Zwijndrecht infomagazine mei 2014

24
ZWIJNDRECHT INFOMAGAZINE MEI 2014

description

 

Transcript of Zwijndrecht infomagazine mei 2014

Page 1: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

ZWIJNDRECHT INFOMAGAZINEMEI 2014

Page 2: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

ZWIJNDRECHT

INFOMAGAZINEMEI 2014

Op zaterdag 31 mei vindt de 37e editie van de wielertoerrit Zwijndrecht Nederland – Zwijndrecht België plaats, een toertocht van 215 km voor wieler-toeristen. De uitgebreide begeleiding en het jarenlange bestaan maken van deze rit een ware klassieker, die als toertocht in de lage landen zijn gelijke niet kent.

Het startschot wordt gegeven om 8 u. in Sportpark Bakestein in Zwijndrecht Nederland. Omstreeks 12.45 u. verwelko-men we de renners aan het sportcentrum in Zwijndrecht België. Na de middagpauze wordt de terugrit aangevat. Aankomst in Sportpark Bakestein om 18.45 u.

Er wordt gefietst achter voorrijders tegen een gemiddelde snelheid van 26 km per uur. Materiaalpech? Een tiental achter-rijders brengen je terug bij de groep.

Doordat er begeleiding is van motorpolitie, verkeersregelaars, tassenwagen en materi-aalwagen ben je verzekerd van zorgeloos fietsplezier.

De gemeente voorziet busvervoer en ver-voer van fietsen tot op de vertrekplaats in Nederland. Als je ‘s namiddags terugfietst naar Nederland, zorg je zelf voor vervoer terug naar België.

De deelnameprijs bedraagt 12 euro. Voor het vervoer tot op de startplaats betaal je 5 euro. Inschrijven aan de vrijetijdsbalie of bij de sportdienst. Net als vorige edities wordt er voor een goed doel gereden, namelijk Kika, het Kinderfonds tegen Kanker.

COVER

WIELERTOERRIT ZWIJNDRECHT NL – ZWIJNDRECHT B

INSCHRIJVEN03 250 49 74 - [email protected]

2

CONTACTGEGEVENS

Gemeente Binnenplein 103 250 48 [email protected]

elke werkdag 09.00 - 12.00 u.dinsdagavond 17.30 - 19.30 u.woensdag 14.00 - 16.00 u.

Je kunt ook vooraf een afspraak maken.

College van burgemeester en schepenen Als je burgemeester André Van de Vyver of één van de schepenen wil spreken, neem je contact op met het kabinet op 03 250 48 14.

OCMW Dorp Oost 4503 250 18 18 [email protected]

elke werkdag 09.00 - 12.00 u.dinsdagavond 17.30 - 19.00 u.

Je kunt ook vooraf een afspraak maken.

OCMW-voorzitter Als je OCMW-voorzitter Chris Vermeulen wil spreken, neem je contact op met het onthaal van het OCMW, 03 250 18 18.

Lokale Politie Pastoor Coplaan 22203 250 64 [email protected]

weekdagen 07.00 - 22.00 u.zaterdag & zondag 07.00 - 13.00 u.

Zwijndrecht2070

@zwijndrecht2070

COLOFON

Gemeentelijk informatieblad, verschijnt 11x per jaar

RedactieadresCommunicatiedienstGemeente ZwijndrechtBinnenplein 1, 2070 Zwijndrecht03 250 49 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverAndré Van de VyverMolenstraat 208, 2070 Zwijndrecht

SLUITINGSDAGEN

• De gemeentediensten, het OCMW, de bibliotheken en dienstencentrum Houtmere zijn gesloten

donderdag 1 meiDag van de Arbeid

vrijdag 16 mei sport- en cultuurdag personeelde bibliotheek is ‘s avonds wel open van 17 tot 20 u.

donderdag 29 meiHemelvaartsdag

• De gemeentediensten, het OCMW en dienstencentrum Houtmere zijn ook gesloten

vrijdag 2 meibrugdag

vrijdag 30 meibrugdag

Page 3: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

3

Er bestaan verschillende meningen over de oorsprong van 1 mei. Veelal wordt aangenomen dat die ligt bij Moving day, de dag waarop in sommige staten van Amerika alle arbeidsovereenkomsten gesloten of verbroken werden, een soort vervaldag dus. De Amerikaanse vakbonden pleitten ervoor om vanaf 1 mei 1886 de wettelijke achturendag ingevoerd te krijgen. En zo ontstond van 1886 de traditie om jaarlijks op 1 mei te demonstreren voor de invoering van de achturenwerkdag.Vandaag is 1 mei in vele landen, onder andere in België, nog steeds een betaalde feestdag.

De grondtoon van de Dag van de Arbeid is tegenwoordig weliswaar meer gericht op internationale verbondenheid dan op de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.De eerste dag van mei is doorheen de hele geschiedenis één van die momenten van het jaar die tot feesten aanzet. Sommigen verwijzen zelfs naar rituele feesten.Maar is 1 mei nu een feestdag of een strijddag ? Ook hier bestaan verschillende meningen over. In de geschiedenis werd 1 mei alleszins gebruikt om actie te voeren voor algemeen enkelvoudig stemrecht, tegen de oorlog, voor uitbreiding van de sociale zekerheid, tegen het fascisme en zo vele andere politieke en sociale thema’s. De vraag die velen zich vandaag echter stellen is: “Heeft 1 mei nog langer zin?”

Het antwoord is mijns inziens “ja”. Misschien moet er wel teruggegrepen worden naar de grondgedachte van solidariteit en engagement om te trachten de uitdagingen die zich vandaag stellen op het vlak van milieu, arbeidsverhoudingen, enz. massaal kracht bij te zetten.

André Van de Vyverburgemeester

1 MEICOLUMN

Vakantietoelage voor personen met een handicap

Velen hebben hun vakantie al geboekt of zijn bezig met de planning. De gemeente geeft een extraatje aan personen met een handicap die hun va-kantie doorbrengen in een va-kantieverblijf dat speciaal voor hen is ingericht. Contacteer de dienst Sociale Zaken om je een aanvraagformulier op te sturen. Dit formulier laat je invullen door het vakantieverblijf of de organisator van je vakantie. Je brengt dit formulier terug binnen bij de dienst Sociale Zaken, samen met het attest van handicap, afgeleverd door de FOD Sociale Zekerheid.

VAKANTIETOELAGE AANVRAGEN03 250 49 30 - [email protected]

Ontwerp Gemeentelijk Beleidsplan Duurzaamheid en Milieu 2014-2019Ter inzage tot en met 30 juni

Het college van burgemeester en schepenen heeft het ont-werp Gemeentelijk Beleidsplan Duurzaamheid en Milieu 2014-2019 goedgekeurd. Vanaf 1 mei 2014 tot en met 30 juni 2014 organiseert het college hierover een openbaar onderzoek. In die periode ligt het ontwerpbeleidsplan ter inzage bij de milieudienst, Laarstraat 90: elke werkdag van 9 tot 12 u., dinsdagavond van 17.30 tot 19.30 u. en woensdagnamiddag van 14 tot 16 u.

Je kunt het ontwerpplan ook raadplegen op www.zwijndrecht.be.

Tijdens het openbaar onder-zoek kun je schriftelijk opmer-kingen op het ontwerpplan indienen bij het college van burgemeester en schepenen of via het e-mailadres [email protected].

GEMEENTELIJK BELEIDSPLAN DUURZAAMHEID EN MILIEU2014-2019

Zonneschijn, zonnecrème, zonnebril, zomervakantie!

Op maandag 26 mei starten de inschrijvingen voor de activiteiten in de zomervakantie. Inschrijven kan via http://grabbis.zwijndrecht.be of aan de vrijetijdsbalie tussen 18 en 20 u. Ben je nog niet online geregistreerd? Kom dan eerst even langs.

Meld je aan op Gimme via: http://vakantiezwijndrecht.gimme.eu. Op die manier word je verwittigd wanneer bijvoorbeeld het pro-gramma wijzigt.

Kinderopvang: open vanaf 30 juni, gesloten van 7 tot 22 juli, 15 augustus en 1 septemberSpeelpleinwerking ‘t Ravotterke: open van 7 tot 25 juli en van 4 tot 22 augustus, gesloten op 21 juli en 15 augustus.

