Wijkkrant 1-2014

21
2014 - 1

description

Kijk op Padbroek februari 2014

Transcript of Wijkkrant 1-2014

Page 1: Wijkkrant 1-2014

2014 - 1

Page 2: Wijkkrant 1-2014

Secret ari S gezochtBinnen de wijkraad komt binnenkort de functie vacant van secretaris. Ik vind het nu tijd worden voor een nieuw gezicht. Na vijf jaar het secretariaat te hebben vervuld stop ik om en nabij de grote vakantie. Ik zou graag medio 2014 een jongere, ambitieuze wijkbewoner mijn plaats zien innemen. De eerste maanden kan een nieuwe secretaris kennismaken met alle aspecten van de wijkraad en hij of zij wordt natuurlijk in het begin ondersteund.

Wat doet een secretaris zoal? Hij of zij is de spin in het web van de wijkraad; ontvangt alle post en mail en beantwoordt dat zelf of geeft het door aan een ander bestuurslid van de wijkraad. Samen met de voorzitter vertegenwoordigt hij of zij de wijkraad “in rechte”. Met de voorzitter en penningmeester samen wordt het dagelijks bestuur gevormd, dat lopende zaken regelt en wijkraadvergaderingen voorbereidt.De wijkraadsleden vormen het bestuur, dat het dagelijks bestuur benoemt en contro-leert.

In 2014 zullen een paar grote projecten in Padbroek starten. Het dagelijks bestuur is dik-wijls daarbij betrokken en voert overleg met de gemeente en andere betrokken instan-ties om tot een voor de wijk positieve uitvoering te komen. Als secretaris zit je aan tafel en kunt mede de uitkomst bepalen voor onze eigen leefomgeving. Dat is een belangrijke taak, maar ook een dankbare taak. Nu gebeurt het en jij kunt meesturen!

Het secretarisschap geeft een uitgelezen mogelijkheid bestuurservaring op te doen en je eigen netwerk te vergroten.

Heb je belangstelling? Mail mij: [email protected] of bel 313 646.

Sjef Rensman, Secretaris Wijkraad Padbroek.

WAT JAMMER....... dat u te laat was voor het plaatsen van uw

advertentie. Hij had hier nog vermeld kunnen worden.Maar... er verschijnen nog meer wijkkranten dit jaar.

Dus geef u snel op voor de eerstvolgende editie.Email: [email protected]

Page 3: Wijkkrant 1-2014

Nieuw, nieuw, nieuw

Het lijkt wel een reclameslogan. Maar dat komt omdat hier een gloednieuwe Wijk-krant voor u ligt. Andere naam. Een nieuwe vormgeving. Kleiner formaat. Andere inhoud. Andere redactie.Is er dan niets bij het oude gebleven?

Toch wel: het enthousiasme waarmee een grote groep vrijwilligers het op zich geno-men heeft om de wijk te voorzien van een mooie en actuele wijkkrant.De wijkkrant is een verbindende factor in de wijk. Daarom heeft het bestuur van de Wijkraad besloten om de wijkkrant voort te zetten, en het stokje over te nemen van Padbroek Aktief. Wij, de leden van de nieuwe redactie, hebben er zin in. Een enthousiast team bezorgers zorgt ervoor dat iedereen het blad ontvangt. Er is een vaste kern van kopijleveranciers.

De wijkkrant is er voor de wijk en door de wijk. Wij hopen dat u onze bijdragen op prijs stelt, en dat wij er -samen met u- voor kunnen zorgen dat de saamhorigheid in de wijk blijft groeien.

Piet Kok

I n h o u d

3 Voorwoord door Piet Kok

4 Wijkraad Nieuws van de voorzitter

7 Verenigingen Ruilkring Doe Huis

9 Scholen Bibliotheek op school Bouwbulletin

14 Zorg Sociaal Wijkteam Padbroek

15 Nuttige Zaken Energie Steenmarter

16 Verkeer en Veiligheid Buurt Bestuurt

18 Padbroek Creatief Puzzel Recept Kleurplaat

20 Mededelingen IDOP Bewonersparticipatie

22 Informatie Telefoonnummers Sluitingsdatum kopij Broekertjes Colofon

Piet Kok, hoofdredacteur

Page 4: Wijkkrant 1-2014

WijkraadVeranderingen in Padbroek

In zijn nieuwjaarstoespraak schreef de burgemeester “Burgerparticipatie zit ons in de genen”. Wat mij betreft is dat niet tegen dovemansoren gezegd.Zoals u ziet in deze eerste uitgave van “Kijk op Padbroek” is de eerste stap gezet op een reis die Padbroek op veel terreinen gaat veranderen. Een nieuwe wijkkrant die de uitstraling van Padbroek zal vergroten. Samen met de nieuwe website hebben we er voor gekozen een geheel nieuwe huisstijl te ontwerpen. Dit is gebeurd met de inzet van een groot aantal bewoners. De eerste verandering is een feit.

