Zwijndrecht Infomagazine april 2016

24
ZWIJNDRECHT INFOMAGAZINE APRIL 2016

description

 

Transcript of Zwijndrecht Infomagazine april 2016

Page 1: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

ZWIJNDRECHT INFOMAGAZINEAPRIL 2016

Page 2: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

2

CONTACTGEGEVENS

Gemeente Binnenplein 103 250 48 [email protected]

elke werkdag 09.00 - 12.00 u.dinsdagavond 17.30 - 19.30 u.woensdag 14.00 - 16.00 u.

Je kunt ook vooraf een afspraak maken.

Burgemeester Als je burgemeester André Van de Vyver wil spreken, neem je contact op met het kabinet op 03 250 48 14.

OCMW Dorp Oost 4503 250 18 18 [email protected]

elke werkdag 09.00 - 12.00 u.dinsdagavond 17.30 - 19.00 u.

Je kunt ook vooraf een afspraak maken.

OCMW-voorzitter Als je OCMW-voorzitter Chris Vermeulen wil spreken, neem je contact op met het onthaal van het OCMW, 03 250 18 18.

Lokale Politie Pastoor Coplaan 22203 250 64 [email protected]

weekdagen 07.00 - 22.00 u.zaterdag & zondag 07.00 - 13.00 u.

Zwijndrecht2070

@zwijndrecht2070

COLOFON

Gemeentelijk informatieblad, verschijnt 11x per jaar

RedactieadresCommunicatiedienstGemeente ZwijndrechtBinnenplein 1, 2070 Zwijndrecht03 250 49 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverAndré Van de VyverMolenstraat 208, 2070 Zwijndrecht

Vanaf mei kunnen volwassenen deel­nemen aan tennislessen in sportpark De Wallen. Gediplomeerde tennisleraren begeleiden de cursus die bestaat uit zeven lessen van één uur op dinsdagavond. Je wordt ingedeeld in een groepje van maximaal vier personen per lesgever.

Lessen op 3­10­17­24­31 mei, 7­14 juni van 19 tot 20 u. of van 20 tot 21 u.35 euroin samenwerking met tennisschool Advantage

De lessen vinden plaats op de buiten­terreinen van sportpark De Wallen, Heirbaan. Bij regenweer wordt de les verplaatst. Gebruik materialen en verze­kering is inbegrepen in het lesgeld.

INSCHRIJVEN vanaf maandag 4 aprilvrijetijdsbalie, Binnenplein 1 sportdienst, Fortlaan 10

MEER INFO03 250 49 74 ­ [email protected]

Reserveren mogelijk vanaf 1 aprilVan 1 april tot 15 september kun je weer buiten sporten in sportpark De Wallen aan de Heirbaan. Wil je een uurtje tennissen op één van de zes tennisterreinen of werk je je graag in het zweet op de atletiekpiste? In het sportpark vind je vier gravelterreinen en twee terreinen op basis van kunststofgravel waar je ook bij minder goed weer kunt tennissen. Tennisrackets kun je ter plaatse huren, voorzie wel aangepast sportschoeisel.Op de atletiekpiste kun je niet enkel terecht om te lopen. Ook verspringen, hoogspringen, kogelstoten en discuswerpen zijn mogelijk.

OpeningstijdenHet sportpark is alle weekdagen open van 11 tot 21 u. Tijdens het weekend en op feestdagen van 10 tot 18 u. Meld je voor het sporten steeds aan bij de toezichter aan de tennischalet.

Tarieventennis: 6,65 euro per uur of een 12­beurtenkaart voor 65 euroatletiekpiste: 5,60 euro per uur of een zomerabonnement voor 49 euroIn de tennischalet kun je gebruikmaken van de kleedkamers en de douches.

RESERVERENTer plaatse aan de tennischalettennistoezichter ­ 0476 99 40 96sportdienst ­ 03 250 49 [email protected]

COVER

TENNISLESSEN VOOR VOLWASSENEN

ZOMERSEIZOEN SPORTPARK DE WALLEN

Page 3: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

3

Met 750 000 zijn ze, de mensen die zich in Vlaanderen als vrijwilliger inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich met momenten vrij. De ene heeft veel tijd ter beschikking, de andere wat minder. Eén ding hebben zij echter gemeen. Zij zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor een vereniging, een organisatie of een goed doel. Dat kan in hun buurt zijn, bij acties of bij evenementen. De ene doet vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum of een wereldwinkel, de andere geeft Nederlandse les aan kinderen van vluchtelingen en nog anderen doen het vervoer van minder mobiele mensen of zijn vrijwillig lesgever in een sportclub. Sommigen begeleiden mensen in een kliniek en nog anderen doen ontwikkelingswerk in een derdewereldland. Weer anderen werken vrijwillig in een opvangcentrum voor vogels, geven les |aan kansarme kinderen of zijn bloeddonor voor het Rode Kruis. Het gamma vrijwilligerswerk is onuitputtelijk.

Vrijwilligers vervullen een belangrijke functie in onze samenleving. Zij zijn actief in allerlei organisaties en werken gratis voor andere mensen. In sommige sectoren zoals de welzijns- of gezondheidssector is vrijwilligerswerk van prioritair belang.

Ook het gemeentebestuur kan voor heel wat taken rekenen op een groot aantal vrijwilligers.

Ik wil dan ook van deze column gebruikmaken om mijn oprechte dank te betuigen aan al deze mensen die zich belangeloos inzetten voor een betere en humanere samenleving. Proficiat!

André Van de VyverBurgemeester

VRIJWILLIGERSCOLUMN

Test elektronische alarmsirenes

Zwijndrecht heeft nogal wat Sevesobedrijven en ligt ook relatief dicht bij de kerncentrale van Doel. Daarom staan er acht alarmsirenes in de gemeente, die regelmatig getest worden. Eén keer per trimester is er een luide test op de eerste donderdag van elk trimester. De volgende test is op donderdag 7 april tussen 11.45 en 13.15 u.

Je hoort een huiltoon die regelmatig herhaalt. Na de test klinkt de gesproken boodschap “proefsignaal”. Je moet dus geen aandacht schenken aan dit alarm. Het is enkel een test. Van 4 tot 8 april kun je tussen 9 en 16 u.terecht op het gratis nummer 0800 94 113 voor meer inlichtingen.

MEER INFO www.seveso.be www.crisiscentrum.be

Jodiumtabletten

Regelmatig krijgen apothekers de vraag om jodiumtabletten in te ruilen. Hier zijn echter heel wat misverstanden over, daarom zetten wij alle infor­matie nog even op een rijtje.

De verpakking van de jodium­tabletten die verdeeld werden in maart en april van 2011 bevat enkel een productie­datum en geen vervaldatum, en werden geproduceerd door G.L. Pharma Gmbh, Austria. De producent garandeert een houdbaarheid van minimum 10 jaar, dat wil zeggen zeker tot maart­april van 2021.