MEER INFO03 250 49 65 [email protected]

Hulp bij je belasting­aangifte

Binnenkort moet je opnieuw je belastingaangifte invullen (aanslagjaar 2014 - inkomsten 2013). Je kunt je hierbij laten helpen.

In Burchtwoensdag 19 mei van 9 tot 12 u. en van 13 tot 15 u. in ontmoetingscentrum ‘t Waaigat, Kerkplein 1.

In Zwijndrechtdonderdag 20 mei van 9 tot 12 u. en van 13 tot 15 u. in dienstencentrum Houtmere, Houtmere 27.

Page 4: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

De chemische industrie is nadrukkelijk aanwezig in Zwijndrecht. Ten noorden van de expressweg in het havengebied vind je een grote concentratie van chemiebedrijven. Om de buren te informeren over hun activiteiten nodigen ze op pinksterzondag alle inwoners uit op een groot feest.

Een nieuwe formuleOnbekend maakt onbemind. Daarom hechten de chemiebedrijven in Zwijndrecht veel belang aan een transparante communicatie. Zo organiseerden ze jaarlijks drie ‘OPEN’-recepties voor inwoners en verenigingen van Zwijndrecht. Dit jaar is het tijd voor iets nieuws. In plaats van je de expressweg te laten oversteken, komen acht chemiebedrijven op zondag 8 juni naar je toe met een leerrijk en interactief evenement voor jong en oud: CHEMIE BOVEN!

Open dialoogCHEMIE BOVEN! wordt één groot feest. Vanaf 14 u. is iedereen welkom in de sporthal aan de Fortlaan. Acht bedrijven stellen er zich voor op infostands en je ontdekt er alles wat je altijd al had willen weten over de chemie. Wat maken ze eigenlijk in die installaties? Waarvoor worden hun producten gebruikt? Zijn er interessante vacatures? En wat doen ze aan de veiligheid? Op CHEMIE BOVEN! kom je het allemaal te weten.

ZWIJNDRECHT AAN HET FEEST OP CHEMIE BOVEN!

Ben je een sportief of artistiek talent? Reserveer snel een plaatsje op het vrij podium.

4

Op voorhand inschrijven = cadeauWie zich op voorhand inschrijft voor CHEMIE BOVEN! krijgt op zondag 8 juni een smakelijk cadeau. Registreer je dus snel op www.chemieboven.be en laat dit extraatje niet aan je neus voorbijgaan.

Page 5: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

5

ZWIJNDRECHT AAN HET FEEST OP CHEMIE BOVEN!

Om 13 u. is er trouwens een speciale infovergadering in het administratief centrum aan het Binnenplein (Alfred Ostzaal). Dit open panelgesprek draait om twee belangrijke thema’s in de chemische industrie: werkgelegenheid en duurzaamheid. Vertegenwoordigers van de bedrijven gaan er in dialoog met het publiek. Heb jij hierover vragen? Stuur ze dan nu al naar [email protected]. Zo komt jouw vraag ook aan bod. Het panelgesprek wordt gemodereerd door Johan Op de Beeck. Niet te missen!

Feest in ZwijndrechtBuiten aan de sporthal is er de hele namiddag (tot 20 u.) een groot openluchtfeest gepland. Wil je Zwijndrecht eens in vogelperspectief zien? Stap dan in de SkyWatch. Heb je je altijd al astronaut willen voelen? Laat je gaan in de Space Swinger. Een looping maken op de fiets? Het kan op CHEMIE BOVEN! Voor de kinderen zijn er een aantal boeiende labotesten van Technopolis. Er is dus voor ieder wat wils. Even op adem komen? Aan de vele kraampjes kun je rustig uitblazen bij een hapje en een drankje.

Toon je talentTen slotte nog dit: CHEMIE BOVEN! wil zoveel mogelijk inwoners uit Zwijndrecht en Burcht op de been brengen. En daar zit volgens ons heel wat talent tussen. Daarom is er tijdens dit feest een vrij podium waar sportclubs, muziekgroepjes of iedereen die zichzelf met een leuke act in de spotlights wil zetten, hun ding kunnen doen. Inschrijven is verplicht. Reserveer dus snel jouw plaats op het podium. Mail je gegevens en act naar [email protected].

Tijdens het openluchtfeest ontdek je wat er binnen acht chemische bedrij-ven van Zwijndrecht leeft. Op een leuke, leerrijke en interactieve manier word je ondergedompeld in de boeien-de wereld van de chemie.

Wat?CHEMIE BOVEN!

Wanneer?zondag 8 juni 2014, van 13 tot 14 u. (panelgesprek) en van 14 tot 20 u. (openluchtfeest)

Waar?Sporthal Zwijndrecht, Fortlaan 10

Wie?3M, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Kuraray, LANXESS, Nippon Shokubai, Speciality Polymers Antwerp

PanelgesprekOm 13 u. in de Alfred Ostzaal in het gemeentehuisMail je vragen naar [email protected]

Vrij podiumDoe mee en toon je talent. Mail je gegevens en act naar [email protected].

MEER INFO [email protected] 40 30 07

Page 6: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

6

Op 25 mei zijn er Europese, federale en regionale verkie-zingen en gaan we opnieuw allemaal stemmen. Wie graag vooraf nog even wil oefenen met het digitaal stemmen, kan van 12 tot 23 mei op de volgende plaatsen terecht.

Administratief centrum alle dagen van 9 tot 12 u.dinsdag van 17.30 tot 19.30 u.woensdag van 14 tot 16 u.

OC ‘t Waaigatdinsdag van 13.30 tot 19.30 u.woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17 u.zaterdag van 10 tot 13 u.

Lokaal Dienstencentrum Houtmeremaandag tot en met vrijdag van 9 tot 17.45 u.zondag van 12 tot 17.45 u. (zonder begeleiding)

WZC De Regenboogvoor bewoners en bezoekersmaandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 u.zaterdag en zondag van 13 tot 18 u.

MEER INFO03 250 48 32 - [email protected]

Oefenen digitaal stemmen

6

Deel van Zwijndrechtsestraat éénrichting

ProefopstellingEr zijn in Zwijndrecht bepaalde straten waar extra verkeersmaatregelen nodig zijn om het veilig te houden. Het kruispunt Zwijndrechtsestraat, Koning Albertstraat, Kazernestraat is zo’n punt. De Zwijndrechtsestraat is smal en door de bocht is de zichtbaarheid er beperkt. Er wordt vaak te snel gereden. Er kwamen ook enkele woningen bij waardoor de verkeersdruk toenam. Op vraag van de buurtbewoners zochten we naar oplossingen. Vanaf mei zul je daarom het laatste stuk van de Zwijndrechtsestraat niet meer in kunnen rijden richting Kloosterstraat. De politie zal de proefopstelling evalueren.

MEER INFO03 250 64 10www.politie.zwijndrecht.be

V.U.: Jaak Raes - Algemene Directie Crisiscentrum - Hertogsstraat 53 - 1000 Brussel

www.be-alert.be

Nieuw alarmerings-systeem

In heel wat noodsituaties is een snelle verwittiging van de bevolkingcruciaal.

BE-Alert is een nieuwe alarmeringstool die de bevolking die recht-streeks betrokken is bij een noodsituatie, sneller en duidelijker wil verwittigen en zo goed mogelijk wil informeren.

Hoe word ik verwittigd?

Wanneer de overheid het nodig acht, kan zij beslissen om u, naargelang de noodsituatie, een alarmeringsbood-schap te sturen. Om die verwittiging te ontvangen, moet u zich op voorhand inschrijven.

U kunt kiezen om gealarmeerd te worden via:

• ingesproken boodschap op uw vaste of mobiele telefoon • SMS op uw mobiele telefoon• e-mail of fax• boodschappen via sociale netwerken

Om een bericht te kunnen ontvangen bij een noodsituatie, is het nodig dat u zich inschrijft. U geeft dan ook aan op welke manier u wil verwittigd worden.

Hoe inschrijven?

Om u in te schrijven, gaat u naar de webpagina www.be-alert.be. U vult uw gegevens in en kiest hoe u verwittigd wil worden.

Uw gegevens zullen enkel aangewend worden voor verwittiging bij noodsituaties.

Wees actor van je veiligheid: schrijf je in!

