Reitdiep Wijkkrant 2-2012

24
2012 | 2 In dit nummer: 4 van de voorzitter 5 BSO Kits, de Stint 6 Kids First Reitdiephaven 7 Straatfeest Helwerd 8 Parkappartementen 9 Uitnodiging Sunrenity 10 Energieprojecten: vooral Brandhout 12-24 Special Cultuur en Sport Reitdiep 2012 Veel minder verkeer door Reitdiephaven dan gepland en snelheidsdisplays bij Hoogeweg en Professor UiIkensweg N aar aanleiding van een voorstel van de verkeerscommisie van de Reitdiepwijk heeft de provincie besloten hun plannen mbt de Ringweg aan te passen zodat het verkeer vanaf de ventweg van de Friesetraatweg niet meer door de Reitdiephaven hoeft. De gemeente heeft besloten dat de Hoogeweg de hoogste prioriteit heeft om in het najaar voor 6 maanden in aanmerking te komen voor een snelheiddisplay. De Professor Uilkensweg komt waarschijnlijk eind 2013 aan de beurt. Stand van zaken commissie Verkeer en Vervoer zomer 2012 Volgens het in juli vastgestelde bestemmingplan Reitdiep 2012 bestaat onze wijk uit een verbindingsweg met Zernike en de Friesetraatweg, de Professor Uilkensweg waar een 50 km regime geldt. Alle andere wegen (incl de Hoogeweg) zijn erfontsluitingswegen en daar geldt een 30 km regime. Met name de 30km zones en het daarbij behorende gedrag van verkeersdeelnemers, doorgaand sluipverkeer door onze wijk, de verkeerssituaties rond de school, Groene Enclave en de Reitdiephaven hebben onze bijzondere aandacht. Handhaving door politie Een bijzondere ontdekking voor ons als commissie was dat een 30 km zone niet hoeft te betekenen dat er door de politie bekeurd wordt bij het overschreiden van de maximum snelheid. Als voorwaarde voor handhaving stelt politie de eis dat de weg aan de eisen van de crow.nl voor 30km voldoet. Bij herinrichting vraagt de gemeente advies aan politie, dat wordt niet altijd overgenomen. Bij de planning van de nieuwe schoolomgeving in 2010/2011 zijn we als commissie betrokken geweest en is het advies van politie overgenomen. (lees verder op pagina 2) Verkeerscommissie boekt succes

description

wijkkrant van de wijk Reitdiep

Transcript of Reitdiep Wijkkrant 2-2012

Page 1: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

20122012

|2

In dit nummer:

4 van de voorzitter

5 BSO Kits, de Stint

6 Kids First

Reitdiephaven

7 Straatfeest Helwerd

8 Parkappartementen

9 Uitnodiging Sunrenity

10 Energieprojecten:

vooral Brandhout

12-24 SpecialCultuur en Sport Reitdiep

2012

Veel minder verkeer door Reitdiephaven dan gepland en snelheidsdisplays bij Hoogeweg en Professor UiIkensweg

Naar aanleiding van een voorstel van de verkeerscommisie van de Reitdiepwijk heeft de provincie

besloten hun plannen mbt de Ringweg aan te passen zodat het verkeer vanaf de ventweg van de Friesetraatweg niet meer door de Reitdiephaven hoeft. De gemeente heeft besloten dat de Hoogeweg de hoogste prioriteit heeft om in het najaar voor 6 maanden in aanmerking te komen voor een snelheiddisplay. De Professor Uilkensweg komt waarschijnlijk eind 2013 aan de beurt.

Stand van zaken commissie Verkeer en Vervoer zomer 2012Volgens het in juli vastgestelde bestemmingplan Reitdiep 2012 bestaat onze wijk uit een verbindingsweg met Zernike en de Friesetraatweg, de Professor Uilkensweg waar een 50 km regime geldt. Alle andere wegen (incl de Hoogeweg) zijn erfontsluitingswegen en daar geldt een 30 km regime.

Met name de 30km zones en het daarbij behorende gedrag van verkeersdeelnemers, doorgaand sluipverkeer door onze wijk, de verkeerssituaties rond de school, Groene Enclave en de Reitdiephaven hebben onze bijzondere aandacht.

Handhaving door politieEen bijzondere ontdekking voor ons als commissie was dat een 30 km zone niet hoeft te betekenen dat er door de politie bekeurd wordt bij het overschreiden van de maximum snelheid. Als voorwaarde voor handhaving stelt politie de eis dat de weg aan de eisen van de crow.nl voor 30km voldoet. Bij herinrichting vraagt de gemeente advies aan politie, dat wordt niet altijd overgenomen. Bij de planning van de nieuwe schoolomgeving in 2010/2011 zijn we als commissie betrokken geweest en is het advies van politie overgenomen.

(lees verder op pagina 2)

Verkeerscommissie boekt succes

Page 2: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

2

(vervolg van pagina 1)Bij de herinrichting van Dorkwerd van 50 km naar 30 km in 2009, waar we als wijk niet betrokken zijn geweest, is het advies van politie niet overgenomen. Overtredingen worden daar niet meer bekeurd.

Veilige schoolomgeving In april 2012 is het grootste deel van de verkeersaanpassingen voor de veilige schoolomgeving gerealiseerd. Dit heeft de inrichting van twee kruisingen in de Professor Uilkensweg en de kruisingen in de Hoogeweg veranderd. De kruisingen zijn verhoogd en de oversteekplaatsen voor voetgangers zijn d.m.v. gekleurde paaltjes beter herkenbaar gemaakt voor automobilisten. Inmiddels wordt gewerkt aan de laatste fase direct rond school. De Kiss-and-Ride (of Zoen-en-zoef ) zone wordt geasfalteerd en fiets en wandelpaden worden van de uiteindelijke bestrating voorzien. Ook komt er een voetpad langs de Hoogeweg tussen de Uilkensweg en de school.

Er is door de gemeente voor de veilige schoolomgeving in 2010-2011 een werkgroep samengesteld bestaande uit de leden van de commissie aangevuld met bewonerszodat alle delen van de wijk gedekt waren. Deze heeft gekeken naar verschillende oplossingen voor de inrichting van de routes naar de school toe per voet, fiets en auto.

Er is bewust gekozen om geen zebra’s te adviseren, omdat dit volgens ervaring van politie een schijnveiligheid aan de voetgangers geeft en de kans op ongelukken vergroot. Het aanvullende advies van de werkgroep is klaarovers te organiseren om de schoolkinderen te helpen oversteken bij de 2 kruisingen van de Uilkensweg. Inmiddels wordt er vanuit beide scholen gewerkt om klaarovers te organiseren. Hopelijk kan dit starten na de zomer van 2012.

Op de Hoogeweg zijn de oude heuvels vervangen door plateaus, zodat de aansluitende wegen gelijkwaardig zijn t.o.v de Hoogeweg, en duidelijker wordt dat verkeer vanaf de eilanden Spijksteriet, Oude Riet en Kromme Riet voorrang heeft op verkeer naar Dorkwerd.

Het pad naast de Hoogeweg heeft de functie gekregen als voetpad, zodat kinderen veilig naar school kunnen wandelen zonder door fietsers of brommers omver te worden gereden. De

fietsers moeten op de rijbaan rijden en remmen zodoende het auto verkeer af. Ook de kruisingen van de Hoogeweg zijn overzichtelijker omdat de fietsers op de weg rijden en hier geen hoog gras het zicht beperkt.

De wijkagent heeft op 22 en 24 mei 2012 de snelheid van motorvoertuigen gecontroleerd op het baanvak Uilkensweg richting Friesestraatweg in de morgen rond 8 uur. Elk voertuig reed harder dan 50km per uur. In totaal zijn 7 bekeuringen uitgeschreven.

Op 24 mei 2012 is er gecontroleerd op de Hoogeweg op het baanvak Uilkensweg- Solwerd ‘s middags tussen 16.00 en 16.45 uur. Elk voertuig van de 160 voertuigen reed harder dan 30km per uur, 66% reed tussen de 30 en 45 km./u, 28% reed tussen de 45 en 50 en 6% reed sneller dan 50 km/u. Op de raadsvergadering van april 2012 heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanschaf een aantal snelheidsdisplay naar aanleiding van het succes van deze displays bij het verlagen van de snelheid aan de Helperzoom in de Stad. De verkeerscommissie heeft met succes een aanvraag gedaan en op de Hoogeweg zal in het najaar van 2012 voor een half jaar een snelheidsdisplay worden geplaatst. Dit apparaat geeft direct de snelheid weer aan de weggebruiker maar slaat deze ook op. Ook de Uilkensweg komt in aanmerking voor een snelheiddisplay, waarschijnlijk in het tweede deel van 2013.

ReitdiephavenDe ontwikkelingen van Reitdiephaven heeft al langer onze belangstelling. Er zijn hier problemen met bereikbaarheid van de hulpdiensten en door de komst van de winkels in 2012 is het verkeersbeeld veranderd. In 2005 is door de provincie besloten de kruising op de Westerlijke Ringweg te sluiten wegens het

ongelijkvloers maken van de gehele ringweg van de Stad, maar de realisatie is uitgesteld. Het plan was dat al het verkeer vanaf Garage Veldma Jansen, Stadskerk VBG en bedrijvenverzamelgebouw Melkfabriek De Ommelanden, door de Reitdiephaven weer terug naar de ringweg zou worden gestuurd.

