Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

12
1 REGIO ZET IN OP LANDSCHAPSPLANNEN Oktober 2010 | Jaargang 1 | nr 2

description

Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Transcript of Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Page 1: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

1

REGIO

ZET IN O

P LAND

SCHAPSPLAN

NEN

1

REGIO

ZET IN O

P LAND

SCHAPSPLAN

NEN

Okt

ober

201

0 |

Jaar

gang

1 |

nr

2

Page 2: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

2

Ook jij trok er tijdens de voorbije zomervakantie allicht eens op uit. Een dagje aan zee, een weekendje Ardennen, een verre reis naar de zon of gewoonweg een deugddoend fi etstochtje in eigen streek. Dat laatste is een echte aanrader want in ’t West-Vlaamse hart valt er meer te beleven dan je op het eerste zicht zou denken. Niet overtuigd? Kom dan op zondag 10 oktober naar Dadizele naar de eerste Dag van ’t West-Vlaamse hart!

Op en rond het gemeentelijk domein ’t Torreke pakt het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart uit met een dagvullend programma. Het centrale thema van die dag luidt ‘recreëer in eigen streek!’. Met een beurs ‘Recreatie in ’t West-Vlaamse hart’ zetten de negen gemeenten van ’t West-Vlaamse hart hun fi ets- en wandeltochten, musea, groendomeinen en andere troeven in de kijker. De Dag van ’t West-Vlaamse hart heeft nog meer in petto: een aperitiefconcert, een fototentoonstelling van ’t West-Vlaamse hart, een pompeschitters-wandelzoektocht met unieke prijzen, een kabouterpad in Mariënstede, een rondleiding in de basiliek, een gelegenheidsterras, animatie en nog veel meer!

Voor de gemeente Moorslede is het een grote eer dat de eerste Dag van ’t West-Vlaamse hart in de deelgemeente Dadizele plaatsvindt. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat we de bezoekers aangenaam zullen verrassen met ons idyllisch park en de mooie omgeving van Daisel. Voor onze gemeente en de andere partners van het Stad-Land-schap is de Dag van ’t West-Vlaamse hart een unieke kans om de troeven op het gebied van recreatie op tafel te gooien. Op 10 oktober zal je met eigen ogen kunnen zien: ’t West-Vlaamse hart heeft mogelijkheden zat voor een namiddagje uit!

Het Stad-Land-schap zet echter niet alleen in op recreatie. Ook landschap en natuur liggen de partners van het samenwerkingsverband nauw aan het hart. In dit nummer lees je meer over ecotuinteams, de knotploeg, fruitbomen en nog een pak andere initiatieven waarmee het Stad-Land-schap werk maakt van een kwalitatieve, aantrekkelijke en belevenisvolle leefomgeving in ’t West-Vlaamse hart.

Tot zondag 10 oktober in Daisel op de Dag van ’t West-Vlaamse hart!

Rik BekaertBestuurder Initiatiefgroep Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart

Schepen Moorslede

KEN JIJ ‘T WEST VLAAMSE HART?

Je kent de streek als je eigen broekzak. Maar ben je daar wel zo zeker van? Durf je je wagen aan de quiz ‘Ken jij ’t West-Vlaamse hart’?

Tien vragen over de streek, gaande van musea en legendarische fi guren tot typische fauna en fl ora. Wie weet ga jij wel lopen met een gratis weekendarrangement in B&B Buytenshuys in Gits. Bij wijze van opwarmer hieronder al een vraag uit de webquiz over ’t West-Vlaamse hart.

Welke van onderstaande bossen is niet gelegen in ’t West-Vlaamse hart?

Sterreboso Vijverboso Huwynsboso Ter Kamerenbos

De volledige quizreeks vind je op www.westvlaamsehart.be/quiz. De schiftingsvraag duidt één winnaar aan onder de topscoorders. Die krijgt een weekendarrangement voor twee personen cadeau in B&B Buytenshuys in Gits. De eigenaars van deze vakantiehoeve verwelkomen je met een drankje en verwennen je met twee heerlijke streekontbijten. Fietsen staan ter beschikking. Zo treed je in de wielersporen van Jempi Monseré tijdens de Monseréfi etstocht en onderweg proef je letterlijk en fi guurlijk de smaak van het platteland met hun heerlijke streekpicknickmand. In het wielermuseum van Roeselare snuif je de geschiedenis van de fi ets en op het marktje van Gits wacht er bij Bistro Cuistot een lekker driegangenmenu.

Deelnemen aan deze webquiz kan tot en met 15 november 2010. De winnaar wordt daarna persoonlijk op de hoogte gebracht.

