2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

68
10.10.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM “Vrouwen willen geen carrière maken” Christine Van den Eynde (vicepresident Secretary Plus Europe) Lieve Mostrey (cio BNP Paribas Fortis) Caroline Ven (kabinetschef premier) 3 BELGISCHE TOPVROUWEN REAGEREN REGIODOSSIER OP ZOEK NAAR HOOP IN ANTWERPEN & LIMBURG

description

Glazen plafond aan diggelen. Het glazen plafond is niet meer. Wie als vrouw wil doorstoten naar de top, heeft geen excuses meer. Alleen zijn de meeste vrouwen niet ambitieus genoeg, aldus de Nederlandse journaliste Marike Stellinga.

Transcript of 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Page 1: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

10.10.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

“Vrouwen willen geen carrière maken”

Christine Van den Eynde (vicepresident Secretary Plus Europe)

Lieve Mostrey (cio BNP Paribas Fortis)

Caroline Ven (kabinetschef premier)

3 BELGISCHE TOPVROUWEN REAGEREN

REGIODOSSIER

OP ZOEK NAAR HOOP IN ANTWERPEN & LIMBURG

Page 2: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Woensdag 21 oktober - Brussels Expo

Vacature TalentumSchrijf u nu gratis in voor

Het grootste carrière-event van België

ErkendBureauVacatureVG.1186/B-JobscareersVG.1245/B

Ook in een moeilijke economische context verdient uw talent alle kansen. Vacature Talentum biedt u tal van potentiële nieuwe werkgevers, en het grootste jobaanbod. U kan er rechtstreeks kennismaken met de rekruteringsverantwoordelijken van toonaangevende ondernemingen en uw carrière richting geven.

Nieuw is ook het gespecialiseerd cv-advies, in samenwerking met DIP Consuting.

Bent u al ingeschreven?Schrijf u gratis in op vacature.com/talentum en vind zekerheid in deze turbulente tijden! Wie zich vooraf registreert kan aan de ingang rekenen op een uiterst snelle doorgang!

SCHRIJF U GRATIS IN OP

9 vacature.com/talentum

VOLGENDE ONDERNEMINGEN WACHTEN REEDS OP UW TALENT:

002_GPV1QU_20091010_VMGCO 07-10-2009 15:01 Pagina 2

Page 3: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Danielle Heynickx is op het Filmfestival van Gent verantwoordelijk voor de gasten en speciale evenementen én lid vanhet programmatiecomité. Het filmfestival schoot dinsdag uit de startblokken. Hoe zag haar maandag er uit?

8.30 uur. Ik sta op en ontbijt, terwijl ik mijn mailsbekijk. Ik werk vanuit ons tijdelijk kantoor in hetMarriott Hotel, in het centrum van Gent. Ik ben zondag-avond nog tot 23 uur bezig geweest, maar heb intussenalweer een dertigtal mails, vooral van contacten uitAmerika die nog allerlei dingen willen regelen.

10.00 uur. Round-up met alle medewerkers. Ik briefmijn ploeg over de prioriteiten van vandaag. Mijn assis-tenten en ik zijn verantwoordelijk voor de gastenpro-gramma’s, de interviewplanning, boekingen en reserva-ties van hotels en vluchten en de planning van dechauffeurs voor de gasten.

11.00 uur. De voorbereiding voor het protocol van de ope-ning van het Filmfestival draait op volle toeren. Er is eenuitgebreide briefing van wie wanneer in welke wagen moetkomen, wie wanneer interviews heeft op de rode loper, wievoorgesteld wordt in de zes zalen, ook het veiligheidsper-soneel wordt gebriefd. Om 12.00 uur gaan we vlug ietseten, terwijl de telefoonoproepen blijven binnenstromen.

13.00 uur. Alle gastenpakketten worden voorbereid. Inhet gastenpakket zit een cataloog, hun volledige pro-gramma, een attentie en hun accreditatie. Ik check allepakketten persoonlijk. Om 14 uur ga ik naar hetCaermersklooster, waar ‘Anime! High Art – PopCulture’ loopt, een tentoonstelling rond Japanse ani-matie in samenwerking met het Filmfestival. Als ver-antwoordelijke voor speciale evenementen ga ik kijkenof alles in orde is.

14.30 uur. De acht auto’s voor onze gasten komen aan.Ik check samen met de verantwoordelijke of die allemaalin orde zijn. Ik verwelkom de chauffeurs, brief hen enmaak hen duidelijk wat ze de komende twaalf dagen tewachten staat. Om 15 uur ga ik naar het festivaldorp bijKinepolis.

16.00 uur. Ik keer terug naar het hotel, waar de eerstegast aankomt: Federico Godfrid, een Argentijnse regis-seur. Hij komt aan met een chauffeur en ik heet hemwelkom in Gent. Ik probeer tijd te nemen om ze welkom

te heten en door hun persoonlijk programma te gaan.

17.00 uur. De mails en telefoons blijvenbinnenstromen. Ik probeer het verblijf teregelen voor mensen die bevestigen. Ikcheck met iedereen op het bureau ofalles goed verloopt en alle problemenopgelost raken.

18.00 uur. Ik neem vlug de tijd omiets te eten. Om 18.30 uur ga ik doormet wat ik al de hele dag aan het doenben: kijken of alles goed verloopt, ver-blijven regelen voor mensen die beves-tigen dat ze komen. Ik werk door totrond middernacht.

00.00 uur. Ik kruip in bed.

tekst Dominique Soenens | foto Isabel Pousset D

DE MAANDAG VAN

Danielle Heynickx, lid van programmatiecomité en hoofdverantwoordelijke gasten op Filmfestival Gent

001_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:41 Pagina 1

Page 4: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

E rke

ndBu

reau

Vaca

ture

VG.1

186/

B-J

obsc

aree

rsVG

.124

5/B

Win elke dag een citytrip dankzij Work and the City

(*) Wedstrijdreglement & meer info online beschikbaar

In deze onzekere tijden staan de bedrijven onder zware druk. Maar ook u. Want u doet er alles aan om de toekomst van uw bedrijf veilig te stellen.

Bij Vacature willen we u aanmoedigen. Dankzij Work and the City kunt u dan ook letterlijk, onbezorgd, even ontsnappen aan de crisis. Zodat u nadien uw functie met nieuwe energie kan verderzetten.

Tussen 8 en 21 oktober wint 1 M/V elke dag een citytrip voor 2 personen.

Surf naar vacature.com/workandthecity en ga ontspannen in de stad van uw voorkeur.

002_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 17:56 Pagina 2

Page 5: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

03VACATURE 10 OKTOBER 2009INHOUD

vacature van de week:

Adviseur Financiënbij de stad Turnhout

de

beste carrières in dit magazine

150

06 Actua

Operatie Jobbehoud in gevaarOp 28 februari 2009 somde Vacature tien maatre-gelen op die bedrijven lanceerden om te besparenop loonkosten zonder te ontslaan. Maar beginoktober 2009 doolt het ontslagspook nog steedsrond in onze bedrijven.

11 Coverstory

Glazen plafond aan diggelenHet glazen plafond is niet meer. Wie als vrouw wildoorstoten naar de top, heeft geen excuses meer.Alleen zijn de meeste vrouwen niet ambitieusgenoeg, aldus de Nederlandse journaliste MarikeStellinga.

22 Succestapes

Belgische toparchitecte hot in DubaiZe is als architecte kind aan huis bij de sjeiks in hetMidden-Oosten, een unicum voor een niet-moslim-vrouw in een moslimland. Maak kennis met LeenVandaele, een vrouw met bijzonder veel grinta.

26 Regiodossier Antwerpen en Limburg

Op zoek naar hoop in onze provinciesHoop doet leven en…werken. Vacature gaat op zoeknaar economische lichtpunten in onze provincies.Deel 1: Antwerpen en Limburg.

31 Column An Olaerts

Als de baas van huis is…dansen de werkmieren? Was het maar waar… Vol afgunst kijken ze naar de ansichtkaart van de baas,die op de Ijslandse wateren geniet van de stilte en vijfbultruggen.

Abonnees van DeTijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het LaatsteNieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

D 01 De maandag van Danielle Heynickx, hoofdver-antwoordelijke gasten op Filmfestival Gent D 04 Salariswatcher D 05 Publieke Opinie D

06 Actua: Is de Operatie Jobbehoud mislukt?,Marktvers, Poll van de week D 10 Cijferwerk:1 op 5 Belgische jongeren is werkloos D

11 Coverstory: Het glazen plafond bestaat niet(meer) D 21 Dubbelcheck: Koppels over hun werk-privébalans D 22 Succestapes: Leen Van Daele,Belgische toparchitecte hot in Dubai D

26 Regiodossier Antwerpen & Limburg: Op zoek naarpositieve signalen in de provincies D 30 Werk enrecht, De globetrotter D 31 Column An Olaerts

“Ik ben er zeker van dat onze ondernemingenbeter zullen draaien met

meer vrouwen aan de top.”LIEVE MOSTREY, CHIEF IT & OPERATIONS

OFFICER BNP PARIBAS FORTIS

21 11

22

01

Ontdek ook de

9.514 jobs op

vacature.com

In dit nummer regeren de vrouwen, in de coverstory, de maandag van,de succestapes,... Veel leesplezier.

003_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:55 Pagina 3

Page 6: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

SALARISWATCHER

D Naam: Pascale Smets D Leeftijd: 27 D Woonplaats: Gent D Beroep: Dierenarts/Doctoraatsstudent

aan de Universiteit Gent (Merelbeke) D Burgerlijke staat: Samenwonend D Netto maandsalaris: 1.850

euro D Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering D Sparen: 300 euro per maand D

Beleggingen: Geen D

“1.850 euro netto als doctoraatsstudent”

bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

Een middelmanager die al twintig jaar in de farmaceutische industrie werkt,kan rekenen op een gemiddeld brutosalaris van 5.350 euro per maand. Hijstartte rond 2.300 euro bruto en verdiende na vijf jaar 3.340 euro bruto.

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

€5.350

Ik voer een doctoraatsonderzoek naarsuikerziekte en de ziekte van Cushing bijhonden aan de dierenkliniek van deGentse universiteit in Merelbeke. Naastmijn onderzoek werk ik ook één dag perweek in de dierenkliniek als dierenarts.Meestal begin ik om 8 uur en zit de werk-dag er tegen 18 uur op. Dat loopt somsuit: sommige proeven duren langer daneen gewone werkdag.”

Verbouwingswerken in ruil voor huur “Ik woon samen met mijn vriend, in eenhuis van zijn moeder. Omdat we slechtsmet twee personen in een vrij groot enoud huis wonen, lopen de maandelijksekosten voor verwarming en elektriciteitbehoorlijk hoog op. We betalen geen huur,maar staan wel in voor de renovatiewer-ken die dan meestal ook te maken heb-ben met de isolatie van de woning. Dezewinter worden nog enkele ramen vervan-gen en wordt de zolder aangepakt, badka-mer en terras werden reeds vernieuwd."

Paardenpension: 325 euro per maand“Ik heb al veertien jaar hetzelfde paard: Orient.Dat staat in een paardenpension en kost me325 euro per maand. Daarin is ongeveer allesinbegrepen: krachtvoer, hooi, stalling, gebruikvan de pistes. Een paar keer per week ga ikOrient borstelen en ermee rijden.”

“Eén keer per week ga ik squashen bijStadium in Gent. Momenteel volg iksamen met mijn twee zussen Zumba.Een tienbeurtenkaart kost daar 100 euro.Kleren koop ik bij het wisselen van deseizoenen. Betaalbare dingen: ik shopmeestal bij Mexx of Esprit.”

Como-meer“Elk jaar probeer ik met mijn vriend eenreis van een tweetal weken te maken. Ditjaar hebben we het Como-meer in Italiëbezocht. Met de auto waren we naar gin-der gereden en hebben we gelogeerd inbed&breakfasts of op campings. Datkostte zo'n 450 euro per persoon.”tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset D

004_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:56 Pagina 4

Page 7: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

05VACATURE 10 OKTOBER 2009

Jongeren, oordeel niet te snel

Het is gemakkelijk om als jongewerknemer te pleiten voor eenbeperking in de tijd van de werk-loosheidsvergoeding, van ver-plichte verhoogde inspanningennaar het zoeken van een nieuwejob, etc. Ik ben vooraan in de vijf-tig en bij het begin van de finan-ciële crisis ontslagen na een der-tigjarige, intensieve loopbaan in

de ict-sector. Je begint enthousiast samen te werken met het outplacementbureaumaar je merkt heel snel de beperkingen van deze dienst. Met een opgefrist cv gaje dan zelf aan de slag en het eerste dat je ervaart na het versturen van een hon-derdtal brieven is dat 95 procent van de bedrijven die je contacteert - veelalverplicht via formulieren op het internet - gewoon niets meer van zich laat horen.De 5 procent die wel contact opneemt, zegt: ‘Overgekwalificeerd’. Het lijkt ook ofer tegenwoordig een massa twintigers rondlopen met meerdere MBA’s en jarenmanagementervaring. We moeten de totale arbeidskost voor oudere werknemersgoedkoper maken. Waarom zou een werkgever een vijftiger aan werk helpen alshij voor hetzelfde salaris drie jongeren in dienst kan nemen? Marc D

Vacature ontving tientallen reacties op het actuastuk van vorige week waar-in drie jonge wolven hun ongezouten mening geven over zes arbeids-markttaboes. Discussieer mee op vacature.com

STANDPUNT onthult de scherpe blik van onze journalisten POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

RESULTATEN POLL

07VACATURE 3 OKTOBER 2009ACTUA

de werkloosheidsuitkering in ons land veel te klein. Datmotiveert mensen niet om te gaan werken.”

Philippe De Backer (Jong VLD): “Het getuigt van weinigambitie om niet aan de uitkeringen te raken. De uitkeringtussen twee jobs mag van mij gerust een pak hoger, maar debegeleiding, de activering moet tegelijk intenser. Ik pleitervoor om uitkeringen te beperken tot twee jaar, om hoger testarten en ze nadien geleidelijk af te bouwen.”

Taboe 2: Trek de pensioenleeftijd op

Bart Defloor: "Het optrekken van de pensioenleeftijd en hetafbouwen van het brugpensioen is niet meer dan een kwes-tie van rechtvaardigheid. De huidige generatie vijftigers zalvroeg op pensioen kunnen gaan, terwijl dat voor mijn gene-ratie waarschijnlijk niet het geval zal zijn. Het is vreemd datde overheid deze vorm van ongelijkheid toelaat."

Linda Venneman: “Je kan een arbeider niet vragen dat die totzijn 67ste een fysiek zware job blijft uitoefenen. Mensen diex aantal jaren verder studeren, moeten daar ook hun verant-woordelijkheid voor opnemen en langer werken. Ik zou daar-om kiezen voor een loopbaanduur van veertig jaar, zonder deverplichting op pensioen te gaan. Laat het individu kiezenhoe lang hij wil werken. Ik ben te vinden voor een pensioen-stelsel waarbij elke generatie voor zijn eigen pensioen werkt.Niet voor het Belgische systeem dus, waarin de pensioenenmeteen worden betaald door de actieve bevolking.”

Philippe De Backer: “Hetbrugpensioen is een dui-velspact tussen werkgeversen vakbonden. Beidenzouden beter af zijn zon-der. De huidige effectievepensioenleeftijd van 59 jaarmoet zeker naar omhoog. Ikben er een voorstander van datje je loopbaan op een zo’n flexibelmogelijke manier kan invullen. De eenheidsworst van de collectieveafspraken duwt vandaag iedereen in een keurslijf. De mensenmoeten de vrijheid hebben om zelf over hun loopbaan tebeslissen én de verantwoordelijkheid daarvoor dragen.”

Taboe 3: Schaf de automatische loonindexering af

Bart Defloor: "De automatische indexering van lonen heeftongetwijfeld een aantal negatieve gevolgen, maar is volgensmij niet de grootste boosdoener. Veel schadelijker is het alles-overheersende idee dat we elk jaar meer moeten verdienen.Daardoor verdienen werknemers het meest op een momentdat ze de zwaarste kosten - hypotheek, studerende kinderen– achter zich hebben liggen. Waardoor ze vaak voor werkge-vers te duur worden en sneller op brugpensioen gestuurdworden. De grotere kosten in het leven hebben we als onzeinkomens laag zijn. Lonen zouden veel meer moeten worden

Bart Defloor (UGent): "Ik ben het er meeeens dat de uitkeringen omhoog mogen. Ikheb het wel veel moeilijker met de beperkingin de tijd. Ik vind dat er strenger opgetredenmag worden bij de controle van werklozen,maar dat er ook meer rekening gehouden moetworden met hoe hard mensen naar werk zoe-ken. Waarom zou je de uitkering stopzettenvan iemand die vol goede moed op zoek isnaar werk, maar er met de beste wil van dewereld niet in slaagt om een job te vinden?Wie duidelijk geen moeite doet, dient daar zelfde gevolgen van te dragen en zou in principezelfs geen uitkering mogen ontvangen."

Linda Venneman(SD Worx): “Ik zou deuitkering sterker laten dalen naarmate detijd verstrijkt. Op die manier haal je diege-nen eruit die geen baan willen vinden engeef je mensen een spreekwoordelijke schoponder de kont. De progressieve afbouw vande werkloosheidsuitkering mag wel niet opzich staan: je moet het combineren met eengoed uitgebouwd activeringsbeleid. In veelgevallen is de kloof tussen een startersjob en

2 Bye bye brugpensioen, uitkeringen beperken in de tijd, de automatische loon-indexering afschaffen: aan deze en andere heilige huisjes op de arbeidsmarktraakt de huidige generatie beleidsmakers amper. Maar hoe ruimdenkend is devolgende generatie, die het kind van de rekening dreigt te worden?

q

De ongezouten mening van 3 jonge wolven over 6 arbeidsmarkttaboes

“Brugpensioen is duivelspact tussen werkgevers en vakbonden”

Taboe 1: Beperk uitkeringen in de tijd, maar verhoog tegelijk de vergoedingen

“Het optrekken van depensioenleeftijd en hetafbouwen van het brug-pensioen is niet meerdan een kwestie vanrechtvaardigheid.”BART DEFLOOR (29), ASSISTENT VAN DE VAKGROEPECONOMIE AAN DE HOGESCHOOL GENT

De drie jonge wolven:

Bart Defloor (29), assistent van de Vakgroep Economie aan de Hogeschool Gent en

doctoraalstudent aan de Universiteit Gent

Philippe De Backer (30), voorzitter Jong Vld

Linda Venneman (26), medewerkster kenniscentrum SD Worx,

hr-dienstenverlener

Reactie op artikel ‘De ongezouten mening van 3 jonge wolven over 6 arbeidsmarkttaboes van 3 oktober 2009

13%

82%

VORIGE WEEK vroegen we welk beleid uw bedrijf hanteert rond overuren.

PUBLIEKE OPINIE

U Ik kan overuren com-penseren met vakantie

De avonturen van Quick in Oekraïne

5% UMijn bedrijf betaalt overuren integraal terug

OIk word op geenenkele manier

vergoed

Some guys have all the luck. Neem nu de burgemeester en gouver-neur van Lviv, een fors uit de kluiten gewassen stad in Oekraïne.Maandenlang al zaten beide heren met de handen in het haar. Daarzat de organisatie van het EK voetbal in 2012, en het feit dat hungloednieuwe stadion voorlopig enkel nog maar op papier bestaat,natuurlijk voor iets tussen. Best vervelend dus, maar klein bier invergelijking met wat hen écht zorgen baarde: het nakende bezoekvan ene Vincent van Quickenborne, aan het hoofd van een ruimtwintigkoppige economische delegatie. De faam en visionaire kwa-liteiten van Quickie waren de voorbije maanden namelijk ook tot inOekraïne doorgedrongen. En het was beide hoogwaardigheidsbe-kleders ook allerminst ontgaan dat dit Belgische politieke zwaarge-wicht in eigen land alle krantenkoppen haalde met zijn nieuw lief.En met een voorstel om 15.000 ambtenaren aan de deur te zetten,waarvoor hij enkele uren later al prompt op de vingers werd getiktdoor andere regeringspartijen. Een man van dergelijk kaliber, daar-voor moet je net iets meer uit de kast halen dan een versleten rode

loper of een handvol plaatselijke schonen, dat spreekt. Maar zie,het geluk lachte de Oekraïners ditmaal echt wel toe: ter elfder urebesloot minister Q zelf zijn kat te sturen, en de leiding van de eco-nomische missie over te laten aan CD&V-senator Pol Van DenDriessche. Iedereen gelukkig toch?Even ernstig nu. Eén: Oekraïne is een land met een economischpotentieel dat het zelfbeeld van Minister Q moeiteloos overstijgt.Voorwaar geen geringe prestatie. Twee: de bewuste economischemissie werd al maandenlang intensief voorbereid door onder meerAgoria en FIT (Flanders Investment & Trade). Drie: in het gezelschapzaten enkele absolute zwaargewichten uit het Belgische bedrijfsleven,die in een groeiland als Oekraïne enkele interessante contractenhoopten binnen te rijven. Waarna het grootste ego van Kortrijk enomstreken - notabene zelf minister van Ondernemen (!) - het nodigacht die hele missie op de helling te zetten door plompweg zijn kat testuren. Omdat, zo stelde hij, zijn aanwezigheid in België vereist wasomwille van de politieke actualiteit. Terwijl hij diezelfde dag plots weltijd had voor een uitgebreid radio-interview en een bedrijfsbezoek ineigen kiesgebied. Een minister van Ondernemen die in deze tijden zijnpersoonlijke politieke agenda laat primeren op economische belan-gen hoort eenvoudigweg niet thuis in een regering. Wat Quickie hier-mee vooral bewezen heeft, is zijn totale overbodigheid, hier en elders.Voor Open VLD is dit ongetwijfeld goed nieuws: gelet op hun weinigflorissante situatie kunnen ze daar ongetwijfeld nog wel een man metvisie én fraai lief gebruiken. D

“Oekraïne is een land met een economischpotentieel dat het

zelfbeeld van Minister Qmoeiteloos overstijgt.”FILIP MICHIELS, JOURNALIST VACATURE MAGAZINE

005_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:45 Pagina 5

Page 8: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

ACTUA

geen keuze meer. En dat doet pijn”, zegt woordvoerderCaroline Giraldo. “Bij de lancering van de tijdelijkemaatregelen hoopten we dat ze zouden volstaan.Samsonite is immers nog door crisissen gegaan. Maarvoorlopig zien we onze verkoop nog niet aantrekken.Dat verplicht ons structureel in te grijpen. We blijvenverantwoordelijk voor de 500 overblijvende medewer-kers. We kunnen niet blijven aanmodderen.”

Ouderschapsverlof stimulerenOok Siemens, Janssen Pharmaceutica en DHL hebben ver-dere saneringen aangekondigd. En Samsonite is niet de laat-ste in deze rij, nemen kenners aan. “Dit is geen verrassing”,meent Jo Van Biesebroeck, professor economie aan deK.U.Leuven: “Bij het begin van de crisis zijn de ondernemin-gen bereid om inspanningen te leveren om hun mensen tehouden. Ontslaan is in België immers heel duur. Maar dezerecessie is de diepste sinds 1945. Daarom hebben bedrijvenals Samsonite het voorbije half jaar enorm veel werkkapitaalverbrand. Gelukkig stak de overheid een handje toe via de tij-delijke werkloosheid. Maar nu dwingt de terugval in de

internationale handel Samsonite in te grijpen.”De voorbije twaalf maanden stuurden Vlaamse bedrijvenongeveer 44.000 arbeiders op technische werkloosheid. Zehanteerden ook het deeltijds werken (+ 2.061 werknemersin vergelijking met een jaar eerder) en het deeltijds tijdkre-diet (+7.455 werknemers). “Wij merken dat werkgevershun medewerkers ook stimuleren om het ouderschapsver-lof en andere onderbrekingen te nemen”, zegt Kim Aertsvan het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en SocialeEconomie. Het aantal ouderschapsverloven steeg inder-daad met ongeveer 7.500. LMS, het Leuvense hightechbe-drijf, maakte er gebruik van. “Afhankelijk van de lokalearbeidsreglementeringen hebben we specifieke maatrege-len voorgelegd, zoals tijdkrediet, onbetaald verlof en hettijdelijk en vrijwillig nemen van extra onbezoldigde verlof-dagen”, zegt Peter Van Lindt, vicepresident hr. “Een grootaantal van onze werknemers in Leuven heeft beslist omop vrijwillige basis van deze mogelijkheden gebruik temaken. Het proactief aanbieden van deze modaliteiten, desolidariteit onder de medewerkers en een strikte kosten-controle zorgen ervoor dat LMS nog steeds op strakke

Dure maatregelen om jobs te redden lijken stilaan uitgeput

De voorbije twaalf maanden stuurden Vlaamse bedrijven ongeveer 44.000 extra arbeiders op technischewerkloosheid. Het aantal ouderschapsverloven steeg met ongeveer 7.500.

Op 28 februari 2009 lijstte VacatureMagazine tien scenario’s op die bedrij-ven lanceerden om uw job te redden:van tijdkrediet, over arbeidsduurver-mindering tot collectieve looninleve-ring. “Zonder extra maatregelen warener bij Samsonite banen gesneuveld”,verklaarde vicepresident Jan Meskenstoen in ons magazine. De werknemersvan het bedrijf uit Oudenaarde haddeningestemd met werktijdverkorting entechnische werkloosheid. Die maatre-gelen liepen in juli af. Op vrijdag 2oktober kondigde de directie een collec-tief ontslag aan dat mogelijk 161 arbei-ders en vijftig bedienden zal treffen.Dit is bijna een derde van de 700 werk-nemers. “Nu alle besparingsmaatrege-len zijn uitgeput, moeten we snijden inhet personeelsbestand om het bedrijfweer gezond te maken. We hadden

Is Operatie

2 Ruim een jaar al hanteren bedrijven creatieve maatregelen om hun werknemers niet te moeten ontslaan. Brengen die maatregelen zoden aan de dijk?Of waren de voorbije besparingsrondes vruchteloos? Het lijkt erop dat de ontslagbijl in een aantal bedrijven wordt gewet.

006_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:51 Pagina 6

Page 9: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

07VACATURE 10 OKTOBER 2009

q

koers vaart. We voorzien voor 2010 opnieuw een voor-zichtige groei.” Begin 2008 begon LMS al met het terug-schroeven van de rekruteringen om in september een vol-ledige aanwervingsstop af te kondigen. Peter Van Lindt:“Aangezien LMS zich vooral richt op innovatie en pro-ductontwikkeling, is onze groei enkel afgeremd in verge-lijking met de vorige jaren. LMS rekent voor einde 2009op een status quo in de omzet ten opzichte van 2008.”

Maar niet alle technologiebedrijven zien de toekomst zorooskleurig. Zo kampt Atlas Copco in Wilrijk nog steedsmet een kleine orderportefeuille. Begin dit jaar spraken debedienden zich uit voor een looninlevering van 1 procentin ruil voor één uur minder werk op vrijdag. Dieafspraak loopt midden november af. “De zaken gaan iets

beter, maar de volumes blijven laag. We bekijken wat wede komende maanden het best kunnen doen. Daarnazullen we hierover onderhandelen met de vakbonden”,horen we bij de directie. Ook bij het staalbedrijfArcelorMittal was er een akkoord over arbeidsduurver-mindering. In juli werd in Gent de tweede hoogovenweer opgestart. De meeste werknemers zijn er weervoltijds aan de slag. Maar de onzekerheid op de inter-nationale staalmarkt hangt als een zwaard vanDamocles boven de fabriek in de Gentse haven. Het studiebureau Establis uit Roeselare kiest voor meeropleiding. Zaakvoerder Frederik Moortgat: “De voorbijemaanden hadden we onze handen vol. De komendemaanden zal die druk iets verminderen. We willen daar-van gebruik maken om vijf ingenieurs een nieuw teken-

“België heeft de keuze: ofwel de kosten van die jobreddende maatregelen dragen ofwel een massale faillissementsgolf.”JO VAN BIESEBROECK, PROFESSOR ECONOMIE K.U.LEUVEN

Jobbehoud mislukt?

007_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:51 Pagina 7

Page 10: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

ACTUA

9

pakket aan te leren. Onze Belgische leverancier moet hier-voor een nieuwe methodiek uitwerken: we zullen die dussamen ontwikkelen. Dat opleidingstraject hebben we innovember en december ingeboekt.”Maar Establis is een uitzondering. Weinig bedrijven kie-zen voor het versterken van de competenties van hunmedewerkers. Ze kunnen bovenop de Vlaamse overbrug-gingspremie bij arbeidsduurverkorting ook een premieaanvragen voor bijkomende opleidingen: amper 12 van de314 bedrijven grepen die kans.

Tijdelijke werkloosheid voor bediendenEr is natuurlijk ook de nieuwe ’tijdelijke werkloosheidvoor bedienden’ die tot eind 2009 loopt. Volgens debediendevakbonden waren er 8.000 aanvragen in juli enamper 4.000 in augustus. “Ik vermoed dat een reeksbedrijven die vandaag toch ontslagen aankondigen, niet

de moeite namen om te kijken welke maatregelen ze kon-den nemen”, meent Ferre Wyckmans, algemeen secretarisvan het LBC, de bediendencentrale van het ACV. “Wehebben minister Milquet gepolst naar een analyse die onskan vertellen of de maatregel erger heeft voorkomen. Hoewerden de regelingen toegepast? Hebben ze geleid totminder naakte ontslagen? Ik weet ook wel dat het metenvan de resultaten eeuwig moeilijk is bij tewerkstellings-maatregelen. Maar we tasten nu in het duister.”

Ook advocaat Willy van Eeckhoutte van het kantoor VanEeckhoutte, Taquet & Clesse doet smalend over de tech-nische werkloosheid voor bedienden: “De harde, politiekestrijd rond de technische werkloosheid van bediendenwas eerder een symbolenstrijd. Deze maatregel is ontstel-lend weinig toegepast. Natuurlijk viel de crisis veel ergeruit dan we dachten. De maatregelen waren dan ookonvoldoende om het bloeden te stelpen. Het was nietmeer dan de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat.Al die andere, tijdelijke maatregelen hebben niet veelgeholpen. Nu halen de bedrijven het zware geschut boven.We behandelen meer collectieve maar ook meer individu-ele ontslagen. En dat men mij niet komt vertellen datmen oudere werknemers echt aan de slag wil houden. Ditis ook een vorm van collectief ontslag, namelijk de duur-ste gaan er uit.”

Korte pijnVoor dit jaar rekent de Europese Commissie op 53.000 jobsminder voor België. Volgend jaar vallen er nog eens 65.000weg of: heel wat bedrijven zullen nog groepen werknemersaan de deur zetten.Hadden de bedrijven in deze context niet beter al maan-den geleden echt gesaneerd en voor de korte pijn gekozen?Econoom Jo Van Biesebroeck: “Natuurlijk, ik ben daarvoorstander van. Maar in een Belgische context is dat zomoeilijk. De arbeidsmarkt is zo rigide dat een ontslagenwerknemer niet snel een andere baan vindt. Zo heeft eenvijftigplusser, eens ontslagen, nog heel weinig kans opaanwerving. Want door zijn anciënniteit verdient die eenhoog salaris. Ik ben geen voorstander om die bescherming,dus dat hoge salaris, weg te halen, zonder ook aan de restte raken. De loonindex, de sectorale cao’s, de binding tus-sen lonen en diploma’s (die soms dertig jaar oud zijn), dehoge ontslagvergoeding, … die verhinderen een vlotte door-stroom op de arbeidsmarkt. En door al die rigide regelshebben de Belgische kmo’s het bijzonder moeilijk om zichinternationaal staande te houden. Zonder maatregelen alsde tijdelijke werkloosheid zouden ze gewoon weggeblazen

Wat kosten al die maatregelenom uw job te redden ons?

Aantal werknemers Uitgaven (enkel Vlaams Gewest, Evolutie (van augustus 2008

Maatregel situatie augustus 2009) 2008-2009 tot augustus 2009)

Arbeidsduurverminderingmet aanmoedigingspremiesvan het Vlaams gewest 47.515 + 47.515 30 miljoen euro

Tijdelijke werkloosheid 122.989 + 44.019 584 miljoen euro

Deeltijds werken (met inkomensgarantie) 27.714 + 2.061 124 miljoen euro

Halftijds brugpensioen 425 + 8 2 miljoen euro

Loopbaanonderbreking (gedeeltelijk) 42.755 + 680 125 miljoen euro

Loopbaanonderbreking (volledig) 4.667 - 407 21 miljoen euro

Ouderschapsverlof 40.825 + 7.545 111 miljoen euro

Tijdkrediet (gedeeltelijk) 85.844 + 7.455 255 miljoen euro

Tijdkrediet (volledig) 6.010 - 903 37 miljoen euro

Totaal 376.744 + 105.973 1.289 miljoen euro

(bron: Vlaams Subsidieagentschap Werk en Sociale Economie en RVA, oktober 2009)

MAATREGELEN GEFINANCIERD VIA DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING (RVA)

MAATREGELEN GEFINANCIERD VIA HET VLAAMS SUBSIDIEAGENTSCHAP VOOR WERK EN SOCIALE ECONOMIE

q

008_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:51 Pagina 8

Page 11: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

09VACATURE 10 OKTOBER 2009

33% minder jobs via buitenlandse investeringenIn België werden vorig jaar 33% minder jobs gecreëerd viainvesteringen door buitenlandse bedrijven. Ons land doetdaarmee slechter dan de wereldwijde trend (- 25%). In totaalzorgden buitenlandse investeerders voor 6.700 jobs in2008, tegenover 10.058 het jaar ervoor. Vooral de sectorenchemie en metaal trokken investeringen aan. De meestejobs worden in Vlaanderen gecreëerd (65%). De resultatenkomen uit de ‘Global Location Trends’, een jaarlijks interna-tionaal onderzoek van dienstengroep IBM.

Migranten zorgen wereldwijd voor meer jobsMigranten zorgen voor een economischeboost, doen de werkgelegenheid stijgen ennemen geen jobs af van de lokale bevolking.Dat staat in het Human DevelopmentReport van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma vande Verenigde Naties. Door de vergrijzing in het Westen verwachtde VN dat de vraag naar migranten zal toenemen.

Uitzendwerk helpt ook laaggeschoolden enallochtonenDat uitzendarbeid een opstap is naar vast werk, geldt ook voor‘probleemgroepen’ als laaggeschoolden en allochtonen. Voorallaaggeschoolden stromen sneller door naar een contract van

onbepaalde duur in vergelijking met de laaggeschoolde werk-zoekenden die niet aan de slag gaan als uitzendkracht. Datblijkt uit een onderzoek van Idea Consult, waarvan minister vanWerk Philippe Muyters (N-VA) deze week de belangrijkste resul-taten bekend maakte.

Werkzekerheid belangrijkst voor BelgWanneer Belgen zoeken naar een nieuwe jobhechten ze meer belang aan werkzekerheid danaan loon. Dat blijkt uit een enquête in opdrachtvan het Europees agentschap voor veiligheid engezondheid op het werk. Werkzekerheid stondmet 60% op de eerste plaats. Daarna volgdenloon (44%), veilige en gezonde werkom-standigheden (33%) en uurrooster(25%). (DS)D

MARKTVERS Deze week in de actualiteit op de werkvloer

HEEFT U LAST VAN PRESENTHEÏSME? LAAT HET ONS WETEN OP

vacature.com/poll 9

In crisistijd neemt het presenteïsme toe op de werkvloer, hetlichamelijk wel aanwezig zijn, maar geestelijk niet. Met anderewoorden: mensen die niet meer gemotiveerd zijn, komengewoon opdagen zonder te presteren.

POLL

REDDEN MAATREGELEN ALS ARBEIDSDUURVERMINDERING JOBS OF KIEZEN BEDRIJVEN BETER VOOR DE KORTE PIJN, DUS NAAKTE ONTSLAGEN?

9 Vacature.com/maatregelen

worden in deze crisistijd. Dus, deze dure maatregelen zijnnu nodig om onze bedrijven te beschermen, hoewel de kos-ten ervan zwaar zijn voor onze maatschappij. Maar ik benzeker dat zonder die maatregelen Samsonite inOudenaarde al een half jaar geleden zou gesnoeid hebbenin het personeelsbestand. Want voor vele bedrijven is desituatie heel precair. België heeft de keuze: ofwel de kostenvan die jobreddende maatregelen dragen ofwel een massa-le faillissementsgolf. Binnen enkele jaren zullen de onbe-taalbare facturen de regering wel dwingen om het socialesysteem heel grondig aan te passen.”

