Amateurgras nr.2 2010

48
Amateur gras De voetbalkrant van Groningen, Friesland en Drenthe ® 5e jaargang nummer 2, augustus 2010 Foto: Gerrit Boer Met v.v. Tynaarlo 3 willen we op de platte kar Robin Mulder gaat weer een stapje omhoog Maurice Koolhof (9) wil kampioen worden en ballen afpakken De Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging Chiropractische Kliniek Emmen biedt FC Emmen de helpende hand “We gaan voor het linkerrijtje” André Keizer probeert iedereen tevreden te stellen ‘Je hebt niet zomaar twintig goede spelers’ Dromen geen bedrog voor Ruud Jalving en Peter Timmer www.amateurgras.nl Door het voetbal aan elkaar verbonden Een frisse kijk op een gezonde leefstijl Youri Hiemstra (10) vindt verliezen niet leuk

Transcript of Amateurgras nr.2 2010

Page 1: Amateurgras nr.2 2010

Amateur grasDe voetbalkrant van Groningen, Friesland en Drenthe

®

5e jaargang nummer 2, augustus 2010

Foto: Gerrit Boer

Met v.v. Tynaarlo 3 willen we op de platte kar

Robin Mulder gaat weer een stapje omhoog

Maurice Koolhof (9) wil kampioen worden

en ballen afpakken

De Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging

Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw jeugd in bewegingbrengt en houdt. De Foundation doet dat door projecten op te zetten en te ondersteunen diesport en spel stimuleren. Dat gebeurt altijd samen met verenigingen, scholen, sport-bonden, bedrijven en overheden, want: “ Alleen kun je niets, je moet het samen doen”.

“ Je denkt er niet altijd bij na, maar als je de mogelijkheid hebt om iets voor een ander te doen, dan moet je dat doen”.

Uit die visie ontstond in 1997 de Johan Cruyff Foundation, opgericht door Europees voetballer van de eeuw Johan Cruyff.

De Johan Cruyff Foundation is een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van het geestelijk en lichamelijk welzijn vankinderen en jongeren.

Cruyff Courts

Een Cruyff Court is een moderne invulling vanhet aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken, maar dat doorde jaren heen vaak is opgeofferd doorverstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Couts wordt de functie die het oude trapveldhad, weer terug in de wijk gebracht. De kinderen uit de buurt krijgen een goede, velige plek om te sporten en door de samen-werking met de buurt, overheid, corporaties, scholen, sport- en voetbalverenigingen, en hetlokale bedrijfsleven heeft het Cruyff Court ookeen belangrijke sociale functie in de wijk.

Wij geloven dat sport een belangrijk onder-deel is van de ontwikkeling van ieder kind.Wij zien in sport een ideaal middel om anderedoeleinden te bereiken, bijvoorbeeld voor-lichting op het gebied van gezondheidszorgen scholing, het aankaarten van thema’s zoalsnormen en waarden, integratie en samenwerken. Wij hebben bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die gehandicapt zijn of in een minder kansrijkeomgeving opgroeien.Wij realiseren dat wij een maatschappelijk belang dienen en richten ons naast de jeugdzelf ook op hun omgeving.

Onze betrokkenheid is deskundig, transparant,laagdrempelig en zeer toegankelijk.Het citaat “ Alleen kun je niets, je moet het samen doen” loopt als een rode draad door onze organisatie en dragen wij ook naar buiten toe.

De Cruyff Foundation brengtjeugd in beweging!

Met de Cruyff Courts proberen we aan die behoefte de voldoen en in samenwerking metde gemeente willen we een goede en veilige sport- en speelplek creëren in de wijken. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar thema’s als gezondheid, integratie, samen spelen en respect voor elkaar centraal staan.

Meedoen, Leren, WinnenMeedoen, Leren, Winnen is hét project om dejongeren te betrekken bij de Cruyff Courts ende kans te geven hun verantwoordelijkheidte tonen. Meedoen, Leren, Winnen is er op gericht omjongeren, die normaal gesproken niet makkelijk te bereiken zijn, actief in te zetten bij activiteiten in de wijk en op het Cruyff Court. Hierbij wordt ingespeeld op de behoeftevan sportbuurtwerkers om jongeren meer te binden aan de wijk en ze in te zetten bij de organisatie van evenementen.

Het project biedt jongens en meisjes (tussende 14 en 18 jaar) die actief zijn op en rond de Cruyff Courts een lesprogramma aan waarin ze gestimuleerd worden om een bijdragete leveren aan de buurt, aan elkaar en te investeren in hun eigen ontwikkeling.Gedurende een periode van 6 tot 8 weken leerteen groep van ongeveer 8-10 jongeren onder begeleiding van opleiders van het Johan Cruyff

Institue for Sport Studies en het lokale sport-buurtwerk of jongerenwerk, hoe zij zélf een evenement voor de wijk moeten organiseren.Het geleerde wordt uiteindelijk in de praktijk gebracht door het organiseren van het evenement, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbaltoernooi. Dit toernooi wordtgeorganiseerd voor verenigingen, scholen ende jeugd in de buurt.

Meer informatie en interesse

Heeft u als gemeente interesse in het projectMeedoen, Leren, Winnen, mail dan voor meer informatie naar [email protected] naar [email protected]. Meedoen, Leren, Winnen.

Meedoen, Leren, Winnen is een samenwerkingtussen het Johan Cruyff Institute for Sport Studies en de Johan Cruyff Foundation enwordt mede mogelijk gemaakt door de KNVBen de Ministeries van VWS en WWI.

Chiropractische Kliniek Emmen biedt FC Emmen

de helpende hand

“We gaan voor het linkerrijtje”

André Keizer probeert iedereen tevreden

te stellen

‘Je hebt niet zomaar twintig goede spelers’

Dromen geen bedrog voor Ruud Jalving en Peter Timmer

www.amateurgras.nl

Door het voetbal aan elkaar verbonden

Een frisse kijk op een gezonde leefstijl

Youri Hiemstra (10) vindt verliezen niet leuk

Page 2: Amateurgras nr.2 2010

Chiropractische Kliniek Emmen biedt FC Emmen de helpende hand

Colofon5e jaargang nummer 2, augustus 2010

Coverfoto: Gerrit Boer

Voorwoord: Gerrit Volkers

Fotografie:Bart OosterveldWouter SmitGerrit BoerPeter StevensJan AnningaAnne MeinemaGerrit van Goor

Administratie: Marga Wieringa

Redactie:Symen BosmaJan HouwingJohan StaalKristian EldersWim Hegen Vormgeving:Hoezo14 vormgeving & communicatie

Oplage: ca. 21.500 exemplaren.

Verspreiding:Alle amateurvoetbalclubs provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Klachten verspreiding:Marga WieringaTel.: 050-314 22 44

Speciale dank aan: Alle verenigingen, voor het meewerken aan deze uitgave.

Aansprakelijkheid: Aan de inhoud van de artikelen en advertenties is veel aandacht besteed. De redactie en de uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden in de tekst.

Overname: Overname van artikelen uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Tips en foto’s: Voor tips, leuke foto’s, verhalen, etc. kunt u een mail sturen naar: [email protected] plaats dit direct op www.amateurgras.nl

Accountmanagers:Arnold BosDetlev CoopmanRon JongsmaMichel HofkampRené Dijkstra Directie / uitgever: Dhr. Gert Boerema

Uitgever en copyrighthouder: Martini Media BV Hoendiep 1409743 AR GroningenTel 050-314 22 44Fax 050-314 22 [email protected]

Abonnement: Wilt u deze krant ook ondersteunen, per post ontvangen, geen uitgave hoeven missen en als eerste lezen? Neem dan een abonnement op Amateurgras en ontvang deze 4 x per jaar voor maar €30,00 incl. BTW. [email protected] of bel 050-314 22 44

De Chiropractische Kliniek Emmen is in een jaar tijd een begrip in Emmen en omgeving geworden. Het medisch centrum, dat gevestigd is in het gebouw met de fraaie naam de Kop van Zuid aan de Boermarkeweg 44H pal tegenover het Scheperziekenhuis, heeft inmiddels zeer veel cliënten die op uiteenlopende manieren geholpen worden in de privékliniek. Algemeen directeur Hans Lauxen gelooft dat er op medisch gebied nog veel winst te halen valt. En dan met name in het samen aanbieden van medische zorg en het versterken van elkaars mogelijkheden. Niet alleen Chiropractie, maar ook Magnesiumbehandelingen, Fysiotherapie, Infraroodtherapie en Massagetherapie zijn allemaal te vinden bij de Chiropractische Kliniek Emmen. Samenwerking van verschillende medische disciplines onder één dak om zo snel en optimaal mogelijk een ‘medisch probleem’ te kunnen oplossen.

FC EmmenAlgemeen directeur Hans Lauxen houdt niet van half werk. Al vrij snel na het openen van zijn vestiging in Emmen kwam de voormalige wereldkampioen Tai Chi in contact, met Gerrit Volkers. De aimabele directeur van FC Emmen had net het ‘stokje’ overgenomen van Henk Eisink en voelde snel iets voor de aanpak en filosofie van Hans Lauxen. Sportliefhebber Lauxen pikte het signaal van Volkers op en bood aan om FC Emmen op medisch gebied een helpende hand toe te steken. Zo gezegd, zo gedaan. Aan de prille start van het seizoen bezochten selectie en staf voorafgaand aan het eerste oefenduel tegen Bargeres de privékliniek van Lauxen. Niet vrijblijvend, maar voor een medische checkup.

Voordat er een bal getrapt was in de voorbereiding werden alle spelers van FC Emmen dus medisch gescreend in de Chiropractische Kliniek op de Kop van Zuid aan de Boermarkeweg. Amateurgras mocht er bij zijn en zag dat ondanks de vrolijke stemming het er serieus aan toe ging en dat de spelers van FC Emmen er veel aan gelegen is om (zo lang mogelijk) blessurevrij te blijven en zichzelf topfit te houden.

BalansDe complete selectie van FC Emmen is op zaterdagmiddag 10 juli aanwezig in Chiropractische Kliniek Emmen. Zestien spelers, hoofdtrainer Harry Sinkgraven, zijn assistenten Jannes Wolters en Joseph Oosting, keeperstrainer Richard Moes

en technisch manager Azing Griever wandelen de rustgevende medische kliniek binnen. Ze komen allemaal één voor één aan de beurt om gescreend te worden door een chiropractor en om twee balanstests door fysiotherapeuten te ondergaan. De medische gegevens worden samen bekeken en daarna opgeslagen. De medische staf van FC Emmen kan er zijn voordeel mee doen in de (nabije) toekomst en ook de spelers zelf. ‘Ik weet dat mijn linkerkant sterker is, maar nu zie ik de bewijzen ook’, zegt spits Ruud ter Heide, nadat hij alles heeft afgewerkt. ‘Ik draai altijd over links, terwijl rechts mijn sterke been is. En dat komt er nu uit.’ Ter Heide krijgt uitgebreid uitleg op welke punten hij zich nog kan verbeteren. ‘Dat ga ik zeker doen’, zegt de FC Emmenspits, ‘want ik probeer me altijd te verbeteren en sterker te worden.’

Sensamove en SensbalanceDe Sensbalance en de Sensamove doen onverbiddelijk hun werk. Op de Sensbalance moet zittend allerlei oefeningen gedaan worden. Bij de Sensamove moet dat staand gebeuren. Het draait om de balans en de stabiliteit van het lichaam. Voorwaar geen gemakkelijke opgaven, waarbij de spelers zichzelf nogal eens teleurstellen. Zo ook Sander Fischer. Hij heeft veel plezier tijdens de oefeningen, maar ook bij hem valt het resultaat wat hem betreft enigszins tegen. ‘Het is zo moeilijk om de juiste balans te vinden’, oppert hij tegen ploeggenoot Guus de Vries, die zich ook uitgebreid laat informeren over zijn medische stand van zaken. ‘Ik ben topfit en heb alle blessureleed achter me gelaten’, zegt de 28-jarige verdediger, die in het verleden meerdere malen met zware blessures en lange revalidaties is geconfronteerd. ‘Ik voel me nu goed, maar vandaag wil ik wel graag weten hoe ik er voor sta en wat ik nog kan verbeteren en trainen. De tests komen me trouwens niet onbekend voor, want tijdens mijn revalidatie heb ik heel veel stabiliteitsoefeningen gedaan. En dat zijn deze oefeningen eigenlijk allemaal.’

ProactiefAlgemeen directeur Hans Lauxen ziet het allemaal met genoegen aan. Hij praat links en rechts met spelers en leiding van FC Emmen, geeft graag aan iedereen die het maar wil een rondleiding en adviseert ondertussen ook nog. ‘Het gaat er vandaag om om preventief bezig te zijn. Dan kan de medische staf van FC Emmen sneller beginnen met een eventueel herstel na een blessure en is het dus ook goedkoper voor de club’, geeft Lauxen aan. ‘Vaak wordt er veel te laat gereageerd op een blessure en loop

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 3: Amateurgras nr.2 2010

je achter de feiten aan. Het is beter om elkaar te versterken.’ Iets waar hoofdtrainer Harry Sinkgraven en technisch manager Azing Griever direct mee instemmen. ‘Uiteraard grijpen we elke kans aan om blessures te voorkomen en de groep conditioneel nog sterker te maken’, beaamt Griever de woorden van Lauxen. ‘Dit

hebben we nog nooit zo gedaan en kun je ook zien in de professionalisering van FC Emmen.’ Trainer Sinkgraven hoopt dat de samenwerking met de Chiropractische Kliniek Emmen op termijn een positief effect heeft op de lichamelijke gesteldheid van de spelers. ‘Natuurlijk hoop ik dat de samenwerking ons goed zal doen. Wij kunnen hopelijk optimaal gebruik maken van hun ‘knowhow’. Ze kunnen ons vast in de preventie vooruit helpen en anders bij een revalidatie er voor zorgen dat spelers sneller terug komen.’

Ideale omgevingDe Chiropractische Kliniek Emmen, gevestigd in de kop van zuid in Emmen, straalt een enorme rust uit. Prachtige foto’s, spreuken van alle tijden en uit verre oorden en een aankleding die er mag

zijn, stellen de cliënt direct op het gemak en creëren een ideale omgeving om bijvoorbeeld een blessure snel te laten herstellen. Geen haast, geen stress, maar aandacht is het devies van Lauxen en de medische staf van de Chiropractische Kliniek Emmen. ‘We nemen de tijd voor onze cliënten’, geeft de algemeen directeur aan. ‘Iedereen wordt

hier bij binnenkomst onmiddellijk gastvrij ontvangen en op het gemak gesteld. Daarna vindt een uitgebreide intake plaats. Dan pas wordt een behandelplan opgesteld, waarbij ook gekeken wordt naar samenwerking in de behandeling binnen onze kliniek. Dat kan bij ons, omdat we verschillende disciplines aan kunnen bieden.’ Lauxen weet ook dat de cliënt zelf ook een verantwoordelijkheid heeft. ‘Alles is gericht op aandacht. Wij kijken niet op tijd, omdat je met een zorgvuldige behandeling sneller resultaat boekt. Zelf moet de cliënt ook aandacht besteden en de tijd nemen. Goed voor je lijf zorgen is namelijk van groot belang voor een goede gezondheid. In de Chiropractische Kliniek willen we waar nodig graag zoveel mogelijk onze bijdrage daaraan leveren.’

Chiropractische Kliniek Emmen kan medisch veel doen voor amateurclubs

De Chiropractische Kliniek Emmen wil (ook) met amateurclubs graag meedenken over het voorkomen en behandelen van blessures. Algemeen directeur Hans Lauxen biedt dit vrijblijvend aan de amateursporters aan. ‘De chiropractie is nog vaak te weinig te vinden in de sport, maar kan een welkome aanvulling zijn. In mijn kliniek kunnen wij amateursporters screenen en met verenigingen kijken waar we kunnen helpen. In Nederland komen we vaak pas in actie als er een blessure is. In andere landen gaat men veel meer preventief te werk. Dat zou ook goed zijn voor amateurverenigingen. Daar wordt minder getraind, maar kan met behulp van onze kliniek wel gekeken worden waarop vooral getraind moet worden. Dan snijdt het mes dus aan twee kanten, zowel voor ons als voor de vereniging. Op medisch gebied bij de amateurs kunnen en willen wij ze graag helpen en adviseren om preventief te werk te gaan en spelers met blessures sneller te behandelen en eerder te laten terugkomen.’Voor meer informatie: www.helpmijnrug.nl

Page 4: Amateurgras nr.2 2010

Koeltechniek:Commercieel en Industrieel• Koelmeubelen• Koel- en vriescellen• Koel- en vriesinstallaties• Procesregeling

Klimaatbeheersing• Airconditioning• Bedrijfsventilatie• Luchtbehandelingkasten• Warmtepompen

U bent van harte welkom inonze 500 m2 grote showroomin Vries.

Koeltechniek Dorenbos,Coolings Systems Holland enKoelAirco maken deel uit vanKoelGroep Dorenbos.

Postbus 55, 9480 AB VriesHandelsweg 329482 WE Vries/TynaarloBedr.terr. Vriezerbruga/d A28, afslag 35Telefoon (0592) 530 310Fax (0592) 530 315

Internet: www.koelgroep.nlE-mail: [email protected]

0000 - Adv fc 120x70:opmaak 19-08-2008 13:40 Pagina 1

Koeltechniek:Commercieel en Industrieel• Koelmeubelen• Koel- en vriescellen• Koel- en vriesinstallaties• Procesregeling

Klimaatbeheersing• Airconditioning• Bedrijfsventilatie• Luchtbehandelingkasten• Warmtepompen

U bent van harte welkom inonze 500 m2 grote showroomin Vries.

Koeltechniek Dorenbos,Coolings Systems Holland enKoelAirco maken deel uit vanKoelGroep Dorenbos.

Postbus 55, 9480 AB VriesHandelsweg 329482 WE Vries/TynaarloBedr.terr. Vriezerbruga/d A28, afslag 35Telefoon (0592) 530 310Fax (0592) 530 315

Internet: www.koelgroep.nlE-mail: [email protected]

0000 - Adv fc 120x70:opmaak 19-08-2008 13:40 Pagina 1

Wij willen graag een omgeving creëren voor

docenten en studenten waarin op een kwalitatief

goede en vernieuwende wijze gewerkt wordt aan

onderwijs. Zo willen we jou inspireren

om te worden wat je wilt.

samen ambitieus

Jij wilt iets worden, ontdekken waar je

goed in bent. Een vak leren in de praktijk, jezelf

verder ontwikkelen. Trots zijn op jezelf, op wie je

bent en wat je doet. Hoe je met mensen omgaat.

Wij willen jou zoveel mogelijk leren.

Minder boeken, veel in de praktijk.

WWW.DRENTHECOLLEGE.NU

DC INFOLIJN 0800 - 88 12345

DRENTHE COLLEGE

MBO EN

OPLEIDINGEN

CENTRUM

VAN 16 TOT 96 JAAR

B i o d i e s e l...een natuurlijk alternatief

Directeur: W. HaddersEmail: [email protected]. + 31 (0)591 637 6371e Bokslootweg 17, 7821 AT Emmen

www.sunoil-biodiesel.com

Sunoil Biodiesel produceert 2e generatie biodieselSunoil Biodiesel wordt gemaakt van 100% restmaterialen zoals frituurvet en dierlijk vet. Sunoil blinkt uit in haar duurzaamheid en kwaliteit op basis van de EU normen en de CO2 reductie van 85%.

Sunoil Biodiesel is in 2006 als eerste biodieselfabriek in Nederland gestart. De capaciteit is 80 miljoen liter per jaar, voldoende om alle taxi’s in Nederland te laten rijden. De fabriek is ingericht met de modernste systemen en automatisering. Zo maakt het eigen laboratorium van Sunoil Biodiesel gebruik van infrarood meetinstrumentarium. Hier loopt Sunoil Biodiesel voorop in Europa.

Biodiesel kan zowel als pure (100%) brandstof gebruikt worden als wel in bijmenging bij minerale diesel. In Nederland is er een verplichting dat ruim 4% biodiesel bij de diesel moeten worden gemengd. Als dieselrijder kunt u dan al op beetje Sunoil Biodiesel rijden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Emmen, Picassopassage 21, Tel. (0591) 64 14 62* Vraag naar de voorwaarden.

15% kortingop de gehele zonnebrillencollectie*

RECLA.NLDRUKWERK & RECLAME

Weerdingerstraat 200, Emmen | T. 0591 – 61 87 94 | www. hzzonwering.nl

Verkeersschool André Keizer!!!!!Kalkwijk 44, 9603 TD Hoogezandtel: 0598-323131 of 06-53580448e-mail: [email protected]

Kijk voor onze voordelige pakketten op onzewebsite www.verkeersschoolkeizer.nl

Wees wijzer

les bij Keizer!

Page 5: Amateurgras nr.2 2010

“We gaan voor het linkerrijtje”

‘De club moet weer goed in het linkerrijtje staan’ Sinds enige tijd laat de Business Club Drenthe (BCD) weer van zich horen. Alle sponsoren van FC Emmen kunnen terecht bij de club die wordt voorgezeten door Richard Giezen (40). De inwoner van Norg verwacht een perfecte balans tussen sport en zaken. “We proberen heel Drenthe hierbij te betrekken”, vertelt de preses.

Richard Giezen - naar eigen zeggen geen voetballer maar wel een golfer - is eigenaar van het Asser bedrijf Blencom ICT solutions, dat de komende twee seizoenen rugsponsor is van FC Emmen. Tijdens het afgelopen seizoen was zijn bedrijf, dat diensten levert op het vlak van advies, beheer en onderhoud, overigens medehoofdsponsor. Giezen vertelt dat er heel veel sponsoren bij moeten komen. Daarnaast dienen er nieuwe activiteiten te komen op zakelijk gebied. “Alles moet verspreid worden in Drenthe, want er is in deze provincie maar één profclub. Het noorden van Drenthe trekt nu meer naar Groningen, maar wij hebben een nieuw bestuur plus een nieuwe aanpak. Zes mensen die er vol voor gaan. Het is gezellig en leuk om naar FC Emmen te gaan.” Nieuwe leden van de businessclub kunnen voor een gereduceerd tarief instappen. “Dat zijn introductiebedragen”, weet Giezen. “Met forse kortingen die soms kunnen oplopen tot vijftig procent. Tijdens het tweede jaar wordt het volledige bedrag betaald. Andere businessclubs nodigen we om en om uit bij de wedstrijden.” Giezen meldt dat heel veel nieuwe sponsoren zich hebben aangemeld sinds de rentree van de businessclub. “Dat heeft te maken met onze club. Het stadion moet volhangen met betalende sponsoren, die heel belangrijk zijn. Gelukkig blijven de goede spelers FC Emmen trouw. Het is de club waar mensen graag komen, maar het profvoetbalklimaat staat enorm onder druk. Wil je het goed doen en overleven? Dan moet je aanwezig zijn. Deze club moet weer goed in het linkerrijtje staan. De ambiance eromheen is goed, maar mensen in Noord-Drenthe gaan nu nog standaard naar FC Groningen.”

De BCD heeft een brochure die rondom het 25-jarig jubileum van FC Emmen uitkwam. Daarin staat precies wat alles kost. Giezen: “Een ondernemer wil duidelijkheid en die wordt geboden. In mindere tijden willen sponsoren, die een goed gevoel hebben, toch iets meer doen voor de club.” Wat moet er gedaan worden om sponsoren tevreden te krijgen en te houden? “Door alles

nieuw aan te kleden zodat zij zich weer thuis voelen. Het moet een sfeervol geheel worden. Ook is het altijd goed om oud-spelers over de vloer te krijgen die bijvoorbeeld een toespraak houden. Zij blijven boegbeelden.”

De uitspraken van Gerrit Volkers hebben in feite altijd een realistische inhoud. De algemeen directeur van FC Emmen heeft al veelvuldig bewezen dat hij geen loze kreten slaakt. Aan de vooravond van de competitie schreeuwt Volkers het weliswaar niet van de daken, maar het optimisme over het presteren van het hernieuwde FC Emmen voert de boventoon bij hem. "We gaan voor het linkerrijtje", sprak Volkers strijdvaardig tijdens de zomermaanden.

Volkers heeft een bijzondere hectische periode bij FC Emmen achter de rug. Hij is inmiddels alweer meer dan een half jaar werkzaam als algemeen directeur bij de enige betaalde voetbalorganisatie in de provincie Drenthe. Hij zal het beslist niet van zich zelf zeggen, maar Volkers werd in dat halve jaar door velen als de inspirator gezien van de wederopstanding uit een in sportief opzicht gezien donkere periode van FC Emmen. Bij zijn aanstelling zweefden er nog donkere wolken boven

stadion Meerdijk. Aan het eind van de rit zegevierde tot ieders opluchting het hosannagevoel. In de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer stelde FC Emmen zich definitief in veiligheid. Na de goede afloop kwamen de emoties ook bij Volkers los. "De tranen stroomden bij mij toen ook over de wangen", blikt Volkers genoegzaam terug. "Voor mij was het een hele ontlading. Een paar weken voor het einde van de competitie vond iedereen handhaving normaal, maar het

moest eerst nog wel gebeuren."De handhaving kreeg een paar maanden daarna nog een extra dimensie. In de maanden juli en augustus vierde FC Emmen haar 25-jarig jubileum. Degradatie had wellicht een grauwe sluier over de festiviteiten geworpen. Nu kon het jubileum onder 'normale omstandigheden' gevierd worden. Deze maand komt er nog een jubileumboek en in juli speelde FC Emmen vanwege het jubileum tegen FC Twente en ADO Den Haag. "Toen we met FC Twente onderhandelden wisten we nog niet dat we tegen de landskampioen zouden spelen. Daar hebben we dus geluk mee gehad. ADO Den Haag hebben we bewust uitgezocht, omdat het 25 jaar geleden onze eerste tegenstander was in het betaalde voetbal", aldus Volkers.

Tijdens de zomermaanden nam Volkers afscheid als voorzitter van de handbalvereniging E&O. Vanaf dat moment kon hij zich nog meer richten op zijn omvangrijke taak bij FC Emmen. Volkers ziet onder andere het vastleggen van sponsors als een belangrijke taak. Door zijn sociale karakter haalde hij onlangs nog een goede cosponsor binnen. "Wie goed doet goed ontmoet", zegt Volkers veelzeggend. "Die man heb ik in het verleden geholpen. Nu bood hij ons spontaan een bedrag aan."

Volkers is er van overtuigd dat FC Emmen in Drenthe bestaansrecht heeft. Een door Volkers ongerichte Business Club versterkt zijn overtuiging. "De Business Club Drenthe speelt een belangrijke rol en de Gemeente Emmen heeft aangegeven om voor Topsportbeleid te gaan. Dat is voor ons natuurlijk heel gunstig."

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 6: Amateurgras nr.2 2010

Alfred Echten: ‘Univé en voetbal horen bij elkaar’

FC Emmen speelt al 25 jaar betaald voetbal. Een mijlpaal. Uiteraard is dat met ups en downs gegaan de afgelopen kwart eeuw. Wat echter als een paal boven water staat is dat de accommodatie van de betaald voetbal organisatie in de loop der jaren is meegegroeid en er vandaag de dag fantastisch uitziet. Het Univé Stadion aan het Stadionplein 1 is een prachtig visitekaartje voor de club uit de Jupiler League en menige vereniging die op bezoek komt in Emmen kan daar met jaloerse blikken naar kijken.

Alfred Echten, lid van de raad van bestuur van Univé Dichtbij, sportfan en volger van FC Emmen, vindt het iedere keer bijzonder om telkens de naam Univé te lezen als hij in de buurt van of op het stadion is. ‘Univé en voetbal horen bij elkaar’, is de onomwonden mening van de 40- jarige inwoner van Ruinen. ‘Zolang voetbal volkssport nummer één blijft en Univé de grootste verzekeraar in de regio vind ik eigenlijk dat we aan deze sport verbonden moeten blijven.’

