Infoborsbeek editie oktober 2015

24
1 item item item Een nieuwe secretaris voor Borsbeek 50 jaar Turnkring Relax Behaagactie 2015 gemeentelijk informatieblad oktober 2015 10

description

 

Transcript of Infoborsbeek editie oktober 2015

Page 1: Infoborsbeek editie oktober 2015

1

item

item

item

Een nieuwe secretaris voor Borsbeek 50 jaar Turnkring Relax Behaagactie 2015

gemeentelijk informatieblad • oktober 2015

10

Page 2: Infoborsbeek editie oktober 2015

Vermindering onroerende voorheffing voor gehandicapten

Behaagactie 2015 Vacature schoonmaakpersoneel

Nieuwe culturele subsidies Hoe meld je een vermist persoon?

Een nieuwe gemeentesecretaris voor Borsbeek

Borsbeek in Beeld

Uit in Borsbeek

3

4

15

10

5

6

14

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

9

50 jaar Turnkring Relax

Uitgelezen: nieuws uit de Bib12

Historisch: het zwembad van Borsbeek

Page 3: Infoborsbeek editie oktober 2015

3

Vermindering onroerende voorheffing voor mindervaliden

RECHTZETTING Parkeren in Borsbeek

In de septembereditie van InfoBorsbeek stelden wij in het parkeerdossier dat de parkeerschijf enkel gelegd moet worden op werkdagen van maandag tot vrijdag. Volgens de wetgever is ook zaterdag echter een werkdag en dus moet de schijf ook op zaterdag gebruikt worden. De enige uitzonderin-gen zijn zon- en feestdagen. Met excuses voor de verwarring!

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze vermindering. Zo moeten de feiten die de handicap veroorzaakt hebben, plaatsgevonden hebben en vastgesteld zijn voor de leeftijd van 65 jaar.

Een gehandicapte persoon is iemand van wie is vastgesteld:- dat zijn verdienvermogen is vermin-derd tot 1/3 of minder van wat een niet-gehandicapte kan verdienen;- dat hij een gebrek heeft aan zelfred-zaamheid of een vermindering ervan van ten minste 9 punten;- dat hij een RIZIV-invalide is; - of dat hij voor minstens 66 % blij-vend fysiek of psychisch gehandicapt of arbeidsongeschikt verklaard is.

De attesten voor het verkrijgen van de vermindering kunnen aange-vraagd worden bij het ziekenfonds, het RIZIV of de Directie-generaal

Mensen met een beperking krijgen in het Vlaams Gewest een vermindering op de onroerende voorheffing, ook als zij geen eigenaars maar huurders zijn van hun woning. Deze vermindering wordt toegekend voor woningen waarin personen met een handicap op 1 januari volgens het bevolkingsregister hun woonplaats hebben.

voor Personen met een Handicap. Zij sturen deze attesten rechtstreeks door naar de Vlaamse Belasting-dienst, waarna de vermindering automatisch toegekend wordt op het aanslagbiljet van de belastingplich-tige (eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker).

Ook betrokken huurders worden uiteraard op de hoogte gesteld, waardoor zij dit bedrag kunnen terugeisen van hun huisbaas. Ge-beurt dit niet, dan moet er bezwaar

ingediend worden. Burgers die voor hun pensioen een vermindering ontvingen, maar daarna niet meer, kunnen bezwaar indienen bij de Vlaamse Belastingdienst.

Let wel: in beide gevallen moet de aanvraag ingediend worden voor 1 mei.

Actua

Meer info Dienst Huisvesting [email protected] 03 320 86 75

Mindervaliden kopen én huren goedkoper

Page 4: Infoborsbeek editie oktober 2015

Xxx

4

Actua

Behaagactie 2015Nog tot en met 23 oktober kan je je steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten, bomen en klimplanten te kopen. De voordelen van streekeigen soorten tegenover uitheems groen zijn onmiskenbaar. Streekeigen bomen en struiken zijn goedkoper, groeien sneller, hebben een langere levensduur, en zijn beter bestand tegen ons klimaat en inheemse ziekten. Met de opbrengst van deze actie worden bovendien

Meer info www.natuurpunt.be/behaag www.borsbeek.be [email protected] Marc Tritsmans | 03 320 94 02

waardevolle natuurgebieden in je eigen buurt aangekocht.

De Behaagactie van Natuurpunt in samenwerking met onze gemeente en de milieuraad is dit jaar aan haar 22e editie toe, en in totaal nemen maar liefst 30 gemeenten deel. Alle info omtrent de actie én een be-stelformulier vind je terug op onze website of kan je verkrijgen aan het onthaal in het gemeentehuis. Bestel-len doe je voor vrijdag 23 oktober

en het bedrag stort je op rekening 091-0097201-36 van het gemeente-bestuur Borsbeek met vermelding 'Behaagactie' en de naam van de besteller. Op 28 november kan je je bestelling afhalen op Fort 3.

Het gemeentebestuur van Borsbeek organiseert een aanwervingsexamen met aanleg van een wervingsreserve voor

SCHOONMAAKPERSONEEL deeltijds – m/v

Het schoonmaakwerk in de gemeentelijke gebouwen moet meestal gebeuren voor of na de school- en/of kantooruren.

Ons aanbod: een brutobeginwedde van 912 euro per maand voor een halftijdse opdracht, maaltijdcheques, fietsvergoeding en gratis hospitalisatieverzekering. Anciënniteit in andere openbare diensten en maxi-maaI acht jaar relevante ervaring in de privésector of als zelfstandige worden gevalideerd.

Meer informatie over de voorwaarden, functiebeschrij-ving en de verdere procedure kan je opvragen via [email protected] of terugvinden op www.borsbeek.be. Interesse? Stuur voor 4 oktober 2015 een motiveringsbrief met cv naar [email protected] of naar Gemeentebestuur Borsbeek, de Robiano- straat 64, 2150 Borsbeek.

Page 5: Infoborsbeek editie oktober 2015

5

Actua

Hoe meld je een vermist persoon?

Meer info www.politieminos.be Wachtofficier 03 451 98 98

Door de vergrijzing worden we steeds meer geconfronteerd met dementerend gedrag. De politie, OCMW ’s en gemeenten stemmen hun dienstverlening af op deze kwetsbare doelgroep. Want wanneer een dementerend familielid begint te ‘dolen’, krijgt dit een onrustwekkend karakter. Politiezone Minos geeft drie goeie tips voor het melden van een vermiste.

- Meld de verdwijning onmiddellijk! De eerste uren zijn essentieel voor het onderzoek.

- Vul op www.politieminos.be het meldingsformulier in en vermeld zo veel mogelijk info: persoonsbeschrijving, gewoonten, foto, …

- Het meldingsformulier vervangt de aangifte niet. Doe steeds aangifte op het wijkcommissariaat, op het Zonaal Onthaal te Mortsel of telefonisch bij de wachtofficier.

Wie meer te weten wil komen over dementie, kan bij de Bib of WZC Compostela een Eerste Hulp Bij Demen-tie-koffer ontlenen. Daarin vind je alle info over de ziekte en gevolgen.

De prioriteiten die we hierbij nastreven zijn gemeenschapsvorming, cultuureducatie en het betrekken van kansengroepen. Er bestaan twee vormen van subsidies:

- De 'startsubsidie cultuurverenigin-gen' wil nieuwe, niet erkende soci-aal-culturele initiatieven ondersteunen in hun startjaar. Op deze manier wil de gemeente Borsbeek organisaties de kans bieden om hun werking uit te bouwen.

- De 'projectsubsidie cultuur' moet tijdelijke initiatieven ondersteunen en stimuleren. Ze kan zowel door parti-culieren worden aangevraagd als door

Laat je culturele plannen ondersteunen!