Ook advocaat Willy van Eeckhoutte wil veel meer ingrij-pende maatregelen: “We moeten echt komaf maken met debureaucratie waaraan ons land ten onder gaat. Toen ik eenjong advocaat was, publiceerde het Staatsblad al een eer-biedwaardige 13.000 pagina’s per jaar: dit jaar zitten we alaan 66.000 pagina’s. Dat leidt tot absurde situaties. Het isontstellend hoeveel paperassen je moet verwerken om eenjobstudent enkele weken aan het werk te zetten. Diepapierberg staat niet in verhouding tot hun economischnut. Het is helemaal absurd. Als jurist kan ik daar welgoed van leven, want de omzet van ons kantoor stijgt nog.Daarom moeten we eens fundamenteel nadenken hoe bijons de jobs moeten worden ingevuld. En welke bescher-ming de werknemers echt nodig hebben.”tekst Erik Verreet D

009_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:52 Pagina 9

Page 12: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

CIJFERWERK

eland 58.8 53.7 58.1 43.9

1 Ford Genk Autoproductie 5.884 -972 Center Parcs Holding Vrije tijd 1.869 -753 Bewel Beschutte werkplaatsen 1.771 -184 Tessenderlo Chemie Chemie 1.480 -435 ArcelorMittal Genk – Stainless Europe Staal 1.301 -86 Tenneco Automotive Europe Schokdempers 1.233 +77 H. Essers en Zonen Internationaal Transport Transport 1.095 +378 VCST Industrial Products Auto-onderdelen 948 -659 Alro Holdings Lakken van metaal en kunststoffen 906 -197

10 Interelectra Energie 742 -27

TOP-10 LIMBURGSE WERKGEVERS (CIJFERS OVER 2008, GECONSOLIDEERD)

RANG BEDRIJF

Met hun 80.472 werknemers vertegenwoordigende 500 grootste privébedrijven van Limburg 30procent van tewerkstelling in de provincie. Over 2008 kenden 178 top 500-bedrijven eendaling van het personeelsaantal en wierven223 bedrijven personeel aan.De gemiddelde jaarlijkse personeelskost perwerknemer is lichtjes gestegen tot 49.320 euro(+ 1,99 procent). 2008 was nog een vrij goed jaarvoor de Limburgse economie.

AANTAL WERKNEMERS 2007 VERSUS 2008

AANTAL WERK-NEMERS 2008

SECTOR

Vrees voor verloren generatie2 Experts vrezen voor een nieuwe verloren generatie jongeren in België. In augustus

bedroeg de jeugdwerkloosheid in ons land 21,2 procent. Dat is bijna het driedubbelevan de algemene werkloosheidsgraad en een stuk boven het Europees gemiddelde.

Moeten we vrezen voor een verloren generatie? Ludo Struyven van het Hoger Instituut voor deArbeid (HIVA) van de K.U.Leuven: “Ja en nee.Jongeren worden als eerste getroffen door de crisis,maar zodra de economie weer aantrekt, gaan zij ookheel snel terug aan de slag. We mogen dat niet dra-matiseren. Maar een deel van die jongeren blijft in dewerkloosheid hangen. Dat is wel een drama. We weten dat vooral jongeren met weinig of geenopleiding, die dikwijls ook kampen met andere problemen (sociale problemen, drugs), moeilijk eennieuwe baan vinden. Omdat ze lang werkloos blijven,groeien hun handicaps verder aan. Volgens de meestrecente gegevens van Eurostat is de Belgische jeugd-werkloosheid intussen opgelopen tot 21,2 procent.Minister van Werk Milquet noemt dat ‘maar’ eenlichte stijging tegenover vorig jaar (20,9 procent),maar dat is absoluut geen reden om ons geen zorgente maken: het cijfer was al hoog.”

Vlaanderen scoort slechtStruyven vindt het frappant dat vandaag de grootsteklappen in Vlaanderen vallen. “Het Vlaamse Gewestscoorde voor de crisis heel goed: in 2007 bedroeg dejeugdwerkloosheid in Vlaanderen 12 procent, tegen-over 28 procent in Wallonië en 34 procent in Brussel.Daar zijn verschillende redenen voor: de betere econo-mische conjunctuur in Vlaanderen, maar ook de aan-pak van de jeugdwerkloosheid via het jeugdwerkplan,dat jongeren heel strikt opvolgt.”Een gelijkaardige opstoot van de jeugdwerkloosheidziet Ludo Struyven ook in landen als Denemarken:“Daar verdubbelde de jeugdwerkloosheid in een jaar.Wanneer je laag scoort op jeugdwerkloosheid is hetterugvalpotentieel ook veel groter. Al zijn er bij ons

nog andere redenen. De Vlaamse economie is conjunc-tuurgevoeliger. Daarnaast speelt het Vlaamse fenomeenvan de uitzendarbeid, waarbij 60 procent van de uitzend-krachten jonger is dan dertig. Ook zijn in Vlaanderenonderwijs en arbeidsmarkt slecht op elkaar afgestemd:we zitten met een heel hoog percentage vroegtijdigeschoolverlaters (10 procent volgens Eurostat).”

Wallonië is aan een inhaalbeweging bezig, zegtLudo Struyven. “De opvolging van werklozenwordt strikter in Wallonië. Alleen Brussel hinktzwaar achterop. De hoofdstad zit met een hardnek-kige groep van allochtonen die onder meer niet aanprimaire eisen voldoen, zoals Nederlands spreken.Aparte cijfers voor die groep bestaan er niet, omdat

die in Wallonië en Brussel niet geregi-streerd worden. Ook laaggeschooldenzijn een kwetsbare groep, in allegewesten, maar sinds de crisis zijn erook meer hooggeschoolde jonge werk-lozen. Volgens cijfers van de VDABsteeg de werkloosheid bij universitairgeschoolden tijdens de eerste tweemaanden van dit jaar met 21 procent,een veel sterkere stijging dan bij laag-geschoolden. Maar problematischhoeft dat niet te zijn: na de crisisberedderen die zich wel. We focussenons nu beter op laaggeschoolden enallochtonen.” tekst Dominique Soenens D

Spanje 39,2% 18,9%Zweden 27,3% 9,4%Ierland 26,4% 12,5%Frankrijk 24,4% 9,9%Finland 23,2% 8,7%Luxemburg 21,8% 6,6%België 21,2% 7,9%Polen 19,5% 8,0%Portugal 18,5% 9,1%Verenigde Staten 18,2% 9,7%Bulgarije 16,3% 7,1%Tsjechië 16,0% 6,9%Denemarken 11,0% 5,9%Duitsland 10,8% 7,7%Oostenrijk 10,0% 4,7%Nederland 6,3% 3,5%

ONDER 25 JAAR ALGEMEEN

WERKLOOSHEIDCIJFER IN EUROPA BIJ JONGEREN EN ALGEMEEN (08/2009)

(bron: Eurostat)

U

U

U

U

U

W

W

U

U

U

1 op 5 Belgische jongeren werkloos

(bron: VKW Limburg, Top 500, september 2009)

WERKLOOSHEIDSCIJFER

010_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:39 Pagina 10

Page 13: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

11VACATURE 10 OKTOBER 2009COVERSTORY

> p. 11-15

Vrouwen aan de topIn de Belgische raden van bestuur en directiecomités blijven vrouwen dungezaaid. Waarom stromen er

toch zo weinig vrouwen door naar de bedrijfstop? Bestaat het glazen plafond nog steeds of hebben

vrouwen gewoon minder ambitie en grinta om aan de top te geraken? En moeten er quota komen voor

meer vrouwen in de raden van bestuur, zoals in Noorwegen?

De ongezouten mening van Marike Stellinga, Nederlandse econome en journaliste:

“De meeste vrouwen willen geen carrière maken”

> p. 16-20 Lieve Mostrey (BNP Paribas Fortis),

Christine Van den Eynde (Secretary Plus Europe) en

Caroline Ven (kabinetschef premier), 3 Belgische topvrouwen over hun weg naar

de top, de zin of onzin van quota en de evenwichtsoefening tussen carrière en gezin.

011_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:57 Pagina 11

Page 14: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

COVERSTORY

2 Ze heeft het niet begrepen op het feministische discours, wegens beledigend voor de grote meerderheidvan de vrouwen. En het beruchte glazen plafond, dat verwijst ze met plezier naar het rijk der fabelen. Gaat u even zitten voor de Nederlandse econome en journaliste Marike Stellinga.

Nederlandse econome Marike Stellinga slaat glazen plafond aan diggelen

Het glazen plafond bestaat

niet (meer)

moeten de raden van bestuur van beursgenoteerdeondernemingen er voor minstens 40 procent uit vrou-wen bestaan. Maar zie, daar stokt het fraaie verhaal plots. Want totvoor de invoering van de Noorse quotaregeling teldeNederland veel meer vrouwen aan de top van hetbedrijfsleven dan Noorwegen. En tot vandaag scoort deVS, waar quota simpelweg verboden zijn en er ampereen gezinsbeleid bestaat, nog eens stukken beter danNederland of Noorwegen.

Voor uw boek deed u onder meer in Noorwegen enNederland uitgebreid onderzoek naar de carrièrekan-sen van vrouwen. Wat hebben de Amerikaanse vrou-wen dat hun Europese seksegenoten niet hebben?Marike Stellinga, Nederlandse journaliste en econome:“Daar ligt het kalf volgens mij niet gebonden.Hamvraag is eerder wat landen als Nederland ofNoorwegen met dat zogenaamd vrouwvriendelijke

beleid bereiken. Mijn conclusie is dat het zijn doel een-voudigweg voorbijschiet. Zowel in Nederland als inNoorwegen heeft de overheid de voorbije jaren vrouwennaar de arbeidsmarkt gelokt die eigenlijk geen carrièrewillen maken. Zij kiezen voor een lichte baan of voordeeltijdse arbeid als de kinderopvang en aanverwantediensten maar voldoende goedkoop worden gemaakt.Nu, dat soort vrouwen zou in de VS wellicht nooit aande slag gaan, omdat hun motivatie om te werken telaag is. Daarnaast heeft dat zogenaamde vrouwvriende-lijke beleid een tweede, haast pervers, neveneffect:bedrijven zouden vrouwelijke werknemers wel eensbewust kunnen gaan mijden. In Noorwegen heb je bij-voorbeeld niet enkel recht op een volledig jaar beval-lingsverlof. In Zweden krijg je 120 dagen ziekteverlofper jaar ingeval je kroost ziek valt. Je zal een vrouwelij-ke werknemer dan maar een baan met veel verantwoor-delijkheid gegeven hebben. Ik vrees dus dat we carriè-revrouwen zo eerder stokken in de wielen steken.”

Perfectie is niet van deze wereld, maarals er op aarde al zoiets als een vrou-wenparadijs bestaat, dan moetNoorwegen bovenaan de shortlist staan.De absolute gelijkheid tussen man envrouw werd er de voorbije jaren totnorm verheven. Zo pompte de overheider massaal geld in een innovatief gezins-beleid. Kwestie van werkende vrouwenmet kinderen net zoveel carrièrekansente bieden als hun mannelijke weder-helft. In de royaal gesubsidieerdecrèches worden kinderen ook zo sekse-neutraal mogelijk grootgebracht.Kwestie van de toekomstige generatiesniet al te sterk te bezwaren met achter-haalde clichés of ongezonde rolmodel-len. En als de Noren iets doen, dandoen ze het grondig: sinds vorig jaar

“Meer dan wat ook remt een nijpendgebrek aan ambitie vrouwen in hun opmars naar de top.”

NEDERLANDSE ECONOME EN JOURNALISTE MARIKE STELLINGA

COVERSTORY

012_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:26 Pagina 12

Page 15: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

13VACATURE 10 OKTOBER 2009

Je zou de redenering natuurlijk ook kunnen omdraaien: we moeten het vrouwen die absoluut car-rière willen maken maar tegelijk ook kinderen willengrootbrengen, een stukje eenvoudiger maken ombeide zaken te combineren?Marike Stellinga: “Ik vrees dat het een bitter weinig methet andere te maken heeft. Carrièrevrouwen gaan ersowieso voor, en hebben het tot vandaag ook altijd welgeregeld kunnen krijgen. Zij huren desnoods wel een aupair of een dure oppas in. Misschien ook niet ideaal,maar ik heb in Nederland voldoende carrièrevrouwengeïnterviewd om te kunnen besluiten dat zij dergelijkeoffers meestal wel willen brengen.”

Maar toch: vanwaar dat grote verschil tussen de VS enpakweg Nederland? Waarom staan er aan de overkantvan de oceaan zoveel meer vrouwen aan de top dan hier?Marike Stellinga: “Ik vermoed dat daarin verschillendefactoren meespelen. Economische noodzaak is er onge-twijfeld één van: in Nederland kunnen de meeste gezin-nen een mooi leven leiden op basis van één voltijdse,goed betaalde baan voor de doorgaans mannelijke kost-winner en een deeltijds baantje voor de vrouw. Daarnaastis er de culturele factor: in Nederland wordt carrièremaken beschouwd als keuze tegen je kinderen, in de VSis het eerder een keuze voor het welzijn van gezin en kin-deren.”

Is het op termijn in West-Europa wel economischhoudbaar om carrière maken voor de vrouw als eenluxestrategie te blijven beschouwen?Marike Stellinga: “Daar heb je zeker een punt. Ik acht hetbest mogelijk dat de huidige crisis meer vrouwen op dearbeidsmarkt gaat duwen, bijvoorbeeld omdat de mannelij-ke kostwinner zijn baan kwijtgespeeld is en het gezinsin-komen zo zwaar onder druk komt. Alleen: dat is zeker nietwat vrouwen in Nederland willen. De overgrote meerder-heid is best tevreden met een leuke, deeltijdse baan.”

In uw boek komt Nederland naar voor als een soort vanvrouwenparadijs?Marike Stellinga: “Dat is ook zo. In tegenstelling totnogal wat andere Europese landen zijn deeltijdse banenin Nederland ook echt volwaardige banen, met alle ont-plooiingskansen die daar bij horen. Wie in Nederlandvoltijds werkt, heeft in principe altijd het recht dat con-tract te laten omzetten naar een deeltijds contract. Dewerkgever kan zich daar enkel in hoogst uitzonderlijkeomstandigheden tegen verzetten. Dat heeft ervoorgezorgd dat je in Nederland perfect enkele dagen perweek voor je kinderen kan zorgen en tegelijk een mooie,uitdagende job kan hebben. De adjunct-hoofdredacteurvan De Volkskrant kan er perfect vier dagen per weekwerken. Als je dat in de VS op een krantenredactie gaatvertellen, valt hun mond wijd open. Dit is de droom vanheel wat vrouwen waar ook ter wereld.”

Nu kost het Noorse en het gehele West-Europesemodel natuurlijk ook een bom geld. Het is de belas-tingbetaler die de massale kinderopvangfaciliteiten enhet knuffelbeleid naar vrouwen toe moet betalen?Marike Stellinga: “Dat klopt. Die goedkope kinderop-

(= 28.000.000.000.000), zoveel zullen vrouwen de komende vijf jaar

wereldwijd besteden. Vandaag verdienen vrouwen over de hele

wereld 13 biljoen dollar; binnen vijf jaar is dat al 18 biljoen dollar.

Of, vrouwen vertegenwoordigen een groeimarkt groter dan India en

China samen.

q

28 biljoen dollar

De10machtigste zakenvrouwen

(ceo’s) ter wereld

Mijn partner verdient ongeveer evenveel als ik (verschil is kleiner dan 100 euro)

Mijn partner verdient minder dan ik

Mijn partner verdient meer dan ik

Ik ken het loon van mijn partner niet

Mannen verdienen meer dan hun partner

23,3%15,0%

21,8%70,6%

53,1%13,8%

1,8%0,6%

Vrouwen met een werkende partner

Mannen met een werkende partner

(bron: Boston Consulting Group, Women want more, 2009)

(bron: Financial Times, 26 september 2009)

(bron: Vacature & K.U.Leuven Grote Salarisenquête)

NAAM BEDRIJF SECTOR LAND

1. Indra Nooyi Pepsico Drank VS

2. Andrea Jung Avon Products Persoonlijke verzorging VS

3. Anne Lauvergeon Areva Energie Frankrijk

4. Irene Rosenfeld Kraft Foods Voeding VS

5. Güler Sabanci Sabanci Groep Industrie Turkije

6. Gail Kelly Westpac Bank Zuid-Afrika

7. Annika Falkengren SEB Bank Zweden

8. Yoshiko Shinohara Temp Holdings Uitzendarbeid Japan

9. Dong Mingzhu Gree Electric Appliances Airco China

10. Ho Ching Temasek Holdings Financiële diensten Singapore

(N°1: INDRA NOOYI) (N°2: ANDREA JUNG) (N°3: ANNE LAUVERGEON)

013_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:26 Pagina 13

Page 16: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

COVERSTORY

vang wordt deels mogelijk gemaakt door een hogerebelasting op onder meer inkomen, waardoor je als over-heid arbeid uiteraard ontmoedigt. Daarom zie ik zelfook meer heil in het Amerikaanse model, met lagereinkomensbelastingen en weinig specifieke faciliteitennaar werkende vrouwen toe. Vrouwen zullen dan vaakvlugger geneigd zijn om aan de slag te gaan, omdatarbeid beter rendeert. Bovendien verstoor je zo minderhet hele arbeidsmarktsysteem. Kijk, in deScandinavische landen besteedt de overheid 4 procentvan het beschikbare budget aan gezinsbeleid. InNederland schommelt dat bedrag rond twee procent, inde VS is het zowat één procent. De verschillen zijn dusgigantisch, maar toch telt de VS een pak meer vrouwenin topfuncties dan West-Europa.”

U bent een radicaal tegenstander van quota als glijmid-del voor meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven.Zijn quota geen noodzakelijk kwaad, om een bestaan-de kloof te overbruggen?Marike Stellinga: “Ik geloof daar niet in. In de eersteplaats omdat quota simpelweg discriminerend zijn voormannen. Je wil een bestaande wantoestand opheffendoor er een nieuwe te creëren en bovendien ga je de latook lager leggen omdat je niet langer op basis van objec-tieve criteria handelt. Absurd toch? Ten tweede bewijsthet Noorse voorbeeld dat quota dan misschien wel voormeer vrouwen in de raden van bestuur van beursgeno-

teerde bedrijven zorgen – de bedrijven in kwestie kunnenook moeilijk anders – maar dat er maatschappelijk nietsverandert. Het aantal vrouwen in topposities bij niet-beursgenoteerde bedrijven ligt er ontstellend laag. Ik ben dus absoluut gekant tegen quota, omdat je daareen scheve positie wil rechttrekken via een aantal ingre-pen van bovenaf. In de VS, waar quota zelfs wettelijk ver-boden zijn, pakt men het veel intelligenter aan. Via dezogenaamde ‘affirmative action’ probeert men deinstroom aan de basis te faciliteren, en daar de kansenvoor mannen en vrouwen gelijk te schakelen. Vanaf datmoment komt de kwaliteit bovendrijven, en halen debesten, mannen of vrouwen, de top.”

Hoe ziet u dat concreet in West-Europa?Marike Stellinga: “We moeten het paard voor de karspannen, niet andersom. Alles begint met de wil vanvrouwen om carrière te maken. Pas daarna, en in functiedaarvan, moet de overheid ook een aantal voorzieningenuitbouwen, maar wat mij betreft is dat vandaag in West-Europa al heel goed geregeld. Ik geloof niet in het ver-haaltje van vrouwen die vastzitten in een rollenpatroonen plots carrière zouden willen maken als er voldoendekinderopvang komt.”

Heeft het glazen plafond dan nooit bestaan?Marike Stellinga: “Zover wil ik niet gaan. Vrouwen heb-ben in de jaren zeventig en tachtig zeker hun stekje op de

Belgische vrouwen: de grote afwezigen in

BEL-20 BEDRIJVEN VROUWEN IN RVBTOTAAL AANTAL LEDEN RVB

Als er ergens nog een glazen plafond bestaat, dan is het wel in de radenvan bestuur van grote ondernemingen. Vacature nam de raden vanbestuur van de Bel-20 bedrijven onder de loep en telde bijzonderweinig vrouwen: 23 op 260 leden of slechts 8,8%. Hoewel vrouwengemiddeld een hoger onderwijsniveau halen dan mannen en steeds meeractief zijn op onze arbeidsmarkt, krijgen ze blijkbaar nog altijd moeilijktoegang tot het niveau waarop de beslis-singen worden genomen.

Bij Colruyt schitteren vrouwen door afwezig-

heid. Noch in de raad van bestuur, noch in

het directiecomité van de distributieketen

valt ook maar één vrouw te bespeuren. Geen

ideale situatie, geeft directeur Mens &

Organisatie Koen De Maesschalk toe, maar

q

COLRUYT: 0 VROUWEN IN RAAD VAN BESTUUR0 VROUWEN IN DIRECTIECOMITE

wel één die historisch te verklaren is.

“Colruyt is zeer lang een bedrijf geweest

met vooral blanke, voltijds werkende man-

nen. Wij zijn echter overtuigd van de

meerwaarde van diversiteit, en hebben de

voorbije jaren veel inspanningen gedaan

om die diversiteit te verhogen, in alle

geledingen van het bedrijf. We hebben het

dan niet enkel over het evenwicht man-

nen-vrouwen, maar ook over de verhou-

ding tussen jong en oud, autochtoon en

allochtoon enzovoort. Wat de genderpro-

blematiek betreft, zijn we nu aan het

onderzoeken welke factoren de doorstro-

ming van vrouwen afremmen, bewust of

onbewust, zodat we daaraan kunnen wer-

ken. We evolueren in ieder geval in de

goede richting: 4 op 10 werknemers

zijn vrouwen, en die stoten ook steeds

vaker door naar hogere kaderfuncties.

De afdeling personeelszaken telt evenveel

vrouwelijke als mannelijke chefs. Alleen in

de allerhoogste regionen van het bedrijf

zijn de resultaten van onze inspanningen

nog niet te zien. Maar ik maak me sterk

dat dit binnen de drie jaar wél het geval

zal zijn.”

Belgacom 5/15GDF Suez 3/23Dexia 2/17Mobistar 2/12NPM (Nationale Portefeuillemaatschappij) 2/12UCB 2/14Bekaert 1/14Cofinimmo 1/12Delhaize Groep 1/12KBC Groep 1/25Solvay 1/16Telenet Group Holding 1/16Umicore 1/10AB InBev 0/13Ackermans & van Haaren 0/8Befimmo Sicafi 0/10Colruyt 0/7Fortis Holding 0/3GBL 0/15Omega Pharma 0/6Totaal 23/260

014_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:01 Pagina 14

Page 17: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

15VACATURE 10 OKTOBER 2009

arbeidsmarkt moeten veroveren, maar ik vind niet datwe dat glazen plafond kunnen blijven inroepen alsexcuus. Ook vandaag bestaan er ongetwijfeld nog bedrij-ven waar vrouwen het een pak moeilijker hebben omecht door te stoten naar de top, maar dat is geen glazenplafond meer. Een glazen plafond is een maatschappe-lijk gegeven, waarmee je impliceert dat alle mannen allevrouwen bewust zouden discrimineren. Anno 2009 isdat je reinste onzin. De cijfers in Nederland tonen datoverigens ook aan: in verhouding tot het aantal vrouwendat voltijds werkt, ligt het percentage onder hen dat deabsolute top bereikt zelfs iets hoger dan het percentagemannen dat aan de top komt. Alleen blijkt dat nietmeteen uit de absolute cijfers, omdat er nu eenmaal bij-zonder weinig vrouwen zijn die voltijds willen werken.”

Moraal van dit verhaal: we moeten leren aanvaardendat een flink gedeelte van de vrouwen helemaal geenambitie koestert om echt carrière te maken, alle posi-tieve discriminatie ten spijt?Marike Stellinga: “Absoluut, dat is de kern van mijnverhaal! Uit mijn onderzoek blijkt dat minstens 70 pro-cent van de vrouwen niet bereid is al die offers te bren-gen die nodig zijn om de top te bereiken. En ja, dat isnatuurlijk een pijnlijk ontwaken voor de feministen. Zijgaan er al decennia van uit dat vrouwen met dezelfdekansen zich ook zouden gedragen als mannen. Niet dus.Laat vrouwen vrij om hun eigen leven te leiden, zoals zij

dat graag willen. En schilder die ambitieloze vrouwendan zeker niet af als slachtoffers van hun omgeving. Datis namelijk grof en beledigend. En geloof me vrij: vrou-wen die echt aan de top willen komen, doen dat lieverop eigen kracht. Die willen zelf aantonen dat ze beterzijn dan potentiële mannelijke concurrenten (lacht).Daarom pleit ik voor een scheiding tussen feminisme enstaat. Feminisme is namelijk een ideologie die ingaattegen wat het gros van de vrouwen wil.”

En wat dan met de loonkloof tussen mannen en vrou-wen, die blijft toch bestaan?Marike Stellinga: “Ja, maar ik wil ze graag nuanceren. Zeis namelijk grotendeels te wijten aan een aantal externefactoren. Zo zijn er meer mannen die op oudere leeftijdnog werken dan vrouwen. Zij verdienen meer, en verteke-nen zo de cijfers. Ook andere objectieve factoren zoalsgemiddeld opleidingsniveau, deeltijds werk en loopbaan-onderbreking halen het gemiddeld loon van vrouwen naarbeneden. Daar komt nog bij dat vrouwen vaker kiezenvoor overheidsbanen of voor jobs in sectoren zoals degezondheidszorg, waar de lonen lager liggen. De objectiefecht niet verklaarbare loonverschillen tussen man envrouw komen haast niet meer voor. Ik ben trouwens nietde enige die dat zegt. Voor mijn boek heb ik ook onder-zoek gedaan naar de situatie in België, en iemand als professor Luc Sels van de K.U.Leuven beweert daar nethetzelfde.” tekst Filip Michiels | foto Allard de Witte D

onze raden van bestuur

Ook bij Omega Pharma geen vrouwen in de raad van bestuur,

en slechts één in het directiecomité. Volgens Chris Van

Raemdonck, verantwoordelijke investor relations, is dit niet

echt een aandachtspunt. “Wij kiezen de leden van onze raad

van bestuur in functie van hun kennis en ervaring.

Nationaliteit, leeftijd of geslacht spelen daarbij geen rol.

Wij zijn geen voorstander van positieve discriminatie of van

opgelegde quota.” tekst Karin Eeckhout D

Ook Solvay scoort niet bijzonder goed, met slechts één vrouw in

de raad van bestuur, en geen enkele in het directiecomité. Volgens

Erik De Leye, corporate press officer, zou Solvay best meer vrou-

wen willen in die bestuursorganen. “Maar het probleem is dat er

op dat niveau nu eenmaal minder vrouwen met mooie cv’s

beschikbaar zijn. De gemiddelde leeftijd van bestuursleden ligt vrij

hoog. Het gaat meestal om mensen met dertig jaar en meer erva-

ring, en in die generatie was het zo dat weinig vrouwen uit werken

gingen. De eerste golf van vrouwen met ervaring zien we nu

wel doorstromen naar hogere functies, maar het zal nog

even duren voor die evolutie zich ook doorzet in directieco-

mités en raden van bestuur. Verder mag je ook niet vergeten

dat de chemiesector, waartoe een deel van onze activiteiten

behoort, traditioneel altijd een mannenbastion is geweest.”

SOLVAY: 1 VROUW IN RAAD VAN BESTUUR0 VROUWEN IN DIRECTIECOMITE

OMEGA PHARMA: 0 VROUWEN IN RAAD VAN BESTUUR1 VROUW IN DIRECTIECOMITE

015_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:26 Pagina 15

Page 18: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

016_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:26 Pagina 16

Page 19: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

17VACATURE 10 OKTOBER 2009

Caroline Ven is amper 38, en al kabinetschef van premier Van Rompuy. Lieve Mostrey is als enige vrouw lid van het ExecutiveCommittee van BNP Paribas Fortis. En sinds juli van dit jaar mag Christine Van den Eynde zich vicepresident Europe van hetrekruteringsbureau Secretary Plus noemen. 3 vrouwen over hun race naar de top en de obstakels onderweg.

3 Belgische topvrouwen over het glazen plafond

1.Caroline Ven, kabinetschef premier Van Rompuy

Amper 38 is ze, maar haar cv past al lang niet meer op eenA-viertje. Met een diploma toegepaste economische weten-schappen op zak belandde Caroline Ven in 1993 op de stu-diedienst van de toenmalige Kredietbank. Vandaar ging hetin 1998 naar het VBO, waar ze na enkele jaren prompt totdirecteur van alle interne diensten gepromoveerd werd.Nauwelijks anderhalf jaar later kon ze aan de slag als direc-teur van het economische departement van de werkgevers-federatie. “In 2007 kreeg ik het aanbod directeur te wordenvan Metena, de denktank van het ondernemersplatformVKW. Nog eens een jaar later rinkelde de telefoonopnieuw. Ditmaal kreeg ze kersvers premier Yves Letermeaan de lijn, met de vraag of ze een overstap naar zijn kabi-net als sociaal-economische kabinetschef zag zitten. “Dat was toen geen evidente keuze, waar ik lang overheb nagedacht. Mijn zoontje was toen nog bijzonder jong,en als kabinetschef heb je eenvoudigweg geen agenda, jemoet zowat permanent beschikbaar zijn. Gelukkig toondemijn moeder zich toen bereid om heel frequent in te sprin-gen. Pas toen dat aspect geregeld was, heb ik ja gezegd.”

Quota neen, flexibele kinderopvang jaVandaag resideert Caroline nog altijd in de Wetstraat 16,zij het onder een andere eerste minister. “Als mijn carrièreéén ding illustreert dan is het wel dat je niet al te planma-tig bezig mag zijn met je loopbaan. Ik vind dat je kansenmoet grijpen als ze zich aandienen. Als je goed bezig bent,komen die kansen meestal ook wel vanzelf, en ze laten jetoe om je inhoudelijk te verrijken en te verbreden. Toen ikgevraagd werd om de interne diensten van het VBO te gaanleiden, was dat niet meteen een onvoorstelbaar sexy baandie nauw aansloot bij mijn opleiding. Toch ben ik op dat

voorstel ingegaan, en achteraf bekeken heb ik net daargigantisch veel algemene managementervaring opgedaan.”Offers brengen voor je carrière, daar weet Caroline allesvan. Het glazen plafond daarentegen roept niet meteenpijnlijke herinneringen op. “Tegenwoordig vertrek ik om 7 uur naar Brussel. Met wat meeval ben ik ’s avonds tus-sen 20 en 21 uur opnieuw thuis. Vorig jaar was het stuk-ken erger, je hoort me nu dus zeker niet klagen Mijn zoon-tje is een vroege vogel, zodat ik hem ’s morgens gelukkignog even zie (lacht). En natuurlijk beweeg ik me zeker nuprofessioneel gezien voornamelijk in een mannenwereld,dat klopt, maar zelf heb ik van dat glazen plafond nooitecht last gehad. Wat niet belet dat mijn carrièrekeuze weldegelijk gevolgen had en heeft. Zo zie ik niet in wanneer ikvandaag nog tijd zou vinden voor een tweede kind. Idemdito overigens voor hobby’s. Ik kan alleen maar vaststellendat dit bij mannelijke collega’s soms toch anders ligt. Opdat vlak speelt het klassieke rollenpatroon ons vrouwendus wel degelijk parten. Ik heb net evenveel kansen gehadals anderen, lees mannen, met dezelfde achtergrond ofcompetenties. Alleen was het niet altijd even gemakkelijkof voor de hand liggend om die ook te grijpen.”

Het nut van quota, daar twijfelt ze zelf ook aan. “Ik weetook niet of die wel een oplossing zijn: ze helpen mis-schien wel de klassieke hegemonie – man kiest andere

man voor die functie , omdat dat nueenmaal altijd al zo was – te doorbre-ken. Maar ze hebben ook een perversneveneffect: quota gaan meestal tennadele van wie het best geschikt is vooreen bepaalde functie. Dus zie ik meerheil in promotie aan de bron, gelijkekansen aan de toegang tot de arbeids-markt of tot bepaalde functies. Met ver-plichte quota ben je meestal ook alsvrouw niet echt gebaat. Ik heb het vroe-ger meer dan eens meegemaakt dat ikgetest werd. In de zin van ‘daar zit devleesgeworden positieve discriminatie’,even kijken welk vlees we in de kuiphebben. Tegelijk, en dat is echt welessentieel, pleit ik voor een nog betereomkadering voor vrouwen die echt welcarrière willen maken: flexibele kinder-opvang, vergaderingen op aanvaardbareuren, dat soort dingen. Enkel dan wordthet voor beide partners in een relatiemogelijk om zonder druk van buitenafkeuzes te maken, in functie van huneigen dromen en ambities.” Tekst Filip

Michiels | foto Griet Dekoninck D

“ ‘s Morgens vertrek ik om 7 uur, ‘s avonds ben ik met wat meeval thuis om 21 uur.”

Caroline Ven, kabinetschef premier Van Rompuy: “Quota gaan meestal ten nadele van wie het best geschikt is voor een bepaalde functie. Dus zie ik meer heil in gelijke kansen aan de toegang tot de arbeidsmarkt.”

017_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:27 Pagina 17

Page 20: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Meer dan 25 jaar geleden studeerde Lieve Mostrey afals burgerlijk ingenieur. "Er waren in mijn familienogal wat ingenieurs en in de humaniora had ik eenwiskundeleraar die me in die richting stimuleerde",zegt ze. "Toen ik afstudeerde, was ik als vrouwelijkeingenieur bijna een unicum. Sindsdien is er jammergenoeg nog niet veel veranderd, want ook nu studerener bitter weinig vrouwelijke burgerlijk ingenieurs af."Hoe lastig was de weg naar de top voor LieveMostrey? "Een vrouw is vooral bezig met haar job enwil die goed doen. Een man is meer bezig met zijneigen ambities op lange termijn. Ik wou altijd welopklimmen naar een niveau hoger. Ik heb de grotestappen in mijn carrière kunnen zetten op momentendat ik bazen had die meer openstonden voor 'vrouwe-lijke waarden'. Ik heb in mijn carrière vaak het gevoelgehad dat er als vrouw meer van mij verwacht werddan van een man. Als een vrouw echt wil, kan ze detop bereiken. Alleen betaalt ze daar een veel hogereprijs voor dan een man."

Niet tegen quotaBijna de helft van het personeelsbestand van BNPParibas Fortis is vrouwelijk. 64 procent van de bedien-den zijn vrouwen; 78 procent van de managers zijnmannen. "Het seniormanagement bestaat voor onge-veer 9 procent uit vrouwen", vult Lieve Mostrey aan. Van het elfkoppige Executive Committee is zij de enigevrouw. "We zijn er duidelijk nog niet", zegt ze. "Ik vinddat de hele samenleving er een punt van zou moetenmaken dat vrouwen actiever in de arbeidsmarkt aan-wezig moeten zijn. Er is een tekort aan talent en daarom is het onze plicht om alle talenten te mobili-

seren, ook die van de vrouwen. Onze maatschappijinvesteert trouwens veel in vrouwen. Meer dan dehelft van de studenten aan de universiteit zijn meisjes.Het zou toch jammer zijn als al die hoogopgeleide,afgestudeerde vrouwen hun talent niet voluit zoudenbenutten? Ik ben er trouwens van overtuigd dat onzeondernemingen beter zullen draaien als er meer vrou-wen aan de top komen. Als een onderneming een zodivers mogelijk managementteam heeft, kan dat debesluitvorming alleen maar ten goede komen."Moet de overheid quota invoeren om vrouwen aan detop te krijgen? "Ik geloof niet meer dat het vanzelfgoed komt. Een groot bedrijf houdt bij een promotiealtijd rekening met evenwicht in leeftijd, taal,afkomst… Is het dan zo verkeerd om ook een afwegingnaar geslacht te maken? 'Quota' klinkt verschrikkelijk,maar ik ben er niet tegen. Waarom zou je bedrijvenniet fiscaal kunnen belonen als ze rekening houdenmet het evenwicht in gender op alle niveaus?"

Stoer gebluf bij mannen"De combinatie gezin-carrière is voor een vrouwzwaarder dan voor een man. Je kunt het als vrouwalleen maar maken als je je gezin goed organiseert enbereid bent om te betalen voor hulp. Dat georgani-seer blijft wel in je hoofd spoken en is een extra last.Daar komt bij dat ambitieuze vrouwen vanuit desamenleving vaak impliciet veroordeeld worden,waardoor ze schuldgevoelens krijgen. Ik heb hetgrote geluk gehad dat mijn kinderen goede studentenwaren. Maar stel je eens voor dat je een werkendemoeder bent met kinderen die het op school lastigerhebben. Dan zal je snel te horen krijgen: 'Wat wil je,

“Ik ben ervan overtuigd dat onze ondernemingen beter

zullen draaien met meer vrouwen aan de top.”