Er komt een gloednieuw Integraal Kind Centrum in Padbroek op de plaats van de hui-dige Zevensprong. Hierin zullen de huidige scholen de Zevensprong en Harlekijn een nieuw onderdak vinden. Na de grote vakantie in 2015 moet dit een feit zijn. Er wordt door alle partijen ontzettend hard gewerkt om dit te realiseren. Ook de wijkraad is bij dit proces betrokken omdat wij vinden dat deze nieuwe school ook een functie moet krijgen voor de hele wijk. De tweede grote verandering dus.Heet van de naald is besloten dat op groene veld bij de Zevensprong een gloednieuw “beweegpark” komt. Samen met de scholen en een groot aantal jongeren hebben wij als wijkraad dit initiatief genomen om zelf een nieuw “hart van de wijk” te creëren. Bij het ontwerp, de inrichting en het beheer zullen zoveel mogelijk mensen uit de wijk worden betrokken. Dit beweegpark gaat integraal deel uitmaken van het IKC. Alweer een grote verandering.

De groenprojecten zullen eindelijk worden uitgevoerd. Te beginnen bij de Hazeleger zal deze verandering uitgerold worden door de wijk. De laatste puntjes hiervoor worden momenteel op de i gezet. Het overkokende groen in Padbroek zal op termijn verleden tijd zijn. Dit zal een enorme bijdrage leveren aan de sociale veiligheid in de wijk. Het Doehuis zal nog dit jaar worden gerenoveerd zodat het weer geschikt zal zijn voor de komende jaren

Samen met andere organisaties is de wijkraad bezig om de manier waarop zorg wordt verleend aan mensen in de wijk op een andere manier te organiseren. Ook hiervoor is Padbroek een pilotproject. Dat gaat betekenen dat er gewerkt gaat worden met z.g. wijk-teams. In plaats van de mensen naar de zorg te brengen komt de zorg naar de mensen. Dat vereist een totaal andere manier van denken en van werken voor de zorgverleners. Ook dit is een grote verandering. Het wordt een langdurig proces, maar daar zijn we aan gewend.

Als laatste grote project wil ik noemen het project “Buurt Bestuurt”. Alweer een pilotpro-ject in Padbroek. Kern van dit verhaal is dat de bewoners van Padbroek direct invloed

Page 5: Wijkkrant 1-2014

GEFELICITEERDHierbij feliciteer ik de redactie van dit nieuwe wijkblad met het eerste nummer. Ik ben Marijke Schendeler en ik plaats nieuwe artikelen op de website van onze wijk, padbroek.nlIk hoop in de toekomst nauw met Kijk op Padbroek te gaan samenwerken. Op de website zal verwezen worden naar artikelen in dit blad. Omgekeerd zal dit blad ver-wijzen naar de website. Bijvoorbeeld wanneer een artikel te lang is voor het blad of wanneer er veel achtergrondinformatie beschikbaar is. Deze wordt dan op de website geplaatst. Soms zullen artikelen zowel in het blad als op de site worden gepubliceerd.Het is de bedoeling dat er bij iedere uitgave van dit blad een wijkbewoner wordt geinterviewd. Een wijkbewoner die iets te vertellen heeft over zijn of haar betrokken-heid met de wijk en hoe hij of zij dit vorm geeft. In de toenmalige wijkkrant is daar al een start mee gemaakt. Mevrouw Occa Gall is toen geinterviewd. Zij maakte weke-lijks een ronde om zwerfvuil in de wijk te verwijderen. Het interview is zowel in de wijkkrant als op de website geplaatst. Onlangs is Tim Huisman, die zich ook al jaren inzet om de wijk schoon te houden, door de wethouder in het zonnetje gezet. Hiervan is op de site melding gemaakt, en terecht! Bij deze nu een vermelding in het nieuwe wijkblad.Het is dus de bedoeling om in ieder geval de interviews in beide media te publiceren.

Natuurlijk kennen noch de redactie van het nieuwe blad noch de medewerkers van de website alle bewoners van onze wijk die een plek in het zonnetje verdienen. Daarom het verzoek aan u, lezer: kent u iemand van wie u vindt dat hij of zij meer aandacht verdient in verband met haar of zijn verbinding met de wijk, laat dit dan aan de redactie weten.Ik hef het glas op een vruchtbare samenwerking tussen Kijk op Padbroek, de website en allen die hier hun steentje aan bijdragen.

gaan krijgen op het werk van politie en Boa’s. Er wordt een werkgroep gevormd uit bewoners die gaan aangeven wat de politie en Boa’s gaan doen. Doel van dit project is niet om zoveel mogelijk bekeuringen uit te schrijven, maar vooral om de wijk veiliger en leefbaarder te maken. Door intensieve samenwerking tussen bewoners en overheid zal ook het vertrouwen in elkaar toenemen.

De uitvoering van al deze veranderingen zal veel inspanning vergen van alle partijen. Ook van u als bewoner. Samen met de gemeente en alle betrokken andere partijen willen we ervoor gaan zorgen dat Padbroek nog beter op de kaart komt te staan en dat we trots kunnen blijven op onze wijk. Daarvoor hebben we alle hulp van u als bewoners nodig. Ik hoop dat we aan het eind van dit jaar tegen de burgemeester kunnen zeggen: Meneer de burgemeester, u wilt burgerparticipatie, u krijgt burgerparticipatie.