© Aquaterra

Page 7: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

7

Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken beschikt nu over een nieuw alarmeringssysteem, Be-Alert. Met Be-Alert kan de overheid je nog sneller verwittigen wanneer er een noodsituatie plaats-vindt. Omdat Be-Alert met tekstboodschappen werkt, zul je ook meer specifieke informatie kunnen ontvangen. Zwijndrecht is één van de 33 pilootgemeenten waar het systeem nu al operationeel is. Je kunt jezelf en je gezinsleden inschrijven op www.be-alert.be.

Meer info en ook snellerWanneer er een incident gebeurt, is snelheid letterlijk van levens-belang. Met Be-Alert kan de gemeente wanneer het nodig is, jou met een druk op de knop een telefonische boodschap sturen. Dat gebeurt met honderden lijnen tegelijk. Behalve een gespro-ken boodschap is het ook mogelijk om berichten per sms, e-mail of fax te versturen. Voor doven en slechthorenden is dat een goed alternatief.Later wordt het systeem nog uitgebreid zodat ook mensen die zich tijdelijk in een bepaalde zone bevinden waarze niet geregi-streerd zijn, een sms-bericht kunnen ontvangen.

Zwijndrecht pilootgemeenteOp 3 maart gebeurde de eerste echte test van het systeem in Zwijndrecht. Omdat Zwijndrecht een pilootgemeente is, is Be-Alert nu al beschikbaar voor de gemeente. Vooral voor de opruim van de oude munitie in het Fort van Zwijndrecht is Be-Alert een heel geschikt middel om de buurtbewoners te verwittigen als er toch iets misloopt.

Schrijf je inHet Crisiscentrum heeft alle nummers die geregistreerd staan in de telefoongids al ingevoerd in Be-Alert. Toch loont het de moeite om even na te kijken of jij en je gezinsleden geregistreerd zijn en indien je dat wenst ook je gegevens aan te vullen met je e-mailadres, gsm-nummer of faxnummer.Je kunt je inschrijven op www.be-alert.be. Het is eenvoudig en snel gebeurd. Heb je geen toegang tot internet, kom dan even langs in het administratief centrum. Maak vooraf telefonisch een afspraak op 03 250 49 35.

MEER INFOCommunicatiedienst03 250 49 [email protected]

V.U.: Jaak Raes - Algemene Directie Crisiscentrum - Hertogsstraat 53 - 1000 Brussel

www.be-alert.be

Nieuw alarmerings-systeem

In heel wat noodsituaties is een snelle verwittiging van de bevolkingcruciaal.

BE-Alert is een nieuwe alarmeringstool die de bevolking die recht-streeks betrokken is bij een noodsituatie, sneller en duidelijker wil verwittigen en zo goed mogelijk wil informeren.

Hoe word ik verwittigd?

Wanneer de overheid het nodig acht, kan zij beslissen om u, naargelang de noodsituatie, een alarmeringsbood-schap te sturen. Om die verwittiging te ontvangen, moet u zich op voorhand inschrijven.

U kunt kiezen om gealarmeerd te worden via:

• ingesproken boodschap op uw vaste of mobiele telefoon • SMS op uw mobiele telefoon• e-mail of fax• boodschappen via sociale netwerken

Om een bericht te kunnen ontvangen bij een noodsituatie, is het nodig dat u zich inschrijft. U geeft dan ook aan op welke manier u wil verwittigd worden.

Hoe inschrijven?

Om u in te schrijven, gaat u naar de webpagina www.be-alert.be. U vult uw gegevens in en kiest hoe u verwittigd wil worden.

Uw gegevens zullen enkel aangewend worden voor verwittiging bij noodsituaties.

Wees actor van je veiligheid: schrijf je in!

BE-ALERT, EEN NIEUW SYSTEEM OM JOU IN NOOD TE ALARMEREN

Ben jij al ingeschreven?

7

Page 8: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

888

Page 9: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

9

Het Huis van het Kind heeft heel wat te bieden. Je kunt er terecht voor:

• Gratis consultaties bij Kind en PreventieEen verpleegster en dokter volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kindje nauwgezet op aan de hand van meten en wegen, vaccinaties, gehoortest, enzovoort. Eventuele gezondheidsproblemen kunnen ze hiermee snel opsporen.

• OpvoedingsondersteuningAls je met vragen zit over de opvoeding van je kind, kun je die na afspraak in alle discretie bespreken in het Huis van het Kind. Dit kan gaan over gedrag, eet- of slaapproblemen, zakgeld, school, relaties. Je krijgt tips of info over geschikte hulpverlening.

• Ontmoetingsactiviteiten Andere ouders of ervaringsdeskundigen kunnen je ook tips of advies geven. Tijdens activiteiten zoals een speelbabbel of vormingsavond, kun je ervaringen uitwisselen. Misschien maak je wel nieuwe vrienden of kun je je hart even luchten.

Kom naar de speelbabbelDe speelbabbel is een ontmoetingsmoment voor ouders, grootouders, vaste oppas of pleegouders van kinderen tot drie jaar. Ook toekomstige ouders zijn welkom. Bij een kopje koffie of thee in een ontspannen en gezellige sfeer kun je een praatje slaan.

Je kunt je verhaal kwijt of samen met je kind spelen. Voor je kind is het de uitstekende gelegenheid om nieuw

speelgoed te ontdekken, te oefenen met praten en anderen te ontmoeten in jouw veilige aanwezigheid.

De eerste Speelbabbel is op dinsdag 20 mei, niet toevallig tijdens de Week van de Opvoeding. Vanaf dan zal de speelbabbel wekelijks plaatsvinden op dinsdag tussen 13 en 16 u. op de bovenverdieping van het Huis van het Kind. De toegang is gratis en je komt en gaat wanneer het je past.

Vormingsavond: Wortels en VleugelsKan je dochter na de muziekles alleen naar huis komen? Kan je zoon al zonder begeleiding met de fiets naar school? Vanaf hoe oud kun je kinderen alleen thuislaten? Voor ouders van lagereschoolkinderen die de balans zoeken tussen loslaten en beschermen. Een initiatief van het Lokaal Overleg Kinderopvang in samenwerking met Gezinsbond Zwijndrecht.dinsdag 20 mei om 20 u. in het Huis van het Kindgratis toegang

BabymassageMomenteel kun je ook deelnemen aan een dagworkshop babymassage van de Christelijke Mutualiteit. Je kunt nog inschrijven via www.cm.be/agenda of via 03 470 21 50 - dienst Gezondheidspromotie.

MEER INFO OF EEN AFSPRAAK MAKEN?03 250 49 [email protected] www.groeimee.be/weekvandeopvoeding

Huis van het Kind

Een fijne ontmoetingsplaats voor jonge ouders

Op 20 november, tijdens de internationale Kinderrechtendag, keurde het Vlaams Parlement het decreet voor de organisatie van Preventieve Gezinsondersteuning goed. Dit houdt onder andere in dat elke gemeente of stad een Huis van het Kind opricht. Het Huis van het Kind bundelt alle opvoedingsinformatie voor ouders en gezinnen. Kind en Preventie, Gezinsbond, CLB en CM werken hiervoor samen. Je vindt het Zwijndrechtse Huis van het Kind in de Oude Pastorij, Dorp Oost 42, bij het consultatiebureau van Kind & Preventie.

“In het Huis van het Kind kun je terecht met al je opvoedingsvragen.„

“Tijdens de speelbabbel kun je tips en ervaringen uitwisselen en samen met je kind spelen. „

Page 10: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

10

In orde met je evenementAls je ‘iets’ organiseert op een publieke plaats, moet je daarvoor uiteraard ook toelating vragen. Je kunt hiervoor terecht in het e-loket op www.zwijndrecht.be. Kies onder de rubriek ‘vrije tijd’ het for-mulier ‘In orde met je evenement’.

Formulier bundelt verschillende aanvragenAls organisator word je dikwijls gecon-fronteerd met allerlei aandachtspunten, formaliteiten en verplichtingen die andere instanties en hulpdiensten opleggen. De gemeente heeft daarom het aanvraag-formulier in een nieuw jasje gestopt met aandacht voor al die aspecten. Denk daar-bij aan het toevoegen van een grondplan

en een beschrijving van wat er tijdens je evenement gepland wordt. Maar ook zaken als geluidsbegrenzing, de aard en grootte van je evenement en het verkeers- en parkeervrij maken van straten kun je erop aangeven.Als organisator kun je met dit formulier dus heel wat toelatingen aanvragen. Zo vermijd je een hele reeks telefoontjes en heen-en-weergeloop.

