beursgids | BioVak 2010

76
beursgids | BioVak 2010

Transcript of beursgids | BioVak 2010

Page 1: beursgids | BioVak 2010

beursgids | BioVak 2010

Page 2: beursgids | BioVak 2010

Natudis is de grootste merkenleverancier en distributeur van natuurvoeding en reformproducten in de Benelux. Naast natuurvoeding- en reformwinkels leveren wij aan cateraars, restaurants, opleidings-instituten, scholen, kinderdagverblij ven, zorginstellingen en bedrij fskantines.

De franchiseorganisatie Natuurwinkel, met 60 winkels de grootste en snelst groeiende natuurvoedingsketen in Nederland, is eveneens onderdeel van Natudis.

Wij ontmoeten u graag op de BioVak!

www.natudis.nl

ALKMAAR - AMERSFOORT - AMSTELVEEN - AMSTERDAM - APELDOORN - ARNHEM - ASSEN - BARNEVELD - BERGEN - BERGEN OP ZOOM - BREDA - CASTRICUM - DE BILT - DEN BOSCH - DEN BURG (TEXEL) - DEN HAAG - DEVENTER - DIEREN - DRACHTEN - EINDHOVEN - ENSCHEDE - ERMELO - GOUDA - GRONINGEN - HAARLEM - HAREN - HEERHUGOWAARD - HENGELO - HOOFDDORP - HOORN - MEPPEL - NIJKERK - NIJMEGEN - OSS - ROERMOND - SCHOORL - UDEN - UTRECHT - VELDHOVEN - WINSCHOTEN - WINTERSWIJK - ZAANDAM - ZOETERMEER - ZWOLLE

www.natuurwinkel.nl

Naast het ruimste assortiment eerlij ke, biologische producten, biedt de Natuurwinkel een eigentij dse, verrassende en inspirerende winkelomgeving. Een toegankelij ke winkel, waar tij d en aandacht is voor de klant en het verhaal achter het product.

U bent van harte welkom op onze stand op de BioVak!

Page 3: beursgids | BioVak 2010

3BIOVAK 2010

Deze BeursgIDs is een uitgave van Ekoland, hét vakblad voor de biologi­sche keten in Nederland en Vlaanderen en tot stand gekomen in samen­werking met: ICEM, Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, LTO/Biologica, Ministerie van LNV en de Provincie Overijssel.

BIOVAK 2010VAKBeurs VOOr De BIOlOgIsche Keten Op BioVak toont de biologische sector zich met innovaties in veehouderij­systemen, mechanisatie, bodembeheer, bemesting en biologische verede­ling zonder GGO. Zowel de dierlijke als plantaardige sector is vertegen­woordigd; koeien­, geiten­, schapen­, varkens­ en pluimveehouderij, open teelt, fruit­ en boomteelt, glastuinbouw en viskweek. De aanwezigheid van verwerkers en handelaren maakt mogelijk dat op BioVak 2010 ook de verbinding wordt gelegd met andere toeleveranciers, detaillisten en horeca. Kortom: alle schakels uit de keten zijn aanwezig! Bezoekers en standhouders ontmoeten elkaar om kennis uit te wisselen in individuele gesprekken en in diverse workshops.BioVak 2010 wordt om 14.00 uur geopend door Pierre Wind. De bekende tv­kok wil graag het belang van biologische voeding onderstrepen. Hij zal biologische appels uitdelen. De volgende dag worden op alle scholen in Zwolle in de middagpauze biologische appels aan de leerlingen uitgedeeld!

OpenIngstIjDenwoensdag 20 januari van 14.00 ­ 22.00 uurdonderdag 21 januari van 10.00 ­ 18.00 uur

lOcAtIeIJsselhallencomplex ZwolleRieteweg 4 , 8011 AB ZWOLLE

BeursOrgAnIsAtOr ICEM, specialist in de organisatie van vakbeurzen met oog voor detail

Page 4: beursgids | BioVak 2010
Page 5: beursgids | BioVak 2010

5BIOVAK 2010inhoud

7 Voorwoord

Kees van Zelderen

9 Activiteiten en inleiding/preface

Veredelingsplein

13 Activiteiten

Streekplein

15 Activiteiten

Horeca & detailhandelplein

17 Activiteiten

Klimaat & energieplein

18 Activiteiten

Paviljoen 7

20 Meer activiteiten

Wat is er nog meer te doen?

24 Activiteiten

Ekoland Innovatieprijs

27 Sponsoren

Sponsoren workshopprogramma

28 Programmaoverzicht

Schema workshopprogramma

30 Programma woensdag

Debatten & Workshops

38 Programma donderdag

Debatten & Workshops

46 Exposanten

Plattegrond

48 Exposanten

Exposantenoverzicht

70 Exposanten

Index standnummers

73 Colofon

Wie werkten mee?

InhOuD BIOVAK 2010

20

24

7

9

30

Page 6: beursgids | BioVak 2010

De provincie Overijssel heeft een ambitieuze doelstelling om de CO2 uitstoot te verminderen en in 2010 20% van het provinciale energieverbruik duurzaam te produceren. Door het stimuleren van energiebesparing en effi ciëntieverbetering wil de provincie daarnaast nog 10% van de CO2 uitstoot voorkomen. Overijssel ziet de belangrijkste landbouwsectoren (melkveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij en akkerbouw) als partners bij het realiseren van deze doelstellingen.

De provincie gebruikt BioVak 2010 als podium om de doelgroep te informeren en te enthousiasmeren. Daarom organiseert Overijssel tijdens de BioVak vijf praktische workshops en een aansprekend seminar rond de diverse aspecten van duurzame energie.

Voor meer informatie over de mogelijkheden binnen de provincie Overijssel kunt u terecht bij de energieconsulent Harry Roetert, ([email protected])

Duurzame energie: kansen voor agrarische ondernemers

Page 7: beursgids | BioVak 2010

7BIOVAK 2010

Namens de Vakgroep Biologische Landbouw wil ik u bedanken voor uw komst naar BioVak. Een speciaal welkom voor onze gasten uit andere lan­den van Europa. Door samenwerking met de zusterorganisatie BioForum zijn er dit jaar veel meer bezoekers en standhouders uit België en Frankrijk. De beurs is in drie jaar tijd uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor de biologische sector. Dat geldt zeker voor deze editie van de beurs, waar bijna de helft van de ruimte wordt ingenomen door deelnemers uit de handel­ en retailsectoren.

Als voorzitter van de stuurgroep ben ik blij dat er zoveel partijen uit de wereld van de retail en handel deelnemen. Het thema van BioVak2010 is ‘verbinding’. Doordat al deze partijen aanwezig zijn, is het mogelijk om elkaar te ontmoeten. Zo kunnen er nieuwe verbindingen ontstaan.

Waarom is ‘verbinding’ nu zo belangrijk in onze sector? De biologische sector staat voor een groot aantal uitdagingen: het realiseren van groei in productie en afzet, het realiseren van een eerlijke prijs, het sluiten van kring­lopen, het beheren van natuur en landschap. Dat alles kan alleen worden gerealiseerd door samen te werken en oog te hebben voor elkaars situatie. Alleen dan kunnen er goede oplossingen ontstaan.

Succesvolle streekproducten zijn voorbeelden van een goede vernieuw­de samenwerking in de keten én met de consument. Wat de consument eet, ziet hij in het landschap. Op internationaal niveau vind ik het grote assorti­ment biologische en Fair Trade­producten in coöperatieve supermarkten in Zwitserland en Denemarken een veelzeggend voorbeeld.

Het congres en de workshops bieden vele kansen om u te informeren. Op de beurs en op de terrassen heeft u de mogelijkheid om nieuwe verbin­dingen te leggen met alle partijen uit de keten.

Ik wens u veel plezier, succes en inspiratie op BioVak 2010.

Kees van zelderenVoorzitter Stuurgroep BioVak en Vicevoorzitter Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica

Beste BIOVAK-BezOeKer,

VerBInDIng

voorwoord

Page 8: beursgids | BioVak 2010

Een prima moment om buiten het

controlemoment om met

elkaar van gedachten te wisselen

Voor modern toezicht op de biologische landbouw en voedselproductie

Bezoek ons op onze stand

Oude Rijksweg 138 - 7951 DN StaphorstTel. 0522-461218 - Fax 0522-460732www.welkoop.nl

Post-

zegel

plakken

Coöp.“DE EENDRACHT“ U.A.

Lichtmisweg 7 - 7954 PL RouveenTel. 0522-291225 - Fax 0522-291906www.coop-eendracht.nlSkal nummer: 0904095934

We zien u graag op

voor de biologische keten.

BioVak 2010,

de ontmoetingsplaats

Oude Rijksweg 138 - 7951 DN StaphorstTel. 0522-461218 - Fax 0522-460732www.welkoop.nl

Post-

zegel

plakken

Coöp.“DE EENDRACHT“ U.A.

Lichtmisweg 7 - 7954 PL RouveenTel. 0522-291225 - Fax 0522-291906www.coop-eendracht.nlSkal nummer: 0904095934

We zien u graag op

voor de biologische keten.

BioVak 2010,

de ontmoetingsplaats

VAN GORP BIOLOGISCHE VOEDERS BV

De biologische voeders worden apartgeproduceerd in onze fabriek te Schalkwijken zijn leverbaar in de gehele BENELUX

Informatie: Tel. 0416-315770 - Fax 0416-315779Zomerdijkweg 2 - 5145 PK Waalwijk [email protected] - www.van-gorp.com

De specialist in biologische voeders

Page 9: beursgids | BioVak 2010

9BIOVAK 2010

VereDelIngspleInVeredelingsplein heeft iedere biologische ondernemer wat te bieden

Voor het tweede jaar op rij is er op BioVak een Veredelingsplein ingericht waar vooral Nederlandse Kweek­ en Handelsbedrijven hun uitgangs­

materiaal voor de biologische land­ en tuinbouw tonen. Een bezoek aan het Veredelingsplein geeft een verfrissende kijk op de mogelijkheden van een gezonde, winstgevende en bedrijfszekere teelt van gewassen voor de biolo­gische markt.U kunt er de vertegenwoordigers van deze bedrijven ontmoeten en kijken welke rassen aan uw wensen en voorwaarden voldoen.Uit welk land of welke regio u ook komt, u treft er ook zeker iets aan waar u op voort kunt bouwen. Op het Veredelingsplein zijn wij van veel markten thuis.

VAn hArte welKOm Op het VereDelIngspleIn!

Bertus Buizer

Breeding square has to offer something to every organic entrepreneur

For the second year in a row at BioVak a Breeding Square is set up on which mainly Dutch nurseries and traders show their propagating mate­

rial for organic agriculture and horticulture.A visit to the Breeding Square will give you a refreshing look at the possibi­lities of a healthy, profitable and reliable cultivation of crops for the organic market. There you can meet representatives of these companies and see which varieties comply with your wishes and requirements.From which country or which region you come, you surely will find some­thing where you can build on. On the Breeding Square, we are a jack of many trades.

welcOme On the BreeDIng squAre!

activiteiteninleiding/preface

Page 10: beursgids | BioVak 2010

10

activiteitenactivities

the Netherlands, the largest exporter of seed potatoes in the world, also has put a big step for the organic sectors in agriculture and horticulture.

This also applies to a wide range of other crops, which are grown on orga­nic farms and market gardens. For several years the Dutch Nurseries and Traders don’t only take the consumers demands on the product into special account, such as taste and appearance. In the development of varieties they also take in account the different climatic and growing conditions in the existing and new sales areas. Many new varieties and seedlings are at a very early stage tested under organic growing conditions.

neAr the BreeDIng squAre also will take place a workshop on the theme ‘Robust propagating material’ in accordance with the Program. This workshop is provided from bioKennis by the research (Wageningen UR / Louis Bolk Instituut), that has a booth on the Breeding Square.

BreeDIng squAre

Dutch nurseries and traders respond to different climatic and growing conditions

Het Veredelingsplein is georganiseerd door Buizer Advies in samenwerking met ICEM in het kader van Organicseeds.nl, het Pilotproject voor de productie en afzet van biologisch uit-gangsmateriaal. Het project wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en door het Ministerie van LNV, UILN-N. www.organicseeds.nl

Page 11: beursgids | BioVak 2010

11BIOVAK 2010

Inspelen op uiteenlopende teelt- en klimaatomstandigheden

nederland heeft als grootste exporteur van pootaardappelen ter wereld ook voor de biologische sectoren in de land­ en tuinbouw een flinke

stap gezet. Dat geldt ook voor een groot scala aan andere gewassen die op biologische boerderijen en tuinderijen worden geteeld. De Nederlandse Kweek­ en Handelsbedrijven houden sinds een aantal jaren niet alleen heel specifiek rekening met de eisen die consumenten aan het product stellen, zoals smaak en uiterlijk. Zij houden bij de ontwikkeling van rassen onder meer rekening met de uiteenlopende teelt­ en klimaatomstandig­heden in belangrijke bestaande en nieuwe afzetgebieden. Behalve goede ziekteresistenties krijgen ook aspecten als een goede stikstofbenutting en droogteresistentie de nodige aandacht. Veel rassen en nieuwe zaailingen worden al in een heel vroeg stadium onder biologische teeltomstandighe­den beproefd.

BIj het VereDelIngspleIn vindt een workshop plaats met het thema ‘Robuust uitgangsmateriaal’. Deze workshop wordt vanuit bioKennis (Wagening en UR / Louis Bolk Instituut) verzorgd, dat met een stand op het Veredelingsplein staat.

VereDelIngspleIn

Foto

’s B

uize

r Adv

ies

Page 12: beursgids | BioVak 2010

met de kracht van de natuur

w w w . s t i c h t i n g d e m e t e r . n l

Keurmerk voor biologisch-dynamische landbouwbedrijven en hun verwerkte en niet verwerkte producten. Demeter, biologisch met toegevoegde waarde.

Op de Biovakbeurs vindt u ons in een stand waar we u graag kennis latenmaken met onze diverse kaassoorten, die u daar ruimschoots kunt proeven.

Bezoek ook eens onze website www.urticadevijfsprong.nl

Page 13: beursgids | BioVak 2010

13BIOVAK 2010

producten uit de streek veroveren Nederland. Ze sluiten naadloos aan bij de groeiende behoefte aan échte smaken, gezond eten én de wens om

het aantal kilometers dat ons voedsel aflegt van boer naar bord te beperken.Bent u zelf producent van streekeigen producten, werkt u ermee in de ho­reca, retail of zorginstelling? Of verkoopt u ze in uw boerderijwinkel of via abonnementsystemen? Dan mag een bezoek aan het Streekplein op deze BioVak niet ontbreken! Er is niet één markt voor het streekproduct, er zijn er vele. Op het Streekplein komen ze allemaal aan bod. In workshops, bijvoorbeeld over de succes­factoren bij de directe verkoop, de samenwerking tussen restaurant of zorginstelling en biologische boer en tuinder én de rol van het eigen gezicht van het streekproduct in de supermarkt. Maar ook tijdens de doorlopende proeverijen en kookdemonstraties door koks met hart voor biologisch als Caspar Bürgi en Eric van Veluwen. En dan zijn daar ook nog de zeker niet lauwe discussies op ‘Het Kookpunt’: spraak makende ontmoetingsplek voor producenten, beleidsmakers en journalisten.

Op het streeKpleIn wordt op vele manieren verder gekeken dan de neus lang is. Bijvoorbeeld met presentaties en workshops die nieuwe perspec­tieven openen voor directe verkoop. Met kaasworkshops die alle factoren belichten bij succesvolle vermarkting van ambachtelijke biologische kaas. Maar ook wordt er gekeken naar landen als Engeland, Frankrijk en Italië. Hier is veel ervaring opgedaan met het beleveren van scholen, zieken­huizen en instellingen met duurzame, lokale producten. Onze internationale partners maken u graag deelgenoot van hun vergaarde kennis en ervaring in de publieke sector. Kom dus langs en ervaar proefondervindelijk alle pluspunten van de streek!

streeKpleInstreekeigen producten

Het Streekplein wordt mede mogelijk gemaakt door de Taskforce Multifunc-tionele Landbouw en is een samenwer-king van Van Eigen Erf, St. Vriendelijke Keukens, SPN, CBLF en Land&Co.

