Zakenauto magazine #1 2011

40
Multimedia Tablet pc in de auto Zakenauto JAARGANG 1 | APRIL 2011 | NR. 1 Multitest Power of procenten? Vakblad voor ondernemers en wagenparkbeheerders Green Mobility Elektrisch leasen komt dichterbij Onderweg Rijtraining bespaart

description

Eerste uitgave van het hernieuwde Zakenauto, vakblad voor ondernemers en wagenparkbeheerders.

Transcript of Zakenauto magazine #1 2011

Page 1: Zakenauto magazine #1 2011

Multimedia

Tablet pc in

de auto

ZakenautoJ

AA

RG

AN

G 1

|

A

PR

IL 2

01

1

|

NR

. 1

MultitestPower of procenten?

Vakblad voor ondernemers en wagenparkbeheerders

Green Mobility

Elektrisch leasen

komt dichterbij

Onderweg

Rijtraining

bespaart

01_Cover 25-03-11 12:06 Pagina 1

Page 2: Zakenauto magazine #1 2011

Een slimme zakenrijder kiest nu voor de rijk uitgeruste CITROËN C5 Ligne Business. Vanaf € 25.790 en met een totaalvoordeel van € 4.200. Gunstig voor u als leaserijder aangezien u over het voordeel geen bijtelling hoeft te betalen. U least hem al vanaf € 579. Naast de zeer complete uitrusting is ook het interactieve communicatiesysteem Citroën eTouch standaard. Via 1 druk op de knop geeft dit systeem een noodhulpoproep of pechhulp-oproep met lokalisatiefunctie door, bij een ernstige aanrijding stuurt het systeem zelf een bericht. Ook stuurt uw auto gegevens naar uw persoonlijke MyCITROËN pagina: daar kunt u o.a. tips krijgen over hoe u uw brandstofverbruik en CO2-uitstoot kunt beperken, maar ook informatie over eventuele technische problemen of onderhoudsbeurten. Dankzij Citroën eTouch rijdt u zorgeloos en veilig.

DE CITROËN C5 LIGNE BUSINESSMET HET INTERACTIEVE eTOUCH

GEÏNTEGREERD NAVIGATIESYSTEEMPARKEERSENSORENLICHTMETALEN WIELENHALFLEDEREN BEKLEDINGREGEN- EN LICHTSENSOREN

Gemiddeld brandstofverbruik (1999/100/EG): C5 van 4,6 – 7,2 l/100 km (1 op 13,7 - 21,7) CO2-emissie 120 -189 g/km. Prijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken. Afgebeeld model kan afwijken van het standaardmodel. Prijs-, model- en fi scale wijzigingen voorbehouden. Bel 0800-CITROEN (0800-2487636) voor meer informatie of kijk op www.citroen.nl.

www.citroen.nl

Page 3: Zakenauto magazine #1 2011

Inhoud

Auto’s met procenten voordeel in bijtellingkomen in steeds grotere getale op de markt. Zelfsin het segment van de grotere stationwagonszijn ze er nu. Er worden wel kleinere motoren ingehangen. Zakenauto testte twee stationwagensmet 20 procent bijtelling en vergeleek ze mettwee stationwagens met meer power.

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 3

April 2011Vakblad voor ondernemers en wagenparkbeheerders

RedactieHoofdredactie: Pieter Wieman Telefoon: (088) 29 44 [email protected]: Paul QuaedvliegTelefoon: (088) 29 44 [email protected] Velthoven Telefoon: (088) 29 44 [email protected]:Koos Groenewold, ApeldoornStudio Jan Lieftink, DoetinchemMarten Sandberg, Penn Communicatie, LeeuwardenVormgeving:ZeeDesign - WitmarsumE-mail redactie:[email protected]: Postbus 361, 7000 AJ DoetinchemAan dit nummer werkten mee:Bert Roozendaal, Henk Hanssen

Uitgave:Eisma Industrialmedia b.v. Informaticaweg 3c,7007 CP Doetinchem Postbus 361, 7000 AJ Doetinchem.

Directie:Egbert van Hes, algemeen directeur,Bouke Hoving, financieel directeur,Gerbert Tiecken, uitgeefdirecteur

Uitgever:Henk Meinen

Advertentie-exploitatieVerkoop: Fred Balduktel.: (088) 294 47 41mob.: 06 [email protected]: Cobie te Nijenhuistel.: (088) 294 47 35Traffic: ZeeDesigntel.: (0517) 531 672fax: (0517) 531 [email protected]: Imke Hammermantel.: (088) 294 47 [email protected]

Bankrelatie:Voor Nederland: Friesland Bank: 29.80.05.298,voor België: Postcheque Brussel: 000-0007463-91

Productie:DTP & Prepress: ZeeDesignDruk: Senefelder Misset b.v.Copyright: © 2011 Eisma Industrialmedia, Leeuwarden.

Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgavemag worden verveelvoudigd en/of overgeno-men, in enige vorm of op enige wijze, hetzijelektronisch, mechanisch, door fotokopieën ofenige andere manier, zonder voorafgaandeschriftelijke toestemming van de uitgever. Uit-gever en auteurs aanvaarden dan ook geen en-kele aansprakelijkheid voor schade, van welkeaard ook, die het gevolg is van handelingenen/-of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoeldeinformatie. Gebruikers van dit blad wordt metnadruk aangeraden deze informatie niet geïso-leerd te gebruiken, maar af te gaan op hun pro-fessionele kennis en ervaring en de tegebruiken informatie te controleren.

Power of procenten?

De vereniging Auto van de Zaak komt op voorde zakelijke rijder en pleit voor aanpassingen

van de bestaandeautoregelingen. Eeninterview met voor-zitter Martin Huis-man over de steedsslechtere autorege-lingen bij bedrijven.

Steeds meer slechte autoregelingen

De namen van an-dere automerkendurft hij nog wel inde mond te nemenmaar een verder ge-sprek erover is ‘not done’. Egbert van Hes streefternaar om in ons land de persoon te worden diehet langst Jaguar rijdt. Van Hes rijdt met zijn Jaguar XKR-S zo’n 50.000 kilometer per jaar.

Anders dan anderen

Leasecar of the YearING Car Lease organiseert deverkiezing ‘Leasecar of theYear’. Er zijn 12 kanshebbers invier categorieën.

Rijimpressie Audi A6Zakenauto reed de nieuweAudi A6 in Italië. Onopvallend,maar wel snel.

Rijimpressie Peugeot 508Peugeot komt met de 508 sterkterug in het zakelijke segmenten met maar 20 procent bijtel-ling.

Rijimpressie Citroen C4De nieuwe C4 is zakelijk gezieneen prima keuze met een com-fortabele werkruimte.

Groen imago of realiteit?Zakenauto sprak met een aan-tal topmanagers van de groteleasemaatschappijen overgroene imago’s, de toekomsten de realiteit van zakelijkelektrisch rijden.

Besparen met nieuwe rijstijlZakenauto nam de proef op desom en volgde de rijtraining‘Het nieuwe rijden’.

Aanbieden mobiliteit opmaatEen ander fiscaal beleid metbetrekking tot de zakenauto iseen van de veranderingenwaar de VNA naar streeft.

Hype of hopeloos?Het aantal kleine voertuigen inons land neemt fors toe. Alstweede auto wordt een grotegebruikte auto ingezet voorprivékilometers.

Tablet, laptop of beide?Zakenauto vergeleek twee populaire tablet pc’s met een‘converteerbare’ laptop. Welkeis het handigste voor in deauto?

Zakelijk rijden en autoliefhebberAudi S4 Avant is een auto dievaste routines opwekt bij zijnberijder.

Ritregistratie: schijn bedriegt?Wie niet wil bijtellen moet elkekilometer verantwoorden.

AchterbankgeluidenWat zijn de trends op de ach-terbank de komende zomer?

ZakenautoVakblad voor ondernemers en wagenparkbeheerders

03_Inhoud 25-03-11 13:05 Pagina 3

Page 4: Zakenauto magazine #1 2011

4 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Na een korte onderbreking door een wisselingvan uitgevers ligt er bij u weer een nieuwe editievan het magazine Zakenauto op de deurmat. Zakenauto is vanaf nu een uitgave van de EismaMedia Groep met vestigingen in Leeuwarden enDoetinchem. Eisma heeft vorig jaar een grootaantal vaktijdschriften overgenomen van ReedBusiness. U ontvangt Zakenauto omdat u abon-nee bent op één van de vaktijdschriften van deEisma Media Groep.Zoals u sinds 1980 van ons gewend bent infor-meren wij u over alle zakelijk en persoonlijke as-pecten van het zakelijk gebruik van depersonenauto. Zoals u in dit nummer zult ziengaat het in Zakenauto vaak over auto’s maareven vaak over andere zaken. U moet dan den-ken aan leasing, fiscus, bijtelling maar ook zakenals ‘groen rijden’.Fiscaal gezien is er in ons land als het om de za-kelijk gebruikte personenauto gaat, eigenlijk aldecennia lang niets veranderd. Het fiscale regimeis star en biedt de overheid geen enkel middelom te sturen of invloed uit te oefenen op hetkoop- of rijgedrag van de zakelijke automobilist.Minstens even belangrijk is dat een groeiendaantal zakelijke rijders het fiscale regime alsknellend en soms zelfs als onrechtvaardig er-vaart. Het aantal personen dat de bijtelling op le-gale wijze ontloopt neemt toe. Dat die bijtellingop legale wijze wordt ontlopen wil niet zeggendat dat een ontwikkeling is die moet worden toe-gejuicht. Wat er ons land dringend moet komenis een fiscaal regime dat recht doet aan zaken alsslim werken, groen rijden en downsizing. Als deoverheid dat slim aanpakt hoeft dat haarzelf ende burger niets te kosten. Het is feitelijk eenkwestie van herverdelen van lasten. Volgens mijpast het goed in het beleid van het huidige kabi-net om een nieuw fiscaal gebouw met betrekkingtot de zakelijk gebruikte personenauto te ontwik-kelen dat slim is, rechtvaardig en vooral toe-komst bestendig.

P.C. WiemanHoofdredacteur Zakenauto

[email protected]

>>>

Col

um

n

Zaak en auto

>>> Nieuws

12 genomineerden; vier klasses

Wat wordt de ING Lease Car of the Year 2011?

Als deze Zakenauto verschijnt is het moment bijna zover: dan

wordt bekend wie de winnaar is van de verkiezing ‘ING Lease

Car of the Year 2011’.

Een vakjury heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de eigenschappen en kwali-teiten van 12 kanshebbers in vier categorieën. Nieuw is de toevoeging van een pu-blieksjury, waarmee klanten en berijders van ING Car Lease ook een belangrijkestem krijgen. Op de AutoRAI 2011 wordt de winnaar bekend gemaakt.De voorselectie van de meest kansrijke auto’s vormt traditioneel de start van deverkiezing Lease Car of the Year. Nieuw voor 2011 is de splitsing in de categorieBusiness en Business+. Dit onderscheid maakt het mogelijk om modellen uit ver-schillende prijsklassen een gelijkwaardige kans te geven. “De voorslectie is nieteenvoudig, omdat er een breed aanbod is en zowel hybride als elektrische auto’ssteeds meer aandacht krijgen”, zegt Edwin Stevens, Manager Corporate Clients bijING Car Lease. “Omdat wij de markt en het aanbod goed kennen, kunnen we eenbehoorlijke inschatting maken van de meest kansrijke modellen voor nu en in detoekomst. Vanzelfsprekend speelt het milieu-aspect daarbij een steeds grotererol.” Om de eer in de Economy klasse strijden de Citroën DS3, de Audi A1 en de HondaJazz. In de Business klasse zijn drie modellen genomineerd; de Alfa Romeo Giu-lietta, de Lexus CT200 Hybrid en de Peugeot 5008. In de nieuwe categorie Busi-ness+ zijn de Peugeot 508, de Volvo V60 en de Volkswagen Passat kanshebbers. Inhet hoogste – Executive – segment gaat de competitie tussen de Audi A6, de BMW5-serie en de Audi A7. De uitslag wordt bepaald door de klanten en berijders vanING Car Lease (die met een unieke code hun stem kunnen uitbrengen) én dooreen vakjury met jarenlange ervaring in deze branche. In deze jury zitten mevrouwEllen Doeve van USG People The Netherlands en de heren Jack Knol van Capgemini Nederland, Jan Traa van Alliance UniChem, redacteur Arjan Velthovenvan Zakenauto en Edwin Stevens, Bart Visser en Michael Bernsen van ING CarLease. In elke categorie komt een winnaar naar voren en uit die vier wordt vervol-gens de ING Lease Car of the Year 2011 gekozen. Deze wordt bekendgemaakt opwoensdag 13 april tijdens een feestelijke bijeenkomst op Strand Zuid in Amster-dam, tevens de eerste publieksdag van de AutoRAI.

De verkiezing ING Lease Car of the Year werd voor het laatst gehouden in 2009.Toen ging de Ford Focus met de titel aan de haal.

04-11_Nieuws 25-03-11 12:17 Pagina 4

Page 5: Zakenauto magazine #1 2011

Modern mobiliteitsconcept

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 5

DriveNow voertuigen worden geopend en gesloten met eenchip op het rijbewijs en vervolgens gestart met de startknop

De moderne zakenmanwordt anno 2011 verwendmet breedband internet

Breedband internet onderwegAudi introduceerde onlangs eenA8 die is uitgevoerd met LTE-technologie. Met LTE (Long TermEvolution) is de breedband in-

ternetverbinding drie keer snel-ler dan met conventionele 3G-of DSL-aansluiting. De Audi A8met LTE-technologie is ontwik-

keld met partner Alcatel-Lu-cent. LTE wordt beschouwd alsde opvolger van de 3G-ove-drachtstechnologie waarin ookde UMTS mobiele communica-tie- standaard is geïntegreerd.LTE biedt een zeer snelle datao-verdracht (tot wel 100 Mbit perseconde). Een snelle 3G-verbin-ding zet daar circa 14,4 Mbit perseconde tegenover. LTE zorgtten opzichte van 3G voor eenmerkbaar snellere toegang tothet internet. Bovendien maakthet de overdracht van grotehoeveelheden data mogelijk. Inhet Audi A8-prototype wordt ditgedemonstreerd door middelvan HD-video’s die naar de autowerden gestuurd.

De BMW Group en Sixt AG star-ten een unieke samenwerkingop het gebied van ‘car sharing’in grote steden. Onder de naamDriveNow plannen de partnersvanaf april 2011 een modernmobiliteitsconcept. Het nieuweproduct combineert voertuigenen diensten van de hoogstekwaliteit voor eenvoudig flexi-bel gebruik. De start is in Mün-chen en later wordt DriveNowook in Berlijn operationeel. Hetnieuwe mobiliteitsconcept iseen joint venture waarin BMWen Sixt ieder een belang heb-ben van 50 procent. De BMWGroup levert de voertuigen ende technologie, Sixt de dienst-verlening, de 'autoverhuurknow-how', de IT-systemen enhet registratienetwerk.DriveNow werkt niet met vasteafhaal- of brengpunten. Auto's

zijn via internet of via eensmartphone app te vinden. Devoertuigen kunnen eventueeldirect worden gebruikt.DriveNow hanteert een eenma-lige inschrijfgeld van 29 euro.Het gebruik van de voertuigen

kost 29 cent per minuut (incl.BTW). Hieronder vallen allekosten, ook parkeertarieven enbrandstof. Bij onderbreking vande reis, maar met behoud vande auto, kost dit 10 cent per mi-nuut.

04-11_Nieuws 25-03-11 12:17 Pagina 5

Page 6: Zakenauto magazine #1 2011

6 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Nieuwe tankservice app van DirectLease

Online kilometerregistratie bij Athlon

>>> Nieuws

DirectLease introduceerde onlangs de DirectLease Tankservice, eengratis smartphone-applicatie die volledige duidelijkheid biedt inhet aanbod van alle benzinestations in Nederland: van de prijs vanbrandstof (inclusief LPG) tot de aanwezigheid van een vers broodje.De compleetheid van de informatie en het hoge dekkingsniveau(99% van alle tanklocaties) springen in het oog. Via de smartphoneheeft de automobilist direct toegang tot alle actuele brandstofprij-zen (die dagelijks worden bijgewerkt) en kan hij ter plekke beslui-

ten uit te wijken naar een andere pomp. Ook de relevante informa-tie over het tankstation zelf is meteen voorradig: informatie overopeningstijden, maar ook of je er een broodje kunt eten en of hettankstation een wasstraat heeft. De tankservice is zelfs af te stellenop het merk benzinestation voor wie een merkgebonden tankkaartheeft of veel waarde hecht aan het vol krijgen van zijn spaarkaart.De informatie van deze gratis app is door de automobilist zelf tecorrigeren, waardoor deze tijdens het gebruik nog completer wordt.

Met deze app kan iedereen makkelijker gebruik maken van de hoge service die de tankstations tegenwoordig bieden

Athlon Car Lease lanceerde on-langs het kilometerregistratie-platform ’AthlonRittenregistratie’ inclusief deiPhone app ‘Athlon Ritten’. Deleasemaatschappij biedt zake-lijke rijders met de tool eeneenvoudige en goedkope ma-nier om bijtelling te voorko-men. De ritten kunnen via hetweb of onderweg via eensmartphone ingevoerd worden.De ingegeven vertrekpunten enbestemmingen van de leaserij-ders worden door de lease-maatschappij automatischopgeslagen. Hierdoor wordenbij het intypen van de eersteletters de volgende keren deadresgegevens automatischaangevuld. Met kant en klarerapportages in Excel-, CSV- ofPDF-bestand, die zijn afge-

stemd met de Belastingdienst,besparen zakelijke rijders zicheen hoop rompslomp. Belang-rijk voor de berijder is, dat zijnkilometers binnen één routeautomatisch naar zakelijk enprivé worden gesplitst. Ditvoorkomt aparte ritteninvoermet een teveel aan privé kilo-meters. Daarnaast wordt eenprognose afgegeven voor heteventueel overschrijden van de500 kilometer limiet en ont-vangt de berijder een waar-schuwing als ritten nietaaneengesloten zijn. De tool isook geïntegreerd met GoogleMaps. Berijders kunnen metéén klik vertrek en bestem-ming invoeren en opmerkingentoevoegen. Ook kunnen zij nogslepen om alternatieve routesaan te geven vanwege bijvoor-

beeld files of andere oorzaken.Voor 3 euro per maand (exclu-sief btw) kunnen zakelijke rij-ders gebruik maken van de tool

en boetes vanwege een over-schrijding van privé kilometersof een onvolledige kilometerre-gistratie voorkomen.

De leasemaatschappij geeft de eerste maand gratis toegangtot het volledige kilometer registratie platform inclusief deiPhone app ‘Athlon Ritten’

04-11_Nieuws 25-03-11 12:17 Pagina 6

Page 7: Zakenauto magazine #1 2011

Rij-impressie Audi A6 3.0 TFSI quattro S-line

Onopvallend snel sturenIn het zakelijke premium segment is de Audi A6

een van de grote pijlers waarop het merk uit

Ingolstadt bouwt. Deze nieuwe generatie A6 moet

het succes wereldwijd verder gaan uitdragen.

Zakenauto maakte kennis met de nieuwe A6 en

reed onder meer met de sterkste benzineversie.