Om te voorkomen dat deze verkeersstroom de leefbaarheid in onze wijk aantast, heeft de verkeerscommissie in het najaar van 2010 een alternatief plan gepresenteerd om de verkeerslichten te verwijderen en het oversteken van de Ringweg onmogelijk te maken. Op deze wijze blijft het wel mogelijk af te slaan naar eerder genoemde bedrijven bij de huidige afslag ter hoogte van de Stadskerk. Ook terugrijden richting de Friesestraatweg naar Zuidhorn (en eventueel van richting veranderen op het Reitdiepplein) blijft dan mogelijk. Alleen het verkeer afkomstig van de Friesestraatweg uit de richting Zuidhorn zou via het Reitdiepplein nog wel door de Reitdiephaven naar eerder genoemde bedrijven moeten rijden. Op 18 mei 2012 meldde het Dagblad van het Noorden dat de provincie het voorstel heeft over genomen.

Nu wachten we nog op de verdere inrichting van de Reitdiephaven waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Zodra hun inrichtingsplan beschikbaar is, willen we dit via de website aan de bewoners voorleggen. We zullen alvast onze voorgenomen reactie als verkeerscommissie toevoegen. Hierbij zullen we letten op de bereikbaarheid van de hulpdiensten, het onmogelijk maken de oude route Hoogeweg te volgen voor autoverkeer, een gelijke verdeling van het verkeer over Reitdiephavens en de bevoorraadings- en bezoekroute naar de winkels. De bewoners

Uitgangspunten van de commissie verkeer en vervoer (cvv)Uitgangspunt van onze commissie is veilig verkeer en goed openbaar vervoer voor onze wijk. Dit betekent dat we gaan voor het belang van de hele wijk!Regelmatig hebben we als commissie contact met onze wijkagent (Igor Laninga) en de verschillende projectleiders en verkeersdeskundigen van de gemeente en provincie. Als je vragen of ideeën hebt mail ons op [email protected]

Page 3: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

3

Reitdiephaven 352 Tel: 050-8700030Bgg: 0594-501280w

ww

.die

rena

rtsre

itdie

p.nl

DierenartsReitdiep

...Kom langs voor de

vakantiecheck!

Op vakantie?Is uw huisdier er klaar voor?

√ Actuele eisen per buitenland√ Inheemse ziekten voorkomen√ Reisziekte?√ Voorzorg voor pensiondieren√ Teken- en vlooienbestrijding (ook thuisblijvers)

√ Voldoende (speciaal) voer

kunnen op het plan en voorgenomen reactie reageren. Aansluitend zullen wij naar de gemeente reageren. De realisatie van de aanpassingen is gepland in het voorjaar van 2013.

Momenteel heeft de gemeente het aantal parkeerplaatsen langs de Reitdiephaven vergroot wat nodig was met de komst van de winkels en appartementen en wordt er gewerkt aan het aanpassen van de bocht en drempel naar de Professor Uilkensweg.Ook is eind 2011 het Blauwbrugje gerealiseerd zodat een fi etsverbinding naar Zernike tot stand is gekomen. Hier is de geringe verlichting rond de brug nog een aandachtspunt voor de verkeerscommissie.

Bruggen Aduard en DorkwerdZoals bekend is er zomer 2009 besloten de bruggen van Aduard en Dorkwerd te vervangen. De plaats van de brug van Dorkwerd zal niet veranderen, de brug bij Aduard schuift op naar het distributiecentrum van de de V&D aldaar. Sinds lange tijd wordt door de provincie

gewerkt aan de inpassing van de bruggen en denkt men nu een goede oplossing te hebben gevonden voor het ruimtegebrek rond de V&D Deze plannen zijn in juli 2012 gepresenteerd. De verwachting is dat eind 2014 beide bruggen en de rondweg Aduard, die bij Nieuwklap aansluit op de Friesestraatweg, gereed zijn. De verwachting van de provincie is dat het sluipverkeer door onze wijk zal afnemen. Indien dit niet het geval zal de verkeerscomissie vragen om maatregelen die de route door de wijk minder interessant maken omdat er door de rondweg Aduard een goed alternatief ontstaat voor deze weggebruikers. Er zijn hiervoor middelen bij de provincie gereserveerd.

Groene enclaveHelaas is er nog geen duidelijkheid wanneer deze wordt aangelegd. Wanneer de Groene enclave wordt aangelegd zal er ook een voetpad langs de zuidzijde van de Hoogeweg komen. Er zal vervolgens goed gekeken moeten worden hoe veilige oversteekplaatsen over de Hoogeweg

gecreëerd kunnen worden .

Openbaar vervoerSinds enkele jaren hebben we overdag ieder kwartier een busverbinding met de Stad en ieder halfuur een busverbinding met station Zuidhorn. Indien de tram in Stad door gaat zal dit mogelijk veranderen en is het de vraag of we een kwartierverbinding met de stad kunnen blijven behouden. Er blijven de komend tijd door het verder afmaken van onze wijk veel punten die onze aandacht hebben.

Leden van de commissie verkeer en vervoer:- Bert Jan Harms (Reitdiephaven)- Anneke Boelkens (Helwerd)- Teye Prins (Joeswerd)- Astrid Francissen (Reitdiephaven)- Arnoud Postma (Kleiwerd)-Gert-Jan Verheij voorzitter (Spijksterriet)

Page 4: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

4

Van de voorzitterHet tweede lustrum feest van de wijk is goed gevierd. Op zaterdag 23 juni waren er ‘s middags veel kinderen en volwassenen uit onze wijk te vinden met allerlei prachtige activiteiten op de speelwei achter Reitdiephaven. Ook in de avond heeft een grote groep wijkbewoners kunnen genieten van de barbecue en het optreden van een bijzondere Groningse muziekband. Het bestuur wil alle vrijwilligers die deze feestdag van het 10-jarig bestaan tot een succes hebben gemaakt heel erg bedanken; vooral Karin Bakker, de coördinator van dit lustrumfeest, heeft een grote pluim verdiend.

Momenteel wordt er volop gewerkt aan de directe schoolomgeving in onze wijk, zodat het mooie schoolgebouw nog meer tot zijn recht gaat komen in het centrum van de wijk. Dit nieuwe schooljaar gaat de school ook officieel worden geopend en zal de naam van het gebouw De Rietwierde op het gebouw komen te prijken.

En er is meer gaande in onze wijk. Zo is er een nieuwe vereniging Cultuur & Sport Reitdiep opgericht. Deze vereniging werkt volop samen met de wijkvereniging. Doel van deze vereniging is het creëren van meer sport- en cultuuractiviteiten voor wijkbewoners. De wijkvereniging verwelkomt deze nieuwe vereniging van harte en kan volop achter hun doelstellingen en activiteiten staan. Beide besturen van de verenigingen hebben intenties uitgesproken om samen te

werken waar dit zinvol en nuttig is. In deze wijkkrant leest u zeker meer over de nieuwe vereniging.

Dan ligt er nog de kwestie van nieuwe speelplekken voor de oudere jeugd in het noordelijke gedeelte van de wijk. Het bestuur van de wijkvereniging is door wijkbewoners en partijen benaderd, zowel voor- als tegenstanders van diverse speellocaties. Uiteindelijk heeft het bestuur het volgende standpunt naar de Gemeente ingenomen: “Het bestuur zal niet gaan adviseren over de speelplekken waar de meningen van de wijkbewoners zover uit elkaar liggen. Het bestuur van de bewonersvereniging vindt wel dat er speelplekken dienen te komen voor oudere kinderen, ook in het noord gedeelte van de wijk. Het is de gemeente Groningen die voor haar moverende redenen de contracten en samenwerking met de Twentse bouwers heeft opgezegd en daarmee de ontwikkelde plannen voor de groene enclave bevriest. De gemeente Groningen maakt daarmee ook de speelplekken voor oudere kinderen in de groene enclave onmogelijk. Het bestuur vindt dan ook dat de gemeente Groningen tot een oplossing dient te komen. Het bestuur kan en zal de gemeente niet gaan adviseren over de locatie van de speelplekken.” De wijkbewoners die het bestuur hebben benaderd hebben over dit bestuursstandpunt bericht ontvangen.

Dan nog iets over Reitdiephaven. Afgelopen periode heeft de Action

zich in Reitdiephaven gevestigd. En de komende tijd zullen zich hopelijk meer ondernemers vestigen aan de haven, waardoor de levendigheid en de sociale praktische leefbaarheid in onze wijk nog meer tot ontwikkeling en bloei mag komen. Het bestuur wenst alle ondernemers in Reitdiephaven in ieder geval veel succes en hoopt dat vele wijkbewoners hun ondernemingen bezoeken.

Verder is het mij opgevallen dat er steeds meer wijkbewoners zijn die tot de aanschaf van zonnepanelen over zijn gegaan mogelijk enthousiast geraakt door een artikel hierover in de wijkkrant. Ook mijn huis heeft sinds anderhalf jaar zonnepanelen op ons dak. Ik moet zeggen: heerlijk dat leven van de zon en het licht. Mocht u geïnteresseerd zijn in de aanschaf van zonnepanelen, uw medewijkbewoner die ze al heeft wil vast wel informatie verschaffen voor wat praktische tips over de aanschaf. Zie voor informatie de wijkwebsite in de wijkkrant nummer 3 van 2011. Ook in dit nummer meer informatie over schone energie.

Tot slot wens ik alle wijkbewoners een fijn en goed najaar toe waarin we genieten van onze prachtige woonomgeving in de Reitdiepwijk.

Jan Mulder Voorzitter bewonersvereniging Reitdiepwijk

Page 5: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

5

Verloskundigen: Sabrina Douw Gerdien Gunnink

Kleinschalig, betrokken en persoonlijk.

Wil je je aanmelden?