2. Lieve Mostrey,chief it & operations officer van BNP Paribas Fortis

van de Canadese vrouwen en 21% van de

Amerikaanse vrouwen bekleedt topma-

nagementfuncties. In Europa en Azië is

dit amper 10%. Japanse vrouwen hebben

het nog moeilijker om in topposities te

geraken: slechts 2 op de 100 Japanse top-

managers zijn vrouwelijk.

25%Azië

Canada

Europa

Japan

Verenigde Staten

10%

25%

10%

2%

21%

VROUWELIJKE TOPMANAGERS IN ...

D Meubels: 94%D Vakantie: 92%D Huis: 91%D Auto: 60%D Consumentenelektronica: 51%

In het gezin

beslist de vrouwover de aankoop van:

Bedrijven die in hun businessmodel de

vrouw als een echte doelgroep beschou-

wen, doen daar hun voordeel mee. De

Zweedse kledingketen H&M speelt in op het

gevoel dat bij vrouwen leeft, dat kledij duur

is. Daarom ontwikkelde H&M een goedko-

pe, trendy kledinglijn die regelmatig wisselt.

8 op 10 werknemers zijn vrouwen. Ook zijn

er onder de 11 leden van de raad van

bestuur 7 vrouwen.

Bedrijven,focus op vrouwen

(bron: Boston Consulting Group, Women Want More, 2009)

018_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:27 Pagina 18

Page 21: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

19VACATURE 10 OKTOBER 2009

q

Lieve Mostrey, chief it & operations officer van BNP Paribas Fortis: “Waarom zou je bedrijven nietfiscaal kunnen belonen als ze rekening houden met het evenwicht in gender op alle niveaus?”

met een moeder die nooit thuis is?'"Zijn er grote verschillen tussen topmannen en –vrouwen?"Vrouwen kunnen beter luisteren naar wat er gezegd wordten voelen de dynamiek van een gebeurtenis sneller aan. Datzorgt er natuurlijk voor dat ze vaak anders oordelen danhun mannelijke collega's. Mannen stellen zichzelf minderin vraag. Veel mannen hebben er geen moeite mee om stoe-re uitspraken te doen over onderwerpen waar ze geen kaasvan gegeten hebben. Een vrouw doet zoiets niet. Die zalzeggen: 'Ik zal dat eens opzoeken en nakijken.' Mannendoorprikken het gebluf van andere mannen niet en reageren

dan met: 'Hoe kan dat nu? Zij weet het niet!' Terwijl dievrouw het misschien wel beter weet. Ik heb mannen somszware statements horen afleggen over dossiers waarvanachteraf bleek dat ze er nauwelijks iets van afwisten. Ik lietme daar vroeger door van de wijs brengen. Nu gebeurt datnog maar zelden."Moet je een haai zijn om het te maken aan de top? "Je moetkunnen incasseren. Crisissen vergroten natuurlijk de compe-titie. Zolang er groei is, kan er veel. Maar in een krimpsce-nario geldt snel de wet van de sterkste. Met die druk moet jeoverweg kunnen." Tekst Jan Stevens | foto Griet Dekoninck D

019_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:27 Pagina 19

Page 22: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

COVERSTORY

Christine Van den Eynde, vicepresident Europe bij Secretary Plus Europe: “Misschien hebben vrouwendoor een gebrek aan ambitie er zelf ook een beetje schuld aan dat ze niet op die topplaatsen zitten.”

De ouders van Christine Van den Eyndewaren hardwerkende ondernemers."Vader en moeder waren dag en nacht inde weer", zegt ze. "Ik denk dat mijnambitie om topmanager te worden daarvandaan komt. Ik heb het later altijdraar gevonden dat mensen 38, of somsmaar 35 uur per week werkten. In dietijd was het normaal dat ik als oudstevan het gezin de verantwoordelijk hadover mijn jongere zusjes. Dat verant-woordelijkheidsgevoel zit er dus echt alvan jongs af aan ingebakken." ChristineVan den Eynde begon haar carrière alsmanagementassistent bij een wervings-en selectiebureau. "Ik raakte er gefasci-neerd door het werk van de consultants.Zij kwamen in contact met de klantenen dat wou ik ook heel graag. Op eenbepaald moment heb ik zelf gevraagd ofik op zoek mocht naar nieuwe klanten.Dat lukte bijzonder goed. Ik heb toeneen hele tijd in de sales gewerkt."

3.Christine Van den Eynde,vicepresident Secretary Plus Europe

In 1995 kreeg ze haar eerste managersfunctie aangebo-den. "Ik was toen helemaal niet op zoek naar een nieu-we job, want ik was best tevreden. Maar ik werd dooriemand gecontacteerd, we zijn beginnen praten en vanhet een kwam het ander."

Christine Van den Eynde werkt nu vijftien jaar bij USGPeople, het moederbedrijf achter Secretary Plus. "Eerstals salesdirecteur voor een andere werkmaatschappijvan de groep, dan als general manager en sinds kort ineen internationale topfunctie als vicepresident Europe.Ik heb nooit het gevoel gehad dat de mannen aan de topme probeerden tegen te houden, integendeel. Ik hebnatuurlijk geluk dat ik terechtgekomen ben in eenbedrijf waar competenties primeren. Vrouwen moetenoppassen dat ze niet nog eens extra de nadruk leggenop dat fameuze 'glazen plafond'." Bestaat het dan niet?"Ik heb er eerlijk gezegd zelf nog niet veel van gemerkt.Ik werk met heel veel vrouwen rondom mij. Ik zie zeer

veel ambitie en intelligentie. Ik ben ervan overtuigd datvrouwen nu evenveel kansen krijgen als mannen. Jemoet die kansen natuurlijk wel grijpen en er ook ietsmee aanvangen."Aan de top van de meeste bedrijven zijn het vaak tochnog steeds de mannen die de plak zwaaien? "Dat is zo,al wil dat niet zeggen dat die functies niet voor vrou-wen toegankelijk zijn. Misschien hebben vrouwendoor een gebrek aan ambitie er zelf ook een beetjeschuld aan dat ze niet op die plaatsen zitten."

Begripvolle manIs een carrière uitbouwen voor een vrouw niet extramoeilijk omdat ze er vaak ook de zorg voor de kinde-ren en voor het huishouden moet bijnemen? "Onzekinderen zijn nu het huis uit, maar ik heb mijn loop-baan nooit voor hen onderbroken. Een carrière in com-binatie met een gezin is vooral een kwestie van orga-nisatie en van het stellen van prioriteiten. Een aantaldingen besteden we uit. Dat moet gewoon. Je kan nietaan de top staan als je je ook nog moet bezighoudenmet wie de strijk zal doen. Mannen aan de top moe-ten een vrouw hebben die begripvol is, maar omge-keerd geldt dat ook. Als ik niet met een verstandige,begripvolle man getrouwd was, had ik deze job nooitkunnen doen. Ik ben soms in één week in drie verschillende landen. Een paar dagen per week ben ikgewoon helemaal niet thuis. Ik beweer niet dat er bijons nooit spanningen zijn, maar door goed te organi-seren, wordt er veel mogelijk. Mijn man werkt alssalesmanager in een groot bedrijf en af en toe zijn weallebei weg. Dan moet er ook voor de hond gezorgdworden. Maar dat zijn kleine praktische zaken diegemakkelijk geregeld kunnen worden. Een vrouw dieer bewust voor kiest om thuis te blijven, de kinderenop te voeden en het huishouden te regelen zodat haarpartner een carrière kan uitbouwen, vind ik trouwensook een topmanager."

Moet je een haai zijn om aan de top te geraken?Christine Van den Eynde: "Helemaal niet. Je moetgoed communiceren en je door bekwame medewer-kers omringen zodat je het overzicht bewaart. Af entoe moet je compromissen sluiten. Ik ken nogal watmannelijke collega's met een grote dosis emotioneleintelligentie. Een bully als baas maakt nu geen enke-le kans meer. Werknemers zijn heel mondig en wil-len met respect behandeld worden. Als leidingge-vende geef je je medewerkers inspraak, want zijmaken een bedrijf groot. Als je hun talent niet totontwikkeling laat komen, bewijs je als manager dehele onderneming een slechte dienst." Tekst Jan Stevens | foto Griet Dekoninck D

BENT U VOORSTANDER VAN QUOTA VOOR MEER VROUWEN IN HET TOPMANAGEMENT?

9 vacature.com/quota

020_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:27 Pagina 20

Page 23: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

21VACATURE 10 OKTOBER 2009 21VACATURE 10 OKTOBER 2009

“Bij Telelinq ben ik verantwoordelijk voor alles wat business development,controlling en processen betreft. Ik woon in Boortmeerbeek en mijn kantoorligt in Aartselaar: door de ochtendfiles doe ik daar drie kwartier over. ’s Avonds ben ik rond 19 uur weer thuis. Alles in totaal werk ik zo’n vijftiguur per week, hoewel mijn vrouw het daar niet mee eens is: volgens haar ishet een pak meer (lacht).”

“Ik ben niet zo’n moderne man, het merendeel van het huishouden valt op deschouders van mijn vrouw. Ik neem vooral de studiebegeleiding van de kin-deren voor mijn rekening. Sinds mijn vrouw een nieuwe job heeft, is er ech-ter veel veranderd. Zij moet nu vroeger de deur uit. Vroeger stond ’s morgensde ontbijttafel gedekt en ’s avonds was het eten klaar. Nu moet ik daar zelfvoor zorgen. Het is wennen, dat geef ik grif toe. Maar ik stel me flexibel op.”

“Concrete afspraken over onze carrières hebben we niet gemaakt: in een goederelatie voel je zoiets zelf aan. Als we enkele maanden verder zijn, zal alles welweer in de plooi vallen. In mijn vrije tijd hou ik van schaken, gitaarspelen, eengoed glas wijn, sportzeilen, tango dansen of eens naar de film gaan. Ik hebniet het gevoel dat ik te weinig tijd heb voor ontspanning. Er zijn vele urenin een dag. In de toekomst deeltijds werken? Geen sprake van, dat is niet aanmij besteed.”

“Half augustus startte ik in mijn nieuwe job als schooldirecteur. Die heeftnogal wat gevolgen voor het huishouden. Het is niet makkelijk voor mijn kin-deren en man. Ik heb altijd mijn werk gepland in functie van de kinderen.Maar die worden ondertussen een jaartje ouder. Ik was voordien docent, waar-bij ik flexibele uren en heel wat mogelijkheid had om thuis te werken. Maar ikkreeg de kans om directeur te worden in een school vlakbij mij thuis. De tijdwas rijp om te zeggen: ik doe het.”

“Sindsdien werk ik alle dagen minstens tien uur. Dat klinkt overdreven, maarhet is echt zo, ook op zondag. Bovendien moet ik op school nu altijd aanwe-zig zijn. Gecombineerd met de drukke baan van mijn echtgenoot, is dat nieteenvoudig. Mijn jongste zoon moet in sneltempo zelfstandig worden: mamaheeft geen tijd meer om boterhammen te smeren. Tot nu toe trok ik de takenin het huishouden naar mij toe. Mijn man is eerder van de oude stempel. Enik deed graag het huishouden op mijn manier. Nu moet de rest van het gezinzijn plan trekken. Maar ik blijf wel degene die alle dagen kookt.”

“Ik vind het maar normaal dat je respect hebt voor de carrière van je partner.Mijn man is ontzettend gedreven, daar heb ik bewondering voor. Ik kon er ookmee van genieten. Maar nu heb ik zelf behoefte om nog dingen te realiseren.Andere leeftijdsgenoten spreken over uitbollen, maar ik ben blijkbaar een laat-bloeier. Ondanks het harde werken, geniet ik ten volle van de euforie over dezenieuwe uitdaging. Het evenwicht vinden we wel terug. Op dit moment is ervooral te weinig tijd om eens iets leuks te doen. Dat is een verwijt dat de kin-deren ons wel eens maken. En daar willen we wat meer ons best voor doen.”

tekst Ann Lemaître | foto Griet Dekoninck D

> 70 uur/week

> Dagelijks

> Ja

> 12 km

> “Minder dan vroeger”

> “Integendeel”

8/10

Meer dan 50 uur/week <

Af en toe <

“Ik ben altijd bereikbaar.” <

30 km <

“Ik werk regelmatig een dagje thuis.” <

“Geen sprake van” <

7,5/10

Checklist:Werkuren

Avond- en weekendwerk

Overuren

Woon-werktraject

Thuiswerk

Minder werken?

Balans-score

DUBBELCHECKvraagt koppels afzonderlijk uit over hoe ze hun carrière en privéleven op elkaar afstemmen

Naam: Maarten Fröberg • Leeftijd: 48Functie: Operations director bij TelelinQKinderen: Twee zonen van 14 en 19 jaar

Naam: Nadine Vandendriessche • Leeftijd: 50 Functie: Schooldirecteur KTA Wollemarkt, Mechelen

“Ik ben niet zo’n moderne man” “Mama heeft geen tijd meer omboterhammen te smeren”

021_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:37 Pagina 21

Page 24: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

SUCCESTAPES

prototype geworden; niemand heeft ooit zoiets gezien.Het besturingssysteem is volledig vanop afstand bedien-baar; ik kan de boot rustig besturen terwijl ik op het ach-terdek lig te zonnen.”

Na anderhalf jaar zwoegen groeide haar opvallende cre-atie in ijltempo uit tot een populaire stek voor hippefeestjes, fotoshoots, modeshows en andere bedrijfsvoor-stellingen. Over het totale prijskaartje houdt ze zich lie-ver op de vlakte. “Veel te duur, laat het ons daar maar ophouden”, klinkt het. Om toch een idee te geven: wie de‘O’ de Squisito een dagje wil huren, betaalt 3.000 euro.Lang niet slecht dus als extra bron van inkomsten, alwas het Leen daar aanvankelijk helemaal niet om tedoen. “Ik verblijf hier al enkele jaren in een riant appar-tement in het Fairmont Hotel. Mooi en met een schitte-rend uitzicht op de Arabische Golf, maar ik snak er naarbuitenlucht. Die hoopte ik te vinden in een optrekje ophet water. Helaas, toen de boot goed en wel klaar was,kreeg ik te horen dat het hier in Dubai niet toegestaan isom permanent op het water te wonen. Ik was dus welgenoodzaakt er een andere bestemming voor te vinden.”

Op zoek naar geluk in DubaiHet was een wrede speling van het lot die Leen acht jaar

geleden naar het Midden-Oosten dreef. Begin 2000vroeg haar vriend Frank haar in Dubai ten huwelijk. Alsepiloog bij een onvergetelijke trip rond de wereld. Ampereen maand later zeeg Frank in elkaar, geveld door eenhersenbloeding. Op 14 februari overleed hij. “Mijnwereld stortte in. En Dubai, dat was voor mij de plekwaar ik de gelukkigste dag van mijn leven had beleefd.De herinnering daaraan bleef na de dood van Frank alseen wervelstorm door mijn hoofd razen. Exact een jaarnadat we samen voor het eerst richting Dubai vertrokkenwaren, heb ik mijn koffers gepakt en ben ik vertrokken.Zomaar, zonder plan, zonder vooruitzichten, en dat ter-wijl ik in België een eigen architectenbureau had. Dateerste jaar in Dubai heb ik echt afgezien. Ik kende nie-mand, kon mijn verdriet met niemand delen en leefdesoms wekenlang als een zombie. Pas na enkele maandenvoelde ik me sterk genoeg om de draad van mijn levenweer op te nemen en ben ik hier en daar mijn dienstengaan aanbieden als freelancer. Ik had al vlug door dat datmijn ding niet was en besloot in Dubai een eigen archi-tectenbureau op te richten. De eerste maanden heb ikvanuit mijn eigen appartementje gewerkt, maar dat bleekniet toegestaan. Daarop ben ik op zoek gegaan naar eenbescheiden pand om mijn bedrijfje onder te brengen. Datlijkt voor de hand te liggen, maar dat is het allesbehalve.

Dubai Creek, een soort kanaal datDubai stad netjes doormidden snijdt,ligt er opvallend rustig bij, al is dat bijeen temperatuur die vlotjes de veertiggraden overschrijdt niet zo verwonder-lijk. Pal voor ons, als een oogverblin-dend wit anachronisme te midden vande verweerde houten, traditioneelArabische dhows, rijst de ‘O’ DeSquisito uit het water op. Half boot,half huis, maar vooral een opvallendesymfonie van grote glaspartijen, eenglanzend witte romp en een minimalis-tisch interieur. Droom, levenswerk envisitekaartje van de Belgische binnen-huisarchitecte Leen Vandaele. “Toen ikhier enkele jaren geleden mijn zelfgete-kende plannen voor een ultramodernboothuis voorstelde, verklaarde halfDubai me gek. Aanvankelijk vond ikniemand bereid om eraan te beginnen.Voor de bouw klopte ik aan bij tal vanscheepswerven buiten Dubai; nagenoegalle materialen liet ik uit Europa over-vliegen. Het is natuurlijk een echt

2 Acht jaar geleden vertrok Leen Vandaele naar Dubai, overmand door verdriet na de plotse dood van haar echtgenoot.Een jaar lang zag ze er zwarte sneeuw, maar vandaag is de Vlaamse binnenhuisarchitecte er kind aan huis bij de aller-rijksten van het golfstaatje.

q

Leen Vandaele, succesvolle Belgische binnenhuisarchitecte in Dubai: “Buitenlandse arbeiders leven ver van de glitter en deglamour waarmee Dubai doorgaans geassocieerd wordt. Ik ken Indiërs die werken voor een maandloon van nog geen 200 euro.”

Belgische toparchitecte Leen Vandaele richt interieurs in van sjeiks en dure hotels in het Midden-Oosten

Kind aan huis bij de sjeiksin het Midden-Oosten

022_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:33 Pagina 22

Page 25: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

023_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:37 Pagina 23

Page 26: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

SUCCESTAPES

Dubai is peperduur, vastgoed is zo goedals onbetaalbaar.”

Begin er maar aan: vrouw, buitenlanderen alleenstaand, in een land waar heelwat mannen een vrouw amper zienstaan en waar het latente racisme tegen-over niet-Arabieren soms stuitende vor-men aanneemt. “Ik had één gigantischvoordeel”, blikt Leen terug. “Toen ik 27was, ben ik helemaal in mijn eentje naarSaoedi-Arabië vertrokken. Daar heb ikheel veel geleerd over de Arabische cul-tuur, en die ervaring is me hier bijzon-der goed van pas gekomen. Bovendienben ik grootgebracht in een traditioneelgezin met acht kinderen. Strenge regelsen een groot aanpassingsvermogenwaren me dus niet vreemd, en ik benook niet bepaald het type dat vlug revol-teert. Anders hou je het hier geen tweemaanden vol en kan je het als vrouwwel vergeten ooit het nodige respect af tedwingen.”

Het scheelde geen haar of Leens inter-nationale carrière zat er op nog voor zegoed en wel begonnen was. “Die dag zalik nooit vergeten. Ik werkte nog nietoverdreven lang als architecte, toen ikvia een tussenpersoon in contact kwammet een Egyptenaar. Hij moest eengroot project aansturen in Saoedi-

q Arabië en was op zoek naar een geschikte binnenhuisar-chitect. Plaats van afspraak: een grote designbeurs inMilaan. Toen ik me aan de man, een beer van een vent,voorstelde, bekeek hij me van top tot teen, draaide zichom en wandelde rustig weg. ‘Jij bent een vrouw, daar kanik geen zaken mee doen’, klonk het. Ik wist aanvankelijkniet waar ik het had en liep achter hem aan, terwijl ikhem smeekte mij een kans te geven. Pas enkele beurshal-len verderop slaagde ik erin hem te overtuigen. Drieweken later moest ik een ontwerp voorstellen voor deinrichting van een gigantisch Arabisch paleis. Ik ben alseen gek aan de slag gegaan, stuurde hem alles op, enenkele weken later rinkelde de telefoon. ‘Jouw projectheeft het gehaald’, kreeg ik te horen, ‘maar dat maakt hetvoor mij alleen maar erger. Jij bent immers een vrouw,hoe moet ik dit nu in hemelsnaam verkopen?’ Enkeleweken later herhaalde dit scenario zich in Saoedi-Arabië.Mijn Egyptenaar, intussen een goede vriend, had nogvlug een sluier en een zwart gewaad voor me gekocht,maar toen ik voorgesteld werd aan de opdrachtgevers vielde mond van al die mannen wagenwijd open van verba-zing: een vrouw, hoe was het mogelijk? Nu, uiteindelijkis het daar allemaal heel goed afgelopen, maar zonder dieleerschool zat ik hier vandaag wellicht niet.”

Aan de slag voor koninklijke familieIn Dubai ging de bal definitief aan het rollen toenLeen gecontacteerd werd door een vrouw uit de fami-lie van de lokale emir. “Op een mooie dag kreeg ikeen telefoontje van een van haar medewerksters. Zijhad ergens gelezen dat ik een bepaald meubelmerk inDubai invoerde en dat had blijkbaar haar interessegewekt. ‘Of we elkaar eens konden ontmoeten voor

een babbel?’, vroeg ze. Doodzenuwachtig was ik diedag. Zij zat daar maar en luisterde vooral. Op heteinde van de ontmoeting kreeg ik te horen dat ze megraag nog eens wilde ontmoeten. Amper twee dagenlater hing ze zelf aan de telefoon om een lunchaf-spraak te maken. Het werd een memorabele lunch:van twee tot acht. Sindsdien zijn we bevriend, en zijheeft hier intussen al heel wat deuren voor mij geo-pend. Zo heb ik bijvoorbeeld het restaurant van hetWorld Trade Center hier volledig mogen herinrichten,een unicum voor een niet-moslimvrouw in een mos-limland.”

Met haar bedrijfje Squisito, intussen goed voor eentiental medewerkers, wedt Leen vandaag resoluut opmeerdere paarden. “Ik vertegenwoordig onder meereen aantal Belgische producenten van interieurinrich-ting, stoffen en wandbekleding. Er wonen hier heelkapitaalkrachtige mensen, en dat lokt natuurlijk bui-tenlanders met een goede neus voor zaken.Aanvankelijk had ik het bijzonder lastig met die con-currentie, maar intussen heb ik gemerkt dat er opkwalitatief vlak een gat in de markt was. Daar ben ikingedoken. Intussen heeft mijn werkterrein zich uitge-breid naar een aantal andere landen in het Midden-Oosten. Zo ben ik nu bijvoorbeeld aan de slag voor dekoninklijke familie van Koeweit, die me een groot pro-ject in Londen toegewezen heeft.” De voorbije jarenlegde Leen zich almaar meer toe op de lucratievehotelscène in Dubai. “We hebben een aantal grotehotels aangekleed of heringericht, zowel hier als inAbu Dhabi. Dat gaat van een volledige make-over totde inrichting van enkele suites en de hotellobby. Ik

“Lokale klanten komen nooit hun afsprakenna, maar zijn bijzonder veeleisend. Dat maakthet voor buitenlanders lastig werken.”LEEN VANDAELE, BINNENHUISARCHITECTE IN DUBAI

024_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:38 Pagina 24

Page 27: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

25VACATURE 10 OKTOBER 2009

Dubai in 5 cijfers

300.000van de 1,5 miljoen inwoners van het kleine stadsstaatjezijn emirati. De rest van de bevolking bestaat uit expatsen goedkope arbeidskrachten uit India, Pakistan en hetVerre Oosten.

95Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde ArabischeEmiraten, telt 95 procent van de oliereserves en gene-reert op haar eentje de helft van het bruto binnenlandsproduct van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubaibeschikt over weinig olievoorraden, het haalt zijn inkom-sten uit (zaken)toerisme en de vastgoedmarkt.

818meter, zo hoog is de de Burj Dubai wolkenkrabber, hétsymbool van de sky is the limit-sfeer die Dubai kenmerk-te, tot de economische crisis ook daar keihard toesloeg.

60 De waarde van de villa’s en appartementen op PalmIsland slonk met 60 procent in een paar maand tijd.Analisten voorspellen een algemene daling van de vast-goedwaarde in Dubai van 50 procent.

200euro, het maandsalaris van Indiase arbeiders in debouwsector. Velen verdienen nog minder.

werk met exclusieve stoffen en materialen, en datheeft uiteraard zijn prijs.” “Last but not least is er natuurlijk nog de ‘O’ DeSquisito, die ik verhuur voor allerlei speciale evenemen-ten. Dat gaat van modeshows over filmopnames tot eenexclusieve presentatie van diamantreus De Beers. Ik zouhem nog veel meer kunnen verhuren dan vandaag al hetgeval is, maar ik ben daar heel selectief in. Zo had ik ooiteen Rus die me schandalig veel geld bood voor eenprivéfeestje op de boot. Nu weet ik intussen wel waardat soort feestjes meestal op uitdraait, en dus heb ikgeweigerd. Je mag niet vergeten dat ik tussen de botenvan de lokale sjeiks aangemeerd ligt. Eén misstap kanvoldoende zijn om mijn business en toekomst hier vaar-wel te zwaaien.”

Oppervlakkig levenWerken en leven in Dubai, het vergt nogal wat mentaleelasticiteit. “Dit land zit boordevol verrassingen, en dewetgeving en het verwachtingspatroon veranderen evensnel als het weer in België. Wie daar niet mee omkan,blijft hier beter weg. In Dubai heb je niets zelf in dehand; braaf en gehoorzaam zijn, daar komt het op aan.Ik herinner me nog goed hoe ik twee jaar geleden terug-kwam na een verblijf in België. Ik sla een lokale krantopen en lees daar tot mijn verbazing dat het weekeindvoortaan niet meer op donderdag en vrijdag maar wel opvrijdag en zaterdag zal vallen. Zomaar. Je past je aan enslikt af en toe eens, of je vertrekt hier, zo eenvoudig ligtdat. En dat geldt net zo goed voor de business. Lokaleklanten komen nooit hun afspraken na, maar tonen zichtegelijk bijzonder veeleisend. Dat maakt het hier voorbuitenlanders vaak heel lastig werken.”

“Wat me hier nog het meest irriteert isde oppervlakkigheid van het leven, ende wijze waarop de buitenlandse arbei-ders hier behandeld worden. Zij levenver van de glitter en de glamour waar-mee Dubai doorgaans geassocieerdwordt, en nu het wat minder gaat, delenzij als eersten in de klappen. In hetgebouw waar mijn bedrijf gevestigd is,ken ik Indiërs die werken voor eenmaandloon van nog geen 200 euro.Probeer daar maar eens mee rond tekomen in Dubai, terwijl de familie inIndia op het einde van de maandnatuurlijk ook wat centen verwacht.Veel van die arbeiders houden op heteinde van de maand geen geld meerover om eten te kopen. Ik trakteer hendan wel eens op een maaltijd naarkeuze, al blijft dat een druppel op eenhete plaat. Twee jaar geleden ben ikhier ernstig ziek geworden. Toen had ikvoor mezelf uitgemaakt ermee te kap-pen. Uiteindelijk waren het mijn mede-werkers - Filipijnen, Iraniërs, noemmaar op - die me over de streep getrok-ken hebben om door te gaan. Ik kreeghet niet over mijn hart om hen in desteek te laten. Toch sluit ik zeker niet uitdat ik het hier vroeg of laat definitief voorbekeken hou. De verkeersdrukte, destress, het lawaai: dit land vreet aan je.”tekst Filip Michiels, Dubai | foto Isabel Pousset D

‘O’ De Squisito, zo heet dit visitekaartje van de Belgische binnenhuisarchitecte Leen Vandaele. “Half Dubai verklaarde me gek toen ik de plannen van dit boothuis voorstelde.”

025_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:38 Pagina 25

Page 28: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

“Het is te vroeg om ogenblik waarop de erg gunstige CO2- en schrootpremietot schroot worden herleid.

Economische werkloosheidIn de voormalige mijnprovincie is het lang niet allemaalkommer en kwel. Telenet opende deze zomer een call-center in Sint-Truiden waar sindsdien 92 nieuwe werk-nemers aan de slag zijn. De telecomoperator was al eentijdje van plan om zelf meer callcenters op te richten.Het had gemerkt dat eigen callcenters een hogere klan-tentevredenheid opleveren dan deze die via outsourcingde klantendienst voor Telenet verzorgen. Dat Sint-Truiden werd uitgekozen is niet enkel te danken aan devlotte bereikbaarheid. Het is in de eerste plaats een regiodie kampt met een hoge werkloosheid. “In Limburg zijner momenteel voldoende rekruteringsmogelijkheden”,zegt Jorgen Vranken, sourcing&development managerbij Telenet. “Bovendien zijn we op zoek naar een zogroot mogelijke regionale spreiding van onze medewer-kers. In Sint-Truiden hadden we specifiek medewerkersvoor ogen die dichtbij huis willen werken en die zichmet het openbaar vervoer verplaatsen.”Telenet levert producten waar consumenten tegenwoor-dig niet graag meer op besparen. Bedrijven in anderesectoren hebben het veel lastiger om de verkoop op peilte houden. Laat staan dat ze nieuwe werknemers zou-den kunnen aanwerven. Om haar leden de crisis te hel-

pen overleven, organiseerde Voka Limburg een aantalsessies waarin werd uitgelegd hoe er kon wordenbespaard op loonkosten zonder mensen te ontslaan.“Veel bedrijven hebben gekozen voor arbeidsduurver-mindering of economische werkloosheid”, zegt Leten.Zoals Vaessen Industries, het bedrijf van de flamboyan-te ceo Jos Vaessen, dat dit jaar genomineerd is voor detitel ‘Onderneming van het Jaar’. “In België zijn de per-soneelskosten heel zwaar om dragen”, zegt Vaessen.“Maar daar staat tegenover dat je in mindere periodesuitvoerig gebruik kan maken van de economische werk-loosheid. We hebben daar het afgelopen jaar veelvuldignaar teruggegrepen. Het gevolg daarvan is dat erondanks een omzetverlies van bijna 20 procent en opeen totaal van 1.250 werknemers nog maar twaalf ont-slagen zijn gevallen.”

Tweede ontslagronde?Voka-topman Leten waarschuwt wel voor de fragielefase waarin veel Limburgse ondernemingen zichmomenteel bevinden. “Puur economisch gesproken zijner veel bedrijven die, vooral in het voorjaar, hun werkne-mers te lang gehouden hebben. Ze konden dat doendankzij de economische werkloosheid, maar ook doorandere gunstige overheidsmaatregelen, zoals het uitstelvan de belastingsinningen, en door zelf diep in hunreserves te tasten. Het nadeel daarvan is dat ze nu nog

2 De wereldwijde crisis slaat diepe wonden, ook in Limburg en Antwerpen. Maar sommige bedrijven weten het hoofdwonderwel boven water te houden. Hier en daar is er zelfs eentje die de recessie enkel kent van ‘horen zeggen’.

REGIOREEKSLIMBURG EN ANTWERPEN

Op zoek naar lichtpunten in onze provincies Deel 1: Limburg en Antwerpen

In Limburg geldt al lang een vaste regel.“Als het goed gaat in Vlaanderen enBelgië, gaat het beter in Limburg. Maarals het slecht gaat, doen wij het nogslechter”, zegt Johann Leten, gedele-geerd bestuurder van Voka Limburg. Demeest oostelijke Vlaamse provincie iszeer exportgericht. Liefst 77 procent vande productie is bestemd voor het buiten-land. “De laatste tijd hebben we defysionomie van ons bedrijfsleven welenigzins kunnen veranderen”, zegtLeten. “Daardoor hadden we gehooptdat we iets resistenter zouden zijn tegeneen grote crisis. Helaas is dat niet geble-ken.” De Limburgse conjunctuurcurvemaakte het voorbije jaar een bijzonderdiepe duik. “Sinds we met onze con-junctuurbarometer gestart zijn achttienjaar geleden, hebben nog nooit zo’ngrote achteruitgang beleefd”, weetLeten. Vooral de automobiel- en delogistieke sector zijn zwaar getroffen.Het goede nieuws voor Limburg is datde autoverkoop de voorbije maandenweer aan het aantrekken is, al houdenveel analisten hun hart vast voor het

026_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:54 Pagina 26

Page 29: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

De Limburgse conjunctuurcurve maakte het voorbije jaar een bijzonder diepe duik.Veel ondernemingen zitten nog steeds op hun tandvlees.

27VACATURE 27 OKTOBER 2009

te zegevieren”altijd op hun tandvlees zitten. Als de economie nog eensserieus zou sputteren, wat velen vrezen, zouden er weleens serieus veel ontslagen kunnen volgen.”Vaessen ontkent dat dat het geval is in zijn bedrijven.“Het is te vroeg om te zegevieren, maar we hebben dezwaarste periode toch achter de rug. Ik zie zelfs positie-ve effecten van de crisis. Een jaar geleden, toen de crisisin volle hevigheid uitbarstte, hebben we kordaat beslistom te besparen waar we konden, behalve in twee afde-lingen: de verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Dieeerste omdat het natuurlijk helpt om je producten aande man te brengen, die laatste omdat we weten dat nieu-we producten voor een extra omzet zorgen.” Grete Remen, wier groothandel in gespecialiseerde voe-ding Damhert vorig jaar door Unizo werd uitgeroepentot kmo van het jaar, onderschrijft dat laatste niet hele-maal. “Als we iets nieuws willen lanceren, merken wewel dat de consument momenteel sneller teruggrijptnaar vertrouwde producten.” Maar ook voor Remen isdat geen argument om te stoppen met innovaties. “Voorhet overige hebben wij eigenlijk geen last van de crisis.We zitten in een nichemarkt. Mensen die ziek zijn ofmoeten diëten, stoppen niet met onze producten tekopen vanwege de crisis. Bovendien zijn we een kmo enkunnen we ons sneller aanpassen aan wisselendeomstandigheden. Onze medewerkers moeten natuurlijkscherp staan, net zoals de bedrijfsleiding. Maar we kun-

nen nog altijd mensen aanwerven, dus dat valt allemaalbijzonder goed mee.”

HET LIMBURGS RAPPORT

Ondanks behoorlijk wat positieve signalen –een ceo vaneen groot Limburgs internationaal bedrijf wilde zelfsniet aan het woord komen omdat hij de voorbije maan-den iets te vaak geroemd was omwille van zijn goederesultaten!- heeft Limburg het lastiger dan de rest vanVlaanderen. De werkloosheid lag in augustus 2009 1,8procent hoger dan diezelfde maand vorig jaar en volgensVoka-ceo Johann Leten zal ze de komende maandennog toenemen. Dat er in de conjunctuurbarometer voorhet eerst sinds 2007 een positieve knik merkbaar is vooreind dit jaar, stemt hem dan weer tevreden.

Mannen 7,8% (+2,50) 7,3% (+1,85)

Vrouwen 10,2% (+0,85)8,6% (+0,77)

Totaal 8,9% (+1,76)7,9% (+1,36)

Limburg Vlaanderen

Werkloosheidscijfer augustus 2009 (vergeleken met augustus 2008)

q

027_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:55 Pagina 27

Page 30: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

REGIOREEKSLIMBURG EN ANTWERPEN

Net als in de rest van het land hangen ook in de provin-cie Antwerpen al geruime tijd donkere economische wol-ken. Toch verwachten de meeste ondernemers opklarin-gen voor volgend jaar. Hier en daar zorgt nu al een enkelbedrijf voor iets mooier weer. In de zwaar getroffen auto-mobielsector zijn er bedrijven, zoals bijvoorbeeldCardoen, die nog nooit zo goed geboerd hebben als hetvoorbije jaar. Ook volgens een Mechelse Voka-peiling bij1.200 leden verwachten de meeste ondernemers dat hetvolgend jaar op economisch vlak beter zal gaan. JensJoossens: “Slechts 10 procent van de deelnemers aan deenquête meent dat het economisch landschap volgendjaar zal verslechteren. Daartegenover staat dat bijna 60procent van de Mechelse ondernemers groei verwacht inzijn bedrijf, mét omzetstijging en aanwervingen.”Een belangrijke motor voor de provincie is de Antwerpsehaven maar daar is de storm nog niet gaan liggen. Degoederenoverslag daalde in de haven tijdens de eerstejaarhelft met 20 procent. Carl Van Dyck, directeur van werkgeversorganisatieVKW ziet ook hier en daar een lichtpuntje. “De werk-loosheidscijfers in de arrondissementen zijn slecht enzullen waarschijnlijk nog stijgen maar tussen de velenieuwsberichten met x aantal ontslagen duikt af en toetoch ook een bericht op waarin een bedrijf een behoorlijkaantal aanwervingen aankondigt, zoals onlangs bijvoor-beeld bij Sitel in Geel.”In dit callcenter kunnen op korte termijn zestig extramensen aan de slag. Annemie Kinoo, contact centermanager bij Sitel in Geel: “Door de crisis gaan bedrijvenmeer activiteiten outsourcen. Bedrijven willen efficiënterwerken om kosten te besparen en daar kunnen bijvoor-beeld callcenters als het onze een belangrijke rol in spelen.”