Foto Dick Boschloo

Caspar Bürgi (r)

activiteiten

Page 14: beursgids | BioVak 2010

Mission Economique - UBIFRANCEStadionweg 137,1077 SL AMSTERDAMTél :+31(0)20 794 19 64Fax :+31(0)20 794 19 79

www.ubifrance.fr

Bezoek het Franse paviljoen in hal AA, standnummers

Chevalait: verse paardenmelk

Terr’Loire: verduurzaamde groenten

Elite: exotische vruchtensappenexotische vruchtensappen

Essenciagua: aroma therapie

Filéane: theesoorten

Jaillance: Clairette de DieClairette de Die

Saint Jean: verse pasta’s /

deegwaren

Philibert: gisten en gedroogde

groenten

Mansa: vruchtensappen

uit Afrika

214 t/m 223

U bent in het bijzonder welkom op woensdag 20 januari om 18.00 uur ter gelegenheid van een cocktail u aangeboden door de Franse standhouders.

Page 15: beursgids | BioVak 2010

15BIOVAK 2010

hOrecA- en DetAIlhAnDelpleIn

exotische en bijzondere producten proeven

Op BioVak kan horeca en detailhandel kennis­maken met het diverse productenaanbod van

de biologische sector. Zo vindt u er verswaren zoals groente en fruit, verpakte vleeswaren en snacks voor super markt, horeca en cateraars. Diverse bakkers­waren, bier, vruchtensappen, droogwaren, sauzen, vleeskruiden en vele soorten thee en koffie. Op dit ge­deelte van de beursvloer zijn biologische handelaren en producenten uit alle windstreken te vinden, met een enorm aantal producten uit de biologische sector.

cIrcA VIjFtIen FrAnse biologische producenten presenteren zich in een grote gezamenlijke stand met producten als thee, gember, ravioli, paar­denmelk, champagne, wijn, gedroogde vruchten, een smaakassortiment voor industriële verwerking, voorgekookte bieten en groenten.

BIOlOgIsche wIjnen worden gerepresenteerd door zes Nederlandse wijnboeren: Wijngoed Montferland uit Gendringen, Wijngaard Wageningse Berg uit Wageningen, Betuws Wijndomein uit Erichem en Wijngaard de Reestlandhoeve uit Balkbrug. Wijndorp Groesbeek wordt vertegenwoordigd door Wijngaard De Plack en Wijngaard Klein Amerika. Zij geven tevens een workshop in paviljoen 7.

AmBAchtelIjK gemAAKte biologische geitenkaas van het merk Stroese Dame wordt gepresenteerd door kaasmaakster Magda Scholte uit Stroe. De stadsboerderij van Almere komt naar BioVak met, onder andere smaakvolle ossenworst die in eigen beheer wordt geproduceerd. Boerderij Hansketien uit Mantinge komt met geitenlamsvlees, een bijzonder product dat bij restaurant ‘De Gulle Waard’ in Winterswijk op de kaart staat.

wADDenprODucten zullen dit jaar opnieuw op de beurs aanwezig zijn. Onder het label Waddengoud is een breed assortiment delicatessen beschikbaar, waaronder de duurzaam gevangen vis van de ‘Goede Vissers’.

uIt het spAAnse AnDAlusIë komt een biologisch gecertificeerde olijf­olie die onder het merk Suerte Alta door importeur Saborpuro uit Maastricht op de markt wordt gebracht. De olijfolie is slechts een klein onderdeel van het brede biologische pakket dat deze importeur beschikbaar heeft.

BIOlOgIsche wODKA wordt aangeboden door distilleerderij Rutte & Zn. uit Dordrecht.

activiteiten

Page 16: beursgids | BioVak 2010

Pure Graze Specialist in kostprijsverlaging door beweiding

www.puregraze.comVraag op de biovak naar ons bio-weidemengsel “Pure Graze Saladebuffet”

www.broncorrector.com

60Jaar1950 - 2010

Balans op agrarische bedrijven, fabrieken, kantoren en in woningen

in meer dan 10 landen wereldwijd!

Page 17: beursgids | BioVak 2010

17BIOVAK 2010

Op BioVak is een klimaatplein gerealiseerd. Hier presenteren allerlei be­drijven de mogelijkheden die er zijn om energiebesparend te werken

én om zelf energie op te wekken.

De BIOlOgIsche sectOr sluit haar ogen niet voor maatschappelijke ont­wikkelingen. Er zijn al veel voorbeelden van energiebesparende en ener­gieproducerende toepassingen op agrarische bedrijven te vinden, zoals zonnecollectoren en –boilers, windenergie, vergisting en warmte­ en koude­opslag.

stAnDhOuDers InFOrmeren u grAAg over de vele mogelijkheden om energie te besparen en op te wekken. Verschillende bedrijven zoals Holland Solar, ODE, Greenchoice, Cogas en Eneco informeren u op BioVak graag over energiesystemen en subsidies. Daarnaast zijn er nog leveranciers van kachels: Tigchelaar Tegelkachels, Hotcare en Pietro e Calore. Zij informeren u graag over het creëren van een duurzame, behaaglijke woonomgeving. Megaman informeert u graag over de energiebesparende lichtkwaliteit van spaarlampen.

nAAst De InFOrmAtIe die de standhouders op het klimaatplein graag ver­strekken aan belangstellenden, zal er ook over dit onderwerp gedebatteerd worden. Het debat ‘De zonnige kanten van klimaatverandering’ vindt plaats op woensdag 20 januari om 16.00 uur in het bioKennispaviljoen 1.

KlImAAt & energIepleIn

Opwekken en besparen van energie

Foto Mari M

arinussenactiviteiten

Page 18: beursgids | BioVak 2010

18activiteiten

pAVIljOen 7extra workshops

Foto Dick Boschloo

In paviljoen 7 krijgt een aantal standhouders van de BioVak de gelegen­heid om beursbezoekers door middel van een workshop nader te infor­

meren over hun producten en diensten.

nAjK jOngerencAFeNAJK nodigt je uit in het jongeren­café op BioVak. Ontmoet jonge mensen die misschien ook een bedrijf willen overnemen en hun eigen toekomstplannen hebben. Duurzaamheid is vereist. Is bio­logisch voor jou misschien een kans? Praat met elkaar en laat je inspireren onder het genot van een biologische biertje of een an­der drankje. Neem verder kennis van al het nieuws op BioVak en de informatie in de workshops.

nIeuwe BOeren, nIeuwe KAnsen

Het NAJK wil je in een workshop uitdagen tot het maken van stra­tegische keuzes voor jouw eigen

toekomst. Ga je met het bedrijf voort borduren op de strategie van je ouders of gooi je het over een heel andere boeg? Rondom bedrijfsovername zit je vol plannen om het bedrijf verder te ontwikkelen, te veranderen of te vergro­ten. Hoe kun je veranderingen doorvoeren zonder mensen te kwetsen. De workshop (± 45 min) wordt gehouden op donderdag om 13.30 uur.

BezOeK OOK de workshop ‘Van bedrijfsopvolging naar bedrijfsconti­nuïteit’ in het workshopprogramma van bioKennis op woensdag om 16.00 uur in paviljoen 6, over het organiseren van continuïteit van de biologische bedrijfsvoering buiten de traditionele vormen in de familiesfeer.

een weerBAArDer gewAs met VItAAl telenVitaal telen is een nieuwe manier van telen die is ontwikkeld door Acqua Universo. De kern van het vitaal telen is het vitale water. Door middel van op maat gemaakte vitalisers voor de tuinbouw wordt de weerbaarheid van het gewas groter. Een vitaal gewas is sterker, gezonder en langer houdbaar.

Page 19: beursgids | BioVak 2010

19BIOVAK 2010

Voor meer informatie kunt u terecht in onze stand op BioVak. Tevens geeft Remy Mosch elke dag een lezing in Paviljoen 7 over het toepassen van Vitaal Telen in de Tuinbouw.

BIOlOgIsche wIjnBOuw In neDerlAnDDe afgelopen jaren groeide de Nederlandse wijnbouw sterk. Dit komt vooral doordat er nieuwe vroegrijpe druivenrassen zijn gekomen zoals Johanniter, Solaris, Cabernet Blanc, Regent en Cabernet Cortis die in heel Nederland goed rijp worden, zelfs in slechte zomers. Nederland telt nu 25 biologische wijngaarden. De meeste liggen in Gelderland.De aanwezige wijnboeren én de workshops die gegeven worden door Jan Oude Voshaar van Wijngaard Wageningse Berg kunnen u vertellen dat bio­wijnbouw in Nederland op de goede weg is. Belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn: een goede wijn, regionale afzet en agrotoerisme. Wat er ver­der in de workshop aan de orde komt is welke locaties geschikt zijn, ras­keuze, productiekosten, biologische teeltmethoden, vinificatie, enzovoort.

woensdag 20 januari16.00 uur - Vitaal Water19.00 uur - Wijnen

Donderdag 21 januari12.30 uur - Vitaal Water13.30 uur - NAJK Workshop14.30 uur - Wijnen

De workshoptijden zijn onder voorbehoud. Let ook op vermeldingen op de beurs. Bij de betreffende stand­houders en bij paviljoen 7 vindt u in ieder geval de juiste informatie.

Foto Betuws W

ijndomein

Page 20: beursgids | BioVak 2010

20

meeractiviteiten

meer BIOVAK ActIVIteIten

2

1 cOngres VAKgrOep ltO/BIOlOgIcAHet is een goede traditie dat BioVak op woensdag 20 januari om 10 uur geopend wordt met een Vak­groepcongres. Voor dit congres is weer een aantal boeiende sprekers uitgenodigd die de aanwezigen ongetwijfeld zullen prikkelen met hun betoog. De belangrijkste sprekers zijn: Femke Halsema, fractievoorzitter Groen Links, die zal vertellen over groen ondernemen. Professor dr.ir. Edith Lammerts van Bueren van het Louis Bolk Instituut en bijzonder hoogleraar Biologische Plantenveredeling aan Wageningen UR komt uitleg geven over verede­ling en plantaardig uitgangsmateri­aal. Vakgroepvoorzitter Martin Wier­sema zal de toekomstvisie geven van de Vakgroep.

mechAnIsAtIe Op BIOVAKDe biologische sector biedt uitda­gingen voor mechanisatiebedrijven. Doordat boeren geen chemische mid­delen gebruiken, zoeken ze andere oplossingen voor bodemverbetering en bestrijding van onkruid­ en over­maat aan schadelijke insecten. Deze noodzaak vertaalt zich in een open houding naar mechanische innova­ties. Veel biologische telers denken graag mee met de fabrikanten. Op BioVak vindt u machines die nieuw zijn of nog volop in ontwikkeling .

De Beetle Eater verwijdert asperge­kevers en koolmotjes met een ‘stof­zuiger’ achter de trekker. Frato, Kress

en Struik Wieringermeer leveren apparatuur voor grondbewerking en mechanische onkruidbestrijding in één werkgang. VSS Construct pro­fileert zich met machines voor niet­kerendegrondbewerking. K.A. Havelaar en Zonen uit Moer­kapelle presenteert HAK onkruid­bestrijdingmachines; onder andere een nieuwe uienschoffel naast hun bekende Garford­machines. Mecha­nisatiebedrijf Nanne Kooiman impor­teert de Robovator uit Denemarken, een schoffel die met cameratechniek tussen de planten in de rij het onkruid te lijf gaat. Novap Handelsmaat-schappij presenteert Zwitserse infra­rood onkruidbranders die branden zonder open vlam. Landbouw Service Ens toont een wiedbed dat wordt aangedreven door zonne­energie. UV Source en Cleanlight laat u kennismaken met een methode van schimmeldoding door UV­licht.Veenma Mechanisatie komt met een Mono Clean kistenspoelmachine voor arbeidsbesparing en optimale bedrijfshygiëne. Kocken Speciale Groentechniek toont een Zwitserse ontbloesingsmachine die fruitbomen mechanisch van een deel van de bloesem ontdoet om het toekomstige fruit uit te dunnen voor een gelijkma­tiger oogst. Gebroeders Ezendam uit Borne komt met de Zwitserse werktuigdrager Fobro, die machines kan dragen voor de verzorging van speciale groentegewassen. Deze werktuigdrager is ook in gebruik bij grondeigenaren zoals gemeenten.

Page 21: beursgids | BioVak 2010

21BIOVAK 2010

meer BIOVAK ActIVIteIten3

4

5

KOKs gAAn regIOnAAlHet Koksgilde, de grootste koksver­eniging van Nederland presenteert zich voor het eerst op BioVak. Paul Fagel, SVH Meesterkok en eigenaar van Het Arsenaal in Naar­den, is president van het Koksgilde. “Biologische producten zullen ook in de horeca steeds meer worden ge­vraagd en gebruikt. Meer en meer restaurants werken met biologische, regionale producten. Het Koksgilde wil aanhaken op deze ontwikke­ling.” Het Koksgilde zal met enkele leden demo’s verzorgen met ge­bruik van biologische producten en vergeten groenten. Het gaat vooral om de smaak, want op dat gebied hebben koks natuurlijk grote toege­voegde waarde. Kom proeven!

muzIKAle OmlIjstIngTijdens BioVak zullen de celliste Danielle Buizer, pianiste Julia Madzhar en altviolist Jan Buizer een passievol optreden verzorgen. Ze delen dan met alle aanwezigen hun voorliefde voor romantische componisten als Franck en Schumann, maar ook de echte klassiekers als Beethoven, Vivaldi en Bach zullen uitvoerig aan bod komen. Al met al wordt het een heel afwisselend programma waarmee de musici een stemmige sfeer zul­len creëren tijdens BioVak op het Horeca­terras.

YOgI teA lOungeYogi Tea nodigt u uit een kopje thee te komen drinken in de Yogi Tea

1

1

3

4

Edith Lammerts van Bueren

Femke Halsema

Julia Madzhar

4

4Danielle Buizer

Jan Buizer

Page 22: beursgids | BioVak 2010

het beste van het land

Agrifirm biologisch in beweging

• Betrokken specialisten

• Innovatieve producten

• Advies en begeleiding bij omschakeling

Informatie Akkerbouw

T (0527) 63 29 11

E [email protected]

Informatie Veehouderij

T (0522) 26 89 86

E [email protected]

www.aboost.nl

Wij zien u graag in onze standtijdens de BioVak

Page 23: beursgids | BioVak 2010

23BIOVAK 2010

6

7

Lounge (paviljoen 8).Tijdens BioVak zal er in de Yogi Tea Lounge een aantal workshops en lezingen gehouden worden door Kyra de Vreeze. Ze geeft workshops op het gebied van Yoga en medi­tatie, Ayurvedische voeding en over detox van het lichaam. Kyra de Vreeze heeft natuurgeneeskunde gestudeerd. Ze heeft veel in het buitenland gewerkt met groepen tijdens ‘cleansing retreats’. Daar onderwees ze de deelnemers over een gezondere levensstijl met gezonde voeding. Van daaruit is zij haar bedrijf Food for Thought gestart. Tijdens de workshops weet Kyra de Vreeze op creatieve wijze mensen te inspireren en ze laat hen anders denken over hun eigen mentale en fysieke gezondheid.

tIlApIA’s en gerBerA’s Interessant voor zowel tuinders als viskwekers: Optima Futura. In dit project testten de partijen of het technisch mogelijk en rendabel was om gerbera’s en tilapiavis in een kas te telen ­ met een gesloten teeltsysteem van beide producten. Duurzaamheid, milieuvriendelijk­heid en kwaliteit staan in het project centraal. Meer informatie op www.optimafutura.nl. Optima Futura is een samenwer­kingproject van De Groene Welle en verschillende bedrijven en on­derwijsinstellingen. Andere partijen zijn: Priva, Cogas Noord, Westland Energie, Aeresgroep, Lentiz Onder­wijsgroep en Hanna Instruments.De onderwijsinstelling De Groene Welle heeft de eerste partij duurza­me geteelde tilapia­vissen geleverd

aan het restaurant Poppe in Zwolle. Op BioVak 2010 wordt informatie gegeven over de herkomst van de vis en de inhoud van het project.