Verloskundige ReitdiepReitdiephaven 430Tel: 06-31623456

www.verloskundigenpraktijkreitdiep.nlinfo@verloskundigenpraktijkreitdiep.nl

De Stint rijdt in Groningen !!!Voor de leiding van BSO KITS is het nog even wennen maar voor de kinderen is het een feestje!!

Buitenschoolse opvang KITS, gevestigd op het zernikecomplex, heeft als eerste kinderopvanglocatie in Groningen een STINT!Dit is een soort bolderkar waar tien kinderen in vervoerd kunnen worden.Met een elektrische motor wordt de stint aangestuurd. Achterop staat een volwassene die de stint bestuurt.Sinds half augustus is het voertuig in gebruik. Kinderen kunnen zo veilig gehaald en gebracht worden van school (de rietwierde en fenix in gravenburg) en naar de buitenschoolse opvang KITS op het zernikecomplex te Groningen. Voor de besturing van de Stint hoef je niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Een helm dragen is ook niet verplicht. Naast het halen en brengen van de kinderen naar school biedt het de leiding van KITS de mogelijkheid om na schooltijd en in de vakanties vele leuke uitstapjes met de kinderen te ondernemen.Bent u nieuwsgierig geworden?? 0p zaterdagmiddag 15-9 vanaf 14.00 organiseert KITS een open dag op de locatie aan de deimten. U bent van Harte welkom!! Tel 050 5791970.

Met vriendelijke groeten,Nicole AlbersAlgemeen directeur Kinderdagverblijf KITS

Page 6: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

6

Kids First Reitdiephaven KDV/BSO – Kinderopvang op een unieke locatie

Bij de haven van Reitdiep is de unieke en moderne kinderopvang Kids First Reitdiephaven gevestigd.

Kinderopvang Kids First heeft een kinderdagverblijf waar ruimte is voor 32 kinderen van 0 – 4 jaar. Het kinderdagverblijf is onderverdeeld in 3 groepen, nl. een babygroep, een peutergroep en een verticale groep. Enthousiaste, ervaren pedagogische medewerksters heten uw kind(eren) van harte welkom al vanaf 07.00 uur tot 18.00 uur

Kids First Reitdiephaven biedt ook buitenschoolse opvang. Er zijn 2 BSO groepen, waaronder een sport-BSO groep. Deze buitenschoolse opvang richt zich met name op sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Onder begeleiding van een sportinstructeur kunnen kinderen volop spelen en bewegen. Plezier maken staat voorop onder het motto: “De bewegende ontwikkeling van een kind staat centraal”Kids First biedt naast naschoolse opvang ook de mogelijkheid voorschoolse opvang en (extra) vakantie opvang te reserveren. De openingstijden zijn van 07.00 uur tot 18.30 uur. Een leuke bijkomstigheid is dat

de tarieven voor de BSO per 1 september verlaagd zijn.Waarom Kids First?Er wordt bij Kids First Kinderopvang altijd naar het belang van het kind gekeken. De pedagogisch medewerkers begeleiden niet alleen een groep maar hebben voor de kinderen ook een mentor functie. Alle kinderen bij de kinderopvang van Kids First krijgen de ruimte om zichzelf te zijn en zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo.

Elk kind is uniek maar ook elke locatie van Kids First is uniek. Het is opvallend dat de pedagogisch medewerkers bij elke locatie, ondanks de (drukke) buitenwereld, binnen een sfeer van warmte, rust en gezelligheid laten ontstaan, waarbij kinderen op de eerst plaats staan (hetgeen de naam van de organisatie ook al doet vermoeden).

De LocatieIn totaal beschikt Kids First Reitdiephaven over ca 350 m2 binnenruimte. Het is een prachtig pand met een kleine verdieping aan de voor- en achterzijde. Op het kindvriendelijke dakterras kunnen de kinderen buitenspelen.

Naast het kinderdagverblijf is We Fitness, een sportschool waar u kunt sporten terwijl uw kind(eren) bij de kinderopvang verblijven. Aan een extra buitenruimte naast het havengebouw wordt met de gemeente en havenbeheer druk gewerkt.

Bent u op zoek naar verantwoorde én leuke kinderopvang, dan bent u bij Kids First Kinderopvang aan het juiste adres. Meer informatie kunt u vinden op de website www.kidsfi rst.nl. Natuurlijk kunt u ons ook bereiken op het hoofdkantoor van Kids First, telefoonnummer 0297 - 214436 of per email planning@kidsfi rst.nl.

Kids First Kinderopvang, met recht de leukste kinderopvang van Groningen!

Kids First Reitdiephaven Reitdiephaven 153 9746 RC Groningen Telefoon: 0297-214436 Email: planning@kidsfi rst.nlWebsite: www.kidsfi rst.nl

De  leukste  kinderopvang  met  de  mooiste  speelruimte  van  Groningen!  

Wij  Bieden:  o  Hele/Halve  Dagopvang  0-­‐4  jaar  o  Naschoolse  Opvang  4-­‐12  jaar  o  Flexibele  Opvang  0-­‐12  jaar  o  Vroeg  open;  ook  in  vakanFes  o  Geregistreerd  en  betaalbaar    

11  loca7es  in  Groningen  o  KDV/BSO  Alles  Kids  (Oosterpark  bij  UMCG)  o  BSO  Alles  KweQer  (Oosterhoogebrugschool)  o  BSO  ‘t  Brugwachtertje  (Vensterhuis)  o  KDV  Flipper  (Ulgersmaborg,  bij  sluis)  o  KDV  De  Gravenburger  (Groningen  West)  o  BSO  De  Gravenburger  (Gravenburg)  o  BSO  De  Honingboom  (Beijum)  o  BSO  Hoogkerk  (Anne  Frankschool)  o  BSO  Hoornse  Wijken  (Corpus  den  Hoorn)  o  KDV/BSO  Hummelhof  (Hoornse  Meer)  o  KDV/BSO  Reitdiephaven  (Reitdiep)

   

Centraal  kantoor  Postbus  1030  3640  BA  Mijdrecht  Telefoon  0297  -­‐  2244326  www.kidsfirst.nl  

*  KDV  =  Kinderdagopvang,  0-­‐4  jaar,  BSO  =  Buitenschoolse  opvang  4  –  12  jaar    

Page 7: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

7

Begeleiding bij verlies en verdriet.

U bent van harte welkom voor een gratis oriënterend gesprek.

kunstzinnig coachAnja Ganzeboom

Tjariet 21 06 [email protected]

www.stroming-verliesenverdriet.nl

Straatfeest HelwerdZaterdag 14 juli was het zo ver, het was weer tijd voor een straatfeest in de gezellige straat Helwerd.

De kinderen vermaakten zich al vanaf 11.00 uur op de stormbaan en het springkussen.Maar om 15.00 uur ging het feest echt van start en toen kwam de zon er ook nog bij. Het thema was dit jaar Olympische spelen/Griekenland.

De middag stond in het teken van sport en spel: een estafette over de stormbaan, penaltyschieten op fl essen, een skelterrace met ringsteken en een judo-clinic, met echte judopakken aan, gegeven door Martijn Dijkman.

Veel kinderen en enkele volwassenen waren de hele middag fanatiek bezig.Daarna was het etenstijd voor de kinderen. In de prachtig versierde tent in Griekse stijl aten zij patat, suzuki en salade. En

buiten een ijsje toe. Toen vond ook de prijsuitreiking plaats. Omdat het motto van de Olympische Spelen is of was: meedoen is belangrijker dan winnen, was er voor ieder kind een prijsje.

Vanaf 20.00 uur begon het feestprogramma voor de volwassenen. Zij konden plaatsnemen aan prachtig gedekte tafels en genoten van een Griekse maaltijd.Er werd ondertussen gezellig bijgekletst. En om 23.00 uur was het zover, een gastoptreden werd aangekondigd, want niemand minder dan Nana Mouskouri verscheen. Het werd een prachtig en hilarisch optreden.

De avond werd afgesloten met een Olympische quiz, waarbij onze nieuwe straatgenoten met de eer gingen strijken.We kunnen terugkijken op een geslaagd feest, waaraan veel mensen hun steentje hebben bijgedragen.

Page 8: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

8

Parkappartementen Reitdiephaven (VI)Tabee Mylo

Tsja….. even wat treurigs….

Onze Mylo is niet meer. Onze trouwe viervoeter is op de 1e april j.l. overleden. Hij zat altijd vol

gekkigheid, dus die 1e april was niet zo vreemd gekozen door hem.

Het ging al een tijdje niet goed; kortademig en af en toe viel die zo maar om. Volgens de dierenartsen beneden bij ons in het gebouw, was z’n hartje versleten…Langs het Reitdiep lopen vond hij nog steeds prachtig, maar een wandelingetje van een uurtje duurde dan al gauw een hele morgen. Hij was ook niet meer zo vrolijk de laatste tijd, alleen als hij de hond Storm zag en daar even mee had geknuff eld, dan was hij de hele verdere dag aan het kwispelen.

Met medicijnen hebben we het nog een paar maanden weten te rekken, maar die 1e april was het dan echt over; tijdens een kort wandelingetje langs de haven bij de boardwalk woningen, viel hij ineens

om en begon te stuiptrekken, door die bewegingen gleed hij bijna het water in. Gelukkig kon ik hem aan z’n riempje nog net terugtrekken. Op de arm genomen en naar huis…. dan is zo’n beestje nog best zwaar hoor. Thuisgekomen in z’n mandje gelegd, waar hij heel snel ademend nog wist uit te klauteren. Al puff end leunde hij tegen de zijkant van de bank, kon anders niet overeind blijven...Heel snel kwam de dierenarts, ze moest uit Zuidhorn komen want het was ook nog zondag. Ze gaf Mylo een injectie en als hij daar - met een uurtje of zo - niet positief op zou reageren dan moesten we met het ergste rekening houden…

En het was erg!

