Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

24
Tourist Lemc — p. 4-5 “Opgroeien in de Seefhoek was heel plezant.” Gratis in de krant! — p. 12-13 Kunstenaar en buurtbewoner Fred Bervoets schenkt een kunst- werk aan de lezers van de krant. Kunst op de muur — p. 19 Suske en Wiske krijgen na jaren hun welverdiende stripmuur in de buurt. Permeke wordt oerwoud — p. 3 Dit jaar tovert TimeCircus de bibliotheek om in een heuse jungle. Verhalen van Het Oude Badhuis — p. 16-17 Drie weekends feesten in de spiegeltent en verhalen sprokkelen met Theater Vonk. Noord Gazette Culturele voeding Tweede editie Oktober 2015 Oplage: 6.000 exemplaren Een initiatief van KunstenNoord met de steun van het lokaal cultuurbeleid district Antwerpen www.kunstennoord.net gratis kunstwerk in deze krant! ©Dries Luyten

description

Noord Gazette is een gratis publicatie die de inwoners van Antwerpen Noord trakteert op bijzondere verhalen en cultuurnieuws uit hun buurt. Noord Gazette is een initiatief van KunstenNoord en Lokaal Cultuurbeleid district Antwerpen.

Transcript of Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

Page 1: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

Tourist Lemc — p. 4-5“Opgroeien in de Seefhoek was heel plezant.”

Gratis in de krant! — p. 12-13 Kunstenaar en buurtbewoner Fred Bervoets schenkt een kunst-werk aan de lezers van de krant.

Kunst op de muur — p. 19 Suske en Wiske krijgen na jaren hun welverdiende stripmuur in de buurt.

Permeke wordt oerwoud — p. 3 Dit jaar tovert TimeCircus de bibliotheek om in een heuse jungle.

Verhalen van Het Oude Badhuis — p. 16-17 Drie weekends feesten in de spiegeltent en verhalen sprokkelen met Theater Vonk.

Noord GazetteCulturele voeding

Tweede editieOktober 2015Oplage: 6.000 exemplarenEen initiatief van KunstenNoord met de steun van het lokaal cultuurbeleid district Antwerpenwww.kunstennoord.net

gratis

kunstwerk

in deze

krant!

©Dries Luyten

Page 2: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 20152

Vincent leeft (hier)“Een van de mooie dingen aan België is dat de geschiedenis zo aanwezig is”, zegt de vriendelijke Arpad voor de deur van het huis waar hij woont. “Elk huis heeft niet alleen verhalen, maar ook geschiedenis.” Arpad woont al een jaar in Antwerpen en als hij thuis vertelt dat hij in een huis woont waar Vincent van Gogh ooit woonde, geloven ze hem niet. “Woon je in een museum?”, vra-gen ze. “Neen,” antwoordt hij dan met een beetje ongeloof, “het is gewoon een huis.”

Vincent van Gogh woonde in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen tijdens de winter van 1885-1886. Hij volgde les aan de Academie voor Schone Kunsten, waar zijn toenmalig werk met klem werd afgekeurd. Dat vertelt Layla, die met haar moeder Sadbera op de benedenverdieping van het pand woont. Ze weet meer over de oud-be-woner: “Hij huurde de bovenste kamer.” Arpad beaamt dat: “Het is dus ook niet bij mij dat hij woonde, maar helemaal boven.”

Turbulente levensArpad komt uit Roemenië; Layla en

Sadbera uit Servië. Sadbera ontvluchtte de oorlog en kwam in België terecht met haar vijf kinderen. Ze verbleven hier jarenlang zonder papieren, maar zijn ondertussen erkend als vluchteling. Ooit moesten ze een verlaten pand kraken om een dak boven hun hoofd te hebben. Toen ze een dakloos gezin toevallig op straat zagen, hebben ze hen onderdak geboden. Ze vinden de huidige vluchtelingencrisis heel erg en daarom gaan ze af en toe naar Brussel met eten en kleren.

Layla belt met haar tienjarige dochter Aïcha, die gefascineerd is door het turbu-lente leven van de Nederlandse schilder. Ze heeft zelfs eens tegen Sadbera gezegd: “Oma, ik weet waarom je altijd boos bent: het is de geest van van Gogh die nog altijd in het huis woont.” Vincent leeft op een of andere manier in dit pand, vinden ze, half ernstig.

Achterkanten van huizenHet gesprek met Sadbera en haar

familie is bijna rond wanneer de voor-deur opengaat. Het zijn de bewoners van het appartement waar Vincent van Gogh

een Antwerpse winter meemaakte. Layla vraagt of het mogelijk is om mij hun appartement te laten zien. De vrouw, aardig maar zichtbaar gehaast, gaat akkoord. Haar man en twee kinderen met een guitige blik laten het raam zien van waaruit Vincent van Gogh zijn Achter-kanten van huizen schilderde. Het is een vreemd gevoel daar te staan, van daar te kijken. Het beeld is herkenbaar: de ach-tergevel van een van de huizen lijkt niet gerenoveerd te zijn in meer dan honderd

jaar, maar op het terrasje staan er nu twee schotelantennes.

Een kind krijst in het appartement. Er is geen tijd te verliezen, morgen is een gewone schooldag. Met respect en begrip voor de ouderlijke verplichtingen stopt daar de zoektocht. Daar waar van Gogh stond te schilderen, wordt nu een digitale foto getrokken.

Orlando Verde

Beste buurt-bewoners,De tweede editie van de Kun-stenNoord-Gazette is gedrukt en ge-droogd! Je houdt het bewijs momenteel in je handen. Deze vervolgeditie is er evenwel niet ge-komen zonder slag of stoot. Vanuit vele Noord-Hoeken hebben we mooie reac-ties ontvangen op onze krant. Positie-ve reacties en kritische opmerkingen. Daar waren we uiteraard heel blij mee. Ze overtroffen zelfs onze stoutste ver-wachtingen en ze steunden ons in onze ambitie om de krant verder te zetten.

Van bij het begin wilden we vanuit het KunstenNoordplatform onze buurtbe-woners informeren en enthousiast ma-ken over hetgeen zoal georganiseerd wordt naast hun deuren. Aan de ene kant is er daarom een aantal artikels van de verschillende organisa-ties binnen KunstenNoord. Zij vertellen waar ze mee bezig zijn, stellen hun pro-gramma voor of vertellen over fijne pro-jecten. Aan de andere kant brengen we plaatsen uit de buurt onder de aandacht die minder bekend zijn. Zo proberen we je aan te moedigen om ook die plekjes op te zoeken. En omdat we van interac-tie houden en we zelf ook graag nieuwe dingen leren kennen, laten we ook de mensen uit de buurt zelf aan het woord.

Nu heeft men ons erop gewezen dat die lokale stem toch iets meer aanwezig had mogen zijn. We hebben er daarom voor gekozen om meer plaats vrij te maken in deze editie voor meer diverse bijdragen. Alle opmerkingen hebben we dus bespro-ken en getracht te integreren, met als resultaat deze fantastische nieuwe edi-tie!

Geniet van de verhalen van Tourist Lemc, een jonge modemaakster en een Pales-tijnse dichteres. Lees over de Reuzen-stoet, de avonturen van onbestemde reizigers en een houthakkend kunste-naar. Kijk naar de foto’s en kunstwerken. Er is zelfs een uitneembaar kunstwerk in het midden van de krant. Geef het een mooie plek.

Met dank en enthousiasme, Frederik Vergaert, voorzitter KunstenNoord

ColofonRedactieraad: Hanaa Boubouh, Rein De Smet (Toneelgezelschap luxemburg), Steff Fransen (biblio-theek Permeke), Geert Gielis (cultuurantenne District Antwerpen), Leen Lesire, Petra Panis (biblio-theek Permeke), Orlando Verde, Frederik Vergaert (Lokaal 01), Koen Wynants

Eindredactie: Leen Lesire

Vormgeving: Afreux

Wettelijk depotnummer: D/2015/0306/19Papier: 52 grams Verb. Newspress ISO 72Oplage: 6.000 exemplaren

Noord Gazette is gedrukt met milieuvriendelijke inkten op minerale oliebasis, zonder toevoegingen. Het papier is geproduceerd met hout afkomstig van duurzaam bosbeheer.

Noord Gazette is een initiatief van KunstenNoord met de steun van het lokaal cultuurbeleid district Antwerpen.

Uitgave: oktober 2015V.U.: Frederik Vergaert, Jan Palfijnstraat 17/1, 2060 Antwerpen

Contact: [email protected]

Laat weten wat je vindt van de artikels in deze

Noord Gazette. Met jouw reacties maken we

een nog betere krant. Wil je zelf meewerken of

een artikel voorstellen? Ook dat mag je aan de

redactie laten weten:

[email protected]

©Orlando Verde

Page 3: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 3TimeCircus tovert Permeke om in oerwoud

Permeke heeft ook dit jaar een artist in residence, een kunstenaar die een jaar lang zijn ding mag doen in de bibliotheek. Na Bart Moeyaert en Tijs Delbeke is het nu de beurt aan TimeCircus. Wat hebben zij voor ons in petto? Noord Gazette vroeg het aan Bram Soli.

Wie of wat is TimeCircus?“TimeCircus is een collectief van ongeveer 15 kunstenaars. We hebben een grafisch

vormgever, een architect en zelf ben ik scenograaf. Omdat we vaak grote constructies bouwen, is er ook een ingenieur bij. In 1998 zijn we vertrokken vanuit een vriendengroep van 18 mensen en we werden steeds professioneler. De kern blijft over en er komen altijd nieuwe mensen bij. Zo is TimeCircus een voortdurend deinend collectief van mensen die komen en gaan.”

Waarvoor staat TimeCircus?“We willen mensen aanzetten om zelfredzaam en creatief te zijn.

Niet alles moet altijd nieuw zijn. We willen mensen doen besef-fen dat ze het geld dat ze spenderen misschien wel beter kunnen gebruiken voor andere zaken. We zijn een enorme afval- en weg-werpmaatschappij geworden en daar moet iets aan gebeuren.

In onze manier van werken en in onze installaties zie je die visie weerspiegeld: wij werken met weinig tot geen budget en maken alles uit gekregen, gevonden of gerecupereerd materiaal. Dat bepaalt ook de stijl van onze installaties heel hard. Wij kunnen niet altijd kiezen voor een bepaalde kleur of een specifiek materiaal. Nee, wij werken met wat we hebben. Zo creëren we een eigen bouwstijl die we ‘archaïsch futurisme’ noemen.”

Wat mogen we verwachten van jullie residentie in Permeke?“Toen we de vraag kregen om een jaar artist in residence te zijn in Permeke, zijn we

heel nauwkeurig naar de bib beginnen kijken. We waren nog verbaasder dan ervoor. Permeke is echt een geslaagd project. Er komen mensen van alle bevolkingsgroepen

over de vloer, met een gemiddelde van tweeduizend mensen per dag. Permeke bevat een zee aan informatie, die ook nog eens bijna gratis is. In een stad waar alles geld kost en waar je bijna niet mag zijn zonder te consumeren, is dat echt een droomplek.

Permeke is voor ons een klein - en zelfs niet eens zó klein - wal-halla en daar krijgen wij dan ook nog eens carte blanche. We gaan proberen het paradijsgehalte ten top te drijven aan de hand van oases, watervallen, fonteinen en een Romeinse villa. We willen ook heel veel groen naar de bib halen. Een tijd geleden zetten we op het ponton aan het MAS gewoon een heleboel potten met planten. Mensen begonnen al spontaan te lachen toen ze die zagen. Ja, dan merken we wel dat groen een zeer sterk en positief effect heeft op mensen. En dat is volgens ons iets wat steden vaak vergeten bij het

ontwikkelen van nieuwe projecten. We gaan dus een klein oerwoud creëren in Permeke. Niet om in de weg te staan van alle boeken, wel om alles nóg aangenamer te maken.”

www.permeke.org/timecircuswww.facebook.com/waarishetcircus

Steff Fransen

We gaan proberen het paradijsgehalte in de bib ten top te drijven aan de hand van oases,

watervallen, fonteinen en een Romeinse villa

Doe mee met de Noorderlicht-paradeGezocht: creatievelingen, scholen en verenigingen

TimeCircus vind je niet alleen in Permeke. Op donderdagavond 17 decem-ber trekken ze met een grootse parade langs verschillende pleinen in de buurt. Onder het motto ‘Trek uw plan’ maken ze een kunstzinnige stoet met livemuziek en monumentale constructies. Voor deze feestelijke optocht vra-gen ze hulp aan de buurt: sterke schouders, muzikale talenten en ander cre-atief volk. Ook klassen en verenigingen kunnen mee de parade vormgeven. Interesse? Stuur een berichtje naar: [email protected].

©Victoriano Moreno

Dit najaar nog op het programma• vanaf 3 oktober: Archaïsch-futuristische kweekzones• eind november: Romeinse villa in de Leestuin van Permeke• 19 december: Het Systeem op verplaatsing

Meer info via www.permeke.org/timecircus

Page 4: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 20154

©Dries Luyten

Page 5: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 5 “Opgroeien in de Seefhoek was heel plezant”

Volkszanger Tourist Lemc Een nieuw album, een volgeboekte agenda en een gouden plaat. Het gaat Johannes Faes - beter bekend als Tourist Lemc - voor de wind. Hij groeide op in de Antwerpse Seefhoek en ontpopte zich inmiddels tot stadstroubadour. Hij maakt muziek voor het volk en zijn grote liefde voor de Koekenstad steekt hij niet onder stoelen of banken.

Hoe was het om als jonge knaap op te groeien in de Seefhoek?

“Dat was heel plezant voor mij. De Seefhoek is een multiculturele wijk waar altijd heel veel te beleven valt en waar ik veel leuke herinneringen aan heb. Heel gewone dingen zoals rondhangen op straat, opgroeien met mijn vrienden, het levendige karakter van de buurt. In de Seefhoek heb je veel diversiteit op een heel klein gebied. Zo is er bijvoorbeeld een Marokkaans café naast een Belgisch café, een beetje the best of both worlds. Maar eerlijk is eerlijk, het blijft natuurlijk de Seefhoek met problemen als armoede en druggebruik die heel zichtbaar zijn in die wijk.”

Die problemen, heb je daar zelf ooit mee te maken gehad?

