Infomagazine oktober 2014

20
uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 18 oktober 2014 100 jaar Schuwe Maandag pag. 6-7 Buren bij kunstenaars pag. 3 Werkwinkel wordt Activeringsloket pag. 11 Klakke van Kapelle pag. 13

description

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

Transcript of Infomagazine oktober 2014

Page 1: Infomagazine oktober 2014

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 18

oktober 2014

100 jaar Schuwe Maandag pag. 6-7

Buren bij kunstenaars pag. 3Werkwinkel wordt Activeringsloket pag. 11Klakke van Kapelle pag. 13

Page 2: Infomagazine oktober 2014

VoorwoordBeste inwoner,

De brandweerhervorming valt in een definitieve plooi. Wij maken met Ledegem deel uit van de brandweerzone Fluvia (regio Kortrijk). Onder de gemeenten is ondertussen een verdeelsleutel afgesproken voor de kostendeling. Ook de dringende medische hulp wordt opgenomen in Fluvia. De recente investeringen, die wij als gemeente deden in materiaal (elevator, nieuwe 100), zorgen er mee voor dat onze brandweerpost een vaste waarde zal blijven in de toekomstige brandweerzone. Door de solidarisering van de kosten van de dienst 100 zou de totale kostprijs van brandweer en dienst 100 voor de gemeente dalen. Een totaal ander verhaal dan de politiehervorming 15 jaar geleden. De dienstverlening aan de bevolking staat voor ons echter voorop. Wij zijn blij dat we zoveel gemotiveerde vrijwilligers hebben, die ook in de toekomst garant zullen staan voor adequate hulp bij een calamiteit.

De mooie septembermaand heeft er voor gezorgd dat de aan de gang zijnde openbare werken in de gemeente goed vorderen. Werken zorgen altijd voor wat overlast. Ik dank de inwoners voor hun geduld en begrip. De resultaten zullen mogen gezien worden en zullen daar waar de werken hebben plaatsgevonden voor een duurzame verfraaiing zorgen.

Het oogstseizoen voor de land- en tuinbouwers staat voor de deur. Gouverneur Decaluwé kwam in onze gemeente de actie 'Modder op de weg' nog eens in het daglicht stellen. Met deze actie wordt gevraagd om eventuele bevuiling van de openbare weg goed te signaleren en zo snel mogelijk op te ruimen op een veilige manier. Ook wordt er begrip en voorzichtigheid gevraagd aan de weggebruikers, want bij slechte weersomstandigheden is het soms onoverkomelijk dat de weg tijdelijk wordt bevuild.

Voor mijzelf breekt ook een nieuw tijdperk aan. Ik heb mijn job bij de boerenbond stop gezet. Vanaf 22 september zijn de activiteiten van start gegaan in het Vlaams parlement. Vooral op dinsdag en woensdag zal ik geregeld in Brussel zijn. Ongetwijfeld zullen daar nieuwe deuren opengaan met een meerwaarde voor de gemeente. Ik blijf als burgemeester alvast bereikbaar en beschikbaar voor u als inwoner!

Het getal

25In 2013 telde de bibliotheek 64 690 uitleningen. Het best scorende item was de strip “Zal ’t gaan ja?” van F.C. De Kampioenen. De strip werd maar liefst 25 keer uitgeleend. De andere toppers van 2013 zijn:• Films volwassenen: Ted

(20 uitleningen)• Boeken jeugd: Een stad

de klok rond - I. Firenze (16 uitleningen)

• Films jeugd: Sneeuwwitje (16 uitleningen)

• Boeken volwassenen: Was mijn zus maar niet zo mooi en ik wat minder slim - S. Pekkanen (14 uitleningen)

• Muziek: The broken circle breakdown (14 uitleningen)

• Strips volwassenen: De onverwachte toets - Erroc (10 uitleningen)

HinderGullegemsestraat • Eénrichtingsverkeer

tussen Gullegemsestraat 194 en kruispunt met Beurtemolenstraat. Verkeersomleiding volgen.

• Éenrichtingsverkeer vanaf kruispunt Beurtemolenstraat/ Gullegemsestraat tot kruispunt Driemastenstraat. Verkeersomleiding volgen.

Sint-Pieterstraat Riolerings- en wegeniswerken ter hoogte van de kruising met de Boomlandstraat. De werken lopen tot december.

KasteelstraatfeestenVan vrijdag 3 oktober om 12u tot zondag 5 oktober om 16u.Locatie: Kasteelstraat (verkeersvrije zone) en Kerkstraat (uitgezonderd plaatselijk verkeer).

Nationaal ponytornooiZondag 5 oktober. Locatie: Muizelstraat, Koekestraat

Winkel Koerse Dinsdag 7 oktober• Pleintje voor de kerk van

Sint-Eloois-Winkel (zo 5 oktober, 9u30-10u30);

• Verbindingsstraatje tussen kerk, DE L!NK en Kloosterstraat (zo 5 oktober, 9u30-15u);

• Parcours zelf (di 7 oktober, 8u30-22u).

Jaarlijkse kermis Ledegem Van zaterdag 11 oktober om 16u tot maandag 13 oktober om 10u.Locatie: De Plaats, vanaf kruispunt Menenstraat tot aan kruispunt Rollegemstraat.

Nacht van de duisternis ‘Bond Beter Leefmilieu’, ‘Preventie Lichthinder’ en de ‘Werkgroep Lichthinder’ organiseren op 11 oktober samen de Nacht van de Duisternis. Met de actie willen ze de impact van lichtvervuiling en alternatieve lichtbronnen in de kijker zetten. Dit jaar dooft het gemeentebestuur opnieuw de openbare verlichting ter hoogte van de kerk te Ledegem.

Bart DochyUw burgemeester

GewonnenDe winnaars van de duotickets voor ’t Westvlams Gemiengeld Vintekoor zijn: Monique Garsbeke, Sabine Bossaert en Wouter Commeyne. We wensen jullie veel plezier op de voorstelling.