Sectoren die het in de hele provincie Antwerpen moeilijkhadden de voorbije maanden zijn transport en logistiek,toeleveranciers naar autofabrikanten, de financiële sector,producenten van luxegoederen, de vastgoedmarkt en deinterimsector. Maar veralgemenen is gevaarlijk. Kijk

maar naar autoverkoper Cardoen. De goedkopere auto’sliggen goed in de markt bij de consument. Gevolg? Eenomzetgroei van 50 procent het voorbije jaar. “Natuurlijkzit de crisis er voor iets tussen waardoor de mensenprijsbewuster gaan kopen. Maar daar komt ook eeninnovatieve marketing bij kijken.” Karel Cardoen, de gedelegeerd bestuurder, verwijst daar-mee naar de opvallende marketingacties die zijn bedrijfhet voorbije jaar lanceerde. “De actie waarbij je één autokocht en een tweede gratis kreeg, viel natuurlijk erg op.Net als de recyclagepremie van 5.000 euro die we nuaanbieden bij de aankoop van een nieuwe auto.”

Maar ook in transport en logistiek zijn er spelers die blij-ven geloven in de toekomst én blijven aanwerven. ZoalsVan Dievel uit Mechelen, ‘transporteur van het jaar2009’. Managing director Louis De Wael: “Je moet blij-ven investeren in je wagenpark en software om klaar testaan wanneer het opnieuw economisch beter gaat.Bovendien werven we verder aan. Tot voor de crisis washet moeilijker om in deze sector geschikt personeel tevinden. Nu hebben we meer keuze. Het voorbije jaar pas-seerden hier 500 sollicitanten. Er is ook redelijk wat ver-loop in deze sector waardoor we continu mensen moetenvervangen.”

Voorzichtig herstel in interimNet als de automobielsector en transport en logistiek isook de interimwereld erg crisisgevoelig. De sector deeltals eerste in de klappen, maar een lente in de uitzendsec-tor kondigt meestal bredere opklaringen in de hele eco-

Jobs in Limburgen Antwerpen

vindt u vanaf pagina p39

q

028_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:55 Pagina 28

Page 31: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

29VACATURE 10 OKTOBER 2009

DISCUSSIEER OP

vacature.com/premieLEES ZE OP

vacature.com/telewerken

DEZE WEEK OP VACATURE.COM

DISCUSSIEER OP

vacature.com/politici

"Ik wil tijdkrediet nemen. Klopt het dat ik recht heb op een aanmoedigingspremie?"

IN DE KIJKER

Verdienenpolitici teveel?

VACATURE.COM GEEFT ADVIES

10 tips voor telewerkers

VRAAG EN ANTWOORD

nomie aan. Het uitzendbureau Ritmo werd onlangs ver-kozen tot excellentste onderneming van Antwerpen.Christel Van den Bossche, marketingmanager bij Ritmo:“Naast een instroom van medewerkers is er nu ook eenduidelijke uitstroom begonnen. Onze outplacement-service helpt bedrijven die met ontslagen geconfronteerdworden.” Volgens haar is de grote terugval gestabiliseerd.“We zien voorzichtige signalen van beterschap. We heb-ben meer gesprekken met nieuwe klanten, die zich voor-bereiden op het moment dat de economie terug aantrekten ze volop arbeidskrachten zullen nodig hebben. Op diemanier weten ze perfect wie ze kunnen bellen als hetzover is.”

Soms is het in deze tijden al een overwinning als je je per-soneelbestand op peil kan houden. Dat ondervond men bijde Human Interface Group in Mechelen, dat onder meervia handleidingen technologie gebruiksvriendelijk maakt.“We hebben een zestigtal werknemers. Het is een bewuste

keuze om al onze medewerkers in dienst te houden. Omdatwe in een groeiscenario zaten, ben ik ervan overtuigd datwe onmiddellijk opnieuw zullen kunnen aanwerven zodrade economie opnieuw aantrekt. Alleen heb ik geen glazenbol om dat moment te voorspellen. Intussen zetten we ergin op competentiemanagement om ons personeelbestandop peil te houden”, zegt bedrijfsleidster Christel De Haes.

HET ANTWERPS RAPPORTAlgemeen geven de naakte cijfers aan dat het in de Kempenen in het arrondissement Mechelen beter, of minder slecht,gaat dan in het arrondissement Antwerpen. Dat het werk-loosheidspercentage in de provincie Antwerpen met 9,3procent boven het Vlaamse gemiddelde zit (7,90%) is vol-ledig op rekening te schrijven van het arrondissementAntwerpen. Zowel het arrondissement Turnhout (7.6%)en het arrondissement Mechelen (7,6%) zitten onder hetVlaamse gemiddelde.tekst Hannes Cattebeke en Bart Declerck| foto Griet Dekoninck D

De haven is een belangrijke motor voor de provincie Antwerpen. Jammer genoegdaalde de goederenoverslag tijdens de eerste jaarhelft met 20 procent.

029_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:55 Pagina 29

Page 32: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

GLOBETROTTER praat met expats in België

“Brussel is onze thuis, Mauritius ons vakantieparadijs”

“Ik wou in geen geval huisvrouw worden, toen ikin 2006 met mijn man van Mauritius naar Belgiëverhuisde omdat hij hier een job in audit enaccounting kreeg aangeboden. Ik werkte een tijd-lang als administratieve kracht voor zijn bedrijf,tot ik - na een cursus Nederlands – een job vondbij Atos Origin. Belgen vragen ons altijd waaromwe een zonovergoten eiland verlieten om hier-heen te komen. Ik denk dat we een uitdagingzochten en mensen wilden leren kennen. In som-mige opzichten is Mauritius het paradijs. Opandere dagen voelde het als een piepklein eiland,verloren in een grote oceaan.”“Ik werk bij nu bij de telecomtak van Atos Origin,waar ik it-projecten voor klanten coördineer endagelijks in contact sta met het management.Mijn directe collega’s zijn bijna allemaal mannen.Natuurlijk merk je het wanneer je als enige vrouween vergaderzaal binnenstapt, maar dat stoort mijniet. Ik heb nooit het gevoel dat ik anders wordbehandeld als vrouw of als buitenlandse.” “Mijn opleiding in Mauritius bereidde mij inhou-delijk uitstekend voor op mijn functie. We hebbenhet Britse schoolsysteem en leren verplicht

Engels en Frans; mijn moedertaal is Creools. Ikkoos er zelfs nog een taal bij: Urdu. Mauritius isdan wel maar vijftig kilometer in doorsnede, hetis een heuse smeltkroes van culturen.”“Voor ons lijkt België groot. Ik vind het fantas-tisch dat je hier tweehonderd kilometer kunt rij-den zonder een absolute grens tegen te komen.Tegelijkertijd missen we de zee. Op Mauritiusgingen we regelmatig vissen - al dan niet om devangst daarna op te eten – wat aan de Belgischekust minder gemakkelijk is. Ook de kleur van hetwater en de schelpen op het strand zijn anders.Daar staat tegenover dat we nu weekendtripsmaken in heel Europa.”“Op dagen dat het weer meevalt, zou ik best voor-goed in België willen blijven. Ik voel mij heelgemotiveerd in mijn job omdat mijn relatie metmijn leidinggevenden bijzonder open is. We heb-ben regelmatig informele lunches en dat vind ikleuk. Geleidelijk krijgen mijn man en ik hetBelgische perspectief: we beschouwen Brussel alseen goede thuis om te wonen en te werken enMauritius als een vakantieparadijs.”tekst Barbara De Munnynck | foto Tiny Bogaerts D

Verliest u loon als u te laatbent wegens een trein-staking?

Vraag: Een tijdje geleden kwam ik enkele uren te laat op hetwerk wegens een treinstaking. Mijn baas weigert mijnvolledig loon voor die dag te betalen. Kan dat?

Antwoord: Als u te laat of zelfs helemaal niet op uw werk aankomtis uw werkgever toch verplicht om een dagloon uit tebetalen. Dat u niet of slechts een beperkt aantal urenaanwezig was, speelt hierbij geen enkele rol. Maar vol-gende vier voorwaarden moeten wel vervuld zijn:

> 1. U moet zich normaal naar het werk begeven, duseen weg nemen waarlangs u redelijkerwijze op uwbestemming kan komen. Het moet ook een norma-le arbeidsdag zijn. Als u zich in een verstrooide buiop het werk aanbiedt, terwijl u wel degelijk voorafverwittigd was dat er die dag niet gewerkt moestworden (bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid), danheeft u geen recht op een gewaarborgd dagloon.

> 2. U moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat uvertrekt. U moet dus lichamelijk en geestelijkbekwaam zijn om normale arbeid te verrichten.

> 3. De oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet dewerknemer overkomen op de weg naar het werk.Treinstaking, file, sneeuwval, autopech zijn alle-maal geldige redenen zolang het maar op de wegnaar het werk is. Maar als u zich bijvoorbeeld over-slaapt, heeft u die dag geen recht op loon.

> 4. De oorzaak van de vertraging of afwezigheid is onaf-hankelijk van de wil van de werknemer. U moet dusal het mogelijke doen om toch op tijd op het werkte geraken. De werkgever kan nagaan of u wel vol-doende inspanningen heeft geleverd om het werk tebereiken. Hierbij moet hij uiteraard rekening hou-den met alle omstandigheden en voorwaarden. Zozal u uw privéwagen die u normaal niet gebruiktom op het werk te geraken, wel van stal moetenhalen indien u geen ander vervoermiddel kuntgebruiken.

Heeft u aan deze voorwaarden voldaan, dan heeft u rechtop een dagloon en mag uw baas uw loon niet weigeren.tekst Jan Vanthournout (met medewerking van SD Worx) D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/rechtShameema Jeetoo, Mauritiaanse in België: “Ik vind het fantastisch dat je hier tweehonderd kilometerkunt rijden zonder een absolute grens tegen te komen.”

D Naam: Shameema Jeetoo D Leeftijd: 27 D Afkomstig uit: Mauritius D Woont in:

Brussel D Werkte eerder in: Mauritius D Beroep: Project office coordinator, bij

Atos Origin, een it-services en consultingbedrijf. D

OVERWERK

030_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:35 Pagina 30

Page 33: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

31VACATURE 10 OKTOBER 2009COLUMN

An Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

Vanmorgen hing er in de keuken eenansichtkaart op de deur. Van de baas.Die is weg naar IJsland. Voor drieweken. De baas houdt nu eenmaal nietvan populair gewemel in de zomer. Hij gaat liever naar het noorden, los vanhet hoogseizoen. Zo komt het dat debaas nu pas op vakantie is terwijl wij eral heel lang opnieuw aan toe zijn.

Over Blue Lagoon had hij ons al voorzijn vertrek verteld. Bleu Lagoon is eendampende brobbelpoel in de vulkani-sche oksel van Reykjavik. Bláa Lóni?zeggen ze daar. En in de cafetaria kun jeyoghurt met bláa bessen bestellen.Schijnt feeëriek te zijn allemaal. Of tochzolang je er de baas en zijn zwembroeker van af denkt. Geen mens wil zichinbeelden hoe de baas in het warmewater van Blue Lagoon ronddrijft. Met alleen zijn natte krullen en zijningegroeide teennagels in de openlucht.

Bovendien was niemand gediend van de poëzie vande baas. De grootse schoonheid van de natuur incombinatie met de kleine mens op een rood schip, zoplatgetrapt hadden wij het al een tijdje niet meerbekeken. Komt bij dat wij de bewondering voor hetgrootste zoogdier ter wereld nooit helemaal goed hebben begrepen. Want hoeveel kubiek een walvis lostbij een louter kleine boodschap, dat vertellen de gidsen van de walvissafari er nooit bij natuurlijk. Nee, over de stoelgang van een walvis wordt met geenwoord gerept. Anders had de baas wel geweten dat hijmet de rode de boot op de schuimkoppen van de drieopgemerkte walvissen voer. Hoe lyrisch kan een mensdaarvan worden. En dan mag de baas nog van gelukspreken dat walvissen wel zo netjes zijn om zich voornamelijk vloeibaar te ontlasten. Hij had zich deaverij van de walvisboot niet kunnen voorstellen. En de ellendige vakantiegroeten zouden het nooitgehaald hebben tot op de deur van de keuken. D

“Niemand wasgediend van dede poëzie van de baas”

Laat staan dat we willen weten hoe hij na een uurtjeBlue Lagoon slapgerelaxeerd en verrimpeld terug naarzijn kleedkamer trippelt. Niet dat wij iets tegen debaas hebben. Hoegenaamd niet. Hij moet alleen zijnkleren aanhouden en uit de buurt blijven van aan-doenlijke landschappen. Hij staat nu eenmaal betermet schoenen en confectie bij de gorgelende koffie-machine in de keuken.

De ansichtkaart op de deur was iedereen een doornin het oog. Op de voorkant stond een rood schipmet half in de blauwe golven de witte, gepoktestaart van een walvis. Op de achterkant had debaas geschreven dat hij donderdag vijf bultruggenhad gezien en hoe stil hij daarvan was geworden.De grootse schoonheid van de natuur, een menswordt er tegelijk klein en lyrisch van. Groeten inDiegem, besloot de baas nog. En tot over veertiendagen. Niemand werd vrolijk van de kaart. Want terwijl de baas op de IJslandse waterengenoot van de stilte en het grote niets, keken wijdoor het raam naar de koplampen in de ochtend-mist op de buitenring.

An OlaertsD

REAGEREN?

9 vacature.com/column

031_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:41 Pagina 31

Page 34: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

VACATURE 10 OKTOBER 2009

VLERICK updateInformeert u over opleidingen, activiteiten en onderzoek

Employer branding: het nieuwe toverwoord op vlak van rekrutering?

Menselijk kapitaal is een essentiële bouw-

steen van elk bedrijf. Nieuw talent aan-

trekken, betekent niet alleen zoeken naar

bekwame en professionele mensen. De

werknemers moeten ook passen binnen

het bedrijfsconcept, zich ermee identi-

ficeren en de waarden van het bedrijf

uitdragen. Employer branding is de ide-

ale hefboom om je te profileren als een

aantrekkelijke werkgever en zo de juiste

mensen aan te trekken. Onder employer

branding verstaan we alle merkacties die

gericht zijn op medewerkers. In de prak-

tijk moeten we een onderscheid maken

tussen recruitment branding en internal

branding. Dr. Frank Goedertier van het

Vlerick Brand Management Centre ver-

duidelijkt: “Recruitment branding heeft

als doel het aantrekken van nieuwe men-

sen door je bedrijf aantrekkelijk te posi-

tioneren. Via internal branding bespeel je

de huidige werknemers met als doel hen

aan het bedrijf te binden. Bovendien zijn

tevreden werknemers op hun beurt dan

weer een soort van bedrijfsambassadeurs

wat helpt om nieuwe werknemers aan te

trekken.”

What you see is what youget

Zeker in deze tijden van crisis heb-

ben bedrijven die naar hun (potentiële)

medewerkers een positief verhaal kun-

nen brengen meer kans op engagement.

Maar dat verhaal moet ook kloppen.

Frank Goedertier: “Het vertrekpunt voor

branding zijn altijd de basiswaarden van

je onderneming. Je gaat dus best eerst

grondig na waar je als bedrijf voor staat.

De identiteit die je neerzet, schept immers

verwachtingen bij werknemers en die

zogenaamde employee value proposition

moet dan ook stroken met de realiteit.

Extern en intern moeten op één lijn zit-

ten. Wie zich bv. profileert als een jong,

dynamisch bedrijf, moet dus ook starters

de nodige kansen geven”. Professor Dirk

Buyens vult aan: “Een employee value pro-

position is niet zomaar een leuke reclame

one-liner, maar wel een authentieke bood-

schap waarin de onderneming te ken-

nen geeft wat ze van haar medewerkers

verwacht en wat ze te bieden heeft. Hoe

scherper de employee value proposition,

hoe groter de kans op een reëel engage-

ment van je medewerkers”.

Draagkracht en levensduur van een goed

merk worden ook bepaald door een lan-

getermijnvisie, besluit Frank Goedertier.

“Vertrouwen winnen is een proces van

jaren. Het merkkapitaal dat je opgebouwd

hebt, is een garantie om ook in mindere

tijden medewerkers aan te trekken en…

te houden”.

Het psychologisch contract

Eenmaal het talent binnen is, moet je ze

ook aan boord kunnen houden om com-

petitief te blijven binnen de markt. De

nieuwe medewerkers hebben beloftes

gekregen en starten met grote verwach-

tingen ten opzichte van de werkgever.

Maar ook de werkgever legt de lat hoog

en zit met onzekerheden. Professor Ans

De Vos verduidelijkt: “Eigenlijk is het een

soort van blind date. Wie die verwachtin-

gen inlost, kan rekenen op een stabiele en

langdurige relatie. Loyaliteit en toewijding

moet je verdienen via de juiste mix van

arbeidscondities, waarden en attitudes.

Geëngageerde medewerkers presteren

doorgaans beter en blijven langer trouw

aan de organisatie. Dit geheel van per-

cepties, verwachtingen en engagement

staat ook bekend als het psychologisch

contract. Werknemers die dat contract als

positief ervaren, zijn bereid om meer te

investeren en blijven het bedrijf langer

trouw. Het managen van employee enga-

gement heeft in die zin ook veel te maken

met het managen van verwachtingen, en

dit doorheen de hele employee lifecycle.”

Talent gezocht! Van blind datetot wederzijds engagementHoe trek je de juiste medewerkers aan en vooral: hoe houd je hen aan boord?

Het juiste talent aantrekken en ervoor zorgen dat dit talent een sterk engagement vertoont ten opzichte

van de organisatie is één van de belangrijkste doelstellingen van elke HR professional. Om talent aan

te trekken werken HR-managers, marketeers en communicatiespecialisten vandaag steeds meer inter-

disciplinair samen om een sterk werkgeversmerk te creëren. Een must voor elke organisatie!

NIEUW! Opleiding Employer Branding & Employee Engagement

Professoren van Vlerick Leuven Gent Management School en specialisten uit de dage-

lijkse praktijk leveren hands-on advies om succesvolle initiatieven op vlak van employer

branding & employee engagement op te zetten. Ze doen dit aan de hand van workshops,

benchmark resultaten, tools, oefeningen en praktijkcases, die de verschillende stappen

en componenten in dit proces illustreren. Uiteraard spelen ook de ervaringen van de

deelnemers een centrale rol. De opleiding is immers een ideale gelegenheid om de eigen

praktijkervaring te toetsen aan die van collega’s in andere bedrijven.

Praktisch

Vier modules op 28 & 29 oktober, 19 & 20 november 2009,

telkens van 9u00 tot 17u30

Locatie: Campus Gent

Taal: Nederlands

Info: Katrien Schelstraete - tel. + 32 9 210 98 61

[email protected] – www.vlerick.be/employerbranding

KOM NAAR ONZE EVENTS!

Business Process Innovation Conference

De kracht van Business Process

Management (BPM), Enterprise

Project Management (EPM) en

Business Intelligence (BI) in één

conferentie

Wanneer?

13 & 14 oktober 2009

Waar?

Crowne Plaza, Brussel

Meer info:

[email protected]

Belgian ConsumerGoods Conference

Dé jaarlijkse afspraak van

de Consumer Goods sector

Wanneer?

27 oktober 2009

Waar?

De Montil, Affl igem

Meer info:

[email protected]

State-of-the-art

Hét event voor koppige, andere,

excellente én innovatieve leiders!

Wanneer?

27 oktober 2009

Waar?

Vlerick Campus Gent

Meer info:

[email protected]

Vlerick Finance Academy

Dé place-to-be voor accounting

en fi nance professionals

Wanneer?

18 november 2009

Waar?

Vlerick Campus Gent

Meer info:

[email protected]

www.vlerick.com

032_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:08 Pagina 32

Page 35: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

VACATURE 28 FEBRUARI 2009

www.jobs.hudson.com

LA LORRAINE BAKERY GROUP (www.llbg.com) is de grootste bakkerijgroep van België. Deze sterke familie-onderneming, met 7 productievestigingen in Europa, levert dagelijks dagvers brood, viennoiserie en patisserieaan zo’n 1.200 supermarkten in België. Ook in het professionele bake-off (diepvries) kanaal staat La LorraineBakery Group zowel nationaal als internationaal sterk. In de andere huismarkten, zoals Tsjechië en Polen, is degroep eveneens marktleider. La Lorraine Bakery Group tracht, via vernieuwende ontwikkelingen, continu te innoveren en zo haar klanten optimaal te bedienen. Je kent de groep vast via de merken La Lorraine, Panos, Roscam en Franz

patisserie. In het professionele kanaal worden de producten verkocht onder de merknamen Dauphine en Panesco. In 2008 realiseerde de groep een omzet van zo’n 385 miljoen euro met 2.100 medewerkers. In het kader van de verdere groei en professionalisering is onze klant op zoek naar nieuwe medewerkers (m/v).

Account ManagerJe functie Je profiel

HR Administration ManagerJe functie Je profiel

Accounting ManagerJe functie Je profiel

Ons aanbodInteresse? Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE581401 voor AccountManager, referentie BE581403 voor HR Administration Manager en referentie BE573857 voor Accounting Managernaar Hudson, t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Voor meer informatie over deze functies: www.jobs.hudson.com

NINOVE

Business Development ManagerEntrepreneur met sterk engagement

Je functie Je profiel

Ons aanbod

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en een Nederlands- en Franstalig cv met vermelding van referentie BE587542naar Hudson, t.a.v. Mevr. Yeter Simsek, Joe Englishstraat 56, 2140 Antwerpen, tel. 03 217 21 50, fax 03 236 24 39,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Onze klant is een innovatieve internationale speler met meer dan 75 jaar ervaring in de groothandel van beslag en toebehoren voor winkelinrichting en meubelbouw. Om de Benelux-markt te ontwikkelen, wordt er een nieuw filiaal geopend in Vlaanderen. Om deze opstart succesvol te implementeren en uit te bouwen, kijken wij voor onze klant uit naar een (m/v)

VLAANDEREN

033_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:10 Pagina 33

Page 36: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) biedt, naast de realisatie van heel wat projecten, beleidsondersteuning op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, investering, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur. Binnen het Departement MOW biedt de afdeling Algemene Technische Ondersteuning (ATO) te Brussel dienstverlening in onder andere het domein van prijsadvies, ICT-ondersteuning, standaardbestekken en kwaliteitszorg. Om deze dienstverlening gefundeerd teonderbouwen is de afdeling ATO zeer dringend op zoek naar een (m/v):

Wij bieden jou:een boeiende job met een afwisselend takenpakket • een contract van onbepaalde duur • een minimumbrutosalaris van 2 789,78 euro per maand. Relevante beroeps-ervaring in de privésector of als zelfstandige kan verloond worden tot maximaal 9 jaar • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, hospitalisatieverzeke-ring, een aantrekkelijke vakantieregeling, maaltijdcheques …

Interesse?De uitgebreide functiebeschrijving met voorwaarden vind je op www.bouwmee-aanvlaanderen.be of op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’. Je sollicita-tiebrief met uitgebreid cv stuur je uiterlijk op 3 november 2009 bij voorkeur via mail naar [email protected] of per post naar de afdeling Personeel en Logistiek, t.a.v. team HRM – sollicitaties, Koning Albert II-laan 20 bus 2, lokaal 10P41, 1000 Brussel.

jurist (ref. vac 6001)

Wil je op de hoogte blijven van vacatures bij Mobiliteit en Openbare Werken?Surf naar www.bouwmeeaanvlaanderen.be

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor ze zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.

Jouw functie: als jurist coördineer je de opmaak van de administratieve bepa-lingen van technische standaardbestekken. Je verstrekt juridisch advies bij hetbehandelen van aanbestedingsdossiers, verrekeningsdossiers en schadeclaims op het gebied van de wetgeving op overheidsopdrachten. Je geeft juridische ondersteuning aan de applicatiebeheerder Delta (applicatie voor de opvolging van overheidsopdrachten) en bij de implementatie van Public e-procurement (digitaal aanbestedingsproces). Je werkt een medium uit om dienstorders en omzendbrie-

ven te inventariseren en ter beschikking te stellen. Je volgt de veranderingen in de wetgeving op overheidsopdrachten op de voet op. Je organiseert veelvuldig overleg via werkgroepen en overlegfora.

Jouw profiel: je hebt een masterdiploma in de rechten. Je hebt kennis van de regelgeving over overheidsopdrachten of je bent bereid je hierin grondig in tewerken.

Bouw mee aan het Vlaanderen van morgen

34VACATURE 10 OKTOBER 2009

DOING WELL BY DOING RIGHT

www.jobs.ing.be

INSURANCE BANKING ASSET MANAGEMENT

Talentum wordt verschrikkelijkinteressant dit jaar.

Er is de gezellige drukte. Er zijn de boeiende contacten. En er is het gevoel dat de job van je leven misschien binnen handbereik ligt. Kortom, een editie van Talentum is altijd een belevenis. Vergeet dus niet woensdag 21 oktober in je agenda aan te stippen. Schrijf er ook meteen bij dat een bezoek aan de stand van ING niet mag ontbreken.

Voor onze bank zijn openheid, directheid en een bekommernis omde essentie altijd fundamenteel geweest. Maar even belangrijk zijnmedewerkers met frisse ideeën en een onblusbaar enthousiasme.Als jij die in huis hebt, ben je wellicht ook klaar voor een veelzijdig enambitieus bedrijf. Zullen we het er op 21 oktober samen over hebben ?

Tijdens Talentum verwelkomt ING je op haar stand.

034_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:11 Pagina 34

Page 37: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

adjunct van de directie - cel financiën

adjunct contractbeheerder

administratief coördinator technische dienst

Het Havenbedrijf Gent agh is een Autonoom Gemeentelijk Havenbedrijf. Het be-drijf wil, in nauwe samenwerking met zijn klanten, op een duurzame wijze wel-vaart en groei creëren door de ontwikkeling van de zeehaven als multimodaal platform en door het ter beschikking stellen van kaaien en bedrijfsterreinen voor maritieme en clusterconcepten. Om het Havenbedrijf Gent agh te verster-ken en deze missie te realiseren zijn we op zoek naar een (m/v):

JOUW FUNCTIE: je coördineert en geeft leiding aan de 3 eenheden van de cel financiën (bedrijfsboekhouding, analyse en facturatie, thesaurie) zodat deadlines gehaald worden, wettelijk vereiste documenten en rapporten vlot en correct opgeleverd worden. Je zorgt voor de nodige planning en controles en enthousiasmeert je team waardoor het dagelijk-se werk efficiënt en klantvriendelijk verloopt. Je rapporteert dagelijks aan de financieel-administratief directeur, volgt zelf een aantal dossiers op en vertegenwoordigt je dienst in werkgroepen en vergaderingen.

JOUW PROFIEL: je hebt een master in de bedrijfseconomische wetenschappen of toe-gepaste economische wetenschappen en een eerste relevante werkervaring. Kennis van de wetgeving overheidsopdrachten is een pluspunt. Als motiverende leidinggevende ben je een echte teamspeler. Je bent loyaal en communiceert vlot. Je combineert een stevige portie planning- en organisatietalent met probleemoplossend denken.

JOUW FUNCTIE: binnen de cel concessiebeheer voer je administratief werk uit betref-fende onroerend goed dat zich zowel in de private als in de publieke sfeer situeert. Meer concreet controleer je bankgaranties en verzekeringsattesten, lees je contracten in detail na, stel je brieven en verslagen op, hou je klassementen bij … Je werkt in een klein team en rapporteert aan de contractbeheerder.

JOUW PROFIEL: je hebt een bachelordiploma en bent bereid om de opleiding vast-goedmakelaar te volgen. Je combineert een hoge mate van nauwkeurigheid met een nieuwsgierige geest en de nodige dosis klantgerichtheid. Je bent een echte teamspeler die zich snel aan nieuwe omstandigheden kan aanpassen.

JOUW FUNCTIE: je bent het administratieve aanspreekpunt van de technische dienst. Je coördineert aanbestedingsdossiers voor de diverse onderhouds-, vernieuwings- en investeringswerken. Je vraagt subsidies aan en volgt maandelijkse betalingsplannen en vorderingsstaten nauwgezet op. Je stelt besluiten op voor de raad van bestuur en zorgt dat deadlines in het kader van de verschillende bouwdossiers gehaald worden.

JOUW PROFIEL: je hebt een bachelordiploma en bent bereid je snel in te werken in de wetgeving overheidsopdrachten. Kennis van bouwprojecten en technische feeling zijn pluspunten. Je werkt zelfstandig en bent uitermate punctueel. Organisatorisch ben je erg sterk en je blijft goed functioneren onder tijdsdruk.

J. Kennedylaan 32 - 9042 Gent - België

tel. + 32 (0)9 251 05 50 - www.portofghent.be

ONS AANBOD: een contractuele aanstelling in een stabiele en boeiende werk-omgeving. Je krijgt ruime opleidingskansen, een interessant salarispakket met maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering.

INTERESSE? Meer informatie over de functies, de voorwaarden, het selectie-programma en de manier waarop je kunt solliciteren, is terug te vinden op de website www.portofghent.be

Wij staan open voor diversiteit op de werkvloer.

35VACATURE 10 OKTOBER 2009

Uw functie: u superviseert de organisatie van de paramedische activiteit binnen OPZ Geel en borgt met de verpleegkundige directie en de artsen, in uitvoering van het klinische beleidsplan,de patiëntenzorg binnen het globale kwaliteitsbeleid van de organisatie. U hebt de dagelijkse inhoudelijke leiding over het paramedisch en therapeutisch personeel van OPZ Geel. U stimuleert samenwerking binnen de diverse vakgroepen; u weet draagvlak te creëren en hanteert een open communicatiestijl. Als lid van de directieraad bepaalt u mee het beleid; u rapporteert aan de algemeen directeur.Uw profiel: u bent in het bezit van een diploma op masterniveau in een paramedische richting of een diploma op masterniveau dat toegang geeft tot de uitoefening van een gezondheids-beroep. Daarnaast kunt u terugblikken op een aantoonbare relevante beroepservaring van min-stens 6 jaar. Als relevante beroepservaring wordt beschouwd ervaring in de zorgsector, aangevuld met het aansturen van medewerkers. Ervaring binnen een overheidscontext strekt tot aanbeveling.

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum is een open en geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum dat zich richt tot elke persoon in psychische nood. Het aan-bieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning gekaderd in een verregaand streven naar openheid en integratie typeert de Geelse aanpak. Ruim 615 personeelsleden en 916 plaatsen en bedden verdeeld over vier divisies richten zich, elk met hun eigen aanpak en expertise naar de specifieke doelgroepen Volwassenen, Ouderen, Jongeren en Rehabilitatie.Meer informatie over de organisatie en haar werking kunt u vinden op www.opzgeel.be.Ter ondersteuning van onze afdeling patiëntenzorg, zijn wij op zoek naar een (m/v):

Verloning: u wordt verloond in de graad van directeur (statutair - A211) waarbij rele-vante ervaring conform de voorwaarden van de Vlaamse overheid wordt gehonoreerd.

Interesse? Uw kandidaatstellingsformulier stuurt u uiterlijk op 18 oktober 2009naar het OPZ Geel, t.a.v. Brigitte Leysen, Dr. Sanodreef 4, 2440 Geel of via e-mail naar [email protected]. Voor meer informatie over de functie kunt u terecht bij Hans Verbiest, algemeen directeur, op het nummer 014 57 90 22. Een uitgebreide func-tiebeschrijving incl. selectiereglement en het kandidaatstellingsformulier zijn terug te vinden op de website van Jobpunt Vlaanderen (www.jobpunt.be) onder de knop ‘vaca-tures’ en de site van OPZ Geel (www.opzgeel.be). De verkennende gesprekken vinden plaats op 28 of 29 oktober 2009.

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van

hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

www.jobpunt.be

OpenbaarPsychiatrischZorgcentrum

paramedisch directeur

TOURING staat niet graag aan de kant! Sinds meer dan 100 jaar

zijn we een toonaangevende speler in de boeiende wereld van

mobiliteit en reizen. Onze 700 medewerkers zetten zich dage-

lijks vol enthousiasme in voor een professionele en innovatieve

dienstverlening. Als lid van het ARC netwerk, garanderen we een

internationale service aan al onze leden. Voor ons hoofdkantoor

in Brussel zijn we op zoek naar een Accounting Manager (m/v)

voor het realiseren van onze ambitieuze doelstellingen.

Interesse? Mail naar [email protected] Vermeld de referentie: VAC/REF 10.09

Accounting ManagerGedreven expert en ervaren people manager

www.touring.be/jobs

Jouw profi el:• Je bent expert-boekhouder (IAB) en hebt minimum een masterdiploma accountancy en fi scaliteit.

Je kan terugblikken op meerdere jaren leidinggevende ervaring binnen een boekhoudafdeling.• Je bent communicatief, hebt oog voor verbetering en neemt initiatieven in functie van de verdere

optimalisatie van de werking van de dienst.• Je bent organisatorisch sterk onderlegd, je behoudt het overzicht.• Je werkt nauwgezet en stelt prioriteiten.• Je communiceert vlot in NL/FR en hebt een basiskennis van het Engels.• Je hebt ervaring met SAP en andere, aan de functie gebonden softwaresystemen (Accon, MS Offi ce).

Wij bieden:• De kans om je naam te verbinden aan de uitstraling en de stabiliteit van een marktleider.• Een gedreven team en een informele stimulerende sfeer.• Een zelfstandige en verantwoordelijke functie met ruimte voor initiatief en optimalisatie.• Een marktconform salaris dat aangevuld wordt met diverse extralegale voordelen.

Nathalie

Functie

Profi el

Bij Touring

Vaardigheden

Boekhouder

Communicatief, fl exibel,positief ingesteld

Tweetalig Nl & Fr, analytisch,resultaatgericht enboekhouding natuurlijk!houd ik de cijfers in balans

Je verantwoordelijkheid:• Na een grondige introductieperiode beheer je de boekhouding van 3 verschillende entiteiten.• Met je team van 6 medewerkers sta je in voor de maandelijkse afsluitingen, de controle van de

resultaten en balansrekeningen, de financiële verslagen, de jaarafsluiting. • Je bent eindverantwoordelijk voor alle fi scale aspecten.• Je motiveert en leidt je team bij het realiseren van de doelstellingen.• Je rapporteert aan de Directeur Finance & Administration.

035_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:13 Pagina 35

Page 38: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Een verantwoordelijke voorde mailings (DM) en voor demarketing FR-Sales (M/V)

Voltijds Onbepaalde duur

Uw taak: U zal als taak de mailings en de promotie van de fondsen-wervingsactiviteiten in het kader van onze strategie ontwikkelen en optimaliseren, en dit onder het toezichtvan de coördinator en de directeur van de fondsenwerving

Inhoud van de functie: Mailings:- Planning van de mailings (DM), regelmatige fondsen-

oproepen, noodoproepen, oproep voor verkoop van producten, in de algemene planning van de organisatie(link met andere programma’s bij UNICEF België)

- Segmentatie en voorbereiding van de selecties- Organisatie van de tests in DM (gebruik van incentives,

telemarketingactiviteiten, enz.)- Zoeken naar concepten, thema’s, opzoeken van

informatie (inhoud, foto’s, getuigenissen)- Technische briefing voor de partners- Technische en financiële opvolging (kosten, ROI) van

de mailings- Evaluatie

Marketingtaken: promotie van de fondsenwervingsactivi-teiten in samenwerking met de communicatiedienst, endit per project (planning, organisatie, beheer van externepartners, opvolging, evaluatie):- Realisatie van brochures: creatie, contacten, verdeling- Realisatie van verschillende advertenties: pers, radio, tv- Samenwerking met de geschreven en audiovisuele pers

Uw profiel: - U heeft minimum 3 jaar ervaring in marketing en DM- U bent perfect tweetalig NL/FR en heeft een goede

kennis van het Engels- U bent creatief en kunt binnen een ploeg autonoom werken- U beheerst Microsoft Office- Snel beschikbaar- Gemotiveerd door ontwikkelingssamenwerking en de

plaats van kinderen in de wereld

Een verantwoordelijke voor het Peterschapsprogramma (M/V)

Voltijds Onbepaalde duur

Uw taak: U heeft als taak om in het kader van onze strategie de ver-schillende marketingactiviteiten en promotie van ons peter-schapsprogramma te ontwikkelen en te optimaliseren, endit onder het toezicht van de coördinator en de directeurvan de fondsenwerving.