Herman DobekVoorzitter Wijkraad Padbroek

Page 6: Wijkkrant 1-2014

Kijk op Padbroek

Door Sjef Rensman

Hij ligt er toch maar: een nieuwe wijkkrant, die we in een paar maanden met uw hulp uit de grond konden stampen. Vanuit de wijkraad is een werkgroep hard hiermee bezig geweest, met zeer welkome aanvulling van Hans en Vera Schiet. En u heeft op allerlei manieren gereageerd en uw medewerking toegezegd, zodat we op 8 januari met ruim 20 personen een startbijeenkomst hebben gehad. Dat u dit leest dankt u ook aan die groep enthousiastelingen, die de schouders eronder wilden zetten. Het resultaat mag er zijn!

Veranderingen wijkraad

Op 28 augustus hebben we Peter Klerkx verwelkomd, die onze gelederen wil verster-ken. Peter is van beroep bedrijfskundig groeningenieur met specialisatie groen en sport. Met hem erbij staan we nog sterker in onze gesprekken met de gemeente.

Wegens drukke werkzaamheden in combinatie met haar gezin hebben we helaas afscheid moeten nemen van Sarah Schendeler, die sinds medio 2009 bestuurslid is geweest. Zij heeft een actieve rol gespeeld bij de opzet en uitwerking van de vitalisering. Wij danken haar voor haar inzet.

In oktober werd de wijkraad verrast door het bezoek van enige jongeren uit de wijk, die niet zo maar kwamen, maar een goed plan hadden gemaakt voor een beweegpark op de oude vuilstort. We kwamen met hen in contact via een mede door de wijkraad onder-steunde reünie van de FCCombi, een voetbalclubje uit de wijk van circa 10 jaar geleden. We vinden het zeer plezierig dat een van hen, Kristijan Vasic, als vaste vertegenwoor-diger van de jongeren aan de wijkraadvergaderingen wil deelnemen. Kristijan is student bedrijfseconomie aan de HAN en heeft veel kennis op het gebied van de sociale media, die hij ook wil inzetten. Die kennis ontbreekt bij de meeste wijkraadsleden, moeten we toegeven.

In januari heeft Tiest van de Pol zijn lidmaatschap van de wijkraad opgezegd in verband met een ernstige ziekte van zijn echtgenote. Tiest heeft heel veel gedaan voor de wijk op zijn oude vakgebied groenvoorziening en was daarnaast ook op veel andere gebie-den actief. Wij danken Tiest zeer voor zijn inzet en volharding in onze projecten. Wij wensen zijn vrouw en hem heel veel sterkte in een moeilijke periode.

Page 7: Wijkkrant 1-2014

Wij zoeken nog leden voor de klaverjas-club DE LAATSTE SLAG. Eenmaal in de 14 dagen op vrijdagavond komen wij bij elkaar. Wij spelen in competitieverband.Aanmelden bij Wilma Roos, tel.: 0485 317571DoeHuis Patrijzenveld 117 Cuijk

VerenigingenRuilkring Cuijk

Ruilkring Cuijk e.o. is een vereniging met mensen die zich graag inzetten voor een lokale ruilhandel. Onderling ruilen zij diensten en goederen, waarbij het milieu wordt gespaard door het hergebruik van de goederen.De ruilhandel werkt volgens het LETS/systeem (Local Exchange Trading System), een wereldwijd gehanteerd systeem.

Maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd: het (k)letscafé. Daar kunnen de leden bijkletsen bij een kopje koffie/thee en natuurlijk gebruik maken van de ruiltafel, waarop alle meegebrachte spulletjes worden uitgestald. Tijdens zo’n bijeenkomst worden er ook afspraken gemaakt om samen leuke dingen te gaan doen.Regelmatig worden er afspraakjes gemaakt om samen te gaan wandelen, fietsen, een theater te bezoeken, een filmmiddag te organiseren, samen te koken en te eten, enz. Per telefoon en via e-mail is het snel geregeld om met een groepje op stap te gaan. Je vertelt waar je zin in hebt en vraagt wie er mee wil doen.

De Ruilkring organiseert diverse activiteiten voor alle leden. Bij voorbeeld de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering, waarbij natuurlijk ook een ruiltafel wordt ingericht. Tot slot van deze gezellige middag eten we dan met alle aanwezige leden. Dit is altijd een heel leuke bijeenkomst. In de zomer organiseren we een barbecue. Gedurende het jaar organiseren we enkele open dagen, waarbij leden die dat leuk vinden, een workshop geven van hun eigen hobby, vaardigheden, artistieke uitingen. Tijdens deze open dagen nodigen we ook niet-leden uit om te komen kijken waar onze Ruilkring zoal voor staat en mee bezig is. De workshops zijn altijd erg in trek. Zowel leden als niet-leden tonen hun belangstelling voor deze activiteiten. Ook de leden genieten ervan om hun eigen kunnen te tonen. We hebben leden die o.a. heel bekwaam zijn in portrettekenen, aquarel schilderen, schminken, encoustic (strijkschilderen met bijenwas), gedichten maken, en werken met keramiek.