’s Middags moest hij z’n defi nitieve spuitje hebben, dat is thuis gebeurd. Hij is heel rustig ingeslapen…. in z’n eigen mandje…Bij deze alle hulde voor het geduld, begrip en zorg die de dierenartsen, beneden in ons appartementen-complex, op hebben kunnen brengen voor onze - soms toch wel zeer temperamentvolle - Mylo!

Hij is in de tuin van onze dochter begraven, dat wilde ze graag. Ze had Mylo als jong meisje gekregen van een vriend, maar toen ze het huis uit ging bleef Mylo bij ons… Nu is die weer voor altijd bij haar…Zo gaat dat lezer.

Gelukkig blijft het zonnetje schijnen, maar of we ooit nog een ander hondje nemen om langs het mooie Reitdiep te wandelen…?Waarschijnlijk niet.

Een volgende keer een weer wat vrolijker onderwerp.

Gerard Hartgers 15082012

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Maurice SchippersKleiwerd 149746 CV GroningenTelefoon [email protected]

www.mschippers-installatietechniek.nl

GasWaterAircoC.V. installatiesRioleringSanitair

Page 9: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

9

Uitnodiging voorlichtingsbijeenkomst Zonne-EnergieOp dinsdag 2 oktober om 20.00 uur bent u van harte welkom bij de Rietwierde aan de Slenk 2 om een voorlichtingsavond bij te wonen over zonne-energie. Deze avond wordt georganiseerd door Sunrenity. Sunrenity is een jonge organisatie uit de Stad Groningen die zich volledig richt op het toepasbaar maken van zonne-energie.

Steeds maar stijgende elektriciteitsprijzen betalen aan uw energieleverancier of de komende 25 jaar uw elektriciteitsprijs vastzetten door een eigen duurzame thuiscentrale in gebruik te nemen?Een keuzemogelijkheid die het overwegen waard is.

Wereldwijd stijgt de behoefte aan energie enorm door hogere levensstandaarden en opkomende economieën van landen als bijvoorbeeld China en India. De olie, gas en kolen reserves zijn echter eindig, steeds moeilijker te winnen en CO2-uitstoot zorgt voor milieuproblemen. Onze niet hernieuwbare energiebronnen zijn beperkt maar de zon daarentegen is onuitputtelijk. Zonne-energie is duurzaam, stil, veilig, milieuvriendelijk en zeker rendabel. Zonnepanelen zijn daarom sterk in opkomst.

Zonnepanelen zetten zonnestralen om in elektriciteit. Opgewekte elektriciteit kan direct in uw woning of bedrijf worden toegepast. Overtollige stroom word aan het openbare net terug geleverd. Het ‘nadeel’ van zonnepanelen is dat u ‘s nachts geen stroom opwekt, en overdag te veel. ’s Nachts neemt u dus af van het net, overdag levert u terug aan het net. U krijgt voor uw terug geleverde stroom hetzelfde als waarvoor u het afneemt. Dus naast de kilowattuurprijs krijgt u ook uw BTW en energiebelasting terug. Hierdoor haalt u rendement op uw panelen. Door het gebruik van zonnepanelen kunnen zowel huishoudens als ondernemers

besparen op de energierekening en tevens een bijdrage leveren aan een beter milieu . De kosten van zonnepanelen zijn eenmalig en de besparingen komen jaar na jaar terug. Per jaar bespaart een gemiddeld huishouden met 8 zonnepanelen van Sunrenity ongeveer € 400,- aan energiekosten. Zonnepanelen verdienen zichzelf altijd terug.

Op dit moment geeft de overheid een subsidie op zonnepanelen die kan oplopen tot €650,-. Deze subsidieregeling is ingezet om particulieren te stimuleren duurzame elektriciteit te produceren met zonnepanelen. Door deze regeling is de terugverdientijd korter.

In de Reitdiepwijk zijn veel huizen ideaal gesitueerd voor het gebruik van zonnepanelen. Nieuwsgierig naar wat er

voor u haalbaar is met zonne-energie? Op de voorlichtingsavond in schoolgebouw de Rietwijde zal informatie gegeven worden en is er de mogelijkheid vragen te stellen over bijvoorbeeld installatie van zonnepanelen, investering, jaarlijkse opbrengsten en terugverdientijd.

U bent van harte welkom.

Waar : de Rietwierde, Slenk 2, GroningenWanneer : Dinsdag 2 oktober 2012Hoe laat : 20.00 uur.

De presentatie zal worden gegeven door Wilco van der Veer van Sunrenity. U kunt mij bereiken via email adres [email protected] of telefoonnummer 06 - 18 57 94 71. U kunt ook kijken op de website www.sunrenity.nl Aanmelden vooraf is gewens

ColofonDe Reitdiep wijkkrant is de krant voor de bewoners van het Reitdiepgebied en wordt gemaakt door vrijwilligers. De wijkkrant verschijnt 3 keer per jaar.

Redactie:Dick Visser (coördinatie), Alice Koning, Henk Jasper (opmaak), Roland Ogink.met dank aan: Gerard Hartgers

Aanleveren kopij:mail naar: [email protected] nr. 3, 2012:1 december 2012

advertentieplaatsing en prijzenmail naar: [email protected] bel: 050 313 04 28 (Dick Visser)

Page 10: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

10

Energieprojecten: vooral BrandhoutWijkbewoner Herman Noback, voormalig docent aan de HTS, publiceerde recent een boek met de veelzeggende titel: Energieprojecten, vooral Brandhout. In een tijd waarin duurzame- en schone energie centraal staan in het marketing concept van elke energieleverancier, rekent Noback simpel voor wat wel en vooral wat geen hout snijdt. Naar eigen zeggen zijn de berekeningen helemaal niet moeilijk, maar voor de minder natuurkundig onderlegde lezer is het boek een helder handvat en biedt het een prachtige inkijk in de wereld van energie. Binnenkort hoopt Cultuur & port Reitdiep in de wijk een lezing van Herman Noback te organiseren. U wordt daarover via de website www.reitdiepwijk.nl geïnformeerd. Onderstaand geeft Noback zelf een korte toelichting op zijn boek.

Het lijdt geen twijfel: fossiele energie raakt op. Terecht wordt er van alles bedacht om het (toekomstige) tekort aan te vullen. Daarbij worden veel ideeën geopperd die gewoon larie zijn, of niet goed.

Elektrische auto’s worden gepropageerd, maar het is gemakkelijk aan te tonen dat elektrische auto’s per kilometer evenveel fossiele energie gebruiken als benzineauto’s. Een Prius die 6,1 liter per 100 km gebruikt (1: 16,4) is niet slecht, maar je valt er niet van achterover.

Enkele jaren geleden werd de waterstofeconomie voorspeld. Je kunt echter waterstof alleen maar maken door OF de helft van aardgas niet te gebruiken, OF aan waterstof de energie van steenkool mee te geven.

Sommige plannen die met veel bravoure worden gepresenteerd zijn gewoon absurd. (Fietspaden met zonnepanelen, met waterstof elektriciteit leveren aan parkeergarages, trillingsenergie) Er zijn ook projecten die goed werken, bijvoorbeeld CSP, (met spiegels geconcentreerd zonlicht) in de Sahara. Het fi etsvriendelijk zijn van Stad spaart veel energie. In een Franse stad van dezelfde afmetingen ga je met een auto, niet op de fi ets.

Maken van duurzame energie helpt, weliswaar niet erg veel, maar het helpt. Kopen van duurzame energie helpt niet. Het bezuinigen op energieverbruik is veel eff ectiever dan het produceren. Het isoleren van de spouwmuur (in oudere huizen) bespaart per geïnvesteerde euro 15 keer meer dan zonnepanelen. Speciale velden met zonnepanelen? Leg ze eerst maar op dak, eff ectiever.

De hele discussie over energietekorten en CO2 en opwarming komt voort uit een zeer eerzame zorg voor de toekomst. Daar hoort geen kernenergie bij. Afgezien van de niet zo denkbeeldige gevaren voor onszelf, het grote probleem van afval en ontmantelen, wordt hoe dan ook doorgeschoven naar de toekomst. Een hypotheek die niet afgelost kan worden.

Hoe komt iemand nou op het idee om al dat soort dingen uit te rekenen. Wel, ik heb altijd met dit soort natuurkunde en techniek gewerkt. Ook op de HTS les gegeven. De berekeningen zijn trouwens helemaal niet moeilijk, er is alleen veel verwarring mogelijk. Om 1 kWh elektriciteit te maken is meer dan 2 kWh aan steenkool of gas nodig.

Over dit soort “energiebesparing” en “verduurzaming” gaat het boek Energieprojecten: vooral Brandhout. Het boek is via de reguliere boekhandel en ook online verkrijgbaar voor € 23,50. Wijkbewoners kunnen natuurlijk ook even langs de Bunderriet 13 fi etsen en het boek daar ophalen. Het telefoonnummer van Herman is 050 312 5013

Page 11: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

11

!!!

