Belleman december 2013

28
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 37 nr. 152 december 2013 De Belleman Winterweer Stoepen sneeuw- en ijzelvrij Begraafplaatsen Vierde ring aangelegd Zwerfvuilactie Straat.net E-boeken in de bib OCMW Kortingsbon Het stadsbestuur nodigt u uit voor een Nieuwjaarsborrel op 12 januari. zie pag. 4

description

 

Transcript of Belleman december 2013

Page 1: Belleman december 2013

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 37 nr. 152 december 2013

De Belleman©

jero

en@

circ

uze

WinterweerStoepen sneeuw-

en ijzelvrij

BegraafplaatsenVierde ring aangelegd

ZwerfvuilactieStraat.net

E-boekenin de bib

OCMWKortingsbon

Het stadsbestuur

nodigt u uit voor

een Nieuwjaarsborrel

op 12 januari.

zie pag. 4

Page 2: Belleman december 2013

www.hamont-achel.be2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 011 66 40 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

Page 3: Belleman december 2013

www.hamont-achel.be

De gemeenteraad,

het college van burgemeester

en schepenen en het personeel

wensen u een vreugdevol

Kerstfeest en een

voorspoedig 2014!

3Belleman / december 2013

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

Zwerfvuil is een probleem waar iedereen zich aan ergert maar dat gelukkig Zwerfvuil is een probleem waar iedereen zich aan ergert maar dat gelukkig slechts door weinigen veroorzaakt wordt!

Moet het nog herhaald dat het de gemeenschap bergen geld kost om dit op te ruimen en dat dit zwerfvuil onze mooie stad er niet fraaier op maakt? Onlangs werd de stad zelfs geconfronteerd met enkele fl agrante sluikstorten van ganse vrachten versleten autobanden. Natuurlijk laten sluikstorters geen naamkaartjes achter maar toch worden er gelukkig daders gevat op basis van getuigenissen of achtergelaten bewijslast. Dit is hoopgevend en schrikt tegelijkertijd andere mogelijke overtreders af.

Niet alleen ergeren zich bijzonder veel mensen zich aan deze vorm van overlast maar er zijn ook burgers die er actief iets aan doen: van afvalkunstenaars tot gewone burgers die spontaan zwerfvuil opruimen.

Onlangs mocht ik mevrouw Anne van Dalen ontmoeten, die blootsvoets door Nederland wandelt en, op uitnodiging van Raf Lust, onze stad bezocht. Ze kwam haar eigenzinnige en eenzame maar originele strijd tegen zwerfvuil toelichten. Ze wandelt en ruimt tegelijk het zwerfvuil op dat ze tegen komt!Op de vraag waarom zij het vuil van anderen wil opruimen was het antwoord verrassend: ‘Het openbaar domein is van iedereen en waarom zou je een stukje van jouw openbaar domein niet opruimen? Dat doe je ook met je eigen tuin?’

Ze wist ook te vertellen dat er in Geldrop een actiegroep ‘Geldrop Schoon’ is die regelmatig samen al wandelend het zwerfvuil in de gemeente opruimt. Na enkele jaren kon deze actiegroep vaststellen dat er minder en minder opgeruimd hoefde te worden. Deze actie zet blijkbaar veel sluikstorters aan om hun slechte gewoonte af te leren. Is dit dan de oplossing voor sluikstorten? Misschien, maar dit voorbeeld kan in elk geval velen van ons inspireren: raap even iets op en vooral, gooi absoluut niets zomaar weg.

De eindejaarsfeesten komen eraan en we gaan met gezin, familie en vrienden de tijd gezellig thuis door brengen en vergeten zo de donkere dagen voor Kerstmis.

Misschien willen we tijdens deze dagen ook even denken aan velen die het met minder moeten doen; bij ons maar ook ver weg worden mensen getroffen door pech, een natuurramp of onrecht en oorlog dat anderen hen aandoen.

Geniet van de feestdagen.

Theo SchuurmansBurgemeester

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 6Burgerzaken 8Milieu en duurzaamheid 10Bibliotheek 18Nutsvoorzieningen 20Men zegge het voort 21OCMW 22

Page 4: Belleman december 2013

4 www.hamont-achel.be

Nieuwjaarsborrel! Zondag 12 januari 2014 organiseert het stadsbestuur een nieuwjaarsborrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats in De Posthoorn. Van 11 tot 13 uur zijn alle inwoners van harte welkom. De gemeenteraadsleden dienen voor iedereen graag een hapje en een drankje op.

Om iedereen maximaal de kans te

bieden naar de nieuwjaarsdrink af

te zakken, heeft het stadsbestuur

een extra buslijn ingelegd.

OudejaarsbussenDe voorbije jaren hebben de gemeenten Overpelt, Neerpelt en Hamont-Achel een belangrijke bijdrage geleverd aan het inzetten van oudejaarsbussen. Samen met De Lijn werd immers een gratis feestbus ingelegd met enkel de bediening van Overpelt, Neerpelt en Hamont-Achel.

Ook dit jaar doet stad Hamont-Achel mee aan dit initiatief. Gratis biljetten voor het gebruik van de Silvesterbussen kan u verkrijgen aan de balie van het UiTpunt in Hamont en de bibliotheek van Achel.

Verkoop geschenkartikelenWilt u graag uitpakken met een orgineel geschenk of wilt u zelf een beetje ambassadeur van Hamont-Achel zijn, dan kan u terecht in het UiTpunt voor één van volgende artikelen:

Verkoop merchandisingartikelen Tarief• Balpen met logo Hamont-Achel 1,00 euro

• Vlag met met offi ciële kleuren Hamont-Achel 57,00 euro

• Vlag met logo Hamont-Achel 36,00 euro

• Muismatje met logo Hamont-Achel 2,50 euro

• Boodschappentas met logo Hamont-Achel 3,00 euro

• Paraplu met logo Hamont-Achel 7,50 euro

• Teutenbeeldje per stuk 12,50 euro

bij afname min. 10 stuks 10,00 euro

• Parasol (zonder voet) met logo Hamont-Achel 25,00 euro

• Parasol (Horecazaken) 10,00 euro

• Waterkaraf 10,00 euro

• Fluovestje met logo Hamont-Achel 2,00 euro

• Fotoboek Hamont-Achel 15,00 euro

• Fotoboek Hamont-Achel met sierlijke hoes 20,00 euro

• Handdoek stad Hamont-Achel 10,00 euro

• Pin Hamont-Achel 1,00 euro

Verder zijn ook tal van toeristische kaarten en brochures verkrijgbaar.Bijkomende info: UiTpunt, Wal 26, 011 44 50 40 of [email protected] [email protected]

Gemeenteraad en college

Alle inwoners van Achel en Hamont-Lo krijgen de mogelijkheid om gratis de pendelbus te nemen. De dienstregeling van deze bussen kan u terugvinden in de Printer, HAC Weekblad en op de website van de stad Hamont-Achel.

Page 5: Belleman december 2013

Willy Hulsbosch van fractie Willy Hulsbosch van fractie PRO Hamont-Achel heeft ontslag genomen Hamont-Achel heeft ontslag genomen Hamont-Achel heeft ontslag genomen als gemeenteraadslid.

Uit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktoberUit het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober2012 blijkt dat Jozef Plas als eerstvolgende opvolger op de lijst 2012 blijkt dat Jozef Plas als eerstvolgende opvolger op de lijst PRO Hamont-Achel verkozen werd en het mandaat wenst op te nemen.

Tijdens de gemeenteraadszitting van 23 september 2013 werd Jozef Plas, Bandel 7, 3930 Hamont-Achel aangesteld als nieuw raadslid. Hij legde de voorgeschreven eed af.

Gemeenteraad en college

Belleman / december 20135

Kermis en marktKermissen en jaarmarkten voor 2014 zijn vastgelegd op:

Plaats Datum Wijze van bepaling

KERMISSEN

Achel-Statie 24.08.14 4de zondag van augustus

Achel-Centrum 03.08.14 1ste zondag van augustus

Achel-Centrum 12.10.14 zondag 9 oktober of de zondag erna

Hamont-Centrum 15.06.14 zondag na Pinksteren

Hamont-Centrum 26.10.14 zondag 21 oktober of de zondag erna

Hamont-Lo 20.07.14 voorlaatste zondag van juli

JAARMARKTEN

Hamont-Centrum 11.06.14 kermisdinsdag

Hamont-Centrum 28.10.14 kermisdinsdag

Hamont-Centrum 13.12.14 voorlaatste zaterdag voor Kerstmis Hamont-Centrum 13.12.14 voorlaatste zaterdag voor Kerstmis (15 tot 19 uur)

Wijziging samenstelling gemeenteraad

Winterweer!Zorg bij slechte weeromstandigheden dat de stoepen voor uw woning sneeuw- en ijzelvrij zijn. Dit kan belangrijk zijn bij uitvoeringstaken van de hulpdiensten en postbedeling.

Denk hierbij ook aan de fi etsers die de vrieskou trotseren en veeg daarom de sneeuw niet zomaar op het fi etspad.

Page 6: Belleman december 2013

6 www.hamont-achel.be

WildspiegelsOnlangs heeft het stadsbestuur in samenwerking met de Wildbeheerseenheid wildspiegels geplaatst langs diverse wegen. Dit zijn refl ectoren die er voor zorgen dat de dieren schrikken als er een voertuig met de lichten op de refl ectoren schijnt.

Er is gekozen voor een molentje met reflectoren dat beweegt in de wind. Op deze manier worden de dieren sneller ‘verwittigd’ dat er iets is. Deze wildspiegels moeten overstekend wild afschrikken want een botsing tussen een auto of motor met een ree of mogelijk zelfs een everzwijn kan ernstige gevolgen hebben maar ook uitwijkmanoeuvre voor overstekend wild is gevaarlijk voor de weggebruikers.

De spiegels zijn er dus niet alleen voor de veiligheid van de dieren maar vooral voor alle weggebruikers. Hopelijk zullen er in de toekomst minder aanrijdingen zijn met dieren.

