Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

24

Click here to load reader

description

Het gemeentelijk informatiemagazine voor de maanden maart, april en mei 2016.

Transcript of Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Page 1: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Driemaandelijks tijdschrift - Jaargang 15

NUMMER 58

informatiemagazine maart 2016

Wij trakteren met een ‘Rondje Mol’

Een dag in het opvangcentrum Zilvermeerp. 8-9

p. 3

Page 2: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

inhoudI N F O R M A T I E M A G A Z I N E M A A R T 2 0 1 6 | n r 5 8

Informatiemagazine uitgegeven door gemeentebestuur Mol> Verantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol> Info en vragen: communicatiedienst, 014 33 07 11, [email protected]

WWW.GEMEENTEMOL.BE

Fotografie: o.a. Hans Cools, Roger Verdonck, Guido Vermeulen

Ontdek de vijf mooiste plekjes van onze gemeenteWie kent Mol beter dan de Molse gidsen? Al jaren nemen deze gedreven enthousiastelingen je mee op pad om onze gemeente en de nabije regio écht te leren kennen. Ga dit jaar eens mee op pad en laat je verbazen door jouw gemeente! #MooiMol

Sailability: “Iedereen moet kunnen zeilen”Zowel zeilers zonder als zeilers met een fysieke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking zijn welkom bij Sailability. De club beschikt over aangepaste boten zodat iedereen de kans krijgt om deze prachtige natuursport te leren kennen en beoefenen.

4-5 Fietsknooppuntennetwerk krijgt er een pareltje bij

8-9 Een dag in het tijdelijke asielcentrum op het Zilvermeer: “Geen zomerse kampeerpartij”

10 Verhuren aan het OCMW = verhuren zonder zorgen

11 Bond-In koppelt vrijwilligers aan nieuwkomers uit Syrië, Irak en Afghanistan

14-15 Wat brengt de toekomst voor De Galbergen?

16-17 Meetrappen in de strijd tegen kanker

18 Fietsen naar Balen via de Gompelse Netevallei

19-21 WIN EEN WINKEL

22-23 Spelen jouw kinderen nog veel buiten?

24 Terugblik

6 123

Rondje Mol: 1 euro voor 1 busritOm het busvervoer van en naar het Centrum nog aantrekkelijker te maken, lanceren we ‘Rondje Mol’. Hiermee biedt het gemeentebestuur 10 busritten aan voor slechts 10 euro. Je betaalt dus slechts 1 euro per busrit.

Page 3: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Om het busvervoer van en naar het Centrum nog aantrekkelijker te maken, lanceren we ‘Rondje Mol’. Hiermee biedt het gemeentebestuur 10 busritten aan voor slechts 10 euro. Je betaalt dus slechts 1 euro per busrit. Om van het ‘Rondje Mol’ te genieten, koop je een tienbeurten- kaart bij één van de verkooppunten in onze gemeente. Het ‘Rondje Mol’ geldt voor alle busritten die plaatsvinden binnen onze gemeentegrenzen.

Met de lancering van de Centrum Express en de nieuwe buslijnen 1 en 2, wil het gemeentebestuur het busvervoer binnen onze gemeente stimuleren. Daarbij benadrukken we vooral de vlotte bereikbaarheid van het Centrum met de nieuwe en bestaande busverbindingen. De Centrum Express omvat zowel de nieuwe buslijnen 1 en 2 als de bestaande regionale busverbindingen die de gehuchten en het Centrum aandoen.

Onlangs sloot het gemeentebestuur een nieuwe derdebetalerovereen-komst met De Lijn. Dit betekent dat het gemeentebestuur een deel van de kosten op zich neemt. Daardoor krijgt de busreiziger een mooie korting. De nieuwe overeenkomst omvat enkele bijsturingen, waarbij we vooral de focus leggen op het busvervoer binnen onze gemeentegrenzen, in het bijzonder ritten van en naar het Centrum.

Rondje Mol: 1 euro per rit Het eerste luik van de nieuwe overeenkomst richt zich op een tienrittenkaart die kan gebruikt worden binnen onze gemeentegrenzen. Normaal kost dergelijke kaart 14 euro, wat neerkomt op 1,4 euro per rit. Dankzij de tussenkomst van het gemeentebestuur daalt deze kost met 0,4 euro naar slechts 1 euro per rit. We lanceren deze kaart van 10 euro voor 10 ritten onder de naam ‘Rondje Mol’.

Gemeentebestuur trakteert met ‘Rondje Mol’

1 busrit in Mol voor 1 euro

25% korting op abonnementen Zeer frequente busgebruikers vanaf 25 jaar genieten - dankzij de tussenkomst van het gemeentebestuur - van 25% korting op de aankoop van een Omnipas. Dit abonnement kan gebruikt worden op het volledige netwerk van De Lijn. Deze abonnementskorting bestaat al langer en vormt het tweede luik binnen de derdebetalersregeling.

Waar kan je een ‘Rondje Mol’ kopen? • Albert Heijn, Molderdijk 49• Boekhandel Pinokkio, Postelarenweg 4• Carrefour, Statiestraat 83• Carrefour Market, Sint-Jozefslaan 96a• Carrefour Market, Kruisven 40• Dagbladhandel Nieuwslijn, Statieplein 6• De Joma, Rozenberg 58/1• Kruidvat, Graaf de Broquevillestraat 12• NMBS, Statieplein• Perswinkel ’t Pleintje, Ginderbroek 18• Perswinkel Milo Press, Bronstraat 1• Press Shop, Lakenmakersstraat 41• Scalais, Gasthuisstraat 22• Total Station, Turnhoutsebaan 188

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, [email protected]

10 BUSRITTEN IN MOL

€10

R O N D J E

www.gemeentemol.be 3

Page 4: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Fietsknooppuntennetwerk krijgt er een pareltje bij

“Ik vind het geweldig dat zoveel mensen genieten van mijn werk” Fietste jij al eens langs de Kanaalplas? Dan weet je hoe mooi het er is. Spijtig genoeg was dit pareltje niet opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk. Maar daar komt nu verandering in. Dankzij de aanleg van een veilige fietsdoorsteek ter hoogte van de Zilvermeerbrug en enkele aanpassingen in het fietsknooppuntennetwerk, kunnen fietsers vanaf het voorjaar volop genieten van het prachtige uitzicht over dit meer.

Alex Elaut, zelf een fervent fietser, begon in 1978 als fietscoördinator bij de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen. “Het ontstaan van de themaroutes kwam al stilletjes aan op gang”, zo vertelt Alex Elaut. “De eerste themaroute, de Heideroute, werd in 1974 geopend. De ingenieur van de dienst bruggen en wegen van het Vlaams Gewest zorgde er toen voor dat er een aantal exclusieve fietspaadjes geasfalteerd werd waar de mensen zoveel mogelijk autovrij konden fietsen.”

Miel OttenrouteIn 1976 opent de Miel Ottenroute, nu de fietslus rondom Abdij Postel. “Miel Otten was directeur van de Brepolsfabrieken in Turnhout. Hij was één van de pioniers van het fietstoerisme in de Kempen en bovendien een vriend van Postel en zijn abdij. Ook hier werden drie exclusieve fietslussen geasfalteerd in de buurt van de abdij van Postel. Dat was uniek in onze provincie!”

Themaroutes uitbouwen“Toen ik in 1978 in dienst kwam, was het de bedoeling om de themaroutes in de provincie verder uit te bouwen. De typische zeskantige bordjes zullen de meeste mensen nog wel

kennen. Tegen 1998 hadden we zo’n 50-tal bewegwijzerde toeristische themaroutes die allemaal met elkaar verbonden waren. Nadeel was dat ze maar in één richting bewegwijzerd waren.”

FietsknooppuntennetwerkRond 2000 startte Limburg met het fietsknooppuntennetwerk, ontworpen door een mijningenieur. “Het unieke van het systeem was dat je op een eenvoudige manier je eigen traject kon maken. Het succes was zo

groot dat iedereen in Limburg ging fietsen. Al gauw zagen we in dat we ook in onze provincie zoiets moesten hebben. Ons netwerk van themaroutes hadden we al.”