Inhoud van de functie: - Strategie en planning van de acties onder het toezicht van

de coördinator en van de directeur van de fondsenwerving- Organisatie, planning, uitwerking van de concepten en

opvolgen van de telemarketingacties- Organisatie en praktisch beheer van het straatwervings-

programma in nauwe samenwerking met onze partner- Zoeken naar nieuwe concepten en ideeën, coördinatie en

administratieve opvolging en customer care- Redactie en productie van de nieuwsbrief- Organisatie van een evenement voor de Meters en Peters- Ontwikkeling van het online peterschap met de E-Marketeer

Uw profiel: - U heeft minimum 2 jaar ervaring in direct marketing- U bent perfect tweetalig NL/FR met een goede kennis

van het Engels- U bent creatief en kunt binnen een ploeg autonoom werken- U beheerst Microsoft Office- Snel beschikbaar- Gemotiveerd door ontwikkelingssamenwerking en de

plaats van kinderen in de wereld

Coordinator sales & marketing (M/V)Voltijds Onbepaalde duur

Uw taak: Uw taak bestaat erin de verkoop van UNICEF-productente coördineren en de verworven inkomsten te maximalise-ren, onder het toezicht van de directeur van de fondsen-werving. UNICEF is vandaag zowel actief op de B2B- alsde B2C-markt. De producten worden via verschillendekanalen op de markt gezet: postorder, e-commerce, in degrootdistributie en via een eigen netwerk (vrijwilligers).

Inhoud van de functie: - Coördinatie van de salesploeg (een sales officer)- Opvolging van de relatie met logistieke partners en de

transporteurs- Toezicht van de direct marketingactiviteiten- Maximaliseren van de inkomsten door licentieovereen-

komsten- Opvolging van de budgetten en de KPI’s- Uitvoering van de «e-kaarten»- Commerciële opvolging van de prospects- Stockbeheer - Coördinatie van de relaties met de moederafdeling- Problem shooting

Uw profiel: - Minimum 10 jaar overtuigende ervaring in een gelijkaar-

dige functie- Algemeen profiel met commerciële ervaring- Autonoom en result driven- Leiderschapskwaliteiten- Drietalig NL/FR/ENG- Snel beschikbaar (zo snel mogelijke indiensttreding)

samen voor kinderen

Geïnteresseerd?Stuur uw motivatiebrief met cv naar UNICEF België met de titel van de functie waarvoor u zich kandidaat stelt, ter attentie van Michel Degaillier, Directeur Administratie enPersoneelszaken, Lenniksebaan 451, bus 4, 1070 Brussel of per e-mail [email protected] vóór 31 oktober 2009.

36VACATURE 10 OKTOBER 2009

Belisol is reeds 30 jaar een toonaangevende speler op de markt van ramen en deuren. Wij ontwerpen onze eigen exclusieve modellen, geïnspireerd door de wensen van onze klanten. Momenteel bestaat ons netwerk reeds uit 57 verkooppunten, verspreid over België, Nederland en Frankrijk en plaatsen wij meer dan 800 ramen en deuren per dag. Voor Belisol Sint-Pieters-Leeuw zijn we momenteel op zoek naar (m/v):

COMMERCIEEL ADVISEUR regio Brussel-Halle-VilvoordeFunctie:

Profiel: -

Ben je klaar voor deze uitdaging? Stuur vandaag nog je kandidatuur naar: Belisol Sint-Pieters-Leeuw, t.a.v. Katia Lambin, Bergensesteenweg 46-48, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. E-mail: [email protected]

De expertise van Belisol gaat een leven lang mee.

www.belisol.com

Aalst Antwerpen Asse Brugge Brussel Charleroi Gent Hasselt Leuven Liège Maaseik Mechelen Mol Namur Oostende Oudenaarde Roeselare Sint-Niklaas

Sint-Pieters-Leeuw Sint-Truiden Turnhout Waterloo Wavre Belisol staat open voor diversiteit op de werkvloer

036_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:28 Pagina 36

Page 39: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

VG. 1

85/B

Antwerpen – Aalst – Brugge (Sint-Kruis) – Brussel (Basilix) – Drogenbos – Gent – Harelbeke – Hasselt – Hognoul – Knokke – Leuven – Luik – Marche-en-FamenneMechelen – Namen – Oostende – Roeselare – Schoten – Schmiede – Sint-Denijs-Westrem – St. Niklaas – Turnhout – Waterloo – Waver – Wilrijk – Zaventem – Luxemburg (Howald)

Het avontuur: Als Store Manager draag je de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen in jouw winkel. Uitstekende resul-taten, een aantrekkelijk winkelbeeld, een leuke werksfeer en een optimale klantenservice, daarvoor zijn we bij jou aan het juiste adres! • Je staat in voor het uitdragen van onze fi losofi e en visie, waarbij je steeds het maximum nastreeft in kwaliteit en uitstraling van onze producten • Op de winkelvloer stuur je een team van enthousiaste medewerkers aan, waarbij je hen dagelijks motiveert om de vooropgestelde doelstellingen te behalen • Je bent verantwoordelijk voor een goede werkplanning en organisatie (uurrooster, interne communicatie, lokale marketing, ...) • Het spreekt voor zich dat je bij dit alles omzet en productiviteit nooit uit het oog verliest • Je rapporteert rechtstreeks aan de District Manager die je gesprekspartner is voor alle uitdagingen op je weg.

Je uitrusting: Na je hogere opleiding deed je minstens 5 jaar leidinggevende ervaring op, bij voorkeur in de retailsector/winkelverkoop • Je bent een charismatische en energieke peoplemanager, positief ingesteld en steeds aanspreekbaar voor je medewerkers en klanten • Je bent resultaatgericht, komt met innovatieve ideeën en hebt een uitgesproken kostenbewustzijn • Klantenservice en kwaliteit draag je hoog in het vaandel • Je combineert een goede communicatie en samenwerking met een commerciële ingesteldheid en organisatiezin • Je bent hands-on en weet op stressmomenten het hoofd koel te houden • Daarnaast ben je jong van geest en sportief aangelegd. Bovendien heb je interesse in alles wat met outdoor te maken heeft • Zaterdag- en eventueel zondagwerk schrikken je niet af.

Onze troeven: Een functie boordevol afwisseling met ruime verantwoordelijkheid in een sterk groeiende en innovatieve retailketen • Aantrekkelijke productopleidingen, avontuurlijke collega’s en een gedreven managementteam • De kans om jezelf te ontplooien in de boeiende wereld van outdoor en actieve vrije tijd • Bovendien kan je rekenen op een aantrekkelijk salaris-pakket aangepast aan je competenties en ervaring.

Ga jij de uitdaging aan?Stuur dan vandaag je sollicitatiebrief met cv en gsm-nummer naar [email protected] Derveaux Select, Blekersdijk 35, 9000 Gent (Tel 09 223 50 36 - Fax 09 225 30 08).

Als marktleider in outdoor en actieve vrije tijd biedt A.S.Adventure een brede waaier aan producten en diensten voor zowel de recreatieve als veeleisende buitensporter. A.S.Adventure telt momenteel 28 vesti-gingen in de BeLux en staat voor een manier van leven gericht op contact met de natuur en een sportieve, gezonde vrijetijdsbeleving voor jong en oud. Dagelijks staan onze enthousiaste medewerkers klaar om met volle overgave en expertise de visie van A.S.Adventure uit te dragen. En intussen groeit onze doelgroep en ons aantal stores! Voor de regio Antwerpen zijn wij op zoek naar een (m/v):

STORE MANAGER regio Antwerpen

Voor de opening van onze nieuwe store in LIER zijn wij momenteel op zoek naar: ASSISTANT STORE MANAGER/ AFDELINGSVERANTWOORDELIJKEN / VERKOOPMEDEWERKERS • Voor meer info: www.asadventure.com

37VACATURE 10 OKTOBER 2009

Samen met uw werknemers verdient u de beste professionele verzekeringen. Securex heeft de modernste verzekeringsproducten, aangepast aan uw statuut, de behoeften van uw bedrijf en de sector waarin u actief bent. Grote onderneming, KMO of zelfstandige? Securex is de ideale partner voor uw human capital management.

Meer info op www.humancapitalmatters.be

Voor ieder type onderneming en afhankelijk van uw

behoeften heeft Securex de beste verzekerings-

producten in huis.

HR INSURANCE

HR SERVICES HEALTH & SAFETY HR INSURANCE HR CONSULTING SOCIAL ADMIN HR RESEARCH

JWT

Gro

up

037_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:40 Pagina 37

Page 40: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Een loopbaan in de Healthcare Industry?

Wie houdt de vinger aan je pols?Wie voelt je aan? Wie kent je, oriënteert je? Wie informeert je?

De consultants van Hudson Healthcare.

Dankzij hun jarenlange ervaring en grote expertise in de healthcare-sector

(Medical Devices, Pharma en Hospital), zijn deze mensen perfect geplaatst om je

te begeleiden in de opeenvolgende fases van een rekruteringsproces.

Wat kan Hudson voor jou doen?

transparante feedback en informatie over culturele en persoonlijke fit.

en gevalideerde assessmentmethode.

Hudson Healthcare | Marcel Thirylaan 75 | | Tel 02 610 27 57 | Fax 02 610 27 01

Hudson is Belgisch marktleider in human capital solutions: WWW.JOBS.HUDSON.COM

Zowel voor de Medical Devices-, Pharma- als Hospital-sector zijn wij continu op zoek naar de volgende profi elen:

meer functies op

38VACATURE 10 OKTOBER 2009

www.rztienen.ber e g i o naa l z i e k e nhu i s

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen vzw is een modern uitgerust ziekenhuis met een regionale uitstraling in het Hage-land en in Wallonië. Met 331 ziekenhuis- en een 50-tal dagzieken-huisbedden, 800 medewerkers en een 100-tal artsen verspreid over 3 campussen, Mariëndal en Sint - Jan in Tienen en het Medisch Centrum in Aarschot, is het een middel-groot regionaal ziekenhuis waar kwaliteitsvolle en persoonlijke patiëntenzorg centraal staat.

Wij zoeken voor op onze Campus Mariëndal, Campus Sint-Jan in Tienen en Campus Medisch Cen-trum Aarschot een (m/v):

Verpleegkundig zorgcoördinator Functie: Je bent verantwoordelijk voor de globale organisatie en dagelijkse leiding van een zorgterrein. Hierbij geef je op een motiverende wijze leiding aan een team. Er wordt tevens verwacht dat je beleidsvoorbereidende initiatieven neemt.

Profiel: Je bent in het bezit van een diploma bachelor (of gelijkgesteld) of gegradueerde in de verpleegkunde en/of vroedkunde (A1). Daarenboven heb je een bijkomende licentie of master in de ziekenhuiswetenschappen, of ben je bereid deze te behalen. Je hebt minstens 7 jaar ervaring als leiding-gevende in een ziekenhuisomgeving.

Aanbod: Wij bieden een voltijds contract van onbepaalde duur, met een correcte verloning volgens de functie en ervaring. Je kunt toetreden tot een hospitalisatieverzekering en collec-tieve verzekering gewaarborgd inkomen.

Interesse? Stuur je motivatiebrief en cv naar: RZ Heilig Hart Tienen vzw, t.a.v. Silvia Vandael, Kliniekstraat 45, 3300 Tienen of mail naar [email protected]. Voor bijkomende info kan je contact opnemen met Silvia Vandael op tel. 016 80 92 56.

Voor de nieuwe JACK WOLFSKIN STORES in Antwerpen/Meir en Oostendezoeken wij per begin januari 2010 een m/v

STORE MANAGER, ASSISTANT STORE MANAGER,VERKOPER/VERKOOPSTER en HULPKRACHTEN

STORE en ASSISTANT STORE MANAGER (m/v)Uw taken: � Leiding van de winkel � Verkoop en uitvoering van verkoopbevorderende maatregelen� Vorming en leiding van het verkoopteam� Optimalisering van de exploitatie van de goederen� Inkoopplanning� Budgetcontrole

Uw profiel:� Een handelsopleiding is een troef� Minstens enkele jaren beroepservaring in de detailhandel (bij voorkeur in textiel

of outdoor/sport) met aantoonbare ervaring als leidinggevende in een store� Communicatief, doel- en resultaatgericht� Geëngageerd en flexibel� Vertrouwd met bedrijfseconomische en gangbare communicatiesystemen (MS Office)� Vloeiende kennis van het Engels (geschreven/gesproken), kennis van het Duits is

een voordeel

Flexibele VERKOPER/VERKOOPSTER (voltijd/deeltijd)Uw taken: � Klantgericht verkopen en de verkoopdoelen bereiken� Presentatie en beheer van de goederen� Omgang met POS en kassasysteem

Uw profiel:� Beroepservaring in de textiel-detailhandel (mode/sport)� Communicatief, geëngageerd, flexibel, teamgeest� Plezier in outdooractiviteiten� Kennis van PC (MS Word, internet, enz.)� Kennis van het Engels

HULPKRACHTEN (m/v)Uw taken omvatten verkoop en het adviseren van klanten. U moet beschikken overhulpvaardigheid, flexibiliteit en teamgeest. Ervaring met outdoor-/sportartikelen iseen voordeel.

Gelieve uw sollicitatie, per brief en per e-mail, naar het volgende adres te sturen:JACK WOLFSKIN Ausrüstung für Draussen GmbH & Co. KGaA · Alain DuerinckB.I.T.M. Atomium Belgium · Bern 376C/377A · P.B. 163 · 1020 Brussel · Belgiëof [email protected]

JACK WOLFSKIN is één van de meest succesvolle outdoormerken ter wereld. Met onze

kleding, schoenen en uitrustingen bepalen wij de norm; onze lat ligt erg hoog.

www.jack-wolfskin.com

B-CONSTRUCT (www.bconstruct.be) is een bedrijf gespecialiseerd in staalbouwtechnologie. De activiteiten concentreren zich op twee domeinen: het produceren van staalconstructies

voor openbare en private werken, zoals bruggen, sluisdeuren, stuwdeuren, kunstwerken, luifels, dakspanten, industriële schouwen en tal van andere constructies op maat en volgens plan voor private toepassingen.

Functie:

problemen in het atelier of op de werven snel, efficiënt en autonoom oplossen. Daarnaast bewaak je van dichtbij de kwaliteits- en veiligheidsprocedures en ben je zorgzaam voor

van het managementcomité.

Profiel:

is jouw verantwoordelijkheid, vandaar dat communicatie- en organisatievaardigheden

Engels. Uiteraard beheers je alle Office-producten van Microsoft en heb je een gedegen

Interesse? Stuur meteen je sollicitatiebrief met cv naar B-CONSTRUCT,[email protected]

Technisch Directeur (m/v)

038_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:36 Pagina 38

Page 41: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Vacature TalentumZet uw talent om in een succesvolle toekomst

Het grootste carrière-event van België

Woensdag 21 oktober 2009Brussels Expo

SCHRIJF U GRATIS IN OP

9 vacature.com/talentum

ErkendBureauVacatureVG.1186/B-JobscareersVG.1245/B

OOK ONLINE VIND JE 1.665 JOBS IN ANTWERPEN & LIMBURG

9 vacature.com/zoeker39VACATURE

10 OKTOBER 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

ANTWERPEN & LIMBURGVANPAGINA40TOT51

A.Z. KLINA pag. 40 8AANNEMINGEN VAN WELLEN pag. 51 1ACERTYS pag. 41 2ADVIESBUREAU DREESSEN pag. 51 2AQUAFIN pag. 40 10BESTSELLER pag. 49 11BIGBROTHER pag. 47 1BP BELGIUM pag. 43 1COLLETTE pag. 47 1CORILUS pag. 48 1DL CHEMICALS pag. 45 1FEDERALE VERZEKERING pag. 50 1FRED & GINGER pag. 45 1FRIESLAND DRINKS pag. 49 1GEM AUTONOOM PARKEERBEDR pag. 48 1GEMEENTE KALMTHOUT pag. 47 2GEMEENTE OLEN pag. 49 2HANS ANDERS pag. 46 2INVENTI pag. 46 7IOK pag. 42 4KATZ pag. 45 8LEO PAPER GROUP pag. 47 1M&C PRODUCTS pag. 43 1OCMW ANTWERPEN pag. 42 2OCMW LINT pag. 43 1PIDPA pag. 44 7PITTSBURGH CORNING EUROPE pag. 50 3PRODAC pag. 45 2RCA THE COMMUNICATION GR pag. 44 1SAMENLEVINGSOPBOUW A’ PEN pag. 47 2STAD LIER pag. 48 2STAD TURNHOUT pag. 41 4ZELLIEN-FABRI pag. 43 1

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE

s s sVacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Ditoverzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine tevinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elkeonderneming online heeft staan op vacature.com. Let zeker ook op de icoontjes: zij geven aan of er online ook extra informatie te vinden is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilmpje.

Nog meer boeiende uitdagingen in Antwerpen &Limburg via Jobpunt Vlaanderen bij OPZ Geel. Kijkvooraan in het Vacature magazine.

039_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:42 Pagina 39

Page 42: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Meer dan 900 mensen werken bij ons elke dag aan zuiver water.Reageer op ons jobaanbod en misschien word ook jij (m/v) 1 van hen.

Wij bieden je:

Werken bij Aquafin geeft je bovendien deunieke voldoening dat je écht bijdraagt tot een beter leefmilieu!

Kom boven water!

Aquafin Rekrutering en Selectie, Dijkstraat 8,2630 Aartselaar, tel. 03 450 41 29.

www.werkenaanzuiverwater.be

Voor ons labo in Aalst:

Voor diverse regio’s:

ademgevende jobs

We zoeken nog nieuwe, toffe collega’s (m/v) voor de volgende functies:

Klopt je hart al sneller?

-

www.klina.be

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG40 VACATURE 10 OKTOBER 2009

040_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:02 Pagina 40

Page 43: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

TURNHOUDT

VAN JE

Geknipte kandidaat voor een van deze functies?Dan voldoe je bovendien aan de basiscompetenties van Stad Turnhout, nl. klantgerichtheid, samenwerken, voortdurend verbeteren, organisatiebetrokkenheid en betrouwbaarheid. Wij bieden alvast een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een fietsvergoeding. Voor deze vacatures wordt een wervingsreserve aangelegd van 2 jaar. Voor de volledige aanwervingsvoorwaarden en functieomschrijvingen contacteer je Personeelsmanagement (014 44 33 81) of surf je naar www.turnhout.be, rubriek vacatures.

Stuur voor 7 november 2009 je sollicitatiebrief, je cv en een kopie van het gevraagde diploma naar: Stadsbestuur Turnhout, Personeelsmanagement, Stadskantoor, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout. De postdatum geldt als bewijs. Je kan je sollicitatie ook afgeven op het Stadskantoor of mailen naar [email protected].

Kandidaten die een diploma in het buitenland behaalden en laatstejaarsstudenten kunnen ook deelnemen aan de selectie.

Het stadsbestuur streeft naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in zijn organisatie. Daarom moedigen we personen uit minderheidsgroepen extra aan te solliciteren.

ADVISEUR FINANCIËNSTATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1

Je geeft het financiële beleid van de stad mee vorm. Als teamleider stuur je medewerkers aan, organiseer en superviseer je. Je functie beslaat beleidsvoorbereiding, implementatie, kwaliteitscontrole, advies, ondersteuning, middelen- en projectbeheer, netwerken, plannen en organiseren. Je hebt een universitair of daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type. Je hebt een grondige kennis van overheidsopdrachten, gemeenteboekhouding, gemeentedecreet, overheids financiën, planning en controle. Daarbij beheers je management-technieken.

ADVISEUR HRSTATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1

Je geeft vorm aan de werking en uitbouw van het HR-beleid. Implementatie en kwaliteitscontrole van het uitgestippelde HR-beleid is een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Jouw expertise maakt je tot aanspreekpunt voor vragen over HR. Je adviseert en ondersteunt interne en externe klanten en coacht de medewerkers van de dienst Personeelsmanagement. Daarnaast organiseer en superviseer je de cel Loopbaanbegeleiding, waar je een team van deskundigen en medewerkers leidt. Je hebt een universitair of daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type. Je hebt inzicht in competentiemanagement en selectietechnieken. Kennis van organisatie- en veranderingsmanagement is een troef. Je motiveert en stimuleert mensen door jouw manier van leidinggeven.

BELEIDSADVISEUR WELZIJNSTATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1

Je ontwikkelt het welzijnsbeleid. Daarnaast stuur je binnen de dienst Welzijn consulenten aan met als werkthema’s onderwijs, gezondheid, diversiteit, internationale samenwerking, samenleving, ... Samen met het OCMW ontwikkel je een welzijnsplan voor destad. Je integreert welzijn in diverse gemeentelijke taken. Jouw expertise maakt je tot aanspreekpunt voor het domein. Je adviseert en ondersteunt interne en externe klanten. Als universitair of houder van een daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type heb je ook voeling met de verschillende aspecten van het welzijnsbeleid. Je bent op de hoogte van relevante decreten en uitvoeringsbesluiten. Je motiveert en stimuleert mensen door jouw manier van leidinggeven.

COÖRDINATOR RUIMTELIJKE ONTWIKKELINGSTATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A4

Als coördinator ruimtelijke ontwikkeling ben je diensthoofd van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Je brengt specialisten samen, stuurt de dienstverlening en coacht medewerkers. Projectmatig werken en goede communicatie draag je hoog in het vaandel. Je hoeft zelf geen specialist ruimtelijke ordening te zijn, maar hebt uiteraard wel oog voor en voeling met de materie. Je bent houder van een universitair diploma of van een diploma van hoger onderwijs van het lange type gelijkgesteld met universitair onderwijs. Je hebt twee jaar relevante beroepservaring. Daarnaast ben je vertrouwd met organisatie-, veranderings- en projectmanagement.

Turnhout is een stad op mensenmaat, die haar regionale roeping verder uitbouwt. De hoofdstad van de Kempen vernieuwt zich in een snel tempo. De combinatie van de landelijke groene omgeving en de stedelijke drukte geven de stad haar eigenheid. Woonstad, creërende stad en belevingsstad zijn de drie werkvelden voor de toekomst. Om daaraan verder te werken kijken we momenteel uit naar de volgende (m/v) kandidaten:

41VACATURE 10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

A l l e d e t a i l s o p w w w . a c e r t y s . b eAcertys • Oeyvaersbosch 12, BE-2630 Aartselaar • Tel: +32 (0)3 870 11 11 • Fax: +32 (0)3 870 11 12 • [email protected]

A c e r t y s z o e k t n i e u w t a l e n t ( M / V ) !

De Acertys Groep is een dynamische organisatie met een geves-tigde reputatie in de Benelux en is actief in consultancy, verkoop en integratie, opleiding en technische ondersteuning van:

o Medische technologie, apparatuur, software, en materiaal voor:• Ziekenhuizen• Spoedeisende hulp (ambulance, rampen & calamiteiten)• Medische praktijken• Verpleeg- & verzorgingshuizen• EHBO & bedrijfshulpverlening

o Technische uitrusting van brandweer, politie, defensie en civiele bescherming.

De Acertys Groep is actief in de Benelux

System Engineer[ Divisie CSS • Belux ]

FunctieJe maakt deel uit van het team van System Engineers dat instaat voor implementatie en support van medische in-formatiesystemen in ziekenhuizen.

-Graduaat Informatica of gelijkwaardig door ervaring.

-Je bent Nederlands- of Franstalig met goede kennis van de andere landstaal en hebt rijbewijs B

AanbodCompetitief loon, bedrijfswagen, notebook en gsm

[ Divisie P&MS • België ]FunctieJe maakt deel uit van het verkoopsteam van Protection & Medical Solutions.

-5 jaar ervaring in B2B omgeving-Flexibiliteit, organisatietalent, teamspirit-Technische feeling en perfect tweetalig (N/F) met rijbewijs B

AanbodCompetitief loon, bedrijfswagen, notebook en gsm

041_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:17 Pagina 41

Page 44: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

VG

.1246/B

UO

SA

P-

B-C

07.0

02

-W

.IN

T.R

E.R

S.S

O.1

48

Ascento is een divisie van t-groep NV.

Lid van recruitment, search & selection.Ascento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap. www.ascento.be

OCMW Antwerpen biedt werk aan 1 300 medewerkers We vinden je gedrag, vaardigheden, kennis en motivatie belangrijker dan je leeftijd, geslacht, etnische afkomst, lichamelijke beperkingen of nationaliteit.

OCMW Antwerpen zoekt

Als hoofd van een team maatschappelijk werkers garandeer je aan inwoners van Antwerpen hun sociale grondrechten, zoals een minimuminkomen, betaalbare en kwaliteitsvolle huis-vesting, goede gezondheidszorgen ...Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) en minstens 1 jaar ervaring in een gelijkwaardige functie.

Als preventieadviseur ben je begaan met de veiligheid op het werk. In dat kader onderzoek je risico’s op de werkplek, analyseer je de arbeidsongevallen, onderzoek je klachten, formuleer je adviezen tot verhoging van de veiligheid … Je motiveert medewerkers tot veilig handelen in diverse situaties en neemt hiervoor de nodige stappen en initiatieven op alle niveaus en structuren van de opdrachtgevende organisatie. Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor). De volledige lijst met diploma’s en voorwaarden vind je terug op onze website.

Werken bij OCMW Antwerpen biedt een aantal voordelen

dag), een gratis hospitalisatieverzekering, een vergoeding voor verplaatsingen en 80 % terugbetaling van het woon-werkverkeer met openbaar vervoer.

Meer info

Wil je meer info over de functie, de deelnamevoorwaarden en de selectieprocedure? Kijk dan op www.ocmw.antwerpen.be > Werken bij het OCMW > Vacatures > Hoofd-maatschappelijk-werker of Deskundige arbeidsveiligheid.

Bel onze contactpersonen

of mail naar [email protected].

InschrijvenInschrijven kan enkel met het verplichte inschrijvingsformulier(zie website).Bezorg ons je kandidatuur

Hoofd-maatschappelijk-werker (B4-B5)

Deskundige arbeidsveiligheid (B1-B3)

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG42 VACATURE 10 OKTOBER 2009

042_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:05 Pagina 42

Page 45: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

talent zkt talentZellien is een dynamische, trendzettende onderneming in de Kempen met passie voor perfectie in badkamers, wellness, verwarming, airco ....Om onze groei te verstevigen zijn wij op zoek naar een gemotiveerde

verkoper/adviseur c.v. - verwarming - ventilatie - airco - pompen

U bent een technisch opgeleide A1, in het bezit van een Bachelordiploma of gelijkwaardig door ervaring. Teamwork iseen talent dat u ongetwijfeld bezit. U bent stipt en vertrouwd met computer in- en output. in een ERP-Systeem , werken met Excel files is voor u een koud kunstje. U maakt warmte-verliesberekeningen en berekent ventilatie systemen. Kennis of interesse voor nieuwe technieken is een plus.

U staat in voor advies naar onze klanten en brengt oplossingen voor hun technische vragen. Uw advies is uw visitekaartje en is een weerspiegeling van uw klantgerichte en op maatgerichte aanpak.

Wij bieden een boeiende en afwisselende job in een jonge en dynamische omgeving.

Antwerpsestwg 452350 Vosselaar (Turnhout) tel 014 470 740 - [email protected]

Hier kun jealle richtingen uit.

Hier bij BP bewijzen we elke dag dat het ook anders kan. We werken in een bedrijf met een lange traditie, maar we zweren niet bij een traditionele aanpak. We stellen liever de dingen in vraag: diensten, producten, processen en onszelf. Het resultaat is een progressief team dat niet alleen gelooft in innovatie, maar ook in milieubewust en ethisch handelen. Een onderneming die uitstekend rendeert én een positieve bijdrage levert aan de toekomst.

Momenteel zijn we op zoek naar een (m/v):

Tax Specialist BelgiëBeschrijving: Als Tax Specialist België is je belangrijkste verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat BP in compliance is met alle indirecte en directe tax verplichtingen in België. Je zal ondersteund worden door een regionaal tax team en rapporteren aan een European Tax Manager. Gedegen kennis van douane en accijnsmateries is een pluspunt; ook in deze belangrijke materie verzeker je dat alle tax aangelegenheden correct behandeld worden. Je treedt tevens op als de contactpersoon met de fiscale autoriteiten in België.

Profiel: Je beschikt over een Bachelor in een economische, financiële of business richting met een opleiding in verschillende domeinen van het Belgisch belastingrecht. Je hebt minimum 4 jaar erva ring als belastingspecialist. Je bent een sterk gemotiveerd zelfstarter die kan werken onder minimale super visie. Goede communicatievaardigheden in het Engels zijn noodzakelijk.

Wij bieden: Een uitdagende functie in een stimulerende en technisch vooruitstrevende omgeving, een motiverend remuneratiepakket en de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen in een bedrijf dat in zijn sector tot de wereldtop behoort.

Interesse?:Laat het ons zo snel mogelijk weten! BP, t.a.v. Sofie Vanuytsel, Amocolaan 2, 2440 Geel, e-mail: [email protected] of via onze website www.bpgeel.be.

43VACATURE 10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

Ontdek ons uitgebreid aanbod vankosteloze opleidingen in uw regio opwww.cevora.be/inuwregio

Een opleiding met bedrijfsstage!

Volgende stop:een bediendenjob!

ANKERSMID-M&C PRODUCTSEen gevestigde waarde in gas-en analysetechniek

zoekt voor onmiddellijke indiensttreding

1 Meet en Regel Technieker(m/v)

Kennis van elektronica en Franse taal

Interesse?Stuur je cv en motivatiebrief naar:

M&C Products BVBA, Neerlandweg 22A, 2610 Wilrijk

t.a.v. Anouk Stappers ([email protected])

of maak een afspraak 0496/24 43 99

Bekijk voor meer info onze website www.mc-products.comBekijk voor m

Het OCMW van Lint wenst over te gaan tot de aanwerving van een

ONTVANGER/FINANCIEEL BEHEERDER(m/v) – 19/38 – in statutair verband

Uw taak: U bent belast met het financieel beheer van een dynamische organisatie met 8 diensten en 85 personeelsleden.U bent lid van het managementteam en mee verantwoordelijk voor het financieel en algemeen beleid van de organisatie.

Uw profiel: U bent houder van een universitair diploma of gelijkwaardig. U bent dynamisch in het zoeken naar financiëleoptimalisaties voor de organisatie en u bent een teamplayer. U slaagt in de selectieprocedure.

Ons aanbod: Een job voor 19 uren per week, flexibele arbeidsregeling, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en een fijne werkomgeving.

Interesse? Informatie (aanwervingsvoorwaarden, profiel, e.d.): Erik Prims – OCMW-secretaris – tel: 03/460 18 61 –[email protected]. Op eenvoudig verzoek krijgt u de infobundel per mail toegestuurd. U stuurt uw kandidatuur naarhet OCMW van Lint, t.a.v. Armand De Baets – OCMW-voorzitter – Liersesteenweg 62 – 2547 Lint. We verwachten de kandidaturen (brief met cv en kopie diploma) uiterlijk op 13/11/2009. Het schriftelijk examen zal georganiseerd worden op zaterdag 12/12/2009.

043_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:01 Pagina 43

Page 46: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

watertandenom van te watertanden,

het dynamische nutsbedrijf in de provincie Antwerpen dat aan meer dan1 miljoen mensen een milieubewuste waterservice aanbiedt.

Pidpa zoekt gemotiveerde (m/v’s):

Projectingenieur rioleringen functie / uitvoeren en opvolgen van ontwerpen van rioleringsprojecten / begeleiding van de uitvoering van rioleringswerken / uitvoeren en opvolgen van het rioleringsbeheer / aanspreekpunt voor gemeentebesturen, vergunningverlenende instanties, studiebureaus en aannemers

/ diploma van industrieel ingenieur richting bouwkunde of master in de industriële wetenschappen richting bouwkunde of aantoonbare ervaring in wegenis- en rioleringswerken / kennis van

rekenpakketten is een pluspunt

Financieel medewerkerfunctie / ondersteuning bij opmaak van de begroting en de periodieke resultaten / aanleveren van rapporten in functie van de verschillende activiteiten en stakeholders binnen het rioleringsgebeuren / meehelpen bij het opmaken van diverse analyses / onderteuning bij (ad-hoc) projecten en opdrachten

Juridisch medewerkerfunctievan geautomatiseerde bestanden / uitvoeren van juridische opzoekingen en analyses / opvolgen van akten en contracten, exploten en deurwaardersstukken

/ diploma niveau bachelor in de richting rechten of vastgoed of in een andere richting met 2 jaar ervaring in het vakgebied / brede kennis van en interesse voor informatievoorziening en -beheersing / expertise inzake juridische kwesties of inzake vastgoed / resultaatgericht / leergierig / gericht op het uitbouwen van relaties en een kennisnetwerk / analyse- en synthesevaardigheden

Verantwoordelijke facturatiefunctie / coördinatie van de cel facturatie binnen de directie klantenrelaties / coördinatie, uitvoering, controle en correctie voor het geheel en/of delen van het facturatieproces / aansturen en plannen

/ diploma niveau bachelor / ervaring als bediende binnen een facturatieomgeving / leidinggevende capaciteiten / inzicht in klantenservice / inzicht in de wetgeving in verband met

Aanbod & interesse: Naast een aantrekkelijk loon, aangevuld met maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering, kan je bij ons rekenen op een uitdagende job met

zaken van Pidpa op 03 216 89 06 of mail naar je ook terugvinden op onze website

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG44 VACATURE 10 OKTOBER 2009

RCA Group in Hasselt behoort tot de top 10 van de onafhankelijke communicatiehuizen in België en is actiefin 5 business units: Online (webdesign & multimedia), Brands (reclame), HR (rekruteringscommunicatie),Public (overheidscommunicatie) en PR (persrelaties en crisiscommunicatie). Met 65 gedreven medewerkersbieden wij een 360° service in het communicatielandschap. Om de groeiende klantenkring van RCA Onlineprofessioneel te blijven begeleiden, kijken wij uit naar volgende nieuwe medewerker m/v:

WEBDEVELOPER PHPFunctie:

Profiel:

Aanbod:legale voordelen en een degelijke begeleiding.

bra

nds

pr

onl

ine

pub

lichr

Interesse?Mail je cv, sollicitatiebrief en eventueel een portfolio vóór 21/10/09 naar [email protected]. Discretie verzekerd, antwoord ook. www.rca.be

www.rca.be

function employ() { if ($myCV == ‘WebDev’)

return $newJob;}

044_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:07 Pagina 44

Page 47: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

STAINLESS STEEL | WIRES AND WIRE RODS | CARBON STEEL PRODUCTS | TIN MILL PRODUCTS

Prodac (www.prodac.be) is an established trading company with over 40 years of experiencein the international stainless steel industry. Prodac is headquartered in Zwijndrecht, Belgium.As a mid-corporate internationally oriented company, Prodac is continuously expanding itsmarket share through innovation and business development. To support their ambitiousgrowth strategy, Prodac is looking for an (m/f)

International Sales ExecutiveTarget-driven commercial talent

Your function: • As an international sales executive you are selling Prodac’s (steel) productsand related services worldwide. • In this highly dynamic market you are constantly looking forbusiness opportunities in different markets and segments. • You are responsible for growingyour portfolio of (international) accounts. • A wide variety of clients require a flexible andprofessional approach to be successful. • You will be working mainly at the head office andfrom time to time you travel to your clients. • You are part of an energetic team and at thesame time you are able to work in a self-governing manner.

Your profile: • You have 2 to 5 years proven sales experience. • You find energy in realizingambitious targets, you have excellent communication skills and English will be your workinglanguage. All foreign languages you master in addition (German, French, Spanish, East-European languages…) will be considered as strong assets. • You are flexible and open to travel (up to 25%).

Our offer: • You will be operating within a challenging, thought-provoking and fast-pacedworking environment in an energetic, growing and international company. Besides realresponsibilities, you are offered an attractive salary package, including extra legal benefits.

Interested? Please send your application and cv to Prodac NV, attn. of Ms CarolineGoedemont, Vitshoekstraat 1, 2070 Zwijndrecht, tel. 03/252 20 18, fax 03/250 66 09, e-mail [email protected], www.prodac.be. Replies will be dealt with swiftly and instrictest confidence.

VG. 6

02/B

Deze aanwerving wordt exclusief begeleid door ons personeelsadviesbureau.

INTERESSE? Bel: (056)53 11 80 of mail: [email protected] of schrijf met cv naar Verdonck Personeelsmanagement bvba, Bruggestraat 232,8930 Menen • www.verdonckpersoneel.com

DE JUISTE BESLISSING

OP HET JUISTE MOMENT!

DL Chemicals nv (www.dl-chem.com), gevestigd in Waregem, is toonaangevend in Europa op het gebied van de productie en deverkoop van een uitgebreid gamma siliconen, MS-polymeren en voegkitten. We zijn een sterk internationaal georiënteerdefamiliale onderneming, en profileren ons door hoogkwalitatieve producten en een goede klantenservice. Onze klanten zijn actiefin de bouwsector. Met een team van 100 werknemers realiseren we een omzet van ± 35 miljoen euro. Voor het invullen van eensleutelpositie zien we op korte termijn uit naar een uitstekend (m/v):

COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDEsiliconen en voegkitten • Antwerpen – Limburg – Vlaams Brabant (Ref. 30 056)

Uw functie: • U leert onze producten en commerciële aanpak kennen tijdens een grondige introductie en opleiding. Daarna bent u verantwoordelijk voor de verkoop van sealants. • Door uw professionele aanpak bouwt u een langetermijnvertrouwensrelatie uit met uw klanten. • U stelt onze producten voor, geeft advies en zorgt voor een optimale klantenservice. • U legt actief nieuwe contacten en u breidt uw klantenbestand systematisch uit. • U werkt vanuit uw thuiskantoor.