De 3.0 TFSI quattro in S-lineoutfit is een zakelijke sedan insportkleding. Dankzij de volau-tomatische zeven versnellingentellende S-tronic transmissiemet dubbele koppeling en per-manente quattro vierwielaan-drijving ligt deze auto als eenblok op de weg, maar is deson-danks zeer comfortabel. Desouplesse van de 3 liter V6motor met mechanische com-pressor (220 kW/300 pk) isgroot. Het maximale koppelvan 440 Nm is beschikbaar tus-sen de 2.900 en 4.500 toeren.Geen enkel moment heb je hetgevoel vermogen tekort te

komen. Rustig toeren op de au-toweg bij 1200 toeren gaatprima, even het gaspedaal in-drukken en de S-tronic schakeltmoeiteloos een tandje terug. Dewegligging van de nieuwe A6 iszeer goed. We reden de 3.0 TFSIonder andere in de bergen engeen moment heb je het gevoel,ook bij hoge snelheden, de con-trole over deze auto te verlie-zen. Ondanks de sportieveoutfit met onder meer 255/35banden op 20 inch velgen, voeltdeze TFSI ook nog eens comfor-tabel aan. Zeker een auto omlang, comfortabel en snel on-derweg te zijn.

Multi Media InterfaceDe rijder van de A6 wordt ver-wend met een luxe interieuren fijne, goed verstelbare stoe-len. Ondanks de brede tunneltussen de beide voorstoelendoet het interieur ruim en lichtaan. Ook op de achterbank iser voldoende ruimte voor ge-middelde passagiers. Stan-daard wordt de nieuwe A6geleverd met een Multi MediaInterface. Het kleurenschermkomt bij het opstarten auto-matische tevoorschijn uit hetdashboard. Pas vanaf de ProLine uitvoering wordt de MMIvoorzien van navigatie, eenradio plus systeem en nog eenaantal interessante opties. Op de gebied van veiligheid isde A6 standaard voorzien vanhet Audi pre sense basic veilig-heidssysteem en adaptieveremlichten. Optioneel zijn adaptieve cruisecontrol, active lane assist, sideassist, herkenning van snel-heidslimieten en een nacht-zichtassistent leverbaar. Onze3.0 TFSI was ook nog eensvoorzien van een kostbaar

Bang & Olufsen AdvancedSoundsystem, waarmee muziekliefhebbers onderwegpuur verwend worden.

Op niveauAudi komt met de nieuwe A6weer op het niveau van degrootste concurrenten, deBMW 5-serie en de MercedesE-klasse, dat is duidelijk. WaarBMW vooral sportief en Merce-des vooral comfortabel is, gaatAudi met de A6 daar breed tus-senin zitten. De zakelijke rijderdie verantwoord kilometers wilmaken kan het beste gaanvoor de 2.0 TDI met 177 pk eneen prijs vanaf 46.900 euro. Inde najaar verwachten we deAvant versie (stationcar), diehet in Nederland zeker goedzal gaan doen. Wie zichzelf willaten verwennen en sportwa-genprestaties zoekt in een za-kelijk verantwoorde sedan,moet gaan voor deze 3.0 TFSIquattro. Maar met de nodigeextra’s gaat dan de prijs overeen ton heen.

Paul Quaedvlieg

>>> Rijimpressie

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 7

Luxe interieurin nieuwe A6

Nieuwe A6:slank en sportief

Vooral aan voorzijdeherkenbaar

04-11_Nieuws 25-03-11 12:18 Pagina 7

Page 8: Zakenauto magazine #1 2011

De CT 200h maakt Lexus rijden bereikbaarvoor een grote groep zakelijke rijders

Calculeren op basis van nettolasten privé

Justlease.nl mikt op waarderingTerberg Leasing heeft onlangs Justlease.nl gelan-

ceerd, een volledig online leasemaatschappij

gericht op ondernemers en leaserijders. De nieuwe -

ling in leaseland heeft als ambitie om de meest ge-

waardeerde internet leasemaatschappij te worden.

Daartoe hanteert Justlease.nleen logisch middel. Rogier vanEwijk, algemeen directeur Ter-berg Leasing: “Justlease.nlbiedt als online label de lease-rijder veel toegevoegde waardedoor de combinatie van eenvolledig aanbod, unieke dienst-verlening en gemak. Hiermeegaan wij een leidende positieverwerven in de online auto-lease markt.”

OptimistischVan Ewijk is zo optimistischomdat het volgens Justlease.nlzelf meer kwaliteit en flexibili-teit in het contract biedt. Eenvoorbeeld geeft Justlease.nlgraag natuurlijk: het tot nulkunnen reduceren van heteigen risico. Ook is het stan-daardpakket ten opzichte van

andere aanbieders zeer uitge-breid. Justlease.nl biedt bijvoor-beeld altijd vervangend vervoer.Dat doet volgens de nieuwbak-ken online leasemaatschappijgeen enkele andere concurrent.Ook onderscheidend is het feitdat er bij Justlease.nl een autokan worden uitgezocht op basisvan netto lasten privégebruik.Volgens Justlease.nl is uit on-derzoek gebleken dat juist ditde factor is waarop 60 procentvan de leaserijders een auto se-lecteert.

AppJustlease.nl werkt uitsluitendop basis van operationele lease.Inmiddels is de Justlease.nl be-heer-app verkrijgbaar voor deiPod, iPhone en iPad. Daarmeeis er altijd direct contact te leg-

gen met Justlease.nl in gevalvan pech of gewoon een vraag.Ook kan er worden vastgesteldhoe milieubewust er wordt ge-reden met de ‘Hoe-Groen-Bent-U-Meter’. Ook beschikt deberijder over foto’s van zijnauto, is de fiscale waarde vande auto te bekijken en zijn te-vens alle technische gegevensvan de auto in te zien. De Appword ook ontwikkeld voor An-droid en Blackberry.

Justlease.nl viert de entree opde markt met (natuurlijk) eenvoordeeltje: twee van demeest populaire leaseauto’szijn tot 15 mei 2011 extra voor-delig te bestellen bijJustlease.nl. Op de VW Polo, demeest geleaste auto van Ne-derland, en de Opel Corsa geldteen tijdelijke korting van 30euro per maand.

Arjan Velthoven

Justlease.nl, nieuwe leasemaatschappij die volledig onlineopereert, is onderdeel van het zeer ervaren Terberg Leasing

Voordelig en zakelijk in Lexus CT200hVoor de Nederlandse zakelijke rijders biedt rijden in de nieuweLexus CT 200h aanzienlijke financiële voordelen. Vanwege de lageCO2-uitstoot van 87 g/km is de nieuwe Lexus voorzien van eengroen A-energielabel en het lage bijtellingstarief van 14% voor za-kelijk rijders. Bij aanschaf wordt geen BPM geheven en is de CT200h vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Qua benzineverbruikdoet de nieuwe Lexus het volgens de fabrikant ook goed met eenverbruik van slechts 3,8 l/100 km. De nieuwe Lexus heeft tweekrachtbronnen; een 1,8 liter VVT-i benzinemotor met 99 pk en 142Nm en een 82 pk sterke elektromotor die direct een koppel van 207Nm ontwikkelt. Deze elektromotor kan de CT 200h ook volledigelektrisch laten rijden tot zo’n 45 km/u met een maximum van on-geveer drie kilometer. De CT 200h accelereert in 10,3 secondennaar 100 km/u. De Lexus CT 200h heeft een vanafprijs van €28.950,- en staat reeds bij de dealer.

>>> Nieuws

04-11_Nieuws 25-03-11 12:18 Pagina 8

Page 9: Zakenauto magazine #1 2011

Rij-impressie Peugeot 508 Berline Active e-HDi 2Tronic

Vol verwachting…Reikhalzend heeft

automobiel Nederland

er naar uitgekeken: de

komst van de Peugeot

508. Nu is het dan

zover. Zakenauto kroop

snel achter het stuur en

gaf de sedanversie van

de 508 de sporen.

We zijn niet meteen gaan rijdennatuurlijk. Eerst even eenrondje rond de auto gelopen.Die imponeert met zijn uiterlijkmet vloeiende carrosserielijnen.Opvallend is het dat het gro-teske logo dat de 407 (ont)sierdeverdwenen is van het front. Nurest enkel nog de leeuw op demotorkap en het woord Peugeotin de grille. Veel fraaier zo. De508 is sowieso stijlvol vormge-geven, kijk alleen maar eensnaar de achterzijde van de auto.Die ziet er voor een sedan ergsmakelijk uit. De achterbumperis wel groot, met zo’n groot lak -oppervlak is het niet lang wach-ten op het eerste krasje.Het interieur van de 508 iszoals we dat inmiddels kennenvan Peugeot, we zaten al eerderin een 3008 en 5008: het is so-lide, van een prima kwaliteit enmateriaal. Ergonomisch zit dePeugeot prima in elkaar, destoelen zitten goed en zijn al-leen al op het oog erg dik. Hetaan de onderzijde afgeplattestuurwiel ligt prima in de handen is voorzien van tal van han-dige functies. Ons testmodelwas als ‘Active’ uitgevoerd endat betekent dat er geen elek-

trische parkeerrem op zit. Datzou je toch als standaard ver-wachten op een PSA-product.Een Connect navigatiesysteem,dat erg prettig werkt, zat als2000 euro kostende optie op detestauto.Wie regelmatig klanten (ofklantjes) op de achterbank ver-voert, hoeft niets te vrezen: dieis ruim genoeg voor zowel kin-deren als volwassenen. De leu-ning van de achterbank heltwel erg naar achteren, wat nietdoor iedereen als even prettigwordt ervaren. Ook zijn de aan-sluitingen voor de gordels ver-zonken in de achterbank.Daardoor is het bevestigen vangordels niet altijd even makke-lijk, al helemaal niet als dat ge-beurt met een kinderzitje op de

achterbank. De bagageruimte istoegankelijk door een druk opde ‘0’ in de 508 typering op deachterzijde. Er is 515 liter aaninhoud beschikbaar, bij de SWis dit zelfs 560 liter.De Peugeot 508 valt in de 20procent bijtellingsklasse, maaralleen als hij is voorzien van de112 pk sterke 1.6 e-HDi dieselmet 2Tronic versnellingsbak enStop&Start systeem. Toevalligzat juist die motor in onzetestauto. 112 pk lijkt niet veel,maar als je er alleen in zit vol-doet die motor prima. Anderswordt het misschien als je opvakantie gaat, en iedereen in-clusief de caravan moet mee.De 2Tronic versnellingsbak laatzich naar keuze bedienen alseen automaat, maar heeft niet

altijd de vloei-ende karakteris-tiek van eenmoderne (semi-)automaat. Hijheeft een ge-wone platen-koppeling endaardoor krijg jeals bestuurdernog wel eenseen ‘schop’ bij

iets te bruusk gas geven. HetStop&Start systeem werkt inprincipe goed, al stopt demotor al bij een snelheid vanminder dan 5 km/uur. Dat be-tekent dat in filerijden tallozemalen de motor af- en weeraanslaat. Het gaat allemaalsnel en geruisloos, maar wen-nen is het wel. Maar goed, alleswerkt wel mee aan een lageCO2-uitstoot van 115 g/km endat zorgt ervoor dat er ‘maar’twintig procent van het jaarsa-laris als loon hoeft te wordenbijgeteld. Volgens Peugeot ver-bruikt de 1.6 e-HDi 4,4 l dieselop 100 km en als dat cijfer inde praktijk echt zo laag is, isdat absoluut een sterk argu-ment tot aanschaf. De boord-computer gaf na een fiksaantal kilometers 6,0 l op 100km als verbruik aan…Eén ding weten we wel zekerna het rijden met de Peugeot508: de auto maakt een ergsterke indruk en het moet welheel raar lopen wil Peugeotmet de 508 niet een sterkecomeback in dit segmentmaken.

Arjan Velthoven

>>> Rijimpressie

De Peugeot 508 heeft eengespierde carrosserie en heefttegelijkertijd een stijlvol uiterlijk.

De kwaliteit en de ergonomievan het interieur is dik in orde

04-11_Nieuws 25-03-11 12:18 Pagina 9

Page 10: Zakenauto magazine #1 2011

Dankzij het coupéachtig silhouet is de nieuwe CLS een sportieve zakelijke sedan

>>> Nieuws

AutoRAI 2011: veel Nederlandse primeursVan 13 tot en met 23 aprilwordt de AutoRAI 2011 in Am-sterdam gehouden. In totaalzijn er volgens de organisatiezo’n 102 Nederlandse primeurste zien. Inmiddels staan 41 au-tomerken ingeschreven. Alle-maal presenteren ze inAmsterdam de mooiste model-len en het grootste nieuws. Pri-meurs zijn er van Abarth, AlfaRomeo, Aston Martin, Audi,

Bentley, BMW, Bugatti, Burton,Chevrolet, Citroën, Corvette,Dacia, Fiat, Fisker, Ford, Hyun-dai, Infiniti, Jaguar, Jeep, Kia,Lamborghini, Lancia, LandRover, Lexus, Maserati, Mazda,Mercedes-Benz, Mini, Mitsu-bishi, Opel, Peugeot, Porsche,Renault, Rolls-Royce, Saab,Seat, Skoda, Smart, Tesla,Volkswagen, Volvo en West-field. Wat opvalt is dat een aan-

tal Japanse merken ontbrekenwaaronder Toyota, Nissan enSubaru. Deze hadden dat al be-sloten voordat de aardbevingen tsunami Japan zouden tref-fen. Naast al het autonieuws inde RAI-hallen biedt het herin-gerichte Europaplein vóór deAutoRAI 5.000 vierkante meterauto- en motorplezier in debuitenlucht. Bezoekers kunnenhier een elektrische auto opla-den en er vervolgens mee rij-den. Onder de noemer ‘Try theBike’ kan kennis worden ge-maakt met de motorwereld.Een offroad-parcours biedt ge-legenheid voor een 4x4-kennis-making en demonstraties optwee wielen - of één - van trial-rijders. Bij Bleekemolens RacePlanet is slippen onder controlete krijgen. GoMotor is ook tij-dens deze editie van AutoRAIpresent. Op dit evenement ishet laatste motor-, scooter-,kleding- en accessoiresnieuwste vinden. In het moderne RAIElicium presenteren het Plat-form Elektrische Mobiliteit, insamenwerking met het minis-terie van Economische Zaken,

Landbouw en Innovatie, destand van zaken op het gebiedvan elektrisch vervoer. In hetElicium ook ruim baan voor hetautomotive innovatiepro-gramma High Tech AutomotiveSystems (HTAS), waarbinnenverschillende opleidingen ophet gebied van automotive en-gineering en auto-industrie sa-menwerken en een completeleerlijn hebben ontwikkeldvoor geïnteresseerde studen-ten, ongeacht vooropleiding.

Paul Quaedvlieg

De AutoRAI is geopend op doordeweekse dagen van 12.00uur tot en met 22.00 uur, in de weekenden van 10.00 uurtot en met 17.00 uur. Kaarten zijn met korting te koop viawww.autorai.nl. Natuurlijk zijn ook kaarten te koop bij dekassa van de RAI. Kinderen tot en met 14 jaar hebbengratis toegang onder begeleiding van een volwassene.

Topmodellen CLS leverbaarMercedes-Benz start met de le-vering van de CLS 63 AMG ende CLS 500 BlueEfficiency, detopmodellen van de onlangsgeïntroduceerde tweede gene-ratie van de CLS. De nieuwe V8-modellen zijn een aanvullingop de benzineversie CLS 350 ende dieselversies CLS 250 CDI enCLS 350 CDI, allen in BlueEffi-ciency uitvoering. De nieuwemodellen beschikken over effi-ciënte V8-motoren die mededankzij directe brandstofin-spuiting en biturbo-technologiekrachtiger, maar vooral zuini-ger zijn dan hun voorgangers.De krachtbron van de CLS 500levert een vermogen van 408pk en een maximaal koppelvan 600 Nm, beschikbaar tus-sen de 1.800-3.500 toeren. Mer-cedes-Benz geeft eengemiddelde verbruik op dat

lager ligt dan 9,0 l/100 km. Detweede generatie van de CLS 63AMG beschikt over een nieuweAMG V8 biturbo-motor met di-

recte brandstofinspuiting metpiëzo-injectoren, variabele nok-kenastiming, intercooling, eenintelligent generator manage-

ment en een start/stop functie.Hij levert een vermogen van557 pk en heeft een maximaalkoppel 800 Nm.

04-11_Nieuws 25-03-11 12:18 Pagina 10

Page 11: Zakenauto magazine #1 2011

De nieuwe Citroen C4 is geenopvallende verschijning

Rij-impressie Citroen C4 1.6 e-HDi EGS Tendance

Franse voiture met Duitse tongvalDe nieuwe Citroen C4 valt in het zwaarbevochte C-

segment van de personenwagenklasse. Het Franse

automerk levert de C4 met drie benzinemotoren

en drie dieselversies in combinatie met verschil-

lende transmissies. Zakenauto reed een week lang

in de zuinige 1.6 e-HDi EGS Tendance uitvoering

met 20% bijtelling. Wat blijkt, de C4 kon wel eens

een allemansvriend worden, gezien zijn combina-

tie van Frans comfort met Duitse degelijkheid.

De nieuwe C4 beschikt overeen zakelijke werkplek waarinveel kilometers gemaakt kun-nen worden. De stoelen zittenprettig en voelen ‘Duits’ comfortabel aan. Er is veel aan-dacht besteedt aan het lage ge-luidsniveau. Ook aanopbergruimte geen tekort.Ruime portiervakken, een re-delijke ruimte onder de (ver-stelbare) middenarmsteun,opberglades onder de voor-stoelen, een groot dashboard-kastje en een hele grote(gekoelde) opbergruimte in demiddentunnel.

KwaliteitDeze Tendance uitvoering be-schikt over een lange lijst stan-daard voorzieningen waaronderautomatische airco met ge-scheiden zones, een radioCD/MP3 speler met stuurwiel-bediening en een ‘connectingbox’ inclusief Bluetooth en USBaansluiting. Qua veiligheid zitde C4 goed in elkaar: ABS metbrake assist, ESP en ASR en degebruikelijke airbags. Wat op-valt is de kwaliteit van de mate-rialen in deze C4. Het voeltallemaal degelijk, goed en com-fortabel aan. De Fransen hebben

goed naar de Duitse concurren-tie gekeken. De dashboardver-lichting kan ‘gepersonaliseerd’worden: wit, verschillende soor-ten blauw of een combinatiedaarvan. Ook de diverse gelui-den van bijvoorbeeld de knip-perlichten en vergetenhandrem zijn aan te passen invier verschillende ‘moods’. Vangewoon klassieke geluiden totspeciale spelcomputereffecten.Je moet er van houden.

RijdenHet rijden in de nieuwe C4 iseen prettige ervaring, vooral als

je eenmaal gewend bent aan deEGS-versnellingsbak. De 112 pk1.6 diesel doet zijn werk in allerust, heeft voldoende vermogenen een redelijk laag verbruik.Wij kwamen onder koude om-standigheden uit op 1 op 17. Dewegligging is goed, maar eerderstevig dan comfortabel. Onderde 7 km/h schakelt de motor uit(start-stop systeem) en blijft uitzolang het rempedaal wordt in-gedrukt. Dat werkt op zichprima, maar in een langzaamvooruit kabbelende file is datniet altijd even comfortabel. Ditis eenvoudig op te lossen doorhet ‘ECO’ systeem tijdelijk uit teschakelen. Het schakelen aanhet stuur bevalt goed. Even gasinhouden bij het schakelenzorgt voor een soepele wissel.De nieuwe EGS automaat is deopvolger van de bekritiseerdeEB6V automaat. Door anderesoftware schakelt de EGS in destand automaat redelijk soepel.Bij snel gas geven houdt hij nogsteeds even in bij het overscha-kelen, maar met een wat rusti-gere rijstijl voldoet de automaatprima. Een kwestie van wennen.

