Infomagazine januari 2015

20
© Björn Vancoillie uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 21 januari 2015 Brandweerzone Fluvia gaat van start pag. 6-7 Op weg naar 2015? Vergeet niet te bobben! pag. 8 Speelpleinwerking zoekt enthousiastelingen pag. 11 Techniekacademie, want ‘techniek is sjiek’ pag. 14-15

description

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur ledegem

Transcript of Infomagazine januari 2015

Page 1: Infomagazine januari 2015

© Björn Vancoillie

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 21

januari 2015

Brandweerzone Fluvia gaat van start pag. 6-7

Op weg naar 2015? Vergeet niet te bobben! pag. 8Speelpleinwerking zoekt enthousiastelingen pag. 11Techniekacademie, want ‘techniek is sjiek’ pag. 14-15

Page 2: Infomagazine januari 2015

VoorwoordBeste inwoner

Vandaag leest u de eerste infoLedegem van 2015. De tijd vliegt, zoals velen onder ons ervaren. Als eerste geef ik met plezier de allerbeste wensen mee. Het belangrijkste wat we onszelf en onze dierbaren kunnen toewensen is een goede gezondheid. Wanneer we dit mogen krijgen, dan verdwijnen alle materiële dingen in het niets.

Met vreugde stel ik vast dat er heel wat nieuwe woningen in onze gemeente gebouwd worden. Soms brengt dit voor de nabije omgeving tijdelijk wat overlast mee, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Verder in de gids vindt u informatie over de zeven sociale koopwoningen van De Mandel die aangekocht kunnen worden. In de Stationsstraat te Ledegem gaat weldra de bouw van start voor elf huurappartementen van De Mandel en in de Olmenlaan worden nog elf koopwoningen van dezelfde sociale bouwmaatschappij gebouwd. Ook De Mandelbeek is volop aan het bouwen op De Hoogte: verkoop of verhuur kan vanaf eind 2015.

De aankooppremie, verbeteringspremie en premie levenslang wonen werden in de jongste gemeenteraad aangepast zodat meer mensen hiervan gebruik zullen kunnen maken. U kunt steeds terecht in de woonwinkel of op de website voor bijkomende inlichtingen.

In 2015 worden de drie sporthallen volledig voorzien van nieuwe verlichting. Hier werd ook aandacht besteed aan het belang van energiezuinigheid. Op het Stationsplein werden dertien nieuwe lichtpunten voorzien zodat de voetballertjes en andere gebruikers ook in de donkere dagen veilig kunnen passeren.

In verschillende fases wordt wifi voorzien in de openbare gebouwen. Vandaag lukt dit al in het gemeentehuis, De Wegwijzer en de bibliotheek. Nu wordt werk gemaakt van draadloos internet in de cultuurgebouwen en de sporthallen. Ik verwijs tot slot graag nog eens naar de gemeentelijke website www.ledegem.be waarop u steeds interessante informatie kan vinden.

Het getal

80Maak jij met Nieuwjaar goede voornemens, maar slaag je er niet in om je eraan te houden? Je bent niet alleen! Meer dan 80% van de mensen maken hun voornemens niet waar, omdat ze onrealistisch zijn. Kies daarom haalbare doelen!• Gooi je voedingspatroon

niet drastisch om maar streef naar kleine verbeteringen zoals elke dag een stuk fruit eten.

• Daag jezelf uit om korte verplaatsingen te voet of met de fiets te doen.

• Probeer iets nieuw. Neem je niet voor om je in te schrijven, maar woon een initiatie bij en krijg de microbe te pakken.

HinderKerstboomverbranding Sint-Eloois-WinkelZondag 11 januari, vanaf 16 u verkeersvrij tot einde manifestatie op het Sint-Hubrechtsplein.

GullegemsestraatVoortgang van de werken van het Aquafin project “Aansluiting Gullegemsestraat”. Tussen de Beurtemolenstraat en het kruispunt met de Driemastenstraat zal u nog steeds wat hinder ondervinden en wordt u begeleid door een verkeersomleiding.

Sint-Pieterstraat / BoomlandstraatDe asfalttoplaag van de Sint-Pieterstraat en de Boomlandstraat is reeds uitgevoerd. De zijstraat van de Sint-Pieterstraat (evenwijdig met de Kezelbergroute) is nu in uitvoering.

Nieuwjaarsreceptie gemeentebestuur

Het gemeentebestuur wil graag het glas heffen op het nieuwe jaar. Daarom nodigen de burgemeester en de leden van het bestuur met veel plezier al haar inwoners uit op zondag 4 januari 2015. De burgemeester zal er zijn jaarlijkse toespraak houden en er is een muzikale omlijsting voorzien. De receptie vindt plaats in de technische loods vanaf 11u tot 13u, Roeselarestraat 2B te Rollegem-Kapelle. Er is parkeergelegenheid voorzien vlakbij de loods, shuttlebussen zullen jou naar de loods brengen. Tot dan!

MEER INFOSecretariaat - 056/894.852 [email protected]

Wijziging verhuur-reglement DE L!NK Omdat de reservaties van cultuurzaal DE L!NK snel binnenkomen en de kalender daardoor al vroeg volloopt, werd in de gemeenteraad van december beslist om het verhuurreglement enigszins aan te passen.

Vanaf 1 januari 2015 kunnen verenigingen en organisaties die niet erkend zijn als Ledegemse vereniging, die met andere woorden geen lid zijn van een erkende adviesraad, DE L!NK pas zes maanden vooraf reserveren. Bedoeling is om op die manier iets meer ruimte vrij te houden voor de Ledegemse verenigingen. U kan het volledige tariefreglement nalezen op onze website of navragen bij de dienst vrijetijd.

GewonnenDe winnaars van de duotickets voor het Bondstoneel Per(r)ongeluk zijn: Marc Boscart, Bert Cassaert en Nicole Descamps. Proficiat!

Geert DesseinDerde schepen

22

Page 3: Infomagazine januari 2015

MEER INFOGrondgebiedszaken - 056/894.863

deze wijsheid in gedachten gaat de gemeente in het vervolg selectiever onkruid bestrijden.