Veiligheid

Gratis rookmelder bij geboorte‘Met een veilige start en een gerust hart het nieuwe leven tegemoet’.

Onder die slogan lanceerde het brandweerkorps van Noord-Limburg een opmerkelijk initiatief om rookmelders te verspreiden. Vanaf 2014 krijgen ouders in Noord-Limburg bij de geboorte van een kind, na de aangifte op het gemeentehuis, een folder en een bon voor een gratis rookmelder.

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

Met een veilige start en

een gerust hart het

nieuwe leven tegemoet.

Nieuwe uitrusting voor Gemachtigd Opzichter‘Zien en gezien worden in het donker’ en zeker op straat is voor iedereen belangrijk. Ook de gemachtigde opzichters die de kinderen helpen bij het oversteken willen gezien worden. Daarom hebben zij een nieuwe uitrusting ontvangen van het stadsbestuur. Een nieuw fl uovestje met opschrift, een nieuw verkeersbordje en een opvallende lamp voor tijdens de ochtend uren. Op deze manier zullen ze zeker weer opvallen in het drukke verkeer.

Wildspiegels

Page 7: Belleman december 2013

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst

van de hulpdiensten niet

dringend is, belt u beter

de lokale brandweer

(brandweer Lommel:

011 54 29 00),

uw huisarts of de lokale politie

(HANO: 011 44 08 20)

7Belleman / december 2013

Veiligheid

Verkeersveiligheid Ambachtstraat - De GiskensAl enige tijd is het stadsbestuur op zoek naar een oplossing voor de Al enige tijd is het stadsbestuur op zoek naar een oplossing voor de gevaarlijke kruising Ambachtstraat - De Giskens. Regelmatig gebeuren hier ongevallen, meestal met blikschade maar de laatste keer ook met gewonden.

Er is nu een proefopstelling uitgewerkt die sinds 22 november ’13 opgesteld staat rondom het kruispunt. Door middel van wegversmallingen willen we de snelheid van de voertuigen, die het kruispunt naderen, verminderen. En om het verkeer zelf te verminderen dat naar het kruispunt rijdt werd De Giskens, ter hoogte van de kruising met de Winter, afgesloten voor alle verkeer, uitgezonderd fi etsers. Op deze manier wordt het sluipverkeer richting het industrieterrein ontmoedigd om langs de Winter te rijden.

Blauwe zoneDoor het toenemend aantal voertuigen in het verkeer, zijn er ook steeds meer automobilisten die op zoek zijn naar een plaats om hun voertuig te parkeren, zowel voor kortere als voor langere tijd. Snel even naar de winkel of een uitgebreid bezoek aan de stad: een parkeerplaats is daarbij geen overbodige luxe.

Om aan deze groeiende behoefte tegemoet te komen, heeft het stadsbestuur op enkele plaatsen een blauwe zone gecreëerd, waar men maar tijdelijk mag parkeren. Hier dient men zijn parkeerschijf dus steeds maar tijdelijk mag parkeren. Hier dient men zijn parkeerschijf dus steeds voor de voorruit te leggen.voor de voorruit te leggen.

De blauwe zones zijn de volgende:De blauwe zones zijn de volgende:

• Kapelstraat nr 2• Kapelstraat nr 2• Dorpsstraat nr 1-3 • Dorpsstraat nr 1-3 • Dorpsstraat nr 2 • Dorpsstraat nr 2 • Michielsplein nr 32-36 • Michielsplein nr 32-36 • Stationsstraat nr 44 • Stationsstraat nr 44 • Stadswaag nr 1-5 • Stadswaag nr 1-5 (enkel de rechtse parkeerstrook) (enkel de rechtse parkeerstrook) • Stad nr 2 - 24 • Stad nr 2 - 24 • Bosstraat nr 6• Bosstraat nr 6

Er is een proefopstelling uitgewerkt die sinds

22 november ’13 opgesteld staat rondom het kruispunt.

Indien er in het voertuig geen blauwe schijf gelegd wordt of wanneer de toegestane Indien er in het voertuig geen blauwe schijf gelegd wordt of wanneer de toegestane parkeerduur wordt overschreden, wordt bij vaststelling door de parkeerwachter parkeerduur wordt overschreden, wordt bij vaststelling door de parkeerwachter een boete van € 12,50 opgelegd.een boete van € 12,50 opgelegd.

Page 8: Belleman december 2013

Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

8 www.hamont-achel.be

Burgerzaken

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Dinsdag 24 december 2013 Woensdag 25 december 2013 (Kerstdag)Donderdag 26 december 2013 (2de kerstdag)Vrijdag 27 december 2013Dinsdag 31 december 2013Woensdag 1 januari 2014 (Nieuwjaar)Openingsuren UiTpunt: zie pagina 19

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis

Vierde ring aangelegdDe plaatsen voor begravingen op de derde ring van het boskerkhof geraken stilaan volzet. Om te kunnen voldoen aan de behoeften drong de aanleg van de vierde ring dus zich op.

Deze vierde ring werd aangelegd volgens het concept van de vorige ringen. In de loop van de voorbije maanden werden voor deze cirkel de nodige bomen gerooid, grondwerken uitgevoerd en werden in de nazomer de bestratingen door het technisch personeel van de stad gerealiseerd.Er is o.a. ook een verbindingspad met het dienstgebouw en met de derde ring voorzien.

Deze winter zullen de taxushagen en een aantal bomen en struiken aan deze vierde ring aangeplant worden.

Wat ?? ... VingerafdrukkenBiometrische paspoorten en vreemdelingenkaartenSedert 26 november 2013 worden er in Hamont-Achel biometrische paspoorten en vreemdelingenkaarten afgeleverd. Volgens de Europese vereisten, dienen paspoorten en bepaalde verblijfstitels (niet EU-onderdanen) voorzien te worden van biometrische gegevens. Om paspoorten en visa afgegeven door de lidstaten te beveiligen heeft Europa gekozen voor twee types van biometrische gegevens, namelijk vingerafdrukken en gelaatsherkenning via een pasfoto van hoge kwaliteit.Deze gegevens worden opgeslagen op de chip in het paspoort.

Om de nieuwe biometrische gegevens te kunnen toevoegen, waren er speciale software en hardware nodig: een fotoscanner, een toestel om vingerafdrukken te nemen, een signature pad (om een handtekening te registreren) en een documentlezer. U dient nog altijd een recente kleurenpasfoto met witte achtergrond (ISO/ICAO norm) mee te brengen, deze wordt ter plaatse ingescand.te brengen, deze wordt ter plaatse ingescand.

De aanvrager dient persoonlijk aanwezig te zijn om zijn vingerafdrukken en zijn handtekening te plaatsen. Alles wordt voortaan digitaal verwerkt, ook de handtekening.

Onlangs werd door de federale overheid bij alle gemeenten een nieuw informaticasysteem geïnstalleerd voor het aanvragen van verschillende identiteitsdocumenten. Helaas staat dit systeem nog niet volledig op punt, met storingen en mogelijk langere wachttijden tot gevolg. Wij blijven bij de federale overheid aandringen op een snelle oplossing voor deze problemen, die volledig buiten de wil van de stad en haar medewerkers ontstaan zijn.

Wat ?? ... Vingerafdrukken

Page 9: Belleman december 2013

9Belleman / december 2013

BurgerzakenFamiliale aangelegenhedenGeboorten in september 2013Geboorten in september 201303.09 Eva Gurraj, Orchideeënlaan03.09 Eva Gurraj, Orchideeënlaan03.09 Eline Janssen, Vloedstraat05.09 Lina Abdelaty, Salvatorstraat07.09 Britt Lemmens, Salvatorstraat09.09 Bjorn Bogers, Voldersstraat09.09 Ayman Ouchen Barda, Molenwiekstraat15.09 Lenke Brom, Kievitstraat25.09 Matz Emmers, Erkstraat25.09 Senna Nabrhouh, Bosstraat28.09 Nura Fansa, Emmelenhoek30.09 Elise Janssen, Krekelhoeve

Geboorten in oktober 201301.10 Marie Kalders, Bien01.10 Mamadou Diallo, Past. Lemmensstraat03.10 Radi Lammouy, Rodenbachstraat07.10 Gitte Slenders, Teutenstraat11.10 Tess van der Looij, Salvatorstraat17.10 Yarne Leppens, Windmolenstraat17.10 Jarno Lipkens, Schootstraat26.10 Lucas Francisco, Burg27.10 Jesse Geerts, Sint Odilialaan28.10 Guust Rombouts, Kluizerdijk

Geboorten in november 201301.11 Basmala El Allaoui, Achelpoort01.11 Leonie Willekens, Erkstraat02.11 Nyoh Leten, Rangeerweg02.11 Valerie Haverkort, Hooghaag06.11 Sam Beekers, Hitsveldlaan07.11 Lynn Heeze, Kloosterstraat13.11 Wim Da Silva Dos Santos, De Stel 18.11 Damian Drijgers, Burg19.11 Ties Schuurmans, De Leonaerdtslaan20.11 Menno Uwaerts, Windmolenstraat

Huwelijken in september 201314.09 Johnny Schouteden en Britt De Bock20.09 Ludo Driesen en Sabine Meylaers28.09 Joris Rutten en Ine Lauwers

Huwelijken in oktober 201303.10 Ronald Vos en Ilona Loots05.10 Henricus Walbers en Greta Geukens05.10 Wout Haverkort en Cindy Bollen12.10 Johannes Lubse en Ineke Driesen

Huwelijken in november 2013Huwelijken in november 2013Huwelijken in november 201309.11 Menno Hartog09.11 Menno Hartog09.11 Menno Hartog en Anna Welsing en Anna Welsing09.11 Steven Noukens09.11 Steven Noukens en Ester Strijbos en Ester Strijbos12.11 Ahmed Kadyioui en Samira El-Hajoui