Meer info Cultuurdienst Borsbeek Nathalie Martens | 03 320 94 08 [email protected]

Nieuwe subsidies voor kleine, grote en beginnende sociaal-culturele verenigingen

Politie, OCMW en gemeente waarschuwen voor gevaren van dementie

Sinds kort zijn er ook subsidies voor lokale cultuurverenigingen. Zowel kleine als grote culturele verenigingen kunnen aanspraak maken op ondersteuning. Erkende verenigingen kunnen telkens voor eind september een subsidieaanvraag indienen. Maar omdat het culturele aanbod in Borsbeek moet kunnen bruisen en uitbreiden, voorzien we ook middelen voor de ondersteuning van nieuwe of eenmalige projecten.

erkende cultuurverenigingen die een project wil opzetten buiten de regulie-re werking.

Het volledige subsidiereglement kan je nalezen op onze website. Twijfel je of je in aanmerking komt of heb je hulp nodig met de aanvraag? Spring gerust binnen op de cultuur-dienst of maak een afspraak.

Page 6: Infoborsbeek editie oktober 2015

6

“De uitdaging blijft een betere dienstverlening. Altijd."

Een nieuwe gemeentesecretaris voor Borsbeek

Exact dertig jaar na zijn aanstelling als gemeentesecretaris ruimt Luc De Busser baan voor huidig OCMW-secretaris Kathleen Sebreghts. Zij wordt op 1 oktober een van de eerste Vlaamse secretarissen met bevoegdheid over OCMW én ge-meente. Daarmee wordt Borsbeek voorloper wat betreft de integratie tussen bei-de organisaties. Hoog tijd voor een terug- én een vooruitblik.

Wat zijn de taken van de gemeen-tesecretaris? Luc De Busser: “De gemeentesecreta-ris maakt het verslag van de gemeen-teraad en het college van burgemees-ter en schepenen. Samen met zijn administratie bereidt hij alle dossiers en beleidsbeslissingen voor, en zorgt hij ervoor dat deze goed opgevolgd en uitgevoerd worden. En last but not least is hij hoofd van het personeel.”Kathleen Sebreghts: “De grote uitdaging die er voor mij bij komt, is de integratie van alle gemeentelijke en OCMW-diensten tot één geheel. Maar dat is uiteraard geen taak voor mij alleen, maar één voor het hele managementteam, waarin elke afde-ling een vertegenwoordiger heeft.”

Is de functie in de loop der tijd

geëvolueerd?Luc: “Absoluut. Sinds het nieuwe ge-meentedecreet uit 2007 beschikt de secretaris over meer zelfstandige be-voegdheden, terwijl vroeger alles in handen lag van het schepencollege. Het accent ligt daardoor veel meer op personeelsbeleid dan vroeger. Dat is een grote verbetering.”Kathleen: “Er wordt vanuit de overheid ook steeds meer naar de gemeenten toegeschoven. In die zin denk ik dat de variëteit aan opdrach-ten enorm geëvolueerd is.”Luc: “Het aantal producten dat de ge-meente aanbiedt, is inderdaad sterk toegenomen, onder meer op het gebied van vrije tijd en welzijn, zoals jeugd, sport, cultuur, milieu, ruimtelij-ke ordening. Het aantal medewerkers is daardoor uiteraard ook gestegen.

Ik ben in 1985 begonnen met 13 personeelsleden in de administratie. Nu zijn dat 27 voltijdse equivalenten. Inclusief onderwijs, bibliotheek en werklieden kwam ik in mijn begin-periode uit op ongeveer 80 werkne-mers, in vergelijking met nu 140.”Kathleen: “En voor het OCMW ko-men daar nog eens 45 mensen bij.”

Heeft dat gezorgd voor een andere manier van leidinggeven?Luc: “Zeker. Vroeger was er een veel vlakkere structuur. Nu heb je veel meer autonome afdelingen met afdelingshoofden, die de leiding ge-deeltelijk mee overnemen en samen zetelen in een managementteam. De gemeentesecretaris wordt door de wetgever veel meer erkend als mana-ger, wat vroeger niet zo was.”

Page 7: Infoborsbeek editie oktober 2015

Dossier

7

Politieke stabiliteit Luc, hoe is het voor jou begonnen?Luc: Ik heb midden jaren ‘70 poli-tieke en sociale wetenschappen en bestuurswetenschappen gestudeerd. Daarna ben ik meteen bij de overheid aan de slag gegaan, als jeugdconsu-lent en later in de culturele sector. De job van gemeentesecretaris was niet onmiddellijk mijn doel, maar werd dat na een tijdje wel. Ik hou van de gemeente, van de werking ervan - je staat heel dicht bij de burger. Ik heb dan meegedaan aan een aantal exa-mens bij diverse gemeenten, en toen ik in 1985 in Borsbeek de kans kreeg secretaris te worden, heb ik die met beide handen aangegrepen.”

Met hoeveel burgemeesters heb je samengewerkt?Luc: “In 30 jaar tijd heb ik drie burge-meesters meegemaakt: eerst drie jaar lang Modest Vereycken, daarna 24 jaar Leo Vlaeymans, nu 3 jaar Dis Van Berckelaer.”

Is dat niet uitzonderlijk weinig in 30 jaar tijd?Luc: “Ja, dat is uitzonderlijk. Ik heb het geluk gehad dat Borsbeek vrijwel altijd politieke stabiliteit heeft ge-kend. Dat is een enorm voordeel voor een secretaris.”

Is een loopbaan van 30 jaar voor een secretaris uitzonderlijk?Luc: “Vroeger bleven de meeste secretarissen hun hele loopbaan in functie, maar de laatste 10 jaar zie je wel eens meer gebeuren dat ze veranderen van job. Ook om-dat de combinatie van politiek en personeelsbeleid niet altijd even vanzelfsprekend is. Enerzijds werk je met een schepencollege en gemeen-teraad, anderzijds ben je hoofd van personeel. En daar zit je een beetje tussen.”

… tussen twee vuren?Luc: “Soms.” (glimlacht)Kathleen: “De secretaris is de groot-ste politicus die rondloopt …” (lacht)

“Daarnaast zijn er een aantal meer praktische ontwikkelingen waarin ik een rol gespeeld heb. Zoals het uitbouwen van autonome diensten met specialisten ter zake – de basis van een moderne organisatie. De invoering van de computer. Wij waren een van de eerste gemeenten in de streek met een volledig digitaal notulenbeheer en postregistratiesy-steem. We waren vooruitstrevend op het gebied van databases.” “Daarnaast was er de uitbouw van het gemeentehuis. Toen het in ’95 écht uit zijn voegen begon te barsten, hebben we bijgebouwd en gaandeweg alles wat met dienst-verlening naar de burger toe te maken had, gecentraliseerd op het gelijkvloers. In 2012 zijn we dan als een van de eersten van start gegaan met een klantbegeleidingsysteem.

Luc: “… dat zeggen ze wel eens, ja.”

Op welke verwezenlijkingen ben je zelf het meest trots?Luc: “Het belangrijkste vind ik dat we met relatief weinig personeel veel voor de burger doen en een brede waaier van producten aanbieden. Ten tweede dat er een sfeer van openheid heerst binnen onze organi-satie. En ten derde dat ik van begin af aan samen met de hele administra-tie heb gezorgd voor een degelijke voorbereiding van de vergaderingen en beslissingen van burgemeester en schepenen.”

Mede daardoor is onze gemiddelde wachttijd gezakt naar drie minuten - bijzonder kort, zeker gezien het feit dat we jaarlijks 11.000 mensen over de vloer krijgen.”Kathleen: “Luc is ook de grote pleit-bezorger geweest voor een ICT-ver-antwoordelijke in huis. Daardoor is er voor een gemeente als Borsbeek ook op dat gebied een goed uitgeruste dienst. De eisen worden groter. Je kan niet achterblijven.”Luc: “In de toekomst zou dat nog meer uitgewerkt moeten worden onder de vorm van E-Government – een systeem dat ervoor zorgt dat de mensen vanuit hun eigen huis van een maximum aan dienstverlening gebruik kunnen maken.”Kathleen: “Gekoppeld aan het wer-ken met afspraken.”