Proefproject in regio Postel“In 2002 kregen we van Toerisme Vlaanderen de mogelijkheid om een proefproject uit te werken. Ondertussen was ook Nederland begonnen met een fietsknooppuntennetwerk. Het was dan ook onze bedoeling om ons nieuwe fietsknooppuntennetwerk naadloos te laten aansluiten op het bestaande netwerk in Limburg en Nederland. In de regio Hoogstraten, Merksplas – Ravels en natuurlijk de regio abdij Postel zaten we al met een heel goede fietsinfrastructuur. We goten alles in een gratis krantje en daarna een fietskaart. De verkoop van de fietskaart was enorm! Dat hadden we nog nooit meegemaakt.”

Wit/groene bordjes“Limburg hield aan zijn blauwe borden, die eigenlijk verkeersborden waren. Van Toerisme Vlaanderen kwam de opdracht om nieuwe signalisatie te ontwerpen. De eigenlijke vormgeving die we nu kennen met de wit/groene bordjes, ontstond op ons bureel. Het basisidee bleef: fietsen van nummer tot nummer.”

Uitbreiden en verbeteren“Het fietsknooppuntennetwerk is ontstaan in een gouden tijd. De gemeentebesturen waren vragende partij: ‘Wanneer kom je bij ons?’. Van 2002 tot 2012 bleven we het fietsknooppuntennetwerk uitbreiden over heel onze provincie en probeerden we steeds de kwaliteit te verbeteren. Veiligheid, comfort, het ‘natje en het droogje’ in fietsvriendelijk horeca, beleving en aangenaam fietsen zijn

informatiemagazine maart 20164

Page 5: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

“Ik vind het geweldig dat zoveel mensen genieten van mijn werk”

In de nieuwe situatie wordt het prachtige fietspad langs de Kanaalplas volwaardig opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk.

Zie je een probleem? Meld het aan de Routedokter!Ontdek je tijdens je fietstocht toch ergens een probleem of wil je vooraf kijken waar er wijzigingen gebeurden? Op www.routedokter.be vind je alle nodige info. Je kan ons ook volgen op Facebook zodat je steeds op de hoogte blijft. Samen met onze onderhoudsploegen die permanent op het terrein zijn, stellen we alles in het werk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, [email protected] of www.visitmol.be

Veilige doorsteek Sluis - jaagpadKortelings kunnen fietsers komende van Sluis, net voor de brug naar het Zilvermeer, rechts een fietspad inslaan om zo het jaagpad te bereiken. Voor fietsers komende van Dessel via Wolfsbos biedt dit fietspad een veilige doorsteek om zo richting Zilvermeer te rijden. Dankzij deze kleine ingreep door het gemeentebestuur wordt de verbinding met het fietspad langs de Kanaalplas, volwaardig opgenomen binnen het fietsknooppuntennetwerk. Zo kan iedereen, ook toeristen die onze gemeente verkennen, volop en veilig genieten van het wondermooie uitzicht over dit meer.

nog steeds belangrijke criteria. Momenteel telt ons fietsknooppuntennetwerk 2 750 km.”

Missing links“Twintig jaar geleden maakte ik een dossier op met zwarte punten, de ‘missing links’. Het kruispunt Kiezelweg – Postelsesteenweg was daar één van. Na lang aandringen bij het Vlaams Gewest kwamen hier uiteindelijk verkeerslichten. We zien wel dat het allemaal veel drukker wordt, maar ook dat er meer en meer inspanningen geleverd worden om het veiliger en aangenamer te maken.”

Nieuwe projecten“Fietsknooppunten zijn een levende materie. Door knooppunten aan te passen, te verplaatsen, krijg je nieuwe mogelijkheden. Dankzij de aanleg van een fietspaadje tussen Sluis en het jaagpad, wordt de Zilvermeerlaan en de Zilvermeerhaven Port Aventura nu volwaardig opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk. Deze aanpassing, waarbij we eigenlijk maar drie knooppunten verplaatsen, zal mee opgenomen worden op de nieuwe fietskaart Kempen die in 2017 verschijnt. We zorgen daarbij dat de signalisatie op het terrein duidelijk wordt aangepast, zodat fietsers vlot hun weg vinden, ook met een oudere kaart.”

Gouden driehoek“Als mensen me vragen waar ze rustig kunnen fietsen en tegelijk wat cultuur meepikken, dan raad ik regelmatig de ‘gouden driehoek’ aan. De regio Hoogstraten – Turnhout – Mol heeft zowel bij goed als bij slecht weer zoveel te bieden. Ook op vlak van verblijfsaccommodatie. Grote troeven van Mol zijn natuurlijk de waterplassen en de openheid.”

Situatieschets fiets-knooppuntennetwerk oud & nieuw

Vanaf het voorjaar loopt het fietsknooppuntennetwerk ook langs de Kanaalplas.

www.gemeentemol.be 5

Page 6: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Ga je mee op pad?

Ontdek de vijf mooiste plekjes van onze Molse gidsenWie kent Mol beter dan de Molse gidsen? Al jaren nemen deze gedreven enthousiastelingen je mee op pad om onze gemeente en de nabije regio écht te leren kennen. Ons prachtige erfgoed, de vele boeiende verhalen en sagen, de rijke geschiedenis, de prachtige natuur,… hebben voor deze absolute kenners nog weinig geheimen. Ga dit jaar eens mee op pad en laat je verbazen door jouw gemeente! #MooiMol

Staf Heurckmans – De Bleken

“Eén van de mooiste plekjes van Mol”“Aangezien ik geboren ben op ’t Stokt, ken ik De Bleken vrij goed. ’t Is er nog relatief stil en mooi om te wandelen. Er komen meer dan 100 verschillende soorten vogels voor en je vindt er verschillende biotopen op een klein oppervlak. Mensen van buitenaf die hier komen, zeggen: ‘Houd dat maar met twee handen vast, want dat vind je nergens meer.’ Natuurlijk ondergaat dit gebied ook de tand des tijds. Van de grote vlek die 170 jaar geleden heide was, beheren we met De Gagel nu een klein heidegebied. Naar mijn gevoel is het één van de mooiste plekjes in Mol.”

Wandeling: Parkpad, loopt gedeeltelijk door De Bleken

Ingrid Dries – ‘t Kristallijn

“Hier kom ik tot rust”“Ondanks de menselijke ingrepen, verscheen hier toch iets moois. Je ziet hier die ruimte en die rust, en dat komt bij mij ook zo binnen als ruimte en rust. Het is hier prachtig om te wandelen. Maar er staan ook banken, dus ik hoef hier niet actief te zijn. Je hebt hier geen lichtvervuiling, geen geluidvervuiling. Na een drukke periode als gids en reisleidster, kan ik hier mijn batterijen weer opladen. Ik heb dit nodig om dat evenwicht te bewaren. Dit zijn plaatsen die we moeten bewaren en koesteren.”

Wandeling: Molse Meren (Kristalpad), vertrekplaats ecocentrum De Goren

Mia Daems – abdij Postel

“Ik word hier naartoe gezogen”“De liefde voor dit oord is er al van kleins af aan. Ik woonde destijds in Sluis waar mijn ouders een schoenenwinkel hadden. Maar van zodra de deur er dicht ging, trokken we naar Postel. Sindsdien willen mijn fiets en auto steeds deze richting uit, ik rijd er bijna blindelings naartoe. Postel trekt mij enorm aan, ik ben hier héél graag. Het is hier altijd groen en er hangt hier een sfeer die je nergens anders vindt. Eénmaal ik de ingangspoort van de abdij binnenwandel, laat ik alles achter me.”

Wandeling: Klavertje Vijf, omvat vijf wandelingen, vertrek Huyze Colibrant (abdij Postel)

Nieuw! Verkenningstrip in de tip van de Molse laarsIn 2015 werd de tip van de Molse laars opgenomen in het Europees plattelandsproject ‘Rural Alliances’. Deze tip heeft heel wat te bieden: verschillende landschapstypes, geschiedenis, volksverhalen, … We verkennen dit gebied tijdens een fietstocht van 17 kilometer.

