoop van wo-ningen kan daarbij aan de orde zijn.

Wat betekent dit voor de bewoners van Wateringse Veld?Voor de woningen in Wateringse Veld houdt TenneT ook de 0,4 microtesla aan als waarde bij de aanleg van het nieuwe schakelstation. Hier is in de voorbereiding veel zorg aan besteed, juist ook om in de geest van voorzorgsbeginsel te handelen voor nieuwe situaties. Geen van de huizen in de wijk valt hierdoor - omgere-kend dus in meters - binnen deze zone.

Handige links:Op de website van VROM staat veel meer informatie over magnetische velden en ook een uitgebreide toe-lichting op het beleid.

http://www.vrom.nl/hoogspanningslijnen

Verder staat op de website van TenneT is folder met zeer leesbare informatie over dit onderwerp. De fol-der is ook te bestellen via ons servicecentrum, 026-3731717 of [email protected].

http://www.tennet.org/tennet/publicaties/corporate_brochures/elektrische_magnetische_velden.aspx

Foto: Pieter Sekeris

wonen nabij nieuwe hoogspanningsverbindingen

Page 37: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 37

nieuwe blauwe mastZoals je ongetwijfeld buiten gezien hebt, is de eerste, blauwe concordemast in juni opgericht. in deze nieu-we, blauwe mast hangen inmiddels de draden van een van de hoogspanningsverbindingen die op het station aankomen.

Groenaanpassing en dijkaanlegDe aanpassing van de groenaanplanting staat in de startblokken. TenneT overlegt hierover met het hoog-heemraadschap. Komend voorjaar kiest TenneT samen met de groencommissie van Wateringse Veld welke boomsoorten worden aangeplant. De aanleg van de dijken rond het terrein van het hoogspanningsstation bevindt zich in een laatste fase. De oude Noorddijk is afgegraven en de klei daarvan is gebruikt voor de dijk langs de Laan van Wateringseveld. De Noorddijk wordt vervolgens iets naar achteren opnieuw aangelegd. Het aanleggen van de dijk was wat vertraagd, omdat de spanning van het grondwater te hoog was. Inmiddels is dat afgerond. Aansluitend wordt de dijk weer inge-zaaid, zodat de groene kleur weer terugkomt.

Planning werkzaamhedenDe weersgesteldheid heeft de bouw deze winter so-wieso parten gespeeld. Het bouwterrein was vaak te nat of bevroren, waardoor TenneT het werk een aantal keren moest neerleggen omdat het onmogelijk of te gevaarlijk was om te werken. Zo is het moeilijk grond verzetten wanneer de vorst in de grond zit en wanneer de vorst eenmaal uit de grond is getrokken, is er teveel water, waardoor werken gevaarlijk is. Zo is het in een drassig bouwterrein onverantwoord een gat te gra-ven omdat er dan risico op instorting bestaat. Water wegpompen en buiten het bouwterrein lozen is ver-boden. Wat rest is geduld oefenen tot het waterpeil is gedaald.

Het oponthoud door vorst heeft geen nadelig effect gehad op de planning. Voor het bouwrijp maken van de grond was ruim voldoende tijd. Dat geldt in min-dere mate voor de aanbesteding van bouwkundige za-ken, zoals het betonwerk. Momenteel legt TenneT de laatste hand aan het ontwerp van het hoogspannings-station met alle specificaties. Met dat ontwerp gaat het de markt op. Gezien de omvang van het project moet dat Europees worden aanbesteed en daarvoor gelden vaste procedures met vaste tijden waarbinnen aannemers moeten reageren. Dit aanbestedingspro-ces start binnenkort en duurt ongeveer tot de zomer. Alles blijft erop gericht na de bouwvak met de bouw van het hoogspanningsstation te starten. De meeste onderdelen daarvoor zijn nu al besteld, omdat som-mige grote onderdelen levertijden hebben van tien tot achttien maanden.

Voortgang station wateringen

Zwanenfamilie in de wijk

BARBECUE MET DE BAKKERSLEKKER BUITEN GENIETEN MET HARTIG BROOD STOKBROOD

Winkelcentrum Hoge Veld Laan van Wateringse Veld 678

Tel.: 070-3598969

Page 38: Wijkkrant 2 2009

38 [email protected]

Agenda:27 Juni ...........................Wijkfeest (pag. 3)4 Juli ..............................Open dag (pag. 13)Juli .................................Zomerkamp 2 x (pag. 6 en 7)Div. data sept. Cursus Rafael (pag. 24)5 Sept. ............................Opening clubgebouw (pag. 8)16 Sept. ..........................Bingo wijkcentrum26 Sept. ..........................Escampfestival (pag. 2)11 Okt. ............................Opendag wijkcentrum (pag. 6)11 Okt. ............................“Parelroute” (pag. 32)23 Okt. ...........................Bingo wijkcentrum

Tico Stuiver (10 jaar) Laan van Wateringseveld heeft de mooiste Paastekening ingestuurd naar aanleiding van de oproep in de vorige wijkkrant. Tico heeft hiermee 4 entreekaartjes voor de Efteling ontvangen. Hij is hier-over inmiddels persoonlijk geïnformeerd.