Meer bestuurskracht

Kathleen, jij bent OCMW-secretaris en binnenkort dus ook gemeentesecretaris. Welk traject heb je tot nu toe afgelegd?Kathleen: “Ik heb rechten gestu-deerd en drie jaar als advocaat aan de balie gewerkt. Daarna ben ik bij het OCMW in Turnhout aan de slag gegaan als juridisch adviseur aan cliënten en enige tijd later ben ik hoofd geworden van de dienst schuldbemiddeling.”“In Borsbeek ben ik in april 2007 te-rechtgekomen als secretaris van het OCMW. In diezelfde periode ben ik ook schepen geworden in Boechout. En dan begin je natuurlijk de ver-bindingen te zien tussen OCMW en gemeente, en dat je heel erg op eilandjes aan het werken bent. Zo is mijn interesse gewekt om naar een integratie van de twee organisaties te gaan.""Intussen ben ik niet meer actief in de politiek. Die combinatie vind ik de-ontologisch te moeilijk. Het boeit mij meer om als secretaris samen met de medewerkers beleid te realiseren.”

Hoe is het idee ontstaan om over te gaan tot één secretaris voor

Luc De Busser: “Ik heb altijd van het werk bij

de gemeente gehouden. Je staat heel dicht bij

de burger.”

Page 8: Infoborsbeek editie oktober 2015

8

Moet hij of zij een visie hebben?Kathleen: “Het is voor een stuk sa-men met de politiek dat je een visie vormt. Maar ik betrek ook graag de medewerkers daarbij. Ik heb in grote lijnen voor ogen waar ik naartoe wil, maar hoe het er in de dagelijkse praktijk zal uitzien, staat zeker nog niet vast.”

Luc, heb je advies voor Kathleen?Luc: “Ik denk dat ze moet gaan waarvoor ze staat. En dat ze de lijn moet volgen die ze denkt te moeten volgen.”

Kathleen, heb jij nog een bood-schap voor Luc?Kathleen: “Ik hoop dat hij hier af en toe eens komt kijken, zodat we kunnen vergelijken hoe het was en is. Maar ik heb opgevangen dat we hem nog wel eens tegen het lijf zullen kunnen lopen in De Valk.”

Hoop je even lang als hij in functie te blijven?Kathleen: “Ik vrees dat ik dat niet meer haal, ook al zal ik langer moe-ten werken. (lacht) Maar ik hoop hier wel te kunnen eindigen. Ik heb mijn gezin trouwens beloofd dat ik nooit nog aan examens zal meedoen.”

Waarmee ga jij je vrije tijd vullen, Luc? Luc: “Er ligt thuis een lijst met klusjes te wachten. (lacht) En fietsen. Véél fietsen.”

beide diensten?Kathleen: “Het idee van een samen-werking tussen gemeente en OCMW leefde in Borsbeek al langer. Uitein-delijk zijn de eisen en verwachtingen qua wetgeving voor elk bestuur hetzelfde, maar beschikt niet elk be-stuur over evenveel mogelijkheden of middelen. In Borsbeek bijvoor-beeld, moeten we goed uitkijken wat we doen. Wij zijn erin geslaagd door samenwerking meer bestuurskracht te creëren. Zo hebben we een aantal personeelsleden kunnen aanwerven door subsidies én door het inscha-kelen van één persoon in twee besturen. Dat heeft mogelijkheden gecreëerd die er anders niet waren.”“Maar het idee van één organisatie onder één leiding is pas twee jaar geleden ter sprake gekomen na een studiedag over samenwerking in dienstverlening in Gent. Toen zijn er ook op wetgevend vlak wijzigingen gekomen, waardoor het mogelijk was om naar één secretaris te gaan.”

Uitdaging én verademing

Werd die overgang vanuit de over-heid gestimuleerd?Luc: “Toen nog niet, maar nu wel.”Kathleen: “Hoewel de wetgeving rond de inkanteling, gepland voor 2019, nog altijd ontbreekt. Hoe dat zal lopen is dus nog altijd onduidelijk en voor besturen die vandaag nog niet nadenken rond samenwerken wordt het kort dag. Het is niet altijd een gemakkelijke oefening.”“Ik vind het zelf een logische evo-lutie. De tijd van het hokjesdenken is voorbij. Als je ziet hoeveel linken er zijn, denk ik dat we elkaar alleen maar kunnen versterken. Er zullen nog meer bevoegdheden overgaan naar het gemeentelijke niveau, maar je moet dat wel allemaal rond zien te krijgen. Ik vind dat een heel boeien-de uitdaging.”

Wat zijn je verwachtingen? Kathleen: “Ik verwacht vooral dat we de mogelijkheid krijgen om met een meer uitgebouwde personeelsgroep

Kathleen Sebreghts: “Als je ziet hoeveel linken

er zijn, denk ik dat we elkaar alleen maar kunnen versterken.”

het geheel aan te sturen. Die moge-lijkheid was tot nu toe beperkt. Met het managementteam beschikken we nu over een sturend orgaan dat de hele organisatie bestrijkt. Voor een secretaris is het een aanpassing, maar ook een uitdaging en verade-ming om op managementniveau te kunnen leiden.”

Zal er veel veranderen in de dage-lijkse gang van zaken?Kathleen: “Dat zal afhangen van de vraag of we beide organisaties in één gebouw kunnen onderbrengen. Als dat zo is, moeten we kijken hoe we als één geheel onze dienstverlening kunnen aanbieden. Maar voor de burger zal er – behalve hopelijk een toegenomen efficiëntie – weinig veranderen.”

Welke doelstellingen heb je jezelf gesteld?Kathleen: “De integratie van OCMW en gemeente is uiteraard mijn groot-ste doelstelling. Afhankelijk van het feit of het OCMW als rechtspersoon-lijkheid wordt afgeschaft in 2019, zal dat qua organen en bevoegdheden een hele verschuiving met zich mee-brengen. Verder zullen de uitdagin-gen wel op ons blijven afkomen.”Luc: “De uitdaging blijft altijd een be-tere dienstverlening. Altijd. En goeie beleidsbeslissingen.”

Manager, generalist en diplomaat

Welke zijn de grootste kwaliteiten van een goeie secretaris?Luc: “Een goeie secretaris is een manager en een generalist. Iemand die een goed personeelsbeleid kan uitbouwen – en daar ook echt mee bezig wil zijn – en tegelijkertijd de algemene lijnen kan blijven volgen."Kathleen: “Ik denk dat een secretaris diplomatisch moet zijn en zijn weg moet kunnen vinden op zowel het politieke als het ambtelijke niveau. Proberen het politieke gegeven naar de medewerkers toe te vertalen, en met de medewerkers als ploeg een beleid uit te voeren.”

Dossier

Page 9: Infoborsbeek editie oktober 2015

9

Historisch

54 jaar geleden telde Borsbeek 5.431 inwoners. Dat was nog voor de bouw van de appartementen die het uitzicht van de de Robianostraat grondig zouden veranderen - en die vermoedelijk ook de aanzet vormden voor de bouw van de andere ‘appar-tementswijken’ in onze gemeente. Met als resultaat dat Borsbeek - na onze acht kuststeden en Antwerpen - vandaag gemiddeld het grootste aantal appartementen telt!

Op de zwart-witfoto hierboven waren de weiden en akkers, palend aan de de Robianostraat echter nog ongerept en eigendom van het klooster. Ze zouden pas in de loop

Waar Koude Beek en Diepenbeek elkaar treffen

Verdwenen dorpsgezicht vanuit het 'zwembad' van BorsbeekDe samenvloeiing van de Koude Beek en de Diepenbeek vormde tijdens een nog niet zo heel ver verleden de favoriete zwemplek van de Borsbeekse jeugd. Nu is er nog weinig te zien van deze plek vol herinneringen - of van het uitzicht dat ze bood.

van de jaren 60 van de vorige eeuw verkaveld en verkocht worden. In de verte bemerken we een langgerekte haag, met daarachter de de Robiano-straat (tot 1910 Antwerpsestraat).