Zondag 8 mei, vertrek 14 uur, kerk Millegem. De deelname is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven voor 6 mei bij de Molse Gidsenkring.

Nieuw! Fietsen langs graf, Graaf en gravenTijdens een fietstocht van ongeveer 30 kilometer staan we stil bij enkele merkwaardige grafzerken. Gaan we even langs bij de adellijke familie de Broqueville in Postel. En rijden we door onze prachtige merenregio waar nog steeds naar hoogwaardig zand wordt gegraven. Voldoende plekjes in onze gemeente om het over graf, Graaf en graven te hebben.

Zondag 11 september, vertrek 14 uur, dienst toerisme, gratis deelname

informatiemagazine maart 20166

Page 7: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Ontdek de vijf mooiste plekjes van onze Molse gidsen

Marcel Hannes - Markt

“Mijn geliefkoosd plaatsje om over Mol te vertellen”“Wanneer een groep toeristen naar Mol komt, start ik als gids meestal op de Markt. Hier bevindt zich hét historisch centrum van Mol. Al die beschermde gebouwen errond zeggen zoveel en hebben enorm veel betekenis. Van 1364 tot 1959 vond hier de markt plaats. Rond 1900 was de Molse botermarkt zelfs dé grootste markt van België. Dat ik hier mag over vertellen, geeft me een goed gevoel. Ik hoop dan ook dat Mol de waarde van de Markt mag blijven waarderen.”

Wandeling: Spijkers met koppen (kinderversie: Shaggy en Sherry en de schat van de baron), vertrek dienst toerisme

Ilse Delport – langs de Nete

“Oase van rust midden in het Centrum”“Vroeger was de Nete een belangrijke industriële ader. Vandaag is het een rustpunt in het centrum van een bruisende gemeente. Zelf ben ik afkomstig van het drukke Leuven. Sinds ik in Mol woon, vind ik hier op amper enkele meters van mijn deur een oase van rust. Wat een luxe! Het water dat door die meanderende Nete stroomt, het groen, het uitzicht op de majestueuze kerk,… hebben voor mij een grote aantrekkingskracht. Hier is altijd wel iemand op weg naar. Mensen die flaneren en genieten. Ouderen die elkaar ontmoeten. Jonge koppeltjes die diep in elkaars ogen kijken. Het is hier zo’n mooi en romantisch paadje! Het lijkt wel een prent uit een boekje.”

Wandeling: Netepad, vertrek sporthal Den Uyt

Gidsencursus 2016 - 2017De Molse Gidsenkring zoekt extra gidsen om hun rangen te versterken. Heb jij ook een passie voor Mol die je met anderen wil delen? Schrijf je dan in voor de gidsencursus die in onze gemeente plaatsvindt tijdens het schooljaar 2016 – 2017. In samenwerking met de Molse Gidsenkring organiseert het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) de opleiding Toeristische gids met specialisatie ‘Mol en omgeving’. De Molse gidsen heten je alvast welkom in hun team!

Meer info: [email protected]

Meer info: > dienst toerisme, 014 33 07 85, [email protected] > Molse Gidsenkring, 0486 79 05 50, [email protected]

Wat staat er in 2016 nog op het programma?

• Zondag 13 maart: Moet de atoomwijk wijken?• Zondag 10 april: De boekenwereld van de abdij van Postel• Zondag 5 juni: Open kerkendag Sint-Pieter en Pauwelkerk• Juli en augustus: Elke zaterdag geleid bezoek

norbertijnenabdij Postel• 9 en 23 juli en 13 en 27 augustus: Geleide bezoeken Torenmuseum• Zondag 9 oktober: Bunkerwandeling• Zondag 13 november: Heraldiek in de Postelse abdij

Meer info: De folder ‘Op pad met de Molse Gidsenkring’ is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme. Of neem een kijkje in de vrijetijdskrant Uit in Mol of op www.gemeentemol.be.

www.gemeentemol.be 7

Page 8: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Een dag in het tijdelijke asielcentrum op het Zilvermeer

“Geen gezellige zomerse kampeerpartij”Het is begin februari. De eerste 46 asielzoekers zijn bijna een week in het Zilvermeer. Hoe gaat het eraan toe? Welke mensen verblijven er? Wie werkt met hen? Olga Struyf, maatschappelijk werker van Fedasil, leidt ons rond.

“Een gezellige zomerse kampeerpartij is het hier niet”, vertelt Olga Struyf, maatschappelijk werker van Fedasil. “De caravans zijn niet uitgerust voor de winterperiode. Maar dit zijn de omstandigheden en daarmee moeten we verder.”

Ook Khalili Sahil en zijn tweejarig dochtertje Zahra uit Afghanistan komen wassen. “We vangen momenteel drie gezinnen op met elk een klein kindje. De kinderen zorgen voor een vrolijke noot”, aldus Olga.

“We starten de dag meestal met een korte briefing in het hoofdkwartier – eveneens een caravan: zijn er incidenten geweest? Wat staat er op het programma? Heeft er iemand problemen? Daarna gaan we aan de slag.”

Olga legt uit wanneer en waar de bus naar het Centrum vertrekt. Ze gaat langs in de wasplaats, ontmoet de bewoner van dienst en vult de vrijwilligerslijsten aan. “De bewoners stellen zich kandidaat om werkjes te doen. Ze verdienen er een beetje zakgeld mee, maar zijn vooral blij met de zinvolle tijdsbesteding.”

“Er is veel was vandaag, maar zo heb ik mijn bezigheid”, vertelt Alraihani Haider Khaleel Abrahem. “Ik ben zes maanden in België, het is een fijn land. Ik kom uit Irak maar hoop hier een leven uit te bouwen.”

“Het eten wordt rond 11.15 uur geleverd, niet ideaal omdat de bewoners vaak voor een interview op dienst vreemdelingenzaken naar Brussel moeten. Als ze terug komen is het eten koud en het kan niet opnieuw opgewarmd worden. We vragen de cateraar om vanaf volgende week ’s avonds te leveren.”

“Volgende week arriveren er nieuwe asielzoekers. Ik controleer de voorraad en doe bijbestellingen waar nodig”, vertelt Olga.

8 informatiemagazine maart 2016

Page 9: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

“Onze bewoners gaan massaal naar de Nederlandse les. Fantastisch om te zien hoe ze ernaar uit kijken. Petje af voor Mol met een ploeg van bijna 80 vrijwilligers die hier hun steentje willen bijdragen. Ik ben blij met zoveel warmte. Zo gaat het heus niet overal!”, besluit Olga.

Meer info: opvangcentrum Zilvermeer, 0494 92 78 13, [email protected]

“Dan..uwel. Sm..ake..lijk!”, stamelt de Algerijn Merakhi Loudjani in onzeker Nederlands. “Ik probeer alvast te oefenen. Enkel zo kan ik integreren.”

Shivan Rahwan, zijn vrouw Ravin en zoontje Rahwan zijn blij met het warme eten. “Smaakt heerlijk met deze koude”, grinnikt Shivan. “We zouden graag een extra vuurtje ontvangen, Rahwan heeft het koud in de caravan. Kan dat?”

Dokter Staes arriveert met twee collega’s. Olga overloopt met hem de afspraken en spreekt een vrouw aan die graag een vrouwelijke arts wilde zien. Ook het dokterskabinet wordt georganiseerd in een stacaravan.

Jeroen Scheir, de coördinator van het opvangcentrum overhandigt nog een binnengekomen onderzoeks-resultaat van één van de bewoners aan de artsen.

Olga slaat een babbeltje met de bewoners. “Momenteel zijn het voornamelijk mannen. Ze zijn respectvol en houden van een grapje. De taalbarrière is niet makkelijk, maar met gebaren kom je héél ver. Ik begrijp hun verhalen, ik ben zelf half Peruviaanse en woon sinds mijn 22ste in België. Ik weet hoe het voelt om opnieuw te beginnen in een vreemde cultuur. En dat schept een band.”, vertelt Olga.

