Content jaargang 2 september 2014

13
NIET TE MISSEN BLAD VOOR VDAB PERSONEELSLEDEN JAARGANG 2 - NR. 7 -SEPTEMBER 2014 C O NTENT Alles kits in Gits YOU CAN BOOK ME RVA-INFOSESSIES EEN EERSTE KENNISMAKING MET ONZE NIEUWE COLLEGA’S WIN JOUW EXEMPLAAR VAN ‘MENEER POOT ZOEKT WERK’

description

 

Transcript of Content jaargang 2 september 2014

Page 1: Content jaargang 2 september 2014

content 01

_N

IET

TE

MIS

SE

N B

LA

D V

OO

R V

DA

B PE

RSO

NE

EL

SL

ED

EN

JA

ARG

AN

G 2

- N

R. 7

-S

EPT

EM

BER

20

14

CO

NT

EN

T

Alles kits in Gits

YOU CAN BOOK ME

RVA-INFOSESSIES EEN EERSTE KENNISMAKING

MET ONZE NIEUWE COLLEGA’S

WINJOUW EXEMPLAAR VAN ‘MENEER POOT

ZOEKT WERK’

Page 2: Content jaargang 2 september 2014

_ 02

cont

ent

“Ik ben altijd actief geweest in het jeugdwerk. Niet lang na mijn studie toegepaste psychologie vroeg men mij om de gemeentelijke jeugddienst in Kampenhout op te starten. Dat was een hele eer, en een boeiende ervaring. Maar het bleef jaren-lang bij een halftijds contract, en ik kon niet verder groeien. Daarom werd ik trajectbegeleider in Ant-werpen: een superjob in een superteam. Maar toen in 2006 deze functie vrijkwam, ben ik daar toch op gesprongen (lacht). Nu kan ik ook mijn competen-ties als psychologe gebruiken.“

“Wat ik nu doe is me op het lijf geschreven. Ik doe psychologische screenings van mensen die willen starten met een opleiding, maar ik test ook cursisten als er problemen zijn. Bijvoorbeeld als een klantenconsulent twijfelt of de cursist in staat is om de opleiding af te werken. Daarnaast volg ik mensen op met een ‘MMPP’-dossier, dat zijn klanten die medische of psychologische proble-men hebben. We zoeken uit waarom ze (nog) niet in staat zijn om te werken en hoe we hen best op weg helpen. “

“Ik ben heel blij met onze activerende aanpak voor deze doelgroep. We werken intensief samen met de zorgsector en de psychiatrie. Er is nu meer aandacht voor het feit dat deze klanten ook hun competenties kunnen ontwikkelen. Daardoor krij-gen deze mensen ook meer kansen en dat is een grote stap voorwaarts. Het geeft me veel voldoe-ning om mijn expertise op die manier te kunnen inzetten.”

“Nieuwe collega’s screenen is een boeiend deel van mijn werk. Zo bepaal ik ook een stukje mee wie wel en niet aangeworven wordt. Dat gebeurt natuurlijk op basis van objectieve criteria, maar ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat kandidaten goed scoren op klantgerichtheid en samenwerken. Dat is de sterkte van VDAB: de mensen staan cen-traal. We gaan tot het uiterste voor onze klanten, maar ook voor mekaar. En dat maakt het allemaal de moeite waard.”

“De knappe treinbegeleider op de affiche van ‘Fluitend naar je werk’? Dat is mijn man! Hij is ook echt treinbegeleider, in Antwerpen. Dat hij een fotoshoot had in uniform wisten we, maar pas op het allerlaatste moment hoorden we dat het voor VDAB was: heel toevallig dus. Die affiches zijn schaars, gelukkig heb ik er eentje gekregen. En je ziet, wij gaan allebei fluitend naar het werk.”

AL FLUITENDNAAR JEWERK

ELKE ANDRIES, consulent gespecialiseerde screening

_ 02

cont

ent

COLOFONDeze editie van het personeelsblad voor VDAB-personeelsleden en VDAB-gepensioneerden is een eigen productie van de dienst Communicatie, bijgestaan door fotograaf Marco Mertens. Het verschijnt op 6.200 exemplaren. CONTENT wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier met vegetale drukinkten en verpakt in een afbreekbare folie. Daarvoor draagt het ook fier het FSC-label. Drukkerij en maatwerkbedrijf Nevelland zorgt met duurzame en aangepaste tewerkstelling van werknemers uit kansengroepen voor de druk en handling.

Alle reacties op onderwerpen uit dit magazine of ideeën voor nieuwe artikels zijn welkom op [email protected].

3Elke Andries en

haar treinbegeleider gaan allebei fluitend

naar het werk.

VAN WORMSEL

GEZOCHT Trainer voorkikkerprinsjes en -prinsesjes!

OPGELET:WERF

AbimoAbimo www.abimo.net

9 789462 340930

Abim

o

Meneer Poot, Flappies papa, verliest plots zijn werk als graver. Hij is zo verdrietig dat hij Flappie zelfs niet meer achter zijn oren kriebelt.Hoe moet het verder met het gezin als papa geen wortels meer verdient?Kunnen Flappie en zijn beste vriend Snuiter ergens anders werk vinden voor meneer Poot?

Een warm prentenboek dat helpt om een moeilijk thema toegankelijk te maken. Werkloosheid kan immers zwaar wegen op een gezin. Door kinderen bij dit verhaal te betrekken, kun je het makkelijker op een positieve manier benaderen. Met achter in het boek het werkko� ertje van Flappie, vol ideeën voor knutselwerkjes en spelletjes.

Dit boek is een initiatief van vzw Talismanneke

Dieper &Verder4

“Je hebt er echt geen digitaal talent voor nodig” Wat zeg je tegen je kinderen als je plots

werkloos bent?

CC Gits: 7 collega’s op 3,5 hectare

7

8Mini-nieuws

11

Eerste kennismaking met onze nieuwe collega’s

we krijgen vleuuugels!!!!

12

Dit najaar kan je niet om ons heen in de media.

14

Werkzoekenden hebben uitgesproken mening

over onze werking

IBO in Plopsaland

17

“Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer samen aan tafel moeten

gaan zitten.”

20

18

“Medewerkers moeten durven!”

10

WAT VERTELLEN ONZE COLLEGA’S ONS DEZE MAAND?

_ 02

cont

ent

content 03

_

22

Page 3: Content jaargang 2 september 2014

_ 04

cont

ent

content 05

_

Hans, wat is ‘you can book me’ eigenlijk? “‘you can book me’ is een app die speci-aal ontworpen is om met de Google Agen-da te gebruiken. De vrije momenten in je agenda worden via een link zichtbaar op een kalender. Een externe persoon of een collega kan een afspraak maken, zonder dat je andere afspraken zichtbaar zijn. En jij krijgt meteen een mailtje van het systeem en een afspraak in jouw agenda. De link naar die kalender kan je op aller-lei manieren meegeven aan een klant of collega: op de website, in je handteke-ning onder je e-mails of via een QR-code: de mogelijkheden zijn onbeperkt.”

Welke afspraken maken klanten op dit moment via ‘you can book me’? “Via de link spreken ze af met hun bemid-delaar voor een gesprek. Zeker met jonge-ren lukt dat goed. Daarnaast hebben we ook een betalende link aangekocht, waar we meerdere agenda’s aan kunnen ver-binden. Die hebben we op onze website gezet bij de informatie over de avondope-ning van de VDAB-kantoren. Werknemers die informatie willen over hun loopbaan kunnen zo zelf op 1 minuut een afspraak maken. Sindsdien hebben we in Antwer-pen al meer dan 157 boekingen gehad

voor de avondopening: een succes.“

En hoe kan een collega de app gebruiken?“We gebruiken de app ook aan het ont-haal. Als er vroeger veel mensen in de Werkwinkel waren, moest een klant soms erg lang wachten of later die week terug-komen. In de Werkwinkel van Zwijndrecht ziet de onthaalbediende in ‘you can book me’ wie er wanneer vrij is. De wachten-de klant krijgt onmiddellijk een afspraak, soms nog voor diezelfde namiddag. Zo worden klanten veel sneller bediend.”

