Nb december 2013

24
nr.5 december

description

 

Transcript of Nb december 2013

nr.5 december

Ik vind ‘solidariteit’ een moeilijk begrip. Ik weet wel wat ik er onder moet verstaan, maar nu deze Nieuwsbrief in het teken staat van soli-dariteit, betrap ik mezelf erop dat ik mij vragen moet stellen over mijn eigen kijk op solidariteit. Ik denk dat ik me vrij solidair gedraag, maar wat betekent dat nu in werkelijkheid? Voor een dakloze die langs de straat zit met een potje kleingeld zal ik gemakkelijk al eens m’n portefeuille opdiepen voor een muntstuk. Mensen die arm zijn, daar wil ik ruim begrip voor opbrengen. Voor mensen die kwetsbaar in het leven staan heb ik een sociale ingesteldheid. Maar valt dit gebaar onder de noemer solidariteit, of probeer ik gewoon mijn geweten te sussen. Ik moet eerlijk bekennen dat voor minderheidsgroepen die niet onmiddel-lijk tot mijn leefwereld behoren m’n vuurtje van solidariteit al een pitje lager brandt. Heel wat oproepen gaan aan mij voorbij, omdat ik ook niet altijd kan inschatten hoe ver die solidariteit moet gaan om daadwerkelijk iets te betekenen. Ik voel wel mee met slachtoffers of moeilijke kwesties, maar is dat dan voldoende om mezelf als solidair te bestempelen?

Solidariteit kan je ook leegzuigen. Er zijn immers zoveel minderheids-groepen, heel dichtbij en heel veraf. Je kunt ervan wakker liggen hoe ver je solidariteit moet reiken. Ik troost me met de gedachte dat zo lang het me niet onverschillig laat er een vuurtje van solidariteit wak-kert. Er zijn mensen die zich ‘leeg’ gegeven hebben. Mensen die altijd in de bres sprongen voor anderen, altijd in de weer voor anderen, en zichzelf steeds op de laatste plaats zetten. Maar het is even belang-rijk om zorg te dragen voor jezelf. Zelfzorg en solidariteit worden dan de twee palen waartussen de slappe koord hangt. Een vuurspuwer kan niet blijven vuur spuwen, maar geen vuur, geen warmte.

Ik herinner mij nog goed - en dat is dan ook vaak de prikkel die mij in actie doet schieten – m’n prof van fi losofi e in mijn studententijd, waar op zeker moment het ging over solidariteit. Hij stelde dat je er op twee manieren naar kan kijken. Ofwel meen je dat solidari-teit vanuit de mens moet komen, ofwel vind je dat de maatschappij solidariteit moet inbedden en organiseren in de samenleving. En zo beland je terug op een slappe koord tussen twee andere palen: een individualistisch mensbeeld waarin vaak de wet van de sterkste wordt toegepast en een sociaal welzijns- en mensbeeld waar het samenle-ven centraal staat. Aanvankelijk ‘wilden’ we voor kwetsbare groepen opkomen en dus onze solidariteit betalen, zodat deze mensen aan de rand van de maatschappij erbij bleven horen. Zoveel decennia later wordt dat ‘willen’ geïnterpreteerd als (en is het ook wel geëvolueerd tot) ‘moeten’, en dus redeneren we: “Ik heb ervoor betaald, dus heb ik er recht op!” En komt er nog eens bij dat mensen allergisch zijn aan ‘moeten’, wat betekent dat er meer en meer in vraag wordt gesteld of we er überhaupt nog voor moeten betalen. ‘Dat ieder het zijne regelt’ zou een gevaarlijke en beangstigende vorm van nep-solidariteit zijn.

De waarheid bij solidariteit is dat de twee hand in hand moeten gaan. We moeten terug met een zekere warmte durven kijken naar de georganiseerde solidariteit, zoals we die kennen bij onze sociale zekerheid. Maar even goed is er de uitdaging om je eigen hart op te warmen met betrokkenheid naar andere kwetsbare mensen en groe-pen. Je hoeft geen mirakels te verrichten, maar medeleven – en dus niet veroordelen - is de belangrijke stap naar een warmere en brede samenleving. Misschien een mooie wens naar volgend jaar, voor zowel Jan met de pet als voor onze politiekers: wat meer samenho-righeid en verdraagzaamheid. Een beetje meer solidair doen, daar wil

INHOUDRedactioneel:- Weeral december. p. 3

Thema:- Solidariteit: wat betekent dit voor ons? p. 4- 50 jaar solidariteit: een verjaardag om te vieren! p. 5 - De kracht van woorden. p. 6- Ieder voor zich en God voor ons allen… - De Solidariteitsactie van Ziekenzorg. p. 7- De kracht van woorden.

Beter om weten:- Rik gaat met pensioen. p. 8- Gert Smets komt naar Ziekenzorg.- Individueel vormingsaanbod voor vrijwilligers. p. 10- De Psylijn. p. 11- Ziekenzorg-secretariaat in de kerstvakantie. p. 12- Belangrijke data voor 2014.

Nieuwe vrijwilligers:- Ziekenzorg… Je hebt goed gekozen. p. 13- Vijf zaken die je altijd wilde weten over Anne. p. 14

De Kernwerking:- Wat kan de kern doen in 2014? p. 15- Hartentroef. p. 16- Wist je dat. p. 17

Mantelzorg:- Veilig in en rond de woning. p. 21- Kandidaten gezocht.

Ariadne:- Het voorjaar van 2014.

CM-Nieuws:- Het jaar door met een glimlach. p. 22- Verzekerd zonder leeftijdsgrens.

Column:- Een kopje lavendelthee. p. 23

Inspiratie:- Kerstwensen p. 24

COLOFONEindredactie en illustraties:Jan Pustjens

Redactie:Filip Vrebos, Koen Meyvis, Dien Lefevre, Eliane De Boeck, Patricia Pets, Lutgarde Meuldermans, Rik Henderikx en Jan Pustjens

Cartoonist: Da-da-dannyFoto’s p.1, 4 en 24:Pascal Vyncke, SeniorenNet.beVormgeving:Dienst communicatie CM:Ann Swolfs

Verzending:dienst logistiek CM

Abonnementen en briefwisseling: vzw Ziekenzorg CM AntwerpenMolenbergstraat 2 2000 AntwerpenTel.: 03 221 95 70E-mail: [email protected]

Kantooradres:Korte Winkelstraat 17 A2000 Antwerpen tel.: 03 221 95 70

Nieuwsbrief is gratis voor alle zieken-zorgvrijwilligers en geïnteresseerden.Nieuwsbrief verschijnt in februari, april, juni, oktober en december.Jaargang 36 – nr. 5Oplage: 3050 ex.

Verantwoordelijke uitgever: Jos Muyshondt - Molenstraat 172 - 2840 Reet

2 Nieuwsbrief december 2013

SOLIDARITEIT

ik alvast in 2014 m’n vuur harder voor zetten. Jij ook?

Jan Pustjens

PS: Terwijl ik dit schrijf, zit men in de Filippijnen te wor-stelen met de naweeën van de zware stormen. Enkel solidariteit vanuit de hele wereld kan hen er weer bovenop helpen.

WEERAL DECEMBERREDACTIONEEL

3Nieuwsbrief december 2013

Het was een deugdzaam jaar. Een jaar van geven, geven van tijd, aandacht en liefde. Geven van goedheid aan zoveel mensen die het nodig hadden, ieder op zijn manier. Via Blijven Reizen, huisbezoeken, hobby en crea-clubs, Ariadne, mantelzorg en nog zoveel meer. Maar het geeft ons toch ook enorm veel voldoe-ning. Het maakt ons ook gelukkig. Het is geven en terug ontvangen.

We steken weeral terug onze hoofden bij elkaar om het pro-gramma op te stellen voor het komende jaar. Met vereende krachten, als team, want eenieder is belangrijk in het volbren-gen van onze diensten en engagementen naar zieke mensen toe.

En dan staan er de feestdagen voor de deur. Feesten zoals Kerstmis bijvoorbeeld, een feest van samenkomen om de geboorte van Jezus te vieren. Meestal is dit een familiefeest. Maar staan we er al eens bij stil dat er zoveel eenzame mensen zijn. Medemensen, arm of rijk, dik of dun, gezond of ziek, oud of jong… Allen mooi en uniek, maar wel alleen thuis zonder familie of vrienden.

Misschien is er nog een plaatsje vrij aan je feesttafel, om een eenzame een stoel aan te bieden, samen met hen brood en wijn te delen, en zo een beetje Kerstmis te ervaren.

Indien je in de mogelijkheid bent natuurlijk. Vrijblijvend, zo-maar... Dat is rijkdom.

Maar vooral wil ik jullie allen bedanken voor de inzet in 2013, en wens jullie allen prettige eindejaarsdagen toe, en een gezond, vreugdevol en gelukkig 2014.

Met hele lieve groeten,

Aldegonda Van de SandeMarkt 31/82940 HoevenenTel. 03 298 80 83 – Gsm 0486 41 72 39E-mail: [email protected]

Ziekenzorg CM, waar mensenhet voor elkaar opnemen

THEMA

4

SOLIDARITEIT

Het is niet ietsvan nu eens wel en dan weer niet.

Het is niet eentje van de zovele jasjesdie je bij gelegenheid eens kunt aantrekken.

Het is niet iets wat afhangt van de zin of van het moment,of van de zin van het moment.

Solidariteit is een levenshouding,iets wat je hele manier van leven doordringt.

Je staat er mee op en… soms kun je er niet van slapen.

SOLIDARITEIT: WAT BETEKENT DIT VOOR ONS ?

Wat zegt Wikipedia ons over dit begrip ? Solidariteit is het onderschrijven van een ge-meenschappelijk groepsbelang ten gunste van de groep, soms ten koste van zichzelf. Het draagt bij tot de sociale cohesie van de groep en een ge-dragen verantwoordelijkheid. Solidariteit vertrekt vanuit de overtuiging dat iedereen in beginsel gelijkwaardig is.

WIE OF WAT IS ‘DE GROEP’ ?We lezen een mooie defi nitie. Maar wie of wat is ‘de groep’ waar we solidair mee willen zijn, en hoe groot is die groep? We gaan hier heus geen sociologische discussie beginnen. Laten we ervan uitgaan dat de Christelijke traditie, waarop onze cul-tuur gebaseerd is, stelt dat die groep zo groot mogelijk moet zijn en dat we zeker diegenen die met minder kansen verder moe-ten niet mogen vergeten tot de groep te rekenen. Het respectvol zorgen voor ‘die andere’ is eigenlijk niet meer of minder dan een vorm van beschaving. Misschien is het net datgene wat ons onderscheidt van de dieren…Solidair zijn betekent ‘met respect de hand reiken’ zonder oor-deel of vooroordeel, gewoon zeggen ‘je hoort erbij’.

“GIJ, PROFITEUR!”In de defi nitie lezen we dat solidariteit soms ‘ten koste van jezelf’ gaat. Inderdaad, via de sociale zekerheid, dragen we bij voor bvb. de gezondheidskosten van iemand die chronisch ziek is of iemand die geen werk heeft. De verleiding is dan ook groot om daarop te gaan foeteren en de andere als ‘profi teur’ te bekijken. Vandaag horen we die uitlatingen meer en meer. Ten onrechte: eigenlijk zouden we blij moeten zijn dat we via

de onderlinge solidariteit kunnen bijdragen voor de andere. Dit betekent dat we er zelf relatief goed aan toe zijn en niet te hoge ziektekosten hebben, werk hebben, enzovoort. Bovendien kun-nen velen onder ons getuigen dat de ‘andere kant’ veel dichter bij ligt dan we zelf wensen. De drempel naar zorgbehoevend-heid is snel overschreden.