Tabletten die geproduceerd zijn in 1998 door Recip AB Zweden kunnen nog altijd omgeruild worden bij de apotheken. De apotheken in de buurt van de kerncentrale hebben steeds een strategische voorraad jodiumtabletten van 2011 in huis.

Kermis in Burcht

Ter gelegenheid van de mei kermis is het Kaaiplein verkeers­ en parkeervrij van dinsdag 26 april om 19 u. tot dinsdag 3 mei 2016 om 6 u.Het programma van de mei­kermis en de braderij lees je in het infomagazine van mei.

MEER INFO 03 250 48 15 [email protected]

Open blik op de wereld

Maak kennis met Zwijndrechtse ontwikkelingsprojecten

Brazilië, Senegal, Cambodja, Malawi, Sri Lanka, India, Domi­nicaanse Republiek, Haïti, Kenia en Papoea zijn stuk voor stuk landen die veel dorpsgenoten nauw aan het hart liggen. Zij hebben een sterke band met een lokaal project of spelen daar zelfs een voortrekkersrol in.

Op woensdag 20 april kun je hen hierover aan het woord horen. De voorgestelde projec­ten zijn Kebene, Pro Avalanche, Vrienden van Senegal, From Darkness to Light, Vzw Project Malawi, SEDS India, Klim­op Brazilië, Guali en Vrienden voor Papoea. Er is ook uitgebreid kans om vragen te stellen.

woensdag 20 april om 20 u. administratief centrum

MEER INFO03 250 49 30 [email protected]

Deze doosjes kun je om ruilen bij de apotheker in je buurt

Page 4: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

44

In januari deed de gemeente een oproep naar vrijwilligers voor het vluchtelingencentrum in Herleving. Heel wat Zwijndrechtenaren kwamen af op de infoavond die hiervoor werd georganiseerd. Inmiddels zijn er al veel initiatieven opgestart waardoor het leven in het centrum veel aangenamer geworden is en de nieuwe Zwijndrechtenaren de gemeente en het leven in ons land ook beter leren kennen.

HuiswerkbegeleidingEen grote groep van twaalf vrijwilligers komt vier dagen per week naar het centrum om de kinderen van de lagere school en van het secundair onderwijs te helpen bij hun huiswerk. Momenteel werken ze vooral aan de Nederlandse taal. De vrijwilligers geven aan dat ze zelden zo’n gemotiveerde leerlingen hebben ontmoet. Er ontstaat een erg goede band tussen de vrijwilligers en hun pupillen.

Vrijwilligers brengen kleur in Herleving

Page 5: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

55

Ontspanning voor jong en oudEen viertal vrouwen heeft een vrouwenwerking opgestart. Ze ondernemen regelmatig activiteiten. Zo zijn ze al gaan wandelen. Ze hebben de markt bezocht en op vraag van één van de bewoners gingen ze op bezoek in de kerk. Een andere vrijwilliger doet regelmatig activiteiten met de vrouwen en kinderen. Ze hebben samen pannenkoeken gebakken. Ze heeft voor de bewoners ook een schriftje gemaakt met de dagen van de week, tellen tot 10 en ook pictogrammen van de ingrediënten die je nodig hebt voor pannenkoekendeeg. Iemand uit Zwijndrecht coördineert de verdeling van kledij. Een hele klus. Een aantal ouders met jonge kinderen nemen ook deel aan de speelbabbel, een activiteit van de gemeente voor gezinnen met jonge kinderen. Zowel de kinderen als de ouders leren elkaar beter kennen.

Een spiritueel therapeute is op bezoek geweest. Ze zal met de geïnteresseerde vrouwen allerlei activiteiten organiseren. Haar doelstelling is om aan deze vrouwen te tonen welke rol de moderne westerse vrouw heeft in onze samenleving.

Ook de Zwijndrechtse jongeren helpen mee. Drie leden van Chiro Burcht komen de bewoners tussen 12 en 23 jaar elke woensdagnamiddag ophalen om sportactiviteiten en spelletjes te doen. Zo werd er al baseball en volleybal gespeeld. Deze jonge bewoners kijken steeds erg uit naar die namiddagen.

Er zijn ook drie jonge vrijwilligers die zich enkele zondagen per maand inzetten voor de kleuters. Ze organiseerden kennismakingsspelletjes en knutselnamiddagen.

Tijdens de krokusvakantie konden de kinderen van het centrum deelnemen aan de Zwijndrecht­Zwokust­activiteit De IJstijd. Daar hebben ze zich goed kunnen uitleven en ook contacten kunnen leggen met de Belgische kinderen.

Samen met een Zwijndrechtse theatermaakster is er een project in wording in OC ‘t Waaigat. Ze werken aan een theatermoment over rituelen met een voorstelling tijdens Erfgoeddag. Lees hierover meer op bladzijde 14. Een andere vrijwilliger geeft in Herleving voordrachten over Zwijndrecht, over de geografische ligging, over de Schelde en de voetgangerstunnel enzovoort. Eén van de vluchtelingen helpt mee bij de voorbereiding van die voordrachten. Er staan ook fietslessen op het programma, gegeven door vrijwilligers.

Samenwerking met externe partnersDe organisatie Huis van het Nederlands deed een taalscreening bij de bewoners. Huis van het Nederlands zal ook taallessen organiseren. Een aantal vrijwilligers zal hierbij helpen.

Ten slotte is er ook een samenwerking met het asielcentrum van het Rode Kruis op Linkeroever. Elke maandag gaan de volwassenen sporten in de fitnessruimte. Ze volgen er ook trainingen jogging die de sportcoach van het centrum van Linkeroever begeleidt. Er komen binnenkort ook voetbaltornooien.

Heel wat Zwijndrechtenaren spannen zich in om het leven van de vluchtelingen aangenamer te maken en hen beter te integreren in deze gemeente.

MEER INFO03 250 49 30 – [email protected]

Enkele moeders uit Herleving bezoeken met hun kinderen regelmatig de pop-up speelbabbel in Kobbe.

Page 6: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

EEN NIEUWE TARIEFSTRUCTUUR VOOR WATERSinds 1 januari ziet je waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering voerde een uniforme tariefstructuur in voor heel Vlaanderen.

Drie onderdelenVia je waterfactuur betaal je voor de productie en levering van drinkwater, voor de afvoer van je afvalwater en voor de zuivering van je afvalwater.

Vaste kost en verbruikstariefDe nieuwe tariefstructuur ziet er voortaan identiek uit voor deze drie onderdelen van de waterfactuur met een vaste kost per onderdeel met korting per gedomicilieerde en met een tarief voor basisverbruik en een dubbel tarief voor comfortverbruik van drinkwater. Bij de berekening wordt daarbij rekening gehouden met je gezinsgrootte en het aantal wooneenheden.