Gebruiken we de app ook buiten de Werkwinkel? “Dat kan zeker. Een tijd geleden kreeg ik een werkzoekende lerares op bezoek. Vroeger zou ik haar een foldertje meege-geven hebben van het Talentenhuis voor onderwijs, in de hoop dat ze er dan zelf haar weg erheen vond. Nu kon ik meteen een afspraak voor haar maken in hun ‘you can book me’-systeem. Vanaf 1 september organiseren we de afspraken van alle Ser-vicepunten in de regio Antwerpen op die manier. En ook met het OCMW van Ant-werpen werken we een concreet plan uit waarbij zij voor hun klanten bij ons een afspraak kunnen inboeken. We vermijden

zo de tussenstappen waarbij we klanten onderweg ‘kwijtraken’. Helemaal volgens het ‘sluitend maatpak’.”

Hoe ziet de toekomst eruit?“De bedoeling is dat vanaf januari 2015 elke VDAB-locatie een ‘you can book me’-link op de website heeft, zodat elke klant online een afspraak kan maken met een bemiddelaar. En op lange termijn? Het zou prachtig zijn als we op een dag konden afstappen van de uitnodigingen in PDF die we nu in bijlage mailen, en in plaats daarvan alles via ‘you can book me’ regelen. Maar dat is nog niet voor direct (lacht).”

Jij bent e-wijs-ambassadeur, voor jou is zo’n app gemakkelijk te gebruiken. Denk je niet dat andere collega’s er meer problemen mee hebben? “Je hebt er echt geen digitaal talent voor nodig. Mijn eerste ‘slachtoffer’ om de tool uit te testen was Roos Van De Ginste. Roos is 57 en dus niet van de generatie die als kleuter op een computer leerde werken. En dat was de bedoeling: ik wilde zien of het voor haar moeilijker zou zijn dan voor mezelf. Wat ze ervan vindt kan je haar be-ter zelf vragen.”

Roos, vertel eens wat jouw eerste indruk is? “Het is een heel praktisch systeem. Onze klanten, en zeker jongeren, vinden het evident dat ze zelf een online afspraak kunnen maken als dat nodig is. Wach-ten op een uitnodiging is niet meer van deze tijd. Vroeger duurde het soms lang voor een klant een uitnodiging kreeg. Wij bepaalden wie wanneer kwam, volgens onze agenda en wanneer we dáchten dat het nodig was. Nu kan een klant met een vraag heel snel zelf een afspraak regelen, en wie geen hulp nodig heeft, nodigen we niet nodeloos uit. Klanten hebben zo veel meer controle over hun eigen traject en wij werken ook veel efficiënter. Vraag en aanbod sluiten op elkaar aan.”

Is het een nadeel dat je agenda door anderen wordt ingepland? “Ik heb daar helemaal geen moeite mee. Ik ben tenslotte een werknemer in dienst van VDAB en van de klanten. Bovendien kan ik perfect blokken reserveren voor ad-ministratie en andere taken. En als ik een vergadering of andere afspraak heb, is dat blok automatisch niet beschikbaar. Het is echt niet zo dat de klanten je hele agenda kunnen inboeken hoor (lacht).“

“Je hebt er echt geen digitaal

talent voor nodig”

Kappers, dokters, banken... Elke zichzelf respecterende organisatie heeft wel een systeem waarin je zelf online een afspraak kan boeken. En wij? Wij natuurlijk ook! Binnenkort gebruiken we onze eigenboekingstool met de zeer toepasselijke naam: ‘you can book me’. Hans Bosschaerts en zijn Antwerpse team testten het systeem uit.

Roos Van De Ginste

you can book.mein alle VDAB-locaties In het najaar leiden we een aantal e-wijsambassadeurs op tot ‘you can book me’-specialist. Zij zorgen op hun beurt voor de vorming van de teamleiders en campusmanagers die dan zelf hun team uitgebreid informeren over het systeem. Zo zijn we met zijn allen startklaar op 1 januari 2015!

De kanalenmix‘you can book me’ is maar één van

de kanalen die we gebruiken in onze kanalenmix. Door met onze klanten te communiceren via verschillende kanalen (persoonlijk en digitaal)

gaan we voor een modernisering van onze service, creëren we meer tijd

voor complexere cases, en werken we sneller en efficiënter.

Roel Horemans, bemiddelaar “Ik had het laatste jaar voornamelijk werk- en welzijnstrajecten onder mijn hoede. Deze mensen zijn nog niet erg geneigd om zelf dit initiatief te nemen, ze zijn minder zelfredzaam. Maar in sep-tember begin ik als vacatureconsultent in de sectorale werking, en dan gaan we ‘you can book me’ wel intensief gebrui-ken, ook naar werkgevers toe. Deze app past perfect in de evolutie van ons ima-go. Niet meer ‘ik moet naar VDAB omdat ik een uitnodiging heb gekregen’ maar ‘ik wil naar VDAB en ik maak een afspraak.’ Ik zie het helemaal zitten!”

Christel Simons, bemiddelaar “Het boekingssysteem werkt goed, zeker bij de jongeren. Zij mailen vaak met de vraag om een afspraak te krijgen. Dan stuur ik hen de link gewoon op en kiezen ze zelf welk mo-ment in mijn planning hen het beste uit-komt. Gedaan dus met dat heen en weer mailen tot er eindelijk een datum gevonden wordt die voor beide partijen past. En nog een groot voordeel: van de mensen die zelf hun afspraak maken, komt bijna iedereen ook echt opdagen. Ook dat is weer veel tijd gewonnen.“

you can book.me

Page 4: Content jaargang 2 september 2014

_ 06

cont

ent

content 07_

Nathalie: “’Meneer Poot zoekt werk’is het derde boek dat zich afspeelt in het wereldje van het fi guurtje Snuiter. Ik schreef al eerder ‘Grote boom is ziek’ over ernstig ziek zijn en ‘Toverdruppels’ over verdrietig zijn. Met dit boek wou ik een erg belangrijk thema bespreekbaar maken voor zeer jonge kinderen. Ik probeerde dan ook het verhaal voor peuters van 2 jaar al begrijpe-lijk te maken. Maar ik merk dat ook kinderen van 9 jaar nog door de boeken bladeren.”

Je hoeft het ons niet te vertellen: kopzorgen over werkloosheid wegen op heel het gezin. Ouders vinden het soms moeilijk om aan hun kind uit te leggen wat er gebeurt, maar het is net goed om hen erbij te betrek-ken. Dit verhaal maakt het thema toegankelijk voor de jongsten.

Nathalie: “Mijn boeken worden zowel thuis als in het kleuteronder-wijs graag gebruikt om gevoelige thema’s aan bod te laten komen. Uit ervaring weet ik dat de

‘beleving’, zelfs of vooral op die jonge leeftijd, ontzettend belangrijk is. Daarom heb ik ook in elk boek een ‘doe-gedeelte’ toegevoegd. Hierin geef ik achtergrondinformatie en spelsuggesties. In ‘Meneer Poot zoekt werk’ laten we kinderen zelf met beroepen en solliciteren aan de slag gaan.”