Sterfgevallen in september 201304.09 Martin Ruttens, 69 jaar07.09 János Nemes, 46 jaar08.09 Tony Engelen, 72 jaar10.09 Willem Claassen, weduwnaar Anna Brils, 87 jaar11.09 Martha Maas, weduwe Jaak Didden, 90 jaar weduwe Jaak Didden, 90 jaar11.09 Thieu Ramaekers, 11.09 Thieu Ramaekers, weduwnaar Mia Willems, 88 jaar weduwnaar Mia Willems, 88 jaar16.09 Jeanne Panhuyzen, 16.09 Jeanne Panhuyzen, weduwe Frans Meurkens, 73 jaar weduwe Frans Meurkens, 73 jaar19.09 Lisette Janssen, echtgenote 19.09 Lisette Janssen, echtgenote Vinus Vandenberk, 71 jaar Vinus Vandenberk, 71 jaar25.09 Bér Jaeken, 61 jaar25.09 Bér Jaeken, 61 jaar29.09 Ad Broers, echtgenoot29.09 Ad Broers, echtgenoot Christel Leppens, 56 jaar Christel Leppens, 56 jaar

Sterfgevallen in oktober 2013Sterfgevallen in oktober 201302.10 Maria Van Elsen, 02.10 Maria Van Elsen, weduwe Willem Beliën, 93 jaar weduwe Willem Beliën, 93 jaar03.10 Brett Vlassaks, 19 jaar03.10 Brett Vlassaks, 19 jaar18.10 Albertine Schuurmans, 18.10 Albertine Schuurmans, echtgenote Jef Lamers, 79 jaar echtgenote Jef Lamers, 79 jaar19.10 Gerarda Didden, 76 jaar19.10 Gerarda Didden, 76 jaar20.10 Lena Vandersteegen, 20.10 Lena Vandersteegen, weduwe Jaak Cox, 83 jaar weduwe Jaak Cox, 83 jaar24.10 Hugo Bax, echtgenoot24.10 Hugo Bax, echtgenoot Jacqueline Jansen, 71 jaar Jacqueline Jansen, 71 jaar25.10 Hubert Van Driel, 25.10 Hubert Van Driel, echtgenoot Julienne Tips, 92 jaar echtgenoot Julienne Tips, 92 jaar26.10 Willy Keunen, 26.10 Willy Keunen, echtgenoot Maria Driezen, 84 jaar echtgenoot Maria Driezen, 84 jaar26.10 Johanna Vrijssen, weduwe 26.10 Johanna Vrijssen, weduwe Jaak Van Moorsel, 92 jaar Jaak Van Moorsel, 92 jaar28.10 Rudi Boelaers, 49 jaar28.10 Rudi Boelaers, 49 jaar29.10 Pierre Vanbussel, weduwnaar 29.10 Pierre Vanbussel, weduwnaar Mina Hendrikx, 83 jaar Mina Hendrikx, 83 jaar29.10 Antonius Broods, 66 jaar29.10 Antonius Broods, 66 jaar

Sterfgevallen in november 201302.11 Mariette Peeters, 92 jaar08.11 Mia Pinxten, echtgenote Jaak Ceelen, 82 jaar Jaak Ceelen, 82 jaar Jaak Ceelen, 82 jaar09.11 Christ Kanters, echtgenoot09.11 Christ Kanters, echtgenoot09.11 Christ Kanters, echtgenoot Jeanne Krooijmans, 78 jaar Jeanne Krooijmans, 78 jaar Jeanne Krooijmans, 78 jaar11.11 Harry Kerkhofs, echtgenoot11.11 Harry Kerkhofs, echtgenoot11.11 Harry Kerkhofs, echtgenoot Françoise Van Samang, 76 jaar Françoise Van Samang, 76 jaar11.11 Thieu Steensels, weduwnaar11.11 Thieu Steensels, weduwnaar Annie Boonen, 90 jaar12.11 Broeder Leonardus (van der Sanden Antonius), 83 jaar13.11 Bertha Lamers, weduwe Leopold Schuermans, 85 jaar15.11 Henri Alders, echtgenoot15.11 Henri Alders, echtgenoot Drika Martens, 97 jaar Drika Martens, 97 jaar22.11 Pierre Hulsbosch, echtgenoot22.11 Pierre Hulsbosch, echtgenoot Mientje Mennen, 72 jaar23.11 Gerry Bergmans, echtgenote René van Bree, 70 jaar23.11 Donny Cox, 85 jaar24.11 Toine Van Hoof, echtgenoot Anny Van Asten, 80 jaar25.11 Tonia Claes, weduwe Alfons Tielemans, 102 jaar29.11 Jen Rommes, weduwe Bèr Paesen, 85 jaar

Page 10: Belleman december 2013

10

Recycleerbaar afval kan onbeperkt naar het recyclagepark worden gebracht.Elk bezoek aan het recyclagepark wordt geregistreerd. De registratie gebeurt met de elektronische identiteitskaart. Limburg.net registreert elk bezoek en werkt met vrijstellingen om de verwerkingskosten onder controle te houden.

Vrijstellingen en tarieven vanaf 1 januari 2014Vanaf 1 januari 2014 wordt de vrijstelling recycleerbaar afval van 500 kg/gezin niet meer toegepast. De afvalfracties die tot deze categorie behoren, kunt u vanaf dan onbeperkt naar het park brengen. De registratie van deze fractie blijft behouden, waardoor Limburg.net het overzicht behoudt van wat er op gezinsniveau aan afval wordt aangevoerd.

Uw gezin kan volgende hoeveelheden gratis naar het park brengen:• Recycleerbaar afval*: onbeperkt• Groenafval: 400 kg/gezin• Zuiver bouwpuin: 1 000 kg/gezin• Asbest: 200 kg/gezin

* recycleerbaar afval =afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea), autobanden, autobatterijen,batterijen, frituurolie en -vet, holglas, kaarsresten, klein gevaarlijk afval(kga), kunststoffen, kurkresten, metalen, motorolie, papier/karton, piepschuim, pmd (in de blauwe zak), textiel, tl-lampen en vlakglas.

www.hamont-achel.be

Milieu en duurzaamheid

Wanneer uw gezin een vrijstelling heeft opgebruikt, worden volgende tarieven aangerekend:• Zuiver bouwpuin: 0,025 euro/kg • Groenafval: 0,05 euro/kg • Asbest: 0,08 euro/kg

Voor volgende afvalfracties moet u vanaf de eerste kilo betalen:• Grond en hout: 0,05 euro/kg • Gemengd bouwpuin en gipsplaten: 0,08 euro/kg• Grofvuil, roofi ng en treinbielzen (c-hout): 0,18 euro/kg

Tips in functie van het correct wegen van uw afval• Voor sommige afvalfracties gelden verschillende quota en tarieven. Wanneer u

deze samen afvoert naar het park, moet u meer dan één keer langs de ingaande weegbrug passeren zodat de juiste tarieven aangerekend worden, echter zonder dat u het park volledig moet verlaten. Wordt de weegcyclus niet herhaald, wordt het hoogste tarief van de afvalfractie voor de totale aanvoer genomen.

• De weegbruggen op het recyclagepark kunnen gewichten tot 30 ton registreren en tot 5 kg nauwkeurig wegen. Dit betekent dat wanneer u bij een bezoek aan het park minder dan 5 kg afl evert, er 5 kg aangerekend wordt. Vanaf 5 kg rondt het gewicht naar boven of beneden af volgens de gangbare afrondingsregels.

• Zie erop toe dat er geen ander voertuig op de weegbrug staat als uw auto of fi ets wordt gewogen.

• Bent u met twee naar het park gekomen? Zorg dat u ook allebei opnieuw in de auto zit wanneer u voor de tweede maal de weegbrug oprijdt.

Wist u dat u ook welkom bent op de andere Limburg.net-parken?Limburg.net baat 14 recyclageparken uit. Alle Limburg.net-parken zijn geautomatiseerd en werken met dezelfde vrijstellingen en tarieven. Door de uniforme werkwijze kunt u ook uw afval naar de andere parken brengen in die gelegen zijn in Alken, As/opglabbeek, Borgloon, Diest, Halen, Ham, Hamont-Achel/Neerpelt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Overpelt en Zonhoven.

Recycleerbaar afval

Op www.limburg.net vindt u heel wat info terug: afvalkalender, sorteerregels, preventietips, hoe werkt een recyclagepark, ... Vindt u hier geen antwoord op uw vragen? Dan kunt u terecht bij Limburg.net.

Limburg.netGouverneur Verwilghensingel 323500 HasseltTel. 0800 90 720e-mail: [email protected]

Page 11: Belleman december 2013

Belleman / december 201311

Gratis inzameling van bladafval nog tot en met 1 februari 2014Gratis inzameling van bladafval nog tot en met 1 februari 2014Gratis inzameling van bladafval nog tot en met 1 februari 2014Nog tot en met 1 februari 2014 kunt u gratis met uw bladafval terecht Nog tot en met 1 februari 2014 kunt u gratis met uw bladafval terecht Nog tot en met 1 februari 2014 kunt u gratis met uw bladafval terecht op het recyclagepark. Het moet wel gaan om zuiver bladafval zuiver bladafval en niet om ander fi jn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval ander fi jn tuinafval of snoeihout. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit wel aangerekend op zijn vrijstelling groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.

Hoe de aanlevering van het bladafval registreren?• verzamel zuiver bladafval in een zak of bak• registreer u bij het oprijden van het recyclagepark met uw eID• druk op de knop BLADAFVAL (is niet het ganse jaar door zichtbaar)

Milieu en duurzaamheid

Zwerfvuilactie straat.Net 2014Doe mee op 21, 22 of 23 maart!Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Ook in 2014 trekken we weer samen de straat op om onze gemeentelijke wegen te bevrijden van al dat zwervend vuil. Samen met uw klas, vereniging, het buurtcomité of een aantal vrienden of familieleden kan u een handje toesteken om uw buurt weer proper te maken. U werkt niet enkel aan een beter en aangenamer leefmilieu, u kan er nog wat aan verdienen ook!