Paul Quaedvlieg

>>> Rijimpressie

De nieuwe C4 beschikt over primastoelen en veel bergruimte

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 1 1

04-11_Nieuws 25-03-11 12:18 Pagina 11

Page 12: Zakenauto magazine #1 2011

1 2 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Multitest stationwagons

Power of procen t

Auto’s met procenten voordeel in bijtelling komen in steeds grotere getale

op de markt. Zelfs in het segment van de grotere stationwagons zijn ze er

nu. Er worden wel kleinere motoren in gehangen. Is het fiscale voordeel

dat offer aan cilinderinhoud en paardenkrachten waard?

>>> Multitest

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 12

Page 13: Zakenauto magazine #1 2011

n ten? De automotivebranche veran-dert anno 2011 sneller danooit tevoren. De sector is con-tinu in beweging. Niet alleenworden de levenscycli van auto’s naar het lijkt steedskorter, de zakelijke automarktblijft zichzelf ook permanentvernieuwen. Zakenauto is eenflinke tijd niet verschenen, enin de tussentijd heeft er eenaardverschuiving plaatsgevon-den in de zakelijk rijdend Ne-derland. ‘Vroeger’ was het nietzo moeilijk: iemand die voorzijn werk in een auto van dezaak mocht rijden, gaf je eendikke, representatieve automet een bijbehorende dikkediesel. Goed voor minimaaldertigduizend kilometer perjaar. Over CO2-uitstoot dachtecht nooit iemand na. Hoe anders is het nu! Daarkwamen we wel achter bij hetsamenstellen van deze multi-test. Segment: middenklassestationwagons met een fat-soenlijke dieselmotor in hetvooronder. Het D-segmentdus, nog steeds een fikse hitin zakelijk rijdend Nederland.Wie zich verdiept in de keuzein dit segment, komt erachterdat het milieu (of eigenlijk hetontzien ervan), zeer belangrijkis voor de autofabrikanten. Ie-dereen schermt met milieula-bels en, erg interessant,bijtellingspercentages. Wantjaja, zelfs in het D-segmentzijn tegenwoordig auto’s met20 procent bijtelling te krijgen.Interessant uitgangspunt bijhet samenstellen van het beoogde testkwartet: zoveelmogelijk testauto’s met bijtel-lingsvoordeel erbij krijgen.Dat bleek gemakkelijker ge-zegd dan gedaan. Het aanbodin dit segment is fors. Daaromzijn we domweg uitgegaanvan de beste verkopende stati-onwagons in dit segment ophet moment van schrijven, en

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 1 3

dan het liefst met 20 procentbijtelling. Vooral dat laatstecriterium is moeilijk, wantdaarvoor mag een dieselmotorniet meer dan 115 g/km aanCO2-uitstoot hebben. Geen enkele tweeliter diesel in ditsegment van de markt vol-doet daaraan. Daarvoor is eenkleinere, 1.6 liter motor nodig.Twee merken leveren auto’smet zo’n motor: Volkswagenen Ford. VW monteert sindskort een 1.6 TDI met BlueMotion Technology in de Pas-sat Variant. Ford is helemaalactueel met de 1.6 TDCi ECO-netic. Die is zo nieuw dat hijop de valreep niet kon deelne-men aan deze test. Ford vaar-digde daarom een Mondeo afmet een 115 pk sterke 2.0 literdiesel, maar die wordt vervan-gen door de 1.6 TDCi ECOne-tic. Voor de beste vergelijkingnemen we in de tabellendaarom de cijfers mee van de1.6 TDCi ECOnetic, ook al zijndie gebaseerd op fabrieksop-gaven.De andere twee testauto’s indeze test zijn weliswaar danwel geen ’20 procenters’, hetzijn wel zakenauto’s met eenprima staat van dienst. DeOpel Insignia markeert de wederopstanding van Opel, enkwam als Sports Tourer in eenEcoflex versie met de 130 pksterke twee liter diesel naar deredactie. Ook van de partij isde Mazda 6 Sportbreak, meteen 2.2 liter CDTi diesel vanmaar liefst 163 pk. Met eentweeliter diesel kom je zoalsgezegd niet aan 20 procent bijtelling, dus 6- en Insignia-rijders betalen de volle mep.Maar daar krijgen ze wel (fors) meer pk’s voor. In dezemultitest kijken we of dieextra centen die power waard zijn, of dat je gerustkan kiezen voor lagere bijtel-ling.

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 13

Page 14: Zakenauto magazine #1 2011

1 4 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

in de verbruikstest. De FordMondeo Wagon is aangenaamlicht en mag van alle testers ookhet meeste meenemen. De aan-schafprijs vanaf is aan de lagekant, het leasetarief dat Fordhanteert eveneens.Binnenin de Mondeo is het aan-genaam toeven. De bestuurderheeft een prettig in de hand,multifunctioneel stuurwiel voorzich waar nu eens geen knopjeteveel op zit. Het is dus niet al-leen multi, maar ook echt func-tioneel. Ook het prettigbedienbare navigatiesysteemmet touchscreen is een aan-winst, net als de aanwezigeUSB-aansluiting. In het instru-mentarium valt een kleurrijkdisplay op. Op de achterbankhebben zowel kinderen als vol-wassenen goed de ruimte. Debagageruimte is het langste vanalle hier geteste wagons. DeMondeo springt er positief uitmet een brandstofverbruik van1 op 23,2, maar die door Fordberekende cijfers moet je meteen korrel zout nemen, zo leertde ervaring. Op de foto’s heeft de MondeoWagon fraaie 18 inch velgen,maar die zitten niet standaardop de 1.6 TDCi Trend Business.

De Ford Mondeo is in zijn hui-dige carrosserievorm alweervier jaar oud. Natuurlijk kreegde auto in 2010 een fikse face-lift, maar de basis bleef het-zelfde. Da’s helemaal niet erg,want de Mondeo blijkt nog al-tijd zeer goede rij-eigenschap-pen te hebben, die hem tot eenuiterst gewaardeerde reisgenootmaken. Wij konden voor dezetest weliswaar niet rijden metde Mondeo als 1.6 TDCi Econe-tic. Op deze auto zit normaaleen Active Grille Shutter, eengrille die alleen open is wan-neer er lucht nodig is om demotor te koelen. Een dichtegrille zorgt voor minder lucht-weerstand. De 1.6 TDCi Econeticis ook voorzien van een ver-laagde wielophanging en ban-den met een lage rolweerstand.Ook is een Auto Start-Stop sys-teem gemonteerd. Allemaal omde CO2-uitstoot zo laag moge-lijk te krijgen. Met succes dus,want met 114 gr/km betaalt deook privé met deze auto stu-rende zakenman slechts 20 pro-cent bijtelling. De 1.6 TDCiEconetic vervangt de 2.0 TDCimet 115 pk, en da’s maar goedook, want de Ford die wij redenhad die motor en scoorde slecht

>>> Multitest

Ford Mondeo Wagon 1.6 TDCi ECOnetic Trend Business

Vers van de pers

Plus

+ aanschafprijs aan de lage

kant

+ prima rij-eigenschappen

+ 20 procent bijtelling

Min

- is 115 pk genoeg?

- geen bekerhouders achterin

- geen uitschakelbare passa-

giersairbag

✗✓

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 14

Page 15: Zakenauto magazine #1 2011

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 1 5

breed (handig voor de zitjesvan het nageslacht); de leu-ning ervan is snel neer te klap-pen door een hendel in debagageruimte. Qua volumedoet de bagageruimte ietsonder voor de andere auto’s.Handig is het zichzelf oprol-lende en opklappende afdek-zeil in de bagageruimte. DeMazda 6 ligt van alle hier ge-teste wagons het laagst bovende grond, terug te zien in detilhoogte van de bagageruimteen de lage instap. Mazda doet(nog) niet aan downsizing vanmotoren. De 2.2 CiTD die wijreden had zelfs 163 pk! Wellekker veel power, de accelera-tietesten wint hij met gemak.Wel nagelt de diesel hoorbaarals hij koud is. Het brandstof-verbruik blijft ten opzichte vande kleiner gemotoriseerde 20procent auto’s binnen de per-ken. Omdat de tank wat klei-ner is blijft de actieradius watachter bij de rest. De 6 Sport-break is met deze motor geenmilieuvriend, hij krijgt ener-gielabel C. De aanschafprijsvoor de 6 Sportbreak Business+ is aan de hoge kant, het doorMazda opgegeven leasetariefeveneens.

De Mazda 6 Sportbreak is eentypische Aziaat: zet hem ineen gezelschap neer en hij valtin eerste instantie helemaalniet zo op. Treedt van zichzelfook niet zo op de voorgrond, alhelemaal niet in het donker-blauw waarin wij de Sport-break kregen. Wie goed kijkt,wordt echter verrast door decarrosserielijnen van de auto,die vloeiend en zelfs sportiefoverkomen. De Mazda kreegvorig jaar nog een facelift. Inhet interieur vindt de gemid-delde zakenman vast wel zijnplekje. Alles is goed voor el-kaar, maar van het interieur,en dan vooral de gebruiktematerialen, konden wij nietecht enthousiast worden. DeSportbreak die wij reden wastoch echt een Business + -uit-voering, maar het interieurgeeft je geen ‘Business +’-ge-voel. Ook zijn er details die ir-riteren, zoals het lelijke beeldop het DVD-navigatiescherm.Andere zaken stemmen weltevreden, zoals de aux-aan-sluiting voor andere media, demakkelijke Bluetooth verbin-ding voor de telefoon en hetdodehoeksysteem RVM. Deachterbank is vooral lekker

Mazda 6 Sportbreak 2.2 CiTD Business+

Stille vennoot

Plus

+ krachtige motor

+ relatief goed brandstofverbruik

+ handig oprolsysteem in

bagageruimte

Min

- geen Business + feel in

interieur

- motorisering niet modern

- bagageruimte iets krapper

✗✓

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 15

Page 16: Zakenauto magazine #1 2011

1 6 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

>>> Multitest

voorpassagiers. Achter de be-stuurder kunnen lange men-sen het weleens krap hebben.De uitrusting is voor een rela-tief eenvoudige Edition-uitvoe-ring best goed, al had Opel ookwat Business-opties op deauto geschroefd. Voorin vallenin positieve zin de elektroni-sche handrem en de fijnestuurbediening van de cruisecontrol en audio op. Jammer isdat ook de Opel standaard eenasbak heeft. Daar had eenmooi opbergvakje kunnen zit-ten! De Insignia Sports Tourervoelt tijdens het rijden watzwaar aan. Dat verbaast niet,want hij is ook het zwaarstvan alle testauto’s. Deson-danks is het weggedrag goed.Ook Opel kan geen motor leve-ren voor de Insignia die zichkwalificeert voor 20 procentbijtelling. Da’s echt jammer,want het zou de Insignia nogmeer kansen geven op de za-kelijke markt. Nu moet vooreen motor met weliswaar watmeer power gewoon een kwartvan de aanschafprijs bij het in-komen worden opgeteld. Endat moet je er maar voor overhebben. Ondanks dat draait deOpel prima mee in dit test-kwartet. Alles flex dus.

Opel doet eigenlijk sinds de in-troductie van de Insignia weerserieus mee op de zakelijkemarkt. De Insignia is een grotestap in kwaliteit vooruit ten-opzichte van voorganger Vec-tra, en dat geldt eigenlijk ookvoor de Astra en Meriva. Datbiedt kansen op de zakelijkemarkt, zo heeft deze Insigniade afgelopen jaren al bewezen.De Insignia Sports Tourer oogtgespierd, hij heeft veel rondecarrosseriedelen en maakt eenstoere indruk. Opel koos er-voor ons een Insignia SportsTourer in ecoFLEX –versie meete geven. Opel noemt tegen-woordig zo’n beetje al haarvindingen in auto’s ‘flex’. Eco-FLEX staat voor enkele opti-maliseringen in motor enuiterlijk. Ook het kleine spoi-lertje op de achterklep is eronderdeel van. Die achterklepis trouwens gigantisch. De eer-ste keer dat je hem opent benje bang dat de hele achterkantvan de carrosserie loskomt. Deachterklep is wel zwaar. Debrede bumper aan de achter-zijde is krasgevoelig. Opelheeft het interieur en dash-board vooral ergonomischgoed voor elkaar. De Opel biedtde meeste breedte voor de

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CTDi ecoFLEX Edition

Alles flex

Plus

+ imposant uiterlijk

+ veel interieurruimte

+ brandstofverbruik

Min

- zwaargewicht

- geen 20 procent bijtelling

- zware achterklep

✗✓

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 16

Page 17: Zakenauto magazine #1 2011

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 1 7

als je meer dan twee kinder-zitjes kwijt moet. Op de ach-terbank hebben volwassenenvoldoende beenruimte, dehoofdruimte zal bij langeremensen aan de krappe kantzijn. De bagageruimte van dePassat Variant is met 603 literhet grootste van alle test-auto’s. De achterbank van dePassat Variant is net als dievan de Mazda om te klappenmet een hendel in de bagage-ruimte. De 1.6 TDI diesel ismet 105 pk het minst krachtigvan alle motoren in dit test-kwartet. Hij is exact even zui-nig als de Opel, die wel eenveel grotere motor heeft en 25pk extra. De VW blijft wat ach-ter in de acceleratietesten, demotor is echter wel fluister-stil! Het start-stop systeemwerkt prima, maar je moet erwel even aan wennen. Op defoto’s staat een DSG7-auto-maat afgebeeld, maar wijreden de verbruikstest meteen handgeschakelde zesver-snellingsbak. Zo’n fijne DSGis overigens wel het overwe-gen van aanschaf waard. De Passat wordt vast een hitvanwege de 20 procent bijtelling waar deze 1.6 TDI invalt.

Volkswagen heeft nooit te kla-gen gehad over succes in dezakelijke markt. De Passat isde afgelopen jaren een lease-knaller van jewelste geweest.Onlangs is de Passat deels ver-nieuwd. Opvallend daarbij isdat de carroserie grotendeelshetzelfde bleef, maar dat dePassat Variant die wij haddenopvallend slank leek. Illustre-rend: een van onze testmede-werkers zei standaard ‘Golf’tegen de Passat. En inderdaadziet de Passat er bijvoorbeeldnaast de dikke Insignia watmagertjes uit. De Passat Vari-ant die wij reden was een an-dere auto dan die op de foto’sstaat, maar het was wel er eenin milieuvriendelijke Bluemo-tion-configuratie. De Passat iswat betreft interieurbreedteprecies hetzelfde als de Mazdaen de Opel, maar achter hetstuur is er meer ruimte. Sfeer-vol is het analoge klokje mid-den in het dashboard. Hetdashboard is overigens eenstuk minder diep dan bij deandere hier geteste auto’s. DeVW scoort goed met wel 8 op-bergplekken in het interieur.De achterbank daarentegen ishet smalst van alle vier detestauto’s, wat lastig kan zijn

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI Bluemotion Comfortline

Beproefd concept

Plus

+ Veel opbergplekken

+ Ruime bagageruimte

+ 20 procent bijtelling

Min

- Geen imposant uiterlijk

- Smalle achterbank

- Slechts 105 pk

✗✓

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 17

Page 18: Zakenauto magazine #1 2011

1 8 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

>>> Multitest

Zo test ZakenautoAlle metingen vonden plaats met een voertuig met één persoon.

Het geluidsniveau wordt gemeten op 15 cm afstand van het rechter -

oor van de berijder. Het brandstofverbruik werd gemeten op een tra-

ject van 240 km waarvan 70 procent snelweg. Op de snelweg werd

een kruissnelheid aangehouden van 120 km/uur.

De actieradius werd berekend aan de hand van het gemeten ver-

bruik en de tankinhoud minus 5 liter.

Ford Mazda Opel Volkswagen

Mondeo Wagon 6 Sportbreak Insignia Sports Tourer Passat Variant

1.6 TDCi ECOnetic 2.2 CiTD 2.0 CDTi ecoFLEX 1.6 TDI Bluemotion

Trend Business Business+ Edition Comfortline

Motor 4 cil. common rail diesel 4 cil. common rail diesel 4 cil. common rail diesel 4 cil.common rail diesel

Cilinderinhoud (cc) 1560 2184 1956 1598

Max. vermogen (kW/pk) 85/115 120/163 96/130 77/105

Koppel/bij toeren (Nm/tpm) 270/1750 360/1800 300/1750 250/1500

Versnellingsbak 6, handgeschakeld 6, handgeschakeld 6, handgeschakeld 6, handgeschakeld

Toeren/min bij 120 km/h (in 6) g.o. 2150 1700 1950

Wielbasis (cm) 285 273 274 271

LxBxH uitwendig (cm) 484 x 189 x 151 477 x 180 x 149 491 x 186 x 152 477 x 182 x 152

Eigen gewicht (kg) 1405 1475 1633 1443

Max. laadvermogen (kg) 835 670 657 677

Totaal toelaatbaar gewicht (kg) 2240 2145 2290 2120

Max. aanhangwagengewicht (kg) 1600 1600 1600 1400

Tankinhoud (l) 70 64 70 70

CO2-uitstoot (gr/km) 114 143 134 114

Emissieklasse Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

Energielabel A C A A

Bijtellingsklasse (procent) 20 25 25 20

Prijs vanaf (€) 33.195,- 35.790,- 34.895,- 34.590,-

Prijs als getest (€) 33.195,- 37.240,- 36.640,- 39.080,-

Leaseprijs vanaf (€) 509,-* 799,-* 565,-* 969,-**

*Gebaseerd op full operational lease, 48 maanden, 20.000 km per jaar, excl. BTW, excl. brandstof, opgave importeur.

** Gebaseerd op full operational lease, 48 maanden, 40.000 km per jaar, excl. BTW, excl. brandstof, opgave importeur.

Specificaties

Ford Mazda Opel Volkswagen

Mondeo Wagon 6 Sportbreak Insignia Sports Tourer Passat Variant

1.6 TDCi ECOnetic 2.2 CiTD 2.0 CDTi ecoFLEX 1.6 TDI Bluemotion

Trend Business Business+ Edition Comfortline

Acceleratie 0-100 km/h 12,1* 9,4 11,4 12,6

Acceleratie 80-120 km/h g.o. 6,8 8,5 10,2

Tankinhoud (l) 70 64 70 70

Brandstofverbruik (1lt/km) 23,2* 18,4 19,1 19,1

Actieradius (km) 1508 1086 1241 1241

Geluid bij 80 km/h (dbA) g.o. 62 64 60

Geluid bij 120 km/h (dbA) g.o. 68 69 66

Tellerafwijking. (100 km =) g.o. 95 91 95

Topsnelheid (km/h, fabrieksopgave) 185* 212 203 193

*Fabrieksopgaven, Ford is niet dynamisch gemeten.

