Magazine oktober 2011

Click here to load reader

 • date post

  13-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  0

Embed Size (px)

description

ZOA Magazine oktober 2011

Transcript of Magazine oktober 2011

 • ZOAMAGAZINE

  ZOA in Nederland s Interview met staatssecretaris Ben Knapen sFotodagboek veldmedewerkers Terugblik hulpverlening Pakistan sLeestips en recept s Reportage Ethiopi s Doe ook mee: kruidnoten-actie voor Afghanistan

  OK

  TOB

  ER 2

  011

  | NR

  .2 |

  KO

  STP

  RIJ

  S

  0,3

  9

  Het waarom van ons nieuwe motto: HULP I HOOP I HERSTEL

 • 2 | O

  KTO

  BE

  R 2

  011

  | NR

  . 2

  FunctieCommunicatiemedewerker en eindredacteur van dit magazine.

  SindsOktober 2007

  Leeftijd38

  Favoriet ZOA-landEthiopi. De grote hongersnoden en bijbehorende acties voor Ethiopi in de jaren tachtig heb-ben mijn interesse voor armoede en onrecht gewekt. Sindsdien heb ik altijd een zwak voor Ethiopi gehad.

  Leuk weetjeIn 1994-1995 heb ik stage gelopen voor ZOA in Laos.

  Voor een echte bureaubaan is mijn werk behoorlijk afwisselend. In ons kantoor aan een lelijke Apeldoornse straat vol garagebedrijven mag ik dagelijks bezig zijn met de situatie in veertien landen op drie continenten. Geregeld heb ik via mail of Skype rechtstreeks contact met Afghanistan, Uganda of Hati. Nog leuker wordt het als mijn wereldwijde collegas langskomen. Allemaal, ook de stoerste en de nuchterste medewerkers, raken ze me met hun betrokkenheid bij de mensen die ze proberen te helpen. Vaak ben ik onder de indruk van hun inzet en van de resultaten die ze bereiken.

  DoorvertellenAan mij de taak om die informatie door te geven aan u. Dat is nog best lastig. Uit onderzoek bleek dat veel mensen ZOA kennen, maar dat slechts weinig mensen aan kunnen geven wat ZOA precies doet. Terwijl dat werk zo boeiend is, en er zulke indruk-wekkende verhalen over te vertellen zijn. Zoals u ziet is dit magazine ook vernieuwd. We hebben geprobeerd om veel ruimte te bieden voor het antwoord op juist die vragen: wat doet ZOA en waarom? Ik hoop dat u daar dan net zo enthousiast over wordt als ik.

  AanradersAanraders wat mij betreft: de verhalen van Jozef en Grace uit Zuid-Sudan; echt herstel in woord en beeld. En het interview met Teddy Muhindo, een Congolese collega. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar toen ik de tekst van dit interview ontving, voelde ik me direct met hem verbonden. De fotopagina waarin we met hem mee op pad gaan, geeft een levendig beeld van zijn dagelijkse werk. Het maken van het ZOA-magazine is een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket. Een reactie erop of wensen voor het volgende nummer zou ik dan ook erg leuk vinden: u kunt me bellen, 055 3663339, of mailen e.sytsma@zoa.nl

  Met een hartelijke groet,

  Els Sytsma

  Ps. Dat niet iedereen wist wat ZOA deed, weerhield blijkbaar niemand om actie te voeren. Op pagina 4 - 7 vindt u allerlei voorbeelden van kleine en grote acties die in Nederland voor ZOA zijn georganiseerd. Leuk!

  In gesprek met Beatrice Aol Omaya, een voormalige kindsoldate in Uganda. Lees haar verhaal op onze website.