CoLoFon

Redactieadres wijkkrant “de Mijlpaal”:St. Wijkkrant Wateringse VeldLievensbergstraat 212548 SG den haagwebsite: www.wijkkrantwate-ringseveld.nlwww.wijkkrantdemijlpaal.nle-mail: [email protected]

Redactieleden:ursula Meijer 06-26476311(hoofdredactie)Susan van der Slot (secretaris)Koos Mooren (voorzitter en website beheer)Piet Sekeris (fotograaf/copy-right)

uitgever:St. Wijkkrant Wateringse [email protected]

drukkerij AktiefTel.: 070-3451247

oplage: 7500 exemplaren

Verschijning:Viermaal per jaar (1 april, 1 juli, 1 oktober en 15 december)

Verspreiding:Gratis huis aan huis. Indien geen krant ontvangen, contact opnemen met de redactie.

de redactie is niet verantwoor-delijk voor de inhoud van de ingezonden stukken en behoudt zich het recht voor:Plaatsing te weigerenhet tijdstip van plaatsing te be-palen en teksten in te korten.

naam en adres van de inzender dienen bij de redactie bekend te zijn. Tenzij anders aangegeven wordt de naam van de inzender vermeld.

ondanks nauwkeurige controles zijn redactionele fouten niet uit te sluiten. Zonder schriftelijke toestemming van de redactie mag niets uit deze krant wor-den overgenomen.

slUitingsdAtUM VOlgende UitgAVe: 21 AUgUstUs 2009

In de wijk Zonneveld werd op zaterdag 30 Mei j.l. door de bewoners van de Fie Carelsenlaan, Wim Sonneveld-straat en Ko van Dijkstraat een voorjaarsschoonmaak gehouden. Gewoon met bezem, stoffer en blik, krab-ber etc. naar buiten en onkruid, afval, etc. opvegen in de straat. Daarna zag het er weer netjes uit. En toen …… was er koffie (en soms ook al bier!). Gezellig even met de buren buiten een bakkie doen. Het ziet er nu een stuk netter uit en het is uitstekend voor de contac-ten met de buurt. De najaarsschoonmaak datum is nog niet bekend. OOK EEN IDEE VOOR UW STRAAT!

schoon en gezellig

BewonersavondOp 4 Juni j.l. werd er een bewonersavond gehouden met als thema “Veiligheid “. Onder de meer dan 40 aanwezigen waren er ook de Politie, HTM, gemeente, BOOG, BIT en MOOI met jongerenwerk. Na bestuurlij-ke mededelingen van de voorzitter Chan Nirmalsingh, gaf dhr. Hans Rasenberg (Politie) betoog over samen-werken. Ook BIT (Buurt-Interventie-Team) vroeg dit i.v.m. de veiligheid te doen op [email protected]. Nick Baggerman van het jongerenwerk gaf uitleg hoe de jeugd begeleid wordt. De HTM kwam met de informatie over de te vele ongevallen in deze wijk. Met diverse partners wordt nu gezocht naar verbeteringen/oplossingen. Weet u die ook, neemt u dan contact op met [email protected] met als onderwerp: Tramveiligheid Wateringse Veld. Een uitgebreid verslag is na te lezen op www.wateringseveld.info. De volgende vergade-ring is gepland op donderdag 12 November.

Page 39: Wijkkrant 2 2009

5e jaargang - Nr. 2 - Juli 2009 www.swwv.nl - 39

ALGEMEEnPolitie Wijkteam Wateringse VeldMiddenweg 129 Wijkagentenspreekuur:maandag, woensdag en vrijdag 13.00 – 15.00 uur112- Als elke seconde teltAlg. nr.: 0900-8844 (24-uur)Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000Brandweer den haagTel.nr.: 070-3591544Citytec (openbare verlichting)Nieuw tel.: 14070Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis)Stadsdeelkantoor EscampGenemuidenstraat 2082545 NZ Den HaagTel.: 070-3535900Gemeentelijk ContactcentrumAlgemene meldingen/klachtenTel.: 14070Ver.Kattenzorg den haagTel.: 070-3457985St. dierenambulance: 070-3282828Melding gevonden + dode dierende Wijs Tel.: 070-3660909