Op de achtergrond in het midden zie je het huidige gemeentehuis, toen nog villa ‘De Sprinkhaan’ en bewoond door het gezin De Vel-De Kepper. Henri De Vel, zaakvoerder van het toenmalige betonfabriek Avanti in Rijkevorsel, verkocht zijn woning in 1972 aan de gemeente. Na de inhuldiging op 29 april 1973 werd Leo Govaerts de eerste burgervader die in het nieuwe gemeentehuis de gemeenteraad mocht voorzitten.

Naast en wat verscholen achter villa ‘De Sprinkhaan’ ziet de aandachtige kijker villa ‘De Goudbloem’, ooit nog eigendom van onderwijzer-gemeen-tesecretaris Jan Frans Stynen.

Meer info DocC Borsbeek www.docc-borsbeek.be [email protected]

Foto

: 196

1 - h

eem

kund

ig a

rchi

ef S

tan

Mor

telm

ans

Page 10: Infoborsbeek editie oktober 2015

10

Dave Baert: “Halverwege de jaren zestig waren er in Borsbeek wel turners maar geen echte vereniging. Armand Baeten en Albert Van Acker, mijn grootvader, hebben toen samen met enkele anderen beslist om een turnkring op te richten. De vereni-ging kreeg de naam ‘Relax’ omdat er naast sport ook tijd en ruimte moest zijn voor cultuur en ontspanning."

"De initiatiefnemers waren heel gemotiveerd: zo hebben ze zich persoonlijk borg gesteld en zelf de financiële middelen verzameld die nodig waren om van start te kunnen gaan. Het nieuws over de Borsbeekse turnkring verspreidde zich razendsnel en kort na de start op 9 maart 1965 telde Relax al een tweehonderdtal leden, verdeeld over drie afdelingen.”

“De trainingen werden gehouden in feestzaal Rivièra - nu de Maskara. Aan de overkant van de straat werd

Zeg: ‘Relax’ en elke Borsbekenaar denkt spontaan aan de turnkring. ‘De Relax’ is een bekend begrip in onze gemeente. De vereniging viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Dave Baert, voorzitter en kleinzoon van een van de stichters, blikt terug op een halve eeuw gymnastiek in Borsbeek.

een garage gehuurd om het materi-aal op te slaan. Want als er in Rivièra een feest was, moest de zaal leeg gemaakt worden. Iedereen hielp dan mee om het materiaal naar de garage te brengen - en nadien weer terug. Die samenhorigheid is blijven bestaan en is kenmerkend voor onze vereniging.”

“Een andere vaste waarde zijn de clubfeesten. Meteen al bij de op-richting werd een ‘feestcomiteit’ samengesteld. Het ‘Groot Openlucht Turnfeest’ van 1965 was meteen een overdonderend succes en betekende dé doorbraak van Relax. Kort daarna werden afdelingen opgericht zoals de ‘Blijf fit’-afdeling voor ‘huismoe-ders en huisvaders’.

Eigen sportzaal

“De nood aan en het verlangen naar

een eigen sportzaal en clublokaal groeide. Midden jaren zeventig kon-den we deze droom verwezenlijken op een stuk grond aan het gemeen-tepark. Het gebouw werd volledig opgetrokken door leden en sympa-thisanten. Enkel voor het gebinte van het dak werden vaklui ingeschakeld. Exact een jaar na het begin van de werken werd op 19 april 1975 het nieuwe gebouw ingehuldigd. Het beschikte over een turnzaal, kleed-kamers en een clubhuis. De zaal was voorzien van een podium, zodat ze ook voor optredens kon dienen. Later werd daaronder nog een kelder gegraven, alweer eigenhandig. Die doet nog altijd dienst als atelier en als opslagruimte.”

Relax voor iedereen

“Dankzij de nieuwe infrastructuur was het mogelijk om uit te breiden

"Sport, cultuur en ontspanning zijn al 50 jaar onze sleutelwoorden"

Turnkring Relax viert gouden jubileum

Page 11: Infoborsbeek editie oktober 2015

11

In de kijker

met een damesafdeling, en selecties toestelturnen en ritmische gymnas-tiek. In 1977 is daar het kleuterturnen nog bijgekomen en de ‘heren-vete-ranen’. Vanaf toen konden echt alle leeftijden bij ons terecht.”

“In diezelfde periode werd een samenwerking op poten gezet met het Linden Dahlhauser Turnverein uit Bochem, Duitsland. We luister-den elkaars turngala’s op, brachten weekends samen door en speelden Prellball (vuistbal). Het enthousiasme voor deze sport was zo groot dat we daar meteen - en met succes - ook een afdeling voor oprichtten.”

“Naast het recreatief turnen werd in 1989 gestart met twee competitieve afdelingen: tumbling en acro-gym. Tumbling is een individuele en technische discipline. Op een lange baan voert de gymnast in sneltempo een reeks oefeningen uit: overslagen, salto’s, schroeven en flikflakken. Spe-ciaal hiervoor hebben we geïnves-teerd in een glasvezelbaan die zeer veerkrachtig is en de sprongen on-dersteunt. Acro-gym, een combinatie van acrobatie en turnen, is ook zeer technisch, maar is een teamsport. Dankzij programma’s als ‘Belgium's got talent’ is het veel bekender geworden bij het grote publiek. Dat merken we ook aan de interesse en opkomst van nieuwe leden!”

Diversiteit & kwaliteit

“Vandaag biedt Relax recreatief tur-nen aan voor alle leeftijden vanaf 2-3 jaar. Daarnaast hebben we het eerder genoemde tumbling en acro-gym. Deze teams nemen jaarlijks - en met succes - deel aan wedstrijden. In de loop der jaren hebben we verschil-lende Vlaamse kampioenen in huis gehad. Ook ritmische gymnastiek - oefeningen met knotsen, hoepels en linten worden op muziek - is nog steeds aanwezig. En tot slot is er onze zeer geliefde afdeling dans voor jongeren tussen 8 en 13 jaar.”

“Sinds enkele jaren beschikken wij

over het Q4Gym label, een kwali-teitserkenning van de Gymnastiek Federatie. Daar zijn we terecht fier op. Om dit keurmerk te behalen, moet je voldoen aan zware eisen op diverse vlakken, zowel qua beleid en bestuur, als wat betreft recreatief en competitief turnen."

“Vijftig jaar na het ontstaan is het uitgangspunt van onze vereniging nog steeds hetzelfde: sport, ontspan-ning en cultuur bieden. Relax blijft meer dan enkel een turnclub. Elk jaar organiseren we een dansavond, mosselsouper, sinterklaasfeest, carnavalbal, paasbrunch, quiz… En afwisselend organiseren we het ene jaar een clubwedstrijd en het andere jaar een turngala. Tijdens de club-wedstrijden ijveren alle gymnasten samen voor verschillende trofeeën: trampoline, lange mat en dubbele mini-tramp en wordt er een all round clubkampioen uitgeroepen. Het turngala vindt plaats in Ter Smisse en brengt zo’n vijfhonderd personen op de been. Het is een mooie avond en een goede manier om (groot)ouders en sympathisanten de vorderingen van hun (klein)kinderen te tonen. De opbrengsten worden besteed aan nieuw materiaal of aan verbeterin-gen aan onze infrastructuur.”

“Onze vereniging heeft ook een heuse jeugdraad. Die vertegenwoor-digt de jongeren en organiseert festiviteiten. Zo is er onder meer een jeugdfuif en een fundag met spring-kastelen en schminksters. Bijna elke maand is er, naast het turnen, nog wel iets te doen voor onze jeugd.”

