Content jaargang 2 februari 2014

11
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 2 - NR. 2 - FEBRUARI 2014 C O NTENT Bemiddelen in 2014: de volgende stap! EERSTE JOBBAR IN ANTWERPEN Alles over onze nieuwe CAMPAGNE

description

 

Transcript of Content jaargang 2 februari 2014

Page 1: Content jaargang 2 februari 2014

NIET

TE

MISS

EN B

LAD

VOO

R VD

AB P

ERSO

NEEL

SLED

ENJA

ARGA

NG 2

- N

R. 2

- F

EBRU

ARI 2

014

CO

NT

EN

T Bemiddelen in 2014: de volgende stap!

EERSTE JOBBAR IN ANTWERPEN

Alles over onze nieuwe

CAMPAGNE

Page 2: Content jaargang 2 februari 2014

E-coaching in 2013

4920 unieke klanten kregen hulp van een e-coach (t.o.v. 1561 in 2012)

960

klanten maakten

gebruik van de

VDAB-chat voor

sollicitatievragen

33jongeren maakten

een afspraak voor

een videochatsessie

tijdens onze

zomeractie.

2301 cv’s werden door de e-coaches verbeterd in het kader van de CV-service jobbeurzen.

6187 mails met sollicitatietips en adviezen werden verstuurd door de online sollicitatiecoaches.

De cijfers tonen het aan: onze klanten kunnen ons uitgebreide aanbod online diensten appreciëren. Kijk even mee welke diensten in 2013 het populairst waren.

In de zomer van 2013 vroegen we onze klanten of ze ook tevreden waren over de hulp die ze kregen. Dit waren hun antwoorden:

jongeren startten met het traject Work in Progress.

Dit is een online bemiddelingsproject voor hooggeschoolde jongeren, op dit moment enkel als project in Vlaams-Brabant.

65

ka

ns

en

gr

oe

pe

n

te

vr

ed

en

he

id

Kunnen we ook de kansengroepen bereiken? Wel als we er moeite voor doen. In 2013 hebben we op verschillende momenten een gerichte actie gedaan naar de kortgeschoolden. Resultaat? 23% van onze 4920 unieke klanten waren kortgeschoold.

van de respondenten vond dat hij snel antwoord kreeg van de coach

vond het antwoord van de coach professioneel

vindt dat de coach hem verder geholpen heeft

zou de dienst aanraden aan zijn kennissen of in de toekomst nog gebruik maken van de dienstverlening

89% 84%

82%

80%1 op 5 klantengeeft aan dat hij dankzij de hulpvan de e-coach een job gevonden heeft

23%

119%

218%

62%

15%

kortgeschoold

ouder dan 50 jaar

meer dan 1 jaar werkzoekend

arbeidshandicap

allochtone origine

In 2014komen er daarom ook gerichte campagnes voor de minder bereikte doelgroepen.

Dat is meer dan zoveel als in 2012!

3x

Infographic: hoe deden onze

e-coaches het in 2013?

content 03

_

“Toen ik klein was wilde ik boerin worden, of bakker. Toen ik doorhad dat ik dan heel vroeg moest opstaan, heb ik mijn plannen maar bijgestuurd. Na mijn studies Romaanse Filolo-gie en Vergelijkende Cultuurwetenschappen deed ik onderzoek in scholen met veel alloch-tone kinderen. Het werk van de NT2-lesgevers daar sprak me zo aan dat ik zelf aan de slag wilde in de klas. Dus ben ik als instructeur NT2 bij VDAB begonnen. Eerst in het CC van Ander-lecht, waar ik NodO (Nederlands op de Oplei-dingsvloer) mee op poten zette, en daarna in de Wetstraat.”

“Van instructeur naar leidinggevende. In 2010 vertrok Anneke Ernon om woordvoerder te worden, en kwam de plaats van service-manager NT2 vrij. Ik werd dat jaar 40 en had wel zin in een nieuwe uitdaging, hoewel ik erg heb getwijfeld: les geven, het direct con-tact met de doelgroep, zou ik het niet te veel missen? Maar verschillende collega’s stimu-leerden me om de stap te zetten, en ik heb er nooit spijt van gehad.”

“Betrek de medewerkers van bij het begin. De laatste jaren verandert er veel binnen VDAB. Dat vind ik op zich een goede zaak, want we hebben nu veel meer die broodnodige aan-sluiting met de arbeidsmarkt. Maar het brengt ook een hele evolutie in het takenpakket van de werknemers met zich mee. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Het is enorm belangrijk dat we onze werknemers vanaf het prille be-gin bij een nieuwe koers betrekken. Vernieu-wing krijgt zo een veel breder draagvlak. Daar kan VDAB als organisatie nog in groeien.”

“Brussel is een ontzettend boeiende stad om in te werken. Als VDAB Brussel ba-lanceren we voortdurend op een dunne koord: wat mogen wij doen? Wat is voor Actiris, dat in Brussel bevoegd is voor arbeidsbemiddeling? Ook in Brussel is ons credo onverminderd ‘Iedereen bemiddelaar’, want ruim 100.000 werklozen en 30% jeugd-werkloosheid aanpakken: dat is geen kinder-spel. Gelukkig staan we ook in Brussel dui-delijk op de kaart, en kunnen we het verschil maken. Ik ga dus volop voor de uitdaging.”

“Een leven lang bij VDAB? Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik zie me wel nog een hele tijd bij VDAB werken. Een klant aan het werk helpen, dat heeft een ontzettende impact op diens leven. Het is enorm belang-rijk dat wij die mensen opvangen, hun com-petenties verder ontwikkelen, hen terug een toekomst geven. En dan als eindresultaat een job, dat is super hé. Daarvoor ga ik elke dag weer fluitend naar het werk.”

AL FLUITENDNAAR JE

WERK

katrijn hillewaereService Manager NT2 bij VDAB Brussel

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Katrijn Hillewaere: ‘ook bij VDAB Brussel is Iedereen

bemiddelaar’.

4

Ik wil…. alles weten over onze nieuwste imagocampagne? Lees snel het interview.

Korte berichtjes houden je op de hoogte.

De IBO-dag: een groot succes! Welke enthousiaste collega’s herken jij op de

foto’s?

16

Geëngageerd, ook buiten de VDAB. Een mooie afsluiter voor ‘Annick for Kenya’,

en grote plannen in Kampenhout en Lalibela.

8

De eerste Jobbar opent binnenkort zijn deuren in Antwerpen: wij namen een kijkje.

33 maakten

een afspraak voor 10

12

Iedereen bemiddelaar in 2014: Fons en Dorine leggen uit hoe we dat aanpakken.