WAT BETEKENT SOLIDARITEIT VOOR ZIEKENZORG ?Heel veel!Dagelijks zien we mensen die een stuk van hun tijd geven voor chronisch zieke en eenzame mensen. Méér dan dat! Ze geven ook een stuk van zichzelf: aandacht, warmte, empathie, gedeelde zorg, algemene inzet en betrokkenheid. We zien geen ‘liefdadigheid’, maar mensen die geven om een andere mens, mensen die groep vormen met de chronisch zieken tijdens een uitstap of een ontspanningsnamiddag. We zien vrijwilligers die samen met kwetsbare en gekwetste mensen een koffi etje gaan drinken en praten over gemeenschappelijke interesses zoals de voetbal, een goeie fi lm of een leuk boek. We zien vrijwilligers die thuisgebonden zieken helpen met hun computerproblemen of hen de weg wijzen binnen de doolhof van de sociale zeker-heid. We zien vrijwilligers die levensvragen aanhoren waar ze misschien zelf evengoed mee worstelen…

NAAR EEN WARME SAMENLEVINGAl deze dingen leiden ons wellicht tot de puurste vorm van soli-dariteit: een stukje van jezelf afstaan, opdat de andere het een stukje beter zou hebben. En dan komen we aan bij dat andere stukje van de defi nitie: deze houding is goed voor de ‘groep’. Laten we dit laatste woord vertalen als ‘samenleving’. De keuze voor solidariteit is de keuze voor een ‘warme’ samenleving die

Nieuwsbrief december 2013

THEMA

5Nieuwsbrief december 2013

niemand achterlaat. Deze houding vinden we telkens terug bij onze vrijwilligers. Het is een levenshouding om trots op te zijn en te koesteren!

Eliane De Boeck

Een samenleving moet worden beoordeeld op zijn houding tegenover haar minderheden.(Mahatma Ghandi)

50 JAAR SOCIALE ZEKERHEID: EEN VERJAARDAG OM TE VIEREN!

België heeft, samen met nog enkele andere West Europese landen, een uniek systeem van sociale zekerheid. Het is uniek om verschillende redenen. Het baseert zich niet op het verzekeringsprincipe waarbij iedereen kiest of hij al dan niet aansluit, waarbij de premie bepaalt voor welk bedrag je verzekerd bent én (en dat is niet onbelangrijk) waarbij de verzekering zelf een aantal voorwaar-den kan opleggen om je te kunnen verzekeren.

PRIVAAT DOMEINChronisch ziek zijn is bijvoorbeeld voor een aantal privé maat-schappijen al een serieuze reden om mensen te weigeren of hogere premies te vragen. Hospitalisatieverzekeringen zijn, ondanks recente bepalingen vanwege Europa, nog steeds in dat bedje ziek en blijven zoeken naar middelen om de hogere risico’s te weren. Bovendien is binnen het privé-stelsel nie-mand verplicht zich privé te verzekeren. Als we het Amerikaans systeem even bekijken zien we dat de risicogroepen (laagge-schoolden, mensen met een chronische aandoening, …) ook niet het geld hebben om zich te verzekeren tegen risico’s van ziekte of werkloosheid.

BIJ ONS IS HET ANDERS: EEN JUWEELTJE OM TE KOES-TERENOns systeem van sociale zekerheid is enerzijds verplicht voor iedereen en anderzijds gebaseerd op onderlinge solidariteit. Het ene kan niet zonder het andere: er kan pas onderlinge soli-dariteit zijn als iedereen verplicht bijdraagt. Meer nog: wat die bijdrage is, hangt af van wat je inkomen is. Sterke schouders zorgen voor de zwakkere. We kunnen die redenering doortrek-ken en stellen dat gezonden bijdragen voor zieken, werkenden

voor werklozen, enzovoort. Deze verplichting bij wet baseert zich op onderling respect, respect voor elke medeburger. Dit verschilt essentieel van het begrip ’liefdadigheid’, dat op zich al het vertrekpunt van sterkere tegenover zwakkere inhoudt.

HISTORISCH GEGROEID EN GEWORTELD IN DE ELLENDE VAN DE ARBEIDERS VLAK NA DE INDUSTRIËLE REVOLU-TIEDe meesten van ons kennen de fi lm Daens en waren daar zwaar van onder de indruk. De toestanden die daar geschetst werden, liggen aan de basis van ons sociaal systeem. Mensen, zoals Daens, die deze schande niet langer konden verdragen, liggen aan de basis van de ‘kassen van onderlinge bijstand’ waaruit later vakbonden en mutualiteiten ontstonden. Wist je trouwens dat mensen bij de eerste vormen van mutualiteit geld konden lenen om wat meubeltjes te kopen? Het ging toen verder dan pure gezondheidszorg. Achteraf is dat al-lemaal uitgezuiverd en is onze sociale zekerheid uitgegroeid tot een vangnet voor al wie een sociaal accident tegenkomt zoals ziekte of werkloosheid. Een systeem om trots op te zijn en te koesteren. Als we tijdens economische analyses over de huidige crisis horen dat België het er relatief goed vanaf brengt, is dit mede te danken aan ons systeem van sociale zekerheid. Het vangnet werkt nog steeds, ondanks de té grote mazen waar nog steeds mensen doorvallen en waar we zeker blijvende aandacht moeten voor hebben.

DE HUIDIGE INDIVIDUALISERING BRENGT HET SYSTEEM ONDER DRUKVaker en vaker horen we kritiek op dit solidair systeem. Moet ik bijdragen om een roker zijn kankerbehandeling te betalen? Moet ik bijdragen om hartfalen te betalen van iemand die nooit op zijn voeding gelet heeft? Moet ik bijdragen voor een drugs-verslaafde die niet in staat is om te werken? Moet ik bijdragen voor iemand die ‘niet wil werken’? Het klinkt cru, maar ieder van ons heeft deze commentaren al wel eens gehoord. Deze rede-neringen vertrekken allemaal van het schuldmodel. Hebben we er ooit al eens bij stil gestaan dat iemand kan beginnen drinken

6

THEMA

Nieuwsbrief december 2013

uit pure ellende, dat iemand uit een kansarm milieu nooit ge-leerd heeft wat gezonde voeding is, dat iemand zonder scholing vandaag niet aan werk geraakt en na de zoveelste poging wel eens moedeloos kan worden? Is het dan niet aan ons om soli-dair te zijn en deze mensen bij te staan om hen een minimaal menswaardig bestaan te garanderen? Sommigen vergeten al te gauw dat ieder van ons kwetsbaar is in zijn bestaan en dat een sociaal accident gauw gebeurd is.

ONDERLINGE SOLIDARITEIT: DE HOOGSTE VORM VAN BESCHAVING ! Laat ons daar in ’s hemelsnaam niet aan tornen. Een afbreuk van de sociale zekerheid betekent dat de kloof tussen diegenen die hebben en diegenen die niet hebben steeds zal vergroten. Want die eerste groep zal de middelen hebben om zich privé te verzekeren en de tweede groep niet. Willen we dit laten gebeuren? De meesten zullen dit ontkennen terwijl ze blind zijn voor de binnensluipende bedreigingen voor ons stelsel. We willen toch niet terug naar de tijd van de aalmoezen waarmee de rijken ‘hun hemel verdienden’ door te geven aan de armen? Bestaat er iets respectlozer dan dat?

Daarom, laat ons niet alleen de 50ste verjaardag vieren, maar laat ons vooral waakzaam zijn tegenover alle binnensluipende bedreigingen die dit systeem aanvreten en ons terug proberen te brengen naar de fi losofi e van ‘het recht van de sterkste’.

Eliane De Boeck

DE KRACHT VAN WOORDEN

Woorden die mij verdrietig maakten...Woorden die mij kwetsten...Woorden die mij zo eenzaam maakten...Woorden die mij aan het denken brachten...Woorden die mij raakten...Woorden die mij ontroerden...Woorden die bij mij een glimlach tevoorschijn toverden...Woorden die mij steun gaven...Woorden die mij minder eenzaam maakten...Woorden die mij kracht gaven....

Krachtige woorden zijn zo hard nodig voor het vuur van solidariteit.

IEDER VOOR ZICH EN GOD VOOR ONS ALLEN… HOE SOLIDAIR IS DE VLAMING NOG?

Begin november luisterde ik met verbazing naar het ochtendnieuws. Een duidelijk verbouwereerde professor Elchardus (socioloog -VUB) kwam daar de resultaten van zijn onderzoek voorstellen. Hij en zijn team had-den onderzocht hoe men vandaag in Vlaanderen aankeek tegen solidariteit. Een groot deel van de studie spitste zich toe op het terrein van de gezondheidszorg. De resultaten waren helemaal niet geruststellend.

LIEFST NIET TE VEEL GELD VOOR HOOGBEJAARDENWe citeren één van de opvallende tendensen: 40 % van de ondervraagden vindt dat er aan hoogbejaarden niet te veel geld uit de kas van de sociale zekerheid moet besteed worden. De grens van de solidariteit ligt niet bij zichzelf maar bij de andere.Het is duidelijk dat heel wat mensen grenzen stellen, maar niet voor henzelf. Het zijn de anderen die moeten inleveren. En dit om allerlei redenen zoals leeftijd of ongezonde levensstijl. Dit laatste vanuit een houding van ‘ze hebben het zelf gezocht, waarom zou ik er dan moeten voor opdraaien?’

NOG PLAATS VOOR GEORGANISEERDE SOLIDARITEIT?In onze huidige, vrij harde neoliberale maatschappij is iets maar van waarde als het ‘nut’ heeft en opbrengt. Dit blijkt bij sommi-gen nu ook te gelden voor mensen. Thatcher zei al: er bestaat niet zoiets als een gemeenschap, er zijn enkel individuen en families. Het team van de VUB had dergelijk onderzoek een aantal jaren geleden ook al eens gevoerd en toen waren de resultaten veel hoopgevender. Het is dus duidelijk dat we ons met z’n allen terugplooien en veel minder bereid zijn om de koek te delen.Vandaag pleiten voor een solidaire samenleving is niet meer sexy. Je plaatst jezelf bij sommigen zelfs in een soort van ‘tegenstroom’. Want hoe kan je mensen nog overtuigen en laten aanvoelen dat bvb. het betalen van rechtvaardige belastingen een voorrecht is voor een maatschappij? En dit omdat daardoor de solidariteit met de zwakkere wordt georganiseerd zodat die geen beroep moet doen op stigmatiserende liefdadigheid.

7

THEMA

Nieuwsbrief december 2013

DE SOLIDARITEITSBAROMETEROok Ziekenzorg CM wil de vinger aan de pols houden en meten hoe het gesteld is met onze aandacht voor de andere. Met de solidariteitsbarometer, een korte vragenlijst met 10 items, wil-len we de maatschappelijke temperatuur meten. Zijn we echt zo koud aan ’t worden als het lijkt? Meten is weten, vandaar deze enquête. We willen de mening kennen van minstens 6000 Vlamingen, mannen en vrouwen, jong en oud, over alle sociale lagen heen. Midden december wordt de bevraging afgesloten en we hopen in het voorjaar van 2014 de resultaten te kennen. We kunnen alleen maar wensen dat we met een minder pes-simistisch resultaat kunnen naar buiten komen.

