colorexpert NL 2010/2010

20
color expert Spies Hecker – simply closer. Kleur Snel en gemak- kelijk de juiste kleur vinden. Management Hoe bereikt u specifieke doelgroepen? Wereldwijd Lakkunst. 2010/2011 Service Trends Training Management

description

Spies Hecker Magazine

Transcript of colorexpert NL 2010/2010

Page 1: colorexpert NL 2010/2010

colorexpert

Spies Hecker – simply closer.

KleurSnel en gemak-kelijk de juistekleur vinden.

ManagementHoe bereikt u specifieke doelgroepen?

WereldwijdLakkunst.

2010/2011

Service • Trends • Training • Management

Page 2: colorexpert NL 2010/2010

2 colorexpert

Voorwoord

Weet u zeker dat uw bedrijf is voorbereidop de uitdagingen van de toekomst?Het is nog maar de vraag of er in hetschadeherstelbedrijf überhaupt iemandtijd heeft om hier in de hectiek van alle-dag bij stil te staan.

Voor optimalisering van uw bedrijf is hetvooral van belang dat uw routine kritischwordt bekeken en dat uw processennader onder de loep worden genomen.Zelfs met kleine veranderingen kan dedruk van uw dagelijkse bedrijfsactivitei-ten worden weggenomen en uw succesworden bevorderd. Werkprocessen zijnechter alleen te verbeteren als deze ineen bredere samenhang worden bezien,bijvoorbeeld in relatie tot de kleuridentifi-catie en andere processen in het schade-herstelbedrijf. Wij willen u graag terzijdestaan met advies en praktische hulp enu ondersteunen met oplossingen die aanuw behoeften zijn aangepast.

Uw bedrijf optimaliseren.

Optimalisering van uw bedrijf heeft nietalleen betrekking op handmatige taken;het gaat ook om commerciële activiteitenzoals klantenwerving en het systema-tische beheer van de debiteurenadminis-

colorexpert – tips en informatie voor schadeherstelbedrijven • © SPIES HECKER GMBH / 50858 Keulen, Duitsland • Horbeller Str. 17 • E-mail: [email protected] •Internet: www.spieshecker.com • Verantwoordelijke onder de Duitse Wet op de Pers: Karsten Jürs • Uitgever: Silke Gursch, Christian Simmert • Lay-out: Adfactory GmbH, Düsseldorf • Tekst: Mediaservice GmbH, Neuss • Vertaling en correctie: Sigrid Bakker • Voor gehele of gedeeltelijke reproductie is de toestemming van de redactie vereist. De gegevens en informatie overde geschiktheid en het gebruik van onze producten zijn niet bindend en ontslaan de gebruiker niet van zijn verantwoordelijkheid zijn eigen tests met betrekking tot de geschiktheid voor debeoogde doeleinden en processen uit te voeren. De productnamen die in de artikelen worden genoemd, zijn overwegend geregistreerde handelsmerken.

tratie. Om uw bedrijf op de juiste koersnaar succes te houden, moet u debedrijfscijfers kennen en deze nauwlet-tend blijven volgen.

In deze uitgave van colorexpert richtenwe ons daarom op de verschillende pro-cessen in het hele bedrijf. We geven uconcrete tips en waardevolle informatie,zodat u meer kunt bereiken.

In deze uitgave vindt u veel voorbeeldenuit de praktijk van internationale SpiesHecker-klanten die u hopelijk zulleninspireren.

We wensen u veel leesplezier en veelsucces met uw bedrijf. Vergeet niet af entoe naar uw bedrijfsprocessen te kijken –in een bredere context natuurlijk.

Thomas MelzerBrand Manager, Spies Hecker GmbH

Thomas Melzer, Brand Manager International.

Doelen bereiken.

Geachte lezer,

Page 3: colorexpert NL 2010/2010

3

Technologie

Bij de reparatie van ongevalschade krijgen schadeherstelbedrijven steeds vaker te maken met allerlei verschillende materialen, zoals hoogwaardige staalsoorten.Tijdens werkzaamheden aan met name de carrosserie vereisen dergelijke materialeneen breed scala aan reparatiemethoden die ook van invloed zijn op de aard van deondergrond. Spies Hecker Raderal® Spezial Spachtel Set 2011 is een hoogwaardige polyestermetaalplamuur die speciaal is ontworpen voor het vullen van lasnaden, openingen enklinknagels met een stalen ondergrond. Het product heeft een uitstekende vulkrachten biedt een voortreffelijke hechting. De set bestaat uit Raderal® Spezial SpachtelPulver 2011 en Raderal® Spezial Spachtel Härter 2012, die in een volumeverhoudingvan 2:1 moeten worden gemengd.

Goedkeuring van de automobielindustrie.

“De Raderal® Spezial Spachtel Set 2011 voldoet aan alle eisen die de toonaangevendeautomobielfabrikanten aan vakkundig uitgevoerde reparaties stellen,” aldus FrankBarduna, Hoofd Technische Dienst bij Spies Hecker GmbH. “Op deze manier kunnenschadeherstelbedrijven reparaties precies volgens de aanwijzingen van de fabrikantuitvoeren.” Hij verwacht dat verschillende automobielfabrikanten steeds vaker hetgebruik van speciale plamuurproducten zullen voorschrijven voor bepaalde werk-zaamheden aan de carrosserie en schadeherstelwerkzaamheden.

Een wonderbaarlijke plamuur.Met de nieuwe Spies Hecker Raderal® Spezial Spachtel Set 2011 kunt u op een betrouwbare manier plamuur aanbrengen op zwaar belaste carrosseriedelen.

Materiaal Minuten

Plamuur 2-3Grondverf 3-7Primer 5-8Basislak op waterbasis 2-4Aflak 6-10Blanke lak 5-10Grondverf op kunststof 7-10Aflak op kunststof 15-18Blanke lak op kunststof 15-18

De vermelde tijden hebben betrekking op de IRT Hyperion PCAuto-producten. Bron: IRT

convectief drogen van afzonderlijke car-rosserieonderdelen. “Een uur drogen meteen infrarooddroger kost naar schatting€ 1,50 aan energie. Daar moeten dekosten van mechanische ventilatie bijworden opgeteld.” Een aanzienlijk kosten-voordeel voor het schadeherstelbedrijf.