Onkruidbestrijding met heet waterDe gemeente heeft geïnvesteerd in een nieuwe machine. Deze maakt gebruik van heet water in combinatie met lage uitstroomdruk en is geschikt voor zowel verharde als half verharde buitenruimtes. Dankzij de lage stoomdruk kan er gericht en zonder schade tot aan gevels gewerkt worden. Bovendien is de machine erg gebruiksvriendelijk en is er geen overlast of brandgevaar. De machine blijkt na onderzoek de meest effectieve en energiezuinige methode voor niet-chemische onkruidbestrijding. Het onkruid blijft langer weg dan bij andere niet-chemische technieken en wordt duurzaam teruggedrongen doordat de plant wordt uitgeput.

Onkruidbestrijding: zonder is gezonder

Optimaal onkruidbeheerDaarnaast zal de gemeente ook aandacht besteden aan andere alternatieven om onkruid tegen te gaan. Zo zal het bestaande machinepark efficiënter en intensiever ingezet worden. De borstelmachine zal bijvoorbeeld gebruikt worden om oppervlakkige vuilstukken netjes te houden. De Technische Dienst is eveneens granulaten aan het testen om onkruid tussen beplanting tegen te gaan. Deze korrels zetten uit (tot vier maal hun oorspronkelijke volume) en voorkomen dat onkruid nog kan doordringen naar het oppervlak. Let wel, het gaat hier om een testfase. Het optimaliseren van het proces zal wel een tijdje in beslag nemen. We rekenen dus alvast op jullie begrip.

Onkruid vergaat niet zeggen ze, toch wordt alles in het werk gesteld om het ongewenste groen te bestrijden. Onkruid kan nadelig zijn voor de toegang, veiligheid en levensduur van verhardingen. Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe wet betreffende niet-chemische onkruidbestrijding in voege voor steden en gemeenten. Vanaf dan is het verboden om in tuinen, op speelplaatsen, parkeerplaatsen van kinderopvang, scholen en zorgverstrekkende instellingen pesticiden te gebruiken.

Onkruid bestrijden met chemische middelen is zeer effectief. Maar de methode brengt ook een groot nadeel met zich mee: de afspoeling van de chemische middelen loopt naar het oppervlaktewater waardoor de waterkwaliteit en de productie van drinkwater bedreigd wordt. Kortom, de chemische middelen zijn erg schadelijk voor mens en milieu. Vanaf 1 januari doen we het dus anders!

Onkruidbestrijding waar nodigOnkruid is niet altijd een teken van verwaarlozing. Sommige planten worden door heel wat mensen als onkruid gezien, maar kunnen best mooi zijn. Een wilde berm is natuurlijker en bevat meer leven, want een grote variatie aan plantensoorten levert ook een grotere variatie aan insectensoorten op. Op hun beurt profiteren vogels en zoogdieren hier weer van. Met

3

Page 4: Infomagazine januari 2015

Bij de aankoop van een woning in Ledegem met een bouwdatum ouder dan 40 jaar kan je genieten van een aankooppremie. Indien de aangekochte woning gesloopt wordt, kan een aankooppremie toegekend worden, voor zover een nieuwe woning gebouwd wordt.Voorwaarden:• Gezamenlijk belastbaar inkomen (van drie jaar terug):

o max. € 30.269,00 voor een alleenstaandeo max. € 32.219,00 voor een alleenstaande met een

beperkingo max. € 34.902,00 voor gehuwden en wettelijk of

feitelijk samenwonenden + € 1.951,00 p.p. ten laste• Geen andere eigendom hebben (enkel eigendommen van

de premieaanvrager worden meegerekend)• Kadastraal inkomen max. € 1.000 (niet-geïndexeerd)• De woning effectief bewonen en niet verkopen binnen de

tien jaarPremie: € 1.250,00 + € 125,00 p.p. ten lasteAanvragen: De premie dient ten laatste negen maanden na het verlijden van de notariële akte bij de dienst Huisvesting (Gemeentebestuur Ledegem) aangevraagd te worden door de eigenaar-bewoner. Deze premie kan gecumuleerd worden met de gemeentelijke verbeteringspremie en met de gemeentelijke aanpassingspremie.

MEER INFOWoonwinkel - Rollegemstraat 132 - 056/50.91.80 [email protected]

Premie in de kijker: aankooppremie

Leerlingenconcert muziekacademie Sint-Eloois-Winkel Op zaterdag 24 januari is het podium van cultuurzaal DE L!NK weer helemaal voor de leerlingen van de muziekschool van Sint-Eloois-Winkel. Tijdens het jaarlijkse leerlingenconcert staan zowel muzikale talenten als woordkunstenaars op de planken, van de jongste kinderen die hun eerste stappen in de muziekschool pas in september gezet hebben, tot de ervaren leerlingen die er sinds jaar en dag kind aan huis zijn.

Misschien staat uw kleindochter, neefje of buurmeisje ook op de planken? Kom dan zeker kijken en luisteren naar zoveel jong talent ‘van eigen bodem’! Wij zijn er zeker van dat de leerlingen u zullen verrassen met mooie muziek en pittige toneeltjes. Zij stellen uw aanwezigheid in elk geval zeer op prijs.

Zaterdag 24 januari om 15 uur in DE L!NK, gratis toegang

MEER INFO Jean-Pierre Vandamme - 0476/[email protected]

4© Jean-Pierre Vandamme

Page 5: Infomagazine januari 2015

Openbare verlichting Stationsplein De toegangsweg naar de parking van Olympic Ledegem, die via het Stationsplein loopt, werd uitgerust met openbare verlichting. Begin november startte Infrax met het leggen van de ondergrondse netten en ondertussen werden er negen lichtpunten geplaatst. Op die manier wil het gemeentebestuur de veiligheid van kinderen, jongeren en andere bezoekers aan Olympic Ledegem garanderen.

Zonder de openbare verlichtingspalen was de toegang naar Olympic Ledegem behoorlijk donker. De verlichting start aan het Stationsplein en eindigt aan de parking te Olympic Ledegem. Ook de wandelgang, De Pasar, vanuit de Stationsstraat naar de parking van Olympic Ledegem wordt uitgerust met verlichting. Veel kinderen gebruiken De Pasar om naar trainingen en matchen te gaan. Hier worden vier lichtpunten geplaatst. Uiteraard werd gekozen voor energiezuinige verlichting. De totale kostprijs voor het plaatsen van de openbare verlichting op het Stationsplein en De Pasar bedraagt € 28.915,48 exclusief btw.