Eliane De Boeck

DE SOLIDARITEITS-ACTIE VAN ZIEKEN-ZORGWat ooit begon als een simpele tombola-actie om kernen te ondersteunen, groeide met de jaren uit tot een heuse solidari-teitsactie. Want laat ons niet vergeten dat het Fonds Hulp aan Zieken gespekt wordt met een deel van de opbrengst van de Solidariteitsactie. Een fonds dat een levensnoodzakelijke bron is voor chronisch zieke mensen die anders door de mazen van het net vallen en in armoede terechtkomen. Een fonds dat al enkele decennia zijn nut bewezen heeft.Daarnaast is het voor kernen een daadwerkelijke fi nanciële steun die ze van de mensen rondom hen mogen ervaren. De kernen mogen zelf al rechtstreeks een derde voor hun kas afhouden, en onrechtstreeks ontvangen zij in de vorm van subsidies nog eens steun. Subsidies die weerom ook een vorm van solidariteit zijn.

DAAROM…Willen we de kernen en clubs ondersteunen bij hun verkoop.• Kernen die boekjes verkopen zullen extra return krijgen bovenop de voorziene 30 % van de verkoop. Want per 50 verkochte tombolaboekjes krijgt de kern een Ziekenzorg- paraplu bovenop!• In 2014 gaat er ook veel aandacht naar het samen, met de hele vrijwilligersploeg van je kern, een verkoop organiseren op een publieke plaats. We voorzien vanuit het secretariaat materiële ondersteuning (lees: een standje).• Een tombolaboekje kost 5 euro. Gouden tip: als je een samenverkoop organiseert, kun je dit in je kraampje combi- neren met bijvoorbeeld een tas warme soep of Glühwein. Gegarandeerd animo aan het Ziekenzorgkraam.• Meer informatie krijg je in de loop van december. De tom- bolaloten kunnen opgehaald worden vanaf 1 februari.

ALTERNATIEFAls alternatief kan de kern dit jaar ook brieven met overschrij-ving posten in de brievenbussen van de wijk. Geïnteresseerden storten dan geld op de bankrekening van de kern en de kern zorgt zelf dat de lootjes bij de mensen geraken. Zo hoeven de verko-pers niet ‘te leuren’ met je tombolaboekjes. Meer informatie krijgt de kern nog in de loop van december. De tombolaloten kunnen opgehaald worden vanaf 1 februari.

We wensen jullie een vurige verkoop!Jan Pustjens

DE KRACHT VAN WOORDEN

Woorden overspoelen mij,soms weet ik er geen raad mee.Moet ik geloven wat ze zeggen,hoe eerlijk ze ook zijn.Soms zijn ze veel te lief,kan het dan niet geloven,of wil het niet geloven.

Woorden zeggen veel,hebben invloed op je bestaan.Mensen kunnen je ermee raken.Sommigen kwetsen je,anderen geven je hoop.Vol ongeloof sta je in het leven.Welke woorden moet je geloven?Welke woorden moet je laten gaan?Het is een keuze van vertrouwen,het aanvoelen van mensenom te weten welke waar zijn.Dat geeft de kracht van woorden,die mensen tegen je zeggen.

Een kracht van woorden kan voor mij zijn, datik mij minder alleen voel in mijn verdriet.

(Justbesilly)

8

BETER-OM-WETEN

Nieuwsbrief december 2013

RIK GAAT OP PENSIOEN

Honderden vrijwilligers en deelnemers hebben zijn stem al gehoord aan de telefoon. Tien jaar lang was Rik Henderikx onze rots in de branding voor alles wat met cijfertjes in Ziekenzorg te maken heeft. Onnoemelijk veel cijfers, lijsten, datagegevens, betalingen, bestellingen zijn door zijn vingers gegaan en ingebracht. Rik, kun je me een lijstje geven van die werk-groep? Rik, wil je de balpennen van Ziekenzorg nog eens bijbestellen? Rik, wil je deze nieuwe vrijwilliger in ons databestand opnemen? Rik, kun je deze factuur dringend betalen? Rik…

Rik zat dagelijks bedolven achter stapels papieren, maar tegen de avond had alles altijd zijn plaatsje gevonden. Onder zijn bureau vond je altijd wel lege dozen. Essentieel voor Ziekenzorg, want er valt elke dag wel wat te versturen. Rik heeft heel wat kwaliteiten, zoals zijn grote aanspreekbaarheid voor elk klein of groot probleem, maar ook zijn ontwapenende, vaak surrealistische humor. Bedankt, Rik, voor de tien jaren van fi jne samenwerking en mee timmeren aan de weg van Ziekenzorg. Het gaat je goed! Het laatste woord geven we graag aan jou.

Nieuwsbrief: Wat zal je het meeste bijblijven over de wer-king van Ziekenzorg?Rik: Wat het meest zal bijblijven over de werking is het hec-tische dat regelmatig de kop opsteekt wanneer er grote ac-tiviteiten in aantocht zijn zoals de ‘Dag van de kernbesturen’ of de ‘Startavond Blijven Reizen’… Iedereen bij onze groep van de administratieve kant van het secretariaat voelt dan zijn nekhaar omhoog komen maar meestal (zelfs praktisch altijd) komt alles toch nog op zijn pootjes terecht.

Nieuwsbrief: Wat zal je missen?Rik: Feitelijk is het voorgaande iets wat ik, hoe eigenaardig ook, toch wel zal missen. Het geeft toch wel een zekere voldoening om nog met alles in orde te geraken vooraleer de honderden vrijwilligers hun intrede doen op deze activiteiten. En … wat dan toch niet in orde is geraakt wordt verdoezeld, zodat buiten de ploeg van Ziekenzorg, niemand maar dan ook niemand ooit zal weten wat er niet klopte die avond of dag.

Nieuwsbrief: Wat zal je niet missen?Niet dat alles rozengeur en maneschijn is, want wat ik na al die jaren niet zal missen is het woon-werkverkeer dat almaar drukker wordt in en rond Antwerpen. Vertrekken op een uur dat het wat kalmer is of indien niet echt nodig, gewoon eens thuis blijven is ook wel leuk, denk ik dan.

Nieuwsbrief: Wat was het grappigste dat je ooit in ZZ meemaakte?Rik: Waar ik het meeste plezier aan beleefd heb in mijn jaren bij Ziekenzorg is de samenhorigheid die er steeds was wan-

neer het erom ging. Dan was het ieder-een voor Ziekenzorg zonder rang of stand. Wroeten tot in de vroege uurtjes en dan met een goed gevoel naar huis. Moe maar voldaan, dat het weer goed was geweest voor de vrijwilligers.

De gekste en ple-zierigste momenten heb ik wel meege-maakt met de welbekende Chille, die nooit te goed was om een grap met iemand uit te halen. Ik ga hier geen details over geven maar neem het van mij aan, met hem was het één keer ergens komen en liefst de volgende keer ergens anders…

Nieuwsbrief: Wat ga je nu (eindelijk kunnen) doen, nu je meer tijd zal hebben?Rik: Mijn eerste plan is nu na mijn loopbaan als huisman te fun-geren, want mijn echtgenote blijft nog aan het werk. Ik hoop dat ik dit tot een goed einde zal brengen en verder zien we wel wat er nog gaat gebeuren. Daar lig ik momenteel nog niet wakker van. Ik hoop nog een aantal jaren gezond genoeg te blijven om in Europa nog veel te kunnen reizen en te kunnen genieten van een weekenduitstapje zo nu en dan.

Het afscheid zal pijn doen, maar met pijn leer je deels leven heb ik vernomen. Tot ziens.

GERT SMETS KOMT NAAR ZIEKENZORG

De meeste vrijwilligers van Schoten en Merksem zullen Gert inmiddels wel kennen als contact-persoon op het CM-kantoor van (hoofdzakelijk) Schoten. ‘Jaaarenlang’ was hij sectormedewerker, zeg maar, vaste contactpersoon tussen Zieken-zorg, CM en de plaatselijke kernen. Bij hem kon je terecht voor een praatje, delen van zorgen, een probleem of het afhalen van een pakketje. En ook op de sectorvergadering was hij de trouwe man achter de schermen, leverancier van puike ver-slaggeving, en och, zo veel meer.Nu gaat hij Rik vervangen en onze administratieve ploeg vervoegen. Maar als lezer wil je natuurlijk meer weten. Wij ook, dus stelden we hem deze vragen.

9

BETER-OM-WETEN

Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief: Wat deed je de keuze maken voor de werking van ZZ?Gert: O, daar zijn zoveel goede redenen voor te vinden, daar-mee zou je een ‘Nieuwsbrief Special’ kunnen vullen (lacht). Ik zie mezelf als een dienstverlener pur sang. Mensen kunnen helpen, iets kunnen betekenen voor je medemens, dat is toch de grootste vreugde die je in het leven kunt vinden. Die dienst-baarheid is tekenend voor gans Ziekenzorg CM. Daar mee de schouders kunnen onder zetten is een voorrecht en een plezier tegelijk.Daar komt nog bij dat ik als sectormedewerker van Ziekenzorg Merksem-Schoten al vele jaren bijzonder aangename contacten had met de collega's op het secretariaat die ik nu vervoeg. Het zijn tegelijk harde, maar ook zeer hartelijke werkers.

Nieuwsbrief: Wat zal je missen als consulent in het CM-kantoor van Schoten?Gert: Doordat ik jarenlang in dezelfde omgeving gewerkt heb, kende ik heel wat inwoners van Schoten, vaak over generaties heen. De waardering en warmte van deze mensen zal ik zeker missen. Ook de collega's waarmee ik een hecht team vormde zal ik zeker missen. Bijna 20 jaar lang hebben we lief en leed gedeeld en dat wis je niet zomaar uit. Na zoveel jaar voel je mekaar blindelings aan. Maar ik zou toch vooral willen onder-strepen dat ik een team achterlaat dat echt het beste wil voor de CM-leden en dat werkelijk aan dienstverlening doet met een heel groot hart, met veel inzet en professionalisme.

Nieuwsbrief: Wat zal je niet missen?Gert: Natuurlijk zijn er wel enkele aspecten die ik niet zal missen, maar daar wil ik niet te lang bij blijven stilstaan. Er is al genoeg negativisme in de wereld, laat ons maar naar het positieve kijken. En als ik dan toch iets zou moeten zeggen: de lange wachttijden in de kantoren en de overvloed aan telefoons vormen zeker een organisatorische uitdaging voor de toekomst.

Nieuwsbrief: Wat was het grappigste dat je ooit in het CM-kantoor meemaakte? (Als dat mogelijk is om te vertellen!)Gert: Ik heb 19 jaar als consulent gewerkt en natuurlijk maak je dan ook heel wat grappige toestanden mee. Iemand kwam een adreswijziging doorgeven. Toen ik haar vroeg of het nieuwe adres ook een bus heeft, antwoordde ze heel spontaan: "Ja, ja, den 62 stopt recht voor m'n deur." Om vlak daarna knalrood te worden toen ze doorkreeg dat ik natuurlijk haar huisnummer bedoelde.

Of die keer dat iemand doktersrekeningen uit het buitenland kwam bezorgen voor terugbetaling. Toen ik vroeg naar de reden van de verzorging, antwoordde mevrouw heel schuchter dat haar man een ‘zipper-accident’ had. Zipper is Engels voor rits-sluiting. Haar man was zonder slip in z'n broek gesprongen en de rest kan je je voorstellen.Ook heel grappig: de gezichten van gruw en afschuw bij mijn collega's wanneer weer eens iemand aan het loket de tandpro-these uit de mond nam om het aantal tanden te tellen. Helaas

deden ze het bij mij evengoed, dat was wel minder, haha.

Nieuwsbrief: Waar hou je je mee bezig in je vrije tijd?Gert: Ik ben nogal gebeten door informatica, vooral het bouwen van websites dan. (Voor wie erin thuis is, ik ben een fervent Joomla-gebruiker.) Al sedert mijn jeugd was ik parochiaal ge-engageerd, maar ook dat is de laatste jaren meer verschoven naar websitebeheer. Op zaterdagavond vind je me elke veertien dagen op de tribunes van het Bosuilstadion. Samen met onze zoon zijn wij reeds derde en vierde generatie Antwerpfans in onze familie, dat is al bijna honderd jaar supporterstraditie.