DuurzAAm BOuwen en wOnenBiologische boeren hebben steeds meer aandacht voor duurzaamheid op andere aspecten van het boeren bedrijf. Ook ontvangen steeds meer biologische boeren gasten op hun bedrijf. Het is dan ook logisch dat zij bewust kiezen voor duurzaam materiaal bij nieuwbouw en onder­houd van de bedrijfsgebouwen.Hempflax is leverancier van natuur­lijk isolatiemateriaal en afnemer van hennep, een ideaal product om te telen gedurende een omschakel­periode. Dubomat is een groothan­del gespecialiseerd in duurzame bouwmaterialen, waaronder iso latie materiaal van vlas, wol en pavatex.Verven voor binnen en buiten kunnen ook op een natuurlijke basis worden geproduceerd. Kees Rolsma’s bio­ecologisch schilders­bedrijf werkt veel met lijnolieverf. Handelsbedrijf Farvo Color van Wyger Smits informeert bezoekers van BioVak graag over de toepas­singen van biologische verfsoorten zoals Auro, Uula en Aquamarijn.

6

meeractiviteiten

Page 24: beursgids | BioVak 2010

24activiteiten

InspIrerenDe OnDernemers

ekoland Innovatieprijs

De jury van de EKOLAND INNOVATIE PRIJS bestaat uit Maria van Boxtel, Jan Diek van Mansvelt, Jan Spaans, Jan de Veer en Ellen Winkel. De uitreiking vindt plaats op woensdag 20 januari om 20.30 uur op het Horeca-terras.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs heeft drie bedrijven genomineerd: coöperatie Organic Goat Milk, Boerderij Ruimzicht en Boerderij de Vijf­

sprong. In Ekoland werden deze mooie bedrijven geïntroduceerd en uitge­breid voor het voetlicht gebracht. In de stand van Ekoland kunt u op de beurs de nominaties op uw gemak bekijken. Kees van Veluw, hoofdredacteur van Ekoland, zal op woensdag 20 januari om 20.30 uur het juryrapport bekend maken en de Ekoland Innovatieprijs uitreiken. Dit zal plaatsvinden op het Horeca­terras. We stellen de genomineerden nog even kort aan u voor.

cOöperAtIe OrgAnIc gOAt mIlKOp 1 juli 2009 is de coöperatie Organic goat milk opgericht. Door samen te werken kunnen de geitenhouders de afzet van hun melk veel efficiënter organiseren. hiermee bouwen ze een fundament onder hun bedrijfstak. De coöperatie telt drie bestuursleden – drie geitenhouders dus. Heinie Alting uit het Zuid­Groningse Sellingen is voorzitter, Cor Struik uit Dirksland op Goeree­Overflakkee regelt de verkoop en Gerrit Verhoeven uit het Brabantse Biezenmortel is de man van de logistiek.

Foto

Imag

ro Im

ages

een vijf man sterke vakjury heeft drie bedrijven genomineerd voor de ekoland Innovatieprijs 2010

Page 25: beursgids | BioVak 2010

25

ekoland InnovatieprijsFo

to’s

Elle

n W

inke

l

BOerDerIj ruImzIchthoe rond kun je de kringlopen maken? Op boerderij ruimzicht in halle rijdt de shovel op eigen koolzaadolie, zelf geperst. De melkmachine draait op energie van de eigen zonnepanelen. en wat doe je met oude tegeltjes? Kapot slaan en er vrolijke mozaïeken van maken in de nieuwe, ecologisch gebouwde kantine.Zo probeert Gerjo Koskamp, samen met zijn vrouw Annet en tuinder Fred Beijeveld, op allerlei manieren de cirkels op Boerderij Ruimzicht rond te maken; een gemengd biologisch­dynamisch bedrijf met eigen energievoor­ziening, waterzuivering, regenwateropvang, zorg, recreatie, regionale afzet en vaste klanten die meebetalen aan investeringen.

De VIjFsprOngBij De Vijfsprong in Vorden staat een gloednieuwe serre-heuvelstal, er lopen twee keer zoveel koeien rond, vergeleken met korte tijd geleden, en de zuiveltak verwerkt een dubbele hoeveelheid melk. hoe krijgen ze dat voor elkaar? het getuigt van een knap staaltje sociale innovatie. Er lagen namelijk ooit plannen om De Vijfsprong en vier andere boeren in natuurgebied Galgengoor uit te kopen. Willem Beekman: “Met die boeren sa­men hebben we een antwoord gezocht.” Dat heeft veel opgeleverd. Alle be­drijven zijn er nog, twee zijn omgeschakeld naar biologisch en de buurman, een varkenshouder, heeft zich bij De Vijfsprong aangesloten. De melkverwer­king is uitgebreid en er is een zelfstandig werkende zorgtak op het bedrijf.

Page 26: beursgids | BioVak 2010

Buizer Advies

Duurzame landbouw vraagt om

duurzame veredeling

Buizer Advies

Buizer Advies

Buizer Advies

Tot ziens op het

Veredelingsplein

op BioVak’10!

Buizer Advies Duurzame landbouw en energieDe Welle 48 8939 AT Leeuwardentel. 06 245 97 803fax 058-2990529 [email protected]

Ruim 20 Nederlandse Kweek- en Handels-bedrijven, van groot tot klein, hebben een gemeenschappelijk doel: goed uitgangsmateriaal leveren voor de biologische plantaardige productie. Een aantal van hen heeft al vaak ingekopt en de doelpunten worden steeds mooier.

Deze fantastische ploeg werkt met Buizer Advies

www.organicseeds.nl

Page 27: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

27BIOVAK 2010

Financieel wordt het workshop programma gesteund door:

Dierenwelzijn

Energie & klimaat

Markt & Keten

Biodiversiteit

Innovatie

Uitgangsmateriaal

legenDA wOrKshOps

zie workshops vanaf pagina 28 t/m 45

Het doel van Bioconnect is het verder ontwikkelen en versterken van de biologische landbouw sector door het initieren en uitvoeren van onderzoeks projecten. In Bioconnect werken ondernemers (van boer tot winkelvloer) samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen en adviesorganisaties en dit leidt tot een vraagstuuurde aanpak dieuniek is in Europa.

Het minsterie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is financier van de onderzoeksprojecten.

Wageningen UR (Universiteit en Onderzoekscentrum) en het Louis Bolk Instituut zijn de uitvoerders van het onderzoek; op dit moment zijn dit voor de biologische landbouw sector zo’n 140 onderzoeksprojecten.

sponsorenworkshops

Page 28: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

28

programmaoverzicht

woensdag 20 januari bioKennis paviljoen 1 – Inspirerende debatten paviljoens 2 t/m 6 - praktijkgerichte workshops

14.30 uur Dierenwelzijn (Antibioticavrij)

‘Natuurlijke weerstand’

14.30 uur • Kwaliteit en uitstraling bepalend voor succes ambach­

telijke biologische kaas

• Directe verkoop, slim aanpakken

• Duurzaam ondernemen in Landbouw en Zorg

• Zelfvoorzienend in energie

• Minder en anders bemesten

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

16.00 uur energie & klimaat

‘De zonnige kanten van klimaatverandering’

16.00 uur • Ins & outs van ambachtelijke biologische kaas

• Een streekmodule voor biologisch

• Biologisch ondernemerschap

• Natuur en Energie, twee vliegen in een klap

• Van bedrijfsopvolging naar bedrijfscontinuïteit

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

19.00 uur markt & Keten

‘Meerwaarde met bio’

19.00 uur • Regelgeving multifunctionele landbouw

• Willem & Drees, leveren aan de supermarkt met je

‘eigen gezicht’

• Kipsignalen

• Duurzaamheid veevoer

• Lupine als vleesvervanger

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

Donderdag 21 januaribioKennis paviljoen 1 – Inspirerende debatten paviljoens 2 t/m 6 - praktijkgerichte workshops

11.00 uur Biodiversiteit

‘Bioboeren leveren groene diensten’

11.00 uur • Verkopen aan de overheid

• Kok zoekt boer

• 100% biologisch voer

• Multifunctionele bodem

• Kies biobomen bij bedrijfsgebouwen en openbaar groen

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

12.30 uur • Leren met Toekomst matchingsbijeenkomst pav 6

13.30 uur Innovatieve biologische sectoren

‘21 stappen naar een nieuwe stal’

Onmisbare lessen om uw idee sneller te realiseren

13.30 uur • Biologische boerenmarkt, versterk je verhaal

• Een Mooie Maaltijd, leveren aan zorginstellingen

• Precisielandbouw in uw bedrijfsvoering

• Wat merk jij op je bedrijf van klimaatverandering?

• Naar een win­win tussen boeren en natuurbeheerders

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

15.00 uur robuust biologisch uitgangsmateriaal

‘Een goed begin is het halve werk’

English translation will be provided!

15.00 uur • Wat wil de klant?

• Internationale ervaringen met leveren aan scholen en

instellingen

• Verbeteren bigvitaliteit

• CO2­uitstoot op de (biologische) melkveehouderij

• Vermarkten biodiversiteit

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

workshopprogramma bioKennis BioVak 2010 – woensdag 20 en donderdag 21 januari

Page 29: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

29BIOVAK 2010

woensdag 20 januari bioKennis paviljoen 1 – Inspirerende debatten paviljoens 2 t/m 6 - praktijkgerichte workshops

14.30 uur Dierenwelzijn (Antibioticavrij)

‘Natuurlijke weerstand’

14.30 uur • Kwaliteit en uitstraling bepalend voor succes ambach­

telijke biologische kaas

• Directe verkoop, slim aanpakken

• Duurzaam ondernemen in Landbouw en Zorg

• Zelfvoorzienend in energie

• Minder en anders bemesten

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

16.00 uur energie & klimaat

‘De zonnige kanten van klimaatverandering’

16.00 uur • Ins & outs van ambachtelijke biologische kaas

• Een streekmodule voor biologisch

• Biologisch ondernemerschap

• Natuur en Energie, twee vliegen in een klap

• Van bedrijfsopvolging naar bedrijfscontinuïteit

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

19.00 uur markt & Keten

‘Meerwaarde met bio’

19.00 uur • Regelgeving multifunctionele landbouw

• Willem & Drees, leveren aan de supermarkt met je

‘eigen gezicht’

• Kipsignalen

• Duurzaamheid veevoer

• Lupine als vleesvervanger

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

Donderdag 21 januaribioKennis paviljoen 1 – Inspirerende debatten paviljoens 2 t/m 6 - praktijkgerichte workshops

11.00 uur Biodiversiteit

‘Bioboeren leveren groene diensten’

11.00 uur • Verkopen aan de overheid

• Kok zoekt boer

• 100% biologisch voer

• Multifunctionele bodem

• Kies biobomen bij bedrijfsgebouwen en openbaar groen

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

12.30 uur • Leren met Toekomst matchingsbijeenkomst pav 6

13.30 uur Innovatieve biologische sectoren

‘21 stappen naar een nieuwe stal’

Onmisbare lessen om uw idee sneller te realiseren

13.30 uur • Biologische boerenmarkt, versterk je verhaal

• Een Mooie Maaltijd, leveren aan zorginstellingen

• Precisielandbouw in uw bedrijfsvoering

• Wat merk jij op je bedrijf van klimaatverandering?

• Naar een win­win tussen boeren en natuurbeheerders

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

15.00 uur robuust biologisch uitgangsmateriaal

‘Een goed begin is het halve werk’

English translation will be provided!

15.00 uur • Wat wil de klant?

• Internationale ervaringen met leveren aan scholen en

instellingen

• Verbeteren bigvitaliteit

• CO2­uitstoot op de (biologische) melkveehouderij

• Vermarkten biodiversiteit

pav 2

pav 3

pav 4

pav 5

pav 6

workshopprogramma bioKennis BioVak 2010 – woensdag 20 en donderdag 21 januari

pav = paviljoen

Legenda workshops zie pagina 27

Page 30: beursgids | BioVak 2010

30

programmawoensdag

10.00 Ontvangst met koffie

10.30 Opening Vakgroepcongres OLV dagvoorzitter Kees van ZelderenSprekers: Femke Halsema Edith Lammerts van Bueren Martin Wiersema 12.30 Biologische lunch

14.00 Opening BioVak 2010 Pierre Wind, de bekende tv­kok, zal BioVak 2010 openen onder

andere door het uitdelen van biologische appels.

Paviljoen 1 • bioKennis Dierenwelzijn (Antibioticavrij)

14.30 Debat - Natuurlijke weerstand Olv Maarten Vrolijk, Wageningen UR Livestock ResearchSprekers: Maria Groot, Rikilt, onderdeel van Wageningen UR Gerdien Kleijer, PTC+ Barneveld Jos Elderink, melkveehouder Antoine Damen, pluimveehouder Marjolein Feiken, Valacon DairyDierenwelzijn is een belangrijk maatschappelijk thema dat in de samenle­ving steeds meer aandacht krijgt. Diergezondheid is een essentieel aspect van dierenwelzijn. Om gezondheidsproblemen te voorkomen wordt gebruik gemaakt van antibiotica en andere medicijnen. Onnodig vinden diverse vee­houders en onderzoekers. Zij vinden dat er goede alternatieven bestaan om antibiotica en medicijngebruik te reduceren of geheel te stoppen. Het gaat

DeBAtten & wOrKshOps

tijd per debat

± 1,5 uur

Foto

Wag

enin

gen

UR

Page 31: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

31BIOVAK 2010

daarbij om aanpassingen in de stal, bedrijfsvoering, het voer en gebruik van plantaardige producten. Doel is om te komen tot een gezondere en meer robuuste veestapel. Veehouders en onderzoekers spreken uit eigen ervaring over alternatieven voor antibiotica en medicijnen en welke problemen ze daarbij tegenkwamen. Vanuit melkveehouderij, varkenshouderij en pluim­veehouderij worden ervaringen gedeeld. Er wordt ook verbinding gemaakt met de gangbare melkveehouderij die ook bezig is met het reduceren van medicijngebruik.

energie & Klimaat

16.00 Debat - De zonnige kanten van klimaatverandering Olv Cees van Roessel, melkveehouder en voorzitter van de

Bioconnect themawerkgroep Energieverbruik en bkg-emissiesSprekers: Hans Blonk , Blonk Milieu Advies

Wijnand Sukkel , PPO, onderdeel van Wageningen UR Nico van den Broek , Vereniging van Biologische Varkenshouders

Joost van Strien, akkerbouwer Carel de Vries, CourageIn het verhaal van de klimaatverandering heeft biologische landbouw een paar sterke uitgangspunten zoals: geen kunstmest, het sluiten van kringlo­pen, gebruik van dierlijke mest en een weerbare bodem. Andere uitgangs­punten werken jammer genoeg in tegenovergestelde richting, bijvoorbeeld: een groter ruimtebeslag per kg product en meer voer per kg product in de dierlijke sectoren. Landbouw gaat gepaard met energieverbruik en emissie van broeikasgassen. In Nederland komt ruim de helft van de uitgestoten methaan en lachgas uit de landbouw.