MEER INFOGrondgebiedszaken - 056/894.863

NIEUWE EN ENERGIEZUINIGE WONINGEN OP “DE HOOGTE” Het project in Sint-Eloois-Winkel bestaat uit zeven ruime en moderne gezinswoningen met drie of vier slaapkamers.

Type 1 (twee woningen) beschikt over drie slaapkamers en een zolderkamer.Type 2 (één woning) beschikt over vier slaapkamers en een zolder (niet ingericht).Type 3 (vier woningen): beschikt over drie slaapkamers en een zolder (niet ingericht).

Voor de aankoop van een sociale koopwoning kan je een sociale lening aanvragen. Voor december 2014 bedroeg de maximale rentevoet 2,63 %. Om na te gaan of je in aanmerking komt voor een sociale koopwoning, neem je het best contact op met De Mandel of de woonwinkel.

MEER INFO De Mandel - Groenestraat 224 te Roeselare051/23.35.00 - [email protected] - Rollegemstraat 132 – 056/[email protected]

5

Page 6: Infomagazine januari 2015

Nieuwe brandweerzone Fluvia gaat van start

Beveren-Leie en Anzegem. De volledige zone beschikt over 820 brandweermannen. Hiervan zijn er 760 vrijwilligers en 60 beroeps. De post Ledegem bestaat uit 45 vrijwillige brandweermannen.

Waarom zone?Met de brandweerhervorming wil de federale overheid een professionalisering van de brandweer bekomen. Het

opleidings-, aankoop- en personeelsbeleid zal voortaan geregeld worden op zonaal niveau en afgestemd worden op alle posten binnen de zone.

Op die manier wenst de zone de hulpverlening nog beter af te stemmen op de noden van burgers en ondernemingen. Bovendien zal er een integraal veiligheidsbeleid uitgewerkt worden waarin alle stappen van de veiligheidsketen aan bod zal komen:

• proactie: in kaart brengen van de risico’s;• preventie: invoeren concrete maatregel om veiligheid te

verbeteren;• preparatie: voorbereiden van brandweermannen door

middel van opleiding;• interventie: optreden tijdens brand of andere interventies;• evaluatie: evalueren na de interventies.

14 gemeentes, 1 zoneDe brandweerzone strekt zich uit over veertien gemeentes. Naast Ledegem maken ook Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem deel uit van de zone. De volledige zone telt meer dan 300.000 inwoners en herbergt 24.000 ondernemingen.

Het hoogste besturingsorgaan van de nieuwe brandweerzone is de zoneraad, die bestaat uit de burgemeesters van de veertien gemeenten. De voorzitter van de zoneraad is de heer Claude Croes, burgemeester van Deerlijk. De heer Frank Maertens wordt de nieuwe korpschef. Frank was commandant in het vrijwillig korps van Kuurne en beroepsofficier bij de brandweer Antwerpen. Zijn functie als beroepsofficier bij de brandweer Antwerpen geeft hij op, om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn nieuwe functie in de brandweerzone.

17 brandweerpostenIn totaal telt de nieuwe brandweerzone zeventien brandweerposten. Deze posten zijn Ledegem, Gullegem, Wevelgem, Menen, Lauwe, Lendelede, Kortrijk, Marke, Heule, Kuurne, Harelbeke, Zwevegem, Deerlijk, Avelgem, Waregem,

Vanaf 1 januari 2015 start de nieuwe brandweerzone Fluvia, waar ook brandweer Ledegem deel van uit maakt. Fluvia is niet zomaar een naam, maar zit vol betekenis. Het is een combinatie van de Latijnse namen ‘fluvius’ (rivier) en 'via' (weg) en verwijst naar volgende elementen: het Leie- Schelde interfluvium (gebied tussen twee rivieren). Een rivier houdt geen rekening met de gemeentegrenzen net zoals de hulpverlening in de zone en als beleidsmakers willen de burgemeesters van de hulpverleningszone trendsetters zijn en ambitieus mee de weg van de hulpverlening bepalen.

Met de brandweerhervorming

wil de federale overheid een

professionalisering van de brandweer

bekomen.

© Björn Vancoillie

6

Page 7: Infomagazine januari 2015

Voor URGENTE voorvallen (brand, wateroverlast, ongeval …) neem steeds contact op via 112

Voor NIET-URGENTE voorvallen (bijen- of wespennest, karweien …) neem steeds contact op via 056/50.93.33

MEER INFOTim Lucker - [email protected] - 056/894.860www.hvzfluvia.be

Nieuwe brandweerzone Fluvia gaat van start

Snelste Adequate Hulp (SAH)Sinds enkele jaren wordt het principe van snelste adequate hulp toegepast tijdens het optreden van de brandweer of dienst 100. Dit betekent dat de brandweerdienst of dienst 100 die het snelst ter plaatse kan zijn op een brand, ongeval of redding, als eerste wordt uitgestuurd.

Hierdoor vervagen de gemeentegrenzen en kunnen andere brandweerposten interveniëren op Ledegems grondgebied. Omgekeerd treedt de brandweerpost Ledegem ook op in andere gemeenten. Het systeem werd in het leven geroepen om mensen in nood zo snel als mogelijk hulp te kunnen bieden. Ook hier wil de nieuwe brandweerzone verder op inzetten. Bij een ongeval of brand telt immers iedere seconde.

Voor de burger brengt de overgang van de brandweerzone Fluvia geen veranderingen met zich mee. De brandweerpost Ledegem en ambulancedienst 100 blijven hun standplaats hebben in de Kloosterstraat. Bovendien blijven de brandweer en dienst 100 ten dienste staan van de bevolking.

≈fluvia

pantone blauw; reflex bluepantone geel; 1235

© Björn Vancoillie 77

Page 8: Infomagazine januari 2015

Op weg naar 2015? Vergeet niet te bobben! BOB is terug van nooit weggeweest. Door het jaar heen doet de politiezone GRENSLEIE heel wat inspanningen om u aan BOB te laten herinneren: korte controleacties, specifieke acties in kader van het actieplan ‘rijden onder invloed’ en het ‘botsen is blazen’-principe bij verkeersongevallen.