Coverfoto: ‘de Pompeschitter’, gemeentelijk domein ‘t Torreke in Dadizele

Page 3: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Afspraak op 10/10/10 vanaf 10.10 uur aan domein ’t Torreke, Remi Dewittestraat in Dadizele. Het domein en het gratis programma zijn doorlopend toegankelijk tot 18 uur. Voor wie met de fi ets komt, fi etsknooppunt 66 is dé eindbestemming. Het volledige programma lees je op www.westvlaamsehart.be/kalender.

3

RECREATIE

Hoezo er valt niets te beleven in de regio van ‘t West-Vlaamse hart? Wist je dat er in de regio een tiental groendomeinen zijn? Ken je de musea aan je achterdeur? Heb je alle fi ets- en wandeltochten al eens uitgeprobeerd? Onbekend is vaak onbemind. Het Stad-Land-schap wil hier met de Dag van ’t West-Vlaamse hart verandering in brengen. Op de 10e dag van de 10e maand van 2010 – geef toe, een makkelijk te onthouden datum – vindt de eerste Dag van ’t West-Vlaamse hart plaats op en rond het gemeentelijk domein ’t Torreke in Daisel (Dadizele voor de niet-West-Vlamingen). Centraal thema van de dag: ‘recreëer in eigen streek!’.

Voor een frisse neus of een belevenisvolle wandeling moet je niet per se naar de kust of de Westhoek trekken. Ook in eigen regio zijn er voldoende mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld het dorp Dadizele. Naast Brugge de enige plek in de provincie met een basiliek op haar grondvesten. Aanpalend het idyllische park Mariënstede, een fraai dorpscentrum en een ideaal uitgangspunt voor fi ets- en wandeltochten in Dadizele en daarbuiten. Omwille van deze sterke troeven koos het Stad-Land-schap Daisel als decor voor de eerste Dag van ’t West-Vlaamse hart.

AFSPRAAK IN DAISEL OP

De partners van het Stad-Land-schap (de negen steden en gemeenten van ‘t West-Vlaamse hart, Westtoer, Pasar,...) boksten onderstaand dagvullend programma in elkaar:

In de schaduw van de basiliek in het domein ’t Torreke staat (of beter gezegd zit) een merkwaardig beeldje (zie cover-foto).Dit personage heet de Pompe-schitter. Ooit, op een kermisdag in de pruimentijd, had een Dadizelenaar té veel pruimen-taart doorgespoeld met Averechtsen, een zwaar biertje van de streek. Toen hij diep in de kermisnacht naar huis laveerde, was zijn nood zo hoog dat hij nog net de gemeentelijke pompbak haalde. Ook ’s nachts bewegen de dorpsgordijnen en de volgende dag knetterde het nieuws als een lopend vuurtje door Dadizele en buurdorpen. Sindsdien draagt een Dadizelenaar met veel trots de spotnaam van Pompeschitter.

PROGRAMMA 10/10/10

Offi ciële opening van de eerste Dag van ’t West-Vlaamse hart (10.10 u)

Fototentoonstelling van ’t West-Vlaamse hart (doorlopend)

Aperitiefconcert met jeugdorkest Die Brugh (10.45 u)

Pompeschitters-wandelzoektocht (5 km) met unieke prijzen (van 10.30 tot 15.30 uur)

Rondleiding met gids in de basiliek (om 10.30 u, 14 u en 15.30 u)

Beurs ‘recreatie in ’t West-Vlaamse hart’ (fi ets- en wandelmogelijkheden, musea, groendomeinen,… doorlopend)

Kabouterpad doorheen park Mariënstede (doorlopend)

Gelegenheidsterras en animatie

EERSTE DAG VAN ’T WEST-VLAAMSE HART

Page 4: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

GRATIS WANDELBROCHURE

De brochure ‘90 000 stappen in ’t West-Vlaamse hart’ bundelt negen wandelingen van 10 000 stappen – zoveel stappen komt overeen met zeven kilometer – in alle steden en gemeenten van ’t West-Vlaamse hart. De gratis brochure (36 blzn) kan je nog steeds verkrijgen in het gemeentehuis of in de bibliotheek van je gemeente. Wil je een exemplaar thuis toegestuurd krijgen, mail dan naar [email protected]. De omschrijving en foto´s van alle bezienswaardigheden langsheen de wandelparcours, kan je ook raadplegen op www.westvlaamsehart.be/90000stappen.

4

90 0

00 S

TAPP

EN

DANKZIJ DE GOED GESTRUCTU-

REERDE BROCHURE LEERDE IK

BIJ OVER ZAKEN UIT DE REGIO

WAAR IK EIGENLIJK NOOIT

EERDER BIJ STIL STOND.