Iedereen welkom

"Vanaf het begin is iedereen welkom geweest bij Relax en dat willen we graag zo houden. Het lidgeld houden we daarom zo laag mogelijk. Dat is nog steeds mogelijk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en sympa-thisanten van onze vereniging. Ook kinderen met een lichte beperking zijn bij ons zeer welkom. Over een periode van 50 jaar zijn er verschil-

lende generaties van dezelfde fami-lies die lid (geweest) zijn van onze vereniging. Er zijn zelfs nog leden die er al vanaf het begin bij waren. "

“Als het aan mij ligt gaan we de vol-gende 50 jaar dan ook gewoon door zoals we bezig zijn. Feit is wel dat het voor een vereniging als de onze, die voor een heel groot deel afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers, niet allemaal zo vanzelfsprekend is. Ieder-een heeft het druk. Daarom zijn we blij met elke vorm van medewerking, al is het maar af en toe een uurtje. En door de jaren heen hebben we altijd mogen rekenen op een goede samenwerking met het gemeente-bestuur. Daar zijn we dankbaar voor."

"Jammer genoeg besteden de media in Vlaanderen vooral aandacht aan voetbal en wielrennen, en komt turnen nauwelijks aan bod. Het is een fijne sport met zeer uiteenlopende disciplines die voor iedereen toegan-kelijk is.”

Dave Baert: “Alle leeftijden en de be-langrijkste turndisciplines zijn bij ons vertegenwoordigd.”

Meer info www.turnkringrelax.be [email protected] 03 321 05 85

Page 12: Infoborsbeek editie oktober 2015

12

Bibliotheek Borsbeek Lindenboomstraat 3 03 322 01 76

[email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Onze nieuwe aanwinsten

Klas in balans, het grote relaxboek voor het onderwijs - Helen Purperhart & Rosalinda WeelEen doeboek met ruim 100 oefenin-gen om tussen de drukke uurtjes door even op adem te komen. De oefeningen zijn kort, gemakkelijk om te doen en leuk voor de kinderen.

Van blik naar pomp, hoe benzine en auto elkaar vonden - Rutger Booy & Bas de VoogdDe geschiedenis van de benzine- distributie wordt op toegankelijke wijze weergegeven. Met anekdotes, weetjes, veel historische zwart-witfo-to’s en prachtige kleurenfoto’s van een unieke verzameling benzineblikken.

Antwerpen theaterstad, aspecten van het theaterleven in Antwerpen in de 2e helft van de 20e eeuw - Toon Brouwers Met aandacht voor de maatschap-pelijke context en geïllustreerd door productiefoto’s, biedt dit boek een boeiend verhaal over vroegere en hedendaagse theatermakers.

De wolf die uit het boek viel - Thierry Robberecht & Grégoire MabireEen hartverwarmend sprookje met betoverende prenten voor boeken-wurmen en boekenwolven vanaf 4 jaar.

Het grote talenboek - Mick WebbIn dit boek maak je kennis met veel verschillende talen. Van Arabisch tot Zoeloe, van Morsecode tot walvis-lied… dit boek zit boordevol taalfei-ten, -weetjes en zinnetjes om over de hele wereld een woordje mee te spreken.

Wat zit er in je hoofd? - Jan von Holleben We gebruiken elke dag onze hersenen. Maar hoe sturen die grijze cellen ons denken, onze bewegingen en ons gevoel eigenlijk aan? Kom het alle-maal te weten in dit boeiende boek, dat antwoord geeft op 80 vragen, niet alleen over onze eigen hersenen, maar ook over die van regenwormen, mieren en walvissen.

Audio-visueelTurist, snow therapy Donker humoristisch drama dat zich afspeelt op de witte besneeuwde hellingen van de Franse Alpen.

Jeugd Volwassenen

Kleine helden & rare kwastenDeze kleurrijke compilatie bevat de beste korte animatiefilms voor kinderen van de afgelopen jaren. 14 pareltjes uit alle uithoeken van de wereld die furore maakten in het internationaal filmfestivalcircuit. Met bijhorend lespakket voor kleuter, 1ste en 2de graad lager onderwijs.

Page 13: Infoborsbeek editie oktober 2015

13

Uitgelezen

Bibliotheekweek 10 tot 18 oktober 2015Geluk zit in een boekje!Zoals reeds aangekondigd, bundelen we met BIBBUREN de gezamenlijke activiteiten van de bibliotheekweek. Elke bib heeft daarin een eigen invulling. Wij slaan tijdens deze geluksweek alvast de handen in elkaar met Academia, DocC en het Willemsfonds.

• Op zaterdag 10 oktober van 10 tot 12 uur is er de jaarlijkse verwendag met een prentenboekenverkoop, een themastand rond ‘lezen en geluk’ en verborgen parels waar je op kunt stemmen in een heus stemhokje. Lezen maakt gelukkig! Daarnaast maken we een geluksmuur (een plek waar bezoekers kunnen omschrijven en of teke-nen wat voor hen ‘geluk’ betekent) en zoeken we geluk in kunstwerken. Die dag krijgen de bibliotheekbezoekers ook een wenskaart die ze kunnen opsturen of geven aan iemand die ze een hart (of een boek) onder de riem willen steken. • Diezelfde dag opent het DocC Borsbeek zijn deuren. In het gezellige erfgoedsalon kun je er ‘Borsbeek in de prehistorie’ bekijken.• Wie vindt een klavertjevier en wint een prijs? Tijdens de bibliotheekweek zal er in een ‘toevallig’ uitgekozen boek een klavertjevier zitten. De bezoeker die dit vindt, ontvangt een geluksgeschenk.• Op woensdag 14 oktober om 20 uur in theaterzaal van ’t Gasthuis Wijnegem kunnen bezoekers uit de zeven bibliotheken van Bibburen komen luisteren naar de lezing ‘Pluk het geluk in jezelf’ door gelukstherapeut Yves Boone. Ticket € 5. Inschrijven in de bib van Wijnegem (http://wijnegem.bibliotheek.be/)• Als afsluiter van de bibliotheekweek komt boekbinder Christiaan Ketele op zaterdag 17 oktober naar onze bib. Tijdens Scriptorium 21-50 vertelt hij hoe hij met z’n passie voor het boekbinden geluk vindt in een boekje. Deze activiteit is een initiatief van het Willemsfonds.

We hopen dat iedereen er een beetje gelukkiger van wordt.

Lees en genees met de BoekenapotheekDat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken is al jaren geweten, maar ook fictie wordt door literatuurliefhebbers als oppepper gebruikt bij emo-tionele conflicten. Sinds kort geeft de bib maandelijks een tip uit de eigen boekenapotheek. Deze maand: de letters C en D.

De C van carrièreswitch: De eerste stap om daadwerkelijk aan een nieuwe carrière te beginnen is het lezen van het boek De utopisten van Louise O. Fresco. Deze roman laat trefzeker zien hoe on-gelukkig iemand wordt als hij in zijn loopbaan afdwaalt van zichzelf en terechtkomt op de verkeerde plek

De D van dertiger zijn: de beste romans voor dertigersLondon Fields (Martin Amis)Mensen met een hobby (Désanne van Brederode)Middlesex (Jeffrey Eugenides)En de zon gaat op (Ernest Hemingway)

Doe jij mee met de Kinder- en Jeugdjury?Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een jury van jonge boekenwurmen tus-sen 4 en 16 jaar die per leeftijdscategorie acht boeken van een opgelegde lijst lezen en beoordelen. Op het einde van het jaar krijgen ze de kans om te stemmen op hun favoriete boek. Vanaf nu kan je je gratis inschrijven. Als internetjurylid lees je op eigen houtje alle boeken in jouw leeftijds-categorie. Wij voorzien alle boeken van de KJV-leeslijsten. Kom dus gerust bij ons je boeken lenen!Informatie en inschrijvingsmo-gelijkheid vind je op www.kjv.be. Je ontvangt je lidkaart en alle in-formatie in je bus.

Page 14: Infoborsbeek editie oktober 2015

14

In beeld

Op de laatste zondag van de zomervakantie gooi-de de Brandweer van Borsbeek de deuren open voor een supernamiddag vol spannende en leerza-me demonstraties. Of wat dacht je van dit specta-culaire uitzicht vanop de 32 meter hoge kraan?

De Bursefeesters gaven er op 19 september een lap op tijdens de laatste Bursebar van het jaar. Een kampvuur, muziek, lekkere drankjes en gezellig samenzijn, meer moet dat niet zijn!

