Band (december 2013)

8
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106314 Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected] band Kerst- en nieuwjaarswensen De eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is. Maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Mijn wens aan jullie is de volgende: Ik heb een wens voor iedereen, een mooie kerst met lieve mensen om je heen. Mensen die van je houden om wie je bent, in wie je misschien een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om die mensen geeft, dat je samen met hen iets moois beleeft. Geniet van de warmte die dat alles brengen kan, geniet van alles ... liefde tussen ouders, kinderen ... vrouw en man. Geniet van dit alles niet alleen met kerst, het zou alle jaren lang zo moeten zijn. of je nu hier woont of in een ander land veroordeeld bent en in de cel bent beland of je nu ziek bent of gezond slank bent of juist tonnetje rond of je nu volwassen bent of een kind en wel of niet iemand bemind of je nu rijk bent of juist arm kerst is voor een ieder even warm zo hoort het tenminste te zijn helaas is de werkelijkheid minder fijn Maar laat ons nu die twee dagen per jaar eens gewoon lief zijn voor elkaar Ik wens jullie en hen die je omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar geluk in grote en in kleine dingen Hele fijne dagen toegewenst en natuurlijk alle goeds, gezondheid, geluk, liefde en voorspoed voor het komende nieuwe jaar! ACW ESSEN WENST U EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Essen

Transcript of Band (december 2013)

Page 1: Band (december 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106314

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 15, nummer 4 (december 2013 - januari 2014 - februari 2014)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen - [email protected]

bandKerst- ennieuwjaarswensenDe eindejaarsfeesten komen er weer aan. Kerstmis en de overgang van oud naar nieuw is dé tijd om even stil te staan bij wat voorbij is. Maar vooral wensen we mekaar al het beste voor wat nog moet komen. Mijn wens aan jullie is de volgende:

Ik heb een wens voor iedereen, een mooie kerst met lieve mensen om je heen. Mensen die van je houden om wie je bent, in wie je misschien een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om die mensen geeft, dat je samen met hen iets moois beleeft. Geniet van de warmte die dat alles brengen kan, geniet van alles ... liefde tussen ouders, kinderen ... vrouw en man.

Geniet van dit alles niet alleen met kerst, het zou alle jaren lang zo moeten zijn. of je nu hier woont of in een ander land veroordeeld bent en in de cel bent beland of je nu ziek bent of gezond slank bent of juist tonnetje rond of je nu volwassen bent of een kind en wel of niet iemand bemind of je nu rijk bent of juist arm kerst is voor een ieder even warm zo hoort het tenminste te zijn helaas is de werkelijkheid minder fijn

Maar laat ons nu die twee dagen per jaar eens gewoon lief zijn voor elkaar Ik wens jullie en hen die je omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar geluk in grote en in kleine dingen

Hele fijne dagen toegewenst en natuurlijk alle goeds, gezondheid, geluk, liefde en voorspoed voor het komende nieuwe jaar!

ACW ESSEN WENST U EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

Page 2: Band (december 2013)

2 BAND | DECEMBER 2013

ACV-Essen neemt afscheid van voorzitter en secretarisOp donderdag 12 september nam ACV-Essen afscheid van z’n voorzitter Jef Nuytemans en secretaris Jan Keuppens. Jan was een kleine tien jaar secretaris van ACV-Essen en nam al die tijd de verslaggeving van de vergaderingen op zich. Hij zal zich verder bezig houden met de seniorenraad in de gemeente Essen.Jef is slechts vier jaar voorzitter geweest, maar was daarvoor reeds militant bij ACV-Essen. Ook na zijn periode als voorzitter zal Jef actief blijven binnen de lokale werking. Van beiden werd op gepaste wijze afscheid genomen met een etentje in ‘De Berk’. We wensen zowel Jef als Jan te bedanken voor hun inzet gedurende de voorbije jaren bij het ACV-Essen! Jef wordt opgevolgd door Walter Verswijver en Jan door Murielle Deketelaere.

Jef Nuytemans en Jan Keuppenswerden gepast in de bloemetjes gezet

Op de foto - boven v.l.n.r.: Murielle Deketelaere, Walter Verswijver, Jan Keuppens,Steven Hertoghs, Stefan Nelen, Monique Versmissen en Frank Van Doren.