“Onze bewoners krijgen 7,60 euro zakgeld per week. Een kleinigheid waar ze dankbaar voor zijn”, vertelt Olga.

Olga controleert en bevestigt dat het koud is. Ze beslist dat elk gezin met een kindje een extra vuurtje krijgt.

www.gemeentemol.be 9

Page 10: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Ook verhuren aan het OCMW? Dat kan!Welke panden komen in aanmerking?✓ Huizen✓ Appartementen✓ Studio’s

Voorwaarden?✓ Het pand is bewoonbaar✓ Je verhuurt het aan een normale huurprijs

Interesse?Contacteer de sociale dienst van het OCMW, 014 33 15 11, [email protected]. De sociale dienst maakt een afspraak om je pand te bekijken. Nadien maken we de nodige afspraken.

“Verhuren zonder zorgen”Waarom verhuren aan het OCMW?

Meer info: OCMW, sociale dienst, 014 33 15 11, [email protected]

Eugeen Van Clé en Maria Smaers woonden jarenlang in onze gemeente. Tien jaar geleden verhuisden ze naar Averbode. Ze besloten hun oude huis niet te verkopen, maar te verhuren aan het OCMW. Een positieve ervaring. Ze waarderen vooral de controle door de maatschappelijk assistenten én de stipte betalingen.

komen, kunnen we altijd rekenen op een zekere vorm van controle. De maatschappelijk werkers doen regelmatig huisbezoeken en kijken dan naar de toestand van het huis. Ze verwachten dat de bewoners het poetsen en onderhouden. Perfect is het niet, maar dat is het ook niet als je het op de privémarkt verhuurt. In de privémarkt weet je evenmin met wie je te maken krijgt. Controle doen is dan veel moeilijker.”

Kleine klusjes door technische dienst“Een lekkende kraan, een verstopte WC, een keukenkastje dat los hangt, … zijn allemaal kleine dingen waar je als verhuurder op de privémarkt voor opgetrommeld wordt. Ons vallen ze niet lastig, omdat de technische dienst van het OCMW kleine klusjes en herstellingen voor zijn rekening neemt. We zijn beiden tachtigers, voor ons is dit dus een welgekomen service!”

Terug in oorspronkelijke staat“Een bijkomend voordeel is dat het OCMW het huis weer in oorspronkelijke staat aflevert als de huurovereenkomst stopt. Ze zorgen zelf voor de nodige herstellingen en kuisen alles op.”

“We hebben in ons huis altijd gasten ontvangen, ook toen we er zelf nog woonden. We hadden lange tijd een leraar van de Europese school te gast en hebben ook voor twee studenten gezorgd. Het is dus altijd een gastvrije plek geweest. Als ik er nu op die manier naar terugkijk, was verhuren aan het OCMW voor ons niet zo’n grote stap”, vertelt Maria Smaers.

Kleine aanpassingen brandveiligheid“We verhuren ons huis al vanaf het begin aan het OCMW. We moesten enkele aanpassingen doen zoals een brandtrap installeren, de zolder isoleren en bewoonbaar maken en de vloerbekleding op de bovenverdieping vervangen. Het is belangrijk dat het aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Het OCMW adviseerde ons hierin”, vervolgt Eugeen Van Clé.

Elke maand zeker van je geld“We maakten een huurovereenkomst op en bepaalden de huurprijs. De huurprijs die het OCMW betaalt, is hetzelfde als de huurprijs op de privémarkt. Bovendien loop je op de privémarkt het risico dat de huurder niet

betaalt. Een huurder uitzetten en smeken om je geld hoort er nu niet bij. We ontvangen het huurgeld elke maand stipt op onze rekening. Dat bespaart ons heel wat kopzorgen.”

Controle door maatschappelijk werker“Wie er effectief in ons huis woont, weten we niet. Omdat de bewoners via het OCMW

“Dankzij het OCMW worden we niet lastiggevallen voor kleine herstellingen.”

informatiemagazine maart 201610

Page 11: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Nieuwe parkeermaatregelen gaan in vanaf augustus

“De lach van mijn kinderen is het mooiste cadeau!”

Bond-In koppelt vrijwilligers aan nieuwkomers uit Syrië, Irak en Afghanistan

Meer info: Rode Kruis Mol, 0479 85 48 32, [email protected]

Ook Bond-In vrijwilliger worden?Neem contact op met het Rode Kruis Mol: [email protected] of bel 0479 85 48 32.

De beelden van de mensenmassa’s op de vlucht voor oorlog grepen heel wat inwoners naar de keel. De beelden zetten Tanja Perko, medewerker van het SCK-CEN en haar collega’s aan het denken. Met de steun van het Rode Kruis Mol startten ze met het project Bond-In.

“Ik ben zelf acht jaar geleden met mijn familie van Slovenië naar België verhuisd voor het werk. Vanuit die achtergrond weet ik dat integreren niet makkelijk is. Cultuurverschillen duiken op bij de kleinste dingen. Samen met een aantal collega’s en kennissen besloten we om een initiatief op te starten voor de vluchtelingen in onze gemeente”, vertelt Tanja.

Structureel project“Uit een brainstorm kwam het idee om Bond-In op te starten. We schreven ons idee uit en gingen op zoek naar een partner om dit initiatief effectief uit te rollen. Dankzij de steun van het Rode Kruis hebben we een duidelijke structuur om van start te gaan.”

Peter-meterschap en link verenigingsleven“Bedoeling is dat we anderstalige nieuwkomers en inwoners uit de gemeente aan elkaar koppelen. Op die manier hopen we de integratie van de nieuwkomers te bevorderen

en een band met de Mollenaars en het socio-culturele leven hier op te bouwen. We begeleiden de nieuwkomers naar activiteiten die aansluiten bij hun interesses.”

Raakvlakken zoeken“We hebben een gesprek met de vrijwilligers die zich aanmelden en met de nieuwkomers. We zoeken zoveel mogelijk raakvlakken en vormen duo’s op basis van hun interesses. Een Mols gezin waarvan de kinderen naar de tekenles gaan, kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een gezin uit Irak waarvan de kinderen graag creatief bezig zijn. De gemeenschappelijke interesses maken de slaagkans groter.”

Op maat“De vrijwilliger en de nieuwkomer spreken

samen af wanneer ze elkaar ontmoeten, hoe vaak ze elkaar zien en hoeveel tijd ze samen doorbrengen. Zo is het voor iedereen vrijwilligerswerk op maat. Bovendien gaan we ook op maat van de nieuwkomer op zoek naar extra activiteiten.”

Syrische familie “Ik had al contact met een Syrische familie voor de opstart van Bond-In. De eerste contacten verliepen stroef. Waren we van de overheid? Wat wilden we van hen? Pas toen ik aan de deur stond met mijn man en kinderen was het ijs gebroken.”

Lach en traan“Mijn kinderen gluurden van achter mijn benen naar de Syrische kinderen en omgekeerd. Ze gingen samen spelen en vonden mekaar onmiddellijk ondanks het taalverschil. Hun moeder barstte in tranen uit toen ze haar dochter hoorde lachen. Ze bedankte me uitgebreid omdat ze die lach al zo lang niet hoorde. Op zo’n moment weet ik dat ons project het verschil kan maken!”

Enkel door goede contacten met onze eigen inwoners krijgt een nieuwkomer de kans om écht te integreren.

www.gemeentemol.be 11

Page 12: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

“Iedereen moet kunnen zeilen”Zowel zeilers zonder als zeilers met een fysieke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking zijn welkom bij Sailability. De club beschikt over aangepaste boten zodat iedereen de kans krijgt om deze prachtige natuursport te leren kennen en beoefenen. Tussen april en oktober vaart de club elke zondag van 11 tot 17 uur op de Kanaalplas in Zilvermeerhaven Port Aventura. Kom een kijkje nemen en probeer het gewoon!