Eind juni hebben bijna 700 wandelaars één of meer wandelingen uit de wandelbrochure ´90 000 stappen in ´t West-Vlaamse hart´ uitgeprobeerd. Eentje heeft zelfs acht van de negen wandelingen achter de kiezen. Tijdens de inwandelweek, waarbij de negen parcours uit de brochure offi cieel werden ingehuldigd, liet Izegemnaar Luc Decoopman (foto rechtsonder) enkel in Moorslede verstek gaan.

“Bewegen vind ik heel belangrijk om fi t te blijven”, zegt Luc Decoopman, “en stappen is daar een ideale manier voor.” “In de krant las ik de aankondiging voor de 10 000 stappen wandeling in Ledegem. Ik had meteen de smaak te pakken en daarom nam ik ook deel aan bijna alle andere wandelingen die in de brochure voorkomen,” aldus de sportieve Izegemnaar.

De brochure 90 000 stappen in ’t West-Vlaamse hart bevat negen wandelingen van 10 000 stappen langsheen een belevenisvol parcours in de regio. “Tijdens het stappen kwam ik zaken tegen waar ik echt van opkeek. De vis- en kikkerpaaiplaats in Ingelmunster bijvoorbeeld. Ik bleef er een heel eind staren. Ook de vernieuwde dorpskom van Oostnieuwkerke blijft op mijn netvlies gebrand.

De verschillende parcours bieden een mix van een landelijk karakter met een vleugje geschiedenis van de gemeente. Het is leuk om eens een andere gemeente te bezoeken en daar eens een tochtje te maken.” Luc hoopt alvast dat een dergelijk initiatief een vervolg krijgt. “De wandelingen zijn qua afstand in orde en geven de wandelaars de gelegenheid ook wat bij te leren over de buurgemeenten. Wanneer er wandelingen in andere gebieden zouden uitgestippeld worden, zou ik het zeker overwegen om deze ook te doen.”

foto: Bert F

eys

Page 5: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Met de klas naar zee, op excursie in het bos of een midweek in de Ardennen. Het zijn vertrouwde formules om buiten de schoolmuren iets bij te leren. Zee-, bos- en Ardennenklassen zijn vanuit verschillende oogpunten bijzonder leerrijk: wereldoriëntatie, attitudes, sociale vaardigheden,…. Alleen vertellen ze voor de leerlingen van ’t West-Vlaamse hart niet zoveel over hun eigen regio. Met zoom@regio, een tweedaagse excursie in Midden-West-Vlaanderen, wil het Stad-Land-schap daar verandering in brengen.

Vijftien klassen maken zich op om dit schooljaar zoom@regio te ondernemen. Dit is een tweedaagse excursie in de eigen regio van ’t West-Vlaamse hart. Het thema 'voeding' vormt de rode draad van het programma. Aan de hand van bezoekplaatsen zoals een boerderij, een fabriek, een imker, een rustoord, een warenhuis, een graanmolen,... steken de leerlingen van het vijfde leerjaar iets op over hun eigen leefomgeving. Het parcours brengt de leerlingen zowel naar de stad als naar het platteland, nu eens met de fi ets, dan eens te voet maar ook met het openbaar vervoer. De klas krijgt een zoomkoffer ter beschikking. Daarin steken een stafkaart, een kompas, steekkaarten voor een interview, een zoekopdracht, foto’s van weleer, een gps-toestel,…. Dit zorgt ervoor dat de tweedaagse veel meer om het lijf heeft dan een doorsnee klasuitstap.

Drie bivakhuizen

Om volledig ondergedompeld te geraken in 't West-Vlaamse hart is een overnachting in een bivakhuis voorzien. Drie jeugdhemen uit de regio houden hun bedden vrij voor zoom@regio. Het zijn Het Rokken in Roeselare, de Touwladder in Dadizele en Radar Afrit 9 in Lichtervelde. Van daaruit zijn er dagprogramma’s uitgetekend om de streek te verkennen. Ter voorbereiding van de tweedaagse reikt zoom@regio de leerkrachten een pakket met lestips, spellen, presentaties en andere didactisch materiaal aan. Voor de naverwerking wordt verwezen naar interessante lesboeken en links. Het programma sluit naadloos aan bij de eindtermen van het onderwijs en bevat zowel elementen over geschiedenis, wereldoriëntatie en andere.

REGIO-IDENTITEIT

Met deze unieke regioverkenning leren de tieners vanuit verschillende invalshoeken naar hun heimat kijken. Dit is niet alleen leerrijk voor kinderen, maar ook de regio vaart er wel bij. Zoom@regio draagt zeker ook een steentje bij bij de ontwikkeling van een regio-identiteit en het aanscherpen van de trots over de eigen streek.

Bij een positieve evaluatie van het pilootjaar kent zoom@regio ongetwijfeld een vervolg in de daaropvolgende schooljaren.