  Foto: Folkert Rinkema

  VO

  OR

  WO

  OR

  D

 • OK

  TOB

  ER

  2011 | NR

  . 2 | 3

  IN DIT NUMMER O.A.: INH

  OU

  DS

  OP

  GA

  VE

  ZOA-magazine is een periodieke uitgave van ZOA. Oplage: 52.500ISSN: 1871-0727KvK: 41009723

  Adres: Sleutelbloemstraat 8, 7322 AG ApeldoornPostbus 4130, 7320 AC ApeldoornT 055 36 63 339I www.zoa.nlE info@zoa.nlGiro 550Bank 38.75.12.012

  Redactie: Ewout Suithoff (hoofd-redacteur), Els Sytsma, Margaretha de Koning

  Aan dit nummer werkten verder mee: Jaco Klamer, Sarah Schouwenaar, Henrique Staal, Nicole Resink, Anne Paul Roukema en John Buijs.

  Fotogra e: ZOA, tenzij anders vermeld.

  Vormgeving: IDD concept, communicatie, creatie | www.idd.nu

  Druk: drukkerij De Bunschoter

  ZOA. ZOA staat positief tegenover het kopiren of vermenigvuldigen van artike-len, mits met bronvermelding. Graag ontvangen wij een bewijsexemplaar.

  Adressenbestanden van ZOA worden niet uitgeleend of doorverkocht.

  COLOFON

  s4-7ZOA in Nederland

  s12-13 Interview Staatssecretaris Ben Knapen

  s14-15 Fotoverslag onderwijs-programma Uganda

  s16-17Op pad met medewerker Teddy Muhindo

  s22-23Noodhulp Ethiopi

  s26Recept en leestips

  4 14

  26

  12

  16 22

 • 4 | O

  KTO

  BE

  R 2

  011

  | NR

  . 2Z

  OA

  IN

  NE

  DE

  RL

  AN

  D

  Olga Boer en Ilse Junte uit Wezep zijn allebei tien jaar. Ze hebben samen kaarten gemaakt en deze verkocht voor vijftig cent per stuk. Ook hebben ze op een rommelmarkt spulletjes en kof e verkocht. Alles bij elkaar heeft dat 250 euro opgebracht. Ze bestemden dit geld voor het werk van ZOA in Hati. Goed gedaan, meiden!

  De noodhulpactie voor de slachtoffers van honger en droogte in het oosten van Afrika heeft veel respons gekregen. We ontvingen grote en kleine giften, van kerken, bedrijven, scholen en par-ticulieren. Enkele bijzondere acties van kinderen willen we u niet onthouden:

  Arnoud Melse (13) uit Arnhem speelde djemb op straat, en haalde daarmee 43,80 op voor Ethiopi. Ik hoorde er zoveel over op het nieuws, dat ik echt iets wilde doen, vertelt hij.

  Amarantha (8), Rowan (6) en Isaura (4) Laffeber uit Nieuw-Lekkerland bestemden hun zakgeld voor Ethiopi en maakten 19,84 over.

  Rutger van den Berg (10) uit Veenendaal is al een jaar junior-

  ambassadeur en deed allerlei klusjes in huis om geld te verdienen voor ZOA. Ook organiseerde hij een sponsor etstocht. Het totaalbedrag, 88,45, maakte hij over voor de slachtoffers van de hongersnood.

  Annabel Horst (10) uit Zwolle heeft gevast: snoep, cola, chips, eigenlijk alle extraatjes heeft ze anderhalve maand laten staan. Het uitgespaarde bedrag werd door sponsorbijdragen van familie en vrienden een paar keer verdubbeld. Met deze bijzondere inspanning haalde ze een bedrag op van 92,80.

  Kinderen in actie voor Ethiopi

  Arnoud (13): Ik hoorde er zoveel over op het nieuws, dat ik echt iets wilde doen.

  In de Felsenkirche te Raron in Zwitserland worden in de zomervakanties Nederlandse kerkdiensten georganiseerd. Tijdens de diensten wordt gecollec-teerd om aan de huurkos-

  ten te voldoen, het overige geld wordt in overleg met de predikanten bestemd voor een goed doel. Op zondag 24 juli 2011 werd gecollecteerd voor de nood in Oost-Afrika. Na aftrek van de huurkosten van het kerkgebouw kon een bedrag van 2222 aan ZOA worden overgemaakt.