Wat? Opruimactie zwerfvuil: beide kanten van de gemeentewegen worden ontdaan van zwerfvuil. Sluikstorten worden genoteerd en nadien door de stad opgeruimd.

Wanneer? Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 maart 2014.

Wie kan deelnemen? Scholen, verenigingen, particulieren (families, buurtcomités, vriendenkringen, …). Scholen en verenigingen krijgen nog een schriftelijke oproep via Limburg.net uiterlijk op 31 januari 2014.

Particulieren melden zich rechtstreeks bij de stad bij Caroline Dreezen (tel. 011 44 50 40, e-mail: [email protected]).

De belangrijkste info is wie, met hoeveel en hoeveel kilometers ze maximaal willen opruimen. Inschrijven kan tot uiterlijk 28 februari 2014.

Vergoeding? Per opgeruimde kilometer betaalt Limburg.net 15 euro uit. Dat bedrag wordt door de stad doorgestort aan de deelnemers.

Na uw inschrijving krijgt u een aantal straten toegewezen en het nodige materiaal: vuilzakken, handschoenen, …. Ook dit jaar wordt de internationale actie ‘Let’s do it! World Clean Up’ in de aandacht gebracht.

Genoeg van al dat zwerfvuil langs

de straten? Ook in 2014 trekken

we weer samen de straat op om

onze gemeentelijke wegen te

bevrijden van al dat zwervend vuil.

Doe mee op 21, 22 of 23 maart!

Breng uw bladafval gratis naar het recyclagepark

TIP: Laat gevallen bladeren gewoon liggen tussen uw perken. Ze vormen een prima isolatie voor uw plantjes en composteren vanzelf. U bespaart bovendien een hoop werk. De natuur ruimt zichzelf op!

Page 12: Belleman december 2013

12 www.hamont-achel.be

Veel mensen klagen over de alsmaar stijgende kosten voor stookolie, aardgas, water en elektriciteit. Geen wonder, de energieprijzen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en de verwachting is dat ze de komende jaren nog verder stijgen.

Gelukkig kunt u daar zelf iets aan doen. Energie en water besparen in uw woning is immers makkelijker dan u denkt. Als u maar weet waar u op moet letten. Waar zitten de grote verbruikers? Of zijn er misschien ook echte verspillers?

Rationeel energiegebruik (REG) is spaarzaam en effi ciënt omgaan met energie zonder comfortverlies. Bij energiebesparing denkt men vaak aan een extra trui en de thermostaat op minimum. Nochtans betekent energiebesparing niet automatisch inboeten op comfort. Met een aantal ‘goede-huisvadertechnieken’ kan al heel wat bereikt worden.

Ook door zuinig om te springen met drinkwater en meer gebruik te maken van hemelwater kan u een belangrijke bijdrage leveren aan een beter leefmilieu. Met eenvoudige ingrepen kan u hemelwater optimaal benutten zonder ook maar aan comfort in te boeten. Dus ook slim omspringen met water is goed voor uw eigen portemonnee.

Geef minder geld uit aan energie en spring zuinig om met water! Met een klikje van de thermostaat verhogen we de kamertemperatuur, we laten een bad vol warm water lopen en we knippen het licht aan op een vanzelfsprekende manier. Verwarmen, verlichten, koken, koelen, wassen, internetten … het vraagt allemaal een pak energie.

Zuinig met energie en water

Rationeel energiegebruik (REG) is spaarzaam en effi ciënt

omgaan met energie zonder comfortverlies.

Page 13: Belleman december 2013

Milieu

13Belleman / december 2013

Milieu en duurzaamheid

Met deze tips kan u alvast aan de slag:• De verwarming een graadje lager zetten bespaart u per jaar 7%

• Een verwarmingsketel van ouder dan 15 jaar vervangen, kan tot 20% besparen

• Sluipverbruik kan uw energiefactuur doen oplopen met 10%. Schakel de toestellen die u niet gebruikt (tv, hifi , dvd, printer, computer, gsm-oplader) dus helemaal uit en laat ze nooit meer in slaapstand staan

• Spaarlampen en leds verbruiken 5 keer minder dan gloeilampen.

• Als u kookt met aardgas of met inductiekookplaten verbruikt u het minst energie. Kook met zo weinig mogelijk water en zoveel mogelijk het deksel op de kookpot, want op die manier verbruikt u tot driemaal minder energie

• Douchen is al veel spaarzamer dan een bad nemen, maar met een spaardouchekop bespaart u gemiddeld de helft water en energie tegenover een gewone douchekop zonder aan comfort in te boeten.

• Bij het wassen, drogen en strijken kan u massa’s energie besparen. Zorg er ten eerste voor dat de wastrommel altijd goed gevuld is. Kies een spaarprogramma op uw machine. Droog de was zoveel mogelijk op een rek of aan de lijn. Strijk met stoom, dat gaat sneller en effi ciënter. Laat tenslotte uw strijkijzer nooit aan als u een pauze neemt.

• Let er bij het bouwen van uw huis op dat u korte afstanden hanteert voor het sanitair water en leiding water.

• Stel u de vraag of warm water nodig is bij iedere afwasbak. Isoleer uw leidingen goed.

• Herstel lekkende kranen en maak gebruik van ééngreepsmengkranen.

• Kies voor een gescheiden rioolstelsel en hergebruik regenwater.

• 2 à 3 maal per jaar de diepvriezer reinigen kan tot 10% sparen.

OPENINGSUREN RECYCLAGEPARK Het park is open op:Maandag Gesloten GeslotenDinsdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurWoensdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurDonderdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurVrijdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurZaterdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uur

Voor meer info kunt u terecht bij Limburg.net: tel. 0800 90 720 e-mail: [email protected]

Het recyclagepark is gesloten:Woensdag 25 december 2013 KerstmisWoensdag 1 januari 2014 Nieuwjaar

HUISVUILZAKKENHeeft u uw hoeveelheid huisvuil-zakken 2013 nog niet afgehaald ?Afhalen van de gratis huisvuilzakken van 2013 kan tot uiterlijk maandag 30 december 2013 op het stadhuis of op het recyclagepark. Daarna vervalt het tegoed. Vergeet uw gemeentekaart of elektronische identiteits- of vreemdelingenkaart niet wanneer u de tegoedzakken afhaalt.

Geef minder geld uit aan energie en

spring zuinig om met water!

Page 14: Belleman december 2013

14 www.hamont-achel.be

Dankzij kunstverlichting is de mens niet meer afhankelijk van het natuurlijke dag- en nachtritme: wegen worden verlicht voor de sociale en verkeersveiligheid, bedrijven kunnen 24 uur op 24 actief blijven en er kan zelfs buiten gesport worden tot in de late uurtjes. Maar kunstlicht heeft - naast heel wat positieve effecten - ook zijn negatieve kanten. Te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezond-heidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijden eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. Hieronder overlopen we een aantal handige tips om lichthinder te voorkomen, en terzelfdertijd veiligheid en comfort te behouden.

Oprit- en tuinverlichting: begrijpelijk wilt u wanneer u ‘s nachts thuiskomt op een makkelijke manier parkeren en het sleutelgat in de voordeur vinden. U kunt hiertoe gebruik maken van een goed geplaatste spot of moderne afgeschermde LED-verlichting met bewegingsmelder: wanneer u de oprit oprijdt, of een bezoeker nadert, springt de verlichting aan. Na enkele minuten gaat het licht terug uit. Dit is natuurlijk veel beter dan de verlichting de hele avond of nacht te laten branden.

Lichthinder

Als bijkomend voordeel zal de aandacht van de buren ook sneller getrokken worden wanneer het licht plots aanspringt: wanneer een inbreker rond het huis sluipt zal deze veel vaker opgemerkt worden. Natuurlijk dient de bewegingsmelder goed afgesteld: aanspringen elke keer wanneer er de kat van de buren voorbij wandelt kan niet de bedoeling zijn.

Het hele verhaal geldt ook voor tuinverlichting: een verlichte tuin kan leuk zijn wanneer je buiten zit, maar de hele nacht verlichten heeft helemaal geen nut.Tuinverlichting: vaak is het sfeervol wanneer u ‘s avonds wat langer in de tuin kan vertoeven om bepaalde delen van de tuin te verlichten: paadjes, bomen, vijvertjes, ... Gebruik ook hier steeds op een verantwoorde manier licht: het opwaarts verlichten van struiken, bomen, standbeeldjes, ... veroorzaakt niet alleen bijzonder zware lichthinder voor de omgeving maar het is ook gewoonweg ongezond voor het milieu in uw tuin.Gebruik dus subtiele, goed gerichte accentverlichting, die alleszins gedoofd wordt wanneer er niemand in de tuin aanwezig is: het licht heeft dan toch geen nut meer!

Geniet van de natuur zoals die er is, en maak er geen kunstmatig boeltje van!

Page 15: Belleman december 2013

Milieu

15Belleman / december 2013

Milieu en duurzaamheid

(Ver)bouw met kennis van zakenJaarlijks fl ink besparen op uw energierekening ... en uw Jaarlijks fl ink besparen op uw energierekening ... en uw Jaarlijks fl ink besparen op uw energierekening ... en uw woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan. Maar dan moet iemand u vertellen hoe. Infrax en Het kan. Maar dan moet iemand u vertellen hoe. Infrax en Dialoog doorkruisen daarvoor de volgende maanden heel Dialoog doorkruisen daarvoor de volgende maanden heel Vlaanderen om (ver)bouwers wegwijs te maken tijdens een reeks tweedaagse opleidingen: de InfraxBouwTeams.

BouwTeams zijn al jaren een succes. Dialoog en Infrax kunnen een lange lijst voorleggen van tevreden deelnemers die tijdens zo’n BouwTeam ontzettend veel hebben geleerd over duurzaam bouwen en alles wat daarbij komt kijken. De keuzes die u als (ver)bouwer moet maken, zijn immers niet eenvoudig. Maar ze bepalen wel hoe energiezuinig uw woning zal zijn.

