Krantje December 2013

9
1 Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem Schoolkrantje december 2013 Nieuws uit de eerste kleuterklas : Kerst in de 1° kleuterklas We zetten een boom…een hele mooie boom, een boom om van te dromen…van ’t kindje dat zal komen! zingt de juf erbij. Maar in onze boom komen er eerst lichtjes… oei alleen maar lichtjes. Heel verschillende reacties bij de vriendjes: van ‘Oooo ‘ tot ‘ ‘t is niet mooi!’ Voor die kleuters is de boom pas mooi als er ook kerstballen in hangen. Maar de volgende dag komen er kerstballen bij. Iedereen helpt mee om de boom te versieren en ja hoor, alle kinderen zijn fier op ‘hun’ boom. We zingen nu : “Kerstmis vieren, boom versieren, lichtjes hier, lichtjes daar…maar we zijn nog lang niet klaar. Kerstmis vieren, boom versieren, kerstbal hier, kerstbal daar, maar we zijn nog lang niet klaar”. Want er komen nog slingers bij en sterren en klokjes. Dus zingen we verder “Kerstmis vieren, boom versieren, slinger hier, slinger daar, maar we zijn nog lang niet klaar. … Sterrretje hier, sterretje daar, ..klokje hier, klokje daar, zo nu is de kerstboom klaar!!!”

description

Schoolkrant van de Vrije Kleuterschool St.-Vincentius Bissegem

Transcript of Krantje December 2013

Page 1: Krantje December 2013

1

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

Schoolkrantje december 2013

Nieuws uit de eerste kleuterklas :

Kerst in de 1° kleuterklasWe zetten een boom…een hele mooie boom, een boom om van te dromen…van ’t kindje dat zal komen! zingt de juf erbij.Maar in onze boom komen er eerst lichtjes… oei alleen maar lichtjes. Heel verschillende reacties bij de vriendjes: van ‘Oooo ‘ tot ‘ ‘t is niet mooi!’ Voor die kleuters is de boom pas mooi als er ook kerstballen in hangen.Maar de volgende dag komen er kerstballen bij.Iedereen helpt mee om de boom te versieren en ja hoor, alle kinderen zijn fier op ‘hun’ boom. We zingen nu : “Kerstmis vieren, boom versieren, lichtjes hier, lichtjes daar…maar we zijn nog lang niet klaar. Kerstmis vieren, boom versieren, kerstbal hier, kerstbal daar, maar we zijn nog lang niet klaar”. Want er komen nog slingers bij en sterren en klokjes. Dus zingen we verder “Kerstmis vieren, boom versieren, slinger hier, slinger daar, maar we zijn nog lang niet klaar. …Sterrretje hier, sterretje daar, ..klokje hier, klokje daar, zo nu is de kerstboom klaar!!!”

Vriendjes en vrede zijn begrippen die we aan jonge kleuters moeilijk kunnen uitleggen.We gebruiken hiervoor een symbool nl. licht. Dit illustreren we door het licht in de klas te doven ’s morgens en in het donker rond de zandtafel te komen. Hier steken we één voor één kaarsen aan, dikke, dunne, lange en korte verjaardagskaarsjes (die snel kunnen opbranden), theelichtjes, drijfkaarsen in een bakje water, ….kortom tot er veel licht is en het heel gezellig wordt bij de zandtafel. Want in het donker is niet zo leuk, bij het licht wel… daar worden we blij van, dat doet deugd! Wij leren onze kleuters dat ze elkaar ook kunnen blij maken door dingen te doen voor elkaar. Ze kunnen voor iemand een lichtje zijn. Samen spelen, samen delen, iemand helpen, een lief woord of klein gebaar…. Een lichtje voor elkaar.

Dan komen we toch bij het kerstverhaal! Jezus is gekomen om de mensen te leren vriendjes te zijn. Om ons te leren hoe we een lichtje kunnen zijn voor iemand…

Page 2: Krantje December 2013

2

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

Het kerstverhaal vertellen we natuurlijk ook : eerst met grote prenten en dan spelen we het met de beeldjes. De kleuters zijn verontwaardigd als ze horen dat er geen plaats was in de herberg voor Jozef en Maria…. Dit zegt toch alles, daar zouden sommige grote mensen een voorbeeld aan kunnen nemen. Gelukkig vonden ze een plaats bij de herders in een stal.

Lied :Er brandt een kaarsje in de klas,kijk het is een lichtje, dat is fijn.Er brandt een kaarsje in de klas, nu zal het niet meer donker zijn!Lichtjes in de kerstboom, lichtjes overal,Jezus is geboren in de stal.