Testresultaten

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 18

Page 19: Zakenauto magazine #1 2011

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 1 9

Ford Mazda Opel Volkswagen

Mondeo Wagon 6 Sportbreak Insignia Sports Tourer Passat Variant

1.6 TDCi ECOnetic 2.2 CiTD 2.0 CDTi ecoFLEX 1.6 TDI Bluemotion

Trend Business Business+ Edition Comfortline

breedte op ellebooghoogte (cm) 148 148 152 148

afstand stuurwiel/stoelleuning min/max (cm) 37/61 38/67 38/65 44/70

hoogte boven bestuurdersstoel 94 95 93 95

hoofdruimte bestuurder (cm) 15 15 15 13

afstand stoel-vloer (cm) 24 20 18 21

afstand vloer-straat (cm) 28 23 26 28

aantal opbergplekken voorin 6 6 5 8

aantal bekerhouders voor/achter 2/0 2/2 2/2 2/2

uitschakelbare passagiersairbag nee nee ja ja

diepte x breedte achterbankzitting (cm) 50x134 50x138 52x133 51x131

knieruimte achter bestuurder min/max (cm) 16/40 15/42 9/36 11/36

tilhoogte bagageruimte (cm) 60 59 64 62

LxBmin/maxxH bagageruimte (cm) 116x 116/127 x 43 111 x 104/132 x 48 109 x 106 x 43 113x100/140 x 50

inhoud bagageruimte (liters) 549 519 540 603

aantal airbags 7 6 6 6

EuroNCap crashtest (totaal/ % volwassenen) ***** / nb ***** / 77% ***** / 94% ***** / 91%

Ruimte, comfort en veiligheid

ConclusieEen week lang vier modernestationwagons voor de deur enalle tijd om ze uit te proberen.Welke conclusies trek je dan?Allereerst een die als een paalboven water staat: de concur-rentiestrijd in het D-segment ismoordend. Zonder twijfel kunje zeggen dat de hier getesteauto’s allemaal van een hoogniveau zijn en op bepaalde ge-bieden heel dicht bij elkaar lig-gen. Zo is de ruimte achter hetstuur in bijna alle auto’s het-zelfde. De Opel scoort goedomdat hij iets breder is dan derest, de Volkswagen heeft watmeer ruimte achter het stuur.De verstelbaarheid van de stoe-len is in alle gevallen meer danvoldoende. De opbergruimte inhet interieur is eveneens bij alleauto’s goed voor elkaar, deVolkswagen heeft iets meer op-bergplekjes dan de rest. De Forden de Mazda hebben beidengeen uitschakelbare passagier-sairbag, waardoor het af teraden is kinderen op de voor-stoel te vervoeren. Op de ach-terbank hebben de kinderenweinig te klagen, al kan het bijde VW weleens krap worden

met meerdere kinderzitjesnaast elkaar en is het bij deMondeo vergeefs zoeken naarbekerhouders achterin. Eenruime bagageruimte is eenvoorwaarde voor een station-wagon in deze klasse. Alleauto’s scoren dik boven de 500liter, wat toch wel voldoendemoet zijn. De Volkswagen spantde kroon met maar liefst 603liter inhoud. De afmetingen vande bagageruimte verschillenonderling. Let goed op de di-mensies, neem desnoods dekinderwagen mee naar de dea-ler. Alle testauto’s voldoen uit-stekend op het gebied vanveiligheid. Zes airbags hebbenze allemaal (de Ford zelfszeven), de crashtests werdenmet glans doorstaan. Het grote verschil in deze test iste vinden onder de motorkapvan de auto’s. Het was leuk ommotoren met wat meer powertegenover gedownsizede moto-ren te zetten. Natuurlijk vind jeverschil terug in acceleratie entrekkracht, maar wat betrefthet verbruik ontlopen de auto’selkaar niet zoveel. Zo is de VWis exact even zuinig als de Opel,

die wel een veel grotere motorheeft en 25 pk extra. De Fordspringt er positief uit, maar zijnverbruikscijfers konden we he-laas niet in de praktijk toetsen.Van die 1 l op 23,1 km van defabrieksopgave durven we bestwel drie km realiteitszin af tetrekken. Wie kan leven met ietsminder pk’s, zijn de Mondeo enPassat gewoon dè auto’s in ditsegment, vanwege hun 20 pro-cent bijtelling. Je moet wel heeldol zijn op ietsje meer vermo-gen om 100 tot 200 euro permaand aan bijtelling extra neerte leggen, zoals het geval is bijde Opel en de Mazda. Dat isechter een afweging die elkeleaserijder zelf dient te maken.De wagenparkbeheerder zal datmet hem eens zijn, al is die na-tuurlijk ook geïnteresseerd inkosten van onderhoud, onder-houdsintervallen, garantie enrestwaarde.Vlak ook de concurrentie nietuit. Serieuze alternatieven in ditsegment zijn de Toyota Avensis,de Renault Laguna, misschiende BMW 3-serie, de Skoda Su-perb en zeker de nieuwe Peu-geot 508 (zie ook de

rij-impressie op pagina 9). Dielaatste drie zijn allemaal zo teconfigureren zodat ze in de 20procent bijtellings klasse vallen.Eén opmerking uit de testweekblijft maar door onze hoofdenspoken: dat die Passat zo opeen Golf lijkt. Het is ontegen-zeggelijk zo dat auto’s steedsiets groter worden en wat be-treft binnenruimte zeker kun-nen concurreren met modellenbinnen het eigen merk. Kijkeens naar de nieuwe Opel AstraSports Tourer vs. InsigniaSports Tourer, Golf Variant vs.Passat Variant, maar ook denieuwe Ford Focus Wagon ver-sus de Mondeo Wagon. Evenkijken naar een maatje kleineris zinvol, zeker omdat in eenklasse lager nog meer auto’s inde 20 procent bijtellingsklassevallen.

12-19_Multitest 25-03-11 13:32 Pagina 19

Page 20: Zakenauto magazine #1 2011

2 0 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Martin Huisman (Vereniging Auto van de Zaak):

‘Steeds meer slechte autoregelingeDe Vereniging Auto van de Zaak bestaat sinds

2008 en telt inmiddels 4000 leden. In Den Haag

zijn hun lobbyisten volwaardige gesprekspartners.

Hun oordeel en kennis over autoregelingen bij

bedrijven wordt gerespecteerd en gevreesd. Dat

laatste komt volgens voorzitter Martin Huisman

overigens vooral omdat veel autoregelingen

erbarmelijk slecht in elkaar zitten.

Hoewel de vereniging in feitewerd opgericht uit onversne-den frustratie over de manierwaarop in 2008 de toenmaligeregering met de bijtelling om-ging, is het een uitermate seri-euze instelling. Huisman: “Iknam er toen aanstoot aan datenerzijds de autokostenfictievan 22 naar 25 procent ging, engelijktijdig die voor bijzonderschone auto’s werd verlaagdnaar 14 procent. Dat was zóhypocriet. Er waren toen geloofwel twee hele kleine voertui-gen die aan de voorwaardenvoldeden. Maar wat mij ookopviel, was dat zakelijk rijdendNederland helemaal niet rea-geerde! Tijd om zelf een plat-form te beginnen.”

BeschaafdWat Huisman in ieder gevalniet wilde, was een club op-richten met van die schreeu-wers die overal ‘tegen zijn’. “Ikwilde dat onze vereniging de-gelijk in elkaar zou zitten metvakmensen die serieus geno-men zouden worden. Ongeveerzoals de vereniging Eigen Huis.Dat is toch een beetje mijnvoorbeeld. Huisman verza-melde daarom een team vanjuristen en fiscalisten om zichheen en ging aan de slag. On-bezoldigd, wel heeft de vereni-ging sinds kort Anna Tak alsfondswerver en enig perso-neelslid aangesteld.

Drie hoofddoelen“Onze belangrijkste doelstel-ling is het verbeteren van deomstandigheden voor de berij-der van een auto van de zaak,”geeft Martin Huisman uitleg.“Het eerste jaar hebben wevoornamelijk geïnventariseerd.

Daaruit destilleerden zich driehoofdrichtingen: lobbyen vooreen beter fiscaal beleid, contactmet de fiscus en alles wat ergebeurt rond de zakelijke auto-regelingen. Huisman vindt zelfhet lobbyen het meest span-nend. “We hebben ons gespecia-liseerd op een zeer strak afgeba-kend terrein. Dus kunnen weook heel diep op de materie in-gaan. Vaak weet je veel meerdan de mensen bij wie je jezaak bepleit. Maar dat maakthet voor de politici ook heelconcreet en dat heeft ons intwee jaar veel erkenning be-zorgd. We zijn een volwaardigegesprekspartner in Den Haag.”Toch lukt het Auto van de Zaaknog niet om echt om ander be-leid te krijgen. Huisman is deeerste die dat toegeeft. “Vergeetniet dat we pas amper drie jaarbestaan. Verwacht niet dat eenregeling die al meer dan 25 jaarals melkkoe gebruikt wordt, di-rect wordt afgeschaft omdatwij bestaan. Maar we blijvenhet proberen. Vooral ook doorerop te wijzen dat Nederland invergelijking met de ons omrin-gende landen de auto van dezaak veruit het meest belast. InDuitsland is de bijtelling onge-veer half zo hoog! Maar er zijnlichtpuntjes: de regeling voormensen met een bedrijfsautoen een 500 kilometer verklaringwordt iets versoepeld. Maar ikweet nu al dat StaatsecretarisWeekers in juni in zijn notitieover autofiscaliteit dingen gaatzeggen die we niet leuk vinden.Zo zal de huidige 500 kilome-terregeling blijven bestaan. Endat is toch ons grootste hoofd-pijnpunt. Net als het feit datdie regeling voor een heel jaaris. Dus komen mensen die hal-

Opkomen voor zakelijke rijderEr zijn circa 750.000 mensen in Nederland die in een auto van de

zaak rijden. Daarnaast zijn er zo'n 250.000 mensen geïnteresseerd in

issues rond de auto van de zaak. De doelgroep van de vereniging

Auto van de Zaak is daarmee rond de 1.000.000 mensen groot. Ver-

eniging Auto van de Zaak komt op voor de belangen van berijders

van een auto van de zaak als collectief. Zij behartigt de belangen

door het hanteren van heldere standpunten op basis van solide ar-

gumentatie. Men oefent pressie uit op de overheid om wetgeving in

het belang van de berijder van een auto van de zaak aan te passen.

Daarbij roept de vereniging vaak de hulp van de leden in. Bijvoor-

beeld door het melden van misstanden in autoregelingen via de

website of door protest aan te tekenen tegen de bijtelling.

www.verenigingautovandezaak.nl

>>>

Fisc

aal

20-21_Autoregelingen 25-03-11 11:16 Pagina 20

Page 21: Zakenauto magazine #1 2011

ingen’verwege het jaar een nieuweauto krijgen en dan besluitenwel bij te tellen in de proble-men. Maar voor de fiscus is hijmakkelijk: lekker zwart/wit.”

SpeelruimteDat laatste hebben Martin Huis-man en zijn medestanders deafgelopen jaren maar al te vaakervaren. “Als wij met de fiscuspraten, is het eigenlijk altijdover de interpretatie van die 500kilometerregeling. Want iemanddie gewoon bijtelt, hoeft veelminder iets aan de belasting-dienst uit te leggen. Het gaatdus altijd om die groep mensendie een zogenaamde verklaringgeen privégebruik heeft inge-vuld. Die grootte van die groepbewijst het beste dat er iets nietklopt. Wij zien dat zo: Van de 1,2miljoen zakelijke rijders, zijn ermeer dan 250.000 die gebruik-maken van de door de wet ge-boden escape. Wij vinden datals je als op een hoofdregel eenuitzondering in het leven roept,en meer dan 25 procent van dedoelgroep maakt daar gebruikvan, je je moet gaan afvragen ofje hoofdmaatregel wel goed is!Wij zien door allerlei omstan-digheden dat die 500 kilometerniet meer van deze tijd is. Maar

de belastingdienst wil het sim-pel: 500 kilometer en geenstreep meer. Dat is goed tehandhaven maar wel rigide. Wijproberen daar te adviseren enin schrijnende gevallen te be-middelen, maar de speelruimteis beperkt.”

Bewijslast Huisman vertelt over een casevan een gehandicapte onderne-mer die zeer nauwgezet zijn ki-lometeradministratie bijhield.“Maar bij het uitwerken dooreen medewerker was er eenkleine onbeduidende fout in ge-slopen. De man was echt te goe-dertrouw maar kreeg toch driemille naheffing én vier milleboete! Wij hebben dat voor hetgerecht laten komen en zo is inieder geval de boete terugge-draaid. En wat te denken vandie man die op het matje geroe-pen werd omdat uit zijn auto-matische ritregistratie bleek dathij met zijn auto 800 metermeer gereden had dan striktnodig was om het zakelijke be-zoekadres te bereiken? Slechtsmet de grootste moeite wist hijde ambtenaar ervan te overtui-gen dat er op de Amsterdamsegrachtengordel, héél soms geenparkeerplaatsje direct voor dedeur is…” Volgens Huisman te-kent dat precies de sfeer waariner gewerkt wordt. “Met als ge-volg dat het rechterlijke appa-raat overspoeld wordt metzaken over dit soort futiliteiten.

Tot de Hoge Raad. Het zou veelgoedkoper zijn wat soepeler metdie regeling om te gaan.”

Slechte autoregelingenMaar veruit het meeste werkvoor Auto van de Zaak zit vol-gens Huisman in het begelei-

den en monitoren van autore-gelingen die bedrijven aan hunwerknemers opleggen. “Overhet algemeen kun je zeggen datde contracten die werknemersmoeten ondertekenen als zeeen auto van de zaak krijgen,steeds scherper worden. Veelalzijn ze teveel in het voordeelvan de zaak en niet van dewerknemer. Sommige autore-gelingen komen zelfs aardig inde buurt van een wurgcontract.Of kán het juridisch helemaal

niet wat er staat. Wij proberendaar collectief in te bemiddelenvia de ondernemingsraden enverder individueel te onder-steunen. Ook kan men bij onseen regeling laten toetsen.”

Dat die regelingen in raptempo verslechteren, heeft vol-gens Martin Huisman meer-dere redenen. “Maar debelangrijkste is toch wel datauto’s steeds duurder worden.Daardoor komen steeds meerbedrijven niet meer uit methun gereserveerde budget. Eenoplossing daarvoor is de keuzevoor de werknemer te beper-ken. Hij of zij moet genoegennemen met een kleinere autoen dus vaker één die minderaansluit bij de thuissituatie.”Dat zou deels kunnen verkla-ren waarom er zoveel mensenniet willen bijtellen. “Door dieversoberde regelingen is hethebben van een auto van de

zaak, steeds minder een privi-lege. En vaak helemaal niet zogoedkoop meer. Voor wat eenauto van de zaak kost, kun jetegenwoordig al gauw een gro-tere gebruikte auto privé rijden.Dat komt mede omdat deleasemaatschappijen als ant-woord op de klacht van dewerkgevers over de leasekostenkomen met allerlei oplossin-gen. Meestal zijn die ten nadelevan de werknemer. Die krijgteen hoge eigen bijdrage en be-taalt in feite steeds vaker zijngekregen auto zelf. Of het aan-tal privékilometers wordt be-

perkt. En dan zijn er ookvreemde dingen met deschade-afhandeling. Vroegerwas de schade voor de verzeke-ring. Tegenwoordig heeft vrij-wel elke gebruiker bij schadeeen eigen bijdrage. Vaak wel tot300 Euro per gebeurtenis. Somszien we gevallen dat bij het in-leveren van een auto de lease-maatschappij drie krasjesconstateert en dus even 900Euro in rekening brengt! Juri-disch is dat zeer twijfelachtig.”Het antwoord van Auto van deZaak is vrij simpel en doeltref-fend. De vereniging heeft eenmeldpunt en zwarte lijst op dewebsite. “Wij streven naar eengewogen autoregeling die voorbeide partijen aanvaardbaar is.Maar veel regelingen zijn mo-menteel eigenlijk meer eenmachts middel. En dat moetveranderen.”

Bert Roozendaal

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 2 1

Voorzitter Martin Huisman vanVereniging Auto van de Zaak: “Met4000 leden is de vereniging eenecht serieus instituut geworden.”

>>> Fiscaal

‘als zo velen gebruik maken van deuitzonderingsregel, moet je afvragen of je

hoofdregel wel goed is’

‘voor de kosten van een zakenauto kun je al gauw een grotere

gebruikte auto privé rijden’

20-21_Autoregelingen 25-03-11 11:16 Pagina 21

Page 22: Zakenauto magazine #1 2011

2 2 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Egbert van Hes (Eisma Media Groep)

“Een Britse auto is nu eenmaal ‘oarDe namen van andere automerken durft hij nog

wel in de mond te nemen maar een verder ge-

sprek erover is ‘not done’. Egbert van Hes streeft

ernaar om in ons land de persoon te worden die

het langst Jaguar rijdt. Tegelijk wil hij ook op een

aantal terreinen Nederlands belangrijkste uitgever

van vakinformatie worden. In beide opzichten is

hij al een goed eind op weg.

De Eisma Media Groep is ge-specialiseerd in business-to-business communicatie en ineducatieve uitgaven. De activi-

teiten omvatten vakbladen,websites, email-nieuwsbrie-ven, vakboeken en spin-off ac-tiviteiten van vaktijdschriften,

ePapers, schoolboeken en an-dere leermiddelen. Daarnaastis Eisma actief op het gebiedvan symposia, relatiedagen, vi-deo’s, DVD’s en branchespeci-fieke Awards. Het bedrijf issinds zijn oprichting in 1874 inLeeuwarden gevestigd en heeftsinds 2010 ook een vestiging inDoetinchem. Eisma was oor-spronkelijk vooral bekend vanvaktijdschriften in de sfeer vande agribusiness zoals De Mole-naar en Plattelandspost en inde bouwsector zoals Eisma’sSchildersblad en Glas in Beeld.De afgelopen jaren was er bin-nen het bedrijf sprake van eenautonome groei door de lance-ring van nieuwe titels en doorde uitbreiding van online acti-viteiten. Een wel heel forse

groei impuls was de overnamevan een groot deel van de port-folio van vakbladuitgever ReedBusiness. Het ging daarbij allessamen om 23 titels die medio2010, van Reed Business ver-huisden naar Eisma. Daaron-der meerdere titels die zichmarktleider kunnen noemen,zoals Paardenkrant, Bit, Bouw-wereld en TTM. Daaronder óókbladen met een geschiedenisdie teruggaat tot de 19e eeuwen die afkomstig zijn uit destal van het oude Misset. In-middels bestaat de business-to-business portfolio van deEisma Media Groep uit ruim 35bladtitels met de bijbehorendewebsites. De titels zijn ver-deeld over vijf uitgeefgroepen:Bouwmedia, Businessmedia,

”Spannendecombinatie vansportiviteit, stijlen identiteit”.