22

Page 3: Infomagazine oktober 2014

Buren bij kunstenaars

Van 17 tot en met 19 oktober zetten heel wat kunstenaars opnieuw hun deuren open naar aanleiding van de 11de editie van Buren bij Kunstenaars. De deelnemende kunstenaars laten je kennismaken met hun artistieke creaties binnen hun atelier. Het aanbod is zeer gevarieerd van beeldhouwkunst, design, fotografie, glas, grafiek, grafische vormgeving, juweel, keramiek, kalligrafie, multimedia tot schilderkunst, tekenkunst en textiel.

Ook in onze gemeente kan je maar liefst 7 kunstenaars bezoeken:• Annicq Bossuyt, Fabriekslaan 35• Philippe Defrancq en Christine Degrendele,

Rollegemkapelsestraat 70• Els en Filip Gheysen, Klein Schardauw 2• Je s’oui en Julien, Klein Schardauw 4

De openingsuren van hun atelier en de contactgegevens van de kunstenaars kan je vinden op de website www.burenbijkunstenaars.be.

MEER INFOCultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

SeniorennamiddagDonderdag 23 oktober

Voor enkele uurtjes vertier en amusement zijn alle senioren welkom op de jaarlijkse ontspanningsnamiddag van de gemeentelijke seniorenraad, in de gemeentelijke sporthal te Ledegem. ‘De Zingende Sterren van Waregem’ zullen je verwennen met educatief theater, zang, moppen en sketches. De oudste aanwezige man en vrouw worden in de bloemetjes gezet. Ook de winnaars van het kaart- en petanquetoernooi van afgelopen seizoen ontvangen een geschenkje.

Programma14u00: Ontvangst met een kopje koffie14u15: Welkomswoord door voorzitter seniorenraad en

schepen van seniorenbeleid14u30: Optreden van De Zingende Sterren (deel 1)15u30: Koffietafel met sandwiches16u00: Optreden van De Zingende Sterren (deel 2)

Alle senioren, zieken en mensen met een beperking van Ledegem zijn gratis welkom op de ontspanningsnamiddag. Inschrijven kan tot 13 oktober bij een bestuurslid van jouw seniorenorganisatie of in De Wegwijzer.

MEER INFODe Wegwijzer056/894.819 - [email protected]

3

Page 4: Infomagazine oktober 2014

Op het nachttafeltje van Geert Van Gheluwe In onze tweemaandelijkse rubriek peilen we naar het leesgedrag van een bekende of minder bekende inwoner van deze gemeente. Met welk boek sluiten ze de dag af? Wat lezen ze vlak voor ze het bed induiken? In deze editie laten we stripliefhebber en -verzamelaar Geert Van Gheluwe aan het woord. Geert leest momenteel alleen maar strips en heeft een voorliefde voor Vlaamse stripreeksen als De Kiekeboes, F.C. De Kampioenen, Suske en Wiske, De Rode Ridder en Baekelandt. Hij koopt van deze reeksen steeds twee exemplaren aan: één om te lezen en één om in zijn verzameling op te nemen.

Zijn passie voor stripverhalen ontstond tijdens zijn legerdienst. In de legerwinkel kon men voor een prikje strips op de kop tikken. Daarnaast waren ze ook een ideaal ontspanningsmiddel. Ondertussen heeft Geert al een mooie verzameling bij elkaar gespaard met heel wat unieke prenten en tal van luxe-uitgaven. Een handvol striptekenaars mag hij zelfs tot zijn persoonlijke vrienden rekenen.

LEESTIPSGeeeeef acht! van De Kiekeboes - MerhoDe Blauwe reeks van Suske & Wiske - Willy Vandersteen

Mariënstede@work Elke dag opnieuw zijn maar liefst 65 mensen met diverse handicaps aan het werk in de verschillende ateliers van Mariënstede. De ateliers zijn heel uiteenlopend: bakkerij, kurkatelier, houtatelier, drukkerij, zuivelatelier, smaakatelier en voedingsatelier. Allemaal bieden ze de werknemers de mogelijkheid om hun specifieke talenten te ontplooien.

Mariënstede is steeds op zoek naar nieuwe, boeiende opdrachten om in bedrijven of in de ateliers uit te voeren. Een samenwerking biedt heel wat troeven:• Mensen met een beperking nemen op kleine schaal

een deel van uw werk over.• Dichtbij, in uw bedrijf of in onze ateliers met of

zonder begeleider.• Stipt tegen een afgesproken datum en eerlijke prijs.• Onze begeleider staat in voor de kwaliteit van het

werk.• Onze begeleider bewaakt tevens het welzijn van de

gebruiker.• Een verrassende kennismaking met de

mogelijkheden van onze gebruikers.

MEER INFOInteresse om samen te werken met Mariënstede? Neem contact op via het nummer 056/50.94.13 of via [email protected].

© Francine Dhondt4

Page 5: Infomagazine oktober 2014

MEER INFOSociale Dienst - 056/894.809 - [email protected]

houden in sociale situaties en kunnen zichzelf goed verzorgen. De sociale dienst helpt hen daarbij, zodat ze een zelfstandig leven kunnen leiden en hun eigen problemen leren oplossen.

Het is belangrijk de mensen te ondersteunen in hun eigen mogelijkheden, zodat zij uiteindelijk zelf zoveel mogelijk kunnen realiseren. Papieren klasseren, een budgetplan opstellen, weerbaarheid tegen reclame en tegen kopen op krediet, tips om energie te besparen, gezond en budgetvriendelijk koken: deze onderwerpen kwamen dit najaar aan bod in het vormingstraject ‘Mijn budget op orde?’.

Wit laken tegen armoede

We willen er ook voor zorgen dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. We helpen hen gebruik te maken van hun sociale grondrechten, waaronder het recht op participatie aan de samenleving, een leefbaar inkomen, een gezin, cultuur en vrije tijd, onderwijs en vorming, werk, gezonde en betaalbare woning, energie en water en gezondheid en welzijn.

Armoede is een onrecht. 17 oktober is al meer dan 25 jaar de werelddag van verzet tegen armoede. Op deze dag klagen we dit onrecht aan en wil de gemeente en het OCMW Ledegem de armoedeproblematiek extra in de kijker plaatsen.

Op 17 oktober zal je een wit laken zien wapperen aan de openbare administratieve gebouwen. Dit geknoopt wit laken staat symbool voor vastberadenheid om samen de strijd aan te knopen tegen armoede bij gezinnen, kinderen, alleenstaande ouders, bejaarden en werklozen.