"#$%&#!'%(()*(#$!+!,-./)*

!"#$%&'(&)$#&$*($&&)$'&+,&$-.)"&/0

1+$**,$")$2&"34"&(0

Page 12: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

12

cultuur en sport krant cultuur en sport krant

Intro ductie

Wat wil de vereniging Cultuur & Sport Reitdiep? Door Marjolijn de Wijk, voorzitter

Onze wijk kent veel talentvolle en enthousiaste bewoners. Enkelen van hen hebben vorig jaar hun talent voor de wijk ingezet: Monica Mulder gaf danslessen op school, Leanne Nieuwenhuis maakte in een lessenreeks een prachtig mozaïek met de kinderen van OBS Meander en Niels Vogel, zelf fervent hockeyer, organiseerde hockeylessen op de velden naast onze wijk. Al kletsend langs de lijn was het idee snel geboren: “Dit soort dingen moeten we structureel gaan doen! Moet je zien wat een blije gezichten en wat leuk om zo nieuwe ouders en kinderen te leren kennen!” Enthousiasme werkt aanstekelijk en binnen een paar dagen tijd was er een voorlopig bestuur gevormd.

Ons doel is de Reitdiepwijk te laten bruisen op sportief en cultureel gebied. Om dit doel te bereiken hebben we de vereniging Cultuur & Sport Reitdiep opgericht. Een vereniging voor en door wijkbewoners.

We zijn aanvullend op bestaande verenigingen, niet concurrerend. We nodigen bestaande verenigingen uit om voor Cultuur & Sport Reitdiep een

lessenserie in de wijk te verzorgen. Het voordeel voor hen is contact te leggen met mogelijk toekomstige leden en voor de wijk is het fi jn als er gevarieerd aanbod in cultuur en sport op loop- of fi etsafstand voorhanden is. Nog liever willen we talent uit de wijk inzetten en we hopen dat veel mensen uit de wijk zich melden: voetballers, tennissers, schilders, gitaristen, fotografen, zangers: als je je talent wilt delen, aarzel niet maar meld je aan.

Plezier en kennismaken met een sport of culturele activiteit staan bij C&S Reitdiep voorop. Wie competitie wil spelen, verwijzen we naar bestaande sportverenigingen. Soms is een vervolg op de introductielessen mogelijk in de wijk, bijvoorbeeld voor Labooca en Pencak. In andere gevallen zul je de wijk uit moeten. Met dit systeem voorkomen we dat kinderen die nog niet toe zijn aan een defi nitieve keuze, die toch noodgedwongen moeten maken. Zo voorkom je teleurstellingen en zit je niet aan een jaarcontributie vast van een specifi eke vereniging.

Cultuur & Sport Reitdiep is aangesloten bij de NCS (Nederlandse Culturele Sportbond). Daardoor is ieder lid verzekerd bij

ongelukken en krijgen we ook inhoudelijk ondersteuning. De NCS past goed bij wat wij willen: verschillende sporten en gevarieerd cultureel aanbod, voor jong en oud.

We gaan door met onze gratis kennismakingsactiviteiten tot de herfstvakantie (22 oktober). Daarna gaan we offi cieel van start. We werken met lidmaatschap tegen een bescheiden basiscontributie en bijbetaling per module. Daarvoor krijg je als lid een gevarieerd aanbod voor een heel jaar en kun je tussentijds switchen van module! Leden van de wijkvereniging krijgen korting op de contributie. Ook op andere fronten wordt samengewerkt met de wijkvereniging Reitdiep.

Voor het aanbod na de herfst, de prijs van modules en ander nieuws verwijzen we je naar de wijkwebsite: www.reitdiepwijk.nl of naar www.facebook.com/cultuurensportreitdiep.

We hopen dat Cultuur &Sport Reitdiep een succes wordt en de Reitdiepwijk een nog leukere wijk wordt om in te wonen!

Page 13: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

13

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Dans en

Danstalentjes“Voor de voorstelling moet je wachten achter de gordijnen, in het donker, tot de muziek begint.”

Op 10 juni jl. dansten negen talentjes uit de wijk Reitdiep de sterren van de hemel op het podium van de Schouwburg. Zij deden vol overgave mee aan de leerlingenuitvoering van balletschool La Danse. Na een advertentie in de wijkkrant Reitdiep gaven zij zich op voor een proefles kleuterdans en volgden daarna een half jaar lessen. Het meedoen aan een voorstelling is niet niets hoor, luister maar eens:

• Dan ga je steeds maar weer opnieuw oefenen voor een dansje (zucht)

• Een vlinderdansje met vlindermuziek• Mama moet dan soms samen met andere mama’s of oma een

balletrokje maken• Je moet ook dezelfde panty en schoentjes aan• Zelfs twee keer op zaterdag ga je dan oefenen met allemaal

juffen die kijken (generale repetitie) en het is dan heel erg druk op de balletschool

• Het is in de echte Schouwburg en dat is s’avonds• Je wordt ook mooi opgemaakt, en een haarband met

vlindersprietjes in je haren• Dan moet je wachten achter de gordijnen, in het donker, tot de

muziek begint• Mijn schoentje was ook nog uit• Op het toneel is het wel lastig om je plekje te vinden • Het is echt vet, dit wil ik altijd.• Mama moest er een beetje van huilen, maar dat was omdat ze

het zo mooi vond.

Het zou toch mooi zijn als veel meer kinderen via C&S Reitdiep kennis zouden kunnen maken met dans of een andere sport of culturele activiteit.

Vanaf september zal Monica Mulder vanuit C&S Reitdiep modules kleuterdans, kinderdans en kinderjazzballet verzorgen. Zij is na haar opleiding aan de dansacademie in Tilburg al vele jaren als docente verbonden aan balletschool La Danse. In de lessen Kleuterdans maken de kinderen op speelse wijze kennis met dans, beweging en muziek met aandacht voor de kinderlijke fantasie en creativiteit van kleuters. De kinderlessen (vanaf 6 jaar) bouwen hierop voort. Er is aandacht voor spel, improvisatie, muzikaliteit en doelgerichte oefeningen maar het gaat bovenal om het dansplezier. We dansen op klassieke en hedendaagse kinder (pop-) muziek. In de kinderjazz lessen (vanaf 8 jaar) ontwikkelen de kinderen de basistechnieken van de jazzdans, afgestemd op hun leeftijd maar ook daar staat vooral het plezier in dansen voorop!

Page 14: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

14

B estuur en C ommissies

Bestuur en commissieleden Cultuur en Sport ReitdiepAlgemeen bestuur: Marjolijn de Wijk, voorzitter e-mail: [email protected] Arnoud Postma, vice-voorzitter e-mail: [email protected] Hendrik-Jan Koelers, penningmeester e-mail: [email protected] Leanne Nieuwenhuis, secretaris e-mail: [email protected] Jolanda de Vries, projectleider [email protected] Niels Vogel, lid projectgroep Commissies: PR & Communicatie: Leo Lindeman, Monica Mulder en Linda Hendriks e-mail: [email protected] Programma sport en cultuur: Leanne Nieuwenhuis en Jolanda de Vries e-mail: [email protected] Sponsoring: Arnoud Postma e-mail: [email protected]

Online www.cultuurensportreitdiep.nl (verbonden aan www.reitdiepwijk.nl) www.facebook.com/cultuurensportreitdiep e-mail: [email protected]

Colofon Redactie: Linda Hendriks, Monica Mulder, Marjolijn de Wijk Vormgeving: Henk Jasper Druk: drukwerk-centrum.nl e-mail: [email protected]

Voor info over advertenties en prijzen: e-mail: [email protected]

Page 15: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

15

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Penc ak Si lat

Heel wat Reitdiepkinderen namen voor de zomervakantie deel aan een tweetal clinics in de verdedigingssport Pencak silat. Hoewel, verdedigingssport? Als we clinicleider Leo Lindeman beluisteren, dan is Pencak silat behalve een sport ook een cultuuruiting! Dat past dus uitstekend bij de uitgangspunten van de vereniging Cultuur en Sport Reitdiep!

Jakarta, 1990 We gaan even ruim 20 jaar terug in de tijd. Het is 1990 en de Groningse kunstacademiestudent Leo Lindeman vertrekt in het kader van een uitwisselingsproject tussen de Kunstacademie Minerva met de Kunstacademie in Jakarta (IKJ), naar Indonesië. Maar hij verdiept zich daar niet alleen in het aanbod van de Indonesische kunstacademie. Omdat hij voor zijn vertrek al actief is in de Pencak silat, zoekt hij in Bogor hoofdleraar Tb. Moch. Siddiq Sakabrata (Pak Siddiq) op. Hij besluit zich verder te verdiepen in de sport en haalt ook zijn docentbevoegdheid.

Groningen, 2012Terug naar nu. Inmiddels heeft Leo in Nederland ook het rijkserkende diploma Docent Oosterse gevechtskunsten (FOG) behaald en zijn eigen vereniging opgericht. Ook in zijn eigen wijk Reitdiep wil Leo het Pencak silat verder bekend maken. Wat is er nu zo anders aan Pencak silat in vergelijking met bijvoorbeeld Judo, Karate of Tae kwon do?Allereerst is de term vechtsport volgens Leo niet helemaal de juiste benaming voor Pencak Silat. Het is een “vechtsport” die gekenmerkt wordt door vooral snelle en vloeiende bewegingen.

De zelfverdediging is erg realistisch, compleet met stoten/schoppen maar ook klem- en werptechnieken. Ook zijn teamspirit en samenwerking erg belangrijk. In Indonesië is de sport sterk vermengd met spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Daarnaast is het ook een kunstvorm waarin bewegingen op traditionele muziek een rol spelen.

Technieken leren en zelfvertrouwen opbouwenPencak is dus meer dan een sport alleen. Dan dient zich de vraag zich natuurlijk aan wat het jongetje of meisje van 8 (of 9, 10 ... 88) daar op de vloer van de gymzaal van meekrijgt. Wat leert hij of zij in de training? Het komt er op neer dat je in de training een aanbod van basisverdedigingstechnieken leert, het is goed voor de concentratie en voor het zelfvertrouwen. Als je wedstrijden doet, gaat het om de techniek, tactiek en ethiek. Je maakt dus ook kennis met sportieve normen en waarden. Verder gaat het er vooral om dat kinderen en grote mensen er plezier in hebben en hun eigen ontwikkeling doormaken. Dat de sport er zo aan bijdraagt dat mensen lekker in balans zijn!