Biologische landbouw kan een bijdrage leveren aan een landbouw die niet meer mede veroorzaker is van klimaat verandering maar juist op­lossingen biedt. In dit seminar staat centraal waar u in de praktijk mee te maken kunt krijgen als u met uw agrarisch bedrijf wilt bijdragen aan deze oplossingen. We schetsen eerst het kader: wat is de relatie tussen landbouw en klimaatverandering, waar en wanneer komt lachgas, methaan en kool­dioxide vrij, wat zijn voedselkilometers en wat is klimaatneutraal. Als tweede gaan we in op aangrijpingspunten in de bedrijfsvoering: wat zijn de kansen, wat zijn de bedreigingen, hoe kan het beter? Tenslotte zullen twee onderne­mers vanuit de dierlijke en plantaardige sector hun visie en ervaringen met u delen. Samen zullen we het hele klimaatverhaal in de veel grotere context van duurzame landbouw plaatsen.

woensdag 20 januari 2010DeBAtten & wOrKshOps

Page 32: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

32

workshops

markt & Keten

19.00 Debat - Meerwaarde met bio Olv Peter Jens, BiologicaSprekers: André Brouwer, Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw Loes van Loenen, Biologica Elvi van Wijk, LEI ,onderdeel van Wageningen UR Marijke de Jong, Dierenbescherming Machiel Reinders, LEI, onderdeel van Wageningen UR Rienk ter Braake, Stichting Demeter Duurzaam is hot en steeds meer merken doen hier iets mee. Wat betekent dit voor bio logisch? Hoe verleiden we de consument? Deze vragen zijn een uitdaging voor handel en winkeliers, maar ook voor boeren en tuinders. In dit debat is alle ruimte voor uw creatieve ideeën en inspirerende invalshoe­ken. In 2010 start een aantal landelijke promotiecampagnes van Biologica en Task Force MBL. Hoe pakken we dit samen op? Adoptieacties, de open dagen (Lekker naar de Boer) en een spaaractie krijgen vervolg. Iedereen kan meedoen. Maak hier kennis met de plannen.

Recent consumentonderzoek geeft interessante informatie voor het ver­markten van biologisch. Veel consumenten willen bijvoorbeeld gezond eten en associëren dat met biologisch en natuurlijk geproduceerd voedsel. Wat betekent dit voor de keten en voor boeren? Ook dierenwelzijn is belangrijk. De Dierenbescherming kwam daarom met het Beter Leven Kenmerk, om de consument te informeren over diervriendelijk consumeren. Biologisch krijgt van de Dierenbescherming 3 sterren. Maar de Dierenbescherming steunt ook niet biologische producten met 1 of 2 sterren. U hoort hoe consumenten het Beter Leven Kenmerk beleven. Wat betekent dit voor biologisch? Naast ‘gewoon biologisch’ zijn er BD­producten te koop onder het eigen Demeter­keurmerk. Stichting Demeter laat zijn licht schijnen op recent onderzoek naar de positionering van het Demeter­keurmerk. Hoe verbeter je de zichtbaar­heid van Demeter; van boerderijwinkel tot natuurvoedingswinkel? Wat is de toekomst van BD­landbouw en het Demeter­keurmerk?

vervolg Paviljoen 1 • bioKennis

Foto

Bee

ldba

nk B

iolo

gica

programmawoensdag

Page 33: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

33BIOVAK 2010

workshops

Paviljoen 2 • StreekproductenEen passie voor pure smaken van de streek? Kom naar ons plein voor inspiratie over directe verkoop van bijzondere biologische producten via de boerderijwin-kel, boerenmarkt, abonnementensystemen of de webwinkel. Leer meer over samenwerken met restaurants of instellingskeukens. Hoor slimme tips over het vermarkten van smaakvolle streken of bijzondere bedrijven. Geniet mee met de keuring van ambachtelijke kazen en proeverijen van bijzondere streekproducten.

14.30 Kwaliteit en uitstraling bepalend voor succes van ambachtelijke biologische kaas

Michiel Cassuto, Brandrood en Piet den Hertog, de Mekkerstee (berei ders van ambachtelijke biologische kaas) Olv Gea van der Puijl, ZuivelAdvies en

Esther Hessel, Hessel Marketing & Communicatie Zo’n 20 biologische kaasproducenten werkten aan de kwaliteits­

verbetering van hun kaas en verkoopconcept en delen hun erva­ringen. Welke factoren beïnvloeden de kwaliteit van ambachtelijke biologische kaas, bijvoorbeeld de optimalisatie in het gebruik van nisinezuursel of vernieuwende korstbehandelingsmethoden. Voor kaas makers, maar ook voor andere ambachtelijke producenten, interessante nieuwe verkoopconcepten.

16.00 Ins en outs van ambachtelijke biologische kaas Magda Scholte, de Stroese Dame Michiel Cassuto, melkveehouderij Brandrood Olv Esther Hessel, Hessel Marketing & Communicatie Workshop voor afnemers zoals natuurvoedingswinkeliers, maar ook

interessant voor (kaas)producenten. Magda Scholte kaasmaakster, van de Stroese Dame, één van de drie finalisten van Smaakvol 2009, en Michiel Cassuto van Brandrood gunnen u een kijkje in hun kaastobbe vol specialiteiten. Wat is onderscheidend aan de kaas? U kunt zich naar uw afnemers en klanten met een duidelijk verhaal presenteren.

Aansluitend kaaskeuring: ervaren keurmeesters keuren de ambachtelijke bio logische kazen en vertellen u over het ontstaan van verschillende smaken. Proef zelf mee!

19.00 Regelgeving Multifunctionele Landbouw Helmer Wieringa, planoloog

Maria van Boxtel, branche regelgeving, Land & Co Welke regels zijn belangrijk voor je bedrijfsvoering in verkoop van (streek)

producten, horeca en recreatie op de boerderij, zorg of agrarische kinder opvang? Hoe communiceer je met ambtenaren? Stel je eigen vragen en realiseer je multifunctionele plannen!

tijd per workshop ± 1 uur

Page 34: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

34

programmawoensdag

Paviljoen 3 • Streekproducten

14.30 Directe verkoop, slim aanpakken! Carlo Peters, frambozenteler Raspberry­Maxx Maria van Boxtel, Land & Co Goed verkopen vanaf de boerderij, hoe doe je dat? Slimme verkoop­

technieken, logische winkelinrichting en een goed rendement: wer­ken met plezier. Carlo Peters van Raspberry­Maxx neemt je mee in het directe contact met de consument.

16.00 Een streekmodule voor biologisch? Monique van der Laan, de Beekhoeve Henk Pilat, Waddengroep Peter Jens, Biologica Suzanne van der Pijl, Skal Rene de Bruin, SPN Consumenten hebben steeds meer interesse in de herkomst van het

product. Een ´streekmodule´ kan een waardevolle aanvulling zijn op het Eko merk. Het ´erkend streekproduct´ biedt hiervoor volop aan­knopingspunten en diverse biologische producten zijn al voorzien van het streekkeurmerk. Dat biedt kansen voor regiopromotie.

19.00 Willem & Drees, leveren aan de supermarkt met je ‘eigen gezicht’

Drees Peter van den Bosch en Willem Treep, eigenaren van Willem & Drees Iris van de Graaf, Van Eigen Erf Ondernemers Drees Peter van den Bosch en Willem Treep hebben

een Unilever achtergrond. Onder de merknaam Willem & Drees brengen zij sinds het voorjaar van 2009 biologische en lokale pro­ducten in een speciaal schap in de supermarkt. Met het ‘gezicht van de boer’ op de schapkaart. De afstand tussen producent en de win­kel is maximaal 30 kilometer, de producten zijn zo vers mogelijk. Van de regio, voor de regio!

Paviljoen 4 • Dierhouderij & Innovatie

14.30 Duurzaam ondernemen in Landbouw en Zorg Marianne van der Heijden, ZLTO, specialist Landbouw&Zorg Een workshop over marktwerking en het belang van kwaliteit, profes­

sionaliteit, ondernemerschap en samenwerking in Landbouw en Zorg. Met aandacht voor de specifieke relatie tussen biologische landbouw en zorg.

16.00 Biologisch ondernemerschap Bedrijfsnetwerk pluimvee i.s.m. Groenhorstcollege en CAH Dronten Voor een ondernemer liggen er best pittige verwachtingen over hoe

tijd per

workshop

± 1 uur

Page 35: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

35BIOVAK 2010

te groeien naar een biologisch bedrijf in 2020. Hoe sta je daar tegen over, wat helpt je om ontwikkelstappen te zetten? Workshop voor pluimvee­ en varkenshouders.

19.00 Kipsignalen Monique Bestman, Louis Bolk Instituut Welke signalen zenden uw kippen uit?

Merkt u die wel op en zo ja: wat doet u ermee? En wat zouden uw collega’s ermee doen? Workshop in navolging van het gelijknamige boek.

Paviljoen 5 • Energie & Klimaat

14.30 Zelfvoorzienend in energie John Arink, melkveehouder: Zonne­energie en wind Chris Boomers, melkveehouder: Biologisch boeren m.e.mestvergister Praktische verhalen van ondernemers die in de praktijk werken aan

grotere zelfvoorziening in energie. In de workshop is aandacht voor zonne­ en windenergie, maar ook voor bio­energie.

16.00 Natuur en Energie, twee vliegen in een klap Frans Postma, boer, VB Beetsterzwaag

Frans Debets, BioEnergieNoord Henk Wanninge, Staatsbosbeheer

Natuur­ en cultuurgebieden moeten beheerd worden. Agrarische (bio logische) bedrijven zullen hierbij in de toekomst een steeds gro­tere rol spelen. Welke ‘energieproductie uit biomassa’ systemen pas­sen hierbij, hoe moet dit georganiseerd worden en welke verdien­modellen zijn mogelijk.

19.00 Duurzaamheid veevoer Hans Blonk, Blonk Milieu Advies: Case studie varkensvlees Ruud Tijssens, CeHaVe Achim Tijkorte, ForFarmers Een varkenshouder Jaap van Deelen, pluimveehouder Uit onderzoek blijkt dat gebruik en productie van mengvoer een

grote bijdrage levert aan het klimaateffect van veehouderij, vooral bij varkens en kippen. Bij biologisch vee is daarnaast de slechtere voe­derconversie een reden van een relatief groot klimaateffect. Sommige bedrijven zijn in staat om (een deel van) de grondstoffen zelf te pro­duceren. De vraag is: hoe groot is de bijdrage, wat kun je doen? Wat kunnen mengvoerbedrijven doen en wat doen zij eraan? Inleiding door Hans Blonk, daarna paneldiscussie.

Foto Wageningen UR

Page 36: beursgids | BioVak 2010
Page 37: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

37BIOVAK 2010

Paviljoen 6 • (Bio)-diversiteit

14.30 Minder en Anders Bemesten Joost van Strien, akkerbouwer in de NoordOost Polder Sjef Staps, Louis Bolk Instituut Bij het sturen op gewasproductie en bodemvruchtbaarheid vormt

bemesting een cruciaal aspect. Het speelveld is volop in beweging. Er zijn veranderingen van mestregelgeving en aanbod van dierlijke mest en organische stof. Met welke nieuwe bemestingsstrategieën kunt u de toekomst in?

16.00 Van bedrijfsopvolging naar bedrijfscontinuïteit Helmer Wieringa, Land & Co ism de BD Vereniging Jaap van der Haar, Stichting BD grondbeheer Jozien Vos en andere biologische ondernemers In de biologische landbouw zijn bedrijven sterk met de plek verbon­

den. De traditionele opvolging kan werken, maar geeft soms onvol­doende antwoord. We zoeken een nieuwe balans. Hoe organiseren ondernemers hun bedrijfscontinuïteit?

19.00 Lupine: een gezond alternatief voor boer en burger Udo Prins, Louis Bolk Instituut Lupine is een veelbelovend product om te telen en te verwerken tot

voedsel. Dit blijkt uit een driejarig onderzoek van het Louis Bolk Insti­tuut (LBI). Samen met De Vegetarische Slager (De Korteweg BV) schet­sen wij de potentie van dit nog grotendeels onbekende gewas.

Foto PPO W

ageningen UR

programmawoensdag

Page 38: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

38

programmadonderdag

Paviljoen 1 • bioKennis

Biodiversiteit

11.00 Debat - Biologische boeren gaan groene diensten leveren Olv Kees van Zelderen, vice voorzitter Vakgroep Biologische

Landbouw LTO/BiologicaSprekers: Gerben Braakman, biologisch melkveehouder Bert Wagenvoort, biologisch melkveehouder Anton Stortelder, Alterra, onderdeel van Wageningen UR Henk Kloen, CLM Biologische land­ en tuinbouw en natuur passen goed bij elkaar. De bio­logische boer probeert in zijn bedrijfsvoering zo goed mogelijk gebruik te maken van natuurlijke processen, hij moet het hebben van een actief bo­demleven en hij werkt vaak met een ruime vruchtwisseling. Daarom komen op bio­ bedrijven gemiddeld hogere natuur­ en landschapwaarden voor. Vanuit deze goede uitgangspositie is de Vakgroep biologische land­ en tuinbouw LTO/Biologica aan het kijken hoe de natuur en landschapspresta­ties te verbeteren en zichtbaar te maken. Met ondernemers zijn criteria voor die prestaties ontwikkeld in de vorm van een zogenaamde natuur­ en land­schapsnorm. Hiermee kunnen concrete groene prestaties worden gemeten en geborgd.

Zijn er mogelijkheden om deze publieke, groene en blauwe diensten te belonen? Een van de sporen is de herziening van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid met name voor de grondgebonden landbouw. Het verken­nen van marktpartijen behoort ook tot een van de opties.

tijd per

debat

± 1,5 uur

Foto

Dic

k Bo

schl

oo

DeBAtten & wOrKshOps

Page 39: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

39BIOVAK 2010

Innovatieve biologische sectoren

13.30 Debat - 21 stappen naar een nieuwe stal Onmisbare lessen om uw idee sneller te realiseren

Olv Maarten Vrolijk, Wageningen UR Livestock ResearchSprekers: Chris Borren, De Lankerenhof Anne ten Brummelhuis, Wageningen University,

Communicatie wetenschappen In de jaren negentig groeide het aantal biologische bedrijven en werd het vee in aangepaste gangbare stallen gehouden. Afgelopen jaren is het aantal nieuwe stallen sterk gegroeid. De biologische sector beseft steeds meer dat zij in het komende decennium weer een slag moeten maken in de stal met extra aandacht voor bijvoorbeeld welzijn, klimaat, milieu en imago. Deze ontwikkeling is ook nodig om zich duidelijk te kunnen blijven onder­scheiden van de gangbare houderij.

Wageningen UR werkt sinds 2001 samen met veehouders, bedrijfsleven en beleidsmakers aan ontwerpen, waarbij de wensen en behoeften van ondernemer, dier, burger en milieu leidend zijn. De ontwerpen dienen als springplank naar een duurzame veehouderij. Ze zijn dus nadrukkelijk geen blauwdruk die een ondernemer één op één kan overnemen als bouwte­kening. Een vertaalslag naar de eigen specifieke situatie is nodig. Tussen de fases ‘pril idee’ en ‘gerealiseerde stal’ moet dus nog veel gebeuren. Wie daar ervaring mee hebben, zijn Chris en Marjanne Borren van De Lanke­renhof. Zij werden geïnspireerd door één van de ontwerpen van het project ‘Houden van Hennen’. In 2007 volgde de opening van hun nieuwe stal. Van dit proces hebben de Borrens veel geleerd en dat willen ze met u delen.

robuust biologisch uitgangsmateriaal

15.00 Debat - Een goed begin is het halve werk Olv Olga Scholten, PRI, onderdeel van Wageningen UR

Edith Lammerts van Bueren, Wageningen UR / Louis Bolk InstituutSprekers: Olga Scholten, PRI, onderdeel van Wageningen UR Bart Vosselman, De Bolster Thieu Verdonschot, biologisch akkerbouwer Merle Koomans, Estafette/Odin Jacques Vergroesen, Agrico English translation will be provided. De biologische sector wil haar kringlopen sluiten. Daarbij hoort ook het gebruik bij van biologisch uitgangsmateriaal zoals zaad en pootgoed. Nog een stap verder gaat het gebruik van biologische rassen; rassen die

Donderdag 21 januari 2010DeBAtten & wOrKshOps

Page 40: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

40

programmadonderdag

door veredeling optimaal zijn aangepast aan een biologische bedrijfsvoe­ring. Rassen die goed om kunnen gaan met een natuurlijke bemesting, die weerbaar zijn tegen ziekten en plagen en die lang bewaarbaar zijn. Robuuste rassen dus die bovendien smaakvol zijn, een goede opbrengst geven en geaccepteerd worden door de handel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor de ontwikkeling van voldoende aanbod aan kwalitatief hoogstaand bio logisch uitgangsmateriaal en robuuste rassen is nog veel onderzoek en veredeling nodig. Onderzoek waarbij alle ketenpartijen be­trokken worden.