Onze Ruilkring staat voor RUILEN, ONTMOETEN en elkaar HELPEN. Heb je belangstelling? Wil je meer weten? Bel, mail of bezoek onze website.Tel: 0485-313065Mail: [email protected] Website: www.ruilkringcuijk.nl

Hierbij doen we een oproep aan mensen die graag op een vrijdagavond eenmaal in de 14 dagen willen darten in een onderlinge competitie in het DoeHuis.Contact: A.J. Pijl, tel 0485 321431of per mail: [email protected]. Bij 15 personen gaat het darten door. U krijgt van ons bericht als er voldoende deelnemers zijn.

Page 8: Wijkkrant 1-2014

Nieuws van de scholen

Bibliotheek op school (BoS)

Sinds 19 augustus 2013 is er een BoS op basisschool De Zevensprong.Wij doen dit samen met onze enthou-siaste vrijwilligers van de drop-inn (Doehuis).

De BoS is twee keer per week open, op dinsdagochtend van 8:30 tot 10:00 uur en op donderdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur.De BoS is voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar. Dus ook als je niet op de Ze-vensprong zit ben je welkom. Je hoeft hiervoor alleen maar aangemeld te zijn bij de BoS Zevensprong, dat doen de vrijwilligers voor u. Het lenen van boeken is geheel kosteloos.

Het BoS team van de Zevensprong

enthousiaste vrijwiligers

veel aandacht voor het boek

Bouwbulletin

In de afgelopen maanden oktober/november heeft de selectie plaatsgevonden voor de projectarchitect van onze nieuwbouw, IKC Padbroek.Na een voorselectie zijn 4 architectenbureaus uitgenodigd om middels een zogenaamde visiepresentatie hun visie te geven over onze nieuwbouw.Hiervoor had onze bouwdirectie, Rob Honings van TRATAD Project Management (TPM) uit Cuijk, een tender uitgeschreven. Hierin stonden de uitgangspunten vermeld van onze nieuwbouw met onze wensen. Dan gaat het o.a. om het aantal lokalen, grootte, functies en onderlinge relaties. Verder de gewenste beleving en uitstraling van het gebouw.De 4 geselecteerde architecten waren:

• Frencken/Scholl uit Maastricht• Bulkens Architecten uit Molenhoek• Elemans en van den Hork Architecten uit Oss• AAI, AGS Architects International uit Heerlen

Page 9: Wijkkrant 1-2014

Om uit deze 4 architecten na aanleiding van een visiepresentatie een keuze te kunnen maken is een selectiecommissie aangesteld, bestaande uit de volgende geledingen:

• Wijkraad Padbroek• De Zevensprong, OPTIMUS• De Harlekijn, INVITARE• Spring kinderopvang• Gemeente Cuijk• TPM TRATAD Project Management

Woensdag 27 november jl. heeft deze visiepresentatie plaatsgevonden. De selectiecommissie, ca. 25 personen, hebben zich daarna gebogen over de gepresenteerde plannen. Elke geleding heeft haar advies laten toekomen aan de Stuur Groep (SG) van onze nieuwbouw. De Stuur Groep bestaat uit afvaardigingen uit het samenwerkingsverband OPTIMUS, Invitare, Spring, gemeente Cuijk en TPM, als bouwdirectie. In de Stuur Groep zijn vervolgens alle beschikbare gegevens en de verkregen adviezen afgewogen en is Frencken Scholl uit Maastricht aangewezen als de beoogde projectarchitect.

Het OntwerpHet gepresenteerde plan sprak de selectiecommissie en Stuurgroep het meeste aan en voldeed aan de gevraagde uitgangspunten en verwachtingen van de toekomstige gebruikers.

Begin december is deze ontwerpopdracht door TPM aan Huub Frencken en Peter Scholl van Frencken Scholl Architecten verstrekt.

Page 10: Wijkkrant 1-2014

Beweegpark Padbroek, verbindend hart van de wijk.

Beste mede- wijkbewoners,

Ongeveer een half jaar geleden zijn de eerste signalen in de wijk ontstaan een beweegpark te ontwikkelen op het grasveld voor de Zevensprong. Een beweegpark, waarin sporten, spelen, natuur en leren nadrukkelijk met elkaar worden verbonden. Na verkennende gesprekken met de schoolbesturen van Harlekijn en Zevensprong, de jongeren en de ouderen in de wijk is inmiddels gebleken dat veel mensen binnen de wijk erg positief en enthousiast zijn over het idee. Veel van de ideeën die leven in de wijk zijn verbeeld op de bijgaande poster.

Het plan Beweegpark Padbroek is inmiddels gepresenteerd bij de wethouder van sport Jeroen Joon. De wethouder heeft zeer enthousiast en positief gereageerd op het plan. En dat is goed nieuws want dit betekent dat we een plek kunnen ontwikkelen in de wijk die een positieve uitstraling zal hebben voor heel Padbroek.