LAGE VELd:Gezondheidscentrum Lage VeldMiddenweg 157, 2548 VE Den HaagTel.: 070-3364747Faciliteiten: huisartsen, fysiothera-pie, logopedie, psycholoog, podo-loog, verloskundigen, homeopathieOefentherapie Mensendieck: 06-43240186Kringapotheek Lage VeldLaan van Wateringse Veld 1375Tel.: 070-3364730Ma. t/m Vr. 8.00 – 17.30 uur Woe. tot 20.00 uurBuitenpolikliniek hAGA (Leyenburg)Dublinweg 1 Tel.: 070-3721100Fac.: bloed prikken + div. specialis-tendoktersnachtdienst/huisartsenpostTel.: 070-3469669 Tussen 17.00 – 8.00 uurhuisarts van der WalLondensingel 110, 2548 VM DHTel.: 070-3944188 (vlg.afspr.)Spoed: 070-3932808Apothekersnachtdiensten BronovoTel.: 070-3246085, 17.30-8.00 uur en in het weekeinde dag en nachtHAGA (Leyenburg) Tel.: 070-3598506Ma. t/m Vr. 17.30-24.00 uur Za. & Zo. 9.00 – 24.00 uur Wateringse Apotheek Herenstraat 20, 2291 BG Wat.Tel.: 0174-293973

Zat.11.00 – 13.00 uur spoedreceptenPraktijk Chiropractie BrusseeLaan van Wateringse Veld 1000Tel.: 070-3941157

hoGE VELdWijkcentrum Wateringse VeldLaan van Wateringse Veld 3922548 CJ Den HaagStichting MooI!Tel.: 070-3231077i-Shop WVTel.: 070-3080125Speel-o-theek de SpeelmuisTel.: 070-3231077Bewonersplatform Wat.VeldTel.: 070-3097019opvoedsteunpunt Wateringse VeldFija Heijkoop en Rijneke Fokker Tel.: 070-3795575Meavita Consultatiebureau WVInloopspreekuur op maandag tus-sen 13.00 en 14.00 uur. Tel.: 070-3795600 Informatielijn (voor vragen over uw kinderen van 0 tot 4 jaar) Tel.: 070-3795025 Meavita diëtiste Tel.: 070-3795785Gezondheidscentrum Wateringse Veld Laan van Wateringse Veld 322huisarts dhr. M. Schuring Tel.: 070-3096140Spoed: 06-23378861Fysiotherapeutisch Centrum WVTel.: 070-3099860Lloyds ApotheekTel.: 070-3084070Ma. t/m Vr. 8.00 – 17.30 uurVerloskundigepraktijk “In ’t Wate-ringse”Informatie tel.: 0174-226939Afspraken tel.: 0174-226289dierenkliniek hoge VeldLaan van Wateringse Veld 1242548 CC DH Tel.: 070-3097550Tandarts LieBogotastraat 32, 2548 HG DH

Tel.: 070-3260282dierenkliniek Wateringse VeldSantiagosingel 3, 2548 HN DHTel.: 070-3941238WZh hoge VeldLaan van Wateringse Veld 222Servicepunt Tel.: 070-8901995Bibliotheek Wateringse VeldLaan van Wateringse Veld 468Tel.: 070-3096729Inloophuis haaglandenMexicosingel 52Tel.: 070-3080654ontwikkelingscombinatie WVTomatenlaan 10, 2548 AJTel.: 070-3534906Info: ma. do. en vr. tijdens kantoor-uren Tel: 070-3364830Tandheelkundig Centrum MorgenstondSir Winston Churchilllaan 4902285 ST RijswijkTandtechnisch Centrum MorgenstondSir Winston Churchilllaan 4922285 ST RijswijkTel.: 070-3360033Praktijk homeopathieEls Leechburch AuwersIpenrodeplantsoen 57Tel.: 070-3947476Schoonheidssalon Beleza Beauty CareMartin Campslaan 5652286 TH RijswijkTel.: 070-3942007Innergy homeopathieLaan van Wateringse Veld 9492548 BR Den HaagSteunpunt Mantelzorg EscampWDC BouwlustEekhoornrade 215 Den HaagTel: 070-3097657Consulent: Els HooningPraktijk de CirkelTreslonglaan 192548 RS Den Haag070-3937993 (tussen 12.00 en 13.00 uur)

Page 40: Wijkkrant 2 2009

40 [email protected]

Altijd aan de zonnige kant van de straat!

www.vvmakelaars.nl

Oosteinde 55

2548 AK Den Haag

T (070) 394 90 97

F (070) 394 48 76

E [email protected]

V E R KO O P

A A N KO O P

TA X AT I E S

V E R H U U R

Op zoek naar een nieuwe woning? Wij staan ieder seizoen voor u klaar!