Na eerdere samenwerkingen met onder andere Joetz, Cancer et Psychologie en de Werkgroep Verder, is Nathalie voor dit boek bij ons terechtgekomen. Net omdat we denken dat we via onze kanalen bij de juiste mensen kunnen geraken met deze boodschappen, gaan we graag mee in het sympathieke verhaal van Meneer Poot. We leverden dan ook met veel plezier foto’s van beroepen voor het doe-gedeelte. Bovendien hangen we een promotie-a� che van het boek op in al onze Werkwinkels.

Meneer Poot is niet zomaar een van de 245.472 werkzoekenden in Vlaanderen, maar wel de hoofdfiguur in een kinderboek van Nathalie Slosse. Mooi vormgegeven en prachtig geschreven op maat van een wel heel jonge doelgroep. Want ja, ook in een kinderboek kan het thema werkloosheid perfect aan bod komen.

WIN jouw exemplaar! Geïnteresseerd in ‘Meneer Poot zoekt werk’? Op de redactie van CONTENT hebben we 5 gesigneerde exemplaren liggen van dit mooi geïllustreerde kinderboek. Stuur een mailtje naar [email protected] en leg uit wat jij ermee wil doen. Op 26 september krijgen de winnaars een mailtje.

Niet gewonnen en toch interesse? Meneer Poot ligt sinds augustus in de boekenwinkel voor de democratische prijs van 12,95 euro.

Meneer Poot zoekt werk

¤12,95

content 07

_

NU IN DE BOEKENWINKEL

Van 15 september tot 17 oktober voeren we een unieke werkgeverscampagne. We tonen ons als dé arbeidsmarktspecialist met gedetailleerd cijfermateriaal en vragen aan werkgevers om ons uit te dagen met hun vragen. Elke dag van 10 uur tot 16 uur kunnen ze chatten met onze Servicelijn. Vertel het voort!

Page 5: Content jaargang 2 september 2014

_ 08

cont

ent

content 09

_

“In de bouwsector is het soms moeilijk in te schatten of een beroep nu een knelpunt is of niet. Dat komt omdat er nogal veel verdoken vaca-tures zijn. KMO’s hebben niet altijd de tijd en de ruimte zelf de rekrutering te doen, en daardoor worden een aantal vacatures niet geplaatst. Voor de schildersopleiding hebben we bijvoorbeeld even goede uitstroom-cijfers als voor de andere bouwbe-roepen, ook al zijn die volgens de officiële cijfers minder gezocht.”

“Werkplekleren verhoogt de kans op uitstroom, want sommige technieken kan je niet leren in een bouwcentrum. Een metselaar kan in het centrum bijvoorbeeld een muurtje van 3 meter bouwen, maar nooit hoger. Dat kan wel op een echte werf. Door werk-plekleren zien we ook of de attitudes goed zitten en of cursisten zich kun-nen organiseren om op de werkplek te raken. Daarom proberen we, naast stages en IBO, ook al tijdens de oplei-ding werkplekleren aan te bieden.”

Kris, instructeur Bouwplaatsmachi-nist: “Sinds kort werken we samen met dienstencentrum ‘Gid(t)s’: daarin zitten een maatwerkbedrijf, scholen

Teamleider Kurt Cattrysse“Ik ben teamleider in Gits, maar deze site is maar een deel van ons competentiecentrum hout en bouw. We hebben ook ons bouwcentrum in Roeselare, een mobiele setting Metselen in Wervik, de opleidingen Schilder en Onderhoudsarbeider in Wevelgem en Sanitair in Roesela-re-Beveren. Die laatste willen we graag integreren in de bouwafde-ling in Roeselare. Daar hebben we namelijk een bouwknooppuntenhuis gebouwd, het ‘Huis 2020’. In deze didactische woning kunnen we alle nieuwe technieken toepassen en dan is het natuurlijk handig dat de be-trokken opleidingen niet te ver weg zitten.”

“Speciaal in onze regio is dat we met heel wat ‘unieke’ secties zitten, en dan bedoel ik opleidingen die we maar op één plaats geven. Voor-beelden daarvan zijn Dakdekker en Schrijnwerker, maar ook de opleidin-gen hier in Gits: Wegenbouwer en Bouwplaatsmachinist. Voor die twee laatste heb je erg veel plaats nodig. Gits is qua oppervlakte dan ook het grootste centrum: maar liefst drie en een halve hectare.“

4.700 collega’s op meer dan

300 locaties: we zitten verspreid

tot in de kleinste hoekjes van

het land. We werken allemaal

aan hetzelfde doel, maar doen

we dat ook op dezelfde manier?

Of kent elke streek zijn eigen

accenten? We trokken een lijn

van west naar oost en laten elke

maand een andere locatie aan

het woord. Een jaar lang.

Deze maand is het de

beurt aan CC Gits!

Identikit CC Gits

⚫ Gits is een deelgemeente van Hooglede bij Roeselare

⚫ Hooglede/Gits telt 10.107 inwoners

⚫ 2,52% werkzoekenden

⚫ Personeel: 1 teamleider, 1 klanten-consulente, 1 administratief bediende, 3 instructeurs, 1 cantinière

⚫ Opleidingen: Bouwplaatsmachinist en Wegenbouw, Hijsmachines, Ploegbaas Wegenbouw

Gits

Dwars door

Vlaanderen

en een sociale werkplaats. De vzw focust op mensen met een beper-king. Op dit moment helpen mijn cursisten bij het plaatsen van diep-riolering aan een school. Het is een win-winsituatie, want onze cursisten kunnen deze oefening niet doen in ons centrum omdat we te weinig diepte hebben. Als wederdienst zor-gen hun studenten voor ons groen-onderhoud. Een ander voorbeeld is de afspraak met de firma die hier voor de deur de weg aan het aanleg-gen is: zij mogen onze site gebruiken als losplaats voor stenen, en onze cursisten mogen de vrachtwagen inladen, iets wat ze hier anders niet kunnen oefenen.”

“Ik heb zelf jaren in de bouw ge-werkt en ben nu drie jaar bij VDAB. Ik leer de cursisten werken met alle machines die je op een werf ziet: graafmachine, wiellader, bulldozer… De opleiding duurt ongeveer drie maanden. Ik hou van het contact met de cursisten en de verschillende bedrijven. En ik ben in een heel goed team geland. Ik zou niet meer weg willen (lacht).”

Klantenconsulente Kris Sinnaeve: “Er is een groot verschil tussen de profielen van onze opleidingen. De cursisten Bouwplaatsmachinist hebben een veiligheidsfunctie en moeten dus psychotechnische testen

afleggen. Ze moeten verantwoor-delijkheid aankunnen en technisch inzicht hebben. De wegenbouwers

zijn vaak erg laaggeschoold of heb-ben een beperking. Ze komen uit het Buso, hebben financiële problemen, mobiliteitsproblemen… Een groot stuk van onze taak is hen daarin ondersteunen. Ze komen hier tot rust en vinden structuur. Lawrence, hun instructeur, pakt dat heel goed aan. Dankzij deze opleiding gaan er mensen aan de slag die daarvoor erg weinig kansen hadden. Als van deze groep iemand aan het werk raakt is dat twee keer zoveel waard als een zelfredzame werkzoekende die wel zijn plan trekt!”

Instructeur Wegenbouw Lawrence De Schrijver: “Ik geef nu 20 jaar les in de wegenbouw en er is veel veranderd in die tijd: we voelen meer druk om cijfers te halen, en door de crisis zijn er minder vacatures. En als die er wel zijn, zijn bedrijven soms erg veeleisend: onze cursisten moeten hetzelfde kunnen als iemand met vijf jaar ervaring. Tja, dat kan niet. Iemand die op 4 maanden omgeschoold is van kok naar we-genbouwer, die heeft tijd nodig om te groeien, hoe gemotiveerd hij ook is. Je ziet hier bijvoorbeeld dat de cursisten bezig zijn met mozaïek leggen: dat is precisiewerk. Je begint met de stenen in een mooie boog te leggen, maar als je niet veel ervaring hebt blijft die boog niet rond. Om dat perfect te doen heb je héél veel oefening nodig (lacht).”