Tot eind januari steken we nog een BOB-tandje bij. Met de eindejaarsfeesten voor de deur is iedereen klaar om te feesten! Recepties, kerstmarkten, kerst- en oudejaarsavond ... Feesten mag, je hoeft enkel een BOB te kiezen, ter plaatse overnachten, met de taxi naar huis rijden of het openbaar vervoer nemen. Want drinken en rijden, dat is geen goed plan! Een bestuurder met een alcoholgehalte van 0,8 % in het bloed loopt 2,5 keer meer risico op een ongeval.

Voor de professionele bestuurders zoals vrachtwagenbestuurders wordt het vanaf 1 januari 2015 nog strenger. De 0,2 promille wordt van toepassing, 100 euro boete en 2 uur rijverbod is hieraan verbonden. Een BOB-sleutelhanger voor de ‘brave’ bestuurders is opnieuw voorzien, zolang de voorraad strekt. Samen zorgen voor meer verkeersveiligheid, BOB begint bij u!

MEER INFOwww.ikbob.be

Wie kan beroep doen op de Vlaamse zorgverzekering Doe je beroep op thuiszorg voor hulp in het huishouden of om je dagelijks te wassen? Heb je een mantelzorger die boodschappen voor je doet? Verblijf je in een rusthuis of verzorgingstehuis? Wie zwaar zorgbehoevend is, kan via de Vlaamse zorgverzekering een tegemoetkoming krijgen in de niet-medische kosten.

De vergoeding van de Vlaamse zorgverzekering bedraagt € 130,00 per maand. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:• Je bent lid van een erkende zorgkas en je betaalt

hiervoor je bijdrage. • Je vult het formulier “Aanvraag van tegemoetkoming

voor mantel- en thuiszorg” of “Aanvraag van tegemoetkoming voor residentiële zorg” in.

• Je kan aantonen met een attest dat je zwaar zorgbehoevend bent. Deze attesten kunnen door verschillende instanties afgeleverd worden, zoals de residentiële voorziening waar je verblijft, het ziekenfonds of door het woonzorgloket in De Wegwijzer.

MEER INFOWoonzorgloket056/894.819 - [email protected]

88

Page 9: Infomagazine januari 2015

Wie kan beroep doen op de Vlaamse zorgverzekering Investeringen 2015

Het budget 2015 van de gemeente Ledegem voorziet voor het jaar 2015 een bedrag van € 2.000.373,00 aan nieuwe investeringen. Voor die investeringen verwachten we € 464.196,00 aan subsidies. Aldus bedraagt onze netto-kost aan investeringen € 1.536.718,00.

Een overzicht van de meest belangrijke investeringen.

• Rioleringswerken Geuzesmissestraat en Gullegemsestraat: € 725.000,00

• Plaatsing van nieuwe energiezuinige verlichting in alle drie de sporthallen: € 130.000,00

• Onderhoud wegen en aanleg voetpaden (trottoirs Cardijnlaan, herasfalteren wijk Guido Gezellelaan): € 500.000,00

• Exploitatiemateriaal technische dienst: € 50.000,00

• Verkeer: € 50.000,00• Herstelling/ Aanpassingswerken gemeentelijke

gebouwen: € 65.000,00• Hardware informatica: € 40.000,00

“Met zingen is de liefde begonnen”

"Met zingen is de liefde begonnen" is het motto van de Poëzieweek 2015. Zijn dichters geen meester in het bezingen van de complexiteit van de liefde? Teder of vol verlangen, prille vlinders of vertrouwde warmte, dromerige romantische vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Van middeleeuwse troubadours tot hedendaagse dichters, allemaal beschrijven ze de roerselen van het hart in lange volzinnen of in een handvol woorden.

De poëzieweek opent met gedichtendag op donderdag 29 januari. Hoogtepunten tijdens de poëzieweek zijn onder andere de uitreiking van de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs.

Minstens even belangrijk zijn de honderden poëzieactiviteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren. Kom poëzie ontdekken in je plaatselijke openbare bibliotheek!

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

9

Page 10: Infomagazine januari 2015

10

Supporteren voor KV Kortrijk vanop de eerste rij!

Wie in het 4de, 5de of 6de leerjaar zit en van voetbal houdt, zet best zondag 8 februari in zijn agenda. Dan trekken de jeugddienst en de jeugdraad naar een match van KV Kortrijk in het Guldensporenstadion. Kortrijk mag zich meten tegen Club Brugge.

Er is de mogelijkheid om op te stappen op 3 verschillende plaatsen: het gemeentehuis te Ledegem (13u), de sporthal te Rollegem-Kapelle (13u15) en de kerk te Sint-Eloois-Winkel (13u30). Uiteraard zorgen wij voor de nodige begeleiding.

De deelnameprijs bedraagt € 10,00 inclusief busvervoer, zitplaats in tribune 4 en een snack en drankbon. Inschrijven doe je vóór vrijdag 30 januari op de jeugddienst. Wil jij je favoriete ploeg mee naar de overwinning schreeuwen? Schrijf je dan tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt!

MEER INFOJeugddienst - 056/894.876 - [email protected]

Kom op verhaal met een vers De activiteit TOAST LITERAIR is al een paar jaar een vast item op de culturele agenda. In de tweede helft van de eerste maand van het jaar zorgen we samen met de Davidsfondsen voor een kwaliteitsvolle maar toegankelijke voorstelling. En niet te vergeten, een drankje achteraf.

Dit jaar hebben we Jacques Debuck en Caroline Taeckens geprogrammeerd. Zij brengen leuke, hilarische, erotische teksten als één harmonisch geheel. Ernstige en grappige stukken wisselen elkaar af, net als gedichten en korte verhalen. Dit alles gieten ze in een boeiend theaterspel waarop een aangename receptie volgt.

U mag zich verwachten aan Lenige Liefde van Herman de Coninck, verzen van Guido Gezelle, stoute en ondeugende verzen van Annie M.G. Schmidt en nog veel meer. Je bent welkom op zondag 18 januari 2015 in DE L!NK om 10.30 uur.