We zullen dit verhaal verschillende keren herhalen en ook naspelen met verkleedkleren.En ook een mini-kerstfeest mag niet ontbreken. Lekkere koekjes bakken om dan bij ons feestje te delen met onze vriendjes. Van eenvoudige dingen kunnen we toch heel blij worden.We wensen jullie alvast veel vreugde en een “warme” Kerst met veel licht.

Kerstgroeten van juf Ria en juf Jo.

Menu januari :

Page 3: Krantje December 2013

3

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

Sinterklaasontbijtpakketten : We houden eraan om iedereen die heeft bijgedragen aan de ontbijtpakkettenactie van harte te bedanken!Dankzij jullie hebben we een mooie extraatje kunnen inzamelen. Vanaf begin 2014 zullen de resultaten merkbaar zijn in de kleuterklassen.We houden jullie zeker op de hoogte!

En de Sint kwam op bezoek : Op woensdag 4 december konden alle kleuters en de kinderen van het 1ste en 2de leerjaar genieten van een leuke sintshow ”Kom van dat dak af!”.Lespiet moest Leerpiet leren hoe je op het dak leert lopen. Ook het gooien van snoepgoed moest aangeleerd worden. De Sint toonde zich een geduldig man en alles liep uiteindelijk goed af.

Vrijdag 6 december kwam de Sint dan nog eens langs in de klas. Dat moet ergens in de nacht van donderdag op vrijdag zijn geweest, want toen de kleuters vrijdagmorgen in de klas aankwamen, waren ze verrast door wat ze zagen : Sint en zijn pieten hadden niet alleen snoepgoed gebracht, maar hadden ook heel wat nieuw speelgoed voor in de klas meegebracht! Het werd natuurlijk nog een superfijne dag!

WELKOM aan de nieuwe peuters : Vanaf 6 januari verwelkomen we opnieuw 9 peuters in de klas van juf Sofie :Rune, Flore, Taariq, Aliya, Warre, Louis, Robbe, Wolf en Achiel. Van harte WELKOM!!!Juf Stefanie en juf Julie (van onze opvang) zullen op maandagnamiddag, dondernamiddag en op vrijdag hulp bieden in de peuterklas. Op dinsdag en woensdagvoormiddag helpt kinderverzorgster juf Karen steeds een handje.

Oproep :We willen graag nog even jullie aandacht voor volgende puntjes : - Mogen we vragen om kleuters enkel naar school te sturen als ze koortsvrij zijn? Ook wanneer uw kleuter last heeft van diarree of misselijkheid is het niet wenselijk dat hij/zij naar school komt. Op deze manier willen we eventuele besmettingen naar andere kleuters toe voorkomen. Alvast bedankt voor jullie begrip!- Nog een oproep om alle kledij te naamtekenen. Dit voorkomt heel wat discussies. Dankjewel!

Poppenkast :Kleuters kunnen erg genieten van poppenkast. Dit gebeurt veel in de klas, maar enkele keren per schooljaar organiseren we dit voor alle kleuters. Tijdens deze activiteit komen alle kleuters en peuters samen in de gymzaal en kijken en luisteren ze naar een poppenspel.

Page 4: Krantje December 2013

4

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

Deze keer ging het hierover :

De poppenkast ging over Cezar die op bezoek ging bij Nellie thuis. Nellie vroeg Cezar haar te helpen met het versieren van de kerstboom want binnenkort is het Kerstmis.Samen haalden ze alle spullen van de zolder en begonnen ze met het versieren van de kerstboom. Er kwam heel wat woordenschat aan te pas. ( op de voorbije pedagogische studiedag werd hier hard aan gewerkt)Nellie dacht bijvoorbeeld dat er een stok in de boom moest. "Maar nee", zei Cezar. "Dat is een piek.".... Zo werd de kerstboom versierd, dansten ze op kerstmuziek en nodigde Nellie Cezar uit om samen met haar Kerstmis te vieren.Alle kleuters hebben super genoten van het leuke poppenspel!(juf Evelien)

Nieuw leven :

Welkom aan Timeo, Kelia en Maxens , broertjes en zus van Claire (3A) en Donato (1B).Ook welkom aan Elizabeth, zusje van Samuel (2B) en Lynn-Marie (3A).Van harte proficiat aan de fiere ouders!