Nieuwsbrief: Waar heb je een hekel aan?Gert: Mmm... da's een moeilijke. Hoewel, ik ben nogal aller-gisch aan wanorde. Een rommelige omgeving kan me echt onrustig maken. Bij mij moet alles netjes zijn. Ik hoop dat ze op het secretariaat voldoende klasseerbakjes en ringmappen op voorraad hebben staan (uitbundige lach).

Nieuwsbrief: Wat is nog belangrijk dat de lezer van jou weet?Gert: Wel, dat ik niet zo graag in de picture sta, maar liever de rol opneem van noeste werker achter de schermen. Én dat humor een belangrijk deel uitmaakt van het leven. Humor is het beste en goedkoopste geneesmiddel tegen zorgen of stress. Ik neem het graag en regelmatig ter hand, de collega's zijn gewaarschuwd.Maar tenslotte ook dit. Ik treed in de voetsporen van Rik die zijn taken jarenlang excellent, met veel verve volbracht heeft. Het zal niet gemakkelijk om zo een icoon op te volgen, maar ik ga toch proberen. Ik sta open voor elke suggestie die een aange-name en vlotte werking mogelijk maakt. Ik kijk uit naar een boei-ende en vruchtbare samenwerking en wil nu het glas heffen op Rik. Rik, het ga je goed, ik wens je nog tientallen mooie jaren in liefde, gezondheid en geluk.

Jan Pustjens

10 Nieuwsbrief december 2013

BETER-OM-WETEN

INDIVIDUEEL VORMINGSAANBOD VOOR VRIJWILLIGERS

1. CURSUS ‘CONFLICTEN IN DE KERN: HOE PAK IK DIT AAN?’Zelfs al zet je mensen met de beste bedoelin-gen bij elkaar, de kans bestaat dat er vroeg of laat toch eens een confl ict de kop op steekt. Samenwerken is niet vanzelfsprekend. Blijft er iets mis lopen, dan kan deze vorming je inzichten en oplossingen aanreiken om de groep terug op de rails te krijgen.

PRAKTISCHWaar: CM-hoofdgebouw, Molenbergstraat 2 in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 13 februari 2014, van 9.30 tot 16 uur. Wie: Voor spilfi guren in de kern.

2. CURSUS ‘AFSCHEID NEMEN ALS VRIJWILLIGER’Als je je jarenlang geëngageerd hebt voor een vereniging, dan is het niet altijd gemakkelijk om te stoppen. Je bent immers een beetje vergroeid met die vereniging. De leegte die voor je gaapt, schrikt je af. Schrij-ven ze mij af, doe ik het niet goed meer?

Of de druk om het te blijven doen, wordt te groot? Ik voel me schuldig als ik stop, zowel naar de groep, als naar de zieke mensen?In deze vorming staan we stil bij deze stap. Hoe kun je, als vrijwilliger omgaan met deze stap die je wil of moet zetten?

PRAKTISCHWaar: Vergaderzaal, tweede verdieping, CM-kantoor Merksem, Sint-Franciscusplein in Merksem.Wanneer: Dinsdag 18 februari 2014 om 19.30 uur.Begeleider: Jan PustjensWie: Voor alle vrijwilligers die het moeilijk vinden om te stoppen met hun engagement of taak binnen Ziekenzorg.

3. CURSUS ‘BASISVORMING OVER DEMENTIE’Als vrijwilliger in Ziekenzorg kan je ook in aanraking komen met mensen met dementie. Deze contacten en relaties verlopen niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze cursus maken we kennis met de leefwereld van personen met dementie en hun omge-ving.

PRAKTISCHWaar: CM-hoofdge-bouw, Molenberg-straat 2 in Antwerpen.Wanneer: Donderdag 27 februari 2014, van 14 tot 16.30 uur.

4. CURSUS ‘ZORG VOOR DE MANTELZORGER OP VAKAN-TIE’In deze cursus staan we stil bij mantelzorgers die als partner of begeleider van hun zieke vakantieganger meegaan op vakantie. Met de vrijwilligers van Blijven Reizen kan het ook een ont-lasting van de zorg voor de mantelzorger betekenen, echtger in werkelijkheid is het voor mantelzorgers niet altijd evident

om deze zorgrol een weekje op te geven en terug wat levenskwaliteit voor zichzelf toe te laten. Hoe kan je als vrijwilliger de mantelzorger nog sterker ondersteu-nen?

PRAKTISCHWaar: CM-hoofdgebouw, Molenbergstraat 2 in Antwerpen.Wanneer: Dinsdag 25 februari 2014, van 9.30 uur tot 12.30 uur. Wie: Voor vrijwilligers van Blijven Reizen

ENKELE ALGEMENE SPELREGELS1. Je inschrijving wordt pas defi nitief nadat je vanuit het Ziekenzorg-secretariaat een bevestigingsbrief ontvangt.2. De cursussen zijn gratis, tenzij anders expliciet aangege- ven.3. We dringen er op aan dat je zeker deelneemt aan de vor- mingen die je gekozen hebt en door ons bevestigd wer- den. Vormingen zijn zeer duur en lege plaatsen vinden we dan ook onverantwoord, zeker wanneer je afwezig blijft zonder ons te verwittigen.

11Nieuwsbrief december 2013

BETER-OM-WETEN

Gelieve je keuze(s) aan te kruisen op de inschrijfstrook.

INSCHRIJVINGSSTROOK - Individueel vormingsaanbod voorjaar 2014

Naam en voornaam: .................................................................................................................................................................Adres: .......................................................................................................................................................................................Tel.: ........................................................................................................................................................................................... E-mail: ......................................................................................................................................................................................

Actief in (omcirkel): Ziekenzorgkern - Blijven Reizen - Crea - Ariadne - Mantelzorg

Wenst in te schrijven voor volgende vorming: .......................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................

DE PSYLIJN 078 05 05 06 VOOR MENSEN MET PSYCHISCHE KWETSBAARHEID

In een samenleving die steeds maar complexer wordt, hebben mensen met psychische kwets-baarheid het niet eenvoudig om zich te handha-ven. De Psylijn is een telefonische ondersteuning die Ziekenzorg CM biedt in kader van geestelijke gezondheid.

PSYLIJN = 078 05 05 06Je kunt er terecht voor:- Een luisterend oor.- Een antwoord op vragen i.v.m. geestelijke gezondheid.- Advies over:- Hoe omgaan met bijvoorbeeld agressief of veeleisend gedrag.- Hoe een probleem van psychische aard bespreekbaar maken.- Een gericht doorverwijzing indien nodig.

Elke werkdag bereikbaar tussen 10 en 12 uur.

WIE HEB IK AAN DE LIJN?De lijn wordt bemand door medewerkers van Similis.Similis is een familievereniging voor gezinsleden en mensen uit de nabije omgeving van personen met psychiatrische proble-men. Meer info op www.similis.be.

Je kan erop rekenen dat je oproep anoniem en vertrouwelijk be-handeld wordt. Indien nodig kunnen zij je gericht doorverwijzen.

Om een beeld te krijgen waar de Psylijn voor gecontacteerd wordt, worden wel een aantal gegevens anoniem bijgehouden.

PSYLIJN = 078 05 05 06De Psylijn, telefonische ondersteuning geestelijke gezondheid Ziekenzorg CM en mogelijk gemaakt door de expertise van Si-milis, is een 078-nummer. Dit betekent dat je voor een gesprek een zonaal tarief betaalt.

12

BETER-OM-WETEN

Nieuwsbrief december 2013

ZIEKENZORGSECRETARIAAT IN DE KERSTVAKANTIE

Het Ziekenzorg-secretariaat zal gesloten zijn vanaf 25 december 2012 tot en met 2 januari 2013. De overige dagen van de kerstvakantie zal het secretariaat wel open zijn, maar met een mini-mumbezetting. Voor meer inhoudelijke vragen staat het voltallige Ziekenzorgsecretariaat vanaf maandag 6 januari 2014 terug paraat om je verder te helpen.

BELANGRIJKE DATA VOOR 2014Nu al te noteren!

BELANGRIJKE DATA IN DECEMBER 2013

DECEMBER 2013Ma 2 Stuurgroep Blijven ReizenDi 3 Nationale Raad Belangenbehartiging Sector 34: sectorvergaderingWo 4 Sector 35: sectorvergadering Stuurgroep ZingevingDo 5 Sector 24: sectorvergaderingZa 7 Nationale voorzittersvergaderingDi 10 Dagelijks BestuurDo 12 Stuurgroep CreaMa 16 Praatcafé Mantelzorg Schoten Bijeenkomst Warme Buurt Werkgroep Ariadne Cursusbegeleiders

JANUARI 2014Di 14 Stuurgroep KernwerkingWo 15 Dagelijks BestuurVr 17 Ariadne: nieuwjaarsdrinkWo 22 BeleidsgroepMa 27 Stuurgroep BelangenbehartigingDi 28 Gezamenlijk Regio-overlegDo 30 Stuurgroep CreaVr 31 Studiedag Zingeving

ANDERE BELANGRIJKE DATA 2014Vr 7 februari Startavond Blijven ReizenVr 21 maart LentebeursVr 23 mei Trekking SolidariteitsactieZo 12 oktober Dag van de chronisch zieke mensenZa 29 nov Dag van de Kernbesturen

Jan Pustjens

KLEURWEDSTRIJD

Winnares van vorige kleurwedstrijd is Merel Castermans uit Wilrijk. Zij mag haar prijs binnenkort verwachten.

INSPIRATIE

Lach.Vergeef.Ontspan.

Vraag hulp.Plezier iemand.

Vertrouw op anderen.Praat over je gevoelens.

Breek met een gewoonte.Maak een lange wandeling.

GA EENS LEKKER FIETSEN.Lees een mooi boek. Kom je beloftes na.

Maak jezelf ‘ns mooi. Bekijk vakantiefoto’s.Glimlach naar een kind. Maak een schilderij.Toon jouw tevredenheid. Schrijf in je dagboek.

Help een hulpbehoevende. Zing onder de douche.VERVUL EEN VAN JE LIEFSTE WENSEN.

Wees nog een keer kind. Luister naar de natuur.Trakteer jezelf als een vriend. Vergeef jezelf fouten.Luister naar een vriend. Accepteer een compliment.Maak een mooi fotoalbum. Neem een uitgebreid bad.

Laat iemand je ’s helpen. Maak je een dag geen zorgen.Telefoneer met vrienden. Verander iets kleins in je leven.

Kijk met aandacht naar een bloem. Verspil zomaar wat tijd.LEER IETS, WAT JE ALTIJD AL HEBT GEWILD.

Maak een lijst van goede dingen in je leven. Heet iemand welkom.Zet de televisie uit en praat. Ga naar het bos en luister naar de stilte.Sluit je ogen en stel je voor, dat je op het strand bent. Met je grote liefde. Luister naar je favoriete muziek en laat dan je gevoelens je fi jn meenemen. VERTEL AAN JE VRIENDEN WAT JE AAN HEN

WAARDEERT. Kies een ster en geef deze een naam.Besef, dat je niet alleen bent.

Geef jezelf een presentje.Denk aan wat je hebt.

Plan een uitstapje.Haal diep adem.Dan een zucht:

BREI EEN EINDE AAN 2013 EN NEEM DE DRAAD WEER OP IN 2014!

13

NIEUWE VRIJWILLIGERS

Nieuwsbrief december 2013

ZIEKENZORG … JE HEBT GOED GEKOZEN.Met onze akte van vertrouwen

Nieuwe vrijwilligers aantrekken … Het is geen eenvoudige opdracht. Maar het moet.