Sailability: een heel bijzondere zeilclub

Charles Grisar, PR- en communicatie-verantwoordelijke bij Sailability, geeft ons een woordje uitleg bij hun doelstelling en werking. “Onze doelstelling zit vervat in ons motto: ‘Iedereen moet kunnen zeilen’. Mensen met een beperking zijn onze eerste doelgroep. Ook mensen die beperkt zijn in hun financiële middelen zijn welkom, we zoeken altijd naar een oplossing zodat ook zij de mogelijkheid krijgen om deze sport te beoefenen.” steekt Charles van wal. “Iedereen, maar vooral mensen met een beperking ervaren een gevoel van vrijheid die ze nergens anders krijgen. Ze kunnen hun beperking even ‘vergeten’ en dat is mooi om te zien.”

ThuishavenCharles: “Sailability werd opgericht in december 2012. We opteerden voor Port Aventura in Mol als thuishaven. Niet alleen voor de prachtige omgeving. De volledige accommodatie is ook voorzien voor mensen met een beperking. De toegang en douches zijn bijvoorbeeld helemaal aangepast, wat vrij uitzonderlijk is in de zeilwereld. We krijgen ook heel goede ondersteuning en medewerking van de uitbater.”

Investering“Het vraagt een hele investering om te kunnen zeilen want een ‘Hansa’ zeilbootje kost al gauw 10 000 euro. Om dit te financieren zamelen we geld in, bijvoorbeeld vanuit verschillende serviceclubs. We krijgen ook sponsoring, giften en subsidies. Daardoor kunnen we het lidgeld

Charles Grisar, pr- en communicatie-verantwoordelijke Sailability

Sailability, een zeilclub voor iedereen

12 informatiemagazine maart 2016

Page 13: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Meer info: > http://vlaanderen.sailability.be, [email protected]> Ankerclub Port Aventura, 014 47 22 58, [email protected]

Ja, ook jij kan zeilen, echt waar! Wij gaan er van uit dat je ongeacht je beperking toch kan (leren) zeilen. Nog nooit gezeild? Geen probleem! In de twee- of vierpersoonsboot zeil je samen met een ervaren zeiler die je uitlegt hoe de bootjes werken en hoe je moet zeilen. Hulp nodig om in en uit te stappen? We hebben mensen en voorzieningen waarmee we echt iedereen aan boord krijgen. Beperkte hand- of armfunctie? Je kan ook zelfstandig zeilen met servo-besturing. Weinig zitbalans? Onze bootjes zijn makkelijk van extra’s te voorzien: met een speciaal zitje, kussens en schuimrubber kunnen we de boot voor jou ‘passend’ maken.

Kom zeker eens langs en probeer het gewoon, iedereen is welkom!

“Iedereen moet kunnen zeilen”OPEN ZEILDAG op 17 april bij Port Aventura

laag houden. We willen als club geen winst maken, maar we waken er wel over dat we financieel gezond zijn en blijven. Zo maken we elk jaar een budget op om een zicht te hebben op de inkomsten, investeringen en uitgaven.”

Aangepaste bootjes“In 2015 kochten we twee bootjes aan en ook dit jaar hebben we al twee nieuwe exemplaren aangekocht. Onze zeilbootjes zijn helemaal aangepast aan zeilers met een beperking. Zo zitten zij naast elkaar in de boot in plaats van op de romp. Het zeilen zelf gebeurt met een joystick dus niet met een roer of wiel. De zeilen kunnen heel gemakkelijk in een klem vastgezet en weer uitgehaald worden. De bootjes zijn onzinkbaar en kunnen ook niet kapseizen. Onze zeilbegeleiders en vrijwilligers staan altijd paraat om te helpen.”

PraktischIedereen mag drie keer komen proberen. Als je nadien de smaak te pakken hebt, dan kan je lid worden van onze club.

Lidgeld? 80 euro per jaar (20 euro korting per bijkomend gezinslid dat lid wordt)Waar? Zilvermeerhaven Port Aventura, Zilvermeerlaan 9Wanneer? van april tot oktober,elke zondag van 11 tot 17 uur

www.gemeentemol.be 13

Page 14: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Wat brengt de toekomst voor De Galbergen? Gewestplan wijzigen voor verdere uitbouw van deze prachtlocatie De voorbije jaren verrichtte het gemeentebestuur - samen met de verschillende partners - heel wat studiewerk om te antwoorden op volgende vraag: ‘Kunnen we een nieuw kampgebouw, de speelpleinwerking, een nieuwe centrale kinderopvang, de nieuw-bouw van Saigo én een zorgboerderij in één verhaal gieten om zo op de Galbergen tot een geslaagde mix te komen?’

Ondertussen zijn de zorgboerderij en de nieuwbouw van Saigo een feit. Een volgende belangrijke stap binnen dit dossier is een openbaar onderzoek naar het Ruimtelijk uitvoeringsplan Don Boscostraat. Dit plan werd opgemaakt om de site van Galbergen verder uit te bouwen met een centrale buitenschoolse kinderopvang, een kampplaats en eventueel een uitbreiding van de bestaande scholen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het bewaren van deze groene long in het hartje van onze gemeente. Dit alles moet leiden tot een win-winsituatie waarbij meerdere partners dezelfde lokalen gebruiken.

Kampgebouw, broednest voor nieuwe monitoren

“Meer voeling met onze speelpleinwerking”Bjorn Van Olmen en Axel Van De Weyer, verantwoordelijken bij speelplein Galbergen, kijken reikhalzend uit naar de komst van een nieuw kampgebouw. “Vroeger organiseerde de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) jaarlijks meerdaagse cursussen in ons kampgebouw. Er hing altijd een leuke sfeer en de deelnemers stroomden al gauw door naar onze speelpleinwerking. Nu de cursus op een andere plek plaatsvindt, hebben de deelnemers geen voeling meer met ons speelplein. Ze kennen ons niet. Nochtans is domein Galbergen een prachtlocatie: de ligging op wandel- en fietsafstand van het station, de voordelen van de natuur, … We zouden blij zijn mochten de cursussen terug op ons speelplein plaatsvinden.”

Maar een nieuwe kampplaats biedt nog meer voordelen. “We hebben ook dringend nood aan een goede opslagplaats en een grotere zaal om onze activiteiten zoals de spaghettidag, het sinterklaasfeest, de marvakwis, … te organiseren. We missen ook de leuke samenwerking tussen de kampgroepen en onze speelpleinwerking: samen een spel spelen, ervaringen uitwisselen, … Het ging er telkens heel sociaal aan toe.”

informatiemagazine maart 201614

Page 15: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Nieuwe centrale kinderopvang

Huidige locatie opMolderdijk heeft zijn beste tijd gehadDe huidige kinderclub ’t Krekeltje op de Molderdijk, het voormalige vredegerecht, heeft zijn beste tijd gehad. Het gebouw is verouderd en het biedt niet de mogelijkheden die er vandaag de dag in een buitenschoolse kinderopvang aanwezig moeten zijn: een aparte personeelsruimte, een grote eetruimte, rustige ruimtes waar kinderen zich even kunnen terugtrekken, … Al enkele jaren worden daarom tijdens de zomervakantie extra ruimtes in het nabijgelegen Verkeerseducatief Centrum omgetoverd tot een speelparadijs voor de allerkleinsten. Enkel zo kunnen we op een kwaliteitsvolle manier inspelen op de stijgende vraag naar kinderopvang.

Samenwerking school en kinderopvangIn de visie om onderwijs en kinderopvang zo nauw mogelijk te laten samenwerken, werd beslist om de centrale kinderopvang te integreren in het project nieuwbouw school Galbergen. Daarbij willen we een kinderclub realiseren waar tot 150 à 200 kinderen op

RUP Don Boscostraat: alles planologisch mogelijk maken

Het oude kampgebouw, opgetrokken in 1957, de huidige zorgboerderij en het gebouw voor de speelpleinwerking op domein Galbergen, liggen volgens het gewestplan in parkgebied. Hierdoor kunnen deze gebouwen enkel verbouwd worden op de oppervlakte die vergund is. Ook de zone achter deze gebouwen is parkgebied waar niet mag gebouwd worden. Om de bestemmingen van het gewestplan te wijzigen, is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk.