Toast Literair is een samenwerking van Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel, Davidsfonds Ledegem en de bibliotheek. Kaarten kunnen verkregen worden bij één van beide Davidsfondsen.

MEER INFO Bibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

10

Page 11: Infomagazine januari 2015

MEER INFOJeugddienst - 056/894.876 - [email protected]

daguitstappen we maken, maar ook de onderlinge afspraken tussen de animatoren worden hier vastgelegd.”

“Zo werd op de eerste vergadering de uurregeling voor komende zomer aangepast. Vaak moeten tijdens dergelijke vergaderingen knopen worden doorgehakt. We gaan steeds op zoek naar leuke activiteiten binnen het beschikbare budget.”, gaat Zanna verder.

“Om de programma’s voor te bereiden, gaat de kern op draaiboekweekend. Tijdens dit weekend wordt het draaiboek met de spelletjes opgemaakt.”, pikt Fien in. “Het leuke aan dit weekend is dat er ook tijd wordt voorzien om elkaar beter te

Speelpleinwerking zoekt enthousiastelingen die houden van actie

leren kennen. Want met een sterk samenhangende groep, creëer je een kwalitatievere werking.”, zegt Floor.

“Een taak binnen de kern is ervoor zorgen dat we over voldoende animatoren beschikken. Daarom willen wij graag een oproep doen aan iedereen die 16 wordt in 2015, of ouder is, om zich kandidaat te stellen als animator. Wij gaan daarbij op zoek naar mensen, die net zoals wij, gedreven zijn om de kinderen de zomer van hun leven te bezorgen. Ben jij enthousiast, creatief, sociaal gedreven, verantwoordelijk en hou je van een gezonde portie actie? Aarzel zeker niet om contact op te nemen met Mieke van de jeugddienst.”, besluit Joran.

Tijdens de speelpleinwerkingen wordt bijna nooit stilgestaan bij de organisatie. Wie helpt met het voorbereiden van activiteiten of wie zorgt voor de dagindeling op het speelplein? Kortom wie is het gezicht achter de schermen van de speelpleinwerking?

De Kern, is een groep van vrijwilligers die zijn schouders onder de werking van het speelplein zet, om kinderen de zomer van hun leven te bezorgen. Dit jaar mogen we enkele nieuwe kernleden verwelkomen, op de foto van links naar rechts: Fien Pannecoucke, Zanna Naessens, Joran Pollie, Lisa Engels en Floor Soen.

“Ik sta dolgraag op het speelplein, hou me graag bezig met de voorbereiding van de spelletjes en ben lid geworden van de kern om me verder in de speelpleinwerking te verdiepen.”, vertelt Lisa enthousiast. “De kern van het speelplein komt ongeveer vier keer per jaar samen. Tijdens deze vergaderingen beslissen we welke thema’s we zullen gebruiken, welke

11

Page 12: Infomagazine januari 2015

Korte metten met sigaretten Een nieuw jaar, een nieuw begin. En wat zijn jouw goede voornemens voor 2015? Velen hebben de ambitie om te stoppen met roken. Want wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans om vroegtijdig te overlijden aan een aandoening die het gevolg is van zijn rookgedrag. Wil je stoppen met roken, maar vind je het moeilijk? Ben je al vaker gestopt, maar lukt het niet om vol te houden? Houd dan zeker ons infomagazine in de gaten. Want Ledegem zal in het voorjaar een aantrekkelijk rookstopprogramma aanbieden. Je staat er dus niet alleen voor!

MEER INFODe Wegwijzer 056/[email protected]

Gratis huisvuilzakken vanaf 8 januari Jaarlijks worden gratis huisvuilzakken ter beschikking gesteld door de gemeente. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen vanaf 8 januari terecht aan het onthaal van De Wegwijzer. Wil je graag weten of ook jij in aanmerking komt voor gratis huisvuilzakken, neem dan contact op met Gudrun Vandenbroucke.

MEER INFODe Wegwijzer056/[email protected]

Tussenkomst voetverzorging Ingegroeide nagels, eksterogen, eeltvorming en kloven bezorgen vaak hinder en pijn bij het stappen. Besteed daarom de nodige aandacht aan jouw voeten. De pedicure kan je hier best mee helpen. De gemeente komt tussen in de kosten als je naar een Ledegemse pedicure gaat (€ 2,50 per verzorging bij de pedicure of € 3,00 per verzorging bij de patiënt aan huis). Let wel, de toelage is enkel voor 65-plussers of personen met een handicap met minstens 9 punten. De beurtenkaart 2014 breng je uiterlijk 16 februari 2015 binnen bij het onthaal De Wegwijzer. De nieuwe beurtenkaarten voor 2015 zijn al beschikbaar.

MEER INFO De Wegwijzer - 056/[email protected]

Wintertip: zet ramen en deuren open ‘Woon gezond, geef lucht aan je huis’, is een nieuwe campagne die waarschuwt voor de slechte luchtkwaliteit in woningen. Je hoort vaak dat je huis verluchten energieverspilling is. Niets is minder waar. Verluchten zorgt ervoor dat de vochtige lucht naar buiten en droge lucht naar binnen gaat. Verse, droge lucht opwarmen kost veel minder dan het opwarmen en warm houden van vochtige lucht. Denk er dus aan tijdig je huis te verluchten. Denk er wel aan om de verwarming lager te zetten of uit te schakelen tijden het verluchten.

MEER INFO Gezondbinnenmilieu.be

Wifi in de bib! Vanaf 1 januari 2015 doet de gemeentelijke bibliotheek dienst als gemeentelijke hotspot.

Sinds kort beschikt de bibliotheek over Wifi. Dankzij dit draadloos internet, kan je met je eigen laptop, tablet of smartphone op het internet komen surfen in de bib. Het draadloze netwerk is toegankelijk voor elke bezoeker van de bib en bovendien helemaal gratis.Hoe werkt het? Heel eenvoudig! Verbind je computer/tablet/smartphone met ons gast-netwerk en je kan de digitale snelweg op. Ben je student en ben je op zoek naar een plek waar je in alle rust kan studeren? Dan is de bib de ideale plek bij uitstek. Heb je thuis geen pc of tablet? Geen probleem, wij beschikken over vier computers waarop bezoekers gratis kunnen surfen tijden de openingsuren van de bibliotheek. De bib is open op maandag, woensdag en vrijdag (telkens van 10u tot 12u en van 14u tot 18u30) en op zaterdag en zondag (van 9u30 tot 12u).