Aarzel je om de eerste stap te zetten? Weet je niet goed hoe je mogelijke vrijwilligers moet aanspreken? Hoe moet je dat nu concreet aanpakken? Blijf niet bij de pakken zitten. Laat de ontgoochelingen achter de rug, want in het besprekingsmoment ‘Proef Ziekenzorg’ kan je met de kern de nodige voor-bereidingen treffen voor het persoonlijk aanspreken van nieuwe vrijwilligers.

Het is ECHT mogelijk. Dus verlies de moed niet! Vraag advies bij je educatieve.

Deze nieuwe vrijwilligers heten we alvastvan harte welkom.

KERNNAAM NAAMBrasschaat Maria ter Heide Mevr. VERLOOY Anne MariaBrasschaat Maria ter Heide Mevr. WENS RitaEkeren Donk H. Hart Mevr. DEWITTE MaiHove Mevr. DICTUS AnnieHOVE hobbyclub Mevr. DICTUS AnnieKalmthout Achterbroek Mevr. STUCKENS KristinSchoten Deuzeld Mijnh. VERBEECK EdwinSchoten Deuzeld Mijnh. MAES JohnSchoten Deuzeld Mevr. BEENS MagdaSchoten Sint-Cordula Mevr. VAN THIELEN RitaSchoten Sint-Cordula Mevr. BUYENS JacquelineSchoten Sint-Cordula Mijnh. STOOP JoannesVrijwilligers Warme Buurt Mijnh. LAUWERS FrancoisWommelgem Laar Mevr. HOSTENS LieveZwijndrecht Mevr. DE WULF RosetteZwijndrecht Mijnh. CAPPAERT Andre

AANDACHT! NIEUW!

Aan de verslaggevers willen we vragen om ‘nieuwe vrijwil-ligers’ duidelijk en met alle gegevens (rijksregisternummer, kern, naam, voornaam, adres, telefoonnummer) met de melding ‘nieuwe vrijwilliger’ door te geven aan het zieken-zorgsecretariaat. Vermeld ook wie van de vrijwilligers deze nieuwe vrijwilliger heeft aangebracht zodat wij de aanbrenger een kleine atten-tie kunnen aanbieden voor de inzet!

In elke Nieuwsbrief schenken we een welkomstbloemetje en aandacht aan een nieuwe vrijwilliger.

14

NIEUWE VRIJWILLIGERS

Nieuwsbrief december 2013

VIJF ZAKEN DIE JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER ANNE

Anne Verlooy van Ziekenzorg Maria Ter Heide is onze 119de nieuwe vrijwilliger, en dat verdient een bloemetje!

Nieuwsbrief: Wat heeft je de stap naar Ziekenzorg doen zet-ten? Welke taak wil je op jou nemen, en waarom?Anne: Zorgen voor is iets dat ik van thuis uit al heb meegekre-gen. Wij hadden een boerderij en van kleins af aan was het onze taak om mee voor de dieren te zorgen. Wij deden dus veel samen, waren een hecht gezin en zorgden voor elkaar. Mijn ou-ders zaten ook bij Ziekenzorg en andere sociale verenigingen. Inmiddels zijn ze beide al tachtigers en ik neem veel van hun zorgen op mij. Onlangs zijn we samen naar Lourdes gegaan met de Nationale Bedevaart van Ziekenzorg CM. Ik ging uiter-aard mee als begeleider!Beroepshalve ben ik zorgcoördinator in een kleuterschool en lagere school. Het is niet alleen mijn taak om te zorgen voor kinderen die problemen hebben met taal of wiskunde. Met de eventueel sociaal-emotionele problemen tracht ik eveneens te helpen. Op school werd ik op een gegeven moment aange-sproken door mijn collega Daniël Plancke, voorzitter van onze ziekenzorgkern. Hij vroeg me of Ziekenzorg niets voor mij zou zijn? Lang moest ik daar niet over nadenken.Ik vind het heel fi jn om mensen te bezoeken. Vaak hebben ze veel verhalen te vertellen en ik leer zelfs nog iets bij. Zo heb ik onlangs van Maria het spelletje ‘solitaire’ geleerd. En ik heb zelfs leren breien met 4 priemen. Dus je ziet, het gaat er vaak ook vrolijk aan toe!Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoor-beeld de Dag van de Chronisch Zieken. Dan steek ik graag een handje toe. Binnenkort is er ook een uitstapje naar de kerstmarkt waar we met zijn allen heengaan. Ik kijk er echt naar uit om mee te gaan als begeleider want we gaan het gezellig maken!

Nieuwsbrief: Voor welk gerecht of dessertje schuif je graag je voetjes onder tafel?Anne: Wij zijn echte Bourgondiërs! Op zondag of tijdens de feestdagen kunnen wij uren tafelen. Het meest kijk ik altijd uit naar het dessert. Een Apfelstrüdel, een pannenkoek met Grand Marnier, aardbeien of advocaat, als er maar een bolletje vanille-ijs bij zit!Nieuwsbrief: Mijn gedachten verzetten kan ik het best als ik... doe.Anne: Met mijn handen kan werken en creatief kan bezig zijn: borduren, kantklossen en tuinieren! Er zijn ook nog mijn twee kleinkinderen:Milan en Maurice. Als zij er zijn, moet al de rest wijken.

Nieuwsbrief: Mijn lievelingsplek is....Anne: Aan zee kom ik wel tot rust en een weekendje aan de Moezel vind ik ook heel fi jn. In de zomer geniet ik graag van mijn terras en tuin en in de winter maak ik het me gezellig voor de open haard met een borduurwerkje en thee.

Nieuwsbrief: Ik heb een hekel aan....Anne:Strijken, maar het moet gebeuren. En winkelen tijdens drukke periodes. Ik heb graag een beetje ruimte om me heen.

Welkom bij Ziekenzorg CMOnze teller van nieuwe vrijwilligers in 2013staat nu al op:

11 9

15

KERNWERKING

Nieuwsbrief december 2013

WAT KAN DE KERN DOEN IN 2014?

1. SAMEN MET JE VRIJWILLIGERS

Proef Ziekenzorg! (wervingsactie)

In 2013 lanceerden we deze wervingsactie. Deze actie loopt nog verder tot eind maart 2014! Doel is 1250 nieuwe vrijwilligers voor heel Vlaanderen.

De 1-2-3 actie heeft nogmaals bewezen dat mensen persoonlijk aanspreken, werkt. Daarom gaan we verder op de in geslagen weg en bieden we heel wat ondersteuningsmateriaal. - Een folder met uitspraken en getuigenissen van nieuwe vrij- willigers. Deze folder hoort bij een fi lm die je in het kader van de actie ook kan opvragen op het secretariaat. - Werkpakket ‘Krijg de smaak te pakken’. Een pakket waar je in de kern zelf mee aan de slag kan om samen op zoek te gaan naar de juiste mensen om je kern te versterken en men- sen aan te spreken. - ‘Smaakmakers’: snoepdoosjes om mee te nemen als je nieuwe mensen aanspreekt. Laat mensen letterlijk proeven van Ziekenzorg. Bij te verkrijgen op het secretariaat.

2. OP STAP MET DE CHRONISCH ZIEKE MENSEN

De Groote Oorlog achterna

De herdenking van de ‘groote Oorlog’ zal in Vlaanderen niet on-opgemerkt voorbijgaan. In de Westhoek, de Martelarensteden en elders te lande wordt druk gewerkt aan nieuwe projecten, tentoonstellingen, wandelingen en fi etstochten, vredeswakes, evenementen…

In de brochure ‘Groote oorlog: tips voor groepen’ kunnen kernen ideeën opdoen voor een uitstap met de ganse groep (of met hun vrijwilligersploeg) of een ontmoetingsnamiddag rond dit thema.

Bij elke aanbod staat duidelijk de inhoud en de praktisch voor-waarden omschreven.Telkens met contactpersoon bij wie je terecht kan voor meer informatie.Kernen die de lezing ‘Van worteltaart tot oorlogskonijn’ willen organiseren kunnen dit op het ziekenzorgsecretariaat aanvra-gen.

3. DE HELE BUURT BETREKKEN BIJ JE ZIEKENZORG-KERN

Doe iets samen met het OCMW of een dienstencentrum in je buurt!

Infothema ‘Erfenis- en successierechten’Nodig een notaris gratis uit in je kern en krijg een antwoord op volgende vragen:Hoe kan ik mijn nalatenschap regelen? Wat is een succes-sieplanning? Wat is een duolegaat? Welke fi nanciële afspraken tref ik best met mijn omgeving, als ik een zorgsituatie zit? Op deze vragen krijg je een deskundig antwoord van een notaris. Spreek een notaris uit de buurt aan. Zij gaan graag op je vraag in en doen dit bovendien gratis.

Wij zorgen voor een brochure voor de deelnemers.

16 Nieuwsbrief december 2013

KERNWERKING

DAG VAN DE CHRONISCH ZIEKE MENSEN:EENZAAMHEID DOORBROKEN?

Zondag 13 oktober was er in Vlaanderen weer heel wat bedrijvigheid in Ziekenzorg-kringen. Op die dag kende de Dag van de chronisch zieke mensen immers zijn hoogtepunt. Met het thema’ Doorbreek eenzaamheid’ zaten we middenin de actualiteit en de leefwereld van Ziekenzorg. Heel wat chronisch zieke mensen, jong en oud, kam-pen met eenzaamheid, en de groep wordt groter.

HEEL WAT ACTIE

Heel wat kernen gingen actief aan de slag met het materiaal dat voor deze dag ontwikkeld werd. Bakkers werden aangesproken om de speciale Ziekenzorg-broodzakken te gebruiken in de aanloop naar deze speciale dag, scholen werden overtuigd om mee te werken aan het thema en dan waren er nog de deurhan-gers, groot en klein, die verdeeld werden.Zo werd er bijvoorbeeld met de kernen van Merksem samenge-werkt om aan het district van Merksem een grote deurhanger te overhandigen vol met de handtekeningen van vrijwilligers van de vijf kernen. Met een afvaardiging vanuit de Merksemse ker-nen werd aan district-burgemeester Bungeneers en zijn sche-pen van Sociale zaken het belang van het verenigingsleven en zijn sociale functie als probaat middel tegen vereenzaming benadrukt. Ook in Kontich, Boom, en Zandvliet en Berendrecht samen voerde Ziekenzorg een gelijkaardige actie.Enkele kernen kozen dan weer hun Dorpsdag uit om met Zie-kenzorg naar buiten te komen. En er waren natuurlijk ook nog heel wat scholen die met het materiaal gewerkt hebben rond het thema van eenzaamheid en de werking van Ziekenzorg. Daarmee kunnen we stellen dat met de werking naar buiten ko-men enige grond onder de voeten krijgt. En dat is positief voor het imago van Ziekenzorg.

MAAR…Als we de cijfers bekijken moeten we echter ook wel vaststel-len dat ongeveer twee op de drie kernen blijven hangen in de wat achterhaalde invulling van de Dag van de chronisch zieke mensen. Bij deze kernen zien we dat de invulling van de dag zich in hoofdzaak afspeelt onder de kerktoren en naar de zieke mensen zelf; m.a.w. een mis en een etentje met de zieken.Op deze wijze blijft deze dag wat hangen met een halve allure

van een sensibiliserings-dag. In die zin is er zeker nog werk aan de winkel. Aan de kernen die gepro-beerd hebben om zich in de samenleving te pro-fi leren: profi ciat en doe zo voort. Aan de andere kernen toch een warme oproep om volgend jaar deze dag te gebruiken om uit te breken, je te tonen verder dan de kerk- en parochiezaalmuren.