Doe tijdig je aanvraagTiming is erg belangrijk. Voor kleinere evenementen zoals een straatfeestje doe je de aanvraag minimaal twee maanden vooraf; voor grotere evenementen zoals optredens, sportwedstrijden en kermis doe je dat minimaal drie maanden vooraf.

Dit geeft de gemeente en de politie de mogelijkheid om tijdig alle aanvragen te behandelen en waar nodig de juiste maatregelen te treffen.

LeidraadIn het e-loket vind je bovendien een over-zicht van de belangrijkste richtlijnen en aandachtspunten waarmee je als organi-sator wordt geconfronteerd. Deze werden opgesteld in overleg met brandweer en politie. Deze info vormt een goed kader en een prima leidraad.

NOG VRAGEN?03 250 49 52 [email protected]

EEN EVENEMENT(JE) ORGANISEREN? TOCH EVEN OPLETTENVan klein en gezellig straatfeest tot buurtfeest, sportwedstrijd, optreden, kermis, braderij of gigantische fuif: in Zwijndrecht wordt elk jaar heel wat georganiseerd. Dat is een schitterende zaak en versterkt het sociale weefsel binnen Zwijndrecht.

© David Torres - www.artbreak.be

Page 11: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

GezochtKANDIDATEN DIE HUN FRUIT WILLEN LATEN PERSEN

Misschien ben jij één van de vele inwoners van onze ge-meente die fruitbomen in de tuin heeft en graag geniet van een eigenhandig geplukte oogst. Bij het bewonde-ren van de mooie fruitbloesems deze dagen, kun je al dromen van het lekkere fruit dat geoogst wordt in het najaar.Het is helaas niet gemakkelijk om fruit lang te bewa-ren. Daarom is de Milieuraad op zoek naar kandidaten die geïnteresseerd zijn om hun fruit te laten persen tot vruchtensap. Dit sap wordt dan meteen verpakt in brik, en is op die manier voor langere tijd houdbaar.

INSCHRIJVEN voor 29 mei03 250 48 85 – [email protected]

1111

Tankslag

LAAT JE ONGEBRUIKTE STOOKOLIETANK SANERENBeschik je over een stookolietank die niet meer gebruikt wordt, dan ben je wettelijk verplicht deze te laten reini-gen en te verwijderen. Als je de tank niet kunt laten ver-wijderen, dan mag je ze na reiniging ook laten opvullen.Bij de vorige tankslagacties werden er in Zwijndrecht al een honderdtal stookolietanks behandeld. Oude tanks bevatten bijna altijd resten van stookolie. Als de tank doorroest, dan komt de stookolie in de bodem en het grondwater terecht. Dit heeft ernstige gevolgen voor het milieu.

Ook dit jaar doet Igean een nieuwe tankslag. Kijk op www.igean.be voor de juiste info. Je vindt er onder ande-re het formulier om in te schrijven, een handleiding en de tarieven voor uitvoering in 2014.

INSCHRIJVENvoor 15 juni bij Igean milieu & veiligheid, Doornaardstraat 60, 2160 [email protected]

milieuraadZwijndrecht

11

Page 12: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

12

Dag van de fair trade

DOE DE ZUIDPOLL!Oneerlijke handel is een politiek probleemDe EU en de VS hebben een heleboel regels in het leven geroepen die de eigen markt afschermen. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelende regio’s waar mensen afhankelijk zijn van landbouw, hun producten zeer moeilijk of enkel aan zeer lage prijzen kwijt kunnen.

Gewassen zoals katoen of suiker, die efficiënter geteeld kunnen worden in een warm klimaat, worden toch in het Noorden geproduceerd. Daarvoor zijn dure subsidies nodig. De tewerkstelling die de landbouw in het Noorden creëert, is verwaarloosbaar in vergelijking met het belastinggeld dat erin wordt geïnvesteerd.

Onderzoek wijst uit dat dit ook ecologisch gezien niet verstandig is, zelfs als je het transport meerekent.

Kortom, deze handelsregels zijn nadelig voor zowel het Noorden als het

Zuiden. Oxfam wil die belemmeringen aanpakken. Want handel, als die eerlijk verloopt, is een krachtige hefboom voor ontwikkeling in het Zuiden.

Een voorbeeld: suiker uit ParaguayDe coöperatie Manduvirá, partner van Oxfam sinds 2000, verenigt 1 800 producenten van biologische fairtraderietsuiker. Sinds haar ontstaan in 1975 legde de organisatie al een indrukwekkende weg af.

De boeren uit de arme streek Arroyos y Esteros namen het productieproces van suiker steeds sterker in eigen handen en werden zo minder afhankelijk van machtige opkopers. “Eerlijke handel is de motor van die ontwikkeling”, aldus Andrés González Aguilera, manager van Manduvirá. Vandaag maakt de coöperatie werk van haar ultieme droom: een eigen fabriek.

Om deze suiker in Europa op de markt te krijgen, moeten hoge invoerheffingen betaald worden. Op die manier beschermt Europa haar eigen markt, maar geeft ze de Paraguyaanse producenten geen eerlijke kans.

Dankzij Oxfam hebben zij een extra én eerlijk afzetkanaal. Tegelijk pakt Oxfam het probleem bij de wortel aan: via de politieke instanties.

En daar kun jij bij helpen. Signaleer nu aan onze politici dat ook het Zuiden een plaats verdient op de politieke agenda. Surf naar www.fairtradeday.be en doe de Zuidpoll!

MEER INFOwww.fairtradeday.bewww.oww.be

Page 13: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

13

UitrustingDe cafetaria is uitgerust met 14 tafels en 60 stoelen, een bar met koeltoog, dranken, heetwatertoestel, spoelbak, glazen en kopjes en een sanitair gedeelte met toilet voor personen met een handicap. De maximale capaciteit is zestig personen.

Je kunt de cafetaria huren op weekdagen en op zondag vanaf 18.30 u. en op zaterdag en tijdens feestdagen de hele dag.

Huren Enkel lokale verenigingen of instellingen kunnen de cafetaria

huren om vergaderingen of cursussen voor eigen leden te organiseren. Feesten zijn niet toegelaten. Je kunt mits betaling drank afnemen uit de bar en je zorgt zelf voor de bediening. Zelf eten of drank meebrengen is niet toegelaten. De vereniging staat zelf in voor het didactische materiaal. Dien vooraf een aanvraag in.

PrijsDe huurprijs bedraagt 20 euro voor een éénmalige activiteit en 15 euro voor een terugkerende activiteit zoals een cursus.

HUREN?Lokaal Dienstencentrum HoutmereHoutmere 27

03 250 18 36 [email protected]

Vraag naar het gebruikersreglement of kijk op www.ocmw.zwijndrecht.be

OP ZOEK NAAR EEN GROOT VERGADERLOKAAL? LOKAAL DIENSTENCENTRUM HOUTMERE HELPT JE Als je als vereniging nood hebt aan een groot vergaderlokaal, kun je voortaan buiten de openingstijden terecht in de cafetaria van dienstencentrum Houtmere. Het dienstencentrum is centraal gelegen in de gemeente en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Bovendien is er ruime parkeergelegenheid.

Page 14: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

14

Infonamiddag

Diefstal met list

Breughelbuffetzondag 15 juni

14

Omdat het op een zondag wel eens iets speciaals mag zijn, organiseert dienstencentrum Houtmere op zondag 15 juni van 12 tot 14.30 u. een breughelbuffet. Aansluitend kun je de sfeer opsnuiven op de braderij in de Statiestraat.

Wat mag je verwachten?Diverse koude en warme gerechten zoals breughelkop, boerenpaté, gebakken kippenboutjes, konijnenbil met pruimensaus en vleesbrood. Deze gerechten worden aangevuld met een assortiment groentjes, diverse sauzen en Frans brood. Als dessert is er nog rijstpap en vlaai.

Heb je zin om met je partner, vrienden of familie de voeten onder tafel te schuiven? Reserveer dan snel een plaatsje. 15 euro, betalen bij inschrijving in de cafetaria, Houtmere 27

INSCHRIJVENvan 5 mei tot 6 juni 03 250 18 36 - [email protected]

Tijdens deze uiteenzetting kom je meer te weten over oplichting zonder geweld en wat je ertegen kunt doen. De presentatie is geïllustreerd met foto’s en enkele film-pjes van echte voorvallen. Met de kennis die je opdoet, ben je beter gewapend bij verdachte situaties.