De Open Tuindag van de Samentuin aan de Vinkeniersweg op 5 september kreeg helaas af te rekenen met regen, maar dat kon het enthousias-me van de samentuiniers niet bekoelen.

Chiro Jap sloot de zomervakantie op geslaagde wijze af met een drukbezochte JapTap op Pleintje Zonneburcht. Chiroleden, ouders, sympathisan-ten en buurtbewoners verbroederden tussen pot en pint, terwijl Kirstie DiAlegria en Papa Mojito voor muziek én sfeer zorgden. De JapTap Crew kijkt nu al uit naar JapTap 2016!

Page 15: Infoborsbeek editie oktober 2015

15

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automa-tisch in InfoBorsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van november is de uiterste indiendatum 3 oktober 2015.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

Schure lure - seizoensafsluiter ZomerbarGratis vertier met: Kermis op Rolletjes en Tat-too on wheels, woonwagentheater en crea-workshops, circusvoorstelling door Circant, ritjes op Fort 3 met de tractor en de boerenkar.Live muziek met “Les Tsigales”, retro-woonwa-genfotostudio door Borian. Smullen bij Pasta à la Pé, Ijsboer Wim, Johnnie De Hamburgerking, Poffertjeskraam Lekkere Loes uit Holland.

Wanneer? zondag 27 september vanaf 14 uurWaar? De Schuur, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

27SEP

september 2015

Dansb(a)arMuziek, relaxen en dansen tussen nostalgische woonwagens. Met gratis salsa- dansinitatie van 20 tot 21 uur. DANSB(A)AR is: plezier, relaxen, ro-mantiek, vuurschalen, vrij in & uit, een sfeervolle setting, food & drinks en veel tof dans -volk! Kom open-air dansen op ons zomer-terras of bij regen romantisch tussen de woonwagens.

Wanneer? vrijdag 25 september van 19 tot 24 uurWaar? De Schuur, Fort 3

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

25SEP

VleermuisavondTrek mee door de gangen van het fort van Bors-beek en ontdek deze wondere wereld. Kom oog in oog te staan met een echte vleermuis. Eens op het Fort, volg de pijlen van Natuurpunt. Voorzie steeds een zaklamp, waterdicht schoeisel en een warme trui.

Wanneer? zaterdag 26 september om 19 uur (gezinnen met kinderen) en om 20.30 uur (ieder-een). Duur: ongeveer anderhalf uur.Waar? Fort 3, Fransbeirenslaan 4Prijs? Gratis, inschrijven niet nodig.

Meer info www.schijnvallei.be

26SEP

Page 16: Infoborsbeek editie oktober 2015

16

NaaicursusWerken met tricotstof: we maken een T-shirt met lange of korte mouw, voor volwassenen of kinderen. Verschillende modellen met patronen zijn beschikbaar, eigen patroonboeken zijn wel-kom. Eigen naaimachine gewenst en eventueel verlengdraad. Lesgeefster: Wilke Gordijn.

Wanneer? woensdag 30 september van 19.30 tot 22 uur. Vervolg op 14 oktober, 28 oktober, 18 november en 2 decemberWaar? Den Jakob, Jan Goovaersstraat 33 Prijs? Voor de hele lessenreeks 30 euro voor leden van de Gezinsbond / 40 euro voor niet-le-den. Na bevestiging het juiste bedrag storten op Rek.Nr. BE76 9796 2788 0395.

Meer info [email protected]

30SEP

Historische wandelingDe zomerwandeling van DocC Borsbeek focust dit jaar op het verleden van Borsbeek als ‘glazen dorp’. Een kleine 50 jaar geleden was meer dan de helft van onze gemeente ingenomen door agrarische activiteiten, vooral tuinbouw. Tijdens de wandeling komt vooral het hoveniersverleden van Borsbeek-Oost aan de orde, onder leiding van Cel Van Nuffelen en Frans Vlaeymans.

Wanneer? zondag 27 september om 13.45 uur Waar? Startlocatie: Sociaal Huis, Lucien Hend-rickxlei 17

Meer info Dienst Cultuur | 03 320 94 08 [email protected]

27SEP

CD-voorstelling Ed Kooyman

Na de eerste paniek wegens de vroegtijdige op-gave van Herman Van Haeren, kreeg Ed Kooyman uitgebreid bezoek van de muze. Ook zijn dochter Lien kwam langs met ideale schoonzoon Bart. En bassist Frank, die wàs er al. Al een eeuw of zo. Daar moest een nieuwe CD van komen, tegen beter weten in… Hier is ‘m dan! Gerealiseerd met de zeer gewaardeerde mede-werking van Walter Mets (drums), Pol Depoorter (gitaar), Wiet Van de Leest (viool), Laura Ver-cruysse (stem), Els Peeters (stemmetje) en Peter Bulkens (opname en mixing). Naast een lading nieuwe liedjes staan er ook een drietal oude bekenden op, in een nieuw arrangement weliswaar: nummers die alleen nog te vinden zijn in de platenbakken van de rommelmarkt. Of in de rommelbakken van de platenmarkt.

Wanneer? zondag 27 september om 19 uurWaar? De Schuur, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

27SEP

Repair CaféIn het Repair Café kan je kapotte spullen gratis laten herstellen op zeven standen: snit en naad, computers en co, klein elektro, hout, metaal, fietsen en scooters. Op het geefplein kan je spullen achterlaten die je niet meer nodig hebt, maar die nog bruikbaar en in goede staat zijn.

Wanneer? zondag 27 september van 14 tot 17 uur Waar? JOC Tuitvlugt, Fort 3

Meer info www.repaircafé.be

[email protected]

27SEP

Page 17: Infoborsbeek editie oktober 2015

oktober 2015

17

Dagwandeling voor senioren

Naar goede gewoonte organiseert de senio-renraad een dagwandeling om ons stapseizoen goed in te zetten. Dit keer gaat de dagwandeling naar het grensgebied Heide Kalmthout/Stabroek. We komen samen aan de watertoren om stipt om 8.30 uur te vertrekken. Je kan deze wandeling met contant geld betalen op het gemeentehuis.

Wanneer? donderdag 1 oktober van 8.30 uur tot 20 uurWaar? Plein aan de watertoren Lucien Hendrickxlei 17Prijs? 30 euro

Meer info [email protected]

03 320 94 14 (Wendy Van Acker) 03 321 75 30 (Emiel Henderickx) 03 321 73 25 (Rik Kolenberg)

1OKT

WijnproefavondJarl Van Den Broeck, chef van 'The Cook Stays' komt ons laten proeven van 'Natuurlijke en Ar-cheologische wijnen'.

Wanneer? zaterdag 3 oktober om 20 uurWaar? 't Zaaltje, Smisbergstraat 2Prijs? Basisprijs 15 euro. Kwb-leden 12 euro.

Meer info www.kwb.be/borsbeek

3OKT

Opera en belcanto concert ClassicoSolisten en koor brengen mooie melodieën uit opera, operette, musical en liederen. Met Diana Gommers, Harry Hendrickx, Leon Jacob, Ange De Wulf, Ray Heeren.

Wanneer? zondag 4 oktobervan 14.30 tot 17 uurWaar? St Jacobkerk Borsbeek, Jozef Reusenslei 11Prijs? 15 euro

Meer info [email protected] | 0477 27 70 13

4OKT

VoetbalVoetbalclub Borsbeek Sport speelt thuis tegen KVC OIlympic Deurne en KFC Exc Bouwel.

Wanneer? 4 en 18 oktober vanaf 15 uurWaar? Verlengde Schanslaan

Meer info www.borsbeeksport.com

4OKT

Infosessie conformiteitsattestenDe gemeenten Borsbeek, Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en IGEAN dienstverlening hebben de handen in elkaar geslagen en een reglement voor huurwoningen opgemaakt. De verhuurders worden gevraagd om een conformiteitsattest aan te vragen. Dit is een bewijs dat de huurwoning voldoet aan de normen op vlak van veiligheid en gezondheid opgelegd door de Vlaamse Overheid.