  Collecte vakantiegangers

 • OK

  TOB

  ER

  2011 | NR

  . 2 | 5

  De Apeldoornse woonorganisatie de Woonmensen zet zich in 2011 in voor een ZOA-project in Ethiopi. De missie van onze organisatie is dat we mensen kwaliteit van leven in hun eigen buurt bieden. Dat willen we ook over de grens doen, zo motiveert de

  organisatie de samenwerking. Heel passend dus dat ze geld ophalen voor de terugkeer van ontheemden uit het kamp Hartisheik naar hun eigen dorpen, onder andere tijdens een muziekevenement en met een sponsorloop door het personeel.

  ZOA is op uitnodiging van MWH Foundation, een investerings-partner van ZOA, betrokken bij het unieke project Bach Contextueel: een concertreeks en gelijk-namige CD-uitgave. Hierin wordt het prachtige cantaterepertoire van Johann Sebastian Bach in een context geplaatst, door het te combineren met muzikaal en liturgisch verwante werken. Samen willen we Bach-liefhebbers een nieuwe invalshoek op dit geliefde repertoire bieden.

  Via www.zoa.nl kunt u voordelig concertkaarten en cds bestel-len, waarbij een gedeelte van de opbrengst ten goede komt aan ons werk.

  10 februari 2012: Grote Kerk, Maassluis

  11 februari 2012: Martinikerk, Groningen

  12 februari 2012: Waalse Kerk, Amsterdam

  14 februari 2012: Grote Kerk, Alkmaar

  * Meer informatie over dezeconcerten vindt u op www.bachcontextueel.nl.

  Bijzondere muzikale samenwerking: Bach Contextueel

  Woonorganisatie in actie voor ZOA

  In 2007 maakten leerlingen van de reformatorische basisschool Eben Hazer in Teuge tijdens een actie tekeningen voor vluchtelingkinderen in Thailand. Bert Koster van ZOA nam de tekeningen mee toen hij het onderwijs-project in Thailand bezocht. Drie jaar later bezocht hij het kamp en de school opnieuw. De tekeningen uit Teuge hingen er nog steeds. Dat ging natuurlijk op de foto, om aan de

  Eben Hazer-school te laten zien! De school vond dat zo leuk, dat ze in mei 2011 opnieuw in actie kwamen. Ze zamelden o.a. lege essen in, er werd een sponsorloop georganiseerd en een kleedjesmarkt gehouden op het schoolplein. Bert Koster mocht een cheque in ontvangst nemen van 10.487, bestemd voor verbetering van het onderwijs voor zon 36.000 ge-vluchte Birmese kinderen in Thailand!

  Tekeningen uit Teuge

  ZO

  A IN

  NE

  DE

  RL

  AN

  D

 • ZO

  A I

  N N

  ED

  ER

  LA

  ND

  6 | O

  KTO

  BE

  R 2

  011

  | NR

  . 2

  PakistanavondenEen jaar na de verwoestende overstromingen in Pakistan organiseerden de vier organisaties Dorcas, Red een Kind, Woord en Daad, en ZOA informatieavonden over de voort-gang van de hulpverlening. Verspreid over het land vonden vier avonden plaats, waar in totaal zon 130 mensen op afkwamen.

  Het was heel plezierig manier om samen met u als onze achterban terug te kijken op de hulpverlening in dit complexe land. Er kwamen veel genteresseerde vragen. Van doen jullie ook iets voor de kinderen in het gebied tot accepteert de overheid het wel dat jullie de sociaal achtergestelde groepen versterken?

  De organisaties hebben in deze noodhulpactie vanaf het begin samengewerkt, zowel in de fondsenwerving als groten-deels ook in de uitvoering van de hulp. De vier organisaties ontvingen gezamenlijk 3.156.893 eu