Tijdens dit debat komen verschillende ketenpartijen en onderzoekers aan het woord die ieder op hun eigen manier bezig zijn met robuust bio­logisch uitgangsmateriaal. Zij zullen u vertellen wat hen boeit en wat de kansen en knelpunten zijn bij de ontwikkeling en het gebruik van biologische rassen voor uien, pompoenen, wortels en aardappels. Aansluitend is er tijd voor vragen en discussie. We horen dan graag wat uw visie is op biologisch uitgangsmateriaal en waar onderzoekers en veredelaars zich volgens u op moeten richten.

Paviljoen 2 • Streekproducten

Een passie voor pure smaken van de streek? Kom naar ons plein voor in­spiratie over directe verkoop van bijzondere biologische producten via de boerderijwinkel, boerenmarkt, abonnementensystemen of de webwinkel. Leer meer over samenwerken met restaurants of instellingskeukens. Hoor slimme tips over het vermarkten van smaakvolle streken of bijzondere be­drijven. Geniet mee met de keuring van ambachtelijke kazen en proeverijen van bijzondere streekproducten.

11.00 Verkopen aan de overheid Olv Rene de Bruin, SPN Iris van de Graaf, Van Eigen Erf Vanaf 2010 is ‘Duurzaam inkopen’ verplicht voor overheden. Mini­

maal 40% wordt ingevuld met biologische producten, aangevuld met streekproducten voorzien van het logo ´Erkend Streekproduct´. De cateraars weten de weg naar de streek nog niet zo goed te vinden. Door het aanbod te professionaliseren en te bundelen speelt u in op deze aantrekkelijke nieuwe afzetmarkt.

13.30 Biologische Boerenmarkt, versterk je verhaal! Tineke van den Berg, de Stadsboerderij Almere en marktkoopvrouw Barbara Rodenburg­Geertsema, visser en marktkoopvrouw Olv Maureen Schoutsen, PPO­Wageningen UR Arjan Dekking, PPO­Wageningen UR Geertje Schlaman, CBLF Sommige ondernemers verdienen goed op de Biologische Boeren­

tijd per

workshop

± 1 uur

Page 41: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

41BIOVAK 2010

markt. Wat is nu de kracht van deze ondernemers, wat maakt een succesvolle boerenmarkt? Marktkooplieden Tineke van den Berg en Barbara Rodenburg­Geertsema laten je proeven van hun succes. Hun ervaringen worden vergeleken met onderzoeksresultaten van Wageningen UR naar biologische boerenmarkten in 2009. Versterk jouw boerenmarkt!

15.00 Wat wil de klant? Annemie Lepelaars, Landjuweel de Hoeven Daniël de Jong, Wageningen UR Livestock Research Frederique Wolff Schoemaker, marktonderzoekster Motivaction Olv Geertje Schlaman, CBLF Maak kennis met de consument! Presentatie van het consumen­

tenonderzoek huisverkoop: enquête onder bezoekers van de Open Dagen 2009 en onder representatief Nederland. Plus marktonder­zoeksbureau Motivaction met de resultaten van het consumenten­onderzoek streekproducten. Hoe bereiken we huidige en nieuwe doelgroepen? Denk mee!

Paviljoen 3 • Streekproducten

11.00 Kok zoekt boer De Meerboeren Chefkok Janathan Karpathios, restaurant Vork en Mes, Hoofdfdorp Henk venner, De Heijerhof Olv Lasca ten Kate, stichting Vriendelijke keukens. Biologica Succesvol samenwerken tussen restaurant en biologische streekpro­

ducent: een hele kunst! Chefkok Jonathan Karpathios, restaurant Vork & Mes in Hoofddorp, en de Meerboeren leggen uit hoe zij samen­werken. Lasca ten Kate deelt met u de ervaringen van de ‘Lekker naar de Boer!’ restaurant­actie. Henk Venner laat u meegenieten van zijn culinaire boerderijactiviteiten zoals het Boergondisch feestmaal. Aan­sluitend proeverij.

Foto Beeldbank Biologica

Page 42: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

42

programmadonderdag

workshops

13.30 Een Mooie Maaltijd, leveren aan zorginstellingen Alex van Hootegem, akkerbouwer Koen Nouws Keij, st Maartenskliniek Phyllis den Brok, VKGE Olv Rene de Bruin, SPN Zorginstellingen en ziekenhuizen hebben steeds meer belangstelling

voor een voedzame maaltijd met biologische en lokale ingrediënten, soms met de smaak van vroeger. Leveren aan instellingen is een hele uitdaging en vereist flink wat afstemming. De eerste succesvolle voorbeelden zijn inmiddels bekend!

15.00 Internationale ervaringen met leveren aan scholen en instellingen SUSTAIN Partners Olv Iris van der Graaf, Van Eigen Erf In landen als Engeland, Frankrijk en Italië is veel ervaring met het

beleveren van scholen, ziekenhuizen en instellingen met duurzame, lokale producten. Ook zijn er voorbeelden van succesvolle campag­nes om dit te stimuleren. Onze internationale partners delen hun ervaringen in de publieke sector!

Paviljoen 4 • Dierhouderij & Innovatie

11.00 100% biologisch voer Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) Denken en 100% weten zijn verschillende dingen. Wat is de stand van

zaken rond 100% biologisch voer? Welke eiwitbronnen zijn beschik­baar? Wat is de haalbaarheid? Denk mee en weet meer.

tijd per

workshop

± 1 uur

Foto

Mar

ry v

an d

en T

op

Page 43: beursgids | BioVak 2010

bioKennis

43BIOVAK 2010

workshops

13.30 Precisielandbouw in uw bedrijfsvoering Geert Hermans, ZLTO ZLTO geeft een impressie van de toekomstmogelijkheden met preci­

sielandbouw. De workshop laat voorbeelden zien in de plantaardige en dierlijke sectoren. Denk hierbij aan meer nachtrust voor de on­dernemer dankzij beregening via regenhaspels met aansturing door satellietbeelden, het tot op 5 mm van de plant schoffelen en robotise­ring van de appeloogst. ZLTO stimuleert komende jaren precisieland­bouw technieken en ontwikkelingen voor haar leden.

15.00 Verbeteren bigvitaliteit Andries van de Bogert, biologische varkenshouder Herman Vermeer, Wageningen UR Livestock research Bigvitaliteit staat hoog op de agenda, mede door de aandacht van

landelijke pers afgelopen jaar. Waar liggen oplossingen? Via huis­vesting, voedingsmaatregelen, fokkerij of veranderen arbeidsorga­nisatie? Uitwisseling van praktijk­ en onderzoekskennis en ­ervaring staat in deze workshop centraal.

Paviljoen 5 • Energie & Klimaat

11.00 Multifunctionele bodem Peter Prins, LTO Noord, projectleider klimaat en energie Max van Tilburg, akkerbouwer De bodem is een bron en opslagplaats van broeikasgassen. Boven­

dien speelt het een rol in de weerbaarheid tegen klimaatverandering (organische stof).

13.30 Wat merk jij op je bedrijf van klimaatverandering? Sara Mulder, Wageningen University milieusysteemanalyse Inventarisatie van wat de boeren en tuinders zien op hun eigen be­

drijf. Tot slot Sara Mulder van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse Wageningen UR over wat ze zouden kunnen zien aan veranderingen.

15.00 CO2-uitstoot op de (biologische) melkveehouderij Frank Verhoeven, Praktijkverhaal: Duurzaam Boer Blijven John Horrevorts, Praktijkcentrum Sterksel Workshop in het verlengde van het seminar ‘De zonnige kanten van

klimaatverandering’. Praktijkvoorbeelden van (biologische) bedrijven die uitstoot reduceren. Hoe kunnen de cijfers vergeleken worden? Welke maatregelen zijn effectief en hoe kunnen die betaald worden. Is een vrijwillige CO2 uitruil tussen privaat en publiek te realiseren en zo ja hoe doe je dat?

Page 44: beursgids | BioVak 2010

Advertentie

Green Organics B.V. is een internationaal opererende groot handelsonderneming in biologische AGF. In een ‘gezonde’ markt, houden wij ons bezig met de im- & export van verse- en industriële biologische Groenten, Fruit & Aardappelen. U zoekt: - Betrouwbaarheid - Markt en Product Kennis - Advies en Deskundigheid - Planning en Begeleiding, zowel Logistiek als Administratief - een verrassende Marktbenadering,

Dan is Green Organics uw partner in de biologische markt. Green Organics levert maatwerk èn zekerheid in de afzet van uw biologisch product en is dè sleutel naar de markt.

Green Organics B.V.QUALITY IN LIFE

De Kromme Rijn 1 8253 RG Dronten Telefoon : 0321-38 53 40 Fax : 0321-38 53 41 E-mail : [email protected]

G.O. ➨ Meer dan handel alleen!Bel voor meer informatie 0321-38 53 40

www.greenorganics.nl

Uw partner in Biologische Aardappelen, Groenten & Fruit

Page 45: beursgids | BioVak 2010

45BIOVAK 2010

Paviljoen 6 • (Bio)-diversiteit

11.00 Kies biobomen bij bedrijfsgebouwen en openbaar groen Bedrijfsnetwerk Biologische boomkwekerijproducten Biologische rozenkwekerij De Bierkreek Bij een biologische bedrijfsvoering passen biologisch gekweekte

bomen en struiken! Een biologisch gekweekte boom komt vrij van chemicaliën in uw schone grond. In de workshop wordt duidelijk wat de mogelijkheden en voordelen van biologische bomen zijn. Ook komt de invloed van biologische bomen op de biodiversiteit aan de orde. Kom en laat u inspireren!

12.30 De matchingsbijeenkomst van Leren met Toekomst Jorieke Potters, Wageningen UR Leren met toekomst is leren in het biologische kennisnetwerk. On­

dernemers, onderzoek en onderwijs werken samen aan boeiende praktijkopdrachten. In deze matchingsbijeenkomst ontmoet u elkaar! Onderzoeksvragen worden aangeboden aan het onderwijs. Komt u ook matchen?

13.30 Naar een win-win tussen boeren en natuurbeheerders Jan van den Broek, vleesveehouder ’t Schop en

medewerker Staatsbosbeheer Brabant Paul Wagenaar, melkveehouder de Appelhoek Nathan Krab, Staatsbosbeheer Noord­Holland In verschillende gebieden zijn praktische en inspirerende voorbeel­

den van samenwerking tussen terreinbeherende organisaties en biologische boeren, zoals Noord­Holland en Noord­Brabant. Terrein­beheerders en ondernemers vertellen over een haalbare verbinding tussen natuurdoelen en agrarische doelen: een win­win situatie!

15.00 Vermarkten biodiversiteit Henk de Lange, melkveehouder en VechtdalProducten Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM ‘Echt Overijssel!’ werkt, via een plus op de prijs van VechtdalProducten,

samen aan het vermarkten van de toegevoegde waarde van biodi­versiteit. Ecologische leefsystemen beïnvloeden bedrijf en omgeving. Hoe verder met het ontwikkelen en vermarkten van biodiversiteit?

Foto Wageningen U

R

programmadonderdag

Page 46: beursgids | BioVak 2010

46exposanten

NU D19 outlet

l

300 293215 216 218 220

299 294 223

298 295 222

297 296 214 217 219 221

239 240 241 232195 204 203 202

238 233196 201

237 234197 200 236 235

198 199

263 264 265 266

262 267

258261 260 259

INGANG

NU D13 outlet

DIEZEHAL

HORECA-TERRAS

KLIMAAT & ENERGIE PLEIN

STREEKPLEIN

VEREDELINGS-PLEIN

PAVILJOEN 1

Muziekpodium

PAVIL-JOEN 4

PAVIL-JOEN 5

PAVIL-JOEN 8

PAVIL-JOEN 6

323

317

312

320

308309

306

304

185 187305

189

178

177

184

183

182

102

307292

332

327 329

328

324

325

333337

338

339

340

282 283

341 342281 279

343

345

346

344

278

212280

281209

318316

322321

331330

188179

188 A181

334

335

180

186

311

310

319

320

326

206205

210

211

213

277

207

208

170

165 164

166 163

167 162

168 161

114 116

348

351363

352

349

276

118 121 123 125 128

127124122120

117105113113107104101

103105

176 175

194

174

173

108

172 169

112110

193

171

106 111119 126 129

153160

347 354356 359

358

355 357 362 367

366

275

361360

365

363

273

364

374

370

371

226

368369

271272

229

230

231 A

131 A

130 A

131 B

132 A

231

152

225224

Stand-nrs 130 t/m 149

Stand-nrs 284 t/m 291 Stand-nrs

214 t/m 223

Stand-nrs 232-241

Stand-nrs 258-267

Stand-nrs 195-204

Stand-nrs 293 t/m300

Standnrs 154 t/m159

224228

244

247

249

251

242

254

269268

257256

253

25525

2

243

245

246

248

250

252

353336

ICEM Informatie

PAVIL-JOEN 2

PAVIL-JOEN 3

PAVIL-JOEN 7

315314313

301302303

190191192

plAttegrOnD

Page 47: beursgids | BioVak 2010

47BIOVAK 2010

NU D19 outlet

l

300 293215 216 218 220

299 294 223

298 295 222

297 296 214 217 219 221

239 240 241 232195 204 203 202

238 233196 201

237 234197 200 236 235

198 199

263 264 265 266

262 267

258261 260 259

INGANG

NU D13 outlet

DIEZEHAL

HORECA-TERRAS

KLIMAAT & ENERGIE PLEIN

STREEKPLEIN

VEREDELINGS-PLEIN

PAVILJOEN 1

Muziekpodium

PAVIL-JOEN 4

PAVIL-JOEN 5

PAVIL-JOEN 8

PAVIL-JOEN 6

323

317

312

320

308309

306

304

185 187305

189

178

177

184

183

182

102

307292

332

327 329

328

324

325

333337

338

339

340

282 283

341 342281 279

343

345

346

344

278

212280

281209

318316

322321

331330

188179

188 A181

334

335

180

186

311

310

319

320

326

206205

210

211

213

277

207

208

170

165 164

166 163

167 162

168 161

114 116

348

351363

352

349

276

118 121 123 125 128

127124122120

117105113113107104101

103105

176 175

194

174

173

108

172 169

112110

193

171

106 111119 126 129

153160

347 354356 359

358

355 357 362 367

366

275

361360

365

363

273

364

374

370

371

226

368369

271272

229

230

231 A

131 A

130 A

131 B

132 A

231

152

225224

Stand-nrs 130 t/m 149

Stand-nrs 284 t/m 291 Stand-nrs

214 t/m 223

Stand-nrs 232-241

Stand-nrs 258-267

Stand-nrs 195-204

Stand-nrs 293 t/m300

Standnrs 154 t/m159

224228

244

247

249

251

242

254

269268

257256

253

25525

2

243

245

246

248

250

252

353336

ICEM Informatie

PAVIL-JOEN 2

PAVIL-JOEN 3

PAVIL-JOEN 7

315314313

301302303

190191192

Klimaat- & Energieplein Horeca-terras

Veredelingsplein Podium

Streekplein

1-bioKennis (zie pag 30/38) 5-Energie & Klimaat (zie pag 35/43)

2-Streekproducten (zie pag 33/40) 6-(Bio)-diversiteit (zie pag 37/45)

3-Streekproducten (zie pag 34/41) 7-Extra workshops (zie pag 18)

4-Dierhouderij & Innovatie (zie pag 34/42) 8-Yogi Tea Lounge (zie pag 21)

pleInen

pAVIljOens

Icem - informatie (stand 101)

(stand 226)

(stand 323)

(stand 371)

(stand 333)

LTO (stand 307)

(stand 174)

(stand 307)

bioKennis

Ekoland

Ministerie van LNV

Louis Bolk Instituut

Provincie Overijssel Biologica

Page 48: beursgids | BioVak 2010

48exposanten

AB Oost249

Postbus 77218 NB ALMEN0900­9896 [email protected]

Ac loogman en zn BV353

Jan van Galenstraat 41051 KM AMSTERDAM020 682 35 [email protected]

Agrico275

Duit 158305 BB EMMELOORD0527 [email protected]

Agrifirm276

Postbus 10337940 KA MEPPEL0522 268 911 [email protected] biologisch ondernemer pro­duceert u samen met Agrifirm ‘het beste van het land’. Innovatieve pro­ducten en veel kennis op het gebied van biologische landbouw dragen bij aan uw succes.