EDU

CATIE

5

BIVAKHUISRadar Afrit 9

Page 6: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

RESTAURATIE TUINMUUR

Een andere belangrijke ingreep wordt ongetwijfeld de restauratie van de muur van de kasteeltuin volgens de originele 18e eeuwse plannen. Later volgen nog het herstel van de ophaalbrug, onderhoud en eventueel verharding van paden en het kappen van het perceel met Corsicaanse dennen in het zuidoostelijk deel van het bos. In de plaats van de dennen komen inheemse bomen ofwel een rechthoekig grasland dat refereert aan de moestuin die er ooit op die plek lag. Naar aanleiding van het beheerplan vonden eerder al baggerwerken in de kasteel- en kwadrantvijvers en het moeras aan de Regenbeek plaats. De oevers aan de kant van het kasteel werden volgens het historisch aanlegplan uit de tweede helft van de 18e eeuw met eiken palen en planken hersteld.

Aan de andere kant van de Roeselaarse ringweg zijn er ook plannen voor een bos. In het kader van de afbakening van het stedelijk gebied Roeselare is een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd om een stadsrandbos van 100 ha uit te werken ten zuiden van het Sterrebos. Zo wordt het domein nog belangrijker als groengebied in het stedelijk gebied van Roeselare.

Op 10 oktober start de Week van het Bos. Voldoende reden voor het Stad-Land-schap om één van de bossen in ’t West-Vlaamse hart eens onder de loep te nemen. Ze zijn niet dik gezaaid, maar dat maakt ze daarom niet minder interessant. Neem bijvoorbeeld het Sterrebos, een bescheiden (27 ha) maar heel gevarieerd provinciedomein in Rumbeke.

Het Sterrebos behoort tot de oudste bossen van West-Vlaanderen. Zo staan er knoerten van 200 en meer jaar oud. We hebben het onder andere over de rij lindes aan de kwadrantvijvers (steek het ophaalbrugje over) met daarachter een eikendreef waarvan het oudste exem-plaar dateert van 1770. Net geen 200 jaar oud maar minstens even imposant is de reusachtige plataan (35 m hoog met een stamomtrek van 5,5 m) op het grasveld aan de cafetaria. Vorig jaar nog nam een boomchirurg deze monumentale parkboom onder handen. De onderhoud-snoei kaderde binnen het beheerplan van het Sterrebos, een plan, opgemaakt in 2008, met een tiental inrichtings-werken om het provinciedomein op te waarderen en dit alles met de nodige respect voor de aanwezige natuurlijkebiotopen (zoals bv. het oude waardevolle bomenbestand) en cultuurhistorische waarden.

PARKHERSTELVan cultuurhistorische waarde is bijvoorbeeld de ster-vormige parkstructuur, uniek in Vlaanderen. Het is de bedoeling om de parkstructuren uit de 18e en 19e eeuw te behouden, waar nodig te herstellen en zelfs te versterken. De plannen voor het parkherstel houden uiteraard rekening met de ecologische waarden in het domein zoals de waardevolle graslanden, de vijvers met padden en kikkers en het bomenbestand. De nadruk ligt op het behoud en de optimale groei van de oude zomereiken, waardevolle (park)bomen en dreven. Deze winter staat er op de planning om een drietal slecht groeiende dreven te rooien en her aan te planten. Om de nieuwe dreefbomen volop kansen te geven zijn vellingen in de aanpalende percelen noodzakelijk.

HERSTEL STERVORMIGE PARKSTRUCTUUR EN TUINMUUR

6

GRO

END

OM

EIN

FACELIFT VOOR HETFACELIFT VOOR HET

6

foto: Stefaan Beel

foto

: Ste

faan

Bee

l

Page 7: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Dankzij de goed doordachte aanleg van de kasteelomgeving en het parkbos biedt het provinciaal

domein Het Sterrebos voldoende variatie om te blijven boeien. Niet overtuigd? Overloop dan

onderstaande ‘wist je dat-vraagjes’ eens en schaaf je kennis over het domein bij. Je zult zien, je

volgende bezoek aan Het Sterrebos wordt gegarandeerd een vermakelijke uitstap.

7

NATU

UR CU

LTUU

R HISTO

RIE

het Sterrebos sinds 1969 erkend is als beschermd landschap?

in de jaren ’70 tien frank moest betalen om toegang te hebben tot het Sterrebos?

het domein heel gegeerd is door joggers?

sommige te rooien bomen al aangeduid zijn met een gekapte zegel in de schors?

het renaissancekasteel dateert uit de 16e eeuw?

het domein voor 70 % bestaat uit bos? De rest is open ruimte.

diezelfde moerascypres zich laat opvallen door zijn luchtwortels?

de plataan aan de cafetaria 35 meter hoog is en een stamomtrek heeft van 5,5 meter?

de stervormige parkstructuur in de tweede helft van de 18e eeuw geïntroduceerd werd door

graaf Jozef de Murray, een bevelhebber van een deel van de Oostenrijkse legers die in die tijd in

België gestationeerd waren?

elk van de dreven in de stervorm gericht waren/zijn op verschillende landschapselementen binnen en

buiten het kasteelpark? De kerktoren van Rumbeke, de St. Michielskerk, een molen,….

de moerascypres (uitheemse boomsoort) aan de oostelijke kant van de kasteeltuin een

restant is van de 19e eeuwse tuin in Engelse landschapsstijl?