Wat komt aan bod? • Shouldersurfing: hierbij kijkt men aan de geldauto-

maat over je schouder mee om je kaartcode te be-machtigen of probeert men je bankkaart via afleiding te bemachtigen

• Skimming: aflezen code strip bankkaart• Diefstal met list: valse agenten, deur-aan-deurverkoop

met verkeerde bedoelingen• Phishing en vishing: oplichting via internet en telefoon

Wijkinspecteur Peter Delacourt en interventie-inspecteur Ann De Meulenaere van de lokale politie Zwijndrecht zijn gediplomeerde diefstalpreventieadviseurs.

dinsdag 6 mei om 14 u.dienstencentrum Houtmeregratis toegang

MEER INFO03 250 18 36 – [email protected]

Page 15: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

15

Wat is een speelstraat?Een speelstraat is een straat die tijdelijk wordt afgesloten zodat kinderen op straat kunnen spelen. Dit initiatief geeft niet alleen de buurtkinderen de mogelijkheid om samen op straat te spelen. Er zijn enkele voorwaarden om een speelstraat te organiseren. Deze kun je nalezen in het speelstratenreglement op www.zwijndrecht.be. Je vindt er ook hoe je een speelstraat kunt organiseren.

De gemeente biedt ondersteuningWanneer je aanvraag werd goedgekeurd, kun je volgende zaken verwachten:• reclameaffiches om aan je raam te hangen• afsluithekken en vlaggen voor aan het begin en einde

van je speelstraat • het bezoek van de pretcamionette vol leuk

buitenspeelgoed, zoals fietsen, krijt, circusmateriaal, kegeltjes, ballen, steppen, hockeysticks, grote vier-op-een-rij, sjoelbak…

Peter en meterEnkele bewoners van de straat nemen de organisatie op zich. Zij mogen zich meter en peter noemen van de speelstraat. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de spelende kinderen, maar zij zorgen best voor volgende zaken:• een leuke aankleding van de straat• afsluiting plaatsen aan het begin en aan het einde van

de dag • reclame maken bij de buren

MEER INFOreglement en folder op www.zwijndrecht.be 03 250 49 80 – [email protected]

EEN SPEELSTRAAT IETS VOOR JOUW BUURT?Met de zomer en het zonnetje in het vooruitzicht, nodigt de gemeente je weer uit om een speelstraat te organiseren. Geen buurt is zo gezellig als een buurt waar kinderen samenspelen terwijl de buren een babbeltje slaan.

Page 16: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

1616

Heel wat sportcubs uit Zwijndrecht geven je kinderen de kans om na school kennis te maken met verschillende soorten sport. Het is de ideale manier om kinderen warm te maken voor sport. Door naschoolse sport kun je achterhalen welke sport je kinderen leuk vinden.

Basketbal met Insurex Sobabee Zwijndrechtkinderen van 2008, 2007, 2006woensdag 7 en 14 mei van 14 tot 15 u. sporthal Zwijndrecht 2 euromaandag 19 en 26 mei van 16 tot 17 u. turnzaal Sint-Martinus Burcht 2 euro

Voetbal met Verbroedering Zwijndrechtkinderen van 2008 tot 2006maandag 16, dinsdag 17, donderdag 19 en vrijdag 20 juni van 16 tot 17 u.voetbalveldjes achter de sporthal, verzamelen in de sporthal4 euro

Voetbal met Sporting Burchtkinderen van 2006 tot 2001donderdag 8, 15 en 22 mei en 5, 12 en 19 juni van 15.45 tot 16.45 u.Speelplaats Sint-Martinus Burcht6 euro

Tennis met tennisschool Advantagekinderen van 2008, 2007, 2006 van 16 tot 17 u.kinderen van 2005, 2004, 2003, 2002 van 17 tot 18 u.vrijdag 16 en 23 mei en 6 en 13 juni vrijdag 20 en 27 juni eventuele inhaal-lessen tennisterrein Sportpark De Wallen, Heirbaan4 euro

Trampoline en turnen met turn-kring Naar Recht en Vrijheidkinderen van 2008 tot 2002woensdag 7, 14 en 21 mei en 4, 11 en 18 juni van 16 tot 17 u.Turnzaal Sint-Martinus Burcht6 euro

Tafeltennis met TTK Zwijndrechtkinderen van 2003 en 2002dinsdag 6, 13, 20 en 27 mei van 16 tot 17 u.sporthal Zwijndrecht4 euro

Badminton met BC Zwijndrechtkinderen van 2007 tot 2002woensdag 7, 14, 21 en 28 mei van 15.30 tot 17 u.sporthal Zwijndrecht4 euro

Atletiek met Zwat atletiekclub Open sportclubdagen: elke woensdag van 18 tot 19.30 u. op atletiekpiste De Wallen

INSCHRIJVEN03 250 49 75 – [email protected]

Sporten na schooltijdAANBOD MEI-JUNI

Page 17: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

elk

ete

ltst

ap

elketelt

Zet

stappenvoor een

betere gezondheid

stap

100 00

elke te

lt

stap

100 00

elk

ete

ltst

ap

100 00

elketeltstap

100 00elke

teltstap

stap

keteltteltss1sss00tss11s 00 000000 00

zet 10.000 stappen per dag voor een

betere gezondheid

1000099

99

9989

996 9

9949

9929

99 09

99

88

9968

99

4 899

28

9908

9987

9967

99

4 799

6 9

9969

99 6999 69

9979

995 9

9939

9919

9998

9978

995 8

9938

9918

99 97

99

77

9957

993 7

9959

99

5999 59

elkestaptelt

V.U.: prof. Ilse De Bourdeaudhuij en prof. Greet Cardon, 10.000 stappenproject, Universiteit Gent, onderzoeksgroep Fysieke Activiteit, Fitheid en Gezondheid, Watersportlaan 2, 9000 Gent

foto: Marc Demoor | vormgeving: www.cayman.be

001469_affiche_A2_090708.indd 4 22-07-2009 14:12:13

10 000 STAPPEN

G-SPORTKAMPEN

VOOR KINDEREN MET EEN HANDICAP

Wie in beweging blijft, blijft gezond! Niet alleen kun je door te bewegen ernstige ziekten helpen voorkomen, je houdt ook je gewicht en bloeddruk op peil. Iedereen vaart wel bij voldoende lichaams-beweging. Zet 10 000 stappen per dag en verbeter je gezondheid. Thuis, op het werk, in het verkeer en in je vrije tijd.Het vraagt misschien een aanpassing, en ook wat creativiteit, maar weet dat elke extra stap al een overwinning is op zich. Als je volhoudt, wordt het een gewoonte. Je zal je gezonder en energieker voelen. Elke stap telt, richting 10 000 stappen.

De stappenteller helpt jeBij de vrijetijdsbalie en de sportdienst kun je een 10 000-stappenpakket kopen. Het bevat een stap-penteller, een handleiding en een dagboekje. Dit pakket kost 18 euro. Wie in groep gaat wandelen kan bij de sportdienst gratis de 10 000-stappen-uit-leenkoffer met dertig stappentellers ontlenen.

MEER INFOwww.10000stappen.be 03 250 49 75 – [email protected]

Verschillende gemeenten van de Sportregio Rivierenland organiseren tijdens de zomerva-kantie enkele sportkampen die ook toegankelijk zijn voor kinderen en jongeren met een handi-cap. Sport met een G staat voor: Geïntegreerd, Goesting, Gelijkwaardig, Gewoon, Gescoord, Gewonnen, Gemist, Grensverleggend en bovenal Genieten. G-sport, een unieke kans voor jou.

Het G-sportkamp in Zwijndrecht vindt plaats van maandag 28 juli tot vrijdag 1 augustus. Jongeren met een handicap kunnen die week deelnemen aan het omnisportkamp voor kinderen gebo-ren tussen 2008 en 2002. Er wordt voor hen, in samenspraak met de ouder(s), extra begeleiding op maat voorzien. De deelnameprijs bedraagt 55 euro. Neem voor inschrijving contact op met de sportdienst.

MEER INFO03 250 49 74 - [email protected] en in de folder bij de sportdienst

Page 18: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

Altijd een boek op zak met de e-boeken-app

Bibnet_flyer_A5_2.indd 1 20/03/14 15:19

18

TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Grafiek van Tinus Feusels

Grafiek is een vorm van beeldende kunst waarbij de kun-stenaar gebruikmaakt van allerlei druktechnieken. Daardoor kunnen van één afbeelding meerdere exemplaren gemaakt worden. Tinus gebruikt voor zijn werk de volgende technieken.