De sociale dienst van het OCMW Ledegem zet zich dagelijks in om armoede te bestrijden. Onze maatschappelijk werkers streven naar het verhogen van de zelfredzaamheid van mensen in armoede. Zelfredzaamheid houdt in dat mensen zich tijdens het dagelijks leven kunnen behelpen. Zij weten zich staande te

5

Page 6: Infomagazine oktober 2014

Ledegem herdenkt De Groote Oorlog: 100 jaar Schuwe Maandag

19 oktober 1914 wordt uitgeroepen tot Schuwe Maandag. ’t Is oorlog en ook in onze gemeente begrijpen we meteen wat dat betekent.

Coming World Remember Me Het kunstproject ‘Coming World Remember Me’ (CWxRM) wil de vele slachtoffers van de Groote Oorlog herdenken. Van 2014 tot en met 2018 wil CWxRM duizenden mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld deel laten nemen aan een kunst-installatie, door 600 000 beeldjes uit klei te boetseren. Daarbij staat elk beeldje voor één van de 600 000 slachtoffers uit 50 verschillende landen, die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes worden na het bakken gepersonaliseerd met de naam van een slachtoffer en de naam van de peter of meter van het beeldje. Op die manier herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking van deze gruwelijke oorlog. Uiteindelijk zullen de 600 000 kleibeeldjes één groot kunstwerk vormen, dat na afloop

in 2018 een plaats zal krijgen op één van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper bij het Domein De Palingbeek.

In de week van 13 tot 19 oktober 2014 zullen ook in onze gemeente 800 beeldjes gemaakt

worden. Daarvoor komt een mobiele beeldjespers naar onze gemeente. Je kan in ‘De Samenkomst’ van maandag tot vrijdag tussen 18u en 19u30 terecht voor het persen van jouw beeldje. Ook tijdens het weekend kan je nog langsgaan tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.

Schuwe MaandagBegin augustus 1914 groeide de onrust in onze streken. De eerste vluchtelingen uit het binnenland stroomden toe met gruwelijke verhalen over oprukkende Duitse troepen. Als begin oktober 1914 Antwerpen valt, stromen heel wat Belgische soldaten door naar West-Vlaanderen. Intussen gaan de Uhlanen, de Duitse verkenners, steeds driester te werk en zaaien paniek bij de burgers.

Tegen de avond van 18 oktober bezetten Franse troepen Roeselare, ongeveer de helft van de inwoners van de stad zal de komende dagen op de vlucht slaan. Izegem zit vol Duitse troepen, terwijl de Britse soldaten in Dadizele en Moorslede voortdurend schermutselingen hebben met de Duitse soldaten.

De 53ste Reserve Infanterie Divisie van het 4de Duitse leger bevindt zich op zondag 18 oktober nog in Kortrijk. Om 1u45 ’s nachts krijgt de divisie het bevel om op te rukken. Via Lendelede komen ze in Sint-Eloois-Winkel, Rollegem-Kapelle en Ledegem aan. De Duitse troepen waren in die tijd erg wantrouwig tegenover de Belgische burgers, omdat ze werden ingeprent dat Belgische burgers op soldaten schoten. Britse sluipschutters maken de troepen nerveus. Als in Moorsele de klokken luiden, wordt dit als een sein begrepen: 19 huizen en 4 boerderijen gaan in vlammen op. Een groep burgers wordt door de Duitse troepen door Ledegem gedreven. Nabij de Boonhoek worden enkele burgers neergeschoten. In totaal zullen 17 mensen de dood vinden.

Naar aanleiding van de herdenking van Schuwe Maandag organiseren het Davidsfonds Ledegem en de Heemkring Liedengehem een uniek project in onze gemeente. Op zondag 19 oktober is er het vertelconcert ‘Bericht aan de Bevolking’ en hieraan gekoppeld het prestigieuze kunstproject ‘Coming World Remember Me’.

Elk beeldje staat voor één van de 600 000 slachtoffers die in België sneuvelden

6

Page 7: Infomagazine oktober 2014

PROGRAMMAZondag 19 oktober om 17uVertelconcert ‘Bericht aan de bevolking’KotjesvolkSporthal Ledegem

Fototentoonstelling Heemkring LiedengehemBeeldjesproject CWRMZaterdag 18 oktober van 14u tot 18uZondag 19 oktober van 10u tot 12u en van 14u tot 16u30De Samenkomst

MEER INFOCultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

WEDSTRIJDVRAAGHoeveel beeldjes zullen er in onze gemeente gemaakt worden voor het kunstproject Coming World Remember Me? Mail het juiste antwoord naar [email protected] en maak kans op één van de drie duo-tickets voor het concert op zondag 19 oktober (inclusief peter- of meterschap van een beeldje).

Ledegem herdenkt De Groote Oorlog: 100 jaar Schuwe Maandag

Het peter- of meterschap van een beeldje kost € 8,00 en geeft bovendien toegang tot het vertelconcert op zondag 19 oktober. Naast de onkosten voor het beeldje gaat € 2,50 naar een goed doel, dat ook inspeelt op de oorlog en haar slachtoffers. Ook lagere schoolkinderen zullen deelnemen aan dit uniek educatief project want alle plaatselijke schooldirecties zegden hun medewerking toe.

Vertelconcert KotjesvolkDe groep Kotjesvolk uit Ieper brengt op zondag 19 oktober, in de sporthal van Ledegem, een zeer aangrijpend vertelconcert ‘Bericht aan de Bevolking’. Dit concert is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ledegem tijdens de Eerste Wereldoorlog, dat werd bijeen gesprokkeld en bewaard door de Heemkring Liedengehem. Niet alleen de verhalen, maar ook de muziek en liedjes die gebracht worden, schetsen een aangrijpend beeld over hoe De Groote Oorlog in onze gemeente beleefd werd. Het Kotjesvolk bestaat uit Trui Chielens (zang), Kurt Grillet (gitaar), Wim Chielens (accordeon en woord) en Dries Chaerle (contrabas en woord). Als het verhaal dat wil, worden ook de nodige compagnons het podium opgehesen.