Meer info: dienst ruimtelijke planning, 014 33 08 34, [email protected]

een vakantiedag kunnen opgevangen worden. Site Galbergen is met zijn bosrijke omgeving ideaal om te spelen. Bovendien is het centraal gelegen in onze gemeente en makkelijk bereikbaar voor alle Molse ouders. De nieuwe schoolgebouwen van Saigo werden vorig jaar in gebruik genomen. Hoe de centrale kinderopvang in dit verhaal past, zal binnenkort duidelijk worden.

Meer weten? Kom op dinsdag 8 maart naar de infoavondOp dinsdag 8 maart vindt om 20 uur in de refter van Saigo, Don Boscostraat 37-39, een infovergadering plaats over het RUP Don Boscostraat. Iedereen is welkom.

Wat verandert er?De gewestplanbestemming van de percelen met daarop het oude kampgebouw, de zorgboerderij en het gebouw voor de speelplein- werking, verandert van parkgebied naar gebied voor gemeenschaps-voorzieningen. Hierdoor kunnen deze gebouwen uitbreiden of afgebroken en herbouwd worden. Ook de gewestplanbestemming van een aantal onbebouwde percelen achter de huidige gebouwen verandert van parkgebied naar gebied voor gemeenschapsvoorzienin-gen. Dit maakt de bouw van een nieuwe centrale kinderopvang en een eventuele uitbreiding van de school mogelijk.

Het bos aan de andere kant van de Don Boscostraat, op het gewestplan ingekleurd als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen, wordt omgevormd naar parkgebied. Beide zones zijn qua oppervlakte vergelijkbaar waardoor we kunnen spreken van een ‘bestemmingsruil’.

Openbaar onderzoek RUP Don BoscostraatHet openbaar onderzoek omtrent het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Don Boscostraat’ loopt van 29 februari 2016 tot 28 april 2016. Het dossier ligt gedurende de periode van het openbaar onderzoek tijdens de openingsuren ter inzage op de dienst ruimtelijke ordening van het administratief centrum ‘t Getouw, Molenhoekstraat 2 in Mol. Bezwaren en opmerkingen moeten gericht worden aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), Molenhoekstraat 2 in 2400 Mol. Je kan hiervoor een schrijven sturen of de bezwaren en opmerkingen tegen ontvangstbewijs afgeven aan de balie ruimtelijke ordening tijdens de openingsuren.

www.gemeentemol.be 15

Page 16: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Nieuwe parkeermaatregelen gaan in vanaf augustus

Meetrappen in de strijd tegen kanker

9 Molse ploegen rijden elk 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Vier dagen trappen tegen kanker over duizend kilometer prachtige Vlaamse wegen. Dat is het principe van de 1 000 km voor Kom op tegen Kanker die doorgaat van 5 tot 8 mei. Het gemeentebestuur stelde vier ploegen samen, maar ook individuele Mollenaars, verenigingen en bedrijven engageren zich. In totaal staat maar liefst een 60-tal Mollenaars verspreid over verschillende teams aan de start tijdens het fietsweekend.

Staf Vangenechten en Martine Peeters maken deel uit van de Molse ploegen. Ze streden zelf tegen kanker en steken met deze fietstocht anderen een hart onder de riem.

Hoop in de strijd tegen kankerZowel Martine als Staf werden geconfronteerd met kanker. Net zoals bij hun lotgenoten sloeg het nieuws in als een bom. Ze gingen hun eigen strijd aan en staan nu anders in het leven. Genieten staat op de eerste plaats, relativeren is gemakkelijker. “Door mijn eigen confrontatie met de ziekte werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Met mijn deelname wil ik anderen een hart onder de riem steken en hoop geven in hun strijd tegen de ziekte”, vertelt Martine.

Een helende werking“Door mijn werk voor het Mols Comité Kom op tegen Kanker wist ik dat elke dag 107 Belgen de diagnose te horen krijgen. Toch was het ook voor mij een zware domper. De vele verhalen

die ik via het comité kende, waren voor mij een sterk wapen. Met mijn deelname aan de 1 000 km bevestig ik dat het goed gaat met mij. Daarnaast werkt het helend om mijn verhaal op deze manier te delen,” motiveert Staf zijn deelname.

Eén met de andere deelnemers“Vorig jaar nam ik voor het eerst deel aan de 1 000 km. Het is een echt groepsgebeuren. Het lijkt alsof iedereen mekaar kent ondanks het feit dat er 4 000 deelnemers zijn. Ik rij samen met een vriend. We delen veel verhalen, lachen en huilen samen, we zijn samen sterk. Als je aankomt val je in mekaars armen. De ontlading, het overweldigende gevoel als je de eindmeet haalt, … het is ongelofelijk!”, aldus Staf.

De erehaag deed me beslissen“Dit is mijn eerste deelname. Vorig jaar stond ik mee in de erehaag in Vorselaar. Het gevoel om daar te staan was onbeschrijfelijk. De sfeer, het

“Een kippenvelmoment beleven? Vorm mee de erehaag op 5 mei en ervaar het overweldigende gevoel van de 1 000 km!”

informatiemagazine maart 201616

Page 17: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

medeleven, de samenhorigheid, … het ging echt door merg en been. Ik besliste ter plaatse om het jaar nadien zelf op de fiets te springen en te rijden voor hen die te ziek zijn om het zelf te doen”, herinnert Martine zich.

Etappes van 125 km“De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Dus zou je een team zijn op je eentje, dan zou je de acht etappes rijden. Ben je met meerderen in je team, dan verdeel je de etappes onder elkaar. Onze vier teams bestaan uit acht mensen, we rijden élk dus één etappe”, legt Martine uit.

Gepaste snelheid per peloton“We rijden in peloton, niet eenvoudig als je dat niet gewoon bent. Gelukkig is er voor iedereen een gepaste snelheid met pelotons die aan 24, 27 of 30 kilometer per uur rijden. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen. Alles is dus tot in de puntjes verzorgd”, vertelt Staf.

Sponsorgeld verzamelen“Elke ploeg die meerijdt, moet in totaal 5 000 euro inzamelen. Een groot bedrag, maar door in je entourage reclame te maken en benefieten te organiseren, kom je al een heel eind. Samen met onze ploegen organiseerden we een soepverkoop, een praatcafé, een wandeling,… we spraken goed af met de andere Molse deelnemers, zodat we niet in elkaars vaarwater kwamen.”

De 1000 km voor

Beleef de 1 000 km mee vanop de eerste rij!Mol Middagstad Op donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) is Mol middagstad! 700 fietsers uit heel Vlaanderen die vertrekken in Mechelen, houden ’s middags halt in Mol (rennersdorp in ‘Den Uyt’), waar een erehaag van supporters hen opwacht. In Mol-Centrum voor het Oud Gemeentehuis en De Zwaan is er een huldemoment. De Markt verandert in een heus evenementendorp en bezorgt jong en oud tussen 10.30 en 14.30 uur amusement met:

• Eet- en drankstandjes• Springkastelen• Kindergrime• Optredens van enkele muziektoppers en sfeerbands. De namen volgen later.• Ballonplooien• Knutselkraampjes• Circuskunsten• ... Het belooft een gezellige drukte te worden, kom dus zoveel mogelijk met de fiets!

De langste erehaagKom langs en verbreek samen met ons het record!Er is een competitie tussen de vier middagsteden (Mol, Tienen, Eeklo en Torhout) om de langste erehaag te vormen. Uiteraard wil onze gemeente het record halen. Kom daarom langs op donderdag 5 mei en verwelkom alle fietsers met een warm applaus om 11.45 uur.

Het grootste bloemenboeket van VlaanderenVerder gaan we de uitdaging aan om het grootste bloemenboeket van Vlaanderen te maken. Hiervoor doen we beroep op onze schoolkinderen die in de klas bloemen knutselen. Uiteraard is iedereen welkom om z’n steentje bij te dragen en ter plaatse aan de knutselstand nog een bloem te maken.