Agro Bio connection204

Mandeveld 92151 JD NIEUW VENNEP06 8191 6363info@a­bio.orgwww.a­bio.org

Agro Invent231

Prof. Brandsmaweg 138308 RT NAGELE0527 65 25 25 info@agro­invent.nlwww.agro­invent.nl

Agrodust167

Zuidermiddenweg 158309 RG TOLLEBEEK0527 271 [email protected]

Agro-nrg BV318

Postbus 1057630 AC OOTMARSUM0541 29 55 99info@agro­nrg.nlwww.agro­nrg.nl

Amigos International265

Agro Businesspark 526708 MD WAGENINGEN0317 479 794info@amigos­international.orgwww.amigos­international.org

AOc De groene welle327

Postbus 5528000 AN ZWOLLE038 467 11 [email protected]

Armad241

Florijn 95283 PS BOxTEL0411 67 55 [email protected]

Arnica Kwekerij356

De Weiden 297991 BG DWINGELOO0521­[email protected]/

expOsAnten - OVerzIcht

Page 49: beursgids | BioVak 2010

49BIOVAK 2010

AVc ‘De eendracht’207

Lichtmisweg 77954 PL ROUVEEN Coöp.“DE EENDRACHT“ U.A.

0522 291 225 [email protected]

B en s268

Matusstraat 1753151 PE HOEK VAN HOLLAND

BD Vereniging118

Wisentweg 125251 PC DRONTEN0321­[email protected]

BD-totaal175

Lichtschip 313991 CP HOUTEN030 287 14 45info@bd­totaal.nlwww.bd­totaal.nl

Bejo zaden344

Postbus 501749 ZH WARMENHUIZEN0226 396 [email protected]

Betuws wijndomein155

Burensewal 54117 GC ERICHEM0344 57 27 [email protected]

Bio core366

Postbus 2938200 AG LELYSTAD0320 290 [email protected]

expOsAnten - OVerzIchtBio crodico, Ijsseldalmeel

144Holtweg 4,7384 AG WILP0571 [email protected] www.ijsseldalpuurlekkerder.nl

Bio Organic325

IABC 51944814 RA BREDA0475 520 [email protected]

Bio total BV112

Kitmanstraat 201812 PM ALKMAAR0345 610 137

Biobackstube Ahaus gmbh166

Fleehook 53D­48683 AHAUSDuitsland0049 1705 5415 [email protected]

BioDivers zaden348

Jan Tinbergenstraat 25­82811 DZ REEUWIJK0182 304 [email protected]

BioFlora335

Volgerweg 241462 HP MIDDENBEEMSTER06 5335 3765www.biofloraflowers.nl

Biofruit283

Boudewijnlaan 128251 RT DRONTEN0321 312 [email protected]

Page 50: beursgids | BioVak 2010

50exposanten

Bio-kultura258

Ravellaan 493533 JH UTRECHTinfo@bio­kultura.nlwww.bio­kultura.nl

bioKennis226

Postbus 4096700 AK WAGENINGEN0317 482 515 www.biokennis.nl

Biologica307

Postbus 120483501 AA UTRECHT030 233 99 [email protected]

Biologisch geschenkpakket170

Middelgronden 1201274 BT HUIZEN035 683 33 [email protected] Biologisch geschenkpakketSpecialist in Kerstpakketten en duurzame Relatiegeschenken

Biologische schapenboerderij De zeekraal

135De Zeekraal 17a8897 HW TERSCHELLING0562 [email protected]

Bionade/twofood211

Steenhoffstraat 53764 BH SOEST035 609 [email protected]

Biosano362

Carolinalei 6B­2930 BRASSCHAATBelgië+32 3664 [email protected] Groothandel van biologische voedings waren, wijnen, sterke dranken en biodynamisch zaadgoed

Biostar228

Maasdijk 1962691 NZ S­GRAVESANDE06 5319 [email protected]

Biozorg164

Industriestraat 507482 Ex HAAKSBERGEN053 711 24 [email protected]

Bonna terra / hzpc357

Postbus 888500 AB JOURE0513 489 [email protected]

Bonvita287

Newtonstraat 74004 KD TIEL0344 [email protected]

Bos Benelux BV319

Postbus 1017 3300 BA DORDRECHT078 6520101 [email protected]

Page 51: beursgids | BioVak 2010

51BIOVAK 2010

Bouillon magazine202

Iepenlaan 553723 xE BILTHOVEN030 [email protected]

Brandrood Boerenkaas134

Kernhemseweg 66718 ZB EDE [email protected] www.brandroodkaas.nl

Brimapack178

Postbus 387080 AA GENDRINGEN0315 640 731www.brimapack.com

Broederij ter heerdt181

Kamphuizerweg 116905 BN ZEVENAAR0316 247 [email protected]

Bron’s Bodemexploratie338

Oude Arnhemseweg 2857361 TV WOESTE HOEVE055 506 [email protected]

Buchholz International BV332

Molenmakershoek 717328 JK APELDOORN055 543 17 [email protected]

Buizer Advies354

de Welle 488939 AT LEEUWARDEN058 299 05 [email protected]

Buizer Advies

Duurzame landbouw en energieHoogwaardig advies en project­management voor ondernemers in alle sectoren

c.V. de Vijfsprong208

Overweg 37251 JS VORDEN0575 55 33 66 [email protected] www.urticadevijfsprong.nlTransparant en betrouwbaarEen handelsbedrijf in bd en biologi­sche aardappelen, groente en fruit

centrum Biologische landbouw Flevoland

[email protected]

champagne Fleury217

43 Grande Rue10 250 COURTERONFrankrijkinfo@champagne­fleury.frwww.champagne­fleury.fr

chevalait 216

La Moisière61 500 NEUVILLE PRES SEES [email protected]

cogas Installatiegroep312

Penning 68305 BH EMMELOORD0527 697 [email protected]

colibri easy sante 219

7, rue Dispan94240 L’HAY LES [email protected]

control union certifications342

Meeuwenlaan 4­68011 BZ ZWOLLE038 42 60 [email protected]

Page 52: beursgids | BioVak 2010

52exposanten

coöperatie nautilus229

Havenweg 11 C8251 KB DRONTEN0321 32 80 [email protected]

corncandies286

Postbus 2401850 AE HEILOO072­533 [email protected]

covelt123

Korendijk 135704 RD HELMOND0492 533 [email protected]

cz-rouveenkaasspecialiteiten & Bastiaansen Bio Kaas

114Aardstraat 315124 RW MOLENSCHOT0161 432 357info@bastiaansen­bio.comwww.bastiaansen­bio.com/

Damhert BV169

Marconistraat 21 B3771 AM BARNEVELD0032 475 4994 [email protected]

Dcm nederland BV355

Valkenburgseweg 62 a2223 KE KATWIJK071 401 88 [email protected]

De Bolster358

Oude Oenerweg 138161 PL EPE0578 621 [email protected]

De Dageraad bv hodn Aurora257

Vensestraat 476599 AN VEN­ZELDERHEIDE0485 513 055info@aurora­kaas.com www.aurora­kaas.com

De eng BV293

Postbus 1833970 AD DRIEBERGEN RIJSENBURG0343­ 554 819.info@de­eng.nlwww.de­eng.nl

De goede Vissers140

[email protected]

De groene geit224

Biezenmortelstraat 345074 RJ BIEZENMORTEL0411 645 [email protected]

De groene weg104

De Sliem 17141 JE GROENLO06 5198 7589 [email protected]

De halm288

Postbus 35473 ZG HEESWIJK0413 29 30 [email protected]

De mèkkerstee148

Hofdijksweg 343253 KB OUDDORP0187­[email protected]

Page 53: beursgids | BioVak 2010

53BIOVAK 2010

De nieuwe Band103

Noordenringweg 129363 TC MARUM0594 645 [email protected]

De ridder weegschalen & Kasregisters bv

277Molenstraat 214175 CA HAAFTEN0418 591 [email protected]

De traay160

Platinastraat 508211 AR LELYSTAD0320 282 [email protected]

De wageningse Berg154

Ribeslaan 26706 CG WAGENINGEN0317 420241info@wijngaardwageningseberg.nlwww.wijngaardwageningseberg.nl

De waterplantenspecialist358

[email protected]

De zaai-ster185

Stevinstraat 1 9351 VK LEEK0594 515 578sander@zaai­ster.nlwww.zaai­ster.nl

Deli petit239

Fred van de Palshof 123911 LB RHENEN0317 615 [email protected]

Demeter Felderzeugnisse gmbh126

Neue Bergstrasse 1364665 ALSBACHDuitsland0049 6257 9340 [email protected]

Digi nederland331

Impuls 73 ­ 751446 WC PURMEREND0299 405 [email protected]

Distilleerderij rutte & zn.254

Vriesestraat 1303311 NS DORDRECHT078 613 44 [email protected]

DlV Dier369

Postbus 5115400 AM UDENrundveeadvies.nl/Home/DLV+Dier+Groep+BVwww.rundveeadvies.nl

DlV plant368

Postbus 70016700 CA WAGENINGEN06 2042 [email protected]

Do-It340

Pr. Hendrikweg 193771 AK BARNEVELD0313 429 [email protected]

Doll en zo259

Postbus 253930 EA WOUDENBERG06 4975 [email protected]

Page 54: beursgids | BioVak 2010

54exposanten

Dubomat310

Euvelgunnerweg 399723 CV GRONINGEN050 549 [email protected]

e.t.s. Food BV267

Postbus 3282160 AH LISSE0252 421 [email protected]

eco Fields177

Barneveldseweg 1243771 RP BARNEVELD031 [email protected]

eco mission308

Zeevaertweg 671212 EE HILVERSUM06 4960 2515eco­[email protected]

ecostream321

Kanaalweg 15g3526 KL UTRECHT030 – 300 24 00 [email protected]

ecostyle Animal care BV181A

Postbus 28426 ZM APPELSCHA0516 567 760 [email protected]

ecover107

Industrieweg 32390 MALLEBelgië0032 3320 [email protected]

eillert BV125

Postbus 507100 AB WINTERSWIJK0543 490 [email protected]

eKO 1000341

Groeninx van Zoelenstraat 114401 KB YERSEKE06 2086 [email protected]

eko holland212

Gijbelandsedijk 22974 VC BRANDWIJK0184 641 300info@eko­holland.nlwww.eko­holland.nl

EKOLAND174

Uitgeverij van Westering bvPostbus 163740 AA BAARN035 54 232 [email protected]ét vakblad voor de hele biologische keten!

ekopart, Kees water Advies300

Westerkerkweg 811606 BB VENHUIZEN06 2651 [email protected]

el sauco237

Postbus 2316700 AE WAGENINGEN06 2831 [email protected]

Page 55: beursgids | BioVak 2010

55BIOVAK 2010

eljap Delicatessen268

Koperslager 162631 RK NOOTDORP015 361 [email protected]

em Agriton BV328

Industriestraat 168391 AG NOORDWOLDE0561 433 [email protected] EM Agriton bv is producent van EM: Effectieve Micro­organismenen leverancier van natuurlijke bodemverbeteraars

eneco new energy322

Rochussenstraat 2003015 EK ROTTERDAM088 8953 [email protected] Eneco is markleider in Zon­PV, levertturn­key systemen en investeert in zon nepanelen op grote daken van derden

ennik Yacht en meubel Visserijweg 244486 Cx COLIJNSPLAAT0113 695 [email protected]

essenciagua223

Route de Puech Mignon82 250 [email protected]

esta179

0594 645 300info@esta­biologisch.nlwww.esta­biologisch.nl

estafette - Odin171

De Panoven 1­34191 GV GELDERMALSEN0345 577 133 [email protected] Odin Groothandel met vers & dkw,Odin Abonnementen & Webwinkel enEstafette de biologische eetwinkel

euro grass348

Zelder 16599 EG VEN­ZELDERHEIDE0485 550 610 [email protected]/

Fakkert Biologische Voeders BV116

Zwolseweg 878055 PC HEINO0529 401 [email protected]

ileane 214

17 rue de la Défense92130 ISSY LES [email protected]

Floris recycled stationary BV293

Industriepark Vliedberg 2­45251 RG VLIJMEN073 656 [email protected]

For Farmers349

Kwinsweerd 127241 CW LOCHEM0573 288 [email protected]

Page 56: beursgids | BioVak 2010

56exposanten

Forest green consult128

Stuyvesanthof 66828 RD ARNHEM026 351 [email protected]

Frato holland130A

Postbus 2406500 AE NIJMEGEN024 64 111 [email protected]

Freja Food n.v. 362

Interleuvenlaan 62, 3001 HEVERLEE België+32 (0) 1639 7820 [email protected]

Frieslandcampina nederland BV152

Postbus 20855300 CB ZALTBOMMEL0418 571 555 [email protected]

Frugi VentaVergadering

Bezuidenhoutseweg 822594 Ax DEN HAAG070 335 [email protected]

Fruitkwekerij Vermeulen206

Prof. Zuurlaan 228256 PE BIDDINGHUIZEN0321 331 [email protected]

Fz Organic Food330

Oppers 588471 ZM WOLVEGA0561 611 [email protected]

ganda ham corma nV161

Haerhoutstraat 2109070 DESTELBERGENBelgië+ 32 9 353 74 10 www.ganda.be

gea van der puijl zuivelAdvies148

Mr. Beelpark 346716 EW EDE [email protected] www.zuiveladvies.nl

gebr. ezendam bv273

Oonksweg 357622 AW BORNE074­[email protected]

geitenboerderij hansketien, geitenvlees

139Steendervalsweg 379436 PL MANTINGE0593 [email protected]

geitenboerderij ridammerhoeve138

Nieuwe Meerlaan 41182 DB AMSTELVEEN020 [email protected]

gelreko186

Postbus 1946940 AB DIDAM0543 565 543

gezond en wel bv115

Luttekestraat 218012 LP ZWOLLE038 421 51 96info.gezondheidswinkel.nlwww.gezondheidswinkel.nl