Schadeherstelbedrijven gebruiken rela-tief gezien veel energie. Niet alleen deventilatie van de spuitcabine maar ookhet droogproces zijn grote kostenposten.Vooral het opstarten van de droger ombepaalde delen van de carrosserie tetemperen is een kostbare zaak. Volgensdeskundigen kunnen deze kosten oplo-pen tot acht euro per bedrijfsuur. Geletop de almaar stijgende energieprijzen ishet daarom de moeite waard het droog-proces de nodige aandacht te geven.

Energiekosten verlagen.

“Met een goed uitgedacht proces en eengecontroleerd gebruik van infrarood-drogers kunnen schadeherstelbedrijvenop hun elektriciteitskosten besparen,”zegt Spies Hecker-specialist WolfgangFeyrer. Het energieverbruik is hierbijnamelijk 70 procent lager dan bij het

De angel uit de kosten halen.Kostenreductie en optimalisering van processen met infrarooddrogers.

Page 4: colorexpert NL 2010/2010

4 colorexpert

Producten

Een gedistingeerde elegantie in plaats van glimmende extravagantie – een auto die deaandacht trekt. Een actueel voorbeeld van een serie die van een matte afwerking isvoorzien, is de speciale CLS Grand Edition van Mercedes Benz. Wat de kleur ‘designomagno platin’ zo apart maakt, is de elegante matte afwerking. “Speciale series met aleven speciaal lakwerk en nieuwe effecten vragen meestal om een speciaal schade-herstelproces,” aldus Frank Barduna, Hoofd Technical Service International bij Spies Hecker. Voor Mercedes wordt de nieuwe Permasolid® Matt Component MA 110gemengd met Permasolid® HS Klarlack 8030 in een verhouding van 75/25 of 70/30procent. “Op deze manier bereikt de schadehersteller een gelijkmatig mateffect. De mate van glans kan doeltreffend worden aangepast aan het originele lakwerkdoor de mengverhouding dienovereenkomstig te variëren.”De informatie over het laksysteem omvat een gedetailleerde gebruikershandleidingvoor gedeeltelijke en volledige schadeherstelklussen, zodat de schadehersteller hetoptimale mateffect kan bereiken.

Matte elegantie.Een subtiele glans en een edele verschijning –er is een trend naar matte afwerking.

Volgens het rapport over de wereldwijdepopulariteit van kleuren dat DuPontPerformance Coatings in 2009 heeftopgesteld, zijn zilver, grijs, wit en zwart depopulairste autokleuren. Ondanks hetfeit dat de kleurvoorkeuren over de helewereld steeds uniformer worden, is ertoch sprake van regionale verschillen.In Noord-Amerika voert wit de lijst aan,maar in Europa komt deze trendy kleur,die zo typisch is voor de iPod en alleswat daarmee samenhangt, op de vijfdeplaats. Hier is zwart de koploper, op devoet gevolgd door zilver en grijs. Kleurig

Zilver, zwart, wit en grijs – over de hele wereld kiezen automobielfabrikantenvoor een onopvallende kleur voor het lakwerk van hun auto’s.

Onopvallende kleuren zijn de trend.

lakwerk is bij autobezitters eveneenspopulair, met blauw en rood op respectie-velijk de vijfde en zesde plaats wereldwijd.

Meer schakeringen,grotere verscheidenheid.

Zwart, wit en zilver lijken ook in 2010 vaneen vaste positie op de ranglijst ver-zekerd. “Dankzij het gebruik van nieuwepigmenten, ontstaan nieuwe effecten enallerlei tussenvarianten in de kleurenvan autofabrikanten,” vertelt Elke Dirks,Color Designer voor Europa bij DuPontPerformance Coatings. Het is een trendwaarop Spies Hecker in de schadeherstel-branche al inspeelt. “Spies Hecker biedtnieuwe speciale mengkleuren waarmeelakwerk in de nieuwste kleuren van deautomobielfabrikanten kan worden her-steld. Om dit mogelijk te maken, wordende nieuwste effectpigmenten gebruikt,zoals ColorStream of Xirallic,” zegtFrank Barduna van Spies Hecker. “Diezijn noodzakelijk om de effectkleurendie in serieproductie worden gebruiktperfect na te maken.

Autokleuren wereldwijd: Zilver 25 %Zwart 23 %

Wit 16 % Grijs 13 %Blauw 9 %Rood 8 %

Bruin / Beige 4 %Groen 1 %

Geel / Goud 1 %Overige 1 %

Page 5: colorexpert NL 2010/2010

5

Marketing

Klantenwerving vraagt om speciale strategieën. Wanneer u als bedrijf aantrekkelijkwilt zijn voor particulieren, leasemaatschappijen, wagenparken, verzekeringsmaat-schappijen of dealerschappen, moet u hun taal spreken.

Eerst analyseren …

Ga na wat het potentieel van uw schadeherstelbedrijf is en wat uw opties zijn. Welke diensten hebt u te bieden? Waar bent u het beste in en sluit dat aan bij de wensen van uw klanten? Het is in feite een kwestie van nagaan wat uw sterkepunten zijn.

… en dan: aan de slag!

Dus u weet welke doelgroepen u wilt bereiken? Mooi zo! Ga nu passende reclame-activiteiten en de juiste argumenten ontwikkelen. Het maakt niet uit of het ad-vertenties, brochures of mailings zijn; schadeherstelbedrijven moeten altijd de diensten benadrukken die voor de afzonderlijke klantengroepen van belang zijn. Het voor inlevering gereedmaken van een auto kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voorzakelijke klanten als het gaat om kostenreductie wanneer geleasede voertuigenterug moeten naar de leasemaatschappij.

Marketing voor commerciële klanten.