Vrijwilligers gezochtVoor heel wat taken in het rennersdorp of evenementendorp zoeken we nog vrijwilligers. Wil jij op 4 of 5 mei een handje toesteken bijvoorbeeld bij de opbouw, als seingever …? Contacteer dan de sportdienst via 014 33 05 03 of [email protected].

Meer info: sportdienst, 014 33 05 03, [email protected]

www.gemeentemol.be 17

Page 18: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Fietsen naar Balen via de Gompelse Netevallei

Fietsostrade Mol – Balen op komst

Meer wetenJe kunt het verloop van de werken volgen op de Facebookpagina Antwerpen Fietsprovincie. Als je die pagina leuk vindt, ontvang je de berichten automatisch in je nieuwsoverzicht: www.facebook.

com/AntwerpenFietsprovincie. Je vindt ook heel wat informatie op www.provincieantwerpen.be (geef ‘fietsostrade’ in de zoekrobot in). Daar kun je je ook abonneren op de gratis tweemaandelijkse elektronische nieuwsbrief Antwerpen Fietsprovincie. Concrete vragen richt je aan Steunpunt Fiets provincie Antwerpen via [email protected].

Fietsen we in 2018 naar onze buurgemeente Balen via de prachtige Netevallei in plaats van de drukke Molderdijk? Absoluut, als het aan de provincie Antwerpen ligt! Uiteraard geldt deze timing alleen als de uitvoering van het project fietsostrade Herentals – Balen loopt zoals voorzien. Voor onze gemeente omvat dit totaalproject de deeltrajecten ‘Geel – Mol’ en ‘Mol – Balen’. In dit artikel focussen we op de fietsverbinding naar Balen.

Het principe van de fietsostrades is eenvoudig, maar geniaal. Gebruik de bestaande spoorlijnen om snel en eenvoudig veilige fietsverbindingen te creëren tussen steden en gemeenten. Dankzij de talrijke aftakkingen met bestaande lokale fietspaden, worden bedrijvencentra, dorpskernen, scholen,… vlotter en veiliger met de fiets bereikbaar.

Na eerdere realisaties tussen Mechelen en Antwerpen, is nu ook de Kempen aan de beurt voor zijn eigen fietsostrade. Deze wordt geënt op de spoorlijn 15 tussen Herentals en Balen, in totaal goed voor 28,4 kilometer functioneel en recreatief fietsplezier.

Wie doet wat? De aanleg en financiering van de fietsostrade gebeurt door de provincie Antwerpen. Nadien wordt deze infrastructuur overgedragen aan de gemeentebesturen voor het verdere beheer en onderhoud.

18 kilometer extra fietswegOp dit moment lopen er langs spoorlijn 15 al stukken fietspad of berijdbare wegen. Dit betekent dat er voor ongeveer 18 kilometer nog fietswegen moeten worden aangelegd.

Tussen Mol en BalenTussen Mol en Balen gaat de spoorweg via de Rozenberg dwars door de Netevallei om uiteindelijk via een spoorwegbrug over het kanaal het centrum van Balen te bereiken. De fietsweg wordt volledig langs de spoorweg aangelegd met een maximale bescherming van het omliggende natuurlandschap.

Verlichte fietsweg langs de spoorwegDe vrijliggende fietsweg komt over het volledige traject langs dezelfde kant van de spoorweg. De spoorweg moet dus in principe nergens gekruist worden.

De bestaande spoorbrug over het kanaal Dessel – Kwaadmechelen in Balen is voldoende breed

om ook plaats te bieden aan een bijkomend fietspad. Vroeger lag er op de brug een dubbel spoor, één spoor daarvan wordt al jarenlang niet meer gebruikt. Dit wordt omgebouwd tot fietsweg.

Over de volledige lengte van de fietsweg is verlichting voorzien, zodat het fietspad ook in de herfst en winter kan dienen voor het fietsverkeer van en naar school of het werk.

Eerste fietsers in 2018?Op dit moment tekent de provincie Antwerpen de ontwerpplannen uit en lopen de onderhandelingen om de nodige stukjes grond langs de spoorweg te kopen. Bedoeling is om in de loop van 2016 een consensus te bereiken met alle betrokken partijen. In 2017 kan aansluitend de realisatie starten zodat in 2018 de eerste fietsers naar Balen rijden via de prachtige Netevallei van Gompel.

informatiemagazine maart 201618

Page 19: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Deelnemers ‘Win een Winkel’ stomen hun concept klaar voor de jury

“Eerst nadenken, dan pas de deuren open doen”

WIN EENWINKEL

€ 25 000

Met meer dan veertig stonden ze in de startblokken, nu blijven er nog tien over. Voor onze genomineerden betekent Win een Winkel veel meer dan een tussendoortje. Ze maken elk kans op de geldprijs van maar liefst 25 000 euro. Momenteel bereiden ze zich via allerlei workshops en cursussen voor op de finale presentatie van hun concept begin mei. Tussen de vele workshops door polsten wij of onze kandidaten het nog zien zitten…

“Wisselwerking met andere genomineerden motiveert me”Isabel Arranz “Win een Winkel blijft uiteraard een wedstrijd, maar ik vind de contacten met de andere deelnemers zeer verrijkend. De eerste workshop – waarbij we ons concept kort aan de anderen presenteerden – versterkte mijn motivatie om er helemaal voor te gaan. Mijn droompand ligt in de Voogdijstraat. Waar kan een winkel met gezonde voeding beter liggen dan in de buurt van een kinderdagverblijf en een school?”

“Uitstraling is het belangrijkst.”Inge Swinnen

“Mijn winkel moet stralen door de mooie etalage en oogverblindende gevel. Bij een succesvolle winkel komt evenwel meer kijken dan het inrichten van een etalage. Papierwerk, bijvoorbeeld. Ik verwacht dan ook veel van de cursus ‘Commercieel en organisatieplan’. Ook de workshop ‘Haalbaarheidsadvies’ vind ik belangrijk. Ik wil niet onbezonnen aan dit avontuur starten.”

Wat? Poppen, knuffels en speelgoed met nadruk op uniek en duurzaam.

Wat? Een winkel met natuurlijke heilzame producten.

www.gemeentemol.be 19

Page 20: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

“Niet met lege handen naar huis” Amos Meijer

“Ik heb nieuwe, hippe trends in de snackwereld samengebundeld tot mijn eigen concept. Ik mik vooral op jongeren tussen 16 en 25 die openstaan voor nieuwe ideeën. Dit coachingstraject leert me veel bij. Ik ga dus nooit zonder prijs naar huis.”

“De adviseurs staan altijd klaar om vragen te beantwoorden”Peter Klaasen

“Niet alleen de workshops zelf, maar ook de persoonlijke begeleiding tussendoor is fantastisch. Je mag de adviseurs altijd contacteren als je nog vragen hebt. Zo had ik het idee om een zithoekje te maken waar mensen gezellig iets eten en drinken. De adviseur gaf me een beter idee waardoor de winkel een – voorlopig geheime – extra sublieme toets krijgt om van te watertanden.”

“Het financieel plan is cruciaal!”Joris Hus

“De workshop ‘Prijszetting’ is tot nu toe mijn favoriet. Door mijn job in de sociale sector ben ik niet echt thuis in de cijferwereld. Ik kijk vooral uit naar de workshop over het financieel plan. Met een goed financieel plan ken je de risico’s en weet je hoe je die het best aanpakt. Mijn concept heeft geen grote locatie nodig om de mensen een gezond lunchalternatief aan te bieden!”

Wat? Een groenten- en fruitwinkel die met heel wat nieuwigheden voor de dag komt.

Wat? Le Bistrot à GoGo! Dagelijkse kost in hippe glazen bokalen, verse afhaalmaaltijden zonder bewaarmiddelen, lekker eenvoudig voor wanneer jeweinig tijd hebt.

Wat? Een originele horecazaak waar je zelf je lekkere ‘tussendoortje’ kan samenstellen in je eigen ‘mug’.

“De specialisten geven me vertrouwen”Sarah Beenaerts

“Ik heb al enorm veel geleerd. De workshops geven me betrouwbare informatie die ik op het internet niet vind maar wel nodig heb. Dankzij de specialisten geraak ik al veel verder. Eigen inbreng en feedback helpen je de leerstof om te toveren tot een persoonlijke cursus.”