Echten begon zelf als jochie ooit te voetballen bij de vv Ruinen. Hij belandde al snel in het doel en was talentvol. De huidige zondag vierdeklasser bracht in die jaren heel wat keepertalenten voort. De jonge Echten schopte het zelfs tot de jeugd van de drentse selectie. ‘Mede door mijn studie heb ik op een gegeven moment voor het zaalvoetbal gekozen.’ Geen slechte keus, want de Ruiner doelman stond jarenlang onder de lat van de zaalvoetbaltak van hoofdklasser SC Joure. Onder de naam Terra Mode Haskerland keepte Echten lange tijd op eerste divisieniveau. ‘In die tijd heb ik geleerd dat je met een team een prestatie neer kan zetten. Je krijgt het niet voor niks en je moet discipline op kunnen brengen. Iets wat me nu nog altijd goed van pas komt in mijn werk bij Univé Dichtbij.’

Sinds 1998 is Echten werkzaam bij Univé. De laatste jaren was hij met Univé Drenthe/Overijssel werkzaam in Zuidwest Drenthe, rondom de hoofdvestiging in Emmen. Door een fusie binnen het bedrijf leidt Echten nu samen met collega Cor

Ensing uit Oosterhesselen Univé Dichtbij vanuit hoofdvestiging Heerenveen. Van zeer nabij ziet Echten nu ook dat samenwerking tussen FC Emmen en sc Heerenveen steeds meer gestalte krijgt. Mede omdat het hoofdkantoor van Univé Dichtbij wel heel dicht bij het Abe Lenstra-stadion is gevestigd. ‘De samenwerking is volgens mij onontkoombaar. FC Emmen moet daar vooral van profiteren. Kijk naar het achterland van Heerenveen en dat van Emmen. Dat is niet te vergelijken. Neemt niet weg dat FC Emmen natuurlijk altijd een keer een uitschieter naar boven kan hebben. Kijk naar bijvoorbeeld Heracles. FC Emmen is één van de weinige Jupiler-clubs die nog nooit in de eredivisie heeft gespeeld. Misschien kan dat zo maar een keer gebeuren.’

Na de eeuwwisseling ging het met FC Emmen sportief gezien goed, maar financieel gezien werden de problemen steeds groter. Vanaf 2002 werd Univé stadionsponsor oftewel de naamgever van het voormalige stadion Meerdijk. De nieuwe naam werd Univé Stadion. ‘Het geeft je als bedrijf

een enorme exposure’, weet Echten maar al te goed. ‘Overal in het stadion is te zien dat Univé naamgever van het stadion is. De naam is op een uitstekende manier verbonden aan FC Emmen. Als ik aan kom rijden op de rondweg van Emmen komt de naam Univé Stadion in de aankondigingen me al tegemoet. Dat is toch prachtig! Het is ook een vorm van maatschappelijke betrokkenheid op de manier dat Univé sponsort: dichtbij, betrokken en persoonlijk.’ Ondanks dat het hoofdkantoor van Univé Dichtbij in Heerenveen staat, blijft Alfred Echten FC Emmen bezoeken evenals de Univé adviseurs die iedere wedstrijd aanwezig zijn. ‘Mijn hoofdkantoor staat nu in Heerenveen dus zal ik ook bij de wedstrijden van de eredivisionist op de tribune zitten. Neemt niet weg dat ik zo vaak ik kan, blijf komen en ik altijd een meer dan geïnteresseerde volger van FC Emmen zal blijven.’’

Page 7: Amateurgras nr.2 2010

Van Rotterdammer tot Emmenaar

De nijvere bij van FC Emmen

‘Je hebt niet zomaar twintig goede spelers’De topschutter aller tijden van FC Emmen? Dat is oud-spits Michel van Oostrum (43). De inwoner van Weerdinge - tegenwoordig hoofdtrainer van de Zwolse zaterdaghoofdklasser VV Berkum - zette samen met zijn teamgenoten de toenmalige BVO Emmen midden jaren negentig van de vorige eeuw op de kaart. Met attractief voetbal werd meer dan eens de nacompetitie behaald, maar de stap naar de eredivisie werd niet gezet. “Vergeleken met de laatste jaren hebben we het toen fantastisch gedaan”, meent Van Oostrum.

Michel Van Oostrum is altijd al heel veel met voetbal bezig geweest. Van de jeugd van de vroegere Amsterdamse IJ Boys naar de jeugd van het grote Ajax, tot aan het hoofdtrainerschap bij Berkum. Bezig zijn met voetbal ligt de oud-Amsterdammer heel goed. “Maar zoiets kan alleen als je het hartstikke leuk vindt.” Midden jaren negentig was het dus genieten geblazen aan de Emmer Meerdijk. “We speelden onder Azing Griever aanvallend voetbal voor meer dan voldoende toeschouwers. Het was een stel goede spelers, veelal afkomstig uit Emmen of directe omgeving.” Toch bleken RKC Waalwijk en NEC uit Nijmegen in de play-offs een brug te ver voor de Drenthen. “Jammer dat het net niet lukte, maar ik weet niet of promotie een goede stap zou zijn geweest.”Van Oostrum, die met SC Cambuur Leeuwarden en PEC Zwolle in de eredivisie voetbalde, meent dat tegenwoordig eerst een goede selectie neergezet moet worden in Emmen. “Je hebt niet zomaar twintig goede spelers. Ik heb meerdere keren met de huidige beleidsbepalers gesproken. Ze willen graag, maar het geld ontbreekt. Belangrijk is vooral dat de voetbalsfeer terugkeert. Oud-spelers moeten weer binnen kunnen lopen. Iedereen moet zich weer welkom voelen. De voetbalcultuur moet terugkeren!”

Feyenoorder Cees Spaans kwam in het eerste profjaar op voorspraak van trainer Theo Verlangen bij FC Emmen terecht. De strategische

middenvelder voelde zich meteen helemaal thuis in Drenthe en is er na zijn voetbalcarrière altijd blijven hangen.

"Door trainer Libregts ben ik weggegaan uit Rotterdam", herinnert Spaans zich nog heel goed. "Ik kreeg op een gegeven moment meer boetes dan salaris. In Emmen bleken de Drenten bovendien helemaal niet zo stug te zijn als men in Rotterdam beweerde. Ik ben buiten mijn accent om een echte Drentse jongen geworden."Het leven bevalt Spaans buitengewoon goed in Drenthe. Na zijn profperiode bij FC Emmen speelde hij nog jaren voor de amateurclub Drenthina, waar hij ook nog even assistent-trainer was. In het dagelijkse leven is Spaans werkzaam als accountant, financieel manager en hij bezit een incassobureau. "Het bleek dat ik wel wat met cijfertjes kon", geeft Spaans als reden op.Spaans is vaste bezoeker bij de thuiswedstrijden van FC Emmen. Hij heeft nog veel contacten met oud-ploeggenoten. Samen met Jaap Verhoef is hij sinds het vorige jaar de initiator voor een team van oud FC Emmen. "We spelen een paar keer per jaar een wedstrijdje. Ik hoop dat er wel wat aanwas komt in het elftal. Het valt niet mee om steeds een team bij elkaar te krijgen."

Spaans zegt veel sportieve hoogtepunten meegemaakt te hebben. De bijna promotie naar de eredivisie sprong er vooral uit. "We wonnen thuis met 1-0 van Heerenveen. Ik zag toen voor het eerst de wave in Emmen. Helaas verloren we uit met 2-0."

Spaans maakte slechts twee trainers bij FC Emmen mee. Ben Hendriks was in zijn ogen een goede trainer, maar Verlangen sprak hem als mens meer aan. "Het was een fantastische man. We hadden altijd lol. Ik betwijfel het echter of hij veel verstand van voetbal had."

Onder de periode van Verlangen zijn bij Spaans ook de meeste anekdotes bewaard gebleven. "We rookten wel eens stiekem in de kleedkamer", lacht Spaans. "Rudie Woltinge stond zelfs onder de douche een sigaretje te paffen. We waarschuwden hem dat Verlangen er aan kwam. Woltinge bedacht zich niet en trapte met zijn blote voeten de sigaret uit. Er zaten daarna allemaal brandwonden onder zijn voet."

Ellie Zwart ("Mijn leeftijd is niet belangrijk") kan met recht een onmisbare schakel genoemd worden bij FC Emmen. Vanaf het ontstaan van FC Emmen is ze als een nijvere bij aan de club verbonden. Vijf ochtenden per week is Zwart fanatiek bezig alle ruimtes binnenin het stadion brandschoon te houden. Tijdens de wedstrijden is Zwart een nauwkeurige steward die alles wat er bij de ingang en in de omgeving van de dug- out gebeurd zorgvuldig inspecteert. "Ik ging 25 jaar geleden met een busreis mee als supporter", vertelt Zwart. "Ze vroegen me toen als steward en later ben ik er ook als schoonmaakster ingerold."

Zwart zegt in al die jaren in feite alleen maar plezierige contacten gehad te hebben met spelers, directie en ander werknemers. Ze regelt de laatste tijd ook etentjes voor de hele groep. "Ik hoor wel eens opmerkingen waaruit waardering klinkt", vertelt Zwart. ,,Er zijn er bij die zeggen dat hun dag weer goed is als ze mij tegenkomen. Dat doet me heel goed."

Ellie Zwart zegt in goede en slechte tijden altijd veel steun te vinden bij iedereen van FC Emmen. Het afgelopen jaar was een zwarte bladzijde in haar leven. Op oudejaarsavond overleed haar zoon onverwachts en in februari brak ze haar arm na een ongelukkige val. Zwart moest daarna uit een diep dal opklimmen. "Iedereen leeft erg met me mee", zegt Zwart dankbaar. "Azing Griever (technisch directeur) bijvoorbeeld informeert regelmatig hoe het met me gaat. Ik heb een rotperiode achter de rug, maar ik heb de draad mede dankzij deze lieve mensen weer kunnen oppakken."

Zwart heeft voor haar FC Emmen een speciaal plaatsje in haar hart geruimd. Toen FC Barcelona op bezoek kwam trommelde ze spontaan tien vrijwilligers op. Het stadion werd vervolgens keurig en brandschoon in orde gebracht. Ook met het elftal leeft Zwart intens mee. "Zeker voor 300 procent", zegt ze enthousiast.

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 8: Amateurgras nr.2 2010

Dé specialist in afdichtingen voor de bouw • 2-componenten voegvulling• Elastische voegvulling• Coating Systemen• Afdichtingssystemen

Wivo Coatings Emmen 0591-623501 www.wivo.nl [email protected]

‘voor totale afdichting’AMASUS SHIPPING BVTaking Care of Shipping Business

Tel.: 0596-649800 [email protected]: 0596-649801 [email protected]

Print & Design

C e n t r u m E m m e n

Wilhelminastraat 75P telefoon 0591-64 21 07 7811 JH Emmen

Het adres voor uw clubbladOok voor drukwerk!

- Kopiëren -- Printwerk -

- Programmaboekjes -- Opmaak -

- Kantoorartikelen -- Trouwkaarten -

-Geboortekaarten -www.printcentrumemmen.nl

Al 50 jaar is uw veiligheid onze drijfveer!

• Antislipcursus Auto, Motor, Vrachtauto en Bestelauto• Caravantrainingen• Opfriscursussen • Brandweer rijvaardigheidscursussen• Rijopleidingen voor A, B, C, D, BE, CE, DE• Incentives en personeels uitjes• Chauffeursopleidingen CCV-B, ADR, Taxi en Heftruck

www.dibo-emmen.nl

Hét centrum voor al uw verkeersopleidingen!

Hét centrum voor al uw verkeersopleidingen!Incentives en

personeels-uitjes

vanaf p.p.€ 37,95

Nieuwbouw • Onderhoud • Verbouw

Bouwbedrijf R. van TongerenSchildwolderdijk 6e9626 AS SchildwoldeTel.: (0598) 42 25 85Mob.: (06) 13 85 09 39

Hazelhoff Zonwering, misschien beter bekend als HZ ZONWERING, is een Familiebedrijf dat vorig jaar zijn 25 jarig jubileum heeft gevierd.

Vader en zoon Hazelhoff zijn inmiddels 3 maal verhuisd naar een groter onderkomen. Wij zijn gevestigd aan de Weerdingerstraat 200 in Emmen. In een pand van 800m2 produceren wij als 1 van de weinigen bijna alle buitenzonwering zelf. Hierdoor kunnen wij uw scherm aanpassen aan uw woning of bedrijfspand. In onze showroom kunnen wij u laten zien wat er allemaal mogelijk is. Wij leveren; knikarmschermen, uitvalschermen, screens, rolluiken, exclusieve tuinmeubelen, parasols, terrasoverkappingen en natuurlijk al uw binnenzonwering. In samenwerking met een erkend beveiligings

bedrijf verzorgen wij voor u ook alarmsystemen op maat. In combinatie met rolluiken betekend dit dat uw bedrijf of woning het best beveiligd is tegen inbraak. Heeft u het zomers zo warm in huis of op kantoor en helpt zelfs onze zonwering niet meer tegen de warmte dan kunt u ook nog bij ons terecht voor een airco. Deze wordt vakkundig gemonteerd door erkende installateurs. Voor onderhoud kunt u ook bij ons terecht, is uw rolluik smerig aan de binnenzijde, dan maken wij het weer schoon, is uw band versleten van een zonnescherm, zetten wij er een nieuwe aan. Wilt u reclame op uw scherm? Dan staat Eric van IJsseldijk óók met 25 jaar ervaring voor u klaar in onze reclamestudio genaamd RECLA.NL. Hier verzorgen wij de belettering van uw bedrijfswagen of pand maar ook uw visitekaartjes, drukwerk en bedrijfskleding.

Op onze solventprinter printen wij weersbestendig fullcolor, uw spandoek, bannier of poster maar natuurlijk ook een mooie print op uw shirt of bedrijfskleding. Deze worden geperst met een transferpers op luchtdruk zodat uw rits of knoop van de kleding geen schade oploopt en de print één wordt met de stof. Heeft u zelf al een logo op papier of wilt u graag een logo laten ontwerpen wij maken er wat moois van. Kortom bij Hazelhoff Zonwering en Recla.nl kunt u terecht voor al uw zonwering en reclame.

Weerdingerstraat 200 (Naast Monuta)www.hzzonwering.nl / 0591 618794 / [email protected] / 0591 648090 / [email protected]

Hazelhoff Zonwering, de vakman voor zowel zakelijk als particulier.

TBT Kunststof Geveltechniek B.V. staat voor kwaliteit en service. Wij werken met de beste en nieuwste materialen op het gebied

van kunststof geveltechniek. Wij zijn fabrikant en leverancier van:

Kozijnen Ramen Deuren

Hefschuifpuien Rolluiken

Serres

TBT Kunststof Geveltechniek BVHandelsweg 9, 7826 TC Emmen Postbus 66, 7890 AB Klazienaveen.

Tel. (0591) 31 79 37 (ook voor service)Fax (0591) 39 34 55E-mail: info@tbtkunststofgeveltechniek.nlwww.tbtkunststofgeveltechniek.nl

Ons bedrijf werkt voor :woningcoöperaties

aannemersarchitecten

adviesbureausgemeentelijke instellingen en particulieren.

Page 9: Amateurgras nr.2 2010

WWW.BLOKHUTTEN.DE Raadpleeg de routeplanner op onze website of toets industriestrasse Meppen in op uw navigatie.Liliënthalstraße 11 - Meppen (Dld.) T. 0049 593197890

RUIM 25.000 M2 TUINBELEVENIS

We hebben een

Nederland� prekend

verkoopteam

GARTEN DECO

We hebben een

Nederland� prekend Nederland� prekend Nederland� prekend Nederland� prekend Nederland� prekend Nederland� prekend

verkoopteamWe hebben een We hebben een We hebben een We hebben een We hebben een We hebben een

VERANDA’S

SUPER SCHERP GEPRIJST!

Door het voetbal aan elkaar verbonden

Elf jaar geleden schoten Joost Quispel (34) en Manfred Specken (36) veel beter raak dan dat ze ooit tijdens hun voetballeven hadden gedaan. Het tweetal ontmoette elkaar als semiprof bij FC Emmen niet wetende dat er later een gigantisch tuinbedrijf onder hun leiding zou gaan verrijzen. Het door Quispel en Specken begonnen tuincentrum Q&S Gartendeco in het Duitse Meppen verbond de twee voetballers later ook in zakelijk opzicht. "We werkten toen beiden bij een bedrijf en vonden dat we dit ook samen konden gaan doen", legt Quispel uit. Specken voetbalde op dat moment in Duitsland bij Tuss Lingen. Via de manager leerde hij dat er behoefte was aan een dergelijk bedrijf in Duitsland. "Toen is het balletje gaan rollen", zegt Specken veelbetekenend." Inmiddels is Q&S Gartendeco tot een gigantisch bedrijf uitgegroeid met vele klanten uit Duitsland en Nederland.

Aan FC Emmen denken ze met weemoed en het nodige plezier terug. Quispel speelde er veel langer dan Specken. De jongste van het tweetal startte er zijn voetbalcarrière bij de F-jes en stroomde via de jeugd door naar de hoofdmacht. "Het was een geweldige tijd", herinnert Quispel zich nog heel

goed. "Ik heb er veel vrienden aan overgehouden. Ik woon in Emmen en heb ook een seizoenkaart, maar ik ga zelden kijken."Specken belandde via FC Groningen bij FC Emmen. Hij speelde er echter maar elf duels en stapte toen resoluut op. "Dat lag aan algemeen directeur Rob Groener. Hij hield zich niet aan de afspraken. Ik ben toen maar gestopt. Ik ga nu wel regelmatig bij het eerste kijken. Ik zie de thuiswedstrijden van FC Emmen als een heerlijk uitje", aldus Specken.Uiteraard heeft het tweetal vanwege het 25-jarig jubileum van FC Emmen de laatste tijd veel teruggedacht aan hun periode bij de enige profclub uit Drenthe. Quispel stond weliswaar niet wekelijks in de basis, maar desondanks betekenden de sportieve hoogtepunten veel voor hem. "Ik zie nog vaak jongens uit die tijd. In mijn laatste jaar werden we met geweldige voetballers als Albeda, Drent en Nurmela achter AZ tweede in de competitie. We misten in de nacompetitie op een haar na de promotie naar de eredivisie. Ik speelde in die periode meestal als rechtsback, maar mijn voorkeur lag toch op het middenveld."Specken speelde altijd als centrale verdediger. Hij herinnert zich nog heel goed dat hij met FC

Emmen een bekerduel tegen zijn oude club FC Groningen moest spelen. "Dat was voor mij toen heel bijzonder. Verder heb ik er vanwege mijn kortstondig verblijf in sportief opzicht niet zo heel veel meegemaakt. Mijn sportieve hoogtepunten beleefde ik toch bij FC Groningen. Ik maakte ook de Europacup mee. Bij Tuss Lingen speelde ik onder andere tegen Bayern München, Kaiserslautern en Schalke '04. Dat pakken ze me nooit meer af."

Quispel en Specken praten nog altijd met heel veel plezier over hun voetballeven. Dat gaat meestal gepaard met de nodige lachsalvo's, want de humor en sfeer was een belangrijke factor. Zelfs bij vervelende gebeurtenissen werd later de humor ingezien. "Ik weet nog wel dat we een keer tegen Telstar in IJmuiden moesten spelen", vertelt Quispel. "Bij winst zouden we periodekampioen zijn. Daarom waren we voor een optimale voorbereiding al een dag eerder heengegaan. We gingen met liefst 7-0 de boot in en Ben Haverkort kreeg een rode kaart."Specken bewaart ook vele anekdotes. "Hulptrainer Aty Rasters was onze huiszanger. Hij dacht dat hij mooi kon zingen. Op een trainingskamp in Duitsland wilde hij met een song van Elvis optreden. De

eigenaar van het hotel schrok tijdens het oefenen zo erg dat hij een hartaanval kreeg." Elf jaar geleden waagden Quispel en Specken de gok om in Duitsland hun bedrijf Q&S Gartendeco te starten. Het Tuinbedrijf waar werkelijk alles op tuingebied te kopen is heeft hen geen windeieren gelegd. Blokhutten, sierbestrating, zwembaden, veranda's, natuursteen en plantenbakken is slechts een kleine greep uit het ruime assortiment. De grootte van het bedrijf is inmiddels 30.000 vierkante meter. Onlangs kreeg Q&S Gartendeco een prachtige onderscheiding in Duitsland. Volgens de jury is het de mooiste showtuin van Duitsland. "En daar zijn we best trots op", vinden Quispel en Specken. In de beginperiode aan het eind van de vorige eeuw verrichtten Quispel en Specken helemaal alleen de werkzaamheden. Inmiddels verdienen twintig werknemers hun boterham bij Q&S Gartendeco. "Aanvankelijk deden we alles samen", zegt Quispel. "Later specialiseerde ik me in de houtartikelen en Manfred nam het stenengedeelte voor zijn rekening. Inmiddels is dat al weer met elkaar verweven." Meer informatie is te vinden op www.blokhutten.de

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

Page 10: Amateurgras nr.2 2010

Taxi van Zonneveld Roden

050 - 2300010 06 - 50 850 450

Voor al uw personenvervoer o.a PGB Vervoer - Airport Service - Contract Vervoer

Voor informatie, reserveringen en offerteaanvragen kunt u telefonisch

contact met ons opnemen, tussen 7.00 uur en 21.00 uur of per e-mail.

www.taxivanzonneveld.nl [email protected]

Taxi van ZonneveldRoden

050 - 230001006 - 50 850 450

Voor al uw personenvervoero.a PGB Vervoer, Airport Service,

Contract Vervoer

www.taxivanzonneveld.nl [email protected] www.brinkorthopedie.nl

Brink orthopedie is erkend producent en leverancier van orthopedischekunst- en hulpmiddelen, zoals orthesen, prothesen, korsetten, confectieartikelen, therapeutische elastische steunkousen, diverse (sport)braces,steunzolen en sportcompressiekousen.

Groningen SappemeerVan Lenneplaan 5-7 Noorderstraat 399721 PC Groningen 9611 AA SappemeerT. 050-5270400 T. 0598-392581

Boom Consult

Boomverzorging Advies & beheer

MARCEL BAKKER 06-55757635

(LEI)BOOMKWEKERIJ

KIJK NU OP WWW.TIMEOUTSPORT.NL VOOR MEERVOETBALCOLLECTIE 2010/2011

VOOR

69,95VOOR

69,95

VOOR

49,95VOOR

59,95

69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,95 MERCURIAL GLIDE

VAN 99,95 POWER CAT II

VAN 99,95

LX LT II

VAN 79,95

LETHAL DS

VAN 119,95 59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,59,95959595959595959595959595959595 VAN 119,95

69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,69,9595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595 VAN 99,95

VOORVOORVOORVOORVOORVOORVOORVOORVOORVOORVOOR

49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,49,959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595959595

LX LT II

VAN 79,95

ASSEN GEDEMPTE S INGEL 13 0592 - 300095 DOKKUM GROTE BREEDSTRAAT 28 0519 - 223939MEPPEL HOOFDSTRAAT 14 0522 - 245968SNEEK LEEUWENBURG 4 0515 - 462909 STADSKANAAL EUROPALAAN 28 -30 0599 - 655152SURHUISTERVEEN DE DELLEN 2B 0512 - 360696VEENDAM VEENLUSTPLE IN 1 -03 0598 - 632450 WINSCHOTEN LANGESTRAAT 67 0597 - 432050

Page 11: Amateurgras nr.2 2010

Voetbaldier Bertus Wolters wil veel spelen

Zuidlaarderveen trekt jeugd aan

Richard Brink: Met v.v. Tynaarlo 3 willen we op de platte karToen Richard Brink in 1998 tijdens een voetbalwedstrijd zijn enkel brak kwam er een vroegtijdig einde aan zijn carrière. Hij besloot zich echter als leider verdienstelijk te maken voor het team waar hij in voetbalde, Tynaarlo 3.

, Ik wilde wel bij het team betrokken blijven want het derde is echt een vriendenteam waar zowel veertigers als twintigers in spelen en dat meestal in de middenmoot van de reserve zesde klasse eindigt.” Dat meestal benadrukt Richard Brink

extra want het derde elftal eindigde in het in juni afgesloten seizoen 2009-2010 op de voorlaatste plaats in de reserveklasse 6C waar hij nog steeds verbaasd over is.

, Onbegrijpelijk dat we zo laag zijn geëindigd want na de eerste wedstrijd die gewonnen werd er al geroepen dat de platte kar, waarop de kampioenen door Tynaarlo heen gereden worden, naar buiten gehaald kon worden omdat we bovenin meedraaiden. Maar opeens kwam de klad er in en wonnen vervolgens bijna niets meer. Er werd wel strijd geleverd maar de doelpunten kwamen er niet. Een echte oorzaak was er niet, als leider had ik bijvoorbeeld nooit problemen met het aanwijzen van de wissels. Ook een veelvoud aan blessure, s was niet aan de orde waardoor de sfeer gelukkig tijdens de ook belangrijke derde helft wel goed bleef maar de resultaten helaas wegbleven.” Sportblessure, s is iets waar de 36 jarige Richard Brink in het dagelijks leven wel mee te maken heeft want hij is werkzaam als Orthopedisch Instrumentenmaker binnen het familiebedrijf Brink Orthopedie. Die

werkzaamheden worden door de zelf in geval van uiterste nood nog meevoetballende leider als dankbaar en mooi ervaren.

, We maken een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen zoals een brace als iemand bijvoorbeeld geen kruisband meer heeft. Dit is vaak maatwerk en dan geeft het veel voldoening als je de cliënt of patiënt, het is maar hoe je het noemt, tevreden kunt stellen wat ook voor het derde telt wat het komende seizoen betreft. We willen uiteraard niet nog een seizoen draaien waar we als voorlaatste eindigen. Gezien de trainingsintensiteit van het team moeten we het komende seizoen weer ouderwets vlammen. Ik zou het namelijk prachtig vinden als we in 2011 die platte kar eindelijk eens echt naar buiten kunnen rijden.”

Wat verder nog leuk is om te vermelden dat er door Gerard Darwinkel al 6 jaar een web log wordt bijgehouden over de sterkuh mannuh van het 3e, via www.driede.web-log.nl dat het bezoeken meer dan waard is.

Volksclub VV Hoogeveen deed ook vorig seizoen een gooi naar de hoofdklasse. De grote zondagvereniging acteerde in 2005 voor het laatst op dat niveau, maar nu keren de Hoogeveners terug in die hoofdklasse. Afgelopen jaar kregen de blauwhemden van trainer Berry Zandink een uitgelezen kans op promotie, want de eerste drie in 1F mochten zich opmaken voor de felbegeerde promotie. Ook spits Bertus Wolters (22) zag dat nummer twee Hoogeveen net niet constant genoeg was voor de titel, die naar het Leeuwarder FVC ging. Na zijn eerste seizoen in Hoogeveen - Wolters speelde maar tien duels door knieperikelen - bleek de oud-spits van VV Beilen en VV WKE op stoom tijdens het seizoen 2009-2010. De aanvaller vormde een gevaarlijk koppel met Marco Hartman, die naar buurman HZVV verkast. Achter deze beide spitsen zorgde de balvaardige Guido ten Cate voor de nodige steekpasses en ook doelpunten. “We zijn goed op elkaar ingespeeld,

want ik weet waar ik moet lopen als Guido de bal heeft. Hoogeveen heeft een voetballende en aanvallende ploeg, waar soms gemakzucht insluipt”, weet Wolters. “De inzet moet altijd optimaal zijn.”

Tijdens het seizoen 2006-2007 verdedigde de rappe Wolters de kleuren van hoofdklasser WKE uit Emmen. De oranjehemden werden kampioen en speelden wedstrijden om de algehele titel bij de zondagamateurs. Wolters mocht twee keer invallen tegen SV Argon uit het Utrechtse Mijdrecht. In competitieverband kwam hij echter niet veel aan voetballen toe. Alles bij elkaar maakte hij nog geen helft vol.

“Bij WKE was ik slechts 18 jaar, maar ik ben een voetbaldier. Ik wil veel spelen en daarom ging ik eerst terug naar Beilen. Toch denk ik het niveau van de hoofdklasse aan te kunnen. Ik heb te weinig kansen gehad op speeltijd in competitieverband, maar als ik ooit een kans krijg om te spelen in de topklasse? Dan pak ik die kans.”

Een paar jaar geleden was de voetbalvereniging Zuidlaarderveen op sterven na dood. Drie jaar geleden kwam er echter met een nieuw daadkrachtig bestuur ook een grote sponsor.