Kalender januari : - ma. 06/01 : Instapmoment peuters

NM : nascholing secretariaat : digitaal aanmeldingssysteem Kortrijk- di. 07/01 : 16.15u : OST in LK (Overleg schoolteam in de leraarskamer)- wo. 08/01 : Nascholing juf Evelien (Differentiëren in de kleuterklas)- do. 09/01 : 8.30u : Algemeen consult 2C

Opleidingsdag nieuwe software (secretariaat + directie)- vr. 10/01 : 17.30u : Nieuwjaarsreceptie SG De Wijngaard in OC Aalbeke(team)- ma. 13/01 : Opleidingsdag nieuwe software (secretariaat + dir.)- wo. 15/01 : Opleidingsdag nieuwe software (secretariaat + dir.)- do. 16/01 : 8.30u : Algemeen consult resterende kleuters 2KL- vr. 17/01 : Nascholing juf Nathalie (dag van de bewegingsopvoeding)- ma. 20/01 : College directies in Aalbeke- di. 21/01 : voorstelling van de nieuwe axen (gymzaal)- wo. 22/01 : Kleuterglibberen in Finlandia (2KL)- do. 23/01 : Toetertest (3A) - vr. 24/01 : Toetertest (3B)- ma. 27/01 : ProfS (opleiding startende directies in DPB Brugge)- di. 28/01 : ProfS (opleiding startende directies in DPB Brugge)

Page 5: Krantje December 2013

5

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

- ma. 03/02 : Instapmoment peutersNascholing juf Ria en juf Jo (Een webblog met de klas)Start voorrangsperiode inschrijvingen (broertjes/zusjes + kinderen personeel)

(cfr. volgend artikel)

Naar school in Kortrijk (en alle deelgemeentes) : (Bron : De Stadskrant – december 2013)Trekt je kleine spruit binnenkort naar de schoolbanken en ben je nog op zoek naar een geschikte school? Dan lees je hier hoe dat in zijn werk gaat. Alle scholen in het kleuter- en lager onderwijs in Groot-Kortrijk volgen namelijk dezelfde inschrijvingsregels.

JE KIND IS GEBOREN IN 2011 EN NOG NIET INGESCHREVEN :Je kan nog inschrijven in de loop van januari 2014!Doe je dit niet, dan moet je je kind aanmelden via de computer tussen 17 februari en 14 maart 2014.

JE KIND IS GEBOREN IN 2012 :- Zit er al een ouder broertje of zusje in de school van je keuze? Schrijf dan in van 3 februari t.e.m. 14 februari 2014. - Er zijn nog geen broertjes of zusjes ingeschreven in de school van je keuze?Je meldt je kind aan via de computer vanaf 17 februari t.e.m. 14 maart 2014.Dat doe je op deze site : www.naarschoolinkortrijk.be Wie daar wat hulp bij wenst, kan zeker terecht op school!(Opgelet! De lagere school is een andere school! Wie daar een broertje of zusje heeft, mag pas aanmelden voor de kleuterschool vanaf 17 februari!)

JE HEBT TE LANG GEWACHT OM AAN TE MELDEN OF IN TE SCHRIJVEN :Er is nog een laatste kans om je kind in te schrijven vanaf 5 mei 2014, dit rekening houdend met het feit of de maximumcapaciteit in de school van je keuze niet is overschreden.

Er zijn 2 infomomenten gepland in het dakcafé van het Stadhuis in Kortrijk. Die gaan door op maandag 20 januari 2014 om 14u of om 19.30u. Wie daar niet aanwezig kan zijn, is zeker welkom op onze school voor wat meer uitleg.AANMELDEN? HOE DOE JE DAT?Surf naar www.naarschoolinkortrijk.be en klik verder op basisonderwijs.

1. kies een top 5 van scholen voor je kind.

2. zet je eerste keuze ook op de eerste plaats, tweede keuze op de tweede, …

Opgelet! Aanmelden betekent niet dat je kind is ingeschreven!

Page 6: Krantje December 2013

6

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem

Ben je aangemeld via de website, dan ontvang je vanaf 24 maart een uitnodiging om je kind te gaan inschrijven. Daarmee trek je dan in de periode van 24 maart t.e.m. 30 april 2014 naar de school die jou is toegewezen om in te schrijven. Tijdens de paasvakantie kan er niet worden ingeschreven.

Voor de fijnproevers :Recept "Krokante Nieuwjaarswafeltjes” gebakken in de klas van juf Sofie, samen met de peuters voor het Kerstfeestje.

NODIG:500 gr bloem, 500 gr rietsuiker of gewone witte suiker, 300gr boter, 4 eieren --- ik nam maar de helft van alles! WAT TE DOEN?Smelt de boter en voeg er de suiker aan toe.Meng de eierdooiers met een scheutje whisky (deed ik niet).Voeg beetje bij beetje de bloem aan het mengsel en goed roeren.Klop het eiwit stevig en meng dat er bij!Wafelijzer op stand 7.

!!!!!! Voor deze hoeveelheid ben je wel een 3 tal uren zoet om alles te kunnen bakken, leg 4 hoopjes deeg (koffielepeltje is genoeg) op het fijne, hete ijzer...

En bakken maar...Groetjes, juf Sofie

Beste wensen :

Page 7: Krantje December 2013

7

Schoolkrant van kleuterschool Sint-Vincentius Bissegem