Komend jaar gaat Leo de volgende modules aanbieden: - Cursus (beginners) & cursus (gevorderd) Pencak silat voor de jeugd. - Cursus zelfverdediging voor dames- Cursus Jurus Senam (oefeningen voor de gezondheid van het lichaam en de geest)

Pencak silat, vechtsport of verdedigingskunst?

Page 16: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

16

Ho cke y

Hockeykids Reitdiep ‘te gast’ op ACLO-veld van studentenclub GCHCIn vier woensdagmiddagen maakten voor de zomervakantie ruim veertig kinderen kennis met het hockeyspel. Niels Vogel, initiator van de hockeymiddagen: “Een feest om te zien hoe de kinderen genoten, op het veld vriendjes en vriendinnetjes ontmoetten en zowaar in zeer korte tijd gevoel voor bal en stick aanleerden!”Zelf min of meer ‘geboren’ op de hockeyvelden in Alkmaar, ging Niels Vogel op speelzondagen al mee naar het hockeyveld en lag daar in zijn wieg een middagslaapje te doen naast enkele andere wiegjes, in de bestuurskamer van de hockeyclub. Niels: “Zodra ik zelf vader werd, heb ik me direct voorgenomen om ook mijn kinderen later in aanraking te brengen met het hockeyspel, dat ik zelf altijd zo ontzettend leuk heb gevonden.”

Samenwerking met GCHCZodra hij kon lopen, kreeg Niels zelf zijn eerste eigen stickje in handen en maakte zijn ‘hockeydebuut’ bij ‘De Terriërs’ in Heiloo. Hij speelde in de hoogste jeugdteams (o.a. met Teun de Nooijer!) en deed mee aan de landskampioenschappen voor jeugdelftallen. Tijdens zijn studie geneeskunde in Groningen werd Niels lid van GCHC maar stopte radicaal met hockeyen na zijn co-schappen. Inmiddels is de relatie met GCHC weer springlevend want voorjaar 2012 zocht hij contact met de huidige voorzitter Anouk Tuininga waaruit de huidige samenwerking voortkwam. “Het bestuur en ‘GCHC’ waren direct zeer

enthousiast over mijn voorstel, niet in de laatste plaats omdat ze het leuk vinden om wat voor onze wijk, hun buren, te kunnen doen.”

Instuif-hockeymiddagenMet beschikbaar gestelde plastic leensticks van Vensterschool Hoogkerk maakte een grote groep kinderen uit de wijk kennis met het hockeyspel onder begeleiding van studentleden van GCHC. Niels: “Leuk om te zien dat bij de eerste instuifmiddag alle aangemelde kinderen ook echt aanwezig waren.” Dat enthousiasme vertaalde zich er tijdens de eerste les in dat de meeste kinderen het regenbuitje dat overkwam, niet eens hadden bemerkt terwijl de ouders massaal gingen schuilen in de dug-out. Na de vier kennismakingslessen waren er dan ook veel ouders en kinderen die aangaven graag door te willen gaan met hockeyen en liefst ook weer lekker dichtbij, op de velden van GCHC.

Vorm van het aanbod en doelgroepHelaas waren er vanuit de om informatie gevraagde Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) bezwaren tegen een voortzetting van de samenwerking voor de hockeyjeugd vanwege de concurrentie met bestaande burgerhockeyclubs. Uiteindelijk is er een oplossing bedacht samen met de KNHB waar ook het bestuur van GCHC zich hard voor heeft gemaakt. Niels: “De kinderen kunnen slechts tot 8 jaar trainingslid worden via onze opgerichte

vereniging ‘Cultuur en Sport Reitdiep’. Op deze manier kunnen kinderen van 5 tot en met 7 jaar hockeyervaring opdoen dicht bij huis. Vanaf 8 jaar moeten kinderen die door willen met hockey dan trainingslid worden van een reguliere vereniging.”

Vervolg trainingsaanbod en instuifNa de zomer vinden er zo’n 20 trainingen plaats op de woensdagmiddag. De kinderen die hier aan mee gaan doen, dienen zelf te zorgen voor kunstgras/sportschoeisel, een hockeystick, scheenbeschermers en een bitje (om de tanden te beschermen). De training wordt steeds afgesloten in het spiksplinternieuwe knaloranje ‘GCHC’ clubh uis met limonade. Niels: “Waarschijnlijk worden de kinderen in groepjes ingedeeld en gaan ze ook trainingspartijtjes met elkaar spelen aan het einde van de trainingen. De opzet is en blijft vooral om kinderen de beginselen van het hockeyspel bij te brengen en ze enthousiast te maken. Het wedstrijdelement is ondergeschikt en het speelplezier staat voorop!” Komend voorjaar wordt er opnieuw een aantal instuif-kennismakingslessen georganiseerd om ook nieuwe belangstellenden de gelegenheid te geven in te stromen. Nadere informatie, zowel voor de kinderen die voor de zomer al hockeyden en na de zomer doorgaan, als voor kinderen die in het voorjaar mee willen doen aan de instuif, volgt zo spoedig mogelijk, onder meer via reitdiepwijk.nl.

Yin Komduur:“Ik vond het leuk dat Emma en Rixt ook hockeyden. Ik vond het tikkertje spelen ook leuk.”

Page 17: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

17

Zingen en Swingenmet conservatoriumstudente Jojanneke Hoi! Ik ben Jojanneke Rozeboom en ik ga in de wijk Reitdiep de cursus Zingen & Swingen leiden. Ik begin met twee kennismakingslessen voor kinderen van groep 4 t/m 6 en twee lessen voor tieners vanaf groep 7 t/m 15 jaar. Ik hoop natuurlijk dat alle kinderen na deze korte warming-up door willen stromen in de vervolgmodules na de herfstvakantie!

Studie Docent Muziek aan het conservatoriumIk ben in Nootdorp geboren en ben daar begonnen op de basisschool, die heb ik afgemaakt in Hoogeveen waar ik ook naar de middelbare school ben geweest. Op dit moment ben ik 21 jaar en studeer Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.Het afgelopen jaar heb ik stage gelopen op een basisschool in Rolde waar ik aan groep 4-5 en 7 één keer in de week muziekles gaf. Mijn klassen en ik hebben erg veel plezier gehad in het (meerstemmig) zingen, ritme spelletjes en het ontdekken van andere

muziek. Aan het eind van mijn stageperiode heb ik met groep 7 liedjes ingestudeerd die we in een voorstelling hebben gepresenteerd.

Zingen & Swingen groep 4-6Bij Zingen & Swingen gaan we ook lekker veel zingen! Zit je in groep 4-6 dan zullen we één- en meerstemmig (canon e.d.) gaan zingen met liedjes uit Nederland maar ook uit het buitenland. Dus ook zingen in een andere taal! Naast zingen zullen we ook muzikale spelletjes spelen! Aan het eind van de module laten we alles wat we gedaan hebben, zien en horen aan het publiek tijdens het afsluitend concert. Schrijf je snel in voor de lessen vóór de herfstvakantie om alvast kennis te maken!

Zingen en Swingen voor tieners t/m 15Zit je in groep 7 of 8 of op de middelbare school en heb je ook zin om te zingen, dan ben je van harte welkom in de tweede groep. Wij gaan vooral meerstemmig zingen; pop, musical en anders. Pop- en

musicalliedjes zijn vaak in het Engels. Voor middelbare scholieren is dit geen probleem maar zit je in groep 7 of 8 dan ken je vast ook wel al wat woorden in het Engels. En anders leer je het wel al zingend!Ook gaan we tijdens de lessen na de herfstvakantie zelf een ritmisch stuk componeren. Dat klinkt misschien heel moeilijk maar met z’n allen samen, kom je een heel eind! Net als de andere groep gaan ook wij alles presenteren tijdens het afsluitend concert.

Ik hoop je te zien bij Zingen en Swingen!

Zingen en Sw ingen

• Zeilen wassen en repareren• Ultramar reinigingsproducten • Winterklaar maken scheepsdiesels• Winterbeurt buitenboordmotoren• Opslag bb-motoren/zeilen/masten• Cursus vaarbewijs I en II• Ruime ligplaatsen• Luxe sanitaire voorzieningen

HavenkantoorReitdiephaven 151 050-28011559746 RC Groningen 06-34477366

www.reitdiephaven.nl [email protected]

• Winterklaar maken scheepsdiesels• Winterbeurt buitenboordmotoren• Opslag bb-motoren/zeilen/masten

Reitdiephaven 151 050-2801155

Tip:Kadobon sloephuurvanaf €20,-

Page 18: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

18

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Je eigen creativiteit aanboren, in je eigen wijk

Vóor en dóor de wijk is een van de uitgangspunten van de vereniging Cultuur en Sport Reitdiep. Onze wijk

kent dan ook veel mensen die hun kennis en kunde in willen zetten in cursussen in de wijk. Leanne is zo iemand. Beroepsmatig begeleidt ze creatieve activiteiten in verschillende settingen. Binnen de vereniging Cultuur en Sport Reitdiep gaat ze de rol van cultuurcoördinator vervullen.

Met de kinderen van De Meander begeleidde Leanne het ontwerpen en maken van mozaïeken, die te zien zijn bij de ingang van de school. Voor dit type activiteiten ziet ze binnen de vereniging volop mogelijkheden voor kinderen én voor volwassenen. “Op het creatieve vlak is een enorm arsenaal aan technieken, materialen en activiteiten om aan te bieden.”