Page 6: Content jaargang 2 september 2014

_ 010

conte

nt

De medewerkers moeten hun mening durven zeggen

In december is het zover: we mogen allemaal onze leidinggevende evalueren via de Bottom Up Evaluatie (BUE). Zien de leidinggevenden de BUE-vragenlijst met angst en beven tegemoet? Nadine De Coster, Teamleider Business Support, Retail & ICT VDAB Brussel, alvast niet.

Ben jij bang voor de BUE, Nadine? “Nee hoor. Ik kijk er zelfs naar uit. Het is voor mij dan ook niet de eerste keer. En elke keer ben ik weer benieuwd of mijn persoonlijke inspanningen resultaat op-leveren. Ik ben dus eerder nieuwsgierig dan bang. Als de evaluatie goed gebeurt, kan je er alleen maar van leren.”

Hoe was jij als beginnende leidingge-vende? “Ik was jong, ambitieus, en vooral be-zig met resultaten behalen. Met coachen en leidinggeven had ik weinig ervaring, en in die tijd werd daar ook niet zoveel aandacht aan besteed. Als de cijfers maar

goed waren, met andere dingen hield ik weinig rekening. Als teamleider in de re-gio had ik ook enkel de directeur boven mij, verder was ik ‘de baas’. Ik kon mijn manier van werken dus moeilijk vergelij-ken met anderen.”

Wanneer besefte je dat je nog kon groeien als teamleider? “Ik heb een tijd bij de Centrale Dienst ge-werkt, in een heel andere omgeving. Daar kreeg ik de kans om verschillende ma-nagementstijlen aan het werk te zien bij verschillende diensten. Zo heb ik bepaal-de manieren van aanpak gezien die mij geïnspireerd hebben: bijvoorbeeld hoe je je medewerkers kan meekrijgen zonder al te autoritair of directief te zijn. En soms zag ik een minder professionele manier van communiceren en bedacht ik: verdo-rie, dat doe ik ook met mijn medewer-kers, daar moet ik iets aan doen!”

Hoe helpt de BUE jou om verder te evo-lueren? “Ondertussen ken ik mijn eigen sterke en zwakke punten al vrij goed. Ik werk er dan ook bewust aan. Aan het resultaat van de BUE kan ik zien op welke punten ik wer-kelijk vooruitgang heb geboekt, en waarin ik nog kan verbeteren. Ik vind het belang-rijk dat er uitleg bij de scores staat: zo is het voor mij veel duidelijker waarin ik nog

kan groeien. Maar de communicatie met mijn team verloopt nu gelukkig zo goed, dat ik geen heel jaar hoef te wachten op de BUE om feedback te krijgen.“

Werkt de BUE voor alle teams?“Veel hangt af van de leidinggevende: die moet aanvaarden dat niemand perfect is en openstaan voor feedback. En kunnen toegeven dat hij of zij ook fouten maakt. En de medewerkers moeten durven, ze mogen geen schrik hebben om hun me-ning te zeggen. Op een respectvolle ma-nier, dat spreekt voor zich.”

Maak jij van je baas ook een superbaas?

In december krijg je de online vragenlijst in je mailbox.

Meer informatie over de BUE en professioneel feedback geven

vind je op ons intranet, trefwoord ‘BUE’.

Mieke Masyn, instructeur Business Support:

Ik vind dat Nadine op communicatief vlak veel

verbeterd is. De drempel om naar haar toe te stappen en met haar zaken te bespreken is veel lager dan vroeger.

Het contact gaat vlotter.

Frans Van De Perre, instructeur Business Support:

De sfeer is de laatste jaren veel opener. Er is ruimte voor wederzijdse constructieve feedback

en we worden meer betrokken bij beslissingen.

Ben jij al helemaal e-wijs? Heb je al eens via een hangout ver-gaderd en een tweet de wereld ingestuurd? Of snap je er gewoon geen snars van? ‘Ons E-wijs Kookboek’ is er ook voor jou. De laatste editie heeft er een interessant hoofdstukje bijgekregen: ‘pousse-café’. Je vindt er een selectie van apps en toepassingen die ons (werkende) leven een stuk vereenvoudigen. Ook de pri-vacy van jouw Google+ profiel en ‘you can book me’ komen ruim aan bod, je bent er zo mee weg! Neem snel een kijkje bij je Google Sites, trefwoord ‘kookboek’.

NIEUWE RECEPTENin ons e-wijs kookboek

Vanaf woensdag 17 september zijn we weer op tv. Op kanaal Z brengen we elke derde woensdag van de maand, en in het weekend dat er op volgt, een spiksplinternieuwe reportage binnen het Z-HR blok. Bartelijne presenteert opnieuw, maar kijk zeker ook goed naar onze accountmanagers en experten die totaaloplossingen brengen voor reële problemen van ondernemers.

De 10 maandelijkse uitzendingen kondigen we uiteraard ook aan op ons intranet en onze website. En wie een aflevering wil gebruiken op een event of infosessie, stuurt ons ge-woon een mailtje: [email protected].

Begin juli tekenden Fons Leroy en Mark Michiels van bpost een samenwerkingsovereenkomst voor rekrutering en op-leiding. Het gaat om ongeveer 1500 vacatures per jaar. Wij zoeken geschikte kandidaten voor de functie van postbode, dat is logisch, maar ook voor vrachtwagenchauffeur, com-mercieel medewerker, callcenter medewerker en sorteer-centrummedewerker. We breiden de opleidingen uit met taalopleidingen, attitudetraining, commerciële vaardighe-den en callcentervaardigheden. Bpost engageert zich om in het najaar instapstages te organiseren en later ook IBO’s. Meer info over de samenwerking vind je op het intranet onder trefwoord ‘bpost’.

Nieuwe samenwerkingmet

Nieuwe samenwerkingmetmetmetmetmetmetmetmetmetmet

Meer info over de samenwerking vind je op

het intranet onder trefwoord ‘bpost’.

je geen rijksregisternummers of paswoorden mag bijhouden in een Google doc? Als je het toch doet, mag je het document enkel privé delen met specifieke personen.

Meer weten? Tik ‘privacy en google apps’ in op het intranet.

je geen rijksregisternummers of paswoorden mag bijhouden in een Google doc? Als je het toch doet, mag je het document enkel privé delen met specifieke personen.

Meer weten? Tik ‘privacy en google apps’ in op het intranet.

content 011

_

Page 7: Content jaargang 2 september 2014

_ 012

conte

nt

content 013_

“We wilden absoluut iets doen voor de collega’s die volgend jaar overkomen en dus hebben we afspraken met RVA gemaakt voor pro-vinciale infosessies bij ons in juni. Tijdens elke sessie gaf de provinciaal directeur uitleg over hoe VDAB in el-kaar zit, over onze missie en waarden, en hoe we werken. De HR-manager informeerde onze bezoekers over hun toekomstige werktijden,

vakantiedagen en ande-re personeelszaken. Ikzelf beantwoordde alle mogelijke vragen over de staatsher-vorming en Peggy Van Den Steen over de Plaatselijke Werkgelegenheidsagent-schappen (PWA).”