Het beweegpark Padbroek wordt een park van u en voor u. De invulling van het beweegpark staat niet vast maar wordt samen met u ontwikkeld. Hiervoor organiseren wij creatieve ontwerpsessies waarin iedereen zijn of haar ideeën kwijt kan. De mogelijkheden zijn eindeloos: van hardcourt trap-, volleybal- en basketbalveld, skeeler en hardloopbanen tot natuurspeelplekken met water en zand. Alles is nog mogelijk. Op de poster vindt u wat voorbeelden ter inspiratie.

In het traject wordt intensief samengewerkt met de bewoners van Padbroek, de kinderen van beide basisscholen Harlekijn en Zevensprong, de jongeren in de wijk en de (oudere) wijkbewoners. Wilt u meedenken en meedoen met het beweegpark meldt u zich dan aan bij wijkraad Padbroek.

Met de realisatie van het beweegpark heeft Padbroek een goudmijn in handen. Doet u mee?

De Ontwerp Groep (OG), bestaande uit de leidinggevenden van Harlekijn, Zevensprong en Spring is met de projectarchitect Huub Frencken aangevuld en de eerste vergadering en hebben de afgelopen weken al plaatsgevonden onder voorzitterschap van TPM.Eind februari/ begin maart 2014 hopen wij een definitief ontwerp van onze nieuwbouw te kunnen presenteren. Wij houden u op de hoogte.

Website over de bouwDe website: www.ikcpadbroekcuijk.nl zal zo spoedig mogelijk in gebruik genomen worden. Hierop kunt u actuele info inzien met betrekking tot voortgang van onze nieuwbouw. De release van de website wordt kenbaar gemaakt via Twitter, het eerstvolgende bouwbulletin en op www.padbroek.nl.

Page 11: Wijkkrant 1-2014
Page 12: Wijkkrant 1-2014
Page 13: Wijkkrant 1-2014

Zorg in de wijk

Beste wijkbewoners van de Padbroek,

Wij willen ons graag aan u voorstellen. Wij zijn Sohela, Christ, Wendy, Barbara en Ester. Wij werken vanuit een sociaal wijkteam bij u in de buurt en wij willen u en de mensen in uw omgeving, waar nodig en gewenst, ondersteunen bij zaken op gebied van zorg en welzijn. Zoals u wellicht gemerkt heeft, zijn instellingen van zorg en welzijn bezig om zich dichter bij de mensen in de wijk te begeven, om zo aan te sluiten bij wat er speelt, beter samen te werken en om sneller en beter ondersteuning te bieden op sociaal gebied als mensen daar zelf, of met behulp van familie, vrienden en kennissen niet uitkomen. Zo ook in de wijk Padbroek.

Om goed aan te sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van u en uw wijkgenoten, hebben wij aan het Lectoraat van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gevraagd om een onderzoek te gaan uitvoeren naar uw behoeften, wensen en mogelijkheden in de wijk. In dit onderzoek willen we mensen uit de Padbroek gaan interviewen. Op deze manier willen wij duidelijk krijgen wat er leeft en hoe wij het beste aan kunnen sluiten als sociaal wijkteam.

Op maandag 17 februari om 19.00 uur is er een informatiebijeenkomst over dit onderzoek, waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Wij geven u dan meer informatie over het onderzoek en vragen u mee te denken over de inhoud ervan. Daarnaast willen wij graag kennis met u te maken. De informatieavond zal plaatsvinden in de Zevensprong. De bevindingen van het onderzoek willen we in een latere bijeenkomst met u delen en van u horen of u zich herkent in de bevindingen. Hierover krijgt u op een later tijdstip meer informatie. Mocht u ideeën hebben of met ons in gesprek willen komen los van de informatieavond, dan kunt u altijd contact met een van ons opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Sohela, Christ, Wendy, Barbara en EsterSociaal Wijkteam Padbroek

Radius 0485-574440RMC 0485-316204

Page 14: Wijkkrant 1-2014

Lokale Duurzame Energie, ook in Cuijk?

Wilt u ook uw energierekening verlagen? Wilt u ook zelf energie produceren in of op uw eigen huis, in de buurt of binnen onze gemeente? Wij, inwoners en vertegenwoordigers van betrokken lokale bedrijven en organisaties hebben samen met de gemeente het initiatief genomen om te onderzoeken of we ook in Cuijk kunnen komen tot een energie-coöperatie. Collectief inkopen van duurzame energie, zonnepanelen, samen investeren in buurt- of wijkzonnedaken en energie besparen door isolatie en LED verlichting. Het nationale energieakkoord geeft ook in Cuijk mogelijkheden om aan de slag te gaan.

Op donderdagavond 20 februari organiseren wij in Ebben Inspyrium een informatie-avond waarvoor we u graag uitnodigen. Doe met ons mee in het opzetten van een lokale energiecoöperatie. Ga naar www.energiekcuijk.nl voor meer informatie. Inloop vanaf 19.30u, de toegang is gratis en voor een consumptie hebben wij gezorgd. Doet u mee?

Wijkraad Padbroek ondersteunt dit initiatief van harte en is betrokken geweest bij de organisatie van deze avond.

TIPLAST VAN EEN STEENMARTER?