Onder v.l.n.r.: René Theuns, Jan Konings, Kamiel Peeters en Jef Nuytemans

Page 3: Band (december 2013)

3BAND | DECEMBER 2013

Achter de gevels van onze lintbebouwing

De geur van vers gemaaid gras, mooie land-schappen, gemoedelijkheid en persoonlij-ke contacten. Een toevluchtsoord van rust uit het drukke stadsleven. Verborgen in dit plaatje is de harde dagelijkse realiteit van een leven in armoede. Met de campagne ‘Armoede (op den) buiten’ brengt Welzijns-zorg de problematiek van armoede op het platteland, in gemeenten, dorpen of ge-huchten onder de aandacht.

In het armoededebat staat meestal de stedelijke problematiek centraal. Het armoedebeleid was de voorbije jaren in de eerste plaats een stede-lijk beleid en subsidies gingen voornamelijk richting centrumsteden. Het platteland verdween uit het blikveld.

OnzichtbaarArmoede heeft een ander gezicht op het platteland. De armoedepercen-tages liggen er algemeen lager dan in de grote steden. Maar sommige groepen zoals ouderen of alleenstaande ouders lopen dan weer extra ri-sico. De uitgestrektheid van landelijke gemeenten zorgt voor een grotere verspreiding van de problematiek.Bovendien komen veel plattelandsbewoners uit schaamte niet met hun problemen naar buiten. In een kleinere dorpsgemeenschap is er minder anonimiteit en mensen zetten er niet zo snel de stap naar de formele hulpverlening. Dit maakt dat armoede op het platteland minder meet-baar is en daardoor ook minder zichtbaar en vaak vergeten.

Toegankelijke diensten in elke gemeenteMensen in armoede hebben nood aan toegankelijke dienstverlening. In landelijke gemeenten komen de moeilijkheden door de afstand tot dien-sten extra naar voor. Dit is voor mensen in armoede en mensen met een beperkte mobiliteit een grote drempel. Welzijnszorg vraag dat elke ge-meente een goed toegankelijkheidsbeleid ontwikkelt samen met men-sen in armoede.

Basismobiliteit van mensen in armoedeVeel mensen in armoede op het platteland zijn vervoersarm. Door een beperkte mobiliteit blijven heel wat openbare diensten en maatschap-pelijke rechten voor hen buiten bereik. Basismobiliteit is een recht voor iedereen, ook op het platteland. Het openbaar vervoer, en in het bijzon-der de belbus, speelt een belangrijke rol.Welzijnszorg vraagt dat cruciale haltes beter bereikbaar en deelgemeen-ten beter verbonden worden. Dit door het flexibeler maken van belbus-gebieden en reservatie via een gratis nummer. Ook de ontwikkeling van een ‘sociale taxi’-systeem met een sociaal tarief om occasioneel vervoer van mensen in armoede mogelijk te maken is nodig.

Extra middelen in het plattelandsfonds De keuze van een lokaal bestuur voor een sterk armoedebestrijdingsbe-leid is niet steeds eenvoudig. Wanneer armoede minder zichtbaar is, leeft dit bovendien minder bij de inwoners. Toch moeten ook gemeenten op het platteland duidelijk kiezen om armoede uit te sluiten. Welzijnszorg vraagt dat het plattelandsfonds versterkt wordt met een extra investe-ring van 2 miljoen euro om specifiek in te zetten voor kwetsbare groepen op het platteland.

Uitbreiden van het betaalbaar, kwalitatief woningaanbodOp het platteland zijn betaalbare huizen vaak talrijker in vergelijking met de steden. Dit trekt mensen in armoede aan. Maar de kwaliteit van de woningen weerspiegelt deze lage prijs. Extra hoge energieprijzen doen de lagere huurprijs teniet.

Welzijnszorg vraagt een forse uitbreiding van het aantal sociale huurwo-ningen en een echte huursubsidie voor iedereen op de wachtlijst. Sociale verhuurkantoren moeten in alle gemeenten actief zijn. Werk maken van sociale woningbouw op het platteland moet wel hand in hand gaan met goede en vlot bereikbare dienstverlening.

Steun Welzijnszorg en open deuren naar een leven zonder armoede.Voor elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.Storten kan op BE21 0000 0000 0303, Welzijnszorg vzw, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel.