In alle provincies samen kwamen een kleine vierhon-derd nieuwsgierigen opda-gen, van RVA en PWA. “Ik voel me al redelijk thuis in het

VDAB-gebouw in Brugge. De overhe-veling bezorgt me wel een dubbel ge-voel: enerzijds sta ik zeer enthousiast tegenover de loopbaanmogelijkheden bij VDAB, maar anderzijds heb ik ook wat schrik dat we het als nieuwelin-gen met de ‘kruimels’ zullen moeten stellen als het gaat over interne door-groeikansen...”

“Ik vond de infosessie beter dan verwacht. Je krijgt toch wel het gevoel dat er voor je gezorgd wordt. Ik ben nu coördinator bij de dienst activering zoekge-drag maar ik weet nog niet of ik bij VDAB die functie zal be-houden. Je hebt bij VDAB veel functies en ik denk dat er meer loopbaanperspectieven zijn dan bij RVA, zeker als contractueel. Als vijftiger zou ik bijvoorbeeld graag in de 50+ werking aan de slag gaan.”

In het voorjaar van 2015 krijgen we er een heel aantal collega’s bij door de staatshervorming. Een grote aanpassing voor VDAB, maar misschien nog wel meer voor de mensen die plots voor een heel andere organisatie zullen werken.

“Je krijgt het gevoel dat er voor je gezorgd wordt”

“Ik vond het echt goed. We waren allemaal een beetje in paniek, we wisten niet wat of hoe… Ik ben gerust nu. We weten nog niet alles, maar wel dat we werkzekerheid hebben en niet van Ninove naar Brussel zullen moeten verhuizen. Dat is al veel!”

Dit was een eerste kennismaking: in het najaar komen er nog infosessies voor de meest recente stand van za-ken. Peggy Van Den steen, projectleider overheveling PWA: “We hebben ook een webpagina gelanceerd waar de federale collega’s alle informatie terugvinden. Die pagina vullen we aan van zodra er politieke beslis-singen genomen worden over PWA en de controle op de beschikbaarheid.”

De meest recente informatie over de

staatshervorming (en de consequenties voor onze werking)

vind je op ons intranet, trefwoord ‘staatshervorming’.

Ga regelmatig kijken!

Rebecca Baetens, projectleider staatshervorming:

Baaf (RVA):

Véronique (PWA):

Erika (RVA):“De PWA in Brugge is al voor een groot stuk meegegroeid in het VDAB-verhaal. Wij startten in 2010 met een pilootproject, en sinds-dien zijn wij aanwezig op VDAB-infosessies om vragen over PWA te beantwoorden, maar ook op het teamoverleg in de Werkwinkel. De zesde staatshervorming is voor ons dus eigenlijk een logisch gevolg. In elk geval is er bij mij geen sprake van bezorgdheid, maar wel nieuwsgierigheid naar wat komen zal. Ik kijk er alvast naar uit!”

Veerle (PWA):

Page 8: Content jaargang 2 september 2014

content 015

_

SAMEN STERK VOOR WERK

Najaarsoffensief!Jongeren, partners, werkgevers…in het najaar zetten we een waar offensief in. Hou dus je ogen en oren open.

De hele festivalzomer waren we erbij met onze camper: van Werchter tot de Gentse Feesten.

De aanpak valt in de smaak, dus gaan we gewoon door!

Wil je weten wanneer de camper in jouw buurt parkeert? Tik ‘camper’ in op het intranet.

Aftrap in de AB in Brussel tijdens de opleidingsbeurs ‘Schakels naar Werk’

in samenwerking met Tracé!

Onze eigenste collega’s in Grensrock

Ambiance op de Gentse feesten!

Afstuderen met de camper in de Arteveldehogeschool in Gent

Backstage @Brugrock in Brugge

Bootcamp stempelen op de Sinksenfeesten

Tattooman op randactiviteiten Werchter

Tussen de tenten in Dranouter

School’s out in Lommel

Poseren op Woosha aan het strand van Oostende

De hele festivalzomer waren we erbij met onze camper: van Werchter tot de Gentse Feesten.

Partnercampagne

Een belangrijk deel van wat we als organisatie realiseren gebeurt vandaag in samenwerking met derden. Daarom voeren we van half oktober tot half december een nieuwe, expliciete campag-ne rond al onze uitbestedings- en samenwerkings-verbanden. Zo zetten we niet enkel onze partners in de spotlights, maar tonen we ook onze taak als centrale regisseur aan de buitenwereld. In deze cam-pagne nemen we onze baseline heel letterlijk: ‘SAMEN sterk voor werk’!

Kijk alvast uit naar:

• onze tv-spots • onze radiospots• ons partnermagazine • onze affichecampagne

Concrete informatie krijg je vanaf begin oktober op intranet.

Sollicitantendag

Op 25 september organiseren we een Sollicitantendag in heel Vlaanderen.In een 18-tal Werkwinkels en CC’s kunnen jongeren op een leuke manier met al hun sollicitatievragen terecht bij onze jobcoaches, online sollicitatiecoaches en bemiddelaars. We willen ook jongeren goesting doen krijgen om een stiel te leren via een bezoek aan een opleidingscentrum. Er zijn workshops, een online corner met onze leukste apps en alles over social media, sollicitatiecafé, en nog veel meer!

Meer info over de diverse activiteiten en workshops per locatie, net als de mogelijkheid tot inschrijven vind je op www.vdab.be/jongeren. Of tik ik ‘sollicitantendag’ in op het intranet.

Chatten met werkgevers

Werkgevers weten wie we zijn, heel goed zelfs. Wat ze soms nog niet weten, is wat wij voor hen kunnen betekenen. En daar doen we iets aan met onze werkgeverscampagne. Een hele maand lang publiceren we banners met een opvallende krantenkop, en wat wij in die situatie kunnen bieden. Wie doorklikt komt op onze chatpagina terecht, en daar staan onze vacatureconsulenten van de Servicelijn klaar om een helder antwoord te geven op de meest ingewikkelde vragen.

Lieve Claes, teamleider kenniscel: “We hebben binnen de Servicelijn 4 collega’s aangesproken die de materie heel goed beheersen én heel snel kunnen typen (lacht). Zij krijgen een opleiding ‘chatten’ zodat ze goed voorbereid zijn. We zijn erg benieuwd hoe het gaat lopen want het is voor ons een nieuw communicatiekanaal. Leuk dat we het op deze manier leren gebruiken!”

De campagne loopt van 15 september tot 17 oktober.

_ 014

conte

nt

Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VD Kom naar VDaaaB B B TalenTalenTalenTalenTalenTalenTTTTTT Day Day Day Day Day Day op 25 sepop 25 sepop 25 sepTTTemememBBBer 2014 er 2014 er 2014

TTTalenalenalenTalenTTTalenTalenTalenTTTalenT TTTspospospoTTTspoTspospospoTspoTspoTspospospoTspo lighlighlighTTTsssTsTTTsTsTsTTTsT

VDVDVDaaaVDaVDVDVDaVDaVDaVDVDVDaVD B zeB zeB zeTTT el el elT elTTT elT elT elTTT elT KKK

in de in de in de

Page 9: Content jaargang 2 september 2014

content 017

_

Op zondag 5 oktober openen honderden bedrijven weer hun deuren voor het grote publiek, en ons Competentiecentrum Wondelgem doet mee!

Rik De Muynck, opleidingsmanager Oost-Vlaanderen: ”De bezoekers worden in kleine groepjes op sleeptouw genomen doorheen het gebouw, waar ze cursisten en instructeurs aan het werk zien. In een aantal ateliers kunnen ze zelf een activiteit doen. We zetten enkele minder bekende beroepen in de kijker, die wel een gro-te kans op werk bieden. Voorbeelden zijn procesoperator, PLC-technicus of CNC-er me-taal of hout. Werkgevers kunnen cursisten aanspreken en wie weet, zelfs al contacten leggen voor een vacature. Wij leggen ook de link met de bedrijven die wij eerder dit jaar op de IBO-dag hebben bezocht en sturen hen een uitnodiging: ‘Wij kwamen eerder dit jaar bij jullie langs, nu nodigen wij jullie op onze beurt uit om eens een kijkje te ko-men nemen.’ Achteraf kan je een hapje en drankje krijgen in de kantine. De opbrengst gaat naar een goed doel!”