Zelf ziet Leanne haar rol als die van begeleider van creatieve processen. “Een belangrijke drive voor mij is om in deze tijd van ‘pre-fab’, zoals bijvoorbeeld die voorgetekende canvas schilderijtjes, mensen de mogelijkheid te bieden hun eigen creativiteit aan te boren.” Een voorwaarde daarvoor is het aanleren van vaardigheden, het leren werken met allerlei materialen, aldus Leanne. “Welk kind kan er bijvoorbeeld tegenwoordig nou nog timmeren? En zo is er nog veel meer te bedenken dat een aanvulling vormt op wat kinderen op school leren.”

Maar er worden niet alleen activiteiten gericht op handvaardigheid georganiseerd. Leanne: “We denken ook aan bijvoorbeeld drama, muziek en fotografie. Voor een aantal activiteiten hebben we al lesgevers,

voor andere moeten we die nog zoeken. Het mooiste zou zijn als we die binnen de wijk zouden kunnen vinden want zo kun je mensen in de wijk met elkaar verbinden!”

Cultuur is natuurlijk een ruim begrip. Zo kan Italiaanse les of een korte introductie in de filosofie ook onder die paraplu vallen. Wat Leanne’s eigen aanbod als cursusbegeleider betreft, gaat het vooral om activiteiten op het gebied van creatieve vorming. Een tipje van de sluier? “We gaan aan de slag met vaar- en voertuigen maken van hout, we gaan rare snoeshanen en vreemde vogels maken, schalen maken van papier-maché en schilderen. Groot schilderen, met grote kwasten en grote gebaren, op groot doek. En dat straks allemaal op een paar minuten fietsen van je eigen huis.”

Enquête resu ltaten

Wat wil de Reitdiepbewoner? Resultaten enquête Cultuur en Sport Reitdiep Wat willen wijkbewoners van de Reitdiepwijk als het gaat om cultuur en sport in de wijk? 205 bewoners in alle leeftijdscategorieën hebben ons dit laten weten door middel van de online enquête die voor de zomervakantie werd gehouden om de behoeften in de wijk te peilen. De enquête is verspreid via onder meer een e-mail naar de beide basisscholen in de wijk, onze wijkwebsite reitdiepwijk.nl en een flyer met de enquête, die huis-aan-huis werd verspreid. Een korte samenvatting van de resultaten. Veel behoefte aan sport en cultuur in de wijk 98 % van de geënquêteerden gaf aan gebruik te willen maken van sport- en/of culturele faciliteiten wanneer deze in de wijk worden aangeboden. We verwachten met de vereniging Cultuur en Sport Reitdiep dan ook in deze behoefte te kunnen voorzien. We kwamen veel enthousiaste reacties over het initiatief tegen in de enquêteresultaten. Qua type aanbod gaat de voorkeur van wijkbewoners uit naar enerzijds langere kennismakingsmodules (5 à 10 x) en anderzijds naar langdurig en ook structureel aanbod. Van wijkbewoners met kinderen op de Naschoolse Opvang gaf het merendeel aan het prettig te vinden als hun kinderen in NSO-tijd deel zouden nemen aan een sport of culturele activiteit. Wat het tijdstip van het aanbod betreft, gaat voor kinderen de voorkeur overwegend uit naar de woensdag- of vrijdagmiddag, volwassenen zouden het liefst ‘s avonds deelnemen aan activiteiten maar sommige mensen ook op een woensdag- of vrijdagochtend. Welke sporten en culturele activiteiten? Wat waren nou de sporten en culturele activiteiten die we het meest tegenkwamen in de enquêteresultaten en wat waren de grootste

uitschieters? Voor kinderen was de top 3: muziek , gym/turnen en een gedeelde derde plaats voor voetbal en dansen. Ook populair waren judo, ballet, zingen/koor/musical, creatieve activiteiten en hockey. Voor volwassenen werden respectievelijk het meest genoemd zumba/labooca, hardlopen en yoga. Veel belangstelling was er ook voor creatieve activiteiten, schilderen, volleybal, zaalvoetbal, fitness/sportschool, badminton en zingen. Veel mensen gaven aan vooral in recreatief verband te willen sporten. Ook gaf een deel van de geënquêteerden aan behoefte te hebben aan gezellige activiteiten zoals samen koken en wijnproeven. En nu verder! Met de komst van een sportschool/fitnesscentrum in de wijk zal voorzien worden in een deel van de bestaande behoefte. Voor alle andere takken van sport en voor het culturele aanbod onderzoekt de vereniging Cultuur en Sport Reitdiep in hoeverre het mogelijk is vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Met een aantal partners, zoals voetbalvereniging Lycurgus, WeFitness en Judosport Dijkman, zijn we al in gesprek. Met andere zullen we op basis van de uitkomsten van deze behoeftenpeiling de samenwerking gaan verkennen. In september gaan we verder met het kennismakingsaanbod en na de herfstvakantie gaan we echt van start! Heb je als wijkbewoner eventuele aanvullingen op de enquête of suggesties voor onze vereniging, dan kun je dat aangeven bij een van onze bestuurs- of commissieleden, waarvan een overzicht te vinden is in deze wijkkrant. Ook wanneer je actief wilt worden binnen de vereniging kun je dat bij hen aangeven.

Page 19: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

19

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Voor een aantal gezinnen in de regio Groningen zijn wij op zoek naar professionele gastouders. Wij zoeken zowel gastouders die geregistreerd staan in het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) als gastouders die nog niet geregistreerd staan in het LRKP.

Wilt u vrijblijvend meer informatie of wilt u zich aanmelden als gastouder? Bel of mail ons gerust even of kijk op: www.viaviela.nl.

Voor een aantal gezinnen in de regio Groningen zijn wij

Gastouders gezocht

ViaViela Groningen, Annet WestertT: 06 - 33 03 59 16E: [email protected]: www.viaviela.nl

Reitdiephaven 157 | 9746 RC Groningen050-312 07 02 | www.waterborg.nl

facebook.com/Waterborg | pinterest.com/Waterborg | Twitter: @waterborg

Backpacking Klimmen WandelschoenenBadkleding Regenkleding WatersportBijboten Reisartikelen WintersportCasual Kleding Schaatsen Wonen aan het waterKamperen Tenten Zeilkleding

DE SPECIALIST DIRECT OM DE HOEK!

Als Personal Touch Travel Reisadviseur kom ik graag bij u thuis of op kantoor. Samen kunnen we elke reis boeken die u wenst. U hoeft er de

deur niet voor uit, u hoeft niet urenlang op internet te zoeken en u boekt uw reis bij een SGR gecerti�ceerd betrouwbaar reisbureau

dat werkt met de ANVR voorwaarden. Het gemak van thuis boeken met het comfort

van een persoonlijk reisexpert. Geen extra kosten, wél meer service

Karin BakkerKromme Riet 6, 9746 PV GroningenM: 06-31914994 T: 050-8511744E: [email protected]/karin-bakker

ervaar het gemak

van een reisbureau aan huis!

Cu ltuur en Sp or t Reitdiep

Page 20: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

20

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

‘Klimmen en klauteren vind ik het leukst!’Hylke Galama (7 jaar) maakte kennis met survival, labooca, hockey en pencak silat Het kraambezoekje aan baby Jochem is een mooie aanleiding grote broer Hylke te interviewen. Eigenlijk heeft Hylke geen tijd voor mij, want hij zou net gaan voetballen met zijn vriend Fabian. Maar vooruit, over sport wil hij wel een praatje maken.

“Nee, ik zit nog niet op sport, maar na de vakantie ga ik op klimmen en klauteren,” zegt Hylke stellig. “Niet op voetbal?” “Nee, op klimmen en klauteren. Dat vind ik het allerleukst.” Zwaaien met touwen Het blijkt dat Hylke aan alles heeft meegedaan wat C&S Reitdiep voor de zomervakantie heeft georganiseerd: Pencak silat, labooca, hockey en survival. Ik neem maar aan dat dat klimmen en klauteren is? “Dat weet ik niet, maar ik vind het heel leuk.”“ En wat vind je er zo leuk aan, kun je dat uitleggen?” Na enig nadenken zegt Hylke: “Anders kan ik nooit buiten zwaaien met touwen en daar wel. En je mag er lekker vies worden. Ik had zin om bommetje te doen in de sloot met al dat kroos. Maar dat heb ik niet gedaan, want mama is soms een beetje streng.” Allerlei sporten “Zeilen vond ik ook heel leuk. Dansen ook. Die mijnheer was heel sterk, ik denk dat hij veel eitjes eet. En hij had ook spierballen.”“Volgens mij ben jij een hele sportieve jongen die alles leuk vindt, klopt dat?” “Ja, eerst wilde ik ook met hockey doorgaan,

maar toen we gingen klimmen en klauteren vond ik dat toch nog leuker. Twee vrienden uit mijn klas zitten daar ook op, Luca en Jesse. Met twee ss-en!”“Heb je ook al van onze nieuwe club gehoord, waar je allemaal verschillende sporten kunt doen?” Hylke trekt zijn schouders op. Nee dus. “Cultuur en Sport Reitdiep heet die club, die heeft al die leuke sportdingen georganiseerd.” Cultuur? Hylke kijkt naar buiten, zijn geduld begint duidelijk op te raken. “Nog even Hylke, ik ben bijna klaar. Ik wil alleen nog even weten of je ook van cultuur houdt, want onze vereniging heet niet voor niks Cultuur en Sport Reitdiep.” “Wat is cultuur? Dat ken ik niet.” “Nou, boeken lezen bijvoorbeeld, of de Donald Duck, daar houd je toch van? Dansen, muziek maken, toneel spelen,

knutselen.” “Oh, dat. Nee, dat vind ik niet zo leuk.”“Ik wel!” roept zus Rixt van bijna 5. “Ik wil meedoen hoor met die ku ku knutselen en zo. En ik wil ook zingen, dat vind ik leuk! En kleien!”Mooi zo. De kinderen in huize Galama worden op hun wenken bediend. C&S Reitdiep biedt het allemaal aan. Hokus Pokus (Pilatus)Tot slot nog een laatste vraagje. “Houden jullie papa en mama van sport en cultuur?” “Weet ik niet” zegt Hylke. “Papa zit wel eens op de bank met een boek. En mama doet Pilatus.” Pilatus? Dat woord ken ik dan weer niet, behalve van het rijmpje hokus pokus pilatus pas. En terwijl zijn mama mij enthousiast begint te vertellen over de sport Pilatus, pakt Hylke snel zijn voetbal en glipt met vriend Fabian naar buiten. Gelijk hebben ze, genoeg gepraat, tijd om te sporten!