Op je eerste verbruiksfactuur in 2016 staan de twee structuren nog naast elkaar: de oude tariefstructuur voor je verbruik vóór 1 januari 2016 en de nieuwe tariefstructuur voor je verbruik sinds 1 januari 2016. Voor niet­huishoudelijk en gemengd gebruik gelden andere regels.

MEER INFOwww.water­link.be

BUURTINFORMATIE­NETWERK VOOR VROMENHOVE

In februari werd het buurtinformatienetwerk (BIN) voor de wijk Vromenhove officieel opgestart. Dat gebeurde door de ondertekening van een overeenkomst.

Een BIN is een samenwerkingsverband tussen de bewoners van een bepaalde wijk en de lokale politie. In die samen­werking wil men de waakzaamheid in de wijk verhogen. Wanneer iemand iets verdachts opmerkt, kan die de lokale politie contacteren die op haar beurt een bericht doorstuurt naar alle aangesloten leden uit de wijk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een woninginbraak is gebeurd en men de daders heeft zien weglopen.

Op de foto van links naar rechts: initiatiefnemers Tino Verdonck en Paul Meyvis, wijkinspecteur Peter Neels, burgemeester André Van de Vyver en korpchef Frank Noens.

MEER INFO03 250 64 10 – [email protected]

6

Van links naar rechts: initiatiefnemers Tino Verdonck en Paul Meyvis, wijkinspecteur Peter Neels, burgemeester André Van de Vyver en korpchef Frank Noens.

Page 7: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

Met Belgerinkel naar de Winkel

77

Van zaterdag 30 april tot en met 4 juni organiseert de gemeente in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond en Unizo opnieuw de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel.

Met deze campagne willen we klanten van de handelszaken in Zwijndrecht aanmoedigen om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen. Zo draagt Met Belgerinkel naar de Winkel op verschillende vlakken bij aan de leefbaarheid van onze gemeente.

Registreer je code en winAls je te voet of met de fiets winkelt, krijg je van de deelnemende handelaars een Belgerinkellot met unieke code. Die code kun je registreren via www.belgerinkel.be, waarna je binnen de 24 uur kans maakt op een Belgerinkelprijs uit de nationale prijzenpot. Om mee te dingen naar de lokale prijzenpot kun je de loten ook nog deponeren in de Belgerinkeldozen op volgende publieke plaatsen: administratief centrum, de bibliotheken in Burcht en Zwijndrecht en in OC ’t Waaigat. Je vindt de dozen ook bij een aantal handelaars.

Welke handelaars doen mee?Je herkent de deelnemende handelaars aan de Belgerinkelaffiche in de etalage. Je kunt ook een deelnemerslijst terug­vinden op www.belgerinkel.be.

Welke handelaars doen mee?www.belgerinkel.be03 250 48 15 [email protected] 250 48 [email protected]

Page 8: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

88

Page 9: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

9

Buitenspeeldag 2016woensdag 13 april

Op die dag gaan de schermen van Nickelodeon, KZoom en Ketnet helemaal op zwart en staken ze tussen 13 en 17 uur hun programma’s. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan.

Maar je hoeft je niet te vervelen, want dit jaar staan er in Zwijndrecht weer geweldige activiteiten op het programma.

We verklappen nog niet alles, maar het zal er spectaculair, stoer en creatief aan toe gaan. Je kunt je alvast verwachten aan zelf waterraketten maken die je daarna de lucht laat inschieten, boomklim­men, muurklimmen met death ride, mountainbike­parcours, behendigheidsparcours, aanleren van circustechnieken, schminken, worstjes bakken, djembé spelen, kampen bouwen, boogschieten, maskers timmeren, enzovoort.

Op dit openluchtevenement vol sport­, spel­ en creaworkshops zullen ook gekke figuren, leuke muz­iek en circusartiesten te spotten zijn. Met andere woorden, een dag om erbij te zijn.

We eindigen deze dag in schoonheid om 16.30 u. met een spectaculaire acrobatische slotshow voor jong en oud.

We vragen hiervoor helemaal niets. Enkel een oeverloze glimlach van elk kind, dat is wat we nodig hebben.

van 13 tot 17 u. op het Binnenplein in Zwijndrecht. Slotshow om 16.30 u.De Buitenspeeldag is gratis. Zowel kleuters als lagereschoolkinderen kunnen naar hartenlust spelen.Kinderen blijven onder toezicht van de ouders.

MEER INFOwww.buitenspeeldag.be ­ www.zwijndrecht.be03 250 49 81 – [email protected]

Neem gauw je agenda erbij en noteer alvast met stip woensdag 13 april want dan is het weer dé Buiten­speeldag!

Page 10: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

ZORGEN VOOR MEZELF IN EEN ZORGSITUATIESteeds meer mensen doen een beroep op mantelzorgers. Als mantelzorger weet je vaak wel waar je aan begint, maar waar de mantelzorg en jouw engagement eindigen zijn andere vragen.

Dit kan soms zorgen voor onzekerheid bij de mantelzorger. Soms ga je over je grenzen en moet je afhaken. Tijdens deze infosessie deelt de spreker zijn eigen ervaringen in een zorgsituatie.

Hij vertelt meer over de draaglast en de draagkracht waarmee je te maken krijgt en over de grenzen die je zelf moet bepalen. Als afsluiter geeft hij ook nog tips en oefeningen.

maandag 18 april om 14 u.2 euro, inclusief kop koffie of thee In samenwerking met Sazoen

De partners waarmee wij samenwerken stellen vaak een minimum aantal deelnemers voorop. Pas als dat aantal bereikt is, kan de infosessie plaatsvinden. Schrijf je dus vooraf in.

VOORAF INSCHRIJVEN03 250 18 36 of [email protected] of aan de balie in het dienstencentrum

10

LEVEN METREUMADoor de enorme interesse in dit onderwerp organiseert dienstencentrum Houtmere voor de derde keer de infosessie Leven met reuma. Tijdens deze infosessie vertelt kinesitherapeut Philippe Van Der Wee je meer over de werking van de gewrichten, de verschillende soorten reuma en chronische en sluimerende artrose. Als extraatje geeft hij ook nog enkele behandelingstips.

donderdag 21 april om 14 u.dienstencentrum Houtmere, Houtmere 27

2 euro, inclusief kop koffie of thee

VOORAF INSCHRIJVEN03 250 18 36 of [email protected] of aan de balie van het dienstencentrum

INFOSESSIE

INFOSESSIE

Page 11: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

1111

Minder Mobielen Centrale zoekt chauffeursAls je minder goed te been bent, is het vaak lastig om op je bestemming te geraken. De Minder Mobielen Centrale (MMC) van het OCMW werkt met vrijwillige chauffeurs die je voor een kleine bijdrage naar de dokter, de winkel, je familie of je verenging brengen. Momenteel is de MMC op zoek naar nieuwe chauffeurs om het aantal ritaanvragen te kunnen bijhouden.