Info: [email protected]. 03 217 24 90www.welzijnszorg.be

Page 4: Band (december 2013)

4 BAND | DECEMBER 2013

Zondag 6 oktober organiseerde KWB-Wildert haar veertiende Pompoenfeesten. Het schitterende weer, een massa volk, een prachtige pompoenstoet met schattige ezeltjes en een nieuw record maakten van deze feesten weer een topeditie.

Pompoenfeestenwaren weer top!

Ze worden elk jaar groter en zwaarder: de pompoenen die gekweekt worden door de pompoenkwekers van KWB Wildert. Dit jaar was het voorzitter Marc Maas die na een spannende weging met een gewicht van 319,9 kg de zwaarste pompoen presenteerde en hiermee een nieuw absoluut record op de pompoentabellen zette. Zoon Bjorn Maas werd knap tweede met een kanjer van 302,1 kg en Gerard Mees kaapte de derde plaats weg met een pom-poen van 274,7 kg.

Ook de pompoenstoet lokte dit jaar weer een massa volk. Zoals andere jaren trok deze in de voormiddag door de straten van Wildert. Terwijl de toeschouwers werden ge-trakteerd op lekkere pompoensoep - zo’n 400 liter werd uitgedeeld – konden ze genieten van de prachtig versierde praalwagens.

Een onafhankelijke jury had de ondankbare taak om de wagens te beoordelen op 3 punten: gezelligheid, hoeveel-heid werk en de mate waarin het pompoenthema werd uitgebeeld. De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar, maar voor de tweede maal op rij sleepte de wagen van de Neo-Telers de hoofdprijs in de wacht. Boskant haalde verdiend de tweede plaats gevolgd door Het Molenzicht.

Het podium van de14de Pompoenfeesten

De Neo-Telers vieren hun overwinning

Page 5: Band (december 2013)

5BAND | DECEMBER 2013

agendaZondag 12 januariNieuwjaarswandeling Essen-Horendonk14 uur, parochiezaal Essen-HorendonkPasar Essen – tel. 03 667 48 41

Maandag 13 januariHobbynamiddag13.30 uur, parochiezaal Wildert Femma Wildert – tel. 03 667 51 26

Donderdag 20 februariVerfmagie op oude spulletjes19.30 uur, Parochiecentrum HeikantFemma Heikant - tel. 03 667 61 64

Donderdag 6 maart Infosessie creatief 13.30 uur, PC WildertFemma Wildert – tel. 03 667 25 55

Donderdag 6 maart Gourmetburgers 19.30 uur, PC Wildert Femma Wildert – tel. 03 667 51 26

Zondag 9 maartPannenkoekendagVan 14 tot 18 uur, PC WildertKWB-Wildert – tel. 0475 25 58 08

Maandag 13 maartHippe tas maken19.30 uur, Parochiezaal HeikantFemma Heikant – tel. 03 667 61 64

Maandag 7 aprilBloemschikken19.30 uur, PC WildertFemma Wildert – tel. 03 677 25 55

waren weer top!

Maar ook de kinderwagens trokken de aandacht en in deze categorie haalde Femke Van Wouw de overwinning voor Michiel Arnouts. Het trio Jitske, Imke en Roel Van Loon behaalde de derde plaats. Dit jaar liepen er weer een dertigtal schat-tige ezeltjes mee in de stoet die voor de gelegenheid waren uitgedost in het pom-poenthema. De eerste prijs in deze cate-gorie ging naar Frans Demedts. Maarten De Koning behaalde met zijn ezeltje de tweede plaats en John Van Quick werd derde.

In de namiddag heerste er een gezel-lige drukte op de feestweide. Het talrijk opgekomen publiek kon er genieten van optredens van vendeliers en van verschil-lende soorten dansgroepen (o.a. volks-dans, countrydans, majorette en twirling, moderne dans). Maar het optreden van de acrobaat en slangenmens ‘Jack in the Box jr’ was ongetwijfeld één van de hoogte-punten van de dag.

Mie Tracteur had haar mobiel museum voor de gelegenheid opgesteld op het feestterrein en kon eveneens op veel bij-val genieten. Voor de kleintjes was er een springkasteel en grime en de mogelijkheid om een ritje te maken op een ezeltje. Para-motors demonstreerde pompoendroppen en de liefhebbers konden een duovlucht maken met zo’n paramotor. De speciale gasten van de dag waren pompoenprins Sander De Moor en zijn pompoenprinses Eva Custermans. Zij werden uitgebreid in de bloemetjes gezet door onze burge-meester en samen met oogstprinses Rani Van den Acker mochten ze de prijzenpot verdelen onder de winnaars van de dag.