EtsenBij diepdruk worden lijnen of tonen in het oppervlak van een metalen plaat (koper, zink) gegraveerd of geëtst. De plaat wordt ingeïnkt en afgeveegd. Inkt komt in de groeven terecht. Hierop wordt een zacht en vochtig vel papier gelegd en door de pers gedraaid.

LinoDe oudste druktechniek is de hoogdruk. Een ontwerp wordt overgetekend of rechtstreeks op de plaat gezet en die delen van de tekening die niet mogen worden afgedrukt worden met de guts weggesneden. De inkt wordt met de rol op de plaat aangebracht en hiervan wordt een afdruk gemaakt met de hand of met de pers.

MEER INFO03 250 49 40 – [email protected]

18

E-boeken in de bib

Op 6 mei start de bibliotheek met het uitlenen van e-boeken. Dit initiatief maakt deel uit van een pilootproject van de bibliotheekorganisatie Bibnet, waaraan 213 bibliotheken deelnemen. Je kunt als lid van de bibliotheek zo’n 400 digitale boeken downloaden.

Wat heb je nodig? Een tablet en de app E-boeken in de bib. Deze app is gratis, werkt zowel op Apple- als op Androidtoestellen en kun je downloaden in de AppStore en Google Play. In tegenstelling tot gewone boeken is het lenen van e-boeken niet gratis. Voor drie e-boeken betaal je 5 euro. Om de e-boeken te downloaden, koop je een leentegoed aan in de bib. Je kunt de e-boeken dan gedurende vier weken lenen. Binnen de muren van de bib is het lezen van e-boeken gratis. Dit doe je op je eigen tablet, of op één van de bib.

OOK EEN E-BOOK LEZEN?03 250 49 40 - [email protected] of vraag het aan het bibpersoneel

Page 19: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

19191919

AFVALAPP VERWITTIGT BIJ AFVALOPHALING

Bebat, Fost Plus en Recupel lanceerden Recycle!, een nieu-we, gratis mobiele applicatie voor smartphone en tablet die je op drie manieren helpt.

• De ophaalkalender biedt naast een week- of maand-overzicht van de afvalin-zamelingen in Zwijndrecht ook de mogelijkheid om herinneringen in te stellen.

• De sorteerwijzer bevat een overzichtelijke lijst met sorteerregels.

• Je vindt alle inzamelpun-ten in je buurt, inclusief de openingstijden van de containerparken.

APP DOWNLOADEN?iTunes AppStore of op Google play

BURENDAG OP 16 MEINodig jij ook je buurt of straat uit?

Zoals elk jaar wordt op Europese schaal de burendag georganiseerd. Mensen komen op straat om hun buren te ontmoeten of elkaar beter te leren kennen.De gemeente stelt affiches ter beschikking om deze dag aan te kondigen en kaartjes om je buurt- of straatbewoners uit te nodigen om op vrijdag 16 mei op een afgesproken uur naar buiten te komen. Het is niet de bedoeling om een groot straat-feest te organiseren. Wel om gezellig bij elkaar te staan en een babbeltje te slaan. Lekker ouderwets en nostalgisch.

Wie interesse heeft, kan kaartjes en flyers gratis afhalen bij de vrijetijdsbalie, Binnen-plein 1.

MEER INFO03 250 49 [email protected]

BUURTEN BIJ KUNSTENAARS: SCHRIJF JE INzondag 12 oktober

De vierde editie van Buurten bij kunstenaars komt eraan. Het concept is beproefd, en blijft ongewijzigd: lokale kunstenaars ontvangen de mensen in hun eigen atelier en geven tekst en uitleg over hun werk en de gebruikte technieken. De kans om kunstenaars ‘live’ aan het werk te zien, slaat duidelijk aan bij het publiek.

Ben je fotograaf, beeldhouwer, etser, schilder, smid, tekenaar, of op een andere manier met kunst bezig? Heb je zin om kleine groepen in je atelier te trakteren op een demonstratie of van de nodige tekst en uitleg te voorzien? Neem dan contact op met de cultuurdienst.

INSCHRIJVEN tot eind juni 03 250 49 52 [email protected]

DÉ WATERSPORT­DAG

Binnenkort zijn alle traditionele elementen aanwezig om de 10e editie van Dé Watersport-dag tot een gratis watersport-feest te maken: zon, water, zand, golven, wind, zweet, plezier, bruisende watersport-clubs en heel wat enthousiaste monitoren.

Ben jij klaar voor de feesteditie van 10 jaar Dé Watersportdag? Kijk dan vlug wat Bloso, de Vlaamse watersportfederaties en hun watersportclubs voor jou in petto hebben tijdens het weekend van 17 en 18 mei. Maak je keuze uit het aanbod en reserveer alvast je plaatsje op Dé Watersportdag.

Aan het Galgenweel in Ant-werpen Linkeroever kun je bij verschillende clubs terecht voor zeilinitiaties.

MEER INFOwww.watersportdag.be

Zwinkelfacebooker van de maandHilda houdt van Zwinkelen

Hilda Cant woont al heel lang in Zwijndrecht en heeft onlangs Facebook ontdekt. Zwinkelen vindt ze heel praktisch omdat de lokale winkels een zeer ruim aanbod hebben. Zij en haar man Stan hadden zelf lang geleden een fruitwinkel in Antwerpen en ze toerden met hun marktwagen ook door Zwijndrecht.

De moeder van Stan had zelfs een kruidenierswinkeltje met “koloniale waren” in de Neerstraat.Kopen en verkopen zit hen dus zeker in het bloed.

Hou de facebookpagina in de gaten: www.facebook.com/Zwinkelen

Wil jij ook graag eens de Zwinkelenpagina beheren?Stuur snel een mailtje naar [email protected]. Stel je kort voor en bezorg ons een leuke foto. Of bel naar 03 250 48 15. Om je op weg te helpen, krijg je een Kadobon Zwijndrecht en een veertigtal kortingsbons van handelaars die je vrij mag besteden.

Page 20: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

20

8 meivieringzondag 4 mei

Vriend en VijandUITSTAP OP ZATERDAG 7 JUNI

20

Het begin van de Eerste Wereldoorlog kan ook in Zwijndrecht niet ongemerkt voorbijgaan, dus trekken we naar het front. Je start in Zonnebeke en bezoekt het Memorial Museum Passchendaele 1917. Het vernieuwde museum vertelt de gebeurtenissen rond Passen-dale waar 400 000 soldaten buiten strijd werden gesteld in 1917. Een heus belevingsparcours laat je kennismaken met het leven in de loopgraven. Na het middagmaal met soep, Ardens gebraad en koffie trek je langs het Tyne Cot Cemetery, het grootste kerkhof van de Gemenebest met 12 000 begraven soldaten. Je maakt daarna een kleine omweg naar Houthulst, een begraafplaats van Belgische soldaten. Je kunt er hulde brengen aan een Zwijndrechtse soldaat. Daarna rijdt de bus naar Vladslo voor een bezoek aan de Duitse begraafplaats waar het beeld Het Treurende Ouderpaar van Käthe Kollwitz het universele verdriet uitdrukt. De dag eindigt in Koekelare met een vrij bezoek aan het Käthe Kollwitz Museum.

vertrek aan de parking van de sporthal om 8 u., vermoedelijke terugkomst rond 19 u. 45 euro, inclusief busvervoer, koffiestop, middagmaal, gidsen, toegangsgelden en een drankje bij het vertrekmaximaal 40 deelnemers

Een organisatie van de Cultuurraad.

WIL JE MEE OP UITSTAP?Inschrijven bij de vrijetijdsbalie - 03 250 49 65De inschrijving is pas definitief na betaling.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt plechtig herdacht op zondag 4 mei. We verzamelen om 9.45 u. aan de gemeentelijke begraafplaats van Burcht voor muzikale bloemenhulde aan het monu-ment. De plechtigheid wordt herhaald om 10.15 u. op de gemeentelijke begraafplaats van Zwijndrecht.

Gratis voorstelling door Lien en BartOm 11 u. is iedereen welkom in het administratief centrum. Je kunt er een gratis optreden bijwonen van Lien en Bart. Ze brengen het programma Stom-me stomme oorlog!! Het programma is weliswaar sterk geïnspireerd door Bart, afkomstig van de Westhoek. Aan de hand van gevonden voorwerpen schreven ze liedjes en gedichten. Het thema blijkt echter universeel te zijn. Soldaten stellen zich vragen en de achterblijvers leven in angst. Waarom?

