2014 goed afgesloten Inhoud · groeidocument op de website 31 maart inspectiebezoek ... toezicht op...

4
Zeist, februari 2015 Nieuwsbrief van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Inhoud Algemene Ledenvergadering op 13 april as. Jaargang 3 nummer 4 2014 goed afgesloten. 31 maart as. inspectiebezoek. Overleg met gemeenten over jeugdhulp: goede stap vooruit. Handleiding gebruik groeidocument op de website. Studiebijeenkomst directeuren-IB op 5 februari. Ondersteuningsplanraad weer bijeen. Informatiebijeenkomst in Doorn. Terugblik ALV van februari 2014. Triangel Doorn heeft nieuwe directeur. Coolsma zoekt nieuwe directeur. PO-raad alert in dossier PO-VO OPR heet 2 nieuwe leden welkom. Training voor knappe kleuters in Driebergen Een fijne vakantie gewenst. Het jaar 2014 is goed afgesloten. Nu Passend Onderwijs 5 maanden ‘ jong’ is, wordt voorzichtig een eerste balans opgemaakt. Het Schoolondersteuningsteam(SOT) is voortvarend in positie gekomen. Tot eind december zijn er ruim 133 dossiers in behandeling genomen en zijn er 38 TLV’s afgegeven. In de laatste week voor de kerstvakantie wisten de TLA-deskundigen, Ton de Zoete en Hanneke Floor, 17 tla’s af te geven. De workload voor de ondersteuners loopt op. We hopen natuurlijk dat enkele dossiers afgesloten kunnen worden om weer klaar te staan voor nieuwe aanvragen. Het valt op dat enkele IB-ers de juiste weg naar het SOT nog niet weten te vinden. In principe wordt gecommuniceerd via [email protected] Via de website zijn de meest recente downloads te vinden. Gebruik dus niet de oudere versies. Overigens zijn alle documenten begin januari door de Sot- coördinatie en de TLA- deskundigen tegen het licht gehouden en daar waar nodig aangepast. Zodra alle wijzigingen zijn verwerkt, komt de meest recente versie dan ook weer via de website beschikbaar. Intussen wordt er gewerkt aan een monitoringsysteem. Dit dient om belangrijke rapportages voor besturen, gemeenten, de OPR en andere geïnteresseerden te maken. Zo kan binnenkort beter verantwoording worden afgelegd over de inzetbaarheid van de schoolondersteuners, maar kan ook nagegaan worden welke scholen/besturen wel/geen beroep doen op de voorzieningen van ons swv en natuurlijk wat de aard en omvang van de ondersteuning is. 2014 goed afgesloten

Transcript of 2014 goed afgesloten Inhoud · groeidocument op de website 31 maart inspectiebezoek ... toezicht op...

Zeist, februari 2015

Nieuwsbrief van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs

Inhoud

Algemene Ledenvergadering op 13 april as.

Jaargang 3 nummer 4

• 2014 goed afgesloten. • 31 maart as. inspectiebezoek. • Overleg met gemeenten over

jeugdhulp: goede stap vooruit. • Handleiding gebruik

groeidocument op de website. • Studiebijeenkomst

directeuren-IB op 5 februari. • Ondersteuningsplanraad weer

bijeen. • Informatiebijeenkomst in

Doorn. • Terugblik ALV van februari

2014. • Triangel Doorn heeft nieuwe

directeur. • Coolsma zoekt nieuwe

directeur. • PO-raad alert in dossier PO-VO • OPR heet 2 nieuwe leden

welkom. • Training voor knappe kleuters

in Driebergen • Een fijne vakantie gewenst.

Het jaar 2014 is goed afgesloten. Nu Passend Onderwijs 5 maanden ‘ jong’ is, wordt voorzichtig een eerste balans opgemaakt. Het Schoolondersteuningsteam(SOT) is voortvarend in positie gekomen. Tot eind december zijn er ruim 133 dossiers in behandeling genomen en zijn er 38 TLV’s afgegeven. In de laatste week voor de kerstvakantie wisten de TLA-deskundigen, Ton de Zoete en Hanneke Floor, 17 tla’s af te geven. De workload voor de ondersteuners loopt op. We hopen natuurlijk dat enkele dossiers afgesloten kunnen worden om weer klaar te staan voor nieuwe aanvragen. Het valt op dat enkele IB-ers de juiste weg naar het SOT nog niet weten te vinden. In principe wordt gecommuniceerd via [email protected] Via de website zijn de meest recente downloads te vinden. Gebruik dus niet de oudere versies. Overigens zijn alle documenten begin januari door de Sot- coördinatie en de TLA- deskundigen tegen het licht gehouden en daar waar nodig aangepast. Zodra alle wijzigingen zijn verwerkt, komt de meest recente versie dan ook weer via de website beschikbaar. Intussen wordt er gewerkt aan een monitoringsysteem. Dit dient om belangrijke rapportages voor besturen, gemeenten, de OPR en andere geïnteresseerden te maken. Zo kan binnenkort beter verantwoording worden afgelegd over de inzetbaarheid van de schoolondersteuners, maar kan ook nagegaan worden welke scholen/besturen wel/geen beroep doen op de voorzieningen van ons swv en natuurlijk wat de aard en omvang van de ondersteuning is.