In Padbroek geen onbekend verschijnsel.Als u op ontoegankelijke plaatsen in uw huis veel lawaai hoort alsof de boel wordt afge-broken, of wanneer er ineens kabels van uw auto kapot zijn, dan heeft u waarschijnlijk last van steenmarters.U kunt ze heel gemakkelijk verjagen met toiletblokjes met citroengeur. Koop een paar blokjes (de goedkoopste voldoen prima) en maak een paar kleine gaatjes in het folie. Gooi de blokjes op de plekken waar u de marters vermoedt. Ze gaan dan heel snel op de vlucht. Deze remedie werkt ook bij overlast van eekhoorns, al zal dat in Padbroek niet vaak voorkomen.

Page 15: Wijkkrant 1-2014

Verkeer en VeiligheidBuurt Bestuurt

In 2014 gaat onze wijk een aantal pilotprojecten meemaken. RMC en Radius werken bijvoorbeeld aan wijkgerichte inzet voor het welzijn in de wijk, de wethouder wil graag de bewonersparticipatie in Padbroek als voorbeeld voor heel Cuijk. Politie en gemeente gaan een voor hen onbekend traject in, waarbij de bewoners voor een belangrijk deel de speerpunten van politie en Boa’s gaan bepalen: “Buurt Bestuurt”.Naast het vergroten van veiligheid(sbeleving) is het doel van Buurt Bestuurt het verbete-ren van de leefbaarheid. Bij Buurt Bestuurt bepaalt de inbreng van bewoners het stellen van prioriteiten en het oplossen van problemen in de buurt. Veiligheid en leefbaarheid worden beter door deze bewonersparticipatie te stimuleren.

Een daarna volgende doelstelling is het vergroten van de zelfredzaamheid van bewo-ners. Dat willen we bereiken door het vertrouwen in politie en gemeente te vergroten. Buurt Bestuurt wil bewoners activeren en laten participeren door hun een stem te geven en nauw te laten samenwerken met vertrouwde professionals. Bewoners weten het beste wat er speelt in de wijk en wat als eerste moet worden aangepakt.

Methode

Zowel politie als Boa’s stellen een dag per week personeel aan de wijk ter beschikking. In de wijk is een groep bewoners, de Buurt Bestuurt Commissie (afspiegeling van de buurt) hun gesprekspartner.In deze commissie kunnen bewoners aangeven wat zij in hun eigen wijk aan willen pak-ken samen met politie en Boa’s. Maandelijks komt de Buurt Bestuurt Commissie bijeen om inzet en resultaten van de professionals te bespreken en prioriteiten bij te stellen. In plaats van een bijeenkomst zou contact ook via e-mail kunnen. Uit de aangedragen prioriteiten moet een top 3 worden gekozen waar die maand aan gaat worden gewerkt. Urgente zaken kunnen uiteraard per week mee worden genomen.

Bij Buurt Bestuurt kijken bewoners samen met de professionals waar zij aan moeten werken in de wijk. De bewoners geven aan ‘wat’ er gedaan moet worden en de profes-sionals kijken vervolgens ‘hoe’ dat het beste samen met de bewoners aangepakt kan worden. Over acties die gedaan worden, wordt actief gecommuniceerd. Zo zijn resulta-ten snel zichtbaar en de bewoners zien dat de meldingen serieus worden opgepakt.

Bewoners krijgen een kijkje in de keuken van de professionele partijen. Daardoor is het voor bewoners beter te begrijpen waarom sommige punten snel opgelost kunnen wor-den en andere juist niet.Professionals leren op hun beurt de bewoners kennen. Zij krijgen van bewoners sneller en specifieke informatie over de wijk waardoor snel actie ondernomen kan worden om een probleem aan te pakken.Communicatie tussen alle partijen is een heel belangrijk aspect voor het slagen van het project.

Page 16: Wijkkrant 1-2014

Veiligheid en leefbaarheid iets voor u?

We zijn op zoek naar leden voor de Buurt Bestuurt Commissie, die zich willen inzetten voor wat er op dit gebied in de wijk leeft. Weet u wat er zoal moet gebeuren en/of wilt u de contacten met medebewoners ook gebruiken om dat van anderen te horen, geef u dan op voor de commissie. Dat kan bij mij, maar ook bij de wijkraad via [email protected].

Met vriendelijke groet, Alex Gijsbers WijkagentPolitie | Oost-Brabant | District Den Bosch | Team Maas en Leijgraaf | Cuijk Bezoekadres: Spinding 1, 5431 SN Cuijk Postbus 90163, 5200 MS ‘s-HertogenboschT 0900-8844 Twitter @WijkAg_Cuijkzui E [email protected]