Kostbare informatie, geen verkoopspraatjeHoe moet u de woning isoleren? Hoe kiest u een verwarmingsinstallatie en bepaalt u het vermogen ervan? Hoe belangrijk is goede ventilatie? Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie? Over al deze kwesties geven bouwdeskundigen neutrale informatie tijdens een InfraxBouwTeam. Neutraal, want Infrax noch Dialoog verkoopt welk materiaal dan ook.

Hoe verloopt een InfraxBouwTeam?Tijdens een BouwTeam krijgt u van een bouwdeskundige van vormingscentrum Dialoog gedurende twee volle dagen alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en energiezuinig (ver)bouwen. Handig, zelfs als u tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo bent u goed geïnformeerd als u gesprekken moet voeren met architecten, bouwfi rma’s en verkopers van allerlei materialen. Voorkennis is absoluut niet vereist. U leert de voor- en nadelen van de diverse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschillende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te kunnen geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod kan komen.

Flinke energiebesparingIn het InfraxBouwTeam ontdekt u de geheimen van een doorgedreven isolatie, een aangepaste ventilatie en een effi ciënte verwarmingsinstallatie. Hiermee schroeft u de energierekening in uw nieuwe thuis fl ink terug. En u creëert meteen een gezondere en comfortabelere leefomgeving. Dankzij een InfraxBouwTeam weet u ook zeker hoe uw woning voldoet aan de energieprestatieregelgeving van het Vlaamse Gewest. Zowel op het vlak van thermische isolatie, energieprestatie als binnenklimaat. Zo kan u op beide oren slapen in uw nieuwe of vernieuwde woning.

Snel terugverdiendDankzij de steun van onze partners kost deelnemen aan de cursus slechts 40 euro. U krijgt een cursuspakket en tijdens de middag zijn er broodjes. Dat inschrijvingsgeld is dankzij de vele tips zo terugverdiend. U merkt het meteen aan uw energiefactuur.

Programma van de BouwheerNaast de InfraxBouwTeams bieden we ook een cursus ‘Programma van de Bouwheer’ aan. Daarin leert u uw bouw- en woonwensen formuleren binnen een duurzaam kader. Bouwstijlen, bouwmethoden, woonconcepten, akoestiek, kleurbeleving, kindvriendelijk bouwen … het komt in het Programma van de Bouwheer allemaal aan bod.

Inschrijven?De InfraxBouwTeams en het Programma van de Bouwheer zijn snel volzet! Schrijf u in via www.bouwteams.be of, als u niet over internet beschikt, telefonisch bij Dialoog op het nummer 016 23 26 49.

Page 16: Belleman december 2013

16 www.hamont-achel.be

Natuur

In grote lijnen telt onze stad volgens het ge-westplan ongeveer 1500 ha natuurgebied. Ongeveer 1000 ha hiervan is voorbehou-den voor het Vlaams Ecologisch Netwerk. (VEN) Ongeveer 2500 ha vogelrichtlijnge-bied en ongeveer 900 ha habitatrichtlijn-gebied is ook nog eens op basis van be-langrijkheid afgebakend en opgenomen in het Natura 2000 netwerk (ter bescher-ming van Europees belangrijke natuur). Met behulp van IHD’s (instandhoudings-doelstellingen) zullen voor deze 900 ha habitatrichtlijngebieden maatregelen mogelijk worden om bedreigde natuur te beschermen. In de vogelrichtlijngebieden zullen door Europa aangemelde soorten van bescherming kunnen genieten.

De veruit belangrijkste eigenaar van dit natuurpatrimonium is de stad zelf die reeds sinds lange tijd als een voorloper kan beschouwd worden in het natuurlijk beheer van zijn bossen. Er is bv reeds jaren geleden begonnen met het terugdringen van de Amerikaanse Vogelkers. Deze exoot, ook wel bospest genoemd, verstoort in zeer belangrijke mate de ecologie van al deze gebieden.

Als een van de weinige Vlaamse gemeenten kan gesteld worden dat voor wat Hamont-Achel betreft de problematiek van de Amerikaanse Vogelkers tot het verleden behoort. De bossen bezitten daarom gelukkig nog een hoge kwaliteit. De stad heeft in het streven naar het duurzaam gebruik van zijn bossen het FSC label aangevraagd en bekomen zodat er op termijn zal toegezien en getoetst worden dat zowel bosbouw, natuurbehoud als recreatie harmonieus kunnen blijven samengaan.

Ook de natuurvereniging natuurpunt Hamont-Achel, Limburgs landschap, Agentschap voor Natuur en Bos en een aantal andere gebruikers van het buitengebied trachten hun steentje bij te dragen en op hun eigendom of op de hun toevertrouwde gronden een bijdrage tot het natuurbehoud te realiseren.

Natuurpunt beheert ongeveer 5 ha, Limburgs landschap beheert vooral percelen in de zuidelijke warmbeekvallei en het ANB bezit ongeveer 100 ha domeinbos en reservaat. Bovendien doet het ANB het technisch beheer van praktisch alle openbare bossen.

In het kader van het project Limburgse soorten heeft de stad gekozen voor de heivlinder die nog op enkele plaatsen in de omgeving van de Achelse kluis voorkomt. Gerichte acties in enkele van zijn vlieggebieden worden daarom door de stad ondersteund. Twee vliegen in één klap want een groot aantal andere soorten van heischrale biotopen profi teert hiervan natuurlijk ook.

Een greep uit opvallende of tot de verbeelding sprekende soorten voor Hamont-Achel zijn onder andere de laatste jaren: everzwijn, vos, ree en steenmarter voor wat de zoogdieren betreft. Ook vogelsoorten verblijven er het jaar rond zoals bosuil, buizerd, havik, ijsvogel, boomklever, zwarte specht en geelgors. (50-tal vogelsoorten). Typische vogelsoorten in het zomerseizoen zijn boerenzwaluw, koekoek, wielewaal, bonte vliegenvanger, boomvalk, wespendief enz. (50-tal soorten) Sommige van voornoemde soorten verblijven gedurende het jaar meer in Afrika dan dat ze hier vertoeven.

Verschillende beheerders zorgen ervoor dat door aangepast beheer de kwaliteit van deze natuurrijkdom hoog blijft. Een gevarieerde biodiversiteit en een mooi landschap zijn hier dan ook het gevolg van.

Hamont-Achel kan uitpakken met een groot natuurpatrimonium.

Page 17: Belleman december 2013

Milieu

17Belleman / december 2013

Milieu en duurzaamheid

In de zomerperiode kan men natuurlijk ook grote aantallen planten, insecten en paddenstoelen (nazomer + herfst ) aantreffen. Het gaat hier alles samen over duizenden soorten. Zeldzaam maar in Hamont-Achel nog aanwezig zijn bv de beekprik(vissoort), de bronlibel, klokjesgentiaan, wateraardbei, ... het gaat hier werkelijk over een zeer groot aantal soorten vissen, vleermuizen, sprinkhanen, zoogdieren ... Het gaat over tientallen soorten libellen, bijen, dagvlinders, bomen en struiken ... Over honderden soorten planten, paddenstoelen, nachtvlinders, kevers, spinnen ...

In de doortrekperiode en het winterseizoen mogen we bijkomend nog een 50-tal vogelsoorten verwachten: riet- en kolganzen, wilde en kleine zwanen (de meeste afkomstig uit het hoge noorden van Europees Rusland) klapekster, blauwe kiekendief, kraanvogel, rode wouw, ...

Over hoeveel soorten levensvormen er in onze stad bestaan is het slechts gissen, in ieder geval vele duizenden soorten. Elk van deze soorten kan doorgaans slechts gedijen in hun eigen niche en dikwijls zijn ze volledig afhankelijk van andere soorten. Waar al deze verbanden (ecologie) nog in grote mate aanwezig zijn zal de natuur fl oreren. Hier wordt gelukkig in onze stad door vele mensen aan gewerkt.

Met verschillende soorten gaat het ondanks bescherming spijtig genoeg toch niet goed. Zo zijn bijvoorbeeld de vroeger talrijk aanwezige nachtegalen al vele jaren verdwenen. Ook korhoen, watersnip en mogelijk zomertortel zijn net als een aantal andere soorten als broedvogel verdwenen. Op het punt te verdwijnen zijn er wederom helaas een aantal soorten die er niet goed voorstaan: grauwe klauwier, braamsluiper, wielewaal, veldleeuwerik, wulp, grutto ...

Hopelijk kunnen we de afname van biodiversiteit in onze eigen stad een halt toeroepen. Geïnteresseerden kunnen zich altijd wenden tot een natuurvereniging of contact opnemen met de dienst stadsontwikkeling.

Hamont-Achel kan

uitpakken met een groot

natuurpatrimonium.

Verschillende beheerders

zorgen ervoor dat door

aangepast beheer

de kwaliteit van deze

natuurrijkdom hoog

blijft. Een gevarieerde

biodiversiteit en een mooi

landschap zijn hier dan

ook het gevolg van.

Page 18: Belleman december 2013

18 www.hamont-achel.be

E-boeken in de bib in 2014Wat is een e-boek ?Een E-boek is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader, I-Pad, laptop of smartphone. Het gaat hierbij om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn.

E-boeken hebben net als een gewoon boek een indeling per hoofdstuk. “E-boeken in de bib” betekent dat bibliotheek E-boeken uitleent aan de bibliotheekgebruikers. De lener koopt een uitleenabonnement (5 euro) in de bibliotheek en kan thuis op eigen tablet, 3 e-boeken lezen (uitleentermijn van 4 weken). Binnen de muren van de bib zijn alle e-boeken uit dit project vrij toegankelijk.

In opdracht van de Vlaamse minister van Cultuur werkte Bibnet een proefproject uit om een jaar lang e-boeken aan te bieden in de Vlaamse openbare bibliotheken. Dit project start in april 2014. Al 178 gemeenten en steden hebben zich gemeld om mee te stappen in dit project. Het biedt hen de kans om ook dit nieuwe medium in te zetten voor leesbevordering en mediawijsheid, en daarmee de relatie met hun inwoners te versterken.”

Ook ons stadsbestuur gaf groen licht aan het pilootproject. Wie wil proeven van het e-aanbod kan hiervoor dus over enkele maanden in de bibliotheek terecht!Vanaf april 2014 zullen een 300-tal e-boeken ter beschikking staan van het publiek. Binnen de muren van de openbare bibliotheken heeft iedereen gratis en gelijktijdig toegang tot de volledige e-boekencollectie. De bibliotheek maakt daarmee zijn rol als laagdrempelige basisvoorziening ook voor e-boeken waar. Tal van bibliotheken - ook de bib van Hamont - investeren in o.a. computers en wifi om hun bibliotheekpubliek optimaal kennis te laten maken met dit nieuwe medium.

Daarnaast komt er een app voor zowel Apple als Android tablets. Met deze app zullen bibliotheekleden thuis boeken kunnen downloaden en elk boek gedurende 4 weken lezen.

In overleg met de uitgevers en in het kader van de auteursrechten is een abonnementsformule uitgewerkt van vijf euro voor drie boeken. Als lid van de bibliotheek kan u zoveel abonnementen aankopen als u wil. En u kunt steeds gelijk welk boek uit de e-boekencollectie kiezen. welk boek uit de e-boekencollectie kiezen.

Er is gekozen om uit te lenen via een app omdat dit een zeer gebruiksvriendelijke omgeving is waar alle leeftijden vlot mee overweg kunnen. En u hebt het boek altijd bij, ook als u geen internetconnectie hebt. Het is bovendien een veilige omgeving om het downloaden van e-boeken mogelijk te maken. Auteurs of uitgevers hoeven niet te vrezen dat hun boeken via de bibliotheek gepirateerd worden.

Omdat de gebruiker mee betaalt voor het ontlenen wordt het pilootproject haalbaar voor de lokale besturen. De instapkost voor de bibliotheken is zeer laag.

Gebruikersonderzoek bibliotheken en gemeenschapscentraVanaf heden wordt een grootschalig gebruikersonderzoek georganiseerd in de Vlaamse Openbare Bibliothekenen cultuur- en gemeenschapscentra.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het bureau LMOV i.s.m. Universiteit Antwerpen. Ook de stad Hamont-Achel neemt deel aan dit onderzoek en geeft de inwoners de kans om hun mening te geven over de werking en het gebruik van de beide bibliotheken, gemeenschapscentrum Michielshof, De Posthoorn en Cinema Walburg.

Op deze manier kan het stadsbestuur de noden en behoeften van de bevolking op cultureel gebied in kaart brengen en de dienstverlening verder optimaliseren.

Tot en met vrijdag 28 februari kan u een vragenlijst invullen op www.v2020.be. Door deel te nemen maakt u kans op een van de vliegreizen naar New York of een van de iPads. Bovendien wordt per ingevulde enquête 1 m² regenwoud gered.

De bibliotheek van

Hamont-Achel wenst

iedereen een

(boek) rijk 2014 toe!

Cultuur en bibliotheek

Page 19: Belleman december 2013

19Belleman / december 2013

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 u

dinsdag 09.00 tot 12.00 u

woensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 u

donderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 u

vrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 u

zaterdag 09.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 18.00 tot 20.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 udonderdag 18.00 tot 20.00 uvrijdag geslotenzaterdag 10.00 tot 12.00 u

De bibliotheken van Hamont en Achel zijn gesloten op:• Dinsdag 24 december 2013 • Woensdag 25 december 2013

(Kerstmis)• Donderdag 26 december 2013

(2de Kerstdag)• Dinsdag 31 december 2013• Woensdag 1 januari 2014

(Nieuwjaar)

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

Permanente boekenverkoop De bibliotheek houdt de vinger aan de pols en tracht een actuele, De bibliotheek houdt de vinger aan de pols en tracht een actuele, De bibliotheek houdt de vinger aan de pols en tracht een actuele, gevarieerde collectie aan te bieden aan haar leners. Deze collectie gevarieerde collectie aan te bieden aan haar leners. Deze collectie is voortdurend in beweging. Nieuwe boeken vinden hun weg van is voortdurend in beweging. Nieuwe boeken vinden hun weg van de boekhandel naar de open rek in de bib en oudere boeken met grote literaire of informatieve waarde verhuizen naar het magazijn.

Verouderde afgevoerde boeken worden permanent te koop aangeboden aan 0,20 euro, 0,50 euro of 1,00 euro. Een tweede leven voor de boeken buiten de muren van de bib als het ware.

Op zoek naar romans, strips, tijdschriften, informatieve boeken voor een prikje? Snuffel gerust in de bakken met afgevoerde boeken die u vindt in de bib. Het aanbod wordt maandelijks aangevuld of verwisseld.

Hebt u een tip of mis u een boek in de collectie? Laat gerust van u horen en noteer titel, auteur en uw naam in de aankoopsuggestiemap. Alle suggesties worden bekeken en in de mate van het mogelijke opgenomen in de collectie.

Nieuwe service Leners van wie de bibliotheek het e-mailadres heeft, krijgen binnenkort twee dagen voor de vervaldatum van de uitgeleende materialen een herinneringsmail met de boodschap om de boeken niet te vergeten in te leveren of om ze te verlengen.

U kan zelf uw e-mailadres ingeven of controleren via hamont-achel.bibliotheek.be, of het doorgeven via [email protected] of aan de balie van het UiTpunt. Dus bezorg ons uw mailadres en u ontvangt (weldra) een herinneringsmail.

Een herinneringsmail met de boodschap om

de boeken niet te vergeten in te leveren of

om ze te verlengen.

Cultuur en bibliotheek

Page 20: Belleman december 2013

20 www.hamont-achel.be

Nieuwe waterleidingDe Watergroep vernieuwt de waterleiding in de omgeving van:• Waterstraat• Leerlooierstraat• Volderstraat• Papekamp

Het gaat om de volledige verniewing van de hoofdleiding. Tijdens de overkoppeling van de bestaande naar de nieuwe waterleiding zullen de woningen, aangrenzend aan het traject, kort zonder waterleiding zitten.De Watergroep zal de betrokkenen tijdig hiervan op de hoogte brengen. De periode waarin deze werken uitgevoerd zullen worden loopt van november tot de zomer van 2014.

Werken aan het spoor: station en overwegenDat er gewerkt wordt aan de spoorweg in Hamont-Achel is duidelijk zichtbaar. De werken aan het station zijn bijna gereed en volgens de planning NMBS zal de eerste trein op 7 april vanuit Hamont naar Antwerpen vertrekken.

Tegen die tijd hopen we ook dat de nieuwe parking voor 81 voertuigen en een extra fi etsen- en bromfi etsenstalling klaar zal zijn. Ook worden in het voorjaar de vijf overwegen met de Erkstraat, Stationsstraat, Watertorenstraat, Hees en Militaire Dijk vernieuwd. Deze overwegen geven vandaag (lawaai)hinder voor de omwonenden en ongemak voor het passerende verkeer. Al de overwegen zullen in het voorjaar vernieuwd worden zodat ze er weer prima bij liggen. Met de diensten van de spoorwegen werd intussen de planning voor deze werken besproken. Hoe dan ook zal er enige hinder zijn aangezien elke spoorovergang een week buiten dienst wordt gesteld en zal er zal een omleiding voorzien worden voor het verkeer. Zodra de planning defi nitief is volgt er meer nieuws.

WintertipsBescherm uw waterleiding en watermeterWinterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.

• Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte (wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel). Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best regelmatig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van uw watermeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doet u als de leidingen toch bevroren zijn?• Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting

bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer.

• Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.

• Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.

• Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u eventuele lekken bij plotse dooi.

• In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. Maak ook de nodige foto’s.

Voor meer tips kan u terecht op onze website www.dewatergroep.bewww.dewatergroep.be.

Nutsvoorzieningen

• Koleneind• Nieuwstraat• Vloedstraat

Page 21: Belleman december 2013

Machtiging voor carnavalswagensCarnavalsverenigingen die met een praalwagen deelnemen aan een optocht, dienen in het bezit te zijn van een machtiging voor de verplaatsing van de standplaats naar de gemeente waarin de stoet plaatsvindt en voor deelname aan de stoet zelf, ook voor deelname in Hamont-Achel zelf.

De machtiging dient te worden aangevraagd zowel in de gemeente waar men vertrekt als in de gemeente waar men aankomt. Voor Hamont-Achel kan deze verkregen worden bij UiTpunt/bibliotheek, Wal 26. Aanvragen per e-mail ([email protected]) is ook mogelijk. Hiervoor dient men de naam van de vereniging en de naam en het adres van de verantwoordelijke door te geven.

De machtiging wordt vervolgens voor u klaargemaakt en dient afgehaald of opgestuurd te worden, denk dus tijdig aan de aanvraag!

PWA-activiteit in de kijker!Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA! Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA! Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA! Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte klus uitvoeren; Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte klus uitvoeren; Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte klus uitvoeren; voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. De kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het De kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het voetpad wordt ook sneeuwvrij gemaakt. Materiaal te voorzien door de gebruikers/klanten: sneeuwschop, borstel en strooizout

Prijs: 7,45 euro per begonnen werkuur Uitzondering: 5,95 euro voor 65-plussers en personen met het WIGW-statuutNeem tijdig contact op met het PWA om u in te schrijven voor deze dienst!

PWA NEERPELT vzwStationsstraat 76 bus 2, 3910 NeerpeltContactpersoon PWA: Liesbet Scheelen tel 011 39 86 30 (PWA) - fax 011 39 86 31e-mail: [email protected] - website: www.pwa-neerpelt.bewww.pwa-neerpelt.be

Openingsuren:Dinsdag 09.00 - 12.00 uurDinsdag 09.00 - 12.00 uurDonderdag 17.00 - 20.00 uurVrijdag 09.00 - 12.00 uurDinsdag- en vrijdagnamiddag op afspraakDinsdag- en vrijdagnamiddag op afspraak

Het PWA-kantoor is gesloten van maandag Het PWA-kantoor is gesloten van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari.23 december tot en met vrijdag 3 januari.