2014 goed afgesloten

2 2

Nieuwsbrief SWV ZOUT

Op maandag 13 april as. vindt de volgende ALV plaats.

Zeist, februari 2015

Net zoals iedere school krijgt ook het swv ZOUT jaarlijks bezoek van de inspectie BaO. Op 31 maart as. komt de inspectie op bezoek bij swv ZOUT. De focus zal gericht zijn op de wijze waarop de swv ZOUT verantwoording kan afleggen over de verdeling en de inzet van de gelden, dit in overeenstemming met de afspraken uit het Ondersteuningsplan dat met de besturen is overeengekomen. Ook wil de inspectie weten hoe het interne toezicht in ons swv is geregeld.

Handleiding voor het groeidocument op de website

31 maart inspectiebezoek

Overleg OOGO-jeugdhulp een forse stap vooruit

Op 17 november jl was een (wettelijk verplicht) overleg met het bestuur van swv ZOUT, swv VO, Berseba( het reformatorisch swv) en de vijf gemeenten, het zg. OOGO-overleg. Centraal stonden de thema’s toegang tot jeugdhulp, de nieuwe AWBZ afspraken en de afspraken rond de bekostiging zware enkelvoudige dyslexie. De gemeenten en de besturen zijn het op hoofdlijnen eens geworden over de afspraken zoals neergelegd in een drietal aanbevelingen op basis van de gezamenlijke ontwikkelagenda. Met alle betrokkenen kan nu aan de uitvoering van de afspraken worden gewerkt. Binnenkort verwachten we dan dat, in samenwerking met de swv’s, initiatieven worden genomen om scholen en ouders goed te informeren over de gevolgen van de afspraken. Zo moeten scholen en ouders natuurlijk weten bij wie ze zich moeten melden om advies, maar ook vergoeding als het gaat om zware enkelvoudige dyslexie, awbz of jeugdhulp. Ook zal er informatie bij de schoolondersteuners van het SOT moeten komen zodat scholen die vanuit een onderwijsproblematiek toegang willen tot jeugdhulp snel en effectief de juiste persoon te pakken kunnen krijgen.

Op aanraden van diverse gebruikers, maar ook naar aanleiding van opmerkingen door de sot coördinatie, is samen met de TLA-deskundigen gewerkt aan een duidelijk stappenplan voor het gebruik van het groeidocument. Naast enkele aanpassingen in het groeidocument zelf, verschijnt via de website het stappenplan, zodat niet alleen de schoolondersteuners, maar ook de leraren en de ib-ers kunnen zien waaraan wel/niet voldaan moet worden bij de aanvraag van extra ondersteuning.

Studiebijeenkomst op 5 februari

In Woudschoten, in Zeist vond op 5 februari jl. de tweede studiedag voor directeuren en IB-ers plaats. Centraal stond het leren van en met elkaar m.b.v. leerteams. Voorafgaand, in december was per mail een checklist gestuurd, ca. 43% van de scholen heeft deze lijst geretourneerd. Op basis van een inventarisatie van voorkeuren( helaas niet van alle scholen bekend door de beperkte respons) werden directeuren en IB-ers ingedeeld in wat hopelijk de start van het werken met leerteams gaat worden.

3 3

Nieuwsbrief SWV ZOUT Zeist, februari 2015

Algemene ledenvergadering van februari goed bezocht

De Algemene Ledenvergadering (ALV) vond plaats op 16 februari in het Lichtruim in Bilthoven. De meeste besturen van het SWV waren aanwezig. De directeur van het swv ZOUT hield een presentatie over de monitoring van de resultaten tot nu toe. Ook is gesproken over het toezichtkader, omdat de ALV een belangrijke taak heeft om het toezicht op het bestuur goed te regelen. De ALV heeft zich ook uitgesproken over de keuze voor een accountant. Het bestuur is gevraagd om in de komende alv een voorstel te presenteren over de compensatie voor die schoolbesturen die door het definitief stoppen van de lgfregeling onevenredig financieel moeten inleveren. Vanwege tijdgebrek zijn enkele agendapunten, w.o. de aansluiting PO-VO naar de volgende vergadering verschoven.

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan inwoners op het gebied van zorg en welzijn, werk en inkomen én zorg voor jeugd. Op 27 januari jl vond in het cultuurhuis in Doorn een informatieve bijeenkomst plaats over de wijzigingen die betrekking hebben op jeugd, over de werkwijze van de Servicepunten (en het verdwijnen van het CJG) en over de aansluiting met Passend Onderwijs. Besturen voor PO en VO, directeuren, IB-ers maar ook medewerkers van CJG en de kindcentra waren uitgenodigd. De wethouder Jeugd, dhr. Henk Veldhuizen hield een presentatie. Ook de directeur van swv ZOUT sprak op deze bijeenkomst over de kunst van het samenwerken. Een theatergroep maakte duidelijk hoe belangrijk goed communiceren is rond de complexe problematiek van Onderwijs, jeugdhulp voor ouders, school en leerlingen.