“Ik heb ermee te maken gehad in die zin dat ik het zag gebeuren en ertussen leefde. Maar ik moet daaraan toevoe-gen dat ik een heel goede thuisbasis had, wat voor veel jonge-ren van mijn leeftijd niet het geval was. Die veilige thuishaven is een enorm voordeel geweest, waardoor ik die problemen vanop afstand heb meege-maakt. Ik hou vooral goede herinneringen over aan het straatleven in de wijk.”

Sommige mensen zien de Seefhoek nog steeds als een gevaarlijke buurt. Kan je je daarin vinden?

“Gevaarlijk is een groot woord. De Seef-hoek is inderdaad een wijk in een groot-stad waar iets meer problemen zijn, zoals je dat in elke grootstad hebt en zoals er ook nog andere wijken zijn in Antwerpen. In de Seefhoek zijn ze gewoon heel zicht-baar, maar gevaarlijk zou ik de wijk zeker niet noemen. Ik heb er nog nooit voor mijn leven gevreesd.” (lacht)

Is er veel veranderd door de jaren heen?

“Ja, die veranderingen waren al bezig toen ik er nog woonde. Zo zijn veel stra-ten en pleintjes bijvoorbeeld volledig opgeknapt. Vroeger was de wijk heel grijs en grauw, maar daar heeft het stadsbe-stuur veel verandering in gebracht. Alleen al qua uitzicht heeft de wijk een enorme metamorfose ondergaan en dat heb ik zeker zien gebeuren.”

Vanwaar komt de naam Tourist?“Ik was een jonge Belg en ik groeide

op met een heleboel andere culturen. Mijn vrienden hadden bijna allemaal een verschillende ach-tergrond. Eigenlijk was ik een beetje de vreemdeling of het buitenbeentje in mijn eigen buurt, in mijn eigen stad. Maar een ‘toerist in eigen stad’, iemand die op ontdek-kingsreis gaat tussen alle verschillende culturen, klinkt natuur-lijk veel positiever. Zo is mijn artiesten-naam ontstaan.”

Je omschrijft jezelf ook als een geslaagd product van een multicultu-rele samenleving.

“Zeker. Ik heb Antwerpse ouders, ben getrouwd met mijn Poolse buurmeisje,

spreek hier en daar een woordje Arabisch en Turks en ik heb vrien-den van allerlei origi-nes. Ik heb heel veel voordelen overgehou-den aan het opgroeien met al die verschil-lende culturen. Zo heb ik onder andere mijn

referentiekader kunnen verbreden, waar-door ik een veel ruimere geest heb gekre-gen. Ik heb ook heel veel kunnen proeven van andere culturen en kunnen zien hoe die in elkaar zitten en dat is natuurlijk heel leerrijk.”

Je was vroeger fulltime maatschap-pelijk werker. Mis je die job?

“Ik heb die job altijd heel graag gedaan, dus soms mis ik dat inderdaad wel. Maar ik werk momenteel nog steeds als hulpver-lener, wat een zeer brede en gevarieerde job is en waar ik ook veel voldoening uit haal. Het feit dat ik kan gaan werken, dat ik een vaste job heb en dat ik mensen een plezier doe en help, betekent veel voor mij.”

Haal je daaruit ook inspiratie voor je muziek?

“Ik put mijn inspiratie niet zozeer uit werkervaringen, maar eerder uit dingen die ik zelf meemaak, dingen die ik zie gebeuren en uit mensen die ik ontmoet.”

En uit Antwerpen, neem ik aan?“Uiteraard. Ik ben opgegroeid in ’t

stad, ik woon in ’t stad, dus de mensen die ik tegenkom en die mij inspireren

zijn ook vaak Ant-werpenaars. Ook de dingen die ik mee-maak, gebeuren vaak in Antwerpen. Maar dat betekent niet dat ik enkel muziek maak voor Antwer-penaars. Ik denk dat de onderwerpen die

ik aankaart ook van toepassing zijn op andere steden. Thema’s zoals armoede en migratie spelen ook elders en zijn herken-baar voor iedereen.”

Wat hoop je daarmee te bereiken?“In eerste instantie is het een behoefte

van mezelf om daarover te schrijven. In mijn hoofd en hart ben ik vaak met die thema’s bezig en het is een goede uit-laatklep om die gedachten en gevoelens neer te pennen om zo een lied te creëren. Als die liedjes er vervolgens voor kunnen zorgen dat mensen ruimer beginnen te denken of als ze debatten of gesprekken kunnen openen, is dat mooi meegenomen. De feedback van het publiek is trouwens een van de leukste dingen die ik ervaar als artiest. Vaak hoor ik dat luisteraars heel veel aan mijn teksten en muziek hebben en dat geeft me enorm veel energie om ver-der te gaan.”

Je wordt rapper, kleinkunstenaar en zelfs stadstroubadour genoemd. Welke term verkies je zelf?

“Ik heb de term ‘volkszanger’ ooit horen vallen en dat vind ik zelf een heel mooie benaming. Een zanger die dicht bij het volk staat en die thema’s aankaart die leven bij het volk. Dat is ook wat ik als artiest doe: ik haal inspiratie uit de men-sen met wie ik spreek, uit de dingen die ik tegenkom en uit de actualiteit. Daar maak ik liedjes van.”

Je hebt onlangs een gouden plaat gekregen, je agenda is volgeboekt. Wat brengt de toekomst nog?

“Hopelijk nog veel meer van dat. Ik vind het heel leuk wat er allemaal gebeurt, zeker omdat het ook vrij onverwacht is. Maar ik geniet met volle teugen en hoop dat ik kan blijven groeien op deze manier.”

Wat zou voor jou de kers op de taart zijn?

“In de eerste plaats wil ik gewoon leuke muziek blijven brengen waar mensen iets aan hebben. Maar het zou fijn zijn om mijn ‘statuut’ van Antwerpse stadstroubadour of volkszanger uit te breiden naar heel Vlaanderen.”

Zou je Antwerpen ooit inruilen voor een andere stad?

“Da’s een moeilijke vraag (lacht). Ooit zou ik die stap misschien wel moeten kun-nen zetten, maar dat is zeker niet voor de nabije toekomst en het zou met pijn in het hart zijn. Ik zou ook heel vaak heen en weer rijden om de kathedraal niet te lang te moeten missen, denk ik.”

Steff Fransen

Vroeger was de wijk heel grijs en grauw, maar

daar heeft de stad veel verandering

in gebracht

Ik heb heel veel voordelen

overgehouden aan het opgroeien met

al die verschillende culturen

Als liedjes ervoor kunnen zorgen dat

mensen ruimer beginnen te denken of als ze debatten of gesprekken kunnen openen, is dat mooi

meegenomen

Page 6: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 20156Kunstenhuis in BorgerhoutMatterhorn - nieuwste lid van KunstenNoord

Vroeger was het een oude opslagplaats. Nu is het pand in de Albrecht Rodenbachstraat helemaal gerestaureerd en omgebouwd tot cultureel huis: Matterhorn.

Een dik jaar geleden, in september 2014, namen vier theaterminnende organisaties hun intrek in Matterhorn: Laika, Muziektheater Transparant, de Roovers en kunstZ. Iedereen heeft er een bureau, maar er zijn ook repetitie- en vergaderzalen. Een groot deel van de zalen kan je overigens ook huren. Want Matterhorn wil zowel een ontmoe-tingsruimte zijn, als een kunstenhuis. In en voor de buurt.

De vier bewoners werken ook regelmatig samen onder de noemer Matterhorn. Tijdens het Terlopleinfeest en de Reuzenstoet bijvoorbeeld delen ze hun kunstige creaties met de buurt.

Maar ze gaan nog een stapje verder. Zo willen ze een tweejaarlijks festival organise-ren: Borgerhuis. In 2011 hebben ze al een kleine editie van Borgerhuis op poten gezet, maar dat was meer een housewarming. Nu geraken ze stilaan ingeburgerd - en opge-warmd - en willen ze de buurt meer betrekken bij het festival. Het duurt nog tot decem-ber 2016, dan kan iedereen meefeesten op Borgerhuis. Tot die tijd zijn er talloze andere activiteiten om het huis alvast te verkennen.

www.matterhornvzw.be

De Onbestemde ReisOp reis gaan, het is typisch voor de zomervakantie. Een week naar Frankrijk met de tent, twee weken op hotel in Spanje, drie weken rondtrekken in Afrika. Het kan allemaal. Meestal ligt die reis al maandenlang vast. In augustus was er ook een ander soort reis. Een reis zonder bestemming, zonder vaste duur. Het ging om het onderweg zijn, om de pure ervaring van het reizen.

“Totaal zonder verwachting op reis gaan, is onmogelijk. Toch probeerde ik de verwach-ting van een bestemming weg te halen. Als je geen bestemming hebt, ga je momenten visueel en mentaal intenser beleven. Het is een beetje het tegenovergestelde van wat een toerist doet. Een toerist heeft een duidelijk doel dat hij najaagt. Die heeft niet meer zoveel oog voor wat hij onderweg tegenkomt.

Op 4 augustus vertrok ik aan het Red Star Line Museum. Ik nam Eef Schoolmeesters en Juul Joosen mee op een reis waarvan niet alleen de bestemming maar ook de duur onbepaald was. We maakten zo weinig mogelijk gebruik van kaarten. Die waren immers niet nodig want zonder bestemming kan je ook niet verdwalen.

Op dag 2 begaf de motor van de auto het, wat de reis sterk beïnvloedde. De door onze nieuwsgierigheid gevormde, kronkelende paden maakten plaats voor praktische over-wegingen. We moesten accepteren dat we ons minder vrij konden bewegen. Dan maar verder met het openbaar vervoer. Bagage op de rug.

Het was zo warm dat we uit een lijst met bestemmingen van een busmaatschappij een plaatsnaam hadden gekozen die omgeven was door groen. Daar aangekomen zagen we een kaart bij het busstation waarop een meer aangegeven stond. Tegen de avond zijn we naar het meer afgereisd, iedereen had zin in een duik en een mooie overnachting aan het meer. Eenmaal daar bleek het een waterwingebied. Het meer was omheind met hekken en was onbereikbaar. Er lag een tien kilometer lange asfaltweg om het meer heen en aan de andere kant van de weg waren er steile hellingen. Onderweg, ongeveer halverwege, hebben we toch een plek voor onze hangmat en tent gevonden. De volgende ochtend hebben we de schijnbaar doelloze ronde rond het meer afgemaakt en zijn we weer verder gereisd.”

Laura Schipperswww.lauraschippers.com

De reis werd georganiseerd door Lokaal 01 / TRAFFIC i.s.m. het Red Star Line Museum als vervolg op De Onbestemde Busreis van Koen Deprez in 2012.

Page 7: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 7Gesprek met Fatena Al-Ghorra, Palestijnse dichteres en activiste uit Antwerpen

“Gaza heeft me gemaakt tot wie ik nu ben”Op een zonnige middag ontmoeten we dichteres Fatena Al-Ghorra in een Palestijns eethuis. Het ijs is meteen gebroken en de dich-teres begint uitbundig te vertellen. Ze heeft jaren geleden Gaza achter zich gelaten om hier in België een nieuw leven te beginnen.

“Ik ben Fatena en ik kom uit een bezet Palestina”

Ze is trots op haar afkomst. “Zo besef ik steeds weer wie ik ben en van waar ik kom, dit wil ik iedereen laten weten. Ik ben Fatena en ik kom uit een bezet Palestina. Ik volg het nieuws in het Midden-Oosten via internet. Het leven dat mensen daar nu leiden, heb ik ook gehad. Een leven in angst. Vaak zonder elektriciteit moeten schrijven met een kaarsstompje naast mij. Die momenten herinner ik me nog kraak-helder. De angst en pijn die ik op beelden en foto’s in de ogen van mensen zie, die ken ik ook. Dat is iets dat me nooit zal los-laten.”

“Mijn stem is mijn wapen”In Gaza was Al-Ghorra journaliste en

stemactrice. Toen haar leven op het spel stond, is ze gevlucht. Ze is altijd recht voor de raap geweest en dat werd van-uit sommige politieke hoeken niet getole-reerd. “Ik had geen andere keuze dan Gaza te verlaten. Mijn stem was mijn werk. Ik zie het als een gave. Ik heb tientallen repor-tages en documen-taires ingesproken, zoveel gesprekken geleid op televisie, zoveel pittige discus-sies gevoerd op de radio, dat je mij bijna kan herleiden tot alleen een stem, mijn stem. Mijn stem is mijn wapen, steeds geweest”, zegt ze vastberaden.

Naast haar televisie- en radiowerk schreef ze er ook poëzie. Dat doet ze nog steeds met veel passie en vuur.

Gods bedrog“Als kind al kon ik mijn ei kwijt in het

schrijven. In schrijven en poëzie kan ik mijn gevoelens van heimwee, verdriet en verzet in woorden gieten die blijven nazinderen. Ook bij de mensen hier blijven de woorden kleven.”

De bundel Gods bedrog is de eerste die ook naar het Nederlands werd vertaald. Al-Ghorra schrijft in het Arabisch. Dat is haar leef- en gevoelstaal, zoals ze zelf zegt. De taal waarin ze zich met een zee aan woorden kan uitdrukken, haar diep-ste emoties en gedachten kan delen met ons. Ze houdt van het vurige en ritmische karakter van het Arabisch en dat laat ze ook merken wanneer ze haar poëzie voor-draagt. Zo konden wij haar horen en zien op een zondagvoormiddag in juli toen ze was uitgenodigd door onder andere Per-meke en kunstZ om voor te lezen uit haar boek.

Gaza en België“In Gaza heb ik best een gelukkige jeugd

gehad. Ik zat steeds met mijn neus in de boeken en schrijven deed ik liever dan praten. Gaza heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben daar als het ware gekneed

tot Fatena. Maar ik was niet vrij. Hier wel. Die vrijheid is zoals mijn kind waarvoor ik door het vuur zou gaan.

Ik heb het erg moei-lijk gehad in Gaza, toch was dat mijn thuis. Terugkeren kan niet. Ik wil in België blijven en ik zie mijn toekomst positief in: ik wil graag verder schrijven, kleding ont-

werpen en misschien ooit terug aan de slag gaan als journaliste. Ik voel me hier veilig en goed. Als politiek vluchteling heb ik het in het begin moeilijker gehad dan nu. Toch voel ik me nog steeds anders, ik moet nog zoveel zeggen, ik wil nog zoveel doen, ik wil me nog meer bewijzen.”