Tijdens het infomoment zal u verder op de hoog-te worden gebracht van:• de verordening (reglement) over de conformi-teitsattesten,• de minimale veiligheids- en gezondheidsnor-men van de Vlaamse Overheid,• het verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor (SVK).

Wanneer en waar? dinsdag 6 oktober om 19.00 uur in het Cultureel Centrum van Aartselaar, della Faillelaan 34 te Aartselaardonderdag 15 oktober om 19 uur in zaal het Gil-denhuis Sint Bavo, Sint-Bavoplein 8 te BoechoutInschrijven via mail naar [email protected] of telefonisch op 03 350 08 28

Meer info [email protected] 03 320 96 75

6OKT

Page 18: Infoborsbeek editie oktober 2015

18

Menschen in den grooten oorlog't Gaat niet over bommen, niet over kogelsniet over kolonels en soldatenniet over winnaars en verliezersslagvelden en treurmarsen't Gaat over menseneenvoudige zielenen al die stille tranenen dat wat ge niet verstaatals 't oorlog is.Een programma van Tine Ruysschaert en Bart Ca-fmeyer. Arnold Sercu verzorgt de zang en piano.

Wanneer? vrijdag 9 oktober om 20.30 uurWaar? Kerk Sint-Jan Berchmans, de Robiano-straat 214Prijs? 8 euro in vvk, 10 euro aan de kassa

Meer info Davidsfondsbestuur Borsbeek

[email protected]

9OKT

Verhalen van hoopHelden van mensen willen je begeleiden op onzetentoonstelling tussen loopgraven.

Wanneer? vrijdag 9 oktober na de voorstelling Menschen in de grooten oorlog, zaterdag 10 oktober van 14 tot 18 uur, zondag 11 oktober van 12 tot 18 uur, zaterdag en zondag workshops voor kinderenWaar? Kerk Sint-Jan Berchmans, de Robiano-straat 214Prijs? Gratis

Meer info [email protected]

9OKT

HerfstfeestHet herfstfeest bestaat uit een Breugelbuffet met een uitgebreide keuze aan oerdegelijke Vlaamse gerechten. Achteraf brengt 'Zuinige Marie' ons met een lach 'het leven zoals het is met een knip-oog naar de tijd van toen'.

Wanneer? vrijdag 9 oktober van 12.30 tot 17 uurWaar? Parochiehuis De Jakob, Jan Govaersstr 33Prijs? 22 euro

Meer info [email protected] 03 295 38 03

9OKT

ParochiefeestenVrijdag 9 oktober

20.30 uur Tine Ruysschaert: “Menschen in den grooten oorlog” + Opening Tentoonstelling “Ver-halen van hoop”21 uur: bodega

Zaterdag 10 oktober 14 tot 18 uur: pannenkoekenhuisje, snoepfestijn en ijsroom, boeken en CD-markt, tentoonstelling, workshop voor kinderen, bodega19 uur: kaasaavond (vooraf inschrijven)20 uur: bodega met Request Party

Zondag 11 oktober 11 uur: feestmis11 tot 18.00 uur: snoepfestijn en ijsroom, bodega, tentoonstelling, workshop voor kinderen Vanaf 11.30 uur: restaurant (vooraf inschrijven)14 tot 18 uur: boeken en CD-markt14 tot 16 uur: kinderfuif 15 tot 18 uur: pannenkoekenhuisje17.30 uur: restaurant (vooraf inschrijven)20.00 uur: bodega

Wanneer? vrijdag 9 tot zondag 11 oktoberWaar? Sint-Jan Berchmans, de Robianostraat 214

Meer info http://www.kerknet.be/parochie/118/

9OKT

Page 19: Infoborsbeek editie oktober 2015

19

oktober 2015

Verwendag en gelukDit jaar staat het thema van de verwendag in Borsbeek in het teken van 'geluk'. Geluk zit in kleine dingen. Daarom verwennen wij onze bezoekers met een attentie. Geluk is in een stukje heerlijke geurende nog warme cake bijten. Geluk is ook een mooie kaart krijgen. En bovenal, en-thousiasme is de sleutel tot geluk. We hopen dat iedereen er een beetje gelukkiger van wordt.

Wanneer? zaterdag 10 oktober van 10 tot 12 uurWaar? Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Lindenboomstraat 3Prijs? Gratis

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be

[email protected] 03 322 01 76

10OKT

De 7 sneeuwwitjes

Het sprookje verandert in een grappig verhaal over een stiefvader die de lelijkste wil zijn. Een spiegel die hem uitlacht, maakt hem er voortdu-rend van bewust dat de prins nog lelijker is. Po-gingen om de prins mooier te maken mislukken. Ten einde raad geeft de stiefvader de opdracht de prins te vermoorden. Maar als ook dat faalt, omdat de prins beschermd wordt door de zeven Sneeuwwitjes, besluit hij het zelf te doen.

Wanneer? 16, 17, 23 en 24 oktober om 20 uur en 25 oktober om 15 uurWaar? Parochiecentrum Sint-Jan Berchmans, De Robianostraat 214Prijs? 8 euro in vvk, 10 euro aan de kassa

Meer info http://tsjb.org [email protected] 03 322 16 55

16OKT

Kaas- en wijnavondU kan genieten van een heerlijke kaasschotel, een lekkere vleesschotel of een frisse visschotel. Voor de kinderen wordt er een kinderschotel voorzien (frikandellen en kriekjes).

Wanneer? vrijdag 16 oktober vanaf 19.00 uurWaar? Sint-Jozefsinstituut, refter middelbare school, Robianostraat

Meer info en inschrijvingen www.sji-basisschool.be

03/322.53.54

16OKT

Scriptorium 21-50

Het Willemfonds organiseert elk jaar een 'Tien-daagse van het woord'. Ook nu doet onze afde-ling mee, meer bepaald met het geschreven, het bewaarde woord. Geluk zit in een boekje - mo-derne technieken hebben schoonschrift en boek-binden bijna overbodig gemaakt, maar gelukkig zijn er nog mensen die van deze ambachten kunst maken. Zoals Vera Engelen en Christiaan Ketele: ze vertellen en tonen aan de hand van hun werk hoe kalligrafie en boekbinden evolu-eerden tot de dag van vandaag. Geluk zit in een boekje is een gepaste afsluiter van de biblio-theekweek. Fantaseer mee hoe een hedendaags scriptorium er zou uitzien - in 2150 Borsbeek!

Wanneer? zaterdag 17 oktober van 10.30 uur tot 12 uurWaar? Gemeentelijke Openbare Bib, Lindenboomstraat 3Prijs? Gratis

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be

[email protected] 03 239 47 95

17OKT

Page 20: Infoborsbeek editie oktober 2015

20

Voorlezen in de bibLuister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woensdag 21 oktober van 14 tot 15 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info Bibliotheek Borsbeek http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected] | 03 322 01 76

21OKT

Cursus reanimeren en leren omgaan met een AEDIn 2011 werd door de gemeente een Automa-tische Externe Defibrillator (AED) geplaatst aan de ingang van het gemeentelijk sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartrit-mestoornissen. De AED analyseert het hartritme en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel is gemak-kelijk in gebruik en geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem over-nemen. Het AED-toestel vervangt de reanimatie dus niet, maar is wel een handig hulpmiddel om de overlevingskansen van het slachtoffer met 10 tot 70% te vergroten wanneer het toestel binnen de vijf minuten wordt aangesloten.Iedereen kan binnen een paar uur leren reanime-ren en omgaan met een AED. We willen zoveel mogelijk mensen uit Borsbeek leren reanimeren en opleiden om een AED-toestel te gebruiken. Wil jij je steentje bijdragen tot een hartveilig Borsbeek ? Schrijf je dan in op één van onder-staande data. Deze opleiding duurt 3 uur en wordt je gratis aangeboden.