Interesse? Spring gerust even binnen in de bib. Onze medewerkers helpen je graag om meteen online te gaan.

MEER INFO Bibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

1212

Page 13: Infomagazine januari 2015

Coogan). Deze aan lager wal geraakte journalist heeft het niet zo voor de human-interestverhalen, maar hij kan het zich niet permitteren om kieskeurig te zijn en besluit om Philomena te interviewen. Na een bezoek aan het klooster waar Philomena vijftig jaar geleden verbleef, besluit Martin zich helemaal in haar verhaal vast te bijten. Als tijdens hun zoektocht alle puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen, ontstaat een ontroerende vriendschap tussen beiden.

Regisseur Stephen Frears slaagt er op een bijzonder mooie manier in om drama en humor met elkaar te combineren. Dat deze film de moeite

F’L!NK kiest voor Britse film Philomena

waard is, daar hoeft u niet aan te twijfelen. In 2013 en 2014 was de film alom tegenwoordig op heel wat filmfestivals. De film won 9 prijzen op het filmfestival van Venetië en een Bafta-award. Hij werd tweede op het filmfestival van Toronto en werd in totaal 7 keer genomineerd voor de Oscars en de Golden Globe Awards.

Donderdag 5 maart sluiten we het F’L!NK-seizoen af met een filmparel van eigen bodem: ‘Deux jours, une nuit’ van de gebroeders Dardenne. Met deze film grepen de Dardennes net naast hun derde Gouden Palm. Geheel onterecht volgens de vakpers, die over deze film steeds in superlatieven schreef.

Op 22 januari presenteren wij u met F’L!NK de Britse film Philomena, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Philomena Lee, die als tienermeisje haar kind moest afstaan voor adoptie. Een drama waarin regisseur Stephen Frears toch geregeld grappig en lichtvoetig uit de hoek komt. U mag zich in DE L!NK dus weer aan cinema van de bovenste plank verwachten!

De Ierse katholieke kerk stelde zich tot ver in de twintigste eeuw bijzonder hard op tegenover tienermoeders. De jonge zwangere meisjes, aanzien als zondaars, werden opgenomen in een klooster en kregen na de bevalling slechts sporadisch hun kind te zien. Meestal draaide het verhaal uit op een adoptie aan een kinderloos Amerikaans gezin. Alle sporen werden uitgewist en de moeders zagen hun kroost nooit meer terug.

Philomena Lee (Judi Dench) onderging hetzelfde lot, maar zij besluit om haar zoon te zoeken. Wanneer ze op heel wat verzet stuit van de Iers-Katholieke gemeenschap, krijgt ze hulp van Martin Sixsmith (Steve

MEER INFODonderdag 22 januari om 20u - DE L!NK - € 3,00Cultuurdienst - 056/894.878 - [email protected]

13

Page 14: Infomagazine januari 2015

1414

Page 15: Infomagazine januari 2015

Techniekacademie, want ‘techniek is sjiek’

bedrijfsbezoek gaan bij Rolbruggen Deman in Sint-Eloois-Winkel.

Na twaalf sessies komt er een einde aan deze eerste editie van onze Ledegemse techniekacademie. Kinderen die in het zesde leerjaar zitten, vinden het spijtig dat ze volgend jaar niet meer kunnen terugkomen en de meeste kinderen van het vijfde leerjaar staan al te popelen om volgend jaar in september

opnieuw deel te nemen. Dat kan uiteraard, want er komen totaal andere werkstukken op onze werkbank te liggen.

Na de laatste sessie werden diploma’s uitgereikt en konden de kinderen een evaluatieformulier invullen. ‘Enkele kinderen geven nu al aan om later timmerman, garagist of architect te willen worden, maar heel wat kinderen zullen ook een heel andere richting kiezen’, aldus Dakkie. ‘Techniekacademie is zeker geen promotiecampagne voor het

technisch onderwijs, maar wil wel kinderen laten kennismaken met de wondere wereld van techniek. Op die manier verbazen ze nu al ouders en vrienden met de handigheid waarmee ze een boormachine of een hamer hanteren én maken ze later een bewuste keuze.’

Een bijzonder woord van dank aan Hogeschool Vives Kortrijk, provincie west-Vlaanderen, Rolbruggen Deman, Beeuwsaert Construct en Vuylsteke Constructie en Onderhoud. Mede door deze partners werd onze techniekacademie een succes.

Op woensdag 10 september 2014 zijn ze met een groep van twintig kinderen uit het 5de en 6de leerjaar gestart. Klaar om de wondere wereld van de techniek te ontdekken. Techniek is al lang geen exclusieve mannenwereld meer, we zij dus blij dat ook vier meisjes de weg naar onze techniekacademie hebben gevonden. Twee fantastische techniekmentoren, Dakkie en Filip, engageerden zich om deze technieksessies te begeleiden. Hoewel ze allebei beroepshalve voor de klas staan, is onze techniekclub zeker niet saai of schools. De nadruk ligt hier vooral op ontdekken en experimenteren.

Tijdens de twaalf sessies kwamen zes domeinen aan bod en telkens werkten de kinderen in twee weken een werkstuk af, dat ze uiteraard ook mochten meenemen naar huis. In de les mechanica knutselden ze een voederhuisje in elkaar. Als beginnende elektriciens maakten ze schakelingen van lampjes en schakelaars. In de sessie kunststof en elektronica kwamen de kinderen tot een nachtklokje met een lampje, waarbij ze zelf de kleur van het lampje kunnen wijzigen. In de sessie chemie werd ons atelier even een heus labo en maakten ze gouden regen in een bokaal met water. Als een echt timmerman maakten ze een mysteriebox in hout om al hun geheimen in te bewaren. Tijdens de laatste twee sessies werd er geëxperimenteerd en geprogrammeerd met de Mindstorm robots van Lego en een laptop. Om ook van techniek te kunnen proeven in de praktijk, kon de techniekacademie zelfs op

15

Techniekacademie is zeker geen

promotiecampagne voor het technisch

onderwijs, maar wil wel kinderen laten

kennismaken met de wondere wereld van

techniek

Na 12 sessies van timmeren, boren, programmeren en zagen kwam er op woensdag 3 december een einde aan de eerste editie van onze techniekacademie. De deelnemende kinderen zijn dolenthousiast, want ‘techniek is sjiek’!