Voor bedrijven, wagenparken en leasemaatschappijen telt vooral het professioneleimago van het schadeherstelbedrijf. Een mailing met een overzicht van alle servicesof met een aantrekkelijke brochure waar een goed imago uit naar voren komt, wakkert de belangstelling aan. Verzamel vooraf informatie over de potentiële klantenen vergeet niet in te spelen op de omvang van wagenpark van de klant en de afstandvan zijn locatie tot uw bedrijf. Kom in uw brief of persoonlijk gesprek ook met eenaanbieding.

Dealerschappen, wagenparken enz.

Als professionele serviceprovider moet u duidelijk laten blijken dat u sterk gericht bentop service, hoge flexibiliteit, feilloze kwaliteit en garanties. Uw schadeherstelbedrijfmoet er vooral op toezien dat de uitgevoerde reparaties kostenverantwoord zijn.

Verzekeraars over de streep trekken.

Het draait om expertise en doeltreffendheid. Uw boodschap richt zich op snel en professioneel claimbeheer, nauwkeurige berekening van de kostprijs en elek-tronische claimafhandeling.

Particuliere klanten.

Ook als het gaat om particulieren is actieve en doelgerichte klantenwerving vanbelang. 50-plussers hechten bijvoorbeeld veel waarde aan goede service, trans-parantheid, betrouwbaarheid en een vaste contactpersoon. Gezinnen stellen prijsop een kindvriendelijke wachtruimte en een ophaal- of thuisbrengservice. Houd uaan uw schattingen en geef nauwkeurige informatie over de services van uw bedrijf.Ook daarmee kweekt u bij de particuliere klant vertrouwen in uw bedrijf.

Klanten werven!Hoe bereikt u specifieke doelgroepen?

Page 6: colorexpert NL 2010/2010

6 colorexpert

Praktijk

Edel en krachtig.Puur, krachtig en op maat – elke Wiesmann is een unieke, met de hand gemaaktesportwagen met een edele uitstraling.

Vloeiende lijnen, indrukwekkende ver-houdingen en verbluffende details –sportwagens en microseries zijn erggewild en ze hebben één ding gemeen:het zijn unieke voertuigen op maat vankleine automobielfabrikanten van top-klasse. Wiesmann is zo’n fabrikant.Overal waar de roadsters en GT’s van deWiesmann-fabriek verschijnen, trekkenze veel bekijks. Elk exemplaar is met de hand gemaakt en uniek. Er zijn 350manuren voor nodig, ongeveer achtweken productie, om de droom van dezesportauto’s op maat werkelijkheid telaten worden.

Exclusieve carrosserie.

De carrosserie van de roadsters en GT’skrijgen hun lak in de Duitse autospuiterijvan Ralf Buran, al jarenlang partner vanSpies Hecker. Zijn bedrijf heeft sinds2003 al meer dan 300 sportauto’s hunglans gegeven. Voor het hele laksysteemworden hoogwaardige Spies Hecker-producten gebruikt. De autofabriek levertbij de spuiterij de auto-onderdelen af dievan met glasvezel versterkte kunststofzijn gemaakt. Daar worden ze gedurendenegen tot tien uur getemperd en ge-schuurd, waarna plamuur wordt aange-bracht. Keer op keer grijpt Ralf Buransteam naar de vlakschuurmachine enbrengt plamuur en vullende grondverfaan tot de vormen perfect zijn.

Persoonlijke kleurkeuze.

Of het nu exclusieve effecten, onopval-lende tinten of felle kleuren zijn, het isde klant die de kleur van zijn of haarWiesmann bepaalt. “Voor dit doeleindebrengen we lakken aan op een paneeldat de koper nauwkeurig bekijkt, selec-teert en goedkeurt,” legt eigenaar RalfBuran uit. “Om ervoor te zorgen dat de lakvan de auto altijd aan de huidige trends

voldoet, coördineren we nieuwe kleurenmet Martin en Friedhelm Wiesmannpersoonlijk.” Hij wordt daarbij onder-steund door Spies Hecker. Technici enmedewerkers van de Color Service zijnop de achtergrond beschikbaar, voor hetgeval dat er aan de wensen van extra-vagante klanten moet worden voldaan.

Spuiten met passie.

Vervolgens gaan spuiter Devid Rupperten zijn team aan het werk. Eén voor éénwordt elk voorbehandeld onderdeel met Spies Hecker Permahyd® BasislackSerie 280 / 285 gespoten. Of de onder-delen twee of drie lagen moeten krijgenen hoe individualistisch de auto of dekleurkeuze ook is, de unieke lak wordtmet zorg en liefde voor het kleinste detailaangebracht.Nadat ook de toplaag droog is, spuit hetteam geconcentreerd een blanke lakom elk onderdeel zijn glans te geven. In totaal besteden de 20 medewerkersvan Burans spuiterij meer dan 120 ma-nuren aan het spuitwerk, de droogtijdniet meegerekend. Ten slotte gaan decarrosserieonderdelen terug naar defabriek van Wiesmann, waar ze tot eenschitterende nieuwe auto wordt samen-gevoegd.

Page 7: colorexpert NL 2010/2010

7

Het laksysteem van Spies Hecker voor Wiesmann.

• Raderal® Faserspachtel 2507• Raderal® Füllgrund 3508 nieuw• Permasolid® HS Premium Füller 5310• Permahyd® Basislack Serie 280 / 285• Permasolid® HS Klarlack 8035

Foto: Wiesmann

Page 8: colorexpert NL 2010/2010

8 colorexpert

Systeemoplossing

De bedrijfsvoertuigen van het Duitsefamiliebedrijf Brixner worden gelaktmet het Permafleet®-laksysteem vanSpies Hecker. Het bedrijf is al sinds 1963gespecialiseerd in het repareren en lak-ken van voertuigen voor zware trans-porten, zoals vrachtwagens voor paar-denvervoer, opleggers, silovrachtwagens,voertuigen voor speciale taken en ge-meentevoertuigen. “Het systeem is ont-worpen voor snel en gemakkelijk gebruik.

Altijd een oplossing.Krachtige service voor zwaar transport. Brixner kiest voor Permafleet.

Permafleet®, een formidabel laksysteem.

Diensten dieBrixner aanbiedtvoor de afwerkingvan zwaar vervoer.