Hanaa Boubouh

VADER

Jij die het begin bewoontje vond mij duizend jaar geleden aan de rand van een boekje raapte mij opje haalde het stof weg dat mijn gelaat veranderdeje droeg mijn lichaamvoorzichtig en geduldig bracht je het terug naar de vorm die jij wilt

Je trok elk deel van mij aan als kledingstukschepte papier en bedekte wat bedekt hoort te zijnje ontsluierde alle talenuit mijn mond nam je oude verhalenen ontstak er vuur inje trok aan mijn handmijn hele zijn wakkerde je aanterwijl je zat te kijken naar wat je handen vervolmaakten

Daarna leerde je mij alle namenzoals het vaderschap dicteertom mijn gestamel bleef je vrolijk lachenje hand verbeterde hier een letteren zette daar een zin rechtsoms bleef je wakker om mij poëzie te lerenen de kunst van het sprekenwoorden werden nectar

Fragment uit het gedicht Vader (uit de bundel Gods Bedrog)

Als kind al kon ik mijn ei kwijt in het schrijven. In schrijven en poëzie kan ik mijn gevoelens van heimwee,

verdriet en verzet in woorden gieten

Page 8: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 20158

Mars Borgeroekoe

Gigantische duif op Reuzenstoet Wie dit jaar op 19 september naar de Borgerhoutse Reuzenstoet trok, zag daar misschien de grote duif-reus van Het Bos. Componist Michiel De Malsche en beeldend kunstenaar Rachid Laachir kneedden samen met een groep kinderen en asielzoekers het geraamte, de ziel en het karakter van de duif.

Een stoet voor iedereenIn de zomer van 2014 vroeg Het Bos aan kunstenaars Rachid en Michiel om een reus

te maken voor de stoet. Ze besloten te werken met de kinderen en jongeren van centrum Kauwenberg en vol-

wassenen uit heel de wereld die tijdelijk in het opvangcentrum van Linkeroever verblij-ven.

Karen Cosemans (Het Bos): “Het is erg fijn om rond erfgoed te werken met mensen die dat erfgoed helemaal niet zo goed kennen. Op die manier krijg je nieuwe dingen. De Reuzenstoet is een goede manier om onze samenleving beter te leren kennen. Deelne-men aan een volkse traditie die al 300 jaar bestaat, lijkt me geen slechte eerste stap in het proces van je thuisvoelen in een stad als Antwerpen.”

De stoet is er immers voor alle inwoners van Borgerhout (en daarbuiten). Michiel en Rachid: “We hebben ervoor gekozen om een duif te maken. Een stervende duif. Onze reus is een ode aan de ongewenste dingen in de stad. De duif is een symbool voor din-gen die men soms liever niet ziet maar waarin ook schoonheid schuilt. Zeker nu, in het huidige klimaat in de wereld, lijkt ons dit belangrijk.”

Afghaanse virtuozen en een Irakese boysband De duif is gemaakt uit ongewenste spullen en recyclagemateriaal. Van sprokkelhout

tot een oude Peugeot die het onderstel van de duif vormt. Rachid: “Die beperking van materiaal is net interessant. Als je heel veel geld hebt, is alles mogelijk maar dat levert zelden iets boeiends op.”

De stoet omschrijven ze als een kruising tussen een voetbaloptocht en een processie. Dat lijkt ons luid en chaotisch. Michiel: “Muziek is een soort universeel bindmiddel. Muzi-kaal vind ik altijd wel een manier om totale chaos te vermijden.”

Aan muzikaal talent was er alvast geen gebrek. Michiel: “De Afghanen zijn bijvoorbeeld werkelijk virtuoos. Verder waren er ook nog getalenteerde Turkse Koerden, Iraakse Koerden, Palestijnen, Syriërs, Eritreeërs en een Iraakse boysband.”

Tijdens enkele ateliers bouwden de kinderen muziekinstrumenten. De mensen van Linkeroever knutselden dan weer mee aan de duif-reus die enkele weken op het terrein van het asielcentrum verbleef.

Zotte invalshoekenHet proces zelf omschrijven Rachid en Michiel als ‘georchestreerde chaos’.

Alhoewel er een basisplan was én een artistieke richting, improviseerden ze voortdurend.

Michiel: “Als je te veel gaat aflijnen, mis je heel wat zotte invalshoeken, zeker als je werkt met kinderen. Dan denken ze te hard in één richting en is het resultaat minder verrassend en uniek.”

Rachid: “Wij zijn niet zomaar zolderkunstenaars. We willen samen creëren. Die mensen leven vaak in een vaste context en zijn gewend om op eenzelfde manier benaderd te worden. En dan op een dag komen wij, twee simpele kunstenaars uit het dorp Sint-Ni-klaas hun wereld binnenwandelen. (lacht)

Wij zijn niet zo bezig met hun situatie, al houden we natuurlijk wel rekening met ieders eigenheid. Wij maken vooral iets mét hen. En wij hebben een artistieke en kwalitatieve eis. Het is geen vrijblijvend knutselatelier. En die ingesteldheid, gecombineerd met een vrije manier van werken, geeft echt iets moois, iets unieks. Voor iedereen, voor ons, voor hen, en hopelijk ook voor het publiek.”

Met steun van de Vlaamse Overheid. Met dank aan Laurens Duerinck, Karen Spiessens, TimeCircus, Rode Kruis

Opvangcentrum Linkeroever, Bleek en centrum Kauwenberg, Naoufel Boubekri. Het Bos is een jeugdcultuurcentrum ondersteund door de Stad Antwerpen en een

kunstenwerkplaats ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.

www.hetbos.bewww.facebook.com/MarsBorgeroekoe

Page 9: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 9Wollen truitjes en versnellingen op de buis

Damse pijl

Na enkele succesvolle edities van de trottinettenkoers (een wedstrijd met steps), gooiden de organisatoren van de Damse Pijl het dit jaar over een andere boeg. Ze kozen voor fietswed-strijden: twee wedstrijden voor kinderen, een liefhebbersrace waar bijna alle fietsen welkom waren en als kers op de taart een retrokoers, een wedstrijd waaraan je alleen mocht deelne-men met een retrokoersfiets. Hieronder een fotocollage van de buurtkoers op 12 september.

Verschillende organisaties werkten samen om er een fijne buurtdag van te maken. Want naast de koers waren er ook een ambachtenmarkt en een grote rommelmarkt en was de hele buurt in feestsfeer. En dat is wat de organisatoren wilden. Deze editie is nog maar net afgelopen en ze dromen al over de volgende.

Leen LesireFoto’s: Victoriano Moreno

Jong geleerd is oud gedaan.

Enthousiaste commentator Vitalski vindt ieder-een een winnaar. Nog even wachten voor de start.Zie dat meisje gaan!

De organisatie is tevreden met 35 deelnemers aan de retrokoers.

Opvallend: alleen mannelijke deelnemers te zien op de retrokoers.

Een aantal deelnemers gaat all the way met een vintage wollen truitje.

Retro, dus versnellingen op de buis en geen speci-ale klikpedalen. Ondanks de regen, rijden de renners dapper door.

Op de ambachtenmarkt kan je vers gesponnen wol op de kop tikken.

Het is een spannende race.Ook de standhouders van de rommelmarkt laten zich niet doen door een spatje regen. Een serenade. De sfeer zit erin.

Volgens de renners is het een goed parcours, alleen de bocht is een lastig stukje.

De regen zorgt voor gladde stukjes, maar er ge-beuren geen ongelukken. Koersen is een serieuze zaak.

Iedereen achter de kleurrijke start.

Net begonnen en al puffen.

Een eenwieler. Bij de liefhebberskoers mag dat.

Wat is de koers zonder gillende supporters?

Page 10: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 201510

De late nachtAIR Antwerpen voorziet woon- en werkperiodes in de Antwerpse haven en het buitenland voor zowel binnen- als buitenlandse beeldende kunstenaars. ‘De late nacht’ is een reeks ware en minder ware anekdotes over de inwoners van en de omgeving rond de sasmeesterwoning.

Rasmus Søndergaard Johannsen kwam uit het bos waar hij naar bomen zocht. Af en toe vond hij er een die hij dan snel velde, vooraleer een voorbijganger besefte wat hij aan het doen was. Hij bond de gekapte stronken bij elkaar en verpakte ze in zwarte plastiek. Daarna droeg hij dit pak, dat de dimensies had van een volwassen man, wisselend van de ene op de andere schouder naar de bewoonde wereld. Daar ging hij wachten op de bus.

In dit passieve moment groeide zijn onbe-haaglijkheid. Hij werd zich bewust van de nieuwsgierigheid om hem heen, zonder dat er een woord werd gesproken. Mensen keken afwisselend naar hem en naar het pakket dat tegen de glazen wand van het buskot leunde.

In deze blikken lag een vraag die hij echter nooit kon vatten. Iedere keer wan-neer hun blikken kruisten, stoven ze als opgeschrikte vogels vliegensvlug uiteen. Nooit had iemand die vraag werkelijk uit-gesproken. Na verloop van tijd wende dit gevoel van stille blootstelling, maar het ging nooit volledig weg. Toen hij de eerste keer met het pak de bus opstapte, ver-wachtte hij halvelings aangesproken te worden door de buschauffeur, maar ook die negeerde zijn opvallende verschijning.

Vandaag was de bus te laat. Toen ze ein-delijk de hoek om kwam en iedereen was opgestapt, schoot de chauffeur weg alsof ze de verloren tijd wilde inhalen. Rasmus knalde met zijn hoofd tegen de wand en haalde zijn wenkbrauw open. In plaats van hem te hulp te schieten, staarden de medereizigers hem verbouwereerd aan. Hun blikken deden hem zich schuldig voelen over het bloed dat uit zijn wonde bleef stromen. Nu leek de inhoud van het pak nog weinig aan de verbeelding over te laten. Hij ergerde zich aan de hypocriete rust om hem heen. Bij de halte aan de Noorderlaan stapte hij van de bus en ging hij verder met de fiets.

Zo keerde hij terug van de Kalmthoutse Heide. Hij zocht er naar rechte stronken met een maximale dikte van zesendertig centimeter, omdat hij die nog net op een zaagtafel in planken kon zagen. Die plan-ken plakte hij terug aan elkaar met een dikke zwarte kleverige brij, gebrouwen uit zaagsel, hars en houtskool van dezelfde bomen. Zo probeerde hij die stronken terug in hun originele staat te herstellen. De titel van het werk is Detach/Adjust/Connect en hij doet dit al sinds 2014.

www.airantwerpen.be

Page 11: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 11Het atelier - Fred BervoetsEen gratis kunstwerk voor Antwerpen Noord

Fred Bervoets is een graag geziene figuur in onze buurt. De bekende kunstenaar leeft en werkt al jaren in de Dambruggestraat. In alle kamers van zijn huis vind je schildersgerief. Zelfs in de bescheiden tuin werkt hij aan vaak monumentale doeken.

Het atelier (2011, 200 x 365) is een beschilderde ets en toont de kunstenaar in zijn eigen werkruimte. Bervoets biedt de toeschouwer een openhartige kijk in zijn turbu-lente gevoelswereld, met melancholie en humor. Het is een onrustige compositie, maar de talloze details zorgen voor veel kijkplezier. Zoals de rode verfspatten met bijho-rende pijl: die zijn het resultaat van een echte partij boogschieten in zijn tuintje, met het doek als doel. Om de nachtrust van de buren niet te verstoren heeft hij beloofd dat niet meer ’s nachts te doen. Het is duidelijk dat hij - ondanks zijn respectabele leeftijd (73) - nog niets van zijn tomeloze energie verloren heeft.

Fred Bervoets schenkt deze reproductie aan de wijkbewoners. Dit is zowel een bewijs van zijn genereuze inborst, als een eerbetoon aan Antwerpen Noord dat hem inspiratie geeft voor alle tekeningen, etsen en schilderijen.

Haal de middelste pagina’s uit deze krant en geef het kunstwerk een mooie plek. Met wat geluk kan je het laten signeren. Je vindt Bervoets regelmatig op de wekelijkse markten op het Sint-Jansplein of in de café’s aan het De Coninckplein.

Noord Gazette dankt ook Adriaan Raemdonck, galerijhouder van De Zwarte Panter,

waar u het originele werk van Bervoets kan bewonderen. Het werk werd gefotografeerd door Hugo Maertens.

©Dirk Vermeirren

Page 12: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015
Page 13: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015
Page 14: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015147 Dagen Sociale Film Ze spelen vals, daar bij Filmhuis Klappei. Ze organiseren voor de zesde keer het jaarlijkse filmfestival 7 Dagen Sociale Film, van 12 tot en met 21 november. Maar als we goed kunnen tellen, zijn dat tien dagen! Niet dat we daarover zullen klagen.

Tien dagen lang staan sociale films in de kijker: films die een maatschappelijk thema belichten. Een van de bekendste films op het programma - en meteen de prijswinnaar van de Prijs van de Sociale Film 2015 - is Deux jours, une nuit van de broers Dardenne. Maar ook pareltjes als Selma en Timbuktu zijn niet te versmaden. En dan is er de rest van het programma nog.

Ben jij aanstormend talent?Niet alleen films die het voorbije jaar in de filmzalen te zien waren, vinden we terug

op het festival. Ook films die door beginnend talent gemaakt werden, krijgen er een plekje. Zij maken kans op de prijs Aanstormend Talent en een vertoning op het festival.Heb jij een film die in aanmerking komt voor de prijs? Stuur die dan nog voor 15 oktober in (Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen, [email protected]).

Sociale film, sociale prijzenKlappei is een gezellige cinema die voor veel mensen nog onbekend terrein is. Met dit

festival wil het filmhuis ook die mensen bereiken. Ze hopen om zo tot in de uithoeken van de provincie bekend te worden. Met zeer democratische prijzen - vier euro voor een ticketje - is ook dat aspect van het festival sociaal en toegankelijk voor iedereen.

In samenwerking met vzw Curieus, Provincie Antwerpen, Linx+, Masereelfonds Antwerpen, Bibliotheek Permeke, Dante Alighieri, Artesis Plantijn Hogeschool en

de Vlaamse Vereniging van Filmkritiek (VVF).

www.7dagen.info

Metalen hart van de SeefhoekHet mag officieel de meest onopvallende voorgevel van de Seefhoek worden genoemd, die van Antwerp Music City. Een klein café in de Handelsstraat, toegewijd aan de ontelbare varianten van metalmuziek. De naam staat met krijt op de deur geschreven en werd al half afgeveegd. Daarachter is een gangetje met graffiti op de muren en een keuken aan het einde. Als het regent, staan er een paar plasjes op de tegels. En dat draagt allemaal alleen maar bij tot een heel huiselijk gevoel.