‘Uitblinkers gezocht’ en ‘Vind je job’

De Open Bedrijvendag is een perfect mo-ment om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen. Dus maken we het hen zo makkelijk mogelijk met de actie ‘Vind je job’: de vacatures van alle deelnemen-de bedrijven verzamelen we in één over-zichtelijke databank. Wie solliciteert wint misschien (naast de job van zijn leven) de award voor de meest originele sollicitatie door onze wedstrijd ‘Uitblinkers gezocht’. Solliciteren via een brief, een fotoreportage, een filmpje of een geluidsopname? Alles kan! Een eerste kennismaking met de werk-gever kan daarna op de Open Bedrijvendag. Gelukkig is er op 25 september de Sollicitan-tendag waar de werkzoekende eerst stevig kan oefenen.

Ook de bedrijven kunnen een award win-nen, maar dan voor de meest originele rekruteringsactie. Daarvoor schrijven ze zich op voorhand in.

Meer informatie vind je op openbedrijvendag.be

Sommige werkplekken spreken net iets meer tot de verbeelding dan andere, een pretpark bijvoorbeeld. Maar ook pretparken vinden niet altijd mensen met de juiste erva-ring. Wij organiseerden voor het eerst een IBO-opleiding bij Plopsa-land.

KansengroepenPlopsaland (een themapark van Plopsa Groep, eigendom van Studio 100) stelt in de parkfuncties nogal wat laaggeschool-den, mensen uit kansengroepen, langdurig werklozen en gepensioneerden tewerk. In De Panne gaat het dikwijls om zogenaam-de seizoensfuncties, mensen die in het park werken van de paas- tot de kerstvakantie. Binnen die groep volgden nu voor het eerst zestien laaggeschoolden een individuele beroepsopleiding (IBO) van 6 weken, waar-na ze een contract van bepaalde duur kre-gen. “Het was onze eerste ervaring met het systeem, want voorheen waren IBO-contrac-ten enkel mogelijk in combinatie met con-tracten van onbepaalde duur en die zijn nu eenmaal veel minder courant in onze sector”, evalueert Anke De Groot, training manager bij Plopsa.

Kijk- en jobdagenDe selectie van de kandidaten gebeurde zo-als Plopsa die altijd doet: via kijk- en job-dagen. De Groot: “Tijdens de kijkdagen kun-nen ze zich al een beeld vormen van wat het werk in het park inhoudt, want bij het brede publiek leven soms zowel negatieve als positieve vooroordelen in verband met werken in een pretpark. Elke werkzoekende mocht zich inschrijven en na een eerste se-lectie zijn we doorheen heel het park gegaan met uitleg over vele aspecten. Het park was nog open, dus ze konden het ook in wer-king zien. De kijkdagen zijn belangrijk, want als er dan toch mensen vroegtijdig afhaken, zijn het vaak mensen die de kijkdagen niet konden meemaken. Daarna volgen selectie-gesprekken om te kijken of ze qua profiel bij ons passen. Eens dat achter de rug, heb-ben we met VDAB bekeken in welke mate het

IBO-systeem toepasbaar was op de individu-en. Daarna volgde een instapopleiding en een kijkstage, en in april zijn die zestien aan de slag gegaan.”

Jobcoaching“Bij dit werkplekleren is ook jobcoaching voorzien. Het gaat om verkoopsprofielen voor merchandising, attractiemedewerkers en horecamedewerkers. Omdat deze mede-werkers in contact komen met klanten, is een klantvriendelijke attitude cruciaal en er werd dan ook een tweedaagse opleiding voorzien, zeg maar een soort screening van alle kandidaten, nog voor de IBO-periode be-gon. De attitudecoach is ook afkomstig van VDAB. Die attitudetraining is belangrijk om-dat we toch meteen voor meerdere seizoe-nen met die mensen willen blijven werken. Iemand die afhaakt voor het seizoenseinde, kan moeilijk worden vervangen. We hechten dan ook veel belang aan klantgerichtheid, omgaan met stress, met moeilijke bezoe-kers, met conflicten enz.”, bedenkt Anke De Groot. De attitudetraining kadert wel in een breder opleidingspakket met een introductie en wat theorie rond voorschriften, veiligheid (denk aan brand en EHBO) en procedures eigen aan Plopsa. Plopsa heeft overigens geen problemen om mensen te vinden. De bekendheid van de naam Plopsa is daar dui-delijk een steun.

12 van de 16 IBO’ers hebben de opleiding met succes afgerond

en zijn bij het ter perse gaan van dit

nummer nog steeds aan het werk in

Plopsaland.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel “Kijkdagen voor werkzoekenden”

door Jo Cobbaut, dat verscheen in het juninummer van ‘VKW Ondernemen’.

Open Bedrijvendag

_ 016

conte

nt

IBO in Plopsaland

IBO in Plopsaland

Page 10: Content jaargang 2 september 2014

_ 018

conte

nt

content 019_

UITGESPROKENTEVREDENHEID VAN KLANTEN EN PARTNERS

AANBEVELING“Ik heb geen ervaring. Maar waar kan ik die opdoen als niemand mij aanwerft? Dus hoop ik dat mijn begeleidster mij in het bijzonder aanprijst bij de werkgever bij wie ik ga solliciteren: ‘Neem deze man aan, hij wil echt werken.’ Zonder die aanbeveling zal het niet lukken.” (Meubelmaker, 24 j, Armeniër)

ZELFVERTROUWEN “Ik zou na het sollicitatiegesprek enkele aftoetsingsvragen willen stellen, om beter te kunnen inschatten wat mijn kansen zijn. Maar dat durf ik eerlijk gezegd niet. Mijn zelfzekerheid is na 6 maanden van vruch-teloos solliciteren flink achteruitgegaan. Zou mijn begeleidster dat niet telefonisch kunnen doen?” (Administratief bediende, 22)

OPSCHEPPERS“Laatst las ik in de krant dat opscheppers sneller aangeworven worden. Opscheppers praten tijdens het selectiegesprek makke-lijker over hun successen. En ze gooien er vlugger een grapje tussen. Ik wil eens van jullie horen of dat klopt en of dat de juiste tactiek is.” (Anoniem)

GESPREK“Ik zit in de tweede aanwervingsronde. Ik moet nu een presentatie over een case geven. Die is klaar en volgens mij ziet die er goed uit. Ik zie het minder zitten voor het gesprek dat daarop volgt. Dat is altijd een beetje een valkuil voor mij. Ik zou van jullie willen horen hoe ik me daar het best op voorbereid.” (Anoniem)

JOBDATING“Jobdating op een jobbeurs is geen gebrui-kelijke manier van solliciteren. Het contact tussen het bedrijf en de kandidaat is direc-ter en persoonlijker. Daardoor worden vele stappen uit de klassieke procedure overge-slagen. Ik zoek naar tips om mij bij zulke gelegenheden goed te presenteren.’” (Industrieel ingenieur, 25)

EERLIJK“Ik verwacht ook eerlijkheid van jullie. Als er geen werk is, moeten jullie niet de ge-bruikelijke belofte doen dat jullie me gaan bellen. Als dat dan niet gebeurt, wekt dat alleen maar teleurstelling op.” (Werkzoekende met diploma verzorging, 22)