De aantrekkingskracht van de jeugd uit de omliggende dorpen werd door het aantrekken van goede jeugdtrainers opeens enorm. Op de basisschool van Zuidlaarderveen zitten 30 kinderen. De voetbalclub heef liefst 95 leden uit Zuidlaarderveen, maar ook uit de omringende dorpen De Groeve, Kropswolde, Kielwindeweer, Spijkerboor, Oud en Nieuw Annerveen. Annerveenschekanaal en zelfs uit Hoogezand en Zuidlaren. Secretaris Maarten Wetterauw (41) ziet de expansie met veel plezier aan.

Gaat het ook goed met de senioren?We hebben slechts twee seniorenelftallen. Daar gaat het ook goed mee. Het eerste elftal eindigde het vorige seizoen na jarenlang onderin gespeeld te hebben in de middenmoot. Dat lag ook aan trainer Richard Moesman. Hij nam vier goede spelers mee. Dit seizoen komen er zeker tien nieuwe spelers bij die ook in het eerste elftal gaan spelen. We verwachten er veel van. De trainer wil zelfs proberen in de komende jaren door te stoten naar de derde klasse. We zijn dit jaar door de versterkte promotie gepromoveerd

naar de vijfde klasse , maar we zijn nog nooit kampioen geweest."

Kan het nog beter?"Ons clubgebouw wordt nu ook met vijftig vierkante meter flink uitgebreid. Natuurlijk blijven er nog wensen over. We hebben nu jeugdteams tot en met de B's, maar nog geen A elftal. Voor de doorstroming naar de senioren zou dat beter zijn. Ook kunnen we nog meer meisjes gebruiken. Meidenvoetbal heb je nodig voor de goede sfeer.

Een verbetering is dat we het komende seizoen eindelijk een keeperstrainer hebben."

Voel je je als bestuurslid bij Zuidlaarderveen op je gemak?"Bij een kleine vereniging verrichten we met de zes bestuurleden best veel werk. Ik heb er nu wel tijd voor. Ik woon hier nu tien jaar, waarvan ik de eerste twee jaren in het eerste elftal heb gespeeld. Ik was echter geen super talent. Ik kon beter in de zaal uit de voeten."

Mijnserre.nlMijnoverkapping.nlP Venemakade 199605 PK KIEL WINDEWEERT:0598-491938F:0598-491963

Ook zo’n mooie overkapping bij uw clubgebouw? Of een prachtige overkapping gewoon bij u thuis?

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 12: Amateurgras nr.2 2010

Tel: 0512332875

De Sannen 5 - 9289 Drogeham - [email protected]

Mob: 0653312252

Timmer-Schilder-Tegel-Metselen Restauratiewerk

A. Pruim

Beumeesweg 129c9661 AD Alteveer

Mobiel: 06-20071444

Email: [email protected]

De 5 zekerheden van Homan Groenvoorziening:

• Gaat uit van de wensen en behoeften van de klant• Eerlijk advies

• Gebruik van kwalitatief hoogstaande materialen• Optimale prijs/kwaliteit verhouding

• Innovatieve aanpak

E-mail: [email protected] • Tel.: 06-25395379

PROFESSIONELE MAAIERS VOOR HET SCHOONSTE RESULTAAT

Rijksweg 969422 CG Smilde (Dr.)Tel.: 0592 - 430041

Voor routinematig onderhoud van grasvelden en kunstgrasvelden.

www.lozeman.nl

Banenzwemmenelke maandag t/m vrijdag

van 07.30 tot 10.00 uur

Zwembad Dubbelslag • Zwet 60 DelfzijlTel. 0596 - 61 23 18 • www.dubbelslag.nl

voor al uw:• bouw en verbouwprojecten• badkamers,keukens en sanitair• dakwerk pannen en bitumen

Bel eens voor een vrijblijvende offerte en verbaas u over de lage prijs

• cv-instalaties/leidingwerk• riolering• dakkapellen en kozijnen• timmerwerk/metselwerk

Spoorstraat noord 13 te Hoogezand

1/8 Michel

Page 13: Amateurgras nr.2 2010

Dromen geen bedrog voor Ruud Jalving en Peter Timmer

Sportclub Zweeloo en Zwaagstra Sierbestrating gaan uitdaging aan Onlangs ging zaterdagderdeklasser Sportclub Zweeloo voor drie voetbaljaargangen in zee met een nieuwe hoofdsponsor. Zwaagstra Sierbestrating BV - het bedrijf van directeur Johannes Zwaagstra met vestigingen in Zweeloo, Hoogeveen en het Overijsselse Balkbrug - heeft Willems Wonen & Slapen uit Westerbork afgelost. Wim Oldewening, die op consultant basis verantwoordelijk is voor de commerciële ondersteuning van het bedrijf, weet dat Zwaagstra Sierbestrating één van de grootste Nederlandse leveranciers is. “Een reclamebord rondom het hoofdveld in Zweeloo was eigenlijk alles, maar we zochten een nieuwe uiting”, zegt Oldewening (43).

De inwoner van Coevorden vertelt dat medio jaren negentig van de vorige eeuw alles begon aan het Kieveen in Zweeloo. Oldewening: “Eerder dit jaar vroeg ik me af hoe we Zwaagstra Sierbestrating meer onder de aandacht zouden kunnen brengen. Ik kwam met het voorstel van sportsponsoring. We sponsoren ook de Ronde van Drenthe, maar op het niveau van bijvoorbeeld de derde klasse is het goodwill. We hebben niet

de intentie om hier een grote omzet uit te halen, maar het gaat ook om de naamsbekendheid.” De zelfstandig ondernemer - ook op zaterdag actief als grensrechter van reserve-eersteklasser SV Gramsbergen 2 - meent dat Zwaagstra Sierbestrat ing een uitdaging ziet in de samenwerking met de Sportclub uit Zweeloo. “Wij leveren door heel Nederland, maar eigenlijk doen we veel meer dan sierbestrating. Dertien vrachtwagens rijden door het land met betonplaten, keerwanden en sierbestrating. Misschien zou Zwaagstra Infra de lading beter dekken.” Oldewening is oud-inwoner van Aalden, het dorp dat direct aan Zweeloo grenst. “Mijn vader was medeoprichter van Sportclub Zweeloo. Op 21-jarige leeftijd moest ik stoppen met voetballen door een knieblessure. Als speler hing ik uiteindelijk tegen het eerste team aan. Saamhorigheid moet zeker de boventoon voeren binnen deze dorpsclub. SV Gramsbergen en Sportclub Zweeloo lijken wat dat betreft op elkaar. Een positie in de middenmoot zou goed zijn, maar het kampioenschap is een utopie.”

Voor zondagclub VV ZBC lijkt alles de laatste twee seizoenen in goud te veranderen. De Combinatie uit Zweeloo en Benneveld werd onder leiding van trainer Jaap Scholing twee keer achter elkaar kampioen. Dit voetbaljaar spelen de roodhemden voor het eerst in de fraaie tweede

klasse (L). Een Drents-Groningse competitie met streekderby’s tegen VV Emmen, Raptim en Germanicus. De routiniers Ruud Jalving (36) en Peter Timmer (38) zijn belangrijke schakels bij ZBC. Een nadere kennismaking met de twee (voetbal)vrienden, die een wens in vervulling

zagen gaan. “We zijn dan wel de oudsten, maar hier droomden we van”, verklapt Jalving.

Centraal achterin staat Peter Timmer zijn mannetje, terwijl Ruud Jalving één van de topschutters is. Ook binnen de lijnen weten de twee, die elkaar

ooit voor het eerst troffen in de A-jeugd van de toenmalige BVO Emmen, elkaar goed te vinden. Timmer: “Ik weet wat Ruud kan en op welke wijze hij vrijloopt.” Emmenaar Timmer gaat ook altijd mee bij standaardsituaties: een wapen van de club uit Zweeloo. Zo scoorde de vrije verdediger, die leerkracht is van groep acht op basisschool De Anwende in Aalden, vijf keer tijdens de afgelopen competitie. Bij Jalving - kantoordirecteur in Emmen bij de ABN Amro Bank - stopte de teller bij twintig treffers. Laatste man Timmer vertelt dat het een bijzonder verhaal is voor hem en Jalving bij ZBC: het oude nest van laatstgenoemde speler. “De titel in de vierde klasse werd eigenlijk van ons verwacht, maar een klasse hoger wilden we eerst lekker gaan voetballen. Het ging heel voortvarend. Na de winterstop verloren we niet meer.” Hij weet dat niet de minste ploegen ZBC opwachten. “Laten we vooral gaan genieten en punten pakken. Een positie in de middenmoot zou mooi zijn, maar hoe vangen we tegenslagen op?” Jalving: “De sfeer is goed. Dat merk je ook in de kleedkamer. We kunnen dit seizoen met de keerzijde van de medaille te maken krijgen, maar de eerstvolgende wedstrijd blijft de belangrijkste. We moeten niet in de war raken als we in de onderste regionen komen te spelen. Ik verwacht dat VV Emmen en Germanicus bovenin mee gaan draaien.” De Aaldenaar heeft niet de illusie dat ZBC een structurele tweedeklasser wordt. Op de langere termijn tweede of derde klasse? “Dat maakt voor een dorp als Zweeloo niet zoveel uit, denk ik.” De oud-speler van ACV denkt dat het voor ZBC moeilijker wordt om het spel te bepalen. “Misschien moeten we meer vanuit een underdogpositie wedstrijden proberen te winnen. We spelen het liefst vooruit, maar dat heb je niet altijd voor het zeggen.”

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

Page 14: Amateurgras nr.2 2010
Page 15: Amateurgras nr.2 2010

Maak het verschil met jouw team:

TeamAwards 2010

Training gericht op het individuDe Voetbalschool is één van de grootste aanbieders van voetbalgerelateerde diensten. Wij voorzien in wekelijkse voetbal- en keeperscholen in zowel Nederland als België. Ook verzorgen wij kampen en clinics voor kinderen, alsook cursussen en clinics voor trainer/coaches.

De Voetbalschool richt zich tijdens alle activiteiten op de functioneel technische ontwikkeling van jeugdvoetballers.

Tevens is De Voetbalschool licentiehouder van de Coerver® Methode in België.Deze methode richt zich op alle aspecten van het voetbalspel, zowel tactisch als technisch. De nadruk wordt echter gelegd op de functioneel technische ontwikkeling van jeugdige voetballers. De methode wordt aanbevolen door tal van nationale en internationale bonden, waaronder de UEFA en FIFA.De Voetbalschool is van mening dat al haar activiteiten een ideale aanvulling zijn op de reguliere trainingen die bij de ‘eigen’ vereniging worden aangeboden.

Bij De Voetbalschool wordt gericht op het individu getraind, onder leiding van uiterst professionele trainers met oog voor detail en kennis van zaken. Tijdens al onze activiteiten trachten wij de deelnemer op een hoger niveau te tillen. Het zou een illusie zijn om enkel en alleen toptalenten voort te brengen, maar het is geen illusie om iedereen op zijn of haar eigen

niveau naar de hoogste trede te tillen. En dat is nou net wat we samen met de deelnemer willen bereiken.Dit kan echter alleen als de deelnemer plezier in het geen heeft wat hij of zij doet, plezier staat daarom ook hoog in het vaandel bij De Voetbalschool. “Daar waar plezier en hard trainen samen komen op een voetbalveld, dan sta je bij De Voetbalschool.”

De Voetbalschool Groningen bestaat sinds 2010 en is ontstaan uit een samenwerking tussen Skills4All Voetbalschool, opgericht in 2007, en De Voetbalschool Coerver. De Voetbalschool Groningen staat onder leiding van Rik Liezenga.

In september 2010 start De Voetbalschool Groningen ook in Noord Nederland met opleidingen/cursussen voor trainers. Nieuw is de door De Voetbalschool ontwikkelde Voetbal Totaalmethode©

waarin het voetballeerproces centraal staat.

Intersport Megastore Groningen, partner van het eerste uur, specialist op het gebied van teamsportkleding levert de Adidas kleding van de deelnemers en trainers.

Verder heeft De Voetbalschool nog een aantal gerenommeerde partners zoals: Adidas, Gatorade en JustKickIt.

Zie voor verdere informatie de website van De Voetbalschool: www.devoetbalschool.nl.

‘Leef je uit, maar nooit op een ander’. Onder dat motto organiseren TeamWebs.nl en MOED® na het succes van vorig jaar ook dit jaar weer de TeamAwards. Alle voetbalteams kunnen heel eenvoudig meedoen en kans maken op mooie prijzen voor het hele team, zoals voetbalclinics en een dagje uit naar de Voetbal Experience. ‘Vorig jaar waren de TeamAwards met ruim 200 deelnemende teams, tienduizenden stemmen

en enthousiaste partners een groot succes’, aldus Martin Wassink van TeamWebs. ‘Het was hartstikke leuk om ook eens de ‘gewone’ sporter in de schijnwerpers te zetten. Reden genoeg om ook in 2010 de TeamAwards te organiseren’.

Met de TeamAwards willen de organisatoren een statement maken tegen de toenemende agressie in

de sport. Als voetbalteam kun je het verschil maken, maar dat vergt MOED®. Om dit te stimuleren

worden teams gevraagd om bij hun nominatie een tip te geven hoe je als voetbalteam de sfeer op en rond het veld kunt verbeteren. Vervolgens is het aan de teams om van zich te laten horen en zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Het team dat uiteindelijk de meeste stemmen weet te winnen, gaat er met de fel begeerde TeamAward 2010 en bijbehorende prijzen vandoor. In 2009 was Noord-Nederland ook goed vertegenwoordigd. Vele teams hebben hun stem laten horen. De heren van G.V. Groen Geel zaterdag 3 uit Groningen behaalde de tweede plaats in de categorie Voetbal. Zij wonnen een Coerver Voetbalclinic van de Voetbalschool en een goed gevulde ballentas.

G.V. Groen Geel zaterdag 3 behaalde in 2009 de tweede plaats van de TeamWebs TeamAwardsDe TeamAwards zijn een initiatief van MOED® en TeamWebs.nl. MOED® is een initiatief van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Moed stimuleert en ondersteunt initiatieven voor verbetering van de woon-, werk- en leefomgeving en streeft naar een samenleving waarin iedereen zich bewust is van de oorzaken en gevolgen van pesten en geweld. TeamWebs.nl is een social sports community waar voetbalteams gratis een eigen team website kunnen aanmaken, met onder meer een handige online agenda om de teamorganisatie te vereenvoudigen en leuker te maken.

Meedoen is simpel. Kijk op www.teamawards.nl voor alle details.

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 16: Amateurgras nr.2 2010

• Financiele administratie • Belastingadvies• Loonadministratie• Verzekeringen

Molenstraat 1099402 JL AssenT: 0592-37 22 11F: 0592-37 31 00

w w w.k remer-cs .nl

Alles onder één dak!

Telefoon 0900-0285 • [email protected] • www.mijnmakelaar.nl

Unive-Huisje A5.indd 1 20-04-2010 12:54:25

OOSTVERF BEHANG ZONWERING GORDIJNSTOFFEN VLOERBEDEKKING

ASSEN, Borgstee 2 (naast Tuinland) T. 0592 - 37 53 85 www.oost.decokay.nlRODEN, Woonboulevard Westeresch 10 T. 050 - 50 15 678 www.oost-roden.decokay.nl

Creatief combineren

Kom naar Decokay en laat u inspirerendoor de eindeloze combinatie collecties.

Vergrijsde tinten zetten de trend, maar ookvoor frisse kleuren of diepe nuances kunt ubij ons terecht.

En de service?Verf kunnen we in duizenden kleuren vooru mengen, we komen gratis bij u thuismeten, u mag behangboeken mee naarhuis nemen, rails buigen we op maat, enga zo maar door! We vertellen u er graagpersoonlijk meer over.

lex StamM O N T A G E

Voor in- en exterieurMontage, onderhoud

en reperatie

Alex StamBostulp 89408 LG

Assen

T. 06 27 37 95 64F. 05923 116 75

E. [email protected]

Rolderstraat 108 9401 AW Assen

Tel.: 0592 - 31 31 04e-mail: [email protected]

www.klok-bouwmaterialen.nl

IJzerwaren - GereedschappenVerfwaren - Beveiligingen

Page 17: Amateurgras nr.2 2010

Robin Mulder gaat weer een stapje omhoog

‘We gaan uit van handhaven’

‘We toonden op het juiste moment karakter’Ron Krohne is dit seizoen alweer voor het vierde jaar trainer bij LTC. Het afgelopen jaar lukte het eindelijk om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. De titel en promotie naar de eerste klasse van het zaterdagvoetbal werd een feit voor LTC. Krohne weet nu nog niet of dit zijn laatste jaar bij de Assenaren wordt. "Dat hangt af of ik nog ontwikkelingsmogelijkheden bij de spelers zie", legt Krohne uit. "Als de ontwikkeling erop zit, dan is het voorbij. Daar moet je reëel in zijn. Ik wil namelijk altijd het beste eruit halen."

Geniet je nog steeds van het afgelopen seizoen?Ik kijk er wel met plezier op terug. De promotie was de doelstelling, maar de titel was natuurlijk een mooi toetje. Het was de beloning van het doorzettingsvermogen. We toonden in de slotfase van de competitie op het juiste moment karakter."

Hoe liggen de kansen voor het komende seizoen?"Ik hoop dat het scorende vermogen bij ons beter wordt. Roderik Timmer en David Modderman zijn

zeer balvaardige spelers. Het uitte zich echter te weinig in het scoren. Ik hoop dat het in de eerste klasse beter zal gaan. Wij zijn er niet minder op geworden. Doelman Tom Eulink keert terug van PKC '83 en we hebben er vier talentvolle spelers van FC Amboina en ACV 2 bij gekregen. We zijn in de breedte daarom steker geworden. Alleen Ruben Klok is verhuisd en Jarno Buist kan door onregelmatige diensten niet altijd spelen. Het is voor mij zeker een uitdaging. Ik hoop dat ik nog meer uit de jongens kan halen dan wat ze tot nu toe hebben laten zien."

Gaat LTC nu weer aan de weg timmeren?"LTC wil graag meer allure uitstralen. Hierdoor probeert het de publieke belangstelling terug te winnen. Het is immers teleurstellend dat er op dit niveau zo weinig publiek op afkomt. De club is echter goed bezig. Daarom hoop ik dat het publiek het komende seizoen niet alleen bestaat uit de vaste schare supporters. We zullen echter eerst voor prestaties moeten gaan zorgen."

Zijn overgang naar ACV ziet Robin Mulder als weer een stapje omhoog. De creatieve aanvaller speelde de laatste twee seizoenen bij PKC '83 ook op een hoog niveau. Mulder vindt ACV echter net weer iets anders. "Ik heb altijd gehoopt ooit eens voor Achilles 1894 of ACV te spelen", vertelt Mulder. "Daarom heb ik de kans gegrepen. Ik heb toch twee jaar degradatievoetbal moeten spelen. ACV is qua club, traditie en organisatie in mijn ogen toch iets verder."

Mulder vertelt desondanks PKC '83 een zeer warm hart toe te dragen. Het waren voor hem twee fijne jaren. "Ik heb het er erg naar mijn zin gehad", looft Mulder zijn vorige club. "Qua gezelligheid is het één van de mooiste clubs die je kunt bedenken. De organisatie is misschien alleen wat anders. Sportief gezien ben ik bij PKC '83 goed vooruit gegaan. Het eerste jaar ging uitstekend. Helaas werd ik het vorige seizoen geteisterd door een kuitbeenbreuk en een gebroken hand. Ik ben nu echter weer helemaal fit."

Mulder is geen principiële zaterdagvoetballer. Toch kiest hij (nu nog) bewust voor voetbal op zaterdag. "Dat bevalt me prima", weet hij. "Ik kan nu tenminste op zaterdagavond met mijn vrienden op stap gaan en een biertje drinken."De verwachtingen voor het komende seizoen zijn bij de nazaat van voormalig volleybalinternational Els Kruims en voormalig korfbalinternational Reinhard Mulder hooggespannen. "Ik heb veel positieve verhalen gehoord van mijn vrienden Jan Hooiveld (nu WKE) en René Westerveen. Ik kan nu nog niet zoveel over het niveau zeggen. Er zijn echter veel oud bvo spelers bij. Dan moet het niveau wel hoog zijn. Ik denk dat we mee kunnen doen om de bovenste plaatsen."De 22-jarige Mulder sloeg het vorige seizoen nog een aanbod van de BV Veendam af. Zijn studie marketing management kreeg voorrang. Toch hoopt Mulder ooit op een hoger niveau te kunnen spelen. "Dat moet toch mogelijk zijn met ACV in de Topklasse", vraagt hij zich af. "Dat gaat ACV vast ooit lukken. De ambitie is er in elk geval wel."

Achilles 1894 lijkt helemaal op de weg terug te zijn naar de gouden tijden van een aantal jaren geleden. De Asser club werd het afgelopen seizoen glorieus kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. Jeroen Bergsma (21) maakte als middenvelder deel uit van het succesvolle team. De student aan het Johan Cruijff College in Groningen heeft goede hoop dat Achilles 1894 net als een paar jaar geleden geen eendagsvlieg is in de eerste klasse.

Je bent toch vorig jaar teruggekeerd op het oude nest?Dat klopt. Ik ben als F-je begonnen bij Achilles en daarna heb ik bij FC Groningen tot aan de A's gespeeld. Daarna speelde ik bij FC Emmen in de beloften en ik heb een paar keer op de bank bij het eerste elftal gezeten. Ik heb het dus niet gered in het betaalde voetbal. Daar moet je ook een beetje geluk bij hebben. Ik woon in Assen. Dus was het logisch dat ik bij Achilles terugkeerde. Toch heb ik nu de Topklasse er bij is nog wel ambitie om op een hoger niveau te spelen."

Waarom ging het vorige seizoen zo goed met Achilles 1894?"We hebben bewezen een team te zijn. Er heerst bij ons een goede sfeer. We staan ook altijd voor elkaar. Persoonlijk kende ik een

goede voorbereiding. Later geraakte ik in een dipje, maar ik heb het daarna weer goed opgepakt."

Speelde je bij Achilles 1894 meestal op je favoriete positie?"Ik heb van jongs af aan centaal op het middenveld gespeeld. Alleen bij FC Groningen was ik ook links back. Op het middenveld komen mijn sterkste punten zoals techniek en tactische inzicht volgens mij het beste naar voren. Aan de andere kant mag ik wel wat sneller worden en meer duelkracht tonen."

Wat verwacht je van dit seizoen?"We zijn in de breedte gegroeid. Ik denk dat we ons kunnen handhaven. We willen echter wel het hoogste nastreven. Dat het lastig wordt om te promoveren is echter een zekerheid. Je weet het echter nooit van te voren."

Jeroen Bergsma loopt stage bij de stichting Zylt De Helpen in Assen . "Dat is een soort buurtachtige organisatie", legt Bergsma uit. "Er worden allerlei activiteiten op sportief en maatschappelijk gebied voor kinderen georganiseerd. (meer informatie is te vinden op www.dehelpen.nl

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 18: Amateurgras nr.2 2010

Meer informatie en boeken?Kijk op www.gebo.nl of bel (0529) 46 96 60Postbus 23, 7710 AA Nieuwleusen

Genoemde prijzen zijn vanaf prijzen en

per persoon exclusief reserveringskosten per boeking.

Fouten voorbehouden.

Bundesliga:23 oktober: Borussia Mönchengladbach – Werder Bremen 69,-13 november: Borussia Dortmund – Hamburger SV 79,-11 december: Borussia Dortmund – Werder Bremen 79,-18 december: Borussia Mönchengladbach – Hamburger SV 75,-

1 dag

Met je elftal een wedstrijd bezoeken?

Premier League:16 oktober: Fulham – Tottenham Hotspur 169,- Aston Villa – Chelsea 179,-20 november: Fulham – Manchester City 169,-27 november: Aston Villa – Arsenal 179,-

3 dagen

Bezoek nu met je elftal een wedstrijd en neem de 12e persoon gratis mee!1-daagse buspendels: inclusief vervoer per touringcar, overtocht en toegangskaart. Opstapplaatsen o.a. Nieuwleusen, Hoogeveen en Zwolle. Voor groepen kunnen wij ook een eigen bus en opstapplaatsen regelen.

• VPZ Assuradeuren

• Ten Hove Consultants

• Bel Groep Groningen

• BOF BackOffice Facilities

Holding Bert Ten Hove

Hogelandsterweg 16

9936 BH Delfzijl (Farmsum)

telefoon (0596) 69 15 15

H O L D I N G B E R T T E N H O V E

w w w . v p z . n l

• VPZ Assuradeuren

• Ten Hove Consultants

• Bel Groep Groningen

• BOF BackOffice Facilities

Holding Bert Ten Hove

Hogelandsterweg 16

9936 BH Delfzijl (Farmsum)

telefoon (0596) 69 15 15

H O L D I N G B E R T T E N H O V E

w w w . v p z . n l

• VPZ Assuradeuren

• Ten Hove Consultants

• Bel Groep Groningen

• BOF BackOffice Facilities

Holding Bert Ten Hove

Hogelandsterweg 16

9936 BH Delfzijl (Farmsum)

telefoon (0596) 69 15 15

H O L D I N G B E R T T E N H O V E

w w w . v p z . n l

Uw bedrijf voor al uw bandenzaken !Auto, Motor, Scooter, Brommer of uw Kruiwagen,

wij hebben het op voorraad. Zoniet dan hebben we de banden binnen een paar dagen binnen.

Bosstraat 58 (ingang Esstraat), Assen, T. 0592-310174, Email: geers-banden.nl

Dinsdag t/m Zaterdag geopend van 8:00 uur t/m 18:00 uur

Roelof Kats ElektronicaEIGEN SERVICE-DIENST!

WIJ ZITTEN NIET IN HET CENTRUM,DUS CONSTANT LAGE PRIJZEN.

[email protected]

TIENDEVEEN:Molenweg 100528 - 341319

ASSEN:Pelikaanstraat 52A

0592-330985

45JAAR

Altijd vrij parkeren bij onze winkels..

Page 19: Amateurgras nr.2 2010

Missie van vriendenteam FC Assen geslaagdMarc Tepper (27) stapte drie seizoenen geleden over van VAKO naar FC Assen. Daar werd hij herenigd met een groot deel van de spelersgroep waarmee hij ooit een balletje had getrapt in de jeugd van Achilles 1894. De toenmalige zesdeklasser had destijds de ambitie hogerop te spelen en vier jaar later is die missie geslaagd. Het vriendenteam mag komend seizoen uitkomen in de derde klasse. We spreken de spits over deze fraaie succesreeks.

Binnen vier jaar van de zesde naar de derde klasse. Een puike prestatie."De ambitie toen ik kwam was om minstens tweede klasse te spelen en die doelstelling is door twee kampioenschappen op rij nu al bijna waargemaakt. Dat is natuurlijk geweldig. Zeker als je beseft dat FC Assen een aantal jaren geleden nog maar zestig leden had en ten dode was opgeschreven. Door een prachtige nieuwe accommodatie heeft de club nu echter zelfs een ledenstop moeten invoeren."

Peter Hamming stopt na vier jaar als trainer van FC Assen. Hoe vind je dat?

"Nou, Peter gaat volgens mij wat in het bestuur doen en blijft dus wel gewoon bij de club betrokken. Ik denk ook dat het wel eens goed is om een nieuw gezicht voor de groep te hebben. Zijn opvolger Henk Schoonbeek is een ervaren trainer met een verleden bij BV Veendam en brengt ongetwijfeld zijn eigen kijk op het spelletje mee. Iedereen zal zich opnieuw moeten bewijzen, dat zet de boel ook weer op scherp."

Kan FC Assen ook in de derde klasse een rol van betekenis spelen?"De groep blijft grotendeels bijeen en voor de jongens die stoppen of weggaan komen er goede vervangers terug. Dus ik denk dat we er zelfs sterker op zijn geworden. In principe komen we door die versterkte promotie volgend seizoen veel ploegen tegen die ook afgelopen jaar bij ons in de klasse zaten, dus ik vind zeker dat we voor de bovenste plaatsen moeten gaan. Direct weer kampioen worden zal lastig zijn, maar we moeten zeker voor een periodetitel gaan."