Heb je een beetje (of veel) vrije tijd en wil je je graag inzetten voor diegenen die zich niet of moeilijk kunnen verplaatsen? Wil je graag deel uitmaken van een team van gedreven en gemotiveerde vrijwilligers? Dan ben jij de geknipte persoon.

Als vrijwilliger krijg je een vaste onkostenvergoeding (fiscaal vrijgesteld) en je bent volledig verzekerd. De dienstverlening bedekt heel Zwijndrecht en Burcht. Als chauffeur kun je je een halve dag per week vrijhou-den om met je eigen wagen in te staan voor het ver-voer. Je beslist zelf wanneer, hoe vaak en hoe ver je rijdt.

Het OCMW staat in voor de algemene coördinatie van de dienst, de contacten met klanten en vrijwilligers, de verzekering, administratie en de registratie van de uitgevoerde ritten.

MEER INFOOCMW ­ 03 250 18 18

Turnlessen voor 50+Turnoefeningen zijn ideaal om je beweeglijkheid op peil te houden. Ook wie iets minder goed in vorm is, kan meedoen. De lessen worden gegeven door een gediplomeerd lesgeefster.

De lessen vinden plaats in de zaal van club Ippon waar de ondergrond bedekt is met matten. Zachte turnpantoffels of antislipsokken zijn aangeraden. Sportschoenen zijn niet toegestaan.

maandag 11-18-25 april, 2-9-23-30 mei, 6-13-20-27 juni van 13.30 tot 14.30 u.

Zaal Ippon, Dorp West 74 eerste les gratis, 20 euro voor de reeks, 10 euro met vrijetijdspas ter plaatse betalen tijdens de eerste of tweede les

MEER INFO03 250 49 75 - [email protected]

Page 12: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

121212

REGIONALE SPORTKAMPENSCHRIJF JE NU AL IN

Regionale watersportkampen In juli en augustus organiseert de sportregio Rivierenland verscheidene watersportkampen voor 10- tot 16-jarigen. Deze kampen vinden plaats in het watersportcentrum Sport Vlaanderen Willebroek en het provinciaal sport- en recreatie-centrum De Nekker in Mechelen. Maak je keuze uit een basis-cursus windsurfen, kajak of zeilen, een evolutiecursus zeilen, een combinatiekamp of een watersport funkamp.

Regionaal taalsportkamp 12- tot 15-jarigen kunnen deze zomer in Schelle deelnemen aan een sportkamp waarbij de Franse taal wordt geprikkeld door spelen en uitdagende sporten met een Franse toets.

Regionale integratiesportkampen Verscheidene gemeenten van de sportregio Rivierenland stellen hun sportkampen open voor kinderen en jongeren met een handicap. Er wordt voor hen, in samenspraak met de ouder(s), extra begeleiding op maat voorzien.

INFO EN INSCHRIJVENwww.zwijndrecht.grabbis.be vrijetijdsbalie, Binnenplein 1sportdienst, Fortlaan 10 03 250 49 74 - [email protected]

WIN EEN BOEKENPAKKETBEDENK EEN NAAM VOOR HET KNUSSE PLEKJE IN DE BIB

Het salon, de actuahoek, de rode zetels... we hebben niet echt een vaste naam voor deze gezellige plek in de bib. Er staan drie comfortabele rode fauteuils, een tafeltje, een schemerlamp en een zwartgelakt kastje met daarin steeds wisselend nieuws over literatuur, film en muziek. Een kunstwerk van Liliane Vertessen maakt het geheel extra bijzonder. Vaak vertoeven er mensen die even rustig willen lezen of praten.

Kun jij een originele naam bedenken voor deze plek in de bib? Deponeer je voorstel in de ideeënbus op de balie, of stuur het door naar [email protected]. Uit jullie inzendingen kiest het bibteam de meest geschikte naam. De bedenker van deze naam ontvangt een gevarieerd boekenpakket.

Page 13: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

13

ACHTER DE SCHERMEN VAN EEN RAKETLANCERING LEZING DOOR ZWIJNDRECHTENAAR STIJN ILSEN

Hoe werkt een satelliet en waarvoor dient hij? Hoe krijg je zo’n ding in de ruimte? En hoe werkt een raket? Welke wetten van de fysica houden een satel-liet in een baan om de aarde? Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen beantwoordt deze en veel meer vragen. Op een heldere en voor iedereen verstaanbare manier maakt hij je wegwijs in de wondere wereld van de ruimtevaarttechnologie. Spectaculaire foto’s en coole filmpjes geven je een unieke kijk achter de schermen van een raketlancering om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Een unieke lezing die je niet mag missen. Stijn Ilsen is Master of Science in aerospace engineering. Hij werkt al meer dan tien jaar in de ruimtevaart. Hij begon bij de Europese ruimte-vaartorganisatie ESA en werkte voor Airbus/EADS aan de HERSCHEL ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Momenteel werkt hij bij QinetiQ Space in Kruibeke aan de Belgische PROBA-satellieten.

donderdag 21 april om 20 u. bibliotheek Zwijndrecht5 euro, 3 euro leden bib en studenten, 2,50 euro vrijetijdspas 

MEER INFO03 250 49 40 – [email protected] www.zwijndrecht.be/nieuwsbrief

13

SINT­JANS­KUNSTVRIENDENDrie leden van deze kunstkring stellen tentoon. Marina van Berlo volgde les in grafiek, figuurtekenen en keramiek in de academie van Sint­Niklaas en Antwerpen. Freddy Slock tekent al sinds hij kind was. Sinds hij met pensioen is, kan hij zich voluit met schilderen bezighouden. Ook Germaine de Raedt schildert al haar hele leven en volgde ook vele jaren les schilderkunst. De tentoonstelling is heel de maand april te zien in de bib.

Wil jij ook graag exposeren in de polyvalente ruimte van de bib?

03 250 49 40 ­ [email protected]

TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Page 14: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

14

OPEN PLAATS SENIORENRAADMisschien wil je al lang iets doen aan de mobiliteit van onze senioren. Of misschien wil je graag mee nadenken over initiatieven om vereenzaming bij senioren tegen te gaan. Dan is de seniorenraad zeker iets voor jou.

De seniorenraad van Zwijndrecht is immers nog op zoek naar een onafhankelijke senior om mee het seniorenbeleid uit te stippelen.

Ben je een gepensioneerde of heb je de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt? Woon je in Zwijndrecht en behoor je niet tot een seniorenorganisatie? Dan ben jij misschien de persoon die de seniorenraad nodig heeft.