REFERENTIES“Ik verwacht dat jullie mij steunen als het in mijn zoektocht wat minder gaat. Bijvoorbeeld door het geven van referen-ties. En ook door beter bekend te maken wat de waarde van een VDAB-opleiding in vergelijking met andere opleidingen is.” (Cursiste commercieel bediende, 20)

RAPPORTEREN“’s Avonds solliciteren om de morgen daarop te moeten horen dat de vacature al ingevuld is, werkt allesbehalve motiverend. Ik zou willen dat ik die vacatures bij jullie kon melden.” (Anoniem)

RUBBERS“Ik heb twee jaar aan een productielijn voor het produceren van buizen gestaan. Maar ik denk dat ik ook rubbers kan plaat-sen. De man die naast mij stond, deed dat. Ik heb hem zo vaak bezig gezien dat ik dat zelf perfect zou kunnen. Ik vraag me af of ik dat mee op mijn cv mag vermelden.” (Productiearbeider, 23)

CARRIÈREWISSEL“Ik wil graag aan de slag gaan als elektri-cien, maar ik heb pas een Masterstudie afgerond in een heel andere richting. Ik zoek naar een goede manier om zo’n carrièrewissel aan een werkgever uit te leggen.” (Anoniem)

NEDERLANDS“Sommige werkgevers bellen mij na een sollicitatiegesprek op. Maar mijn kennis van het Nederlands is niet goed genoeg om aan de telefoon te begrijpen wat ze zeggen. Het zou een hulp zijn, als ik het nummer van mijn begeleidster kon achter-laten die het gesprek in mijn plaats voert.” (Productiearbeidster uit Mali, 21)

YES YOU CAN!“Er zijn momenten dat ik echt gedepri-meerd ben na weer een negatief antwoord op een sollicitatie. Mijn begeleidster heeft mij gelukkig geleerd om van mijn eigen sterktes uit te gaan. En altijd positief te blijven denken bij sollicitaties. Zo heeft ze me eens een website getoond met korte citaten waaraan ik mij kan optrekken. Eén daarvan – Yes you can! – heb ik thuis aan mijn spiegel gehangen. Die hulp van haar is onbetaalbaar. Ik hoop dat ze dat blijft doen voor mij.” (Anoniem)

OP 25 SEPTEMBER MOGEN JONGEREN VRIJ BIJ ONS BINNENLOPEN MET AL HUN SOLLICITATIEVRAGEN. WE STELLEN DAN 17 WERKWINKELS EN COMPETENTIECENTRA VOOR HEN OPEN. ZE KUNNEN HUN CV LATEN CHECKEN, HUN ONLINE DOSSIER EN ONZE ONLINE TOOLS BEKIJKEN. OP DIE SOLLICITANTENDAG ZETTEN WE OOK ONZE WEBCOACHES IN. HEBBEN JONGEREN NOG ANDERE DAN STANDAARDVRAGEN OVER HUN CV EN SOLLICITATIE-AANPAK? HIER ALVAST EEN VOORPROEFJE VAN DE DINGEN WAARMEE ZE ZITTEN.

kunnen doen?” (Administratief bediende, 22)

AANPAK? HIER ALVAST EEN VOORPROEFJE VAN DE DINGEN WAARMEE

Ik zou willen dat ik die vacatures bij jullie TALENTTALENTSPOTLIGHTS

25/9/2014 - SOLLICITANTENDAG

TALENT25/9/2014 - SOLLICITANTENDAG

ZET ELK

in de

MIJN BEMIDDELAAR BEREIDT SAMEN MET MIJ HET SOLLICITATIE-GESPREK VOOR. VANDAAG HEEFT ZE ME ZELFS GEHOLPEN OM MIJN VOICEMAIL AAN TE PASSEN. DE BOODSCHAPDIE EROP STOND, WAS NIET GESCHIKT VOOR WERKGEVERS. DAT VIND IK STERK. IK HOOP NOG MEER VAN DIT SOORTTIPS TE KRIJGEN.

(Anoniem)

jullie horen of dat klopt en of dat de juiste

“Ik zit in de tweede aanwervingsronde.

Page 11: Content jaargang 2 september 2014

_ 020

conte

nt

ZUIDDAG DANKT ZIJN PARTNERS

Check de flyer, kijk op onze facebookpagina of op zuiddag.be voor meer info

15.000 jongeren strijden samen voor een betere wereld

VIND EEN JOB IN JOUW BUURT OF SURF

NAAR JOBBANK.ZUIDDAG.BE

JOUW LOON GAAT NAAR EEN STERK JONGERENPROJECT IN GAZA. ONTDEK MEER OP ZUIDDAG.BE

WERK MEE OP 16 OKTOBER

ZUIDDAG 2014

Win een hele dag vol fun met jouw klas in Bellewaerde.

WORD FRIEND FOR CHANGE & WIN

SCAN DEZE AFFICHE MET DE LAYAR APP EN ONTDEK MEER ZUIDDAG.

V.U

. Ew

oud

Mo

nba

liu, K

oni

ngss

tra

at

35, 1

00

0 B

russ

el

BOUWBAAN“Bouwbaan is een samenwerkingsproject tussen VDAB, stad Gent en het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB). Voor ons zou het handig zijn om meer toegang te hebben tot de gegevens van de werkzoekende om onze werking te verbeteren. Idealiter komt er een algemene applicatie waarin alles duidelijk is, voor de werkzoekende, voor de werkgever en voor de partners.”

GROEP INTRO“Wij hebben expertise in het werken met kansengroepen, jongeren die kortgeschoold zijn. Het contact met de bemiddelaars van VDAB loopt vlot, we nemen makkelijk de telefoon op om elkaar te bellen. We hebben wel het gevoel dat de jongeren niet altijd even goed geïnformeerd zijn over de op-leidingen die ze bij ons komen volgen. Een intakegesprek bij VDAB duurt soms maar een kwartier of twintig minuten, dat is niet voor iedereen voldoende. De druk om cijfers te halen beïnvloedt de werking niet altijd positief. Als iemand na zes maanden een interimcontract heeft, kan ik zijn tra-ject positief afsluiten, maar is dat dan wel duurzame tewerkstelling?”

RANDSTAD “Wij werken met VDAB samen voor heel diverse projecten, gaande van oriëntering tot de klassieke trajectbegeleiding, en dat voor diverse doelgroepen. De samenwer-king verloopt zeer goed, maar het kan

natuurlijk altijd beter. Soms weten klanten niet goed waarom ze bij ons terechtkomen en wat de link is met VDAB. Wij leggen alles

dan nog eens goed uit, maar ik denk dat het belangrijk is dat ze van beide partners dezelfde boodschap krijgen. We kunnen ook nog stappen zetten via betere auto-

matisering in Mijn loopbaan. De cv’s die de klanten nu als bijlage toevoegen aan

De samenwerking verloopt zeer

goed, maar het kan natuurlijk altijd beter.

hun dossier, zijn niet zichtbaar voor de werkgevers. Dat is jammer. Ten slotte wil ik een oproep doen om met alle partners even stil te staan bij de zwakkere profielen: hoewel zij vaak erg gemotiveerd zijn, lopen ze bij een controle van RVA meestal het eerst tegen de lamp. Omdat ze zich niet goed verbaal kunnen uitdrukken of omdat ze administratief minder zelfredzaam zijn. Het is een uitdaging om te zien hoe we deze doelgroep samen nog beter kunnen ondersteunen.”