>>> Hart voor auto’s

22-23_Hart voor Auto 24-03-11 17:21 Pagina 22

Page 23: Zakenauto magazine #1 2011

‘oars as oars’ ”Industriemedia, Trademedia enEdumedia. Door de recenteontwikkelingen is de EismaMedia Groep in betrekkelijkkorte tijd doorgedrongen tot deTop Vijf van de Nederlandsevakinformatie branche. Het pa-rool van Egbert van Hes istransparantie en ondernemer-schap met ziel en zakelijkheid.De organisatie van de EismaMedia Groep is dan ook zoalsdat heet ‘lean en mean’: wat jeuit kunt besteden wordt uitbe-steed, wat je zelf moet doenwordt zelf gedaan. Maar nu over naar de auto.Wat is de eerste ‘auto beleving’die je je kunt herinneren?Egbert van Hes: “Nu moet ikecht in mijn verleden graven.Wat me zo te binnen schiet isdat ik als kleuter meestal ie-dere maand van mijn vadereen Dinky Toy autootje kreeg.Ik speelde met die autootjes bijons voor het huis op de straat.Er was daar in de goot zo’n ou-derwetse, gietijzeren put meteen soort rooster ervoor. Datgebruikte ik als garage. En dusverdwenen er af de toe autoo-tjes in de put en moest mijnwagenpark regelmatig wordenaangevuld.”Had je vader ook iets met auto’s?Egbert van Hes: “Dat kan jewel zeggen. Sterker nog: hijhad iets met Engelse auto’s. Ei-genlijk reed hij oorspronkelijkRenault maar toen we halver-wege de jaren ’70 in een show-room kennis maakten met detoen nieuwe Rover 3500 sloeghet Britse autovirus bij ons bei-den toe. Ik herinner me noggoed dat we na een proefrit opeen vrijdagmiddag de show-room uitliepen en tegen elkaarzeiden: dit moet ‘m worden. Ikhad toen trouwens zelf nogniet eens een rijbewijs. Uitein-delijk koos mijn vader voor desjieke Vandenplas uitvoering

van de Rover. Het was een fan-tastische auto met een heer-lijke grote V8 motor. Mijn vaderis tot zijn overlijden in 2009het merk Rover altijd trouw ge-bleven. De laatste jaren reedhij een Rover 75. Als je die ineen donkere kleur kocht metwat extra’s erop en eraan washet trouwens best een mooieen ook qua styling nog wel eenecht Britse auto.”Wat was jouw eerste auto?Egbert van Hes: “De eersteauto die ik eind jaren ‘70 zelfkocht was een Triumph Spit-fire. Die was toen al uit produc-tie. Het was dan ook een soortrestauratieproject. Daarna hebik een uitstapje gemaakt naareen Italiaans merk in de vormvan een Lancia Prisma MonteCarlo. Ik heb wel iets met Itali-aanse auto’s. Die hebben ookeen zeer herkenbaar en eenzeer eigen karakter. Ik hou inhet algemeen van eigenzinnigekarakters. Helaas bestaat dewereld hoofdzakelijk uit grijs-tinten. Maar zo’n LanciaPrisma Monte Carlo was des-tijds toch wel een auto waar jenaar omkeek als’ie voorbijkwam. Daar waren er niet zo-veel van. Dat geldt trouwensook voor mijn huidige JaguarXKR-S. Daarvan zijn er maartweehonderd gemaakt en rij-den er maar vijf in Nederland!”Uiteindelijk ben je dus bij Jaguarterecht gekomen. Wat trekt je aanin dit merk?Egbert van Hes: “Het is eigen-lijk het enig overgebleven volu-memerk -ook al is het over- gegaan in buitenlandse han-den- dat de Britse traditie ophet punt van styling voortzet.Als ik de essentie moet samen-vatten van wat me in Jaguaraantrekt is dat op z’n Fries ge-zegd: het is ‘oars as oars’. Hetis anders dan anderen. Het iseen spannende combinatie

van sportiviteit, stijl en identi-teit. ”Ben je eigenlijk ook een fan van dehuidige Britse zakenmoraal?Egbert van Hes: “Dat hangtervan af hoe je die definieert.Als je het hebt over de Anglo-Amerikaanse moraal die je inde financiële wereld tegen-komt beantwoord ik dezevraag met ‘nee’ hoewel ik welbegrijp waarom het in dat vakis zoals het is. Mijn visie op on-dernemen is dat je moet gaanvoor betrouwbaarheid, eigen-heid en continuïteit zowel inrelatie tot klanten, leveranciersals medewerkers. Ik ga ervanuit dat bij de familieorganisatieEisma ooit ook een vijfde eneen zesde generatie aan hetroer zal staan. Waar ik wél veelvan houd is het Britse vakman-schap en de Britse liefde vooreen ambacht. Als je door de Ja-guar fabrieken loopt kan je datnaar mijn overtuiging ook zienen voelen. De mensen kijkendaar anders naar een auto enstaan anders aan de lopendeband dan bij een gewoon volu-memerk.”Wat zou je rijden als Jaguar erniet was?Egbert van Hes: Dat is een helelastige vraag. In ieder gevalmoet het een Britse auto zijnmaar die zijn dun gezaaid. Ikdenk dat ik dan eens zou gaankijken bij Aston Martin. Die

hebben tegenwoordig een heelnet vierdeurs model. In het ui-terste geval zou ik toch mis-schien weer uitwijken naarItalië. Naar Maserati bijvoor-beeld.Wat wordt je volgende auto? Egbert van Hes: “Dat lijkt meeen vraag die na dit gesprekwel is beantwoord… Mijn stre-ven is om de persoon te wor-den die het langst in eenJaguar rijdt of heeft gereden.Maar even los van de emotie:de Jaguar die ik rijd is ook eenuitermate betrouwbare auto. Ikheb technisch nog nooit enigprobleem gehad en als het omservice gaat kan ik terugvallenop een meer dan uitstekendedealer hier in de regio: Regio-naal Jaguar Centrum voorNoord Nederland De Reefhorstin Oudehaske.

P.C. WiemanFoto’s: Marten Sandburg,www.penn.nl

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 2 3

“De Jaguar is ookeen uitermate be -trouwbare auto”.

Naam: Egbert van HesGeboren:1960Privé: Gehuwd, vier kinderen

Bedrijf: Eisma Media Groep,Leeuwarden en DoetinchemFunctie: Eigenaar en CEOBranche: Uitgeverij

Auto: Jaguar XKR-SJaarkilometrage: 50.000Vorige auto: Jaguar XKVolgende auto: Zie interview

22-23_Hart voor Auto 24-03-11 17:22 Pagina 23

Page 24: Zakenauto magazine #1 2011

2 4 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Elektrisch leasen

Groen imago of realiteit?

Iedere dag valt er wel iets te lezen over elektrisch

rijden en de mogelijke toekomst daarvan. Discus-

sies over laadpunten, actieradius, ontwikkelingen

van accupakketten en plug-in hybrides vinden op

velerlei fronten plaats. Maar hoe gaan de leasebe-

drijven hiermee om? Wil de leaserijder wel elek-

trisch rijden en wat betekent dit voor de

gemiddelde fleetowner? Zakenauto sprak met een

aantal topmanagers van de bekendste leasemaat-

schappijen over groene imago’s, de toekomst en

de realiteit van zakelijk elektrisch rijden.

“In Amerika is definitief deknop om,” begint Paul Harms,algemeen directeur van AthlonCar Lease, het gesprek. Harmsis net terug van de Detroit CarShow 2011, die eind januariplaatsvond. “Vorig jaar ston-den daar alleen nog Tesla,Toyota en Lexus met elektri-sche of hybride auto’s, dit jaarhad nagenoeg elk zichzelf res-

pecterend merk een elektri-sche of hybride auto op destand staan, of kwam naar bui-ten met nieuwe ontwikkelin-gen op dit gebied.” VolgensHarms een teken dat de elek-trische auto (oftewel EV: Elec-tric Vehicle), globaal gezien,een niet te stuiten ontwikke-ling is. “Nederland is eigenlijk de

ideale omgeving voor een suc-cesvolle implementatie vanelektrisch rijden. Relatief korteafstanden en een dichtbe-volkte regio met een goede in-frastructuur qua wegen enstroomvoorziening. Echter, erkunnen problemen ontstaanop het gebied van standaardi-sering. Er is immers nog veelonduidelijk. Wordt de stan-daard een laadpaal of een uit-wisselbaar accupakket? Welkestekker wordt de Europesenorm? Niemand weet dat nog,maar we blijven een vingeraan de pols houden.”Specialisten van Athlon CarLease lobbyen daarover op Eu-ropees niveau. Het bedrijf heeftimmers wat in de melk tebrokkelen met 126.000 lease-auto’s in Nederland en 30.000auto’s die per jaar vervangenmoeten worden. Van die

126.000 leaseauto’s zijn er numeer dan 100 die volledig elek-trisch voortbewogen worden.Athlon Car Lease werkt sinds

2008 aan haar ontwikkelpro-gramma Athlon Charged. Dit iseen one-stop-shop voor e-mo-bility. Het merendeel van dezevoertuigen is van elektriciteits-maatschappijen en andere‘early adopters’, fleetownersdie graag ervaring willen op-doen of een groen imago na-streven en die maatschappelijkverantwoord willen onderne-men.

Veel EV’s in 2011Helaas nog geen elektrischeauto dus voor de gemiddeldezakelijke rijder. “Het is nogwachten op een gedegen infra-structuur,” legt Harms uit. “Destroom elektrische auto’s komtdit jaar goed op gang en dataanbod wordt de komendejaren alleen maar meer. Denkaan auto’s als de Renault Flu-ence, Nissan Leaf, Peugeot iOn,

Citroen C-zero en Mitsubishi i-MiEV, maar ook nieuwe mer-ken zoals Tazzari en Fisker. Isstraks de infrastructuur op

Zowel LeasePlanals TerbergLeasing gaan dekomende tijd deNissan Leafinzetten

>>>

Gro

en r

ijd

en

‘Elektrische auto is een niet te stuitenontwikkeling’

24-27_Elektrisch lease 24-03-11 17:12 Pagina 24

Page 25: Zakenauto magazine #1 2011

orde, dan komen er vanzelfook meer leaserijders die elek-trisch willen rijden.”Allemaal mooie woorden,maar vooralsnog rijden demeeste zakelijke rijders nog inauto’s met brandstofmotoren.Harms: “We moeten wel realis-tisch blijven. Nu zitten we inde ‘hype’ fase, maar het is rea-listischer om te kijken naar het

‘cradle to cradle’ aspect, metandere woorden de totale im-pact op de levenscyclus vaneen voertuig. Daarnaast blijvenwe ook kijken naar de ontwik-kelingen op het gebied van debrandstofmotoren. Elke maandworden er meer auto’s gepre-senteerd met een lage CO2 uit-stoot. Maar ook in de toekomstwordt er steeds meer energieuit een druppel brandstof ge-haald.”

Klimaat neutraalBij de voordeur van ING CarLease in Breda valt direct deoranje laadpaal op. Deze staater sinds augustus 2010. Tochheeft deze leasemaatschappijin het Zuiden des lands niet de

ambitie om dé leasemaat-schappij te zijn die alleen maarhet ‘groene’ rijden promoot.“Liever koppelen we de zorgvoor het milieu aan een effi-ciënt wagenpark en een mi-lieuvriendelijke bedrijfs- voering,” legt John Spies, Ma-naging Director van ING CarLease uit. “We vinden het be-langrijk om in onze bedrijfs-

voering het milieubeleidstructureel aandacht te geven.Als eerste grote leasemaat-schappij hebben we het ISO14001 milieucertificaat ontvan-gen. Niet alleen door milieu-vriendelijke mobiliteit aan tebieden, maar ook door te in-vesteren in een kantoorpandmet energiezuinige verlichtingen andere energiebesparendemaatregelen. We hebben weleen voorbeeldfunctie naaronze klanten toe.”Door het verkrijgen van hetcertificaat bewijst het bedrijfook aandacht te besteden aande naleving en optimalisatievan het milieubeleid. Spies:“We hebben, in samenwerkingmet de Stichting Natuur en Mi-

lieu, de doelstelling om de ge-middelde CO2-uitstoot van onswagenpark terug te brengen.We hebben hiervoor CleanerCar Contracts ondertekendmet de ambitie auto's in 2012aan te kopen met een gemid-delde uitstoot onder de 120gr/km (de EU ambitie= 130gr/km in 2015). Natuurlijk wor-den we daar wel in geholpendoor de autofabrikanten diemet steeds schonere auto’skomen. We streven misschiengeen groen imago na, maar wedoen er meer aan dan de ge-middelde leasemaatschappij.”ING Car Lease is overigens éénvan de leasemaatschappijendie al daadwerkelijke elektri-sche auto’s aanbiedt. De Mitsu-bishi i-MiEV wordt aangebodenvoor een bedrag van 599,00euro excl. BTW op basis van 60maanden en 10.000 km perjaar.

ElektrischMomenteel heeft ING CarLease drie voertuigen staanwaar klanten elektrisch meekunnen rijden, een Peugeot i-On, een Peugeot Partner en eenTesla Roadster. “Binnenkortkomt daar een Nissan Leaf bij,”legt Spies uit. “Dan hebben wevier elektrische voertuigen invier verschillende categorieën.Deze worden bij klanten neer-gezet met bepaalde instructiesen uitleg. Daarna willen wijvan de klanten horen of eenelektrisch voertuig iets voorhen is. Want, zoals we allemaalweten, heeft een elektrischeauto beperkingen op het ge-bied van actieradius (beperkteaccucapaciteit) en inzetbaar-

heid (langdurig opladen). Deervaringen van de klantennemen we mee voor onze toe-komstige plannen voor het wa-genpark.”ING Car Lease kijkt daarbijnaar de Total Cost of Owner-ship (TCO) van een elektrischeauto. Want er komt meer bijkijken dan de auto alleen.Spies: “We kijken naar de ont-wikkeling van opladers. Watdoet straks de prijs van eentweedehands elektrische autoen wat is de levensduur vaneen accu? Als we bijvoorbeeldkijken naar de markt vanhybride auto’s, die is de afgelo-pen jaren ingestort. Dat komtomdat er steeds meer normaalte gebruiken leaseauto’s

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 2 5

Is elektrisch leasen vooral een kwestie van groen imago entoekomstmuziek of is het al de realiteit voor 2011?

Smart gridAlle leasebedrijven zijn het er

over eens; alles valt of staat

met een goede infrastructuur.

Dit is alleen mogelijk als de

oplaadpunten gestandaardi-

seerd worden en als er zoge-

naamde ‘smart grids’

(intelligente netwerken) ont-

staan. Vraag en aanbod van

elektriciteit moet straks op

een slimme manieren plaats-

vinden. Dit vergt een inten-

sieve samenwerking tussen

overheden, energiemaatschap-

pijen en het bedrijfsleven.

Paul Harms, Athlon Car Lease: “Nederland is de idealeomgeving voor een succesvolle implementatie vanelektrisch rijden”

‘Leaserijder kiest voorlopig nog voor brandstof’

24-27_Elektrisch lease 24-03-11 17:12 Pagina 25

Page 26: Zakenauto magazine #1 2011

komen met 20 procent bijtel-ling. Leaserijders kijken tochvooral naar hun eigen porte-monnee. Dat is voor veel men-sen belangrijker dan hetmilieu.” Spies gelooft persoonlijk ook ineen sterke ontwikkeling vanwaterstof aangedreven auto’s.“Alle ogen zijn momenteel ge-richt op de elektrische auto’s.Deze hebben absoluut be-staansrecht voor een bepaaldegroep klanten. Maar als het opactieradius aankomt hebbenvoertuigen met brandstofcel-len een groot voordeel. Autofa-brikanten zoals Honda, BMW,Mercedes en Volkswagen expe-rimenteren daar al volop mee.Maar ook hier is het wachtenop de infrastructuur, net als bijde ontwikkeling van een lan-delijk netwerk van laadpalenvoor de elektrische auto’s.Want de auto betekent nog al-

2 6 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

tijd voor veel mensen emotieen vrijheid. Dat kan de elektri-sche auto ons nu nog niet bie-den.”

AanvullingOok LeasePlan houdt de ont-wikkelingen op het gebied vanelektrisch rijden scherp in degaten. “Elektrisch rijden biedtabsoluut kansen voor de zake-lijke rijder,” legt Erik Staat,Marketing Directeur vanLeasePlan Nederland uit. “Wegeloven in de techniek, maaraan de andere kant blijven werealistisch. Wel willen we hetonze klanten laten ervaren,zodat ze een gedegen keuzekunnen maken tussen diesel,benzine, hybride, elektrisch,maar ook aardgas. Wij zienelektrisch rijden echt als eenaanvulling.” Daarbij wordt welgekeken hoe een klant reageertna het proefrijden in een elek-

trische auto. Op dit momentrijden er binnen onze vloot van120.000 auto’s ruim 40 volledigelektrische auto’s. Zo heeftLeasePlan een aantal elektri-sche auto’s ingezet als ‘pool’-voertuigen bij de ABN-AMRO.En samen met de Rijkswater-staat en TNO zijn we op ditmoment praktijkervaringenaan het op doen, waarbij ver-schillende auto’s en brandstof-vormen met elkaar vergelekenworden. Staat: “Je moet hetmensen zelf laten ervaren hoehet rijdt.”Volgens Staat zijn het nuvooral de voorlopers die elek-trisch willen rijden. “Mensenen bedrijven die kiezen voorelektrische auto’s willen duur-zaam ondernemen en zijn ook

bereid daar extra voor te beta-len. Bij LeasePlan kijken wevooral naar de TCO, want watlevert zo’n elektrische auto nadrie jaar nog op? Wat is de ver-wachte levensduur van deaccu? Maar ook wat is de be-hoefte van de klant in deze?”

Keuzes makenStaat ziet wel kansen voor za-kelijk elektrisch rijden als ervooral korte ritten gemaaktworden. “Er is veel vraag naar,vooral gezien de bijtelling van0 procent. Het is onze taak omde klant goed advies te geven.Elektrisch rijden heeft immersook nog een aantal nadelen,

zoals de infrastructuur die noglang niet compleet is, maarook tekortkomingen van eenelektrische auto bijvoorbeeldin koude winters of om met deauto op vakantie te gaan. Mis-schien gaan we naar een toe-komst waarbij de elektrischeauto vooral voor woon-werk-verkeer wordt gebruikt metdaarnaast nog een grote benzi-neauto in het huishouden voorde vakanties en de weekend-bezoeken aan familie verderweg. Daarbij is het dan wel be-langrijk dat vooral de geredenkilometers belast gaan wordenen niet het bezit zoals dat nuhet geval is. Het is belangrijkdat er een consistent beleid ge-voerd wordt in Den Haag.“

SamenwerkingBelangrijk bij de implementa-tie van elektrische auto’s is sa-menwerking tussen deleasebedrijven, de overhedenen de energiemaatschappijen.“LeasePlan werkt onder anderesamen met Nuon,” legt Staatuit. “Straks willen we eenleaseconstructie aanbiedenvoor een elektrische auto in-clusief laadpaal, dus moet jeals leasemaatschappij ook ver-stand hebben van de elektrici-teitsvoorzieningen. Het is eengroeiproces voor iedereen. Nuis het vooral een kwestie vanaanpakken en meedoen,daarna kijken we hoe we hetcommercieel kunnen gaanmaken.” In de tussentijd is LeasePlanook met de bestaande auto’s alop de ‘groene toer’ bezig. “Onzehuurvloot bestaat alleen maar

Feiten elektrische voertuigen- Van alle in 2010 geregistreerde nieuwe EV’s is grofweg tweederde

te naam gesteld op een leasemaatschappij

- Tot eind 2011 worden er naar verwachting ongeveer 3000 elektri-

sche auto’s in Nederland geleverd

- Met een accupakket van 24 kWh (compacte middenklasser) is een

gemiddeld bereik van zo’n 150 km te halen (afhankelijk van ge-

wicht, grootte en weersomstandigheden)

- Gemiddelde Nederlandse woon/werkafstand in 2010 was 21,5 km

- Er zijn al experimentele ritten gemaakt van 600 km op één accula-

ding met een omgebouwde Audi A2

- Met Nederlandse netstroom bedraagt de CO2 uitstoot van een elek-

trische auto ongeveer tussen de 60 tot 70 gr/km

- Volledig opladen van een accu voor een bereik van 150 km duurt 6

tot 8 uur via een gewoon stopcontact. Na een uur laden kan er 25

km gereden worden

- Met snelladers kan een accu in een half uur tot 80% opgeladen wor-

den, maar snelladen staat ter discussie, vanwege de minder lange

levensduur van de accu

- Het opladen van een elektrische auto is goedkoper dan het tanken

met een gemiddelde brandstofauto. Dit verschil wordt alleen maar

groter als de huidige brandstofprijzen blijven stijgen

Athlon Car Lease heeft bij Renault 100 elektrische auto’sgereserveerd, bedoeld ter versterking van het wagenparkvan de Rabobank

‘Milieubeleidstructureel aandacht

te geven’

24-27_Elektrisch lease 24-03-11 17:12 Pagina 26

Page 27: Zakenauto magazine #1 2011

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 2 7

>>> Groen

rijden

uit auto’s uit het A- en B-seg-ment. Daarnaast is ons stand-punt voor 2015 dat onze auto’sgemiddeld maximaal 120 gramCO2 uitstoten. Middels KPI’skunnen we dat meten en aan-pakken waar nodig. Duurzaam-heid is niet alleen bedoeld voorhet milieu, maar vooral ook omde kosten te beperken en opdeze manier ook om geld meete verdienen.”