14

13

18

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

cont

ent

Page 3: Content jaargang 2 februari 2014

Tom Van den Bergh is strategisch directeur bij RCA Group. Een onafhankelijke communi-catie-groep met een aantal gespecialiseerde afdelingen, waaronder overheidscommunicatie. Vanuit deze specialisatie werken ze voor klanten als De Lijn, NMBS, Agentschap Natuur & Bos, Agentschap Wegen en verkeer, ... Daarnaast liggen ook privé-organisaties als Coca-cola, Bayer en Carglass op hun werktafel. RCA Group is sinds 2012 ons strategisch bureau, vanuit analyse en onderzoek ontwikkelen en bewaken ze samen met ons de krijtlijnen voor de positionering, externe en interne communicatie van de VDAB.

Ronny Schildermans is oprichter en creatief

directeur van Absoluut. Zij noemen zichzelf ‘communicatieverbeteraars’

en werken enkel met ‘nobele klanten’ met een maatschappelijk project. Absoluut werkte eerder

al samen met o.a. Greenpeace, Unicef en de Vlaamse Overheid. Absoluut is sinds 2012 ons creatief bureau. Ze bedachten voor ons onder

andere de ‘Ga fluitend naar je werk’, ze lanceer-den de twijfelende jongeren met keuzestress en

ze schreven het gedicht van onze IBO-dag. En nu zijn zij ook de bedenkers (en uitvoerders) van

onze nieuwe ‘IK WIL…’-campagne.

_ 04

cont

ent

content 05

_

Wat voorafging…Midden 2012 startte RCA Group, in opdracht van ons directiecomité, een onderzoek naar het toenmalige en het gewenste beeld dat ‘het merk’ VDAB opriep bij de gemiddelde Vlaming. Samen met marktonderzoeks-bureau TNS zochten ze uit wat werkzoe-kenden, werknemers en werkgevers van ons denken. Maar ook partnerorganisaties, stakeholders en eigen VDAB-collega’s wer-den bevraagd. Uit dit onderzoek kwamen in 2013 allereerst de voorstellen over hoe we ons best zouden profileren naar de buitenwereld. Op basis daarvan herteken-den we de interne communicatie van VDAB en reorganiseerden we communicatielijnen. Dit maakt dat we nu klaar zijn om met een nieuwe, heldere boodschap naar buiten te treden. En dat doen we op een opvallende manier vanaf maart.

Waarom is ons VDAB-merk zo belangrijk? Tom: “Een sterk merk zijn, betekent dat mensen je kennen, en perfect weten waar jij als organisatie voor staat. Het geeft een zekerheid, een soort kwaliteitsgarantie. Met de concretisering van de recente staatsher-vorming en het overnemen van een aantal taken van de RVA zal er veel veranderen binnen de sector van de werkgelegenheid. In die verandering zal het ‘merk’ VDAB die zekerheid en kwaliteit moeten uitstralen. Daar moeten we klaar voor zijn. Eind 2013 ondervroegen we 1500 Vlamingen over het merk VDAB. En wat was de conclusie? De naam VDAB is heel bekend, even bekend als pakweg Jupiler. Een sterk merk, om trots op te zijn. Alles in orde, zou je denken. Maar toen we verder vroegen, bleek dat mensenniet goed op de hoogte zijn van wat de VDAB allemaal aanbiedt. De meesten kwa-men niet verder dan “iets met werk”, of “waar ik mij moet inschrijven als ik werkloos ben”.

Ronny: “Met de nadruk op ‘moeten’.“(lacht).

Tom: “Klopt, de VDAB wordt nog veel gezien als een organisatie waar je naartoe gaat als het moet, terwijl jullie net een heel uitge-breid aanbod aan diensten hebben om de mensen te helpen. Dat kwam trouwens ook naar voor bij onze interne bevraging bij het personeel van de VDAB: iedereen is keihard aan het werk binnen zijn eigen job en zijn eigen dienst, maar het grote plaatje zien we zelf soms ook niet meer. Alle aparte stukjes draaien heel goed, maar het gemeenschap-pelijke doel blijft te vaag. Maar daar kunnen we iets aan doen, want de VDAB heeft enkele zeer sterke troeven.”

En wat zijn die troeven dan? Waar mogen we FIER op zijn?Tom: “VDAB is een warme en betrokken organisatie. ‘Andere mensen helpen’ is een uitgesproken motivatie voor het grootste deel van het personeel. Of het nu werkge-vers, werknemers of werkzoekenden zijn, jullie staan er. En daar gaan jullie ver in. Die betrokkenheid van medewerkers daar mogen jullie fier op zijn.“

Op 1 maart lanceren we onze gloednieuwe imagocampagne: op trams, bushokjes en in elke VDAB-locatie. Je zal er niet naast kunnen kijken. Dat doen we natuurlijk niet om hip te zijn. Maar waarom dan wel? Waarom is ons imago belangrijk? Welke kwaliteiten van de VDAB willen we met een campagne in de verf zetten? We vroegen het aan twee specialis-ten: Ronny Schildermans en Tom Van den Bergh.

EEN MOOI VERHAAL VERTELLENC O N T E N T

sprak met ...

Een toekomst

in de IT?

Waarom

bij de VDAB?

ICT-opleidingen

bij de vdabde IT?

overal

knelpuntberoep

innovatief en boeiend

uitdagend

van hobby naar beroep

creatieve

geesten welkom

carrièremogelijkheden

internationale kansen

levenslang leren

veel vacatures

job met

verantwoordelijkheid

korte praktijk-

gerichte opleiding

up-to-date

cursusmateriaal

individuele begeleiding

ompetentieverruimend

maatwerk

blended learning

voorbereiding

op certifiëring

begeleiding

tot op de werkvloer

nauwe contacten

met arbeidsmarktAudit laccum

Ti odipsan ditiati nihicime sum ent laut ute inctur aut

faccusant odipsamet volut dlore si te a nisquia con-

sequisqui atesect istiorr ovides nonsectuscid quaerro.

Sedionseni omnis et ma volore pellit, quatia con niscill

esendaerae voloresti occulparum fugitat.

+ Volut eaquis rerissitae ducil ius simuscidem ipsapis

a dolor mosa cones.

+ NET Ontwikkelaar C#

+ Webontwikkelaar PHP

+ Systeembeheerder

+ Enterprise Java

Ontwikkelaar

+ Technicus

netwerkinfrastructuur

“IT is it”

Ti odipsan ditiati nihicime sum ent laut

ute inctur aut faccusant odipsamet vo-

lut dlore si te a nisquia

Al eens gedacht aan

een carrière

in de ICT?

Bij de VDAB begeleiden we je intensief naar

een gepaste job in de ICT. Contacteer ons!

Meer info op

vdab.be/opleidingen

of bel 0800 30 700

Tom Van de Vondel

Zin en interesse in

een ICT-beroep?

Meer info op

vdab.be/opleidingen

of bel 0800 30 700

Al eens gedacht aan

een carrière

in de ICT?

Bij de VDAB begeleiden we je intensief naar

een gepaste job in de ICT. Contacteer ons!

Meer info op

vdab.be/opleidingen

of bel 0800 30 700

Page 4: Content jaargang 2 februari 2014

“Daarnaast verzamelen jullie zeer veel data en cijfers over de Vlaamse arbeidsmarkt. Wellicht wordt er intern meer dan eens gegrommeld over die administratieve last (lacht), maar jullie hebben hierdoor wel een heel goed zicht op de arbeidsmarkt. Beter dan om het even welke andere speler in het veld. Jullie organiseren de werking dan ook op basis van deze informatie. Bijvoorbeeld, als er veel vacatures zijn voor vrachtwagen-chauffeurs, gaan jullie daarvoor een oplei-ding plannen. Los van andere drijfveren. Die onderbouwing met harde feiten maakt dat jullie erg betrouwbaar zijn. En dat moe-ten we meer duiden. Zeker in een context, waarin we allemaal met een vergrootglas naar ‘de overheid’ kijken.“

“Ten slotte zijn jullie voor zo’n grote organi-satie best flexibel. De VDAB is niet het cliché van het logge overheidsbedrijf. Jullie zijn in staat om snel en gepast te reageren op de grillen en noden van de arbeidsmarkt. Jullie doen enorm veel innovatieve projecten. Behulpzaam, betrouwbaar en wendbaar: dat zijn de drie sterktes van de VDAB die veel meer uit de verf moeten komen. Jullie hebben een erg mooi verhaal, dus je moet er ook fier op zijn en dat verhaal vertellen.”

Jullie hebben een erg mooi verhaal, dus je moet er ook fier op zijn en dat verhaal

vertellen

Ronny, is het jullie gelukt om dat ver-haal te vertellen in de campagne?Ronny: “Dat denk ik wel. Wij hebben geprobeerd om de campagne zeer concreet te maken. De VDAB is geen organisatie die producten verkoopt om veel geld te verdienen, maar wel een organisatie die mensen wil en kan helpen. We wilden dus een verhaal vertellen dat niet vertrekt vanuit de VDAB zelf, wel vanuit zijn publiek. Hoe doen we dat? Wel, we laten klanten zien die een heel expliciete vraag hebben, en tonen direct hoe de VDAB klaarstaat met een oplossing. Ik wil een job maar heb geen ervaring? Werkplekleren is het antwoord. Ik wil hulp bij het schrijven van mijn sollicita-tiebrief? De e-coaches staan voor je klaar. Heel die variatie aan diensten die de VDAB aanbiedt, die behulpzaamheid, dát wilden we benadrukken. En de zin die we gebruiken is heel simpel: “ik wil”. De klant wil iets, en wij gaan hem helpen.”

Naar wie is de campagne vooral gericht?Ronny: “De campagne is bedoeld voor alle klanten. Je zal zien, op de beelden staan heel verschillende mensen: oud, jong, werkzoekenden, werkgevers, werknemers….Allemaal met hun eigen “Ik wil…”. Dat was het leuke toen we de campagne maakten: de VDAB helpt op zoveel verschillende manieren dat de inspiratie voor de verschil-lende foto’s bijna onbeperkt was. Er zit een oudere werknemer tussen die zich graag wil herscholen, iemand die ontslagen is en begeleiding wil, een werkgever die hulp wil bij rekrutering….”

Waarom staat de “ik wil” vraag in een internetzoekbalkje?Ronny: “Wat doe jij zelf als je iets niet weet, of je zoekt informatie? Je gaat het opzoeken op het internet. Het zoekbalkje is dus heel herkenbaar, iedereen gebruikt het elke dag. De boodschap is: als je een ant-woord zoekt, als je hulp wil, dan moet je bij de VDAB zijn! Plus, de associatie met inter-net is jong en fris, én de VDAB zet zelf ook erg in op de online diensten. Drie vliegen in één klap! Je kan met die balk ook visueel veel doen: je plakt hem op een beursstand, je kan er een lichtkrant mee maken op een sportwedstrijd... en natuurlijk kan je hem gebruiken op de VDAB-website.”

Alles over sollicitatiecoaching op vdab.be/solliciteren.

Meer info op vdab.be/solliciteren of bel 0800 30 700

_ 06

cont

ent

content 07_

Hoe gaan we weten wat of de campagne een effect heeft gehad op ons imago?Tom: “In december 2014 doen we een nieuwe meting, we gaan het publiek dus dezelfde vragen stellen als bij het eerste onderzoek. Zo kunnen we meteen het effect zien. Maar de VDAB doet zelf ook regelmatig metingen, dus er wordt zeker opgevolgd of de campagne het effect heeft bereikt dat we willen.”

Zal de stijl van de campagne ook zichtbaar zijn in onze brieven, brochures, presentaties...? Ronny: “Ja, dat staat ook nog op de plan-ning dit jaar. De dingen die jij nu opnoemt, noemen we de ‘huisstijl’ van een organi-satie, en die zal binnenkort ook aangepast worden. Misschien heb je al in de krant gelezen dat de Vlaamse Overheid een nieuw logo heeft ontwikkeld? Omdat de VDAB een organisatie van de Vlaamse overheid is, hebben wij nu maximaal drie jaar om onze stijl daaraan aan te passen. Maar we gaan dat dus veel sneller doen. Op dit moment doet iedereen binnen de VDAB een beetje zijn ding met brochures en brieven, en dat komt eigenlijk niet professioneel over. Die communicatie moet herkenbaarder en lees-baarder worden. Daar zijn we nu mee bezig. Maar maak je geen zorgen, jullie moeten nog niet meteen alle bestaande folders op de brandstapel gooien. We vervangen ze één voor één. Maar je gaat het zeker wel merken de komende weken en maanden!”Het logo houdt

van ruimte Het logo verschijnt meestal op een schuin afgesneden, blauw vlak. Dit vlak zal vaak een andere vorm aannemen, afhankelijk van de drager en het medium.

1. Onder andere daarom is het noodzakelijk dat er een bepaalde ruimte rondom het logo leeg blijft. Deze minimum-afstand is gelijk aan de hoogte van de de letters ‘VDAB’ in het logo. Als vuistregel geldt echter: hoe meer ruimte rond het logo, hoe beter.

2. Positioneer het logo zo centraal mogelijk in het blauwe vlak.

De leeuw Het VDAB-logo zal altijd in tandem met de Vlaamse leeuw verschijnen. Deze leeuw staat in een schuin afgesneden, wit vlak. Tenzij de hele achtergrond wit is. De leeuw zelf is VDAB-donkerblauw. De verhoudingen tussen de leeuw en het witte vlak zullen nooit veranderen.

In de regel wordt de leeuw steeds links van het VDAB-logo gepositio-neerd.

1

2

Meer info op vdab.be of bel 0800 30 700

ONDERDEEL | 76 | ONDERDEEL

Een jonge leeuw

Het logo van de Vlaamse Overheid heeft het voorbije jaar een verjongingskuur gekregen. Hij kijkt je nu recht aan, en klauwen doet hij ook niet meer. Het beoogde effect? Minder agressie,

meer betrouwbaarheid. Deze jonge leeuw zal binnenkort ook op onze brieven, beursstanden en brochures te zien zijn. En niet alleen op onze VDAB-publicaties want alle Vlaamse agentschappen krijgen de opdracht om deze nieuwe Vlaamse huisstijl te integreren.

“Met deze imagocampagne tonen we letterlijk dat voor ons de werkzoeken-

den, de werkenden, de werkgevers cen-traal staan. Het gaat om hun behoeftes

waar wij een antwoord op kunnen bieden. Dat maakt deze campagne zo

sterk: het vertrekt niet van wat wij bie-den, maar van wat onze klanten nodig hebben. Als je dat koppelt aan het in-

terview verderop in deze CONTENT over de inspanningen die we doen om onze

bemiddeling te ondersteunen, dan merk je dat we dit niet alleen ‘zeggen’

aan de buitenwereld, maar er ook concreet werk van maken. Ik geloof

heel sterk in dit verhaal en ben er van overtuigd dat we de beloftes die we

hier aan een groot publiek doen, ook kwalitatief kunnen waarmaken!”

BEMIDDELEN

Onze klant...

... en wij het antwoord.

... heeft een vraag...

Page 5: Content jaargang 2 februari 2014

_ 08

cont

ent

content 09

_

GEËNGAGEERD,

Heel wat VDAB’ers zijn ook buiten het werk druk bezig met maat-schappelijke projecten. Elk jaar zet onze dienst Maatschappelijk Ver-antwoord Ondernemen (MVO) één van die projecten in de kijker.

EEN DROOMAnnick Van Uytsel had een droom: een naaischool oprichten in Afrika. Zij kan die droom zelf niet meer waarmaken, maar laat een heleboel gedreven mensen achter die dit in haar plaats doen. In 2013 steunden we Annick For Kenya. In februari vorig jaar trokken 4 collega’s voor 2 weken naar Kenia om hun kennis en ervaring te delen. Liesbeth Wouters, Edith Vanhees en Martine Keuleers gaven les in de naai-school en Joszef Nagy in de nieuwe opleiding lassen.

Het was keer op keer muisstil terwijl we ons

verhaal vertelden…

Martine Keuleers

ACTIE!Ook hier stak het VDAB-team de handen uit de mouwen voor het project: we vonden sponsors bij

onze partners en organiseerden Afrikaan-se etentjes, een quiz, en gingen op pad om ons verhaal te vertellen aan de colle-ga’s, op scholen en in rusthuizen. Collega Liesbeth verzamelde haar blogverhalen in een boekje ‘Mijn Kenia’, dat gedrukt werd door de cursisten van de grafische opleidingen. En op een aantal scholen renden de leerlingen hun ziel uit hun lijf voor een sponsorloop.

22.315,75 EURO!Dat is de opbrengst van al onze acties. Dankzij deze bijdrage kunnen de lassers en de meisjes van de naai-opleiding in Kenia volgend jaar hun studie afwerken. Tijdens hun opleiding zullen ze ook 676 schooluniformen naaien voor kinderen die zonder uniform niet naar school mogen. Zo helpen deze studentes zelf weer andere meisjes vooruit. Als dat niet mooi is?

Wat is het project waar jij je mee inzet voor een betere wereld? Dat was de vraag die we eind vorig jaar in CONTENT en op Intranet stelden. Bij de inzendingen zaten een aantal hele mooie initiatie-ven. Het was dus moeilijk om te kiezen en daarom zetten we dit jaar maar liefst twee projecten in de kijker: het project van Paul Vliegen in Ethiopië, en het pro-ject van Sonja Schepers in Kampenhout.

COME TO THE PEER CAFÉ

Heb je wel eens van Lalibela gehoord? Het Ethiopisch stadje is bekend om zijn Middeleeuwse kerken die in de rotsen zijn uitgekapt. Het opkomende toerisme neemt niet weg dat de bewoners er in armoede leven, veel kinderen bedelen op straat en de werkloosheid is er torenhoog. Het Peer Café wil hier iets aan doen: in dit internetcafé ontmoeten werkzoekende jongeren elkaar en worden ze begeleid door een plaatselijke coördinator. Een Jobbar zeg maar, maar dan in Lalibela...

YOU SPEAK ENGLISH, SIR?Als er zoveel toerisme is, waarom vind en de jongeren daar dan geen werk in? Talenkennis is de grote barrière. En laat dat nu net onze expertise zijn: de jongeren zullen in het Peer Café de VDAB-webcursussen Engels en Frans kunnen volgen, onder begeleiding van onze webcoaches. Wanneer ze zich in beide talen weten te redden, kunnen ze aan de slag als gids, in de winkeltjes of in de horeca. En wie weet leren hún kinderen die talen dan gewoon op school.

ONDERTUSSEN IN KAMPENHOUT ...Wat doe je als je plots je huis uitgezet wordt omdat je je job kwijtraakte, door een scheiding of een andere crisissituatie? In Kampenhout hoef je alvast niet op straat te gaan slapen. De vrijwilligers van VZW Het Sleutelke verbouwden er in 1994 een huis tot 4 bemeubelde appartementjes en twee studio’s. Wie tijdelijke opvang nodig heeft (3 tot 6 maanden) is er welkom, de minstbedeelden krijgen voorrang.

WAT GAAN WIJ DOEN?Het is nu 20 jaar later en het huis heeft een serieuze opknapbeurt nodig om leefbaar te blijven. Een ideale oefensite dus voor onze cursisten uit de technische opleidin-

gen. Schoonmaken, schilderen, kleine reparaties uitvoeren… onze cursisten doen er praktische werkervaring op, en steken tegelijk een helpende hand uit naar wie het echt nodig heeft. Maar ook ondersteuning door de collega’s is mogelijk, peter of meter worden, helpen met de nieuwe website, folders maken…. Nieuwsgierig? Surf naar sleutelke.be en ontdek het allemaal.

van links naar rechts: Marie Martens, Martine Van Uytsel, Edith Vanhees, Fons Leroy, Eddy Van Uytsel, Jozsef Nagy, Liesbeth Wouters, Agnes Schoenmaekers

TERUGBLIK OP 2013:

ANNICK FOR KENYA

VOORUITBLIK OP 2014:

VAN LALIBELA TOT

KAMPENHOUT!

OOK BUITEN DE VDAB!

“Beste VDAB’ers,

Bedankt voor jullie bijzondere inzet

de voorbije maanden. De inzet van

zoveel VDAB-mensen inspireert ons

om er mee door te gaan.

Jullie slogan “samen sterk voor werk”telt niet enkel in België,

maar ook in Kenia!

Eddy Van Uytsel (organisator van Annick for Kenya)

Ook in ons land heeftarmoede enorme impact

op leven en werken. Logisch dus dat we ook steun willen

bieden aan een project “vlak bij de deur.

Marie Martens, coördinator MVO

Page 6: Content jaargang 2 februari 2014

_ 010

conte

nt content 011

_

E-coaching in 2013

4920 unieke klanten kregen hulp van een e-coach (t.o.v. 1561 in 2012)

960

klanten maakten

gebruik van de

VDAB-chat voor

sollicitatievragen

33jongeren maakten

een afspraak voor

een videochatsessie

tijdens onze

zomeractie.

2301 cv’s werden door de e-coaches verbeterd in het kader van de CV-service jobbeurzen.

6187 mails met sollicitatietips en adviezen werden verstuurd door de online sollicitatiecoaches.

De cijfers tonen het aan: onze klanten kunnen ons uitgebreide aanbod online diensten appreciëren. Kijk even mee welke diensten in 2013 het populairst waren.

In de zomer van 2013 vroegen we onze klanten of ze ook tevreden waren over de hulp die ze kregen. Dit waren hun antwoorden:

jongeren startten met het traject Work in Progress.

Dit is een online bemiddelingsproject voor hooggeschoolde jongeren, op dit moment enkel als project in Vlaams-Brabant.

65

KA

NS

EN

GR

OE

PE

N

TE

VR

ED

EN

HE

ID

Kunnen we ook de kansengroepen bereiken?Wel als we er moeite voor doen. In 2013 hebben we op verschillende momenten een gerichte actie gedaan naar de kortgeschoolden. Resultaat? 23% van onze 4920 unieke klanten waren kortgeschoold.

van de respondenten vond dat hij snel antwoord kreeg van de coach

vond het antwoord van de coach professioneel

vindt dat de coach hem verder geholpen hee�

zou de dienst aanraden aan zijn kennissen of in de toekomst nog gebruik maken van de dienstverlening

89% 84%

82%

80%1 op 5 klantengee� aan dat hij dankzij de hulpvan de e-coach een job gevonden hee�

23%

119%

218%

62%

15%

kortgeschoold

ouder dan 50 jaar

meer dan 1 jaar werkzoekend

arbeidshandicap

allochtone origine

In 2014komen er daarom ook gerichte campagnes voor de minder bereikte doelgroepen.

Dat is meer dan zoveel als in 2012!

3x

Page 7: Content jaargang 2 februari 2014

content 013

_

We vliegen erin op de Luchtvaartdag! Op zaterdag 8 maart organiseren de Vlaamse Overheid en de luchtvaartsector voor de eerste keer een grote opendeurdag. Je vindt de VDAB-standen in de inkomhal van de luchthavens van Antwerpen, Oostende en Kortrijk-Wevelgem. En we staan met het Luchthavenhuis in Zaventem. Nieuwsgierig? Bekijk het volledige programma op www.luchtvaartdag.be

De jeugd van tegenwoordig heeft het niet gemakkelijk: zelfs met een diploma on-der de arm is het vandaag niet eenvou-dig om een job te vinden. Als midden- of hooggeschoolde enthousiast beginnen solliciteren en dan na tientallen brieven nog steeds geen positief antwoord? Je zou voor minder de moed laten zakken. Onze collega’s in Antwerpen bedachten een origineel concept om hen weer een hart onder de riem te steken. Want waar voelt een jongere zich meer thuis dan...op café?

Met de Jobbar creëeren we een fysieke ontmoetingsplaats waar de jongeren te-rechtkunnen voor een bakje troost en een praatje met gelijkgestemden. Bedoeling is dat ze er inspiratie opdoen, hun sollicita-tievaardigheden verbeteren, netwerken, werkgevers ontmoeten en deelnemen aan allerhande activiteiten. De eerste Jobbar werd opgestart in de vroegere conciërge-woning van het Copernicusgebouw aan de Copernicuslaan 3 in Antwerpen.

Een luisterend oorHet team bestaat uit een zestal enthou-siaste VDAB-medewerkers. Twee van hen zijn Carine Van De Keere en Niek Siebe-ring.Carine: “Toen ik hoorde over dit initiatief heb ik me onmiddellijk kandidaat ge-steld. Ik ga graag met mensen om en vind het fijn om klanten eens op een andere manier te ontmoeten. Jongeren kennen de VDAB nog niet goed maar willen wel werk. Wij hebben natuurlijk ook geen kant-en-klare oplossingen, maar kunnen hen wel een luisterend oor bieden. We hebben hier de tijd en de ruimte om echt naar hen te luisteren.”

“We merken dat jongeren bij ons veel re-laxter zijn dan bij de collega’s van de an-dere diensten. De drempel om hier bin-nen te komen ligt voor hen veel lager”, vertelt Niek. “Bovendien komen ze zo in contact met andere jongeren die in de-zelfde situatie zitten. Het verhaal van ge-deelde smart, weet je wel.”

Vaste thema’sDe activiteiten in de Jobbar draaien rond de thema’s solliciteren, hindernissen bij het zoeken naar werk, visies van de werk-gevers, motivatie, vaardigheden, zelfver-trouwen en zelfkennis. Niek: “Op dit moment werken we nog met een vast aanbod. We hebben een aantal thema’s die wekelijks terugkomen zoals IBO en we spelen ook in op de actualiteit. Op termijn zullen we zeker ook werkgevers uitnodigen want we merken wel dat daar vraag naar is.”

De inrichtingIn de Jobbar heb je een ontmoetingsruim-te, een debatlokaal en een workshoplo-kaal. Aan de muren vinden de jongeren informatie over de dienstverlening van de VDAB, tips rond solliciteren en kunnen ze hun mening geven over diverse thema’s en de werking. Laptops, lcd-schermen, printers en telefoon maken het plaatje compleet.

Voor wie?Alle midden- en hooggeschoolde jonge-ren (-25 jaar) uit de provincie Antwerpen die wat extra steun kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een job kunnen in de Jobbar terecht.De Jobbar is elke dinsdag open van 13 tot 16 uur. De toegang is gratis maar in-schrijven is wel verplicht aangezien er per sessie slechts plaats is voor 30 personen. Inschrijven kan via jobbarantwerpen.you-canbook.me

De Jobbar opende officieel zijn deuren op maandag 24 februari.

Wij openen eenJobbar in Antwerpen

Wij openen een

_ 012

conte

nt

Op 28 januari tekenden Fons Leroy

en hoofdcommissaris Johan Mahieu

een samenwerkingsovereenkomst

tussen VDAB en De Federale Politie.

Vanaf nu stelt deze politiedienst buiten

dienst gestelde voertuigen

ter beschikking als

oefenmateriaal en

didactisch middel

voor onze opleidingen

koetswerkhersteller

en auto- en bedrijfsvoertuigentechniek. In ruil voeren onze cursisten

in 5 van onze competentiecentra mechanische en koetswerkherstel-

lingen uit aan voertuigen van de politie.

De politie,onze vriend!

Bye bye Yammer, hello Google+ !Vanaf 28 februari gaan we over van Yammer naar Google+.

Waarom? Omdat Google+ helemaal geïntegreerd is in het Google systeem, omdat je er met één muisklik naartoe kan, omdat je zo makkelijk via Hangouts en Communities kan communiceren met je collega’s…de voordelen zijn legio! Een heel aantal mensen volgden al de Webinar, de opleiding online. Maar we organiseren ook klassikale lessen. De Google ambassadeur in jouw regio kan je hier alles over vertellen.

Weet je niet wie het is? Of wil je graag de Webinar bekijken? Neem snel een kijkje in op wolkenwinkel.vdab.be, tabblad Google+.

Al snel een account aanmaken? Open je mailbox, open het rastertje bovenaan rechts en klik op G+. Gewoon je profiel aanmaken en je bent vertrokken!

Het Grootste Arbeidsbureau

van de Wereld Als je dit leest is MNM nog enkele

dagen met deze actie op antenne… of is het al afgelopen. Kort na onze IBO-dag hebben we met deze samenwerking met VRT opnieuw een sterk VDAB-verhaal geschreven. Met de komende imagocampagne (zie andere pagina’s in dit nummer) breien we daar nog een extra luik aan en in april pakken we opnieuw

uit met ‘Ga fluitend naar je werk’. Zo komen we als VDAB 4 maanden na

elkaar duidelijk naar buiten op een positieve manier.

Stagebeurs VDAB op Congres Nieuw Industrieel Beleid (NIB) in Antwerpen

Op 13 en 14 maart organiseert het Agentschap Ondernemen een congres rond “Nieuw Industrieel Ondernemen”. De Vlaamse overheid wil tijdens deze happening kern-issues van het Vlaamse industriële beleid ter sprake bren-gen en erover van gedachten wisselen met deelnemers. Op 13 maart is er een job- en stagebeurs in samenwerking met de VDAB.

Meer informatie vind je op

www.nieuwindustrieelondernemenhappening.be

Niets te doen op zondag 16 maart?Op deze derde Dag van de Zorg zetten meer dan 160 ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties hun deuren open voor het publiek, en wij zijn er opnieuw

bij. We staan op verschillende locaties met onze mobiele servicepunten Zorg: hier kunnen de bezoe-kers terecht voor informatie over onze opleidingen zorg en specifieke vacatures, maar we geven ook algemene informatie over werken in de sector. Zeg het voort!

Wil je weten op welke locaties we aanwezig zijn?Surf naar www.dagvandezorg.be en zoek op trefwoord “VDAB”.

VDAB in het wit: Dag van de zorg!

Page 8: Content jaargang 2 februari 2014

Met de lancering van ‘Iedereen bemiddelaar’ in 2012 legden we onze focus nog meer op onze be-middelingsopdracht. Veel collega’s gebruiken vandaag al een heel aantal van de nieuwe fundamenten die sindsdien zijn opgeleverd zoals sluitend maatpak, werken met competenties, loopbaandienst-verlening, sluitende aanpak werk-gevers, … Maar toch denken we dat we nog een flinke stap vooruit kunnen zetten. In 2014 willen we daarom onze beschikbare toepas-singen voor de burger én voor onze bemiddelaars meer in lijn brengen met hoe we praktisch willen werk-en om een kwaliteitsvolle dienst-verlening te kunnen leveren. Hoe en waarom leggen Dorine Samyn en Fons Leroy ons uit.

Fons, waarom deze extra focus? Zijn we niet goed bezig?Fons: “O jawel, maar we krijgen in 2014 te maken met enkele ‘pittige’ uitda-gingen. We moeten de impact van een minder gunstig economisch klimaat op de tewerkstelling en de knelpunten in de arbeidsmarkt het hoofd bieden. Daarnaast klinkt de vraag naar een slagvaardige overheid steeds luider vanuit politieke en werkgevershoek. Na de verkiezingen verwachten we ook de uitdaging van het uitvoeren van de 6e staatshervorming wat ook tijd en energie zal vragen. Aan boeiende uit-dagingen geen gebrek in 2014! Daarom is dit des te meer het ideale moment om samen onze werkprocessen eens te bekijken vanuit een erg pragmatische en resultaatgerichte invalshoek. En dus hebben we wat duidelijke klemtonen gelegd voor 2014.”

Wat gaan wij van dit alles effectief merken?Dorine: “Concreet betekent dit meer ruimte voor je eigen inbreng en profes-sionaliteit als bemiddelaar. Dat op zich is al superbelangrijk. Onze kernwoor-den zijn dan ook vereenvoudiging, resultaat- en klantgerichtheid. Slimme toepassingen maken het werk van veel consulenten – ik wil hier voortaan con-sequent over ‘bemiddelaars’ spreken - overzichtelijker en doelgerichter, zodat er meer tijd vrijkomt voor persoonlijke intensieve bemiddeling en opvolging van klanten die dit echt nodig hebben. De bemiddelaar zal zelf zijn klanten-portefeuille kunnen beheren en, op basis van knipperlichten, zelf bepalen wie er moet opgevolgd worden, met welke frequentie en op welke manier.”

Oei, weer een nieuwe manier van werken?Fons: “Integendeel! De kern van onze opdracht is en blijft ‘ bemiddelen’, dat is altijd al de maatschappelijke opdracht van VDAB geweest. Dat ver-andert niets. Maar welke invloed dit meer intensief bemiddelen zal hebben op het werk? Het goede nieuws is dat het werk er niet moeilijker door wordt en het ook niet betekent dat er méér werk komt. Het betekent wél anders werken, namelijk ‘slimmer’. De per-soonlijke inbreng van de bemiddelaar in het proces om werkzoekenden aan een geschikte job en werkgevers aan

geschikte werknemers te helpen wordt veel groter. De job wordt uitdagender maar ook boeiender; voor de klanten wordt de bemiddelaar het gezicht van VDAB.”

Wat verandert er concreet?Dorine: “In de tijdslijn hieronder zie je vier ‘etappes’ voor dit jaar. De eerste etappe zal ingezet worden met het nieuwe uniforme functieprofiel ‘Be-middelaar’, waarbij iedereen trots kan zijn op dit vereenvoudigde naamkaart-je. We hebben het hier al eerder in CONTENT aangekondigd maar aangezien iedereen eigenlijk bemiddelaar+ is, bv. Bemiddelaar + specialisatie bouw, zul-len concrete afspraken gemaakt worden per team of regio.”

Is het meer dan een andere naam voor dezelfde inhoud?Dorine: “Toch wel! Midden maart starten we met een nieuwe benade-ring van de traditionele verwijzing. Dit brengt ons onmiddellijk bij de kern van bemiddeling, het actief samenbrengen van werkzoekenden en werkgevers. Daar waar verwijzen vroeger vaak een

administratief en weinig inhoudelijk proces was, gaan we nu helemaal focussen op inhoud en kwaliteit. We geven het dan ook een nieuwe naam, namelijk ‘sollicitatie-opdracht’.”

Wat moeten we daaronder verstaan?Fons: “De nadruk ligt op het maken van een goede match tussen vacature en werkzoekende. Dit kan je pas doen als je alle info over zowel de vacature als de werkzoekende grondig bekeken hebt.”

Dorine: “Daarom zullen sollicitatie-opdrachten altijd via Mastervac gege-ven worden, zodat je automatisch zicht krijgt op de vacature en wat er eventu-eel al door collega’s werd ondernomen. Daarnaast zetten we het opvolgen van de sollicitatie-opdracht in de schijn-werper. We weten namelijk pas echt of de match goed was of bijsturing nodig is als we actief sollicitatiefeedback vragen aan zowel de werkgever als de werkzoekende. Een schat aan informa-tie voor de bemiddelaar om je klanten verder te helpen.”

Waarom is al die informatie zo belangrijk? Hebben we nog niet genoeg gegevens?Fons: “Het is de ideale voorbereiding op de controlebevoegdheid die VDAB in kader van de 6de staatshervorming zal overnemen van RVA. Om ervoor te zor-gen dat je deze intensieve bemiddeling enkel moet bieden aan die klanten die dit nodig hebben, blijven we onze klanten stimuleren om zelf aan de slag te gaan met de tools die we voor hen beschikbaar hebben én zorgen we dat onze automatische bemiddeling verder verbeterd wordt.”

Volg mee de ‘Iedereen bemiddelaar’ route voor 2014. In verschillende etappes zullen verschillende puzzel-stukken concreet ingevuld worden. Hierbij is het belangrijk dat iedereen de gehele puzzel voor ogen houdt en weet hoe de veranderingen doorheen het jaar stapsgewijs haar of zijn job zal beïnvloeden. Het is dus geen Copernicaanse omwenteling: onze doelstellingen blijven dezelfde, maar we voorzien wel enkele grondige accentverschuivingen om ons toe te laten deze doelstellingen te behalen!

Start van ‘sollicitatie-opdracht’

Lancering Persoonlijk OntwikkelingsPlan

Verbeterde aanpak maatwerk

resultaatgerichter en sluitend werken (SMP+)

Communiceren met klanten via MijnLoopbaan

Slim knipperlichtensysteem

ETAPPE 1 ETAPPE 2 ETAPPE 3 + 4

Gebruiksvriendelijker MijnLoopbaan

Kwalitatievere AMI-bedrijvendatabank

Verbeterde Jobcoaching (nu AMC-coaching)

_ 014

conte

nt

content 015_

Functieprofiel ‘bemiddelaar’ op ieders naamkaartje

Februari

Maart

juni

september

IEDEREEN BEMIDDELAARBelangrijke wijzingen in de ondersteuning maken van

in 2014een nog betere

Page 9: Content jaargang 2 februari 2014

_ 016

conte

nt

content 017_

Onze werkzoekenden enwerkgevers moeten dus veel meer ZELF doen?Dorine: “Wat ze zelf kunnen doen moe-ten ze ook zelf doen. Maar ook onze hulp is hierbij belangrijk: merk je dat je klant geen gepaste vacatures krijgt via mat-ching ondanks het feit dat zijn dossier in orde is? Dan kunnen we via een sig-naal in [email protected] bijsturen of ingrijpen. Voorwaarde is dan wel dat het denken in competenties en het scoren ervan bewuster en kwalitatiever wordt aangezien onze matching zich hierop baseert. De rol van de bemiddelaar hierin is cruciaal en we zullen hierop blijvend moeten inzetten!”

Wat verandert er nog?Dorine: “Tegelijk lanceren we het ‘ver-trouwelijke dossier’ in onze systemen als één van de concrete uitwerkingen van de hervorming van de sociale econo-mie. Het goede nieuws hierbij is dat we de gebruiksonvriendelijke ‘PmAH-flap’ en ‘MEA-server’ die we gebruiken in onze verwijzing van mensen met een arbeidshandicap achter ons laten. Als we als VDAB onze verantwoordelijkheid opnemen en dus zelf bepalen wie deze ondersteunende maatregelen écht nodig

heeft, hebben we betere tools nodig. Met een nieuw ‘vertrouwelijk’ luik kunnen we de juiste mensen toegang geven tot de nodige informatie en toch de privacy bewaren. Dat kunnen we dan voortaan zelf beter beheren.”

Fons: “Ook op het vlak van compe-tentie- en loopbaandenken zetten we belangrijke stappen! We lanceren een eerste versie van het langverwachte Persoonlijk OntwikkelingsPlan, zeg maar POP. In eerste instantie brengen we dit naar alle burgers om hen te helpen bij het reflecteren over hun competenties en het bepalen van ontwikkelingspunten. Burgers die nood hebben aan oriëntatie kunnen zicht krijgen op de beroepen die aansluiten bij hun interesses.”

“Daarnaast zal er een frisse wind waaien doorheen MijnLoopbaan, gericht op een meer gebruiksvriendelijke navigatie. Zo krijgen we betere dossiers wat weer een bijdrage zal leveren tot efficiëntere be-middeling. Naast een overzicht van alle vacatures die de burger via verschillende kanalen van ons ontvangt, wordt aan burgers ook de mogelijkheid geboden om Mijn Loopbaan te gebruiken als een solli-citatiewerkmap waarin men al zijn acties

kan bijhouden en feedback kan geven op sollicitaties. Als bemiddelaar krijgt je hier inzage in zodat je beter kan bemiddelen, maar het biedt je ook de middelen om dit goed te kunnen opvolgen!”

En langs de vacaturekant?Dorine: “Ook daar werken we aan! Je krijgt aanpassingen voor de Maatwerk-bedrijven te zien waardoor er een goede selectie van kandidaten kan gebeuren en er een vlotte doorstroom van informatie is bij uiteindelijke indienstname. Op dat moment mag je ook rekenen op een ge-voelige verbetering van de kwaliteit van de bedrijfsgegevens in de AMI-bedrij-venbank zodat we onze werkgevers nog professioneler kunnen benaderen.”

Fons: “Mag ik ten slotte ook jobcoaching even in de kijker zetten? Het is de taak van iedere bemiddelaar om ontbrekende sleutelvaardigheden die de stap naar het vinden of behouden van werk belemme-ren bij een werkzoekende in te schatten en waar mogelijk te remediëren. Indien intensieve coaching noodzakelijk is, kan je doorverwijzen naar de jobcoach, dat is trouwens de nieuwe naam van de vroe-gere AMC-coach.”

Allemaal goed en wel, deze toepassingen, maar is dat voldoende als we resultaatgericht en sluitend willen werken?Dorine: “Het zal alvast een pak helpen, maar ons vertrekpunt blijft altijd de zelfredzaamheid optimaal ondersteu-nen, stimuleren en zorgen dat je als bemiddelaar optimaal kan bemiddelen. Daarom zal er ook na de zomervakantie en in de loop van 2015 nog een set van aanpassingen komen aan de methodiek en tools gericht op de bemiddelaars én teamleiders: bijvoorbeeld stapsgewij-ze inschatting van elke werkzoekende in jouw klantenportefeuille, uitrol van SMP+, communiceren met de klant via MijnLoopbaan, een ‘slim’ taken- of knip-perlichtensysteem dat aangeeft welke klanten hulp of opvolging nodig hebben, enzovoort. Dit gaat verder dan toepas-singen maar zijn aanpassingen in lijn met hoe we willen werken.”

Fons: “Ik ga er ook van uit, het lijkt me evident, dat de nieuwe leidraad en toepassingen ook hun ingang vinden bij elke bemiddelaar én in de teamwerking. Daarom zal er ook de nodige ondersteu-ning worden voorzien op de werkvloer zodat elk team zichzelf zo wendbaar mogelijk kan opstellen.”

Een nieuwe winddoor bemiddeling

Door de kracht van vereenvoudiging gaan we ons meer kunnen con-centreren op de inhoudelijke, meer uitdagende job waarbij we meer tijd en vrijheid zullen hebben om onze schatkist aan methodes en tools maatgericht toe te passen. We gaan dus minder tijd besteden aan bij-zaken zoals het constant aanpassen van allerhande toestandcodes en we gaan meer vrijheid hebben qua aantallen en duurtijden… Maar, we zijn eerlijk, daar hangt dan – uiter-aard – wel weer meer verantwoor-delijkheidszin aan vast om in team de doelstellingen halen in de ware geest van ‘Iedereen bemiddelaar’. Dit is de maatschappelijke verant-woordelijkheid die voor ons alle-maal gepaard gaat met onze job. Om dit te realiseren, gaan we

zorgen dat iedereen beter weet wat van hem of haar verwacht wordt en niet zelf op goed geluk aan de slag moet gaan. We worden dus FIERE bemiddelaars die Durven Inspire-ren, Durven Eerlijk zijn en Durven Respect tonen. Fier dat we kunnen bijdragen aan het geluk van onze klanten, fier dat we de ultieme vertrouwenspersoon zijn van onze klant in zijn of haar zoektocht naar werk(nemers).

Met andere woorden: je kan je dus verwachten aan aangescherpte, resultaatgerichte processtappen en vernieuwde tools die dit ondersteu-nen, training maar ook de nodige reflectie over wendbaarheid in jouw eigen team. Iedereen bemiddelaar: we gaan er samen voor!

Allemaal goed en wel,

POP

MLBACTIVERING

CONTROLE(STAATSHERVORMING)

SOLLICITATIE-OPDRACHT

WERK-PLEKLEREN

AMIBEDRIJVENDATABANK

JOB-COACHING

KANALENMIX SECTORAAL

MAATWERKDECREET

COMPETENTIES

PUZZELSTUKKEN2014

DUBBEL GELUK

FIER kondigen we jullie de geboorte aan van

sollicitatie-opdracht & sollicitatiefeedback

De pasgeboren tweeling vraagt veel zorg, aandacht en toewijding.

En ook de nodige ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen.

Bij deze een warme oproep om allemaal samen d ehanden in

elkaar te slaan en deze taak als FIERE ouders op ons te nemen!

Page 10: Content jaargang 2 februari 2014

_ 018

conte

nt

content 019_

DE IBO-DAG: EEN GESLAAGDE ACTIE IN BEELD!

WERKGEVERS OVER DE IBO-DAG

Heer Braeken van de Citroën garage te Overpelt “De VDAB doet ook echt wat ze in de media beweren: op straat komen! Het chocolaatje zal smaken!”

HR-manager Annelies Bakos bij Brouwerij Martens in Bocholt “We zijn reeds bekend met de IBO, maar zijn het de laatste tijd toch wat uit het oog verloren. Deze fantastische actie van de VDAB brengt het toch maar weer in het daglicht. We willen zeker een VDAB-medewerker ontvangen voor meer info over IBO’s, maar ook wel over de opleidingen. Zo kunnen we zien waar er opportuniteiten zijn tot samenwerken.”

Raf Drieskens, burgemeester Neerpelt en voorzitter platform Noord-Limburg “Als VDAB-supporter door weer en wind kan ik deze initiatieven alleen maar toejuichen.”

Make up Forever in Brussel “Fijn dat jullie op bezoek komen! Wij hebben recent 3 personeelsleden aangeworven via IBO, en we zijn daar heel tevreden over. Je mag ons zeker gebruiken als referentie!”

Hotel Portinari in Brugge “We zijn toevallig gisteren in onze andere zaak met een IBO gestart. We kennen de weg en gebruiken onze login voor Mijn VDAB goed!”

Vera Kellens, Senior HR-consultant ”Amai, mooi initiatief!!”

Meer foto’s zien?

intranet.vdab.betrefwoord ‘IBO-dag fotoalbum’

Geen ervaring? Geen probleem.IBO-dagBrussel

mmm, ik ben effe het noordenkwijt...

Inpakken ... ... en wegwezen!... en wegwezen!

... meteen een luisterend oor

de briefing

goed volk!

te voet geraak je overal!

zelfs in de comme

chez soi...

was dat nu met frieten

of met rijst?

...gaat allen heen

ende bekeert den werkgever!

einde

het commandocentrum

eens zien of ze hier geen ibo’s

nodig hebben

deze opticienziet een groot voordeel in ibo

“missie ibo”geslaagd!

IBO-dag • 30 januari 2014 • Brussel

bekend terrein

chocolade!yeah!!

en waren dat dan goei frieten?

...tuut*% ..krak**

...* Piep../+

Page 11: Content jaargang 2 februari 2014

ONZE KLANTEN ZEGGEN ONS WAT

ZE WILLEN.EN JIJ?

WAT WIL JIJ?

Vanaf maart tonen we ons aan de buitenwereld met een compleet nieuwe campagne. We trekken hierbij volop de kaart van onze klanten: wat willen zij? Op affi ches en in advertenties stelt een klant een vraag... en je ziet meteen hoe wij met de gepaste dienstverlening een antwoord bieden.

Om de campagne mee op gang te trek-ken, krijg je vandaag deze magnetische banner cadeau.

Neem een bordstift , vul in wat JIJ wil en plak ‘m op. Veel inspiratie? Geen probleem, je kan er elke dag iets nieuws op zetten.

Meer weten over de campagne? Sla deze CONTENT open op pagina 4 en lees er alles over!