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

foto: Stefaan Beel

Page 8: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

De kunst van het tuinieren draait vooral rond esthetiek en tech-niek. Maar er is nog een derde pijler: ecologie! Natuur is immers overal, dus ook in je achtertuin. Dit is in een notendop de fi losofi e van een ecotuinteam. Marleen Deforche (foto onder) uit Roeselare nam twee jaar achtereen deel aan het ecotuinteam en is als het ware doordrongen van de principes van ecologisch tuinieren.“Een ecotuinteam is een groep mensen die een zestal keren samenkomt om de principes van ecologisch tuinieren te leren. Een deskundig begeleider neemt de groep op sleeptouw. We blijven echter niet steken bij de theorie, want onze bijeen-komsten houden we telkens bij een deelnemer van het ecotuin-team. Zo kunnen we een kijkje nemen in elkaars tuin en zien of nadenken hoe je de principes in de tuin kunt omzetten,” schetst Marleen de werkwijze. Of Marleen enkele principes wilt prijsgeven? “Een tuin kan je heus wel zonder sproeistoffen meester houden.

Belangrijk is ook dat je de juiste plant op de juiste plaats neerpoot. Zo zullen de diertjes zich rapper nestelen in je tuin.

Telkens uitgebreid verslagMarleen is van plan om volgend jaar opnieuw aan te sluiten bij een ecotuinteam. “Ik heb de voorbije twee jaar al heel wat op-gestoken over ecologisch tuinieren,” staaft deze tuinliefhebber. “Na elke bijeenkomst ontvangen we een uitgebreid verslag met weetjes en tips. Samen met mijn man zet ik deze kennis om in de praktijk door onze tuin ecologisch in te richten.” En in zo’n team draait het bijlange niet alleen rond fauna en fl ora. “Met de groep van 2009 organiseerden we een leuke fi etsuitstap langsheen de verschil-lende tuinen.” “Voor wie houdt van natuur en groene vingers heeft, zijn de ecotuinteams zijn een echte aanrader!”, besluit Marleen.

Infoavond ecotuinteams

WOE 24 NOVEMBER Jeugd- en ontmoetingscentrum, Bollewerpstraat 3 in Ingelmunster

DO 25 NOVEMBER GC d’Oude Schole, Strobomenstraat 11a in Slypskapelle

MA 22 NOVEMBER Gulden Zonne, Marktplaats 6 in Hooglede

In november vinden drie infoavonden over ecotuinteams plaats. Daar kom je aan de weet wat ecologisch tuinieren inhoudt en hoe het er in zo’n ecotuinteam aan toe gaat.

De infoavonden zijn gratis en starten telkens om 19.30 uur. Inschrijven hoeft niet. In het voorjaar 2011 starten verschillende ecotuinteams op in ’t West-Vlaamse hart. Kan je de infoavond niet bijwonen, maar heb je wel interesse om deel te nemen aan zo’n ecotuinteam, neem dan contact op met het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart ([email protected] – 051 27 55 64).

ECOTUINTEAMS,een echter aanrader Natuur is overal, ook in je achtertuin!

een ecotuinteam. “Ik heb de voorbije twee jaar al heel wat op-gestoken over ecologisch tuinieren,” staaft deze tuinliefhebber. “Na elke bijeenkomst ontvangen we een uitgebreid verslag met weetjes en tips. Samen met mijn man zet ik deze kennis om in de praktijk door onze tuin ecologisch in te richten.” En in zo’n team draait het bijlange niet alleen rond fauna en fl ora. “Met de groep van 2009 organiseerden we een leuke fi etsuitstap langsheen de verschil-lende tuinen.” “Voor wie houdt van natuur en groene vingers heeft, zijn de ecotuinteams zijn een echte aanrader!”, besluit Marleen.

een ecotuinteam. “Ik heb de voorbije twee jaar al heel wat op-Marleen is van plan om volgend jaar opnieuw aan te sluiten bij een ecotuinteam. “Ik heb de voorbije twee jaar al heel wat op-gestoken over ecologisch tuinieren,” staaft deze tuinliefhebber. “Na elke bijeenkomst ontvangen we een uitgebreid verslag met weetjes en tips. Samen met mijn man zet ik deze kennis om in de praktijk door onze tuin ecologisch in te richten.” En in zo’n team draait het bijlange niet alleen rond fauna en fl ora. “Met de groep van 2009 organiseerden we een leuke fi etsuitstap langsheen de verschil-lende tuinen.” “Voor wie houdt van natuur en groene vingers heeft, zijn de ecotuinteams zijn een echte aanrader!”, besluit Marleen.