IETS GEMIST OP TV?Maar Ziekenzorg mag ook hand in eigen boezem steken, want Ziekenzorg blonk weer uit in afwezigheid in de brede media. Het grootste excuus dat we kunnen aanwenden is dat dit ‘onge-loofl ijk’ veel geld kost om met zekerheid in de media te komen. Op dat vlak moeten we helaas nog altijd terugvallen op ‘good-will’ van pers en redacties. En helaas… is Ziekenzorg nog niet hip genoeg om deze evidentie af te dwingen.We beseffen maar al te goed dat nationale media-aandacht de plaatselijke acties ondersteunt en de nodige erkenning geeft. Maar niet getreurd, als we aan de weg blijven timmeren zal ooit dit werk ook zijn vruchten afwerpen. Daarom, maak nu al plannen voor het voeren van een uitbreekactie met de volgende Dag van de chronisch zieke mensen op zondag 12 oktober 2014! Vroeg begonnen is immers half gewonnen.

Jan Pustjens

HARTENTROEFHANDTEKENACTIE IN KONTICHIeder jaar, op de tweede zondag van oktober, organiseert Zie-kenzorg CM de Dag van de chronisch zieke mensen. Deze dag is een oproep aan iedereen om meer aandacht te hebben voor chronisch zieke mensen in de eigen buurt. De ziekenzorgker-nen van Kontich organiseerden een handtekenactie en nodigde de burgemeester uit op hun gezellig samenzijn!Dit jaar vraagt Ziekenzorg specifi ek aandacht voor de eenzaam-heid bij vele langdurig zieke mensen. Met haar campagne rond eenzaamheid roept Ziekenzorg mensen op om (terug) contact te leggen met hun zieke buur, familielid, vriend of oud-collega. Tijd maken voor contact is een positieve zaak voor iedereen. Ook onderstrepen ze dat verenigingen zoals Ziekenzorg CM die de eenzaamheid helpen doorbreken, ontzettend belangrijk zijn en alle steun verdienen. Want ook dat wijst onderzoek immers uit: verenigingen zijn een heel goede remedie tegen eenzaam-heid.Zij brachten deze boodschap ook over aan de burgemeester op een originele manier. De burgemeester kreeg 4 grote deurhan-gers met deze boodschap. Hem werd gevraagd ze een tijd in

17Nieuwsbrief december 2013

KERNWERKING

de ontvangstruimte van het gemeentehuis en het OCMW te hangen, zo dat iedereen die er binnenkomt, deze boodschap kon lezen en weet dat het ondersteund is door de gemeente. De burgemeester ging in op deze ongewone vraag. Hij onderte-kende zelf mee de boodschap en gaf zijn woord dat ze een tijd zichtbaar zouden uithangen. En ‘s maandags mailde hij al naar Ziekenzorg: woord is woord – ze staan er – kom maar kijken. En inderdaad zowel in de inkom van het gemeentehuis als het OCMW-huis was de boodschap een week lang te lezen.

ZIEKENZORG OP ZIJN BEST!

Het is feest, het is feest. Ziekenzorg is langs geweest.Met een pakket, o zo fi jn. Wat moet daar hard door alle medewerkers aan gewerkt zijn. Het ging bij ons recht naar ons hart, dit hadden wij in deze tijd niet meer verwacht.Bedankt Ziekenzorg St. Jozef Merksem voor het fi jne dat je nu hebt gedaan. Ik zit hier nu in tranen van blijdschap en trots aangedaan. Profi ciat Ziekenzorg!

Ludo en Louisa Annaert-Moeskops

GROTE DEURHANGERS

Ziekenzorg Boechout en Ziekenzorg Vremde hebben dit jaar samen de grote deurhangers gaan bezorgen aan burgemeester Koen ’t Seyen en schepen Stine Bertels. Ze hebben ons be-loofd de verenigingen die opkomen tegen eenzaamheid, zoals Ziekenzorg, zo veel mogelijk te blijven steunen. Ook zij vinden eenzaamheid een probleem dat we allen moeten aanpakken. De deurhangers krijgen een centrale plaats in het gemeente-huis.

WIST JE DATLIEVE SINTERKLAAS

Een heel arm jongetje wil graag een nieuwe fi ets voor Sinterklaas, maar zijn gescheiden moeder kan die niet betalen. Moeder stelt voor om een brief aan Sinterklaas te schrijven waarin hij desnoods om geld voor een nieuwe fi ets kan vragen. Zo gezegd, zo ge-daan, en de brief is gepost aan 'Sinterklaas - Madrid - Spanje'.Bij De Post komt deze brief binnen. De postmeester opent de brief en leest hardop voor: “Lieve Sinter-klaas, Ik ben een jongetje van 8 jaar en ik wil heel graag een nieuwe fi ets. Helaas zijn mijn ouders gescheiden en is mijn vader met de horizon vertrokken en krijgen wij geen alimentatie van hem, dus kan mijn moeder die niet betalen. Ik ben altijd heel lief, ik verzorg mijn zieke moeder en oma en pest nooit mijn zusje. Een nieuwe fi ets kost maar 125 euro. Alsjeblieft, Sinter-klaas, wilt u mij helpen? Liefs, Jongetje.” De afdeling van De Post is zo ontroerd dat ze een inzamelactie houden voor het jongetje om een nieuwe fi ets te kunnen kopen. Ze halen 120 euro op en sturen het geld precies op 5 december op naar het jongetje. Het jochie opent de envelop en treft een brief van Sinterklaas aan met het geld voor de nieuwe fi ets. Jongetje is blij, maar toch een beetje teleurgesteld dat het niet precies 125 euro is, zodat hij zijn fi ets nu nog niet kan kopen. Het jochie schrijft een brief terug aan Sinterklaas en doet 'm wederom op de post 'Sinterklaas - Madrid - Spanje'. De volgende dag komt ie bij De Post aan en alle postmannen en -vrouwen gaan helemaal uit hun dak... "Jongens, een brief van het jongetje!". Één persoon opent de envelop en leest de brief hardop voor:“Lieve Sinterklaas, Hartelijk dank voor het geld voor mijn nieuwe fi ets! Heel lief van u, maar ik kwam 5 euro tekort, dus ik kan mijn fi ets nu nog niet kopen. Ik weet zeker dat u 125 euro heeft gestuurd, dus die 5 euro zullen de mannen van De Post wel scheef geslagen hebben!”

18 Nieuwsbrief december 2013

KERNWERKING

De dag van de chronisch zieke mensen bij het merendeel van onze kernen weer niet onopgemerkt is voorbijgegaan?

Ziekenzorg St. Jozef Merksem startte met een viering. Achteraf werden er op een groot scherm foto’s getoond van de verschil-lende activiteiten van het afgelopen jaar. Een leuke verrassing die heel wat fi jne reacties uitlokte. Maar… dit alles werd vooraf-gegaan door een heus ‘brunchpakket’ dat afgeleverd werd aan alle chronisch zieke mensen. Dankzij een paar gulle sponsors werden talloze brunchdozen meer dan goed gevuld. Een wel-kome en vooral lekkere verrassing!

Ziekenzorg Linkeroever trakteerde de chronisch zieke mensen op een uitgebreide koffi etafel en een heleboel gezelligheid.

Ziekenzorg Bloemendaal Schoten heeft de Dag van de chro-nisch zieke mensen dit jaar op een heel leuke manier beleefd. Op hun gezellig samenzijn kregen ze bezoek van vier school-klasjes. Zij brachten liedjes en dansjes, sommige kinderen bespeelden hun instrument, en er was zelfs een ‘meester-tovenaar’ met leuke goocheltrucjes. En als afsluiter mocht ‘de vogeltjesdans’ natuurlijk niet ontbreken… Het was een fi jne namiddag, met een frisse inbreng van enthousiaste kinderen, die ervoor zorgden dat er warmte kwam in vele harten.

Ziekenzorg Zonnebloem St. Anna startte met een viering en vergastte het gezelschap achteraf op een mooi koud buffet. De namiddag werd afgesloten met een ouderwetse bingo, een vermaak dat de tand des tijds moeiteloos doorstaat.

Ook Ziekenzorg Karekiet bood haar leden na de viering een goed verzorgde broodmaaltijd aan.

Ziekenzorg Essen Heikant volgde haar traditie en bood de zie-ken een ter gelegenheid van hun feestdag een heerlijke maaltijd aan.Ziekenzorg Hoevenen is nog relatief jong, maar mocht op de Dag van de Chronisch Zieke Mensen toch ook al 20 kaarsjes uitblazen. Zij mochten Aldegonda van de Sande, voorzitster van Ziekenzorg, verwelkomen. Haar getuigenis was pakkend en deed deugd. Tijdens het feestmaal zette de educatief medewer-ker de vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes in naam van de organisatie.

Ziekenzorg Zwijndrecht opende op 13 oktober haar traditionele praatcafé. Ondanks het gure herfstweer was er toch weer een grote opkomst. Koffi e , taart, de tombola en de tentoonstelling van de creaclub: het blijft jaarlijks heel wat Zwijndrechtenaren op de been brengen.

Ziekenzorg Avondzon Kalmthout gebruikt de opbrengst van haar jaarlijkse druivenverkoop om zieken en mantelzorgers eens extra te verwennen op hun dag. Meer dan 100 ontbijtpak-ketten werden verpakt en bezorgd bij de zieken.

Ook Ziekenzorg St. Martinus Westmalle zette de chronisch zie-ken in het zonnetje. Een voorstelling ‘Westmalle in beeld’, een heerlijk maal, muzikale ontspanning met luisterliedjes en koffi e met gebak toe: een waar feest!

Sommige kernen toch ‘dat ietsje meer’ doen ter gelegenheid van de jaarlijkse dag van de chronisch zieke mensen?

Ziekenzorg Gooreind zette de dag in met een ontbijtpakket voor alle thuisgebonden zieken. De feestzaal werd ondertussen behangen met witte ballonnen en de tafels kregen een feestelijk kleedje. Er viel immers ook een 35-jarige verjaardag te vieren! Voor die gelegenheid was ook Jan Pustjens, de educatieve van Ziekenzorg, naar Gooreind afgezakt. Hij zette de medewerkers in het voetlicht. Het feest werd ook bijgewoond door de schepen van gezondheid en welzijn. Zij kon meegenieten van het optre-den van de cabaretgroep ‘Alternatief 2000’. Deze verjaardag werd zeker met luister gevierd.

Ziekenzorg Boom Park blies op de Dag van de Chronisch Zieke Mensen niet minder dan 50 kaarsjes uit! Zij deden er zelfs twee dagen over. Op 13 oktober kwam niemand minder dan Minister President Kris Peeters de vrijwilligers in de bloemetjes zetten. De week daarna werd een feestconcert aangeboden verzorgd door andere het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie De Rupelzonen. Dit evenement was dan ook de uitgelezen gele-genheid om onze werking te leren kennen aan Bomenaars en muziekliefhebbers.

DE PYJAMA

Een bompa en bomma krijgen hun kleinkinderen op bezoek. s ’Avonds gaat de bomma de kleindochter een goede nacht wensen. Aangekomen in de slaap-kamer ziet de bomma dat de kleindochter naakt in bed ligt. Zegt de bomma: “Maar hoe ligt gij daar nu in bed?” Waarop de kleindochter: “Bomma, ge moet meegaan met uw tijd, dat is mijn pyjama.”Dan gaat de bomma goedenacht zeggen tegen haar kleinzoon. Aangekomen in de slaapkamer stelt ze vast dat ook de kleinzoon naakt in bed ligt, waarop de bomma zegt: “Maar hoe ligt gij daar nu in bed?!” Waarop de kleinzoon antwoordt: “Bomma, ge moet meegaan met uw tijd! Dat is mijn pyjama.”De bomma denkt bij zichzelf, dan zal ik dat ook maar eens proberen. Ze kruipt naakt in bed. Wanneer bompa thuiskomt, merkt hij verbaasd op: “Maar hoe ligt gij daar nu in bed?”De bomma: “Ge moet meegaan met uwen tijd, dat is mijn pyjama.” Waarop den bompa: ‘ Als dat uwe pyjama is, dan had je hem wel eens mogen strijken!”