Aansluitend vindt de receptie plaats waarop ieder-een is uitgenodigd.

VOORSTELLING BIJWONEN?Geef een seintje als je naar de voorstelling komt.03 250 49 90 – [email protected]

20

Page 21: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

Uit in Zwijndrecht

21

Vr 02 tot za 31.05Tentoonstelling van de maand Grafiek van Tinus FeuselsOrganisatie: bibliotheek Plaats: bibliotheek Info: 03 250 49 40 – [email protected]

Za 03.05 en zo 04.05BeiaardfeestenOrganisatie: Burcht Leeft Plaats: Kerkplein Info: 0475 62 87 74 – [email protected]

Zo 04.05Braderij in BurchtPlaats: Kerkplein – Dorpstraat - Pastoor Coplaan Uur: vanaf 13 u. Info: 03 252 72 12

Ook meikermis op het Kaaiplein

Zo 04.058 meiviering met gratis optreden van Lien en BartOrganisatie: gemeente Plaats: begraafplaats Zwijndrecht en Burcht en administratief centrum Uur: 9.45, 10.15 u. en 11 u. Reserveren voorstelling: 03 250 49 90 – [email protected]

Ma 05.05Infosessie: Single, maar niet eenzaamOrganisatie: dienstencentrum Houtmere Plaats: Houtmere 27 Uur: 14 u. Inschrijven vanaf 31.03: 03 250 18 36 – [email protected]

Ma 05.05Start tennislessenOrganisatie: sportdienst Plaats: sportpark De Wallen Uur: 14 tot 15 u. en 15 tot 16 u. Inschrijven: administratief centrum of sporthal

Ook op 12-19 en 26.05. Gratis

Ma 05.05NaaicaféOrganisatie: Gezinsbond Zwijndrecht, Burcht Plaats: Mouterij, John Tulpinckstraat 15 Uur: 19.30 u. Info: Griet Defloor, [email protected]

Ma 05.05Bezoek aan Colruyt in HalleOrganisatie: Okra Zwijndrecht Plaats: vertrek aan sporthal Uur: 7.45 u. Info: Nicole Coppens, 03 254 11 79

Bezoek aan het distributiecentrum van Colruyt in Halle. Na de middag bezoek aan de 16e- eeuwse papiermolen Herisem en 19e-eeuwse kartonfabriek. Middagmaal en koffietafel inbegrepen. Prijs: 48 euro

Di 06.05Infonamiddag: Diefstal met listOrganisatie: Dienstencentrum Houtmere i.s.m. politie Plaats: Houtmere 27 Uur: 14 u. Info: 03 250 18 36 – [email protected]

Di 06.05Toelichting werking Rode KruisReanimatie en defibrillatie

Organisatie: Markant i.s.m. Rode Kruis Plaats: Villa Hortensia Uur: 19.30 u. Info: 03 252 51 67 - [email protected]

Di 06.05Bedevaart in GaverlandOrganisatie: Okra Burcht Plaats: Kerkplein Burcht Uur: 13.45 u. Info: François Vercruyssen, 03 252 91 92 of [email protected]

Di 06.05FietsenOrganisatie: Femma Zwijndrecht Plaats: Kerk Zwijndrecht Uur: 19 u. Info: H. Smet, 03 252 57 36 of [email protected]

Elke dinsdagavond vanaf 6 mei tot 2 september.

Wo 07.05Kennismaking PC club ZwijndrechtOrganisatie: PC-Zwijndrecht Plaats: Kerkstraat 50 Uur: 20 u. Info: Wissels, 0479 47 83 07

Vr 09.05 tot zo 11.05Weekend graafschap KentOrganisatie: Femma Zwijndrecht Plaats en uur: wordt nog meegedeeld Info: Chris Van Berlo, 03 252 65 91 of [email protected]

Vr 09.05Digishow Zuid-West USA door Gerrit JanssensOrganisatie: Fotoclub Optika Plaats: Oud Gemeentehuis Uur: 20 u. Info: Gerrit Janssens, 03 252 64 41 of [email protected]

Za 10 & 24.05Ruilen van jonge plantjesOrganisatie: VELT Den Bumpt Plaats: Heilig Geesthoek 15 Uur: van 10 tot 11.45 u Info: G. Lesire, 0497 97 02 12

Zo 11.05ZondagmiddagwandelingOrganisatie: Wandelclub De Stormvogels Plaats: Olmen Uur: 14 u. kerk van Olmen of 13 u. parking sporthal (carpooling) Info: Dolf Goossens, 03 252 55 06, [email protected]

Zo 11.05PleinconcertOrganisatie: Brassband Burgipja Plaats: Hof ter Rijen Uur: 15 u. Info: Cecilia Windelen, 0497 65 18 40 of [email protected]

Gratis concert op het pleintje aan Hof Ter Rijen. Brassband Burgipja verzorgt de muziek en je kunt er ook een glaasje drinken. Bij regenweer in Lokaal Saxofoonorkest.

Di 13.05Seniorenreis naar Mariemont en BincheOrganisatie: gemeentebestuur Plaats: Sporthal Uur: 8 u. Inschrijven: vrijetijdsbalie, 03 250 49 65 of [email protected]

Di 13.05BloemschikkenOrganisatie: Femma Zwijndrecht Plaats: Kerkstraat 50 Uur: 13.30 u. en 16.30 u. Info: Herna Smet, 03 252 57 36, herna. [email protected] of Chris Van Berlo, 03 252 65 91, [email protected]

Page 22: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

Wij zijn niet verantwoordelijk voor diefstal.

18/05/’14@ Den Trechtervan 14u tot 17uentrance: 1€

Wil je verkopen€3 een verkoopplaats€6 een kleding rekje (± 50 stuks )

Inschrijven kan tot 10 [email protected]

Meer info:Ga naar onze Facebook pagina “krijg de kleren”

Uit in Zwijndrecht

22

Di 13.05Teelt van aardbeien: van planten tot oogstenOrganisatie: VELT Den Bumpt Plaats: ’t Fakkeltje, Kazernestraat 15 Uur: 20 u. Info: [email protected]

Di 13.05Lezing Burgerzin door Ward AdriaensOrganisatie: HVV Grijze Geuzen Waasland i.s.m. OVM en Masereelfonds Plaats: ’t Fakkeltje Uur: 14 u. Info: Theo Maes, [email protected]

Di 13.05Groepsbezoek tentoonstelling kantschool ArtifilOrganisatie: Markant en KVLV Plaats: OLV-kerk en gemeentehuis Temse Uur: 14 u. Info: 03 252 51 67 - [email protected]

Do 15.05Seniorenportdag HerentalsOrganisatie: gemeente i.s.m. Okra Plaats: parking sporthal Uur: 8 u. Info: Marcel Reyns, 03 252 89 37

Vr 16.05Blijspel: Hete Kussen uit LourdesOrganisatie: Toneelgroep Blommekee Plaats: OC ’t Waaigat Uur: 20 u. Info: Ria Tournay, 03 252 83 23 of [email protected]

Niet te missen blijspel op 16, 17, 23 en 24 mei.

Za 17.05Red Star LinedagOrganisatie: Davidsfonds Zwijndrecht Plaats: vertrek aan Centraal Station Uur: 10 u.

Geleide wandeling ‘Een spoor van verhalen’ met drankpauze onderweg. Na de lunch is er een rondleiding in het gloednieuwe Red Star Line museum met gids. Prijs: 18 euro en 11 euro voor kinderen tot 12 jaar, niet-leden 22 euro (excl. lunch).

Inschrijven voor 7 mei: François Van der Linden, 03 252 51 20, [email protected]

Za 17.05Toneelstuk Calendar GirlsOrganisatie: Femma Burcht Plaats: Fakkeltheater, Hoogstraat 12 in Antwerpen Uur: 20.30 u. Info: Nicole Hendrickx, 03 252 70 04

Een toneelstuk over een groep vrouwen die lid zijn van een vrouwenvereniging. Elk jaar brengen ze voor het goede doel een kalender uit.

Zo 18.05Krijg de kleren!: tweedehandsverkoop dameskledingOrganisatie: JC Den Trechter i.s.m. Krijg de Kleren! Plaats: JC Den Trechter Uur: 14 tot 17 u. Info: [email protected]

Inschrijven tot 10 mei als je wil verkopen: 3 euro per stand, 6 euro per kledingrek.

