Volharding Magazine | Editie oktober 2011

Click here to load reader

download Volharding Magazine | Editie oktober 2011

of 27

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  8

Embed Size (px)

description

Volharding Magazine | Editie oktober 2011

Transcript of Volharding Magazine | Editie oktober 2011

 • volharding magazineVolharding magazine

  oktober - november 2011jaargang 31 nummer 1

  CLUBMAGAZINE VAN TURNKRING VOLHARDING BERCHEM

  Volharding op

  BuitenlandDemoteam naarRiccione

  Samenwerking met Klimop R.T. Merksem

  Vrienden vanop weg naar Zuiderzee

  A STAD ANTWERPEN

  Afg

  iftek

  anto

  or 2

  600

  Ber

  chem

  1-2

  af

  d., V

  olha

  rdin

  g M

  agaz

  ine,

  Mag

  azin

  e - T

  wee

  maa

  ndel

  ijks

  mag

  azin

  e, o

  ktob

  er 2

  011

  bezoek bij Eurogym

 • LaDiffrenceBrood & Banket

  diksmuidelaan Berchem

  dagelijks geopend van gesloten op dinsdag

  1892600

  07:00 tot 18:00

  w w w . B a k k e r i j - l a d i f f e r e n c e . B e

  03 298 88 95

 • 19

  25

  // Welkom // oktober - november 2011

  //volharding magazine

  Over Volharding magazine

  Dit magazine is een uitgave van Turnkring Volharding Berchem vzw.www.volhardingberchem.be

  Redactie Ilse Ledure ,Annemie Biermans, , Joey Van den Heuvel, Glenn Kips, Guy Van Reyn

  Verantwoordelijke uitgeverDirk Van den HeuvelSaffierstraat 200, 2600 Berchem

  Pompoenen vers uitgehold, bladeren die zachtjes oran-jebruin kleuren en de ochtendmist die de weilanden bedekt. De ideale ingredinten voor een herfstdecor.Ondertussen zijn we al in het nieuwe seizoen beland. Met een proper gepoetste balk, gele lange matten enzo- voort. Verschillende mister en misses Proper gingen met emmers en stofzuigers alle hoeken van de zaal ont-dekken om alles klaar te stomen voor een nieuw fantas-tisch seizoen. En we mogen toch met enige trots zeggen dat we het nieuwe seizoen zeer goed zijn gestart. De ledenaantallen blijven maar stijgen en de cuisson van onze zes nieuwe afdelingen valt zeer in smaak.

  Het magazine is ook lichtjes veranderd. Een beetje kleiner van formaat maar handig om mee te nemen in je handtas, broekzak, naar de wc, in bed,... ;-)Waar lees jij Volharding Magazine?

  Veel leesplezier,

  De redactie

  NO Gym-Event 2012T A

  Haal die jaarkalender van 2012 alvast boven en noteer 2 juni 2012 als geser-veerd. Het Gym-Event gaat door in het Boeckenberg Sportcentrum te Deurne.

  08

  17

 • KORT EN KRACHTIG

  AGENDA binnenkort >> 19 november 2011 >> Chinees etentje>> 26 november 2011 >> Kringwedstrijden deel 1>> 3 december 2011 >> Spaghetti avond>> 10 december 2011 >> KerstmarktVolledige agenda op www.volhardingberchem.be

  Kruip in je pen!Stuur ons een artikeltje van een 15-tal lijnen over het favoriete turn-toestel uit onze turnzaal. Wat vind je er zo leuk aan? Wat is de tofste oefening op dat toestel? Ben je er goed in, of vind je het ook leuk als de oefening eens niet lukt? De redactie mag twee filmtickets weggeven aan de schrijver van het artikel dat ons het meest kan beko-ren. Kleuters of powergymmers, oud-gymnasten, supporterende mamas of papas klim in je pen en lees in het volgende magazine of je gewonnen hebt.