8

LEVE

DE

TUIN

ECOTUINTEAMS,

foto: Bert Fe

ys

foto: Luc Lambert

Page 9: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

KNOTPLOEGOnderhoud van knotbomen en houtkanten is een arbeids-intensieve maar noodzakelijke klus. Zo moet een knotwilg om de 5 à 6 jaar een knotbeurt ondergaan. Houtkanten moeten regelmatig op stomp gezet worden. Om een dergelijke klus te klaren kan je

voortaan een beroep doen op de knotploeg van ’t West-Vlaamse hart. Dit is een equipe van

vrijwillige knotters die jouw bomenrij gratis onder handen neemt. Als tegen-

prestatie schenken de eigenaars van de bomen het snoeihout aan de knot-ters. Als eigenaar blijf je in aanmer-king komen voor een eventuele knot-

subsidie (via gemeente of VLM). Voor de knotploeg is het Stad-Land-schap

overigens nog op zoek naar knotters.

MACHINALE SCHEERBEURT Wie een meterslange haag op zijn domein heeft, zet beter grof ge-schut in. Sommige loonwerkers hebben tractoren met haagscharen en klepelmaaiers op een arm die in een mum van tijd kilometers hagen en heggen kunnen aanpakken. Voor een dergelijke klus kan je sinds kort ook een beroep doen op vzw ’t Boerenlandschap. Dit is een vereniging van landbouwers en burgers die samen werkzaam zijn rond landbouw, natuur en landschap. Deze vereniging uit de Westhoek heeft op vraag van het Stad-Land-schap haar werkterrein uitgebreid tot in ’t West-Vlaamse hart. Interessant om weten is dat er in bepaalde gevallen subsidie-mogelijkheden bestaan om hagen en heggen te scheren.

HOE SNOEI JE EEN HOOGSTAMFRUITBOOM?Voorbije decennia zijn de hoogstamfruitbomen in een razendsnel tempo verdwenen uit ons landschap. Maar de interesse naar fruit-rassen die ooit zo typisch waren voor de streek, steekt stilaan weer de kop op. Om culinaire redenen, uit nostalgie, om het landschap-pelijk decor te verfraaien,…. Tegenwoordig gaat veel aandacht naar de aanleg en het herstel van boomgaarden in onze regio. Wist je bijvoorbeeld dat de Vlaamse Boomgaardenstichting subsidies veil heeft voor wie 10 en meer bomen aanplant? Aanplanten is één zaak, maar onderhoud is vaak een ander paar mouwen. Je kan zelf aan de slag gaan met de oude raad “je moet je klakke door de tak-ken kunnen smijten”, maar veel beter kan je een beroep doen op iemand die opgeleid is om begeleidingssnoei bij nieuwe aanplant (na 5 jaar) en achterstallige snoei bij oude knarren uit te voeren. Dankzij een cursus van de Provincie West- Vlaanderen zijn er dit jaar een pak experts in het snoeien van hoogstamfruitbomen bijge-komen. Zij geven je advies en kunnen het snoeiwerk tegen betaling uitvoeren. Hun contactgegevens kan je via het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart bekomen.

INFOWil je de knotploeg inschakelen? Of heb je interesse om de knotploeg te vervoegen? Ben je op zoek naar mogelijk-heden om je omvangrijke haag machinaal te scheren? Wil je een beroep doen op een professionele snoeier voor je hoogstamfruitbomen. Neem contact op via [email protected] of 051 26 14 42.

Een rij knotwilgen, een meidoornhaag langs de wegberm, een drinkpoel voor het vee, een appelboom in de weide,… stuk voor

stuk betekenen ze een opwaardering voor het landschap. Omdat een fraai landschap zó bepalend is voor een kwaliteitsvolle

leefomgeving, hebben de gemeenten van het Stad-Land-schap en de provincie West-Vlaanderen ‘landschapsontwikkeling’

als kerntaak naar voor geschoven. Maar wie landschap creëert, moet deze ook in toom kunnen houden. Het Stad-Land-schap

stelt hieronder enkele initiatieven voor die nuttig kunnen zijn bij het beheer van ons landschap.