© Filip Gheysen

© Filip Gheysen15

Page 16: Infomagazine januari 2015

16

Multimove stimuleert jonge kinderen In het tweede trimester wordt er gestart met naschoolse sport te Ledegem. Multimove voor kinderen is een project waarbij de ontwikkeling van de basismotoriek bij jonge kinderen wordt gestimuleerd met behulp van twaalf bewegingsvaardigheden. Vangen, werpen, rollen en dribbelen zijn enkele voorbeelden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een brede, motorische ontwikkeling heel belangrijk is bij jonge kinderen. Een goede basis die de sport specifieke vaardigheden alleen maar ten goede komt. Plezier beleven tijdens deze ontdekkingstocht staat uiteraard centraal.

Multimove vindt plaats iedere dinsdag, vanaf 16u15 tot 17u00, in de sporthal van Ledegem. Kinderen, geboren in 2008-2009, worden begeleid vanaf de schoolpoort naar de sporthal. Inschrijven kan online via www.ledegem.be en verder klikken naar de sportpagina. Een tienlessenreeks kost € 30,00.

MEER INFOSportdienst - 056/894.877 - [email protected]

Recyclagepark biedt opnieuw 24 gratis beurten aan Vanaf 1 januari 2015 krijgt elk aansluitingspunt (gezin) opnieuw 24 gratis toegangsbeurten tot het recyclagepark. Let wel, niet gebruikte toegangsbeurten van 2014 kunnen niet overgezet worden naar 2015. Vanaf de 25ste beurt wordt € 2,50 per beurt aan de ingangszuil aangerekend. Bij het verlaten van het recyclagepark moet er onmiddellijk betaald worden aan de betaalzuil.

Eén beurt geeft recht tot één toegang tot het park per gezin, per wagen. Voor voetgangers/fietsers wordt een halve beurt in rekening gebracht. Met de toegang kan u terecht op het recyclagepark voor het afleveren van gratis of betalende afvalfracties, afhankelijk van de afvalsoort en de hoeveelheid die u aanbrengt. Op uw ticket kan u steeds het aantal resterende beurten raadplegen.

Om gebruik te kunnen maken van de I.V.I.O.-recyclageparken moet u ofwel uw e-ID (particulieren) ofwel een eTK (niet particulieren) gebruiken en in het werkingsgebied van I.V.I.O. wonen.

MEER INFORecyclagepark IVIO - 056/50.66.47 - www.ivio.be

1616

Page 17: Infomagazine januari 2015

Diamanten huwelijkAndré Garsbeke en Jeannine Vanoosthuyze (Koning Boudewijnlaan 31)

Gefeliciteerd

Gouden huwelijkAndré Vanassche en Annie Van Thuyne (Moorsledestraat 28)

Bevolkingsgegevens OverlijdensGeorgette VanlerbergheEchtg. Seys GabrielDorpsplein 32/13° 06.03.1929 † 04.11.2014

Irena SchouttetenWed. Vanneste GerardRollegemstraat 17° 11.06.1932 † 07.11.2014

Denise BiesbrouckEchtg. Vanbiervliet GeorgesPlaats 38° 15.02.1931 † 12.11.2014

GeboortenJuliette ° Ieper 23.10.2014d.v. Wouter Holvoet e.v. Vandaele VanessaSint-Pieterstraat 73

HUWELIJKEN07.11.2014Vervelghe Dennis, Izegem, met Mestdagh Lore, Izegemsestraat 75

08.11.2014Vens Gino met Naert Jeannine, Hugo Verriestlaan 58

15.11.2014Laleman Lieven, Ichtegem, met Deltour Sofie, Kloosterstraat 23/11

Boudewijn De RuyckEchtg. Seurynck ArletteKortrijksestraat 35° 05.11.1938 † 12.11.2014

Carlos BerghmanHugo Verriestlaan 30° 10.12.1936 † 15.11.2014

Gerdy SamynEchtg. Cepeda ConsueloBoomlandstraat 23° 05.06.1958 † 23.11.2014

Krijg 100 euro voor jouw buurt- of wijkfeest Op het einde van 2014 word je overspoeld door gezellige feestjes en cadeaus. Hoe leuker het feestje, hoe meer geld eraan gespendeerd wordt. Deze feestjes en cadeaus nemen vaak een grote hap uit ieders budget. Laat dit niet langer een reden zijn om het nieuwe jaar niet in te zetten met jouw buren!

Doe een aanvraag bij de gemeente en ontvang een toelage van € 100,00 voor de organisatie van een buurt- of wijkactiviteit. Sinds 2013 kan je hiervoor jaarlijks een aanvraag doen. Als jullie dus liever in de zomervakantie of tijdens een andere periode een feestje willen bouwen, is dit geen enkel probleem.

Een aanvraag voor deze toelage kan je simpel doen via de gemeentelijke website www.ledegem.be door het online aanvraagformulier in te vullen.

MEER INFODienst Vrije Tijd - 056/[email protected]

17

Page 18: Infomagazine januari 2015

Za 3 januari

Nieuwjaarsreceptie Zico WaeytensOrg. Fanclub Zico WaeytensCafé De Lindeboom - 19u - gratis0475/29.11.67

Zo 4 januari

NieuwjaarsreceptieOrg. Gemeentebestuur LedegemTechnische loods - 11u tot 13u - Gratis056/894.800 - www.ledegem.be

Zo 4 januari

21ste NieuwjaarstochtOrg. De Winkelse StappersStartplaats DE L!NK - 7u tot 15 u€ 1,10 (leden) en € 1,50 (niet-leden)[email protected]

Ma 5 en 19 januari

HandwerkOrg. LDC De Kring i.s.m. de Kunstkring LDC De Kring van 14u tot 17u - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

Wo 7 januari

AquarelworkshopOrg. LDC De KringDe Kring - 13u30 tot 16u30 - € 120,00056/50.25.28 - [email protected]