De raad vergadert maandelijks (overdag). Als je je kandidaat stelt, engageer je je om deze vergadering heel regelmatig bij te wonen. Je krijgt als vrijwilliger de nodige ondersteuning van het gemeentebestuur.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via onderstaande gegevens. Op dit adres kun je ook je kandidatuur binnenbrengen.

MEER INFO03 250 49 30 ­ [email protected]

Week van De Amateurkunsten

Match: 29 april tot 15 meiTentoonstelling lokale kunstenaarsTijdens de Week van De Amateurkunsten (WAK) leggen we ons dit jaar toe op het thema Match. Artiesten van eigen bodem bieden je opnieuw een zeer boeiende, gevarieerde en soms verrassende expositie aan. Reeds voor de 21e keer opent OC ’t Waaigat met graagte de deuren voor hun vele creaties: etsen, schilderijen, tekeningen, foto’s, litho’s, beeldende kunsten enzovoort. Kortom, creativiteit én talent van eigen bodem in een prachtig decor. Méér dan een bezoekje waard.

OC ’t Waaigatvan zaterdag 29 april tot en met zondag 15 meigesloten op 1 mei en op maandaggratis toegang

MEER INFO03 250 49 52 ­ [email protected]

14

Page 15: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

15

Rituelen: ze nemen een belangrijke plaats in ons leven in. Bij geboorte, huwelijk of dood, bij communie- en lentefeesten, bij grote sport-wed strijden, of dichter bij huis in de jeugd beweging, de studenten-vereniging en ga zo maar door.

Daarnaast zijn er ook de meer verborgen, niet­officiële kleine rituelen van alledag: de collega’s en familie begroeten of gedag zeggen, een verhaaltje voorlezen aan de kleinsten voor het slapengaan… Rituelen zijn overal rondom ons en we zijn er dikwijls erg mee vertrouwd.

Theatervoorstelling van het asielcentrum Maar wat gebeurt er als mensen willens nillens met elkaar moeten samenleven, in een vreemd land waar de gewoontes en rituelen anders zijn? Theatermaker Nelle De Maeyer woont in Burcht, op een steenworp van het asielcentrum in het voormalige woonzorgcentrum Herleving. Ze ging de uitdaging aan om met een aantal bewoners op zoek te gaan naar de rituelen en verhalen van alledag die ons binden of net van elkaar onderscheiden. Het resultaat is een boeiende en verrassende

voorstelling geworden voor iedereen. Ritus: een zoektocht naar geluk! is niet alleen de confrontatie tussen het alledaagse vertrouwde en het vreemde en ongewone, maar daarbij ook de ontmoeting van de ander en onszelf.

zondag 24 april om 15 u.OC ’t Waaigatgratis toegangNa de voorstelling kun je met de regisseur en de acteurs spreken.

MEER INFO 03 250 49 52 ­ [email protected]

ERFGOEDDAG ZONDAG 24 APRIL: RITUELEN

Page 16: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

16

DE WASE KANTORIJDIE SCHÖPFUNGHet Zwijndechtse koor de Wase Kantorij bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een enorme uitdaging. Die Schöpfung wordt beschouwd als een meester­werk van Joseph Haydn. Dit oratorium beschrijft op muzikale wijze het schep­pingsverhaal volgens het Bijbelse Genesis, maar ook elementen uit het boek Psalmen en John Miltons Paradise Lost worden gebruikt.

Het werk ademt klassiek zoals dat moest op het einde van de 18e eeuw. Haydn legde al zijn vaardigheden in deze com­

positie. Deze tour de force kan de Wase Kantorij niet alleen realiseren. Ze doen een beroep op de Idsteiner Kantorei en het St.­Martin Chor, twee koren uit onze zustergemeente. Ze worden ondersteund door het klassiek orkest van het Ant­werpse Conservatorium, voorbereid door Pascale Van Os.

Als solisten treden op: Sarah Abrams, Geoffry Degives en Kai­Rouven Seeger.Dit alles staat onder de deskundige lei­ding van Willy Vriesacker, de dirigent van De Wase Kantorij.

12 euro (abo/waccobon/­26/+60/groe­pen), 13 euro (vvk) en 15 euro (kassa)

RESERVATIES EN INFOOC ‘t Waaigat – 03 250 49 90 [email protected] www.waaigat.be: abonneer je op onze nieuwbrief

ZATERDAG 23 APRIL OM 20 U. HEILIG KRUISKERK

Page 17: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

17

WOENSDAG 13 APRIL OM 20 U. STUDIO RUBENS, STATIESTRAAT 86

FILM

GETT, THE TRIAL OF VIVIANE AMSALEM

Viviane Amsalem wil scheiden uit een huwelijk waaruit alle liefde is verdwenen. Maar Gett (Hebreeuws voor echtscheiding) is niet zo eenvoudig. Het huwelijk is een religieus contract, enkel de echtgenoot beslist over een echtscheiding.

De film ontleedt haarfijn de absurde implicaties van Israëls religieus­fundamentalistische huwelijkswetten. Deze rechtbankfilm oogt zeer statisch. Toch zit er vaart in de film door de vele getuigen die als pionnen op een schaakbord worden opgevoerd. Sterke acteur­prestaties geven kracht aan dit drama.

Regie: Ronit Elkabetz (tevens hoofdrolspeelster) 3 euro (abo/waccobon/­26/+60/groepen), 4 euro (vvk), 5 euro (kassa)

RESERVATIES EN INFOOC ‘t Waaigat – 03 250 49 90 [email protected] www.waaigat.be: abonneer je op onze nieuwbrief

ZATERDAG 30 APRIL OM 20 U. OC ‘T WAAIGAT

BARRE WELDAAD VERDACHTWater, een oudere inspecteur gaat gebukt onder het trauma dat hij nooit de waarheid achter de Bende van Nijvel heeft kunnen achterhalen. Hij was als jonge kracht aanwezig op 9 november 1985, toen de bende haar laatste bloedige aanslag pleegde. De horror van die avond staat op zijn netvlies gebrand.

Enkele maanden voor hij met pensioen gaat, moet hij een verdachte in een andere zaak ondervragen. Het onderzoek loopt voor geen meter. Hij moet zich mens tonen om de mens in de verdachte naar boven te brengen. Een politiethriller die graaft, schuurt, wrijft en ontroert.

Tekst: Peter TerrinSpel: Tom Van Bauwel en Katarina Antunovic Regie: Barbara Vandendriessche6 euro (abo/-26/+60/groepen/waccobon) euro, 8 euro (vvk), 10 euro (kassa)

RESERVATIES EN INFOOC ‘t Waaigat – 03 250 49 90 – [email protected] www.waaigat.be: abonneer je op onze nieuwbrief

DE WASE KANTORIJDIE SCHÖPFUNG

Page 18: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

1818

Seniorenreis dinsdag 17 mei

Nederland ligt voor meer dan de helft onder de zeespiegel. Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnood van 1953 te voorkomen.