•Herstel•Zandstralen•Laadbakken en koelinstallaties•Uitlijnen van grote voertuigen•Lakken

(lakken van zwaar vervoer tot 16 m lang)

We zijn onder de indruk van de flexibiliteitvan het systeem,” zegt de ondernemer.Winstgevendheid is een topprioriteit.“We hebben onze arbeids- en materiaal-kosten kunnen optimaliseren nu we delak in verschillende gradaties kunnenaanbrengen.” Brixner gebruikt specialeproducten van het Permafleet®-laksys-teem om te voldoen aan de verschillendenormen en eisen die aan het lakwerk-resultaat worden gesteld.

Wat de eisen ook zijn, het productsysteem Permafleet® van Spies Hecker is eenkostenverantwoorde oplossing.

• Een productsysteem dat van primer tot blanke lak in evenwicht is, betrouwbaar en gemakkelijk aan te brengen.

• Aan te passen aan de veranderende vereisten van schadeherstel van bedrijfs-voertuigen, hoge mechanische en chemische bestendigheid, niet-glijdend, elastisch en geschikt voor verschillende ondergronden.

• Keuze uit: “High Class” systeem voor zeer hoogwaardig 3- en 4-laags lakwerk met de Permafleet® HS Bus Füller 5530; “Top” systeem voor kostenverantwoord 3- en 4-laags lakwerk voor bedrijfs-voertuigen dat nat in nat wordt aangebracht; en een “Economy” systeem voor het efficiënt gebruik van blanke lak op basislak.

• Verschillende gradaties van glans en structuuroppervlakken zijn ook mogelijk.• Sneller drogen van afzonderlijke laklagen bij het werken met meerdere lagen.• Zeer uitgebreide service: maatwerk in advies, aanbeveling van laksystemen

en training.

Voor het lakken van bedrijfsvoertuigenvertrouwen de schadeherstelexperts ookop de ondersteuning van Spies Hecker:“De specifieke adviezen, het flexibeleproductsysteem en de nuttige documen-tatie zorgen voor een hoge mate vanprocesveiligheid en kwaliteit” – ook alsde voertuigen meteen weer de weg opmoeten.

Fabrikant: Assmann GmbH, Lakwerk: Karosserie + Lack Brixner GmbH, Duitsland.

Page 9: colorexpert NL 2010/2010

9

Indrukwekkend veelzijdig.

Schadeherstelbedrijf Cranen Fleetservice B.V. in Heeswijk-Dinther (Nederland) repa-reert al sinds 1967 vrachtwagens, bussen, chassis en bedrijfsvoertuigen. Voor dezewerkzaamheden heeft eigenaar Bob Cranen weloverwogen gekozen voor hetPermafleet®-laksysteem voor bedrijfsvoertuigen. “Het lakken van grote oppervlakkenvereist een uitzonderlijk veelzijdig productsysteem. Het brede assortiment van hetlaksysteem biedt zeer veel opties. Door de materialen nauwkeurig te mengen, kunnenwe onze werkzaamheden snel en precies aanpassen aan de vereisten van allerleiverschillende laklagen en kunnen we verschillende oppervlakkwaliteiten perfectrealiseren. Het is werkelijk indrukwekkend!”

Permafleet® Color Index.28 extra grote kleurstalen bevatten meerdan 3.000 kleuren die veel als stand-aard- en huiskleuren worden gebruiktop vrachtwagens. Op de achterzijdeworden de kleurcodes vermeld, zodat dekleurenmengformule snel kan wordengevonden.

Color Mix Master.Met de Color Mix Master kunnen kleurengemakkelijker worden aangepast. Hetis een overzicht dat schadeherstellerskunnen gebruiken om snel de juistemengkleuren te selecteren voor hetspuiten van bedrijfsvoertuigen.

ColorDialog spectro.Met de spectrofotometer van SpiesHecker kunnen huiskleuren en lakkenvan bedrijfsvoertuigen van de auto-mobielfabrikanten digitaal worden be-paald. Het gebruik van de kleurensoft-ware CRplus vormt hiermee een primacombinatie.

CRplus.De kleurensoftware CRplus van SpiesHecker levert de juiste kleurformule metuitgebreide gegevens over ruim 3.000kleuren voor bedrijfsvoertuiglakken.

Perfect toegerust.Met de juiste Color Tools en hulpmiddelen bent u perfect toegerust voor het lakken van bedrijfsvoertuigen.

Permafleet®

Systeemposter.Aflak, ondergrond en mengverhoudin-gen – alle facetten van het aanbrengenoverzichtelijk bij elkaar op een poster,zodat u meer zekerheid hebt bij het ver-werken en aanbrengen van Permafleet®-producten.

Permafleet®

Mixing Ratio Disc.Met een enkele draai aan de Mixing RatioDisc krijgt u de exacte mengverhoudingvoor verharders of verdunners. Kan hetgemakkelijker?

Page 10: colorexpert NL 2010/2010

10 Gouden Regels.

ColorDialog spectro: Van kleurenme

Sluit het apparaat op de computer aan.

Selecteer een overzichtslijst door het automerk, gewenste lakkwaliteit en type kleur (unikleur, metallic/pearl) in te geven.

Spuit een monsterstaal met de gekozenformule.

Stappenplan voor succesvol meten met de ColorDial

Schadeplek.

Meet de kleur zo dicht mogelijk bij de schadeplek.

Voorbewerking.

1. Kalibreer het apparaat.De gebruiker moet de ColorDialog spectro regelmatig kalibreren met behulp van de zwarte kalibreerbox en de witte kalibreerplaat.

2. Het oppervlak moet schoon zijn.Maak het oppervlak schoon met Permaloid® Silikon Entferner 7010 en poets het te meten gebied ver-volgens tot hoogglans. Reinig nogmaals met 7010.

• Eerst randjes, kantjes en droog-blazen.

• Nattig gedekt spuiten en nanevelen zoals gebruikelijk. 2 minuten aan-trekken, hierna droogblazen.

• Half afdekken, licht nanevelen.

• Staal in blanke lak spuiten en drogen.