Het aanbod is internationaal en gevarieerd. De ene avond hoor je minder bekende metal-, doom-, grindcore-, fastcore-, powerviolence- en down-beat crustpunkbands uit Macedonië en Tsjechië. Met een Belgisch voorprogramma. De week erna staat een grotere naam uit de Britse punkscène op het podium. De sfeer is relaxed en de con-certgangers luisteren aandachtig naar de sound van de bands. Terwijl je overal head-banging zou verwachten, zie je in plaats daarvan instemmend knikkende hoofden van de fans die het geluid aandachtig ontleden. Het gaat hier om ware fijnproevers van de metal.

Music City bestaat al 21 jaar. Pieter - Piekes voor de vaste klanten - is al acht jaar de baas. De Argentijnse Martín Furia is mee verantwoordelijk voor de studio waar muziekfanaten hun zwaarste geluid komen opnemen. Voor hem is Music City zo goed als zijn tweede thuis sinds hij naar Antwerpen verhuisde.

‘Antwerp Music City gaat dicht om 23u’, staat geschreven achter de bar. Dat bete-kent dat alle livemuziek om 23 uur moet stoppen. Logisch, want het is een rijtjeshuis in hartje 2060. ‘Hou a.u.b. rekening met de nachtrust van de buren’, is de attente boodschap die je leest bij het buitengaan.

Orlando Verde

Page 15: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 15

“Ik wil mensen inspireren” Met haar onderneming Marabou creëert Sandrine Moponami (22) vrouwelijke kleding in Afrikaanse stoffen. Geboren en getogen in 2060 wil deze ambitieuze spring-in-’t-veld een rolmodel zijn voor haar broer en zusjes, maar ook voor iedereen anders uit de buurt en daarbuiten.

Vanwaar het idee voor Marabou?“Ik wou al heel lang kleren maken. De

laatste tijd had ik het gevoel dat ik, naast school, niet zo veel deed. Dus wilde ik mijn kans wagen. Ik had niets te verliezen. Ik had alleen een idee en heel veel goesting.”

Je hebt meegedaan met BAAS, een project dat startende ondernemers steunt. Hoe was dat?

“In maart moesten we ons idee pitchen voor een jury. Dat vond ik eng want ik stotter. Ik heb mijn uitleg op een halve minuut gedaan. Als een sneltrein ging ik erdoor. Vroeger zweeg ik meer. Stotteren is een barrière en ik schaam mij daarvoor. Maar op een bepaald moment in mijn leven dacht ik ‘foert’. Ik vind niet dat iets je mag blokkeren in je leven. Zeker als je er geen controle over hebt.”

Hoever sta je nu?“Ik werk samen met een vriendin aan

een tweede collectie. In de eerste col-lectie gebruikten we alleen Afrikaanse stoffen. In de nieuwe collectie is het een mix tussen Afrikaanse en andere stoffen. Verder wil ik ook een website maken. De domeinnaam marabou.be heb ik al.”

Is er al veel interesse in je collectie? “In de BAASWINKEL heb ik gezien dat er

veel interesse was in mijn kleren. Een blog-ger vergeleek mijn kleedje zelfs met Dries Van Noten. Wow! Daardoor besef ik dat de kleren echt speciaal zijn. Ik hecht er veel belang aan dat alles netjes afgewerkt is en mooi valt. Als het op maat gemaakt is, moet het perfect zijn. Er zijn veel vrou-wen die perfect kunnen naaien, maar hun talent wordt niet altijd erkend. Die vrou-wen wil ik mettertijd kansen geven.”

Je gaat nu naar je derde bachelor Internationaal Ondernemen. Is Mara-bou te combineren met school?

“School gaat nu wel voor. Eerst wil ik mijn diploma hebben en daarna kan ik mij toeleggen op Mara-bou. Ik vind die volg-orde belangrijk. Mijn vader heeft ons altijd gestimuleerd om te studeren.

We zijn thuis met zes kinderen. Ik ben de tweede oudste. Zo’n groot gezin is leuk en iedereen is ook heel geëngageerd. Mijn oud-ste zus is DJ, mijn kleinere zus actrice en mijn broertje speelt voetbal. We zijn er altijd om mekaar te steunen. Dat motiveert. Met de opening van de BAASWINKEL was heel de familie er en mijn vader stond van opening tot sluiting in zijn kostuum naast mij.”

Vanwaar de naam Marabou?“Een marabou is een Afrikaanse ooievaar.

Het is ook de naam voor een medicijnman, maar daarmee wil ik niet geassocieerd worden. Daarom heb ik ook expliciet de ooievaar als logo gekozen zodat daar al geen verwarring over is. Anders schrikt het mensen misschien af.”

Afrikaanse stoffen, een bedrijfsnaam die verwijst naar Afrika. Ben je er al geweest?

“Ik ben nog nooit in Afrika geweest. Zelfs niet in Congo waar mijn familie woont. Ik ben hier geboren. Mijn ouders komen alle-bei uit Congo, maar ze hebben elkaar hier leren kennen.

Ik vind het wel belangrijk om te weten waar ik vandaan kom. Daarom wil ik graag op reis gaan naar Congo, maar met de her-examens is dat dit jaar weer niet gelukt. Ik wil ook graag meer talen leren. Ik spreek

al Lingala, nu wil ik nog Swahili leren. Die talen horen bij mijn identiteit, bij

mijn cultuur. Als mensen praten over allochtonen, dan gaat het ook regelmatig

over integratie. Maar je kan toch niet pra-ten over integratie van mensen die hier geboren zijn? Aan wat moeten we ons dan aanpassen? Mensen

in een hokje plaatsen, dat degouteert mij. Het gaat er niet om van waar je komt, je moet gewoon geloven in wat je kan. Je moet uitblinken in wat je doet en niet kij-ken naar andere mensen.”

Kom je daar veel mee in aanraking, met dat hokjesdenken?

“De laatste tijd hoor ik regelmatig: ‘ah, je spreekt Nederlands’. Ik weet nooit hoe ik moet reageren. Je kan iemand toch niet beoordelen op het uiterlijk?

En het klinkt cliché, maar als ‘allochtoon’ moet je harder werken. Daarom doe ik dit ook. Niet alleen om mezelf te bewijzen, maar om anderen te inspireren.”

Wil je een rolmodel zijn voor de buurt?

“Ik denk het wel. Een rolmodel hebben is belangrijk, zeker in buurten als deze - je begrijpt wel wat ik bedoel. Verschillende mensen vinden het leuk wat ik doe. Een meisje uit de buurt vroeg me zelfs: ‘Je bent het enige ambitieuze meisje dat ik ken. Mag ik met jou komen praten over mijn plannen?’ Dat vind ik echt tof.”

Waar brengt de toekomst jou nog?“Ik wil niet in Antwerpen blijven wonen.

Ik heb hier genoeg gezien. Ik wil graag naar het buitenland, misschien Congo. Ik denk dat ik daar moet zijn.”

www.marabou.be (binnenkort

beschikbaar)

Leen Lesire

BAAS is een project van Kavka vzw en de Stad Antwerpen in samenwerking met tien partners. Meer dan honderd jongeren schreven zich in voor de voortrajecten tussen januari en maart. Op basis van hun idee, inzet, nood aan begeleiding en moti-vatie werden twintig kandidaten geko-zen die verdere begeleiding kregen. Van deze twintig openden tien deelnemers in augustus de (pop-up) BAASWINKEL, een project dat ze volledig zelf opzetten.

Ik had niets te verliezen. Ik had

alleen een idee en heel veel goesting

Page 16: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 201516

Oude Badhuis in de steigersDe rest van het jaar is Het Oude Badhuis dicht voor verbouwingswerken. Zijn er dan geen activiteiten? Jawel! Want Het Oude Bad-huis trekt met een spiegeltent door de buurt. In het voorjaar van 2016 is het vernieuwde Oude Badhuis weer open en neemt Theater Vonk je er mee op sleeptouw. Daarvoor hebben ze verhalen nodig. Echte verhalen. Veel verhalen. Jouw verhalen.

Spiegeltent op het pleinHet Oude Badhuis pakt het praktisch aan: als de buurt niet naar hen kan komen, dan

trekken zij met een spiegeltent naar drie pleintjes in de buurt. Ze willen de mensen leren kennen, want elke plek in de boeiende wijk 2060 heeft een eigen karakter. Daar-bovenop brengen ze een feest mee met muziek, theater, dans en nog veel meer.

Wil je erbij zijn? Schrijf dan zeker deze data in je agenda:

15-18 oktober: Damplein19-22 november: Schoolplak17-20 december: De Coninckplein

Voor elk weekend stelt Het Oude Badhuis een programma op, samen met de buurtbe-woners. Maar er zijn ook een aantal vaste activiteiten:

Donderdagnamiddag dansen met Radio MinervaDonderdagavond concertVrijdag overdag een schoolvoorstelling voor scholen uit de buurt Vrijdagavond de buurt kiestZaterdagochtend Utopia 2060 (zie hiernaast)Zaterdag overdag een grote familiedag Zondagnamiddag een knotsgekke revueshow met lokaal talent, verhalen van vroeger en nu, dans, theater, poëzie, bingo, … Allemaal onder deskundige leiding van Vitalski.

Wil je meewerken, -denken, op het podium staan of wil je gewoon meer informatie? Slechts één adres: [email protected] of 03/292.60.00.

Spiegeltent op het DampleinDonderdag 15 oktober, 20.30 uur Concert: Roland met groep (10 euro inkom) Vrijdag 16 oktober, 20 uur Kroegentocht met liveoptredens in de cafés en tent (gratis) Zaterdag 17 oktober 10 uur Utopia 2060 (met inschrijving, zie hiernaast) 14 uur Den Dam van toen: buurtfeest (gratis)

Met doorlopend: weggeefkast, kinderschmink, repaircafé, fototentoonstelling, wandeling met gidsen, fotostudio, springkastelen, volksspelen en BBQ.Optredens van Ell Circo D’ell Fuego, Helena Kennis en de Dam All Star-band.

Zondag 18 oktober, 14 uur Buurtrevue Den Dam Leeft met nachtburgemeester Vitalski en liveorkest (2 euro inkom)

Utopia 2060: Leven in de stad van je dromenElke ochtend glimlacht iedereen die je op straat tegenkomt, mensen zingen op de

fiets, je krijgt gratis koffie en croissants. Er is geen luchtvervuiling en elk dak heeft een prachtige tuin. Het openbaar vervoer gaat door de lucht en van politie of geweld hebben we nog nooit gehoord. Klinkt het aanlokkelijk? Of heb jij een heel ander beeld van de ideale stad?

In de spiegeltent mogen telkens veertig buurtbewoners mee dromen en ontwerpen. Alles kan, alles mag. We streven naar een utopie, een stad uit de toekomst, een droom-stad. Begeleid door verschillende kunstenaars en experts krijgen de dromen en ideeën vorm. In kleine groepjes werken we de ideeën uit, worden de dromen en gedachten omgezet in tekeningen, muziek, teksten, affiches, beelden, enzovoort. Je hoeft als buurtbewoner alleen maar te dromen over een ideale utopische stad, de rest komt vanzelf. Je krijgt er zelfs een brunch bij om de creativiteit extra te stimuleren.

In samenwerking met TimeCircus, Madame Fortuna en Antwerpen aan’t Woord. Voor wie? Buurtbewoners vanaf 16 jaarWaar en wanneer? In de spiegeltent op zaterdagvoormiddagen 17 oktober, 21 november en 19 december vanaf 10 uurDeelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht via [email protected] of 03/292.60.00

Theatrale Badtocht: verhalen gezocht!Theater Vonk brengt in het voorjaar van 2016 een Theatrale Badtocht in het Oude

Badhuis. In dit prachtige gebouw tussen het Stuivenbergplein en de Veldstraat bevin-den zich een Stedelijk Ontmoetingscentrum, art-deco zwembad, een hamam, baden-huis, badkamers, douches en een sportzaal. Tijdens een verrassende rondgang kom je alles te weten over het badhuis, Patricia Wauters, de heilige Tom Sawyer, de tegeltikkers en nog veel meer.

Maar daarvoor heeft Theater Vonk verhalen nodig. Ken je mensen die recent of in een ver verleden naar Het Oude Badhuis gingen? Of was

je er zelf bij? Kruip dan in je pen of zet je achter de computer. We zoeken waargebeurde verhalen van vroeger en nu die zich afspelen in of rond Het Oude Badhuis. Kort of lang, dat maakt geen verschil. Voor inspiratie: lees het verhaal van Rita hiernaast.

Vermeld je naam, leeftijd, telefoonnummer en/of e-mailadres en stuur je bijdrage voor 21 december naar [email protected] of Zetternamstraat 34, 2060 Antwerpen.Een professionele jury kiest de drie beste verhalen en deelt fijne prijzen uit. Deze jury bestaat uit Noëlla Elpers, Vitalski en Stijn Vranken.Wil je liever vertellen dan schrijven? Kom dan naar een van onze sprokkelmomenten of vraag ons om een huisbezoekje.

Sprokkelmomenten:In bibliotheek Permeke woensdag 14 oktober tussen 19 en 20 uur woensdag 28 oktober tussen 19 en 20 uur woensdag 4 november tussen 19 en 20 uurIn de Spiegeltent van het Oude Badhuis donderdag 15 oktober op het Damplein tussen 13 en 15 uur donderdag 19 november op ‘t Schoolplak tussen 13 en 15 uur donderdag 17 december op ‘t Coninckspleintje tussen 13 en 15 uur zaterdag 19 december op ‘t Coninckspleintje tussen 13 en 15 uurIn het Café van het Oude Badhuis woensdag 28 oktober tussen 13 en 15 uur donderdag 29 oktober tussen 19 en 21 uur woensdag 4 november tussen 13 en 15 uur donderdag 5 november tussen 19 en 21 uurIn Café Kiebooms zondag 18 oktober tussen 13 en 15 uur vrijdag 6 november tussen 19 en 21 uur zaterdag 15 november tussen 13 en 15 uur

www.theatervonk.be

Page 17: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 17Het verhaal van Rita

Het is 1969 en ik moet vandaag naar de zwemles in de VeldstraatVandaag is het weer zwemles. Niks zo erg als zwemles. Ik spreek mezelf altijd moed in als ik

in de rij mee marcheer van de meisjesschool in de Lange Beeldekensstraat tot de Veldstraat. Maar iedere stap brengt me dichter bij het zwembad.