9

Page 10: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

1 2 3

4 5 6

97 8

De oproep van het Stad-Land-schap om sublieme foto’s van ’t West-Vlaamse hart in de online fotodata-bank te zetten, is niet in dovemans-oren gevallen. Op de website staan al meer dan 250 fraaie prenten van onze streek. Check www.westvlaam-sehart.be/fotogalerij en oordeel zelf. Ook heel verrassende beelden waar-van je niet meteen zou denken dat ze in het decor van ‘t West-Vlaamse hart gekiekt zijn. Een jury selecteer-de de 20 meest verrassende foto’s voor een fototentoonstelling van ’t West-Vlaamse hart. Op de Dag van ’t West-Vlaamse hart (zie blz. 3) knipt het Stad-Land-schap het openings-lint van deze fototentoonstelling door. Daarna start de expositie aan een rondreis langsheen de negen gemeenten van de regionale samen-werking. Hierboven alvast een voor-smaakje.

VERRASSENDE FOTO’S VAN ’T WEST-VLAAMSE HART

1. Ochtendstralen van de zon zetten het Ingelmunsterse jaagpad in een warme gloed

2. Onweer in de maak boven de Ledegemse Meersen

3. Salade kleurt de rand van het Vijverbos in Westrozebeke

4. Kleurrijke trog in de weide

5. Hooimijten op een zwoele zomernamiddag in Oostnieuwkerke

6. Bloeiende appelboomgaard onder toezicht van de vogelverschrikker

7. Gitsberg: kasseiweg, kuitenbijter,…

8. Het kanaal Roeselare-Leie in ochtendstemming

9. Ontluikende papaver in de wegberm

1. Ochtendstralen van de zon zetten het Ingelmunsterse jaagpad in een warme gloed

2. Onweer in de maak boven de Ledegemse Meersen

3. Salade kleurt de rand van het Vijverbos in Westrozebeke

5. Hooimijten op een zwoele zomernamiddag in Oostnieuwkerke

6. Bloeiende appelboomgaard onder toezicht van de vogelverschrikker

8. Het kanaal Roeselare-Leie in ochtendstemming8. Het kanaal Roeselare-Leie in ochtendstemming

9. Ontluikende papaver in de wegberm

3

Foto’s 1 t.e.m. 8: Koen CornelusFoto 9: Geert Cools

Page 11: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

Jaarlijks organiseren enkele oudleiders van KSA-Izegem – inmiddels uitge-zwermd in de regio en ver daarbuiten – een reüniepicknick met hun gezin. Als favoriete picknickplek passeerden reeds de revue: de Palingbeek in Ieper, Bulskampveld in Beernem en uiteraard ook de Belgische kust. Dit jaar moest deze bonte bende (bijna 30 volwasse-nen en kinderen) een stek uitkiezen in ’t West-Vlaamse hart. Wim is namelijk verpleger in het Roeselaarse zieken-huis en was op de dag van de picknick van wacht voor de dienst spoedgeval-len. Nooit eerder werd zo lang gezocht naar een ideale site om het picknickla-ken uit te rollen. Nochtans ligt de keuze voor de hand. Het Kerelsplein in de Acaciastraat in Roeselare kan in velerlei opzichten tippen aan de meer bekende picknickstops in Vlaanderen. Er is ruimte zat, het is er rustig, je zit in een groene omgeving en de kinde-ren amuseren zich te pletter op de vele

avontuurlijke speeltuigen. Kortom, een ideale stek om je sandwichlunch te nuttigen, om de verjaardagstaart aan te snijden, om ….

Jouw favoriete plek? Ken jij nog van die leuke parken, domeinen of speelpleinen waar het leuk picknicken is? Heb je leuke herinneringen aan je voorbije uitstap-jes in ’t West-Vlaamse hart? Inspireer ons en laat ons meegenieten van jouw favoriete plekjes in de regio. Surf naar www.westvlaamsehart.be/blog en geef je computerklavier de vrije loop!

UIT DE OUDE KOEKENDOOS100 jaar laterEen landschap blijft nooit het-zelfde, ook een stadlandschap niet. Hierboven zie je hoe de Bruane-brug in Roeselare er zo’n 100 jaar geleden bij lag.

En het uitzicht blijft veranderen, want aan de kop van de vaart, waar de Bruanebrug gelegen is, zijn momenteel infrastructuur-werken aan de gang in functie van een betere verkeerscirculatie in de binnenstad van Roeselare.

Meer foto’s van het Roeselare van weleer vind je op www.westvlaam-sehart.be/fotogalerij.

VERRASSENDE FOTO’S VAN ’T WEST-VLAAMSE HART

BLOGITEM: WAAR IS JOUW FAVORIETE IN ’T WEST-VLAAMSE HART?