IJsbaan inspireerde Rene Mast van Mastersports Assen

Op 12-jarige leeftijd begon de nu 41-jarige Rene Mast zijn voetballoopbaan bij DIO Oosterwolde.Via de A-jeugd van SC Heerenveen, ACV in Assen, Gronitas en Be Quick 3 in Groningeneindigde zijn actieve loopbaan uiteindelijk bij DIO Oosterwolde. De cirkel was dus rond, ellendig was dat hij in zijn allerlaatste wedstrijd in het elftal van DIO 3 zijn hamstring volledig afscheurde. Einde carriere dus, boekje dicht .. tijd voor een nieuw hoofdstuk. Gezien zijn affiniteit met voetbal in het bijzonder en sport in het algemeen was het niet verwonderlijk dat hij in april 2007 een sportzaak opende in ’t Forum in Assen.

‘’Mijn zaak valt het best te beschrijven als een functionele sportzaak. Men kan bij ons

terecht voor voetbal, running en indoor- en veldsporten. Bovendien zijn we specialist in team- en promotiekleding’’, vertelt Rene niet zonder trots..‘’Zo hebben we aan diverse scholengemeenschappen kleding en materiaal geleverd. Het Drenthe College, de CIOS, het Alfa College en het Vincent van Gogh-college mogen we tot onze klantenkring rekenen en daar zijn we erg blij mee. We hebben ook goeie banden met sportverenigingen in de regio. Mastersports is hoofdsponsor van Asser Boys en levert daarnaast aan tal van andere verenigingen. De 1e selectie van Achilles voorzien we van schoeisel en verder leveren we aan FC Assen, diverse teams bij ACV, Rolder Boys en Schattenberg. Maar ook in de andere sporten

zijn we aktief. Op volleybalgebied zijn we aktief bij Sudosa, Animo ’68, de Peeler Marke en GNA Rolde. Voor wat betreft het handballen is daar Unitas en op Running-gebied behoren de Loopgroepen van Kloosterveen en Norg tot onze afnemers’’.

,,Intensief qua veelzijdigheid en mogelijkheden, maar ook een erg leuk segment zijn de Evenementen’’, vervolgt Rene. ‘’Het is toch geweldig dat we onze diensten beschikbaar mochten stellen aan grote evenementen als het bekende Take Root Festival in Groningen en Boerenrock. Er komt echt wat bij kijken om zulke evenementen te laten slagen’’.‘’Waar ik ook veel plezier uithaal zijn de jaarlijkse, door Mastersports zelf, georganiseerde voetbalkampen bij Achilles, FC Assen en Asser Boys. Prachtig om die voetballertjes zo fanatiek bezig te zien, ik heb de neiging om er dan tussen te springen en zelf mee te doen. Maar dat is niet zo verstandig gezien de grote kans op blessures’’.

H o e k o m j e e i g e n l i j k a a n d e n a a m Mastersports?‘’Die heb ik bedacht toen ik naar het schaatsen zat te kijken, het was februari 2007 meen ik. Anni Friesinger was aan het schaatsen op een mooie witte ijsbaan. Samen met de lichtblauwe en donkerblauwe kleuren die op die baan aanwezig waren gaf dat een prachtig plaatje. Die kleuren heb ik verwerkt in onze huisstijl en de naam .. Mastersports .. Mijn achternaam is Mast, vandaar dus haha’’.

Wil je verder nog wat kwijt Rene?‘’Ja hoor, als mensen na het lezen van dit artikel interesse hebben in teamkleding- of –sponsoring dan kunnen ze me altijd bellen (0592-302003) of even langsgaan bij Mastersports. Ik weet zeker dat we eruit komen op een voor iedereen prettige manier. Aardig om verder te vermelden is dat we binnenkort een volledig nieuwe website lanceren, dus voor alle sporters onder ons, houd het in de gaten!’’www.mastersports.nl

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 20: Amateurgras nr.2 2010

ICOCentrum voor Kunst & Cultuur

Zuidhaege 2, Assen, Telefoon: 0592-305700, E-mail: [email protected]

www.ico-kunstencentrum.nl

4 september: Open huis bij het ICO

Op zaterdag 4 september houdt het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur van 11.00 tot 16.00 uur open huis in het hoofdgebouw, Zuidhaege 2 in Assen. Alle Inwoners van de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo die dit seizoen nog willen scoren met kunst en cultuur zijn hier van harte welkom. In het seizoen 2010-2011 biedt het ICO weer allerlei cursussen en lessen aan op het gebied van muziek, dans, beeldende kunst, fotografi e en theater. Meedoen kan op alle niveaus. De docenten kunnen beginners coachen tot onvermoede topprestaties en gevorderden worden vakkundig begeleid om hun kunsten nog verder te ontwikkelen. Tijdens het open huis zijn er allerlei demonstraties en meedoelessen, je kunt muziekinstrumenten proberen, onze docenten vragen stellen of genieten van de muzikale en kunstzinnige prestaties van anderen.

Bij het ICO krijgt iedere cursist tenminste één keer per seizoen de gelegenheid om zich te presenteren voor publiek op een voorspeelavond, tijdens een voorstelling of door middel van een expositie.

Muziekleerlingen worden aangemoedigd om met anderen muziek te gaan maken. Daarvoor hebben we orkesten, bandjes en ensembles. Muziekleerlingen kunnen ook landelijk erkende examens doen. Dit is met name belangrijk voor de leerlingen die we opleiden voor allerlei harmonie en fanfareverenigingen in de regio. Ook andere muziekleerlingen krijgen deze gelegenheid. Met het hoogste diploma (D) ben je in principe klaar om toelatingsexamen te doen bij een conservatorium. Het ICO is lid van de landelijke brancheorganisatie Kunstconnectie. Zo blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op onze vakgebied.

Naast de cursussen en lessen verzorgen we ook allerlei activiteiten voor scholen. Zo komen de docenten op bijna alle basisscholen om kunstlessen te verzorgen. Ook bedrijven en instellingen kunnen bij het ICO terecht voor kunstzinnige personeelsuitjes, teamdagen of om een zaal te huren voor een symposium of training. Meer informatie: www.ico-kunstencentrum.nl

Page 21: Amateurgras nr.2 2010

Spek de clubkas met een schietbord van Spandoekdeal.nl

Harold van Leeuwen timmert met Sport 2000 in Assen verder aan de weg

Drenthina is klaar voor de eerste klasseTwee jaar geleden nam Gerrie Benes op een nogal vervelende manier afscheid van ACV door in zijn laatste seizoen als trainer aldaar te degraderen uit de hoofdklasse. Het leven van een trainer kan echter verkeren, want twee seizoenen later is hij met Drenthina in sneltreinvaart van de derde naar de eerste klasse gepromoveerd.

Gerrie, degraderen naar de eerste klasse en vervolgens promoveren naar de eerste klasse. Een heel verschil."Haha, dat kun je wel zeggen. Die degradatie met ACV was wel een domper, zeker omdat het daar mijn laatste jaar was als trainer. Ik wilde bewust een stapje terug doen omdat ik het erg druk had met mijn baan in het onderwijs. Ik had ooit wel eens gezegd dat het me leuk leek om bij Drenthina te werken en uiteindelijk ben ik daar ook aan de slag gegaan. In mijn eerste jaar werden we kampioen en nu zijn we dankzij de versterkte promotieregeling van afgelopen seizoen zelfs gepromoveerd naar de eerste klasse. Een fantastisch resultaat natuurlijk."

Wat is het geheim van het succes van Drenthina?"In feite gewoon heel hard trainen. Mijn filosofie is dat je als derdeklasser op tweede klasse niveau moet trainen en als tweedeklasser op eerste klasse niveau. Vaak beslisten we ook wedstrijden in de slotfase omdat we mentaal en fysiek top waren. Daarnaast hadden we vrijwel geen blessures of schorsingen en stond het verdedigend bij ons uitstekend. We krijgen heel weinig goals tegen en zijn daardoor lastig te verslaan."

Is Drenthina klaar voor de eerste klasse?"Absoluut. We zijn door de komst van een handvol nieuwelingen en wat talentvolle jeugd kwalitatief sterker geworden. Daarnaast zijn de betere ploegen van de eerste klasse naar de hoofdklasse gepromoveerd en dat betekent toch een nivellering van het niveau. De middenmotors zijn gebleven en de toppers zijn vervangen door een groot aantal tweedeklassers. We bekijken het straks van wedstrijd tot wedstrijd, maar er is van alles mogelijk. We hebben als nieuwkomer ook niks te verliezen."

Z e l f vo e t b a l l e n i n h e t v i j fd e e l f t a l van v.v. Raptim en directeur z i jn van Yo u r D e a l G r o u p ( s p a n d o e k D e a l . n l , V l a g g e n D e a l . n l e n Re c l a m e D e a l . n l ) d a t g e l d t v o o r R i c h a r d v a n d e r V e e n d i e m e t z i j n b e d r i j f h e t populaire bord uit het in vroegere jaren beroemde Sportpanorama wat de AVRO u i t z o n d w e e r i n d e h e r i n n e r i n g w i l brengen. Er werd toen nog op een houten w a n d g e s c h o t e n w a a r b i j t r a i n e r E r n s t H a p p e l ( F e y e n o o r d ) , h e t presteerde om van de zes ballen, drie hoog en drie laag, er maar liefst vijf raak te schieten waarbij hij bi j de selectie van Feyenoord een respect afdwong die zijn weerga niet kende.

Zo kwam Richard van der Veen min of meer op het idee om binnen Spandoekdeal .nl , ie ts soort-

ge l i jks t e on twikke len met mate r ia len waarmee he t in Coevorden geves t igde bedr i j f a l j a ren lang s tev ig aan de weg timmert. Zoals bijgaande foto ook aangeeft ziet het schietbord er fantastisch uit (eigen opmaak mogelijk) en is de constructie bestand tegen schoten van het kaliber Ronald Koeman. Het frame staat namelijk als een huis en is door vo-etbalverenigingen voor veel doeleinden te gebruiken. Het oefenen van de traptechniek is daar ui teraard een belangri jk onderdeel van. Logisch in dit geval is het echter ook dat het prachtige schietbord, op de door alle verenigingen tegenwoordig georganiseerde clubdagen, wordt gebruikt om de clubkas te spekken wat uiter-aard ten goede komt aan de voetballende leden van de desbetreffende vereniging. Bel gratis 0800 888 3333 en vraag naar de mogelijkheden ofkijk op de website www.spandoekdeal.nl

Het gaat uitstekend met Sport 2000 Van Leeuwen aan de Oudestraat 17 in het centrum van Assen. Harold van Leeuwen is sinds zeven jaar de trotse eigenaar van de sportzaak in de Drentse hoofdstad. De voormalige keeper van FC Groningen, BV Veendam en vv Roden timmert verder aan de weg. Vele sportclubs in Assen en wijde omgeving hebben Sport 2000 al gevonden. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want Sport 2000 Van Leeuwen doet qua sponsoring vaak wat terug. Zo kunnen de Asser korfbalclubs Asko en VDW-OLS rekenen op steun van de sportzaak net als volleybalvereniging Sudosa-Desto en de Loopgroep Marsdijk uit Assen. In het amateurvoetbal geeft Harold van Leeuwen steun aan ACV uit Assen en vv Glimmen.

‘Voetbal, de zaalsporten en running zijn de belangrijkste pijlers van onze zaak’, zegt eigenaar Van Leeuwen. ‘Ik was een voetbaldier, heb ook in de zaal gespeeld en doe momenteel veel aan hardlopen.

Heb dus mijn bakens verzet. Zo gek is het dus allemaal nog niet.’ De zoon van FC Groningen-legende Tonny van Leeuwen heeft na zijn keepercarrière zich gestort op lange afstandslopen en voltooide inmiddels drie marathons. ‘Na het voetballen wilde ik nog twee dingen: de Elfstedentocht schaatsen en een marathon lopen. Het ene is gelukt, het andere nog niet. Door het hardlopen kan ik dus ook veel mensen adviseren.’

Harold van Leeuwen heeft het al zeven jaar enorm naar de zin met zijn sportzaak in het centrum van Assen. ‘We zitten op een prima plek. De sporters weten ons goed te vinden.’ Van één ding baalt hij wel een beetje. ‘Ik vind het jammer dat ik de clubs die ik sponsor bijna nooit kan bezoeken door mijn drukke werkzaamheden. Glimmen en ACV zijn prachtige clubs, maar op zaterdag kan ik onmogelijk mijn zaak verlaten om naar een voetbalwedstrijd te gaan kijken.’

Foto volgt morgenvroeg

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 22: Amateurgras nr.2 2010

- SPORTMASSAGE - FYSIOTHERAPIE - EHBO - BHV -

Nu gratis nieuwsbrief aanvragen op www.docshop.nl

Amerikaweg 80 ASSEN 0592-300929

www.otnn.nl

ook voor u sport-braces en sport-steunzolen

regelt met zorg

HCNON, Hulpmiddelencentrum Noordoost Nederland, is dé leverancier

van medische hulpmiddelen voor mensen die in beweging zijn en willen

blijven. Daarnaast is HCNON gecertificeerd specia list op het gebied van

levering, technisch onderhoud en het keuren van hulpmiddelen. HCNON

staat voor veiligheid en kwaliteit. U kunt rekenen op een organisatie die

24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaarstaat!

Goor | Groningen T 088-1248100

www.hcnon.nl

hcnon beweegT mensen

Het leukste kado Serie III

Kies onderstaand uw favoriete persoonlijke tekst

1 STEEL NIET, DE OVERHEID DULDT GEEN CONCURRENTIE 2 HEB JE NOG SEKS, OF GOLF JE AL ? 3 LACH EVEN NAAR ME ALS JE GEEN ONDERGOED DRAAGT 4 ALS IK MERCEDES WIL RIJDEN, BEL IK WEL EEN TAXI 5 ALS JE DIT KUNT LEZEN BEN IK MIJN SLEURHUT VERLOREN 6 DE SCHRIK VAN ELKE VENT, BLOND EN INTELLIGENT 7 IK WENS OOK U EEN FANTASTISCHE DAG 8 JE KUNT BETER ROOD STAAN, DAN KRAP ZITTEN 9 JAAG ME NIET OP. IK BEN AAN HET WERK, NIET OP DE VLUCHT10 GEKHEID IS ERFELIJK, JE KRIJGT HET VAN JE KINDEREN11 HET LEVEN IS ALS EEN NEUS, HAAL ERUIT WAT ER IN ZIT12 IK EEN BITCH ?????? ECH WEL13 JE MOET NIET DRONKEN DAT IK DENKEN BEN14 RIJ NOOIT HARDER DAN JE BESCHERMENGEL KAN VLIEGEN15 WIL JE SEKS OF WIL JE EEN KOEKJE ? KOEKJES ZIJN OP16 IK BEN JE TYPE NIET, IK BEN NIET OPBLAASBAAR17 IK WEET WAT MIJN PROBLEEM IS, WAT IS HET JOUWE ?18 JE ZIT TEGENWOORDIG VASTER IN HET VERKEER DAN IN DE BAJES19 IK BEN TEGEN ZINLOOS GEFLITS20 HEB EEN HEKEL AAN BUMPERKLEVERS. HEB ER WEER EEN VOOR ME

21 OVERMATIG GEBRUIK VAN ALCOHOL KAN LEIDEN TOT ZWANGERSCHAP22 IK BEN VRIJGEZEL, MIJN SCHOONMOEDER KON GEEN KINDEREN KRIJGEN23 WERKEN IS HEERLIJK, LAAT VOLDOENDE OVER VOOR JE COLLEGA’S24 ALS JIJ NU GAS GEEFT, HEBBEN WIJ EEN PROBLEEM25 DE MISDAAD IS AL GEORGANISEERD, NU DE POLITIE NOG26 WIJ SCHENKEN GEEN MINDERJARIGEN AAN ALCOHOLISTEN27 MIJN BAAS MAAKT MEER KAPOT DAN DRANK KAN GOEDMAKEN28 JE HOEFT NIET AAN EEN BOOM TE HANGEN OM EEN EIKEL TE ZIJN29 IK BEGON MET NIETS. HET MEESTE HEB IK NOG OVER30 GA JIJ EENS KIJKEN WAAROM WE STILSTAAN31 BEN JE ME AAN HET STALKEN OF ZO…?32 ASO BAKKEN BESTAAN NIET, ASO RIJDERS WEL33 DIE VAN JOU GAAT HARDER, NOU EN ????34 DEZE AUTO WAS VAN EEN OUD VROUWTJE, ZEIDEN ZE35 WERKEN, WERKEN?............MIJN VADER WERKT36 IK MIS MIJN EX NOG STEEDS, MAAR IK KAN AL BETER RICHTEN37 ALS JE WIPT ZOALS JE PARKEERT, KRIJG JE HEM ER NOOIT IN38 ERVARING NIET VEREIST, DUBBEL D IS EEN PRÉ…39 EEN TAMME LEEUW IS GEVAARLIJKER DAN EEN WILDE POES40 WEET NIET WAT IK GISTERAVOND DEED, MAAR HET WORDT MIJN HOBBY

I N F O @ F U N L I N E R . N L - W W W . F U N L I N E R . N L

SERIE I EN II ALLEEN NOG VIA INTERNET TE KOOP

FUN-LINER HET NIEUWE GEZICHT OP UW KENTEKENPLA AT

Wilt u als winkelier/tankstationhouder ook Funliners verkopen?

Wij plaatsen de display in consignatie.

HCNON, Hulpmiddelencentrum Noordoost Nederland, met vestigingen in Groningen, Goor en Ede, profi leert zich door slim en verstandig inzetten van hulpmiddelen voor verpleging, participatie en revalidatie. HCNON wil in de buurt van gebruikers zijn en tegelijkertijd meehelpen de kosten van de zorg in Nederland laag te houden.

Momenteel rolt HCNON een netwerk van mobiele servicepunten in de provincie Groningen uit en vanaf augustus ook in Gelderland. Bij een dergelijk HCNON servicepunt kan iedereen terecht voor gratis tijdelijk gebruik (uitleen op basis van de AWBZ) van hulpmiddelen zoals krukken, rollatoren, rolstoelen etc.

Ook kunnen mensen er terecht voor het aanvragen van de grotere hulpmiddelen zoals bedden en matrassen, die door HCNON thuisgebracht worden.

Op vaste tijden is een deskundig medewerker van HCNON op de verschillende locaties aanwezig om de cliënt, verzorgende of mantelzorger van dienst te zijn.

Deze nieuwe werkwijze betekent een systeemverandering in de Nederlandse

gezondheidszorg. Voorheen werden uitleen hulpmiddelen alleen via thuiszorg verstrekt. HCNON is het eerste hulpmiddelencentrum in Nederland dat werkt met eigen mobiele servicepunten in de verschillende wijken en buurten. Zo werkt HCNON aan verbetering van de toegankelijkheid van de verstrekking van deze hulpmiddelen.

Dit innovatieve project is zeer goed ontvangen door zorg-professionals, maatschappelijke organisaties en gebruikers van de hulpmiddelen.

Nu al is het HCNON mobiele servicepunt aanwezig op vele plekken in de provincie Groningen. Op de www.hcnon.nl kunt u vinden waar en wanneer het HCNON mobiele servicepunt in uw buurt aanwezig is.

Mocht u een blessure oplopen en heeft u een hulpmiddel nodig kunt u bellen naar 088-1248150. Ook als u b.v. een sportbrace wil kopen krijgt u op dit nummer alle informatie.

HCNON staat midden in het veld

vo�r��r�n� do�� ���������n�

Page 23: Amateurgras nr.2 2010

Blessures te over

Weer die enkel verstuikt? Had je maar een brace of oefentol gebruikt!De enkelverstuiking is een van de meest voorkomende sportblessures. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet, waarbij de voet te ver naar binnen kantelt/draait en de buitenste enkelbanden (in)scheuren. Na een eerste enkelverstuiking, loop je als sporter een hoger risico om opnieuw door je enkel te gaan. Herhaalde enkelverstuikingen kunnen langdurige enkelklachten tot gevolg hebben, zoals instabiliteit, pijn en verminderde bewegelijkheid, waardoor het sporten soms onmogelijk wordt.

Voorkomen is beter dan opnieuw verstuiken.De meeste sporters weten dat zowel tape als braces herhaalde enkelverstuikingen kunnen voorkomen. Tape of braces geven de verzwakte enkel steun, waardoor de kans op een enkelverstuiking

afneemt. Een andere maatregel is balanstraining. Oefeningen op één been en later op een oefentol verbeteren de coördinatie, hiermee wordt de oorzaak van het probleem aangepakt. Wij van ‘Ankles Back in Control’ onderzoeken welke van de maatregelen het beste werkt om een herhaalde enkelverstuiking te voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Kasper Janssen, sportarts/onderzoeker van het EMGO+ instituut aan het VUmc te Amsterdam.

Deelnemers gezocht. Dit onderzoek is niet mogelijk zonder jouw hulp. Wij zijn namelijk op zoek naar (ruim 400!) sporters die kortgeleden een enkelverstuiking hebben opgelopen (dit hoeft niet tijdens sporten te zijn gebeurd). Hiervoor zoeken we deelnemers die ouder dan achtien jaar zijn,

een sport beoefenen en de afgelopen 2 maanden een enkelverstuiking hebben opgelopen. Om mee te doen hoef je niet naar Amsterdam. Contact verloopt telefonisch en via internet. De oefenmaterialen worden met duidelijke instructies opgestuurd.

Schrijf je nu in op: www.anklesbackincontrol.nl

Copyright © EMGO+ 2010 In samenwerking met:

Zo! Het is bijna zover. Het nieuwe voetbalseizoen staat op het punt te beginnen. De velden zijn belucht, het gras is vlakker en groener dan ooit. De kalklijnen strak getrokken, de hoekvlaggen gerepareerd. Nieuw kader en vrijwilligers zijn geïnstrueerd. Spelers, jong en oud, staan te trappelen, soms voor het eerst, soms bij een nieuwe club, en soms voor het laatst.

Ook de ouders verheugen zich op de hervatting. Zij gaan hun kinderen weer amechtig aanmoedigen opdat dezen later betere voetballers zullen worden dan zij helaas achteraf zelf bleken te zijn.

De bal zal weer rollen. Zonder slag of (elleboog)stoot zal dit ook dit jaar echter weer niet gaan. Naast alle sportplezier staan we daarmee opnieuw voor een groot aantal sportblessures.

Voor het beeld, even wat cijfers: per jaar vallen er rond de 500.000 veldvoetbalblessures te registreren. Dit is ongeveer 15% van alle sportblessures in ons land. Ongeveer 50.000 van het totale aantal voetbalblessures wordt behandeld op de Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH). De kans dat een veldvoetballer een blessure oploopt die behandeling op een SEH nodig maakt, is bijna vier keer groter dan gemiddeld tijdens andere sporten. Hoewel…die kans is bij zaalvoetbal nòg groter! Hoezo…afbouwen via zaalvoetbal?

Van alle blessures blijkt het been het vaakst getroffen, hoewel dit ook weer afhankelijk is van de leeftijd. Oudere voetballers bijvoorbeeld zwikken vaker dan jongere. De eersten hebben een veel grotere kans op een enkel- of knieverdraaiing. Bij jonge voetballers vallen relatief veel polsbreuken te constateren.

Het zal duidelijk zijn dat al deze getallen staan voor veel persoonlijk leed en ongemak. Voor betrokkenen minder van belang, maar daarmee toch vermeldenswaardig, zijn de aanzienlijke medische kosten die met al deze blessures zijn gemoeid: bij de SEH, de arts, de (sport)fysiotherapeut, de

specialist. We hebben deze kosten er graag voor over, immers: sport is gezond voor lichaam en geest en het houdt je van de straat.

Er is de laatste jaren van alle kanten hard gewerkt om het aantal sportblessures te verminderen. Kennis van omstandigheden waaronder blessures ontstaan, de blessure zelf en de vereiste behandeling bij specialisten, sportartsen en sportfysiotherapeuten is sterk toegenomen. Deze kennis heeft ook geleid tot betere opleiding van trainers en begeleiders. Zij hebben meer inzicht gekregen in trainingsmethodiek, arbeid/rustverhouding en gefaseerde belastbaarheid.

Ook de KNVB draagt zijn steentje bij middels een omvangrijk Handboek Blessurepreventie bij Veldvoetbalblessures.

Iedereen doet z’n best, nu de spelers zelf nog èn…de ouders. Ik doe een paar aanbevelingen, wetende dat voetbal een contactsport is, die vraagt om duels. Zie je tegenstander eens als een mede-speler. Immers, zonder hem heb je geen wedstrijd. Kijk ook eens op deze manier naar de scheidsrechters. Aan de ouders: geniet van het plezier dat je kind aan bewegen beleeft en laat overdadig opjuttend projectiegedrag achterwege.

Ik wens ieder een gezond en sportief voetbalseizoen.

Wim van der Dam sportfysiotherapeut

Eenerstraat 52 a9331 HD Norg

tel: 0592 613010mail: [email protected]

www.parafysionoord.nl

Blessure? Bij onderstaande specialisten in de regio bent u op het juiste adres

SO

LVOPraktijk Solvo

Raymond Dörfel06 - 21 975 438

Noorderbinnensingel 589712XE GroningenMail: [email protected]: www.praktijk-solvo.nl

Tendosportmassage

sportmassagemental coaching

trainingsbegeleiding

2e Achterholtsweg 39591VS Onstwedde (Holte)Tel: 0599-331130Mob: 06-43014326

Voor leesplezier: www.tendosportmassage.nlVoor afspraken: [email protected]

Burg. Klauckelaan 14A9902 KZ Appingedam Telefoon: 0596-624736

Kievitstraat 149903 BJ Appingedam

Telefoon: 0596-620802

E-mail: [email protected]: www.fysiotherapieappingedam.nl

Albert Plat Sportmassage

Noorderlaan 203944 BT Nieuwolda

tel: 0596 - 541824mobiel: 06-20969270

e-mail: [email protected]: www.sportverzorgingrgs.nl

U kunt ons als volgt bereiken

W. van der DamFysiotherapie Centrum Marsdijk

Kleuvenstee 179403 LT Assen

Telefoonnummer (0592) 346950Email: [email protected]

Fysiotherapie Centrum Marsdijk W. van der Dam

Fysio Zwartemeer

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 24: Amateurgras nr.2 2010

Teambuilding beginT bij Stayokay

Op zoek naar een voordelige en prachtige locatie voor een verrassend teamuitje? Boek dan bij een van de 28 hostels van Stayokay. Leer je collega’s en teamgenoten beter kennen tijdens een sportieve activiteit zoals kanoën, steppen, raften of fierljeppen. Natuurlijk kun je ook ontspannen met een goede nachtrust, een stevig verantwoord ontbijt, een drankje op het terras en een heerlijk diner.

optimaal actief ontSpannen vanaf € 62,50 p.p.*Inclusief: 2x overnachting met ontbijt, 1x lunch, 1x lunchpakket, 1x diner en een activiteit in overleg met het hostel.

*Minimaal 10 personen. Op basis van beschikbaarheid.

Bel 020 551 29 29 of kijk op www.stayokay.com/groepen.

STAY10066 Adv Amateurgras 120x394.indd 1 25-03-2010 18:04:56

Op zoek naar een voordelige en prachtige locatie voor een verrassend teamuitje? Boek dan bij een van de 29 hostels van Stayokay. Leer je teamgenoten beter kennen tijdens een sportieve activiteit zoals kanoën, steppen, raften of fierljeppen. Natuurlijk kun je ook ontspannen met een goede nachtrust, een stevig verantwoord ontbijt, een drankje op het terras en een heerlijk diner.

Geert Oosterkamp... de beste investering !!!

NieuwbouwVerbouwRenovatieOnderhoudZonwering

GEERTOOSTERKAMP

BOUWSPECIALIST-XXL

Geert Oosterkamp is begin dit jaar gestart met zijn eigen bedrijf genaamd ‘Bouwspecialist-XXL’.Zijn specialisatie ligt in: nieuwbouw, verbouw, renovatie, onderhoud, glas en zonwering. De naamBouwspecialist-XXL staat voor brede kennis welke hij in zijn verleden heeft opgedaan. Voor groteof kleine klussen wil hij u graag van dienst zijn. Geert Oosterkamp de beste investering in uw wo-ning of bedrijf ! Neem gerust vrijblijvend contact met: Geert Oosterkamp 06-224 37 453

Veldbrake 48, 7933 PW Pesse, tel: 0528 - 24 18 05mobiel: 06 224 374 53, E-mail: [email protected]

Kniggestraat 109Stadskanaaltel. 06-46670070

Openingstijdendi t/m do 19.00 tot 22.00vr 12.00 tot 22.00za 12.00 tot 17.00

w w w . h i g h v o l t a g e t a t t o o . n l

KZK vofPLAATZETTERIJ

‘VAKWERK OP MAAT’K Z K v o f P l a a t z e t t e r i jStelmaker 8 9502 EG StadskanaalTel. 0599 659895 / Fax 0599 659822

Knippen en Zetten van Plaatwerk

voor

montagebedrijven aannemers dakdekkers, enz.