  Kapellen krijgt topgymhal

  Het Antwerpse provinciebestuur hoopt in de loop van 2013 van start te kunnen gaan met de bouw van een gymhal op het voormalig militair domein aan de Fortsteenweg in Kapellen.

  Antwerpse topatleten moeten nu uitwijken naar Gent om in een goed uitgeruste sporthal te kunnen trainen. De nieuw gymhal zal geschikt zijn om op topniveau aan acrobatische en ritmische gymnas-tiek en aan trampoline te doen. Het provinciebestuur heeft een budget van 5 miljoen euro ter beschikking. Een deel daarvan gaat naar de nieuwe sporthal. De rest van het geld wordt verdeeld tussen andere initiatieven in de provincie op het gebied van gymsport.

  Bron : De Standaard 22-10-2011

  4

 • 18a f d e l i n g e n

  Sinds dit seizoen is Turn-kring Volharding Berchem gegroeid. Een Volharding Berchem gymnast kan uit maar liefst achtien afdelingen kiezen.Voor jong tot oud.

  Het nummer

  Dagdromen werkt stimulerendOverkomt het jou wel eens ?Je bent mooi op tijd in de turnzaal en voordat de training begint, droom je weg in je eigen gedachten tot je plots wordt wakker geschud door een aandachtskreet we beginnen eraan!. Er heerst een algemene misvatting omtrent dagdromen. Velen zien het als een vorm van afwezig zijn veroorzaakt door vermoeidheid. Psycholoog Freud beschouwde dagdromen als kinderlijk en neurotisch. Tot in de jaren 1960 meenden psychologen dat het tot psychologische stoornissen kon leiden. Maar niets is minder waar. Dagdromen zet je hersenen in een verhoogde activiteit en helpt je de voorbije gebeurtenissen te ver-werken wanneer afgelopen gebeurtenissen of fantasien in je dagdromen naar boven ko-men. Je hersenen worden gestimuleerd en zijn actief: dit kan aanzetten tot nadenken achteraf en helpt deels mee stressverwek-kende factoren onder controle te krijgen. Hier-door presteer je beter tijdens de dag.

  Niets mis dus met even dagdromen in de turnzaal zolang je tijdens de training maar volop bij de les bent.

  Melk een betere dorstlesser?Actieve kinderen drinken beter melk dan water of een sportdrank wanneer ze sport beoefenen. Dat blijkt althans uit een Canadese studie die werd voorgesteld op de European Group of Pediatric Work Physiology Conference in het Engelse Exeter. De onderzoekers maten de effecten van melk, water en een sportdrank op de rehydratatie bij kinderen van 8 tot 10 jaar oud na oefeningen in een klimaatkamer. De studie werd gesponsord door de Canadese melkboeren (wat de redactie toch enigs-zins aan de objectiviteit van de resultaten doet twijfelen...)

  Bron: www.gezondheid.be

  5

 • KORT EN KRACHTIG

  Nieuw seizoensbierDit bier wordt gebrouwen in Schotland. In de hemelse velden te midden van de on-gerepte lochs en tussen de Schotse spookkastelen in, daar is de Gordon scotch ontstaan. Het witte en smeuge schuim vormt een fraai contrast met de donkerbruine godendrank zelf: verbluffend lekker. De kenners herkennen er de authentieke

  scotch in: de ziel van Schot-land. Aroma en smaak gaan hand in hand. De bittere hop-bellen worden gecombineerd met een suikerzoet tintje en de typische gebrande moutsmaak geeft het bier zijn ongelofelijke warm karakter. De afdronk is tegelijk krachtig en zacht. U kan hem het hele seizoen komen proeven in ons clublokaal.