PraktischStorten kan op het rekeningnummer BE50 7480 2943 1018. De certificaten voor peter- of meterschap zullen verdeeld worden tijdens de week van 13 tot 19 oktober bij de beeldjespersen in De Samenkomst of vanaf 20 oktober in het gemeentehuis.

7

Page 8: Infomagazine oktober 2014

Thuis in de Bib

Thuis in de Bib was de aanzet voor de bibliotheekweek van 2013. Na het succes van vorig jaar, wordt het thema aangehouden voor de bibliotheekweek die loopt van 11 tot 19 oktober 2014. ‘Thuis in de bib’ en ‘Kom binnen en zet u’ zijn opnieuw de kernzinnen. Ze vestigen de aandacht op de huiselijkheid en gastvrijheid van de bib.

Dit jaar wil de bib mensen extra inspireren om hun passie te delen, met de campagne #iedereenbibliothecaris. De campagne spoort bibbezoekers aan om zich aan te melden als bibliothecaris voor een week. Een leuk voorstel, een gepassioneerd verhaal, een uit de hand gelopen hobby … alles is mogelijk. Deel jouw passie in de bib, breng je vrienden mee en voel je thuis!

In het teken van de bibliotheekweek nodigen we jou graag uit op zaterdagmorgen 11 en 18 oktober en op zondagmorgen 12 en 19 oktober voor een leuke babbel met een hapje en een drankje.

MEER INFOBibliotheek056/894.880 - [email protected]

Eerlijk ontbijt

Op zondag 26 oktober kan je tussen 7u30 en 10u30 opnieuw aanschuiven aan het (h)eerlijk ontbijt in De Samenkomst. Deelnemers aan vorige edities zullen het beamen: de geur van verse broodjes, zelfgemaakte confituren, warme eitjes en heerlijke pannenkoeken zijn onweerstaanbaar. Bedoeling van het project is om een gezellig, heerlijk ontbijt met eerlijke producten aan te bieden. De opbrengst van het ontbijt gaat naar 11.11.11. Dit jaar staat de campagne in het teken van voedselverspilling, want niet minder dan een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Enkel ‘sorry’ zeggen is niet genoeg. Er moet dringend een beleid komen dat verspilling tegengaat in elke schakel van de voedselketen, vanop het veld in het Zuiden tot bij de consument in het Noorden.

Inschrijven voor het ontbijt kan tot 20 oktober via [email protected] of via 0486/96.89.29. Deelnemen kost € 9,00 voor volwassenen, € 4,50 voor kinderen en is gratis onder de 3 jaar.

MEER INFOCultuurdienst056/894.878 - [email protected]

8

Page 9: Infomagazine oktober 2014

Eerlijk ontbijt Kleuter- en sportkampen

Tijdens de herfstvakantie worden er opnieuw kleuter- en sportkampen georganiseerd in Ledegem en Sint-Eloois-Winkel.

De kampen vinden plaats van maandag 27 oktober tot en met woensdag 29 oktober 2014. Drie dagen lang werken de kleuters rond een vast thema. Thema’s als ‘Kleuren’, ‘Wat gebeurt er ’s nachts?’ en ‘Superhelden’ passeerden reeds de revue. De kinderen uit het lager onderwijs krijgen een sportief programma voorgeschoteld, aangevuld met een crea-opdracht en een uitstap. De kinderen worden tijdens de kampen begeleid door ervaren, enthousiaste monitoren.

Het kamp loopt dagelijks van 9u tot 16u, met mogelijkheid tot opvang vanaf 7u30 ’s morgens tot 17u30 ’s avonds. Deelnemen kost € 30,00 voor het kleuterkamp en € 42,00 voor het sportkamp. Inschrijven kan online vanaf zaterdag 4 oktober, via de sportpagina van onze website.

MEER INFOSportdienst056/894.877 - [email protected]

"Via Dolorosa" brengt oprukkende Duitse troepen uit 1914 in beeld Het "Via Dolorosa" project werd opgestart naar aanleiding van de herdenking van de inval van Duitse soldaten in de zomer van 1914. Het project brengt het traject van de oprukkende Duitse troepen in De Groote Oorlog in beeld. Op 19 oktober 1914, beter gekend als Schuwe Maandag, werden 17 burgers om het leven gebracht door Duitse soldaten nabij de Boonhoek te Ledegem. Het verlies van deze weerloze burgers werd ook opgenomen in het project "Via Dolorosa", de weg van het lijden. Bovendien worden naar aanleiding van de herdenking van deze burgerslachtoffers enkele initiatieven genomen.

Op vrijdag 17 oktober kan je gratis een tentoonstellingsbus bezoeken op de parking van het gemeentehuis, tussen 10u en 18u.

Op zondag 19 oktober om 15u30 wordt een herdenkingsmonument ingehuldigd als eerbetoon aan de gevallen burgerslachtoffers. Dit monument zal onthuld worden op de hoek van de Rollegemstraat en de Boomlandstraat onder de boom.

MEER INFOCultuurdienst056/894.878 - [email protected]

9

Page 10: Infomagazine oktober 2014

Verwarmings-toelageVerwarm jij jouw (huur)woning met mazout, petroleum of propaangas? En behoor je tot één van de volgende categorieën:je hebt een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit, jouw gezin heeft een jaarlijks bruto belastbaar inkomen van max € 16 965,00 verhoogd met € 3 140,00 per persoon ten laste of je hebt een schuldenoverlast? Dan kom je na een financieel onderzoek door het OCMW in aanmerking voor de verwarmingstoelage. Binnen de 60 dagen na de levering van brandstof kan je een aanvraag doen bij het OCMW, dit kan elke donderdag van 9u tot 12u of op afspraak.

MEER INFOSociale Dienst OCMW 056/[email protected]

Broodzakkenactie: fit in je hoofd! Zit jij goed in je vel? Dit is belangrijk, want als je je mentaal goed voelt, kan je je talenten beter ontplooien en ga je beter om met de dagelijkse stress. De Week van de Geestelijke Gezondheid wil hier de aandacht op vestigen van 6 tot 12 oktober.