Sur v ival

Page 21: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

21

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

L ab o o c a

Learning with fun...professionele lessen, alle muziekstijlen…

Jazz, Blues, Pop, Latin, Klassiek, etc.Contact: Igor Demydczuk

docerend en uitvoerend musicusMobiel 0628260348

E-mail [email protected]  http://www.igordemy.com

Prijzen20min - € 13,- 30min - € 20,- 45min - € 30,- 60min - € 40,-

Pianoles

Page 22: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

22

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Aanb o d

Cultuuractiviteit datum / tijd doelgroep locatie wat gaan we doenschilderen - groot groter grootst

vrij. 5 oktober16.00-17.30 uur

8-13 jaar De Rietwierde, De Slenk “Met grote bewegingen en lange kwasten kun je lekker schilderen. Hiermee starten we de middag, waarna we verder werken aan een eigen schilderij.”

rare snoeshanen/vreemde vogels

di. 18 en 25 september20.00-21.30 uur

14-77+ jaar De Rietwierde, De Slenk “ Van takken, touw, steentjes, schelpen en lijm worden beesten gemaakt. Neem een tak mee en wat je maar verzameld hebt om nog eens wat mee te doen.”

voertuigen en vaartuigen vrij. 21 en 28 september13.30-15.00 uur

8-12 jaar De Rietwierde, De Slenk “ zagen, boren, timmeren, schroeven en zo een v....tuig maken!”

zingen en swingen 1 vrij. 28 september en 5 oktober15.00-16.00 uur

6-10 jaar De Rietwierde, De Slenk “We gaan één- en meer-stemmig zin-gen en spelen met onze stemmen en treden aan het eind op voor publiek!”

schalen maken van papiermaché

vrij. 5 en 12 oktober13.30-15.00 uur

kind + ouder De Rietwierde, De Slenk “kind en ouder maken een schaal van gescheurd en geplakt papier. Neem van huis een schaal mee als mal.”

zingen en Swingen 2 vrij. 12 en 19 oktober16.00-17.00 uur

11-15 jaar De Rietwierde, De Slenk “We gaan één- en meer-stemmig zin-gen en spelen met onze stemmen en treden aan het eind op voor publiek!”

schilderen - groot groter grootst

vrij. 12 oktober20.00-21.30 uur

15+ jaar De Rietwierde, De Slenk “Met grote bewegingen en lange kwasten kun je lekker schilderen. Hiermee starten we de middag, waarna we verder werken aan een eigen schilderij.”

drama di. 18 september16.15-17.00 uur

4-8 jaar De Rietwierde, De Slenk “kringspel drama”

Sportactiviteit datum / tijd doelgroep locatiejudo 1 wo. 10 en 17 oktober

13.30-14.30 uur4-7 jaarmin. 6, max. 30 deelnemers

De Rietwierde, De Slenk

judo 2 wo. 10 en 17 oktober14.30-15.30 uur

8-12 jaarmin. 6, max. 30 deelnemers

De Rietwierde, De Slenk

zeilen za. 22 september (o.v.)11.00-13.00 uur en14.00-16.00 uur

8-12 jaarmin. 6, max. 24 deelnemers

Reitdiephaven

surfen za. 22 september (o.v.)11.00-13.00 uur en14.00-16.00 uur

10-16 jaarmin. 4, max. 12 deelnemers

Reitdiephaven

kleuterdans za. 29 september9.30-10.15 uur

4-5 jaarmin. 6, max. 12 deelnemers

Speellokaal De Rietwierde, De Slenk

kinderdans za. 29 september10.15-11.00 uur

6-7 jaarmin. 6, max. 12 deelnemers

Speellokaal De Rietwierde, De Slenk

jazzdans za. 29 september11.00-11.45 uur

8-10 jaarmin. 6, max. 12 deelnemers

Speellokaal De Rietwierde, De Slenk

pré-puppyvoetbal wo. 19 en 26 september15.30-16.30 uur

4-5 jaarmin. 6, max. 24 deelnemers

Aclo-veld

poweryoga vrij. 21 en 28 september20.00-21.00 uur

16+ jaarmin. 6, max. 30 deelnemers

De Rietwierde, De Slenk

hardlopen di. 18 en 25 september19.30-20.30 uur

16+ jaarmin. 6, max. 40 deelnemers

De Slenk (verzamelen)

volleybal vrij. 5 en 12 oktober20.00-21.00 uur

16+ jaarmin. 6, max. 18 deelnemers

De Rietwierde, De Slenk

Kennismakingsaanbod cultuur en sport, zomer tot herfstvakantie 2012

Page 23: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

23

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Aanmelden en contributie

Aanmelding kennismakingsaanbod Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan gauw in voor een kennismaking! Dat kan via het emailadres: [email protected]. Vermeld in de mail aan welke kennismakingsles of lessen je wilt deelnemen, de naam van de deelnemer/deelneemster en haar of zijn geboortedatum.

Inschrijven voor deelname aan het kennismakingsaanbod is van belang om een inschatting te kunnen maken van het aantal deelnemers. Aan sommige lessen is een maximum aantal deelnemers verbonden.

Contributie en aanmelding Aanmelding leden Om deel te nemen aan de activiteiten vanaf de herfstvakantie 2012, moet je lid worden van de vereniging Cultuur & Sport Reitdiep. Dit geldt dus nog niet voor het kennismakingsaanbod tot de herfstvakantie. Voor het lidmaatschap en deelname aan het reguliere aanbod betaal je een basisbedrag aan jaarlijkse contributie en een variabel bedrag voor de modules waaraan je deelneemt. Het inschrijfformulier kun je aanvragen via [email protected]. Je kunt het ook downloaden op www.reitdiepwijk.nl. Hier is ook alle informatie over de vereniging en aanmeldingsprocedure te vinden. De inschrijving is voltooid zodra de basiscontributie over is gemaakt en het aanmeldingsformulier ingevuld en ondertekend is geretourneerd bij onze penningmeester op Spijksterriet 15. Contributie en korting voor leden wijkvereniging De jaarlijkse contributie bedraagt € 25,- voor een kind en € 35,- voor een volwassene. De wijkvereniging steunt ons initiatief en leden van de wijkvereniging krijgen dan ook € 5,- korting per gezinslid.

De jaarcontributie wordt dan € 20,- voor kinderen en € 30,- voor volwassenen. Ben je nog geen lid van de wijkvereniging, zorg dan dat je dat snel wordt (€ 10,- euro per gezin per jaar). Een gezin met vier personen kan zo € 20,- korting krijgen op het lidmaatschap van C&S Reitdiep.

Modules Vanwege tarieven van trainers, zaalhuur en materiaalkosten zal de prijs per module variëren tussen de € 10,- en € 40,-. Meerdere malen per jaar kun je in een nieuwe module instromen. Activiteiten kunnen het hele jaar door worden aangeboden, maar na afloop van een module kun je kiezen: switchen of doorgaan met dezelfde activiteit. Dit is mede afhankelijk van de aanmeldingen per module zodat iedereen de kans heeft kennis te maken met verschillende activiteiten. Voor aanvang van de activiteit moet de modulebijdrage overgemaakt zijn op de rekening van C&S Reitdiep. Het aanbod van de modules na de herfstvakantie zal te vinden zijn op de wijkwebsite www.reitdiepwijk.nl.

Page 24: Reitdiep Wijkkrant 2-2012

W i j k k r a n t R e i t d i e p N a z o m e r 2 0 1 2

24

PONY- EN PAARDRIJLESSEN

The Horse Farm is dé manege om op een veilige en leuke manier te leren ponyrijden of paardrijden!

Wij rijden in kleine groepjes, dat is niet alleen gezellig, maar je krijgt dan ook veel aandacht.

Kom maar vrijblijvend langs om te kijken of voor een proe�es.

En je kunt bij ons ook terecht voor je kinderfeestje!

We zitten aan het Reitdiep en zijn per �ets gemakkelijk bereikbaar.

The Horse Farm tel: 0621 554 663Scholleweg 2 [email protected] TD Garnwerd www.horsefarm.nlWierumerschouw

Uw pedicure op loopafstand.

Voor: complete voetverzorging ook voor de diabetische voet benen harsen voet- en onderbeenmassage voetverzorgingsproducten

Voor een afspraakbel (050) 541 80 71

of direct via: www.bauktjemeter.nl

Hygiëne Arbeidsomstandigheden en Milieu gecertificeerd

Kromme Riet 289746 PW GRONINGEN

Bauktje MeterVoetverzorging