Uw profi el: • U genoot een hogere opleiding of bent gelijkgesteld door ervaring. • U hebt minimum tien jaar ervaring als verkoper. Ervaring in de goederendistributie is een extra troef. • U hebt een sterk commerciële persoonlijkheid, bent gefascineerd door verkoop en prospectie en gedreven door resultaat. • U bouwt goed relaties op en

bent een goed onderhandelaar. • U bent actief, dynamisch en dienstverlenend. • U straalt vertrouwen uit en gaat vlot om met mensen op diverse niveaus. • U hebt een sterke interesse voor bouwtechnische producten. • U werkt zelfstandig met zin voor verantwoordelijkheid.

DL Chemicals verzekert een uitstekend werknemer: • een goede opleiding • jobzekerheid in een dynamisch en mensgerichte omgeving • een competitief remuneratiepakket • een grote mate van zelfstandigheid • alle nodige tools om te slagen.

Fred & Ginger met hoofdzetel nabij Mechelen, brengt eigenwijze kinderkleding in meer dan 20 eigen winkels op toplocaties in België. Met een multimerkenstrategie werkt Fred & Ginger dynamisch verder aan haar exponentiële groei. De bedrijvengroep achter deze merken is beursgenoteerd en weet commerciële dynamiek en KMO-spirit te koppelen aan administratieve nauwkeurigheid.

We zoeken een master in financiële/economische wetenschappen voor de functie van

Jr Accountant (m,v)In een functie, gekenmerkt door veelzijdigheid en groei, sta je de eerste jaren zelf in voor de uitvoerende werkzaamheden binnen de boekhouding en payroll. Je neemt ook steeds meer het beheer van de boekhouding onder je, inclusief aangiftes en afsluitingen. Je vormt een team met de financieel manager. Flexibiliteit in taken en tijdsbesteding is vanzelfsprekend. Initiatiefname, betrokkenheid en persoonlijke groei zijn jouw tweede natuur.

Zin om je als accountant snel in te werken bij Fred & Ginger? Reageer dan via Veris HR-consult: [email protected] of Veris, Frans Halsvest 2, 2800 Mechelen

Katz. No-nonsense selection & screening

www.katz.be

K AMBITIEUS T Z45VACATURE

10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

045_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:08 Pagina 45

Page 48: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Functie:gevarieerd taken-

pakket.coördinatie van de trainingen

de selectieprocedures.

coördineert de agenda’s en mailberichten

onthaal en de begeleidingklanten, trainees en kandidaten.

Profiel: U mag jong zijn.

goede uitstraling

goed inschattingsvermogen

Wat mag u van Inventi verwachten:

Hoe reageren: telefoneren zondag 11 oktober 2009

09 360 43 29.cv met motivatiebrief

[email protected]

03 223 68 67.

MANAGEMENT ASSISTENT(E)

consulta nts in verkoop en verkoopm a nagement

inspirerende omgeving

dringende vacature

VOOR DE COÖRDINATIE VAN TR AININGEN EN SELECTIES

Tra ining en selec t ie voor verkoop en verkoopmanagement w w w.invent i.be / vac atures

w w w.inventi.be

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG46 VACATURE 10 OKTOBER 2009

Hans Anders opticiens is de snelst groeiende optiekketen in België met meer dan 80 vestigingen. Voor de komende jaren is het doel gesteld de formule van Hans Anders verder uit te bouwen in België. Om deze groei te ondersteunen zijn we op zoek naar een fulltime medewerker (m/v):

MarketingmedewerkerVoor de marketingafdeling in Hasselt

Functie:In samenwerking met de marketing manager bouw je aan de doorvertaling en invullingvan de Hans Anders-formule en de uitvoering van het marketingplan voor België.

Zo ben je onder meer verantwoordelijk voor:De PR– en reclameactiviteiten bij de opening van Belgische winkels.De creatie, uitwerking en vertaling van advertenties en consumentenfolders.Het uitwerken van mailings.Het voorbereiden en begeleiden van promotieactiviteiten.Het updaten van de website.De interne communicatie en informatievoorziening.Het opvolgen van de administratie van de marketingafdeling.

Aanwervingsvoorwaarden:Voor de invulling van deze functie zijn we op zoek naar een enthousiaste en ambitieuzeteamplayer die beschikt over:

Bachelor Marketing/Commerciële wetenschappen of gelijkwaardig door ervaring.Enkele jaren ervaring in marketing en sales.Perfecte kennis van de Franse taal (in woord en geschrift). Goede beheersing vande Nederlandse en eventueel Engelse taal.Communicatief, creatief en echt organisatietalent.Een flexibele en dienstverlenende instelling (klant is koning).Praktische kennis van Word, Excel en PowerPoint.In het bezit van een rijbewijs B.

Wij bieden:Een afwisselende en veelzijdige functie in een internationale omgeving.Een aantrekkelijk salarispakket in functie van je ervaring en competenties.Interessante doorgroeimogelijkheden.

Interesse?Stuur dan je sollicitatiebrief met cv en referentie ’VAC M 09/09’ naar het e-mailadres:[email protected] ofwel naar Hans Anders België, Kempische Steenweg 578 te3500 Hasselt t.a.v. mevrouw Graziella Calì.

Diversiteit op de werkvloer is belangrijk.Surf naar www.hansanders.be voor meer info.

DEZE WEEK OP

Boeiende uitdagingen als...

INGENIEUR BOUWWERKVOORBEREIDER PIPINGDOKMEESTER

Bij Multi

Surf naar vacature.com/multi

EN ELKE WEEK DUIZENDEN ANDERE ACTUELE JOBS. WAAR WACHT JE NOG OP?

Succesvol rekruteren?

ContacteerAnnemie Detroch op 02/482.03.68

046_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:35 Pagina 46

Page 49: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

De heidegemeente Kalmthout is gelegen in het groene noorden van de provincie Antwerpen. Zo’n 17.000 inwonerswonen er in een mooie en aangename omgeving. De toeristische en recreatieve mogelijkheden van Kalmthout lokken elk jaar opnieuw duizenden mensen, op zoek naar ontspanning.

FUNCTIE:

gemeentesecretaris.

AANWERVINGSVOORWAARDEN:

vings examen.

AANBOD:

INTERESSE? Voor alle inlichtingen i.v.m. de aanwervingsvoorwaarden, het indienen

COORDINATOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN

www.kalmthout.be

Het gemeentebestuur van Kalmthout gaat over tot de aanwerving van een (m/v):

Reageren doe je onder referentie 3239V naar [email protected] of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).

BIGBROTHER Security Systems is een sterk groeiende Nederlandse onderneming met hoofdzetel in Ede (nabij Arnhem). Het bedrijf, actief in verschillende Europese landen, ontwikkelt en maakt gebruiksvriendelijke beveiligings-oplossingen voor de benzine- en retailsector. Zo gooit BigBrother hoge ogen met ‘PumpWatch’, een uniek camera-beveiligingssysteem voor benzinestations dat digitale camera beelden op een intelligente wijze koppelt aan pomp- en kassagegevens. Om de expansieve groei te ondersteunen kijkt BigBrother, vanuit een nieuw bedrijfspand in Wilrijk, uit naar de versterking van een (m/v)

Maak mee met ons het verschil! Heb je interesse in een ontwikkel- en programmatie-functie die je voeling laat houden met onze klantennoden? Werk je graag in team én zelfstandig? Heb je zin voor analyse en ben je pragmatisch? C++, Delphi en userinterfaces hebben nauwelijks geheimen voor jou?

Reageer dan meteen of kijk verder op www.vacature.com/signumhrm of www.signumhrm.be.Het samen verder ontwikkelen van de software voor onze digitale recorder en ondersteunende systemen (Windows besturingssysteem) is jouw uitdaging.

functie in het hart van ons bedrijf

Programmeur - Ontwikkelaar

We zijn het Europese verkoopkantoor van de Leo Paper Group.

LEO is een grafisch bedrijf, gespecialiseerd in het drukken en vervaardigen van allerlei objecten uit papier en karton zoals boeken, kartonboeken, stationary, verpakkingen enz. (www.leo.com.hk)Onze klanten (uitgevers, distributeurs enz.) bevinden zich in alle delen van Europa.

Om onze binnendienst te versterken zijn we op korte termijn op zoek naar een

Medewerker Binnendienst (m/v)Wie zoeken we?Een jonge, flexibele en positief ingestelde persoonlijkheid die zelfstandig kan werkenen samen met de 24 andere collega’s de orders van onze klanten op een accurateen creatieve manier kan beheren en begeleiden.

Een goede kennis van Frans, Engels en Duits is een must. Je moet vlot met een computer overweg kunnen, dus ook een goede kennis vanWord en Excel is belangrijk.

Indien je geïnteresseerd bent, stuur dan je volledige cv vóór 25 oktober naar:Leo Paper Products (Europe) bvba, Korte Leemstraat 3, 2018 Antwerpen

t.a.v.: dhr. Eddy van Straelen - [email protected]

47VACATURE 10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

DIRECTEURUw functieU bent verantwoordelijk voor de dage-lijkse leiding van de organisatie. U bent verantwoordelijk voor het interne beleid op alle beleidsdomeinen (inhoud, kwali-teit, personeel, financiën, communicatie, administratie…). U stemt de organisatie af op politieke en maatschappelijke ontwikkelin-gen op stedelijk, Vlaams en federaal niveau. Als boegbeeld van de organisatie onderhoudt u contacten met relevante actoren.

Uw profielU hebt een masterdiploma (of gelijkwaardig door ervaring) aangevuld met 5 jaar werk-ervaring in een leidinggevende functie. U hebt affiniteit met buurt- en opbouwwerk en gelooft heel sterk in eerstelijnswerk. U bent op de hoogte van achterstellingsmechanis-men en stedelijke samenlevingsproblemen. U bent allround ingesteld en hebt kennis en ervaring in: strategisch managment,

doel- en resultaatsgericht werken, proces-management, kwaliteitsbeheer, financieelmanagement, hrm en communicatiebeleid. U bent een leidersfiguur die coacht en enthou-siasmeert.

Ons aanbodEen boeiende en uitdagende functie met ver-antwoordelijkheid en ruimte voor initiatief.Een stabiele en aangename werkomgeving binnen een innovatieve organisatie. De verloning wordt afgestemd op uw ervaring en competenties.

Interesse?Stuur dan uiterlijk 5 november 2009 uw CV en motivatiebrief naar Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, t.a.v. Aimé Heene-voorzitter, Breughelstraat 31-33, 2018 Ant-werpen of mail naar [email protected].

Het uitgebreide functieprofiel vindt u op de vacaturepagina op www.samenlevingsop-bouw.be/antwerpenstad.

Kansen creëren, grondrechten garanderen.Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw is erkend als regionaal instituut voor de samenlevingsopbouw. Als buurt- en opbouwwerkorganisatie orga-niseren we maatschappelijk kwetsbare mensen. Samen met hen pakken we problemen aan die te maken hebben met grondrechten en het samenleven tussen mensen. Momenteel hebben we een vacature voor een (m/v):

Reageren doe je onder referentie 3229V naar [email protected] of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).

COLLETTE in Wommelgem is een onderdeel van GEA, de wereldwijd opererende Duitse technologiegroep (19.000 medewerkers, 5 miljard euro zakencijfer). Collette ressorteert onder GEA PHARMA SYSTEMS, de divisie die zich toelegt op de engineering en de fabricatie van productie-apparatuur (tot volledig geïntegreerde productielijnen toe) voor de farmaceutische industrie. De specifieke know-how van Collette ligt in het ontwerp en de fabricatie van op maat gemaakte granulatie-installaties. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld en jaarlijks worden er een 30-tal nieuwe projecten opgestart. Collette versterkt zijn engineering team met een (m/v)

Je bent meewerkend teamleader van de mechanical engineers: de tekenaars die instaan voor het mechanisch ontwerp van de installaties, de belangrijke eerste fase in het ontwerpproces. Je hebt een ingenieurs-opleiding (of gelijkwaardig) en je hebt ervaring als tekenaar/ontwerper. Je wil dit tekenwerk graag verder blijven doen maar je

voelt je anderzijds ook klaar om een eerste verticale stap te zetten: de work-flow organiseren en verdelen, een klein team aansturen en ondersteunen.Reageer onmiddellijk of kijk verder op www.vacature.com/signumhrmof www.signumhrm.be.

productie-installaties voor de farma-industrie

Teamleader Mechanical Engineering

047_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:53 Pagina 47

Page 50: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG48 VACATURE 10 OKTOBER 2009

Tra ining en selec t ie voor verkoop en verkoopmanagement w w w.inventi.be

Sales Manager Benelux

Toonaangevend marktleider in medische informatica

Corilus, met vestigingen in Nederland & België,

is marktleider in verschillende segmenten van de

medische informatica. Als leverancier van totaal-

oplossingen (software, hardware én bijhorende

dienstverlening) voor de medische professional zijn wij thuis bij dierenartsen, specialisten, huisartsen, apothekers, opticiens, tandartsen en RVT’s. In totaliteit

zijn wij ICT-partner voor meer dan 12.000 klanten in de medische sector. Corilus

stelt 200 gedreven en getalenteerde medewerkers tewerk en vormt één van de

vier divisies van de Arseus groep. Bij Corilus heerst een prettige werksfeer, geen

snel groeiende markt. Wegens de groei van onze activiteiten in de divisie dieren-artsenpraktijken zijn wij voor Nederland en België op zoek naar een

van verkoopteam informatica-oplossingen aan dierenartsenFunctie:team van 3 accountmanagers voor Nederland en België.

verantwoordelijk voor een eigen regio in België en Zuid-

-

lende functie zijn je voornaamste taken:

- Het dynamiseren van de divisie dierenartsen alsof

het je eigen bedrijf is. Je zorgt voor een sterke groei in

omzet en marge.

- Coaching, begeleiding en opvolging van de bestaande

salesploeg.

klantenbestand via de salesploeg laten groeienmet nieuwe klanten en het mee organiseren van de

professionele opvolging van 200 bestaande klanten.

infosessies naar dierenartsen en hun verenigingen.

- U maakt deel uit van het management team en

rapporteert rechtstreeks aan de CEO.

5 jaar ervaring als accountmanager

voor investeringsgoederen of in de veterinaire sector,

waarvan minstens 2 jaar salesmanagement.ploeg zelfstandig te leiden en eigen

initiatieven met een klein team uit te voeren.

voor resultaat en niet voor een 9 to 5 job.

regio’s uit te breiden.

software- en informatica-oplossingen.

Nederlandse en Franse taal

in woord en geschrift.

voldoende centraalwww.corilus.be

Wij bieden:

informaticaconcept van de dierenartsenpraktijk,

zeer ervaren en betrokken marketing team ondersteunt

zelfontplooiingen internationale carrièrekansen.basisloon aangevuld met een resultatenbonus,

kostenvergoeding, laptop, gsm en een firmawagen.

Loon- en groeipad voor de komende 3 jaar.

Hoe reageren: -

tie naar [email protected] of per fax naar 03 22368 69. Bel op zondag 11 oktober 2009 (18u-19u) of op

maandag 12 oktober 20090475 746 919 nummer 03 223 68 67

Bouw mee aanvan morgen

De stad Lier is op zoek naar een

BIBLIOTHECARIS(niveau A) - voltijdsin contractueel dienstverband

Je werkt rechtstreeks onder het afdelingshoofd cultuur en vrije tijd en je hebt de algemene leiding over de openbare bibliotheek.

De aanstelling loopt tijdens de loopbaanonderbreking van de titularis.

Aanwervingsvoorwaarden:- houder zijn van een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma

van het hoger onderwijs van 2 cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs.- voldoen aan het functieprofi el- slagen voor een vergelijkend examen dat bestaat uit een schriftelijk en mondeling gedeelte en een

proef in verband met de managements- en leiderschapscapaciteiten op het niveau van de functie- een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie- burgerlijke en politieke rechten genieten

Wedde in weddenschaal A1a (bruto-geïndexeerd) : min. 2705 - max. 4210.

SYSTEEMVERANTWOORDELIJKE(niveau B) - voltijds in contractueel dienstverband

Je assisteert de ICT-verantwoordelijke bij de uitoefening van zijn functie.Je werkt mee aan het uitbouwen en onderhouden van het ICT-beleid en ICT- en computerpark.

Aanwervingsvoorwaarden:- houder zijn van een diploma van hoger onderwijs korte type of daarmee gelijkgesteld - minstens 2 jaar nuttige en aantoonbare ervaring hebben indien men geen houder is van het diploma

van graduaat informatica

Wedde in weddenschaal B1 (bruto-geïndexeerd) : min. 2142,17 - max. 2891,31.

De stad biedt: maaltijdcheques (6 euro), fi etsvergoeding, woon-werkverkeer openbaar vervoer 100% terugbetaling, sociale premies, hospitalisatieverzekering vanaf een contract van 1 jaar. De stad stimuleert gelijke kansen en diversiteit. Je kandidaatstelling bezorg je samen met je cv en kopie diploma uiterlijk 30 oktober 2009 aan het stadsbestuur van Lier, Grote Markt 57, 2500 LIER.

Met vragen kan je terecht bij de personeelsdienst : tel. 03 8000 320, [email protected] Je kan er de volledige functiebeschrijving bekomen. Deze kan je ook terugvinden op www.lier.be.

www.parkereninantwerpen.be03 727 16 60

Het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen werd door de gemeenteraad van destad Antwerpen opgericht om een duidelijk en eenduidig parkeerbeleid uit te tekenen en tehandhaven. Het Parkeerbedrijf werpt zich op als contactpunt voor alle vragen en bedenkingen die te maken hebben met parkeren. Zeven jaar na de oprichting bestaat het Parkeerbedrijf uiteen team van 35 parkeertoezichters en 21 administratieve medewerkers.

3 Medewerkers parkeerreglementeringmet een onderzoeksmentaliteit en juridische affi niteit

Je functie: Je onderzoekt parkeersituaties in het veld naar aanleiding van concrete aanvragenvan bewoners en bedrijven. Je stelt aanvullende verkeersreglementen op aan de hand vanje onderzoek, het Antwerpse parkeerbeleid en het juridische kader. Je verleent advies overparkeerregelingen aan burgers, bedrijven, districtsraden, andere stadsdiensten.

Je profi el: Je kan bogen op een bachelordiploma of je hebt door eerdere werkervaringenaffiniteit met (verkeers)wetgeving en de administratieve processen die erbij komen kijken.Als je vertrouwd bent met de werking van de overheid is dat een stevig pluspunt. Je werktnauwkeurig en hebt er geen moeite mee om op een gestructureerde manier te rapporteren.Je valt op door je assertieve en klantvriendelijke communicatiestijl. Je houdt van de boeiendeafwisseling tussen actieve plaatsonderzoeken en administratief en juridisch werk.

Ons aanbod: Je komt terecht in een jong en dynamisch bedrijf in volle evolutie. Er wordteen open en directe communicatie gehanteerd en sociale waarden draagt men hoog in hetvaandel. Verschillende nationaliteiten die samenwerken in een vlakke structuur maken debedrijfscultuur groot. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf verder te ontplooien met opleidin-gen. Je salarispakket wordt aangevuld met hospitalisatieverzekering, groepsverzekering,maaltijdcheques, een flexibel werkschema en andere voordelen.

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan zo snel mogelijk je e-mail of brief met je motivatie en cv naar onze HR consultants GITP, t.a.v. Bea Janssens,Uitbreidingsstraat 10-16, 2600 Berchem, [email protected]

112x166_GAPA_Vacature_02.indd 1 30-09-2009 14:39:18

048_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:13 Pagina 48

Page 51: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Bestseller is een jonge, dynamische internationale textielgroothandel die wegens sterke groei

op zoek is naar nieuwe collega’s voor het Antwerpse hoofdkantoor:

SALES VILA CLOTHES regio Wallonië

• Sales voor het merk Vila Clothes, vanuit de showroom in ons Antwerpse hoofdkantoor

• Prospectie en opvolging van het bestaande klantenportfolio • Kennis van Nederlands en

Engels zijn een vereiste.

RECEPTIONISTE fulltime en parttime

• Algemene administratie • Bijdragen tot de goede werking van het kantoor en tot het creëren

van een positief imago van Bestseller door een vriendelijk onthaal van klanten en bezoekers

• Beantwoorden en doorschakelen van alle inkomende telefoons, en zelf waar nodig inlichtingen

verschaffen • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist.

SALES SUPPORT JACK & JONES• Klantenservice • Assistentie van de sales • Verkopen van stock aan ons cliënteel via e-mail

en telefoon • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist.

SALES ONLY regio Vlaanderen

• Voor een periode van 6 maanden, ter vervanging van een collega in zwangerschapsverlof

• Verkoop van collecties en stock in showroom (beheer budget) • Een goede beheersing van

Nederlands en Engels zijn vereist.

SALES SUPPLY (never out of stock) JACK & JONES• 80 % op kantoor, 20 % op baan • Verkopen van supply aan ons cliënteel via e-mail en

telefoon • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist.

Wij bieden u een actieve job in een dynamische, sterke internationale onderneming

waar een aangename werksfeer heerst die gebaseerd is op gemeenschappelijke

waarden en normen en waar diversiteit op de werkvloer een plus is.

Geïnteresseerden kunnen hun kandidatuur via post of e-mail opsturen naar:

CORSTIAENS MARCUSSEN GEERS, ons selectiekantoor .Vg 1000/b

Alsembergsesteenweg 995 bus 23 1180 Brussel 0475/94 51 69

www.workinfashion.be [email protected] [email protected]

Graag cv plus foto. De gesprekken kunnen in Antwerpen of in Brussel plaatsvinden.

www.bestseller.com

Order Desk Medewerk(st)er

Reageren doe je onder referentie 3169V naar [email protected] of naarSignum HR & Management,Battelsesteenweg 455 E,2800 Mechelen (tel.015/45 09 60).

FrieslandCampina is een internationale onderneming vertegenwoordigd in meer dan 100 landen en telt zowat 20500 medewerkers. De business group Consumer Products Europe, met een omzet van 3 miljard €, richt zich op de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van een scala aan producten. Het assortiment bestaat uit consumptiemelk, zuiveldranken, yoghurts, desserts, koffieverrijkers, room, vruchtensappen en sportdranken. Onze vestiging in Bornem is meer dan 200 medewerkers sterk. Het Order Desk Team zoekt voor de locatie in Bornem een (m/v) collega.

administratie en actie bij marktleider

Samen met je collega’s van het Order Desk Team ben je verantwoordelijk voor de behandeling van alle binnenkomende bestellingen, van input tot levering. Je hebt dan ook een neus voor cijfers en werkt erg accuraat. Je ziet de draagwijdte van je beslissingen in en stemt zowel met onze logistieke als met onze commerciële diensten

af en informeert onze klanten proactief (Nederlands en Frans). We bieden iedereen binnen het team de mogelijkheid om mee te werken aan de voortdurende optimalisatie van onze administratieveprocessen. Reageer meteen of kijk ook op www.vacature.com/signumhrmof op www.signumhrm.be.

49VACATURE 10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

Gemeentee Olen

Om de NIEUWE DIENST VRIJE TIJD optimaal te laten functioneren zijn wij op zoeknaar een (m/v)

coördinator vrije tijdvoor een voltijdse tewerkstelling in vast dienstverband (niveau A),

met een proeftijd van twaalf maanden.

Hij of zij is het hoofd van de sector vrije tijd, diensthoofd van de dienst vrije tijd en lid van hetmanagementteam. De coördinator is geïnteresseerd in de sector vrije tijd, met als onderdelencultuur en het culturele en toeristische erfgoed, jeugd, welzijn en gezondheid, sport, ontwikke-lingssamenwerking, senioren en feestelijkheden. Hij of zij is verantwoordelijk voor internationalesamenwerking (jumelage) en de coördinatie van de dienstverlening aan organisatoren.We zoekeniemand met een open geest, politiek neutraal, maar toch met voeling voor politieke aangelegenhedenen met een brede kijk op de wereld. Samen met het bestuur wil hij of zij meewerken aan eenmaatschappelijke meerwaarde voor Olen, zijn inwoners en zijn partners.

Voorwaarden: • houder zijn van een diploma dat in aanmerking komt voor de aanwerving in debetrekkingen van niveau 1 in de rijksbesturen (universitair onderwijs) • slagen voor een aanwervings-examen.

Ter ondersteuning van de coördinator vrije tijd zoeken we (m/v)

3 beleidsmedewerkers vrije tijd voor een voltijdse tewerkstelling in contractueel dienstverband (niveau B),

met een contract van onbepaalde duur met een proeftijd van tien maanden.

Er zijn 3 verschillende plaatsen van beleidsmedewerker vrije tijd in te vullen: • jeugdconsulent, welzijnen gezondheid • sportconsulent • ontwikkelingssamenwerking, senioren en feestelijkheden.Ze zorgen voor de opmaak en uitvoering van een beleidsplanning m.b.t. hun sectoren en adviserenhet beleid hierover. Ze coördineren, ondersteunen en realiseren mee de beleidsuitvoering.We zoekenadministratief en organisatorisch sterke medewerkers, met een uitgesproken interesse voor hetterrein waarin ze werken en een brede interesse voor de vrijetijdssector in de ruime zin van het woord.

Voorwaarden: • houder zijn van een diploma dat in aanmerking komt voor de aanwerving inniveau B (hoger niet-universitair onderwijs of bachelor) • slagen voor een aanwervingsexamen • debeleidsmedewerker vrije tijd - sportconsulent moet bovendien houder zijn van het getuig-schrift van sportfunctionaris, afgeleverd door de Vlaamse Trainersschool, of van één van debekwaamheidsbewijzen die door de Vlaamse regering worden bepaald, of dit diploma behalenbinnen een termijn van 5 jaar na de datum van indiensttreding.

Geïnteresseerden dienen hun kandidatuur schriftelijk in op volgend adres:Gemeentebestuur van Olen, t.a.v. het college van burgemeester en schepenen, Dorp 1 te 2250 Olen.Je sollicitatie moet samen met een kopie van je diploma en je uittreksel uit het strafregister tenlaatste op 30 oktober 2009 bij het gemeentebestuur toekomen.

Info: Sofie Verswyvel, telefoon: 014 27 95 03, e-mail: [email protected] en www.olen.be (klik op werken en ondernemen, vacatures).

Olen is een kleine, bruisende gemeente in de Antwerpse Kempen met ongeveer 11.500 inwoners.

Voortdurend

op zoek naar

ambitieus en

geëngageerd

talent…

Kijk snel in Vacature.

049_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:19 Pagina 49

Page 52: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

www.ment.be

COMMERCIEEL ADVISEUR regio Antwerpen

Federale Verzekering onderscheidt zich van andere verzekeraars door hun originele en zelfstandige structuur van het type “onderlinge verzekeringsmaatschappij”. Door deze vorm laten zij hun klanten delen in de winst, de restorno’s. Dit is – meer dan ooit – een echte succesformule! Als verzekeraar garanderen zij bovendien de beste service voor hun klanten en spelen ze voortdurend in op hun behoeften en verwachtingen. Om dit te realiseren, kunnen ze steeds gedreven talenten gebruiken. Uw talent. Daarom kijken zij uit naar een enthousiaste

www.ment.be

WIJ BIEDEN: • een bediendecontract waar u kunt rekenen op

een vast salaris met extralegale voordelen, gekoppeld aan

een interessant systeem van premies en bonussen, in ver-

houding tot uw prestaties • een gedegen opleiding • de kans

om uw kennis en talenten te ontplooien bij een maatschappij

waar rechtstreeks contact en menselijkheid centraal staan

• afwisselend en boeiend werk.

FUNCTIE: • Uw uitdaging ligt in het realiseren van de groeiobjectieven

binnen de vermelde regio. Daartoe onderhoudt u de commerciële relaties met

bestaande klanten (zowel ondernemingen als particulieren), en prospecteert

u actief naar nieuwe accounts. • De doeltreffendheid van uw contacten

wordt vanuit Federale Verzekering onderbouwd door hun sterk imago en

een breed gamma van producten en diensten waarvan u gedurende een

grondige opleiding van 4 maanden alle technische aspecten zal leren

kennen. • U werkt vanuit uw home offi ce.

PROFIEL: • U bent een resultaatgericht en enthousiast onderhandelaar met

een hogere opleiding en een succesvolle verkoopervaring. U vindt steeds de

juiste argumenten om mensen te overtuigen en contracten af te sluiten op

verschillende niveaus. Door uw commerciële feeling slaagt u erin om een

vertrouwensrelatie op te bouwen met de klant. U organiseert graag zelf uw

werk en hebt zeker geen 9-to-5 mentaliteit. Ten slotte bent u afkomstig uit

de bovenvermelde regio.

Lid Federgon VG 1321/B • B-AB05.013 • W.RS.269

INTERESSE?Deze aanwerving wordt in goede banen geleid door AdvertiseMenT. Stuur snel uw gemotiveerde sollicitatie met cv naar Advertisement, t.a.v. Caroline Vissers, Grote Steenweg 651, 2600 Berchem email: [email protected]. • Tel. 03/242 49 70 • fax 03/ 242 49 79. U mag rekenen op een vlotte en discrete behandeling van uw sollicitatie.

www.federale.be

www.ment.be

YOUNG POTENTIALS (M/V)

Staffing as you MenT it.

Pittsburgh Corning Europe NV, gevestigd in Tessenderlo, is de toonaangevende producent van FOAMGLAS cellenglas isolatie in Europa. Het bedrijf levert aan meer dan

60 landen over de gehele wereld. FOAMGLAS is een thermische isolatie uit geschuimd glas met diverse toepassingen in bouw en industrie. Door het toenemende succes

en de groei van het bedrijf is men voor onmiddellijke indiensttreding op zoek naar enkele

Voor de drie vacatures is de wil om te leren en te groeien in de job van primordiaal belang. Voor elke functie is een goede kennis vanhet Engels noodzakelijk, evenals noties van het Frans en indien mogelijk het Duits.WE ZOEKEN MENSEN DIE MET ONS WILLEN VERDER BOUWEN!

Wij bieden: Een sterk, internationaal en toonaangevend bedrijf waar gedreven en startende mensen kansen krijgen.Aantrekkelijke verloning.

MARKETING ASSISTANTFUNCTIE: • Je opdracht is het uitvoeren en opvolgen vanmarketingcampagnes met nadruk op het verwerken vantechnische realisaties en projecten in brochures, zowel digitaal(80 %) als in print (20%). • Het stijlvol, begrijpbaar en visueelaantrekkelijk toegankelijk maken van technische gegevens vormtde essentie van je opdracht.

PROFIEL: • Je bent een starter in het bezit van een bachelor-diploma (zoals marketing, grafische vormgeving), hebt eengoede kennis van de hedendaagse computertoepassingen en eenduidelijk aanwijsbare technische feeling en interesse. • Je benteen teamspeler met sterke organisatorische vaardigheden en eenklantgerichte attitude. • Je krijgt na een stevige opleiding de kansje functie zelf uit te bouwen en je toekomst vorm te geven.

R&D ENGINEER

QUALITY ENGINEER

FUNCTIE: • Je taak bestaat erin om mee te werken aanoptimalisatie van het product en het productieproces. • Jegaat hier verder dan het puur theoretische; je toetst immerspermanent nieuwe inzichten en verbeteringen aan de dagelijkserealiteit op de werkvloer. • Hierbij sta je nauw in contact met dedagelijkse realiteit in de fabriek.

PROFIEL: • Je bent in het bezit van het masterdiploma in fysicaof geologie. • Je bent een gedreven starter of bezit een eerstewerkervaring. • Bovenal ben je gemotiveerd om je in dezecontext te bewijzen en heb je geen probleem met een industriëleomgeving. • Door je creatief talent slaag je erin om out-of-the-box te denken. • Je bent voldoende assertief om voor je meningop te komen.

FUNCTIE: • Je bent verantwoordelijk voor kwaliteitscontrolesop de werkvloer. • Tevens verzamel je productiegegevens enverwerk je deze tot statistieken. • Je analyseert de output van detests op de werkvloer en formuleert voorstellen om de proces- enproductkwaliteit te verhogen. • Je taak vormt een evenwichttussen het operationele op de werkvloer en de administratievetaken eigen aan kwaliteitsopvolging.

PROFIEL: • Je bent in het bezit van het diploma industrieelingenieur of bachelor in de toegepaste wetenschappen. • Eeneerste werkervaring rond kwaliteit is een troef. • Je beschiktover een sterk logisch denkvermogen en goede communicatievevaardigheden.

INTERESSE?Deze aanwerving wordt in goede banen geleid door AdvertiseMenT. Stuur snel je gemotiveerde sollicitatie met cv naar Advertisement, t.a.v. Caroline Vissers, Grote Steenweg 651, 2600 Antwerpen Berchem. e-mail: [email protected]. • Tel. 03/242 49 70 • fax 03/ 242 49 79. Je mag rekenen op een vlotte en discrete behandeling van je sollicitatie.

Lid Federgon VG 1321/B • B-AB05.013 • W.RS.269

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG50 VACATURE 10 OKTOBER 2009

050_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:23 Pagina 50

Page 53: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

24 jaar ervaring en specialisatie in de technisch-commerciële sector resulteren in de hoogste

Q*For-klantentevredenheid.

werving, selectie en onderzoek van commercieel-technische medewerkersopleiding: maatwerkprojecten, open training en teamcoachingadvies en consultancy toegespitst op de B2B technisch-commerciële sectorlid van Federgon - Erkend voor het Vlaams/Waals/Brussels Gewest - kmo-portefeuille

KANTOREN: C. Marckxlaan 25, 2550 KontichTRAININGSCENTRUM: Kon. Astridlaan 9, 2550 Kontich

www.dreessen.begespecialiseerd in commercieel-technische niveaufuncties

51VACATURE 10 OKTOBER 2009DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

www.vanwellen.be

wegenbouw - bouwwerken - industriebouw - asfaltcentrale - betoncentrale - projectontwikkeling

NV AANNEMINGEN VAN WELLEN

ALTIJD EEN GOEDE INDRUK NV Aannemingen Van Wellen is een algemeen aannemingsbedrijf dat actief is op vlak van zowel wegenbouw als woning- en uti-liteitsbouw. Meer dan een halve eeuw aan ervaring als algemeen aannemer heeft ertoe geleid dat de naam Van Wellen borg staat voor kwaliteit en vertrouwen.

Voor de afdeling wegenbouw zoeken wij dringend een (m/v):

Calculator/AankoperFunctie:

Profiel:

Wij bieden:

INTERESSE?

Advertising isn’t a science. It’s persuasion. And persuasion is an art

De ‘de facto groep’ is actief op verschillende terreinenwaaronder communicatie, online, video, PR en events.

Wegens verdere uitbreiding van de commerciële activiteitenzoeken we momenteel een (m/v)

Sales Manager (zelfstandige basis)Voor de regio Oost-Vlaanderen / Vlaams-Brabant

Je bouwt je eigen portefeuille uit van klanten en prospecten.Als Sales Manager ben je uitermate flexibel en maak jemakkelijk nieuwe contacten. Je werkt voorstellen op maatvan de klant uit en volgt deze verder op. Klanten met vragenhelp je snel verder en hou je proactief op de hoogte vanbepaalde commerciële acties.

Ervaring in een gelijkaardige commerciële functie binnen demedia is een voordeel. Je bent hands-on, werkt resultaat-gericht en bent uitermate klant- en servicegericht. Je benteen verkoper in hart en nieren. Kennis van of feeling met deadvertising business is een must. Je werkt snel, efficiënt enadministratief nauwkeurig.

Je komt terecht in een boeiende en gevarieerde functie in eenmoderne omgeving met ruime ontplooiingsmogelijkheden.

Interesse?Reageer dan uitsluitend per mail en stuur je cv en motivatie-brief naar [email protected]

William Bernbach

“ “VG

.2/B

– B

-AB0

4.02

8 –

W.R

S141

Logic brings youfrom A to B,

takes you anywhere.

a priori.be

A. Einstein

051_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:28 Pagina 51

Page 54: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Post én Print a Job.

Multimediaal adverterenmet Vacature Magazine

en Vacature.com

ONLINE JOBS IN DE KIJKER

Kijk voor de uitgebreide functieomschrijvingen op

Vacature.comExtra impact voor uw online vacature?

Contacteer Anke Blommaert op 02/[email protected]

Accountantskantoor de Maagd-Bulteel is gelegen aan derand van Sint-Niklaas, Grote baan 2.