Wat? Verswinkel voor mensen die gezond en bewust willen eten, zij kunnen dan (h)eerlijke gerechten komen afhalen.

informatiemagazine maart 201620

Page 21: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

“Na drie jaar eindelijk de eerste stap!”Jeroen Baert

“Al drie jaar spookt dit concept door mijn hoofd. Win een Winkel gaf me de moed om die eerste stap te zetten. Door mijn ervaring met bedrijfsbeheer klinken de workshops soms wat logisch. Over prijszetting kan ik wel nog wat bijleren! Zo krijg ik graag een antwoord op welke prijs ik voor een product moet vragen.”

“Stap voor stap een wonderwereld creëren!” Kelly Meeus “In mijn winkel leren de mensen een nieuwe, wonderlijke wereld kennen. Als theesommelier sta ik garant voor kwaliteitsvolle producten en deskundige uitleg. De starterslabo’s helpen mij stap voor stap een businessplan te maken. Op die manier wordt de nieuwe, wonderlijke wereld elke keer iets concreter. Om het spannend te houden, verklap ik mijn droompand nog niet!”

“Ondernemen is meer dan kopen en verkopen”Sander Lollinga

“De workshops zijn nog volop bezig. Het beste moet nog komen. In het begin was het nog zoeken en kennismaken. Ik kijk vooral uit naar het opstellen van een commercieel- en organisatieplan. Zo leer je alles over huur, stroomverbruik… kortom: de praktische dingen die horen bij het opstarten van een onderneming. Ondernemen is niet alleen kopen en verkopen.”

“Ervaring met een winkel heb ik al!”Lize Daniëls

“Goesting is mijn grootste troef. Ik loop al langer rond met het idee een winkel uit te baten. Jonge ontwerpers en kunstenaars hun werk aan de wereld te tonen, dat is mijn doel. Momenteel werk ik al in een winkel. In die wereld voel ik mij dus al thuis. Daarnaast heb ik me ook grafisch bijgeschoold.

Wat? Een creatieve tweedehandszaak

waar ook jonge ontwerpers en

kunstenaars alle kansen krijgen.

Wat? Dé theesommelier van België met een unieke theezaak.

Wat? De wondere wereld van de taxidermie, uniek voor de regio.

Wat? Games, stripboeken en horeca staan centraal in dit concept.

www.gemeentemol.be 21

Page 22: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Spelen jouw kinderen nog buiten? Spelen jouw kinderen veel buiten? Vinden zij een goed evenwicht tussen tv-kijken, gamen, computer en (buiten) spelen? Uit onderzoek blijkt dat onze kids minder naar buiten gaan om met hun vriendjes te spelen dan pakweg 20 jaar geleden. Wij namen de proef op de som en bezochten een aantal speelterreintjes op zoek naar rakkers die wel buitenspelen, zelfs met het koude winterweer. En wie zoekt, die vindt.

Minder ruimte om buiten te spelen, stijgende bezorgdheid van de ouders, buren die klagen over het lawaai, … zouden redenen zijn waarom kinderen minder buiten spelen. In onze gemeente hebben we een aantal speelterreintjes die ingebed zijn in de buurt, meestal kortbij recente verkavelingen. Een succesformule zo blijkt want de terreintjes worden veel gebruikt. We bezochten er een paar en vonden, ondanks het koude winterweer, kinderen die veel en graag buiten spelen.

Speelterrein Kiosk - WezelJasper Schoofs - 10 jaar

“Ik woon hier vlakbij en rijd in het park heel veel met mijn koersfiets. Ik kom ook veel met vriendjes hier spelen. De speeltoestellen vind ik heel plezant.”

Speelterrein Kruiwagenstraat - RauwGusje De Boel - 10 jaar en Cédric Briaire - 10 jaar

“Wij zitten in dezelfde klas en komen hier veel samen spelen. Soms gaan we aanbellen bij onze vriendjes in de buurt die dan ook komen meedoen. We hebben altijd veel plezier.”

Speelterrein Lupinestraat - EzaartSimon Lauwers - 4 jaar

“Ik kom hier veel spelen. Bijna altijd als het geen school is. Ik vind het hier leuk.”

informatiemagazine maart 201622

Page 23: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

Meer info: jeugddienst, 014 33 05 30, [email protected]

De ‘Buitenspeeldag’ is de ideale namiddag om je samen met je vriendjes uit te leven en al je energie kwijt te raken. Er staan springkastelen, spelletjes in groot formaat, je kan voetballen met de begeleiders, je laten grimeren, … Kortom, je zal je niet vervelen. Onze jeugd- en sportdienst slaan jaarlijks de handen in elkaar om deze gratis spelnamiddag tot een succes te maken. Behoudens slechte weersomstandigheden kom je op 13 april tussen 13.30 en 16 uur naar de atletiekpiste van sporthal Den Uyt, Rode-Kruislaan 20 voor een namiddag puur buitenspeelplezier.

Geen TVZeven jaar geleden nam televisiezender Nickolodeon het initiatief om voor het eerst de Buitenspeeldag te organiseren. Ze kregen snel steun van de jeugddiensten, Vlaamse gemeentes en de Vlaamse overheid. Vorig jaar sprong Ketnet mee op de kar, dit jaar doet ook VTMKZOOM voor het eerst mee. Op 13 april, de eerste woensdag na de paasvakantie, zenden de televisiezenders niets uit tussen 13 en 17 uur.

Inhuldiging vernieuwd skateterrein op 3 april

Op 3 april zijn alle skate(board)fanaten welkom op de officiële inhuldiging van het vernieuwd skateterrein met een aantal nieuwe toestellen. Het wordt een heuse skatehappening met een workshop ‘skateboard pimpen’, een barbecue en tal van andere activiteiten. Bij deze is iedereen uitgenodigd om het vernieuwde park te komen verkennen.

In 2014 werd de nieuwe lichting skaters bevraagd over de herinrichting van het skateterrein in de Rivierstraat. Zij kregen inspraak in de aankleding van het terrein en de aankoop van nieuwe toestellen. In 2015 investeerde het gemeentebestuur in een nieuwe ondergrond met een bovenlaag van asfalt en plaatste men nieuwe boordstenen. Begin maart plaatst men de nieuwe toestellen. Dan krijgt alles nog een poetsbeurt voor de officiële opening op 3 april.

Sjotten en ravotten op Buitenspeeldag - 13 april 2016

Figuur 1: Voorstel grondplan vernieuwd skateterrein

Vorige edities waren een groot succes.

www.gemeentemol.be 23

Page 24: Infomagazine gemeente Mol maart, april, mei 2016

www.gemeentemol.beVerantwoordelijke uitgever: Hans Schoofs, schepen van informatie en public relations, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol

Terugblik...Heel wat kinderen trokken op 6 januari van deur tot deur om Driekoningen te zingen. In Rauw hield de chiro deze traditie in ere. Ook de zelf geknutselde kamelen mochten weer mee op pad.

Op 9 december 2015 telde onze gemeente exact 36 000 inwoners. Liesl De Maeyer mocht één maand na haar geboorte de titel van 36 000ste Mollenaar officieel in ontvangst nemen. Niet alleen haar ouders, maar ook het gemeentebestuur was opgetogen.

Op 29 januari werden de jaarlijkse sporttrofeeën uitgereikt in Schouwburg Rex. Meer dan 250 sporters die het afgelopen jaar een kampioenstitel veroverden, werden op het podium geroepen. Hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de sportlaureaten 2015.

Op 3 december organiseerde de gemeentelijke seniorenraad de voorstelling ‘Senioren voor senioren’. Iedereen genoot van dans, zang, beweging, voordracht, muziek, … gebracht door Molse senioren. Annita en haar linedancers brachten de ‘Best Of Show’.

Driekoningen, driekoningen ...

Liesl De Maeyer 36 000ste inwoner

Senioren voor senioren

Uitreiking sportprijzen