De machtiging dient te

worden aangevraagd zowel

in de gemeente waar men

vertrekt als in de gemeente

waar men aankomt.

Hiermee meld ik het volgende:het wegdek is beschadigd

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail:................................................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven.

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

21Belleman / december 2013

Men zegge het voort

Page 22: Belleman december 2013

22

Men zegge het voort

www.hamont-achel.be

Jij hebt de eerst stap naar de Opvoedings-winkel gezet. Hoe heb je dit ervaren?

Mama: ‘Ik had eerst wel wat drempelvrees. Vóór mijn eerste bezoek speelden allerlei gedachten door mijn hoofd. Ga ik mij wel op mijn gemak voelen? Kan ik hier met kleine vragen wel terecht of moet ik grote-re opvoedingsproblemen hebben? Kortom, ik probeerde mijn eerste bezoek in mijn hoofd voor te bereiden om een zelfzekere houding te kunnen aannemen, maar nu weet ik dat ik gerust onvoorbereid bij de opvoedingswinkel kan binnenstappen.’

Wat waren uw verwachtingen van de opvoedingswinkel?

Mama: ‘Dat ik mij vooral minder zorgen moest maken over mijn kinderen. En dat ik de bevestiging en erkenning kreeg dat ik een goede moeder ben. Dat maakt het voor mij gemakkelijker om goed in te spelen op de reacties en gedragingen van mijn kinderen. Ik heb steeds een heel positief gevoel ervaren tijdens mijn gesprek-ken met de opvoedingswinkel. Het is een meerwaarde om met een ‘professional’ te kunnen spreken over opvoeding. Bovendien is het mooi meegenomen dat de dienst gratis wordt verleend. Ik sta als ouder sterker in mijn schoenen. Ik zou het alle ouders met opvoedingsvragen willen aanraden.’

Praktisch• De opvoedingswinkel is er voor ouders van kinderen en jongeren

van 0 tot 18 jaar.• U kan vijf gesprekken vastleggen,

deze zijn gratis en gebeuren met de grootste discretie.• Gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en u krijgt deskundige antwoorden op maat.• Vragen kunnen ook telefonisch of per mail gesteld worden.

Meer info:Tom Meeus - [email protected]. 011 80 59 07 - www.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.facebook.com/OpvoedingswinkelNLwww.facebook.com/OpvoedingswinkelNL

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

De opvoedingswinkel

Meldingskaart

Een mama getuigt over haar ervaring met de opvoedingswinkel

Page 23: Belleman december 2013

23Belleman / december 2013

Dienst voor juridische informatie en advies - rechtshulp OCMWSpreekuren: dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt Sandra Dekelver telefonisch eveneens elke dinsdag bereiken via het nummer van het OCMW (011 80 55 50) en dit tijdens de kantooruren.

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-mensen.

OCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Telefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]: [email protected]

OCMW

Huisartsen-wachtpost In het weekend en op feestdagen.De huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie.

De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost.

Page 24: Belleman december 2013

24 www.hamont-achel.be

Budget4life Wat als u morgen op eigen benen staat?Vroeg of laat gaat elke jongere de deur uit. Daarmee zetten ze de stap - uit een ver-trouwde en vaak beschermde omgeving - naar het onbekende, een nieuwe wereld waarin ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun lot.

We weten allemaal dat het leven duur is, maar weten de jongeren dit ook?We leven tenslotte in een consumptiemaat-schappij waarin we constant in de verlei-ding worden gebracht om te consumeren. De gevaren en gevolgen hiervan loeren jammer genoeg om de hoek.

In kader van haar preventietaak heeft ons OCMW i.s.m. Welzijnsregio Noord-Limburg, CAW Limburg en de OCWM’s van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Meeu-wen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer ‘Budget4life’uitgewerkt.

Budget4life is een interactieve tentoon-stelling rond budget en koopkracht voor stelling rond budget en koopkracht voor leerlingen van het 6e en 7e jaar secundair leerlingen van het 6e en 7e jaar secundair onderwijs. Twee maatschappelijk werkers onderwijs. Twee maatschappelijk werkers uit het werkveld leiden de leerlingen gedu-uit het werkveld leiden de leerlingen gedu-rende twee uren rond doorheen de wereld rende twee uren rond doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken.

Budget4Life vond plaats op schooldagen Budget4Life vond plaats op schooldagen van 7 t.e.m. 27 november 2013 en dit in van 7 t.e.m. 27 november 2013 en dit in verblijfscentrum ’t Pelterke in Overpelt. Er verblijfscentrum ’t Pelterke in Overpelt. Er waren elke schooldag 4 rondleidingen en waren elke schooldag 4 rondleidingen en dit voor max. 25 leerlingen per rondleiding. dit voor max. 25 leerlingen per rondleiding. Tien scholen uit de regio schreven zich Tien scholen uit de regio schreven zich hiervoor in, waardoor de 50 beschikbare hiervoor in, waardoor de 50 beschikbare rondleidingen onmiddellijk volzet waren en rondleidingen onmiddellijk volzet waren en we zo’n 1.250 Noord-Limburgse jongeren we zo’n 1.250 Noord-Limburgse jongeren werden bereikt.

OCMW

CO-vergiftiging vermijden Hoe een CO-vergiftiging herkennen?Bij een langdurige blootstelling aan lage concentraties koolstofmonoxide zijn de eerste tekenen van vergiftiging zo vaag dat u ze nauwelijks herkent. U krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en er kan een onverklaarbare vermoeidheid optreden.

Een beter herkenningsteken voor een mogelijke vergiftiging zijn de omstandigheden. Doen de symptomen zich telkens voor in dezelfde omstandigheden, bijvoorbeeld ’s avonds voor de TV in de woonkamer bij de kachel en verdwijnen ze bij het verlaten van de kamer, dan moet u niet twijfelen: CO ligt op de loer. Een acute CO-vergiftiging kan in ernstige gevallen leiden tot de dood. Omdat kinderen en ouderen sneller ademen, vertonen zij als eersten symptomen.

Geef CO thuis geen kans!Een CO-vergiftiging is altijd het gevolg van ofwel: geen of onvoldoende toevoer van verse lucht• een slecht trekkende schoorsteen• een onveilig verwarmingstoestel

Wat te doen bij een vermoeden van CO-vergiftiging?Open onmiddellijk ramen en deuren, schakel het toestel uit, breng het slachtoffer uit de kamer en bel de huisarts. Is het slachtoffer bewusteloos, verwittig dan de hulp-diensten op het noodnummer 112.

Page 25: Belleman december 2013

25Belleman / december 2013

OCMW

Dat kan! Het tweedekansonderwijs biedt middelbaar onderwijs aan voor volwasse-Het tweedekansonderwijs biedt middelbaar onderwijs aan voor volwasse-nen die een diploma hoger secundair onderwijs willen behalen.

Wat bieden wij ?1. Derde graad secundair onderwijs richting humane wetenschappen De lessen worden overdag gegeven. Duurtijd: 2 jaar.

2. Derde graad secundair onderwijs richting secretariaatsmedewerker De lessen van deze richting worden zowel ‘s avonds als overdag gegeven

Duurtijd: 3 jaar (avond), 2 jaar (dag).

3. Derde graad secundair onderwijs richting Webdesigner, Computeroperator en Netwerktechnicus

De lessen worden overdag gegeven. Duurtijd: 2 jaar

Laat je niet vangen Vreemd gaan zit in de genen, en cannabis in 1 op 10 broekzakken!Met deze en andere slogans start de Vlaamse overheid met een nieuwe Met deze en andere slogans start de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne om jongeren aan het denken te zetten over cannabisgebruik. campagne om jongeren aan het denken te zetten over cannabisgebruik. Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat u vooral niet vangen. Want Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat u vooral niet vangen. Want neen, cannabis gebruiken is niet normaal of wijdverspreid. En ja, het houdt neen, cannabis gebruiken is niet normaal of wijdverspreid. En ja, het houdt wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Misverstanden ontkrachten en correct wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Misverstanden ontkrachten en correct informeren, zo wil de campagne jongeren overtuigen te doen zoals de informeren, zo wil de campagne jongeren overtuigen te doen zoals de meeste van hun leeftijdgenoten: cannabis links laten liggen.

Recente cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen Recente cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) bevestigen opnieuw dat cannabis inderdaad slechts door een (VAD) bevestigen opnieuw dat cannabis inderdaad slechts door een kleine minderheid jongeren gebruikt wordt. Nieuwe cijfers van de kleine minderheid jongeren gebruikt wordt. Nieuwe cijfers van de leerlingenbevraging in 2011-2012 wijzen uit dat slechts 17,3% van alle leerlingenbevraging in 2011-2012 wijzen uit dat slechts 17,3% van alle 12- tot 18-jarige ondervraagden ooit cannabis geprobeerd heeft. 7,8% 12- tot 18-jarige ondervraagden ooit cannabis geprobeerd heeft. 7,8% gebruikt het af en toe, 2,6% regelmatig.

Om jongeren ervan bewust te maken dat cannabisgebruik noch banaal, Om jongeren ervan bewust te maken dat cannabisgebruik noch banaal, noch dagelijkse kost is onder hun leeftijdsgenoten, confronteert de noch dagelijkse kost is onder hun leeftijdsgenoten, confronteert de campagne hen met vaak gehoorde foute stellingen over het gebruik en campagne hen met vaak gehoorde foute stellingen over het gebruik en de gezondheidsrisico’s van cannabis. Om de aandacht op een positieve de gezondheidsrisico’s van cannabis. Om de aandacht op een positieve manier te trekken, worden deze stellingen gekoppeld aan urban legends manier te trekken, worden deze stellingen gekoppeld aan urban legends uit de leefwereld van jongeren en jongvolwassenen.

www.laatjenietvangen.be

www.cannabishulp.be

www.cadlimburg.be

OCMW

Het tweedekansonderwijs

biedt middelbaar onderwijs

aan voor volwassenen die

een diploma hoger secundair

onderwijs willen behalen.