  Het is ondertussen al een jaarlijkse traditie geworden bij Volharding Berchem. Vier in een gezellige sfeer van oud naar nieuw. Beginnend met een heerlijke aperitief gevolgddoor een zeer uitgebreid en ge-varieerd koud buffet gaat men de oudjaarsavond in. Alle dranken in-begrepen in de prijs. Voor slechts 45,00 (volwassenen) en 15,00 (kinderen tot 12 jaar) geniet je heel de avond en nacht lang.

  Schrijf je snel in via onze website of neem contact op via vic.meyvis@gmail.com.

  Inschrijven kan t.e.m. 18/12/2011.

  Van oud naar nieuw

  S.O.SJij kan ons helpen!!!

  Heb je thuis nog oude kleren, te groot of te klein, versleten, .... het demoteam kan ze gebruiken! Breng ze mee en bezorg ze graag voor 15 november aan Jill, Sien, Zo of Inge. Zo kunnen wij er als de meest fashionista dead people uitzien op onze wedstrijden.

  Alvast bedankt, het demoteam

  6

 • KINDERKLEDING PIROUETTE

  KINDERSCHOENEN

  WOL ANNELLDiksmuidelaan 162

  2600 Berchem03 322 71 35www.bluff.be

  Zonnecenter &

  NagelstudioOpeningsuren

  ma - vrij.: 09u00 - 21u00za.: 10u00 - 19u00zo: 10u00 - 14u00

  www.suncorner.be

 • EUROGYM

  Eurogym, een fascinatie voor turntoestellenVolharding Berchem ging op bezoek bij Lieven Vercruyssen, de man achter Eurogym. Eurogym is de vaste leveran-cier van turntoestellen bij Volharding Berchem. Ook voor het huren van toes-tellen (zoals een verende vloer voor ons Gym-Event) kunnen we er steeds terecht. Maar Eurogym omhelst nog veel meer, zo ontdekten we. Een avondvullend gesprek leverde ons materiaal voor meer dan n artikel. In dit eerste artikel willen we jullie laten mee-genieten van alles wat we opstaken over toestellen: oude en nieuwe vormen, de evolutie in materialen, wat FIG-gecer-tificeerd betekent en nog veel meer.

  Maar eerst stellen we uiteraard onze gastheer voor. Lieven Vercruyssen is zot van gymnastiek, bezeten van turnen, zo zegt hij zelf. Een passie voor de sport, verwoordt de website dat. Hij startte op twaalfjarige leeftijd met turnen, en volg-de later een opleiding Licentiaat Licha-melijke Opvoeding. Hij schreef een thesis rond de turngeschiedenis in Vlaanderen

  ( Historische Ontwikkeling en Structurele Analyse van de Katholieke Jongensturn-kringen in het Waasland 1892-1980) en lag voor een stukje mee aan de basis van het Sportmuseum in Hofstade (zie elders in dit nummer). Zijn hele carrire chro-nologisch schetsen deed hij niet. Maar we noteerden tussendoor dat hij zelf een sportclub trainde/traint, dat hij trainer was van de Belgische ploeg in India-napolis (1991, atleet Jurgen Van Eetvelt) en dat hij ook op internationaal niveau als jurylid optrad. Om maar te zeggen: Lieven Vercruyssen kent wat van turnen. Twintig jaar geleden startte hij met Euro-gym, als verdeler van Gymnova materi-aal. Dat Gymnova in 2012 in Londen de toestellen mag leveren voor de Olym-pische Spelen is een kinderdroom die uitkomt. Daarvoor leef ik. Na 2012 kan me niets meer gebeuren zegt hij. Zover kan de liefde voor de sport dus gaan.

  Dat zijn blik daarbij zowel op het verleden als op de toekomst gericht is, zien we overal in zijn kantoorruimte.

  8

 • De nieuwste materialen naast mooie oude exemplaren. Een collectie ringen in het kantoor van Eurogym (te dateren 1903 - 1920 - 1950 - 2000) illustreert mooi ons onderwerp van vandaag: Devormgeving van voorwerpen verandertin de loop van de tijd, al blij