Wanneer? maandag 19 oktober (nog 2 plaatsen vrij) , donderdag 29 oktober, telkens om 19 uurWaar? Fort 2, Wommelgem

Meer info en inschrijvingen [email protected]

[email protected] | 03 320 94 07

19OKT

Kaas- en wijnnamiddagNaar jaarlijkse gewoonte hebben we op 19 oktober een kaas- en wijnnamiddag in ons lokaal. Inschrijven kan iedere maandag van 13 tot 17 uur.

Wanneer? maandag 19 oktober van 12.30 tot uurWaar? Senioren lokaal, Karel Soetelaan 25Prijs? 10 euro (kaas + 1 glas wijn)

Meer info www.borsbeek.be

Infosessie darmkankerNaar aanleiding van het Vlaams bevolkingson-derzoek naar dikke darmkanker en in het kader van kankerpreventie, organiseert de gezond-heidsraad van Borsbeek een infosessie over darmkanker.

Wanneer? op maandag 19 oktober om 20 uurWaar? Raadzaal gemeentehuis, de Robianostraat 64Prijs? Gratis

Meer info [email protected]

http://www.borsbeek.be 03 320 94 14

19OKT

19OKT

Page 21: Infoborsbeek editie oktober 2015

21

oktober 2015

HeksenwandelingTijdens de heksenwandeling van het Gemeen-telijk Feestcomité gaat het spoken op ons Fort! Vanaf 17.30 uur wordt er kinderanimatie voorzien en de wandelgroepen vertrekken vanaf 18.30 uur. Het Feestcomité voorziet een griezelig hapje en een heksendrankje. De kinderen die tijdens het Sinksenweekend een ballon op lieten of een tekening maakten, kunnen zich verwachten aan een attentie. Ook geschikt voor pantoffelhelden!Afpsraken:- Kom verkleed als heks, spook, griezel, mummie, skelet,…. (het mooiste kostuum krijgt een prijs).- Breng geen zaklampen mee!- Trek stevig schoeisel aan;- Denk aan een reserve-onderbroek.Bij slecht weer gaat de heksenwandeling niet door, maar de animatie in de Schuur wél.

Wanneer? zaterdag 24 oktober vanaf 17.30 uurWaar? De Schuur, Fort 3Prijs? Gratis. Inschrijven tot en met 9 oktober, enkel via mail of telefoon bij Ann De Smet met vermelding van het aantal volwassenen en kin-deren (+ hun leeftijd). Wees er snel bij!

Meer info Ann De Smet | 03 320 94 18

[email protected]

Ligconcert met klankschalenMet 10 jaar ervaring en meer dan 400 concerten op z'n palmares, brengt Andy Vanbeveren rust als geen ander. Muzikaal, melodieus en harmonieus. Niet alleen een 'must see', maar vooral een 'must hear'. Vergeet zeker niet om je ligmatje, dekentje en kussen mee te brengen!

Wanneer? vrijdag 23 oktober van 19.30 uur tot 22 uurWaar? The Great White Whale center, Jozef Reu-senslei 182Prijs? 17 euro

Meer info www.boventoon.be

[email protected] | 0499 18 05 06

23OKT

24OKT

HerfstfotografieWe laten ons hart verwarmen door de gouden zon en laten ons inspireren door het zachte licht dat op de kleurrijke bomen valt. De koelere temperaturen houden ons niet tegen om erop uit trekken om de mooiste herfstfoto's te maken.

Wanneer? woensdag 21 oktober van 13.30 tot 16 uurWaar? Fort III Frans Beirenslaan 2aWie? Vanaf 6 jaarPrijs? 25 euro

Meer info www.dewerelddoorhetoogvaneenkind.com

Ecozoet: koken met zoet zonder suikerJe komt te weten hoe je suiker kan vervangen door ecologische en natuurlijke alternatieven zonder aan smaak, structuur of gebruiksgemak te moeten inboeten. Inschrijven verplicht.

Wanneer? donderdag 22 oktober om 19.30 uurWaar? Parochiehuis Den Jacob Jan Goovaert-straat 33Prijs? 3 euro voor Velt-leden of leden Gezins-bond - 5 euro voor niet-leden.

Meer info [email protected] [email protected] 03 320 94 14

22OKT

21OKT

Page 22: Infoborsbeek editie oktober 2015

22

Doorlopende activiteiten

KubbKUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens de legende een oud Vikingspel zijn. Tegenwoordig is het een populair gezinsspel.

Wanneer? Elke woensdag van 14 tot 16 uur bij droog weerWaar? Parochiehuis De Jakob, Jan Govaersstraat 33

Meer info Okra - St Jacobus Borsbeek Dina Truyts | 0495 63 38 52

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6Prijs? 15 euro voor 10 beurten. Kaarten verkrijg-baar bij de seniorendienst.

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14 [email protected]

'Zot van Antwerken'Wanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 30 september, 7 en 21 oktober.

HobbyclubWanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 28 september, 12 en 26 oktober.

PetanqueWanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uur

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Taiji Wanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek,Doolweg 6

Meer info Annie Coninx | 03 366 50 90

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Deze maand op 22 oktober.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info bingo Bruno Lauwers | 0475 58 63 22

KoninginneteeltUitleg over alle soorten manieren om bijen ko-ninginnen te laten kweken.

Wanneer? Elke zondag van 10 tot 13 uur Waar? De Borsbeekse Bijenboeren vzw, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info 0495 30 86 24

Recreatief volleybalWanneer? Zondagmorgen van 10.30 tot 12 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03 321 22 08

doorlopend

Page 23: Infoborsbeek editie oktober 2015

23

binnenkort

Hobbynamiddag haken en breien

Wanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur

Kaartavond

Wanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uur

Waar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Meer info [email protected] Seniorendienst | 03 320 94 14

Kaartwedstrijd voor senioren

Wanneer? Om de twee weken op dinsdag om 13 uur. Deze maand op 6 en 13 oktober.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 62150 BorsbeekDe winnaars van het kaarten van 08/09/2015 zijn: Gilbert Dingenen (1e), Liliane De Backer (2e) en Karel Vleminckx (3e).

Meer info Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

Koorrepetitie Wanneer? elke maandag van 20 tot 22 uurWaar? Dienstencentrum Compostela, Doolweg 6

Meer info http://la-why.be

Binnenkort

FotografiecursusVanaf november biedt de gemeente een fotogra-fiecursus aan voor zowel amateurfotografen als de ervaren fotograaf. Hiervoor gaat de gemeente in zee met Azura, de regionale erfgoedcel, waar-door de cursus verder gaat dan de technische kant alleen en je als fotograaf ook evenementen, architectuur en straatbeelden leert vastleggen. Vanaf maandag 29 september kunnen Borsbeke-naren zich hiervoor inschrijven. De inschrijvingen voor inwoners van andere gemeenten gaan pas van start op maandag 19 oktober.

Wanneer? Vijf maandagen vanaf 9 november van 19.30 tot 22 uurWaar? gemeentehuis, lokaal De Vos, de Robiano-straat 64Prijs? 50 euro per persoon

Meer info en inschrijvingen Dienst Cultuur | 03 320 94 08

[email protected]

Grabbelpas, SWAP, XLOok in de herfstvakantie kan je weer volop deel-nemen aan de activiteiten van Grabbelpas (4 tot 9 jaar), SWAP (10 tot 12 jaar) en XL (13 tot 15 jaar).

Meer info www.borsbeek.be Klik op:

jeugddienst – activiteiten jeugd

s w a p

1 3 t o t 1 5 j a a r

boechout - borsbeek - edegem - hove - kontich - lint - mortsel

!!! waarschuwing: niet voor watjes !!!

Page 24: Infoborsbeek editie oktober 2015

LAAT JE TESTEN OP BORSTKANKER!Gratis onderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar.

Pak het aan voor het jou aanpakt

In het kader van de internationale maand voor borstkanker voert

de overheid een nationaal bevol-kingsonderzoek uit. In Borsbeek

krijgen vrouwen boven de 50 in de loop van deze maand hun uitnodi-

ging voor een bezoekje aan de mam-mobiel in november. Meer info vind

je in de volgende InfoBorsbeek en op www.bevolkingsonderzoek.be