Wij helpen graag!

Kraneweg 83a ● 9718 JL Groningen ● [email protected] ● www.anr-hypotheken.nl 0

5

2 5

7 5

9 5

1 0 0

A d v _ W i j k k r a n t _ 1 8 1 x 1 2 5

m a a n d a g 1 6 j u n i 2 0 0 8 2 2 : 2 1 : 1 2

FERRO - NON-FERRO

Agema

METAALBEWERKING

EMMASTRAAT 15D-1039722 EW GRONINGENTHE NETHERLANDSTEL./FAX +31 (0)50 527 03 26MOBILE +31 (0)6 546 601 64E-MAIL [email protected]

Jure KlussenbedriJf

Allround klussenbedrijf vAn tegelwerk tot lekkAge

H. siccAmAsingel 126•9721 Hs groningen • 06-22 42 96 03

Page 25: Amateurgras nr.2 2010

Maurice Koolhof (9) wil kampioen worden en ballen afpakken

‘We zijn verplicht bovenin mee te doen’

Lekker draven in Amicitia 7

Fanatiek als sporter was hij vooral in zijn jeugd en dan met name als tennisser. In die sport reikte hij tot de C1-status, een redelijk amateurniveau. Tegenwoordig voetbalt Andy Rijskamp ook nog, maar op zeer bescheiden niveau: bij het zevende zondagelftal van stadsclub Amicitia VMC.

"Winnen willen we echt wel, maar de titel winnen, dat zit er waarschijnlijk niet meer in."

Rijskamp is met zijn 43 jaar lang niet de enige veertiger in het vriendenteam van Amicitia. "De gemiddelde leeftijd ligt duidelijk

boven de veertig", zegt hij. "En dat merk je ook aan de vele pijntjes die zo langzamerhand steeds vaker ontstaan. We hebben allemaal een gezin en kinderen en voetbal is gewoon een heerlijke hobby. We blijven fanatiek, maar vooral met de mond: er wordt bij ons behoorlijk stevig geschreeuwd in het veld. Maar na de wedstrijd drinken we met zijn allen een biertje en dan is het vooral heel gezellig. Want dat is ook typisch Amicitia."

Rijskamp geldt als rechter middenvelder als de draver van het team. "Meters maken, dat is wat ik doe. Naar voren om de aanval te ondersteunen en weer heel snel terug om mee te verdedigen. Scoren? Nee, dat doe ik zelden. Ik heb het afgelopen seizoen geloof ik eenmaal gescoord."

Scoren doet hij wel met zijn assurantiekantoor A & R Hypotheken aan de Kraneweg in de stad. Dat richtte hij twee jaar geleden, in 2008, op. "Dat was vlak voor de economische crisis, dus niet bepaald de beste tijd, zou je zeggen", vertelt Rijskamp. "Maar ik vind dat de crisis juist ook kansen biedt."

Komend seizoen zijn Rijskamp en zijn teamgenoten weer vast van zins hoog te eindigen. Met bravour worden kampioenspretenties weer uitgesproken om na een aantal wedstrijden weer met beide benen op de grond te komen. En ook dan hebben we weer de grootste lol!

Maurice Koolhof is negen jaar en heeft één grote hobby: voetballen. Dat doet hij in zijn woonplaats bij de E-pupillen van SV Pesse. Zijn vader Harjan en moeder Mia beheren de plaatselijke supermarkt Coop Koolhof. Het bedrijf van de familie Koolhof is shirtsponsor van de F-pupillen van SV Pesse. Ook was de supermarkt drie seizoenen lang shirtsponsor van het eerste team van de zaterdagafdeling.

Dan eerst terug naar Maurice, die pizza als favoriete eten heeft. Doordeweeks gaat Maurice naar basisschool De Posthoorn in zijn woonplaats. “Mijn juf heet Rosan en ik vind tekenen en buiten spelen het leukste.” Later - als hij groot is - wil de jonge Koolhof wel boer worden. Hij voetbalt als middenvelder, maar eigenlijk staat Maurice liever bij zijn eigen keeper in de buurt. “Dan kan ik allemaal ballen tegenhouden.” Het favoriete team van Maurice - geboren in Winschoten - is ‘het Nederlands Elftal’. Klaas-Jan Huntelaar is zijn favoriete speler. “Het mooiste aan

voetbal vind ik dat je kampioen kan worden en het afpakken van de bal.” Maar waar kan Maurice eigenlijk beter in worden? “Keepen. Dat doe ik eigenlijk nooit, maar ik ben er wel slecht in…” Het gesprek verplaatst zich ondertussen naar de vader van Maurice. Koolhof: “Wij begonnen vijf jaar geleden met de shirtsponsoring van de F-pupillen. Het werd ons gevraagd en op deze manier tonen wij een stukje betrokkenheid. Ik ben zelf ook een voetballiefhebber, maar door een knieblessure kwam ik aan de kant te staan.” Daarnaast was de Pessenaar tien jaar lang voetbalscheidsrechter. Koolhof floot tot de tweede klasse KNVB. “Door knieproblemen moest ik ook daarmee stoppen. Dat is nog altijd erg jammer. Ik ben nu 44 jaar, maar voetballen zit er al 26 jaar niet meer in.” Toch zit kijken bij zijn zoons Marvin (12) en Maurice er gelukkig nog wel in voor de supermarkteigenaar.

Musselkanaal kende een ‘net-niet’-seizoen. Door de zesde plaats in de eindrangschikking greep het naast alle prijzen. Mart Tieben (20) speelde zijn vierde seizoen in de hoofdmacht van Musselkanaal. Het afgelopen seizoen moest hij door blessures noodgedwongen in de spits spelen. Desondanks werd hij met negen doelpunten topscorer van Musselkanaal.

Waar lag het aan dat jullie de slag hebben gemist?"Het hele seizoen was geen succes. We misten op een haar na de derde periodetitel. Het liep echter niet zoals we wilden. Een verklaring kan ik er ook niet voor geven. De jaren daarvoor presteerden we veel beter. Voor ons was het een tegenvallend seizoen."

Hoe beviel het in de spits?"Onze spitsen Niels Teuben en Rick Berends waren geblesseerd. Daarom moesten Jesper Klok en ik in de spits spelen. Ik ben normaal middenvelder. De spitspositie is ondanks mijn negen doelpunten slecht bevallen. Het is niet mijn positie."

Gaat het nu wel lukken?"We hebben in Wilbert Arends in mijn ogen een prima nieuwe trainer. De blessures zijn opgelost. Er zijn een paar spelers vertrokken, maar daar zijn nieuwe talentvolle spelers voor terug gekomen. Ik denk dat de selectie niet minder is geworden. We zijn daarom aan onze stand verplicht bovenin mee te doen."

Wat zijn je sterke en je zwakke punten?"Ik ben snel op de eerste meters en kan een actie maken. Ook heb ik wel overzicht. Mijn trap mag echter wel wat beter worden. Ik train er veel op."

Heb je ambitie om op een hoger niveau te spelen?"Het liefst doe ik dat met Musselkanaal. Als er echter een kans bij een andere goede club komt, dan zal ik het zeker niet nalaten. Dit jaar kwam Nieuw Buinen, maar toen had ik mijn woord al aan Musselkanaal gegeven."

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 26: Amateurgras nr.2 2010

EEN MATRAS MET OMRUILGARANTIE?Ja, het bestaat en wij hebben het in huis. Brezza Combi-spring is het allerbeste matras van Norma en u krijgt maar liefst 90 dagen de tijd om het uit te proberen. En bent u niet tevreden, dan ruilen we het complete binnenwerk van uw matras gewoon om. Zodat u zeker weet dat u het ideale matras heeft. Een unieke zzzekerheid!

Auto Totaal Cleaning

HarenAuto Totaal Cleaning Haren is dé specialist in

verzorging van interieur en exterieur van uw auto,bedrijfswagen, boot, caravan, camper, motor, etc.

Doordat wij uitsluitend met zeer hoogwaardige productenwerken en wij over de juiste ervaring beschikken is heteindresulaat van topkwaliteit en dit verzegelen wij zelfs

met garantie op Te�on.

U vindt ons aan de Middelhorsterweg 72A in Haren of opwww.atc-haren.nl en 06 842 60 333

ENERGETIX MAGNETISCHE SIERADEN EN ACCESSOIRES

ZIJN PERFECTE GESCHENKEN VOOR VROUWEN EN MANNEN

VAN ELKE LEEFTIJD.

WWW.MOOIKRACHTIG.NL ook voor klussen in en om het huis

Dit is echt een heel handig bedrijf voor u probeer het eens.

Vrijblijvend een bezoek en een offerte in de provincie Groningen/Drenthe/Friesland.

[email protected]

SPORTBLESSURE?

GRONINGEN SPORT REVALIDATIESPORTFYSIOTHERAPIE PRAKTIJK

FysiotherapieSportfysiotherapie

Sport specifieke behandelingSportrevalidatie ( na operatie en/of ongeval )

Individuele begeleidingHerstel bevorderende kracht-en coördinatietraining

GSRKardingerweg 489735 AH Groningen

GSREyssoniusplein 189714 CE Groningen

Roelof Boekema, sportfysiotherapeutTel:06 - 29410851

www.groningensportrevalidatie.nl

Sinds 1935 een betrouwbare partner in de bouwAl 75 jaar zeer ervaren in utiliteitsbouw woningbouw interieurbouw verbouw onderhoud renovatie

Jumbo supermarkt met 12 appartementen Stadskanaal Dijkhuisflat met 25 appartementen Sappemeer

Winkelpark Hoogezand o.a. Gamma, Praxis, Kwantum, Beter Bed, Beddenreus, Jysk, Carpet Right en Prominent

Boekenmagazijn Rijksuniversiteit Groningen (Zernike) NordLock Benelux en Croon Elektrotechniek Groningen

Bioscoop Jogchem’s Theaters Cine-City Hoogezand De Kostwinder Schildersgroep Kolham

Sappemeer i www.moedt.nl t ( 0598 ) 39 4371 e [email protected] HHooooffddssppoonnssoorr vvaann

VAN VRIJDAG 6 T/M ZATERDAG 28 AUGUSTUS

€ 15 KORTINGOp alle voetbalschoenen,

-kleding & accessoires

Page 27: Amateurgras nr.2 2010

Joey Seip (20) voelt zich soms klant in eigen zaak

André Keizer (Verkeerschool André Keizer) probeert iedereen tevreden te stellen

Bouwbedrijf Moedt schonk prachtig elektronisch scorebord in bedrijfskleur

De nu tweeënveertig jarige André Keizer stopte op zijn achttiende met veldvoetbal bij de voetbalvereniging HSC uit zijn woonplaats Hoogezand. In 1993 nam hij van zijn toenmalige werkgever de verkeersschool over ging hij onder de naam Verkeersschool Keizer verder. Wat het voetballen betrof begon het toch weer te kriebelen waardoor er een zaalvoetbalteam werd gestart dat onder de naam van de verkeerschool aan de zaalvoetbalcompetitie deelnam. Eerst speelde het team in Muntendam, dat enkele jaren werd vervangen door Veendam als thuisbasis.

, Een mooie periode was dat waarin we met spelers als bijvoorbeeld Rashid Abba de hoofdklasse wisten te bereiken. Daar kwam echter een jaar geleden een einde aan want ik moest tussen mijn drukke werkzaamheden door vaak op het laatste moment nog een team samenstellen en dat werkt natuurlijk niet.”

Ondertussen was de rijschoolhouder via zijn bij HS’88 voetballende kinderen weer met het veldvoetbal in aanraking gekomen. Samen met nog enkele bevriende vaders besloot hij zijn activiteiten te verleggen en voetbalde hij vorig

seizoen in het derde elftal van HS’88.Het komende seizoen wordt dit een trapje lager en zal het vierde elftal van de ondertussen grootste vereniging uit Hoogezand van zijn kwaliteiten gebruik mogen maken. HS’88 heeft vijf seniorenteams en er waren plannen voor een zesde maar André is blij dat het bij vijf is gebleven, want iedere zaterdag met net elf of soms minder spelers op pad zag hij niet zitten. , Dat heb ik met mijn verkeersschool ook, ik kan wel tien lesauto’s bezitten maar als er gemiddeld zeven per dag rijden dan heeft dat geen zin. Het bedrijf bestaat uit vier lesauto’s en twee motoren en die zijn zeer goed bezet en dat is een betere reclame dan stilstaande auto’s of motoren.”

Een grote verscheidenheid aan cursussen is een duidelijk betere reclame waarbij de cursus om in dertig uur je rijbewijs te halen er bovenuit springt. Dertig uur lijkt kort maar blijkt wel degelijk haalbaar te zijn gezien dat er enkele weken geleden een kandidaat na 10 uur les in één keer zijn rijbewijs haalde. , Natuurlijk had die jongen al eerder achter het stuur gezeten maar toch blijft het een geweldige prestatie,” aldus Andre, die blij is dat hij de kandidaten ook kan laten kiezen in wat voor type auto ze willen rijden. Biedt hij die mogelijkheid wel aan zijn klanten, qua positie in het veld heeft hijzelf geen specifieke voorkeur., Links of rechts maakt mij niet uit dus ik ben een gemakkelijk persoon voor onze leider zegt hij met een lachend gezicht. , Ik ben niet zo moeilijk, als iedereen het naar zijn, of wat de verkeerschool betreft, haar zin heeft dan ben ik een tevreden iemand.

MOEDT BV uit Sappemeer… sinds 1935 een betrouwbare partner in de bouw. Het bouwbedrijf is sinds de oprichting in 1988 van voetbalclub HS’88 all-in sponsor en vanaf 1992 zijn ze de hoofdsponsor van de paarshemden. De oprichters die destijds de grote stap maakten om een nieuwe voetbalvereniging te starten, zetten zich na meer dan 20 jaar nog steeds met een enorm enthousiasme in voor deze fantastische club.

Prestaties op het voetbalveld zijn zichtbaar en meetbaar, maar de prestaties die het bestuur, de sporters en de vele vrijwilligers als vereniging hebben geleverd zijn grandioos. Een financieel gezonde club die in iets meer dan twintig jaar is uitgegroeid tot meer dan 500 leden…

En met datzelfde enthousiasme is bouwbedrijf Moedt bezig met de realisatie van bouwprojecten. Jan Jaap Moedt: “Het familiebedrijf dat ik samen met mijn broer leidt, mag natuurlijk ook fantastisch werk doen. Van een eerste schets op papier naar het verwezenlijken van een mooi bouwwerk. Van een lege bouwkavel naar tastbare kwaliteit. Het renoveren van monumentale gebouwen of het revitaliseren van oude rijks- of bankgebouwen tot luxe appartementen. Woningonderhoud bij woningstichtingen. Een prachtig nieuw interieur in een woning of bedrijfsgebouw. Van het upgraden van verouderde filmtheaters tot de complete nieuwbouw van een luxe bioscoop. Meerdere opdrachtgevers mogen we soms al tientallen jaren tot onze vaste klantenkring rekenen”. De opdrachtgevers van het Sappemeerster bouwbedrijf

zijn zeer divers. En opdrachtgevers, architecten en overheidsinstellingen komen, zoals Jan Jaap Moedt verwoord, voor nieuwe bouwprojecten alleen bij je terug als je kwaliteit levert, als je kennis van zaken hebt, mee wilt denken in duurzaamheid, flexibel bent ingesteld, als je prijsafspraken en planning nakomt én als je enthousiast bent. Mede om dit enthousiasme, de één in de voetballerij en de ander in de bouw, passen volgens hem de voetbalclub HS’88 en bouwbedrijf Moedt zo goed bij elkaar. Een club vastberaden en gedreven mensen die het plezier in sport en bouwen niet uit het oog verliezen. Het bouwbedrijf realiseert niet alleen bedrijfsgebouwen, appartementencomplexen, scholen, kantoren, woningen en interieurprojecten… ook op ‘sportief’ gebied is al het één en ander naar volle tevredenheid opgeleverd. Enkele voorbeelden van de laatste jaren zijn de sportaccommodatie voor korfbalvereniging Gorecht, diverse zwembaden (zowel particulier als overheid, zowel openlucht als overdekt), de prachtige tennishalaccommodatie voor tennisvereniging de Stirum, diverse kleedaccommodaties en natuurlijk de tribune bij HS’88. Jan Jaap Moedt: “Bij de oplevering van deze overdekte tribune hebben we als hoofdsponsor, als blijk van waardering voor deze goed geleide club, een prachtig elektronisch scorebord geschonken”.

Joey Seip is alweer meer dan twee jaar eigenaar van Sport-Inn in Hoogezand. De nog maar 20-jarige inwoner van Hoogezand-Sappemeer wordt gesteund door onder meer zijn vader Peter (50). De jonge Seip maakt graag een succes van zijn sportzaak, die aantrekkingskracht heeft op de jeugd. Dat heeft zeker te maken met het feit dat hij zelf voetbalt

in het eerste team van zondagtweedeklasser VV Hoogezand. “Ik test elk jaar de nieuwste voetbalschoenen en dan kom je er snel genoeg achter welke geschikt zijn”, zegt Seip.

Toch vindt de rechterflankspeler van Hoogezand het wel eens lastig: het runnen van zijn eigen zaak. “Mijn vrienden gaan nog naar school en zij

hebben daarom meer vrijheid, maar uiteindelijk moet iedereen toch beginnen met werken. Ik spreek ze hier wel in de zaak.” Vaderlief zegt dat het hard werken is voor zijn zoon. “Er is ook veel concurrentie.” Joey: “Wij bedrukken ook voetbalschoenen. Daarmee waren wij eerst uniek in het noorden van Nederland, maar nu hebben meerdere winkels die service overgenomen.”

Peter: “Daarbij komt dat Groningen niet ver weg is en mensen nog altijd denken dat die stad een ruimere keuze heeft. Op het gebied van voetbal is dat nu zeker niet meer het geval. Wij moeten het ook hebben van onze service en kennis.” Joey: “Vooral het bedrukken vergt veel tijd, maar bij een kleine hoeveelheid krijgen we het voor elkaar terwijl de klant wacht. Dat is een kracht.” Bijkomend voordeel is dat de jonge ondernemer veel voetballers kent uit de regio. De link met zijn sportzaak is dan al snel gelegd. Seipt vertelt dat Sport-Inn Hoogezand ‘heel veel dingen’ doet met de plaatselijke voetbalverenigingen: zaterdagclub HS’88 en Hoogezand. “Voor een aantal andere clubs in de omgeving staan we altijd klaar, maar Sport-Inn is hoofdsponsor van VV Hoogezand. Dat komt ook omdat ik er zelf speel. Daarnaast is HS’88 een heel loyale club. We sponsoren het tweede team en verschillende jeugdteams.” Waarin onderscheidt Sport-Inn zich ten opzichte van andere sportzaken? Seip: “Snelheid, het leveren van goede artikelen, kennis en onze frisheid. Wij hebben een jong en gedreven team.” Zijn vader verklaart dat Joey de zaak uiteindelijk in zijn geheel over gaat nemen, maar dat is toekomstmuziek. “Toch zit er ondanks de recessie nog altijd een stijgende lijn in bij ons”, zegt Seip senior. “De boekhouding vang ik in eerste instantie op, maar bij het inkoopgebeuren vind ik Joey de leidinggevende.” Joey zelf voelt zich soms klant in zijn eigen zaak, want hij zegt te weten wat de jeugd wil. “Dat is een grote kracht van ons”, vinden beide. “Hier in Hoogezand moet het allemaal zo fel en opvallend mogelijk. Dus vooral veel kleurtjes.”

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 28: Amateurgras nr.2 2010

Hammerfestweg 19723 JH Groningen(bedrijvenpark Eemspoort)Postbus 50039700 GA Groningen

Telefoon: 050 – 54 99 538Telefax: 050 – 54 99 857Mobiel: 06 – 12 08 63 22E-mail: [email protected]: www.bsverpakkingen.nl

BS Verpakkingen B.V.Uw leverancier van industriële verpakkingen voor Noord Nederland.

tel: 0596 614400 www.kerbofdelfzijl.nl

voor al uwschilderwerk

Feiko Clockstraat 32 9665 BB Oude Pekela t. 0597-614986 f. 0597-614986 m. 06 461 632 30 e. [email protected] | w. www.eerensgsb.nl

EERENSGSB.NLT: 06 46 16 32 30

PeWoM O N T A G E

KEUKENS - BADKAMERS - INSTALLATIEWERK

Hoofdweg 69628 CP SiddeburenTel. 0598-432186 Renger WoltjerMob. 06-45008191E-mail. [email protected]

Voor uwVerbouwing &

Renovatie

Autorijschool Cum Laude

[email protected]

Theorie-opleiding individueelRij-opleiding door instructeur/instructrice

Aelderstraat 48-65 | T: 0591 - 372020 M: 06 - 50 51 57 40 | Aalden Zweeloo | Drenthe

Eskaboard is een kwalitatief hoogwaardig grafisch karton dat wordt gemaakt bij Eska Graphic Board in Hoogezand en Sappemeer. De kans is groot, dat u producten in huis hebt die met dit karton zijngemaakt. Eskaboard wordt namelijk overal in de wereld verwerkt in hardgebonden boeken, ordners, ringbanden, mappen, agenda's, albums, spelborden, legpuzzels, displays en showcards.

Zo bevat één op de vier hardgebonden boeken karton uit Hoogezand-Sappemeer.

Aktieprijzen!

Page 29: Amateurgras nr.2 2010

Maicon van Hoogezand wil verder omhoog met Hoogezand

G-voetballers genieten bij HS’88

Rick Waals gaat er minimaal 25 maken Hij was er in de beslissende fase van het afgelopen seizoen niet bij vanwege een gescheurde hamstring. Het komende seizoen van Kwiek hoopt Rick Waals van begin tot einde mee te kunnen maken. "We willen meedoen om een periodetitel."Dat zijn aardige ambities, zeker als je bedenkt dat Kwiek het afgelopen seizoen als één na laatste eindigde in de zondagse vijfde klasse. Waals heeft er wel een verklaring voor. "Het is de vijfde klasse, daar moet je reëel in zijn. En er zijn natuurlijk jongens die niet de kwaliteiten hebben voor een hoger niveau. Maar we hebben een leuk vriendenteam en ik blijf hier voorlopig nog wel even spelen."Waals speelde zelf wel degelijk op een hoger niveau: hij speelde in het seizoen 2006-2007 bij het toen net uit de hoofdklasse gedegradeerde Appingedam. "Dat beviel goed, van beide kanten", vertelt Waals. "Maar vanwege mijn werk bij Bosma & Schuur verzekeringen kon ik het niet meer trekken bij Appingedam. Wel jammer, want ik vond het mooi om in de eerste klasse te spelen. En ze waren ook tevreden met mij."Zijn werk blijft belangrijk. Waals staat op het punt om het stokje over te nemen van zijn vader als directeur van Bosma & Schuur. "Voor mijn dertigste moet het zo ver zijn. Dat betekent ook dat ik in de toekomst wellicht wat minder kan trainen bij Kwiek. Maar het is niet anders. Werk is ook belangrijk."Voor komend seizoen wil Waals met zijn Kwiek-vriendenteam meedoen om een plek in de nacompetitie. "Dat is volgens mij ook mogelijk. In elk geval moet het beter kunnen dan de afgelopen jaren. We moeten gewoon willen winnen. En ik wil als spits minimaal 25 goals maken. Daar kun je me op afrekenen."

Met een beetje fantasie zou je hem de Maicon van Hoogezand kunnen noemen. Een fabelachtige goal zoals de Braziliaanse international op het WK deed maakte Arjan Vogel nog niet – althans niet het afgelopen seizoen. Maar opkomen doet Vogel net zo vaak als Maicon."Ja, ik vind het wel leuk om me als rechtsback een beetje met de aanval te bemoeien", vertelt Vogel (29). "Ik ben wel aanvallend ingesteld. Voorzetten geven, leuk. Scoren doe ik weinig, ik geloof dat ik in de voorbereiding misschien een keertje heb gescoord. Verder niet."Vogel speelde zijn hele jeugd bij Hoogezand, maar leek na de A1 alsnog een mooie kans te grijpen. FC Groningen scoutte hem en na enkele proeftrainingen bij de FC mocht hij aanschuiven bij het tweede elftal. Echt doorbreken deed hij echter niet. "Nee, helaas niet. Daarvoor

was het niveau gewoon iets te hoog voor me", zegt Vogel. "Daar moet ik eerlijk in zijn. Al had ik ook de pech dat ik een lastige spierscheuring kreeg die moeilijk herstelde." Na een jaar FC speelde Vogel nog een jaartje bij Groninger Boys, voordat hij weer terugkeerde bij Hoogezand. En na een paar dramatische jaren, waarin de ploeg van de tweede naar de vierde klasse degradeerde, is het team van trainer Jan Kloetstra weer terug in de derde klasse. Het afgelopen seizoen werd het kampioenschap gevierd."Kloetstra is een goede, bevlogen trainer", zegt Vogel. "Hij is zeer gemotiveerd en dat brengt hij goed over op de ploeg. Ik denk ook dat we onder hem beter kunnen. Ambitie is dit seizoen om de nacompetitie te halen, doelstelling is om ons te handhaven."

Zelf voetbalde hij met grote namen als Henk Veldmate, Jan van Dijk en Karel Hiddink. Tegenwoordig doet Peter de Groot het met mindere goden, maar dat geeft hem niet minder voldoening. Hij is bij HS'88 namelijk de begeleider van het G-voetbal. De Hoogezandster club is al achttien jaar in touw met voetballers met een verstandelijke beperking. "In 1992 zocht de gemeente Hoogezand-Sappemeer een club die het G-voetbal onder zijn hoede wilde nemen", vertelt De Groot. "En dat werden wij."Pas acht jaar later, toen De Groot zelf vanwege een spieraandoening al lang en breed was gestopt met voetballen, klopte de club bij hem aan. "Ik werkte toen al op Nieuw Woelwijck, een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking", zegt De Groot. "Dus ik was een van de eersten waar ze aan dachten. Inmiddels ben ik ook orthopedagoog. En dat is wel makkelijk als je met g-voetballers

werkt."In het g-voetbal zijn drie categorieën: de A-, de B- en de C-categorie. De Groot legt uit. "Voetballers in de A-categorie kun je wel iets van tactiek bijbrengen. Zij willen ook echt winnen. Ons competitieteam is iets meer verstandelijk gehandicapt en speelt in de B-categorie."Naast dat team begeleidt De Groot ook nog twee zaalvoetbalteams die bij stichting De Brug in Groningen spelen en een jeugdteam dat louter vriendschappelijke wedstrijden speelt. Ambities zijn er natuurlijk ook in het G-voetbal. Maar die liggen toch vooral op het sociale vlak. "De belangrijkste doelstelling is om goed uit de kleedkamers te komen en fi jn te voetballen", zegt De Groot. "We verloren ooit eens met 16-0 en toen vroeg ik aan onze keeper hoe hij het had gevonden. Hij zei: het ging hartstikke goed, want ik heb er toch eentje tegengehouden. Dat is de mentaliteit hier. Ze genieten ervan."