• Spuitmethode kiezen.

© Spies Hecker GmbH, 08/2010

Spuit staal volgens de juiste methode:

Page 11: colorexpert NL 2010/2010

Spies Hecker – simply closer.

ems-

p.e

uting naar mengformule.

Meng de kleur volgens recept.

Vergelijk het monsterstaal met de auto.Spuitmethode bepalen.

Breng de lak aan. Perfect resultaat.

og spectro.

GOED VERKEERD

6. Licht tijdens kleurmeting.Het omgevingslicht is niet relevant tijdens het kleurmeten.

7. Kleurzoeken.Geef het merk, gewenste lakkwaliteit en type kleur in, u krijgt een volledig overzicht.

8. Monsterstaal voor kleurvergelijking.Er dient altijd een monsterstaal gespoten te worden.

9. Onderhoud en bescherming van het apparaat.Plaats na gebruik de beschermingskap over het meetoog.

10. Bediening van het appparaat.Druk op de knop “Operate”om het apparaat aan te zetten. De fotospectraalmeter schakelt vanzelf na een bepaalde tijd over op standby.

4. Temperatuur.Vermijd metingen bij extreme koude en in de zon. Het te meten object moet 20m °C zijn.

5. Meet de kleur.Elke kleurmeting vraagt om drie metingen op dezelfde plek. Druk het apparaat goed aan en houdt het stil tijdens de meting.

3. Het oppervlak moet vlak zijn.Het te meten oppervlak moet vlak zijn zodat er geen omgevingslicht invalt.

• Score > 8,6: formule is gebruiksklaar.

• Score < 8,6: opnieuw meten.

• Score opnieuw < 8,6hoogste score kiezen ongeacht merk.

• Ga verder naar ‘keuze gemaakt’

Beoordeel de score:

• Groen is bruikbaar.

• Groen / oranje:bijgetinte versie vaak goed bruikbaar.

Keuze:

Page 12: colorexpert NL 2010/2010

12 colorexpert

Producten

Permahyd® Hi-TEC 480.Spuiten in een nieuwe dimensie.

• Eenvoudig en snel te verwerken• Grote verwerkingszekerheid • Korte procestijden door snelle uitdamptijd• Eenvoudig en goed uit te spuiten• Meer flexibiliteit bij spuitwerk aan de binnenzijde van carrosseriedelen,

bij meerlaags- en design spuitwerk

Hi-Five – Alle voordelen voor u op een rij:

Bijna 17 jaar na de introductie vanPermahyd® Serie 280/285 introduceertde Keulse lakfabrikant Spies Heckereen volgende generatie basislak:Permahyd® Hi-TEC 480, de nieuwe normvoor het schadeherstelbedrijf als hetgaat om eenvoudige verwerking, korteprocestijden, flexibiliteit in applicatie eninnovatieve color tools.

Een nieuwe technologie.

Basis van het nieuwe Permahyd® Hi-TECsysteem is een volledig nieuwe, gepaten-teerde technologie. Deze technologievan de toekomst zorgt voor een gelijk-matige lakopbouw. De kleuren hebbeneen hoger pigmentgehalte en dit zorgtvoor een uitstekend dekvermogen.Daarnaast geven zeer fijne aluminiumpigmenten een gelijkmatig effect bij allemetallic en parelmoertinten.

Door de uitstekende vloeiing is de appli-catie van Permahyd® Hi-TEC eenvoudig.Spuiters, ook met minder ervaring, werkensnel en eenvoudig met Hi-TEC.Applicatie van Permahyd® Hi-TEC ge-beurt in 1 arbeidsgang, in 1 tot 1,5 laagzonder tussentijds uitdampen. De goedelakstand zorgt er tevens voor, dat ook deblanke lak in 1 arbeidsgang, 1,5 laag,aangebracht kan worden. Hiermee draagtde nieuwe productlijn bij aan de snelheidin het proces en materiaalbesparing.Door de uitstekende vloeiing is appli-catie en uitspuiten van Hi-TEC basislakeenvoudig. Permahyd® Hi-TEC dampt ookverbazingwekkend snel uit en draagt ookdaarmee bij aan snelheid in het proces.Nieuwe trends in de autobranche stellende spuiter voor nieuwe uitdagingen, bij-voorbeeld bij spuitwerk aan de binnen-zijde van carrosseriedelen, drielaagseffectkleuren of designspuitwerk. Ookhiervoor heeft Hi-TEC een passend ant-woord.

Digitale color tools.

Met Permahyd® Hi-TEC zijn alle kleurenvan de afgelopen 13 jaar te vervaardigen:uni, metallic, parelmoer en xirallic kleuren.Maar ook de laatste chromaflair en color-stream effecten. Menglakstickers voor demengmachine geven duidelijke informa-tie over de kleur en de pigmentstructuur.Voor het schadeherstelbedrijf zijn er naastdeze menglakstickers diverse anderekleurondersteuningstools. De juiste kleur kan eenvoudig met deColorDialog spectro en de bijbehorendeCRplus software gevonden worden.Bovendien stelt CRplus Hi-TEC in combi-natie met de ColorDialog spectro de ge-bruiker in staat om naast digitaal kleurte meten, ook digitaal bij te tinten en zelfsdigitaal de uitspuitzone te simuleren.100 % zekerheid in kleurjuistheid! Het online kleurenzoekprogramma‘ColorFinder’ maakt het tevens mogelijkom de laatst ontwikkelde formules tedownloaden. Het programma versneldhet zoekproces en brengt de spuitersneller bij zijn doel.

Page 13: colorexpert NL 2010/2010

13

Producten

Volledig vertrouwen.

Extra flexibiliteit.

Met het industriële coatingsysteem van Permaflex kunnen verschillendelakstructuren en glansgradaties wordenverkregen op talloze verschillendeondergronden. “Ongeacht de vraag of decoating zeer elastisch of zeer sterk moetzijn, kan het schadeherstelbedrijf methet Permaflex-systeem aan elk klanten-verzoek voldoen,” zegt Arno Steyns,Spies Hecker-expert. Drie nieuwe bind-middelen geven het systeem extra flexi-biliteit.

Eisenglimmer.

Permaflex Eissenglimmer Bindemittel510 biedt extreem langdurige bescher-ming tegen roest en is bijzonder kras-vast. “Het zorgt ook voor een ruwe matteafwerkinglaag en een sterk oppervlak,”voegt Arno Steyns toe. Het is specifiekontwikkeld voor het lakken van voor-werpen zoals montage-elementen in dewerkplaats, leuningen en werkbanken.

Het spuiten van voertuigen vereist specialistische kennis en productoplossingen. Het zijn niet alleen schadeherstelbedrijven, servicecentra en dealernetwerken die opSpies Hecker vertrouwen maar ook de automobielindustrie.

Spies Hecker verbetert de efficiency in het werkplaatsnetwerk van General MotorsEurope (GME). Een Europese kaderovereenkomst vormt een belangrijk element vandit partnerschap. Deze heeft betrekking op het gebruik van hoogwaardige laksystemen,de optimalisering van werkprocessen en praktische training en advies voor werkplaatsendoor Spies Hecker-experts die op locatie komen.

Autofabrikant Ford heeft zijn langdurige samenwerking met Spies Hecker uitgebreid.Naast de kostenverantwoorde productsystemen van de lakfabrikant uit Keulen, kiestFord Midden- en Oost-Europa voor de praktische en uiterst professionele trainingvan Spies Hecker. Concreet betekent dit dat carrosserie- en lakcentra in meer dan30 landen in Oost-Europa, Noord-Afrika en het Nabije- en Midden-Oosten product-systemen van Spies Hecker gebruiken voor de reparatie van beschadigde Fords.

Productoplossingen, service en training – automobielfabrikanten over de hele wereld vertrouwen op de laksystemen van Spies Hecker.

Acrylic Plus.

Permaflex Acrylic Plus Bindemittel 575is extra lichtvast. Arno Steyns: “Dit bind-middel is vooral bedoeld voor het lakkenvan voorwerpen die aan UV-straling zijnblootgesteld, zoals ramen en kunststofafdekpanelen.”

Verschillende oppervlaktestructuren flexibel lakken met het productsysteem Permaflex.

Steinschlagschutz 515.

Permaflex Steinschlagschutz 515 iszeer elastisch en bestand tegen mecha-nische belasting. Het biedt extra bescher-ming tegen steenslag. Het is speciaalgeschikt voor de coating van grote opper-vlakken, zoals die van werktuigen en hetchassis.

Page 14: colorexpert NL 2010/2010

14 colorexpert

Procesoptimalisering

De juiste apparatuur.

Wat betekent ‘multifunctioneel’? Hetprincipe is eenvoudig: op de werkplekworden niet alleen de voorbereidendewerkzaamheden uitgevoerd, zoals hetaanbrengen van de plamuur en de sur-facer, maar worden ook de basislak ende blanke lak aangebracht. Drogen enuitharden evenals schoonmaken kunneneveneens op dezelfde werkplek plaats-vinden. “In een afgesloten werkruimtezijn krachtige ventilatie, een brug enmoderne infraroodtechnologie onmis-baar,” zegt Wolfgang Feyrer. “Daarmeekunnen kleine reparaties en spuitwerk-zaamheden van delen van verticaleoppervlakken zoals deuren, wanden enspatborden efficiënt worden uitgevoerd.”In de spuitcabine worden dan alleen nogmaar de grote oppervlakken gespoten.

Gemakkelijk sneller werken.

“Als reparaties op deze manier wordengeorganiseerd, kan het totale procesmet 25 procent worden bekort,” schat

Elke schadehersteller weet dat de spuit-cabine een knelpunt vormt in de dage-lijkse werkzaamheden van het schade-herstelbedrijf. Hier kan vertraging ont-staan als kleine lakreparaties, het spuitenvan extra onderdelen of volledige car-rosserieën op hun beurt wachten.Misschien loont het daarom de moeitede werkprocessen in het schadeherstel-bedrijf eens nader te bekijken. Is hetwel noodzakelijk dat elk onderdeel in despuitcabine wordt gelakt? “Als uw werkprocessen naar taaktypekunnen worden georganiseerd, kunnenreparaties efficiënt in de werkplaatsworden verdeeld,” zegt Wolfgang Feyrerzelfverzekerd. De Spies Hecker-expertdoelt daarbij op een betere organisatievan de processen in het schadeherstel-bedrijf. Reparaties en spuitwerkzaam-heden van kleine delen van de carros-serie kunnen namelijk in een multifunc-tionele werkplaats worden uitgevoerd.“De spuitcabine wordt dan alleen gebruikt voor het spuiten van groteonderdelen en volledige carrosserieën.”Op deze manier kan het bedrijf de werk-zaamheden efficiënter beheren.

Vele taken, één werkplek.Alles in één. Multifunctionele werkplekken dragen bij aan energiebesparing en de vereenvoudiging van lakprocessen.

Spies Hecker. Het kortere droogproceslevert daaraan de grootste bijdrage.“Dankzij de infraroodtechnologie kunnende basislak en de blanke lak veel snellerdrogen en uitharden. Het schadeherstel-bedrijf is ook veel minder tijd kwijt metvoorbereidingen in de spuitcabine en hetvoortdurend heen en weer verplaatsenvan voertuigen.” Het schadeherstelbedrijfkan zijn processen versnellen, de door-voer verhogen, de tijd dat voertuigenbuiten bedrijf zijn bekorten en de werk-zaamheden beter organiseren.

Energiebesparing.

Op een multifunctionele werkplek wordtefficiënter met energie omgesprongen,want het drogen via de infraroodtechno-logie vereist minder energie. “Als infra-rooddrogen voor kleine reparaties enspuitklussen wordt gebruikt, leidt detijdsbesparing tot lagere kosten,” legtWolfgang Feyrer uit. “Vergeleken met hetdrogen van afzonderlijke carrosserie-onderdelen in de spuitcabine is hetenergieverbruik minimaal.”

IDENTICAHans Hoffmann,

Duitsland.

Page 15: colorexpert NL 2010/2010

15

Voor wie heeft deze benadering voordelen?De beslissing om een multifunctionele werkplek in te richten wordt altijd lokaal genomenen heeft het specifieke doel de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Voor schadeher-stelbedrijven die hun productiviteit willen verhogen of die efficiënter willen werken,loont het de moeite om deze benadering te overwegen. De implementatie mag echterniet ten koste gaan van de bestaande capaciteit in de voorbewerkingsruimte. Een der-gelijke strategie moet daarom in combinatie met uitbreiding van de werkplaatsruimteworden gepland. Daarnaast moet vooraf rekening worden gehouden met de nalevingvan de regelgeving in de verschillende Europese landen.

Betekent dit een verandering van werkmethode?Het ligt voor de hand dat de processen anders worden en meer zorg zullen vereisen.Daarom zal in de werkplaats een en ander moeten worden heroverwogen. Allereerstmoet u beslissen of de schade al dan niet buiten de spuitcabine kan worden gerepa-reerd. Bij de multifunctionele werkplek dient één schadehersteller verantwoordelijkte zijn voor de gehele reparatie, van voorbewerking tot en met het schoonmaken.

Kortere processen.De processen worden ongeveer een kwart korter. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaaktdoor infrarooddrogen. Met deze technologie, die niet nieuw is maar voortdurend wordtverfijnd, komt de multifunctionele werkplek pas goed tot zijn recht. In feite wordt dedroogtijd voor het aanbrengen van de basislak 60 procent korter; voor het aanbrengenvan de blanke lak is de tijdswinst zelfs 70 procent. Indrukwekkende percentages diede overweging van multifunctionele werkplekken zeker de moeite waard maken.

Hartelijk dank voor het interview.

“Heroverweging is de moeite waard.”Wolfgang Feyrer over de voordelen van multifunctionele werkplekken in de werkplaats

Wolfgang Feyrer, Spies Hecker-expert.

Page 16: colorexpert NL 2010/2010

16 colorexpert

Praktijk

Of het nu gaat om een Jaguar E-Type V12sportauto uit 1971, een Opel Admiraluit 1938 of een Rolls-Royce 20 / 25 uit1933, voor de deskundige reparatie vanzulke oude juweeltjes zijn de specia-listische kennis en praktische vaardig-heden van professionele schadeher-stellers onontbeerlijk. De juiste behan-deling van de ondergrond en een nauw-keurig afgesteld laksysteem zijn voor derestoratie van dergelijke klassiekersnamelijk cruciaal.

De juiste voorbereiding.

Om schadeherstelbedrijven optimaal te helpen auto’s als de Admiral en deRolls Royce efficiënt te prepareren,heeft Spies Hecker in een mooie enbondige presentatie speciale lakaan-bevelingen opgesteld die in overeen-stemming zijn met de VOS-richtlijn (deEU-richtlijn voor vluchtige organischestoffen). Deze zijn vooral van belangvoor de restauratie van oude auto’s,van het schuren en aanbrengen van deplamuur tot het aanbrengen van grond-verf en lak. “De informatiebladen mettechnische gegevens bevatten eengedetailleerde uitleg van elke stap inhet proces en nauwkeurige technischeinstructies voor het juiste gebruik vanhet product,” zegt Frank Barduna vande Technische Dienst. “Met deze hulp-middelen geven we de gebruiker meerzekerheid voor het bereiken van eenperfect resultaat bij de reparatie van ge-zandstraalde of blanke carrosserieën.”

Oude lak verwijderen.

Om een auto in zijn originele staat teherstellen, moet eerst het voorberei-dende werk worden gedaan. De oude lakmoet tot de kale ondergrond worden ver-wijderd en roestige delen moeten blank

Als een feniks uit de as. De restoratie van oude voertuigen vergt een flinke dosis passie en enthousiasme, maar het is ook een moeizame, tijdrovende en zenuwslopende bezigheid. Het aanbrengen van het laksysteem vereist speciale vaardigheden.

worden geschuurd. Frank Barduna: “Ver-volgens wordt de carrosserie geschuurdmet een schuurmachine met korrel P150tot P180. Nadat alle stof is verwijderd,wordt het oppervlak schoongemaaktmet een geschikt Permaloid®-reinigings-middel en met siliconenverwijderaar.”

Goed beschermd.

Daarna zijn de grondverf en de plamuuraan de beurt. Na gronden met tweelagen Priomat® Wash Primer 4075,gevolgd door een uitdamptijd van 30minuten, wordt over het hele oppervlakPermasolid® HS Vario Füller 8590 aan-gebracht. Wanneer de grondverf droog is,kunnen oneffenheden in het oppervlakmet de schuurmachine worden glad-geschuurd met korrel P180 tot P240.“Daarna wordt de hele carrosserieschoongemaakt met de juiste siliconen-verwijderaar.”Vervolgens wordt de plamuur aange-bracht. De expert beveelt hiervoorRaderal® IR Premium Spachtel 2035 aan.Na het drogen moet de schadeherstellerhet gehele oppervlak schuren met deschuurmachine of een schuurblok metkorrel P80 tot P150 en in de eindfase metkorrel P120 tot P240. Bij het schuren vande plamuur is voorzichtigheid geboden,want plekken die helemaal wordendoorgeschuurd moeten opnieuw metprimer en grondverf worden behandelden daarna opnieuw worden geschuurd.

Een schitterend resultaat.

Nadat het oppervlak opnieuw is schoon-gemaakt met een speciale siliconen-verwijderaar, worden oneffenheden inhet oppervlak verwijderd. Voor dit doel-einde wordt Raderal® Füllgrund 3508aangebracht, waarna het oppervlak

wordt drooggeschuurd (met de vlak-schuurmachine met korrel P150 totP180; de hoeken en randen worden metde hand geschuurd). Aan het eind wordtzorgvuldig met korrel P240 geschuurd.Na het schuren wordt het oppervlakschoongeblazen en goed gereinigd.Doorgeschuurde plekken moeten op-nieuw met primer en grondverf wordenbehandeld en vervolgens geschuurd.

“Wanneer de grondverf droog is, wordtde Permasolid® HS Vario Füller 8590geschuurd met een schuurmachinemet korrel P400 of P500,” vervolgtFrank Barduna. “Nadat het oppervlakenkele malen is schoongeblazen en

Page 17: colorexpert NL 2010/2010

17

Frank Barduna, Technische Dienst.

grondig is gereinigd met siliconenver-wijderaar, wordt de aflak aangebracht.Hier kunt u bijvoorbeeld Spies HeckerPermahyd® Serie 280/285 voor ge-bruiken.” De aanbevolen uitdamptijdentussen de lagen in en na de laatste laagmoeten altijd in acht worden genomen.De Spies Hecker-professional: “Het isdaarbij belangrijk dat de schadeher-steller rekening houdt met de omstan-digheden van het oppervlak en van deomgeving in het schadeherstelbedrijf.”Ten slotte wordt de blanke lak aan-gebracht, bijvoorbeeld Permasolid® 2KHS Klarlack. Als finishing touch wordtde auto schoongemaakt. Het prachtigeoude voertuig glanst weer als nieuw!

1933 Rolls-Royce 20/25, Autolakk A / S, Noorwegen.

Page 18: colorexpert NL 2010/2010

18 colorexpert

Wereldwijd

Gevleugelde lakkunst.

De Vlindertuin van de Prinses van Sayn-Wittgenstein-Sayn in hetDuitse Bendorf bij Koblenz is een omgeving met een hoge lucht-vochtigheid, hoge temperaturen, vliegende vogels, kleurige vlindersen dichte begroeiing – precies wat je van een tropische kas magverwachten. Het is een ware uitdaging om juist hier een tentoon-stelling in te richten. Toch heeft Ines Braun, deelneemster aan hetkunstproject Ongewervelde Dieren, dit met vernuft en lef gedaan.Haar Megaptera (letterlijk ‘grote vleugels’) passen perfect in de jungleachtige setting van deze kas en zijn met hun individuele kleuren een lust voor het oog van iedere bezoeker.Het scheppingsproces van de Megaptera was allesbehalve gemak-kelijk, want de objecten moesten bestand zijn tegen extreme omst-andigheden. “Ze mochten niet verweren en moesten groot genoegzijn om in de jungleomgeving zichtbaar te zijn.” De inspiratie kreegInes bij Spies Hecker. Tijdens een trainingsessie voor schadeher-stellers in het Trainer Center in Keulen zag Ines Braun twee vers-gelakte spatborden zij aan zij buiten de spuitcabine staan. In eenoogwenk was het idee geboren. Het materiaal voor haar werk is af-komstig van het autokerkhof en wordt met kleurige producten vanSpies Hecker gelakt. Elke Megaptera is uniek. De Grote Vleugelsmaken nu deel uit van Ines Brauns project Insecta Urbanica. Voor2010 staan twee tentoonstellingen gepland – met haar gelaktekunstwerken uiteraard als de grote blikvangers.

Ines Braun in de Vlindertuin.

Page 19: colorexpert NL 2010/2010

19

Stralende fietsen.

Een passie voor lakken.Klassieke auto’s, helikopters, racewag-ens, vrachtwagens – niet minder veel-soortig dan voertuigen in hun talloze ver-schijningsvormen zijn de fascinerendeonderwerpen van de internationaleKalender voor 2010 met Spies Hecker-meesterwerken. Evenals in de voor-gaande jaren hebben meer dan 200schadeherstelbedrijven van over de helewereld hun beste werk ingestuurd ommee te dingen naar een van de twaalf

Hij staat bekend om de levensgrote kunststof ezel die hij voor een kantoorwedstrijd maakte – in felle kleuren.Ook lakte hij een Golf glanzend goud, inclusief de banden, ruiten en spiegels. Het zijn allebei objecten dieJürgen Grass, senior autoschadehersteller en eigenaar van Grass GmbH in Einbeck, Duitsland, glimlachend‘rariteiten van een schadehersteller’ noemt. Een aantal van deze curiosa komt uit het vier generaties oudebedrijf; sommige zijn zelfs in musea beland.Neem bijvoorbeeld de dertig fietsen die nu in een fietsmuseum zijn te bewonderen. Kunstvoorwerpen uiteen schadeherstelbedrijf? Reken maar! “We hebben de fietsen schoongemaakt en met een caustischeoplossing behandeld. Toen hebben we er nat-in-nat witte grondverf op aangebracht en daarop een specialegele fluorescerende lak gespoten en twee kilo blanke lak als fixatief,” legt Jürgen Grass uit. De grap is nu datde gereflecteerde pigmenten fel geel oplichten onder de ultraviolette lampen van het museum. De bezoekerszijn vol bewondering over deze futuristische ‘fietsenarmada’. www.grass-einbeck.de

plaatsen op de felbegeerde kalender.Het grote aantal fantastische inzendingengaf de jury veel hoofdbrekens, maar aankeuzes viel niet te ontkomen. De bestevan de twaalf Meesterwerken 2010kwamen uit Zuid-Afrika, Denemarken enDuitsland. Overigens hebben we zelfs uitIndonesië aanvragen voor deelname aande wedstrijd ontvangen – als het gaatom carrosserieën en lakken kennen crea-tiviteit en passie kennelijk geen grenzen.

De besteMeesterwerken 2010komen uit Zuid-Afrika,Denemarken enDuitsland.

Page 20: colorexpert NL 2010/2010

Met de nieuwe generatie basislak Permahyd® Hi-TEC 480 betreedt u een nieuwe dimensie in spuiten:eenvoudige applicatie, laag materiaalverbruik, zeer korte procestijd, eenvoudig uit te spuiten en eengrotere flexibiliteit bij spuitwerk aan de binnenzijde van carrosseriedelen, bij meerlaags- en design-spuitwerk. Daarnaast bieden wij u uitgebreide digitale kleurondersteuning. Laat u verrassen door dezeovertuigende voordelen.

Spies Hecker – simply closer.

Spuiten in een nieuwe dimensie.

ems-

p.c

om