In de week van 29 september zullen een aantal bakkers van Ledegem je brood in een speciale broodzak steken. De broodzakken zijn voorzien van de activiteiten die in jouw regio zullen plaatsvinden tijdens de Week van de Geestelijke Gezondheid.

MEER INFOwww.fitinjehoofd.be

SNS-pas Leerlingen uit het middelbaar onderwijs kunnen met een SNS-pas deelnemen aan naschoolse sportactiviteiten. Dankzij de pas kan je sporten waar, wanneer en hoeveel je maar wil. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Een SNS-pas kost € 30,00 voor een semester of € 45,00 voor twee semesters.

Op www.sportnaschool.be kan je de folder raadplegen met de mogelijke sportactiviteiten in Ledegem en omgeving.

MEER INFOSportdienst056/[email protected]

Iemand gratis wilgenpoten? Krom, knoestig en grillig van vorm, de knotwilg verfraait ons landschap reeds jaar en dag. Ze zorgen ervoor dat drassige weilanden droger worden, bieden een schuilplaats aan dieren en insecten en houden beekkanten vast.

Het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart zet dan ook alles op alles om deze bomen te behouden en hun aantal op te krikken. Doen jullie mee? Bestel dan gratis wilgenpoten op www.westvlaamsehart.be/bewilghetlandschap.

MEER INFOStad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart051/[email protected] www.westvlaamsehart.be/bewilghetlandschap

Bibberen in Walibi met Maksimum

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar en pik je graag eens een leuke activiteit mee? Dan is Tienerwerking Maksimum je nieuwe vriend! Wij organiseren tijdens elke schoolvakantie activiteiten die ervoor zorgen dat je je zeker niet hoeft te vervelen. Deze activiteiten vinden meestal plaats op een donderdag.

Voor de herfstvakantie ligt onze activiteit al vast. We vertrekken op donderdag 30 oktober richting Waver voor een onvergetelijke namiddag in Walibi. Zet je angsten opzij voor de vele attracties. Niet alleen de attracties bezorgen je kippenvel, het hele park wordt omgetoverd in een griezelland met spookhuizen, geesten en griezels. We spreken af om 9u30 aan het gemeentehuis te Ledegem en zijn om 23u30 terug. Die avond is het park namelijk open tot 21u. De deelnameprijs bedraagt € 20,00. Wees er snel bij om in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.

MEER INFOJeugddienst056/894.876 - [email protected]

10

Page 11: Infomagazine oktober 2014

MEER INFODe Wegwijzer - Activeringsloket - 056/894.815 - [email protected] Roeselare - Guido Gezellelaan 7 - 8800 Roeselare - 051/26.94.00 - www.vdab.be

• Informatie over organisaties waarbij werkzoekenden terecht kunnen.

• Informatie over beroepsopleidingen of opleidingen die je via de VDAB kan volgen.

• Hulp bij het aanvragen van een beroepsopleiding.

Wanneer je werkloos bent, kan het zijn dat je opgeroepen wordt of dat je vrijwillig kiest om in trajectbegeleiding bij de VDAB te komen. Trajectbegeleiding wil zeggen dat de VDAB je begeleidt naar de arbeidsmarkt en dit wordt vanaf nu gedaan door de Werkwinkel te Roeselare. Concreet betekent dit dat de VDAB-consulent eerst gaat

Werkwinkel wordt Activeringsloket

luisteren naar de competenties en de ambities van de werkzoekende. In overeenstemming hiermee zoekt de consulent samen met de werkzoekende naar een geschikte job of naar een bijkomende vorming om de tewerkstellingskansen te verhogen. De trajectbegeleiding van werkzoekenden in budgetbeheer vindt voortaan wel plaats in Ledegem. Ook dit is één van de taken van Ellen.

De Werkwinkel in Ledegem wordt in een nieuw jasje gestopt en zal vanaf 1 oktober 2014 het ‘Activeringsloket’ heten. Het Activeringsloket is vanaf maandag 20 oktober elke maandag open van 14u tot 19u of op afspraak.

Het gemeentebestuur en het OCMW van Ledegem zetten in op activering. Ze hebben speciaal hiervoor een nieuwe kracht aangeworven: Ellen Bogaert. Als maatschappelijk werkster Sociale Activering zal Ellen vanaf nu het Activeringsloket bemannen. Je kan bij haar terecht wanneer je je moeilijk kan verplaatsen naar de VDAB in Roeselare of wanneer je niet over een computer of internet beschikt.

Wat kan het activeringsloket concreet betekenen voor jou?• Hulp bij inschrijving op de VDAB-

website.• Informatie over te volgen

procedures bij werkloosheid.

11

Page 12: Infomagazine oktober 2014

12

Rollegem-Kapelle tijdens WOI Ondanks het feit dat de laatste getuigen overleden zijn, blijft de Eerst Wereldoorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land. De heemkring van Rollegem-Kapelle wil deze herinneringen niet laten vervagen en organiseert daarom een tentoonstelling in thema van WOI. Deze tentoonstelling geeft een kijk op Rollegem-Kapelle tijdens de Groote Oorlog in al zijn aspecten. De gesneuvelde soldaten en burgers, Schuwe Maandag, de bezetting en bevrijding en nog veel meer thema’s zullen aan bod komen. Wie dit wenst, kan nadien een brochure aankopen over de tentoongestelde thema’s.

De tentoonstelling Rollegem-Kapelle tijdens WOI kan je gratis bezichtigen op zaterdag 25 oktober 2014 van 14u tot 19u en op zondag 26 oktober 2014 van 10u tot 18u. Deze vindt plaats in de Kobbe te Rollegem-Kapelle

MEER [email protected]

Nationaal Ponytoernooi

Twee dagen voor Winkel Koerse staan de paarden reeds centraal in Sint-Eloois-Winkel. Op zondag 5 oktober organiseert de landelijke rijvereniging Sint-Tillo uit Izegem het Nationaal Ponytoernooi. Dit Belgisch kampioenschap wordt gehouden op de terreinen langs de Muizelstraat. In totaal nemen ongeveer 1 250 ponyruiters deel, verspreid over verschillende disciplines.