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 30: Amateurgras nr.2 2010
Page 31: Amateurgras nr.2 2010

Euro-SportringEuro-Sportring organiseert meer dan 130 internationale jeugdvoetbaltoernooien, handbaltoernooien en seniorentoernooien in 12 Europese landen waar jaarlijks ruim 8.000 teams uit meer dan 30 landen aan deelnemen. De toernooien een open inschrijving, alle leeftijdscategorieën en speelsterkte gastvrije organisatoren die met trots buitenlandse teams op hun sportpark ontvangen attractieve sportaccommodaties met optimale faciliteiten in een prettige omgeving feestelijke activiteiten zoals een openingsceremonie, een feestavond, een officiële prijsuitreiking

De organisatie officiële scheidsrechters - een waarborg voor een eerlijke competitie een deskundige toernooicommissie een helder toernooireglement dat is goedgekeurd door de nationale voetbalbond , de UEFA en de FIFA met de volle medewerking van de plaatselijke sportbond en gemeente

Voor iedere beurs een passend arrangement Dat betekent dat naast de reguliere huisvesting in hotels en groepsaccommodaties, ook alternatieve vormen van huisvesting in bijvoorbeeld scholen of internaten geboden wordt. En die arrangementen zijn al vanaf €70 beschikbaar. Voor dat bedrag wordt een pracht van een toernooi met een 4-daags verblijf inclusief maaltijden geboden.

Euro-Sportring betekent zekerheid Euro-Sportring is al bijna 50 jaar een betrouwbare en betrokken partner voor teams die over de grenzen trekken. Euro-Sportring biedt de zekerheid van een strak georganiseerd toernooi waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Miljoenen sporters die door de jaren heen aan onze toernooien hebben deelgenomen bevestigen dit.

OOK MEEDOEN MET JOUW TEAM AAN ZO’N WERVELEND EN PERFECT GEORGANISEERD TOERNOOI ?

Vraag een brochure van Euro-Sportring aan en maak kans op gratis deelname aan een internationaal toernooi!

Welkom in de Euro-Sportring arena, de wereld van in ternat ionale toernooien. Wij organiseren toernooien in 13 Europese landen, waaraan jaarlijks meer dan 8.000 teams uit 30 verschillende landen meedoen.

Ga op www.euro-sportring.nl naar Brochure aanvragen en vul je gegevens in. Onder “Hoe heeft u ons gevonden?”, vink je “Via Amateurgras” aan. Meer hoeft u niet te doen, u dingt automatisch mee naar de prijs!

Contact Euro-SportringErik Kool Telefoon: 035-5414420 Hans CastelijnsTelefoon: 035-5414420E-mail: [email protected] E-mail: [email protected]

Winnaars ontvangen automatisch bericht.

Page 32: Amateurgras nr.2 2010

lubbendesignBegin het seizoen goed en in stijl:

Gratis koffiebekers met het logo van de vereniging!

Meer informatie ? T. 050 – 750 63 41

www.lubbendesign.nl

Meer informatie:Bas HoekstraTel 06-29073351Hoendiep 204 Groningen www.hit-installatietechniek.nl

Badkamer

Sanitair

Keuken

Cv installatie

Kleine verbouwing

SPECIALIST IN SPACK EN SIERPLEISTERS

Frans BakkerMobiel 06 - 27 00 64 05

E-mail: [email protected]

Ulbrandahof 249981 JW Uithuizen

Tel. & Fax: (0595) 43 43 70

WWW.SPACKERBAKKER.NL

Aanzienlijke kostenbesparing door gratis koffi ebekers

Elke vereniging wil graag kosten reduceren, Lubben Design heeft nu een aantrekkelijk concept ontwikkeld, waardoor verenigingen aanzienlijke kosten kunnen besparen, een vergoeding krijgen en ook nog eens in de kantine een verhoogde uitstraling krijgen.

Vrijwel elke vereniging koopt momenteel koffi ebekers in bij bijvoorbeeld een groothandel, op jaarbasis is dit bedrag al snel € 1.000, -. Lubben Design levert verspreid door heel Nederland inmiddels aan ca. 150 verenigingen geheel gratis koffi ebekers. Op deze koffi ebeker komt op zowel de voor- als de achterzijde een logo in kleur van de desbetreffende vereniging te staan, hetgeen uiteraard zeer professioneel oogt. Vervolgens zal Lubben Design in overleg met de vereniging een aantal sponsoren benaderen die –voor een gering bedrag- geïnteresseerd zijn om een eigen logo op de beker te plaatsen. Van alle inkomsten die wij tot slot genereren, storten wij 10% in de clubkas, waardoor de vereniging ook nog extra inkomsten geniet.

Wij horen vaak; “wat zijn de addertjes onder het gras”. Daar is echter absoluut geen sprake van. Per vereniging leveren wij maar liefst 50.000 bekers.

Door de gigantische productie die wij momenteel draaien, is het mogelijk om het geheel gratis aan te bieden aan verenigingen. Deze bekers slaan wij zelfs geheel kosteloos op in onze loods en wij zullen vervolgens stapsgewijs de bekers leveren, waardoor er weinig opslagruimte benodigd is.

Momenteel werken wij landelijk, maar in het Noorden van Nederland leveren wij een aantal spraakmakende verenigingen als bijvoorbeeld: WKE, VV Nieuw Buinen, Alcides, MSC Meppel, VV de Weide, VV Hoogeveen, SVBO, Emmen, LTC Assen en nog tientallen andere verenigingen. Door onze ervaring met dit concept mogen wij met trots zeggen dat het nog nooit is voorgekomen dat wij een vereniging niet hebben kunnen leveren. Zelfs in tijden van crisis vinden sponsoren het een uniek medium om meer naamsbekendheid te genereren en de club wederom te steunen.

Mocht uw vereniging ook interesse hebben in ons concept of wilt u meer informatie, neem gerust contact op. Dit kunt u doen op het telefoonnummer: 050-75063141, of via onze website, www.lubbendesign.nl

Salon Dries

Page 33: Amateurgras nr.2 2010

Vijfde Toptoernooi van Drs. Vijfje

‘Ik vind het niet leuk als iemand mij schopt met voetbal’

Voor Frans Bakker is de derde helft even belangrijk als de eerste twee

Hij speelde in zijn jeugd op een aardig amateurniveau, in de A1 en het eerste zaterdagteam van Muntendam. Nu, jaren later bij Noordpool UFC, doet Frans Bakker, 39 jaar inmiddels, het een stukje rustiger aan. Voor hem geen twee trainingen per week meer. "Het moet wel leuk blijven", zegt Bakker.

Drie jaar terug begon het weer te kriebelen. Na jaren niet gesport te hebben richtte hij met vrienden het eerste en – toen nog – enige zaterdagteam van Noordpool op. Puur voor de lol voetballen, met maten. Ambities? Ja, maar bescheiden. "Het moet wel liefhebberij zijn", aldus Bakker, "tweemaal per week trainen bijvoorbeeld, dat doe ik niet meer. Dat kan ook niet, want ik heb een eigen plafond- en afwerkingsbedrijf en daar gaat ook tijd in zitten."

Bakkers initiatief kreeg een navolging die hijzelf allerminst had verwacht. Want vanaf dit seizoen verhuist de hele club, met uitzondering van de veteranen, naar de zaterdag. En omdat dus het eerste zondagteam grotendeels ook overgaat, schoof Bakker met zijn vriendenteam naar het tweede elftal. Voor het eerste zoekt de club overigens nog enkele spelers, dus wie zich geroepen voelt…

Afgelopen seizoen eindigde Bakker met – toen nog - Noordpool 1 als derde. Dit seizoen hoopt hij slechts op handhaving. "Enkele spelers zijn overgegaan naar het eerste, vandaar dat we wat bescheiden ambities hebben. Maar dat is ook niet het belangrijkste. We willen vooral veel plezier hebben op het veld. En ook erna. Want de derde helft is bij ons minstens zo belangrijk als de eerste en de tweede."

Op zaterdag 21 augustus vindt al weer voor de vijfde opeenvolgende keer het door de studenten Futsal vereniging Drs. Vijfje georganiseerde TOP-toernooi plaats. Volgens voorzitter Tom Kummel is er beslist weer sprake van een aantal zeer sterke deelnemende ploegen. Het toernooi heeft deze keer zelfs een internationaal tintje door de deelname van UFC Münster. "En daarnaast zijn we zeker dat sterke ploegen als bijvoorbeeld Leekster Eagles en Avanti van de partij zullen zijn. Natuurlijk speelt ons eerste team ook mee", aldus Kummel.

De winnaar van het vorige jaar, HOVOCUBO, ontbreekt helaas op 21 augustus. "Maar het doet verder niets af aan het peil", weet Kummel zeker. "Het TOP-toernooi is altijd goed bezet. De ploegen zien ons toernooi als een uitstekende voorbereiding op de competitie die niet lang daarna van start gaat.

Het TOP-toernooi wordt evenals in de voorgaande jaren in de twee zalen van ACLO Sportcentrum gehouden. De eerste bal gaat al in de ochtenduren rollen. De finale is om ongeveer 18.30 uur gepland. Kummel zegt dat de organisatie tot nu toe

perfect loopt. Het TOP-toernooi is ook dit jaar weer mogelijk dankzij sponsoring en een twintigtal vrijwilligers. De winnaar kan in elk geval 250 euro tegemoet zien. "Qua financiën is het soms wel eens moeilijk", zegt Kummel. "Gelukkig hebben we in Veilinghuis A7 wel een goede hoofdsponsor."

De toernooicommissie moet voor de teams uit alle windstreken van het land natuurlijk wel het één en ander regelen. De vrijwilligers zorgen er onder andere voor dat er lunchpakketten voor de deelnemers klaar liggen."

De organisatie heeft tijdens het toernooi tevens voor een grote verloting gezorgd, waarin leuke door sponsors aangeboden sportartikelen te winnen zijn. Kummel zegt dat er ondanks het eerste lustrum geen bijzondere festiviteiten zijn. "Dat gebeurt misschien de tiende keer", houdt Kummel een slag om de arm.Dan zal Kummel er in ieder geval niet meer als preses bij zijn. Drs. Vijfje benoemt normaliter een voorzitter voor slechts een jaar. Bovendien staat Kummel, die in de toekomst een politieke carrière ambieert, op het punt om zijn studie af te ronden.

Jesse Hoekstra is er vroeg bij. De 4-jarige zoon van Bas Hoekstra (26) en zijn vrouw Luïsé (25) traint mee met de zogeheten mini’s van VV Helpman in Haren. “Eerst zou Jesse lid worden van VV Hoogkerk, maar daar vonden ze hem nog te klein”, weet Bas Hoekstra. “Bij Helpman kon hij wel terecht, maar mijn zwagers hebben ook altijd gevoetbald bij die club.”

Jesse is geboren in Groningen en eet het liefst spaghetti. Hij gaat naar basisschool De Ploeg in Hoogkerk en krijgt les van twee juffen: Carla en Betsy. “Ik bouw het liefst met blokjes op school”, zegt Jesse. Hij voetbalt en zwemt graag, maar ook buiten spelen vindt Jesse leuk. “Later wil ik bouwvakker worden.” Bas: “Jesse vindt het leuk om keeper te zijn, maar op het veld rennen de jongens nog kris kras door elkaar heen. Ik ga elke zaterdag met Jesse en onze andere zoon Demy (2 jaar, red.) naar het voetbalveld, want mijn vrouw werkt op zaterdag.” De Groninger vindt het heel gezellig en gemoedelijk bij voetbalvereniging Helpman,

waar hij elke zaterdag vaste gezichten ziet. Jesse zelf ziet FC Groningen als zijn favoriete club en Wesley Sneijder vindt hij de beste Nederlandse voetballer. “Ik vind het niet leuk als iemand mij schopt met voetbal.” Bas: “Hij kan goed dribbelen en keepen, maar ook hakjes geven gaat hem goed af. Ik vind dat Jesse aanleg heeft. Het luisteren tijdens de training kan wel beter, want de oortjes lijken er zo nu en dan voor de sier aan te zitten. Jesse heeft er soms een handje van om midden op het veld te zitten spelen. Het komt voor dat hij heel goed meedoet, maar een andere keer heeft hij niet zoveel zin.” Bas Hoekstra heeft een verleden als voetballer in Groningen bij eerst Velocitas 1897 en later SC Gronitas, maar een chronische knieblessure gooit nog altijd roet in het eten. Tegenwoordig blijft voetballen voor hem beperkt tot recreatievoetbal, maar dan niet in clubverband. Hij heeft ook een seizoenskaart bij FC Groningen. “Ik houd me nog wel bezig met voetbal, maar zelf voetballen? Dat wordt minder en minder.”

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 34: Amateurgras nr.2 2010

VHC ActiFood biedt met haar brede assortiment

een totaalpakket voor horecaondernemers.

Dagelijks worden dagverse- en diepvries-

producten geleverd zoals vlees, vis, zuivel,

gevogelte, groente en fruit, maar ook

droogwaren en non-foodartikelen.

Daarnaast worden alle soorten dranken

geleverd. Frisdranken, wijnen, gedestil-

leerd en bieren. Klanten kunnen dus bij

één leverancier terecht voor alles wat zij

nodig hebben. En dat is wel zo effi ciënt.

Buurstede 1, 8431 NA Oosterwolde Postbus 31, 8430 AA Oosterwolde Tel. 0516-567107 Fax 0516-516885 www.actifood.nl

Service en betrokkenheidService en betrokkenheid

Sneek, Oude Koemarkt 46, (0515) 42 32 32

www.hypotheker.nl

Een scheiding is niet alleen het afronden van wat is geweest.Met De Scheidingsmakelaar zorgt u voor een solide, nieuwe start.

Wie nú verstandige keuzes maakt heeft daar straks profijt van.Dat weten wij uit ervaring.

Daarom helpen wij u vérder. Met een goed ouderschapsplan. Met wonen en hypotheek.

Met alimentatie, uw pensioen en uw financiën.En meer praktische zaken... Logisch,

want het leven gaat verder na een scheidingVoor een GRATIS adviesgesprekMarian Steenge / 0641565 [email protected]

Last van spijsverteringsklachten, stress,

vermoeidheid of spierpijn?

Voetreflextherapie kan de oplossing bieden.

Er zijn veel meer klachten die daarmee

behandeld kunnen worden.

Ook zonder klachten ben je welkom voor

bijvoorbeeld een Chinese Wellnessmassage.

Dit is een ideale methode om lichaam en

geest in balans te brengen.

Voor meer informatie:

www.venixvoetreflex.nl

Tel: 06-81721399

Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen

geheel of gedeeltelijk.

Hilly’s Pedicureen Ontharings CentreKoefenne 4 • 9244 GA Beetsterzwaag • Tel.: 0512 - 381997

Speciale actieprijs:

Bikinilijn+Oksels+Onderbenen: E372,-nu E299,- p/beh.

Bikinilijn+Oksels: E172,-nu E135,50- p/beh.

Of 15% korting op een Med Cos IPL behandeling naar keuze alleen bij afname van een gehele kuur.

Definitief en veilig ontharen

Nederlandse Telecom MaatschappijDe Nederlandse telecom maatschappij (NLTM) is gestart in 2009, en levert inmiddels al meer dan 600 bedrijven vast telefoonverkeer tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding.

NLTM maakt dit mogelijk door de kosten voor organisatie en inkoop zo laag mogelijk te houden, terwijl haar klanten gebruik kunnen maken van een kwalitatief uitstekend

(inter)nationaal netwerk.

Uw voordelen:• Telecommunicatie wordt weer overzichtelijk en duidelijk• Effi ciënter werken, door één deskundig aanspreekpunt

• Kwaliteit en continuïteit door maatwerk• Uw totale communicatiepakket in vertrouwde handen

• De juiste beslissingen nemen, door gefundeerde bondige analyses en adviezen

• Wij werken voor u op fulltime basis, zo intensief als u dat wenst, niet per project

Onze diensten:• Gratis Telecomadvies

• 0800, 0900 en 088 nummers• Overname KPN lijnen

Wilt u weten wat NLTM voor uw bedrijf kan betekenen?Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

NLTM neemt géén genoegen met een 2e plaats!

Postbus 60 | 7951 SK Staphorst | tel. 0522 - 463535 fax. 0522 - 462961 | www.nltm.nl | [email protected]

• Heeft u problemen met uw dak? • Wilt u een nieuw dak voor uw uitbouw, aanbouw of dakkapel? • Of is uw dak toe aan renovatie? • Heeft u dak- of sloopwerkzaamheden? • Lekkage? • Of onderhoud nodig? • Grootreparaties? • Of heeft u behoefte aan advies en informatie?

Kwaliteit en prijs van de professional in dakbedekkingen zoals men mag verwachten. Van daken van 10 m2 tot projecten van 5000 m2. Wij leveren topkwaliteit mét garantie. Kwaliteit materiaal, sterke dakproducten.

Voor informatie of een afspraak kunt u mailen naar [email protected] of bel 0592-342349 / 06-28538085. www.shadida-dakbedekkingen.nl

te Assen, gespecialiseerd in

kunststof, EPDM en bitumineuze

dak bedekkingen (bestemd voor

platte en hellende daken)

Puzzle & Co B.VPostbus 2295

8701 CG [email protected]

Page 35: Amateurgras nr.2 2010

‘De jeugd is gaandeweg mondiger geworden’

Youri Hiemstra (10) vindt verliezen niet leuk

Jubilerende v.v. Heerenveen heeft blik op de toekomst gerichtAls de hoofdmacht van de vereniging waar je sinds 2004 als voorzitter actief bent, in het jaar dat de club haar negentig jarige jubileum viert, kampioen wordt ben je naast blij vooral trots. Dat gevoel leeft bij Feitze Leemburg jr. van de v.v. Heerenveen dan ook zeer sterk.

‘In ons jubileumjaar kampioen worden was inderdaad de stille wens van de club voor aanvang van het seizoen 2009-2010. Bijna iedereen binnen de vereniging zag dat, als het daadwerkelijk zou gebeuren, toch wel als een kroon op ons jubileum die op deze manier nog meer glans zou krijgen. De laatste jaren waren, doordat we in de vier voorgaande seizoenen maar liefst drie keer gedegradeerd waren, nu niet echt jaren waar we trots op terug konden kijken. Gelukkig sloten we de competitie, die in ons jubileumjaar eindigde, daadwerkelijk af met het kampioenschap van de vijfde klasse waar we ondertussen in terecht waren gekomen.De vijfde klasse was natuurlijk niet de klasse die bij onze ambities paste. Ambitieus mag de v.v.Heerenveen zeker genoemd worden, want de club beschikt over een zeer grote jeugdafdeling met als vlaggenschip het A1-team dat in de hoofdklasse uitkomt en waar preses Feitze Leemborg jr. zeer tevreden over is.

, Onze jeugdafdeling is iets waar we met recht trots op mogen zijn. In een tijd dat ook grotere verenigingen moeite hebben om een team in alle leeftijdscategorieën te formeren kost dat ons nog geen moeite. We investeren dan ook veel in onze jeugd en hebben deze zomer Allard van der Meer als Hoofd Opleidingen aangesteld. Allard heeft de opdracht meegekregen om alle trainers te begeleiden en de jeugdopleiding in kaart te brengen, zodat we met spelers die voortkomen uit een gedegen jeugdopleiding op termijn weer terugkeren in de 1e klasse. Dat was de klasse namelijk waarin we enkele jaren geleden nog speelden.

In een jubileumjaar passeren uiteraard vele hoogtepunten de revue, maar zoals de voor de overheid werkende Feitze Leemburg verteld is de blik duidelijk op de toekomst gericht in Heerenveen, die net als grote broer SC Heerenveen met de mooie Pompeblẻden op het shirt speelt. Daarom zou het prachtig zijn als dat shirt over tien jaar bij het 100 jarig Jubileum, maar het liefste eerder uiteraard, weer op het niveau waar het hoort, te zien zal zijn namelijk in de eerste klasse van het zondagvoetbal

Fetze Koopmans (26) was afgelopen seizoen trainer van de C1 van voetbalvereniging De Sweach - overigens tot 1932 ‘Wood Boys’ geheten - uit Beetsterzwaag. De inwoner van Beetsterzwaag was heel erg tevreden over de eerste seizoenshelft, maar na de winter werd het kampioenschap in de tweede klasse E uit het hoofd gezet. Wel strandden de junioren, die vierde werden in competitieverband, pas ver in het bekertoernooi. “Ik ga nu nog een stapje hoger naar de B1”, vertelt Koopmans.

Koopmans, die werkzaam is bij makelaarskantoor J. Koopmans in zijn woonplaats, heeft al enige ervaring in het geven van jeugdtrainingen. Zo had hij de E2, B3 en A2 onder zijn hoede. Nu denkt hij aan het behalen van het trainer/coach 3 diploma. In zijn kielzog gaan meer dan vijf C1-junioren en ook leider Iebe Bart van der Heide over naar de B1 van De Sweach. “Ik vind het lastig om in te schatten waar we voor moeten gaan in de eerste klasse”, meent Koopmans. “We gaan in ieder geval voor handhaving.”

De jeugdtrainer is als allrounder ook actief in het tweede team van de zaterdagafdeling op sportpark De Boskfinnen. Voetballen in de reserve derde klasse bevalt hem goed. Mede daarom gaat Koopmans ervan uit dat hij ook dit seizoen op dat niveau actief zal zijn. Wel behoort hij tot de voorlopige A-selectie van de zaterdagvierdeklasser. “Als ik zelf niet hoef te voetballen, ga ik mee met mijn jeugdteam.”

Soms krijgt Koopmans een grote mond terug van één van zijn pupillen. “Daar ga ik maar niet te veel op in. Gezien die leeftijden moet je er een mooie opmerking tegenaan gooien, maar ik durfde als C-junior niet zoveel te zeggen als sommige junioren van tegenwoordig. De jeugd is gaandeweg mondiger geworden. Dat heeft met de maatschappij te maken, maar ik ga er goed mee om.”

Arno Hiemstra (37) is medeverantwoordelijk voor de jeugdactiviteiten binnen VV Sneek Wit Zwart. Hij regelt als lid van de jeugdcommissie samen met andere vrijwilligers bijvoorbeeld toernooien, clinics en kampioenshuldigingen. Daarnaast sponsort Hiemstra, die gehuwd is met Sandra, de voetbalvereniging met De Hypotheker. Ook is hij tijdens het afgelopen seizoen leider geweest van het E5-team, met daarin zijn zoon Youri (10). In een iets verder verleden was de inwoner van Sneek ook al leider van zijn oudste zoon Noël (11). Youri zelf vindt lasagne het lekkerste eten. De jonge voetballer gaat naar groep 7 van basisschool De Vuurvlinder in Sneek. Hij krijgt les van twee meesters: Sybolt Kuipers en Sytze Krikke. Op school is er voor Youri niets leuker dan gym. Voetballen, judoën en snowboarden zijn grote hobby’s van hem. Later wil hij ‘iets in de sport doen’. “Ik speel het liefst op het middenveld”, zegt Youri. “Ik vind het heel leuk om schijnbewegingen te maken en de tegenstander uit te spelen. Maar ook een doelpunt maken is mooi. Ik vind het niet leuk om te verliezen. Ik moet nog wel goed blijven oefenen op het aannemen van de bal, want ik wil soms te snel.” Hiemstra: “Youri wordt geselecteerd voor de E1 of E2. Natuurlijk hoop ik dat hij in de E1 komt, want hij heeft er de kwaliteiten voor. Toch moet hij het zelf doen. Ik ben een trotse vader, maar ik weet niet of hij uiteindelijk voor het hoogste kan gaan binnen de club. Sommige spelers floreren tot hun twaalfde levensjaar, terwijl andere voetballers juist daarna pas groeien.”

Als leider geeft Hiemstra alle spelers evenveel aandacht. “Ik vraag ze wel eens dingen over de wedstrijd, maar het mooiste is dat ik spelers beter zie worden op het veld. Uiteindelijk is spelplezier het belangrijkste. Eén van de aspecten die de club nastreeft.”

De E5 van Sneek Wit-Zwart met Youri en vader Arno staand rechts op de foto

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

Page 36: Amateurgras nr.2 2010

Incasso-bureau?

www.pranger.agin.nlOUDE HOOFDVAARTSWEG 1 • POSTBUS 139 • 9400 AC ASSEN

T (0592) 390 390 • F (0592) 390 385 • [email protected]

Team Elinga in Drachten

Met Elinga Mode scoor je altijd!

Zuiderpromenade 30-329203 CX DrachtenTel. 0512 512287

Zuiderpromenade 489203 CX DrachtenTel. 0512 543864

www.elingamode.nl [email protected]

Laat u verrassen en vraag naar de diverse mogelijkheden.

Met Sportclubpartner scoort ú altijd!

Mail of bel voor een vrijblijvende offerte! tel./ fax 0182 517 242 of mob. 06 29 251 532

[email protected] www.sportclubpartner.nl

• Merchandisingartikelen (clubsjaals, caps, vanen, mini-kit, paraplu etc.)• Sport-/promotiekleding incl. bedrukking• Clubkoffiebekers met eigen clubdesign op maat gemaakt• Vlaggen, banieren, spandoeken, beachflags (maar ook de masten)• Ballen van diverse merken, maar ook promotieballen (in clubdesign)• NarrowcastingonlineTM uw eigen (sportclub) TV Kanaal

Kijk voor vacatures op:www.werktijdbv.nl

Voorstraat 24 Buitenpost 0511-540385Het Meer 56 a Heerenveen 0513-654142

administratie agrarisch bouw commercie industrie schoonmaak techniek zorg

Scoren doe je bij

P

rakt

ijk

voor

ta

ndhe

elku

nde

en

mon

dhyg

iëne

Spec

ialis

tisc

he

zo

rg o

p he

t

gebi

ed v

an

Impl

anto

logi

e (p

roth

ese

op

impl

anta

ten

)

Extr

a aa

ndac

ht

voor

kin

dere

n

en j

eugd

igen

T A N D A R T S

Page 37: Amateurgras nr.2 2010

Jorrit Hijlkema gaat liever met de fiets naar de training

‘Een stukje socialiteit in Westergeest, Triemen en Oudwoude’ Voorzitter Wessel van der Ploeg (52) is tevreden over de gang van zaken bij voetbalvereniging WTOC. Heren 1 van de Westergeest Triemen Oudwoude Combinatie promoveerde direct naar de derde klasse, terwijl het ook goed gaat met de jeugdafdeling van de zaterdagclub. Van der Ploeg was al eens voorzitter van de jeugdafdeling. “Ik vind het mooi om vrijwillig iets te doen voor anderen.”

Toch was Van der Ploeg in een ver verleden nauw betrokken bij buurman VV Kollum, maar de oud-voetballer woont alweer meer dan twintig jaar in Oudwoude. Het dorp waar ook sportpark De Wygeast te vinden is. “Na mijn verhuizing naar Oudwoude werd ik al snel gevraagd om iets te gaan doen voor de club.” Van het één kwam het ander. Van der Ploeg: “Ik ben een voetbalmens en deze club spreekt mij aan. Het is een stukje socialiteit in Westergeest, Triemen en Oudwoude.” Tweedeklasser Kollum is de club waar WTOC altijd van wil winnen. “Bij Kollum leeft die gedachte minder, maar bij WTOC is sprake van een gezonde rivaliteit. De onderlinge duels blijven altijd speciaal.” Volgens Van der Ploeg zijn inzet en karakter nog altijd kenmerken waar WTOC het van moet hebben, maar er is meer. “Onze hoofdtrainer Martin Brandsma heeft ook meer voetballend vermogen in de groep gekregen.”

Van der Ploeg zegt voorzitter te zijn van een club die ‘bezig is’. Er moeten immers nieuwe mensen aan de club worden gebonden. “Verder is er hier in de dorpen niet veel aan sport te doen, maar dat is in Kollum wel anders.” De inwoner van Oudwoude denkt dat het vlaggenschip voor een periode kan gaan in 3B, een klasse met veel streekderby’s. Ontmoetingen met de buren van VIOD Driesum en de Friese Boys uit Kollumerzwaag springen er op voorhand uit. De preses betreurt het dat WTOC opnieuw niet beschikt over een A-junioren team. De B-junioren spelen na de zomer met enkele dispensatiespelers, maar de club mist dus vooralsnog de aansluiting naar de eerste selectie en de overige senioren. Toch blijft Van der Ploeg optimistisch. “Zoals het nu lijkt hebben we over één jaar wel voldoende A-junioren.” WTOC levert een knap staaltje werk af gezien het damesvoetbal, want vorig seizoen speelden liefst drie damesteams voor de punten. Toch bleek dat iets te veel van het goede, want dit seizoen zijn twee damesteams en één MC-junioren team ingeschreven. “Damesvoetbal voegt veel toe aan onze club, want er hangt een andere sfeer in de kantine. Dames 1 moet voor het kampioenschap gaan, vind ik. De trainer is heel serieus en duidelijk, maar de dames zijn dat ook.”