Wo 7 en 21 januari

Creatieve namiddagLDC De Kring i.s.m. De KunstkringDe Kring - 14u tot 16u30 - € 1,00 056/50.25.28 - [email protected]

Do 8 januari

Maandelijkse wandeltochtOrg. LDC De Kring, De Kring - 14u tot 17u - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

Vr 9 januari

Accordeonnamiddag met Jean-Pierre VerschuerenOrg. LDC De KringLDC De Kring - 14u tot 17u - € 5,00056/50.25.28 - [email protected]

Za 10 en 31 januari

Kalligrafie atelierOrg. LDC De KringDe Kring - 8u30 tot 11u15056/50.25.28 - [email protected]

Za 10 januari

Basketbal BBC WibacSporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30Wibac - Olympia Ruddervoorde A

Za 10 januari

Volleybal RokavoSporthal Rollegem-Kapelle - 20uRokavo - Knack Roeselare B

in Ledegem.be

Nieuw cursusaanbod CVO 3 HofstedenIn januari starten een resum nieuwe cursussen van CVO 3 Hofsteden in De Kring te Ledegem. Je kan een keuze maken uit volgende cursussen:

• FotoB • EHBO van de pc • Pc-initiatie • Google Apps • Internet • iPad 2 • iPad en tablets 1 • Multimedia• Grafisch ontwerp • Photoshop 3• Wat je moet weten over je pc• Windows 8.1 en OneDrive

Alle cursussen starten in de week van 26 januari en vinden plaats in De Kring, Hugo Verriestlaan 16. Meer info over de lesmomenten en het inschrijvingsgeld vind je op onze website www.cvo3hofsteden.org.

Wil je je graag inschrijven voor een cursus? Dat kan via www.cvo3hofsteden.org of één van de secretariaten (Menen: Vander Merschplein 54). We organiseren ook een extra inschrijvingsmoment in de Hugo Verriestlaan, op dinsdag 20 januari 2015 van 13 tot 16 uur.

MEER INFOwww.cvo3hofsteden.orgLDC De Kring - 056/[email protected] - www.dekringledegem.be

18

Page 19: Infomagazine januari 2015

Zo 11 januari

Volleybal KavoSporthal Sint-Eloois-Winkel - 10u30Kavo - Bidavo Bissegem B

Zo 11 januari

KerstboomverbrandingOrg. Unizo Sint-Eloois-WinkelSint-HubrechtspleinOntsteken vuur om 18u0475/63.97.53 - [email protected]

Ma 12 en 26 januari

Handwerk met begeleidingOrg. LDC de Kring i.s.m. De KunstkringDe Kring - 14u tot 17u - € 1,00056/50.25.28 - [email protected]

di 13 en 27 januari

GezondheidsconsultatiesOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30€ 1,00 of een jaarkaart van € 10,00 056/50.25.28 - [email protected]

Wo 14 januari

Vrolijke vrienden: NieuwjaarsevenementOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 16u30€ 8,00 (inclusief dessertbuffet en koffie)056/50.25.28 - [email protected]

Vr 16 en za 17 januari

Kaarting WibacOrg. WIBACOud arsenaal - vr 19u - za 18u - € 1,25www.wibac.be

Za 17 januari

Basketbal BBC WibacSporthal Sint-Eloois-Winkel - 20u30Wibac - ZwevegemDeerlijk B

Za 17 januari

Volleybal MevoSporthal Ledegem - 19uMevo - Bevo Roeselare D

Zo 18 januari

Toast LiterairOrg. Bibliotheek en Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel en LedegemDE L!NK - 10u30 [email protected]

Zo 18 januari

Voetbal Olympic Ledegem Voetbalterreinen Olympic - 15uOlympic Ledegem - FC Sp. Heestert

Ma 19 januari

Tegemoetkoming en sociale voordelenLDC De Kring i.s.m. WoonzorgprojectDe Kring - 14u tot 16u30€ 3,00 euro (koffie en taart inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Za 24 januari

LeerlingenconcertOrg. MuziekacademieDE L!NK - 15 u - Gratis0476/[email protected]

Za 24 januari

Volleybal RokavoSporthal Rollegem-Kapelle - 20uRokavo - Doskom Moorslede B

Zo 25 januari

Voetbal Winkel SportVoetbalterrein Ter Schueren -14u30Winkel Sport – KFC Izegem

Di 27 januari

Kookles taarten zonder ovenOrg. KVLV Rollegem-KapelleDe Kobbe - 19u30056/50.36.36

in Ledegem.be

Za 31 januari

Volleybal MevoSporthal Ledegem - 19uMevo - DVM Moorsele B

Za 31 januari en zo 1 februari

American ConcertOrg. Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia De L!NK - za van 20u tot 22u30zo 17u tot 19u30 - € 8, 00www.harmonieledegem.be

Za 31 januari

MFH CoverbandOrg. VT RokavoDe Kobbe - 20uKaarten: vvk € 5,00 - add € 7,00Kaarten zijn verkrijgbaar bij de spelers en bestuursleden van de club.

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Ze verschijnt bovendien ook automatisch op de gemeentelijke website en ze wordt overgenomen in tal van andere publicatiekanalen zoals kranten, weekbladen, websites, enz.

Invoeren is vrij eenvoudig. Als je het een paar keer gedaan hebt, weet je snel hoe het werkt:1) Surf naar www.uitdatabank.be2) Maak een account aan3) Log in met je e-mailadres en je

paswoord

Download zeker ook de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van december, moet alle info ten laatste op 10 januari ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Infomagazine januari 2015

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerIsabel De ZaeytijdJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA -kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u-12u 13u30-19uDinsdag 9u-12u Woensdag 9u-12u 13u30-16u30Donderdag 9u-12u 13u30-16u30Vrijdag 9u-12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u-12u 14u-18u30Woensdag 10u-12u 14u-18u30Vrijdag 10u-12u 14u-18u30Zaterdag 9u30-12uZondag 9u30-12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle051/31.17.96www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u -16u45Dinsdag: 14u -18u45Woensdag: 14u -17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen

Op woensdag 31 december en donderdag 1 januari zijn volgende diensten gesloten: gemeentebestuur, OCMW, lokale politiepost, bibliotheek en recyclagepark IVIO.