19Nieuwsbrief december 2013

MANTELZORG

Gewoon ‘meedoen’ met wat er plaatselijk gebeurt vaak een ideaal uitbreekmoment is ?

Ziekenzorg Avondzon Kalmthout heeft dit goed begrepen en deed dan ook mee met de dorpsmarkt samen met alle vereni-gingen van de gemeente. Het volk werd gelokt met de grote spellen die Ziekenzorg ter beschikking stelt voor dergelijke eve-nementen. Ziekenzorgballonnen werden verkocht aan 1 euro, in ruil daarvoor werd de naam van de koper op een kaartje geno-teerd en diegene wiens naam het verste wordt teruggevonden mag rekenen op een mooie prijs. Ondertussen amuseren zowel kinderen als volwassenen zich met de jenga of vier op één rij. Ziekenzorg heeft zich op deze manier zeker op de kaart van de gemeente geplaatst.

Ziekenzorg St. Bavo Boechout naam deel aan de Boechoutse jaarmarkt. Zij verkochten traditioneel peperkoek en fruit. Een ideale gelegenheid om aandacht te vestigen op de werking van onze vereniging en op het jaarthema ‘doorbreek de eenzaam-heid’. In het kader van dit jaarthema werd gevraagd om de reuzegrote deurhanger te ondertekenen die dan achteraf aan de burgemeester kon overhandigd worden.

Datzelfde Boechout nam ook deel aan de jaarlijkse kwis. Sa-men met de KWB waren ze de enige twee verenigingen die zich moesten meten met de ‘echte’ kwisploegen. Omdat ‘deelnemen belangrijker is dan winnen’ werd besloten ook volgend jaar zeker mee te doen!

Ook het najaar nog uitnodigt om op stap te gaan?

Ziekenzorg St. Mariaburg Ekeren stapte de bus op richting Kempen waar ze in Veerle Laakdal het klompenmuseum bezochten. De enorme verzameling klompen sprak een taal zonder woorden. Ze vertelden ons over het schoeisel uit het verleden, het witte zand op de vloeren en de Leuvense stoof… Koffi e met gebak werd een warme afsluiter van deze trip naar het verleden.

Ziekenzorg Karekiet Borgerhout beantwoordde de lokroep vaan onze Noordzee. In Nieuwpoort werd gestart met een smakelijke lunch zodat iedereen voldoende energie had om een fl inke wandeling langs de dijk te maken.

Ook Ziekenzorg Berendrecht trok naar zee. Zij kozen voor de koningin der badsteden. Na het middagmaal in De Kinkhoorn kon het gezelschap deelnemen aan een toeristische rondrit door Oostende, een stad die veel meer te bieden heeft dan de noordzeedijk.

Ziekenzorg Brasschaat Ekeren Donk ging beestjes kijken in de Antwerpse Zoo. Voor jong en oud blijft dit een belevenis. De brilberen met hun pasgeboren baby, de altijd drukdoende stok-staartjes en de menselijke gedragingen van de apen, het blijft boeiend om te zien.

Ziekenzorg Brasschaat Driehoek trok op verkenning naar het Nederlandse nationaal park De Biesbosch. Een rondvaart met het schip De Zilvermeeuw liet hen genieten van de fauna en fl ora van dit prachtige natuurreservaat. Terug aan wal bracht de bus hen naar het nabijgelegen Breda om te shoppen en ter-rasjes te doen op de Grote Markt. Voldoende ingrediënten voor een mooie dag.

Ziekenzorg H. Bernadette Deurne ging een kijkje nemen in Has-selt, de hoofdplaats van onze Limburgse vrienden. De eerste halte was voorzien in de Abdij Herkenrode, waarin een museum voorzien is dat vertelt over de geschiedenis van deze oude site. Na de lunch in het CC van Hasselt stapte iedereen op een toe-ristentreintje voor een rondrit door de Hasseltse binnenstad.

Ziekenzorg H. Sacrament Berchem Groenenhoek ging een kijkje nemen in de stad van Felix Timmermans. Een gids loodste hen doorheen de rijke geschiedenis van Lier en liet hen de kleinste pittoreske hoekjes zien. Op de terugweg, na een verzorgde maaltijd, keek iedereen al uit naar de volgende uitstap.

Ziekenzorg Berendrecht nam deel aan het Oogstfeest in DC Molengeest. De sfeer zat er vlug in en liedjes van toen en nu werden duchtig meegezongen. Er werd zelfs een ‘ode aan Antwerpen’ gebracht door de 99-jarige Germaine. Het werd een feest met een hoofdletter F.

Ziekenzorg Borsbeek bracht een bezoekje aan hun vertrouwde radio Minerva met basis op de Antwerpse Linkeroever. Achteraf werden ze getrakteerd op het typisch gerecht: haring met ajuin-saus. Een wandeling langs de dijk van St. Anneke rondde het geheel in schoonheid af.

Ziekenzorg Hove bracht een bezoek aan Diest op een wel heel originele manier. Het gezelschap werd opgepikt door een stel gidsen die verkleed waren als de stadsnachtwachter en zijn vrouw, vergezeld van twee begijntjes. De groep werd verdeeld en één deel bezocht het negentiende eeuwse Diest, een ander deel werd door de twee begijntjes rondgeleid door het plaat-selijke begijnhof. Na het middagmaal in het ‘Vossenhol’ trok het gezelschap naar de abdij van Averbode voor een geleid bezoek. Pannenkoeken en koffi e in de lokale brasserie sloten een geslaagde trip in schoonheid af.

Bedevaarten niet alleen tijdens de meimaand op de agenda staan ?

Traditiegetrouw trekt ziekenzorg Zwijndrecht in het najaar naar het nabijgelegen Gaverland. Na de viering, opgeluisterd door het Femma-koor, werd er verzameld rond de koffi etafel in ont-moetingscentrum ’t SAC op de linkeroever.

20

KERNWERKING

Nieuwsbrief december 2013

ZO MOOI, ZO BLOND EN…

Marie was het mooiste meisje van het dorp. Op een dag belde ze me op. Ze zei: "Kom je vanavond. Er is niemand thuis."Waaaw, te gek. Dus ik ging, belde aan, ... en inder-daad, er was niemand thuis.

Zoetigheid nog steeds het ultieme lokmiddel is om volk op de been te krijgen ?

Ziekenzorg Brasschaat Driehoek doet dit al jaren met een smoutebollenbak. En alweer was het een succes.

Het ook voor onze ziekenzorgkernen altijd goed is om even ‘over het muurtje te kijken’?

Ziekenzorg Theresia Ekeren Bunt ging even een virtueel kijkje nemen in één van de buitenwijken van San Salvador. Maria van Heuckelom vertelde vanuit haar eigen ervaring hoe het is om ginds een leven op te bouwen. Het begon allemaal in 1980 toen een William Aragon de burgeroorlog ontvluchtte en naar Vlaan-deren kwam om te studeren. Al tijdens zijn studies psychologie kwam hij in contact met de kinderen die op de vuilnisbelten wo-nen. In navolging van bisschop Romero, zijn groot idool, besloot hij hieraan iets te doen. Met steun vanuit Vlaanderen richtte hij een schooltje op en een sociaal centrum. Van daaruit werden achteraf nog een aantal andere sociale projecten gelanceerd die de kinderen een andere toekomst kunnen geven dan drugs en criminaliteit. Het is altijd goed om af en toe het venster naar de wereld open te zetten!

Gewoon een namiddag ‘samen zijn’ heel wat voldoening kan brengen ?

Ziekenzorg Elshout Schoten zette op die manier haar werkjaar in. Er gebeurde niks spectaculair, maar er was wel een warme sfeer die deugd deed na een lange vakantieperiode.

Ziekenzorg H. Hart Heuvel Kalmthout organiseerde een namid-dag met liedjes en plezante verhaaltjes verzorgd door Rik Go-rissen. Het hoeft niet verteld dat de koffi emaaltijd en de babbels achteraf heel veel deugd deden.

Ook het ontmoetingsfeest van Ziekenzorg Schoten H. Familie was een voltreffer. Muzikale animatie en een lekkere maaltijd achteraf zorgde weer voor één van de plaatselijke ziekenzorg-toppers.

Ziekenzorg St. Petrus en Paulus Pulle organiseerde haar ont-moetingsnamiddag voor de eerste keer in zaal De Griffel. Zelfs de beide eeuwelingen, waar de kern terecht trots op is, waren van de partij. Een drankje, een babbel, een kaartje leggen: allemaal ingrediënten voor een leuke en warme namiddag. Tus-

sendoor kwam de verantwoordelijke van het centrum voorstel-len wat er ter plaatse allemaal te beleven valt en welk aanbod er is.

Ziekenzorg St. Jozef Merksem vierde de herfst met een diner-tje. Eerst een heerlijk middagmaal en nadien een dosis amuse-ment: het is een niet stuk te krijgen formule. Het was dan ook voor iedereen veel te snel 17 uur en tijd om naar huis te gaan.

Onze kernen nog steeds niet inboeten aan leergierigheid ?

Ziekenzorg Berendrecht organiseerde een info met als titel ‘Evenwichtig Eetplezier’. Hiertoe hadden ze een diëtiste uitge-nodigd die vertelde dat je heus geen honger hoeft te lijden om gezond te eten. De nodige vitaminen, het vermijden van calorie-enbommen en voldoende beweging: meer moet dat niet zijn. Uit de vragen achteraf bleek dat heel wat mensen naadenken over hun voeding.

Zo leerde Ziekenzorg Gooreind dat je ook al zittend kan dan-sen. Vol overgave volgde iedereen de richtlijnen van de lesgeef-ster. Omdat alle spieren voldoende calorieën hadden verbruikt, kon het gezelschap zonder schuldgevoelens genieten van koffi e met taart.

WIJSHEID DER MANWaarom houden mannen van liefde op het eerst ge-zicht? Dat bespaart tijd en geld met fl irten, bloemen, etentjes, schoenen, handtassen, juwelen, huishoud-apparaten, reizen, auto’s…WIJSHEID DER VROUWDe man is eigenlijk oneerlijk, hij ziet alleen de boom of het paaltje waartegen zijn vrouw is aangereden. De vele bomen en paaltjes die ze niet geraakt heeft, ziet hij niet.HUWELIJKSWIJSHEIDGetrouwde mannen leven niet langer, het lijkt alleen maar langer.

En… iets wordt pas onmogelijk als je zelf alle mogelijk-heden uitsluit. (Joost Zwagerman) Met ander woorden: te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid. (Albert Einstein)

21

MANTELZORG

Nieuwsbrief december 2013

VEILIG IN EN ROND DE WONINGPraatcafé Mantelzorg Schoten

Een op de drie senioren valt minstens één keer per jaar, dikwijls met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het sociaal leven. Valpartijen kunnen nochtans vaak voorkomen worden, door voldoende te bewegen, veilig te handelen en de woning op een veilige manier in te richten.Hoe zorg je voor veiligheid in en rond de woning? Hoe risico’s uitschakelen? Tips om je thuissituatie veiliger te maken. Welke hulpmiddelen zijn er om veiligheid in en rond het huis te verbe-teren?Ingrid Verbeelen en Riet Van den Sande geven een overzicht van mogelijke hulpmiddelen en praktische tips ter bevordering van veiligheid.