Zuinig rijdenTerberg Leasing introduceerdeal in 2005 het concept vanGreenlease. “Daarmee warenwe het eerste leasebedrijf meteen milieubewust leaseproductin Nederland,” legt Paul Wasse-naar, Productmanager Marke-ting bij Terberg Leasing uit.“Hiermee kunnen onze klan-ten tot 15 procent besparen opde autokosten. Allereerst is deselectie van leaseauto’s be-perkt tot die met een milieula-bel A, B of C. Dat scheeltaanzienlijk in de kosten, zowelbij aanschaf als bij een eventu-ele bijtelling. Op deze manierwordt milieubewust en ener-giezuinig leasen gecombineerdmet een lagere TCO.” Maar daar blijft het niet bij.Wassenaar: “Je kunt welnieuwe, zuinige auto’s gaan in-zetten, maar als mensen dannet zo gaan rijden als in hunoude auto, zet dat geen zodenaan de dijk. Daarom is de trai-ning 'Het Nieuwe Rijden' vanProdrive Training onderdeelvan het Greenlease product.Hierdoor kunnen leaserijders

al gauw 10% lagere brandstof-kosten behalen, maar ook min-der bandenslijtage en lagereonderhoudskosten. Daarnaastzorgt dit over het algemeenvoor minder schades, waar-door ook de verzekeringspre-mies omlaag kunnen.” Greenlease ondersteunt overalter wereld duurzame energie-en bosprojecten, waardoor deresterende CO2-uitstoot van deleaseauto's volledig wordt ge-compenseerd. Om ervoor tezorgen dat deze leaserijdersook zuinig blijven rijden zorgtTerberg Leasing voor regelma-tige rapportages, waardoor de

leaserijders ook bewust zijnvan hun rijgedrag. Wassenaar:“Er is zelfs een app ontwikkeldvoor de iPhone, waarmee eenrijder direct kan zien hoe hij ofzij groen rijdt.”

KostenbesparingGreenlease werd ingevoerdvóór de crisis en werd toenvooral door bedrijven gekozendie maatschappelijk verant-woord wilden ondernemen(MVO). Tegenwoordig wordtmeer gekeken naar de kosten-besparingen die behaald wor-den met Greenlease.“Bedrijven hebben bepaaldedoelstellingen,” legt Rogier vanEwijk, Algemeen Directeur vanTerberg Leasing uit. “Daarbijstellen ze eisen aan toeleve-ranciers. Ze willen daarbij be-

paalde harde criteria halen, bij-voorbeeld over de CO2 uitstoot,maar ook qua kostenbespa-ring. Als leasemaatschappij rolje een plan van aanpak uit,waarbij het bestaande wagen-park uitgefaseerd wordt en hetnieuwe wagenpark compacterwordt.” Inmiddels rijdt 20 pro-cent van de klanten van Ter-berg Leasing volgens hetGreenlease concept. “Maar ookbij ons werken we volgens deMVO-gedachte. Onze eigenmensen rijden ook volgensGreenlease.”Ook bij Terberg Leasing zietmen brood in het elektrisch rij-

den. “De eerste Nissan Leafszijn besteld en we hebben over-eenkomsten getekend mettwee klanten,” legt Wassenaaruit. “De ene klant wil één automet laadpunt, de ander wilmeerdere auto’s. Ook bij onseigen kantoor hebben we eenlaadpaal staan.”Volgens Wassenaar valt of staatde acceptatie van de elektrischeauto met de beschikbaarheidvan een goede infrastructuur.“Maar ook gaan wij goed kijkennaar de kosten qua reparaties,onderhoud en banden. Vooralbanden hebben misschienstraks meer te leiden, vanwegehet grote koppel dat vanaf stil-stand al beschikbaar is bij eenelektromotor. En we kijken kri-tisch naar de risicokosten vande accupakketten.”

ConclusieGroen imago of realiteit? Het isduidelijk dat de leasemaat-schappijen er wel mee bezigzijn, de een intensiever dan deander, maar het onderwerpleeft wel binnen het bedrijfsle-ven. Wachten is het nog op eengedegen infrastructuur, daar isiedereen het over eens. Geluk-kig zijn elektriciteitsmaat-schappijen en het bedrijfslevensamen gaan werken, want alswe wachten op Den Haag rij-den er over 10 jaar nog langniet het verwachte aantal van1 miljoen elektrische auto’srond. Als we dat al gaan halen,want meer realistischer in-schattingen spreken van140.000 EV’s in 2020. In het bui-tenland wordt in ieder geval desubsidiepot wat verder opengetrokken, en dat kan wel eenseen achterstand gaan opleve-ren voor Nederland. Een an-dere onzekere factor is deontwikkeling van de brand-stofprijzen. Een steeds hogerebrandstofprijs zou wel eensvoor een versnelling kunnenzorgen van het elektrisch rij-den. Desondanks blijven de ko-mende jaren de meesteleaserijders nog gewoon inbrandstofaangedreven auto’srijden, zeker als er langere af-standen afgelegd moeten gaanworden. Wel gaan er meermensen rijden in auto’s met 14en 20 procent bijtelling in com-binatie met downsizen van hettype voertuig, want de eigenportemonnee blijft heilig.

Paul Quaedvlieg

Rogier van Ewijk, TerbergLeasing: Bedrijven willenharde criteria halen,bijvoorbeeld over de CO2

uitstoot”

John Spies, ING Car Lease: “Elektrische auto’s hebbenabsoluut bestaansrecht voor een bepaalde groep klanten”

Erik Staat, LeasePlan: “Jemoet het mensen zelflaten ervaren hoe hetrijdt”

‘Auto betekent voor veel mensen emotie en vrijheid’

24-27_Elektrisch lease 24-03-11 17:12 Pagina 27

Page 28: Zakenauto magazine #1 2011

2 8 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Cursus ‘het nieuwe rijden’ bespaart daadwerkelijk

“Moderne auto vraagt om moderne

Veel leaserijders, maar ook pri-vérijders met zakelijke kilome-ters, kiezen steeds vaker voor

een personenauto met een A-of B-label. Moderne auto’swaar een gunstig prijskaartje

aan hangt en die in de adver-tenties schermen met uiterstgunstige verbruikscijfers. Maarin de praktijk blijken die auto’shelemaal niet zo zuinig te zijn.Voor een deel te verklaren dooromgevingsinvloeden (tempera-tuur, wind, regen) maar ookdoor een verkeerde rijstijl.“Veel mensen die bij ons decursus ‘het nieuwe rijden’ vol-gen, doen dit omdat het bedrijfwaarvoor ze werken een groenimago nastreeft en daadwerke-lijk een besparing wil halenqua brandstofverbruik,” legtMark Maaskant, CommercieelDirecteur van Prodrive Traininguit. “Eigenlijk kunnen we decursus ook wel typeren als‘eco-driving’. Het gaat immersom flinke besparingen zowelvoor het milieu als bij de kos-ten. Binnen ondernemingenzijn leaseauto’s vaak de derdegrote kostenpost. Aan de vastekosten is weinig te doen, maar

aan de variabele kosten wel.Vooral bij grote bedrijven metveel mensen op de weg hakteen brandstofbesparing van 15tot 20 procent aardig in op demaandelijkse kosten. Daarbijkomt ook nog een besparingqua banden en onderhoud,want met een rustigere dochsoepele rijstijl is er minder slij-tage en minder kans opschade.”

Vlot en comfortabelBehalve dat leaserijders vakerkiezen voor een auto met A- ofB-label, wordt er ook gekozenvoor benzinemotoren met eenkleine inhoud en naar verhou-ding een hoog vermogen.“Deze motoren rijden, net alsdieselmotoren, heel efficiëntbij lage toerentallen,” legtMaaskant uit. “Opschakelenkan dus al snel bij een laagtoerental en zelfs in de stadkan al vaak in de vierde, vijfdeof zesde versnelling geredenworden. De techniek is er, numoet de gebruiker er nog meeleren om te gaan.” Belangrijk is vooral ook het an-ticiperen in het verkeer en hetsamenspel met de andere weg-gebruikers. Maaskant: “Dekunst is om zo weinig moge-lijke af te remmen en juist veel‘gas los’ momenten te creëren.Dat kan alleen door ver vooruitte kijken. De bedoeling is welom vlot en comfortabel te blij-ven rijden. Bovendien is dezemanier van zuinig rijden ooknog een veilige manier van rij-den.”De cursus ‘het nieuwe rijden’wordt op twee manieren gege-ven. Cursisten kunnen eendagdeel training krijgen vanafLelystad, of een instructeurgaat naar een bedrijf en geeftde training aan maximaal zescursisten per dag. In principewordt er 1 op 1 gereden in de

'Vooruit kijkenen anticiperenscheelt veelbrandstof'

>>>

Prod

rive

tra

inin

g

‘Het Nieuwe Rijden’ zoals het door de overheid

wordt gepromoot wordt door veel mensen geasso-

cieerd met een suffe rijstijl en getreuzel. Maar dat

deze associatie niet klopt blijkt uit de training ‘Het

nieuwe rijden’ die Prodrive Training in Lelystad

geeft. Een moderne auto vraagt immers om een

aangepaste, moderne bediening. De redactie van

Zakenauto ging daarom naar Prodrive Training en

kon, na anderhalf uur rijden met instructeur, al

een besparing halen van 0,7 l/100 km. Suf? Hele-

maal niet, want we reden het traject ook nog eens

sneller.

28-29_Rijtraining 24-03-11 16:57 Pagina 28

Page 29: Zakenauto magazine #1 2011

Proef op de somDe redactie van Zakenauto ging bij Prodrive Training op pad met instructeur Bonne Boon ineen handgeschakelde BMW 318 d touring. Er werd tweemaal hetzelfde traject gereden met eenafstand van 42 km. Hierin was een stuk autoweg opgenomen, een stuk 80 km weg, de nodige‘turbo’-rotondes en een stuk binnen de bebouwde kom inclusief 30 km zone. De eerste rit reedonze redacteur op zijn eigen manier. Toen werd een gemiddeld verbruik gehaald van 5,8 l/100km met een gemiddelde snelheid van 60,7 km/h. “Op zich al een heel goed resultaat,” volgensinstructeur Boon. “Maar het kan altijd beter.” Tussen beide ritten door merkt de instructeur opdat een zuinig verbruik ook afhangt van zaken als bandenspanning, gebruik van de airco en deinvloed van open ramen. “Vooral banden kunnen beter een wat hogere spanning hebben, daneen te lage spanning.”De tweede rit werd gemaakt met alle aanwijzingen van de instructeur. Vooral het goed antici-peren, ver vooruit kijken, eerder het gas loslaten, de auto laten rollen, meer rijden met de crui-secontrol (ook bij lage snelheden) en rotondes in de derde versnelling nemen zijn debelangrijkste verbeterpunten. Met de ‘coachende’ manier van de instructeur ging de tweede ritvlot en soepel. Niks geen suffe rijstijl. “De motor moet lekker blijven draaien,” legt instructeurBoon uit. En het werkt. De tweede rit rijden we met een gemiddelde snelheid van 61,9 km/h(sneller dus) en het verbruik is slechts 5,1 l/100 km. Een besparing van maar liefst 12 procent!

erne bediening”

auto van de cursist zelf. “Erzijn bedrijven die al hun lease-rijders op cursus sturen,” legtMaaskant uit. “Een gemiddeldeleaserijder kost het bedrijf zo’n3000 euro aan brandstof perjaar. Als in het begin al een be-sparing wordt behaald van 5tot 8 procent, zijn de investe-ringskosten van de cursus alsnel terugverdiend.”

e-learningAls een cursist de training ‘hetnieuwe rijden’ heeft gevolgd isdat geen garantie dat denieuwe rijstijl ook consequentwordt volgehouden. Daarombiedt Prodrive Training eenonline performance monitoraan waarmee brandstofver-bruik, reparatie, schade en on-derhoud real-time online

worden bijgehouden. Nieuw isechter de e-learning tool diebestaat uit zes levels. “Onze

e-learning tool op prodrive-learning.com is nog in ontwik-keling,” legt Maaskant uit. “Wemaken deze tool onder andereklantspecifiek voor grote fleet-owners. Een cursist die de ba-sistraining heeft gevolgd kanhier op inloggen. Om te begin-nen is de tool interactief meteen voice-over. Bij het eerstelevel worden diverse vragengesteld en ontstaat er eenprofiel van de cursist. Dit profiel kan gedurende de ver-schillende levels veranderen.Elk level is voorzien van eenintroductiefilmpje, vaak herkenbaar voor de meestezakelijke rijders.”Elke maand kan een cursistnaar een ander level gaan,zodat na zes maanden deleaserijder inderdaad een andere rijstijl heeft. Maaskant:“De cursist moet na afloop hetgevoel hebben dat hij bewus-ter rijdt, beter anticipeert, envoor een vlotte en veiligedoorstroming zorgt. En als deboekhouder van het bedrijfdat in zijn maandelijkse cijfers terug kan zien, hebbenwe ons doel bereikt.”

Paul QuaedvliegFoto's: Koos Groenewold

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 2 9

Maaskant: “Eenrustige rijstijl isook een veiligerijstijl”

>>> Prodrive train

ing

Tijdens de eerste rit van‘het nieuwe rijden’ wordtde rijstijl van de cursistvooral geobserveerd doorde instructeur

Tussen de twee rittendoor worden deverbeterpunten tenopzichte van de ouderijstijl besproken

Door goed vooruit tekijken kan het aanrijdenvan rotondes veelsoepeler en vlotterverlopen

Tips en video’sOp de website www.prodrivetraining.nl zijn zes video’s tezien van het nieuwe rijden met als tips uitrollen in de ver-snelling, het rijden van bochten en rotondes, anticiperen enafstand houden, bandenspanning, ramen en airco, gebruikvan cruisecontrol en het aanrijden van rotondes

28-29_Rijtraining 24-03-11 16:57 Pagina 29

Page 30: Zakenauto magazine #1 2011

3 0 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Renate Hemerik (VNA)

‘Van leasemaatschappij naar mobi

“In de toekomst gaat het in ons vak niet meer om

de verkoop van autokilometers maar om het aan-

bieden van mobiliteit op maat” zegt directeur Re-

nate Hemerik van de Vereniging van Nederlandse

Autoleasemaatschappijen VNA. Een van de voor-

waarden om dat te kunnen verwezenlijken is een

ander fiscaal beleid met betrekking tot de zaken-

auto. VNA maakt zich daar sterk voor.

Ook de leasebranche heeft deafgelopen jaren als gevolg vande economische crisis forse te-genwind gehad. (zie kader-stuk). Hemerik: “Het totaleleasepark groeit voor hettweede achter-eenvolgende jaarniet. De ontwikke-ling van de lease-vloot ijlt altijd eenaantal maanden na op de eco-nomische ontwikkeling in zijnalgemeenheid. Particuliere ko-pers reageren sneller.” De oor-

zaken van de krimp in de auto-leasebranche waren volgensHemerik van verschillendeaard. Allereerst leidden ontsla-gen bij bedrijven tot voortijdigebeëindiging van lopende lease-

contracten. Heme-rik: “Verder zijnbedrijven natuur-lijk een stuk voor-zichtiger geworden

bij het aangaan van nieuweleasecontracten en is er ooknog eens een trend naar auto’sin lagere prijsklassen. Deze

‘downsizing’ is al geruime tijdgaande en zet zich ook voort.Dat blijkt in ieder geval uit eengrootschalig onderzoek dat werecentelijk hebben laten uit-voeren. Bij ‘downsizing’ moetje niet alleen denken aan klei-nere auto’s maar ook aan klei-nere automotoren. Op ditmoment heeft van alle nieuw

geleasede auto’s 34% een Alabel. Dat percentage zal vol-gens ons onderzoek verder stij-gen. Een andere ontwikkelingals gevolg van de economischetegenwind is het verlengenvan lopende leasecontractentot 42 en soms wel 48 maan-den. Dat zijn allemaal trendswaarvan we trouwens maarmoeten afwachten in hoeverredie al dan niet structureel zijn.De bedrijven hebben er nu aan‘geroken’ en willen er mis-schien wel geheel of gedeelte-lijk mee doorgaan.” Ook van recente datum is deopkomst van de hybride voer-tuigen. Van alle in ons land

verkochte hybride auto’s wordt75% geleased. Die moeten naverloop van tijd ook weer wor-den verkocht. Hemerik: “Hettaxeren van de restwaarde vanauto’s en de hele remarketingervan trekt een grote wissel ophet vakmanschap en de creati-viteit van onze leden. Het zouerg meehelpen als er van over-heidszijde maatregelen zou-den komen die bij ‘gewenste’auto’s (met nieuwe aandrijf-technieken en/of brandstof-soorten) niet alleen deaankoop maar vooral sterk hetgebruik stimuleren….”

‘Oud denken’Het denken in termen van al-leen maar automobiliteit hoortvolgens Renate Hemerik thuisin de categorie ‘oud denken’.“De auto zal altijd deel uit blij-ven maken van het straat-beeld, de auto is en blijft ookeen voorwaarde voor economi-sche vooruitgang. Maar waarhet de komende jaren om gaat,is een verandering teweeg tebrengen in het gebruik van dieauto. Er komen ontzettend veel

ontwikkelingen op ons af dieons daartoe zullen dwingen.Het vaak genoemde ‘nieuwewerken’ bijvoorbeeld krijgt eenenorme impact op de mobili-teit. Waar het om gaat is slimwerken en slim reizen. Je moetgaan denken in termen alsvoertuigverliesuren en locatie-bereikbaarheid. De toekom-stige mobiliteitsoplossingenzullen rekening moeten hou-den met dat soort aspecten.Tegelijk wil de overheid ookdat de mobiliteit vergroent. Omdat alles te bereiken heb jemeer vervoersmodaliteitennodig dan alleen de auto. Derol van leasemaatschappijen

Elektrischeauto’s passenniet goed in hetNederlandsefiscale regime

>>> Leasing

‘alleen automobiliteit is oud denken’

‘downsizing zet zich door’

30-31_VNA Interview 24-03-11 17:23 Pagina 30

Page 31: Zakenauto magazine #1 2011

mobiliteitsprovider’daarin is dat ze combinatiesgaan aanbieden waarmee deklant mobiliteit op maat krijgt.Je moet dan denken aan com-binaties van gewone en elektri-sche voertuigen, combinatiesvan auto’s en openbaar ver-voer maar desnoods ook aancombinaties van een auto eneen driewielige Piaggio scooter.Op dit moment is VNA bezigmet de verwerking van de re-sultaten vaneen nieuweeditie van hetonderzoek‘Zicht op Auto-mobiliteit’. Daarin besteden weveel aandacht aan de ontwik-kelingen en wensen op dit ge-bied.” Op de vraag of daar voorde leasemaatschappijen nogwel iets aan te verdienen valtzegt Hemerik: “Natuurlijk moetde branche een nieuw verdien-model zoeken maar het is ver-keerd te denken dat wij alleenmaar kunnen leven van de ver-koop van autokilometers. Datis nu ook al niet het geval. Dekracht en de deskundigheid endus ook de waardetoevoegingvan leasemaatschappijen zit in

het beheersen en managenvan kostenstromen. Als je datcombineert met het aanbiedenvan mobiliteit op maat heb jeeen uitstekend nieuw en ooktoekomstbestendig businessmodel!”