Ingezonden mededelingReumafonds zoekt collectanten in Cuijk

Wilt u zich inzetten voor de reumabestrijding in Cuijk en heeft u daarvoor een paar uur per jaar beschikbaar? Word dan collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds van 10 t/m 15 maart 2014. Televisiepresentatrice Anita Witzier ondersteunt de oproep van Marga Ickenroth. “Toen het Reumafonds mij vroeg om ambassadeur te worden, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Ik zet mij graag in voor de bijna 2 miljoen mensen in Nederland die leven met reuma, zoals artrose. Ouderen, maar ook jonge, werkende mensen of zelfs kinderen kunnen reuma krijgen. Hun aandoening is niet altijd zichtbaar; voor de buitenwereld lijkt er vaak niets aan de hand. Uit eigen ervaring weet ik dat reuma een wrede ziekte is: de ene dag kan je alles en de volgende dag doet alles pijn. Leg dat maar eens uit! Inmiddels heb ik goede medicijnen en is mijn reumatoïde artritis onder controle, maar niet bij iedereen gaat dat zo. Het kan een jarenlange zoektocht zijn, vol pijn en frustraties.” Reumafonds Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma nu en een leven zonder reuma in de toekomst. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Het fonds krijgt hiervoor geen subsidie van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als collectant of mede-organisator van de collecteweek bent u dan ook van groot belang. Geef het Reumafonds zo snel mogelijk door dat u wilt meehelpen aan ons doel om mensen met reuma een beter leven te geven. Bel voor meer informatie met het Reumafonds in Amsterdam: 020-589 64 71. U kunt ook een mail sturen naar: [email protected].

Page 17: Wijkkrant 1-2014

Padbroek creatief

PUZZEL (anagram)

De letters van deze zin staan niet op de goede plaats. De oplossing kunt u vinden door de letters in een andere volgorde te zetten. De oplossing heeft te maken met deze uitgave.

DIT KEER IDEE OP BREEKIJS KAP

Oplossing onder aan de bladzijde.

Recept

In iedere Kijk op Padbroek komt een lekker recept.Uiteraard kan door iedereen een recept aangeleverd worden, zowel zoet als hartig.

Wij zien er naar uit!

Boerenkoolsoep met chorizoworst.Deze soep is bijzonder geschikt na een lekkere wandeling of tijdens/na de carnaval.

Ingredienten per liter soep.- 1,5 liter kippenbouillon- 3 eetl olijfolie- 1 grote ui, gesnipperd- 500 gr kruimige piepers- 300 gram boerenkool- 250 gr chorizoworst in blokjes

Verhit de olijfolie in een pan. Bak chorizoworst bruin. Schep op een bord. Bak nu de ui glazig. Schep piepers en kool erbij en schenk de bouillon erover.15 -20 minuutjes koken. Pureer de soep en doe de chorizo er bij. Warm nog even door. Zout/peper naar smaak.Lekker met een stok- of vloerbrood.

Oplossing puzzel: eerste editie Kijk op Padbroek

Page 18: Wijkkrant 1-2014

Kleurplaat voor onze kleinste PadbroekertjesKleur de molen en teken er iets leuks bij.

Page 19: Wijkkrant 1-2014

Bewonersparticipatie en wat de gemeente doet

Eén van de veranderingen in de maatschappij die gaande zijn is dat bewoners meer gaan bepalen en instanties meer faciliteren. U leest in dit blad bijvoorbeeld al een artikel over het project ‘Buurt Bestuurt’.

Pas geleden is een publicatie verschenen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over burgerparticipatie (‘Van eerste overheid naar eerst de burger’, zie site VNG). Daaruit bleek dat veel gemeenten moeite hebben met burgerparticipatie en eigen initiatieven van burgers. Kort gezegd is de gedachte bij sommige ambtenaren en bestuurders: ‘u heeft wel inspraak, maar moet niet in de weg lopen, want ik bepaal’. Aan de andere kant worden bewoners opgeroepen te participeren, dat wil zeggen zelf de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen. Zo gezien lijkt participatie wel erg op een ander woord voor bezuiniging.

Toch is deze ontwikkeling, die al lang geleden in gang is gezet, niet te stoppen: de tijd dat regenten bepaalden wat goed was en waar gemeenschapsgeld aan werd besteed ligt echt achter ons.Dat vraagt van de burgers / bewoners een andere houding. Bewoners moeten meer het heft in handen nemen, eigen initiatieven ontplooien en projecten voor de openbare

De projecten uit het IDOP-fonds

In Padbroek zullen na de beslissing van de gemeenteraad van maart j.l. In 2014 en 2015 vijf projecten worden uitgevoerd met geld uit het zogenaamde IDOP-fonds. Dit zijn de door de Wijkraad Padbroek ingediende en gehonoreerde projecten:

Opknap openbare ruimte Hazeleger. Er is al veel gepraat en gerapporteerd, maar in het vroege voorjaar gaat er toch iets concreets gebeuren;Opknap openbare ruimte rondom Doehuis. De uitvoering daarvan loopt gelijk of iets achter de werken aan de Hazeleger;Multifunctionele sportzaal bij het IKC. Wijkraad is betrokken bij de voorbereiding van het ontwerp van de school en bewaakt het wijkbelang;Renovatie Doehuis. De wijk zal nog 10 à 15 jaar met het Doehuis als wijkcentrum moeten doen. Daarna zal er ruimte beschikbaar komen in het IKC doordat het aantal kinderen afneemt.Veilige wandelpaden. Langs de Hagelkruis, onze belangrijkste toegangsweg hebben we geen of geen goede wandelpaden. Die zullen er in de loop van 2013 of 2014 komen.