“Dankzij de verschillende disciplines zoals dressuur en springen, kunnen alle ruiters en amazones tonen wat ze in hun mars hebben.”, vertelt Greet Vanneste van LRV Sint Tillo. “Bovendien maakt het gevarieerde programma dit evenement ook boeiend voor de toeschouwers.”

Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of een gratis ponyritje maken. Zo wordt het Nationaal Ponytornooi een dag voor het hele gezin. Bezoekers zijn welkom vanaf 8u30 voor slechts € 5,00. Kinderen jonger dan 12 jaar beleven deze dag gratis.

MEER INFOSportdienst - 056/894.877 - [email protected]

12

Page 13: Infomagazine oktober 2014

Nationaal Ponytoernooi

1313

Klakke van KapelleGwendolyn Seurynck en Andy Gevaere gaan tijdens de 158ste Winkel Koerse op zoek naar Miss Klakke, Mister Klakke en junior Klakke Kapelle 2014. Bezoekers, die op dinsdag 7 oktober vanaf 14u30 naar de Gullegemsestraat afzakken met hun originele pet of klakke, maken kans op een mooie prijs. De winnaars krijgen een mand gevuld met streekproducten mee naar huis. Voor de kinderen zijn er een aantal waardebonnen van kinderboetiek Filoe uit Izegem weggelegd.

MEER INFOwww.winkelkoerse.be of in De Krant van Winkel Koerse die bij alle Ledegemnaren in de brievenbus zal vallen.

Page 14: Infomagazine oktober 2014

beginnen lezen toen ik rond mijn elfde verjaardag een boekenbon cadeau kreeg. Ik heb een zwak voor auteurs als Helen Vreeswijk en reeksen als Pretty little liars.”, zegt Liesel. Bij Ine ontwikkelde de leespassie zich iets vroeger. “Van auteurs die ik via de KJV of school leerde kennen, ging ik al heel snel andere titels lezen. Zeker in een vakantieperiode kan het aantal boeken hoog oplopen. Auteurs die ik nu graag lees zijn P.C. Cast, Harlan Coben en David Baldacci.”, zegt Ine. Lezen doen beide meisjes graag omdat het zo heerlijk ontspannend is. Het is gewoon heel leuk om eens in een andere wereld te duiken. En je steekt er nog iets van op ook, boeken

Lezen als passie

doen je genuanceerder naar de wereld kijken.

Van de KJV-bijeenkomsten proberen Ine en Liesel telkens iets bijzonders te maken. Dit doen ze door gebruik te maken van een memoryspel, een puzzel, een quiz of zelfs een muzikaal pak in teken van het boek. De jonge creatievelingen draaien er hun hand niet voor om. Rond Pasen hadden ze zelfs paaseitjes verstopt in de bib. Zo wordt lezen nog een grotere belevenis dan het al is.

Wil je lid worden van de KJV? Inschrijven kan nog, maar haast je want we starten in oktober.

De Kinder- en Jeugdjury, kortweg KJV is een succes in Ledegem. Tien jaar geleden gingen we van start en ieder werkjaar hebben we meer dan 30 kinderen die zich inschrijven. Ine Gruyaert en Liesel Maertens zijn de passionele begeleidsters van groep 5 (1ste en 2de middelbaar).

Tot voor kort konden enkel kinderen uit het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar zich inschrijven (KJV groep 3 & 4). Vorig jaar werd daar groep 5 (1ste en 2de middelbaar) aan toegevoegd. Dit hebben we te danken aan Ine Gruyaert en Liesel Maertens. Twee tieners die de begeleiding van deze groep op zich nemen. De bibliotheek zorgt daarbij voor de nodige logistieke ondersteuning.

Ine is geen onbekende voor de Ledegemse bibliotheek. Ze is al jaren lid van de KJV en een trouwe bibliotheekbezoekster. Met haar vriendin Liesel deelt ze de passie voor lezen. “Ik ben op grote schaal

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

14

Page 15: Infomagazine oktober 2014

Kenmerkend voor deze activiteiten is dat jong en oud samen sporten. Bij Gezinssport is er geen competitie te vinden. “Uiteraard daagt een jonge gast zijn papa soms uit voor een partijtje badminton of tafeltennis. Voor degene die dit wensen is er een tafeltenniscompetitie en enkele vriendenwedstrijden. Maar verder is er geen competitie in onze vereniging, spelplezier vinden tijdens het sporten primeert.”, beaamt Geert.

Bij Gezinssport Ledegem vinden we een niet alledaagse vorm van de ledenbijdrage. Bij veel sportverenigingen betaal je het lidgeld op voorhand, onwetende hoeveel

Sportvereniging in de kijker: Gezinssport Ledegem

tijd je kan vrij maken om effectief te sporten. Niet zo bij Gezinssport Ledegem. “Wij vragen geen lidgeld op voorhand.”, vult Geert aan. “Bij ons betaal je slechts enkel voor de sportbeurten waarop je effectief komt. Bovendien hanteren wij uiterst democratische prijzen, je betaalt dus niks te veel.” Heel wat sportievelingen vinden wekelijks de weg naar één van de sportmomenten. Maar bij Gezinssport Ledegem verwelkomt men graag nieuwe gezichten.

Interesse? Spring gerust binnen op één van de trainingsmomenten. Een bestuurslid staat klaar om je wegwijs te maken.

Zin in recreatief sporten dicht bij huis? Wil je graag op een recreatieve manier sporten? En dat op jouw niveau? Maak kennis met Gezinssport Ledegem.

Gezinssport Ledegem organiseert onder meer de populaire zomerloop eind juni - voorheen bekend als de Omerloop - in enkele centrumstraten van Ledegem, de Halloweentocht en de mountainbike tocht in mei. Maar er is meer dan dat bij Gezinssport Ledegem kan je terecht voor je wekelijkse dosis sport. Geert Claeys uit Rollegem-Kapelle is er al lang bij: “Op maandag van 19u30-20u30 is er zumba in De Samenkomst. Op donderdag tussen 19u en 21u kan je terecht voor volleybal of badminton in de sporthal van Ledegem. Tenslotte kan je op zondagvoormiddag van 9u30 tot 12u terecht voor tafeltennis in de sporthal van Rollegem-Kapelle.”