OP HET KERELSPLEIN

11

DE TIJD

VAN TO

EN

foto: Griet Debode

foto: Griet Debode

Page 12: Magazine 't West-Vlaamse hart (Nr 2, oktober 2010)

IN IZEGEM & ARDOOIE

Nog meer uitjes

Op www.westvlaamsehart.be/kalender vind je meer tips voor een uitstapje in ’t West-Vlaamse hart. Heb je zelf een activiteit in het verschiet? Een fi etstocht, een begeleide wandeling, een spreekbeurt over onze regio,…. Dan kan je deze aankondigen via bovenstaande URL.

ZO 10 OKTOBER DAG VAN ’T WEST-VLAAMSE HART / domein ’t Torreke Dadizele

ZA 16 OKTOBER NACHT VAN DE DUISTERNIS / Tinnenpotschool Emelgem

DO 14 OKTOBER BEGELEIDE WANDELING BATAVIAWIJK / Batavialaan Roeselare

ZO 14 NOVEMBER ZWAMMENRIJKDOM / ’t Veld Ardooie

Nacht van de DuisternisOp zaterdag 16 oktober is het Nacht van de Duisternis. Voor de gelegen-heid organiseren de Izegemse milieu-dienst, de Ardooise milieuraad en Cul-tuurkapel de Schaduw een avondwan-deling langs het landelijke Emelgem en Ardooie. We duimen alvast voor een heldere hemel want de organisa-toren laten ook enkele sterrenkijkers aanrukken. Zo kunnen de deelnemers onder begeleiding van een sterren-kundige eens de hemel afspeuren.De wandeling start om halfzeven aan de voormalige Tinnenpotschool in de Tinnenpotstraat in Emelgem. De eindbestemming is Cultuurka-

pel De Schaduw in de Wezestraat in Ardooie. Na de wandeling vindt daar om 20 uur een korte fi lmvoorstelling van Natuurpunt plaats. Aansluitend kan je tijdens de receptie een glaasje klinken op de duisternis. Bruce Bher-man, een singersongwriter uit Gent, krijgt de eer om de Nacht van de Duisternis met een optreden af te sluiten. Deelnemen is gratis! Wel moet je re-serveren via [email protected]. De organisatie voorziet een pendeldienst tussen start- en eindpunt van de wandeling.

Za 16 oktober/ 18.30u/ Tinnenpotschool

Tinnenpotstraat - Emelgem

In de wolkenWie vóór eind juli inschreef voor de elektronische nieuwsbrief van het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart maakte kans om een luchtballonvaart boven ’t West-Vlaamse hart te winnen. Leen Bruijneel en Stefaan Folens zijn de gelukkige winnaars en kunnen binnenkort de regio vanuit vogelperspectief aanschouwen.

Ontvang je de elektronische nieuwsbrief van ’t West-Vlaamse hart nog niet. Abonneer je dan via www.westvlaamsehart.be/ezine.

Wie vóór eind juli inschreef voor de elektronische nieuwsbrief van het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart maakte kans om een luchtballonvaart boven ’t West-Vlaamse hart te winnen. Leen Bruijneel en Stefaan Folens zijn de gelukkige winnaars en kunnen binnenkort de regio vanuit vogelperspectief aanschouwen.

12

STAA

T H

ET A

L OP

DE

ALM

ANAK

?

COLOFONDit magazine is een uitgave van het Stad-Land-schap

’t West-Vlaamse hart, Streekhuis Midden-West-

Vlaanderen, Peter Benoitstraat 13, 8800 Roeselare,

051 27 55 64,

[email protected]

www.westvlaamsehart.be

Verantwoordelijke uitgever: Guido Decorte

Werkten mee aan dit nummer: Philip Vanhie, Pieter

Blontrock, Bert Feys en Koen Vankeirsbilck

Vormgeving: DOS Creations bvba – Roeselare

Druk: Concordia Drukkerij - Roeselare

Gedrukt op gerecycleerd, chloorvrij gebleekt papier

Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart Hoe kunnen we de leefbaarheid, de be-levingswaarde en de omgevingskwaliteit van Midden-West-Vlaanderen verhogen? Dit is de hamvraag die voorligt in het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, een samenwerkingsver-band tussen negen steden en gemeenten van het arrondissement Roeselare en de provincie West-Vlaanderen. Samen gaan de partners op zoek naar mogelijkheden en impulsen op het domein van landschappelijkheid, natuur, recreatie, educatie en erfgoed, zowel in de stad als op het platte-land en met oog voor de interactie tussen beiden.

SURFHet project Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart maakt ook deel uit van een Europees netwerk dat zich inlaat met de problematiek rond de ontwikkeling van duurzame stads-randen. Sustainable Urban Fringes of kortweg SURF brengt 15 partners uit de Noordzeeregio samen om hier rond informatie uit te wisselen en expertise op te bouwen. SURF maakt deel uit van het Interreg IVB North Sea Region Pro-gramme en is gesubsidieerd door het European Regional Development Fund. Voor meer info over SURF, surf naar www.sustainablefringes.eu