Deltapark Neeltje JansJe start met de Delta Experience, een indrukwekkende 3D­animatie in een panorama. De Delta Experience laat de allesverwoestende kracht van het water voelen. Je krijgt een indruk van wat zich afspeelde in Zeeland in de nacht van 31 januari 1953. Een historische gebeur­tenis waar geen beelden van bestaan. Zie en ervaar hoe de golven van de Noord­zee delen van Nederland wegvagen.Als de storm gaat liggen, verschijnt een waterval van archiefbeelden. De educatieve voorstelling waarschuwt je voor de dreiging van het water: zullen de Deltawerken ons in de toekomst ook nog kunnen beschermen? Daarna bekijk je een film over de bouw van de stormvloedkering met aansluitend een rondleiding naar de kering.

In de namiddag scheep je in voor een boottocht door het Nationaal Park de Oosterschelde. Op het water maak je kennis met de unieke natuur van de Oosterschelde. Soms worden er zelfs zeehonden en bruinvissen gesignaleerd.Je sluit af met een vrij bezoek aan het park. Breng een bezoek aan het aquarium of de zeehonden­ of zeeleeuwenshow.

Vertrek om 8 u. aan het Kerkplein in Burcht of op de parking van de sporthal in Zwijndrecht.

55 euro60 euro voor niet­inwoners die lid zijn van een vereniging in Zwijndrecht of Burcht25 euro met Vrijetijdspas (enkel voor inwoners van Zwijndrecht)

Inbegrepen: koffie of thee met bolus, middagmaal (soep, hoofdschotel, dessert) Niet inbegrepen: drankje bij het middag­maal, koffie en taart in de namiddag.

INSCHRIJVEN van maandag 11 tot vrijdag 29 aprilvrijetijdsbalie of in OC ‘t Waaigat tijdens de openingstijden

MEER INFO03 250 49 30 [email protected]

De Seniorenraad tijdens een vorig bezoek aan Ieper.

Page 19: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

1919

GOOD FOLK!DOOR HET SAXOFOONORKEST VAN ZWIJNDRECHT

Het wordt de hoogste tijd voor het Saxofoonorkest om te concerteren in het lokale ontmoetingscentrum. Op zondag 17 april brengt het orkest er hun nieuwe programma. De wijde wereld wordt een muziekdorp met Good Folk! Het orkest brengt een zeer gevarieerd, volks programma met invloeden uit de hele wereld. Er is voor elk wat wils: een Iers deuntje, een zigeunermelodie, dorpsfeestgeluiden of misschien liever een Tarantella?

zondag 17 april om 15 u.OC ‘t WaaigatGenummerde kaarten: 15 euro vvk, 17 euro kassa, 10 euro voor ­16 jaar

RESERVATIES EN INFO03 219 86 09 ­ [email protected] overschrijving op BE09 4032 0506 615 www.saxofoonorkest.com

© Yves Denis

FILM

WHO IS DAYANI CRISTAL?Openingsbeeld: het levenloze lichaam van een onbekende man in de Arizonawoestijn. Een illegaal die, net als zovele anderen, in de woestijn het leven liet in het zicht van de “Amerikaanse droom”. Hij heeft geen papieren, maar op zijn borst staan de woorden Dayani Cristal getatoeëerd. Het forensisch onderzoek in de VS tracht de identiteit van de man te achterhalen. Tegelijkertijd bezoeken we een familie in een dorpje in Honduras, waar de man vandaan komt.

Who is Dayani Cristal? geeft de slachtoffers van de onverbiddelijke immigratiepolitiek een gezicht.

woensdag 6 april om 20 u. in Studio Rubens, Statiestraat 865 euro kassa, 4 euro vvk bij leden van de derdewereldraad en in de Wereldwinkel, Statiestraat 38

Een organisatie van de derdewereldraad

Seniorenreis dinsdag 17 mei

Page 20: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

20

WORD NATUURPUNT. RANGER PRAKTIJKCURSUS VAN APRIL TOT JUNI

Ben je enthousiast over de natuur in je omgeving en wil je er meer over weten? Wil je samen met Natuurpunt WAL een beetje vrije tijd aan natuurbehoud besteden? Dan is de praktijkcursus Natuurpunt Ranger Antwerpen Linkeroever-Zwijndrecht iets voor jou.

Sint-Annabos, Blokkersdijk, Het Rot, Vlietbos en Burchtse Weel zijn samen goed voor bijna 400 ha beschermde natuur in onze regio. Natuurpunt zoekt mensen om die natuur beter te leren kennen, te beschermen en te beheren. De praktijkcursus van tien lessen geeft je de kans om je eigen natuurkennis aan te scherpen en die op het einde van de cursus concreet toe te passen op een zelfgekozen gebied. Voorkennis over natuur is niet noodzakelijk.

De data en het uitgebreide programma vind je opwww.natuurpuntwal.be

INSCHRIJVEN40 euro voor Natuurpunt WAL-leden, 65 euro voor niet-leden (inclusief één jaar gratis lidmaatschap van NP-WAL). Te storten vóór 5 april op rekening BE 08 0013 4249 1013 van Natuurpunt WAL.

MEER INFO03 722 15 37 (werkdagen 9-16 uur; vrijdag 9-12u)[email protected] - www.natuurpuntwal.be

20

15­16­17 APRIL

KSA FEESTEN KSA viert feest, maar liefst drie dagen lang. En er is reden tot feesten. Elke dag zorgt KSA voor een première.

Nieuwe lokalenCentraal staat de opening van de nieuwe KSA­lokalen in de Richard Orlentstraat 43. Daar kun je het hele weekend de Betere Bieren Bar bezoeken, waar maar liefst twee nieuwe KSA­bieren, een blond en een bruin Kèrelke gepresenteerd worden. Op vrijdag 15 april gaat het feestweekend van start met de jongerenfuif BAM presents BRAVE in JC Den Trechter.

Zaterdag 16 april worden de nieuwe KSA­lokalen ingehuldigd. ’s Middags en ’s avonds kun je aanschuiven bij de maaltijd. Voor de kleinsten is er op zaterdagmiddag een Vlaamse kermis en ’s avonds volgt de tweede editie van Fietsen op rollen.

Op zondag 17 april kunnen de fietsers hun hartje ophalen. Er is een tocht voor wielertoeristen en een andere kortere familie fietstocht. ’s Namiddags is er een petanquetoernooi om de nieuwe petanquevelden aan de KSA­lokalen in te huldigen.