Nieuw fiscaal gebouwEen groot struikelblok om totde gewenste veranderingen tekomen is in de ogen van de

VNA het fis-cale regime inons land. He-merik: “Hethuidige fiscale

regime rond de zakenauto ge-baseerd op het feit dat je van jewerkgever iets krijgt waar jebelasting over moet betalen.De manier waarop dat nu fis-caal is geregeld biedt geen en-kele sturingsmogelijkheid. Hetis een ongedifferentieerd sys-teem: Als je niet meer dan 500privékilometers rijdt ben jevrijgesteld, zit je erboven danbetaal je wel belasting maar erontbreekt verder iedere prikkelom kritisch te zijn t.a.v. hetprivé gebruik. Wat je in depraktijk ziet gebeuren is dat

mensen een tweede auto ophet pad hebben staan omonder de bijtelling uit tekomen. Dat zijn vaak niet denieuwste en schoonste auto’s.De schone lease-auto staat inhet weekeind dus op het tuin-pad. Op die manier schiet deoverheid feitelijk in zijn eigenvoet! Degenen die wel de bij-telling betalen worden niet ge-stimuleerd om kritisch te zijnt.a.v. het gebruik. Waar we naartoe moeten is een gedifferenti-eerd systeem waarmee je kunt

sturen en gedrag kunt beïn-vloeden. Ook het sturen opzaken als CO2 emissie moetmet een dergelijk systeem mo-gelijk zijn. Een systeem waarinje dus ook de elektrische autoeen plaats kunt geven. De ont-wikkeling van elektrischeauto’s gaat snel maar voorlopigblijft er voor zakelijk gebruiko.a. het probleem van de actie-radius. Ermee op vakantie metof zonder caravan kan voorlo-pig niet. Dan moet je als lease-klant de beschikking over eenandere auto kunnen hebben. ”

Pleitbezorger HofstraVNA voorzitter ir. Pieter Hof-

stra pleitte er recent in een ar-tikel in het Financieele Dag-blad voor om samen met hetkabinet Rutte te streven naareen ‘breed gedragen oplossingom tot een verschuiving tekomen van de vaste naar devariabele lasten’. Hofstra isverder van mening dat dehoogte van de bijtelling afhan-kelijk moet zijn van het gere-den aantal privé kilometers.Hij zegt dat onderzoek onderleaserijders en grote fleetow-ners heeft aangetoond dat

daar grote bereidheid is voordergelijke maatregelen. “Zake-lijke automobilisten zijn ge-frustreerd over het aan/uitkarakter van het huidige fis-cale systeem“, aldus het voor-malige VVD kamerlid. Hoe dat soort zaken in de praktijkmoeten worden uitgevoerd nude kilometerheffing in de ijs-kast staat, is volgens RenateHemerik een kwestie van tech-niek: “Met de huidige mogelijk-heden op het gebied van ICT isdaar een oplossing voor te vin-den.”

P.C. Wieman

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 3 1

Renate Hemerikrunt sinds 2004de Verenigingvan Neder-landse Auto-leasemaat-schappijen VNA

‘leasebranche goed in managen kosten’ Krimp Nederlandse leasemarkt neemt afDe naweeën van de economische crisis zijn nog goed merkbaar in de

Nederlandse leasemarkt, maar de daling van de leasevloot neemt

licht af. In 2010 kromp de totale vloot van geleasede personen- en

bedrijfswagens naar schatting van de VNA met 3,0 procent, van

703.500 in 2009 naar 682.400 in 2010. In 2009 was die daling 3,8 pro-

cent. De vloot van VNA-leden daalde in 2010 met 3,4 procent ten op-

zichte van 2009. De toegenomen leaseverkopen in 2010 kunnen de

uitstroom in het leasepark nog niet compenseren. Dat de daling in

de vloot van VNA-leden groter is dan de daling in de totale markt, is

mogelijk toe te schrijven aan het feit dat de grote leasemaatschap-

pijen die bij VNA zijn aangesloten, sneller op de crisis reageren dan

kleinere leasemaatschappijen. Daarnaast zijn de economische bewe-

gingen bij grote klanten van de grote VNA-leden heviger dan bij klei-

nere bedrijven. VNA verwacht dat als de economie verder opleeft, de

VNA-vloot ook weer zal herstellen. Het marktaandeel van de VNA-

leden groeide vorig jaar van 88,7 naar 90,8 procent. De totale vloot

van VNA-leden bestond eind 2010 uit 494.200 personenwagens en

125.500 bedrijfswagens.

‘bijtelling koppelenaan privé kilometers’

30-31_VNA Interview 24-03-11 17:23 Pagina 31

Page 32: Zakenauto magazine #1 2011

3 2 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Steeds meer kleine voertuigen

Hype of hopeloos? De laatste RAI cijfers tonen behalve een stijging

van het totaal aantal verkochte auto’s, vooral ook

dat het aantal kleine voertuigen in ons land nog

steeds fors toeneemt. De stadsauto is mateloos

populair, geleased of niet. Op het tuinpad staat

steeds vaker een tweede, grotere auto die een stuk

minder zuinig en schoon is.

Nederland koopt massaalkleine auto’s. Officieel omdatwe steeds groener willen rij-den. Maar of we daar nu alle-maal écht gelukkig mee zijn?Groen is mooi. Maar groen is,

(in ieder geval voorlopig nog),meestal ook klein. Een privéauto is naast de hypotheek deduurste uitgave in bijna elkgezin. Je zou dus zeggen datmensen hun vervoermiddel

goed laten aansluiten bij hunbehoefte en persoonlijke situa-tie. Is die dan zo plotseling zoveranderd, dat we steeds meermet een kleine auto lijken toete kunnen? Hebben we jaren-lang te ruim gereden? Ver-schuift onze mobiliteit naarandere modaliteiten als bus entrein ? Is het een hype van ‘kijkmij eens goed bezig zijn?’ Ofzijn we met zijn allen hopeloosde weg kwijt? De meeste ex-perts signaleren de trend naarkleinere voertuigen als iets vande laatste 4-5 jaar. Maar uit deverkoopcijfers van de laatste10 jaar blijkt de gestage op-mars van het (kleinste) A-seg-ment al veel langer. Vooral tenkoste van het D- en E-segment(middenklassers en groteremiddenklassers). Volgens deRAI/BOVAG-cijfers was het A-segment in 2001 9.8 procentvan de markt, tegen een ver-dubbeling tot 20,3 procent in2009. Gelijktijdig kelderde hetmarktaandeel van het D- en E-segment van respectievelijk21.9 en 5.4 procent in 2001naar 14,1 en 3 procent in 2009.Het is duidelijk: Nederlanddownsized en stevig ook. Ookin de zakelijke markt is datzeker de laatste drie jaar eenheel duidelijk beeld. Dat beves-tigt althans directeur RenateHemerik van de Vereniging vanNederlandse Autoleasemaat-schappijen (VNA) elders indeze Zakenauto.

Anders verplaatsen?Gebruiken we een auto dan zo-veel anders dat het nu kleinerkan? Dat blijkt niet uit de cij-fers. Vast staat dat we in 10 jaartijd met zijn allen veel meer ki-lometers zijn gaan maken. Zonam de laatste 10 jaar de ver-keersintensiteit gemiddeld metéén procent per jaar toe. Datkomt overigens vooral omdat

er in diezelfde 10 jaar tijd bijna1.4 miljoen auto’s bijkwamen.Want de afgelegde afstand perdag per bestuurder schommeltvolgens Bovag al jaren gemid-deld rond de 16 kilometer. Enook schommelt het jaarkilome-trage per auto volgens het CBSal jaren tussen de 15 en 16.000kilometers. Aangezien de totalelengte van het provinciale- enRijkswegen net over de jarennauwelijks is toegenomen,zien we de stijging van het wa-genpark daarom vooral terugin files. Maar ons weggedraglijkt daardoor de laatste tienjaar niet of nauwelijks noe-menswaardig veranderd. Erhebben blijkbaar alleen veelmeer mensen toegang tot eenauto…

Gezinssamenstelling Sommige bronnen wijten deverschuiving naar kleinere au-to’s aan de veranderde gezins-samenstelling. Dat kaneigenlijk nauwelijks een rolspelen. De gemiddelde gezins-grootte is in Nederland al jarenrond de 2.2. Veel kleiner kanniet, want dan zou het land inomvang krimpen en dat doethet niet. Rond 1998 hadden wezelfs nog een kleine babyboom.Wie demografische verwach-tingen voor de komende jarenbekijkt, ziet dat de het aantalgeboortes de komende jarenredelijk constant blijft. Dat be-tekent niet dat het aantalmensen in ons land niet stijgt.Het is ook afhankelijk van deinstroom van buiten en de nogsteeds stijgende levensver-wachting. De laatste 10 jaar ishet aantal inwoners in onsland met een 750.000 gestegenvan 15.8 naar ruim 16,5 mil-joen mensen. Toch steeg hetaantal auto’s met 1.4 miljoenbijna twee zo hard als het aan-tal nieuwe Nederlanders. Het

Paul de Waal,woordvoerderBOVAG herkenthet beeld datsteeds meerwerknemershun auto van dezaak steedsminder zienaansluiten ophun privé-behoeften.

>>>

Tren

ds

32_33_Trends autoverkoop 24-03-11 17:24 Pagina 32

Page 33: Zakenauto magazine #1 2011

Registraties nieuwe auto’s in A-, D- en E-segment

jaar A-seg D-seg E-seg

2005 45.771 79.598 16.981

2006 61.633 75.970 16.845

2007 66.561 69.510 16.902

2008 82.935 72.860 14.815

2009 78.511 54.654 11.782

aantal auto’s per gezin is danook gestegen. Ook het aantalouderen dat blijft doorrijden,neemt toe. Nu al staan er meerdan 1,1 miljoen auto’s opnaam van een 65-pluser. Teverwachten valt dat de huidige50-tigers en 60-tigers van nu,nog lang zullen doorrijden.Waarschijnlijk in kleine luxeuitgevoerde auto’s.

Milieuomslag? Daarmee lijkt het erop dat hetbeleid van de overheid, om eenomslag in het milieudenken tekrijgen, niet echt effectief is.We zijn er in naam allemaalwel mee bezig. Het stimulerenvan kleinere voertuigen lijkteerder juist ons geweten tesussen: “Ik rijd klein en dusschoon want ik rijd een A-label!” Maar we rijden geensteek minder. We gaan ook nietveel meer met het openbaarvervoer. Daar is het aantal rei-

zigers de laatste jaren, na eenaanvankelijke groei tussen2004 en 2008, redelijk constant.Wellicht ook omdat de piekca-paciteit inmiddels volledigbenut wordt. Hoewel we verge-leken bij de rest van Europagoed scoren, haalt de NS de ge-plande vijf procent groei niet.Bovendien is het aantal reizi-gers in het stads- en streekver-voer de laatste jaren juist weergekrompen met bijna vijf pro-cent.

Anders op vakantieNatuurlijk zijn al die kleine au-to’s zuiniger en dat is winst alsje dat afzet tegen diezelfde ki-lometers in grote auto’s. Maarmensen kopen ze vooralomdat ze fiscaal daartoe ge-prikkeld worden. En nemeneventuele ongemakken op dekoop toe. Zoals de beperkteruimte tijdens een vakantie.Dat zal niet de hoofdreden

zijn maar mogelijk wel mee-spelen bij de sterke stijgingvan het aantal vliegvakantiessinds 2002. Toen vloog nog 30procent naar zijn buitenlandsebestemming. In 2006 was datal 37 procent. Het CBS ziet dat-zelfde beeld ook bij de kortevakanties. En al valt de uitstootvan die reizen voor het groot-ste deel buiten onze grenzen,dat knabbelt behoorlijk aan detotale milieuwinst.

ImportDat er geen grote auto’s meerverkocht worden, is bovendienniet waar. Er worden alleenminder nieuwe (schonere)grote auto’s verkocht. Tegelij-kertijd werden er het afgelo-pen jaar maar liefst 98.000grote gebruikte auto’s vanuithet buitenland geïmporteerd,tegen 72.000 in 2009 (bronBovag). Blijkbaar is er een ookeen groep Nederlanders opzoek naar een betaalbare groteauto. Daar is wat vreemds meeaan de hand. Want tegelijker-tijd verlieten 195.000 groterevoornamelijk ex-leasevoertui-gen Nederland. Volgens Bovagwoordvoerder Paul de Waalkomt dat, omdat deze auto’sex BPM in het buitenland eeninteressante marge opleveren.Zowel De Waal, Hemerik alsHarald Bresser van de RAI her-

kennen het beeld dat metname steeds meer leaserijdershun verplichte kleinere voer-tuig niet meer privé interes-sant vinden en een 500kilometer verklaring invullen.Om vervolgens voor het gezineen grote gebruikte auto tekopen. Die is ouder en dusminder schoon.

Geen oplossingAl met al lijkt het erop dat hetstimuleringsbeleid van deoverheid wel een grote stroomkleine voertuigen op de wegzet, maar daarmee de kern vanhet mobiliteitsprobleem op delangere termijn niet raakt. Enin feite is het een vorm vansubsidie voor diegenen, die al-tijd al klein reden. Het fiscalegebouw rond de auto maakthet gebruik juist aantrekkelijkvoor de privé rijder die aanklein genoeg heeft. Maar hetzet bepaald niet aan tot naden-ken om ingesleten mobiliteits-patronen te wijzigen. Terwijljuist heel veel van de kilome-ters die met kleine auto’s wor-den gemaakt ook bijvoorbeeldmet de fiets gekund hadden.Zo sluit Den Haag steeds min-der aan bij wat er op straat ge-beurt. En dat lijkt op kortetermijn niet te veranderen.

Bert Roozendaal

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 3 3

Het Nederlandsewagenpark groeitvooral in het A- segment.

>>> Trend

s

32_33_Trends autoverkoop 24-03-11 17:24 Pagina 33

Page 34: Zakenauto magazine #1 2011

3 4 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Om met de vreemde eend tebeginnen; de Inspirion Duo iseen soort hybride netbook. Dellspreekt zelf van een ‘conver-teerbare’ laptop. Het apparaatoogt als een normale compact

netbook met 10,1” beeld-scherm. Maar door dit beeld-scherm te kantelen, verandertde Inspirion Duo in een tabletmet touchscreen. Hij is stan-daard voorzien van Windows 7Home Premium en een hardeschijf van 320 GB. Genoeg ca-paciteit voor onderweg. De Dellvoelt kwalitatief goed aan en

beschikt over mooi afgerondehoeken. Ondanks alle scepsiswerkt het scharniermecha-nisme van het beeldschermsoepel en dankzij magneten inde rand wordt het scherm alsnel vastgezet. Helaas heeft deInspirion Duo ook nadelen.Sommige Windows iconen zijn haast te klein om aan teraken en het touchscreen rea-geert niet erg snel. Grootsteminpunt voor mobiel gebruikonderweg is wel de beperkteaccuduur van zo’n drie uur.Zeker als de tabletconcurren-ten 7 tot 10 uur of langer mee-gaan. Daarbij weegt hetcompacte apparaat 1,35 kg. Deprijs zit met 499 euro eenbeetje tussen netbooks en luxetablet pc’s in.

GebruiksgemakDe eerste generatie iPad vanApple is een statement in demarkt van tablet-pc’s. Een fraaivormgegeven tablet waar ‘earlyadaptors’ graag voor in de rijstaan. Onze testversie wasvoorzien van 64 GB solid stategeheugen. Meer dan voldoendeom de nodige foto’s, muziek enfilms op te slaan. De iPad voeltkwalitatief goed aan en oogtook goed. Wel smeekt de iPadom een beschermhoes, al ishet maar om wegglijden opeen glad oppervlak tegen te

gaan. Typen op het virtueletoetsenbord gaat goed mettwee vingers, blind typen mettien vingers is wat lastiger.Toch benadert het toetsenbordvan de iPad het meeste een‘echt’ toetsenbord. Onze test-versie beschikte over een 3Gverbinding. Daarmee kwameninternetpagina’s met redelijkesnelheid binnen en waren dezebeter leesbaar dan op menigsmartphone. De iPad blinkt uitqua bedieningsgemak. Alle ico-nen zijn groot en duidelijk ge-noeg en reageren snel. Alle ‘halleluja’-verhalen tenspijt, heeft de iPad 1 ook nade-len. Grootste nadeel ons in-ziens is de spiegeling van hetbeeldscherm. Maar ook zakenals het standaard ontbrekenvan een usb- en micro-sd-on-dersteuning spelen een rol.Daarbij is deze testversie met64 GB en 3G een kostbaar ap-paraat met een adviesprijs van699 euro.

Compact en handzaamSamsung kiest met een GalaxyTab voor een handzaam for-maat van 7 inch. Een formaatwat we ook veel zien bij e-rea-ders en wat bij mobiliteit abso-luut een voordeel is. De GalaxyTab kan daar uiteraard ookvoor gebruikt worden, maar isdan wel een hele dure e-reader

>>>

Tabl

et c

omp

ute

rs i

n a

uto

Vergelijkende test Apple iPad, Samsung Galaxy Tab en Dell Ins

Tablet, laptop of beide?Het jaar 2011 schijnt het jaar van de definitieve

doorbraak te worden van de tablet pc. Mei 2010

werd de eerste generatie iPad geïntroduceerd,

begin maart dit jaar de iPad 2. Grootste concurrent

is de Samsung Galaxy Tab. Deze dateert van sep-

tember 2010 en wordt binnenkort aangevuld door

de nieuwe grotere versie 10.1. Maar er zijn meer

kapers op de kust. Op de Consumer Electronics

Show die begin dit jaar in Las Vegas werd gehou-

den werden meer dan 20 nieuwe tablet pc’s ge-

toond. Zakenauto vergeleek de concurrenten iPad 1

en Galaxy Tab met een vreemde eend in de bijt: de

Dell Inspirion Duo. En vooral: zijn ze handig in de

auto?

De Dell Inspirion Duoheeft als tablet ook zijnbeperkingen

De Apple iPad is een fijnetablet pc met duidelijkeiconen

De Samsung Galaxy ishandzaam en heeft eentelefoonfunctie

De Dell Inspirion Duoheeft een dubbeleidentiteit: tablet ennetbook

34-35_Computers 24-03-11 17:25 Pagina 34

Page 35: Zakenauto magazine #1 2011

Opvolgers in de winkelDe ontwikkeling van de tablet pc’s gaat snel, heel snel. Voor de

deadline van de eerste versie van Zakenauto konden we helaas niet

beschikken over de nieuwste iPad 2 en de nieuwe grotere Galaxy Tab

10.1. De iPad 2 is lichter (610 gram) en vooral dunner (8,8 mm) als

zijn voorganger en beschikt over camera’s aan voor- en achterzijde,

waarmee meteen een aantal bezwaren van de eerste versie worden

weggenomen. De Galaxy Tab 10.1 heeft een 10,1 inch scherm met

een resolutie van 1280x800 pixels en is daarmee aanzienlijk groter

dan de eerste versie. Maar dat is in dit geval weer een nadeel, omdat

wij juist voor mobiel gebruik zo gecharmeerd zijn van het 7 inch for-

maat. Groot is niet altijd beter.

met een adviesprijs van 749euro. Maar daarom kan de Galaxy Tab ook meer. Het ap-paraat heeft alle mogelijkefuncties van een tablet pc, metals extra een ingebouwde ca-mera, telefoonfunctie en eenmicro-sd slot. Hiermee is dehet standaard 32 GB geheugenuit te breiden met nog eens 32GB tot een geheel van 64 GB.Ook de Galaxy Tab is voorzienvan een 3G kaarthouder. Quaprocessorsnelheid is de Sam -sung vergelijkbaar met de iPad.Internetpagina’s komen snelgenoeg binnen. Bellen kun jehet beste in combinatie meteen headset doen, want meteen 7 inch apparaat aan je ooroogt niet erg professioneel. Eenfunctionaliteit waar wij vangecharmeerd waren, was de‘swype’ functie. Hiermee hoefje niet te typen, maar veeg jeals het ware over het kleine,virtuele toetsenbord. Waarmeewe trouwens bij een nadeelaankomen. Het compacte for-maat heeft als nadeel eencompact virtueel toetsenbord.Vooral een tablet pc voor men-sen met kleine vingers.