Kijk je uit naar de zomer, maar is je kleerkast er nog niet aan toe? Duik dan in je kast, ver-koop alles wat ‘out’ is en laat je verwennen op deze beauty ‘in’. Geniet met een glaasje cava, cupcakes en aangepaste beats.

Zo 18.05Groepsuitstap Planckendael Organisatie: Scouts Plaats: vertrek station Zwijndrecht Uur: 9.15 tot 17.30 u. Info: Alle lagereschoolkinderen zijn welkom om samen met de scouts een bezoek te brengen aan Planckendael. Trek aangepaste kledij aan en neem een lunchpakket en 25 euro mee. Met een zoo-abonnement en buskaart betaal je slechts 10 euro.

Inschrijven voor 10 mei: Frie Janssens - Antwerpsesteenweg 242 – 0476411518 - [email protected]. Of via Gimme.eu, zoek Scouts Zwijndrecht, klik op bericht groepsuitstap en vul in.

Zo 18.05Theater: De tante van CharlieOrganisatie: HVV Grijze Geuzen Plaats: Theater aan de Stroom Uur: 14.45 u. Info: Theo Maes, [email protected]

Ma 19.05De leesgroep leest ‘We moeten het even over Kevin hebben’ van Lionel Shriver Organisatie: Bibliotheek Plaats: Bibliotheek Uur: 20 u. Info: 03 250 49 40 of [email protected]

Lionel Shriver (°1957) had al zeven romans op haar naam staan toen ze in 2003 inter-nationaal doorbrak met ‘We Need to Talk About Kevin’, het schokkende verhaal van een vrouw die probeert te achterhalen waar-om haar zoon een bloedbad op zijn school heeft aangericht. Het boek gaf aanleiding tot talloze discussies. Niet zozeer omdat het een onverholen aanklacht is tegen de Amer-ikaanse maatschappij, maar vooral omdat Shriver er een taboe aansnijdt: wat als een moeder geen liefde voelt voor haar kind?

De roman werd in 2005 bekroond met de prestigieuze Orange Prize for Fiction en kreeg een verfilming met Tilda Swinton in de hoofdrol. Gratis toegang.

Ma 19.05Infonamiddag: Zo lang mogelijk zelfstandig wonenOrganisatie: dienstencentrum Houtmere Plaats: Houtmere 27 Uur: 14 u. Inschrijven: 03 250 18 36 – [email protected]

22

Page 23: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

23

Ma 19.05Invullen belastingaangifteOrganisatie: gemeente Plaats: OC ‘t Waaigat Uur: 9-12 en 13-15 u. Info: 03 250 49 90 – [email protected]

Ma 19.05Daguitstap BrusselOrganisatie: Martkant en Neos Plaats: vertrek station Zwijndrecht Uur: 8.30 u. Info: 03 252 97 29 - [email protected]

Koffie en rondleiding met gids in Sint-Katelijnewijk. Lunch op de Mozartboot en terugtocht via de Zenne en de sluizen naar Antwerpen.

Di 20.05Bakken en zoetebekkenOrganisatie: Femma Burcht Plaats: OC ‘t Waaigat Uur: 19.30 u. Info: Nicole Hendrickx - 03 252 70 04

Di 20.05Invullen belastingaangifteOrganisatie: gemeente Plaats: Dienstencentrum Houtmere Uur: 9-12 en 13-15 u. Info: 03 250 18 36 – [email protected]

Di 20.05Aspergefestijn in ZuiddorpeOrganisatie: HVV Grijze Geuzen Waasland Plaats: Zuiddorpe in ‘Onder de Linde’ Uur: nog niet gekend Inschrijven: Theo Maes, [email protected]

Di 20.05SpeelbabbelOrganisatie: Huis van het Kind Plaats: Oude Pastorij Uur: tussen 13 en 16 u. Info: 03 250 49 84 – [email protected]

Di 20.05Vormingsavond: Wortels en vleugelsOrganisatie: Lokaal overleg kinderopvang i.s.m.Gezinsbond Plaats: Huis van het Kind, Oude Pastorij Uur: 20 u. Info: 03 250 49 84 – [email protected]

Wo 21.05, ma 26.05 en ma 02.06Verkeerslessen voor seniorenOrganisatie: dienstencentrum Houtmere Plaats: Houtmere 27 Uur: 9.30 tot 11.30 u. Inschrijven: 03 250 18 36 – [email protected] 21.05: opfrissing verkeersregels en lokale situaties 26.05: preventief rijden 02.06: verkeersvaardigheid

Zo 25.05Zondagmiddagwandeling Organisatie: Wandelclub De Stormvogels Plaats: Maria Ter Heide Uur: 14 u. kerk Maria ter Heide of 13.15 u. parking sporthal (carpooling) Info: René De Wilde, 03 252 45 42

Ma 26.05Start inschrijvingen Zwijndrecht zwomertOrganisatie: gemeente Plaats: administratief centrum Uur: 18 tot 20 u.

Info: 03 250 49 65 – [email protected]

Inschrijven kan ook via http://grabbis.zwijndrecht.be. Laat je vooraf wel registreren bij de vrijetijdsbalie.

Di 27.05Dagreis naar Hilvarenbeek en BredaOrganisatie: Femma Zwijndrecht

Plaats: Hilvarenbeek Uur: parking sporthal Info: Gaby Van Roeyen, 03 252 94 95

Bezoek aan de kermis in Hilvarenbeek. Zoet en vermaak. Nadien een bezoek aan Breda. Prijs: 48,50 euro.

Wo 28.05Voordracht over Doel door Jan CreveOrganisatie: Davidsfonds Burcht en Zwijndrecht Plaats: Mouterij Uur: 20.15 u. Info: [email protected]

Zo 01.06Wandeling door Doel onder leiding van Jan CreveOrganisatie: Davidsfonds Burcht en Zwijndrecht Plaats: aan de molen in Doel Uur: 14 u. Info: [email protected]

Mei 2014

DIAMANTEN BRUILOFT / 60 JAAR

Lemaine Alphonse - De Roeck MichelineGehuwd 27.04.1954 (Kruibeeksesteenweg 153)

GOUDEN BRUILOFT / 50 JAAR

Byl Stefaan - Van Brempt SimonneGehuwd 01.04.1964 (Zwijndrechtsestraat 158)

Noens Gilbert – Uytdenhouwen LilianeGehuwd 08.04.1964 (Pastoor Coplaan 51)

Soetens Henri – Lyssens PaulaGehuwd 28.04.1964 (Alfred Oststraat 37)

Page 24: Zwijndrecht infomagazine mei 2014

AANGEPAST VERKEER• zondag 4 mei tussen 9 en 20 u. verkeers- en parkeervrij: Pastoor Coplaan vanaf Idsteinlaan tot Dorpstraat | Kaaiplein vanaf Antwerpsesteenweg tot

Dorpstraat | Dorpstraat en Kerkplein volledig | Heirbaan tot de Kampstraat• Kerkplein Burcht en haakse parkeervakken Dorpstraat zijn ook parkeer- en verkeersvrij van vrijdag 2 mei 13 u. tot maandag 5 mei 5 u.• Het Kaaiplein is verkeers- en parkeervrij van dinsdag 29 april 19 u. tot dinsdag 6 mei 6 u.

2e BEIAARDFEESTEN KERKPLEIN BURCHT met diverse drank- en eetstanden

12.00 - 20.00 u. BBQ ten voordele van Burcht Leeft vzw14.30 - 17.00 u. Bingonamiddag18.30 u. Coverband Time Spirit + dj tot 24 u.

zaterdag 3 mei zondag 4 mei

zondag 4 mei van 3 tot en met 5 meiKaaiplein

14.00 u. Gratis rondritten op ezels door Anegria vzw14.00 - 17.00 u. Prijsfietsen op rollen18.00 u. Danny Fabry en Rudy Jones19.00 u. Burcht Zingt

BRADERIJ MEIKERMIS13 u. Muzikale opening Attracties: kermis - springkastelen - rommelmarkt - kindergrime - muzikale optredensverkeerspark van de lokale politie

info: 0475 628 774 - 0475253229 - [email protected]

Info: 03 252 72 12 - 0498 451 537 - [email protected] Info: 03 250 48 15 - [email protected]