Meer info?CVO Step - onderwijs voor volwassenen: Genkerbaan 843520 Zonhoven tel. 011 82 48 66e-mail: [email protected]

Als volwassene nog een diploma secundair onderwijs behalen?

Page 26: Belleman december 2013

26 www.hamont-achel.be

Kortingsbon voor nieuwe koelkast of wasmachine!De energieprijzen stijgen als nooit tevoren. De kosten voor gas, elektriciteit of andere energiebronnennemen een steeds grotere hap uit ons budget. Zuinig omgaan met energie is dus de boodschap! De distributienetbeheerders van Vlaanderen, waaronder INFRAX, hebben een actie die specifi ek gericht is naar beschermde afnemers. Bij aankoop van een nieuwe koelkast (A+ of A++) of een nieuwe energie-zuinige wasmachine AAA, ontvangt de beschermde afnemer 150 euro directe korting aan de kassa!

OCMW

Wie is beschermde afnemer?Categorie Voor te leggen bewijsstuk1. OCMW staat leefl oon toe Attest van OCMW

2. Gewaarborgd inkomen bejaarden Attest rijksdienst voor pensioenen

3. Inkomensgarantie ouderen Attest rijksdienst pensioenen

4. Inkomensvervangende tegemoetkoming Attest federale overheidsdienstpersonen met een handicap sociale zekerheid

5. Integratietegemoetkoming personen Attest federale overheidsdienstmet een handicap (categorie II, III of IV) sociale zekerheid

6. Tegemoetkoming hulp aan bejaarden Attest federale overheidsdienst sociale zekerheid

7. Tegemoetkoming personen met Attest federale overheidsdienst een handicap wegens blijvende sociale zekerheid of attest rijksdienst arbeidsongeschiktheid of invaliditeit voor pensioenenvan tenminste 65%

8. Tegemoetkoming hulp aan derden Attest federale overheidsdienst sociale zekerheid

9. OCMW staat voorschot toe op één Attest OCMWvan de vorige categorieën (cijfers 1 t.e.m. 8)

10. Financiële steun OCMW aan personen Bewijs sociale steun OCMW uit het vreemdelingenregister met + bewijs van regelmatigheid van hun verblijf voor onbeperkte duur, die toestandwegens hun nationaliteit geen recht hebben op maatschappelijke integratie

11. Een bijkomende kinderbijslag voor kinderen die getroffen zijn door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%

12. Huurders die een woongelegenheid Attest van de socialebetrekken in appartementsgebouwen huisvestingsmaatschappijmet verwarming op aardgas door middel van een collectieve installatie, wanneer de woningen in huur zijn gegeven voor sociale doeleinden door een sociale huisvestingsmaatschappij

Wat moet u doen?Neem een kijkje op www.vreg.be. of op infrax.be premies en actiesVraag uw kortingsbon aan bij INFRAX. Vul daarvoor het aanvraagformulier volledig in, voeg er uw bewijs van beschermde afnemer bij en stuur dit alles op naar uw distributienetbeheerder. En u ontvangt uw gepersonaliseerde bon per aangetekende brief thuis.

Page 27: Belleman december 2013

27Belleman / december 2013

StookoliepremiePersonen die in 2013 huisbrandolie aankopen, kunnen Personen die in 2013 huisbrandolie aankopen, kunnen Personen die in 2013 huisbrandolie aankopen, kunnen een verwarmingstoelage aanvragen.een verwarmingstoelage aanvragen.De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kunt per De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kunt per gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (210 euro) verkrijgen. gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (210 euro) verkrijgen.

De tussenkomst hangt af van de prijs van de gefactureerde brandstof. Het fonds komt voor maximum 1.500 liter per stookseizoen (van 1 januari tot en met 31 december) en per gezin tussen. Voor personen die zich verwarmen met aan de pomp gekochte mazout of lamppetroleum heeft het fonds een forfaitaire tussenkomst van 210 euro voorzien.

Wie kan een beroep doen op deze fi nanciële tussenkomst?• personen met recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming

van de ziekte en invaliditeitsuitkering (omnio-statuut,-WIGW).

• personen waarvan het jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen is lager of gelijk aan 16.965,47 EUR, verhoogd met 3.140,77 EUR per persoon ten laste. Voor de berekening van dat inkomen wordt rekening gehouden met het kadastraal inkomen (x3) van andere woningen dan de gezinswoning.

• personen met een schuldbemiddeling in het kader van de wet op het consumentenkrediet of een collectieve schuldenregeling en die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

De toelage moet binnen de 60 dagen na de levering aangevraagd te worden op het OCMW. Dit kan elke vrijdag van 9 tot 12.00 uur.

Meer info krijg je via www.verwarmingsfonds.bewww.verwarmingsfonds.beof op het gratis telefoonnummer 0800 90 929

Financiele steun en KankerfondsKanker is behalve fysiek en moreel vaak ook Kanker is behalve fysiek en moreel vaak ook Kanker is behalve fysiek en moreel vaak ook fi nancieel zwaar. Om tegemoet te komen aan fi nancieel zwaar. Om tegemoet te komen aan fi nancieel zwaar. Om tegemoet te komen aan de fi nanciële noden van kankerpatiënten, zijn de fi nanciële noden van kankerpatiënten, zijn de fi nanciële noden van kankerpatiënten, zijn er verschillende fi nanciële tussenkomsten er verschillende fi nanciële tussenkomsten er verschillende fi nanciële tussenkomsten mogelijk.

Een opsomming van alle mogelijke fi nanciële Een opsomming van alle mogelijke fi nanciële tussenkomsten voor kankerpatiënten en mensen uit hun omgeving, waar ze aan te vragen en wie het voor u uitzoekt vindt u in de folder ‘Financiële hulp bij kanker’. Deze folder kan u downloaden op www.tegenkanker.bewww.tegenkanker.be. Op deze website vindt u ook een gedetailleerd overzicht van alle sociale voorzieningen.

Kankerfonds van de VLK Toch zijn er nog kankerpatiënten die tussen de mazen van het net vallen en voor wie de ziektekosten bijzonder problematisch zijn. Voor hen kan het Kankerfonds van de VLK (Vlaamse Liga tegen kanker) mogelijk een bijdrage leveren. Het Kankerfonds van de VLK kent steun toe op basis van voorwaarden als gezinsinkomen, maandelijkse kosten, verhouding tussen minimale op te leggen ziektekosten en het inkomen, enz. Als het fonds steun toekent, krijgt de betrokkene een eenmalige steun per dossier dat wordt aangevraagd.

Financiële steunaanvragen bij het Kanker-fonds van de VLK kunnen via uw mutualiteit aangevraagd worden.

OCMW

Page 28: Belleman december 2013

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / december 201328

OCMW

7 Aandachtspunten om te voorkomen dat u valt

U kan ons telefonisch bereiken elke werkdag tussen 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur (uitgezonderd op woensdagvoormiddag). Verder zijn er volgende zitdagen:

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

JURIDISCHE DIENSTDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

VERWARMINGSTOELAGEVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?OPLADEN BUDGETMETER INFRAXBelangrijk om weten is dat men niet kan betalen met cash geld, maar enkel met bancontact. Maandag: 09.00 - 12.00 uurMaandag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

WAAR IS HET OCMW?U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP: Dinsdag 24 december 2013 - Woensdag 25 december 2013 (Kerstdag) Dinsdag 24 december 2013 - Woensdag 25 december 2013 (Kerstdag) Donderdag 26 december 2013 (2de kerstdag) - Vrijdag: 27 december 2013 - Dinsdag 31 december 2013 kerstdag) - Vrijdag: 27 december 2013 - Dinsdag 31 december 2013Woensdag 1 januari 2014 (Nieuwjaar)

1. Evenwicht, spierkracht en mobiliteit:Evenwicht, spierkracht en mobiliteit: dagelijkse beweging is van heel groot belang. Ook kleine verplaatsingen zijn hierin belangrijk.

2. 2. Medicatie: veel en/of risicovol: ook het correct innemen van medicatie is belangrijk. Een pillendoos kan in sommige gevallen een handig hulpmiddel zijn.

3. 3. Duizeligheid, bloeddrukval:Duizeligheid, bloeddrukval: bij het opstaan uit bed, blijft men beter even zitten op de rand van het bed. De voeten losmaken (draaien) helpt de circulatie op gang te brengen.

4. 4. Zicht: wie een bril draagt, gebruikt die ook best effectief. Zeker mensen met geheugenstoornissen durven de bril al eens te vergeten.

5. 5. Voeten en schoeisel: gesloten schoenen waar de voet vast in zit, met een slipvaste zool maken het stappen veiliger.

6. 6. Omgeving en gedrag:Omgeving en gedrag: losliggende tapijten en drempels vormen een valrisico. Een handgreep bij een opstapje kan een extra steun zijn en meer veiligheid bieden. Zich haasten naar de telefoon als die rinkelt is vaak oorzaak van een valpartij. Een draagbare telefoon kan vaak een oplossing zijn.

7. 7. Valangst:Valangst: uit angst gaat men vaker minder bewegen, waardoor het valrisico nog groter wordt. Het hebben van een PAS - Personen Alarm Systeem - kan mensen gerust stellen dat ze met een druk op de knop hulp kunnen inroepen indien nodig. Een PAS kan aangevraagd worden bij de mutualtiteit tegen een maandelijkse huurprijs en is eenvoudig te installeren.

Het is intussen vaak bewezen dat vele ongevallen thuis gebeuren, veelal ten gevolge van valpartijen. Toch zijn er 7 tips die we voor onszelf maar zeker voor onze oudere buur, kennis of familielid in acht kunnen nemen.

Meer informatie kan u terugvinden op www.valpreventie.bewww.valpreventie.be of www.vermijdvallen.bewww.vermijdvallen.be