Page 57: beursgids | BioVak 2010

57BIOVAK 2010

goedsap269

IJsseldijk 18194 LA VEESSE0578 63 11 [email protected]

goodtaste264

Saxenburgerweg 52061 BE BLOEMENDAAL06 5757 5405 [email protected]

greenchoice311

Pieter de Hooghweg 1113024 BG ROTTERDAM010 478 23 [email protected]

greenpeace68

Postbus 39461001 AS AMSTERDAM06 2900 11 [email protected]

grow group BV278

Geestweg 146 A2671 MC NAALDWIJK0174 636 [email protected]

gulpener BrouwerijSponsor

Rijksweg 166271 AE GULPEN043­[email protected]

heel natuurlijk hattem165

Waalstraat 818052 AD HATTEM038 444 [email protected]

heerlijkheid mariënwaerdt129

t Klooster 54153 RC BEESD0345 680 434 [email protected]. Ambachtelijke kaas, jam en chutneys! Eigen oogsten worden verwerkt in koekjes, sappen en broodbakmixen

heilige Koe241

Lange Nering 98302 EH EMMELOORD0527 612 [email protected]

hempflax marketing210

Postbus 1429665 ZP OUDE PEKELA0597 615 [email protected]

hessel marketing & communicatie

147Achterstraat 54064 EH VARIK 0344­[email protected]

hOAF Infrared technology118

Münsterstraat 14 7575 ED OLDENZAAL054 1530 [email protected]

holland solar309

Korte Elizabethstraat 6 3511 JG [email protected]

Page 58: beursgids | BioVak 2010

58exposanten

hoogpak BV172

De Bolder 559206 AP DRACHTEN0512 523 [email protected]

horizon natuurvoeding290

Postbus 773400 AB IJSSELSTEIN030­[email protected]

hortica Organics252

Handelsweg 21619 BJ ANDIJK0228 591 451 [email protected] en betrouwbaarEen handelsbedrijf in biologische biologisch­dynamische aardappelen,groente en fruit

hotcare310

Harderwijkerweg 3588077 RK HULSHORST0341­[email protected]/

hubertushof wijn252

Venrayseweg 1515961 NS HORSTinfo@hubertushof­wijn.nlwww.hubertushof­wijn.nl

Icem BV101

s­Gravenweg 442911 CG NIEUWERKERK A/D IJSSEL0180 314 [email protected] ICEM, specialist in de organisatie van vakbeurzen met oog voor detail

Ijsboerderij sonneclaer253

Fluitenbergseweg 947931 TC FLUITENBERG0528 251 [email protected]

jacklyn’s236

het Zwanevlot 2277206 CM ZUTPHEN06 5097 [email protected]

jaillance218

La Cave de Die Jaillance Avenue de la Clairette BP 7926150 [email protected]

jaski Automaten BV225

Nijverheidsweg 173771 ME BARNEVELD0342 425 320info@jaski­automaten.nlwww.jaski­automaten.nl

jessenhofke209

Jessenhofstraat 83511 HASSELTBelgië+32 (0) 11 25 56 [email protected]

joannesmolen289

Hulsbos 35431 NZ CUIJK0485 [email protected]

jus195

Jan Luykenstraat 343141 BN MAASSLUIS06 2297 [email protected]

Page 59: beursgids | BioVak 2010

59BIOVAK 2010

jus de pommes127

Broekweg 403253 xB OUDDORP0187 602 [email protected]

K.A. havelaar & zn. BV105

Nijverheidsstraat 102751 GR MOERKAPELLE079 593 [email protected] HAK schoffel en aanaardmachinesalles voor de mechanische onkruid­bestrijding. Uw land onkruidvrij! HAK

Kaasboerderij ravenswaard125

Kooistraat 36654 KH AFFERDEN (GLD)0487 51 23 [email protected]

Kasteelhoeve puth, spelt142

Steinweg 2 6367 GM VOERENDAAL045 [email protected]

Kees rolsma bio-ecologisch schildersbedrijf

306Oude Boekeloseweg 117553 DS HENGELO06 53 16 86 [email protected]

Kocken, speciale groentechniek343

Stevensstraat 605843 AC WESTERBEEK0485 381 [email protected]

Koenders juridisch Adviesbureau280

Postbus 103816000 GJ WEERT0495 586 977mail@ koendersjuridischadviesbureau.nlwww. koendersjuridischadviesbureau.nl

Koksgilde nederland172

Postbus 3866710 BJ EDEwww.koksgilde.nlwww.koksgilde.nl

Koole & liebrechts BV337

Nieuwe Wetering 298144 RA HEINO0572­394778info@koole­liebregts.comwww.koole­liebregts.com

Koppert Biological systems 188

Veilingweg 142651 BE BERKEL EN RODENRIJS 010 514 0444 [email protected] Ruim 40 jaar levert Koppert duur­zame oplossingen voor telers: bio­logische bestrijding van ziekten en plagen en bestuiving met hommels. Onze meerwaarde: schoon en veilig telen voor een gezonde toekomst

Kraak-Vers187

Postbus 407600 AA ALMELO06 1003 5936 [email protected]­Vers is dé leverancier voor dagelijks vers gesneden Biologische vleeswaren en kaas.Proef en overtuig uzelf!

Page 60: beursgids | BioVak 2010

60exposanten

Kwekkeboom, royaan BV189

Postbus 2413960 BE WIJK BIJ DUURSTEDE0343 596 [email protected]

land & co130

Postbus 1796700 AD WAGENINGEN0317 350700 [email protected]

landbouw service ens106

Bosrand 108307 AG ENS0527 251 040

landbouwe143

Nachtegaallaan 37475 DE MARKELO0547 [email protected]

lavera werkt natuurlijk180

0594­[email protected]://www.lavera.nl/

livestock research274

Postbus 4096700 AK [email protected]/NL

louis Bolk Instituut371

Hoofdstraat 243872 LA DRIEBERGEN0343 [email protected]

loverendale119

Kruisstraat 347205 BJ ZUTPHEN0575 545 [email protected]

ltO nederland307

Postbus 6492003 RP HAARLEM070­338 27 [email protected]

lütkemeyer113

Gartenstrasse 13D­33397 RIETBERGDuitsland0049 5244 903 [email protected]

maatschap papillon313

Veenweg 18428 RM FOCHTELOO0516­588425info@fijn­om­te­zijn.nlwww.fijn­om­te­zijn.nl

mansa220

31 Rue Humbert II38000 GRENOBLE [email protected]

mechanisatiebedrijf nanne Kooiman

178Handelsweg 101619 BJ ANDIJK0228 592 [email protected]

megaman spaarlampen326

Ambachtsmark 91305 EA ALMERE085 27 33 [email protected]

Page 61: beursgids | BioVak 2010

61BIOVAK 2010

melkschapen en zorgboerderij Dikhoeve

149Dorpsweg 1151028 BM [email protected]

ministerie van lnV323

Postbus 204012500 EK DEN [email protected]

mol Agrocom203 204

Energiebaan 153255 SB OUDE TONGE06 1045 [email protected]

nAjK115

Postbus 8163500 AV UTRECHT030­2769869www.najk.nlwww.najk.nl

natudis BV110

Postbus 3763840 AJ HARDERWIJK0341 464 211 [email protected] merkenleverancier en distributeur van natuurvoeding en reformproduc­ten. www.natudis.nl

natureko334

Coenecoop 6652741 PV WADDINxVEEN06 2221 7155 [email protected]

naturelle163

Postbus 792990 AB BARENDRECHT0180 648 [email protected]

naturinov271 272

Rue pré Colin 36120 JAMIOULxBelgië0032 7121 3730info@natur­inov.comwww.natur­inov.com

natuurwinkel108

zie pag 2advertentie0341 565150 info@denatuurwinkel.comwww.denatuurwinkel.comfranchiseorganisatie (met 60 winkels de grootste en snelst groeiende natuurvoedingsketen in NL)

naus Kisten & pallets BV111

Espelerweg 508311 PP ESPEL0527 651 [email protected]

nederlandse Aardappel Organisatie

VergaderingPostbus 841022508 AC DEN HAAG070 358 93 [email protected]

netwerk Biologische Infocentra (BIc)

146Bronsweg 228222 RB LELYSTAD0320 281 [email protected] www.biologischnetwerk.nl

Page 62: beursgids | BioVak 2010

62exposanten

netwerk Vitale landbouw & Voedsel

266De Verbinding 51741 DB SCHAGEN0224 56 11 [email protected]

nickerson zwaan346

P.O. Box 284920 AA MADE+31 (0) 162 690 900info@nickerson­zwaan.comwww.nickerson­zwaan.com

novap handelsmaatschappij BV162

Rijksweg 846662 KH ELST0481 378 [email protected]

nV guldenboot182

Markt 59, Bus 5B­1745 OPWIJKBelgië+32 52 [email protected]

Ode316

Postbus 750, 3500 AT [email protected]

Oldehoofster Kaasboerderij137

Electraweg 39883 TB OLDEHOVE0594 502 547 info@oldehoofsterkaasboerderij.nlwww.oldehoofsterkaasboerderij.nl

p.r.p. Benelux bvba298

Koggestraat 348251 EA DRONTEN

pasta stelle245

Ambacht Mark 671355 EE ALMERE036 540 3928

philibert savours 221

Le Jouvancy1290 PONT DE [email protected]

pieksman wijnimport255

Eline Verestraat 211183 Kx AMSTELVEEN020 645 82 [email protected]

pietro e calore320

Everingseweg 24436 AA OUDELANDE0113 548 [email protected]

piramide285

Turbinestraat 123903 LW VEENENDAAL0318­543288 [email protected]

plant health care153

Postbus 20305260 CA VUGHT073 656 26 95 [email protected]

plantenkwekerij jongerius houten bv

352Utrechtseweg 19a3992 LM HOUTEN06 5189 [email protected]

Page 63: beursgids | BioVak 2010

63BIOVAK 2010

porcs qualite Ardenne scrl244

Avenue de Norvège, 14B­4960 MALMEDYBelgië+32 (0) 2 421 82 11 [email protected]

proefboerderij Aver heino336

Lemelerveldseweg 328141 PV HEINOwww.averheino.nl

proViande281

Steenkamp 19461 VC GIETEN06 2774 [email protected]

provincie Overijssel333

Postbus 10078,8000 GB [email protected]

pure graze Agro management Advies

120Roggestraat 697683 AG DEN HAM0546 624 [email protected]

rabo groen Bank BVSponsor

Postbus 171003500 HG UTRECHT030 216 66 71www.rabobank.nl

raspberry maxx124

Steenoven 285768 PK MEIJEL077 466 92 09info@raspberry­maxx.nlwww.raspberry­maxx.nl

raviole215

44, Avenue des Allobroges ­ Z.I.BP 27726106 ROMANS [email protected]

remia cV279

Dolderseweg 1073734 ZG DEN DOLDER030 229 77 [email protected]

reudink Biologische Voeders161

Postbus 15830 MA BOxMEER06 535 76 542 [email protected]

rijk zwaan nederland367

Postbus 402678 ZG DE LIER0174 532 [email protected]

rinagro BV300

Buren 48756 JP PIAAM0515 232 [email protected]

robuuste rassen351

Hoofdstraat 243972 LA DRIEBERGEN

sabor puro263 264

Jekerweg 616212 GA MAASTRICHT043­[email protected]

Page 64: beursgids | BioVak 2010

64exposanten

sBg Innovatie183

Hoornseweg 221775 RB MIDDENMEER0227 503 [email protected]

scarey man304

Smokstraat 24891 ZK RIJSBERGEN06 5135 [email protected]

scheria247

Stompwijkseweg 662266 GH STOMPWIJK070 327 [email protected] Uw kip, kalkoen en wildspecialist3 sterren van de dierenbeschermingHollands biologisch Polderhoen

schulp Vruchtensappen BV127

Zandpad 763621 NG BREUKELEN0346 26 39 [email protected]

skal205

Postbus 3848000 AJ ZWOLLE038 426 81 [email protected]

slow Food zwolle190 191 192

smilefruit282

Boudewijnlaan 128251 RT DRONTEN0322 312 [email protected]

spaanse wijn238

Govert Flinckstraat 188c1073 CB AMSTERDAM020 670 96 [email protected]

spontin168

Rue des Rivieres 30B­5530 SPONTIN (YVOIR)België06 2391 [email protected]

steketee301

Postbus 63243 ZG STAD AAN ‘T HARINGVLIET0187 616 [email protected]/home

stichting Agrikos127

Hobbemalaan 493723 EP BILTHOVEN030 225 75 05 [email protected] voorziektepreventie, kwaliteit, opbrengstTe bestellen op www.agrikos.nl

stichting Bio meerwaarde Kip176

Hoofdstraat 1396944 WJ EDERVEEN06 5127 [email protected]

stichting Biologisch goed Van eigen erf

130Op den Bergen 105975 NS SEVENUM077 [email protected] www.biologischnetwerk.nl

Page 65: beursgids | BioVak 2010

65BIOVAK 2010

stichting Biologische Boomkwekerijproducten

109Diederichslaan 25e3971 PA DRIEBERGEN­RIJSENBURG0343 531 [email protected]

stichting Demeter117

Diederichslaan 25 d7207 LA DRIEBERGEN0343 510 297jorien@demeter­bd.nlwww.demeter­bd.nl

stichting K-eten130

Westerstraat 1871015 MA AMSTERDAM023 8444 332www.k­eten.nlwww.k­eten.nl

stichting pBs & VBp131

Celsiusstraat 683817 xH AMERSFOORT06 2616 0049www.vbpbiologisch.nlwww.vbpbiologisch.nl

stichting streekeigen producten nederland (spn)

133Churchillweg 1066706 AE WAGENINGEN0317­[email protected]

stichting Vriendelijke Keukens132

Herengracht 621015 BP [email protected]

stichting zaadgoed359

Postbus 120483501 AA [email protected]

stroese dame, biologische rauwmelkse geitenkaas

136Wolweg 213776 LM STROE0342­[email protected]

struik wieringermeer BV118

Schelphorst 671771 SM WIERINGERWERF0227 603 [email protected]

subvention BV324

Postbus 2257730 AE OMMEN0529 465 [email protected]

taskforce multifunctionele landbouw

146Oude Meije 203474 KM ZEGVELD0172­407702 [email protected]

team ecosys280

Postbus 1477390 AC TWELLO06 5424 0900 info@team­ecosys.nlwww.team­ecosys.nl

terrloire222

49 rue de la Sauge BP445 430 [email protected]

Page 66: beursgids | BioVak 2010

66exposanten

the golden coffee Box299

Laanstraat 493743 BB BAARN035 541 71 78 [email protected]

www.goldencoffeebox.com

tigchelaar tegelkachels314

Haedstzjitte 289008 SR REDUZUM0566 602 [email protected]

ton’s mosterd238

Deltastraat 64301 RC ZIERIKZEE0111 450 [email protected]

top Bakkers BV250

Postbus 200527302 HB APELDOORN06 5324 [email protected]

transmefo243

Esdoornlaan 663881 ET PUTTEN06 5316 [email protected]

treasure tea company bv205

Jan van der Heijdenstraat 22c2665 JA BLEISWIJK010 521 83 [email protected]

triferto364

Postbus 4627000 AL DOETINCHEM0314 374 [email protected]

triodos Bank n.V.329

Postbus 553700 AB ZEIST030 694 27 81www.triodos.nl

ubi FranceUbi France

77 Boulevard Saint­Jacques75998 PARIS CEDEx [email protected]

udea BV194

Doornhoek 40405465 TD VEGHEL0413 256 [email protected]

uV-source317

Postbus 400126504 AA NIJMEGEN06 10 777 [email protected]

Vakgroep Vee natuurlijk gezond

370Nemelaer 165071 KG UDENHOUT 06 535 77 111 secretariaat@vee­natuurlijkgezond.nlwww.vee­natuurlijkgezond.nl

Van eigen erf319

Op den Bergen 105975 NS SEVENUM077 [email protected]

van gent van der meer nuyens292

Jacoba van Beierenweg 128c2215 Kx VOORHOUT06 5379 [email protected]

Page 67: beursgids | BioVak 2010

67BIOVAK 2010

Van gorp Biologische Voeders102

Zomerdijkweg 25145 PK WAALWIJK0416 315 770info@van­gorp.nlwww.van­gorp.com

Van rijn Kws BV360

ABC Westland 5742685 DG POELDIJK0174 419 400fvdwindt@vanrijn­kws.comwww.vanrijn­kws.com

Vandijke semo BV350

Postbus 29679 EG SCHEEMDA0597 591 [email protected]

Veenma mechanisatie363

Siercksmawei 189138 Sx NIAWIER0519 241 [email protected]

Vegras cvba213

Wezestraat 61B­8850 ARDOOIEBelgië06 13 13 31 93 [email protected]

Verbeek Brummen BV173

Saturnusweg 16971 Gx BRUMMEN0575 563 599 [email protected]

Vereinigte hagel, Vestiging nederland

345Postbus 79422 ES SMILDE0592 415 581j.schreuder@vereinigte­hagel.nlwww.vereinigte­hagel.nl

Vereniging De natuurweide274

Postbus 79601008 AD AMSTERDAM020 642 11 [email protected]

Versteeg manden251

Maasdijk 314261 AC WIJK EN AALBURG0416 691 [email protected]

VinBio262

Zutphensestraat 526771 ER BRUMMEN0575 56 40 [email protected]

Vinoblesse69

Postbus 3193740 AH BAARN035 542 [email protected]

VinOlive nl60

Toon Hermanslaan 151948 AC BEVERWIJK0251 272 [email protected]

Vitaal telen224

Rijksstraatweg 222636 Ax SCHIPLUIDEN015 38 07 [email protected]

Page 68: beursgids | BioVak 2010

68exposanten

Vitalis Biologische zaden347

Hengelderweg 67383 RG VOORST0575 502 [email protected]

Vitis Vino248

Suetersweg 2 A7497 MZ BENTELO0547 292 [email protected]

Vlamings BV361

Nachtegaallaan 295425 RT DE MORTEL06 5399 [email protected] Bemesting en bodemverbetering Voor glas­ en vollegrondsteelten. Ne der­land kent onze no­nonsens aanpak.