Namens KWB: bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft en we verwachten jullie volgend jaar allemaal terug op onze 15de jubileum-pompoenfeesten. De vol-ledige uitslag en foto’s zijn beschikbaar op www.pompoenfeesten.be

Chris Jacobs

Ezeltjes in de stoet

Prinsesjes drinkenpompoensoep

Page 6: Band (december 2013)

6 BAND | DECEMBER 2013

Bescheiden wonen voor jongestarters wordt mogelijkOp 15 mei 2013 verbeterde het Vlaams Parlement verschillende woondecreten. Allerhande wijzigingen stemden ons Vlaams woonbeleid nog beter af op de noden van de gewone Vlaming. Dirk de Kort, Vlaams parlementslid CD&V, eerste schepen van Brasschaat en voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning, geeft uitleg bij deze realisaties.

aanbod. Meer bepaald worden er tegen het jaar 2023 6.000 bescheiden woningen gerealiseerd. Dat aanbod zal bestaan uit kavels van ten hoogste 500 m² en eenge-zinswoningen met een bouwvolume van ten hoogste 240 m³.

De regelgeving voor de realisatie van deze woningen wordt zo eenvoudig moge-lijk gehouden. De projecten moeten wel aangemeld worden bij de Vlaamse Maat-schappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en ze moeten besproken worden op het lokaal woonoverleg. Er hoeven geen voor-ontwerpen, uitvoeringsdossiers of gun-ningsdossiers te worden voorgelegd. De bewaking van de kwaliteit van deze wo-ningen valt volledig onder de autonomie

van de huisvestingsmaatschappijen.

Op 18 oktober keurde de Vlaamse regering de reglementering goed volgens dewelke deze bescheiden woningen kunnen ver-huurd worden aan de doelgroep. De vast-gestelde inkomensgrenzen liggen hoger dan voor de klassieke sociale verhuur.

Wanneer zal dit bescheiden wonen resultaten tonen?Dirk de Kort: Dat doet het nu al! Van zo-dra het decreet op Vlaams niveau gestemd was, heb ik dit idee meegenomen naar de Diksmuidelaan (kantoor van De Ideale Woning in Berchem nvdr.). We dienden onmiddellijk een aanvraag tot proefpro-ject in. Bescheiden wonen werd van dode letter levende materie.

Als voorzitter van een sociale huisves-tingsmaatschappij kreeg ik regelmatig de vraag van jonge starters. Ze vielen vroeger uit de boot en we konden hen niet helpen. Nu zal dat wel mogelijk zijn. Bescheiden wonen is een leegte die we kunnen opvul-len. Het is een noodzakelijke aanvulling om het woonbeleid nog beter te kunnen uitvoeren.

Om de mogelijkheid van bescheiden wo-nen bekend te maken ging ik de voorbije zomermaanden deze nieuwe optie uit-leggen in alle gemeenten waar De Ideale Woning actief is. Alle OCMW-voorzitters reageerden zeer enthousiast. Ook zij ken-nen deze problematiek van de gewone man zeer goed.

Welke aanpassingen werden er juist doorgevoerd en waarom?Dirk de Kort: Jonge starters op de wo-ningmarkt hebben het verre van gemak-kelijk. Vaak verdienen ze te veel om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Maar hun inkomen is ook nog niet hoog genoeg om op de private markt een kwaliteitsvolle woning te huren, laat staan een woning te kopen of te bouwen. Specifiek voor deze doelgroep werd vanuit CD&V sterk aangedrongen op de realisatie van een bescheiden woonaanbod.

Concreet werd eerder dit jaar in de Vlaam-se Wooncode een kwantitatieve doel-stelling opgenomen voor wat betreft de realisatie van dergelijk bescheiden woon-

Reactie: [email protected] je graag zijn digitale nieuwsbrief?

Stuur dan een mailtje naar [email protected] Meer info: www.dirkdekort.be

Page 7: Band (december 2013)

7BAND | DECEMBER 2013

Brief aan het gemeentebestuur en beheerraad NMBS – Station Essen

Graag wil ik als ‘burger’ van Essen jullie op een vervelend aandachtspunt wijzen. En dit aan het station.

