De Sprong - editie oktober 2012

download De Sprong - editie oktober 2012

of 16

 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  3

Embed Size (px)

description

stedelijk infoblad van Waregem, editie oktober 2012. Inclusief dossier over de gemeenteraadsverkiezingen

Transcript of De Sprong - editie oktober 2012

 • Stedelijke berichten GebouwenInternationale

  samenwerking Niet te missen2 4 12 14

  40 jaar De Schakel En dat verdient natuurlijk een feestweekend

  Gratis feestjesOp vrijdag- en zaterdagavond wordt er om 21.30u. een splinternieuwe dansvloer, een explosieve cocktailbar en een reuze glitterbol tevoorschijn getoverd. DJs Tom en Xander stoffen op vrijdag hun platencollectie af, ze beloven ons disco- en seventiesmuziek met een leuke twist. Retro-djs Jan Vererfven en Thomas t Jollyn kruipen op zaterdagavond achter de draaitafel. Hun retroklanken doen denken aan De Hoop, het vroegere kunstencentrum in de Stationsstraat. Twee gratis partys voor alle inwoners van Waregem, dat kan tellen!

  Ontbijten voor de lmOp zondagochtend prepareert De Schakel samen met de Gezinsbond en JEFI het ideale ontbijt in de aanloop naar twee familiefi lms. Zowel in De drie rovers als Van de kat geen kwaad herkennen we de stemmen van onder andere Maaike Cafmeyer en Rick de Leeuw en de hand

  van Het Geluidshuis. Zij hebben op een spetterende manier deze twee animatiefi lms vervlaamst. Zondag is en blijft familiedag, ook tijdens dit cocktailweekend.

  Food, food, foodEen feestje zonder eten is als een caf zonder bier. Daarom serveert Bistro Katrien op maandagavond een overheerlijke hertenragout in de aanloop naar de fi lmvoorstelling The Artist in de schouwburg. Deze fi lm met maar liefst vijf Oscars onder de arm, een knal van een soundtrack van Belgische makelij en zonder n gesproken woord, neemt ons mee naar het Hollywood van de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze bewogen jaren blijven na de fi lm in onze bar hangen dankzij Waregems Jazzmuzikant Wouter Debode en zijn uitzonderlijk pianospel.

  Theater TOLIn de hemel fi etsen is niet iedereen gegeven. Theater TOL doet het over de hele wereld,

  van Olympisch Londen tot in Singapore en op zaterdag 6 oktober om 21.30u. in Waregem op de Esplanade. Luchtacrobatie, vuurwerk en beklijvende projecties op 50 meter hoogte, een spektakel zoals je het nog nooit zag!

  LL www.ccdeschakel.be of 056 62 13 40

  Theater TOL en de partys zijn vrij toegankelijk

  Het hoogtepunt van het feestjaar in De Schakel is ongetwijfeld het Cocktailweekend van 5 tot en met 8 oktober. Vier dagen vol uitzonderlijke voorstellingen en fi lms in een uniek seventieskader en evenveel gratis feestjes waarop je uitgebreid de beentjes kan strekken.

  De Spr onginfokrant Waregem 2012

  afgiftekantoor: 8790 Waregemverschijnt 5 maal per jaar10e jaargang nr. 4 oktober 2012

  website: www.waregem.bee-mail: secretariaat@waregem.be

 • 2Infokrant Waregem 2012 - 4

  Stedel i jke berichten

  Kort uit de raadOp 3 juli keurde de gemeenteraad de aankoop goed voor een voertuig voor rattenbestrijding. Dit voertuig zal ingezet worden om preventief ratten te bestrijden op openbare plaatsen en grachten en in de riolen. Voor de aankoop krijgt de stad een subsidie van 40 % van de provincie West-Vlaanderen.

  In de gemeenteraad van 6 december 2011 werd de nieuwe straatnaam Bushoek goedgekeurd voor de verbinding tussen de Pitantiestraat en de loskade te Desselgem. In de recente gemeenteraad van 5 juni 2012 werd de straatnaam Bushoek uitgebreid tot het aanpalende gedeelte van Vijve-Trakel op het grondgebied van Desselgem.

  Vlaams kwaliteitslabel voor stadsarchief

  Sinds 1996 erkent de Vlaamse overheid de kwaliteitsvolle werking van erfgoedinstellingen met een kwaliteitslabel. Het Waregemse stadsarchief mag zich nu ook erkend cultureel archief noemen. De toekenning door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege bewijst dat het beheer van het cultureel erfgoed in onze stad meer dan ernstig wordt genomen.

  Samen met Ieper pionierDoor deze toekenning plaatst het archief zich nu bij de in totaal 87 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Daarin zitten elf culturele archiefinstellingen, acht erfgoedbibliotheken en 68 musea. Van die 87 erkende organisaties is het de eerste keer dat er een stadsarchief het label toegekend krijgt. Samen met Ieper is Waregem pionier van de steden en gemeenten in het bekomen van deze titel.

  Dertien instellingen deden in 2012 een aanvraag. Belangrijke punten hierbij waren onder andere de kwaliteit van het verzamelen, behouden en beheren, onderzoeken en beschikbaar stellen aan het publiek. Samen met het Waregemse stadsarchief kregen nog acht andere organisaties het kwaliteitslabel: het Stedelijk Museum Hoogstraten, de Plantentuin Universiteit Gent, het STAM, het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke, het MAS, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, het Archief OCMW Gent en het Stadsarchief Ieper.

  Alle erkende organisaties vind je op www.kunstenenerfgoed.be

  LL Stadsarchief056 62 12 18archief@waregem.be

  Overeenkomst ziekenhuis en stadsbestuurHet stadsbestuur werkt in de nabije toekomst voor een aantal projecten samen met het OLV van Lourdes-ziekenhuis. Hiervoor sloten beide partijen een protocolovereenkomst af.