Jorrit Hijlkema (25) kwam een aantal jaren gelden op een keerpunt van zijn sportieve loopbaan. Hijlkema bleek naast het voetballen in het eerste elftal van zondag derdeklasser Oerterp ook een talentvolle schaatser te zijn. De bedrijfsleider van Elinga Mannenmode & Casual Jeans in Drachten gooide daarom alles op het schaatsen en liet het voetballen voor wat het was. Na een paar jaar keerde hij echter terug bij Oerterp. "Ik ben toch meer van de gezelligheid", licht Hijlkema toe. "Na afloop drinken we met zijn allen gezellig een biertje. Dat is bij schaatsen toch anders. Bij Oerterp ga ik op de fiets naar de training toe. Bij het schaatsen moest ik altijd met de auto."

Hijlkema zegt zich helemaal op zijn gemak te voelen bij Oerterp. Hij speelt inmiddels al tien jaar in het eerste elftal, waarin hij zowel promotie als degradatie meemaakte. Het afgelopen seizoen leek een succes te worden. Oerterp greep echter aan het eind van de rit net naast alle prijzen. "Dat had vooral te maken met het onnodige verlies in de thuiswedstrijden tegen Helpman en Tolbert", weet Hijlkema zeker. "In die wedstrijden hebben we het verknald."

Voor het komende seizoen is Hijlkema optimistisch gestemd. "Onze nieuwe trainer Cor Elzinga is gewend om hoger spelende clubs te trainen. In hem heb ik wel vertrouwen. Het elftal moet nog wel wat meer volwassen worden, maar de jonge spelers zij nu wel een jaartje ouder geworden. Niemand uit de selectie is vertrokken en er zijn

een paar talentvolle jeugdspelers bij gekomen. De selectie is daarom breder dan de afgelopen jaren."

Het begin van de competitie moet Hijlkema vanwege een vakantie met zijn vriendin naar Ibiza echter laten schieten. "Voetbal is heus wel belangrijk voor me" verontschuldigt hij zich. "Maar het is niet zo dat ik er een geplande vakantie voor opgeef."

Hijlkema zegt geboren en getogen te zijn in Oerterp. Hij hoopt nog lange tijd zijn steentje te kunnen bijdragen in het eerste elftal. "Ik speelde het afgelopen seizoen achterin. Ik voel me echter op het middenveld meer thuis. Daar kan ik meer aansturen. Ik moet het voornamelijk van mijn karakter hebben. Achterin ben ik vaak te onrustig. Ik denk ook dat we creatiever moeten voetballen en niet altijd de lange bal gebruiken."

Oerterp hoopt binnenkort op een nieuw sportcomplex met drie velden te kunnen spelen. Ook de tennis- en de korfbalclub uit Oerterp maken gebruik van de nieuwe accommodatie. "Het ziet er super uit", steekt Hijlkema zijn bewondering voor het fraaie complex niet onder stoelen en banken. "Het is nog dichter bij mijn huis. Het nadeel is echter dat ik op de terugweg niet langs de kroeg kom. Samen met een aantal ploeggenoten zetten we namelijk de derde helft vaak in de kroeg voort."

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 38: Amateurgras nr.2 2010

KRUISSTRAAT 69531 JE BORGER

0599-234931WWW.EETKIP.NL

Geen zin in Koken?NIET NOdIG!

Kom gezellig eten in ons knusse restaurant.U kunt ook heerlijkekipgerechten en snacks afhalen. Of een lekkere kip van de grill….. Kom gauw langs en haal een meeneemlijstje of kijk op onze website.

GEEN ZIN IN KOKEN?

NIET NODIG!

KRUISSTRAAT 69531 JE BORGER

0599-234931WWW.EETKIP.NL

Kom gezellig eten in ons knusse restaurant.

U kunt ook heerlijke kipgerechten en snacks afhalen.

Of een lekkere kip van de grill….. Kom gauw langs en haal een

meeneemlijstje of kijk op onze website.

De 2 passies van Roderick Veuger:

Voetbal en HorecaAl op 3-jarige leeftijd verhuisde Roderick Veuger van Groningen naar Borger. Vader Bé Veuger begon daar in 1974 een café en in 1976 kwam daar een bistro bij. Roderick wist toen al dat hij ooit de zaak over zou nemen.

,,Al op jonge leeftijd hielpen mijn broer Ted en ik onze vader mee in de zaak. Afwassen, glazen ophalen en met de gasten kletsen. Toen we een jaar of 17 waren mochten we muziek draaien in het café, geweldig vond ik dat. De zaak liep ook prima en op 1 januari 1995 heb ik het offi cieel overgenomen van mijn vader’’.Naast de horeca had en heeft Roderick nog een andere passie : voetbal. ,,Ik begon op 10-jarige leeftijd bij SV Borger en heb daar vanaf de D-tjes tot en met de A’s gevoetbald. Daarna ben ik naar VV EEC (Ees-Eesergroen Combinatie) gegaan en heb daar een jaar of 6 in het 3e elftal gespeeld. ,,Ik was zelf geen begenadigd talent, maar heb altijd veel plezier aan de sport beleefd’’, aldus Roderick. ,,Ik stond altijd rechtsbuiten en was vrij snel. Prachtige jaren waren het waar ik nog steeds met erg veel genoegen aan terugdenk. Op mijn 25e ben ik gestopt door een blessure en doordat ik nodig was in de zaak. Ik probeer om zo nu en dan naar FC Groningen te gaan om een wedstrijd te kijken. Helaas komt dat er door mijn bedrijf niet vaak van. Toen ik hoorde dat Fandi Ahmad ook op de Open

Dag van FC Groningen zou zijn baalde ik stevig dat ik er niet bij kon zijn. Maar dat is de keerzijde van de medaille en het nadeel van een eigen bedrijf hebben. Het is niet anders’’.

Na een aantal moeilijke jaren met het bedrijf, welke inmiddels was omgedoopt tot Restaurant Cafe Dancing Veuger, kwam in 2005 de ommekeer. ,,Het ging inderdaad niet goed met de zaak. Als we zo door zouden gaan zou het niet goed komen. Onze redding was Herman den Blijker! Iedereen kent wel het programma ‘Herrie in de keuken’ en toen Herman hier kwam om te helpen was ik daar erg blij mee. Hij is hard maar recht-door-zee en we hebben toen het roer radicaal omgegooid. Herman zei dat we ons op 1 ding moesten concentreren en de zaak laagdrempelig te houden. Toen zijn we overgestapt op een kippenrestaurant. D’Aole Kippenbakkerij liep vanaf het begin als een trein.In de loop der jaren hebben wij het kippetjes bakken tot een ware kunst verheven. Botermals en verrassende combinaties zijn het resultaat. Daarnaast houden wij de prijs en kwaliteit scherp in de gaten. Iedereen is van harte welkom in onze knusse en gezellige kippenrestaurant’’.

Om alvast in de stemming te komen, kijk op www.eetkip.nl

Page 39: Amateurgras nr.2 2010

Beleef een echte Engelse Premier League wedstrijd!Laat je meevoeren door het gezang van de duizenden voetbal supporters in St. James’ Park of het Stadium of Light. Voel de wedstrijdspanning voor het eerste fl uitsignaal en juich uit volle borst mee als een van de sterspelers het net weet te

vinden. DFDS Seaways biedt het hele seizoen tickets aan voor thuiswedstrijden van Newcastle United en Sunderland AFC. En dit tegen de scherpste prijzen!Het arrangementStap met je team of vrienden aan boord van onze comfortabele cruiseferry. Nadat de bedden - in je eigen hut - verdeeld zijn, is het tijd voor ontspanning. Beschouw de wedstrijd voor terwijl je geniet van een drankje in een bar, eet een fl inke steak in ons steakhouse en ga vervolgens de dansvloer op in de Sportsbar. Kies op de terug weg eens voor ons buffet restaurant en waag een gokje in het casino. Bij een 4-daagse reis overnacht je in trendy Newcastle, dat bekend staat om haar bruisende nachtleven.

Newcastle United p.p.22 augustus Aston Villa 192,- (4dgn)11 september Blackpool 169,- (4dgn)26 september Stoke City 169,- (4dgn)16 oktober Wigan Athletic 169,- (4dgn)31 oktober Sunderland 175,- (4dgn)13 november Fulham 169,- (4dgn)28 november Chelsea 127,- (3dgn)11 december Liverpool 181,- (4dgn)

Sunderland AFC p.p.29 augustus Manchester City 199,- (4dgn)2 oktober Manchester United 184,- (4dgn)23 oktober Aston Villa 169,- (4dgn)6 november Stoke City 169,- (4dgn)4 december West Ham United 169,- (4dgn)18 december Bolton Wanderers 169,- (4dgn)28 december Blackpool 169,- (4dgn)

Prijzen zijn gebaseerd op fl exibele tarieven en onder voorbehoud van eventuele wijzigingen en omissies. De genoemde data zijn de speeldata, voor vertrekdata kunt u terecht op dfds.nl/amateurgras

DFDS Seaways brengt je dichterbij de topclubs en spelers dan je ooit had kunnen denken! Dit seizoen al vanaf slechts 127,- p.p. Kijk snel op dfds.nl/amateurgras voor reserveringen en meer informatie.

DFDS SEAWAYS PREMIER LEAGUE ARRANGEMENT AL VANAF 127,- pp

Homeopathie in de sport is winnen

Grote voetbalclubs zoals AC Milan en “die mannschaft” en veel meer maken er structureel gebruik van. We hebben het hier over Homeopathie in de sport. Het is inmiddels aangetoond dat door het inzetten van Homeopathie er minder blessureleed is, een grotere inzetbaarheid van spelers en dat de clubs ofwel de individuele sporters beter presteren. Clubs zoeken steeds naar nieuwe of andere wegen om hun prestaties te verbeteren. Homeopathie blijkt in de afgelopen jaren een succesvolle weg te zijn.

Homeopathie stimuleert en versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Iedereen heeft een zelfgenezend vermogen, denk maar aan een wondje dat vanzelf weer dicht gaat. Zolang dit zelfgenezend vermogen is te stimuleren, kan homeopathie worden toegepast. Dit kan allemaal zonder bijwerkingen.

Homeopathie komt van het Griekse woord homeo, dat ‘gelijk’ betekent en pathos dat voor ‘lijden’ staat. In het Nederlands kan dit uitgelegd worden als: “het gelijke wordt door het gelijkende

genezen”. De symptomen bij een zieke mens worden genezen door een middel dat soortgelijke symptomen bij gezonde mensen kan veroorzaken.

Waar gevoetbald wordt loopt men blessures op. Hetzij door belasting, hetzij door aanslagen in het duel. Daarnaast kunnen andere factoren een grote rol spelen zoals een allergie of een chronische aandoening, virussen etc.In acute situaties zoals scheuring van pezen en spieren kan het zwelling, blauwe plekken en met name pijn goed en snel behandelen. Bij breuken kan het ook nog de herstelperiode aanzienlijk verkorten door het versneld aanmaken van bot. Bij overbelasting kan homeopathie ook de pijn, stijfheid en ontstekingkans behoorlijk verminderen en daardoor ook de herstelperiode verkorten.

In chronische situaties, dus langdurig letsel of operaties, kan homeopathie de duur verkorten ofwel de zwaarte of intensiteit van de klacht verminderen. Dat betekent vaak minder pijn en

beperking. In gevallen van klachten buiten het voetbal om zoals bijv. astma kan homeopathie een grote kans op verbeteringen genereren.In de preventieve sfeer kan homeopathie ook een grote rol innemen. Gezondheid staat voorop en dat geeft de beste bescherming tegen de jaarlijkse virussen en bacteriën. Griep, verkoudheden ofwel andere aandoeningen kunnen gemakkelijk worden voorkomen ofwel de kans daarop geminimaliseerd worden.

In de praktijk van “De Homoeopaath” bieden we u een duidelijke behandeling, geen poespas en een garantie op resultaat. De kosten voor behandeling worden gedekt door de ziektekostenverzekeraar. Informeer geheel vrijblijvend naar meerdere mogelijkheden en informatie. Kies voor een sportieve en natuurlijke gezondheid en kies voor Homeopathie.

Page 40: Amateurgras nr.2 2010

Verhuizen of verbouwen?

Deskundig en eerlijk advies op maat

Veel mensen komen op een goed moment voor een dilemma te staan: verbouwen of

verhuizen. Als je woning niet meer aan je woonwensen voldoet, zijn dat twee opties

waarmee je te maken krijgt. Soms kan een (ingrijpende) verbouwing je bestaande

woning weer helemaal naar wens te maken. Naast de praktische en emotionele kant

heeft deze beslissing ook financiële gevolgen. En daarvoor ben je bij ons aan het

juiste adres. Natuurlijk adviseren wij je graag bij het kiezen van een hypotheek voor

je eventuele nieuwe woning. Maar als je kiest voor een verbouwing, kun je voor de

financiering ook bij ons terecht. Het kan fiscaal voordelig zijn om te lenen voor een

verbouwing of verbetering van je woning. Is de waarde van je woning hoger dan

het restant van je hypotheekschuld? Dan kun je deze overwaarde gebruiken om

de verbouwing van je huidige woning te financieren. Het meest ideaal is als je

hypotheek in het hypotheekregister is ingeschreven voor een hoger bedrag dan

de restantschuld: in dat geval heb je namelijk geen notariskosten. Maar het is ook

mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten om de verbouwing te financieren.

Eigenlijk sluit je dan een extra lening af op hetzelfde onderpand, namelijk je huis.

Verder is het mogelijk om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar daar

zijn kosten en soms ook een boeterente mee gemoeid, dus is het raadzaam goed uit

te zoeken of dit de moeite loont. Welke optie in jouw geval het verstandigste is, is

afhankelijk van je situatie en je wensen. Wij helpen je graag om alle mogelijkheden

en consequenties eens op een rij te zetten. Je kunt erop vertrouwen dat je bij ons

een deskundig advies krijgt dat precies bij je past.

Johan Cruyff Foundation

De Hypotheker sponsort als partner de Johan Cruyff Foundation. Samen met deze

stichting ontplooit De Hypotheker op landelijk en lokaal niveau sportieve initiatieven

die Nederlandse kinderen in beweging moeten brengen en houden. Via de sport

wil de Johan Cruyff Foundation bijdragen aan verbeterde gezondheid, integratie,

leefbaarheid en normen & waarden, allereerst in Nederland.

www.hypotheker.nl

Assen, Groningerstraat 15a, (0592) 31 07 50 Hoogeveen, Alteveerstraat 25, (0528) 27 72 77Leeuwarden, Achter de Hoven 73, (058) 212 71 22

Stadskanaal, Lilienthalplein 27, (0599) 62 25 24Winschoten, Venne 122, (0597) 43 09 70

Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw jeugd in bewegingbrengt en houdt. De Foundation doet dat door projecten op te zetten en te ondersteunen diesport en spel stimuleren. Dat gebeurt altijd samen met verenigingen, scholen, sport-bonden, bedrijven en overheden, want: “ Alleen kun je niets, je moet het samen doen”.

“ Je denkt er niet altijd bij na, maar als je de mogelijkheid hebt om iets voor een ander te doen, dan moet je dat doen”.

Uit die visie ontstond in 1997 de Johan Cruyff Foundation, opgericht door Europees voetballer van de eeuw Johan Cruyff.

De Johan Cruyff Foundation is een non-profit organisatie die zich richt op het bevorderen van het geestelijk en lichamelijk welzijn vankinderen en jongeren.

Cruyff Courts

Een Cruyff Court is een moderne invulling vanhet aloude trapveldje dat vroeger te vinden was in veel buurten en wijken, maar dat doorde jaren heen vaak is opgeofferd doorverstedelijking en uitbreiding. Met de Cruyff Couts wordt de functie die het oude trapveldhad, weer terug in de wijk gebracht. De kinderen uit de buurt krijgen een goede, velige plek om te sporten en door de samen-werking met de buurt, overheid, corporaties, scholen, sport- en voetbalverenigingen, en hetlokale bedrijfsleven heeft het Cruyff Court ookeen belangrijke sociale functie in de wijk.

Wij geloven dat sport een belangrijk onder-deel is van de ontwikkeling van ieder kind.Wij zien in sport een ideaal middel om anderedoeleinden te bereiken, bijvoorbeeld voor-lichting op het gebied van gezondheidszorgen scholing, het aankaarten van thema’s zoalsnormen en waarden, integratie en samenwerken. Wij hebben bijzondere aandacht voor kinderen en jongeren die gehandicapt zijn of in een minder kansrijkeomgeving opgroeien.Wij realiseren dat wij een maatschappelijk belang dienen en richten ons naast de jeugdzelf ook op hun omgeving.

Onze betrokkenheid is deskundig, transparant,laagdrempelig en zeer toegankelijk.Het citaat “ Alleen kun je niets, je moet het samen doen” loopt als een rode draad door onze organisatie en dragen wij ook naar buiten toe.

De Cruyff Foundation brengtjeugd in beweging!

Met de Cruyff Courts proberen we aan die behoefte de voldoen en in samenwerking metde gemeente willen we een goede en veilige sport- en speelplek creëren in de wijken. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar thema’s als gezondheid, integratie, samen spelen en respect voor elkaar centraal staan.

Meedoen, Leren, WinnenMeedoen, Leren, Winnen is hét project om dejongeren te betrekken bij de Cruyff Courts ende kans te geven hun verantwoordelijkheidte tonen. Meedoen, Leren, Winnen is er op gericht omjongeren, die normaal gesproken niet makkelijk te bereiken zijn, actief in te zetten bij activiteiten in de wijk en op het Cruyff Court. Hierbij wordt ingespeeld op de behoeftevan sportbuurtwerkers om jongeren meer te binden aan de wijk en ze in te zetten bij de organisatie van evenementen.

Het project biedt jongens en meisjes (tussende 14 en 18 jaar) die actief zijn op en rond de Cruyff Courts een lesprogramma aan waarin ze gestimuleerd worden om een bijdragete leveren aan de buurt, aan elkaar en te investeren in hun eigen ontwikkeling.Gedurende een periode van 6 tot 8 weken leerteen groep van ongeveer 8-10 jongeren onder begeleiding van opleiders van het Johan Cruyff

Institue for Sport Studies en het lokale sport-buurtwerk of jongerenwerk, hoe zij zélf een evenement voor de wijk moeten organiseren.Het geleerde wordt uiteindelijk in de praktijk gebracht door het organiseren van het evenement, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbaltoernooi. Dit toernooi wordtgeorganiseerd voor verenigingen, scholen ende jeugd in de buurt.

Meer informatie en interesse

Heeft u als gemeente interesse in het projectMeedoen, Leren, Winnen, mail dan voor meer informatie naar [email protected] naar [email protected]. Meedoen, Leren, Winnen.

Meedoen, Leren, Winnen is een samenwerkingtussen het Johan Cruyff Institute for Sport Studies en de Johan Cruyff Foundation enwordt mede mogelijk gemaakt door de KNVBen de Ministeries van VWS en WWI.

Page 41: Amateurgras nr.2 2010

In Attractie- & Vakantiepark Slagharen rol je van het ene avontuur in het andere. Reis van het Wilde Westen naar

Mexico, vier carnaval in het oude en ritmische New Orleans of ga op zoek naar goud in Yellowstone. Met meer dan 40

attracties, theatershows, spraakmakende parades en swingend straattheater is er veel te beleven voor jong en oud.

Ben jij klaar voor het avontuur? Kom dan snel en ga mee op ontdekkingsreis door

het Beste Attractiepark van Nederland!

Houd je adem in, want je gaat mee onder water in de nieuwe

4D-fi lm TurtleVision. Neem een kijkje in het leven van het schattige schildpadje Sammy en zijn vriendjes.

Een echte aanrader voor jong en oud.

new!

4d-film turtlevision

Elke dag halen koelbloedige cowboys en krijgslustige indianen te paard de meest spectaculaire stunts uit in de

nieuwe Western Village Stunt Show.

En ze hebben een eigen knuffelweide waar jij ze mag aaien. Leuk hè! Kunnen ze op jouw knuffel rekenen?

western village stunt show

new!

de pony’s zijn terug

western village stunt show

new!new!

Als eerste attractiepark ter wereld hanteertAttractie- & Vakantiepark Slagharen

fl exibele prijzen.Zo kun je op rustige dagen al

naar het attractiepark vanaf slechts € 12,50 per persoon!

Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang.

Kijk voor meer informatie opwww.slagharen.com

op = opal vanaf € 12,50 p.p.

beperkt aantal kaarten beschikbaar

Ontdek het nieuwe Slagharen www.slagharen.com

In Attractie- & Vakantiepark Slagharen rol je van het ene

kom en ontdek het nieuwe slagharenkom en ontdek het nieuwe kom en ontdek het nieuwe kom en ontdek het nieuwe

geniet van

een dagje uitgeniet van

een dagje uit

Red Slagharen

Page 42: Amateurgras nr.2 2010

www.ten-wolde.nl/dzoh

met Ten Wolde naar de top!

Stijn en Jochem Koopman vinden het leuk om bij DZOH te voetballen

Het was niet helemaal verwonderlijk dat Makelaardij Ten Wolde een paar jaar geleden een prachtig elektronisch scorebord schonk aan de voetbalvereniging DZOH. Ronald Koopman van Makelaardij ten Wolde heeft namelijk

vooral via zijn zoontjes Stijn en Jochem nauwe banden met deze voetbalvereniging. Bovendien is hij de trainer van E4, waarin zijn oudste zoon Jochem in de verdediging een rots in de branding is. Stijn heeft een andere trainer,

maar het plezier in het voetbal is bij hem er niet minder om. Stijn maakt als zwoegende middenvelder deel uit van het F4 elftal.

Op welke posities spelen jullie?Stijn: ”Ik ben altijd middenvelder geweest. Dan kun je lekker aanvallen en verdedigen. Aanvallen vind ik het leukste. Je kunt dan soms een doelpunt maken. Mijn mooiste doelpunt was een kopbal in de kruising.”Jochem: “Ik ben altijd verdediger geweest,. Dat vind ik het leukste, want dan kun je lekker tackelen. Ze komen me niet zomaar voorbij hoor.”

Spelen jullie in een goed elftal?Stijn: “We zijn nog maar net begonnen, maar we hebben pas geleden wel met 7-0 verloren. Ik denk dat we onderaan staan. Maar we hebben wel veel plezier.”Jochem: “De competitie is net weer begonnen. We hebben de twee eerste wedstrijden gewonnen. Ik denk dat we bovenaan staan. We hebben ook nog maar vier doelpunten tegen. ”

Wie is jullie favoriete voetballer?Stijn: “Messi. Ik zou ook wel zo goed willen

worden. Ik wil later ook graag beroepsvoetballer worden. “Jochem: “Ik ook Messi en Robin van Persie. Ik wil wel prof worden, maar ik denk niet dat het gaat lukken.”

Medical Groep richt zich nu ook op voetbal

Medical-Consultancy is een onderdeel van de Medical Groep (Medical Zorg, Medical Strategie, Medical Werving en Medical Scholing) van eigenaar Jos van Leeuwen (38). Sinds kort is Medical-Consultancy erg geïnteresseerd in samenwerking met bijvoorbeeld voetbalscholen. Met Voetbalschool Noord heeft Medical-Consultancy al een verregaande samenwerking. De doelstelling van deze samenwerking is om bij de voetbalverenigingen interesse te kweken voor de opleidingscursussen van BHV (Bedrijf Hulp Verlening) en AED (Automatische Externe Defi brillator)."Dat heeft in onze ogen

zeker toekomst. De wederzijdse ervaringen zijn tenminste erg goed", weet van Leeuwen zeker.

Van Leeuwen kwam twee jaar geleden in contact met Henk de Jong, initiator en eigenaar van Voetbalschool Noord. Samen besloten ze op een gegeven moment clinics te organiseren, waarbij Voetbalschool Noord het aanleren van het voetballen verzorgde en Medical-Consultancy aan de deelnemers uitleg gaf van het belang van de cursussen van BHV en AED. "De deskundigheid op dit terrein kan van groot belang zijn voor het redden van mensenlevens",

legt Van leeuwen uit. "We verzorgen dat al jaren voor bedrijven, thuiszorgorganisaties, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Daar is men verplicht om dergelijke cursussen te volgen. We willen die kant ook met het voetbal opgaan."Ellen Vermeulen van Medical Groep zorgt ervoor dat de cursussen meestal op locatie op maat gegeven kunnen worden bij de deelnemende instellingen. Vermeulen zorgt er onder andere voor dat de trainers van de cursussen optimaal voorbereid zijn. "Tegenwoordig moet elk bedrijf minimaal één BHV-er hebben", vertelt Vermeulen. "Het is afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Ik bereid de trainer heel zorgvuldig voor."Vermeulen legt ook uit dat een cursus BHV uit twee lessen bestaat bestaande uit EHBO, brandpreventie, calamiteiten en ontruimingsoefeningen. De deelnemers krijgen aan het eind een diploma en los daarvan zijn er brandcertifi caten te halen. De deelnemers krijgen na goed vervolg een pasje. Jaarlijks moeten de cursisten wel een herhalingscursus volgen. De AED cursus wordt op één avond gegeven. "De meeste voetbalverenigingen hebben normaal gesproken al BHV-ers", zegt Vermeulen. "AED komt echter nog niet veel voor. Het is echter zeer belangrijk. Het is al regelmatig gebleken dat gediplomeerde mensen levens konden redden."Van Leeuwen komt oorspronkelijk uit de gezondheidszorg. Elf jaar geleden begon hij met de Medical Groep. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 300 medewerkers in Groningen Friesland en Drenthe. "Maar er bestaan nu plannen om verder uit te breiden. We denken dat Medical Groep ook in de rest van Nederland haar plaats kan vinden."Van Leeuwen is enthousiast over de eerste periode van de samenwerking op voetbalgebied. "Er is bewezen dat we heel goed samen kunnen. Voetbalschool Noord en Medical Consultancy bleek in mei tijdens de clinic bij de voetbalvereniging Leek Rodenburg een ideale combinatie. Hier willen we zeker mee doorgaan. De voetbalverenigingen hebben er alleen maar baat bij. Verenigingen kunnen tijdens zo'n clinic kortingen van ons tegemoet zien voor het volgen van de cursussen BHV en AED."Meer informatie is te vinden op www.medical-consultancy.nl

BHV/AED nodig ?Wij regelen het voor u !

Wat wij u bieden* Training van 2 dagen afgestemd op de eisen van de Arbo-wet* EHBO en Reanimatie volgens de nieuwste richtlijnen* Het leren gebruiken van een AED (Automatische Externe Defibrilator)* Mogelijkheid om op eigen locatie de cursus te volgen (geen reistijd en kosten)

Meer inhoudelijke informatiekunt u telefonisch opvragenbij Mevr. E. Vermeulen ofschriftelijk via de websitewww.medicalconsultancy.nl

Telefoon: 050 - 5893488

Page 43: Amateurgras nr.2 2010

Voetbalplezier in Voetbal City

Ontwikkeling Voetbalschool Noord gaat onverminderd door"Alles gaat voor de wind. Het loopt uitstekend", geeft Henk de Jong coördinator en medeoprichter van Voetbalschool Noord illustratief aan. De Jong constateert met genoegen dat de interesse bij de jeugd voor een cursus bij één van de inmiddels negen noordelijke vestigingen van Voetbalschool Noord nog steeds groeiend is. In september wordt de tiende vestiging gestart in Damwoude. "Belangrijk is dat we kwaliteit leveren", geeft De Jong als reden van het succes op. "Ik kan dat natuurlijk niet alleen. We hebben heel veel goede trainers in dienst. Daar vertrouwen we honderd procent op. Er is altijd heel veel onderling contact."

De Jong zegt met genoegen vooral de prachtige vorderingen te constateren van alle voetballers die een cursus volgen bij één van zijn voetbalscholen. Het enthousiasme neemt bovendien steeds grotere vormen aan. "Dat zie je vooral tijdens wedstrijden. Je ziet dat deze kinderen enorm vooruit gaan. Het vraag wordt ook steeds groter. Bij de vorig jaar gestarte vestiging van de prachtige locatie van de voetbalvereniging Haren moesten we bijvoorbeeld op een gegeven moment een stop inlassen, omdat er tijdens de cursus steeds meer aanmeldingen kwamen. Gelukkig is er in september nog wel plaats."