Dat de meiskes giechelen en gniffelen omdat ik dik ben, ben ik al gewoon. Mij valt de eer het dikste meisje van de hele klas te zijn - nee wat zeg ik, van de hele school. Dat ze me uit-lachen om mijn versleten handdoek, ja, dat kan ik ook nog wel verbijten. Nadat onze pa zijn viswinkel heeft moeten sluiten, hebben we het thuis niet erg breed. Het ergste is - nu komt het - dat ons ma een knaloranje badmuts heeft gekocht, met op de koop toe een hele grote margriet op de top. Ik geneer mij dood.

En dan die badmeester. Ik heb daar echt schrik van. Iedere keer probeer ik binnen de tijd mijn zwempak aan te doen in dat kleedkotteke. Het lukt mij nooit! Eerst roffelt hij op de deuren dat we moeten voortmaken maar de tweede keer doet hij de deur open met een loper. Sta ik daar halfnaakt te proberen me in mijn badkostuum te wurmen. ‘Rita, moeten we weeral op u wachten, spoeit u eens een beetje!’

Ik krijg zwemles in de leren banden die met een touw aan het plafond hangen. De zwem-meester haalt die met een katrolsysteem naar beneden. In het ondiepe bad - gelukkig - moeten de meiskes die nog niet kunnen zwemmen die band rond hun buik vastgespen. De meester doet vanaf de kant de armbewegingen voor en dan moeten we dat nadoen terwijl we op onze buik liggen en leunen op de riemen. Het gevolg is natuurlijk dat ik regelmatig een zwembadborrel neem. Nee, een zwemheld ben ik niet.

Begin dit jaar is er iets heel ergs gebeurd. In mijn klas zat Patricia Wauters. Zij kon het beste zwemmen van iedereen. Ze kon zelfs duiken. Ze was zo goed dat ze zelfs niet uitge-lachen werd met haar rosse haar en sproeten. Dat duiken is haar fataal geworden. Patri-cia is een dag na onze zwemlessen ziek geworden. Ze is naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. Een paar dagen later kregen we op school te horen dat ze gestorven was. We zijn samen naar de mis gegaan. Bijna iedereen weende. Het stond in alle kranten. Er werd gezegd dat ze een hersenvliesontsteking had gekregen door bacteriën die in de puttekes van het zwembad zaten. Maar tegoei hebben wij dat nooit te horen gekregen. Het zwem-bad was een hele tijd toe. Dat was het enige goede aan de toestand, voor mij dan toch.

© Theater Vonk, met dank aan Rita Van Overstraeten

Page 18: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 201518Kleur & win! ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is…

Wat zie jij in deze lijnen? Of in deze vlak-ken?

Gebruik je fantasie en kleur de teke-ning in (met stift/potlood/krijt/verf/papiersnippers/andere plaksels/…) en breng ze voor 1 december naar de balie van de jeugdzone in Bibliotheek Permeke. Je krijgt dan een leuke verrassing en we hangen alle werken op in de jeugdzone van de bib.

Jeugdtheater met beeldende kunst en muziek in de hoofdrol

Kunst van… elastiek!Met de voorstelling ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is nodigt Toneelgezelschap luxemburg kinderen (van 6 tot 106 jaar) uit om te kijken. Heel goed te kijken. Naar beeldende kunst. En naar hoe beeldende kunst en theater samen een verhaal vertellen.

Ken je Lokaal 01 in de Provinciestraat? Ooit was dat een garage. Nu is het een werk-plaats voor kunstenaars. Een plaats dus waar kunstenaars kunst maken. En een plaats waar je die kunst kunt bekijken. Een tentoonstellingsruimte.

Op die plek maakt Toneelgezelschap luxemburg in december ook kunst. Theaterkunst. Die theaterkunst brengen we samen met abstracte beeldende kunst. De Turks-Vlaamse kunstenares Meryem Bayram maakt namelijk een kunstwerk met elastiek. Je weet wel: rekkers. Pploingggg! Met en tussen en in dat kunstwerk maken wij theater. Actrice en muzikante Hanne Torfs laat haar knotsgekke fantasie de vrije loop. In de lijnen die Meryem met haar rekkers maakt, ontdekt ze figuren en verhalen. Hanne zingt en speelt, rent en springt en neemt je mee in haar sprankelende verbeelding.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… ja, wat is het? Wat zie ik? Als je even wacht zal je het wel zien. Of je ziet iets anders. En dat is ook goed.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan tijdens de kerstvakantie zeker kijken! Met een hoofdtelefoon op je kop ontdek je een absurd universum van zingende elastieken. En dan zijn wij eens benieuwd naar wat jíj ziet!

Op 20, 21 en 22 december in Lokaal 01, Provinciestraat 287Tickets en info: www.rataplanvzw.be of 03 292 97 40

www. luxemburgvzw.be

Wist je dat… voor deze voorstelling maar liefst vier KunstenNoord-organisaties samen-werken? Toneelgezelschap luxemburg, Lokaal 01, Rataplan en wp Zimmer!

Ontwerp: Dinge

©Stef Stessel

Page 19: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 19

De buurt als canvasSoms heb je niet meer nodig dan een verfborstel om wonderen te verrichten. Dit najaar krijgen enkele muren een artistiek ver-antwoorde make-over. Aan het Willy Vandersteenplein worden Suske en Wiske vereeuwigd dankzij de jarenlange inzet van de buurt. Ook het MAF kunstenfestival zet creatief talent aan het werk en laat verschillende muren kleur bekennen.

Eindelijk een stripmuur voor de buurtDat Suske en Wiske stevig verbonden

zijn met onze wijk is al langer geweten. Hun geestelijke vader Willy Vandersteen is hier geboren en getogen. Zijn geboor-tehuis vind je aan het Stuivenbergplein. Zijn kindertijd in de Seefhoek inspireerde hem voor zijn eerste album Het Eiland Amoras. Nu krijgen de iconische striphel-den waar ze recht op hebben: een levens-grote stripmuur in de buurt.

De keuze viel op de publieke doorgang tussen de Handelsteeg en het Willy Van-dersteenplein. Zowel de zijmuren als het plafond krijgen een nieuwe verflaag met de bekende figuren uit de strip: Suske en Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom en professor Barabas. Een portret van Willy Vandersteen zelf zal ook tussen de strip-figuren pronken als eerbetoon aan deze grote tekenaar en buurtbewoner.

Als iemand hiervoor in de bloemetjes gezet kan worden dan is het wel buurt-bewoonster Paula De Brie. Met veel energie zet zij zich al jarenlang in voor de wijk.

Paula: “Ik ben heel blij dat het er ein-delijk van komt. Samen met andere straatvrijwilligers vraag ik al lang een volwaardige stripmuur, net zoals in het stadscentrum.

Enkele jaren terug was er een Sus-ke-en-Wiske-buurtwandeling met pane-len op verschillende plekken in de buurt. Helaas zijn die gedeeltelijk verdwenen of beschadigd. Ik ben dan naar de krant gestapt en heb het stadsbestuur aan-gesproken. De stad heeft herstelwerken gedaan, maar het resultaat kon beter.

Dankzij de burgerbe-groting, waarbij de bewoners beslissen over de verdeling van het districtsbudget, komt er nu een muur-schildering.

Ik ben heel nieuws-gierig naar het resul-taat. Bij de inhuldiging mag er zeker een fles champagne gekraakt worden.” (lacht)

Kom op vrijdag 16 oktober het resultaat bewonderen tijdens het

inhuldigingsfeest aan het Willy VandersteenpIein, van 16 tot 18 uur.

#MAF15 De MuurMuren zijn al eeuwenlang een geliefd

oppervlak voor creatieve exploten. Van de eerste rotstekeningen tot graffiti nu. Mestizo Arts Festival (MAF) nodigde street art-kunstenaars uit om in de voetstappen te treden van de beroemde Mexicaane schilder en muralist Diego Rivera. Ze gaan aan de slag met verschil-lende muren in de stad, zowel binnen als buiten. Met hun nieuwe creaties geven ze een hedendaagse invulling aan een lange kunsttraditie en brengen ze kleur in de buurt.

Aan station Antwerpen Luchtbal kan je niet naast het ontwerp van Studio Urbanization kijken. Dit interdisciplinaire collectief maakte een indrukwekkende muurschildering met een energieke mix van stijlen.

Bij danswerkplaats wp Zimmer in de Gasstraat wordt de muur van de binnen-tuin onder handen genomen door Edgar Flores (Saner MX). Hij flirt met de gren-zen van graffiti en hedendaagse kunst, eenvoud en complexiteit. Met deze muur-schildering geeft hij zijn impressie van de Seefhoek.

Ook de Arenbergschouwburg, De Stu-dio en Kop vzw kregen een nieuwe mural. Op donderdag 29 oktober om 17 uur kan je deelnemen aan een gegidst parcours langs al deze kunstige muren.

www.mestizoartsfestival.be Geert Gielis

Dankzij de burgerbegroting,

waarbij de bewoners

beslissen over de verdeling van het districtsbudget, komt er nu een

muurschildering

ontwerpschets voor de stripmuur (Luc Morjeau, Standaard Uitgeverij – WPG)

Page 20: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 201520Hoe gaat het nog met Extra City?Extra City Kunsthal was een van de drijvende krachten bij de oprichting van KunstenNoord in 2009. In die tijd waren ze geves-tigd in de Tulpstraat in Antwerpen Noord. Twee jaar geleden ver-huisden ze naar een oude wasserij in de Eikelstraat in Berchem. Jammer genoeg ligt Berchem buiten de scope van KunstenNoord, maar we wilden wel even zien hoe het hen nu vergaat.

Eind september organiseerden ze de vernissage van drie tentoonstellingen. Een ideale gelegenheid om een bezoekje te brengen. Ik zie meteen waar ik moet zijn: daar waar een massa volk druk pra-tend, een vedett in de hand, de straat inpalmt.

De ingang is meteen een kunstwerk. Het hoort bij de expositie The Corner Show. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen de kans om hun visie op hoeken hier te presenteren. Er zijn foto’s, instal-laties, film,… in totaal 76 werken die hoe-ken in verschillende vormen belichten.

De ruimte is indrukwekkend. De voor-malige wasserij biedt Extra City heel veel mogelijkheden. Voor deze avond alleen al hebben ze drie verdiepingen ingericht als expositieruimte, maar verder is er ook nog voldoende plaats voor bureaus, ate-liers en andere experimentele ruimtes.

Met deze drie tentoonstellingen nemen ze ook deel aan BORGER #07 ( jammer genoeg net voor het verschijnen van deze krant). BORGER groepeert alle info over tentoonstellingen, nocturnes, vernissa-ges en finissages in Borgerhout, Berchem en Antwerpen Noord. Drie keer per jaar openen galeries en kunstruimten geza-menlijk hun deuren voor het publiek. Aan BORGER nemen ook telkens een aantal KunstenNoord-leden deel.

Leen Lesire

Koninklijk Atheneum AntwerpenSchoonste gebouw van Antwerpen NoordOp de hoek van de wijk 2060, aan de Rooseveltplaats, ligt een majestueus gebouw. Stinkende bussen razen langs alle kanten voorbij. Maar eenmaal de zware toegangsdeuren gepasseerd kom je in een oase van rust die doet denken aan een oud kloos-ter. Het contrast met de buitenkant is gigantisch. In die zin past het gebouw ook perfect in deze wijk: vol contrasten.

“Het gebouw is vanbinnen inderdaad nog veel mooier dan vanbuiten”, zegt directrice Karin Heremans. Echte schoonheid zit vanbinnen. Zo leggen ze het uit aan de leerlingen.

Niet alleen de 2 grote binnenplaatsen zijn fantastisch. Ook de gerestaureerde feest-zaal Athena is indrukwekkend. Daar hangt onder andere het kunstwerk München dat Luc Tuymans speciaal voor het Atheneum maakte. “Kunst is altijd al heel belangrijk geweest voor het Atheneum. Dit schilderij gaat over twijfel aan de eigen identiteit, twijfel over levensvragen. Dat past ook in onze school. We begeleiden onze jongeren immers in de zoektocht naar hun eigen identiteit.”

De school voelt de polsslag van de wijk haarfijn aan. Ze ziet Antwerpen Noord als een transitiezone waar allerlei mensen komen en gaan. Dit schooljaar alleen al vangt ze ongeveer 80 nieuwe, jonge Antwerpenaars op die er een jaar lang Nederlandse les krijgen.

Heremans: “Voor ons is de wisselwerking met de wijk enorm belangrijk. We organi-seren regelmatig activiteiten waar iedereen welkom is, zoals Open Monumentendag. We staan ook open voor samenwerkingen. Sinds dit jaar kweekt het bedrijf Caffungi bijvoorbeeld oesterzwammen in onze kelders. En natuurlijk kunnen buurtbewoners, organisaties en bedrijven onze vernieuwde feestzaal huren.”

Als we haar vragen naar haar droom voor de toekomst van Antwerpen Noord hoeft ze niet lang na te denken: “Ik droom van de terugkeer van de Geuzenhofkes. Vroeger ston-den er op de Rooseveltplaats vier hofkes met een oppervlakte van 220 vierkante meter. Er stonden 84 bomen, vijftien coniferen en evenveel rustbanken en bloemperken.”

www.atheneumantwerpen.be Koen Wynants

Page 21: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 21Landschappen in de etalage Midden in de Maaldersstraat ligt SALON2060. Achter het grote venster is regelmatig werk van telkens een andere kunstenaar te zien. Een maand lang kunnen mensen het bewonderen en becommenta-riëren. Daarna is het tijd voor een volgend kunstwerk.

Dit najaar presenteren twee kunste-naars een landschap ter grootte van de etalage. Vind je het leven in de wijk wat hectisch? Door naar deze werken te kij-ken, voel je al meteen een beetje rust en stilte.

In haar jeugd ging Helma Veugen regel-matig naar De Peel, een natuurgebied in Zuid-Nederland. Het bestaat uit moeras-sen en heidevlakten en er woont nauwe-lijks iemand. Later ging ze er terug naar-toe met papier en verf. In het begin was vooral één boom belangrijk. Ze noemde hem ‘mijn boom’ en bleef hem jaar in jaar uit schilderen, tot hij sneuvelde door een storm.

Daarna werd het hele landschap van De Peel haar onderwerp en atelier. In weer en wind werkt ze er. Soms zijn er regen-druppels zichtbaar of sporen van dieren die over het werk liepen. Peelwerk is tot nu toe haar grootste werk op papier. Het is er een uit een lange reeks van schilde-rijen die ter plekke zijn ontstaan.

Sybren Hörst besloot na zijn opleiding Europa te verkennen door als knecht op boerderijen te werken. Zo ontdekte hij nieuwe landschappen in onder andere Hongarije en Roemenië. Nu woont hij in Zeeland. De tekening Rood Landschap is geïnspireerd door deze Nederlandse regio.

In november is het de beurt aan de videopresentatie You Are Here #3 van Conny Beneden. Ze maakt van de etalage een kijkkast waarin ze een nieuwe wereld opent. Beneden: “De oude foto van de Chinese kijkkast doet in mijn ogen iets vergelijkbaars. We verplaatsen ons in een exotisch schouwspel van mensen die op hun beurt kijken naar een andere wereld.”

www.salon2060.blogspot.be

Page 22: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 201522Circusschool in de bloemetjesAan een hobbelig steegje vlakbij Park Spoor Noord vinden we Ell Circo D’ell Fuego (ECDF). Al twaalf jaar lang volgen kinderen en jongeren hier circuslessen. Een paar keer per week komen ze trainen en ontdekken. Ze ontplooien zich en leren respect te hebben voor het materiaal, voor elkaar en voor de lesgevers.

De deur van de trainingszaal staat ook altijd open. Iets oudere jongeren maken daar graag gebruik van om na de schooluren te komen oefenen.

Dat oefenen is nodig. Want de Antwerpse circusschool mijdt de gevaarlijke circus-disciplines niet. Ze geloven dat als je een jongere aanleert waar het risico ligt en hoe hij zich fysiek en mentaal kan voorbereiden om dat risico te nemen, hij enkel sterker uit die opleiding kan komen. Of hij er uiteindelijk voor kiest om circusartiest of dok-ter te worden, dat maakt geen verschil. De doorzetting, creativiteit en overwinning die ze in een ECDF-parcours vinden, zijn troeven die ze in hun verdere leven kunnen gebruiken.

Maar ECDF is meer dan alleen een circusschool. Het omvat ook verschillende pro-jecten zoals de internationale Extreme Convention en het ATLAS festival. Op de Extreme Convention laat ECDF zien dat circusartiesten, amateurs en leerlingen het best met elkaar in contact treden wanneer ze aan het trainen zijn. De grappige, stressloze sfeer die vanuit ECDF vloeit, zorgt ervoor dat op deze conventie elk jaar weer hele mooie en duurzame contacten worden gelegd. En die contacten zijn de motor van een bloeiend circuslandschap.

Voor al deze initiatieven kreeg ECDF in juni de allereerste Vlaamse Cultuurprijs voor Circus. Vlaams minister Sven Gatz: “Met hun vakkennis, gerichte aandacht voor jong talent, hun energie en creativiteit is Ell Circo d’Ell Fuego meer dan een terechte winnaar van de eerste Cultuurprijs voor Circus. Ell Circo d’Ell Fuego toont aan dat circus verbindt en participatie omarmt.”

Page 23: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

NOORD GAZETTE | editie 2 | oktober 2015 23This Is Antwerp: For Your SmartphoneAntwerp is all about trends. What’s hot today, may be gone tomorrow. Sure you wouldn’t want to miss the numerous pop-up bars and shops. That’s why we made the THIS IS ANTWERP app for iPhone and Android, which keeps you up -dated about what is hot and happening. Totally local and totally free.

VLASMARKT REYNDERSSTRAAT

PIETERPOTSTRAAT

GROTE

SUIKERRUI OUDE KOORNMARKT

PELG

RIMST

RAAT

HOOGS

TRAA

T

HAARSTRAAT

HAVERSTRAAT

KL. PIETERPOTSTRAAT

VLAEYKENS

GANG

STOOFSTRAAT

GIERSTR

ZAND

SINT-JANSVLIET

EIERMARKT

SCHOENMARKT

PANDSTRAAT

LOMBARDENSTR

STEENHOUWERSVEST

VOLK

STRAAT

NAT

IONA

LEST

RAAT

N

ATIO

NALE

STRA

AT

LOMBARDENVEST

BEDDENSTRAAT

LANGE GASTHUISSTRAATM

ECHELSEPLEIN

KORTE GASTHUISSTRAAT

SCHRIJNWER-

KERSSTRAAT

EVERDIJSTRAAT

KAMMENSTRAAT VLEMINCKVELD

ST.-ANTONIUSSTRAAT

BOGAARDESTRAAT

HAPPAERTSTRAAT

SCHOYTE STRAAT

BRED

ESTR

AAT

MUNTSTRAAT AUGUSTIJNENSTR

STEEGSKE

RIJKENHOEK

KORTE RIDDERSTR

OEVERSC

HELD

EKEN

KROMME

VLAANDERENSTRAAT

ST.-MICHIELSSTRAAT

VERBRANDEENTREPOTSTRAAT

ARSENAALSTR

FORTUINSTRAAT

KLOO

STER

STRA

AT

AALMOEZENIERSSTRAAT ROSIERBOOGKEERS

BERGSTR

VLEMINCKSTR

WIE

GSTR

AAT

BEGI

JNEN

STRA

AT

MAARSCHALK GERARDSTRAAT

SINT-ROCHUSSTRAAT BERVOETSTRAAT SC HERMERSSTRAAT

SINT-JORISPOORT

LOUIZASTRAAT

BEGIJNENVEST

KAPUCINESSESTRAAT

KILIAANSTR

KLOOSTERSTRAAT

SCHELDESTRAAT SCHELDESTRAAT

W. LEPELSTRAAT

VAN CRAESBEEKSTRAAT

VLIERSTRAAT

KORTE

GOEDE HOOPSTRAAT

RIEMSTRAAT

PREKERSSTRAAT

LANGE VLIERSTRAAT

LANGE RIDDERSTRAAT

PACH

TST

RAAT

STEENBERGSTRAAT

FRANCKENSTRPOMPS

TRAA

T

SALMSTR

WAA

ISTR

ST.-ANDRIESSTRAATOUDAAN

SCHILDERSTRAAT

GEUZESTRAAT DE VRIERESTRAAT

KAREL ROGIERSTRAAT

VRIJHEIDSTRAAT

TERNINCKSTRAAT

TERNINCKGANG

KASTEELPLEINSTRAAT

VERBONDSTRAAT VERBONDSTRAAT

COQUILHAT STRAAT

LAMBERMONTSTRAAT ZWIJGERSTRAAT

TOLSTRAAT TOLSTRAAT

WELVAARTSTRAAT

VORSTERMANSTR

VERLATSTRAAT

MUSEUMSTRAAT

VLAAMSE KAAI

PLAATSNIJDERSSTR BOUWMEESTERSSTR

ALLEWAERTSTRAAT

ADMIRAAL DE BOISOTSTRAAT

GRAAF VAN HOORNESTRAAT

EDW. PECHERSTRAAT

PACIFICATIE STRAAT

VERSCHANSINGSTRAAT

GIJZELAARSSTRAAT

POURBUSSTRAAT

WAALSE KAAI

SCHALIENSTRAAT

WAALSE KAAI

VERVIERSSTR

LAKENSTRAAT

TIMMERW

ERFSTRAAT

LEUVENSTRAAT

WAPENSTRAAT

LUIKSTRAATIJZERENPOORT

KAAIVISSERSKAAI

KASTEELSTR

NAMENSTRAAT

VLAAMSE KAAI

VAN DE SWEEPSTRAAT

DHANISLAANBARON

KORTE NIEUWSTRAAT LANGE NIEUWSTRAAT

KIPDORP TRAM 11 SINT-JACOBSMARKT

WOLSTRAAT

PAROCHIAANSTRAAT

ST.-J

ACOB

STR

APOS

TEL

STRA

AT

CELL

EBRO

EDER

SSTR

MOLENBERGSTRKL

EINE

ST.-

ANNA

STRA

AT

OTTO

VEN

IUSS

TRAA

T

KOLVENIERSTRAAT

EIKE

NSTR

AAT

KIPD

ORPV

EST

MEIRMEIR

LEYSSTRAAT

MEIRBRUG

KORTE

ISRAELIETENSTRAAT

SINT-KATELIJNEVEST

BORZ

ESTR

AAT

TWAALF M

AANDENSTR

GRAM

AYES

TRPR

UYNE

NSTR

MAR

KGRA

VEST

R

LAN

GE K

LARE

NSTRAAT

SCHUTTERSHOFSTRAAT HOPLAND CUYCKSTR

VAN

HUIDEVETTERSSTRAAT

JODENSTRAAT

LEOPOLDSTRAAT MECHELSE STEENW

EG

KOMEDIEPLAATS

ARENBERGSTRAAT

OUDE VAARTPLAATS

KELDERSTRAAT

ORGELSTR

W. TELLSTRAAT

H.VAN HEURCKSTR

NIEUW STAD

MEISTRAAT

TABAKSVEST

TABAKSV

EST

TAB

AKSV

EST

LANGEGANG

BAECKELMA

MANSSTR

STOOPSTRAAT

VEKESTRAAT

LANGE WINKELSTRAAT

KEIZERSTRAAT

STRA

ATGR

ATIE

KAPE

L

AMBTM

ANSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT BL I N D E NSTRAAT PRINSST RAAT PIETER VAN HOBOKENSTRAAT KORTE WINKELSTRAAT

PRIN

SESS

TRAAT

GROTE KAUWENBERG

RODESTRAAT

KONI

NGST

RAAT

LIERSTR

JAN VAN

STIJFSELRUI

FALCONRUI

GEN. BELLIARDSTRAAT

HESSENPLEIN

STIJFSELSTRAAT

MORGENSTR

BRUGHESSEN

NIEUWE

GANG

HESSENSTRAATJE

SINT-PAULUSSTRAAT MINDERBROEDERSRUI

SINT-PIETERS-

O U D E L E E U W E N RU I

TUNNELPLAATS

ANKERRUI

BROUWERSVLIET

ZWEDENSTR

KOEIKENSGRACHT

LEGUIT

KRIEKENSTR

OUDE MANSTR

BLAUWBROECKSTR. SCHIPPERSSTR

LANGE SCHIPPERS

KAPELSTRAAT

VERVERSRUI

KAASBRUG

FALCONPLEIN

HOUTEN

BRUG

HUIKSTRAAT

MELK

MARKT

BRILSTRAATLANGERAAPSTRAAT

PREDIKERINNEN STR

HALF MA NEN GANG

PARADIJSSTRAAT ROZEN

STRAAT

SAUCIERSTR

KAASSTRAAT

KUIPERSS TRAAT

VLEESHOUWERSTRAAT

OUDE BEURS

HOFS

TRAA

T

ZIRKSTRAAT

PALINGBRUG

BURCHTGRACHT

ZAKSTRAAT

VLEESHUISSTRAAT

REPENSTRAAT

ZILVERSMIDSTR

KAASRUI

WISSEL

STRAAT

BRADERIJ STRAAT

GILD

EKAM

ERS

STRA

AT

PETER

SELIESTR

GULDENBERG

LANGE KOEPOORTKORTE KOEPOORT

VEEMARKT

NOSESTRAAT

KRAAIWIJK

KLEINE

STOELSTRAAT

KORTE DOORNIK

STRAAT

DOORNIKS TRAAT

LANGE

KLEINE GODDAARD GROTE GODDAARD

COPPENOLSTRAAT

JERUZALEMSTR

WIJNGAARDSTRAAT

JEZUITENRUI

VLIET

WAN

DELT

ERRA

S-ZU

ID

KRONENBURGSTRAAT KRONENBURGSTRAAT

STADSWAAG

ENGELSE BEURS

VAN BOENDALE

STRAAT

GROENPLAATS

SCHOENMAKER

STRAAT

ELLEBOOGSTR

GENTPLAATS

SINT-ANDRIESPLAATS

GEEFSTRAAT

ZWALUWSTRAAT

GROENDALSTRAAT

GRAANMARKT

KATTENSTR

FRANSHALSPLEIN

OSSENMARKT

ANNASTRAAT

KORTE SINT-

H.CON-SCIENCEPLEIN

GROTEMARKT

VRIJDAGMARKT

KAMM

ENSTR

L IJNWAADMARKTBLAUWMOEZELSTR

THEATERPLEIN

LEOPOLD

DE W

AEL

PLAAT

S

ITALIËLEI ITALIËLEI

ROUAANSEKAAI

KASTEELSTRAAT KASTEELSTRAAT

MARNIX

PLAATS

AMERIKALEI

B

RITSELEI

FRANKRIJK

LEI

BOLIVAR

PLAATS

LAMBERMONT

PLAATS

SLEUTELSTRAAT

VANRYSWIJCK

PLAATS

GEESTSTR

HEILIGE

WAASLANDTUNNEL

KONINGINASTRIDPLEIN

ZOO

FRANKLINROOSEVELT

PLAATS

STADSPARK

BESTORMING

STRAAT

DIAMANTSTRAAT

CUYLISTRAAT

CUYLISTRAAT

MOONSSTRAAT

BROEDERMINSTRAAT

J.V.BEERSSTRAAT

BRUSSELSTRAAT

JONGHELINCKSTRAAT

GELIJK

BELEGSTRAAT PALEISSTRAAT

HERTSDEINSTRAAT

BOUDEWIJNSSTRAAT

BRESSTRAAT

BOLWERKSTRAAT

SOLV

YNSS

TRAA

T

DIERCXENSTRAAT

STEF

ANIESTR

AAT

VAN TRIERSTRAAT

DURLETSTRAAT

R. MOLSSTRAAT

VINKENSTRAAT

VERDUSSENSTRAAT

JAN BLOCKXSTRAAT

FOURMENTSTRAAT

ISABELLA BRANTSTRAAT

TEICHMANN

STRAAT

STOCKMANS

STRAAT

MOLENSTRAAT

HOUDERESTRDAM

KORTE LEEMSTRAAT

MONTEBEL

LOST

RAAT

JOZEF DE BOMSTRAAT

MERTENS EN TORFSSTRAAT

DE MOYSTRAATJAN FRANS W

I LLEMSSTRAAT

HEMELSTRAAT

ANSELMOSTRAAT

SCHUSTRAAT

VALK

ENBU

RGSTRAAT

MOZARTSTRAAT

HARM

ONIESTRAAT

PETER BENOITSTRAAT

MIRAEUSSTRAAT

PALEISSTRAAT

JUSTITIESTRAAT

RUDOLFST

RAAT

SANDERUSSTRAAT

LANGE LOZANASTRAAT

AARSCHOTSTR

HERTOGINSTRAAT

LANGE LEEMSTR

HENRIËTTALEI

MARIA-

EDELINCKST RAAT

VAN NOORTSTRAAT

BEXSTRAAT

LANGE LEEMSTRAAT LANGE LEEMSTRAAT LANGE LEEMSTRAAT

STERSTRAAT

ALBERTS

TRAAT

SINT-THOMASSTRAAT

SINT-JOZEFSTRAAT

SINT

-VIN

CENT

IUSS

TRAA

T

ZONNEWIJZERSTRAAT

AANSTRAAT

WERKSTRAAT

WAMBACHTSTR

MEMLING

STRAAT

JACO

B JORDAENSSTRAAT

ANTOON VAN DIJKSTRAAT

FLORISSTSTRAAT

REMBRANDTSTRAAT

BREU

GHEL

STRA

AT

CONSCIENCESTRAAT

PLANTIN EN MORETUSLEIVAN EYCKLEI

LOUIZA MARIALEI

LOUIZA MARIALEI

VAN BREESTRAAT

RUBENSL

EI

HOVENIERSSTRAAT

RIJFSTRAAT

SCHUPSTRAAT

MERCATORSTRAAT

PELIKAANSTRAAT

VESTINGSTRAAT

VAN LERIUSSTRAAT

JACOB JACOBSTRAAT

LANGE KIEVITSTRAAT

ERLIS STRAAT

QUEL

LINS

TRAA

T

VAN ERTBORNSTRAAT

OSYS

TRAA

T

O

SYST

RAAT

LANGE HERENTALSESTRAATAPPELM

ANSSTRAAT

ANNEESSENSSTRAAT

VAN

STRA

LENS

TRAA

T

ROTTERDAMSTRAAT

VAN SCHOONHOVENSTRAAT

HOLLAND STRAAT

ROTTERDAMSTRAAT

STATIE STRAAT

VAN ARTEVELDESTRAATREYDELSTRAAT

MUIZENSTRAAT

SPOORSTRAAT

NACHTEGAALSTRAAT

SINT-ELISABETHSTRAAT

GREINSTRAAT

RICHARDSTRAAT

OLIJFTAKSTRAAT

GOUDBLOEM STRAAT

PELIKAANSTRAAT

DE KEYSERLEI

VAN W

ESENBEKESTRAAT

VIOLIERSTRAAT

VAN MAERLANTSTRAAT

VAN DE WERVESTRAAT

LANGE BEELDEKENS- STRAAT

SCHAAFSTRAAT LANGE W

INKELSTR

OFFERANDESTRAAT

ELLERMANSTRAAT

DUBOISSTRAAT

DE WAGHEMEKERESTRAAT

GEULINCXSTR

VAN AERDTSTRAAT

DE PRETSTRAAT

CASSIERSTRAAT

HOUWERSTRAAT

BRUGSTRAAT

FUGGERSTRAAT

MARNIXSTRAAT

KORTE DIJKSTRAAT

ESENSTRAAT

DAHLIASTRAAT

ORA NJESTRAAT

OUDE STEENWEG

DAMBRUGGESTRAAT

VISESTRAAT VISESTRAAT

NIJVERHEIDSSTR

ST-AMANDUSSTR

KLAM

PERS

TRAA

T

EVERAERTSSTRAAT

ORANJESTRAAT

BIEKORFSTRAAT

SINT-LAZARUS

STRAAT

GERANIUM

STRAAT

VAN STERBEECKSTR

ST.-NORBERTUS

STRAAT

SINT-JOBSTR AAT SINT-JOBSTRAAT

GAS STRAAT

CAMPSTRVAN

KORTE VAN

STERBEECKSTR

WEL

DA

DIGHEIDSTRAAT

LANGE DIJKSTRAAT

LANGE DIJKSTRAAT

VIADUCT DAM

DAMBRUGGESTRAAT

VIADUCT DAM

TRAPSTRAAT

CARNOTSTRAAT

GEMEENTESTRAAT

KIPDORPBRUG W.LINNIGSTR

CONGRESSTRAATBISSCHOPSTRAAT

WETSTRAAT

HUYBRECHTSSTRAAT

REGENTSTRAAT

KLAPPEISTRAATSINT-W

ILLEBRORDUSSTRAAT

CONSTITUTIESTRAAT

OMM

EGANCKSTRAAT

DIEPESTRAAT

LANGE ZAVELSTRAAT

LANGE BEELDEKENSSTRAAT LANGE BEELDEKENSSTRAAT

DIEPESTRAAT

QUINTEN MATSIJSLEI

CHARLOTTALEI

MARIA-THERESIALEI

BRIALMONTLEI

BELGIËLE

I

BELG

IËLEI

B

ELGIËLE

I

VAN DEN NESTLEI

KONINGALBERT

PARK

HARMONIE

TENIERSPLAATS

DELINSTRAAT

KORTE

KORTE HERENTALSSTRAAT

PIJLSTRAAT

AARSCHOT

PLEIN

CONST.

TEICHMANN

PLAATS

FRANCISWELLENS

PLEIN

HEIDSTR

TROONPLAATS

DE BRAEKELEERSTRAAT

GOUNODSTRAAT

LOOSPLAATS

LANGE

YPER

MANSTR

YPERMAN

STR .KO RTE

PESTHOFSTRAAT

GEELHANDPLAATS

J. P

ALFI

JNST

RAAT

ZETTERNAM

STRAAT

BURGER

WELZIJN

HERDERSSTRAAT

HERD

ERINSTRAAT

PERENSTRAAT

MEETINGSTRAAT

LONDENSTRAAT

DINANTSTRAAT

AMSTERDAMSTRAAT

WESTKAAI

BORDEAUXSTR

BATAVIASTRAAT

ZEEVAARTSTRAAT

SINT-ALDEGONDISKAAI HANZE STEDENPLAATS GODEFRIDUSKAAI

GODEFRIDUSKAAI

NIEUW

POORTKAAI

GENUASTRAAT

CADIXSTRAAT

RIGASTRAAT

HOUTDOK-NOORDKAAI

HOUTDOK-ZUIDKAAI

MADRASSTRAAT

KEMPISCHDOK-W

E ST KAAI

BOMBAYSTRAAT

INDIËSTRAAT

NAPELSSTRAAT

BRAZILIE STRAAT

MONTEVIDEOSTRAAT

KATTENDIJK-W

ESTKAAINASSAUSTRAAT

LIMASTRAAT

OOSTERWEELSTEEN

WEG KATTENDIJKBRUG

RIJNKAAI

KATTENIJKDOK-OOSTKAAIM

EXICOBRUG

MADRASSTRAAT

KEMPISCHDOK-OOSTKAAI

ASIABRUGSPI TSENSTRA AT

HARDENVOORTNOOR

DERL

AAN

ATTE

NDI

JK-N

OORD

KAAI

LODE ZIELENSLAAN LODE ZIELENSLAAN

E. VERHAERENLAAN

F. VAN EEDENPLEIN

GLOR

IANT

LAAN

ALSEMSTRAAT

PLUIERSTRAAT

REIGERSTRAAT

MEEUWSTRAAT

AKKERWIN DSTRAAT

GALGENW

EELLAAN

GALGENWEELLAAN

P. VAN OSTAIJENLAAN

THON

ETLA

AN

THONETLAAN THONETLAAN

BEATRIJSLAAN

B

EATRIJSLAAN

B

EATR

IJSLA

AN

RIJNKAAI TAVENIERNIERKAAI

A. BROUWERSTRAATGISTSTR

SPANJAARDSTEEG

KATTENDIJKSLUIS

KATTENDIJKDOK

BONAPARTEDOK WILLEMDOK

JACHTHAVEN

DROOGDOKKEN

HOUTDOK

KEMPISCHDOK

ASIADOK

KRIBBESTRAAT

VERBINDINGSDOK

FREDERIKVAN EEDEN

PLEIN

IMALSOPLEIN

A.FARNESEPLEIN

STEENPLEIN

SINT-ANNATUNNEL

WAN

DELT

ERRA

S-NO

ORD

ZWARTE ZUSTERSTRAAT

WAPPER

HOFVANLEYSEN

OOSTKAAI

SINT-LAUREISKAAI NAPOLEONKAAI

ENTREPOTKAAI

ASIADOK-WESTKAAI

KEMPENSTRAAT

VAN SCHOONBEKEPLEIN

LANGE NOORDSTR

BOURLASTR

LEOPOLDPLAATS

JAN BLOMSTR

BEELDHOUWERSSTRAAT

DE BURBURESTRAAT

ZWAARDSTRAAT

NOORDERLAAN

PROVINCIESTRAAT

PLOEGSTRAAT

TRAM 11 PROVINCIESTRAAT

VAN IMM

ERSEELSTRAAT BLEEKHOFSTRAAT

SOMERSSTRAAT

COPERNICUSLAAN

LEEUWERIKSTRAAT

LENTESTRAAT

WIPSTRAAT

LANGE KIEVITSTRAAT

STRAATSPANGEN

STOOMSTR

TUINBOUWSTRAAT

DODOENSTRAAT

KETSSTRAAT

BORGERHOUTSESTRAAT

VAN LEENTSTRAAT

VAN

DER

MEYD

ENST

RAAT

BLOE

MST

RAAT

BOUW

ENSS

TRAA

T

MARINISSTRAAT

VAN DAELSTRAAT

SINT-ERASMUSSTRAAT

MOO

RKEN

SPL

EIIN

MON

TENS

STRA

AAT

SERGEYSELSSTRAAT

KROO

NSTR

AAT

KRO

ONST

RAAT

MARÉESTRAAT

MILISSTRAAT

OEDENKOVENSTRAAT

MELLAERTSSTRAAT

ZONSTRAAT

ELIA

ERTS

STR

LANGSTRAAT

LANGSTRAAT

‘S HERENSTRAAT

BETO

GING

STRA

AT

SCHI

LDST

R

ZEGE

PRAA

LSTR

EUGE

EN J

OORS

STRA

ATLEDEGANCKSTRAAT

STERLINGERSTRAAT

PLEINKOX

LANGE ALTAARSTRAAT

BOSD

UIFS

TRAA

T

ZURENBORSTRAAT

GROTE HONDSTRAAT

ARENDSTRAAT

ALTAARSTRAAT

KORTE

RAMSTRAT

WALVIS STRAAT

PROV

INCI

E

ST

RAAT

MAGDALENASTRAAT

DE BOEYSTR

KRUIKSTRAAT

RUUSBROECKSTRAAT

KORTE VAN

LANGE VAN RUUSBROECKSTRAAT

WOLFSTRAAT

FILO

MENAS

TR

NOTE

BOOM

STRA

AT

KLEINEHONDSTRAAT

GROT

E BE

ERST

RAAT

STIERSTRAAT

RAAFSTRAAT

OOSTENSTRAAT

JOOSTENSSTRAATBARON

STEE

NBOK

STRA

AT

ROLWAGENSTRAAT

PRETORIASTRAAT

KLEINE BEERSTRAAT

DRAAKSTRAAT

SCHORPIOENSTRAAT

KREEFTSTRAAT

DOLFIJN

STRAAT TW

EELIN

GENST

RAAT

LEMMÉSTRAAT

Z. GRAMMESTRAAT BORSBEEKBRUG

GULDENVLIESSTRAAT

WATERLOOSTRAAT

LEEM

PUTS

TRAA

T

KLOKSTRAAT

SCHELPSTRAAT

KRIJTSTR A

AT

GEN. CAPIAUMONTSTRAAT

DAGE

RAAD

PLAA

TS

KERKSTRAAT

LA

AR

LAAR

LAMM

EKENSSTRAAT

GROENSTRAAT

LOVELINGSTRAAT

PASTORIJSTRAAT

LANGE VAN BLOERSTRAAT

LAAR

HELMSTRAAT

HELMSTRAAT

BEELDEKENSSTRAAT

KORTE

VIOLETSTRAAT

LAVENDELSTR

SCHAPENSTRAAT

IJZERLAAN IJZERLAAN

BRED

ASTR

AAT

DRIE SNELLENSTRAAT

SMALLE

STRAAT

KALK

STRA

AT

KALK

STRA

ATJOOSSENS

GANG

BREDASTRAAT

NATIESTRAAT

VIADUCT DAM

BRED

ASTR

AAT

MERKSEMSESTRAAT

NOORDSCHIPPERSDOK

PLEINDAM

SAM

BERS

TRAA

T

TWEE

NET

ENST

RAAT

RUPE

LSTR

AAT

LANGE LOBROEKSTRAAT

MAASSTRAAT

MAASS

TRAA

T

DEMER

STRA

AT

DIJL

ESTR

AAT

LANGE SLACHTERIJSTRAAT

KORTELOBROEKSTR

LANG

E KA

LVERSTRAAT

WEI

LAND

STRA

AT

CEULEMANSSTRAAT

KASTANJEDREEF

GLOR

IANT

LAAN

G

LORI

ANTL

AAN

BOUV

AERT

LAAN

ESMOREITLAAN

W. V

AN H

AECH

TLAA

N

MELIS STOKELAAN

P.DO

ORLA

NTS

TR

ESMOREITLAAN

LAAN

BOUVAERT

VISSCH

ERST

R

BUSKEN HUETSTR

ROEM

ER

C.HUYGENSTRAAT

MICH

ELET

STRA

AT

GIUC

CIAR

DIN

ISTR

AAT

W.SCOTTSTR

T. G

AUTI

ERST

RAAT

A.DURERSTRAAT

GOETHESTRAAT

SCHI

LLER

STR

W.RABBESTRAAT

FROMENTIJNSTR

REINAARTLAAN

CHARLES DE COSTERLAAN

CHARLES DE COSTERLAAN

E. VERHAERENLAAN

PERS

IJNS

TR

BLANCEFLOERLAAN BLANCEFLOERLAAN

PLEINT. MORUS

WANDELDIJK

JACHTHAVENWEG

KONINGINSTRAAT

BOLLANDUS

STRAAT

M.PIJPELINCXSTR

V. DRIESSENSSTRAAT

C. BEERSMANSSTRAAT

COEBERGERSTRAAT

SNIJDERSSTRAAT

OUDEKERKSTRAAT

VAN PELTSTRAAT

HOF TER BEKESTRAAT

STRAATPASTORIJ

KORTE VAN

PELTSTRAAT

VAN URSELSTRAAT

TIEN-GEBODEN

STEEG

NEEFSTG

DUINSTRAAT

DUINSTRAAT DUINSTEEG

DRAAKPLAATS

TRAMPLEINCOGELS OSYLEI

FRANSENPLAATS

BOOMGAARDSTRAAT

BOOMGAARDSTRAAT

BURG.E.RYCKAERTS

PLEIN

DENDERSTRAAT

MOUTERIJSTEEG

KORTESLACHTERIJSTRAAT

SINT-ANNASTRAND

LINKEROEVER

JACHTHAVENLINKEROEVER

MULTATULIPLEIN

CHARLES DE COSTERLAAN

WAASLANDTUNNEL

SLACHTHUISLAAN SLACHTHUISLAAN

STANLEYSTRAAT

CUPERUSSTRAAT

LAMORINIERESTRAAT

LAM

ORIN

IERE

STRA

AT

NERVIERSSTRAAT

A. GRISARSTRAAT

HELENALEI

BOOM GAARDSTRAAT BOOMGAARDSTRAAT

MARIALEI

VAN LUPPENSTRAAT

EIKELSTRAAT

WATERFORDSTRA AT

LANGE LEEMSTRAAT

VAN DIEPENBEEKSTRAAT

COBD

ENST

RAAT

PLANTIN EN MORETUSLEI PLANTIN EN MORETUSLEI

VICT

OR H

UGOS

TRAA

T

NOO

RDER

AAN

BINNENAARTSTRAAT

A. MICHIELSSTRAATAMSTERDAMSTRAAT

DE GERLACHEKAAI

CO

CKER

ILLKA

AI

SIN

T-MIC

HIEL

SKAA

I

E

RNES

T VA

N DI

JCKK

AAI

JO

RDAE

NSKA

AI

JEZU

STRAAT

G. B

URSS

EN LA

AN

SCHELDE

KERK

STRA

AT

TURNHOUTSEBAAN

TURNHOUTSEBAANTURNHOUTSEBAAN

STAT

IELEI

ZENDELINGENSTRAAT

SOMMESTRAAT

STUIVENBERGPLEIN

VOORUITZICHTSTRAAT

TERLOOSTRAAT

CERESSTR

RANSTS

TRAAT

DROSSAARTSRAAT

POSTSTRAAT

VERCAMMENSTRAAT

VAN

MONT

FORT

STRA

AT

BEEKSTR

KISTEMAECKERSTR

GENE

RAAL

EISE

NHOW

ERLE

I

VINC

OTTE

STRA

AT

LENINGSTRAAT

GIJSELSTRAAT

GIJSELSTRAAT

GIJSELSTRAAT

BORSBEEKSTRAAT

FLORASTRAAT

K. GEERTSSTRAAT

GRAVINSTRAAT

REUZENSTRAAT

MERTENSSTRAAT

BOTHASTRAAT

KATTENBERG

KATTENBERG

KWEKERIJSTRAAT

KORT

RIJK

STRA

AT

KORT

RIJKS

TRAA

T

GOEDENDAGSTRAAT

BIJLSTRAAT

DELFTSTRAAT

LANGE KONGOSTRAAT

POTHOEKSTRAATPOTHOEKSTRAAT

BOERHAAVESTRAAT

SLEECKXSTRAAT

ONDERWIJSSTRAATSCHOOLSTRAAT

VELDSTR

AAT

VELDSTR

AAT

FAMILIESTRAAT

NIKKELSTRAAT

VISESTR

‘T STEEN

RUBENSHUIS

JUSTITIEPALEIS

OUDAAN

OPERA

MODENATIE

BOURLA

MUHKA

STADSSCHOUWBURG

ZUIDERTERRAS

OLV KATHEDRAAL

BOERENTOREN

WATERTOREN

STADHUIS

CENTRAALSTATION

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN

1. AIR ANTWERPEN Oosterweelsteenweg 3 2. CITY LABO ANTWERPEN / AVERECHTS De Coninckplein 253. DESIGNCENTER DE WINKELHAAK Lange Winkelhaakstraat 26 4. ELL CIRCO D’ELL FUEGO Joossensgang 14 5. FABRIEK NOORD Lange Beeldekensstraat 94 6. FILMHUIS KLAPPEI Klappeistraat 27. HET OUDE BADHUIS Stuivenbergplein 38 8. INSTITUUT SINT-MARIA Lovelingstraat 8 9. LLS 387 Lange leemstraat 387 10. LOKAAL 01 Provinciestraat 287 11. PERMEKE De Coninckplein 2612. RATAPLAN Wijnegemstraat 27 13. RED FISH FACTORY Helmstraat 139 14. SALON2060 Maaldersstraat 4015. SPACEBURO Jan Palfijnstraat 4716. HET BOS Ankerrui 5-7 17. THEATER VONK Zetternamstraat 3418. TONEELGEZELSCHAP LUXEMBURG Somméstraat 4919. TROUBLEYN/JAN FABRE Pastorijstraat 2320. WP ZIMMER Gasstraat 90 21. MATTERHORN VZW Albrecht Rodenbachstraat 2122. CULTUURANTENNE DISTRICT ANTWERPEN Lange Gasthuisstraat 21

- [email protected]

2

16

11

324

235 6

1517

26

2714 20

22

25

8 19

18

12

2113

10

9

7

1 4

23. Artikel blz. 2: VAN GOGH: Lange Beeldekensstraat 22424. Artikel blz. 10: ATHENEUM: Franklin Rooseveltplaats 1125. Artikel blz. 11: GALERIE DE ZWARTE PANTER Hoogstraat 70-72-7426. Artikel blz. 14: ANTWERP MUSIC CITY VZW Handelstraat 2927. Artikel blz. 19: STRIPMUUR tussen Handelsteeg en Willy Vander-

steenplein

Page 24: Noord Gazette - editie 2 - oktober 2015

OKTOBERoktober residenties: Serra Tansel (TUR), Yann Tomaszewski (FR),

Apparent Extent (DE), School of Missing Studies (NL), Niek Hendrix (NL), Baptiste Crozé (FR)

residentie www.airantwerpen.be AIR Antwerpen

vanaf oktober elke dinsdagavond kunstZ Academie deeltijdse theateropleiding www.kunstz.be kunstZweek- en weekenddagen wekelijkse lessen acrocircus/jonglerie voor kinderen en

volwassenencircusopleiding www.antwerpsecircusschool.be  Ell Circo d'Ell Fuego ook KIDS

elke donderdag en zondag Boskeuken (do.) en Otark Breakfast Club (zo.) restaurant/ontbijt www.hetbos.be Het Bos6 oktober - 2 november Karolien Chromiak werkperiode/expo www.lokaal01.org Lokaal 01

8 oktober - 30 november Rubia Collective expo www.winkelhaak.be Designcenter De Winkel-haak

8, 22 en 29 oktober om 20u Behoud de Begeerte - Aanbevelingen voor een beter leven literatuur www.permeke.org Bibliotheek Permeketot en met 9 oktober Peelwerk - Helma Veugen expo salon2060.blogspot.be SALON 2060

9 oktober - 1 november Laureaat Prijs Bernd Lohaus: Olivier Foulon expo users.telenet.be/lls387 LLS 38711 oktober Dag van de Architectuur - Rondleidingen door Designcenter

De Winkelhaakrondleiding www.winkelhaak.be Designcenter De Winkel-

haak11 en 25 oktober om 11u Dag Zondag! 11/10 Brammetje Baas (6+),

25/10 Kiki en Olaf en de verdwenen letters (3-6 j)11/10 film

25/10 theaterwww.permeke.org Bibliotheek Permeke KIDS

11 oktober - 6 november Rood Landschap - Sybren Hörst expo salon2060.blogspot.be SALON 206014 - 18 oktober Pop-Up Festival: theater en muziek op locatie in de tuinwijk

in Borgerhouttheater/muziek www.rataplanvzw.be Rataplan

15 - 18 oktober Spiegeltent op het Damplein concert/dansles/familiedag/radio/revue …

www.oudebadhuis.be Het Oude Badhuis ook KIDS

17 oktober om 21u Slide #1 fotografie/concert www.hetbos.be Het Bos18 oktober, 10u-16u Strip- en Boekenplein markt www.permeke.org Bibliotheek Permeke

18 oktober om 10u30 1900 theater www.theatervonk.be Theater Vonk in Café Kiebooms

23 oktober om 20u Secrets / Muziektheater Transparant muziektheater www.transparant.be Muziektheater Transparant in Rataplan

23 en 24 oktober om 20u 25 oktober om 15u

De Dood van een Handelsreiziger theater www.theatervonk.be Theater Vonk in Carwash Theater

23 oktober - 3 december Groepstentoonstelling Plantage Voyage expo www.spaceburo.be Spaceburo25 oktober om 14u en 16u De nacht wil ook (een beetje) (Sarah Moens) (6+) theater www.rataplanvzw.be Rataplan KIDS

NOVEMBERnovember residenties: School of Missing Studies (NL), Niek Hendrix

(NL), Baptiste Crozé (FR), Lodewijk Heylen (BE)residentie www.airantwerpen.be AIR Antwerpen

november Groepstentoonstelling Plantage Voyage expo www.spaceburo.be Spaceburonovember Rubia Collective expo www.winkelhaak.be Designcenter De Winkel-

haakelke donderdag en zondag Boskeuken (do.) en Otark Breakfast Club (zo.) restaurant/ontbijt www.hetbos.be Het Bos

tot en met 6 november Rood Landschap - Sybren Hörst expo salon2060.blogspot.be SALON 20605, 6, 7, 10 november om 20u Ik ben blij als het regent, want als ik niet blij ben regent het

ook (Gert Jochems en Vital Baeken)theater www.rataplanvzw.be Rataplan

5 november - 3 december Lien Hüwels werkperiode/residentie www.lokaal01.org Lokaal 0110 - 29 november B O S F E S T I V A L expo/concert/debat/film/

dans/theater/restaurant/...www.hetbos.be Het Bos

12 - 21 november 7 dagen sociale film film www.klappei.be Filmhuis Klappei

13 november Prijs van de Sociale Film 2015: Deux jours, une nuit van Luc en Jean- Pierre Dardenne

film www.klappei.be Filmhuis Klappei in Permeke

13 november vernissage Leon Vranken expo users.telenet.be/lls387 LLS 38715 november, 10u-16u Strip- en Boekenplein markt www.permeke.org Bibliotheek Permeke

15 november om 10u30 1900 theater www.theatervonk.be Theater Vonk in Café Kiebooms

15 november om 11u en 19 november om 20u Behoud de Begeerte - Aanbevelingen voor een beter leven literatuur www.permeke.org Bibliotheek Permeke 15/11 ook KIDS

15 november - 11 december You Are Here#3 - Conny Beneden expo salon2060.blogspot.be SALON 206019 - 22 november Spiegeltent op het Schoolplak concert/workshop/

familiedag/revue …www.oudebadhuis.be Het Oude Badhuis ook KIDS

19 - 29 november Theaterfestival Borgerhout # 2 (voor en door jongeren) theaterfestival www.rataplanvzw.be Rataplan20 en 21 november om 20u en 22 november

om 15uWoeste Hoogten door Lolo y Lauti, kunstZ en MAF theater www.kunstz.be kunstZ in Rataplan

22 en 29 november om 11u Dag Zondag! - 22/11 Laura/Oda (8+), 29/11 Stip en Vlek (3+) theater/film www.permeke.org Bibliotheek Permeke KIDS

DECEMBERdecember residenties: School of Missing Studies (NL), Niek Hendrix

(NL), Lodewijk Heylen (BE)residentie www.airantwerpen.be AIR Antwerpen

elke donderdag en zondag Boskeuken (do.) en Otark Breakfast Club (zo.) restaurant/ontbijt www.hetbos.be Het Bostot 3 december Groepstentoonstelling Plantage Voyage expo www.spaceburo.be Spaceburo

tot en met 11 december You Are Here#3 - Conny Beneden expo salon2060.blogspot.be SALON 20602 december om 15u Gniffelblik (Theater I-Luna) (7-12 j) theater www.rataplanvzw.be Rataplan KIDS3 december om 19u Boskeuken Otark + Flying Horseman cd-release restaurant/concert www.hetbos.be Het Bos

3 en 17 december om 20u Behoud de Begeerte - Aanbevelingen voor een beter leven literatuur www.permeke.org Bibliotheek Permeke3 - 18 december Lien Hüwels (opening: 3/12) expo www.lokaal01.org Lokaal 01

4 december om 20u Sinister Sister plays Zappa (Jazzlab Series) muziek www.rataplanvzw.be Rataplan5 december om 20u Brul'Apen: latent spoken word en comedy talent comedy/spoken word www.rataplanvzw.be Rataplan

6 en 13 december om 11u Dag Zondag! 6/12 Gefilmd gedicht (6-9 j), 13/12 Het Muizenhuisje (0-3 j)

workshop www.permeke.org Bibliotheek Permeke KIDS

17 - 20 december Spiegeltent op het De Coninckplein concert/workshop/familiedag/revue …

www.oudebadhuis.be Het Oude Badhuis ook KIDS

19 december om 20u The House of Indie: Indie Game Salon 21 + Bitgrid III gaming/party www.hetbos.be Het Bos20 december, 10u-16u Strip- en Boekenplein markt www.permeke.org Bibliotheek Permeke

20 december om 10u30 Crème au Beurre theater www.theatervonk.be Theater Vonk in Café Kiebooms

20 december om 17u, 21 en 22 december om 14u en 16u

ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is theater www.luxemburgvzw.be luxemburg i.s.m. Lokaal 01, Rataplan en wp Zimmer

KIDS

Deze kalender bevat activiteiten speciaal voor kinderen (KiDS). Maar ook grotemensententoonstellingen kunnen interessant zijn voor kinderen. Probeer het Maar eens! WedDen Dat jij er heel andere Dingen ontdekt Dan De volWaSsenen?

Kalender