  Karmelbos wordt openbaar parkHet Karmelbos, gelegen aan de Karmeldreef, is eigendom van het ziekenhuis. Een gedeelte ervan wordt voor 27 jaar gratis ter beschikking gesteld aan het stadsbestuur. Het stadsbestuur zal dit gedeelte van het bos verder uitrusten, onderhouden en (later) openstellen als openbaar park.

  Nieuwe uitrit parking ziekenhuisAfrijden van de parking van het ziekenhuis in de Vijfseweg is niet altijd evident. Daarom zal de stad er op eigen gronden een nieuwe uitrit voorzien. De uitrit situeert zich aan de oude spoorwegbedding en zal uitgeven op de Vijfseweg ter hoogte van het huidige Chinoh. Er wordt hierbij voldoende aandacht geschonken aan verkeersveiligheid van alle weggebruikers. Zo kan het recreatieve doel van dit parcours behouden blijven.

  Ziekenhuis schenkt grond aan stadTer compensatie voor deze ontsluitingsweg schenkt het ziekenhuis iets meer dan 1 hectare grond aan het stadsbestuur. Deze gronden zijn gelegen aan de overkant van ontsluitingsweg / nieuwe uitrit. De stad zal een nieuwe bestemming uitwerken voor deze gronden.

  LL Dienst patrimonium056 62 12 62patrimonium@waregem.be

  Tijdelijke slachtvloer voor OfferfeestDe Islamitische gemeenschap viert dit jaar op donderdag 25 oktober het Offerfeest. Die dag wordt de profeet Ibrahim herdacht. Hij was bereid zijn zoon te offeren, maar mocht in de plaats daarvan een schaap gebruiken.

  Registratie verplichtHet is wettelijk bepaald dat rituele slachtingen enkel mogen gebeuren in een erkend slachthuis. Net zoals de voorbije jaren heeft het stadsbestuur afspraken gemaakt met alle betrokken partijen. Op de dag van het Offerfeest stelt Carlos Vanwijnsberghe zijn slachtvloer in de Kwadestraat 83 (Desselgem) ter beschikking. De Islamitische gemeenschap zorgt voor erkende rituele slachters, terwijl politiezone MIRA instaat voor de mobiliteit rond de slachtvloer.

  Elke moslim die een schaap wil laten slachten, moet een registratie van een priv-slachting hebben. Hiervoor kan je je laten registreren in de stadswinkel. Wie dit al heeft van vorig jaar moet geen nieuwe aanvraag doen. Samen met deze registratie, breng je het dier op woensdag 24 oktober zelf naar de tijdelijke slachtvloer.

  Thuisslachten verbodenHet thuisslachten van lammeren en schapen voor het Offerfeest is (wettelijk) verboden. Politiezone MIRA houdt dan ook controles en zal strikt optreden bij inbreuken op de gemeentelijke politieverordening en op het dierenwelzijn.

  LL Dienst integratie056 62 13 83internationalesamenwerking@waregem.be

  Bijtanken aan elektrische oplaadeilandenIn de gemeenteraad van juli werd een concessieovereenkomst goedgekeurd met de firma Blue Corner voor de plaatsing van twee laadeilanden voor elektrische voertuigen. Op het binnenplein van Het Pand -ter hoogte van het postkantoor- kan iedereen zijn/haar elektrische fiets of scooter opladen en ondertussen boodschappen doen of genieten van een terrasje. Elektrische wagens kan je opladen op de twee parkeerplaatsen aan de inrit van de ondergrondse parking van Het Pand.

  Om het elektrisch rijden te promoten, biedt het stadsbestuur deze dienst in eerste instantie gratis aan.

  LL Dienst financin056 62 12 61financien@waregem.be

 • 3Sociaal

  Iedereen wil van zijn huis een fi jne thuis maken. Maar doen we dat ook op een ge-zonde manier? Vele mensen staan er niet bij stil, maar onze eigen woning is niet altijd de gezondste en veiligste plaats om te ver-toeven. Daarom heeft Waregem in primeur voor Zuid-West-Vlaanderen een huis rond gezond, energievriendelijk en veiling wonen geopend. Achter de eenvoudige gevel, schuilt een boeiende demonstratiewoning met herkenbare situaties en vooral veel prak-tische informatie. Doorheen het huis vind je tips om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren, ontdek je de gevaren van slecht werkende verwarmingstoestellen en leer je hoe je jouw energiefactuur kan verlagen. Senioren kunnen met eigen ogen zien hoe ze het risico op valpartijen in hun woning kunnen verminderen, jonge ouders zien de potentile gevaren in de kinderkamer en (ver)bouwers leren het nut van goede isolatie en ventilatie kennen. Geef condensatie op je ramen, een muffe geur, schimmel op het behang, valpartijen en hoge energiefacturen geen schijn van kans!

  Volgende drie themas komen vooral aan bod:

  Gezonde binnenluchtWe spenderen zon 85 % van onze tijd binnenshuis. Een goede kwaliteit van de binnenlucht is dus noodzakelijk. Er zijn namelijk vele bronnen van luchtverontreinig-ing binnenshuis. In de eerste plaats wijzelf. We ademen zuurstof in en CO2 uit. Daar-naast geven we vocht af door transpiratie. Maar ook vele zaken in onze woning geven vluchtige stoffen af. In onze demowoning staan we stil bij de verschillende oorzaken van een ongezonde binnenlucht, en geven we praktische tips rond hoe je goed kan ventileren en welke verborgen verontreini-gers je be