15

MEER INFOSportdienst - 056/894.877 - [email protected] - [email protected]

15

Page 16: Infomagazine oktober 2014

Openbaar onderzoek Stroomgebiedbeheerplannen De ontwerpen van de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas liggen tot 8 januari 2015 in openbaar onderzoek. Deze plannen geven enerzijds uitvoering aan de Europese kaderrichtlijn Water. Anderzijds geven ze eveneens uitvoering aan de Overstromingsrichtlijn. Beide richtlijnen werden omgezet in het decreet Integraal Waterbeleid.Gedurende zes maanden kan elke burger, organisatie of bedrijf de plannen voor Schelde en Maas raadplegen en er opmerkingen of bezwaren bij formuleren via de website www.volvanwater.be.

MEER INFOGrondgebiedszaken056/894.863 - [email protected]

Nieuwe ziekenwagen Het gemeentebestuur van Ledegem kocht een nieuwe ziekenwagen aan voor de dienst 100 Ledegem. Het voertuig werd officieel overhandigd aan de ambulancedienst op 7 september 2014. Op die manier wil de gemeente verder investeren in de ambulancedienst, om de hulpverlening voor de burgers van de gemeente en omliggende gemeentes zo snel en adequaat mogelijk te laten verlopen. De aankoop van de nieuwe ziekenwagen kadert dan ook in een vernieuwingspolitiek. De oude ambulance was 12 jaar oud en aan vervanging toe. De totale kostprijs bedraagt € 134 895,64.

Bevolkingsgegevens OverlijdensDemeyere SimonnaWed. Wyffels JosephRollegemstraat 17° 21.01.1926 † 09.08.2014

Dejonghe HenriEchtg. Verbrugghe AnnaProvinciebaan 57° 19.06.1927 † 11.08.2014

D’hondt Marie JoséWed. Verhoeven PascalRollegemstraat 17° 23.03.1930 † 11.08.2014

Bus TomSint-Eloois-Winkelstraat 24/1° 27.06.1967 † 14.08.2014

Wydhaeghe LydieEchtg. Masschelein EddyStationsstraat 87° 13.10.1936 † 18.08.2014

GeboortenTuana ° Sehitkamil 14.07.2014d.v. Jochen Vancoillie en Hayriye DirlikBurgemeester Wylinstraat 35

Tibe ° Izegem 28.07.2014z.v. Detlef Vanneste en Maika VerdureLendeleedsestraat 28

Miene ° Roeselare 29.07.2014d.v. Ward Dewiele en Tine RemmeryProvinciebaan 138

Jozefien ° Roeselare 07.08.2014d.v. Wim Lecluyse en Lore SoensSint-Michielsplein 2

Faith ° Roeselare 13.08.2014d.v. Serge Kindt en Anuschka StevensBurgemeester Wylinstraat 15

Ismene ° Roeselare 13.08.2014d.v. Michaël Saelens en Jessica BettensHemelhoek 13

Huwelijken16.08.2014 Raes Jonas met Deliaert Melissa,

Izegemsestraat 1

16.08.2014 Kuijken Oskar met Vermeulen Emke, Gullegemsestraat 56 A

Vandaele YvonneWed. Bertin GerardRollegemstraat 17° 16.09.1928 † 29.08.2014

Cnockaert JosephEchtg. Desmedt RiaSint-Pieterstraat 150° 04.12.1943 † 02.09.2014

Clarysse MauritsEchtg. Sioen JeannineFabiolalaan 21° 24.10.1938 † 03.09.2014

Dedeurwaerder AchielEchtg. Mahieu AnnaGullegemsestraat 76° 27.11.1930 † 03.09.2014

16

Page 17: Infomagazine oktober 2014

Gouden huwelijkFirmin Debusseré en Maria Spillebeen (Kloosterstraat 4)

Diamanten huwelijkAndré Santy en Elza Vanackere (Rollegembosstraat 4)

Gouden huwelijkFranz Jacques en Annie Allegaert (Cardijnlaan 9)

Gefeliciteerd

Diamanten huwelijkNoël Soete en Paula Claeys (Kortwagenstraat 43)

Gouden huwelijkEric Deman en Rosa Seurynck (Rollegemkapelsestraat)

Diamanten huwelijkGilbrecht Vandevyvere en Denise Scheldeman (Burgemeester Wylinstraat 2)

80-Jarigen Sint-Eloois-Winkel 25 jaar priesterJohan Loones, Menenstraat 16 17

Page 18: Infomagazine oktober 2014

Wo 1, 8, 15 en 22 oktober

AquarelworkshopOrg. LDC De KringDe Kring - 13u30 tot 16u30056/50.25.28 - [email protected]

Do 2, 16 en 30 oktober

Leedies naaitOrg. Gezinsbond LedegemDe Samenkomst - 19u30 tot 22u30

Do 2 oktober

'Zelfvertrouwen bij kinderen' InfoavondOrg. Gezondheidspromotie CM Roeselare-TieltOud-Arsenaal - 19u30 tot 21u30CM-leden: € 1,00 - Niet-leden € 2,[email protected]/77.87.43

Vr 3 oktober

Ladies of the fiftiesOrg. DavidsfondsDE L!NK - 20uLeden: € 8,00 - Niet-leden € 12,00www.davidsfondswinkel.be

Za 4 en 25 oktober

Kalligrafie atelierOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30056/50.25.28 - [email protected]

Vr 4 oktober

Kiekenfret Org. Olympic Ledegem‘t Olympicske - vanaf 19u Volwassenen € 14,00 (met gewone consumptie)Kinderen (frikadellen en een drankje) € 7,00

Za 5 oktober

PonytoernooiOrg. Landelijke rijvereniging Sint-TilloTerreinen langs Muizelstraatvanaf 8u30 - € 5,00 (-12 jaar gratis)

Za 5 oktober

Vers geperst Org. DavidsfondsDE L!NK - 10u tot 15uwww.davidsfondswinkel.be

Ma 6 oktober

Taalcursus Engels voor halfgevorderden en beginnersOrg. LDC De KringDe Kring - 9u15 tot 10u€ 52.00 + cursus € 10,00056/50.25.28 - [email protected]