COMPAAN “Wij begeleiden mensen met een arbeids-handicap of –beperking die op zoek zijn naar werk. We geven hen de kans om werkervaring op te doen. VDAB verzorgt voor ons de instroom, dat betekent dat jullie bepalen welke mensen wij kunnen aanvaarden en welke niet. Soms is er een probleem met de doorstroom van infor-matie en nemen we mensen in dienst van wie we achteraf ondervinden dat hun persoonlijke problematiek te groot is, of die al heel lang in een traject blijken te zitten. De afstand tot de arbeidsmarkt mag niet té groot zijn, anders heeft een werkervarings-traject geen zin en moeten we een andere oplossing zoeken. Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer samen aan tafel moeten gaan zitten!”

IK DENK DAT WE IN DE TOEKOMST NOG VEEL

MEER SAMEN AAN TAFEL MOETEN GAAN ZITTEN.

In juni vroegen we enkele van onze partners wat ze vonden van onze samenwerking, en vooral wat volgens hen nog beter kan.

Tom Demuynck, trainer Compaan

Op 16 oktober gaan meer dan 12.000 Vlaamse en Brusselse jongeren opnieuw een dag aan het werk. Het is dan de negende editie van Zuiddag, ‘Work for Change’. Hun loon staan ze af aan Palestijnse

leeftijdsgenoten. Goed doel dit jaar is het theaterproject ‘Drama en Dromen’ van het Palestijnse Theater Day Productions. Sta jij op 16 oktober je job af aan een geëngageerde jongere? Stuur dan een mailtje naar

onze collega Marie Martens voor 21 september. Meer info over de Zuiddag vind je op zuiddag.be.WORK FOR CHANGE

Lien Verbeke, coach diversity Randstad

Pieter de Beleyr,

jongerencoach Groep Intro

Niels Vanhourenhout, toeleidings-adviseur Bouwbaan

content 021

_

Page 12: Content jaargang 2 september 2014

content 023

_

we krijgen vleuuuuugels!!!

Wat hebben een streven naar een optimale kanalenmix voor onze klanten, de sollicitatie-opdrachten en –feedback en de resultaten van een jaar testen met regelluwe werkwinkels met elkaar gemeen? Dat we onze klanten op een vlotte, toekomstgerichte manier willen helpen. Dat we bij VDAB willen gaan voor ‘Iederéén bemiddelaar’ voor AL onze klan-ten. En met klanten bedoelen we natuurlijk ook werkgevers en werknemers. Om dit nog te versterken zetten we extra in op een nog efficiëntere klantgerichte werking. Dat geeft onze ‘iedereen bemiddelaar’ zijn tweede vleugel.

Stel je voor...

Stel je voor dat je team meer zelfstandigheid zou krijgen en dus creatiever en ondernemend naar werkgevers en werk-zoekenden zou kunnen trekken. Stel je daarbij voor dat je minder in ‘doelgroepen’ en ‘labeling’ hoeft te denken maar meer aan een persoonlijke aanpak voor wie voor jou zit. Dat je dat kan doen vanuit de competenties en ervaringen die die persoon heeft (of, voor werkgevers: vraagt). Dat je eenvoudig en stapsgewijs een actieplan zou kunnen maken, op basis van realistische gegevens uit de sector waar iemand wil werken. En dat je iemand kunt stimuleren door opdrachten te geven en kort op de bal te spelen door de feedback die je krijgt. Een perfecte samenwerking tussen en opvolging door bemiddelaars in de Werkwinkels en in competentiecentra, van start tot finish. Met als doel: maat-werk voor jouw (en dus onze) klant en dat je voor deze manier van werken gewaardeerd wordt.

Geen tijd!

Ideaal wellicht, maar realistisch? In de huidige werking van een Werkwinkel of een competentiecentrum lijkt dit evident. Is dit immers niet de kern van onze ‘iedereen bemiddelaar’ die we al een tijdje geleden opgestart hebben? Inderdaad, al moet er wel hier en daar wat aan onze pro-cessen, onze visie en onze toepassingen gesleuteld worden om dit nog een pak realistischer en praktisch werkbaar te maken.

Wellicht zucht je dat je hiervoor, helaas, de tijd en midde-len niet hebt. Daarom koppelen we ook meteen onze eigen dienstverlening aan goeie self-service toepassingen voor die werkzoekenden en werkgevers die zelfredzaam genoeg zijn en standaardvragen hebben. Dat maakt meteen al eens stukje vrij in je dagelijkse agenda. Onze automatische matching wordt zo geen leuke extra maar een noodzakelij-ke toepassing. Voor wie ons meer nodig heeft, zullen we er staan met aangepaste knipperlichten. Zij geven aan waar we extra moeten op inzetten en dus stopt het niet met een ‘toewijzing’ naar een of andere doelgroep. Persoonlijke opvolging, creatieve en intensieve teamwerking met jouw inbreng én die van je collega voor een ‘samen’ verhaal. Dat vraagt ook vlotte beslissings-

processen en een heldere kijk op wat onze bemiddelings- en controletaken zijn. En kijk, die komen er aan!

Testing, testing, wan toe trie

Sinds 22 september en dit tot maart 2015 zullen 10 teams, 2 per provincie, het totaalplaatje uittesten en verfijnen. Zij combineren, en dat is uniek binnen onze organisatie, tal van mogelijkheden tegelijkertijd. Uiteraard bouwen ze voort op de principes van Sluitend Maatpak, competentiegericht matchen en onze uitgekiende partnerwerking. Ons anders organiseren, met meetinstrumenten die meer zicht geven op individuele bemiddelingskansen, is de opdracht. Dat we hiervoor ook hier en daar aan onze eigen werking en visie moeten sleutelen is evident. Ook daarom werken we eerst met piloten.

Meer weten over de ‘turbo’ die we op onze ‘iedereen bemiddelaar’ zetten?

Op je teammeetings kan er zeker een woordje uitleg ge-geven worden over de richting die we hiermee inslaan. En wie specifieke vragen heeft kan terecht bij het provinciale aanspreekpunt ‘Iedereen bemiddelaar’ dat weldra bekend gemaakt zal worden op intranet.

De komende 6 maanden gaan zij aan de slag om tal van zaken uit te testen. Met voldoende reflectie- en bijsturingsmomenten onderweg schaven deze colle-ga’s alle plannen netjes bij:

⚫ WW Ieper

⚫ CC Bouw Roeselare

⚫ Gent Zeehaven Transport Logistiek

⚫ WW St.-Niklaas

⚫ WW Turnhout

⚫ Servicepunt Horeca-Schoonmaak Antwerpen

⚫ WW Maaseik-Bree

⚫ WW Hasselt

⚫ WW Tienen/Zoutleeuw

⚫ WW Halle

Voor wie soms wel eens zucht dat we toch zoveel ‘projecten’ hebben lopen binnen VDAB, hebben we goed nieuws: op het

Directiecomité van begin juli werd beslist om een pakketje projecten, die toch dezelfde doelstellingen hebben, te bundelen. En voor wie wel eens zijn wenkbrauwen fronst voor wat ‘vanuit Brussel komt’

is er nog beter nieuws: 10 ‘pilotenteams’ staan klaar om hun vleugels uit te slaan en alles eerst grondig te testen.

content 023_

⚫ Servicepunt Horeca-Schoonmaak Antwerpen

⚫ WW Maaseik-Bree

⚫ WW Hasselt

⚫ WW Tienen/Zoutleeuw

⚫ WW Halle

Deze 10 piloten zijn nu al gestart om VDAB klaar te zetten voor de toekomst.

_ 022

conte

nt

Page 13: Content jaargang 2 september 2014

Om onze Sollicitantendag extra in de kijker te zetten werken we samen met Luc De Vos van Gorki.

De “making of” van ons spotje.

WAAR ZIJN DIE GASTEN EIGENLIJK

MEE BEZIG?

_ 024

conte

nt