Triangel Doorn heeft nieuwe directeur

Op dinsdag 20 januari jl was er een OPRvergadering in Zeist. Aan de orde kwamen de verkiezing voor zowel een lid voor de personeelsgeleding en een ouder voor de oudergeleding. Ook de procedure voor de verkiezing en het tijdpad zijn besproken. Toelichtende brieven en een uitnodiging om kandidaten te stellen, zijn inmiddels via de mail door de OPR verspreid. Ook heeft de OPR met de directeur swv ZOUT van gedachten gewisseld over de werkwijze van het Schoolondersteuningsteam, de gebruikte documenten, over de professionalsering, het gebruik van de website……kortom de voortgang van de thema’s die in het activiteitenplan van swv ZOUT staan beschreven. Aanbevelingen en suggesties zijn uitgewisseld in een constructieve sfeer. In maart is een volgende OPRvergadering.

Ondersteuningsplanraad(OPR) bijeen

Informatiebijeenkomst in Doorn

Het bestuur van de Oorsprong heeft het swv ZOUT geïnformeerd dat mw.W.Monincx-Sinkgraven is benoemd tot meerschools directeur van basisschool Hoog Moersbergen en de Triangel.

Coolsma Driebergen zoekt nieuwe directeur

In verband met het aanvaarden van een nieuwe baan door Anne Arink, is Coolsma Driebergen op zoek naar een nieuwe directeur. Voor nadere informatie: www.coolsma.nl

4 4

Nieuwsbrief SWV ZOUT

Zeist, februari 2015

De OPR heeft onlangs, via de MR’en van de scholen, een oproep gedaan om kandidaten aan te melden voor de oudergeleding en voor de personeelsgeleding. Tot aan 30 januari konden er kandidaten worden voorgedragen voor de twee vrijgekomen plekken in de OPR. Voor de oudergeleding en de personeelsgeleding is elk één kandidaat voorgedragen. Dit zijn Anja Faber en Martine Bosbeek. Dit houdt in dat de beide kandidaten automatisch kunnen toetreden tot de OPR, zonder verkiezingen te houden. Mede namens de voorzitter van de OPR, Henk Spitsbaard, de overige OPR-leden en de directeur van Samenwerkingsverband ZOUT, Joop Hoogendoorn, worden Martine en Anja van harte welkom geheten bij de OPR. Met hun komst is de OPR weer volledig bemenst.

In de vorige nieuwbrief is ingegaan op de nieuwe wetgeving rond de eindtoets van groep 8 en de nieuwe context rond het schooladvies.

De PO-Raad ontvangt signalen dat regionale afspraken over de overgang van primair naar voortgezet onderwijs (nog) niet altijd voldoen aan de nieuwe regelgeving. In het belang van de leerlingen staat het schooladvies voortaan centraal bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. Dit heeft gevolgen voor de afspraken die PO en VO maken over de procedures rond de overstap van leerlingen. Scholen voor primair en voortgezet onderwijs mogen natuurlijk overleggen over een leerling, maar dat overleg mag niet leiden tot het aanpassen van een schooladvies. De basisschool stelt volgens haar eigen richtlijnen en inzichten het schooladvies vast. Dat advies is en blijft bindend voor een vo-school. Dat houdt in dat de vo-school de leerling niet lager kan plaatsen dan het schooladvies (tenzij ouders daar expliciet om verzoeken). De school mag de leerling wel hoger plaatsen dan het schooladvies.

Een basisschool moet het schooladvies wel heroverwegen als de uitkomst van de eindtoets hoger is dan het schooladvies. In veel afspraken staat dat de basisschool het schooladvies kan overwegen. In de wetgeving staat echter dat het primair onderwijs het advies moet heroverwegen en het advies kan bijstellen. De inspectie heeft aangegeven scherp toezicht te houden op naleving van de nieuwe wetgeving.

De leerlingen van groep 8 krijgen dit jaar in april een (verplichte) eindtoets. Veel regio’s hebben afgesproken om hiervoor de centrale eindtoets (van de overheid) te gebruiken. De staatssecretaris heeft echter nog twee andere eindtoetsen (Route 8 en IEP eindtoets) aangewezen die in het kader van de verplichte eindtoets kunnen worden afgenomen. Een basisschool kan dus kiezen voor een van de drie toegestane eindtoetsen. Het schoolbestuur maakt in overleg met de school uiteindelijk zelf de keuze.

PO raad alert op VO en het schooladvies Ondersteuningsplanraad weer op

volle sterkte

Een fijne voorjaarsvakantie gewenst.

Training voor knappe kleuters

Binnenkort is er een training van het onderkennen van- en omgaan met hoogbegaafde kleuters, gegeven door een deskundig leerkracht van het Fort Driebergen. De training gegeven zal worden op 4 en 11 maart op Coolsma in Driebergen. Belangstellende leraren/ib-ers kunnen zich melden bij de school.