OnderwegAls je de Apple iPad, SamsungGalaxy Tab en Dell InspirionDuo naast elkaar ziet liggenvallen direct een aantal zaken

op. De iPad en Inspirion Duozijn ongeveer even groot metrespectievelijk een 9,7 inch eneen 10,1 inch scherm. De Ga-laxy Tab is wat kleiner met zijn7 inch scherm. Ook bij hetvastpakken van de apparatenvalt op dat de Galaxy Tab hetmeest handzame is (380 gram),de iPad wat zwaarder (rond de700 gram) en de Inspirion Duoniet lang met één hand te til-len is (1,35 kg). Deze laatste istevens het dikste maar datheeft alles met zijn dubbele

identiteit te maken.Onderweg blijkt het gemak vande beide tablets. Ze zijn snelaan te zetten, waardoor er snelinformatie opgezocht of datavan een klant opgestuurd kanworden. Dat is allemaal watlastiger bij de Inspirion Duo dietrager opstart. De toetsenbor-den zijn bij de iPad en Inspi-rion Duo zijn goed te bedienen.De Galaxy Tab heeft kleineretoetsen door het kleinere toet-senbord, maar daarom past hijwel het gemakkelijkst in de di-verse opbergvakken die tegen-woordig in een modernezakenauto aanwezig zijn.

ConclusieBij de keuze voor een iPad, Ga-laxy Tab of een netbook als deInspirion Duo spelen persoon-lijke voorkeuren een grote rol.Een aantal mensen wil perséeen iPad, vanwege het imagoen de look&feel. Maar of dat debeste keuze is? Het formaat engewicht van de Galaxy Tab isvoor gebruik in de auto een

groot voordeel, maar daar staattegenover dat deze minder op-pervlak heeft voor algemeengebruik. Hier hebben zowel deiPad als de Inspirion Duo eenvoordeel. De Inspirion Duo kanmet zijn dubbele identiteit ge-zien worden als een alleskun-ner, maar hier laat vooral deaccucapaciteit het afweten enis de tabletfunctie niet zo ge-likt als bij de echte tablet pc’suit deze test. De snelheid vande processors in de Galaxy Taben de iPad komen aardig metelkaar overeen. Hier kan de In-spirion Duo niet tegenop. Sa-menvattend zullen vooral degrootte van het beeldscherm,het besturingssysteem, het ge-wicht, de accuduur, het imagomaar vooral het gebruiksdoelvoor de koper uiteindelijk dedoorslag moeten geven. En wat de adviesprijzen betreft,raadpleeg de diverse websitesvoor de voordeligste aanbie-dingen.

Paul Quaedvlieg

Vakblad voor Ondernemers en Wagenparkbeheerders 3 5

Wat is dehandigste tabletpc voor in deauto?

>>> Tablet comp

uters in

auto

Dell Inspirion Duo

34-35_Computers 24-03-11 17:25 Pagina 35

Page 36: Zakenauto magazine #1 2011

3 6 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

Audi-liefhebber Frits Gielen over zijn S4 Avant:

‘Die auto wekt bij mijvaste routines op’Frits Gielen uit Bergeijk is beslist Audi-fan en

muziekliefhebber. Noem het Audi-o-gevoelig. De

combinatie van zijn S4 Avant en het ingebouwde

kostbare MMI is dan ook niet toevallig. Frits is

helemaal euforisch over zijn auto. “Dit is zelfs de

eerste Audi die bij mij een vast routinegedrag

veroorzaakt…”

Eeeh? Was het niet zo dat Audijuist zijn producten in demarkt zet als het ultieme ver-voer voor dynamische ambiti-euze mensen? Dus allesbe-halve routine en sleur? “Nou,ben ik niet dynamisch dan?”,grinnikt de 51-jarige drukkeren multimedia- specialist. “Datis natuurlijk gekkigheid. Elkmens hangt van gewoontesaan elkaar. Ik ook. En tot mijngrote verbazing heb ik daar

sinds ik in die S4 rijd, nog weereen aan toegevoegd. Moet jevoorstellen: sinds ik die autoheb, kom ik elke zaterdagmor-gen al om 07.00 uur met ple-zier mijn bed uit! Dan maak ikin alle rust een bakje en lees ikin alle rust mijn krantje. Danweet ik dus ook dat ik op tijdben om als eerste om 07.30 uurbij de bakker naar binnen tegaan voor vers brood. Maarwaar het mij eigenlijk om gaat,

is dat ik dan vervolgens ook alseerste op de wasplaats sta!Daar sop ik de Avant lekkerzelf met de hand, verzorg develgen, stofzuig het interieuruit en top ik hem op metbrandstof. Als ik dan thuiskom,is de familie net wakker. Endan heb ik mijn Audi alweerhelemaal in orde voor de vol-gende werkweek. Ik vind datheerlijk. Maar dit is wel de eer-ste auto die dit in mij los-maakt”.

Alijd Audi en VWDe zilvermetallic S4 Avant isniet de eerste Audi die Fritsrijdt. “Sowieso ben ik altijd alAudi en Volkswagen liefhebbergeweest. Mijn eerste auto waseen Golf GTS. Je weet wel deauto voor die mensen voor wieeen GTI nét te duur was. Ik hebook Passat gereden en een GolfVR6. Maar toen kwamen deAudi’s. Een A4 Avant, een A33.2 liter en nu deze S4.” Audi

gevoelig als Frits is, herkent hijmet hetzelfde gemak het ge-luid van zijn eigen S als dehoge pitch van een bi-turboRS4. “Dat is zo’n geweldig ge-luid. Maar ik denk niet dat ikhem ooit koop. Je moet iets omover te dromen houden. Bo-vendien wilde ik een zescilin-der blijven rijden. Op deprovinciale wegen en in de be-bouwde kom houd ik mij echtaan de snelheid. Alleen als hetop de autobaan kan, wil ik welharder. Dan merk je dat, als jeniet oppast, een S4 al meervermogen afgeeft dan jij wiltbetalen. De afgelopen vijf jaarheb ik niet een bekeuring ge-kregen voor te hard rijden ennu met deze nieuwe S4 vier inéén jaar tijd… Maar toch, somsdenk ik er wel eens aan wat hijzou gaan doen, als ik hem wélliet chippen.”

FlippersVoor Frits betekent Audi eenactieve vorm van ontspanning.“Een Audi is voor mij een ‘highend mobiel middel’. Neem datspraakgestuurde MMI. Dat iswerkelijk subliem. En de autoheeft een prachtige DSG-bak.Maar veel verder moet de elek-tronica niet gaan. Ik schakelook graag met de flippers enverder wil ik niet automatischop de weg gehouden wordendoor allerlei hulpmiddelen.Ook daarom is die S4 voor mijhet ideale compromis tussenprijs, prestatie en bruikbaar-heid. Voor mij ook geen cabrioof een Q7. Dat is niet mijn we-reld. Deze S4 wel.”

Bert Roozendaal

"Vroeger nietéén bekeuringvoor te hardrijden"

>>>

flee

tow

ner

36_Audi eigenaar 24-03-11 17:08 Pagina 36

Page 37: Zakenauto magazine #1 2011

Ritregistratie

Schijn bedriegt?

Wie niet wil bijtellen, moet elke verreden kilome-

ter kunnen verantwoorden. Dat betekent schrij-

ven. Om dat te voorkomen, zijn er elektronische

ritregistratie programma’s. Registreren doen ze al-

lemaal. Maar bij de meesten zijn de data achteraf

nog ‘op smaak te brengen’. De schijn bedriegt.

Elektronische registratie tenspijt, berekeningen wijzen uitdat de 250.000 Nederlandersdie een rittenadministratie bij-houden, daar jaarlijks 3 mil-joen manuren aan besteden.Dat zou kunnen betekenen, dathet klaarblijkelijk nog wel los -loopt met die zegeningen vande moderne ingebouwde microelektronica. Nja en Jnee. Eendeel van die vele uren komtomdat er een kloof zit tussende registratie van de ritgege-vens en de conversie naar eenacceptabele presentatie rich-ting de fiscus. Daar zit een ver-schil met veel reclames. Debelastingdienst vindt namelijktot nu toe geen enkel systeemgoed genoeg, om de gegevensdaaruit, zonder verdere con-

trole te accepteren. Daarom be-tekent het aanleveren van al-leen een uitdraai nog niet datje de fiscus daarmee automa-tisch overtuigd. Dat verklaartveel van die 3 miljoen uren.Overigens gaat daar dit jaarnog verandering in komen.Momen- teel zijn er vier leve-ranciers die samen met de be-lastingdienst aan eengecertificeerd systeem werken.

Eigenlijk simpel Au fond is het bijhouden vaneen ritregistratie simpel. Hetvergt alleen veel discipline. Jemoet elke dag opnieuw, vanélke rit, het kenteken, dedatum, de beginstand van dekilometerteller noteren en deplaats waar je bent met adres

en huisnummer. Eenmaal op jebestemming noteer je datadres en het aantal kilometersdat je gereden hebt. Bovendiengeef je aan of het een zakelijkedan wel privérit is. Wie zich he-lemaal aan de regels houdt,komt zo automatisch onder die500 kilometer privégebruik uit.Net zoals de genoteerde kilo-meters netjes sluitend zullenzijn. Als je tenminste die disci-pline kunt opbrengen… Na-tuurlijk bent u volkomen tegoeder trouw. (Overigens is vol-gens de belastingdienst circa20 procent dat niet). Maar dannog is het een hele klus. Eénvan de talloze elektronisch rit-registratiesystemen kan daarbijhelpen. Ze zijn vast in de autoingebouwd of als losse App opeen smartphone. De meestenwerken met een GPS ontvangerdie bepaalt waar je bent, waarje naar toegaat en hoeveel kilo-meters je gereden hebt. Die uit-gebreide systemen wetenmeestal ook langs welke routeje gereden hebt. En de bestesystemen hebben ook eenagenda en adresboekfunctie.Als je zelf nu nog aangeeft ofhet een privérit of zakelijk was,ben je een eind op streek: gere-geld de gegevens overladennaar een pc, er een Excelsheetvan maken en klaar. Toch vindtde belasting dat vaak niet ge-noeg. In Winterswijk kijkt menau fond niet anders naar deuitdraaien uit een ritregistratie-systeem dan een handmatiggemaakt logboek. Dat komtomdat sommige aanbiedersmeer nadruk leggen op het feitdat je achteraf nog alles kuntveranderen dan dat een sys-teem goed registreert. De belas-tingdienst weet dat ook. En wieeenmaal uitgenodigd wordt omwat te komen uitleggen, gaat

veelal nat. Dat begint met sim-pele vragen als aanvullende ge-gevens uit agenda’s enbrandstofregistratie. Maar alsmen het echt niet vertrouwdgaat de fiscus jouw ritten ookvergelijken met verkeersboetesdie je hebt gehad of zelfs metde gegevens van de videoregi-stratie van bewakingscame-ra’s… Dat valt allemaal onderwat de fiscus ‘vrije bewijsleer’noemt. Zij vraagt: jij mag aan-tonen dat wat je zegt klopt.

App of smartphoneWie niet wil bijtellen, en daarzijn redenen genoeg voor tenoemen, moet dus heel preciesen serieus te werk gaan. Wiequa voertuig flexibel wil zijn enniet teveel wil betalen, kan kie-zen voor een App op eensmartphone. Wie volkomen opzeker wil gaan, komt terecht bijde duurdere vast ingebouwdesystemen. Die kunnen vaakook via GSM de gegevens over-brengen naar een provider dievoor de uitdraaien zorgt. Vaneen dergelijk systeem mag jeverwachten dat het een agen-dafunctie en een adresboekheeft. Waarmee je ritregistratiebeslist heel dicht in de buurtkomt van wat de fiscus graagziet. Maar mogelijk niet meerhelemaal is, wat jij je had voor-gesteld…

Bert Roozendaal

Van een goedsysteem kun jeverwachten dathet een compleetbeeld geeft. Hiereen uitdraai vanhet OTS vanMicpoint.

Vast ingebouwde apparatuur heeftbij de fiscus veruit de voor keur.Hier het systeem van Accredis.

>>> Fiscaal

37_Ritregistratie 24-03-11 17:10 Pagina 37

Page 38: Zakenauto magazine #1 2011

3 8 W W W. Z A K E NAU TO. N L | A P R I L 2 0 1 1 | N R . 1

>>>

Ach

terb

ank

gelu

iden

Op stap met de hippiebusIets geheel anders dan toeren met je eigen zakenauto. Op stap met de hippie-bus! Sinds VW heeft aangekondigd medio 2013 een retroversie van de be-roemde T1 op de markt te brengen, de Volkswagen Bulli, is de bus weerhelemaal terug. Het Montfoortse bedrijf Camperexperience.nl heeft een reeks

klassieke VW-busjes omgetoverd totcomfortabele campertjes. Je zult welwat moderne gemakken missenmaar ongetwijfeld voel je je weer 23als je met de kinderen een weekendop stap gaat met de hippiebus.Reken op circa 275 euro voor eenweekend.www.camperexperience.nl

AchterbankorganisatorVerandert jouw achterbank tij-dens een vakantierit ook ineen grote berg lege chipszak-jes, colablikjes en dvd’s metbroodkruimels? Geef de kinde-ren dan een handige tas waarze alles in kwijt kunnen. Demakers van de Back Seat Orga-nizer, ook Travel Pal genoemd,beloven dat hun uitvinding au-tomatisch orde schept in dechaos. Of dat echt zo is? Prij-zen vanaf 10 euro.

Onder meer bij www.fruugo.nl

Achterbankgeluiden

Wind mee met de iFanJe iPhone opladen met een portable zonnepaneeltje is al een paar jaarmogelijk. Daarom bedacht de Groningse ontwerper Tjeerd Veenhovende iFan, een rubber omhulsel voor de iPhone met een windmolentjedat energie opwekt. Zeker in het zonnearme Nederland een aanwinst,

temeer daar je de molen ook op de fiets kunt monteren. En als de kinde-ren vanaf de achterbank de iFan uit het raam van je rijdende auto steken,

laadt-ie ook lekker snel op. Kijk wel uit bij inhalen op smalle wegen. De iFanbestaat alleen nog in conceptvorm maar Tjeerd wordt door specialisten bij-gestaan om zijn windmolen snel op de markt te brengen. www.tjeerdveenhoven.com

Car mount voor de iPad

Klets de files wegmet Vakantieklets!Elektronisch entertain-ment is leuk, maar vergeetvooral het ouderwetseachterbankvermaak voorde kinderen niet. Het boekVakantieklets helpt je eeneind op weg komendezomer. Het boekje bestaatuit 48 kletskaarten metrijk geïllustreerde op-drachten voor onderwegen op de vakantiebestem-ming. Om te spelen, te la-chen én te kletsen. Elkekaart is een klein cadeau-tje. Zo heb je altijd eenkwartiertje pret bij dehand, bijvoorbeeld in defile of als je moet wachtenin een restaurant of eenlange rij. Voor kinderenvanaf 6 jaar. Prijs: 12,95euro.

Onder meer verkrijgbaarvia www.gezinnig.nl enwww.bol.com

Handig voor als je de iPad meeneemt op vakan-tie. Met deze Car Mount monteer je Apple’s po-pulaire tablet in een handomdraai aan devoorstoel van de bestuurder of bijrijder. Na mon-tage – geen gereedschap nodig, belooft leveran-

cier Vogel’s – is het scherm 360 graden draaibaarzodat iedereen op de achterbank kan meegenie-ten van games, films en muziek. Prijs: 89 euro.www.vogels.com, onder meer verkrijgbaar via www.pdashop.nl

Powered by

38_Achterbank 25-03-11 13:06 Pagina 38

Page 39: Zakenauto magazine #1 2011

www.renault.nl

De nieuwe Renault Scénic Série Limitée Bose® is een exclusieve en rijk uitgeruste auto. Zo beschikt hij standaard over Carminat TomTom LIVE navigatie met kleurenscherm. Daarnaast geniet u met deze Série Limitée van het veel geprezen Bose® Energy Effi cient Series Sound System met 9 high performance speakers die een helder en natuurlijk geluid produceren. Maar we zijn er nog niet. Want als u nu een Renault Scénic Série Limitée Bose® least, krijgt u een Bose® Wave Music System voor thuis. Tenslotte kunt u voor € 695,- optimaal genieten van het Pack Lumière: een Panoramisch schuif/kanteldak en Privacy glass zijruiten achter en achterruit.

Scénic Série Limitée Bose® op basis van luxe uitrustingsniveau Dynamique. Kijk voor de voorwaarden voor het Bose® Wave Music system op www.renault.nl. In geval van koop met extra inruilwaarde wordt de waarde van het Bose® Wave Music system verrekend met het bedrag van de extra inruilwaarde. Aanbiedingen geldig tot en met 30 april 2011 en/of zolang de voorraad strekt. De nieuwe Renault Scénic Série Limitée Bose® vanaf � 28.990,- incl. btw, bpm. Excl. verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken. Op elke nieuwe Renault Scénic geldt een fabrieksgarantie van 2 jr. 12 jr. plaatwerkgarantie. Drukfouten, prijs- en specifi catiewijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl.

Min./max. verbruik voor getoonde modellen: 4,9-8,1 l/100 km, resp. 20,4-12,3 km/l, CO2: 128-186 g/km.

PRIKKEL UW ZINTUIGEN MET DE NIEUWE RENAULT SCÉNIC SÉRIE LIMITÉE BOSE®

. De nieuwe Scénic Série Limitée Bose® vanaf € 28.990,- . Bose® Energy Effi cient Series Sound System. Voor lease-rijders een Bose® Wave Music System t.w.v. € 698,- voor thuis. Tijdelijk een panoramisch schuifdak met stijlvol Privacy glass voor slechts € 695,-. Uw totale voordeel kan daarmee oplopen tot € 2.600,-. Bijtelling vanaf € 255,- per maand

KIJK VOOR DE ANDERE RENAULT BOSE® MODELLEN OP RENAULT.NL

www.renault.nl

De nieuwe Renault Scénic Série Limitée BoseDe nieuwe Renault Scénic Série Limitée Bose®

met kleurenscherm. Daarnaast geniet u met deze Série Limitée van het veel geprezen Bose

KIJK VOOR DE ANDERE RENAULT BOSE

www.renault.nl

. De nieuwe Scénic Série Limitée Bose® vanaf € 28.990,-

DRIVE THE CHANGE

100030061 Scenic Bose BS 215x285.indd 1 24-03-11 09:28

Page 40: Zakenauto magazine #1 2011

A class ahead.De nieuwe generatie C-Klasse vanaf € 34.950,-. Nu bij uw Mercedes-Benz dealer en op www.mercedes-benz.nl/c-klasse.

Gem. verbruik: 4,7 - 7,6 /100 km, 21,3 – 13,2 km/l. CO2-uitstoot: 124 – 195 g/km.U rijdt al een nieuwe generatie C-Klasse vanaf € 34.950,- excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Leasetarief vanaf € 655,- per maand excl. btw o.b.v. Operationele Service Lease, 48 maanden, benzine 20.000 km per jaar. Acceptatie onder voorbehoud door Mercedes-Benz Financial te Utrecht.