Ma 6 en 20 oktober

NaaiwerkenOrg. LDC De Kring i.s.m. De KunstkringDe Kring - 14u en 17u€ 1,00 (koffie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Di 7 oktober

Supplementair consult bij een vroedvrouw / Shantala BabymassageOrg. LDC De KringDe Kring - 9u tot 11u056/50.25.28 - [email protected]

Di 7, 14 en 21 oktober

DamesturnenOrg. LDC De Kring i.s.m. GezinsbondDe Kring - € 40,00 voor 10 beurtenkaart 056/50.25.28 - [email protected]

Di 7 en 21 oktober

GezondheidsconsultatiesOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30jaarkaart: € 10,00 of € 1,00 per bezoek056/50.25.28 - [email protected]

Di 7 oktober

Winkel KoerseOrg. vzw De Paardekoers aan de Steene MolenGullegemsestraat - vanaf 14u30www.winkelkoerse.be

Wo 8 oktober

Rode NeuzentochtOrg. ’t Wandel Voetje vzwDe Samenkomst - 7u tot 15u - € 1,50www.twandelvoetje.be

Do 9 oktober

Lingerie modeshow en workshopOrg. Gezinsraad LedegemDe Samenkomst - 19u30 - Gratis056/894 800 - [email protected]

Do 9 oktober

WandeltochtOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u€ 2,50 (consumptie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Vr 10 oktober

Kaas- en wijnavondOrg. Ontwikkelingscomité Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 19u30 tot 23u€ 18,00 - kinderen -12 jaar: € 8,[email protected]

Vr 10 oktober

Accordeonnamiddag 'Laladu band'Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u€ 5,00 (koffie en taart inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Vr 10 oktober

Femma VriendinnenavondOrg. ACWACW-lokaal - 13u30 en 19u30€ 5,00 of € 10,00 zonder [email protected]

Za 11 oktober

Red RocktOrg. sp.a LedegemSporhal Ledegem - 20u tot 2u€ 8,00 vvk en € 10,00 add0471/[email protected]

in Ledegem.be

18

Page 19: Infomagazine oktober 2014

Ma 13 oktober

FietstochtOrg. LDC De Kring14u tot 17u - € 2.50056/50.25.28 - [email protected] www.dekringledegem.be

Ma 13 en 27 oktober

BreiclubOrg. LDC De Kring i.s.m. De KunstkringDe Kring - 13u30 tot 16u30€ 1,00 (koffie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Ma 13 oktober

'Ontwikkelingsproject Kameroen'InfonamiddagOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30056/50.25.28 - [email protected]

Di 14 oktober

Voordracht borstkanker en zelfonderzoekOrg. Gezinsraad LedegemDe Kobbe - [email protected]

Wo 15 oktober

Creatieve namiddagOrg. LDC De Kring i.s.m. De KunstkringDe Kring - € 1,00 (2 tassen koffie inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Do 16 oktober

Optreden Lia Linda ter ere van 10-jarig bestaanOrg. LDC De KringDe Kring - € 5,00 (koffie en taart inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Za 18 oktober

Kaarting basisschool Sint-Eloois-WinkelOrg. Oudercomité Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 18u

Za 18 en zo 19 oktober

Schuwe Maandag: Fototentoonstelling - De SamenkomstZa 18 van 14u tot 18uZo 19 van 10u tot 12u en 14u tot 16u30056/894.878 - [email protected]

Zo 19 oktober

Bericht aan de bevolkingOrg. Davidsfonds, Heemkring, gemeentebestuur LedegemSporthal Sint-Eloois-Winkel - 17u € 8,00 concert & workshopCWRM: € 8,00leden DF en heemkring: € 7,00enkel workshop CWRM: € 5,00056/50.93.19 of 056/50.91.62

Zo 19 oktober

TweedehandsbeursOrg. Gezinsbond Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 10u tot 12uLeden: € 8,00 - Niet-leden: € 12,[email protected]

Ma 20 oktober

ClubkaartingOrg. Koninklijke Gildemanillers ACW-lokaal - 16u tot 20u - € 1,[email protected]

Ma 20 oktober

Cursus kokenOrg. ACWACW-lokaal - 13u30 en 19u30€ 5,00 of € 10,00 zonder [email protected]

Di 21 oktober

WintertulpenOrg. Gezinsraad LedegemDE L!NK - 19u30 - € 10,[email protected]

Za 25 en zo 26 oktober

Tentoonstelling WO1 RKOrg. Heemkring Rollegem-KapelleDe KobbeZa van 14u tot 19u - Zo van 10u tot 18u

Zo 26 oktober

(h)Eerlijk ontbijt Org. CultuurdienstDe Samenkomst - 7u30 tot 10u30Volwassen € 9,00 - Kind € 4,50 (-3 gratis)[email protected] - 0486/96.89.29

Wo 29 oktober

Komische film 'Calander girls'Org. Gezinsraad LedegemDE L!NK - [email protected]

Do 30 oktober

Bibberen in WalibiOrg. MaksimumGemeentehuis - 9u30 tot 23u3012 tot 16 jaar € 20,00056/894.876 - [email protected]

Do 30 oktober

BloedinzamelingOrg. Rode Kruis LedegemDe Samenkomst - 17u30 tot [email protected]

Vr 31 oktober

Bart Herman Org. DavidsfondsDE L!NK - 20uLeden: € 14,00 - Niet-leden: € 18,00www.davidsfondswinkel.be

Oktober

Taalcursus Frans of DuitsOrg. LDC De KringDe Kring - € 52,00 + cursus € 10,00056/50.25.28 - [email protected]

in Ledegem.be

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid om jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Voor publicatie in het magazine van november, moet alle info ten laatste op maandag 13 oktober ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Infomagazine oktober 2014

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerIsabel De ZaeytijdJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA -kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u-12u 13u30-19uDinsdag 9u-12u Woensdag 9u-12u 13u30-16u30Donderdag 9u-12u 13u30-16u30Vrijdag 9u-12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u-12u 14u-18u30Woensdag 10u-12u 14u-18u30Vrijdag 10u-12u 14u-18u30Zaterdag 9u30-12uZondag 9u30-12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle056/50.66.47www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u -16u45Dinsdag: 14u -18u45Woensdag: 14u -17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen