Incretus editie oktober 2012

Click here to load reader

download Incretus editie oktober 2012

of 32

 • date post

  30-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Het magazine van QBDBD. De juridische Faculteitsvereniging aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Transcript of Incretus editie oktober 2012

 • INCRETUSHET MAGAZINE VAN QBDBD / OKTOBER 2012 / JAARGANG 17 / NUMMER 1DE JURIDISCHE FACULTEITSVERENIGING AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

  QBDBD Reisverslag Londen Nieuw! Op bezoek bij Student Stefan Homringhausen

  Artikel De perikelen der Staten-Generaal

  Interview Mickey Ta: van het studentenleven naar het werkende leven

  Digitale oorlogsvoering binnen het Internationaal Publiekrecht Vallen cyberoperaties onder het geweldsverbod?

 • COLUMN

  2 | INCRETUS

 • Interview Mickey Ta: over de overgang van student naar advocaat stagiair

  QBDBD: Londen

  Artikel: De perikelen der Staten-Generaal

  Artikel: De rechtmatigheid van digitale oorlogsvoering binnen het internation-aal Publiekrecht

  QBDBD: Op bezoek bij Stefan Homringhausen

  Nick Meulman, Voorzitter QBDBD

  Hoofdredactioneel

  QBDBD in beeld: Reis Londen, Borrel-boot, Borrel IDEE-week, Kick-off Air.

  Amsterdamse Juridische Bedrijvendag

  Wapenbezit: Nederland versus de Verenigde Staten van Amerika

  Als behoorlijk advocaat op het tableau: een kijkje in het tuchtrecht

  Linklaters

  INCRETUS | 3

  10-11

  12

  18-19

  27-29

  30-31

  5

  4

  13-17

  21-22

  6-9

  23-25

  2

  COVER

  COLUMN

  RUBRIEKEN

  ARTIKELEN

  ADVERTENTIES

  INH

  OU

  DSO

  PGAVE

 • 4 | INCRETUS

  REDA

  CTIO

  NEEL

  in beeld de gezellige momenten met je medestu-dent op feesten en borrels nog even te herbeleven; het lezen van artikelen die de ietwat droge stof die Rechten eigen is meer tot leven brengen; interviews met inspirerende personen die je een idee geven van hoe wij ons leven en onze carrire later vorm kunnen gaan geven; het naslagwerk zijn dat je net dat beetje verder helpt voor je paper en een podium om op de hoogte blijven van wat er op je faculteit speelt door de columns van leden van onder andere QBDBD en de Facultaire Studentenraad. Met het lezen van dit blad kun je je verheugen op alle leuke activiteiten die nog komen gaan via de agenda van QBDBD en terugkijken op mooie belevenissen door middel van de reisversla-gen. En, nu we het toch over nieuwe dingen hebben, sinds deze editie is de Incretus ook een middel om een kijkje te nemen in de huizen van andere Rechten-studenten via de rubriek: QBDBD op bezoek bij . Gemaakt door studenten die aldus precies weten wat er onder studenten leeft.

  Kortom: alle reden wat mij betreft om de Incretus van kaft tot kaft door te spitten!

  And last but not least: natuurlijk heeft de Incretus ook een splinternieuwe hoofdredactrice, een functie die ze met passie en toewijding voor dit mooie blad wil gaan invullen. En ik heb er zin in!

  Charlotte de Kluiver, Hoofdredactrice Incretus

  Een nieuw begin, dat is de geest waarin wij deze Incre-tus hebben geschreven; zo is te zien in het artikel De perikelen der Staten-Generaal, over het huidige poli-tieke klimaat in Nederland. Een nieuw begin is er voor Mark Rutte nu hij waarschijnlijk mag beginnen aan zijn tweede termijn als premier. De nationale hoop is groot dat een kabinet ditmaal snel gevormd wordt. Zo kan de nieuwe regering ervoor zorgen dat Nederland veerkrachtig de economische crisis doorstaat.

  Een nieuw begin was er ook voor Mickey Ta, tot voor kort student Rechtsgeleerdheid aan de VU. Hij heeft dit jaar de omslag gemaakt van een vrij studenten-leven naar een full time baan als advocaatstagiair. Over deze overgang en zijn huidige baan bij een groot advocatenkantoor mochten wij hem voor deze editie interviewen.

  Zoals ieder jaar is ook een aantal besturen vernieuwd. Het bestuur van Qui Bene Distinguit, Bene Docet (QBDBD) is nieuw. Om dit te vieren staat in deze Incretus een column van de voorzitter Nick Meulman en een bestuursfoto waarop alle evenzeer nieuwe leden te bewonderen zijn. Tevens is het bestuur van de stichting Amsterdamse Juridische Bedrijvendag gewisseld, ook deze bestuursleden worden in deze editie voorgesteld.

  Wat echter al zo oud als de Incretus zelf is, is de stress die het ieder jaar oplevert om de eerste editie op tijd bij alle leden op de deur-mat te bezorgen. Gelukkig is dit goed gekomen dankzij de hulp van de, verras-send genoeg, nieuwe redactie-leden van de Incretus: Melinda Gayir, Midas Klijsen, Dylan Rood, Fred Dillmann en Pieter ten Broecke. Niet te vergeten onze kersverse vormgever: Jelle Jonker.Een nieuw begin voor de Incretus. Als het aan mij ligt is het vanaf nu afgelopen met de (mijns inziens ongegronde) kritiek, dat de aandacht vooral uitging naar hun eigen (meestal blije) gezichten op de fotos tijdens borrels in QBDBD in beeld, en minder naar de inhoud. Want wat is de Incre-tus voor mij? Incretus vormt de perfecte balans tussen hart voor de studievereniging QBDBD en een inhoudelijke link met de studie Rechtsge-leerdheid. Ook zie dit juridisch studentenblad als d manier om door onder andere QBDBD

  Een nieuw begin

 • INCRETUS | 5

  Lang heb ik nagedacht over een onderwerp voor deze column. Uiteindelijk bleek het onderwerp eenvoudig en logisch. Ik heb veel aan QBDBD te danken, maar het meest dankbaar ben ik voor de vriendschappen die ik in mijn QBD tijd heb gesloten. Vriendschap, dat zal de rode draad in deze column zijn.

  Het nieuwe collegejaar is inmiddels al aangevangen. Voor velen is dat een nieuw begin, zo ook voor mij. Mijn nieuwe avontuur begon al in april. Ik had het idee opgevat om een gooi te doen naar een bestuurs-functie binnen QBDBD. Na het insturen van mijn sollicitatiebrief was er geen weg meer terug. Ik had mijzelf beschikbaar gesteld voor een bestuursfunctie. Een sollicitatiegesprek volgde en een zenuwslopende periode was aangevangen. Zal ik in het nieuwe bestuur komen? En wie zouden dan mijn nieuwe bestuursgenoten zijn?

  Mijn vrienden zijn allen bekenden van QBDBD. Via onze mooie vereniging heb ik mijn vrienden leren ken-nen. Het zijn fantastische mensen, maar ze hebben het mij niet makkelijk gemaakt de afgelopen periode. Het werd mij kwalijk genomen dat ik ze niet direct op de hoogte had gesteld van mijn impulsieve actie om te solliciteren voor een bestuursfunctie binnen QBDBD. Ik moest de vriendschap opnieuw bewijzen en dat is gelukt. Hoe? Dat is geheim, maar laten we het erop houden dat ze allemaal hetzelfde zwakke punt hebben.

  Na een periode van lang wachten werd in juni het nieuwe kandidaat-bestuur bekend gemaakt. Ik ga het zwaar krijgen. Dat was mijn eerste reactie op de bekendmaking, vier dames en ik. Als dat geen kip-penhok wordt weet ik het ook niet meer!

  De tijd gaat snel, het is al augustus. De traditie is om met het hele kandidaat-bestuur op beleidsweekend te gaan naar een afgelegen plaats in Nederland. Ons beleidsweekend vond plaats in Frieschepalen. Het bleek het begin te zijn van een nieuwe vriendschap.

  Was het een kippenhok? Ja dat zeker, maar het zijn wel lieve kippen.

  In de zomervakantie was ik n week onbereikbaar voor QBDBD. Binnen onze vriendengroep is het tradi-tie om in de laatste week voor het nieuwe collegejaar op vakantie te gaan. In ons Bulgaarse luxe resort is de vriendschap weer hechter geworden. Onder het genot van een lekker drankje hebben we uitvoerig over onze passies gesproken, elke filosoof is te sprake gekomen, de lekkerste culinaire gerechten hebben we gedeeld, de coalitie voor de tweede kamer is gevormd en door onze ideen zou het Midden-Oosten conflict geen conflict meer zijn.

  De vakantie is voorbij. Studenten beginnen aan de studie en anderen beginnen wellicht hun carrire als topadvocaat. QBDBD wil de nieuwe start voor studenten vergemakkelijken. Zo kunnen studenten ook dit jaar studieboeken kopen tegen 10% korting, deelnemen aan verschillende inhoudelijke juridische activiteiten, meegaan op de studiereizen en ver-schillende borrels bezoeken. Ook kunnen er nieuwe vriendschappen worden gesloten tijdens de QBDBD wintersportreis.

  Lang heb ik het kunnen uitstellen, maar dit jaar is mijn laatste jaar als student. Nog even en ik ga weer een nieuwe start maken. De afgelopen jaren heeft QBD mijn studie makkelijker en zeker ook leuker ge-maakt. Ik kijk nu al met een goed gevoel terug op de afgelopen jaren die ik bij QBD heb doorgebracht. Mijn mede bestuursgenoten en ik hopen samen met jullie, de QBD leden, er een geslaagd jaar van te maken.

  Graag wil ik nog van deze gelegenheid gebruik maken om het 120ste bestuur van QBDBD te bedanken voor hun grote inzet die ze dit jaar hebben geleverd. Het was een geslaagd jaar en wij, het nieuwe bestuur, zijn erg trots dat wij jullie mogen opvolgen.

  Ik had nog veel meer in deze column willen schrijven. Helaas ben ik genoodzaakt om een einde aan dit schrijven te maken. De hoofdredactrice van dit blad maakt zich al zorgen dat ik mijn deadline niet haal. Ze blijft maar vragen waar mijn stuk blijft. Maar mijn deadline heb ik gehaald, en dat ga ik vieren! Met mijn vrienden uiteraard. Hoe? Dat is geheim, maar laten we het erop houden dat ik ook n zwak puntje met ze deel.

  Nick Meulman, voorzitter QBDBD 2012-2013

  CO

  LUM

  N

 • 6 | INCRETUS

  ARTIKEL

  In 1989 is de Wet Wapens en Munitie in werking ge-treden. Deze wet bevat niet alleen bepalingen betref-fende het dragen van wapens maar ook betreffende het vervaardigen, verhandelen, vervoeren, voorhanden hebben enzovoorts van wapens en munitie. Door deze wet werd het onmogelijk om zonder vergunning een vuurwapen te bezitten.56

  Door de jaren heen zijn er meer geavanceerde vuur-wapens ontwikkeld. In de tijd na WO I waren het nog handmatige wapens, daarna semiautomatisch en al snel kwamen er volautomatische vuurwapens op de markt. Omdat wapens steeds gevaarlijker werden, ontstond er een behoefte aan strengere wetgeving.Op het illegale bezit van een (vuur)wapen staat mo-menteel een gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaar of een boete van 45.0