Bij de geplande renovatie heb ik ook een vraag aan Ludwig Caluwé gesteld om dan ook even ‘kosten’ te doen voor de zwakke gebruiker om spoor 2 te bereiken.

Hiermee bedoel ik, mensen met een rolwagen, een buggy of valiezen. Het is bijna onmogelijk (mits een serieuze in-spanning!) om dan de trappen af en op te lopen.

Er is toen wel rekening gehouden met rolstoelgebruikers, waarvoor dank! Ze kunnen nu met begeleiding rechts, ter hoogte van de parking, de sporen oversteken.

Maar wat voor de moederkes met kleine kindjes in de buggy, mensen die op reis vertrekken of aankomen met zware valiezen? Moeten we dan allemaal maar vanuit Wildert vertrekken of aankomen? Of eerst naar Roosendaal om daar met de lift van perron te wisselen.

Er wordt via de media steeds promotie gemaakt om meer het ‘openbaar vervoer’ te gebruiken, maar voor mensen met ‘bagage’ is dit vanuit Essen haast niet mogelijk!

Liften aansluitend op de bestaande tunnel geven hiervoor de beste oplossing. Kan deze mogelijkheid mee in de plan-ning opgenomen worden? Of zien jullie nog een andere oplossing?

Hopelijk wordt deze ‘bede’ niet aan de kant geschoven en kunnen we straks met zijn allen trots zijn op ons Essens Station!

Vriendelijke groet

Maria Konings - Essen

heet hangijzer

Met de buggy op de trein?

Page 8: Band (december 2013)

8 BAND | DECEMBER 2013

Met steun van:DVV-agentschap in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

voormalige Esschense koffiebranderijen (P.L.Segers – J.A. Laane – A. v.d. Biggelaar), ...

Georges is gepassioneerd door zijn hobby en is ook lid van een verzamelclub in Antwerpen. Hij heeft mooi alles ingescand op zijn zakcomputer (21 gigabites) en is hiermee sterk gewapend wanneer hij in discussie komt met collega-verzamelaars.

Alle prentkaarten zijn overzichtelijk gegroepeerd, per straat en per wijk, en geklasseerd in lederen albums. Hij kan dit geheel na-tuurlijk ook projecteren zoals hij al meermalen deed o.a. voor de Koninklijke Heemkundige Kring van Ess(ch)en.

De presentatie zorgt voor een sfeervol en onverwacht tijdsbeeld over de geschiedenis van Esschen. Georges verdient hiermee een ferme dankuwel.

Soms vraagt men zich af hoe het leven in Esschen vroeger was? Hoe is Esschen sedert de laatste 100 jaar uitgegroeid en hoe was het leven toen? Bent u ook zo nieuwsgierig om eens terug te kij-ken naar de tijd van toen? Georges Reynsbergen zorgt hiervoor en toont u dit met zijn indrukwekkende verzameling van prent-kaarten uit Esschen.

Einde 1995 werd Georges besmet door een schier ongeneeslijke microbe vanwege een klein starterspakket prentkaarten van zijn dorp Esschen. En zoals bezongen door Wim Sonneveld zou hem dit nooit meer loslaten. Het bleef hem boeien en de verzameling begon.

De hoofdbrok is ondertussen uitgegroeid tot 2300 prentkaar-ten van Esschen tussen 1901 tot 1947 (begin nieuwe spelling), maar opgesmukt met veel relevante bijbehoren zoals foto’s, doodsprentjes, affiches, copies van glasplaten Bernaerts, uittrek-sels, documenten, ...

De schoonste exemplaren vind je tussen 1901 en 1914, en nadien terug tussen 1918 tot 1947, waarna de huidige periode loopt tot ongeveer 1980.Er zijn onverwachte originelen: foto’s van de gulden windhaan voor de torenspits van de O. L. Vrouw Geboorte (1952) die op voorhand in de scholen werd getoond, een authentieke frans-talige uitnodiging voor de inhuldiging van de Sint Antoniuskerk (1907) door Kardinaal Mercier, kleurenreproducties van de drie

Georges Reynsbergen zorgt voor

‘Tijdsbeeld van Esschen’

Vrij naar ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld

Thuis heb ik nog een ansichtkaartWaarop een kerk een kar met paard Het raadhuis met een pomp ervoorEen zandweg tussen koren doorHet vee, de boerderijen ...Het zegt u hoogstwaarschijnlijk nietsMaar het is dit dorp waar ik geboren ben