PRAKTISCHWanneer? Maandag 16 december 2013, van 14 tot 16.30 uurDeuren open vanaf 13.30 uurWaar? LDC ’t Cogelshof, Deuzeldlaan 49, SchotenBereikbaar met het openbaar vervoer: De Lijn bus 610, bus 620Prijs: Gratis toegang tot het praatcaféInschrijven: bedankt voor het verwittigen via mail: [email protected] of telefonisch op het nummer: 03 221 95 70.Data volgende bijeenkomsten: maandag 17 maart 2014 en maandag 16 juni 2014

Dien Lefevre

KANDIDATEN GEZOCHT

De Mantelzorgvereniging Ziekenzorg CM wil graag een tweede praatcafé opstarten en zoekt enkele vrijwilligers en ervaringsdeskundigen om deze droom mee waar te maken.

Heb jij ervaring als mantelzorger en wil je dit met anderen de-len? Wij zoeken enkele (ex-) mantelzorgers en / of vrijwilligers om samen in Antwerpen een zinvol aanbod van informatiena-middagen, activiteiten… voor mantelzorgers te ontwikkelen en praktisch te organiseren.Kan jij je voor een 4-tal namiddagen per jaar vrijmaken, plus een 6-tal overlegmomenten om deze namiddagen voor te bereiden?

WAT MAG JE VAN ONS VERWACHTEN?- Ziekenzorg CM is een vrijwilligersvereniging die aan elke vrijwilliger een verzekering aanbiedt.- Ziekenzorg CM investeert eveneens in degelijke ondersteu- ning, vorming en begeleiding.- Een toffe en enthousiaste ploeg om samen stappen te zet- ten naar een deugddoende mantelzorgwerking.INTERESSE?Neem dan vrijblijvend contact op met Dien Lefevre, [email protected] of telefonisch op het nummer 03 221 95 70.

Dien Lefevre

ARIADNEHET VOORJAAR VAN 2014De periodieke folder – zowaar een Ariadne-Nieuwsbrief - met het overzicht van ons aanbod voor het voorjaar werd weer naar zoveel mogelijk chronisch zieke mensen jonger dan 65 jaar gestuurd. Heel wat nieuwe mensen vinden zo de weg naar het Ariadne-aanbod. Bijkomende folders zijn gratis te verkrijgen via het ziekenzorgsecretariaat. Voor de deelnemers die we regelmatig tegenkomen op onze Ariadne-activiteiten wordt er de ‘Draad van Ariadne’ verstuurd. Hierin staan naast de cursussen ook de activiteiten vermeld. Op die manier blijven zij op de hoogte van dit specifi eke aanbod. Voor volgende cursussen mag nog volop promotie gemaakt worden.

VOORJAAR 2014 PLAATS MAAND1. OMGAAN MET CVS(6 s) Wilrijk Dinsdag 21, 28 januari, 4, 11, 18 en 25 februari2. ONTDEKKEN WIE JE ECHT BENT (4 s) (Nieuw) Merksem Donderdag 23, 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari 2014 3. EUTONIE VOOR BEGINNERS(5 s) Wilrijk Maandag 24 februari, 10, 17, 24 en 31 maart 20144. ENERGIE VIA ADEM EN ZANG(5 s) (Nieuw) Merksem Dinsdag 11, 18, 25 maart, 1 en 22 april 20145. LEVENSKUNST (5 s) (Nieuw) Merksem Donderdag 13, 20, 27 maart, 3 en 10 april 20146. LEVEN MET MIJN VERLIES (5 s) Kapellen Maandag 5, 12, 19, 26 mei en 2 juni 20147. CHINEES DENKEN OVER GEZONDHEID (5 s) Wilrijk Donderdag 8, 15, 22 mei, 5 en 12 juni 20148. QI GONG (5 s) Merksem Dinsdag 3, 10, 17, 24 juni en 1 juli 2014

Meer info of inschrijving? Neem contact op met secretariaat van Ziekenzorg: tel. 03 221 95 70 of stuur een mail naar [email protected].

CM-NIEUWS

Nieuwsbrief december 2013

Het jaar door met een glimlachIn 2014 breidt CM het aanbod rond tandzorgen uit voor ieder-een met een nieuw voordeel tandprothesen.

Bij de plaatsing van een uitneembare of vaste prothese krijg je 20 % van de kosten terug-betaald indien er geen tussenkomst is vanuit de wettelijke ziekteverzekering:

• 180 euro om de twee jaar voor iedereen;• 360 euro om de twee jaar als je jonger bent dan 19 jaar.

Meer info: www.cm.be/tanden

22

Verzekerd zonder leeftijdsgrensAls aanvulling op de wettelijke verzekering biedt CM facul-tatieve verzekeringen aan om de persoonlijke kosten bij een ziekenhuisopname binnen de perken te houden.

CM-Hospitaalplan en Hospitaalfi x

Zowel de kostendekkende als de vaste sommenverzekering bij hospitalisatie zijn vanaf 1 januari 2014 ook toegankelijk voor 65- plussers!

Meer info op het CM-kantoor of bij de dienst Hospitalisatie: 03 221 94 94 of via e-mail: [email protected].

Kijk ook op www.cm.be/hospitalisatieverzekering

EEN KOPJE LAVENDELTHEE

In deze Column vertelt Carine ons via eenpersoonlijke beschouwing wat het betekent om met een ziekte of aandoening door het leven te gaan. Geen grootse beschouwingen, maar eerder ‘het leven zoals het is’.

COLUMN

Nieuwsbrief december 2013 23

Ik geef graag, maar vind het moeilijk om te vragen. Een mooie eigenschap, zo op het eerste gezicht, maar soms duwt je dat wel in de eenzaamheid van een soort van Florence Nightingale, die vast ook wel heel wat avonden naar haar teen-punten heeft zitten staren op haar kaarsverlichte kamertje. Ook vragen is een kunst, een les in nederigheid.

Dat ik na het overlijden van mijn hondenmaatje Milou de vraag-toer op moest gaan was me al een hele poos voor dat tijdstip overduidelijk. De leegte die ze achterliet was zo immens dat ik doodsbenauwd was om er in te verzwelgen. Ik had me dan ook danig voorbereid op dat onvermijdelijke afscheid, want de klok tikt voor ieder van ons en vaak vergeten we hoe snel de dagen verglijden en hoe relatief tijd is: mooie jaren lijken sneller te gaan dan eenzame momenten. Dat ik Milou ooit op één of andere wijze terug ga ontmoeten daar ben ik heel zeker van. Om het even met fi lmische woorden te zeggen - uit de kaskra-ker ‘Gladiator’ - “I will see you again, but not yet... not yet.” Ik ben hier waarschijnlijk nog een tijdje en het is dan toch wel de bedoeling om dit leven op een opbouwende wijze te beleven.

Heel het afscheid van Milou leerde me vooral het leven op een rustige manier te omarmen en met een open blik te kijken wat er dan op je afkomt. De pijn en het gemis zijn onvermijdelijk maar kan je ook zien als teken dat wàt je samen beleefde zo onvoorstelbaar kostbaar was. Het is een verdriet dat gekop-peld is aan leven en loslaten, een gezond verdriet, en ik liet het toe. Wegvluchten in de verleidingen die de roes-duivels me infl uisterden deed ik héél bewust niet. Ik had al ondervonden dat die vluchtwegen enkel leidden tot een nog dieper verdriet dat onder invloed van de chemische troep niet eens meer echt was. En dus besloot ik mijn deur in kwetsbaarheid te openen en te vragen, een kunst die me niet eigen is en die heel wat moed vereist van een koppige ziel.

Tot mijn eigen verbazing was de wereld heel wat warmer in haar omhelzing dan ik verwachtte, maar ik leerde wel op àndere deuren te kloppen dan de gebruikelijke. Het heeft totààl geen zin je vuisten rauw te kloppen op dovemans-deuren, er zijn nu eenmaal mensen die hier niet ontvankelijk voor zijn en die kan je op zulke kwetsbare momenten best mijden.

Je herkent ze vlug: ze zijn altijd overvloedig aanwezig als je gevend bent en prijzen je dan de hemel in met bakken stroop tot je, als een kind dat te veel suiker consumeert, helemaal wild in overdrive staat door die foute energie-boost. Het diepe dal waarin ze je achterlaten tijdens je mindere momenten verleidt je soms tot méér geven zodat je even terug de kick kan voelen,

maar het is een vicieuze cirkel die steeds weer terug leidt naar de eenzaamheid.

Op pad dus naar duurzame voeding! En die herken je pas als je uitgehongerd, bewust gaat genieten van eerlijke brokjes on-verwachte aandacht. Ik trachtte mijn leven op te vullen, fl ink te zijn en doordacht te plannen, maar de waarheid is dat ik na een goedgevulde dag vol vrijwilligerswerk als een hoopje ellende zat te snikken in mijn auto langs de kant van de weg, bang om naar mijn lege huis te rijden waar niemand op me wachtte. Het zijn kruispunten in je leven. Je kunt dan kiezen voor een verdoving in de vorm van een fl es wijn, of in alle nederigheid de telefoon nemen en smekend vra-gen aan een druk bezette vriendin of ze even tijd kan maken. En wat je nooit had durven hopen gebeurt dan toch… De deur opent zich en je wordt omarmd met tijd, warmte en een kopje lavendelthee op een plaid in een zonnige tuin. Het zijn zulke momenten die het leven zinvol maken. Je vergeet ze nooit.

Het gaf me terug vertrouwen, het gaf me eigenwaarde en het maakte dat ik aan de sterren durfde te vragen: “Ik kan deze eenzaamheid niet dragen, geef me a.u.b. een doel, een levensmaatje, een gezel…” En kijk. Wàt deed me toch steeds weer verzeilen op die site van het dierenasiel waar de foto van een oud wit mormeltje me raakte? Ik weet het niet, maar het liet me niet meer los. Net als ik, had dit tienjarig hondje iemand dierbaar verloren – zijn vrouwke was gestorven - en zat hij weg te kwijnen in de goedbedoelde maar chaotische omgeving van het asiel. Hij overleefde, net als ik, maar snakte naar wat meer dan dat.

Je raadt het al. Op een dag ben ik gaan kijken en trippelde hij met me mee, hup mijn wereld in. Het leven kan héél erg een-voudig zijn, als je de sprong durft te maken en je openstelt voor de liefde die toch nog wel aanwezig is. Sluit je deur niet, maar zet ze open op een kier, en misschien word ook jij verrassend getrakteerd op een wolkje warmte, een maatje dat je vergezelt en… een kopje lavendelthee.

Carine

KERSTWENSEN

Ik hoop dat er onder jouw kerstboom een geschenkje ligt voor iedereen.Doosjes menselijke warmte, zakjes vol geduld,liefde en respect in mooie papiertjes gehuld.

Ik hoop dat er in jouw kerstboom aan iedere tak wat wensen hangen,voor de één wat minder zorgen,voor de ander een lieve medemens,voor de één de armoede wat minder verborgen,voor de ander een eigen nieuwjaarswens.

Ik hoop dat elk lichtje in jouw boom voor een ander brandt,de groene voor de mensen zonder hoop,de blauwe voor de rustelozen,de rode voor al wie om liefde vraagt,de gele voor wie een zon mist in zijn leven,de heldere voor al wie richting zoekt.

De piek,die is voor jou,als kroon op het werk,als dank voor je inzet,als wegwijzer uit armoedeals schouderklop voor wie je bent.

Het Ziekenzorg-secretariaat wenst jou en je familie warme kerstdagen en een vurig 2014!