De ontwikkeling wordt ook steeds professioneler van de begeleiding. De Jong en zijn trainers staan geheel open voor nieuwe ontwikkelingen en het aanbod van andere trainingsvormen. Het verbeteren van de techniek blijft echter altijd de boventoon voeren. "Maar we willen nu ook loopscholing en

coördinatie zoals judo invoeren", legt De Jong uit. "Kinderen worden er sterker en handiger door. Hieruit valt ook veel winst uit te halen"Er was al binnen Voetbalschool Noord een speciale keeperschool onder leiding van de bekende oud-doelman Sjaak Storm. De Jong zegt dat er waarschijnlijk binnenkort samen gewerkt wordt met de speciale keeperschool van Sierd van de Berg. Met het zorgbedrijf Medical wordt ook samenwerking gezocht tijdens bijvoorbeeld voetbalclinics. Door de samenwerking met Voetbal City (zie kader) kan er bovendien een nog beter en gevarieerder programma aangeboden worden.

De Jong bruist van energie. De trainer van Harkemase Boys, de enige noordelijke club in de Topklasse, hoopt het betaalde voetbal ook warm te krijgen. "Er is al een soort samenwerking met FC Groningen (De Jong was er ooit assistent-trainer), maar we willen de andere noordelijke bvo's ook aanschrijven. We willen graag trainers van FC Groningen zoals Hugo, Leonardo en Peter Hoekstra inhuren. Dat zou toch fantastisch voor de kinderen zijn."Meer informatie is te vinden op: www.voetbalschoolnoord.nl

Voetbalschool Noord en Voetbal City zijn een soort samenwerkingsverband aangegaan. Zowel Igor van Gelderen als Henk de Jong zijn laaiend enthousiast. "Zo kunnen we elkaar versterken", is Van Gelderen van mening. "De Voetbalschool zorgt voor de technische vorderingen en wij zorgen voor de 'fun'. Voor verenigingen is het ideaal om gebruik te maken van deze mix voor bijvoorbeeld open dagen.". "We kunnen de kinderen zo een heel prettige dag bezorgen", vult De Jong aan. "We beginnen in september met een serie van vijf evenementen. Kinderen kunnen zich ervoor inschrijven. We denken dat het een goede toekomst heeft."

Sinds het vorige jaar heeft een nieuw voetbalfenomeen zijn intrede gedaan. Igor van Gelderen (38) kwam op het lumineuze idee om een voetbalveld om te bouwen tot een voetbalstad. De toenmalige voetbaltrainer uit Almere van Nagele (nu trainer van Hulshorst) wilde voor zijn voetbalclub iets ludieks

organiseren. Hij kwam vervolgens op het idee om allerlei attracties op voetbalgebied vooral voor het plezier te organiseren.

Hele bouwwerken ontstonden er op het veld. Voetbal City was geboren en Igor van Gelderen was meteen verloren voor zijn allernieuwste passie.

Hij gaf zelfs zijn baan als accountmanager op. "Ik heb er altijd van gedroomd om van voetbal mijn werk te maken", legt Van Gelderen uit. "Ik kon in het begin twee dingen doen. Materialen kopen of huren. Ik heb voor kopen gekozen. Toen is het balletje razendsnel gaan lopen."Na een jaar zegt Van Gelderen alleen nog maar

positieve ervaringen en reacties gehad te hebben. Verenigingen kunnen voor Voetbal City groot met tien attracties en Voetbal City klein met vijf attracties kiezen. "De kinderen zijn tijdens een dergelijk evenement altijd razend enthousiast. De kinderen hebben van het begin tot aan het einde allemaal een 'big smile' op het gezicht. Ouders vinden het ook super. Het plezier staat voor iedereen voorop."Er zijn op dit moment drie Voetbal City's. Binnenkort komen er nog vier bij. De Voetbal City's verrijzen in hoog tempo in het hele land. "Het concept is voor iedereen gemakkelijk ", vertelt van Gelderen. "De vereniging hoeft alleen maar te boeken en eventueel voor vrijwilligers te zorgen. Wij bouwen het op en breken het weer af."

De pieken zijn vooral tussen april en de herfstvakantie. Voetbal City is niet alleen voor voetbalclubs en scholen toegankelijk. Ook andere instanties zijn geïnteresseerd. "We hadden laatst bij Helmond Sport twee evenementen voor stichting 'De Nees' van Johan Neeskens voor verstandelijk gehandicapten en drie attracties die in het teken van de WK stonden voor ernstig zieke kinderen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen tussen de leeuwen en olifanten. "Dat was zeer aandoenlijk en het ontroerde me erg. Maar we organiseren ook wel eens voor het bedrijfsleven. Je ziet dan het kind in de volwassen mens terugkeren."Meer informatie is te vinden op: www.voetbalcity.nl

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 44: Amateurgras nr.2 2010

Martine Bos van Vive: Een frisse kijk op een gezonde leefstijl

Met Sportclubpartner scoort ú altijd Sportclubpartner is een bedrijf dat artikelen en diensten levert ìn de promotionele sfeer aan sportclubs, sponsors, bedrijven, scholen,organisaties, evenementen etc.

Promotie artikelen,-kleding, sportartikelen, sportkleding, relatiegeschenken, merchandising, vlaggen,-masten en eindejaarsgeschenken. Het is een groot en divers assortiment waar eigenaar Arjan Vink bewust voor heeft gekozen. “Mijn klanten moeten kunnen kiezen. Daarom bied ik in mijn folders,catalogi en internet ontzettend veel aan. Zo leveren wij van banieren tot ballen en van merchandisingartikelen tot promotie- sport- en/of bedrijfskleding, met of zonder logo. Borduren en bedrukken doen wij tegen aantrekkelijke prijzen en kan heel snel gebeuren. ”Wat Sportclubpartner anders maakt dan anderen is dat wij staan voor persoonlijke aandacht en kwaliteit”, aldus eigenaar Arjan Vink. ”Wij komen niet alleen bij sportclubs over de vloer maar zeker ook bij bedrijven die altijd wel sponsor zijn bij een bepaalde club waar wij onze artikelen kunnen leveren”, vervolgt Vink enthousiast. “Dit is ook terug te vinden in onze naam Sportclubpartner. Wij werken voor de sportclubs maar ook voor de partners van de sportclubs” SupporterssjaalsBij vele amateurclubs is er behoefte aan eigen fanartikelen. U kunt hierbij denken aan fansjaal, autosjaals, caps, mutsen, paraplu’s, mokken, vaantjes, baniertjes, minikits en dat allemaal in de clubkleuren en eigen logo. Sportclubpartner kan het allemaal leveren tegen aantrekkelijke condities. Regelmatig zijn er diverse acties terug te vinden op de website. Daarnaast zijn de diverse concepten erop gericht om een exposure te zijn voor het bedrijfsleven en een sponsoring voor de club. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het

clubkoffiebekersconcept wat Sportclubpartner op de markt heeft gebracht waarop het logo van de club en van éėn of meerdere sponsoren gedrukt kan worden. Het bekertje heeft een speciaal sportvelddesign in groen uitgevoerd en van afbreekbaar karton. Naast de sport-en promotiekleding van diverse merken is Sportclubpartner ook dealer van het Italiaanse sportmerk Macron. De artikelen voor verschillende sporten kunnen via de webshop rechtstreeks via internet besteld worden. Bij Macron bestaat ook de mogelijkheid om de kleding zelf te (laten) ontwerpen en een eigen clubkledinglijn op te zetten die via de clubwebshop verkocht wordt.

Tevens is Sportclubpartner dealer van Narrowcastingonline™Met het startpakket en abonnement van Narrowcastingonline™ heeft u uw eigen (sport)TV kanaal. Narrowcastingonline™ biedt alles wat u nodig hebt voor het eenvoudig online samenstellen van uw eigen uitzendingen. Er zijn tientallen kant en klare templates (sjablonen) die u eenvoudig zelf aan kunt passen, zonder kennis van grafische pakketten. Combineer eigen berichten met het actuele weerbericht, de buienradar, algemeen nieuws, sportnieuws, file-informatie .U sluit online een abonnement af en kunt direct beginnen met het maken van uw eigen TV kanaal. Ontdek de vele voordelen van Narrowcastingonline™ zoals:• 24/7 uw eigen TV kanaal aanpassen via

Narrowcastingonline™• Gebruiksvriendelijk content management

systeem • Tientallen kan en klare templates, die u

eenvoudig zelf kunt aanpassen zonder kennis van grafische pakketten

• Upload uw eigen foto’s logo’s en video’s en

maak ze onderdeel van uw uitzending• Ingebouwde ‘Image-Editor’ om eenvoudig

foto’s aan te passen• géén content van 3e partijen in uw uitzending

(dus u kunt zelf uw eigen sponsoren de ruimte geven)

• mogelijkheid om live nieuws (o.a. nu.nl), weer (o.a. buienradar), verkeersinfo (o.a. TomTom), sport (o.a. Voetbalonline) toe te voegen.

• De Ticker met informatie uit een willekeurige RSS feed

• Eenvoudig te installeren, een standaard internetverbinding is voldoende

Abonnement is inclusief on-line support, hosting, dagelijkse back-up en bandbreedte Verder bemiddelt Sportclubpartner bij lezingen met bekende personen uit de voetballerij,

sportjournalistiek en mediawereld. Vink zegt hierover: “ Daar is heel veel vraag naar, alleen is het voor veel organisaties moeilijk om de weg naar die mensen te vinden. Zoek niet verder zou ik zeggen want daar is Sportclubpartner voor”.

meer informatie? Bel met Arjan Vink tel. 0182 517 242 of 06 29 251 532 of kijk op www.sportclubpartner.nl en maak een afspraak.

Concepten en producten voor sportclub,Bedrijf, organisatie en evenement

tel./ fax (031)182 517 242 mob. 06 29 251 532e-mail: [email protected] website: www.sportclubpartner.nl

DiëtenNiets is zo veranderlijk als de trends in voeding. Vandaag staat in de krant dat het ‘Sonja B’ dieet fantastisch is, morgen wordt het ‘oerdieet’ als het neusje van de zalm gepresenteerd en overmorgen kookt iedereen lekker ‘dr Frank’.

Maar wat als je bezig bent met sporten? Kun je dan zomaar een dieet volgen zonder dat je prestaties daaronder lijden. Vraag jij je wel

eens af wat je nu het beste voor, tijdens of na een wedstrijd kunt eten? Voel je je regelmatig vermoeid na een training? En als je geblesseerd bent en je kunt niet trainen, moet je dan minder eten of is er speciale herstelvoeding?

MisverstandenIk help graag misverstanden uit de wereld over het werk van een diëtiste. ‘Je zou niets meer mogen eten en diëtisten zouden suf zijn. Ik probeer juist

het tegenovergestelde te bereiken. Namelijk dat ik meedenk met de persoon en juist kijk wat er wel kan om een goede balans te vinden. Het gaat niet alleen om diëten, maar om het aanleren van een gezond eet- en leefpatroon. Mensen denken ook vaak dat het niet nodig is om naar een diëtiste te gaan, want afvallen kan je immers zelf wel. Helaas is mijn ervaring dat juist de mensen die het al jaren zelf hebben geprobeerd uiteindelijk bij mij komen, omdat niets blijvend werkt.’

Een paar vragen die je zou kunnen hebben:• Hoe zit dat nu precies met ‘de 3e helft’? Hoe

slecht is dat?• Wat kan ik nu het beste voor, tijdens en na een

training eten? De trainingen zijn meestal rond etenstijd, dus ik ga daarna niet meer koken, is dat slecht?

• Ik kan eten wat ik wil, maar ik kom niet aan terwijl ik dat wel wil. Wat kan ik anders doen?

• Ik wil stoppen met roken, maar ben bang dat ik dan aankom. Wat kan ik daar tegen doen?

• Over een paar maanden ga ik een marathon lopen, wat kan ik nu het beste voor, tijdens en na de wedstrijd eten?

• Ik ben al jaren aan het jojoën met mijn gewicht en groei alleen maar, terwijl ik wel sport. Wat doe ik verkeerd?

• Mijn cholesterol is te hoog, wat kan ik beter wel en niet eten?

• Is een eiwitdieet geschikt voor mij? Herken je hier iets in of heb je een andere voedingsgerelateerde vraag?

Vergoeding door de zorgverzekering:Voeding- en dieetadvisering is opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering. Dat betekent dat iedereen recht heeft op 4 uur begeleiding per jaar door een (sport)diëtist. Meestal zijn dat 6-8 afspraken. Je hebt hiervoor een verwijsbrief nodig van je huisarts, bedrijfsarts of specialist.

Je kunt een afspraak maken op telefoonnummer 06- 19891331. Wil je eerst nog wat meer informatie of weten of ik iets voor je kan betekenen mail dan naar [email protected]

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 45: Amateurgras nr.2 2010

NU SCOREN!

your professional sportshop

v.l.n.r.: Leroy Fer, Kees Kwakman, Otman Bakkal, Siem de Jong, Luuk de Jong

NIEUWE GRATIS GRATIS+=

VOETBALSCHOENENOF 2 ARTIKELEN NAAR KEUZE *

2 MAANDEN EREDIVISIE LIVE KIJKEN

DVDHOOGTEPUNTEN

‘09/’10

*De gratis twee maanden Eredivisie Live en gratis dvd kun je op twee manieren krijgen:

1. Bij aankoop van iedere voetbalschoen uit onze collectie of2. Bij aankoop van 2 artikelen naar keuze met een gezamenlijke waarde van minimaal € 25,-.

Zie achterzijde voor de overige voorwaarden. Deze actie loopt van zondag 1 augustus t/m donderdag 30 september. Actie geldt zolang de voorraad strekt.

WWW.SPORT2000.NL

Voorstreek 40-428911 JR LeeuwardenT. 058 - 212 02 44

E: [email protected]: leeuwarden.sport2000diepenmaat.nl

Diepenmaat

Valkema SportKerkstraat 58

9641 AV Veendam

Sport 2000 van der Feer

Dijkstraat 7-118701 KB BolswardT. 0515 - 57 23 97

e: [email protected] : www.sport2000vanderfeer.nl

NIJEBOER

Gorecht-Oost 10 -129603 AA HoogezandT. 0598 - 35 20 81

e: [email protected] : www.sport2000nijeboer.nl

Zuidkade 27Drachten

T. 0512 - 52 02 00

VENEBOER

KIJK OOK OP ONZE WEBSHOP:WWW.VENEBOERSPORT.NL

De Jonge Sport

Europalaan 409501 CW Stadskanaal

T. 0599 - 618024e: [email protected]

i : www.sport2000dejonge.nl

Diepenmaat

St. Vitusplein 7-99051 BT Stiens

T. 058 - 257 04 87e: [email protected]

i : www.stiens.sport2000diepenmaat.nl

Sport 2000 Van Leeuwen

Oudestraat 179401 Assen

T. 0592 - 31 28 59i : www.sport2000vanleeuwen.nl

JOUREMidstraat 49

T. 0513 - 41 72 20

GET OUTWilhelminastr. 51 EMMEN 0591 - 65 98 63

HH sport Smilde

Page 46: Amateurgras nr.2 2010

Kalmarweg 14-13 GroningenTelefoon 050-5497719www.sokconsultancy.nl

SOK Consultancy is een onafhankelijk organisatie & adviesbureau Wij vertalen onze kennis en ervaring in heldere en

resultaatgerichte adviezen voor bedrijven enbegeleiden mensen naar zelfstandigheid

In welkerichting jehet ookzoekt,zonderwarmte, lichten krachtkom jenergens

Installateurs met aanleg

gas

w

ater

e

lekt

ra

ver

war

min

g a

irco

ven

tilat

ie

klim

aatte

chni

ek

VANPANHUIS installatietechniek is een allround installatiebedrijf met vestigingen in Groningen, Veendam, Assen, Hoogeveen en Ermelo. Wij zijn gespecialiseerd in de aanleg van installaties voor energie en klimaat in woningen, bedrijven en utiliteitsbouw.

Treffend geschoten.Stijlvol en met

gevoel voor richting.Zo kom je gericht

tot je doel.

telefoon [email protected]

Personal Training en voetbal

Een voetballer wordt natuurlijk getraind door een voetbaltrainer, maar naast deze voetbal-trainingen en -wedstrijden is het een erg goede toevoeging om met een Personal Trainer aan de slag te gaan. Op deze manier kan er gewerkt worden aan verschillende doelen die de voetballer sterker, sneller en fl exibeler maken. Dit zorgt voor een beter spel en betere resultaten.

Denk bijvoorbeeld ook aan de zomerstop. Deze is net achter de rug en er is door de speler zelf waarschijnlijk wel getraind om het uithoudingsvermogen niet teveel te laten zakken tijdens de zomerperiode. Maar een goede invulling van deze zomermaanden met een Personal Trainer had ervoor gezorgd dat de speler in een veel betere shape het nieuwe seizoen in gaat. Hierdoor zal de start van dit seizoen veel minder zwaar vallen en kunnen er dit jaar meer resultaten bereikt

worden. Personal Training zegt het eigenlijk al, de training wordt totaal persoonlijk gemaakt doordat er gekeken wordt naar de doelen, wensen en beperkingen van een sporter.

Enkele voorbeelden van voetbal problemen en oplossingen:Merkt een voetballer dat er een tekort is aan uithoudingsvermogen, dan wordt dit aangepakt door middel van hartslag verhogende uitvoeringen,

samengestelde bewegingen en een snelle opeenvolging van verschillende oefeningen. Treedt er snel verzuring op in het spierweefsel van de speler, dan kan dit bijvoorbeeld met het spieruithoudingsvermogen en flexibiliteit te maken hebben. Is er een probleem qua spierkracht waardoor het sprinten bijvoorbeeld belemmerd wordt, dan zal het lichaam hierop getraind moeten worden en de speler zal merken dat hij/zij tijdens voetbaltrainingen en -wedstrijden beter uit de verf komt.

Wat ik zelf ook merkte aan één van mijn eigen voetballende klanten dat een kromme lichaamshouding door de trainingen is veranderd naar een statige houding. Hierdoor is er tijdens het spel meer overzicht voor de speler, hij lijkt groter en komt hierdoor ook zelfverzekerder over.

Doordat er veel attributen tijdens de Personal Training sessies gebruikt worden, heeft de training een hele andere invloed op de sporter in tegenstelling tot de fi tnessapparaten die normaal gebruikt zouden worden. Instabiele ondergronden zorgen voor betere activering van de spieren en verhogen de hartslag sneller. Verder wordt het lichaam zelf veel gebruikt om een oefening intensiever te maken. Door te trainen met het eigen lichaamsgewicht behaal je eerder resultaat, want vele functies en trainingsdoelen zoals balans, spierkracht, uithoudingsvermogen en vetweefsel reductie verbeteren aanzienlijk sneller. Een utopie zou zijn dat iedere speler van je team een eigen Personal Trainer heeft, maar wie weet wat de tijd ons zal brengen!

Geschreven door Tom van der HulstPersonal Trainer Groningen06-514 784 [email protected]

Page 47: Amateurgras nr.2 2010

De Heracliden Oet is voor altijd veranderd

De missie van Corn en Henk SokVANPANHUIS installatietechniek is een allround installatiebedrijf met 175 medewerkers op de vestigingen in Groningen, Veendam, Assen, Hoogeveen en Ermelo. De directie bestaande uit Corn en Henk Sok zijn van mening dat het succes vooral verworven is door de hechte manier van samenwerken met de opdrachtgevers. VANPANHUIS installatietechniek is onder andere gespecialiseerd in de aanleg van installaties voor energie en klimaat in woningen, bedrijven en in de utiliteitsbouw.

Corn en Henk Sok vinden het zeer belangrijk dat de monteurs vakkundig werk leveren. De monteurs zijn allround en worden allround opgeleid, op de disciplines die het bedrijf aankan en op de markt die wordt bediend. "We hebben het liefst het totale installatiepakket als VANPANHUIS meedoet aan een opdracht", verduidelijkt algemeen directeur

Henk Sok. Vooral voor de opdrachtgever is deze werkwijze een geweldig voordeel. Er is namelijk één duidelijk aanspreekpunt. Dat is de projectleider van VANPANHUIS.

Voor de klanten is het bovendien gunstig dat VANPANHUIS niet alleen produceert, maar ook onderhoudt. Een prachtig onderhoud- en service bedrijf in Assen (T.O.P) met daarvoor speciaal opgeleide monteurs is daar het meest duidelijke bewijs van.

VANPANHUIS kenmerkt zich tevens door de innovatieve No nonsens cultuur. "We willen korte lijnen in de organisatie en dicht bij de werkvloer blijven", is de uitleg en het devies van Corn en Henk Sok.De twee broers werken al sinds 2002 samen en hebben in de loop der jaren hun omzet alleen maar

zien toenemen. Duurzaamheid van het product hebben Henk en Corn Sok hoog in het vaandel staan. Warmtepompen, betonkernactivering, Co2 gestuurde installaties, zonnepanelen in alle vormen en maten is slechts een greep uit het grote aanbod van VANPANHUIS. "Het is allemaal praktijk van de dag", vertelt Corn Sok. "Dat past ook goed in de rentmeesterschapgedachte van Henk en mij. We vullen elkaar heel goed aan. Ik zorg voor het technische gedeelte en Henk is de sterke man in de algehele leiding."

De productie van VANPANHUIS is zeer gevarieerd. Van kraanleertje tot volledige bedrijfsinstallaties, van huis tot ziekenhuis, van schuur tot school. Niets is onmogelijk voor VANPANHUIS. De deskundigheid van het bedrijf speelt hierin een grote rol. De economische crisis heeft Corn en Henk Sok ook niet van hun stuk gebracht. “We hebben tijdig onze maatregelen genomen" zegt

Henk Sok. "We hebben de crisis met positieve gedachten en ideeën bestreden. We willen daarom niet teveel spreken over problemen. De uitdagingen spreken ons veel meer aan. Natuurlijk hebben we onze maatregelen genomen. Dat waren zakelijke overwegingen. We hebben echter steeds vooruit gekeken en zijn blijven investeren in onze organisatie."

In voetbaltermen spreken en stralen de broers uit dat de aanval de beste verdediging is. Ze blijven daarom meedenken en daardoor besparingen aandragen of de effectiviteit van de producten verhogen. De broers zeggen dat hun werk meer is dan een hobby. Ze zijn unaniem van mening dat het hun missie is.

Meer informatie is te vinden op www.vanpanhuistechniek.nl en www.toponderhoudenservice.nl

De Heracliden Oet zal nooit meer hetzelfde zijn. Het prachtige lied van Peter de Haan en Frank den Haan (de voormalige Pé en Rinus) moet misschien wel aangepast worden. De Heracliden Oet is namelijk behoorlijk gewijzigd. Wat is er aan de hand bij de voetbalclub die speelt op het Gemeentelijk Sportpark in Uithuizermeeden?

Het antwoord is eigenlijk simpel: het complex van de nieuwbakken zaterdag derdeklasser heeft een metamorfose ondergaan. Er is een compleet nieuwe accommodatie ontstaan door nieuwbouw en daardoor heeft het totale sportpark van De Heracliden een geweldige facelift gekregen. Kantine en kleedkamers zijn helemaal vernieuwd, waardoor De Heracliden Oet voor altijd is veranderd.De klus wordt geklaard door Bouwbedrijf Veldman

uit Uithuizermeeden. Zij voeren het ontwerp van architect Arie Nienhuis uit. Aannemer/directeur Koos Veldman laat het niet direct blijken, maar is eigenlijk wel trots op wat er neergezet is. Daarnaast wilde hij als geboren en getogen in Uithuizermeeden en oud-voetballer van de Heracliden de bouw van de accommodatie graag op zich nemen. ‘In de aanbesteding zijn wij als Bouwbedrijf Veldman scherp door de bocht gegaan. Niet ten koste van alles natuurlijk, maar wij kwamen als beste uit de bus.’ Veldman ging al in het najaar van 2009 met zes medewerkers aan de slag. ‘Voor de winterstop wilden we de vloeren er in hebben. Door de lange Hollandse winter konden we pas weer verder halverwege maart.’ Daarna vorderde de nieuwbouw gestaag, zodat het complete gebouw binnenkort volledig in gebruik kan worden genomen. Acht nieuwe kleedkamers, een ruime kantine, kleedkamers voor

de scheidrechters, een nieuwe materiaalruimte en een vergaderkamer bevinden zich allemaal in het fonkelnieuwe gebouw. Een accommodatie voor zaterdag derdeklasser De Heracliden, waar menige club jaloers op kan zijn. ‘Bij de start van het nieuwe seizoen is alles klaar’, geeft de directeur van Bouwbedrijf Veldman aan. ‘Ik heb er alleen geen zicht op of dat ook nog een officieel tintje krijgt.’ Apart is dat laatste feit wel. Dat kan allemaal zeker nog zijn beslag krijgen, want aannemer Veldman en zijn mannen zijn een (belangrijk) onderdeel van het nieuwe gebouw nog (bewust) vergeten. ‘De eerste steen moet nog gelegd worden. Ja, dat gaat nog wel gebeuren, want we hebben nog een gat in een muur overgelaten.’De fraaie nieuwe accommodatie gaat trouwens niet alleen door De Heracliden gebruikt worden. Stichting Buitensportaccommodatie Uithuizermeeden (SBU) heeft de opdracht voor de nieuwbouw gegeven en exploiteert de accommodatie ook. Coördinator Dirk Nienhuis gaat zich nadrukkelijk bemoeien met het beheer van het complex. Het betekent dat ook de hondenclub,

de schaatsclub en anderen gebruik mogen maken van het multifunctionele gebouw. Blijft wel dat De Heracliden de hoofdgebruiker zal zijn. Oud-voetballer Veldman is blij dat het allemaal goed in de smaak valt in Uithuizermeeden. ‘Ik kwam en kom straks zelden door drukke werkzaamheden nog op het complex. Ik ben er wel heel gelukkig mee, dat wij dit hebben kunnen doen. Eigenlijk is het iets terugdoen voor het dorp waar ik nog altijd heel veel mee heb. Een echte Heracliden-man Henk Kamp heb ik ook speciaal op deze klus gezet. Hij heeft het van begin tot het eind meegemaakt.’ Zelf schopte Veldman het niet verder dan het derde van de Heracliden, maar dat speelde op een behoorlijk niveau in de reserve tweede klasse Noord van het zaterdagvoetbal. Vijf jaar geleden vertrok hij door verhuizing naar Uithuizen. De verrichtingen van de club uit zijn geboorteplaats bleef en blijft hij wel volgen. ‘Het is toch knap dat de club in twee jaar van de vijfde naar de derde klasse van het zaterdagvoetbal is gepromoveerd. Met de nieuwe accommodatie zijn ze er helemaal klaar voor.’

Voegen renovatie, gevel en dak reiniging en impregneren

• Voegen renovatie • Gevel en dak reiniging • Impregneren

• VochtstralenUithuizerweg 199982 ND Uithuizermeeden [email protected]

Voegen renovatie, gevel en dak reiniging en impregneren

• Voegen renovatie • Gevel en dak reiniging • Impregneren

• VochtstralenUithuizerweg 199982 ND Uithuizermeeden [email protected]

Voegen renovatie, gevel en dak reiniging en impregneren

• Voegen renovatie • Gevel en dak reiniging • Impregneren

• VochtstralenUithuizerweg 199982 ND Uithuizermeeden [email protected]

• Voegenrenovatie/voegwerken • Gevel en dak reiniging • Impregneren

• Vochtstralen

• Graffity verwijdering

Henk Sok

Corn Sok

www.lopharm.nl wenst alle voetballers een goed seizoen toe.

WEET WAT JE KLEEDT www.elingamode.nl

Page 48: Amateurgras nr.2 2010

dé online tool voor je amateurteam

activeer ‘m nu op teamlink.nl

De heren van Focus ‘07 hebben een Teamlink. Sindsdien zitten de mannen nooit meer zonder vervoer en staan zij nooit meer met te weinig spelers op het veld. Ook voor jullie is er een Teamlink. Waar wacht je nog op?

• offi ciële KNVB uitslagen en standen

• handige voetbalplanner

• onderling berichten en foto’s delen

• ook als app op je mobiel

• gratis en zonder verplichtingen

Focus ‘07Zondag 4