Het reguliere onderhoud komt uit een ander budget, dus ook daar wordt aan gewerkt. Dat hebben we in januari al gemerkt met de uitdunningswerkzaamheden aan een aantal bosplantsoenen in de wijk.

1.

2.

3.

4.

5.

Overige mededelingen

Page 20: Wijkkrant 1-2014

Wij zoeken vrienden

U kent de reden dat de vorige wijkkrant onder Padbroek Aktief stopte: de financiën. Wij zijn als nieuwe redactie en bezorgers vast van plan ervoor te zorgen dat u in de komende jaren vijf keer per jaar een prachtig verzorgde Kijk op Padbroek op uw deurmat vindt.En, zoals u kunt zien, we zetten alles op alles om voldoende adverteerders te vinden. Als u zelf wilt adverteren of u kent iemand die dat zou willen, meld het dan graag aan de organisatie.Maar we zijn er voorlopig nog niet.

Daarom zijn we op zoek naar vrienden, die met een kleiner of groter bedrag per jaar ons vrijwilligerswerk willen steunen. U steunt natuurlijk niet ons als persoon, maar maakt het mede mogelijk dat Kijk op Padbroek kan blijven verschijnen.

U kunt al vriend van Kijk op Padbroek worden vanaf 10 euro per jaar. Meer mag natuurlijk ook. Wij kunnen als organisatie daar maar heel weinig tegenover zetten, behoudens onze inzet. Maar wie vriend van Kijk op Padbroek wordt mag wel per uitgave gratis een broekertje plaatsen. Zo komt u misschien ook nog van uw oude spulletjes op zolder af.

Wilt u vriend worden, meld dat dan graag aan [email protected]. Geeft u ook aan voor welk bedrag u ons werk wilt steunen.

ruimte bedenken en uitwerken. De gemeente heeft in die gevallen veel meer de taak de projecten mogelijk te maken. Vanuit de bewoners zal ook meer verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving moeten komen. We kunnen er niet langer vanuit gaan dat de gemeente alles maar op moet lossen.

Beste bewoners van de Hazeleger,

Graag nemen wij deze gelegenheid om u, als bewoners van Hazeleger, een gelukkig en gezond nieuwjaar toe te wensen. Zoals vermeld in het bewoners-informatie boekje, zijn de werkzaamheden “schilderwerk” (1e fase) en “timmerwerk” (2e fase) zoals gepland gestart. Beide fases lopen op schema, mede doordat het weer ons gunstig gestemd is. De eerste mooie resultaten van deze impuls zijn reeds zichtbaar. Zo zijn de eerste woningen voorzien van nieuwe kozijnen op de begane verdieping en is het eerste schilderwerk uitgevoerd. Wij kijken uit naar een gezamenlijke voorzetting van een opgefrist Hazeleger en een vruchtbare samenwerking in 2014.

Met vriendelijke groet,

ACM vastgoed

Page 21: Wijkkrant 1-2014

Colofon

Hoofdredacteur: Piet KokRedactieleden: Sjef Rensman Shirley van Hoof Kristijan VasicGrafische vormgeving: Hans Schiet Vera SchietAdvertentie acquisitie: Shirley van Hoof Marga Ickenroth Drukwerk: Vast Grafisch CuijkFotografie: Hans SchietEmail: [email protected]: www.padbroek.nlFoto-omslag: luchtfoto Foto Archief Dienst CuijkKijk op Padbroek verschijnt 5 x per jaarOplage 1650 stuksCoördinator bezorging; Koos Verbruggen©Copyright Wijkraad Padbroek.Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd of gekopieerd worden zonder toestemming van de redactie.

Sluitingsdatum volgende editie: 5 maart

Kopij kunt u aanleveren via:wijkkrantpadbroek@gmailcom, of neem contact op met een redactielid.

Tekst in *txt of *doc formaatFoto’s in *jpg formaat, minimaal 300 dpi.Mocht dit allemaal niet lukken, neem dan contact op met [email protected]

Algemeen alarmnummer: 112

Politie Cuijk:Bezoekadres: Spinding 1, 5431 SN CuijkPostadres: Postbus 90163 5200 MS ‘s-HertogenboschTelefoon: 0900-8844Openingstijden Bureau Cuijk maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur zaterdag 10.00 – 14.00 uur

Meldingsformulier Openbare Ruimte (losliggende stoepstenen tot overhangende takken) op www.padbroek.nl

Melding calamiteiten: 0485-396600 (bijvoorbeeld omgewaaide bomen/lantaarnpalen)

Dierenambulance (landelijk) :0900-0245

Broekertjes

Voor slechts € 1 kunt u hier een kleine advertentie plaatsen (Broekertje).Meld uw advertentie aan via:[email protected]

Wilt u gaan werken maar heeft u nog geen opvang voor uw kind(eren)? Gastouder biedt gastouderopvang voor kinderen 0-13 jaar. De opvang van uw kinder(en) vindt plaats in het huis van de gastouder en in een kleine groep. Gastouder heeft een erkend diploma en is aangesloten bij gastouderbureau Spring en Roos. Meer info:06-43755246

Hier kan uw Broekertje staan in de volgende uitgave