Boekhouder /Dossierbeheerder (m/v)

FunctieomschrijvingU zal instaan voor: • het opstellen van balansen enjaarrekeningen • het opmaken van fiscale aangiftes• verzorgen van boekhoudingen

ProfielU hebt minimum een diploma hoger onderwijs (boekhoudenen/of accountancy). Ervaring in een accountantskantoor iseen pluspunt.

Meer info: www.vacature.com/jobs/12087121

BORDERLESS INFORMATION DESIGNERS

Connexion is a Belgian communications agency created in 1987,now specialized in multilingual interactive online and offlinecommunication.

(e)-Project Manager (m/f)

FunctionYou will professionally organize, monitor, guide andfollow-up (e)project execution in close collaborationwith Connexion's and our client's teams.

ProfileYou have expertise in: • Project Management for interactivemarketing communication • Budget and Time Management.You also speak NL, FR and EN fluently.

More info: www.connexion.eu

ABM Accountants is een dynamisch en regionaal kantoor datzelfstandigen en kleine/middelgrote KMO’s wil voorzien in eenbetaalbare en professionele dienstverlening.

Dossierbeheerder /Junior AccountantFunctieomschrijvingVerwerking & audit boekhouddossiers • Opstellen balansen,jaarrekeningen & BTW- en belastingaangiftes • Rapporteringenverzorgen via Office-applicaties • Eerste-lijnscontact met klanten.

ProfielA1 boekhouding-fiscaliteit • 2-3 j ervaring is + • Teamvaardig & zelfstandig• Verantwoordelijkheidszin & positivisme • Werkt snel en accuraat• Kennis van courante informaticatoepassingen & boekhoudsoftware

Meer info: [email protected]

(m/v)

Onze klant is een vaste waarde in vastgoed in de exclusieveomgeving van Knokke. Om het professioneel team te versterkenkijken wij uit naar een

Commercieel - AdministratiefMedewerker (m/v)

FunctieomschrijvingJe bent het aanspreekpunt en bouwt contacten met onzeklanten op. Je staat in voor administratieve en commerciëleopmaak van offertes en contracten.

ProfielHogere opleiding • Affiniteit voor vastgoed • Sterk incommunicatie met klanten (Nl–Fr) • Nauwkeurige ensystematische aanpak bij administratieve taken

Meer info: www.vacature.com/jobs/12086773

Het Instituut voor de Overheid wil een wetenschappelijkeonderbouwde bijdrage leveren tot een verbetering van hetmanagement en beleid van openbare besturen.

Wetenschappelijk MedewerkerFunctieomschrijvingU werkt mee aan projecten rondom auditing en moderniseringvan financiële systemen in de publieke sector. Wij bieden eenboeiende job in een jong, multidisciplinair onderzoeksteambinnen K.U.Leuven.

ProfielUniversitair diploma met interesse voor financieel- enoverheidsmanagement • Kennis van onderzoeksmethodenen -technieken • Vlotte schrijfstijl & presentatievaardigheden• Teamvaardig & zelfstandig • Goede kennis van Engels en Frans• Pas afgestudeerde kandidaten mogen solliciteren.

Meer info: www.instituutvoordeoverheid.be

(m/v)

Chemresult / EcoChem is een sterk groeiende KMO die actiefis in het ontwikkelen, produceren en vermarkten van brand-vertragende chemische additieven.

Aankoper (m/v)

FunctieomschrijvingVoor onze vestiging te Oevel - Westerlo zijn wij op zoeknaar een ervaren medewerker die aankoop en admini-stratie combineert met kennis van chemie.

ProfielHogere opleiding Chemie; 5 jaar ervaring in aankoop enlogistiek; kennis van Nederlands, Frans en Engels (Duits ispluspunt); kennis REACH is pluspunt

Meer info: www.ecochem.be

Accountantskantoor de Maagd-Bulteel

Iemants is een staalconstructiebedrijf met een sterke repu-tatie op vlak van ontwerpen en produceren van technischcomplexe & architectonische staalconstructies.

Projectleider (staalconstructies) (m/v)

Functieomschrijving• Je leidt en coördineert projecten in binnen- en buitenland• Realisatie van de projecten op een veilige, kwaliteitsvolleen rendabele wijze door een goede planning, communicatie,coördinatie en samenwerking met alle betrokkenen.

ProfielIngenieur of gelijkwaardige ervaring • Ervaring met leiden& coördineren van bouwprojecten • Analytisch, organisa-torisch, communicatief & hands-on mentaliteit • Kennisvan staalconstructies is een +

Meer info: www.goelen.be

De firma BSC, gevestigd te Anderlecht, is agent-invoerder vansanitair materiaal. Wij zijn op zoek naar een vertegenwoordigervoor de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant.

Commercieel Technisch Vertegenwoordiger(m/v)

Functieomschrijving• U bezoekt studieburelen, architecten & groothandelaars in sanitairom onze producten voor te stellen • Follow-up van de bestaandeen prospectie van potentiële klanten

Profiel• Ervaring in een commerciële-technische functie • Autonoom,resultaatgericht, flexibel, dynamisch, assertief • Tweetalig N/F

Meer info: [email protected]

052_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:01 Pagina 52

Page 55: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

http://jobs.milcobel.com

Zuivel van bij ons

JOBS om mee op te scheppen!

INTERESSE?Stuur dan zo snel mogelijk jouw motivatie-brief en cv naar Yscot.a.v. Martin De Sutter, HR ManagerMelkerijstraat 10, 8920 Langemark.Dit kan eveneens per fax 057 49 02 96of via mail [email protected]

NV Ysco maakt deel uit van de Milcobel-groep (grootste Belgische zuivelcoöperatie) en behoort tot de top van de Europese roomijsproducenten. In haar 2 productie-units gevestigd te Langemark en Argentan (Fr) wordt met ca. 650 medewerkers,150 miljoen liter roomijs op jaarbasis geproduceerd en wordt een omzet van 193 miljoen euro gerealiseerd.

In het kader van de verdere professionalisering van onze diensten te LANGEMARK wensen wij over te gaan tot aanwerving van m/v:

MEDEWERKER R&DHij/zij zal instaan voor de introductie van nieuwe producten, het optimaliseren van bestaande producten binnen de bestaande kwaliteitssystemem en het beheren van alle bijhorende specificaties.

FUNCTIE: • Je ontwikkelt nieuwe producten i.f.v.commerciële noodwendigheden, gewijzigde wet-geving of optimalisatie van het productieproces.• Je volgt het gehele gebeuren adequaat admini-stratief op. • Je houdt rekening met deadlines. • Je verzorgt de nodige contacten met zowel de klanten als de leveranciers in binnen- en buitenland. • Je beheert de nodige productspecificaties van grond- en hulpstoffen. • Je beheert de technische fiches.• Je werkt nauw samen met enerzijds jouw col-lega’s binnen de R&D en anderzijds alle divisies binnen de organisatie zodat de ontwikkelingspro-jecten efficiënt en vlot verlopen. • Je rapporteert aan de R&D Manager.

PROFIEL: • Je bent industrieel ingenieur of gradu-aat in de richting voedingsleer, biochemie of dieet-leer. • Je bent in staat op creatieve wijze ideeën te ontwikkelen die implementeerbaar zijn. • Je bent communicatief en drukt je vlot uit in N/F/E. • Je bent vertrouwd met de courante PC-toepassingen (Word, Excel). • Je bezit een grote graad vanautonomie en tegelijk ben je een echte team player.• Je hebt bij voorkeur enkele jaren ervaring in een R&D-afdeling van een voedingsbedrijf.

TECHNICAL MANAGERHij/zij zal instaan voor de organisatie, coördinatie en sturing van de diverse activiteiten binnen de technische dienst. Hij/zij voorziet in een efficiënt curatief en preventief onderhoud en garandeert dat verbeterings-processen beantwoorden aan alle eisen inzake rendement, productiviteit en veiligheid.

FUNCTIE: • Je organiseert en stuurt de technische dienst (zowel mechanisch als elektrisch) zodat proceslijnen, productielijnen, koeltechnische instal-laties en interne logistiek optimaal functioneren.• Je organiseert het onderhoud van de gebouwen,terreinen en omgeving. • Je budgetteert alle ac-tiviteiten van de technische dienst (personeel enonderhoud van machines en gebouwen). • Je neemt actief deel aan diverse overlegmomenten zoals de dagelijkse technische briefings, de tweewekelijkse operations meeting, de maandelijkse vergadering met ploegbazen … en bent hierbij een stuwende kracht. • Je volgt en coacht het personeel van de technische dienst. • Je voorziet in de nodigevormingen en opleidingen voor je medewerkers.• Je ziet toe op een correcte naleving van allebestaande veiligheidsprocedures binnen de onder-neming. • Je rapporteert aan de Operations Directeur.

PROFIEL: • Je bent bij voorkeur industrieel inge-nieur en/of bachelor electromechanica. • Je hebt bij voorkeur enkele jaren ervaring in een industriële onderhoudsdienst in een voedingsbedrijf. • Je bezit een grondige kennis van geautomatiseerde pro-ductielijnen, technische installaties (koeltechniek,perslucht, stoom …) en bouwtechnische voorschrif-ten. • Je bent sociaal vaardig en je profileert je alspeople manager. • Je bezit een grote graad van autonomie en tegelijk ben je een echte team player. • Je bent een goede organisator en kan de nodige prioriteiten stellen. • Je bent bij voorkeur preventieadviseur niveau II of bent bereid dit te volgen. • Je bent communicatief en drukt je vlot uit in N/F/E. • Je bent vertrouwd met de courantePC-toepassingen (Word, Excel).

ONS AANBOD: Een boeiende job in een jong en dynamisch team met veel contacten, een inten-sieve opleiding, een omgeving waarin je je kan ontplooien en een competitief loon aangevuld metextralegale voordelen.

53VACATURE 10 OKTOBER 2009

053_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:05 Pagina 53

Page 56: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

WTCB

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Het WTCB is het onderzoeksinstituut voor de Belgische bouwwereld. Aannemers en andere bouwprofessionelen steunen op deadviezen en publicaties van het WTCB om de kwaliteit van de bebouwde omgeving permanent te verbeteren. Het WTCB is aldus actief in talrijke domeinen binnen de bouwsector, met vestigingen in Brussel, Sint-Stevens-Woluwe, Heusden-Zolder en Limelette.

Om zijn multidisciplinair en dynamisch team uit te breiden, is het WTCB momenteel op zoek naar de volgende kandidaten (m/v) :

Burgerlijk en Industrieel Ingenieurs, (Ingenieur-) Architecten, Doctors, Masters en Bachelors in de Bouwkunde en een Economist

Industrieel Ingenieurs Bouwkunde, Architecten, Masters en Bachelors in de Bouwkunde

Burgerlijk en Industrieel Ingenieurs, (Ingenieur-) Architecten, Masters

U vindt de gedetailleerde functieomschrijvingen op : http://jobs.wtcb.be

WTCB, Algemeen Secretariaat, Lombardstraat 42 te 1000 Brussel of mail naar [email protected]

AKOESTIEK MILIEU ENERGIE STRUCTUREN MATERIALEN

54VACATURE 10 OKTOBER 2009

www.coquerelle-consultants.be

B-AB04.001

Our company active in the food sector and based in the area of Tournai(Belgium), is a world leader in dry special sugars.We are searching for an (M/F):

INTERNATIONAL SALES MANAGER

Function• Reports to the director of sales & marketing• Covers and develops the existing international customer base• Sales and marketing planning, defining distribution channels, price policy,

product launching and promotional programming• Realizes commercial objectives in terms of turnover, volumes and margins• Presence at a variety of promotional events.

Profile• Bachelor or master in commercial or/and biochemical engineering• Previous result oriented sales experience required• Fluent in French, Dutch and English• Excellent relational skills• Dynamic, disciplined and responsible personality• Willing to travel abroad frequently.

Compensation packageFor this challenging position, we have foreseen a top salary with bonus system,company car, group pension, net allowance… with the possibility to evolve withinthe company.

Motivation letters and CV in French can be transmitted to

Rue des Bergers 4HO7500 TOURNAI - Belgique• Tél. : 069 22 24 31 • Fax : 069 45 68 55• [email protected]

Je vindt je weg bij

Verhaeren & Co is een vooraanstaand en onaf-hankelijk aan nemingsbedrijf uit Zemst met een gezonde financiële structuur en een beleid datgericht is op kwaliteit en veiligheid. Met een stabiele kern van 225 gekwalificeerde medewerkers voeren wij opdrachten uit in de private en de openbare sector.

Ter ondersteuning van onze groei zoeken wij op korte termijn de beste mensen voor een lange-termijnrelatie. Onze eenvoudige bedrijfsstructuur kent een directe en open communicatie. Creativiteiten gedrevenheid staan centraal in elke functie en zorgen voor reële doorgroeimogelijkheden.

Om ons team te versterken, zijn wij op zoek naar een m/v:

LANDMETERFUNCTIE:

PROFIEL:

Zin om erin te vliegen?

www.verhaeren.be

Restaurant ManagerReceptionists Day and Night Fr/Dutch/Eng

Chefs de Partie Commis Waiter/tress 1 Revenue Manager 1 Account Manager Fr/Dutch/Eng Trainees

Jump on your mobile and compose 02 220 69 27 and send your CV to [email protected]

Challenge yourself for Great Spirit at work!

VACANCIES AT HOTELBLOOM !

Feel inspired. Feel innovative. Feel more productive.Feel all this and more when you work in

a hotel that is away from the ordinary….

Think light. Think room - lots of it (305 rooms + 1300 m² of totally new meeting space for developing ideas and creativity!). Think smart solutions,

challenges, and positive atmosphere. Think of everything you wish for a truly motivating and refreshing work in Brussels and have a sneak preview at

www.hotelbloom.com

054_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:58 Pagina 54

Page 57: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Doorniksesteenweg 81B/10 I B-8500 Kortrijk I Tel. 056/ 70 66 07 I Fax 056/70 65 97 I e-mail : [email protected] I www.sodevaconsulting.com

Erkend bureau - V

G.513/B

- Lid FedergonINTERESSE? Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onder-staand adres. Voor bijkomende informatie kan je steeds bellen. Je kandidatuur wordt professioneel en strikt vertrouwelijk behandeld. De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development.

Met talrijke catalogi voor verkoop op afstand en meer dan 60 winkels in de Benelux, is Damart Europese leider op zijn markt.We danken ons succes en onze groei vooral aan de inzet van onze teams, de productkwaliteit en - in het bijzonder - aan depermanente aandacht voor de verwachtingen en noden van onze klanten op het gebied van comfort en dagelijks welzijn.Damart gaat ervoor en werft aan! Voor onze hoofdzetel in Dottenijs hebben we volgende functies openstaan (m/v):

BEHEERSCONTROLLERFunctie: Je bent verantwoordelijk voor de financiële rapporten voor het management, alsook voor de analyse daarvan. Je weet het beleid inzake kosten, prijzen en winstmarges in kaart te brengen. Hiervoor volg je nauw-gezet de cijfers en marges op van de winkels en help je de verschillende afdelingen bij hun financiële analyses. Naast de opvolging van de budget-ten maak je de forecastings op.

Profi el: Je bent in het bezit van een universitair diploma in een fi nanciële richting en je hebt minstens 3 jaar ervaring in een gelijkaardige functie.

VERANTWOORDELIJKECATALOGUS EN COMMUNICATIEFunctie: Samen met je team zorg je ervoor dat de catalogi op tijd druk-klaar zijn. Hiervoor hou je rekening met het internationale kader en weet je de vertaling te maken naar de specifieke marktbehoeften op Benelux niveau. Door het kiezen van de gepaste foto’s en teksten en een attractieve opmaak zorg je er voor dat de publicatie bijdraagt aan het bereiken van de verkoopobjectieven. Je volgt budgetten op, maakt scherpe analyses en werkt proactief mee aan de optimalisering en vernieuwing van werkproce-dures en -methodieken. In deze functie is het noodzakelijk met verschillende afdelingen (nationaal en internationaal) samen te werken. Naast je planmatige en analytische vaardigheden, weet je op alle niveaus in de firma de nodige impact te hebben.

Profi el: Een hogere opleiding en ervaring in het domein publiciteit/grafische media is noodzakelijk. Je weet eveneens een klein teamefficiënt aan te sturen.

VERANTWOORDELIJKE STOCK-BEHEER EN BEVOORRADINGFunctie: Je zorgt voor een optimale dispatching van de opgeslagengoederen naar de verschillende winkels. Hierbij hou je zowel rekening met de merchandising en de collecties als met de winkelcapaciteiten. Je weet de juiste analyses en berekeningen te maken waardoor de leveringen zo efficiënt mogelijk gebeuren en er over- en onderstock vermeden wordt.

Profi el: Een hogere opleiding is noodzakelijk, evenals ervaring in de logistiek of supply chain. Je weet een klein team aan te sturen en je hebt de maturiteit om dingen gedaan te krijgen.

HR-OFFICERFunctie: Als HR-Officer heb je een tweeledig takenpakket. Enerzijds word je betrokken bij allerhande HR-projecten en hun administratieve opvolging(competentie-management, opleidingsbeleid en -administratie, intro-ductie, functionerings- en evaluatiegesprekken, interne communicatie, loonschalen, ...). Anderzijds ondersteun je de loonadministratie van een 400-tal werknemers in de Benelux. Hierbij sta je mee in voor het nauw-gezet opvolgen van bijhorende sociale documenten, tijdsregistratie, arbeidsongevallen aangiftes, ... Een opleiding in payroll is voorzien. Je werkt nauw samen met je collega en rapporteert aan de HR-Manager.

Profi el: Je genoot een hogere opleiding, bij voorkeur bachelor Sociaal Werk optie personeelswerk of deed reeds een eerste ervaring op binnen het ruimere HR-gebeuren. Je werkt accuraat en kan vlot overweg met het Office pakket (met nadruk op Excel). Je hebt affiniteit met en kennis van verschillende HR-topics.

Wij bieden: Damart is een gerenommeerde en financieel gezonde internationale groep in volle expansie en biedt ruimte voor proactievemensen met zin voor samenwerking, communicatie en initiatief. Het bedrijf draagt een goede werksfeer en permanente bijscholing hoog in hetvaandel. Engels is de internationale voertaal. Een goede kennis van het Frans is voor alle medewerkers onontbeerlijk. Je remuneratiepakket is inovereenstemming met je competenties en wordt aangevuld met aantrekkelijke extralegale voordelen waaronder een 35-urige werkweek.

55VACATURE 10 OKTOBER 2009

%

ZORG OP MENSENMAAT

www.janpalfijn.be

055_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:59 Pagina 55

Page 58: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Word PC- en NetwerkbeheerderTorhoutLeest u vol enthousiasme de vacatures voor Network & System Support, maar mist u denodige praktische kennis om er een carrière van te maken? Bent u bereid hiervoor eenintensieve cursus te volgen? Dan is deze kosteloze opleiding zeker iets voor u!

Uw profi el: u bent werkzoekend met een passie voor informatica. U kunt functioneren opeen niveau hoger secundair onderwijs (hetzij door beroepservaring, hetzij door uw studie-verleden) en beschikt over een stevige basiskennis Office. U hebt een (passieve) kennis van het Engels.

Programma: u krijgt een brede, praktijkgerichte opleiding met klemtonen op het confi gureren en onderhouden van pc’s, netwerken en servers. U leert de voornaamste besturingsystemen te doorgronden (Windows XP, Windows 7, 2003 en 2008 server, Linux…). Verder kunt u ook rekenen op een stevige basis mailservers, troubleshooting, Office en vooral netwerken.

Praktische informatie: deze voltijdse dagopleiding in Torhout start op 12 november 2009 en eindigt in mei 2010 (incl. bedrijfsstage van 6 weken).

Interesse? Kom naar de vrijblijvende infosessie op 20 oktober 2009 om 10u in De Avondschool in Torhout. Bel of mail voor een uitnodiging naar Ulrike Bonnier, tel. 056 43 80 87 [email protected]. Reageer zo snel mogelijk!

Volgende stop:een bediendenjob

Cevora vzw en VDAB willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen wordenkandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

Volgende stop:een bediendenjob

Een opleiding met bedrijfsstage!

www.cevora.bewww.vdab.be

KANS OP EEN

B E D I E N D E NJ OB78

Door uw gefundeerde kennis en jarenlangeervaring heeft U de mogelijkheid om op ver-schillende bouwtechnische eisen in te gaanen aan de hand van ons productassortimentoptimale oplossingen aan te bieden. U heeftook grote interesse in architectuur en cultu-rele thema’s en door uw professionele com-municatiestijl kunt U gemakkelijk gesprekkenaangaan bij architecten en bouwheren. Ookinterieurarchitecten of architecten (M/V) dieeen nieuwe uitdaging zoeken bieden wij demogelijkheid om uw capaciteiten in de ver-koop te bewijzen of uit te bouwen. Indien Ueen gelijkaardige kennis heeft verworven doorervaring dan kunt U natuurlijk ook zonderdeze studies een geschikte kandidaat zijn.

Aan te bevelen voor deze functie zijn natuur-lijk de goede kontakten bij architectenbu-reaus, studiebureaus, bouwheren zoals o.a.klinieken en rusthuizen, investeerders, etc.om via een doelgericht netwerk bestekom-schrijvingen te integreren en via een ver-koopsgericht partnership succesvol eenproject te kunnen genereren.

De verkoopsbasiskennis evenals de omgangmet moderne communicatiemiddelen zijneen must, U beheerst de Nederlandse enFranse taal perfect en een goede kennis vanDuits en/of Engels is een voordeel. Wanneer Uzich aangetrokken voelt tot ons productas-sortiment en deel wil uitmaken van een inter-nationale onderneming dan zou het onsverheugen persoonlijk met U kennis te kun-nen maken.

Verdere info vindt U terug op www.fsb.de.Voelt U zich geroepen tot deze job, stuur danvandaag nog uw gemotiveerd schrijven encurriculum Vitae naar

Franz Schneider Brakel GmbH + Co KGDidier BaertBrugsestraat 1518020 Oostkamp, Belgiumwww.fsb.de · [email protected]

FSB is één van de marktleiders van hoogwaardig deur- en raambeslag én barrièrevrije greepsys-temen. De spreekwoordelijke nabijheid van de onderneming tot architectuur is de impulsgevervan onze producten en systeemoplossingen. Eén van onze succesfactoren is – naast de sterktevan het merk FSB – een dynamische marktbewerking die onze marktpartners ondersteunt vanbij het begin tot het einde van het bouwproject. Ter intensivering van deze marktbewerking zijnwij voor de Belgische markt op zoek naar een

Projectadviseur

56VACATURE 10 OKTOBER 2009

“Thuis in Zorg”

Voor meer info, surf naar www.wgkovl.be

VERPLEEGKUNDIGENDaarnaast zijn er vacante functies (m/v) voor:

HOOFDVERPLEEGKUNDIGEREGIOCOÖRDINATOR

Om onze groei te versterken, zoeken we enthousiaste (m/v):

Wat bieden we:We bieden werk in eigen regio, gemotiveerde collega’s en ontplooiingsmogelijkheden. Je krijgt een loon volgens de wettelijke barema’s in zieken-huizen en daarbovenop een groepsverzekering, maaltijdcheques, GSM en een dienstwagen. Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen besteed veel aan-dacht aan het menselijk aspect en een harmoni-euze work-life balans.

Interesse?Geïnteresseerden kunnen hun cv en motivatiebrief bezorgen uiterlijk tegen 31/10/09 ter attentie van Danielle Van Landuyt, directeur personeel en orga-nisatie, Jubileumlaan 111 te 9000 Gent of per mail naar [email protected]

Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderenis sedert 1937 een vaste waarde in de thuisverpleging.

Elke dag staan onze medewerkers garant voor deskundige en gespe-cialiseerde zorg van patiënten in hun vertrouwde thuisomgeving.Daarnaast bieden we ook kwalita-tieve dienstverlening aan op vlak van voedingadvies, ziekenoppas, perso-nenalarmering of CO-detectie. We investeren bewust in de uitbouw van referentiegebieden.

Deze eigentijdse aanpak is enkel mogelijk door het engagement en de teamspirit van ruim 1500 perso-neelsleden die geïnspireerd worden door onze kernwaarden: kwaliteit,openheid, vernieuwing en samen-werking.

056_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:07 Pagina 56

Page 59: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Staat techniek dagelijks op het menu bij jou?

Ben je pas afgestudeerd of heb je 1 à 2 jaar ervaring in een technisch georiënteerde opleiding.

Ricoh, één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van hard- en software oplossingen voor de kantooromgeving en production printing, met een sterke klantgerichte houding is op

zoek naar behulpzame en klantvriendelijke service engineers met een goede technische basiskennis en zin voor initiatief. Ben je leergierig, communicatief, in het bezit van een rijbewijs B

en voel je je comfortabel met technische Engelse termen, dan bij jij onze geschikte kandidaat.

Wij zoeken voor gans België werknemers en bieden je werk in eigen omgeving, een bedrijfswagen en een gevarieerde outdoorjob met klantencontact. Je komt terecht in een

open-minded, dynamisch bedrijf en zal instaan voor het in optimale staat houden (onderhoud en herstellingen) van de bij de klant geleverde machines en producten.

Interesse? Stuur je motiveringsbrief en CV met vermelding van ref. vac005b naar [email protected].

Moving Ideas Forward.

Office Solutions Production Printing Managed Print Servicesricoh.be

Service engineersgezocht!

Je functie Als R&D Project Ingenieur ben je de rechterhand van de R&D Manager, aan wie je rechtstreeks rapporteert. De innovatieplannen die op stapel staan help je mee concretiseren, door verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van ontwikkelingsprojecten. Innovatieve ideeën vertaal je in effectieve testschema’s, je geeft ze door aan productie en volgt de proeven verder op. Bovendien ontwikkel en organiseer je aangepaste meetmethodes voor het labo. Zo help je de productontwikkeling, aangestuurd door de R&D Manager, om te zetten in reële producten die beantwoorden aan de noden van de markt.

Je pro el We zoeken een dynamische hands-on textielingenieur die met zijn knowhow op vlak van weef- en/of breitechniek een meerwaarde biedt voor ons R&D team. Verder ben je een creatief en ondernemend persoon met een gezonde portie ambitie. Een zekere werkervaring strekt tot voordeel, maar is geen absolute must. Wij staan ook open voor pas afgestudeerden met potentieel.

Ons aanbod Bonar TF biedt je een boeiende functie in een dynamische internationale omgeving waar gedrevenheid en ondernemingszin sterk gewaardeerd worden. Je komt terecht in een nancieel kerngezonde en sterk groeiende groep. Wij bieden jou de kans om mee te groeien. In overeenstemming met jouw competenties, biedt Bonar TF een competitief salarispakket met extralegale voordelen (maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, winstdeelname).

R&D PROJECT INGENIEUR Technical Textiles

Grow into our jobs.

Erk

end

bure

au -

VG

.513

/B -

Lid

Fed

ergo

n

Bonar Technical Fabrics (www.bonartf.com) is een belangrijke speler op de Europese markt van technisch textiel. We realiseren een omzet van € 120 miljoen en hebben vestigingen in België (Zele en Lokeren), Hongarije en UK. Bonar TF richt zich voornamelijk op de marktsegmenten geotextiel en agrotextiel. We behoren tot de beursgenoteerde Low & Bonar groep (2000 werknemers waarvan 450 in België). Om onze internationale expansie in deze groeiende business te verwezenlijken zoeken wij voor onze vestiging in Lokeren een (m/v):

www.bonartf.com

Interesse? Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onderstaand adres. Voor bijkomende informatie kan je steeds bellen. Je kandidatuur wordt professioneel en strikt vertrouwelijk behandeld. De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development.

Doorniksesteenweg 81B/10 I B-8500 Kortrijk I Tel. 056 70 66 07 I Fax 056 70 65 [email protected] I www.sodevaconsulting.com

Erkend bur eau - V

G.513/B

- Lid Federgon

INTERESSE?Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Het GielsBos, t.a.v. dhr. Piet De Roeck – Algemeen Directeur –op onderstaand adres. Meer informatie over Het GielsBos vind je op de website www.vzwkinsbergen.be

Het GielsBos - Vosselaarseweg 1 - 2275 Gierle - e-mail: [email protected] - Tel. : 014/60 12 11De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development

ALGEMEEN DIRECTEUR Generalist met visieFunctie: In nauwe samenwerking met de Raad Van Bestuur en de Directeur Zorg sta je in voor de dagelijkse werking en dit in functie van het behalen van de operationele en strategische doelstellingen. Vanuit je zin voor sociaal ondernemerschap sta je in voor de verdere ontwikkeling en uitbouw van de dienstverlening en de organisatie. Het accent ligt hier op het algemeen beheer en beleid. Je stuurt de administratieve, technische en logistieke diensten aan en je verzorgt de externe vertegenwoordiging naar de overheden.

Profi el: We kijken uit naar personen met een universitair diploma die een goede feeling hebben voor de leefwereld van personen met een verstandelijke beperking. Meerdere jaren leidinggevende en aanwijsbare ervaring in de social profit sector zijn noodzakelijk. Als persoon ben je een coach en een overlegfiguur. Je bent communicatief vaardig en hebt een ondersteunende en sturende attitude. Je kan beslissingen nemen en steunt daarbij op je synthetisch en strategisch vermogen.

Aanbod: We bieden een functie met grote verantwoordelijkheid binnen de gehandicaptensector evenals een correct salaris met extralegale voordelen, afgestemd op jouw ervaring en competenties.

Het GielsBos, gevestigd te Gierle is een woongemeenschap voor 287 perso-nen met een matige tot diepe verstandelijke beperking. Het GielsBos stelt 450 personen tewerk. Tengevolge van het brugpensioen van de huidige Algemeen Directeur, kijken we uit naar een (m/v)

DE VZW GOUVERNEUR KINSBERGENGEHANDICAPTENZORG PROVINCIE ANTWERPEN

57VACATURE 10 OKTOBER 2009

057_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:10 Pagina 57

Page 60: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

De vzw FE.BI overkoepelt 16 sociale fondsen in de federale enbicommunautaire socialprofitsector. Om onze werking verderuit te bouwen zijn we op zoek naar een (m/v)

ProjectverantwoordelijkeOnderzoek en ontwikkeling

in functie van het verzamelen van sectoraal studiemateriaal en hetopstarten & ondersteunen van nieuwe projecten/opleidingsinitiatieven.

Taken:• Verzamelen van relevant cijfermateriaal over de federale (sub)sectoren waarvoor

FEBI sociale fondsen coördineert (Ziekenhuizen, Ouderenzorg, Thuisverpleging…)• Organiseren van een informatie- en documentatiecentrum• Organiseren en verwerken van behoefteonderzoek bij werkgevers en werknemers

van de verschillende deelsectoren • Voorstellen en - samen met andere medewerkers - uitwerken van nieuwe acties

en vormingsinitiatieven• Mee nadenken over het opstellen en aanpassen van bestaande procedures in

samenspraak met fondsen uit andere gelijkaardige sectoren

Profiel:• Diploma van hoger of universitair onderwijs, liefst humane richting• Een zeer goede tweetaligheid (NL-FR)• Cijfermatige interesse en analytisch van geest• Kennis van de arbeidsmarktwerking en op de hoogte van bestaand cijfermateriaal

erover• Goede beheersing van MS Office• Uitstekende beheersing van MS Excel• Ervaring in de socialprofitsector of de opleidingssector is een pluspunt• Dynamisch, creatief, communicatief in functie van uitwerken van en vertaalslag

naar nieuwe voorstellen

Wat bieden we? • Een voltijds contract van onbepaalde duur (barema: 1.80 – PC 330 privé-zieken-

huizen, incl. maaltijdcheques)• Flexibele uurregeling• Een boeiende, afwisselende, sociaal nuttige job• Werken in een aangename werksfeer met tal van ontwikkelingsmogelijkheden

Stuur uw gemotiveerde brief met gedetailleerd CV vóór 17 oktober 2009 naar deheer Luc VAN WAES, directeur van de vzw FE.BI, Handelskaai 48 te 1000 Brussel - of per mail: [email protected] een uitgebreid profiel ga naar de website: www.fe-bi.org

Word Uitzendconsulent(e)regio HasseltZoekt u een boeiende job? Bent u commercieel ingesteld en legt u graagcontacten? Bent u bovendien stressbestendig en geïnteresseerd in de uitzend-sector? Dan is deze opleiding beslist wat u zoekt!

Uw profi el: u bent werkzoekend. U beschikt over commerciële feeling, bentcommunicatievaardig en stressbestendig. U hebt een eerste professionele erva-ring of u bent ten minste in het bezit van een graduaatsdiploma.

Praktische informatie: deze voltijdse dagopleiding in Hasselt start op 12 november 2009 en eindigt op 15 februari 2010 (incl. bedrijfsstage van 6 weken).

Interesse?Stuur dan uw cv naar Anne Van Den Broeck (ASAP), Goorbosstraat 22a,2990 Wuustwezel of mail naar [email protected]. U kunt ook telefonischcontact opnemen op het nummer 078 15 36 06 (zonaal tarief).U wordt dan vrijblijvend uitgenodigd voor een infosessie.

Volgende stop:een bediendenjob

Cevora vzw wil gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten danook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

www.cevora.be

Volgende stop:een bediendenjob

Een opleiding met bedrijfsstage!

KANS OP EEN

B E D I E N D E NJ OB78

Iets voor jou ? Dan vind je meer informatie en een standaard-cv op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: www.vgc.be. Je kan de informatiebundel ook aanvragen op het nummer 02 208 02 73 of via e-mail: [email protected], met vermelding “Entiteitsverantwoordelijke - Coördinator”.

Heel belangrijk: je kandidatuur (standaard-cv + kopie van je diploma) dient uiterlijk op 9 november 2009 per aangetekende brief te worden verstuurd.

Het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie is bevoegd voor cultuur, onderwijs, welzijn en gezondheid voor de Brusselse Vlamingen. Daarvoor hebben we voortdurend veel talent nodig.

Is een gevarieerde job iets voor jou? Doe dan mee aan onze selectieprocedures en maak kans op een van de mandaatfuncties.

3 Entiteitsmanagers (rang A2M) (m/v)

Je fungeert als spilfiguur tussen de administratie en een van de volgende beleidsdomeinen :je zorgt voor de planning, organisatie, coördinatie en follow-up in het kader van de voorbereiding, uitvoering en evaluatie.

Het domein “gezin” omvat o.a. kinderopvang, opvoedingsondersteuning, crisisopvang en kindermishandeling. je zorgt voor het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van het beleid voor het geheel van de gemeenschapscentra.

Je draagt de verantwoordelijkheid over de implementatie van de hervorming van de gemeenschapscentra.je staat in voor het managen van het Onderwijscentrum Brussel (financieel, organisatorisch en administratief)

en stuurt de verschillende onderwijsondersteunende dienstverleners aan.

Voor deze functies beschik je over de nodige managementkwaliteiten en over kennis van het specifieke beleidsdomein.

(rang A2M) (m/v)

je coördineert de beleidsvoorbereiding, -uitvoering, en -evaluatie van het stedelijk beleid, zowel intern als extern.je bouwt aan een transparant en efficiënt communicatie- en mediabeleid en je integreert er de ICT-toepassingen in.

je organiseert en coördineert de financiële dienst. Je bent verantwoordelijk voor de correcte naleving van de financiële procedures in de organisatie en houdt toezicht op de opdrachten van de boekhouder en thesaurier.

Voor deze functies beschik je over de nodige inhoudelijke kennis.

in ruil voor je talent en inzet krijg je een uitdagende functie met veel zelfstandigheid en ruime opleidings- en vormingsmogelijkheden.Verder bieden wij een sociale omkadering, een verhuis- en stadspremie voor de medewerkers die in Brussel komen wonen of er al gevestigd zijn,en een volledige terugbetaling van het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer. Een gratis MIVB-abonnement, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques behoren eveneens tot de voordelen.

dienst of hiermee gelijkgesteld, of in een organisatie uit de private sector, of acht jaar nuttige professionele ervaring. Voor de berekening van de

hoofdstedelijk gewest is een troef.

VOOR DE VLAAMSE

GEMEENSCHAPS-

COMMISSIE ZIJN GELIJKE

KANSEN BELANGRIJK.

KWALITEITEN VAN

MENSEN ZIJN

DOORSLAGGEVEND,

ONGEACHT GESLACHT,

LEEFTIJD, AFKOMST

OF HANDICAP.

58VACATURE 10 OKTOBER 2009

058_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:30 Pagina 58

Page 61: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Gymna verdeelt professionele apparatuur en producten gericht op het verbeteren van de menselijke bewegingskwaliteit. Haar klanten zijn onder meer zelfstandige kinesitherapeuten,ziekenhuizen, rusthuizen,medische diensten van ondernemingen, scholen,sportverenigingen, fitnesscentra en particulieren.De hoofdzetel van Gymna is gevestigd in Bilzen en in Gentbrugge heeft zij een filiaal.