MEER INFOwww.ksafeesten.be

Page 21: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

21

do 31.03Naft voor woord Organisatie: Bibliotheek Zwijndrecht en provincie Antwerpen Plaats: Bibliotheek Zwijndrecht Uur: van 20:00 tot 22:30 Info: [email protected] 03 250 49 40

Wie graag jong schrijftalent in actie ziet, kan op 31 maart in de bib komen kijken naar de voorronde van Naft voor Woord. Tien kandidaten, twee mogen naar de finale op 30 april. Presentatie: Carmien Michels (fina-liste 2012 Frappant TXT, voorloper van Naft voor Woord). De text-on-stage wedstrijd zet jongeren tussen 18 en 30 jaar die wonen, werken of studeren in de provincie Antwer-pen in de schijnwerpers.

nog tot 15/04/16 Fototentoonstelling Project BabbelplusOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Plaats: Dienstencentrum Houtmere Uur: zo, ma, di, woe, do, vrij van 12:00 tot 17:30 (za gesloten) Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

“Een jaar lang babbelden oude en nieuwe Zwijndrechtenaren over wat Zwijndrecht voor hen betekent. In het project staat de plus voor ontmoeting met mekaar maar ook met plekken, verenigingen, mensen in Zwijndrecht. Alle ervaringen werden vast-gelegd met het fototoestel. “

Elke ma van van 11/04/16 tot 27/06/16

Turnen voor 50+Organisatie: Sportdienst Zwijndrecht Prijs: € 20 Uur: van 13:30 tot 14:30 Info: [email protected]

Lees meer op bladzijde 11.

Elke do tot 30/06/16

Volleybal Organisatie: Gezinsbond Zwijndrecht­Burcht Prijs: € 50 Uur: van 21:00 tot 23:00 Info: [email protected]

Elke za tot 25/06/16 BadmintonOrganisatie: Gezinsbond Zwijndrecht­Burcht Plaats: Sporthal Straat: Fortlaan 10 Prijs: € 25 Uur: van 10:00 tot 12:00 Info: [email protected] 03 755 26 74

Vanaf 14 jaar, recreatief spelen.

do 31/03/16 3D-Kaartjes makenOrganisatie: Femma Burcht Plaats: Kerkstraat Burcht Straat: Kerkstraat 50 Prijs: € 1 Info: [email protected]

za 02/04/16 Spelavond van gezelschapsspellenclub ‘t (S)pionnekeOrganisatie: KWB Zwijndrecht Plaats: WZC De Regenboog Straat: Regenbooglaan 14 Prijs: € 1,50 Uur: 19:30 tot 24:00 Info: [email protected] 03 755 84 14

Elke eerste zaterdag van de maand.

ma 04/04/16

KippenkaartingOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere en Okra Zwijndrecht Plaats: Dienstencentrum Houtmere Straat: Houtmere 27 Prijs: € 1 Uur: om 13:30 Info: [email protected]

03 250 18 36

wo 06/04/16

Film: Who is Dayani Cristal?Organisatie: Derdewereldraad Zwijndrecht Plaats: Studio Rubens Straat: Statiestraat 86 Prijs: € 5 Uur: om 20:00 Info: [email protected]

Lees meer op bladzijde 19.

do 07/04/16

Voordracht als inleiding op het bezoek aan URANIAOrganisatie: Davidsfonds Burcht Prijs: € 7 Uur: van 20:00 tot 22:30

Dirk Cornelis zal trachten ons wegwijs te maken in de wereld van de sterren, de wer-king van de telescopen en aanverwanten. Dit als inleiding op het bezoek aan de volks-sterrenwacht URANIA op vrijdag 15 april.

ma 11/04/16Stop met piekeren door Hilda SchouppeOrganisatie: KVLV Zwijndrecht Prijs: € 5 Uur: van 13:30 tot 16:00 Info: [email protected]

di 12/04/16Cocktails makenOrganisatie: Femma Burcht Plaats: OC t waaigat Prijs: € 12 Uur: van 19:30 tot 22:30 Info: [email protected]

di 12/04/16Inspiraties voor gevel- en kleine stadstuintjesOrganisatie: t Fakkeltje & Velt Plaats: ‘t Fakkeltje Straat: Kazernestraat 15 Uur: van 20:00 tot 22:30

wo 13/04/16BingonamiddagOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Plaats: Dienstencentrum Houtmere Straat: Houtmere 27 Uur: van 14:00 tot 17:00 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

wo 13/04/16 Film: Gett, the trial of Viviane AmsalemOrganisatie: OC ‘t Waaigat Plaats: Studio Rubens Straat: Statiestraat 86 Uur: van 20:00 Info: [email protected] ­ 03 250 49 50

wo 13/04/16 Buitenspeeldag 2016Organisatie: Gemeente Zwijndrecht Plaats: Binnenplein Uur: van 13:30 tot 17:00

Een middag vol superleuke buitenspelen voor kleuters en lagereschoolkinderen: spelen, workshops en straattheater. Slotshow om 16.30 u. Lees meer op bladzijde 8.

Page 22: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

22

2222

do 14/04/16Dirk Draulans - In de greep van onze genenOrganisatie: NEOS Zwijndrecht ­ Burcht Plaats: Mouterij Straat: John Tulpinckstraat 15 Prijs: € 10 Uur: van 14:30 tot 17:00 Info: [email protected]

do 14/04/16Bezoek domein van kasteel Cantecroy in MortselOrganisatie: Markant Plaats: Dorp tramhalte Uur: van 14:00 tot 16:00 Info: [email protected]

Rondleiding met gids. Bijeenkomst om 12.50 u.

vr 15/04/16Bezoek Ladies fair in Expo GentOrganisatie: KVLV Plaats: Station Zwijndrecht Straat: Fortlaan 1 Uur: om 11:30 Info: [email protected] ­ 03 252 79 69

vr 15/04/16Toneelgroep Leute speelt De GidsenOrganisatie: Leute Plaats: Pastorij Burcht Straat: Kaaiplein 29 Prijs: € 13,50 Uur: vr 15/04/16 om 20:30 za 16/04/16 om 20:30 zo 17/04/16 om 19:30 vrij 22/04/16 om 20:30 za 23/04/16 om 20:30 zo 24/04/16 om 20:30 Info: [email protected] ­ 03 252 66 81

“Een verrassende openluchtvoorstelling vol onverwachte wendingen in de voortuin van de Oude Pastorij. Een massaspektakel opge-voerd door een groepje ongeregeld. Vergeet je dekentje niet.“

vr 15/04/16KSA-Feesten Organisatie: KSA Zwijndrecht Plaats: KSA­lokaal Straat: R. Orlentstraat 43 Uur: vr 15/04/16 van 20:00 tot 23:30 za 16/04/16 van 14:00 tot 23:30 zo 17/04/16 van 08:30 tot 18:00

Lees meer op bladzijde 20.