Voorkiemsysteem joppe294

Willem Alexanderstraat 263248 AZ MELISSANT0187 601 [email protected]

Vss construct339

Noordland 234451 RP HEINEKENSZAND0113 567050 [email protected]

waddengoud141

Voorstraat 19285 NM [email protected]

warmonderhof Opleidingen117

Postbus 3698250 AJ DRONTEN06 5129 [email protected]

wijngaard de plack158

Ketelstraat 366562 LH GROESBEEK024­[email protected]

wijngaard Klein Amerika159

Klein Amerika 36562 KC GROESBEEK024 397 58 39info@klein­amerika.nlwww.klein­amerika.nl

wijngoed De reestlandhoeve156

Hoofdweg 217707 RB BALKBRUG0523 648 [email protected]

wijngoed montferland157

Munsterweg 47081 HJ GENDRINGEN0315­[email protected]

willem & Drees210

Bisschopsweg 5b3752 LK BUNSCHOTEN06 4114 [email protected]

windunie trading311

Facility Point LombokNiasstraat 13531 WR UTRECHT030 291 9835www.windunietrading.nl

Page 69: beursgids | BioVak 2010

69BIOVAK 2010

wyger smits315

Postbus 329104 ZJ DAMWOUDE0511 422 [email protected]

Yogi tea305

Buitenplaats 118251 PZ DRONTEN06 4154 [email protected]/yogitea_nl/home_nl

zintenz246

Surinameweg 22035 VA HAARLEM023 57 62 [email protected]

zonnemaire291

Dwarsweg 125165 NM WASPIK0416 31 77 [email protected]

19 & 20 januari 2011Wees er tijdig bijen noteer nu reeds in uw agenda: BioVak 2011, Vakbeurs voor de totale biologische keten. Kijk voor actuele informatie op www.biovak.nl

Page 70: beursgids | BioVak 2010

70

indexstandnummers

60 VinOlive NL68 Greenpeace69 Vinoblesse101 ICEM BV102 Van Gorp Biologische Voeders103 De Nieuwe Band104 De Groene Weg105 K.A. Havelaar & Zn. BV106 Landbouw Service Ens107 Ecover108 Natuurwinkel109 St Biologische Boomkwekerijproducten 110 Groothandel Natudis BV111 Naus Kisten & Pallets BV112 Bio Total BV113 Lütkemeyer114 Bastiaansen Kaas115 Gezond en Wel bv115 NAJK116 Fakkert Biologische Voeders BV117 Stichting Demeter117 Warmonderhof Opleidingen118 BD Vereniging118 HOAF Infrared Technology118 Struik Wieringermeer BV119 Loverendale120 Pure Graze Agro Management Advies123 Ariza124 Raspberry Maxx125 Eillert BV125 Kaasboerderij Ravenswaard126 Demeter Felderzeugnisse GmbH127 Jus de Pommes127 Schulp Vruchtensappen BV127 Stichting Agrikos128 Forest Green Consult129 Heerlijkheid Mariënwaerdt130 Stichting K­Eten130A Frato Holland130 Land & Co130 Van Eigen Erf131 Centrum Biologische Landbouw

Flevoland131 Stichting PBS & VBP132 Stichting Vriendelijke Keukens133 Stichting Streekeigen Producten

Nederland (SPN)134 Brandrood Boerenkaas135 Biologische schapenboerderij De

ZeekraaL136 Stroese dame137 Oldehoofster Kaasboerderij138 Geitenboerderij Ridammerhoeve139 Geitenboerderij Hansketien140 de Goede Vissers141 Waddengoud

142 Kasteelhoeve Puth, spelt143 Landbouwe144 Bio Crodico, IJsseldalmeel145 Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf146 Netwerk Biologische Infocentra (BIC)146 Taskforce Multifunctionele Landbouw147 Hessel Marketing & Communicatie148 De Mèkkerstee148 Gea van der Puijl ZuivelAdvies149 Melkschapen en zorgboerderij Dikhoeve152 FrieslandCampina Nederland BV153 Plant Health Care154 De Wageningse Berg155 Betuws Wijndomein156 Wijngoed De Reestlandhoeve157 Wijngoed Montferland158 Wijngaard de Plack159 Wijngaard Klein Amerika160 De Traay161 Ganda Ham Corma NV161 Reudink Biologische Voeders162 Novap Handelsmaatschappij BV163 Naturelle164 BioZorg165 Heel Natuurlijk Hattem166 Biobackstube Ahaus GmbH167 Agrodust168 Spontin169 Damhert BV170 Biologisch geschenkpakket171 Estafette ­ Odin172 Hoogpak BV172 Koksgilde Nederland173 Verbeek Brummen BV174 Ekoland175 BD­Totaal176 Stichting Bio Meerwaarde Kip177 Eco Fields178 BrimaPack178 Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman179 Esta180 Lavera. Werkt Natuurlijk181 Broederij Ter Heerdt181A Ecostyle Animal Care BV182 NV Guldenboot183 SBG Innovatie185 De Zaai­Ster186 Gelreko187 Kraak­Vers188 Koppert Biological Systems 189 Kwekkeboom, Royaan BV190­192 Slow Food Zwolle194 Udea BV195 Jus202 Bouillon Magazine203­204 Mol Agrocom

InDex stAnDnummersstandnummer & Bedrijf standnummer & Bedrijf

Page 71: beursgids | BioVak 2010

71BIOVAK 2010

204 Agro Bio Connection205 Skal205 Treasure Tea Company bv206 Fruitkwekerij Vermeulen207 AVC ‘De Eendracht’208 C.V. de Vijfsprong209 Jessenhofke210 Hempflax Marketing210 Willem & Drees211 Bionade/Twofood212 Eko Holland213 Vegras cvba214 Fileane 215 Raviole216 Chevalait 217 Champagne Fleury218 Jaillance219 Colibri Easy Sante 220 Mansa221 Philibert Savours 222 Terrloire223 Essenciagua224 De Groene Geit224 Vitaal Telen225 Jaski Automaten BV226 bioKennis228 Biostar229 Coöperatie Nautilus231 Agro Invent236 Jacklyn’s237 El Sauco238 Spaanse Wijn238 Ton’s Mosterd239 Deli Petit241 Armad241 Heilige Koe243 Transmefo244 Porcs Qualite Ardenne SCRL245 Pasta Stelle246 ZintenZ247 Scheria248 Vitis Vino249 AB Oost250 Top Bakkers BV251 Versteeg manden252 Hortica Organics252 Hubertushof Wijn253 IJsboerderij Sonneclaer254 Distilleerderij Rutte & Zn.255 Pieksman Wijnimport257 De Dageraad bv hodn Aurora258 Bio­kultura259 Doll en Zo262 VinBio263­264 Sabor Puro264 GoodTaste

265 Amigos International266 Netwerk Vitale Landbouw & Voedsel267 E.T.S. Food BV268 B en S268 Eljap Delicatessen269 Goedsap271­272 Naturinov273 Gebr. Ezendam bv274 Livestock Research274 Vereniging De Natuurweide275 Agrico276 Agrifirm277 De Ridder Weegschalen & Kasregisters bv278 Grow Group BV279 Remia CV280 Koenders Juridisch Adviesbureau280 Team Ecosys281 ProViande282 Smilefruit283 Biofruit285 Piramide286 CornCandies287 Bonvita288 De Halm289 Joannesmolen290 Horizon Natuurvoeding291 Zonnemaire292 van Gent van der Meer Nuyens293 De Eng BV293 Floris Recycled Stationary BV294 Voorkiemsysteem Joppe298 P.R.P. Benelux bvba299 The Golden Coffee Box300 Ekopart, Kees Water Advies300 Rinagro BV301 Steketee304 Scarey Man305 Yogi Tea306 Kees Rolsma 307 Biologica307 LTO Nederland308 Eco Mission309 Holland Solar310 Dubomat310 Hotcare311 GreenChoice311 Windunie Trading312 Cogas Installatiegroep313 Maatschap Papillon314 Tigchelaar tegelkachels315 Wyger Smits316 Ode317 UV­Source318 Agro­NRG BV319 Bos Benelux BV320 Pietro e Calore

InDex stAnDnummersstandnummer & Bedrijf standnummer & Bedrijf

Page 72: beursgids | BioVak 2010

72

indexstandnummers

321 Ecostream322 Eneco New Energy323 Ministerie van LNV324 Subvention BV325 Bio Organic326 Megaman Spaarlampen327 AOC De Groene Welle328 EM Agriton BV329 Triodos Bank N.V.330 FZ Organic Food331 Digi Nederland332 Buchholz International BV333 Provincie Overijssel334 Natureko335 BioFlora336 Proefboerderij Aver Heino337 Koole & Liebrechts BV338 Bron’s Bodemexploratie339 VSS Construct340 Do­It341 EKO 1000342 Control Union Certifications343 Kocken, Speciale Groentechniek344 Bejo zaden345 Vereinigte Hagel, Vestiging Nederland346 Nickerson Zwaan347 Vitalis Biologische Zaden

348 BioDivers Zaden348 Euro Grass349 For Farmers350 Vandijke Semo BV351 Robuuste Rassen352 Plantenkwekerij Jongerius Houten bv353 AC Loogman en Zn BV354 Buizer Advies355 DCM Nederland BV356 Arnica Kwekerij357 Bonna Terra / HZPC358 De Bolster358 De Waterplantenspecialist359 Stichting Zaadgoed360 Van Rijn KWS BV361 Vlamings BV362 Biosano362 Freja Food n.v.363 Veenma Mechanisatie364 Triferto366 Bio Core367 Rijk Zwaan Nederland368 DLV Plant369 DLV Dier370 Vakgroep ‘Vee Natuurlijk Gezond’371 Louis Bolk Instituut

standnummer & Bedrijf standnummer & Bedrijf

Van dezelfde uitgever als Ekoland

Neem nu een abonnementmet €19,50

BioVakkorting

Surf naarwww.gezond bouwenenwonen.nl/biovak2010

Wel biologisch boeren maar geen kennis van duurzaam en biologisch bouwen? Dan is het nu toch echt tijd voor een abonnement op Gezond Bouwen & Wonen!

Page 73: beursgids | BioVak 2010

73BIOVAK 2010

BIOVAK, is dé vakbeurs voor de biologische sector, georganiseerd door ICEM in samenwerking met de vakgroep Biologische Landbouw van LTO/Biologica en bioKennis.

het wOrKshOpprOgrAmmA is tot stand gekomen onder coördinatie van bioKennis met medewerking van: Jelle Maas, Liesbeth van Dijk, Marry van den Top, Herman van Keulen (Wageningen UR), Maaike Raaijmakers, Mari Marinus­sen, Sjors Willems, Maurits Steverink (Biologica), Maria van Boxtel (Land & Co) en vele biologische ondernemers. Financieel wordt het workshopprogramma gesteund door:bioKennis, ICEM, Provincie Overijssel, Ministerie van LNV, TaskForce Multifunctio­nele Landbouw, Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant, ZLTO, LTO Noord

Deze BeursgIDs is een bijzondere uitgave van Ekoland, hét vakblad voor de biologische keten in Nederland en Vlaanderen. De gids is tot stand gekomen in samenwerking met ICEM en bioKennis, met bijdragen van Maria van Boxtel, Bertus Buizer, Michiel Bus, Dion Heerkens, Esther Hessel en Sjoerd de Hoop.VOrmgeVIng, ontwerp en lithografie: Vilarrica bv, Baarn.© 2010 Uitgeverij van Westering bv, Baarn

cOlOFOn

Ekoland informeert professionals in de biologische sector over ontwikkelingen in hun vakgebied. Van productie tot consument.

• Biologische productie • Verwerking van biologische producten • Bedrijfsvoering • Onderzoek • Mechanisatie • Subsidies• Bodem en bemesting • Regelgeving • Gewasbescherming • Consumentgericht ondernemen • En nog veel meer

Ekoland biedt vaktechnische en ondernemersgerichte informatie, van een hoog toepassingsgehalte, al bijna 30 jaar lang.

Kritisch, onafhankelijk en professioneel. Met speciale themanummers, onderzoeksresultaten, interviews, teeltinformatie, bedrijfsprofi elen, nieuws en achtergronden. Elke maand weer.

Ekoland is onafhankelijk van andere branche-partijen en dankzij eigen nieuwsgaring inspirerend en vernieuwend.

Bezoek onze stand (nr 174) op de BioVak 2010 en profi teer van onze abonneebeursaanbieding of bezoek onze website voor meer informatie.

ONAFHANKELI JK VAKBLAD VOOR DE BIOLOGISCHE KETEN

www.ekoland.nl

colofon

Page 74: beursgids | BioVak 2010

Covelt introduceert onder het merk Covelt Sapje 5 nieuwe gezonde én lekkere biologische sapjes in kleinverpakking.

Deze meeneem-sapjes zijn extra troebel door een hoog gehalte natuurlijk fruitpuree.

Daarnaast hebben we 3 overheerlijke 100% fruit smoothies van het beste biologische fruit en met verrassende smaken. Onze smoothies bestaan uit fruitsap en fruitpuree en zijn er in 3 smaken: mango-guave-acerola, abrikossrozenbottel- peer en de aardbei-druif-framboos!

Page 75: beursgids | BioVak 2010

Bezoek medewerkers en veehouders

op onze stand op de Biovak!Bezoek medewerkers en veehouders

op onze stand op de Biovak!

www.ecomel.nl - www.zuiverzuivel.nl - www.groenekoe.nl

Al 30 jaar specialistin biologische zuivel

Ecomel Biovak Gids 2010-6609 22-12-2009 12:59 Pagina 1

Page 76: beursgids | BioVak 2010