Meer informatie over Gymna en haar producten vindt u op www.gymna.be. Momenteel is zij op zoek naar een (m/v):

MEDEWERKER COMMUNICATIEmet een grondige kennis van marketing

VA N BA E L E N HR SE R V I C E S

Aanbod: Een gevarieerde job, een dynamisch bedrijfsklimaat, ontplooiingskansen en een salaris, aangevuld met extralegale voordelen, in verhouding tot de toegekende verantwoordelijkheid.

Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief met vermelding van de geambieerde functie samen met een gedetailleerd curriculum vitae naar Van Baelen HR Services, Leuvensesteenweg 281, 1910 Kampenhout (Buken) (016 60 80 09) of mail naar [email protected]. U kan rekenen op een discrete behandeling van uw kandidatuur.

Functie:U staat in voor de invulling van verschillende deelaspecten van de communicatie: website, catalogus, brochures,uitnodigingen, mailings, nieuwsbrieven en advertenties. U draagt zorg voor het beheer van de productinformatie, dedatabank klanteninformatie en zorgt ervoor dat de medewerkers de nodige informatie krijgen omtrent de nieuwe producten.

Profi el:

interesse hebben voor hedendaagse internettoepassingen.

<

Erke

nnin

gsnu

mm

er V

G.5

74/B

FILIAALDIRECTEUR

Je vindt er meer dan je zoekt

Functie:U bent een inspirerend manager en geeft leiding aan een team van een 15-tal medewerkers. U bent verantwoordelijk voor de resultaten van de betrokken verkooppunten en stelt alles in het werk om de vooropgestelde objectieven te realiseren. U staat in voor de coördinatie van de institutionele verkoop: aan het onderwijs, openbare bibliotheken, bedrijven en overheidsinstellingen.

Profiel:U bent een people manager met een sterke commerciële en zakelijke ingesteldheid. U hebt een brede algemene vorming op A1 of universitair niveau of gelijkwaardig door ervaring. U heeft minimum 5 jaar werkervaring in een commerciële omgeving en/of leidinggevende functie. U neemt graag initiatief en bent een voorbeeld in klantvriendelijkheid. U communiceert sterk en u heeft affiniteit met boeken.

Wij bieden:De leiding over één van de belangrijkste vestigingen van Standaard Boekhandel.Een uitdagende functie met veel ruimte voor initiatief in een sterk groeiende, motiverende en gezonde onderneming. Een aantrekkelijk salaris met extra-legale voordelen, waaronder een bedrijfswagen.

Herkent u zichzelf in dit profiel?Stuur of e-mail uw motivatiebrief + cv naar Standaard Boekhandel t.a.v. Ann De Graeve, Human Resources Manager, Industriepark Noord 28A, 9100 Sint-Niklaas, mail naar [email protected] of raadpleeg www.standaardboek.com

Wij zien uw kandidatuur met belangstelling tegemoet.

Eerste in de categorie

Boeken enTijdschriften

Met een zakencijfer van 180 miljoen euro, meer dan 125 verkooppuntenin Vlaanderen en Brussel en meer dan 600 medewerkers is Standaard Boekhandel uitgesproken marktleider. Onze dienstverlening aan het onderwijs, openbare bibliotheken, bedrijven en particuliere klanten is toonaangevend.

Om onze groei te continueren zijn wij voor Standaard Boekhandel Gent Kouter en de Standaard Student Shops in Gent op zoek naar een m/v:

IRIS is op zoek naar een :

PROJECTDIRECTEUR LABORATORIUM (m/v)

Nadere inlichtingen over de opdracht van projectdirecteur laboratorium, het gevraagde profiel en wat we te biedenhebben, kunnen worden verkregen op dewebsite www.iris-ziekenhuizen.be of op het adres [email protected].

De Interhospitalenkoepel van deRegio voor InfrastructureleSamenwerking (IRIS) is hetkoepelorgaan van de vijf Brusselseopenbare ziekenhuizen. IRIS teltom en bij de 2.500 bedden, stelt9.000 mensen te werk en heefteen omzet van 700 miljoen euro.IRIS werd in 1996 in het levengeroepen met als opdracht destrategie van het openbaar net tebepalen, de coördinatie tussen deinstellingen in goede banen teleiden en toezicht uit te oefenenover de strategische en financiële beslissingen van de ziekenhuizen.

59VACATURE 10 OKTOBER 2009

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Logic brings you from A to B,

takes you anywhere.

a priori.be

A. Einstein

059_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:42 Pagina 59

Page 62: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Hoe koester je Talent in crisistijd?

VACATURE EN CO

Marc Timmerman (Executive Director Talent Management EMEA Hudson Groep)

Lieve Theunis (Directeur Personeelsadvies KBC)

Ilse Claes (Business Group Talent Manager – ChemicalsTessenderlo Group)

Afgelopen donderdag was de theater-zolder van Capitole Gent het decor voor deontbijtworkshop van Vacature rond hetkoesteren van Talent. De rol van Talent isimmers voor elke organisatie essentieel,zowel tijdens als na deze economischmoeilijke periode. Tijdens de workshoponderstreepten specialisten en ervarings-deskundigen het belang van talentmanagement, en hoe organisaties ervoorkunt zorgen dat talentvolle medewerkerszich kunnen blijven ontplooien.

Keynote speaker Marc Timmerman(Executive Director Talent ManagementEMEA van de Hudson Groep) schetstehet grote dilemma voor leidinggevendenvandaag: ze moeten kiezen tussen kosten-reducerende kortetermijnmaatregelen enlangetermijninvesteringen in talentmanagement. Timmerman hield een plei-dooi voor het laatste en gaf het publiek eenaantal concrete aanbevelingen mee voorretentie van Talent in crisistijd. Specialeaandacht ging naar het segmenteren vanhet Talent aan boord: “HR-managersmoeten leren denken als marketeers. Deelje populatie van medewerkers op in ver-schillende groepen en benader die vervol-gens heel gericht vanuit hun specifieke

motivatie en drijfveren”, aldus Timmerman. “Degrootste ongelijkheid is immers de gelijke behan-deling van ongelijken.”

Na de keynote speech volgden twee testimonialsvanop de werkvloer. Bij KBC gebeurt talentmanagement in het licht van een loopbaanlangeinzetbaarheid van medewerkers. Lieve Theunis(Directeur Personeelsadvies) benadrukte danook het belang van een nauwgezette opvolgingvan elke medewerker in elke fase van zijn carrière. En de vele inspanningen werpen hunvruchten af: “KBC is trots op zijn erg laag turnover-percentage. Wat echter niet betekentdat we op onze lauweren kunnen rusten. Wemoeten eraan blijven werken om talent management zo goed mogelijk in te bedden in devolledige HR-cyclus”, aldus Theunis.

Een heel andere werkvloer is deze vanTessenderlo Group. Ilse Claes (Business GroupTalent Manager – Chemicals) schetste de (r)evo-lutie die haar organisatie de afgelopen jaren heeftdoorgemaakt: “Bij Tessenderlo is er een uitge-sproken focus op productieprocessen. Maar demensen die de producten maken, zijn lang buitenbeeld gebleven. Vandaag houden we in het oogdat het Talent dat we aan boord hebben zichoptimaal verder kan ontwikkelen.”tekst Marjan Desmedt | foto Griet Dekoninck D

060_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 19:48 Pagina 60

Page 63: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

armonea is de nieuwe referentie in de seniorenzorg in België. In 52 rustoorden, serviceflats en serviceresidenties bieden wij onze gasteneen excellente en persoonlijke service en dit dankzij het enthousiasme en de professionele inzet van onze medewerkers.

armonea zoekt ter versterking van zowel haar nieuwe als bestaande woonzorgcentra in verschillende regio’s m/v:

Geïnteresseerd? Surf naar http://jobs.armonea.be

• REGIO MANAGER• DIRECTEUR WOONZORGCENTRUM• HOOFDVERPLEEGKUNDIGEN

• VERPLEEGKUNDIGEN• VERZORGENDEN/ZORGKUNDIGEN• ERGOTHERAPEUT/ANIMATOR

Belim Bouwteam staat al méér dan 30 jaar gekend als dé exclusieve bouwpartner voor de

realisatie van exclusieve villa’s en hoogstaande residentiële projecten.

Zoekt dringend1 Senior Projectleider Functie: Coördinatie en begeleiding van klanten bij de uitvoering van hun

bouwproject. Financieel opvolgen van het project.

Profiel: Gegradueerde, industrieel of burgerlijk ingenieur bouw met min. 5 jaar

relevante ervaring. Je kan zelfstandig werken en bent een assertieve

doorzetter. Je denkt klantgericht, bent commercieel en begrijpt de kunst

om met goed gevolg te onderhandelen.

1 Senior Calculator Functie: Je berekent de kostprijs van villa’s en residentiële appartementen,

nieuwbouw en exclusieve renovatie.

Profiel: Je genoot een hogere technische opleiding, bij voorkeur industrieel

ingenieur bouwkunde en je hebt min. 5 jaar relevante ervaring. Je beschikt

over een sterk cijfermatig en analytisch vermogen. Je werkt nauwkeurig

en met zin voor detail. Werfervaring, kennis van C3A-werkwijze en

Autocad zijn pluspunten.

Veel meer info op www.belim.be/vacatures

P r i v a t e b u i l d i n g s i n c e 1 9 7 9

Go

ntr

od

e H

eir

we

g 1

38

- 9

09

0 M

ell

e -

Te

l 0

9 2

72

50

00

- i

nfo

@b

eli

m.b

e

Contact: Stefaan Snijders - T 09 272 50 00 - [email protected]

Marketing & Sales Offi cer

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOORVERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

Uitbreidingstraat 84/32600 Antwerpen-Berchem

Telefoon 03 218 2180 • www.velde.beErkenning VG.665/B

GP Batteries is wereldwijd een topspeler. De organisatie is toonaangevend in de ontwikkeling, fabricage en marketing van batterijen en aanverwante producten. In België is het merk inmiddels uitgegroeid tot marktleider in oplaadbare batterijen en laders. Met GP Lighting worden nu ook spaarlampen aan de productportefeuille toegevoegd. Deze ambitieuze organisatie met een jong en enthousiast team is op zoek naar een gedreven collega (m/v) voor de functie van:

Tijdens een praktische inwerkperiode maakt u kennis met de organisatie, producten, klanten en medewerkers. Vervolgens wordt u verantwoordelijk voor een zeer divers takenpakket. Samen met uw Nederlandse collega’s bepaalt u de marketingstrategie en voertu deze uit. Tot uw verantwoordelijkheid behoren taken als het afstemmen van marketingacties op de Belgische markt, het opmaken van presentaties, organiseren van beurzen en het onderhouden van websites en brochures. U maakt klantenanalyses en wordt verantwoordelijk voor een klantenportefeuille die u zelf gaat opvolgen. Verder staat u ook in voor de voorbereiding en opvolging van de sales meetings. U werkt vanuit het kantoor te Temse en rapporteren doet u rechtstreeks aan de General Manager.

Uw profi el• Zelfstandig, initiatiefrijk en proactief• Commerciële werkervaring in FMCG• Kennis van marketing• A1 werk- en denkniveau• Servicegericht, flexibel en ondernemend• Uitstekende kennis van het Frans, goede werkkennis van het Engels

Interesse?Reageer dan binnen 10 dagen via www.velde.be. Voor meer informatie over deze vacature met referentienummer GPB092 kunt u contact opnemen met Valerie Maes of Veronik van Landeghem, telefoon 03 218 21 80. Meer informatie over GP Batteries vindt u opwww. gpbatteries.com.

Wat biedt GP Batteries & Lighting?• Dynamische jonge organisatie• Werken met kwalitatief hoogwaardige producten• Concrete doorgroeimogelijkheden• Uitdagende functie met veel ruimte voor initiatief• Goede arbeidsvoorwaarden, inclusief fi rmawagen,

hospitalisatie- en groepsverzekering

Doka, de specialist in aannemersmateriaal en bekistingstechniek in de bouwsector,zoekt wegens voortdurende uitbreiding een (M/V)

A. PROJECT LEADERIngenieur (bouw of mechanica) voor studiedienst

Functiebeschrijving:

• Tekenen en ontwerpen van bekistingen voorbetonnen bouwprojecten in nauw overleg met onze vertegenwoordigers en samen metaannemers en bouwconducteurs.

• Opmaken van prijsoffertes.

Profiel:

• Ervaring in de bekistingsbranche of met bouw-werven is gewenst.

• Liefst tweetalig met eventuele kennis van Duits.

B. Administratief Medewerker

Functiebeschrijving:

• Telefonisch klantencontact en prijsopgaves.• Opstellen van brieven, facturatie en stockbeheer.

Profiel:

• Tweetalig Nederlands / Frans, gesproken en geschreven.

• Kennis van Duits is gewenst.• Diploma: A1 of A2.

Wij bieden:

• Een stabiele job met afwisselend werk als teamplayer in een jonge, aangename en enthousiaste werkomgeving.

• Een motiverend vast salaris met vele extralegale voordelen.• Permanente opleiding.• Vlottende uurregeling.

Schrijf of mail naar Doka nv, Handelsstraat 3, 1740 Ternat,ter attentie van Dhr. J. Van Hecke (tel: 02/582.02.70) of mail naar [email protected]

61VACATURE 10 OKTOBER 2009

061_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:39 Pagina 61

Page 64: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

PL

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTALGEMEEN DIRECTEUR HET GIELSBOS SODEVA CONSULTING 57BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER ANONIEM HUDSON 33DIRECTEUR SAMENLEVINGSOPBOUW A’ PEN 47DIRECTEUR WOONZORGCENTRUM ARMONEA6 61FILIAALDIRECTEUR STANDAARD BOEKHANDEL 59PARAMEDISCH DIRECTEUR OPZ GEEL JOBPUNT VLAANDEREN 35PROJECTDIRECTEUR LABORATORIUM IRIS 59TECHNISCH DIRECTEUR B-CONSTRUCT ISW ADMB SELECT 38

INGENIEURSADVISEUR GRONDVERWERVING (LANDMETER) AQUAFIN 40BURGERLIJK INGENIEURS WTCB 54INDUSTRIEEL INGENIEURS WTCB 54INGENIEUR ONDERHOUDSMETHODEN AQUAFIN 40INGENIEURS BOUWKUNDIGE PROJECTEN AQUAFIN 40PROJECT LEADER (INGENIEUR) DOKA 61PROJECTADVISEUR FRANZ SCHNEIDER BRAKEL 56PROJECTINGENIEUR RIOLERINGEN PIDPA 44PROJECTLEIDER (STAALCONSTRUCTIES) IEMANTS 52PROJECTLEIDERS HYDRAULISCHE STUDIES AQUAFIN 40QUALITY ENGINEER PITTSBURGH CORNING EUROPE ADVERTISEMENT 50SR PROJECTLEIDER BELIM BOUWTEAM 61TEAMLEADER MECHANICAL ENGINEERING COLLETTE SIGNUM HR & MANAGEMENT 47TECHNICAL MANAGER YSCO / MILCOBEL 53

TECHNIEK & PRODUCTIEBACHELOR BIOMEDISCHE TECHNISCHE DIENST UZ GENT 66BACHELOR FACILITY MANAGEMENT UZ GENT 66MEET EN REGEL TECHNIEKER M&C PRODUCTS 43SERVICE ENGINEERS RICOH BELGIUM 57SR CALCULATOR BELIM BOUWTEAM 61TECHNISCH MEDEWERKERS AQUAFIN 40TOEZICHTER BOUWKUNDIGE ONDERHOUDSPROJ. AQUAFIN 40

WETENSCHAPENERGIECOORDINATOR UZ GENT 66LABORANT AQUAFIN 40LIMS & KWALITEITSVERANTWOORDELIJKE AQUAFIN 40

REDACTIE & COMMUNICATIE(E)- PROJECT MANAGER CONNEXION 52COMMUNICATION OFFICER BD - BELG DISTRIBUTIE SODEVA CONSULT. EN DEVELOPM 53MEDEWERKER COMMUNICATIE GYMNA UNIPHY VAN BAELEN HR SERVICES 59

SALES & MARKETING

ACCOUNT MANAGER BD - BELG DISTRIBUTIE SODEVA CONSULT. EN DEVELOPM. 53ACCOUNT MANAGER AIR LIQUIDE SUCCESS MANAGEMENT 59ACCOUNT MANAGER HOTEL BLOOM 54ACCOUNT MANAGER LA LORRAINE HUDSON 33AFDELINGSVERANTWOORDELIJKEN AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 37ASSISTANT STORE MANAGER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 37ASSISTANT STORE MANAGER JACK WOLFSKIN 38COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF MEDEWERKER ANONIEM 52COMMERCIEEL ADVISEUR FEDERALE VERZEKERING ADVERTISEMENT 50COMMERCIEEL ADVISEUR BELISOL 36COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE ACERTYS 41COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE DL CHEMICALS VERDONCK PERSONEELSMANAG. 45COMMERCIEEL TECHNISCH VERTEGENW. BSO 52COORDINATOR SALES & MARKETING UNICEF BELGIE 36HULPKRACHTEN JACK WOLFSKIN 38

INTERNATIONAL SALES EXECUTIVE PRODAC 45INTERNATIONAL SALES MANAGER COUPLET CHR. COQUERELLE CONSULTANTS 54MARKETING & SALES OFFICER GP BATTERIES VAN DER VELDE GROEP 61MARKETING ASSISTANT PITTSBURGH CORNING EUROPE ADVERTISEMENT 50MARKETINGMEDEWERKER HANS ANDERS 46SALES MANAGER CORILUS INVENTI 48SALES MANAGER DE FACTO IMAGE BUILDING 51SALES ONLY BESTSELLER 49SALES SUPPLY JACK & JONES BESTSELLER 49SALES SUPPORT JACK & JONES BESTSELLER 49SALES VILA CLOTHES BESTSELLER 49STORE MANAGER JACK WOLFSKIN 38STORE MANAGER AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 37VERKOOPMEDEWERKERS AS ADVENTURE DERVEAUX SELECT 37VERKOPER / ADVISEUR ZELLIEN-FABRI 43VERKOPER / VERKOOPSTER JACK WOLFSKIN 38

HR MANAGEMENTADVISEUR HR STAD TURNHOUT 41HR ADMINISTRATION MANAGER LA LORRAINE HUDSON 33HR OFFICER DAMART SODEVA CONSULTING 55MEDEW LOONSADMINISTRATIE UZ GENT 66

JURISTIEKJURIDISCH MEDEWERKER PIDPA 44JURIST MOW MOBILITEIT & OPENBARE WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 34JURIST UZ GENT 66

FINANCIËNACCOUNTING MANAGER TOURING 35ACCOUNTING MANAGER LA LORRAINE HUDSON 33ADJ CONTRACTBEHEERDER HAVENBEDRIJF GENT JOBPUNT VLAANDEREN 35ADJ DIRECTIE-CEL FINANCIEN HAVENBEDRIJF GENT JOBPUNT VLAANDEREN 35ADVISEUR FINANCIEN STAD TURNHOUT 41BEHEERSCONTROLLER DAMART SODEVA CONSULTING 55BOEKHOUDER / DOSSIERBEHEERDER DE MAAGD - BULTEEL ACCOUNT. 52DOSSIERBEHEERDER / JR ACCOUNTANT ABM 52DOSSIERBEHEERDER ENERGIEBESPARINGSFOND RECYCLANT 54ECONOMIST WTCB 54FINANCIEEL MEDEWERKER PIDPA 44FINANCIEEL VERANTW VZW RECYCLANT RECYCLANT 54JR ACCOUNTANT FRED & GINGER 45ONTVANGER / FINANCIEEL BEHEERDER OCMW LINT 43STAFMEDEW BELEID AZ JAN PALFIJN 55TAX SPECIALIST BP BELGIUM 43VERANTW FACTURATIE PIDPA 44WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER INST VOOR DE OVERHEID 52

LOGISTIEK & DISTRIBUTIEAANKOPER ECOCHEM 52CALCULATOR / AANKOPER AANNEMINGEN VAN WELLEN 51REGIOCOORDINATOR WIT-GELE KRUIS 56VERANTW STOCKBEHEER & BEVOORRADING DAMART SODEVA CONSULTING 55

ADMINISTRATIEADM COORDINATOR TECHNISCHE DIENST HAVENBEDRIJF GENT JOBPUNT VLAANDEREN 35ADMINISTRATIEF MEDEWERKER IOK ASCENTO 42ADMINISTRATIEF MEDEWERKER DOKA 61ADMINISTRATIEF MEDEWERKER UZ GENT 66BIBLIOTHECARIS STAD LIER 48MEDEWERKER BINNENDIENST LEO PAPER GROUP 47ORDER DESK MEDEWERK(ST)ER FRIESLAND DRINKS SIGNUM HR & MANAGEMENT 49VERANTW MAILINGS & MARKETING FR SALES UNICEF BELGIE 36

ANDERE3 ENTITEITSMANAGERS VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMM. 583 ERVAREN COORDINATOREN VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMM. 583 MEDEW PARKEERREGLEMENTERING GEM AUTONOOM PARKEERBEDR GITP 48BELEIDSCOORDINATOR RECYCLANT 54BELEIDSMEDEW ENERGIE & KLIMAAT RECYCLANT 54BELEIDSMEDEW KEMPENS WOONPLATFORM IOK ASCENTO 42COORDINATOR DUURZAME STAD RECYCLANT 54COORD. PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENH. GEMEENTE KALMTHOUT 47COORDINATOR RUIMTELIJKE ONTWIKKELING STAD TURNHOUT 41

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

62VACATURE 10 OKTOBER 2009

Overzicht per functie

www.velde.be

062_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:42 Pagina 62

Page 65: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Startpagina

Foto’s van Accent bekijken (101)

Accent porren!

767 vrienden

ReginaGeerdens

MerijnDemuynck

UlrichTallieu

AngelaMastronardi

CindyDemunter

Sofie-AnDe Geyter

Alles weergeven

[email protected]

Accent Jobs For People We’ll keep on fighting!Ma om 15:46

Schrijf iets...

maandag

RECENTE ACTIVITEITEN

Aantal kantoren: 180Aantal medewerkers: 617

Informatie

Bijlage

Vrienden

Accent een bericht sturen

Profiel Vrienden Postvak IN InstellingenAccent Jfp Afmelden Zoeken

2 van 12 albums Alles weergeven

Foto’s

3 van 20 links Alles weergeven

Links

Maak een advertentie

Vind ik leuk

Vind ik leuk

Regina Geerdens & 22 anderen vinden dit leuk.

Ineke Muylle De nieuwe campagne is super!

Prikbordfoto’sDoor: Accent JFP

Are You Ready To FightBron: www.youtube.comWeekendseminarie Lissewege 2009 - Accent Jobs For People

Ma om 16:03

Sigrid Anno De max !!!!!!!!!!!

Account Managers (m/v) gezocht!

Social Media Expert (m/v) gezocht!

Word vriend van Accent!

Val je op door jouw spontaniteit en je commerciële skills?Dan is een job bij Accent iets voor jou!

Mail je cv naar [email protected]

Ken jij jouw weg in de virtuele wereld?Dan ben jij de e-boy/girl die we zoeken.

Solliciteer via [email protected]

Word vriend op facebook van Accent Jfp en kom meer te weten over onzespetterende bedrijfscultuur.

Ma om 16:24

Opmerking schrijven...

Nathalie Janssens Campagne met eigen medewerkers?

Ma om 16:54

Sammy Belkassem idd... het was super!Ma om 17:17

Opmerking schrijven...

Inge Segers strong...intens... professional! Sooo Accent!:-)5 oktober om 16:47

Accent Jobs For People We’ll keep on fighting!

Vind ik leuk

Meer advertenties

5 oktober om 15:46

Reactie Vind ik leuk

Reactie Vind ik leuk

Reactie Vind ik leuk

Reactie Vind ik leuk Delen

Prikbord Info Foto’s

Geoffrey Peeters & 20 anderen vinden dit leuk.

Opmerking schrijven...

Julie De Keer Mega Fantastich! Wie wil volgend jaar ookaanwezig zijn op dit feestje??!! We kunnen nog zottecollega’s gebruiken... Mail dan naar [email protected]

Bekijk alle 4 reacties

28 september om 20:53

Maarten Keirsebilck & 19 anderen vinden dit leuk.

Oudere Berichten

Accent en Sarah Maelbrancke zijn nu vrienden.

RECENTE ACTIVITEITEN

40 soortgelijke berichten

Accent Jobs For People heeft een nieuwe website: www.accent.jobs

Accent Jobs For People

Delen

We’ll keep on fighting!Maandag gemaakt

Weekendseminarie2009Vrijdaggemaakt

Are You Ready To Fight28 september 14:27

28 september om 14:27

24u Zolder 2009 - Accent RacingTeam3 september 14:57Vacature Blog - 5 cruciale sollicitatieblunders17 september 16:15

Vrienden voorstellen aan Accent

Verwijderen uit Vrienden

Accent Jobs For People nv - VG.13/BUO - B-AA07.005 - W.RS.040 - T+32 51 460 500 - F +32 51 460 510 - [email protected] - www.accent.jobs

Accent Jfp

063_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 20:45 Pagina 63

Page 66: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

COORDINATOR VRIJE TIJD GEMEENTE OLEN 49DESKUNDIGE ARBEIDSVEILIGHEID OCMW ANTWERPEN 42DOCTORS, MASTERS & BACHELORS BOUWK WTCB 54DR. MASTERS & BACHELORS BOUWKUNDE WTCB 54LANDMETER VERHAEREN EN CO 54MEDEW KANKERREGISTR. & ZORGPROGRAMM A.Z. KLINA 40REVENUE MANAGER HOTEL BLOOM 54SECURITY MEDEWERKER UZ GENT 66TEAMCOORDINATOREN AQUAFIN 40TRAINEES HOTEL BLOOM 54VERANTW PETERSCHAPSPROGRAMMA UNICEF BELGIE 36

GEZONDHEIDARBEIDSPSYCHOLOOG AZ JAN PALFIJN 55ERGOTHERAPEUT / ANIMATOR ARMONEA6 61HOGERE MANAGEMENT PROFIELEN ANONIEM HUDSON BELGIUM 38HOOFDVERPLEEGK MEDISCHE BEELDVORMING AZ JAN PALFIJN 55HOOFDVERPLEEGK VERSCHILLENDE DISCIPLIN AZ JAN PALFIJN 55HOOFDVERPLEEGKUNDIGE WIT-GELE KRUIS 56HOOFDVERPLEEGKUNDIGEN ARMONEA6 61MODULEVERANTW KINDERDAGVERBLIJF UZ GENT 66PRODUCT / MARKETING MANAGER ANONIEM HUDSON BELGIUM 38QUALITY ASSURANCE MANAGER ANONIEM HUDSON BELGIUM 38REGIO MANAGER ARMONEA6 61REGULATORY / GOVERNMENTAL AFFAIRS MANA ANONIEM HUDSON BELGIUM 38SALES MANAGER ANONIEM HUDSON BELGIUM 38SALES SPECIALIST ANONIEM HUDSON BELGIUM 38STRALINGSFYSICUS UZ GENT 66VERPLEEGKUNDIG ZORGCOORDINATOR AZ HEILIG HART TIENEN 38VERPLEEGKUNDIGE INTENSIEVE ZORGEN A.Z. KLINA 40VERPLEEGKUNDIGE O K A.Z. KLINA 40VERPLEEGKUNDIGE O K ROBOTICACHIRURGIE A.Z. KLINA 40VERPLEEGKUNDIGEN ARMONEA6 61VERPLEEGKUNDIGEN WIT-GELE KRUIS 56VERPLEEGKUNDIGEN AZ JAN PALFIJN 55VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN ARMONEA6 61ZIEKENHUISAPOTHEKER AZ JAN PALFIJN 55

CREATIEVE BEROEPENINGENIEUR ARCHITECTEN WTCB 54VERANTW CATALOGUS & COMMUNICATIE DAMART SODEVA CONSULTING 55

MAATSCHAPPELIJKEDIENSTVERLENING3 BELEIDSMEDEW VRIJE TIJD GEMEENTE OLEN 49BELEIDSADVISEUR WELZIJN STAD TURNHOUT 41HOOFD MAATSCHAPPELIJK WERKER OCMW ANTWERPEN 42

ICT & INTERNETANALIST PROGRAMMEUR AQUAFIN 40DIENSTH INFRASTRUCTUUR & EXPLOITATIE UZ GENT 66INFORMATICI AZ JAN PALFIJN 55PROGRAMMEUR - ONTWIKKELAAR BIGBROTHER SIGNUM HR & MANAGEMENT 47SYSTEEMVERANTWOORDELIJKE STAD LIER 48SYSTEM ENGINEER ACERTYS 41WEBDEVELOPER PHP RCA THE COMMUNICATION GR 44

ONDERWIJS & OPLEIDINGOPL TOT PC & NETWERKBEHEERDER CEVORA 56OPL TOT UITZENDCONSULENT(E) CEVORA 58

RESEARCH & DEVELOPMENTMEDEWERKER R & D YSCO / MILCOBEL 53PROJECTVERANTW ONDERZ. & ONTWIKKELING FE.BI 58R & D ENGINEER PITTSBURGH CORNING EUROPE ADVERTISEMENT 50R & D PROJECT INGENIEUR BONAR TECHNICAL FABRICS SODEVA CONSULTING 57

ONTHAAL & SECRETARIAATMANAGEMENT ASSISTENT(E) INVENTI 46RECEPTIONISTE BESTSELLER 49RECEPTIONISTS HOTEL BLOOM 54

HORECAPERSONEELCHEFS DE PARTIE HOTEL BLOOM 54COMMIS HOTEL BLOOM 54RESTAURANT MANAGER HOTEL BLOOM 54WAITER / TRESS HOTEL BLOOM 54

64VACATURE 10 OKTOBER 2009

Adverteren in Vacature?BEL 02-481.15.88 MAIL [email protected]

9

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Hoofdredacteur Marian Kin (voor Kinco)Redactiechef Erik Verreet Redactie Nico Schoofs, FilipMichiels, Hermien Vanoost Eindredactie Sam De Kegel02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, Karin Eeckhout,An Olaerts, Bart Cabanier, Evy Ballegeer, Jan Stevens, DirkBlijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, MatthieuVan Steenkiste, Dominique Soenens, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), Johan Albrecht(Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt Vlaanderen), BartMatheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici Patricia Kempeneers, Manu Degreef

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Sales managers Marijke Van Impe, Kevin CamerlinckxAccount managers Ruth Janssens, Sofie Verbrugghe,Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Kim Claesen,Veerle Cajot, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert02-482.03.50 Sales Assistants Annemie Detroch, Inge Seghers, Hilde De Wolf, Krista Verlaeckt, Anke Blommaert, Valerie De Valck 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck, Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & research managerDiane Devriendt Research marketeer Marjan DesmedtProduct managers Dries Mahieu, Brigitte Vermeulen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Client ProductionBarbara Daelman, Liesbeth Teugels, Ahmed OuarzaziProject management Josi Swerts, Inge Martens WebDesigners Ward Meremans, Graham Freeman Productmanager Florence Collard

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaat kun-nen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFONQ

064_GPV1QU_20091010_VMGBI 08-10-2009 21:42 Pagina 64

Page 67: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Opleidingen

SalariskompasRechten en plichten

Test uzelf

CV

Managementtips

Opzegwijzer

Bruto-netto calculator

9.514 jobs

Sollicitatiebrief

Competence Indicator

Onderhandelen

m/v

Of u nu een jonge starter bent, een aankomende manager, of een doorwinterde professional: Vacature.com is er voor u. 24 uur op 24.En 7 dagen op 7.

Met permanent het ruimste jobaanbod van de beste ondernemingen. Met een antwoord op elke mogelijke vraag die u zich rond ‘werk’ kunt stellen. Met uitgebreide informatie over verloning. Met online tools om uw competenties en vaardigheden te testen. En met de mogelijkheid om uw cv achter te laten en gecontacteerd te worden door potentiële nieuwe werkgevers.

Ontdek alle mogelijkheden op vacature.com en neem de snelste weg naar een succesvolle carrière.

De snelste weg naareen succesvolle carrière

VACCOM_2314_METRO_DEF.indd 1 7/10/09 12:11

003_GPV1QU_20091010_VMGCO 07-10-2009 14:01 Pagina 3

Page 68: 2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature

Diensthoofd infrastructuur en exploitatieAls diensthoofd sta je in voor de optimale werking van de IT- en telecominfrastructuur en zorg je ervoor dat deze de ziekenhuisactiviteiten maximaal ondersteunt. Je hebt een masterdiploma informa tica of bent burgerlijk ingenieur. Je hebt een ruime ervaring met beveiliging en beheer van complexe ICT-infrastructuren en netwerkbeheer.

EnergiecoördinatorJe werkt inhoudelijk samen met 4 senior projectleiders technieken die je met de nodige ervaring de verschillende technische info en de energetische uitdagingen aanleveren. Daarop bouw en stuur je een toekomstgericht geïntegreerd energiebeheer voor de 285.000 m2 gebouwen op de campus. Je bent ingenieur in een relevante richting of met relevante ervaring.

Bachelor facility managementJe staat in voor de implementatie en het beheer van een FMIS-pakket voor dienst Infrastructuur. Dit pakket omvat ondermeer de modules: gebouweninventaris en een inventaris van digitale plannen en technische uitrusting. Je beschikt over een bachelordiploma, bij voorkeur facility management.

Security medewerkerSamen met de leidinggevenden van de cel veiligheid sta je in voor de verbetering van het veiligheidsbeleid in het UZ Gent en geef je leiding aan een 15-tal medewerkers van de interne bewakingsdienst. Je beschikt over een bachelor/graduaats diploma en hebt kennis van securitymanagement en de aanverwante wetgeving.

Bachelor Biomedische-Technische dienstJe voert een inventarisatieproject uit en staat in voor herstelling en onderhoud, controle en calibratie van medische en sterilisatieapparatuur. Je beschikt over een diploma bachelor/graduaat elektromechanica bij voorkeur optie medische instrumentatie.

Stralingsfysicus Je bent mede verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van gespecialiseerde behandelingen, daarnaast sta je de klinische fysica bij voor het uitvoeren van routinetaken. Alle bijkomende voorwaarden vind je op onze website.

JuristJe analyseert de behoeften van de organisatie en de interne klanten op vlak van juridische onder-steuning en geeft een passende juridische dienstverlening. Je bezit een masterdiploma rechten.

Medewerker loonsadministratieSamen met je collega’s beheer je de loonsadministratie van 5700 personeelsleden en behandel je zowel individuele als algemene dossiers. Je bent bachelor/graduaat met een uitgebreide ervaring in loonsadministratie, kennis van boekhouden is een pluspunt.

Moduleverantwoordelijke KinderdagverblijfJe zorgt voor een voortdurende ontwikkeling, implementatie én opvolging van het kwaliteitsbeleid én het pedagogisch beleid van één van de modules van ons kinderdagverblijf. Dit houdt in: contact met de coördinator, de ouders en hun kinderen en leiding geven aan een groep van 10 kinderverzorgsters. Je bent bachelor/graduaat in één van volgende richtingen: maatschappelijk werk, orthopedagogiek, gezinswetenschappen, ergotherapie of je bent sociaal verpleegkundige.

Administratief medewerkerAls administratief medewerker kan je op allerlei diensten ingeschakeld worden. Je takenpakket kan bestaan uit onthaal of receptie (persoonlijk of telefonisch mensen ontvangen en informeren, afspraken en agendabeheer) of algemene administratie (input van gegevens, klassement & archive ring). Je bent in het bezit van een diploma/getuigschrift hoger secundair onderwijs.

Laat van je horen! Op onze website vind je de uitgebreide functie- en profielbeschrijvingen en ons aanbod. Solliciteer via www.uzgent.be

Uiterste inschrijvingsdatum:

Maandag 2 november 2009(voor administratief medewerker en stralingsfysicus donderdag 22 oktober 2009)

Het UZ Gent is op zoek naar de beste verpleegkundigen en vroed vrouwen, een hoofdverpleegkundige kinder- en jeugdpsychiatrie, een hoofdverpleeg-kundige bloedprikploeg en een tijdelijke ingenieur bouw.

Er zit muziek in een carrière bij UZ Gent. Als Vlaamse Openbare instelling biedt het UZ Gent een innovatieve werkomgeving: hightech, een levendige academische werking, en met aandacht voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Maar ook met aandacht voor jouw ambities.

Momenteel kijken we uit naar diverse gemotiveerde medewerkers (m/v):

UZ Gent engageert zich voor diversiteit en gelijke kansen.

Talent wordt nu eenmaal graag gehoord

www.uzgent.be

004_GPV1QU_20091010_VMGCO 07-10-2009 14:02 Pagina 4