za 16/04/16 Kies -en ruil: jongeplantjesdagOrganisatie: Velt ­ Ecologisch Leven en Tuinieren Straat: Heilige Geesthoek 15 Uur: van 10:00 tot 11:45

za 16/04/16 Vertellegem: voorleesdorp in de bibOrganisatie: Bibliotheek Zwijndrecht Plaats: Bibliotheek Zwijndrecht Straat: Binnenplein 1 Uur: van 11:00 tot 12:00 Info: [email protected] ­ 03 250 49 40

Heb je een (klein)kind tussen drie en zes jaar dat dol is op verhalen luisteren? Kom dan eens samen naar Vertellegem!

zo 17/04/16 Concert: Good Folk!Organisatie: Saxofoonorkest Zwijndrecht Plaats: OC ‘t Waaigat Prijs: € 15 Uur: van 15:00 tot 17:30 Info: [email protected] ­ 03 219 86 09

Lees meer op bladzijde 19.

ma 18/04/16Infosessie zorgen voor mezelf in een zorgsituatieOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Plaats: Dienstencentrum Houtmere Prijs: € 2 Uur: van 14:00 tot 16:00 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

Lees meer op bladzijde 10.

wo 20/04/16 Koffie-en wijnkaartingPlaats: Dienstencentrum Houtmere Straat: Houtmere 27 Prijs: € 1 Uur: om 13:30 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

Te winnen prijzen: pakken koffie of een fles wijn

wo 20/04/16 HobbynamiddagOrganisatie: KVLV ­ Vrouwen met vaart Plaats: Zwijndrecht strijkdienst Straat: Pastoor Coplaan 33 Prijs: € 2 Uur: om 13:30 Info: 03 252 61 20

do 21/04/16 Kookdemo: Lekker lui kokenOrganisatie: KVLV Plaats: Tramhalte Dorp Zwijndrecht Straat: Dorp West 1 Prijs: € 7 Info: 03 252 46 47

De kookdemo vindt plaats in OC Boeren­poort, Sint Elisabethstraat 31 A, Melsele

do 21/04/16 Infosessie leven met reumaPrijs: € 2 Uur: van 14:00 tot 16:00 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

Lees meer op bladzijde 10.

do 21/04/16 Achter de schermen van een raketlancering Organisatie: Bibliotheek Zwijndrecht Plaats: Bibliotheek Zwijndrecht Prijs: € 5 Uur: 20:00 tot 22:00 Info: [email protected] 03 250 49 40

Lees meer op bladzijde 13.

Page 23: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

Maart 2016

PLATINA BRUILOFT / 70 JAAR

Seresia Georges - Vercruyssen AdelineFortlaan 49 (gehuwd 07.03.1946)

BRILJANTEN BRUILOFT / 65 JAAR

Van den Bergh Frans - Van Vaernewyck Joanna Pastoor Coplaan 190 (gehuwd 27.03.1951)

Bonnarens Roger - Pringels JeannettePolderstraat 1 B027 (gehuwd 30.03.1951)

Busschaert Edmond - De Block JulianaRegenbooglaan 14 (gehuwd 28.03.1951)

GOUDEN BRUILOFT / 50 JAAR

Verwilt Leopold - Verhaegen TheresiaBoomgaardstraat 58 (gehuwd 29.03.1966)

23

JOUW ACTIVITEIT IN DE VOLGENDE KALENDER? Voer ze voor 1 april in op www.uitdatabank.be.

in Zwijndrecht

za 23/04/16Concert: Die SchöpfungOrganisatie: De Wase Kantorij & OC ‘t Waaigat Plaats: Heilig Kruiskerk Uur: om 20:00 Info: [email protected] ­ 03 250 49 90

zo 24/04/16BreughelfestijnOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Plaats: Dienstencentrum Houtmere Prijs: € 15 Uur: van 12:00 tot 14:30 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

Vooraf inschrijven tot 15 april, tenzij eerder volzet.

zo 24/04/16Babyborrel Organisatie: Gezinsbond Zwijndrecht­Burcht Plaats: Strijkatelier Straat: Pastoor Coplaan 33 Uur: van 14:00 tot 17:00 Info: [email protected] ­ 0494 89 69 79

“Elke inwoner die in 2015 een baby mocht verwelkomen, is van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. De grotere broer-tjes en zusjes zijn natuurlijk ook van harte welkom. Een springkasteel, een ballonnen-clown, schminken. De aanwezige gezinnen ontvangen nog een extra geschenkje.”

ma 25/04/16 en ma 02/05/16 Creatieve workshop: Minion maken met bloempottenOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Prijs: € 4 Uur: om 13:00 tot 16:00 Info: [email protected] 03 250 18 36

Bij inschrijving ontvang je een materiaallijstje.Vooraf inschrijven verplicht.

di 26/04/16 Chocoladewandeling in AntwerpenOrganisatie: Femma Burcht Plaats: Kaaiplein Prijs: € 25 Uur: om 09:00 Info: [email protected]

wo 27/04/16BingonamiddagOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere Plaats: Dienstencentrum Houtmere Straat: Houtmere 27 Uur: van 14:00 tot 17:00 Info: [email protected] ­ 03 250 18 36

wo 28/04/16Kaartjes makenOrganisatie: Femma Burcht Plaats: Kerkstraat 50 Prijs: € 1 Uur: van 19:30 tot 22:30 Info: [email protected]

za 30/04/16Theater: Verdacht Organisatie: OC ‘t Waaigat Plaats: OC ‘t Waaigat Uur: om 20:00 Info: [email protected]

03 250 49 91

di 03/05/16Bedevaart Organisatie: Okra Burcht Prijs: € 5 Uur: om 13:30 Info: [email protected]

Een bedevaart naar Gaverland met de fiets of de au

Page 24: Zwijndrecht Infomagazine april 2016

¯Bron: gemeente ZwijndrechtKaartprojectie: Lambert 72/50

Ken je wijkagent

Wijk Industriegebied haven

Wijk Zwijndrecht

Wijk ‘t Heiken

Wijk Burcht

Inspecteur Els De Buf0499 990 326

Inspecteur Inge Verschueren0499 990 329

Inspecteur Peter Neels0499 990 337

Inspecteur Peter Delacourt0499 990 338

HoofdinspecteurAndré Uytdenhouwen03 250 64 10

verantwoordelijke wijkteam

Inspecteur Hendrik Leysen0499 990 328

De wijkinspecteur kun je van 8 tot 16 u. bereiken op gsm of op [email protected].

Bron: gemeente ZwijndrechtKaartprojectie: Lambert 72/50

Het wijkteam van de politie heeft sinds kort drie nieuwe gezichten: Inge Verschueren, Hendrik Leysen en Els De Buf. Hier vind je nog eens het volledige overzicht van de wijkinspecteurs.